• Sunday 08 December 2019 Show No. 1378

  LIVE-TIP
  Korgis, The – If It's Alright With You Baby
  Van “Dumb Waiters” (Rialto, 1980)

  The Korgis werd eind jaren zeventig opgericht door twee ex-leden van de progfolkband Stackridge: Andy Davis en James Warren. In de jaren die volgden stond de groep garant voor muziek in een bepaald andere richting dan de moederband. Het duo produceerde melodieuze, op een wat volwassener publiek gerichte popsongs, die door de mede vele lagen fraaie synthgeluiden bij tijd en wijle interessant bleek voor symfoliefhebbers. Niet van de zware kost, maar denk hierbij aan de poppy kant van 10cc, Alan Parsons Project en Barclay James Harvest. Er werd één grote klapper gemaakt met “Everybody's Got To Learn Sometime”. In 1981 hield Davis het voor gezien. Zonder hem hield The Korgis het niet al te lang meer vol. In de jaren negentig kwam Warren terug met een nieuwe bezetting, met John Baker (vooral bekend van de live-band van Tears For Fears) als nieuwe muzikale sparring partner. Met de reünie van Stackridge (mét Warren, maar ook zonder Davis) in de laten jaren negentig kwam The Korgis weer op een laag pitje te staan, maar in recente jaren doen Warren en Baker soms een serietje optredens. Een nieuwe tour brengt The Korgis op 23 mei 2020 naar Cultuurpodium Boerderij in Zoetermeer. Reden voor ons om eens wat ánders te draaien dan de genoemde evergreen: “If It's Alright With You Baby”, wél van hetzelfde tweede album “Dumb Waiters” uit 1980 en rijk aan ARP Stringensemble.
  Website: https://thekorgis.com/ .

  NIEUW
  RPWL – Welcome To The Freak Show (live)
  Van “Live From Outer Space” (Gentle Art Of Music / Soulfood, 2019)

  Maart jongstleden verscheen het negende studio-album van RPWL: “Tales From Outer Space”. Meteen ging de groep ook op tournee. Wij oosterlingen konden de band net over de grens in Rheine aan het werk zien, maar in diezelfde week, op 7 april, werd door deze Duitsers ook de Zoetermeerse Boerderij aangedaan. En daar is de nu verschenen live-document “Live From Outer Space” vastgelegd. Het is zowel op DVD als op dubbel-CD uitgegeven. Natuurlijk komt het nieuwe album uitgebreid aan de orde maar ook recente en oudere RPWL-klassiekers komen voorbij, waaronder zelfs de Bob Dylan-cover “Masters Of War”. Pink Floyd-covers ontbreken deze keer, maar invloeden van het illustere Britse gezelschap kunnen niet ontkend worden. Toch is dat zeker niet de enige invloed. Zo is frontman Yogi Langs solo-toetsenspel duidelijk beïnvloed door Manfred Mann, wat hij hier ook weer even laten horen. Daarnaast doen de baspatronen (in de studio ingespeeld door gitarist Kalle Wallner, live vertolkt door Sebastian Harnack) ons regelmatig denken aan The Cure t.t.v. “Disintegration”. Het door ons uitgekozen “Welcome To The Freak Show”, in studio-vorm te vinden op “Tales From Outer Space”, is hiervan een markant voorbeeld. Net als in vele nummers krijgt gitarist Kalle Wallner hier uitgebreid de ruimte om te schitteren, met in dit geval een enigszins sinister vervormd geluid. Overigens heeft Yogi Lang ongeveer tegelijkertijd zijn tweede solo-album uitgebracht, “No Way Out Of Here”. Hiervan hoort u natuurlijk binnenkort muziek in ons programma!
  Website: https://www.rpwl.net/ .

  NIEUW (compilatie)
  Pink Floyd - Marooned Jam
  - High Hopes (early version)
  Afkomstig van "The Later Years 1987 - 2019 (highlights)" (Pink Floyd Records, 2019)

  Als ook de Bluerays groen licht krijgen zal deze week de boxset "The Later Years 1987 - 2019" van Pink Floyd verschijnen. In deze 16 schijven tellende doos worden de muzikale verrichtingen van deze grootmacht vanaf "A Momentary Lapse Of Reason" uit 1987 belicht, daarbij zelfs van nieuwe mixen en toegevoegde instrumentatie voorzien. De discussies over een en ander zijn al in volle gang. Voor wie een dwarsdoorsnee van het gebodene voldoende vindt, kan ook uit de voeten met de nu al uitgebrachte 1CD-versie. Hierop zijn onder meer drie nummers van het Knebworth 1990-concert en enkele remixen te vinden. Wij kiezen echter voor twee vroege versies uit "The Division Bell"-sessies uit 1994: de relaxte "Marooned Jam" en een uitgeklede, haast synthesizerloze versie van "High Hopes". Binnenkort ongetwijfeld vervolgd met een duik in de boxset.
  Website: https://thelateryears.pinkfloyd.com/.

