Sunday 27 April 2008 Show No. 787
Band Titel Item
   
Pavlov's Dog Song dance Live-tip

Van het album “Pampered Menial” (CBS, 1975 )
Deze groep rond de met een zeer bijzondere stem gezegende zanger David Surkamp treedt op in Spirit Of 66 in Vervier in België, op 28 mei.

Portishead The rip Nieuw
Van "Third" (Universal, 2008)
Het duurde zo ongeveer een decennium, maar eindelijk is er een derde plaat van de Bristolse progressieve triphopgroep. In dit nummer zijn synth-geluidjes te horen die me een beetje doen denken aan Jarre t.t.v. "Oxygene". Het album klinkt toch weer vooral herkenbaar als Portishead en veel minder industrieel dan op voorhand door alle verhalen verwacht kon worden. Zeker, het album heeft een ander karakter dan de eerste twee platen en OK, de single "Machine Gun" is wel degelijk hard en industrieel te noemen. De sfeer is toch weer regelmatig heel filmisch, al is de film wat beklemmender ditmaal.
Lemaire, Stéphane Gongs Nieuw

Van "L'Etang De Kukufah" (Dreaming/Musea, 2008)
Stéphane Lemaire trad begin deze eeuw toe tot het heropgerichte Moving Gelatine Plates, een vooral in Frankrijk populaire avantprogband. Zijn eerste soloplaat wijkt hier echter behoorlijk van af. Hij begeeft zich op het vlak van modern klassiek-beïnvloede synthersizermuziek, met fraaie Terje Rypdal-achtige, ijle gitaarwaaiers, vreemde elektronische percussie en enkele viool- en woordloze zangpartijen. Soms meer iets voor het programma Sonolab, hoewel liefhebbers van het recente werk van Kit Watkins en het jaren 80-materiaal van Synergy hier zeker het één en ander in zullen vinden.

Pallas Heart Attack Nieuw
“Moment To Moment” (MetalMind, 2008)
Ook Pallas is toegetreden tot de groep bands die een DVD opgenomen hebben in het theater van Katowice. Het is feitelijk een weerslag van de set zoals ze die speelden tijdens de optredens ter promotie van het laatste studio-album “The Bringer Of Dreams” en als zodanig is het een perfecte aanvulling op de vorige DVD “The Blinding Darkness” met eigenlijk geen enkele doublure in de set. Wel is te horen dat de jaren beginnen te tellen voor met bassist/zanger Graeme Murray, aangezien hij nu toch wat moeite krijgt met de hogere noten.
Lewis, Donna Ireland Nieuw
Lewis, Donna Pink dress Nieuw

Van "In The Pink" (Peruzzi Music, 2008) 
Donna Lewis is een zangeres uit Wales die meteen met haar eerste plaat, Now In A Minute uit 1996, internationaal doorbrak. Voor progliefhebbers was de plaat vooral interessant door de aanwezigheid van sessiemuzikanten als Tony Franklin en Gerry Leonard alias Spooky Ghost. Na haar tweede plaat (“Blue Planet” uit 1998) nam ze een time out waarin nog wel wat gastoptredens voorkwamen zoals voor “The Seduction Of Claude Debussy” van Art Of Noise. In 2001 ging ze een project aan met David Torn, waarvan alleen demo's verschenen. Vervolgens verscheen in 2002 het unplugged, ambient-getinte “Be Still”, waarop ze alleen door een piano begeleid werd. Deze twee projecten komen samen op “In The Pink”, waarop het soms lijkt alsof ze Gerry Leonard (die ook als producer optreedt) de vrije hand gaf, want de meeste nummers zitten boordevol de van hem bekende spooky loops. David Torn is ook nog op twee nummers te horen, maar die zijn niet eens zo opvallend. Spooky popsongs, zullen we ze maar noemen.

