• Sunday 18 Augustus 2019

  In verband met het live-uitzendingverslag van de wedstrijd Heracles - PSV vanavond geen Xymphonia.
  Because of the live-broadcast of the Heracles - PSV match toninght no Xymphonia.
 •  
 • Sunday 11 Augustus 2019 Show No. 1362

  NIEUW
  Eveline's Dust - Fierce Fear Family
  - Lost In A Lullaby
  Van "K" (Giant Electric Pea, 2019)

  We hebben het al vaak geconstateerd, de afgelopen jaren: vanuit Italië verblijdt de ene na de andere uit opvallend jonge muzikanten bestaande groep ons met een frisse, energieke variant op muziek die toch wel degelijk met twee benen in de (Italo-)proggeschiedenis staat. Zo verraste Eveline's Dust ons drie jaar geleden met "The Painkeeper". Gelukkig zijn wij bij Xymphonia niet de enigen die gek genoeg blij werden bij die blijkbare uitingen van blijvende pijn; zo was het in Groot-Brittannië ene Michael Holmes die het uit Pisa afkomstige gezelschap in de peiling kreeg. Als resultaat verschijnt het tweede volwaardige album van de Italianen (in 2013 introduceerde de band zichzelf met een zelfgemaakte CD-R) op IQ's label Giant Electric Pea. Waar overigens veel generatiegenoten zich bedienen van de moedertaal, kiest Eveline's Dust toch liever het Engels en doet dat behoorlijk accentloos. Maar waar je vooral vanaf de eerste maat voor valt is de onbegrensd lijkende muzikaliteit van het kwartet. Ondanks enkele sterke toetsen- en gitaarsolo's wordt er overigens nooit vervallen in 'showing off', maar aan de verrassende wendingen, de fraseringen en timing en de energie die de muziek dientengevolge uitstraalt, hoor je constant de klasse af. En de composities zijn van dusdanige aard dat ze spannend zijn én pakkend, waardoor je blijft luisteren en je je daarbij nooit gaat vervelen.
  Website: https://www.evelinesdust.com/ .

  NIEUW
  This Winter Machine – Delta
  Van “A Tower Of Clocks” (F2 Music, 2019)

  “A Tower Of Clocks” is de titel van het tweede album van This Winter Machine. Op de fraaie hoes zien we de verteller, de uil Herald, afgebeeld. Het idee achter het concept is dat Herald alle herinneringen en gedachtes bewaart in zijn 'Tower Of Clocks'. Het album opent echter met een bijna 9 minuten durend instrumental, die duidelijk maakt dat de bandleden grote liefhebbers zijn van vroege Marillion, Arena en Pendragon. Maar ook het Rush van begin jaren 80 klink duidelijk door in de muziek van de band rond Al Winter. Het samenspel van toetsenist Mark Numan en gitarist Graham Garbett mag er zijn, hoewel de laatste soms een iets te groezelig geluid gebruikt. Al Winter zelf is een sterke zanger, maar zijn stem verdrinkt soms wel in de wat rommelige productie. Met het album consolideren deze Britten zeker het niveau van het debuut. We gaan nu luisteren naar “Delta”.
  Website: https://thiswintermachine.com.

  NIEUW
  Summer Breeze Project (SBP) - Hollow
  - Broken Water
  Van het album "NEon" (FREIA Music, 2019)

  De Nederlandse progressieve rockband Summer Breeze Project, kortweg SBP, werd in 2008 in Gouda opgericht. Na enkele sessies ervoeren de muzikanten dat de verschillende muzikale achtergronden heel goed samengingen. De composities die volgden werden gekenmerkt door een epische structuur en complexe thema's. Progressieve rockmuziek vormt de basis, invloeden van Arabische, klassieke, symfonische en metalstijlen werden toegevoegd. Inmiddels verschenen er 4 mini albums en één volledig studio album. Dit “Unusual Horizons” verscheen in 2011. Een jaar later werd Summer Breeze Project uitverkoren een bijdrage te leveren aan het zogenaamde “Dutch Exposure Project ". Platenlabel FREIA presenteerde op deze dubbelaar in samenspraak met Nederlandse progmedia (iO Pages, Progwereld en Background Magazine) 8 hedendaagse Nederlandse symfobands. SBP nam een track van 9 minuten op met de naam "Concrete". Na tien jaar muzikale vriendschap begon de band "NEon" op te nemen (vernoemd naar het chemische element met het symbool Ne en met atoomnummer 10 in het Periodiek Systeem der Elementen). Dit onlangs verschenen tweede studio-album bevat 6 nieuwe stukken en een 2019-versie van "Hollow". Dit nummer verscheen al eerder op single ter ondersteuning van hun geluidstechnicus Ron Willems, die met de fiets de Alpe d'Huez beklom om geld in te zamelen voor KWF. Ten tijde van de release van “NEon” heeft bassist Jørgen de Jonge de band verlaten. Hij wordt vervangen door Rich Huybens (ex-Incidence, en ook nog steeds bassist van Sylvium). U hoort eerst het al aangehaalde “Hollow” en daarna het epische nummer “Broken Water”.
  Website: http://summerbreezeproject.com/ .