  NIEUW
  Hackett, Steve with Genesis Revisited Band & Orchestra – Out Of The Body (live)
  – The Steppes (live)
  Van de DVD/2CD-set “Live At The Royal Festival Hall” (InsideOut / Sony Music, 2019)

  Steve Hackett brengt niet alleen met grote regelmaat een vers studio-album uit, ook volgt op een tournee steevast een live-document. Met de onlangs verschenen nieuwste live-set van de ex-Genesis-gitarist lopen de zaken een beetje door elkaar. Eerder dit jaar verscheen namelijk zijn meest recente studio-album “At The Edge Of Light”. “Live At The Royal Festival Hall” bevat echter opnamen van een concert van na het verschijnen van “The Night Siren” (2017). Uit die periode wás al een live-release: “Wuthering Nights: Live In Birmingham”. Dát was een concert met alleen zijn vaste begeleidingsband. Hackett trad in die periode echter in de iconische ronde Londense concertzaal aan met een volledig symfonie-orkest. Goede reden om daar een DVD/2CD-verslag van de wereld in te zenden, temeer daar een team van drie arrangeurs ervoor zorgden dat we in de meeste gevallen toegevoegde partijen horen die méér dan obligaat zijn. Wel is het zo de setlist wederom voor het overgrote deel uit Genesis-klassiekers bestaat. De uitstekende solo-albums van de laatste jaren komen nauwelijks aan bod. We denken zelf dat de liefhebbers óók wel naar Hacketts optredens komen als hij ietsje meer risico neemt in de setlistsamenstelling. Vooralsnog is Hackett dat niet van plan, want een nieuwe tournee is alweer aangekondigd, opgehangen aan het door fans zeer gewaardeerde Genesis-live-dubbelalbum “Seconds Out” uit 1977. Ondanks het feit dat bijvoorbeeld de Genesis-klassieker “Dancing With The Moonlit Knight” erg sterk uit de verf komt met orkest, kiezen wij vanavond voor twee ook zeer geslaagde arrangementen van solo-stukken: het korte “Out Of The Body” van “Wolflight” (2015), dat met een fraaie sopraansaxsolo van Rob Townsend naadloos is verbonden aan een van de weinige stukken uit Hacketts solo-repertoire die al jaren een positie op de setlist verwerven: “The Steppes” van “Defector” (1980).
  Website: http://www.hackettsongs.com/ .

  GEMIST
  Esquire – Ministry Of Life
  Van “No Spare Planet” (Esquire Music Records, 2016)

  Een album dat we een aantal jaar geleden over het hoofd hebben gezien is het derde werkstuk van de band Esquire. De ingevoerde luisteraar zal denken: “Esquire, is dat niet die band met een Yes-link?”. Inderdaad bestaat Esquire uit Nikki Squire (de ex-partner van wijlen Yes-bassist Chris Squire) en Nigel McLaren. De twee ontmoetten elkaar in 1982, toen het echtpaar Squire diens toenmalige band in een club zag spelen. Chris bood de bandleden aan in zijn studio te gaan opnemen en vertrouwde ze toe aan Nikki, die binnen no time als zangeres toetrad. Esquire tekende in eerste instantie voor het ZTT-label van toenmalig Yes-producer Trevor Horn, maar diens te volle agenda gooide roet in het eten. Gelukkig had Geffen Records interesse, wat in 1986 resulteerde in een titelloos album, datook nog eens een kleine hit voortbracht. De echtscheiding van Nikki en Chris was een van de oorzaken dat een opvolger tot 1994 op zich liet wachten. Maar zonder de steun van een groot label verdween dit album snel in de obscuriteit. Daarna werd het lang stil rondom Squire en McLaren. Het duo bleef echter wel gestaag doorschrijven en opnemen voor een nieuw album. Totdat in 2015 het noodlot toesloeg met het plotselinge overlijden van Nigel McLaren. Het is een jaar later echter wel de aanleiding de opgenomen muziek uit te brengen, nu als eerbetoon aan McLaren. Dit “No Spare Planet” zweeft net als de voorgangers tussen AOR, pop en progressieve rock, waarbij de karakteristieke stem van Nikki boven de muziek zweeft.
  Website: http://esquiretheband.com/ .

