• Sunday 14 Juli 2019 Show No. 1358

  MELODIEUZE ROCK
  Benatar, Pat - Invincible
  Van "Seven The Hard Way" (Chrysalis, 1985)

  Dit weekend zijn de finales gespeeld van het Wimbledon tennistoernooi en we moesten daarbij ineens denken aan het nummer “Invincible” van de Amerikaanse zangeres Pat Benatar. Dit werd geschreven en opgenomen voor de film "The Legend Of Billie Jean" over de Amerikaanse tennister Billie Jean King, die zich gedurende haar carrière hard heeft gemaakt voor gelijke behandeling van vrouwen en mannen in de tennissport. Pat Benatar kennen we in Nederland eigenlijk alleen maar van haar grote pophit “Love Is Battlefield”, maar zoals je kon horen aan “Invincible” en ook haar albums uit die tijd kun je haar muziek veel meer typeren als melodieuze rock.
  Website: https://www.benatargiraldo.com/ .

  IN HET NIEUWS
  Crosby, David – Wooden Ships (live)
  Van het album “King Biscuit Flower Hour Presents David Crosby In Concert” (King Biscuit Flower Hour Records, 1996)
  Deze radio-opnamen zijn ook diverse malen onofficieel uitgebracht, o.a. door het Griekse label Rox Vox als “Tracks In The Dust – Live In Philadelphia April 1989”

  Het vijftigjarige jubileum van het legendarische Amerikaanse muziekfestival Woodstock dreigt niet door te gaan. Ruim een maand voordat het festival gehouden wordt, is er nog geen locatie gevonden. De organisatie houdt vol dat het gaat lukken. Vorige maand trok de beoogde locatie, de racebaan van Watkins Glen in de staat New York, zich terug. Een mogelijke andere plek werd gevonden: een paardenrenbaan in het dorp Vernon. Nadeel daarvan is dat de capaciteit een stuk minder is (65.000 mensen, tegen 150.000 in Watkins Glen) en dat het niet mogelijk is om er te kamperen. De gemeente heeft nu besloten geen vergunning te verlenen, omdat de aanvraag onvolledig is en te laat is ingestuurd. De organisatie heeft vijf dagen om in beroep te gaan. De organisatie van het jubileum van Woodstock verloopt al een tijd problematisch. Eerder trok een geldschieter zich terug en besloot een productiebedrijf toch niet mee te werken. Het is de bedoeling dat Woodstock 50 van 16 tot en met 18 augustus gehouden wordt. Op het affiche staan onder meer Jay-Z, The Killers en Imagine Dragons, maar ook artiesten die er bij de eerste editie in 1969 al bij waren, zoals Santana, David Crosby en John Fogerty. (bron: nos.nl)

  “Wooden Ships” is een lied dat door David Crosby werd geschreven met Stephen Stills en Paul Kantner. De eerste twee musici stonden aan het begin van hun samenwerking in Crosby, Stills & Nash, de laatste speelde voor Jefferson Airplane. In 1969 brachten beide bands het nummer uit op een muziekalbum, te weten respectievelijk “Crosby, Stills & Nash” en “Volunteers”. Het nummer werd gespeeld op het Woodstock festival door Crosby, Stills, Nash & Young, op 17 Augustus 1969. Mocht het festival dit jaar doorgaan, dan is David Crosby dus van de partij en zal waarschijnlijk ook dit nummer op zijn setlist voorkomen.
  Websites:
  https://davidcrosby.com/
  https://www.woodstock.com/ .

  ALBUM VAN DE MAAND
  Lucy In Blue – Alight, Pt. 1 + 2
  Van “In Flight” (Karisma, 2019)

  We vieren deze maand de eerste keer dat een band uit IJsland een Album van de Maand aanlevert. Lucy In Blue bestaat al een aantal jaar. Op het in 2016 verschenen debuut maakt de band naar psychedelische rock neigende prog, die zwaar beïnvloed was door muziek uit de jaren 70. In april verscheen de opvolger “In Flight” op het inmiddels gerenommeerde label Karisma. Er wordt nog duidelijk uit het jarenzeventigvaatje getapt, waarbij duidelijk gekozen is voor een meer symfonische aanpak. Ja, de Pink Floyd-sferen druipen er nog steeds van af en we kunnen wegdromen bij heerlijke Rick Wright-achtige toetsentapijten en mooi gitaarwerk. Er wordt echter ook regelmatig van leer getrokken met een scheurende Hammond en King Crimson-achtige gitaren, ondersteund door een dijk van een ritmesectie. Ondanks deze associaties heeft Lucy In Blue zeker een eigen identiteit. Bovendien blijkt “In Flight” een zeer afwisselend album – zoëentje die steeds beter wordt naarmate je hem vaker hoort. In deze uitzending hoort u de tweedelige openingsstrack "Alight", die ons qua sfeer ook wel wat doet denken aan de Amerikaanse band Astra.
  Websites:
  https://lucyinblue.bandcamp.com/album/in-flight
  https://www.facebook.com/lucyinblue .

