• Sunday 17 Maart 2019 Show No. 1341

 • NIEUW
  Marsh, Rhys - Let It Be Known!
  - Ride The New Wave
  Afkomstig van "October After All" (Karisma Records, 2019)

  Voor Rhys Marsh' doen hebben we lang moeten wachten op een nieuw solo-album, aangezien hij sinds zijn eerste platen met The Autumn Ghost toch met grote regelmaat van zich liet horen. Zijn laatste solo-CD "Sentiment" en het project Mandala dateren echter al van 2015, terwijl zijn laatste grote bijdrage aan een project, in dit geval Holon, een jaar later verschenen. Op "October After All" laat de in Engeland geboren maar al jaren in Noorwegen vertoevende zanger/multi-instrumentalist weer eens zijn songmatige kwaliteiten horen. De over het algemeen ingetogen liedjes worden op de voor Marsh bekende wijze ingekleurd door een vracht aan antieke toetseninstrumenten, terwijl hij tevens beroep deed op instrumentalisten als de onvermijdelijke Arve Henriksen op trompet en Kåre Kolve op saxofoon. Toch is het vooral Marsh zelf die de meeste instrumenten bespeelt. Naast de genoemde keyboards neemt hij tevens drums, gitaren en bas ter hand. Dit levert enerzijds melancholieke sferen op en anderzijds wordt de luisteraar verwent met zeer symfonische passages vol Mellotron-pracht. Gezegd moet worden dat opener "River" je met de enigszins luchtige beat op het verkeerde been kan zetten, maar halverwege deze song raak je al van overtuigt dat "October After All" weer een typische Rhys Marsh-tip is.
  Websites:
  https://rhysmarsh.com/
  https://www.facebook.com/rhysmarshmusic.

  NIEUW / LIVE-TIP
  In Continuum - Two Moons Setting With The Sun
  - Scavengers
  Van "Acceleration Theory - Part One: AlienA" (RecPlay, 2018/9)

  De plannen voor David Kerzners nieuwe conceptalbum ontstonden in 2012, nadat hij met drummer Nick D'Virgilio en vrienden het conceptalbum "The Shaming Of The True" van wijlen Kevin Gilbert had vertolkt. Zowel Kerzner als D'Virgilio maakten deel uit van Gilberts begeleidingsband in de jaren voor hij stierf. De achtergrondzangeres van dienst was Leticia Wolf, wier stem Kerzner perfect vond passen bij het science fiction-geïnspireerde nummer "AlienA" dat hij net geschreven had. Verder werd er toen nog niets gedaan met die song. In 2015 ontstonden er echter plannen voor een tweede Sound Of Contact-plaat, als gevolg van het weer samenkomen van het oorspronkelijke kwartet, met naast toetsenist Kerzner zanger/drummer Simon Collins, bassist Matt Dorsey en gitarist Kelly Nordstrom. Het SF-thema van "AlienA" werd opgepakt en er werden nieuwe songs geschreven die samen uitgroeiden tot een conceptueel verhaal. Begin vorig jaar viel Sound Of Contact echter voor de tweede keer uit elkaar. Kerzner en Dorsey bleven samen werken en gebruikten hun aandeel in het project voor een nieuw bandproject: In Continuum. Ze schreven vervolgens driftig door, met als gevolg dat het "Acceleration Theory"-concept nu over twee albums uitgesmeerd zal worden. Deel één verscheen onlangs onder de subtitel "AlienA", ofwel de titel van de song waarmee het allemaal begon. De vaste kern van In Continuum bestaat naast Kerzner en Dorsey uit multi-talent Randy McStine en superdrummer Marco Minnemann - beiden al vaker bij Kerzner-projecten betrokken - en de Argentijnse zanger Gabriel Agudo. Die Agudo was zanger van de band Bad Dreams en werkte ook mee aan concerten van de Steve Rothery Band. Overigens is hij solo te aanschouwen tijdens het Marillion Weekend en bij Progfrog in 't Blok in Nieuwerkerk a/d IJssel op 31 maart. Speciale gasten zijn o.a. de al genoemde D'Virgilio, Wolf en Rothery, alsmede de onvermijdelijke Steve Hackett. Wat opvalt is dat qua geluidsbalans muziek en zang wat meer in het voordeel van de instrumenten is gemixt dan gebruikelijk is. Dit samen met het feit dat de drie leadzangers Agudo, Wolf en Kerzner zelf alledrie niet een heel karakteristiek sprekende stem hebben, maar meer een zalvende, kan sommigen tot een oordeel doen komen dat het geheel wat emotieloos overkomt. Aan de andere kant zou je kunnen zeggen dat het voor het space-gevoel wat bij een SF-verhaal hoort juist goed is. Bovendien is er zeker één muzikant wél heel sprekend in zijn stijl en dat is Marco Minnemann. Hij knalt uit de mix met zijn opwindende spel, waarmee hij een enorme schwung geeft aan het geheel. Ook uit de songs die wij voor u uitkozen blijkt dat overduidelijk. Stilistisch kunnen mensen die het werk van Sound Of Contact en Kerzner solo tot nu toe in hun harten sloten gerust zijn: “Acceleration Theory” biedt min of meer een, eh, continuering van die richting. In Continuum is op vrijdag 19 juli te aanschouwen tijdens het Night of the Prog festival op de Loreley.
  Website: https://www.incontinuumband.com/.

