• Sunday 18 November 2018 Show No. 1325

 • NIEUW / VERWACHT / LIVE-TIP
  Wolfendale - Periscope
  Van "Periscope" (verwacht: begin 2019)

  We konden u al eerder melden dat Wolfendale eindelijk met een opvolger komt van "Foghorn" (2011). In de tussenliggende periode is er door verschillende bandleden gewerkt aan andere projecten, niet alleen op muzikaal gebied, maar ook in theater en film. Daarnaast moest de Eindhovense groep een nieuwe studioruimte bouwen. Toen in juni een eerste levensteken in de vorm van de single "March" verscheen, was het nog de bedoeling dat het album aan het eind van de zomer zou verschijnen. Inmiddels is duidelijk dat de releasedatum van "Periscope" 1 februari is, de dag dat de groep een release-show geeft in De Effenaar - natuurlijk in Eindhoven. Vanaf 14 december is het album al via streamingkanalen te beluisteren. Dit nieuws gaat vergezeld van een nieuwe single, het titelnummer "Periscope". Daaruit blijkt wederom dat Wolfendale nog steeds delicate sfeerpop maakt, met een filmisch aandoende sfeer. Over filmisch gesproken: voor "Periscope" is ook een videoclip gemaakt, die op YouTube te bewonderen valt.
  Websites:
  http://www.wolfendalemusic.com/
  https://www.facebook.com/wolfendaleband/
  Interessant artikel: http://www.thedailyindie.nl/premiere-wolfendale-is-terug-en-dat-viert-de-band-met-de-nieuwe-single-periscope/
  Link naar video: https://www.youtube.com/watch?time_continue=249&v=7B7Vh38lbGc

  NIEUW (IETWAT VERLAAT)
  Rosemary & Garlic - Birds
  - Shine
  Van "Rosemary & Garlic" (Nettwerk, 2018)

  Een paar weken geleden draaiden we muziek van het debuutalbum van Habitants, een band geformeerd rond gitarist René Rutten (The Gathering) en zijn vrouw Gema Pérez. De schitterende vocalen op het album zijn van Anne van den Hoogen en nieuwgierig als we zijn gingen we op onderzoek of ze naast Habitants en haar gastrol op het The Gathering-album “The West Pole” nog meer had gedaan. We ontdekten dat ze samen met Dolf Smolenaers sinds 2014 Rosemary & Garlic vormt. De eerste EP van dit duo, “The Kingfisher”, verscheen een jaar later. Nadat deze opgepikt werd door Simon Raymonde (The Cocteau Twins) groeide Rosemary & Garlic uit tot de meest verkochte folk-act op Bandcamp. Nu, 3 jaar later, is er dan een volwaardig, gelijknamig debuutalbum dat in januari van dit jaar verscheen bij het Canadese Nettwerk. Dit label stond o.a. aan de basis van het succes van Coldplay en bracht ook muziek van Passenger, Sarah McLachlan en Olafur Arnalds uit. Rosemary & Garlic is daarmee zo'n typisch voorbeeld van een Nederlandse act die bekender is buiten onze landsgrenzen dan daarbinnen. Waar dat aan ligt weten we niet, maar één ding is het zeker: aan de muziek ligt het niet. Het woord 'folk' lieten we al vallen maar dat moet niet in strikte zin worden opgevat. Rosemary & Garlic gebruikt folk als basis zoals Nick Drake dat ook deed, voegt er subtiele elektronica aan toe en soms een wijd uitwaaierende elektrische gitaar. Niet zo gek dus dat Simon Raymonde deze muziek zo mooi vindt, want de muzikale link met Cocteau Twins is snel gelegd. Wij horen ook wel verwantschap met de meer folky kant van de Noorse progband White Willow en natuurlijk ook met The Gathering. Rosemary & Garlics album mag dan een wat late ontdekking zijn dit jaar, maar laat wel gelijk een diepe indruk achter.
  Website: http://www.rosemaryandgarlic.com/ .