  20-JARIG JUBILEUM
  Sigur Rós - Flugufrelsarinn
  Van "Ágætis Byrjun" (Krunk / PIAS, 1999)

  Lucy In Blue is niet de eerste band of artiest uit IJsland waar we in Xymphonia aandacht aan besteden. De eigenzinnige zangeres Björk, de moderne componist Olafur Arnalds en Sigur Rós zijn allemaal wel al eens voorbij gekomen. Het toeval wil nu ook nog eens dat laatstgenoemde band dit jaar het 20-jarig jubileum viert van doorbraakalbum "Ágætis Byrjun". In dat kader is onlangs het album opnieuw uit gegeven als dubbel-LP en in de vorm van een uitgebreide 4CD-versie. Op de extra CD's is o.a. een compleet in Reykjavik opgenomen concert te horen. "Ágætis Byrjun" is het tweede album van Sigur Rós en hoewel het dus verscheen in 1999, duurde het nog ruim een jaar voordat deze muziek echt goed doordrong buiten IJsland. Breekijzer daarvoor was een toer als voorprogramma van Radiohead in het najaar van 2000. De Britse groep was toen met een eigen tent op toernee en gaf o.a. twee gedenkwaardige concerten in het Goffertpark in Nijmegen. Maar ook Sigur Rós maakte grote indruk op vele Radiohead-fans en de bandnaam ging dan ook na die concerten als een lopend vuurtje rond onder muziekliefhebbers. Niet zo verwonderlijk, want de sprookjesachtige postrock van deze noorderlingen heeft het in zich om je even helemaal weg te voeren uit de dagelijkse sleur. Van "Ágætis Byrjun" laten we het meeslepende “Flugufrelsarinn” horen.
  Website: https://sigurros.com/ .

  LIVE-TIP
  Oak - Intermezzo + The lights
  van het album : False Memory Archive” (Karisma Records, 2018)

  Aankomend weekend, op 21,22 en 23 juli, vindt de 14de editie van het Night Of The Prog festival plaats. Lokatie is het prachtige Loreley Amphitheater in Sankt Goarshausen aan de Rijn, zo'n 35 km voorbij Koblenz. Ook dit keer kent het festival weer een sterke line-up. Eén van de optredende bands is OAK. Van deze Noren verschenen twee albums: in 2013 het debuut “Lighthouse” en in 2018 “False Memory Archive”. Oak maakt schitterende, moderne progressieve rock, waarin op ingenieuze wijze elektronische elementen verwerkt zijn.
  Website: http://www.oakinoslo.com/ .

  SEVENTIES
  Finnforest - Aallon Vaihto (The Change Of The Wave)
  Afkomstig van "Finnforest" (Love Records, 1975 / The Laser's Edge, 1996)

  Finnforest bracht in de jaren 70 een drietal albums uit, waarbij met name de eerste twee in de loop der jaren een redelijke cultstatus kregen. De bezetting was beperkt tot een gitarist, toetsenist en drummer. Ofwel: de instrumentale muziek werd vertolkt zonder basgitarist, maar dit werd op het debuut opgevangen middels door de toetsenist bespeelde baspedalen van diens orgel. Muzikaal bewoog Finnforest zich ergens in de buurt van Camel, Focus en Caravan, gekruid met een flinke dosis jazzrock. Die laatste invloeden zouden in de loop van de bandcarrière per album sterker worden, maar op het titelloze debuut uit 1975 weten de Finnen nog een goede balans te vinden in hun geluid. In het nummer “The Change Of The Wave” horen we beide kanten van Finnforests muziek voorbij komen.
  Meer info: https://www.progarchives.com/artist.asp?id=1079 .