  NIEUW (JAZZROCK)
  Hadzimanov Band, Vasil - Rege Hadzi
  Afkomstig van "Lines In Sand" (MoonJune Records, 2018)

  In 2016 besteedden we aandacht aan de Vasil Hadzimanov Band aan de hand van de live-CD "Alive". De groep uit Servië viel op door een vorm van jazzrock waarin allerlei andere genres zoals wereldmuziek in waren verwerkt. De nieuwe studioplaat "Lines Of Sand", die eind vorig jaar wederom bij MoonJune Records verscheen, is een logische voortzetting van die sound. Naast wereldmuziek zijn onder meer invloeden uit de Canterbury Scene en elektronica te bespeuren. Zo wordt "Lost", een van de twee vocale stukken, gezongen door dochter Marta Hadzimanov, waarbij je snel aan Hatfield And The North en National Health moet denken, terwijl zanger Dean Bowman in "For Clara" wat doet denken aan de progressieve soul van Percy Howard. In het door ons gekozen "Rege Hadzi" is het echter vooral de bandleider zelf die de hoofdrol opeist met zijn heldere, modern klinkende toetsenwerk.
  Websites:
  https://www.facebook.com/VasilHadzimanovBand/
  (de homepage http://www.vhband.com/ meldt al sinds 2017 dat er een nieuwe site komt)
  https://vasilhadzimanov.bandcamp.com/album/lines-in-sand-hd.

  NIEUW / VOORPROEFJE
  GRICE - Steam
  Van het op 22 maart te verschijnen "One Thousand Birds" (Hungersleep Records, 2019)

  Wij bij Xymphonia hebben de muzikale verrichtingen van de Britse multi-instrumentalist/zanger/producer Grice Peters altijd op de voet gevolgd. Zo introduceerden we in december nog de folkzangeres Siobhan McCrudden, die toen net een door hem geproduceerd album op zijn Hungersleep Records had uitgebracht. Het laatst uitgebrachte werk als GRICE dateert alweer van 2017 en was 'slechts' een EP. We zijn daarom verheugd dat over een paar dagen eindelijk een nieuwe 'full length' verschijnt: "One Thousand Birds". Daaraan is meegewerkt door o.a. Steve Bingham (No-Man) en Richard Barbieri (Japan, Porcupine Tree). Vorige maand konden we u de eerste single al laten horen, nu is een tweede song uitgebracht in de vorm van "Steam". Na het vocale intro met slechts minimale gitaarbegeleiding, omsluit het muzikale arrangement de smachtende zang van Peters uiteindelijk als een warm (stoom-)bad. Het nummer heeft veel meer een 'laid-back'-karakter dan de gelijknamige Peter Gabriel-hit, doch we vermoeden dat Gabriel-fans ook weg zullen zijn van de muziek van GRICE, vanwege alle fraaie productionele details. Voor liefhebbers van de andere bands en artiesten die we opnoemden, zal dat niet anders zijn.
  Websites:
  www.gricemusic.co.uk
  www.facebook.com/Gricemusic
  www.twitter.com/Gricemusic
  www.youtube.com/Gricemusic
  www.instagram.com/Gricemusic .