  Sanguine Hum – Spanning The Eternal Abyss
  Van "Now We Have Light" (Esoteric Antenna, 2015)

  In 2015 bracht Sanguine Hum “Now We Have Light” uit, dat lovende kritieken kreeg. All About Jazz Magazine noemde deze dubbel-CD ‘a masterpiece’. Na twee albums durft Sanguine Hum het aan: het ultieme progstatement. Dan hebben we het natuurlijk over.... de concept-dubbelaar! Het betreft een op muziek gezet science fiction-verhaal over gebeurtenissen in de toekomst, nadat de aarde door menselijk toedoen is verdonkerd door dikke wolken van as. Is het nodig dit verhaal tot je te nemen om van de muziek te genieten? Gelukkig niet, want Sanguine Hum vervolgt zijn weg met intrigerende progressieve rock, waar een toefje jazzrock aan toegevoegd is. Evenals op de eerdere platen speelt het Happy The Man-achtige toetsenwerk, met van die hypnotiserende caroussel-loopjes een belangrijke rol. In 2018 verscheen het tot nu toe laatste album, getiteld “Now We Have Power”.
  Website: http://troopersforsound.com/ .

  ALBUM VAN DE MAAND
  Chasing The Monsoon - December Sky
  Van het album "No Ordinary World" (Immrama Records, 2019)

  Karnataka heeft sinds 1998 een vijftal studio-albums afgeleverd. Met name vanaf het derde album “Delicate Flame Of Desire” kwam deze Britse band echt onder onze aandacht. Een wat ons betreft redelijk ondergewaardeerd album, dat net name de liefhebbers van gloedvolle neoprog zeer kunnen waarderen. Na dat album ging het echter mis en kwamen er de nodige strubbelingen, waardoor nagenoeg de hele band opstapte en uiteindelijk opdook onder de naam Panic Room. Bassist Ian Jones was echter niet voor één gat te vangen en wilde doorgaan met Karnataka. Wat uiteindelijk in 2010 leidde tot het album “The Gathering Light” met nieuwe zangeres Lisa Fury. Maar in die tussenliggende periode werd door Jones gewerkt aan een project genaamd Chasing The Monsoon: een samenwerking met “Delicate Flame Of Desire”-producer Steve Evans, zangeres Lisa Fury en gitarist Ian Simmons. De ambitie was om een album uit brengen dat de klankwereld van Karnataka verbond met die van Enigma, Mike Oldfield en invloeden uit wereldmuziek. In 2007 kregen we uiteindelijk een eerste voorproefje toen er een nummer verscheen op de tweede “Songs For Luca”-dubbelaar (samengesteld door Iona-gitarist Dave Bainbridge om geld in te zamelen voor therapie voor zijn autistische zoon), maar daarna werd het angstvallig stil. Zangeres Lisa Fury zou in 2010 nog betrokken zijn bij de herstart van Karnataka maar van Chasing The Monsoon werd niets meer vernomen. Tot dat eerder dit jaar, ruim 12 jaar na het eerste voorproefje, het album “No Ordinary World”werd aangekondigd en uiteindelijk onlangs is verschenen. Het werkstuk levert bij eerste beluistering inderdaad precies dát wat men beloofde: we herkennen de sound van Karnataka ten tijde van “Delicate Flame Of Desire”, we horen de ambient soundscapes van Enigma en de bijbehorende stemmensamples hier en daar, maar het gitaarwerk heeft wel weer meer weg van Steve Rothery dan Mike Oldfield. Wat we zeker niet hadden verwacht zijn Yes-trekjes in de muziek. Want hoewel Lisa Fury het merendeel van de vocalen voor haar rekening neemt, is het ook Steve Evans die af en toe op de voorgrond treedt als zanger. Die Evans is dus de albumproducer, die tevens tekent voor alle toetsenpartijen, drums en programmering. Zijn zangstem lijkt erg veel op die van Benoit David en Trevor Horn. Die laatste is ook een referentie die te binnen schiet bij het aanhoren van de schitterende productie. Horns werk met Seal lijkt hier een voorname invloed. Vandaag het toepasselijke “December Sky”, hoewel die de afgelopen dagen amper zichtbaar was.
  Website: https://chasingthemonsoon.com/.