Hostsonaten The christal light Nieuw
Hostsonaten Rainsuite Nieuw
Van “Winterthrough” (AMS, 2008)
Hostsonaten is een van de vele projecten van bassist Fabio Zuffanti, die ook actief is met La Maschera Di Cera, Finisterre en LaZona. Het album “Winterthrough” is deel 3 van wat uiteindelijk de “SeasonCycle Suite” moet worden uiteindelijk. Het slotdeel van deze lange, 4 albums beslaande suite is als eerste verschenen in 2001 onder de naam “Springsong” en de komende jaren krijgen we dus nog achtereenvolgens de delen 2 en 1 te horen. Hopelijk gaat het nu geen 7 jaar meer duren voor het volgende deel. “Winterthrough” is wat desolater (mellotronkoren i.p.v. strijkers), donkerder van sfeer dan “Springsong” en dat is natuurlijk passend bij een winterdeel. Dit is Italiaanse orkestrale symfo van de hoogste plank.
   
Band Titel Item
   
Runrig Days of days  

Van het twaalfde Runrig-album “Proterra” (eigen beheer, 2003)
De Schotse band, die pop en rock vermengd met traditionele Keltische muziek. De band bestaat al 35 jaar en leuk detail is dat Runrig de eerste band was die met een liedje in het Gaelic in de Engelse top 20 wisten te komen.

Mann, Manfred Earth Band Martha's madman Live-tip

Van het album “Watch” (Bronze, 1978)
De band treedt op 12 mei op op het Pinkpop Classics Festival en ook in de Boerderij te Zoetermeer op 29 mei.

Waters, Roger - Ca Ira Overture Live-tip
Van “Ça Ira” (Sony, 2005) speelt in de tijd van de Franse revolutie van 1789 tegen koning Lodewijk de Zestiende en handelt over het gevecht voor vrijheid en de terreur die volgde. Dirigente Joke Tuinema heeft de leiding over de Nederlandse uitvoering op 5 mei 2008, ten bate van Warchild. Deze uitvoering is eenmalig, met medewerking van het Nederlands Concertkoor en het Tilburgs Begeleidings Orkest onder leiding van Rob Vermeulen. Als solisten zullen Ernst Daniël Smid, Karin ten Cate en André Post hun medewerking verlenen. Ça Ira wordt opgevoerd in het World Forum Convention Center in Den Haag.
Ultravox I want to be a machine Remaster
Van "Ultravox!" (Island, 1977/2006)
Van het debuut uit 1977, geproduceerd door Brian Eno (met hulp van Steve Lillywhite). En zijn hand blijkt overduidelijk: meteen al in de opener komen diverse soundjes voorbij die ook op de eerste Roxy Music-albums te horen waren. Daarbij lijkt hij John Foxx aangespoord te hebben er een beetje Bryan Ferry-achtig bij te zingen. Ook David Bowie's invloed doet zich gelden, in zowel zang als muziek, en dat is het duidelijkst te horen in dit “I Want To Be A Machine”. Toch past dit album zeker ook in de punky new wave-tijdsgeest van 1977. Doch hier zijn geen raggende non-muzikanten aan het werk (zoals in punkbands): vooral Billy Currie geeft met spel op diverse keyboards én viool blijk van hoge muzikale kwaliteiten. U mist misschien de naam van Midge Ure in dit verhaal. 'Dat is toch ongeveer meneer Ultravox?', hoor ik u denken. Ja, in de nadagen van de groep, maar in de begintijd zat hij er nog niet bij: John Foxx was de frontman.
Kenso Bifuka Aktueel

Van " Sparta " (King Records, 1989) 
Vorige week kwam ter sprake dat er een tweede “Songs For Luca” was verschenen, een project van Iona-gitarist Dave Bainbridge & vrouw ten bate van hun autistische zoon. Wederom heeft men tal van speciaal voor dit project geselecteerde tracks op de dubbelaar kunnen zetten van artiesten als Iona en vele (ex)leden, Moya Brennan, Roine Stolt, Oliver Wakeman, Steve Howe. Opvallend is de aanwezigheid van het Japanse Kenso met de (niet exclusieve) track ”A Winter In Hokkaido”. Dit is een live-versie van het nummer “Bifuka” van het album “Sparta”. Wij draaien dat origineel.