  NIEUW
  MacPherson, Norm - Gnossienne No. 1
  - Sarabande
  Afkomstig van "Blue Sky After Pleasant Rain" (eigen beheer, 2018)

  Vorige week prezen we Norm MacPherson om zijn fraaie gitaarwerk op "The Riddle", de nieuwe CD van The Gardening Club. Deze Canadees heeft echter al een heel leven in de muziek achter de rug, waarbij hij zich zowel als gitarist in blues-, country- en rockbands als als fagotspeler in diverse orkesten manifesteert. Met zijn soloalbum "Blue Sky After Pleasant Rain", dat vorig jaar in eigen beheer werd uitgebracht, wilde hij na 55 jaar deze twee kwaliteiten combineren. Dit heeft een ruim half uur durende mix opgeleverd van eigen materiaal en bewerkingen van overbekende klassieke stukken, zoals Bachs "Air", "Pavane" van Fauré en Händels "Sarabande", aangevuld met traditionals. In enkele stukken worden de gitaren, toetseninstrumenten en fagot van MacPherson begeleid door bas en mandoline, terwijl zijn zoon James in vijf tracks de drumpartijen verzorgt. "Blue Sky After Pleasant Rain" is niet wereldschokkend qua uitvoeringen, maar toont wel de kwaliteiten van MacPherson als muzikant en arrangeur. Zijn vriend en The Gardening Club-college Martin Springett mocht uiteraard voor het fantasievolle hoesontwerp zorgen.
  Website: http://normmacpherson.com/ .

  FOLKPROG
  Minimum Vital - Suite En Poussière De Lune
  Van "Pavanes" (Vital Musique / Musea, 2015)

  Het al zo'n 34 jaar actieve Minimum Vital is een Franse progfolkband rond de meerdere instrumenten bespelende gebroeders Jean-Luc en Thierry Payssan, met naast de tweeling verder alleen nog bassist Eric Rebeyrol. De dubbel-CD "Pavanes" volgt de lijn van het tweeënhalf jaar eerder verschenen DVD-album "Chapitre 3". Geheel instrumentale stukken dus opnieuw, in traditionele folkdansvormen gestoken. Zes van de nieuwe stukken van die DVD keren terug op deze CD-set. "Suite En Poussière De Lune" is het meest gedragen stuk van het album. Statige Mellotron-strijkers en later -koren dienen als ondergrond voor een kerkorgelmotief en een trompetmelodie, waarbij een enkele akoestische gitaar voor een rustpunt zorgt. Zelfs het nummer met de titel "Chanter Toujours" ('altijd zingen') is instrumentaal. Het wordt gedragen door een heerlijk zoemend fretloos basmotief, waarover een zeer Oldfieldiaanse gitaarpartij is gedrapeerd.
  Website: http://www.minimum-vital.fr/en/ .

  OERVERSIE
  Qango - The Last One Home (live)
  Van "Live In The Hood" (Manticore, 2000)

  In 1999 werd er een poging tot een Asia-reünie ondernomen door oerleden John Wetton, Carl Palmer, Geoff Downes, aangevuld met gitarist Dave Kilminster. Die laatste kennen we nu als gitarist bij Roger Waters en Steven Wilson en van zijn sterke solo album “...And The Truth Will Set You Free...” uit 2014. Die reünie liep op niks uit, omdat Downes zich terugtrok. Wetton, Palmer en Kilminster gingen toch met elkaar door – niet als Asia, maar als Qango, waarvoor John Young als toetsenist werd aantrokken. Uiteindelijk kwam het tot 11 concerten in 2000 en één live-album, opgenomen tijdens het tweede optreden van de band. Aangezien er geen interesse was vanuit platenmaatschappijen hield Qango het hierna voor gezien. De setlist bestond uit een mengeling van Asia- en Emerson, Lake & Palmer-nummers, met daarnaast één nieuwe song, “The Last One Home”, geschreven door de Johns Wetton en Young. Die laatste kennen we overigens tegenwoordig als toetsenist/leadzanger/songschrijver van Lifesigns - vorige week nog in Cultuurpodium Boerderij Zoetermeer te aanschouwen. En laat nu Lifesigns sinds een tijdje “The Last One Home” live spelen en het naar alle waarschijnlijkheid ook op het volgende album gaan zetten. Deze slepende ballade fungeerde vorige week als schitterende concertafsluiter, met nog eenmaal de gelegenheid voor gitarist Dave Bainbridge om te schitteren. We laten nu nog het origineel van Qango horen, met die andere Dave (Kilminster) op gitaar.
  Meer info: http://www.progarchives.com/artist.asp?id=1062
  Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=RZfnrL2qxdI .