  NIEUW
  Amgala Temple - Moon Palace
  Afkomstig van "Invisible Airships" (Pekula Records / Jansen Records, 2018)

  Multi-instrumentalist Lars Horntveth is een van de drijvende krachten binnen de hedendaagse Noorse muziekscene. Hij is vooral bekend als belangrijkste componist van Jaga Jazzist, dat hij in 1994 als 14-jarige oprichtte, maar maakte tevens twee orkestrale soloplaten en is te horen op talloze albums van onder andere Motorpsycho, The National Bank en Beady Belle. Met Amgala Temple, waarop hij zich specialiseert op bas, lapsteelgitaar, vibrafoon en synthesizers, hernieuwt hij zijn samenwerking met Gard Nilssen, die onder meer drumde op Horntveths tweede soloalbum "Kaleidoscopic". Op "Invisible Airships" krijgt het duo gezelschap van de uit de bluesrockhoek afkomstige gitarist Amund Maarud. De vijf uitgesponnen instrumentale tracks klinken geregeld alsof nummers van Pink Floyds "Live At Pompeii" in de vijfde versnelling worden uitgevoerd. Met name het ongedwongen drumwerk met voortdurend opduikende zware roffels, de vrij uitwaaierende, gruizige gitaarspinsels en de broeierige, onaardse keyboardklanken zorgen voor een onbedoelde update van deze klassiekers, met dien verstande dat de oorspronkelijke psychedelische rock grotendeels omgeturnd is in groovy, jazzy overkomende progressieve rock. De droog ploppende, repeterende baspatronen voegen daar Krautrock-achtige accenten aan toe, terwijl het trio zich meermaals uitleeft in aan classic rock (lees Cream of vroege Led Zeppelin) gerelateerde heavy riffs. Oordeel zelf bij het beluisteren van slotnummer "Moon Palace". Volgens de persinfo van PIAS komt het album (in fysieke vorm (vooralsnog?) alleen op LP) overigens pas op 7 december in Nederland uit.
  Website: https://nl-nl.facebook.com/amgalatemple/ .

  NIEUW
  Stewart, Dave & Barbara Gaskin - Ride The High Atlantic Wind
  Afkomstig van "Star Clocks" (Broken Records, 2018)

  Bijna tien jaar na hun laatste gezamenlijke plaat, "Green And Blue" uit 2009, brachten Dave Stewart en Barbara Gaskin onlangs "Star Clocks" uit. De voormalige toetsenman van onder meer Khan, Egg, Hatfield And The North, National Health en Bruford en zijn muzikale partner, naast vele albums waarop Stewart actief was haar eigen carrière startte met de progressieve folkband Spirogyra, hebben met hun platen vorige platen een herkenbaar geluid ontwikkeld. Hierop zijn de eigen progressieve popsongs vol wollig, synthetisch toetsenwerk gecombineerd met eigenwijze covers van klassiekers uit de lange popgeschiedenis. Op "Star Clocks" is de enige cover een bewerking van "Summer In The City" van The Lovin' Spoonful. De eigen stukken zijn over het algemeen dromerig van aard, maar zo nu en dan, zoals in opener "Wings On Our Shoes" en "Afraid Of Clowns" wordt er aardig gerockt. Dan komen de bijdragen van drummer Gavin Harrison en gitarist Beren Matthews (van de powerpopgroep Grip-Like Vice) het beste tot recht. Het door ons gekozen "Ride The High Atlantic Wind" heeft een mooie combinatie van dat dromerige en rockende. Tenslotte heeft het duo met gasten zelfs een tweetal optredens gegeven ter promotie van de nieuwe plaat. Helaas bleef het beperkt bij één concert in Londen en drie in Tokyo.
  Website: https://www.davebarb.com/ .

  NIEUW
  Tangent, The - Proxy
  Van "Proxy" (InsideOut, 2018)