Jethhro Tull Back door Angels  
Van "War Child" (Chrysalis, 1974)
Gemaakt in het midden van de jaren '70, de gloriejaren van de band. Dit nummer kent een mooie Moog-toetsensolo van John Evan.
Cygnus & the Seamonster YYZ  

Van "The Drum Pad's 20th Anniversary" (Altitude Digital, 2006) 
Dream Theater-drummer Mike Portnoy is een druk baasje. Eén van zijn projecten is de Rush-coverband Cygnus And The Seamonster, dat een live-DVD heeft uitgebracht. In de band heeft Portnoy gitarist Paul Gilbert en bassist Sean Malone, terwijl voor de vocalen Jason McMaster verantwoordelijk is. Uiteraard bevat het gekozen nummer een flinke drumsolo, maar er komen aan het eind ook nog wat flarden uit andere Rush-nummers voorbij.

10 CC Feel the benefit  
Van "Deceptive Bends" (Mercury, 1977)
10CC komt naar het Rabotheater! Echt waar, op donderdag 5 maart 2009! Alleen zitten er netzoveel originele leden in de bezetting als bij Procol Harum onlangs: Alleen Graham Gouldman is nog over. Wél van de partij: gitarist Rick Fenn, die ook in de jaren dat Graham Gouldman en Eric Stewart de band met z'n tweeën runden van de partij was. Dat geldt ook voor Paul Burgess op drums (later in o.a. Camel t.t.v. "Dust And Dreams"), die ook al in "Live And Let Live"-dagen meespeelde. Mick Wilson en Mike Stevens zijn wel nieuw. Net als in eerdere dagen wordt er onderling nogal 's doorgeschoven met instrumenten. Eén en ander is te lezen in de net uitgebrachte nieuwe seizoensgids 2008/2009 van het Rabotheater. Je kunt dus nu al intekenen op dit concertVoor meer info over de huidige 10CD-bezetting, zie ook http://www.myspace.com/tencc

Sunday 20 April 2008 Show No. 786

Band Titel Item
   
Rush Workin' them angels Nieuw
Rush Mission Nieuw
Rush The way the wind blows Nieuw
Soma Planet Segments Nieuw
Days between Stations Either / Or  
Strawbs, The Down by the sea  
Egdon Heath Tell me  
   
Band Titel Item
   
Simple Minds 'C'' moon cry like a baby  
Kayak Anne Live-tip
Kayak Threesome Nieuw
Kayak Hold me forever Nieuw
Porcupine Tree  Novak Live-tip
Stream Of Passion I'll keep on dreaming Live-tip
Iona Empyrean dawn  
Finch As one  
Solstice Sacred run (live)  
Marillion Script of a jester's tear Live-tip

Sunday 13 April 2008 Show No. 785

Band Titel Item
   
Asia Never Again Nieuw
Asia Orchard of mines Nieuw

Van “Phoenix” (Frontiers Records, 2008)
Toen bekend werd dat Asia in de klassieke bezetting weer een plaat ging maken waren de verwachtingen hoog gespannen, mede na de zeer succesvolle tour. Met “Phoenix” levert de band een 12-tal nummers die zo'n klein uur luisterplezier moeten op leveren. Het album begint veelbelovend met de pomprock van “Never Again”, Hierna zakt het niveau echter helaas vaak beneden peil. Een aantal tracks blijven aaneenschakelingen van een paar leuke ideetjes (vooral het lange “Sleeping Giant, No Way Back”). Een paar tracks zijn meer in AOR/softrock-stijl (denk aan een slap aftreksel van Survivor) En Downes heeft schijnbaar alleen maar jaren '80-soundjes in z'n keyboards kunnen vinden. Wettons stem heeft bij vlagen wel de oude kracht van vroegen maar hij slaat de plank ook vaak mis. Howe maakt af en toe ook nog wel wat goed met zijn tegendraadse spel en er staan nog wel een paar nummers op “Phoenix” die zijn te pruimen, toch kan deze plaat niet in de schaduw staan van de eerdere albums. Maar ordeel vooral zelf.