  LIVE-TIP
  Crippled Black Phoenix - Madman
  Van "Great Escape" (Seasons Of Mist, 2018)

  “Great Escape” is het negende studio-album van Crippled Black Phoenix. Deze Engelse band... ”is moeilijk in een hokje te plaatsen. Waar eerder de labels 'stoner' en met name 'post-rock' werden geplakt, is het nu veel meer dan dit. Het album biedt de luisteraar muziek die voelt als een warme deken. Het is atmosferisch, warm en heeft een heerlijke opbouw in de afzonderlijke nummers en het album op zich. “ (bron: Rockportaal.nl)

  Mocht u de Britten op het podium aan het werk willen zien, dat kan op de volgende data:
  23 maart – Osnabrück - Bastard Club
  10 april – Keulen - Luxor
  11 april – Tilburg – Roadburn Festival

  Website: www.crippledblackphoenix.co.uk .

  VOORPROEFJE / LIVE-TIP
  Parsons, Alan feat. Jason Mraz – Miracle
  Van "The Secret" (Frontiers, 2019)

  Bij een nieuw album van Alan Parsons is het altijd een verrassing welke artiesten er meespelen. Parsons heeft er een neus voor om gedurfde, maar succesvolle keuzes te maken, zoals Colin Blunstone (“Old And Wise”, van “Eye In The Sky” uit 1982). De eerste single die voorafgaand aan de release op 26 april van “The Secret” is uitgebracht is veelzeggend. Leadzanger in “Miracle” is niemand minder dan Jason Mraz. Een keuze die verrassend goed uitpakt overigens. Een andere opmerkelijke naam is die van Lou Gramm, voormalig zanger van Foreigner. Ook is er een bijdrage op gitaar van Steve Hackett. Het album is volgens Parsons zelf een terugkeer naar de poprock met symfonische invloeden uit de Alan Parsons Project-tijd. (Bron: Progwereld) The Alan Parsons Live Project zou eerst rond deze tijd door Europa touren, maar er zijn schema's omgegooid en momenteel is men nog in de VS en Canada. De eerder aangekondigde concerten in Enschede, vanavond en in Uden op 19 maart gaan dan ook niet door. De correcte data zijn:

  30 april - Paradiso - Amsterdam
  1 mei - De Vereeniging - Nijmegen
  4 mei - De Oosterpoort - Groningen
  5 mei - TivoliVredenburg - Utrecht

  Websites:
  http://www.alanparsons.com
  http://www.frontiers.it/news/11045 .

  LIVE-TIP / IN HET NIEUWS
  Marillion – Neverland
  Van het album “Marbles” (Intact Records, 2004)

  Voor de zevende keer op rij vindt vanaf aanstaande donderdagavond op Port Zélande bij Ouddorp het Marillion Weekend plaats. Zoals alle voorgaande keren wordt er ook deze keer weer een volledig album uit de uitgebreide bandcatalogus in zijn geheel vertolkt. Nu is het dubbelalbum “Happiness Is The Road” uit 2008 aan de beurt. Ook de andere avonden zullen in het teken staan van een thema. Daarnaast zal er weer een Swap the Band zijn, tijdens welke muzikaal getalenteerde Marillion-fans voor eventjes de plaats van hun held in de band kunnen innemen. Ook zijn er voorprogramma's, in de vorm van Gabriel Agudo (u hoorde hem in het eerste uur bij In Continuum), Iamthemorning-pianist Gleb Kolyadin (met band), That Joe Payne (de voormalige The Enid-zanger, inderdaad), Riccardo Romano Band with Jennifer Rothery en last but not least: Focus! Mocht u een weekend lang Marillion teveel van het goede vinden: later in het jaar doet de groep Nederland aan voor twee losse concerten: op 6 december in De Vereeniging in Nijmegen en op 7 december in TivoliVredenburg in Utrecht.