  OPWARMERTJE VOOR DE MAANLANDING-SPECIAL
  UKZ – Houston
  van mini-album "Radiation" (Glo Media Arts, 2009)

  Radiation is het eerste en ook meteen laatste uitgebrachte muziekalbum van de supergroep UKZ. Het mini-album werd eerst uitgegeven via diverse aan de band gerelateerde sites en op 29 maart 2009 volgde de officiële uitgave. UKZ bestond uit:
  Aaron Lippert – zang
  Trey Gunn – Touch gitaar
  Eddie Jobson – keyboards, elektrische viool
  Alex Machachek – gitaar
  Marco Minnemann – slagwerk
  (bron: Wikipedia)

  Websites:
  https://zealotslounge.com/ (alleen voor leden)
  https://www.facebook.com/EJ.UK.fanpage/
  https://www.youtube.com/watch?v=Ay3jIzip-rk (dit nummer) .
 •  
 • Wat als je de drukte wilt ontsnappen van de huidige maatschappij? Dit vroeg Tom McRae zich in 2000 af in “2nd Law”. De titelpersoon in dit lied besloot zich te vestigen op de maan en daar in alle rust zijn leven te leiden. Dat de mens zich daar ooit zou kunnen vestigen is geen science fiction meer. Deze week, om precies te zijn op 21 juli, is het 50 jaar geleden dat de eerste mens een stap zette op de maan, vanuit de door de Amerikaanse Apollo 11-raket gelanceerde maanlander Eagle. Momenteel wordt er gewerkt aan een nieuwe missie naar de maan. Veel bands hebben dit hemellichaam als onderwerp of zelfs concept voor een nummer of album gekozen. Xymphonia zou Xymphonia niet zijn als we er niet een special van zouden maken. We beginnen met de ontsnapping die McRae zo mooi beschrijft. Gelukkig zijn er mensen die je gaan missen en die om je terugkeer vragen, , zoals Tiago Barbosa op zijn nieuwe album zingt in het nummer "Come Back (From Your Travel From The Moon)". Deze beide nummers dienen als begin- en eindpunt voor een reis naar de maan en terug.
   


  Websites:
  https://www.nasa.gov/specials/apollo50th/index.html
  https://www.kennedyspacecenter.com/landing-pages/apollo-50th.
 •  
 • Morton, Matt – Countdown
  Van “Apollo 11” (Editions Milan Music, 2019)

  Website: https://www.mattmortonmusic.com/
  COUNTDOWN

  Mcrae, Tom – 2nd Law
  Van “Tom McRae” (DB Records, 2000)

  Website: https://www.tommcrae.com/

  Enya – Shepherd Moon
  Van “Shepherd Moon” (WEA, 1991)

  Website: https://enya.com/

  Pink Floyd – The Great Gig In The Sky
  Van “The Dark Side Of The Moon” (Harvest, 1973)

  Website: http://www.pinkfloyd.com/

  Porcupine Tree – Moonloop (Coda)
  Van “Sky Moves Sideways” (Delerium, 1996)

  Website: http://stevenwilsonhq.com/sw/

  Camel – Lunar Sea
  Van “Moonmadness” (Decca, 1976)

  Website: https://www.camelproductions.com/

  King Crimson – Moonchild
  Van “In The Court Of The Crimson King” (Island, 1969)

  Website: https://www.dgmlive.com/

  Happy The Man – The Moon, I Sing (Nosouri)
  Van “Crafty Hands” (Arista, 1978)

  Website: http://www.happytheman.com/home.htm

  Genesis – Mad Man Moon
  Van “Trick Of The Tail” (Charisma, 1976)

  Website: https://www.facebook.com/genesis/

  Alan Parsons Project – Childern Of The Moon
  Van “Eye In The Sky” (Arista, 1982)

  Website: http://alanparsons.com/
   

  Vangelis – Heaven & Hell (Theme From Cosmos)
  Van “Heaven & Hell” (RCA, 1975)

  Website: https://www.facebook.com/VangelisOfficial/

  Barbosa, Tiago – Come Back (From Your Travel From The Moon)
  Van “Half Full” (Hitherto Unknown Records, 2019)

  Websites: http://tiagobarbosamusic.com/
  https://www.facebook.com/TiagoBarbosaMusic/

  Morton, Matt – Welcome Home
  Van “Apollo 11” (Editions Milan Music, 2019)

  Website: https://www.mattmortonmusic.com/
  WELCOME HOME
 •