No - Man Pigeon drummer Nieuw
No - Man Song of the surf Nieuw

Van "Schoolyard Ghosts" (K-Scope, 2008) 
Zoals de platenmaatschappij van No-Man al aangeeft is de ambient-pop van Steve Wilson en Tim Bowness nog steeds: 'voornamelijk geschikt voor die eenzame nachtelijke uurtjes. Overpeinzend als de latere Talk Talk, sfeervol als een Pink Floyd ballad, smachtend als Ben Christophers en esoterisch als David Sylvian.' Op, wat de band zelf 'the warped dynamics' noemt, van het nummer “Pigeon Drummer” na, klinkt dit album op het eerste gehoor wat ingetogener dan voorganger “Together We're Stranger” uit 2003. Het klinkt meer Bowness dan Wilson, om het zo maar te zeggen. Maar “Together We're Stranger” bleek ook een groeibriljant te zijn, die steeds meer schoonheid en afwisseling prijsgaf, dus deze CD zal zijn plaats ook wel vinden.

Satriani, Joe Revelation Nieuw
Van "Professor Satchafunkilus And The Musterion Of Rock" (Epic, 2008)
Ondanks de rare George Clinton-achtige titel jaagt de gitaarmeester z'n fans muzikaal bepaald niet de gordijnen in. Het is een typisch Satriani-album-oude stijl geworden. Geen gedoe met geforceerd-moderne electronica ofzo, maar ook geen verassingen. Zelfs als er flamenco-invloeden zijn, in "Andalusia", verandert de track na een paar minuten alsnog in een veilige instrumentale Satriani-rocker. Op het scanderen van "I Just Wanna Rock" na (in het gelijknamige nummer) is de plaat instrumentaal.
Het gekozen nummer is 't meest meeslepend-melodieuze.
Perry, John G. How goes the night ? Rerealse
Perry, John G. Devoke water Rerealse
Perry, John G. Storm Rerealse
Perry, John G. Ah, well, you only get wet! Rerealse
Van "Sunset Wading" (Decca, 1976/Esoteric, 2008)
Perry was kortstonding Caravan-bassist, op de albums "For Girls Who Grow Plump In The Night" en "Caravan And The New Symphonia".
In 1974 verliet hij de groep, op zoek naar nieuwe muzikale uitdagingen. Eerste uitdaging werd de groep Quantum Jump, een groep rond Rupert Hine, vol gereputeerde sessiemuzikanten. In hetzelfde jaar dat het eerste, titelloze Quantum Jump-album verscheen, kreeg Perry van Decca de kans een solo-album te maken. Het album werd geproduceerd door genoemde Rupert Hine, die ook allerhande toetseninstrumenten bespeelt. Andere opmerkelijke medewerkenden zijn o.a. Nova-gitarist Corrado Rusticci en arrangeur Simon Jeffes (van het latere Penguin Café Orchestra). Het album heeft zeker Caravan-trekjes, maar is vaak veel sferischer, hoewel er de nodige jazzy passages zijn. Het album is zeker niet iedere seconde even sterk, maar de afwisseling en dynamiek zijn groot en de hoogtepunten (waaronder de gekozen secties, eigenlijk gewoon twee stukken) maken de plaat al zeer de moeite waard. De opvolger "Sea Bird" werd trouwens nooit afgemaakt, maar wat er al lag werd in 1995, bijna 20 jaar na dato, toch nog uitgebracht door Voiceprint. Van die plaat was in januari nog wat in Xymphonia te horen.
Mallard Mama squeeze  
Van "A Different Climate" (Virgin, 1977)
Mallard is een band vol ex-leden van Captain Beefheart's Magic Band. Het eerste, titelloze album uit 1975 laat dan ook zeer Beefheartiaanse nummers horen, vol hoekige hinkstapsprongritmes en prangende licks. De opvolger "A Different Climate" is inderdaad een ander verhaal, want veel eleganter en ronder van karakter en veelal liggende in het straatje der progressieve rock. Sensitieve keyboardsoli a la Happy The Man, complexe constructies als bij Gentle Giant en de geavanceerde roots-geïnjecteerde muziek van Little Feat. De zang is rauwer dan je gewend bent bij progrock; soms a la Captain Beefheart, vaker a la Joe Cocker.
Massive Attack What your soul sings  
Van “100th Window” (Virgin, 2003)
Soms dan heb je een album gekocht en op een of andere manier heb je er nooit goed naar geluisterd en doe je het af als tegenvallend. Massive Attack's “100th Window” is zo'n geval. Bij oppervlakkige beluistering komt het over als één grijze massa maar met hoofdtelefoon op ontvouwt zich een bijzonder klanklandschap zoals bijvoorbeeld in dit nummer, gezongen door Sinead O'Connor, gevuld allerlei knisperende details, lage bastonen en een hypnotiserend harpthemaatje.
   