  Van Marillion hebben we vanavond “Neverland” uitgekozen, een woord dat de laatste weken voornamelijk is uitgesproken in combinatie met “Leaving...”. Neverland is namelijk de naam van het landgoed van Michael Jackson, wat terugkomt in de titel van de documentaire Leaving Neverland, de controversiële documentaire over het vermeend kindermisbruik door een van de grootste popsterren ooit: Michael Jackson.
  Website: http://marillion.com/ .

  ALBUM VAN DE MAAND
  Lu7 - 夕暮れに咲く(uitgesproken als:"Yūgure ni saku", door Google vertaald met "Bloei In De Schemering")
  Afkomstig van "3395" (Verga Music, 2019)

  "3395" is de vijfde CD van de rond gitarist Tsutomu Kurihara en toetseniste Luna Umegaki geformeerde symfonische jazzrockgroep Lu7. Mede doordat het ritmekoppel met drummer Ittolu Shimamura en bassist Jiro Okada al enkele jaren stabiel is, klinkt de muziek steeds evenwichtiger. Het mysterieus getitelde "3395" (dat volgens een Google-zoekactie mogelijk verwijst naar de Joodse jaartelling of een code van een engel?) durven we dan ook wel het meest jazzrockgetinte album van het kwartet noemen. Vanwege deze constante groei en vooruitgang (progressie!) vinden we dat de band eens in het al dan niet rijzende zonnetje mag worden gezet. Vandaar de uitverkiezing van het Album van de Maand Maart. Uiteraard is er op dit nieuwe album weer een hoofdrol weggelegd voor het melodieuze, Holdsworthiaanse gitaarspel, maar gezegd moet worden dat ook het toetsenwerk steeds minder synthetisch overkomt. Mede hierdoor wordt de nieuwe muziek van Lu7 vergeleken met die van zwaargewichten als Fragile, maar er is ook zeker een vergelijking te maken met Kenso. De CD zal in Nederlandse winkels en websites niet gauw te vinden zijn, maar via sites als CDJapan en Amazon.jp is dit niet goedkope kleinood beslist aan te schaffen. Maar wie weet doet deze uitverkiezing deuren openen. Het voor vanavond uitgekozen nummer "夕暮れに咲く" (uitgesproken als:"Yūgure ni saku", door Google vertaald met "Bloei In De Schemering") is een van de rustmomenten, maar bevat tevens een zekere overeenkomst met de muziek van Kenso.
  Websites:
  http://www.lu7.biz/index.html
  https://www.facebook.com/lu7japan/.

  VERKAPTE LIVE-TIP
  Bekkernens, Lex feat. J.C. Wardenaar - Follow You (radio edit)
  Van "Deflexion" (eigen beheer, 2017)

  Afgelopen week werd bekend dat Mangrove het voorprogramma gaat verzorgen bij het concert dat Jadis op 8 november geeft in Cultuurpodium Boerderij Zoetermeer. Hopeolijk is dan eindelijk een nieuw album gereed. De Apeldoornse band kreeg een energiekick door de toevoeging van nieuwe drummer Lex Bekkernens, die naast drummen nog over veel meer talenten blijkt te beschikken. Sommigen zullen Bekkernens kennen van het RTL5-programma Tourette On Tour, of van zijn rol als reporter bij No Limits Network (KRO-NCRV). Luisteraars van dit programma zouden hem waarschijnlijk eerder kunnen kennen van zijn rol als drummer bij Genesis Project, Yesshows, ProgTributes en Awaken. Hij is daarnaast ook een uitstekend pianist en getalenteerd componist. Dat blijkt duidelijk uit zijn in eigen beheer uitgegeven mini-album "Deflexion", met stevige doch melodieuze symfonische rock. Denk daarbij aan het werk uit de eerste helft van de jaren tachtig van Rush, of recenter werk van Subsignal of The Barstool Philosophers. Die laatste naam noemen we niet voor niets, want op de laatste plaat "Crossing Over" van die helaas ter ziele gegane Almelose band was Suncaged-zanger Paul Adrian Villareal een voorname vocale gast. En dat is hij op "Deflexion" ook waarop hij twee stukken met zijn lenige, welluidende stem opluistert. Ook zangeres J.C. Wardenaar heeft een warme, prettige stem. Nog een bekende naam uit het oosten: de van oorsprong Hengelose bassist Tim Wensink, die we kennen van Golden Caves. Wensink speelt ook in een Queen-cover-theaterband, evenals de Amersfoortse gitarist Jouke Westerhof, die een aantal sterke solo's weggeeft op "Deflexion". Eerder draaiden we al het door Villareal gezongen openingsnummer, nu het meeslepende door J.C. Wardenaar gebrachte "Follow You".
  Website: https://lexbekkernens.nl/ .