  LIVE-TIP
  Magnum – How Far Jerusalem
  Van “On A Storyteller’s Night” (Polydor, 1985)

  De rockers uit Birmingham, rond gitarist Tony Clarkin en zanger Bob Catley, komen weer eens naar ons land - en wel op 5 april in De Pul in Uden. Dit ter promotie van het in januari 2020 te verschijnen nieuwe Magnum-album “The Serpent Rising”. Al meer dan 42 jaar weet de band het publiek te vermaken met de melodieuze A.O.R., waar genoeg prog-elementen aan zijn toegevoegd om ook de symfo-liefhebber te bekoren. De hoogtijdagen lagen voor Magnum aan het eind van de jaren '80, ten tijde van “Wings Of Heaven”. Men miste echter net de aansluiting naar het grote publiek. De band lag eind jaren 90 een tijd op zijn gat, maar na een korte pauze kwam men weer bij elkaar. Sindsdien is Magnum een van de productiefste A.O.R.-bands uit het Verenigd Koninkrijk, met een fanatieke schare fans. We gaan luisteren naar een nummer van de sleutelplaat in Magnums bestaan: “How Far Jerusalem” van “On A Storyteller’s Night”, een album dat volgend jaar alweer 35 jaar oud is.
  Website: http://www.magnumonline.co.uk/

  WINTERSE MUZIKALE SFEREN
  Arnalds, Ólafur (& Arnór Dan) - For I Am Winter
  Van "For Now I Am Winter" (Mercury Classics, 2013)

  De IJslandse muzikant/componist Ólafur Arnalds kwam voor het eerst onder onze aandacht door de muziek die hij schreef voor de Britse thrillerserie Broadchurch, waarvan het tweede seizoen in 2015 verscheen. Toen al draaiden we de twee vocale stukken die waren gebruikt als eindthema's bij de afleveringen. Deze werden gezongen door de eveneens IJslandse zanger Arnór Dan . Zoals we destijds aangaven, hadden beide heren eerder hadden samengewerkt en wel op Arnalds derde album "For Now I Am Winter". Dat was tevens zijn debuut bij een groot label, Mercury Classics. En net als in de muziek voor Broadchurch vermengde Arnalds ook op dit album verstilde moderne klassieke muziek met subtiele elektronica die de titel van het album meer dan recht aan doet. Het vocale titelstuk is daar bij uitstek een voorbeeld van.
  Website: https://olafurarnalds.com/ .

  LIVE-TIP / IN HET NIEUWS
  Arena – The Mirror Lies
  Van het album “Double Vision” (Verglas Music, 2018)

  Afgelopen week kondigde Arena alvast een nieuwe album aan, dat in oktober 2020 dient te verschijnen:, “The Theory Of Molecular Inheritance”. Dit tiende studioalbum zal aan bod komen bij de tegelijk aangekondigde tournee, die daarnaast in het teken zal staan van het 25-jarig bestaan van de Britse band rond oorspronkelijk Marillion-drummer Mick Pointer en toetsenist Clive Nolan. Arena speelt drie concerten in Nederland. Op 9 oktober staat de band in Metropool, Hengelo, op 20 oktober in De Bosuil in Weert en het vooralsnog afsluitende concert vindt plaats op 31 oktober in De Boerderij, Zoetermeer. Vooralsnog gaan we terug naar mei 2018. Toen verscheen “Double Vision”, het negende studioalbum van Arena. “De band borduurt met dit album rustig verder op het pad van de stevige neo-prog. “The Mirror Lies” ontpopt zich tot een meer poppy nummer met een lekker instrumentaal tussenstuk in op-en-top neo-prog-stijl.” (bron: Maarten Goossensen, Progwereld)
  Website: http://www.arenaband.co.uk/ .

