• Sunday 18 Maart 2018 Show No. 1292

 • NIEUW
  Romano Land, Riccardo - Compass Rose
  Romano Land, Riccardo feat. Jennifer Rothery - Letter
  Van "B612" (MaRaCash Records, 2017)

  We hebben de laatste jaren diverse malen aandacht besteed aan de bijzondere conceptalbums van de Italiaanse groep RanestRane, die steeds gebaseerd waren op een beroemde film. De groep heeft een warme band met Marillion. De Steves Rothery en Hogarth waren beiden te gast op RanestRane-platen en de groep trad ook op tijdens een Marillion Weekend én als voorprogramma van de Steve Rothery Band (SRB). Dat laatste is niet zo gek, want RanestRane-toetsenist Riccardo Romano spéélt zelf ook in de Steve Rothery Band. Over die Romano hebben we 't vanavond. Want hoewel over 2 maanden de nieuwe RanestRane-schijf "Starchild" ten doop wordt gehouden tijdens een heus RanestRane-weekend in Italië (waar zouden ze dat idee toch vandaan hebben...?), is nu eerst nog een 'solo'-album van de toetsenist verschenen onder de projectnaam Riccardo Romano Land. Oók weer een concept-album: een rockopera, getiteld "B612", gebaseerd op het bekende boek The Little Prince van Antoine De Saint-Exupéry. En zoals dat hoort bij een rockopera zijn er de nodige muzikale en vocale gasten te horen. Het mag nauwelijks een verrassing heten dat we daar ook de beide Marillion-Steves weer bij vinden, alsmede Rothery's dochter Jennifer, tweede SRB-gitarist Dave Foster en SRB-zanger Martin Jakubski. Verrassende gast is verder bassist Lorenzo Feliciati, wiens eigen solo-albums eerder ook al de weg naar Xymphonia hadden gevonden. Ook Romano's RanestRane-collega's zijn op veel tracks te horen. Muzikaal zijn de verschillen dan ook niet levensgroot: warmbloedige melodieuze symfonische rock, met duidelijk invloeden van Marillion (denk eerder aan de sound van "Season's End" dan het huidige bandgeluid van de Britten), aldoor bijzonder meeslepend gebracht. Zelf maakt Romano muzikale vergelijkingen met Marillions "Brave", Peter Gabriels "Ovo" en Lloyd Webbers "Jesus Christ Superstar". De diverse vocalisten (die ieder een rol spelen) zorgt voor de nodige afwisseling en naast Romano's warme, maar ook weer niet te overdadige toetsenarrangementen zijn de gitaarsolo's niet te versmaden. Daarbij valt op dat die van Luca Grimieri (die de meeste gitaarpartijen speelt) even gloedvol klinken als die van Rothery. Diens dochter Jennifer zorgt met het intieme "Letter", met bijna alleen pianobegeleiding, voor het breekbare rustpunt van het album. Tot slot een pluim voor de zang van Romano zelf: hij vervult de meeste vocale rollen zelf en heeft een prettige, je emotioneel inpakkende stem. Op zijn website verkoopt Romano ook een bijzondere deluxe-editie met bonus-CD en fraai groot boekwerk.
  Website: http://riccardoromanoland.com

  NIEUW
  The C:Live Collective – The Fifth Estate – Part Four
  Van “The Age Of Insanity” (Bumnote Records, 2018)

  De man achter het C:Live Project is Clive Mitten, de multi-instrumentalist die we kennen van Twelfth Night. Na 30 jaar geen nieuwe muziek te hebben geschreven is het huidige politieke landschap de grote inspiratie achter het album “The Age Of Insanity”. Ook kijkt Mitten terug op het Twelfth Night-album “Fact and Fiction”, dat hij in 1982 samen met Geoff Mann schreef en dat nog steeds uitermate relevant is. Als mede-muzikanten vinden we hier ex-Pendragon-drummer Fudge Smith, de van o.a. diens werk met Tim Bowness bekende toetsenist Stephen Bennett, gitarist/zanger Mark Spencer (die al betrokken was bij een verkapte Twelfth Night-reünie en die ook speelt met o.a. Alan Reed en Galahad) én zanger James Mann – juist: de zoon van wijlen Geoff. Het overgrote deel van het album bestaat uit de 4delige suite “The Fifth Estate”. Deel 1 is een herbewerking van “We Are Sane” en het enige deel met vocalen. De overige delen zijn instrumentaal en laten de muzikale invloeden die Clive Mitten door de jaren heeft opgedaan horen. Verwacht dus niet de neo-prog van zijn vorige band te horen, maar een breed spectrum aan muzikale stromingen. Naast de filmische, soms klassiek aandoende stukken, bespeuren we dance, New Wave en zelfs heavy metal op “The Age Of Insanity”. Dat is alles bij elkaar een behoorlijk brok muziek om te doorgronden en het duurt dan ook een paar luisterbeurten voordat je het album een beetje 'door' hebt. Het album wordt afgesloten met “This City Is London”, gezongen door James Mann, en is een update naar de huidige tijd van het befaamde Twelfth Night-nummer. We gaan nu luiteren naar deel 4 van “The Fifth Estate”. Dit is het meest filmische deel, waarin we Alan Parsons Project-invloeden ontwaren. Eind van het jaar zal er een dubbel album verschijnen met de vocale versie, aangevuld met nog meer muziek.
  Websites:
  https://www.facebook.com/theclivecollective/
  https://thec-livecollective.bandcamp.com/album/the-age-of-insanity (luistermogelijkheid).