  LATE ONTDEKKING
  Cyril [DE] - Faded Snapshot
  Van "Paralyzed" (Progressive Promotion Records, 2016)

  We zagen de naam Cyril in een verkooplijst staan en dachten daarbij allereerst aan Cyril Havermans, de eerste bassist van Focus. Die bracht namelijk onder zijn voornaam midden jaren zeventig twee solo-albums uit. Het bleek hier echter om een Duitse groep te gaan, met een aantal bekende namen. Dit is namelijk de zoveelste groep waar multi-instrumentalist/componist Marek Arnold bij betrokken is. Die kennen we immers ook van o.a. Damanek, Toxic Smile en Seven Steps To The Green Door. Ook Toxic Smile-zanger Larry B. is hier weer van de partij. Damanek-collega Guy Manning schreef de meeste teksten. Het is door de medewerking van drie muzikanten waarmee Arnold eerder samen de band Gabria vormde dat Cyril apart staat van voornoemde bands. Hoewel? Want muzikaal is er absoluut overlap. Een enkele swingende song had zo van Damanek kunnen zijn, een andere wat steviger stuk heeft meer Toxic Smile-trekken. Wat wel typisch Cyril is, is de tijd die genomen wordt om met relaxt gevoel voor ruimtelijkheid een compositie op te bouwen van bijna-stilte tot aan het begin van de eigenlijke songstructuur. Zoals bijv. Pink Floyd dat doet in "Shine On You Crazy Diamond" (zonder dat Cyril dat overigens imiteert). Dat merk je bijvoorbeeld goed aan de openingstrack en in de monumentale slotcompositie "Secret Place Part One". Wij kiezen voor "Faded Snapshot", dat eigenlijk elementen verenigt van alle bands waar Arnold bij te horen is, al was het maar door zijn prachtige klarinetspel in juist dit stuk.
  Website: https://www.bside-music.de/cyril/ .

  (OP)NIEUW / LIVE-TIP
  Mad Fellaz - Sweet Silent Oblivion
  Van "III" (eigen beheer, 2019)

  Een maandje geleden draaiden we voor het eerste muziek van de Italiaanse band Mad Fellaz. Het derde groepsalbum "III" van deze 8-mans formatie (2 gitaristen, bassist, drummer, toetsenist, fluitist/saxofonist, percussionist en zanger) brengt muziek die met beide benen in de rijke proggeschiedenis staat. En dan doelen we zowel op de Italiaanse als de wereldwijde. We horen gelijkenis met de klassieke sound van King Crimson en ook wel wat Gentle Giant, maar natuurlijk ook Italiaanse grootheden als Banco en PFM. Qua attitude doet Mad Fellaz ons wat dat betreft wel wat denken aan Barock Project. In de slottrack van het album, Sweet Silent Oblivion, wordt de Mad Fellaz-sound verrijkt met bijdragen van een hobo-speler en een strijkkwartet. En we moeten er nog eventjes geduld voor hebben, maar op 4 oktober van dit jaar zal Mad Fellaz een concert geven voor Serious Music in het ParkVilla Theater in Alphen aan den Rijn.
  Bandcamp: https://madfellaz.bandcamp.com/album/mad-fellaz-iii
  Website: https://www.madfellaz.com/
  Facebook: https://www.facebook.com/MADFELLAZ/ .
 •