Band Titel Item
   
Kansas Relentless Live-tip

Van het album “Audio Visions” (Columbia, 1980)
Kansas speelt op het Arrow Rock Festival in Nijmegen, op 15 juni.

Beardfish A long story Live-tip
Van “The Sane Day” (eigen beheer, 2003)
Op 16 mei a.s. verschijnt “Sleeping In Traffic: Part Two” van deze Zweedse band. Maar met dit nummer gaan we nog een paar jaar terug in de tijd naar het jaar 2003 als de band de dubbelaar “The Sane Day” uitbrengt, waarvan “A Love Story” de opener is.
Buck, Chris Kanines Live-tip
Buck, Chris Inside / Outside Nieuw

Van "Progasaurus" (Early Boy Records, 2007) 
Chris Buck is een bassist, maar vooral een zanger van het oude hard-rock-stempel. Denk hierbij aan Ian Gillan (Deep Purple) en David Byron (Uriah Heep) of het oude werk van Geddy Lee. Zo hoor je ze niet vaak meer. Muzikaal begeeft Buck zich echter, onder leiding van toetsenman Derek Sherinian, meer in de progressieve jazzrock-richting, waarbij Brett Garsed voor de meeste gitaarsolo's zorgt. Op “Kanines” is die hoofdrol weggelegd voor Allan Holdsworth (vandaar de live-tip, want Allan Holdsworth speelt aanstaande dinsdag in Amstelveen, in zaal P60). “Progasaurus”, met één van de laatste hoezen van Mattias Norén, is een lekker groovy album, waarbij stevige jazzrock regelmatig afgewisseld wordt door mooie symfonische momenten.

Moon Safari Yasgur's farm  

Afkomstig van “Blomljud” (eigen beheer, 2008)
Deze dubbelaar van de Zweedse band begint steeds meer te groeien en de heerlijke 'positieve symfo' is een verademing. De kracht van de band is naast de instrumentatie zeker de samenzang die naast elementen Crosby, Stills & Nash ook zeker een flinke dosis Druid heeft (we zijn nog niet door de Yes-klonen heen).

DreamTheater In The Presence Of Enemies - Part I

Van het meest recente studio-album “Systematic Chaos”  (Roadrunner, 2007)
Van Dream Theater verscheen vorige week overigens een compilatie, op het vorige label van de band, Warner. De plaat heeft de ironische titel “Greatest Hit (And 21 Other Pretty Cool Songs)”. Dit omdat de groep maar één grote hit scoorde in de single-hitlijsten, namelijk “Pull Me Under” van “Images And Words”  (1992).

Sunday 6 April 2008 Show No. 784

Band Titel Item
   
Art in America Art in America  

Van "Art In America" (Sony/Renaissance Records, 1983/1995)
Hoewel geproduceerd door Eddie Offord, van arrangementen voorzien door Steve Morse en bijgestaan op toetsen door T. Lavitz (beide laatstgenoemden waren lid van Dixie Dregs) wist dit trio het niet verder te schoppen dan een cult-status. De muziek was vooral eigen door de inbreng van de String Harp, terwijl men muzikaal meer in de AOR-Rush-hoek zat. Volgens www.myspace.com/artinamerica is de band weer bij elkaar en de muziek van nu heeft wel wat van Cannata en Gowan.