  HERUITGAVE
  Marillion – Living With The Big Lie
  Van “Brave – Deluxe Edition” (EMI, 1994 / Parlophone, 2018)

  Afgelopen week verscheen een nieuwe versie van het derde album dat Marillion met Steve Hogarth maakte: “Brave”. Compleet geremixt door Steven Wilson, gegoten in de vorm van mooie deluxe editie. Naast de remix is ook de originele mix (als remaster) en een volledig concert, opgenomen in Parijs in 1994, toegevoegd. De vijfde schijf is een blu-ray met een surround mix en een documentaire over het opnemen van het album. Wat wel mist is de film die er destijds op basis van het album is gemaakt en het materiaal dat op de tweede schijf van de remaster uit 1998 was te vinden. We hoeven natuurlijk niet uitgebreid in te gaan op het album “Brave”: het is één van de meest geliefde studio-albums onder de Marillion-fans. Het zou bovendien de toon zou zetten voor de verdere carrière van de band. De nieuwe mix heeft al redelijk wat stof doen opwaaien onder de fans. Wilson heeft geprobeerd om het album ruimtelijker te laten klinken en het groezelige wat altijd over het origineel lag er een beetje af te halen. Daardoor benadert deze mix meer de live-versies. De vocalen zijn iets prominenter aanwezig en er iets meer detail te horen in het instrumentarium. Goed voorbeeld daarvan is het nummer dat we vanavond gaan draaien: “Living With The Big Lie”. Let hier met name op het samenspel van de elektrische piano en gitaar. Doordat het album nu wat 'cleaner' klinkt, is volgens sommigen wel iets van de oorspronkelijke sfeer verloren gegaan. De surround mix is echter een openbaring: alsof je weer voor het eerst naar het album luistert. Eén ding is zeker: “Brave” is en blijft een Marillion-klassieker.
  Website: https://www.marillion.com .

   

  NIEUW
  Wingfield Reuter Sirkis - Zinc
  Van "Lighthouse" (Moonjune Records, 2018)

  Iets meer dan een jaar geleden besteedden we aandacht aan het toen vers verschenen album “The Stone House” van Wingield Reuter Stavi Sirkis: het resultaat van het samenkomen van een Britse en een Duitse gitarist en een Israëlische ritmesectie (die overigens al een tijdje in het Verenigd Koninkrijk woont) in een studio in Spanje, waar ze vervolgens in één dag dit album hebben opgenomen, dat volledig bestaat uit improvisaties. De gitaristen zijn Mark Wingfield en Markus Reuter, de bassist en drummer zijn respectievelijk Yaron Stavi en Asaf Sirkis. Nu is er een vervolg in de vorm van "Lighthouse". Het album stamt uit dezelfde zesdaagse Spaanse marathonsessie die in 2016 plaatsvond en is zelfs nog vóór "The Stone House" opgenomen, toen bassist Stavi blijkbaar nog niet was gearriveerd. Ook "Lighthouse" bestaat uit compleet geïmproviseerd. Naar eigen zeggen is het resultaat daarom nog niet per se bij 'jazz' in te delen, maar ook niet echt bij 'rock'. Progressief is het zeker, maar dan niet zo zeer in de betekenis die het in de term 'progressieve rock' veelal heeft. Het op elkaar reagerende spel leidt tot gelaagde texturen waaruit iedere luisteraar waarschijnlijk weer andere details naar boven haalt. Soms krijgt de muziek een gemeenschappelijke drive, dan is er ineens sprake van een melodie, dan weer is er meer sprake van een intrigerend geluidstapijt, waarbinnen soms noisy uitbarstingen toegelaten zijn. Zoals we vorig jaar al stelden zullen avontuurlijke muziekliefhebbers die David Torns “Cloud About Mercury” een prominent plaatsje in hun platenkast hebben gegeven, of die de tournee van improvisatiekwartet Holdworth/Levin/Bozzio/Mastelotto hoog in hun concertfavorietenlijstje hebben staan, hier veel van hun gading vinden. Het nog meest compact gehouden, relatief rockende "Surge", besluit het album; wij kiezen vanavond voor het meest toegankelijke stuk, dat vast niet toevallig als opener van het album fungeert: "Zinc".
  Website (met luistermogelijkheid): https://markwingfield-moonjune.bandcamp.com/album/lighthouse-24bit-88-2khz .