  NIEUW / LIVE-TIP
  Iamthemorning - Lillies
  - Salute
  Van "The Bell" (Kscope, 2019)

  "The Bell" is het vierde studio-album van Iamthemorning. Waren op eerdere albums van het piano/zang-duo nogal wat gerenommeerde internationale gasten te horen, het Russische tweetal 'beperkt' zich nu tot landgenoten. Die beperking dient louter geografisch te worden opgevat, want de songs zitten vol kleurrijke accenten. Die zijn veelal van subtiele aard: hier even wat strijkers, daar een marimba - puur ter ondersteuning van de sprookjesachtige zang van Marjana Semina en het indrukwekkend virtuoze pianospel van Gleb Kolyadin. Een enkele maal trekt de elektrische gitaar van Vlad Avy flink van leer. Avy, die trouwens ook al op eerdere Iamthemorning-albums was te horen speelt bijvoorbeeld in "Salute" een fantastische prog-gitaarsolo. Een warm trompet-accent en twinkelende belletjes en harptokkels verrijken dit fraai naar een climax werkende stuk nog verder. Avy verzorgde overigens ook de geluidsmix en dus niet Tori Amos-geluidsman Marcel van Liembeek, die deze rol de vorige twee albums (deels) vervulde. Wat overigens niet wegneemt dat Amos een voor de hand liggende hoorbare muzikale inspiratiebron blijft. Kolyadin laat zijn klaterende notenwatervallen optimaal horen in "Lillies". Iamthemorning is in de herfst twee maal in Nederland te aanschouwen: 18 september in het Zwolse Hedon en 2 oktober in de Muziekgieterij in Maastricht. Daarnaast fungeert het duo als voorprogramma van Riverside, op 21 september in de Jovel Club in Münster.
  Websites:
  https://iamthemorningband.bandcamp.com/
  https://kscopemusic.com/artists/iamthemorning/ .

  PROG IN DE 80'S
  Kansas - Rainmaker
  Van "In The Spirit Of Things" (MCA Records, 1988)

  De klassieke progbands die zo succesvol waren geweest in de jaren 70, hadden het zwaar in het daarop volgende decennium. Genesis en Yes schoven flink de pop-kant op en vonden groot hitsucces. Kansas had het eigenlijk al zwaar sinds eind jaren zeventig, omdat het niet lukte het succes van “Point Of Know Return” (1977) te benaderen. Nou zat Kansas muzikaal toch altijd al een beetje tussen twee werelden met een sound die zowel leunde op de Britse prog als op flinke spierballenrock. Dat maakte de band met name ook in de jaren 70 zo bijzonder, maar onder de druk van het veranderende muzikale getij zou het prog-element met de jaren steeds meer uit de sound verdwijnen. Maar zoals ook bij Genesis en bij Yes konden de heren het nooit helemaal achter zich laten. Zelfs op het allerlaatste album dat Kansas zou maken voor een groot label, “In The Spirit Of Things”, waart die muzikale geest nog rond. Een losjes samengesteld concept-album over een grote overstroming in de plaats Neosha Fall (in de staat Kansas), geproduceerd door de van zijn werk voor o.a. Alice Cooper en Pink Floyd bekende Bob Ezrin. Ja, de sound van het album klinkt nu misschien wel iets wat gedateerd in onze oren, maar muzikaal valt er nog genoeg te genieten. Gitarist Steve Morse, die de band bij de Kerry Livgren-loze heroprichting in 1986 was komen versterken, doet hier eigenlijk wat hij nu ook al weer jaren doet bij Deep Purple en dat is de band van een flinke dosis energie voorzien met zijn spel en composities. Zo ook in het langste nummer van het album, “Rainmaker”.
  Website: https://www.kansasband.com/ .