Elbow Mirrorball Nieuw
Elbow Friend of ours Nieuw
Van "The Seldom Seen Kid" (Polydor, 2008)
"De titel verwijst naar Brian Clancy, een onlangs overleden bevriende singer/songwriter uit Manchester. Het album is Elbow in optima forma: grillig en groots, episch en melancholiek. Daarbij omzeilt de band nog altijd de makkelijke weg, hebben de ‘liedjes’ veelal een slepend tempo en blijkt maar weer ‘s wat een goeie zanger Guy Garvey intussen is geworden. Mooi is bijvoorbeeld het dromerige "Mirrorball", met speelse pianotonen en in- en uitvoegende strijkers, die in de verte aan de magie van Kate Bush doet denken.  En slotnummer "Friend Of Ours", een laatste saluut aan wijlen Clancy, even ontroerend als stijlvol en net als het overgrote deel van het album van zelden gehoorde schoonheid." (Raymond Rotteveel, Oor)
W2Warthog Woman Nieuw
W2Warthog Freestyle Nieuw

Van "Ain't Right" (Warthog Production, 2008)
Opvolger van "What's Left?" van de gebroeders Hans (uit Almelo) en Pim Thiemens. Zoals ze in het begeleidend boekje zelf al aangeven is King Crimson nooit ver weg in hun muziek. Toch weten ze, mede door talloze andere invloeden (Traffic, Mick Karn, vocale jazz, jazzrock, duistere art-new wave) een duidelijk eigen geluid neer te zetten, vol gitaarpatronen, veel laag, een geraffineerde drumprogrammering en zowel bijtende als melodieuze zang. Woman is een ode aan Steve Winwood, terwijl op Freestyle Pim alles alleen doet, waarbij de nadruk ligt op gevoelig gitaarspel.

Bad Alchemy a Long climb down Nieuw
Amerikaanse band die 4 nummers heeft geplaatst op zijn MySpace site:
http://www.myspace.com/badalchemyband , waar we muziek horen die doet denken aan zowel The Underground Railroad als A Triggering Myth, hoewel het gekozen nummer wat meer traditioneel-symfonischer is.
Phideaux Micro deathstar Nieuw

Van het album “Doomsday Afternoon” (Private, 2007)
Dit is alweer het zesde album van deze Noord-Amerikaanse progband. Een zeer ambitieus project dat de ondersteuning heeft van het Los Angeles Philharmonic Orchestra. De plaat laat een breed scala aan invloeden van klassieke prog bands horen en zo hoor je elementen uit de muziek van Jethro Tull tot Pink Floyd tot Renaissance terug op “Doomsday Afternoon”. De plaat kan als een rockopera worden gezien en is zeker een van de betere produkties in de overvloed van prog-releases.

Tears For Fears Mad World Nieuw

Van de DVD "Best Of Night Of The Proms Vol.2" (PSE Belgium, 2008)
Deze DVD bevat opnamen gemaakt in het Antwerps Sportpaleis, tussen 1995 en 2006. Bij deze Belgisch/Nederlands/Duitse co-produktie worden popartiesten begeleid door klassiek orkest, met soms een bekend klassiek stuk als intermezzo. Het is niet vreemd dat de makers het eerst aan symfonische rock en pop denken voor dit concept en dat verklaart de aanwezigheid van John Miles (vaste gast met z'n hit "Music"), Alan Parsons (overigens, detail, indertijd de producer van de studioversie van "Music"), Manfred Mann en Mike Oldfield. Ook bij een New Romantics-nummer als "Joan Of Arc" van OMD denk je zó een symfonie-orkest. Tears For Fears speelde dit nummer uit 1983 (van het debuut "The Hurting") tijdens de 2006-editie. Het nummer was toen pas een hit geweest voor Gary Jules. Met de extra stemmen van Fine Fleur plús symfonie-orkest krijgt het een verrassend arrangement.