  NIEUW (compilatie)
  Gilbert, Kevin & Thud - Joy Town (live)
  Afkomstig van "Live At The Troubadour" (The Estate Of Kevin Gilbert, 1999) en van de Dave Kerzner-compilatie "Breakdown 1995-2019" (Cherry Red Records, 2019)

  Onlangs bracht Cherry Red Records "Breakdown 1995-2019" van Dave Kerzner uit. Het betreft een dubbel-CD met een carrière-overzicht van deze toetsenman, waarbij groepen als Sound Of Contact, In Continuum, Mantra Vega. Lo-Fi Resistance en Sonic Elements de revue passeren, uiteraard aangevuld met een selectie van zijn soloalbums. De oudste opname van de set is een live-uitvoering van "Joy Town" van Kevin Gilbert, uitgevoerd door de naar zijn soloplaat "Thud" genoemde begeleidingsband. Vermoedelijk heeft Kerzner deze track uitgevoerd omdat hij halverwege door Gilbert wordt aangekondigd. Wij draaien dit nummer van de plaat waarvan het vandaan komt: "Live At The Troubadour", postuum uitgebracht in 1999. Overigens speelde Kerzner in 1994 ook al met Gilbert en wel in de groep Giraffe dat een spetterende versie van "The Lamb Lies Down On Broadway" tijdens Progfest '94 vertolkte.
  Website: https://davekerzner.com/ .

  PROGFOLK
  Moving Hearts - Tribute To Peadar O'Donnell
  Van "Live In Dublin" (Rubyworks, 2007)

  De Ierse band Moving Hearts ontstond in 1981 toen twee leden van Planxty het idee kregen om traditionele Ierse muziek te combineren met moderne invloeden. Die twee waren niemand minder bouzouki-speler Donal Lunny en zanger/gitarist Christy Moore. Vanaf het begin was de band een groot succes in Ierland. Wekenlang werd er drie avonden in de week live in Dublin gespeeld met dit nieuwe Ierse geluid dat werd gekoppeld aan politiek getinte songs. Maar Moving Hearts zou maar een kort bestaan, want na het verschijnen van het instrumentale album “The Storm” in 1984 stopten de heren, behoudens enkele losse festivalshows, met optreden. In 1990 viel het doek definitief. Maar daarmee was de invloed van Moving Hearts op de Ierse muziekscene nog lang niet over. De diverse leden zouden zeer actief blijven als muzikant. Donal Lunny trad tevens veelvuldig aan als producer. Bassist Eoghan O'Neill werd een veelgevraag sessie-muzikant en was o.a. bij Chris Rea te horen. Doedelzakspeler Davey Spillane startte een zeer succesvolle solo-carrière. En dan is er nog gitarist Anto Drennan, die opduikt bij Clannad, The Corrs en tijdens de “Calling All Stations”-toer van Genesis. Maar ook de sound van Moving Hearts zou in de jaren daarna van grote invloed blijken op de moderne folkmuziek, zo ook op de progfolkband Iona. De bandleden vonden zelf ook dat er nog sprake was van een soort van 'unfinished business', omdat de instrumentaal spelende Moving Hearts-bezetting nooit veel live had gespeeld. En aldus kwam het in 2007 tot een reünie. Van de toen opgenomen CD+DVD "Live At Dublin" brengen we het ruim 11 minuten durende “Tribute To Peadar O'Donnell” over het voetlicht, waarin o.a. whistle- en doedelzakspeler Spillane, saxofonist Keith Donald, toetsenist Graham Henderson en gitarist Anto Drennan als solist figureren.
  Website: http://movingheartsmusic.com/ .

  (OP)NIEUW
  Moonrise – Little Stone
  Van "Travel Within" (Lynx Music, 2019)

  "Travel Within" is het vierde album van Moonrise sinds het debuut in 2008. De eerste drie albums verschenen vrij snel achter elkaar, het heeft het 7 jaar geduurd voor er dit jaar Travel within van dit Poolse project verscheen. er een nieuwe zanger gevonden, in de vorm van Marcin Staszek. Hij zingt teksten van Millenium-zanger Łukasz Gall (die zelf het slotnummer zingt). Staszek legt een meevoelbare emotie in deze neoprog, die voldoende afwisseling, dynamiek, kleur en spanning heeft om van begin tot eind te boeiend te blijven. Het album heeft ook een volle, gelaagde productie meegekregen, met als piepkleine kanttekening dat de drums weliswaar meestal prima klinken maar dat je tóch hoort dat ze geprogrammeerd zijn. Moonrise verzorgde op 19 oktober het voorprogramma bij het concert van Mystery in Cultuurpodium Boerderij, Zoetermeer.
  Websites:
  https://www.facebook.com/Moonrise-146440865394699/
  https://lynxmusic.pl/index.php/component/muscol/M/7-moonrise/408-travel-within-digipak .