  NOG NOOIT GEDRAAID / LIVE-TIP
  Joel, Billy - Scenes From An Italian Restaurant
  Van "The Stranger" (CBS, 1977)

  In 1977 bracht Billy Joel zijn vijfde studio-album uit: “The Stranger”. Het zou zijn grote doorbraak worden en tot op heden is het zijn best verkochte reguliere plaat. Het werk leverde 4 hitsingles in de VS op, waarvan met name de twee ballads, “Just The Way You Are” en “She's Always A Woman”, in Nederland het meest bekend zijn. Muzikaal horen we dezelfde invloeden zoals we die ook in die tijd bij Elton John terug hoorden: vroege rock 'n' roll, jazz, pop en natuurlijk The Beatles. Die laatste groep, en dan met name de suite op kant twee van “Abbey Road”, was de inspiratie achter de langste track van het album: ”Scenes From An Italian Restaurant”. Joel rekent deze song tot zijn meest favoriete in zijn repertoire. Zijn fans denken er ook zo over, wat maakt dat dit nummer tot op heden bijna altijd op Joels setlist bij live-optredens staat. De singer-songwriter treedt dezer dagen iedere maand een keer op in de New Yorkse Madison Square Garden. In juni vindt hij tijd voor een ultra-korte Europese tournee van slechts drie concerten, waaronder op 30 juni in het Volksparkstadion in Hamburg.
  Website: http://www.billyjoel.com .

  IN HET NIEUWS / LIVE-TIP
  Pink Floyd - Keep Talking (live)
  Van "Pulse" (EMI, 1995)

  Afgelopen woensdag overleed de Britse wetenschapper Stephen Hawking op 76-jarige leeftijd. Hij was een briljant fysicus die uitzonderlijk veel heeft bijgedragen aan de kennis over hoe ons universum in elkaar zit. Al op jonge leeftijd werd bij hem de ziekte ALS vastgesteld, wat ervoor zorgde dat hij met het verstrijken van de jaren almaar meer verlamd raakte. Uiteindelijk had dit ook effect op zijn spraak en moest hij overstappen op het gebruik van een spraakcomputer. Deze was in het begin nog redelijk beperkt, met name qua stemgeluid. Toen er latere betere stemgeluiden beschikbaar kwamen, weigerde hij echter om op zo'n moderner geluid over te stappen. Zijn 'computerstem' was immers inmiddels zo bekend, dat die verbonden met hem was geworden. Muziekliefhebbers maakten voor het eerst kennis met zijn stem op Pink Floyds album “The Division Bell” uit 1994, in de song “Keep Talking”. Ook in de live-uitvoering, zoals te vinden op “Pulse”, maakte de groep van zijn stem gebruik. Op “The Endless River” vinden we 20 jaar later zelfs het treffend getitelde “Talkin' Hawkin'”, waarbij geput is uit dezelfde met Hawking gemaakte opname. Voor mensen die niet genoeg kunnen krijgen van de vele tribute-bands die Pink Floyds muziek spelen: Pink Floyd Project komt in XXL-vorm, inclusief zangeres Durga McBroom, die met 'the real thing' heeft gewerkt, aanstaande zaterdag 24 maart naar Music Club Kampen.
  Websites:
  http://www.pinkfloyd.com/
  en http://pinkfloydproject.nl/ .

  ALBUM VAN DE MAAND
  Servants Of Science - Peripheral
  Afkomstig van "The Swan Song" (ServantRecords (= eigen beheer), 2017)

  Voor het Album van de Maand maart hebben we met "The Swan Song", het debuut van de Engelse formatie Servants Of Science, weer eens voor een eigen beheerproductie gekozen. In onze visie kunnen bands die in dit circuit opereren de aandacht het beste gebruiken. De volle Mellotron-klanken waarmee opener "Another Day" begint, zouden kunnen suggereren dat Servants Of Science een volbloed symfonische rockband is. Nadere beluistering leert echter dat de groep tevens beïnvloed is door progressieve New Wave-acts als The Chameleons, Clan Of Xymox en Sad Lovers & Giants getuige het voor die acts typische gebruik van uitwaaierende gitaren en melancholieke zang. Deze interessante mengeling wordt nog verder doorgevoerd in "Peripheral", dat meer naar postrock neigt. Dat stuk hebben we voor vanavond geselecteerd.
  Website: https://www.servantsofscience.com/ .