  "Proxy" is het tiende reguliere album van The Tangent. Het werkstuk is min of meer ontstaan tijdens de gezamenlijke tour met Karmakanic in 2017, onder de naam Tangekanic. Het zijn dan ook de Tangekanic-muzikanten die we op dit album horen: naast toetsenist/zanger Andy Tillison zijn dat bassist Jonas Reingold, drummer Steve Roberts, gitarist Luke Machin en achtergrondzanger Göran Edman (de leadzanger van Karmakanic). Enige toevoeging is saxofonist Theo Travis, een oude bekende in The Tangent-kringen. Het album heeft een verklarende ondertitel: 'A protest, a reflection, a couple of regrets and a rant'. Daaruit kun je al opmaken dat Tillison zich weer flink uitleeft in maatschappijkritische en -beschouwende teksten. Natuurlijk moet de Brexit het daarbij ontgelden. Maar ondanks die flinke lappen die soms meer zingzeggend dan zingend over het voetlicht worden gebracht is er ook plaats voor veel instrumentale gedeelten, die soms in handen van topkrachten Machin, Reingold en Travis in spannend symfonisch jazzrockwater terecht komen. Maar ook Tillison doet met zijn toetsenspel een flinke duit in dat zakje. Het scheelt dat hij voor de Tangekanic-tournee hard heeft moeten oefenen op Lalle Larssons bepaald lastige partijen. Het eigenlijke album bevat uit twee hoekcomposities van 16 minuten, die twee de helft kortere stukken insluiten. Dat is aangevuld met een nieuwe versie van "Supper's Off", dat eerder al verscheen op het 'restjesalbum' "L’Étagère Du Travail (The Shelf Of Work)" (2013). De speelduur wordt volgemaakt met de soundscape "Excerpts From Exo-Oceans".
  Website: http://www.thetangent.org/ .

  LIVE-TIP
  A Liquid Landscape – Out Of Line
  Van “Nightingale Express” (Glassville Records, 2012)

  A Liquid Landscape was voorheen geïnspireerd door bands als Dredg, Karnivool, Porcupine Tree en Mutemath. Debuutalbum “Nightingale Express” (2012) ontving lovende recensies en zette de naam A Liquid Landscape definitief op de kaart. Na een Europese tour met Crippled Black Phoenix dook de band samen met Bruce Soord (The Pineapple Thief) de studio in om het tweede album “The Largest Fire Known To Man” (2014) op te nemen. Dit album toonde een meer melodieus alternatief rockkarakter. In 2016 besloot de band om een EP op te nemen met louter semi-akoestische nummers van eerder uitgebrachte liedjes: “Stories Left Untold”. Momenteel zit de band in de studio om een nieuw album op te nemen. Live staat A Liquid Landscape garant voor spannende melodieuze (post)rock, gedragen door de mooie stem van frontman Fons Herder. Op donderdag 22 november staat de groep in het voorprogramma van de Noorse band Soup in Cultuurpodium Boerderij, Zoetermeer.
  Website: http://www.aliquidlandscape.nl/ .

  LIVE-TIP
  Soup - The Spirit Lodge
  Van het album “The Beauty Of Our Youth” (Crispin Glover Records, 2015)

  Soup is één van de vaandeldragers van de hedendaagse postrock-scene. De Noorse band werd in 2004 opgericht door multi-instrumentalist Erlend Viken. Soup heeft inmiddels zes albums uitgebracht. Toen de derde plaat “The Beauty Of Our Youth” (2013) de critici in de lage landen bereikte, wist de band zich definitief op de kaart te zetten. Vergelijkingen met Pink Floyd en Steven Wilson werden en worden regelmatig gemaakt. Sfeervolle melodieën, invloeden uit jarenzeventig-progrock, psychedelica in combinatie met moderne postrock. In de slaapkamer van mastermind Erlend Viken werd de basis gelegd voor de typische ‘Soup-sound’. De band legt momenteel de laatste hand aan een nieuw album. Op 22 november is Soup te bewonderen in Cultuurpodium Boerderij te Zoetermeer en op 24 november in de Willem Twee te Den Bosch. Voorprogramma is A Liquid Landscape.
  Website: http://www.soupband.com .