  AOR
  Phenomena – Hell On Wings
  Van “Phenomena” (Bronze, 1985)

  Phenomena is een concept dat bedacht werd door producer Tom Galley die naast zijn broer Mel (toenmalig Whitesnake-gitarist) verschillende topmuzikanten voor dit project strikte. De belangrijkste is zeker vocalist Glenn Hughes, die het merendeel van de vocalen voor zijn rekening nam. Bassist Neil Murray en drummer Cozy Powell creëerden de ritmische basis voor het verder titelloze debuut uit 1985. Ook Magnum-toetsenist Richard Bailey heeft een belangrijk aandeel. Deze eerstelijk blijkt een echt jaren-80-AOR-album, dat misschien niet helemaal de tand des tijds doorstaan heeft, maar wel lekker wegluistert. Ook de twee jaar later verschenen opvolger “Dream Runner”, met medewerking van o.a. John Wetton, mag er zijn. In totaal zijn er tussen 1985 en 2012 zes Phenomena-albums verschenen, waar 16 muzikanten aan meewerkten. Het gedraaide nummer “Hell On Wings” is van de hand van Bailey en de gebroeders Galley en laat een zekere Magnum-invloed horen.
  Website: http://www.phenomenaproject.co.uk/ .

  LIVE-TIP
  Anekdoten - When I Turn
  Afkomstig van "Chapters" (KScope, 2009)

  Op de Facebookpagina van Anekdoten kondigen de Zweden aan dat ze er zeer naar uitkijken om in november tijdens het Haugaland Prog & Rock Festival het nodige kabaal te maken. Het festival waarop tevens Wobbler, D'Accord en Gentle Groove optreden wordt gehouden op 1 en 2 november in Haugesund, Noorwegen. Mooie gelegenheid om een alleen op de verzamelaar "Chapters" uit 2009 verkrijgbaar nummer te draaien, het melancholieke "When I Turn", waarbij je de titel zou kunnen aanvullen met "50", aangezien Mellotron-bespeler, pomporganist en zanger Nicklas Barker in juli jl. Abraham zag.
  Websites:
  https://www.facebook.com/anekdoten/
  https://www.facebook.com/haugalandprogogrock/.

  LIVE-TIP
  Gong – Soli
  Van “Expresso II” (Virgin, 1978)

  De afsluiter van het afgelopen Night Of The Prog festival was Steve Hillage. Na jaren afwezig van de podia onder zijn eigen naam besloot Hillage weer een op tour te gaan met voornamelijk materiaal dat hij in de jaren 70 maakte. Natuurlijk moest er een begeleidingsband worden gevonden en laat dit nu de band zijn waar hij ooit eens kortstondig lid van was: Gong. Maar dan wel de huidige, verjongde bezetting. Op Loreley gaf deze combinatie een muzikaal spetterend optreden, waarbij dient aangetekend dat de zang een discussiepunt blijft. Was je er niet bij, dan heb je de kans om Hillage en Gong op tournee aan het werk te zien in de UK, maar ook in Amsterdam. Op 9 december speelt Steve Hillage namelijk een dubbelconcert met Gong in Paradiso. We gaan nu echter terug naar de Gong-bezetting die geleid werd door Pierre Moerlin, die na het vertrek van Hillage in 1977 de touwtjes in handen kreeg en de band richting de jazzrock stuurde. Meer Gong-nieuws: op 27 september verschijnt de box-set “Love From Planet Gong: The Virgin Years 1973-75. Deze set bevat 13 CD's en 127 tracks. Meer dan 75% daarvan bestaat uit zeldzaam of niet eerder op geluidsdrager uitgebracht materiaal, waaronder veel voor John Peels BBC-radioprogramma opgenomen sessies. Hillage trad zelf op als curator van deze set.
  Websites:
  https://www.gongband.com/the-band/
  http://www.stevehillage.com/
  https://www.planetgong.co.uk/
  .