  HERUITGAVE / LIVE-TIP
  Catherine, Philip - Nairam
  - Babel
  Afkomstig van "September Man" (Atlantic, 1974) en "Babel" (Electra, 1980), opnieuw uitgebracht in de boxset "Selected Works 1974-1982" (Warner Music, 2017)

  Ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van de Belgische gitarist Philip Catherine bracht Warner Music vorig jaar de boxset "Selected Works 1974-1982" uit. Hierin zitten vier van zijn vroege soloalbums, hoewel vreemd genoeg zijn debuut "Stream" uit 1972 ontbreekt. De muziek die te horen is op "September Man" (1974), "Guitars" (1975), "Babel" (1980) en "End Of August" (1982) bewijst dat Catherine een fijnzinnige en eigenzinnige muzikant was, die een duidelijke eigen stijl combineerde met een gezond gevoel voor de tijdsgeest. De gitarist beheerste zowel gedegen Europese jazzrock als meer door synthesizers en strijkers gedomineerde fusion. Daarbij was hij ook invloedrijk. Zo werd zijn nummer "Nairam" door uiteenlopende musici als Robert Wyatt en Kit Watkins gecoverd en werd hij na het vertrek van Jan Akkerman gevraagd de vrijgevallen plek in Focus in te nemen. Verder wist hij op zijn albums muzikanten als Jasper van 't Hof, Charlie Mariano, Jannick Top, Trilok Gurtu en Toots Thielemans te verzamelen. De boxset bevat overigens ook nog een mooi boekwerkje met statements van bevriende artiesten en het voorheen nooit uitgebrachte "Solo Bremen 1979 & 1982". Van de nog immer actieve Catherine hebben we het genoemde "Nairam" en het titelnummer van "Babel" uitgekozen om deze box in de picture te zetten. Het al aangehaalde debuut "Stream" is overigens zojuist, mét bonustracks op CD heruitgebracht door het Japanse label KTI. Catherine, zoals vaak, ook dit jaar weer te aanschouwen op het North Sea Jazz Festival, op zaterdag 14 juli.
  Website: http://www.philipcatherine.com/ .

  LIVE-TIP / 45 JAAR / MONUMENT
  Yes - Ritual – Nous Sommes Du Soleil
  Van "Tales From Topographic Oceans" (Atlantic, 1973 / Panegyric, 2016)

  "Tales From Topographic Oceans" is het zesde album van de Britse band Yes, dat 45 jaar geleden, in 1973, verscheen. Na de tournee die volgde op dit conceptalbum verliet Rick Wakeman de band, daarbij niet onder stoelen of banken stekende dat hij zo zijn bedenkingen had bij deze dubbelaar met maar vier nummers die alle vier een plaatkant vullen. In 2017 viert de invloedrijke progressieve rockband Yes niet alleen de langverbeide toelating tot de Rock ‘n’ Roll Hall of Fame, maar ook dat de groep 50 jaar bestaat En daarom kijken Steve Howe, Alan White, Geoff Downes, Billy Sherwood en Jon Davison tijdens hun huidige tournee terug op een halve eeuw Yes met een speciale set. En als speciale gast nemen ze ook 'founding member' Tony Kaye mee! In het eerste gedeelte spelen ze de A- en D-kant van "Tales From Topographic Oceans" en de tweede helft spelen ze een best-of set van 50 jaar Yes. Fans van de band weten dat shows zelden korter zijn dan 2,5 uur. Dus verwacht weer een avondvullende show vol prog van wereldklasse! Op 27 maart is de groep te aanschouwen in 013 in Tilburg. Van het genoemde album verscheen trouwens niet zo lang geleden, in oktober 2016, een fraaie nieuwe editie, met frisse stereo- én 5.1 surround sound-mixen van Steven Wilson. Deze 'expanded edition' bestaat uit 3 CD's en een Blu-ray.
  Website: http://www.yesworld.com/ .

  Mulder, Eddie - The Innocent
  Van het album “In A Lifetime” (Oskar, 2017)

  Het derde soloalbum van Eddie Mulder (bekend van Flamborough Head en Leap Day) is uit. Na "Dreamcatcher" (2015) en "Horizons" (2016) is nu "In A Lifetime" uitgebracht. Ook nu speelt de akoestische gitaar een hoofdrol, maar wordt toch ook een grotere rol toebedeeld aan nummers met band. Diverse gastmusici hebben hun bijdrage verleend aan dit album, waarbij progressieve elementen een wat prominentere plek innemen. Het titelstuk “In A Lifetime” (ruim 17 minuten) en “Driven”, samen met nummers als “Waiting” en “Best Intentions” laten een andere benadering horen dan op de eerste albums te horen was. Het album wordt net als zijn voorgangers wereldwijd uitgebracht door het Poolse Oskar Records. De vormgeving was opnieuw in handen van Rafal Paluszek.
  Website: http://eddiemulder.nl .
 •