  LIVE-TIP /ACTUEEL
  Southern Empire – Forest Fire
  Van “Southern Empire” (Giant Electric Pea, 2016)

  Onder de titel "In Flight Tour" zijn twee zeer getalenteerde progbands in november op tournee door Europa. Damanek en Southern Empire doen tijdens de tour natuurlijk ook Cultuurpodium Boerderij aan voor een optreden. Dat zal plaatsvinden op zaterdag 24 november. Special guest is de Duitse band Seven Steps To The Green Door. Kortom: een avondje internationale prog uit de UK, Australië en Duitsland. Mis dit niet! Southern Empire is een nieuwe avontuurlijke progressieve rockband afkomstig uit Australië. De band is opgericht door toetsenist Sean Timms na het uit elkaar vallen van Unitopia. Een aanrader voor liefhebbers van Dream Theater, IQ, Transatlantic, Karnivool en Steven Wilson. Van het titelloze debuut van Southern Empire, dat in 2016 op het label van IQ verscheen, kiezen we voor “Forest Fire”. Daarmee haken we aan bij de actualiteit: de grote bosbranden in Californië. Het aantal vermisten door die branden is in de loop van afgelopen week fors naar boven bijgesteld. Het zijn er nu zeker 1000. Zeker 71 mensen zijn omgekomen, het hoogste dodental ooit door bosbranden in Californië. Deze branden gelden dan ook als een van de dodelijkste in de Verenigde Staten deze eeuw. Langzamerhand wordt duidelijk hoe groot de verwoesting is. "Dit begint steeds meer te lijken op een kolossale ramp in slowmotion", zegt NOS-correspondent Arjen van der Horst.
  Website: https://www.southernempireband.com/

  LIVE-TIP
  Flying Colors – Peaceful Harbour (live)
  Van “Second Flight: Live At The Z7” (Music Theories Recordings, 2015)

  De superformatie Flying Colors is een van de bands waar Mike Portnoy en Neal Morse de instigatoren van zijn. Het is echter wel een van de meest interessante projecten met deze heren, mede omdat we naast meestergitarist Steve Morse (geen familie) ook zijn Dixie Dreg-maatje Dave LaRue horen. Vreemde eend in de bijt is echter de singer-songwriter Casey McPherson die de rol als frontman toegeschoven kreeg. Het is echter al weer een tijd stil tond deze formatie en het laatste teken van leven is de heerlijke live-registratie “Second Flight: Live At The Z7”, opgenomen tijdens de korte tour die in 2015 werd ondernomen. Het is ook wel lekker om de heren Morse en Portnoy eens in een andere rol te zien. Beide heren spelen hier iets ingetogener en er is veel ruimte voor het heerlijke gitaarspel van de andere Morse. Een van de hoogtepunten is “Peaceful Harbour”, waarmee bewezen wordt dat een epische compositie geen lang nummer hoeft te zijn. Neal Morse is volgend jaar op 26 maart weer met zijn band in de 013 te Tilburg te bewonderen. Portnoy is dan zeker weer van de partij, als vast lid van The Neal Morse Band.
  Websites: http://flyingcolorsmusic.com/
  http://www.nealmorse.com .

  ALBUM VAN DE MAAND
  Osada Vida – Missing
  Van “Variomatic” (eigen beheer, 2018)

  Osada Vida, één van de meest herkenbare Poolse bands in de progrock-scene, heeft onlangs het zesde studioalbum getiteld "Variomatic" uitgebracht. Al jarenlang brengt Polen de ene na de andere talentvolle rock band voort. Zelden of nooit weten deze groepen buiten Polen voet aan de grond te krijgen, uitgezonderd natuurlijk Riverside. Osada Vida is opgericht in 1997 door basgitarist Lukasz Lisiak en voormalig drummer Adam Podzimski. Sindsdien is de bezetting talloze keren gewijzigd. De bandnaam is afgeleid van de naam van een klein dorp in Benin (West-Afrika). Vida is het Spaanse woord voor leven. De muziek die de band de afgelopen ruim 20 jaar maakte is stevige progressieve rock. Op het nu, in eigen beheer uitgebrachte album “Variomatic” brengt Osada Vida een bredere muzikale diversiteit. Met onder meer de nieuwe zanger Marcel Lisiak en de toevoeging van saxofoon, cello en Arabische luit is er een breder muzikaal scala aangeboord. Het mooie is dan ook dat er voor elk wat wils op staat op het album staat: progressieve melodieuze rock, jazz, metal maar ook een ballad en mooi gitaar- en toetstenwerk. Vandaag hoort u de opener “Missing”, tevens de langste track van het album.
  Websites:
  http://www.osadavida.art.pl /
  http://variomatic.pl/en/preorder/ .