  ALBUM VAN DE MAAND
  Samurai Of Prog, The - Zero
  "Toki No Kaze" (Seacrest Oy, 2019)

  Kimmi Pörsti, mede eigenaar van het label Seacrest Oy, is een van de drie dragende krachten van The Samurai Of Prog. Samen met Marco Bernard en Steve Unruh heeft hij op "Toki No Kaze", de nieuwe plaat van dit collectief, wederom een fijne keur aan gastmusici en -componisten verzameld. Zo schreef Antony Kalugin van Karfagen het nummer “The Bicycle Ride”, waarop hij tevens de toetsen beroert, en kleurt Marek Arnold, bekend van onder meer Damanek, United Progressive Fraternity en vele gastoptredens, met zijn melodieuze saxofoonspel diverse stukken. Waren veel van de vorige zes albums gevuld met bewerkingen van progressieve rocknummers van bands als England, Yes, Pavlov's Dog en Cathedral, dit keer zijn twaalf speciaal voor deze conceptplaat gecomponeerde nummers te horen, allen gebaseerd op de fantasievolle verhalen en het leven van Miyazaki Hayao. Deze Japanner brak bij een groot publiek door met de animatiefilm "Spirited Away", maar werkt al sinds de vroege jaren 60 van de vorige eeuw aan zijn creatieve carrière. Ondanks de vele verschillende componisten en musici is "Toki No Kaze" een opvallend coherente CD, waar vooral de melancholieke stemming een rode draad vormt. De volbloed symfonische rock komt over het algemeen subtiel en weloverwogen tot stand, waarbij ingetogen passages mooi afgewisseld worden door gloedvolle solo’s. Een goed voorbeeld hiervoor is het voor vanavond geplande "Zero". Het nummer is geschreven door Alessandro di Benedetti, bij sommige luisteraars wellicht bekend als toetsenman van Mad Crayon. Hij heeft ook een solocarrière en wel onder de naam Inner Prospect, dat deels gedreven wordt door Di Benedetti's voorliefde voor de muziek van Tony Banks. Op "Zero" horen we echter vooral de invloed van Kit Watkins.
  Websites:
  https://www.seacrestoy.com/the-samurai-of-prog
  https://www.facebook.com/thesamuraiofprog/
  https://innerprospekt.bandcamp.com/
  https://www.youtube.com/watch?v=imtdgdGOB6Q (trailer van de op dit moment laatste animatiefilm van Hayao, "The Wind Rises" uit 2013, waarop dit nummer is geïnspireerd) .

  NIEUW
  Wingfield, Mark & Gary Husband - The Golden Thread
  Van "Tor & Vale" (MoonJune Records, 2019)

  De Britse muzikanten Mark Wingfield en Gary Husband zijn beiden al weleens vaker in ons programma aan bod gekomen. Wingfield is een gitarist die de laatste paar jaar een aantal opvallende releases op het label MoonJune heeft uitgebracht. Husband kennen we als drummer (o.a. bij Level 42 en Allan Holdsworth), maar sinds een aantal jaren ook als pianist/toetsenist. In die hoedanigheid is hij ook actief op het nieuwe album “Tor & Vale”, waarop hij samen met Wingfield een muzikaal tweegesprek aangaat. Alle muziek op dit album is gedurende één dag opgenomen in de La Casa Murada studios in Spanje en daaruit blijkt wel dat de heren een diepgaande muzikale connectie met elkaar hebben, die een rijke voedingsbodem blijkt voor dit album. Het is muziek die niet in één hokje te plaatsen valt: het is niet rock maar ook niet typisch jazz, maar ook niet klassiek hoewel de muziek soms wel een impressionistisch karakter heeft. Wat dat betreft doet het zeker wel wat aan de muziek denken die we kennen van het Duitse label ECM. Een toepasselijke vergelijking, want als er één album is waar we het mee kunnen vergelijken, dan is het wel “Life In Leipzig” van gitarist Terje Rypdal en pianist Ketil Bjørnstad. En dat komt dus niet alleen omdat Mark Wingfields gitaar soms net zo uitbundig zingt en kreunt als die van Rypdal.
  Websites:
  http://www.markwingfield.com/
  http://www.garyhusband.com/
  https://markwingfield-moonjune.bandcamp.com/album/tor-vale-hd.

  WERELD VOL MUZIEK
  Pete And Royce - Time
  - Don't Break Down
  Afkomstig van "Suffering Of Tomorrow" (eigen beheer, 1980) en "Days Of Destruction" (eigen beheer, 1981), in 2012 op één CD uitgebracht door Musicbazz.