   
Band Titel Item
   
Reo Speedwagon Everything you feel Live-tip

Van het eind 2007 verschenen studio-album “Find Your Way Home” (Speedwagon Recordings/Edel Records, 2007)
De Amerikaanse AOR-band REO Speedwagon speelt, net zoals Kansas en Journey, op het Arrow Rock festival in het Goffertpark te Nijmegen op 15 juni aanstaande.

Splinter Korsakov Live-tip

Van het debuut “Dreamers” (eigen beheer, 2007)
Splinter speelt 17 april in Zeche in Essen, als support van RPWL en op 25 april in Het Kasteel in Alphen a/d Rijn als support van Knight Area.

RPWL Stranger Live-tip

Van het splinternieuwe album “The RPWL Experience” (Inside Out, 2008).
De Duitse, zwaar door Pink Floyd beïnvloede band RPWL speelt 19 april in De Boerderij te Zoetermeer met als voorprogramma Threshold.

Clannad Sirius Live-tip

Het titelnummer van “Sirius” (RCA, 1987)
Moya Brennan, zangeres van Clannad, komt deze week 3 keer in de buurt: Woensdag aanstaande, 9 april dus, in de Tamboer in Hoogeveen; donderdag 10 april in het Muziekcentrum in Enschede en vrijdag  11 april in Musis Sacrum in Arnhem.

Oldfield, Mike Harbinger Nieuw
Oldfield, Mike Animus Nieuw

Van "Music Of The Spheres" (Universal, 2008)
Met een uittreksel uit "Tubular Bells" staat de Britse gitarist/componist op de Night Of The Proms-DVD, mét orkest dus. Oók met orkest speelt hij op z'n nieuwe album “Music Of The Sphreres”, namelijk met  The Sinfonia Sfera Orchestra. Naast Oldfield (op akoestische gitaar) is de Chinese sterpianist Lang Lang soms te horen (prominent in "Animus"). Het hoofdthema van de plaat is eigenlijk gewoon weer een variatie op het bekende "Tubular Bells"-motiefje. Het album is een doorlopende compositie met een rustiek, nogal filmmuziek-achtig karakter.

Bush, Kate Egypt Tv-tip

Van "Never For Ever" (EMI, 1980)
Vrijdag 11 april zendt de NPS in Het Uur Van De Wolf de documentaire "Come Back Kate" uit. Filmmakers Helena Muskens en Quirine Racké volgden in de periode vlak voor het uitkomen van “Aerial” in 2005 een aantal devote fans van Kate, wat, gezien enkele voorproefjes tijdens De Wereld Draait Door, nogal bizarre scènes tot gevolg heeft. Wij grijpen bijna 30 jaar terug naar de derde LP, waarop dit fraaie werkje staat, waarop Max Middleton de hoofdrol vervult met prachtig Mini Moog-spel.

Hogarth, Steve Ocean cloud  
Ook al afkomstig van MySpace: http://www.myspace.com/hnatural en dit keer een fantastische, uitgebeende versie van het eerste gedeelte van de Marillion-epic “Ocean Cloud” (het origineel is te vinden op de speciale dubbel-CD-editie van “Marbles”), zoals Steve Hogart deze zo af en toe speelt tijdens zijn H Natural shows.
Efterklang Falling horses  
Van “Under Giant Trees”  (The Leaf Label, 2007)
In 2005 & 2006 gaf het Deense Efterklang een aantal concerten waar op de band nieuw
materiaal liet horen. Uiteindelijk verscheen een groot deel van deze muziek op de mini-CD “Under Griant Trees”, als een soort van voorbode voor het album “Parades” dat eind 2007 verscheen. Deze mini-CD is echter nu al bijna niet meer te krijgen. Overigens treedt de band in Nederland in april: 11-4 (Groningen), 12-04 (Rotterdam) en 13-04 (Utrecht).