  HERUITGAVE
  Marillion - Torch Song
  - Slàinte Mhath
  Van “Clutching At Straws – Deluxe Editie” (EMI, 1987/2018)

  Deze week verschijnt de deluxe heruitgave van het vierde en laatste album van Marillion met Fish. Dit “Clutching At Straws” is voor de gelegenheid geremixt. De band had een zware opgave om het succesalbum “Misplaced Childhood” uit 1985 op te volgen. Maar de vier instrumentalisten van de band groeide steeds meer naar elkaar toe. Fish die voor de band het mikpunt van de pers was had het echter zwaarder en dat zorgde ook voor de nodige wrijving met de overige leden en het management. Dit heeft ook zijn weerspiegeling in de teksten op het album. Eerste was het idee om wederom met een concept plaat te komen, maar daar werd al snel van af gestapt. In 1999 verscheen er al een geremasterde versie. Op de bonusschijf daarbij kregen we al demo's te horen voor het nooit gerealiseerde vijfde album met Fish. Voor de nu verschenen heruitgave is Marillion echt in het archief gedoken en zijn ook demo's gevonden van het schrijfproces van “Clutching”. Vooral de meer dan 15 minuten durende suite “Hotel Hobbies/Warm Wet Circles” laat ons de eerste ideeën voor het afgebroken concept horen. Ook is er als extra een compleet concert uit 1987, opgenomen in Edinburgh, toegevoegd. De belangrijkste vraag is natuurlijk hoe de remix van het album is geworden. Nou, de heren Andy Bradfield en Avril Mackintosh hebben hun best gedaan en blazen nieuw leven in het album. De mix klinkt warmer en meer gebalanceerd. Het gitaarspel van Steve Rothery klinkt vurig en ook Mark Kelly's toetsen klinken warmer. Daarnaast vallen er nuances op die eerst verborgen zaten in de mix. Maar wat vooral opvalt is dat de vocalen veel meer gedefinieerd aanwezig zijn en er hier en daar meer met effecten is gestoeid. Naast de stereo remix bevat de deluxe editie (net als eerder bij de vergelijkbare edities van “Misplaced” en “Brave” het geval was) ook een surround mix, plus natuurlijk weer een documentaire over de opnames van het album. Kortom: voor de fan genoeg om van te smullen en tot nu toe misschien wel de meest geslaagde remix. We gaan luisteren naar twee van de hoogtepunten van het album: “Torch Song” en live-favoriet “Slainte Mhath”.
  Website: http://www.marillion.com/ .

  40 JAAR GELEDEN / 50-JARIG JUBILEUM
  Barclay James Harvest - Science Fiction: Nova Lepidoptera
  Van "XII" (Polydor, 1978)

  Afgelopen september was het precies 40 jaar geleden dat het album “XII” verscheen van Barclay James Harvest. Vreemd genoeg niet het twaalfde album van de band maar het was toen wel precies 12 jaar geleden dat de heren samen begonnen muziek te maken. Dat was nog twee jaar vóór de bandnaam Barclay James Harvest aangenomen werd. Vlak voor de eeuwwisseling ontstonden er zelfs twee BJH's omdat oerleden John Lees en Les Holroyd uiteen gingen maar beiden wel de bandnaam aanhielden. Van de Les Holroyd-versie hebben we al een flinke tijd niets meer vernomen, die van John Lees is juist erg actief. Hij viert dus met zijn bezetting dit jaar het 50-jarig bandjubileum. In dat licht verschijnt volgende week via Cherry Red een registratie op DVD en CD van het in mei van dit jaar gegeven jubileumconcert in Manchester. Terug naar “XII” nu, daar dat album ook jubileert. Dit nu 40 jaar oude werkstuk was het laatste dat in de oerbezetting werd voltooid, aangezien na dit album toetsenist Woolly Wolstenholme de band zou verlaten wegens muzikale meningsverschillen. Van “XII” draaien we het door John Lees geschreven “Nova Lepidoptera”, een song waarvan hij de tekst samenstelde uit titels van en fragmenten uit zijn science-fiction-boekencollectie.
  Website: http://www.barclayjamesharvest.com/ .
 •