  Pete And Royce wordt door insiders wel eens de beste progressieve rockband uit Griekenland genoemd. Dat de formatie rondom Panagiotis 'Pete' Tsiros echter nauwelijks bekendheid geniet, heeft vooral een historische achtergrond. In het Griekenland van 1980 was men nog aan het wennen aan de relatieve vrijheid na de dictatuur uit de jaren 60 en 70. Vooruitstrevende musici verbleven dan ook liever in de Underground Scene, dan zich te binden aan commerciële, conservatieve partijen. Vandaar dat de twee platen die Pete And Royce uitbrachten in uiterst gelimiteerde hoeveelheden in eigen beheer werden uitgebracht. Met name het debuut "Suffering Of Tomorrow" uit 1980 wordt als hun meesterwerk beschouwd. Met beperkte middelen wisten de musici toch een intrigerende mix van melodieuze psychedelische rock te fabriceren, met het 15 minuten durende "Years Before" als hoogtepunt. Het met betere apparatuur gemaakte "Days Of Destruction" uit 1981 bevat ook sterke songs, maar is over de gehele linie iets meer opgeschoven naar goed in het gehoor liggende rock. Geautoriseerd door Tsiros mocht het in heruitgaven van obscuur materiaal gespecialiseerde Musicbazz de twee platen in 2012 op één CD uitbrengen. Mooie gelegenheid in deze proghistorie te duiken, zeker ook omdat de uitgave er zeer verzorgd uitziet. Pete And Royce bracht overigens in 1984 in een licht gewijzigde bezetting nog een derde LP uit, het meer in de electrofunk bewegende "Royce", uitgebracht door Metronome.
  Websites:
  http://musicbazz.com/
  https://peteroyce.bandcamp.com/.

  AOR
  Richie, Lionel - Running With The Night
  Van "Can't Slow Down" (Motown, 1983)

  Het was afgelopen week 27 jaar geleden dat Jeff Porcaro plotseling overleed. Naast het feit dat hij de drummer was van Toto behoorde hij tot één van de meest gerespecteerde en meest opgenomen sessie-drummers in de geschiedenis. Hij is te horen op honderden albums en was betrokken bij duizenden opname-sessies. Zijn drumstijl en -sound worden wel de klank van de jaren 80 genoemd en nog tot op de dag van vandaag studeren beginnende drummers zich stuk op zijn meest memorabele drumpartijen, zoals die van Toto's “Rosanna”. Een van die vele sessies was die voor het tweede solo-album van Lionel Richie, “Can't Slow Down” uit 1983. Richie wilde een zo divers mogelijk pop-album afleveren, naar voorbeeld van het een jaar eerder verschenen “Thriller” van Michael Jackson. En dus moest er ook hier en daar een scheutje rock te horen zijn. Dat leverde in het geval van Richie zowaar een mooie AOR-klassieker op in de vorm van “Running With The Night”. Jeff Porcaro drumt er op, Richard Marx draagt achtergrondvocalen bij en Toto-gitarist Steve Lukather leeft zich helemaal uit in een tweetal solo's.
  Website: https://lionelrichie.com/.

  LIVE-TIP / 30 JAAR
  Nits - Telephone Song (live)
  Van het live-document "Urk" (CBS, 1989)

  Nits is een van de grootste bands uit de vaderlandse popgeschiedenis en is in uitstekende fysieke en creatieve toestand. De mannen scoorden in de jaren tachtig internationale hits met nummers als “In The Dutch Mountains”, “J.O.S. Days” en “Nescio”. Na een uitgebreide succesvolle Nederlandse en Europese tour (meer dan 100 concerten) staat Nits het komend zomerseizoen ook klaar voor Nederlandse festivals en openluchttheaters, waaronder dus het Openluchttheater Nijverdal, met een op festivals toegespitste setlist bestaande uit nieuwe songs en hits uit 45 enerverende jaren Nits. Nits is inmiddels niet meer weg te denken uit het Nederlandse popbestel. Dat het publiek het daar grondig mee eens is blijkt door het feit dat het theaterspektakel TING! van Nits met Scapino Ballet meer dan 40.000 bezoekers trok, middels uitverkochte voorstellingen in eerst de Rotterdamse voormalige gashouder de FerroDome en later het Amsterdamse Carré en de Nieuwe Luxor.
  (bron: Openluchttheater Nijverdal, alwaar Nits op 14 september is te aanschouwen. Vanaf november volgen meer concerten, zoals op 6 december in de DRU Cultuurfabriek, Ulft, 21 december in Vredenburg, Utrecht, 12 februari in De Kleine Willem in Enschede en 17 maart in Carré, Amsterdam.
  Website: http://nits.nl.
 •