• This Sunday there will be no live broadcast. We will do a rebroadcast of the last 2 hours of the best of 2017 show.

  Zondag zal er geen live uitzending zijn. Wel kan je luisteren naar de laatste 2 uur van het beste van 2017.

  Sunday 09 September 2018 Show No. 1316

 • NIEUW
  Pineapple Thief, The - All That You've Got
  - Uncovering Your Tracks
  - Far Below (alt.)
  Van "Dissolution" (Kscope, 2018)

  The Pineapple Thief heeft voormalig Porcupine Tree-drummer Gavin Harrison schijnbaar definitief aan zich weten te binden. De ook in King Crimson actieve virtuoos werd immers op het vorige album "Your Wilderness" en de daaropvolgende tournee als gast geïntroduceerd. Op het nu verschenen "Dissolution" blijkt hij zelfs de vaste co-componist geworden van voorman Bruce Soord. Het levert een even indringend album op als de voorganger, waarmee we kunnen concluderen dat de Britten voor een meer doorwrochte richting hebben gekozen, na een handvol wel erg poppy aandoende albums. Het album heeft een los concept over hoe het individu zich voelt in een wereld die door de moderne communicatietechniek alziend is geworden. Harrison heeft niet alleen voor bijzonder boeiende ritmiek gezorgd, maar ook zijn adresboek aangesproken. In het koningsnummer "White Mist" is namelijk David Torn te gast die hier bijzondere geluiden uit zijn gitaren weet te toveren. Dat Soord dat ook zelf kan, blijkt wel uit de eigenzinnige, door merg en been gaande solo's in "Uncovering Your Tracks" en "All That You've Got". Kopers van de audio-book-editie krijgen er niet alleen een 5.1-mix en fraai extra artwork bij, maar ook een bonus-album met naast één extra song alternatieve versies van de 'gewone' albumtracks. Gitaarlagen en drums zijn dan in bijv. het geval van het bewerkte "Far Below" vervangen door broeierig lang aangehouden Mellotron-akkoorden.
  Website: http://www.pineapplethief.com/ .

  NIEUW
  Millenium - Notes Without Words
  Van "Notes Without Words" (Lynx Music, 2018)

  Ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van Lynx Music verschijnt van een van de sleutelbands van dit Poolse label de compilatie "Notes Without Words", met uitsluitend instrumentale tracks van deze eveneens Poolse progrockers. Het afsluitende titelnummer was in 2008 een onderdeel van het project 'Three Brothers Epilogue', maar deze instrumentale versie verscheen destijds niet op het gelijknamige mini-album. Het is een gevarieerd muziekstuk dat varieert tussen de gepatenteerde neoprogsound die veel bands op het Lynx-label hebben en meer filmische tussenpassages.
  Websites:
  http://www.millenium.art.pl
  https://www.facebook.com/millenium.progrock .

  IN HET NIEUWS / LIVE-TIP
  Wilson, Steven - Refuge
  Van "To The Bone" (Caroline, 2017)

  Vorige maand brachten we u nog het nieuws dat Steven Wilson opnieuw gaat touren door Europa in de winter van 2018/2019. Dichtstbijzijnde concert voor ons is in Bochum, op 16 februari in de Ruhrcongresshalle. Afgelopen week was er wederom een nieuwtje: op 26 oktober verschijnt er een live-registratie (op CD, DVD en Blu-ray) van het concert dat hij gaf op 29 maart jongstleden in de Royal Albert Hall. Wilson speelde er drie dagen achter elkaar in het kader van de “To The Bone”-tour. Wij hebben zelf een concert in Essen bezocht uit deze tournee en zodoende kunnen we alvast melden dat hij behalve solowerk ook méér songs uit de Porcupine Tree-tijd speelt dan hij ooit op een solo-tournee gedaan heeft.
  Website: http://stevenwilsonhq.com/sw/

  MONUMENT / IN HET NIEUWS
  Renaissance - Song Of Scheherazade
  Van "Scheherazade And Other Stories" (BTM Records, 1975)

  De zomerluwte komt bijna tot een eind en we pakken nog snel even de gelegenheid aan om een waar monument in zijn geheel te draaien: “Song Of Scheherazade” van Renaissance. Dit LP-kant vullende stuk staat op het album "Scheherazade And Other Stories" uit 1975 en is Renaissance's muzikale bewerking van de Vertellingen Van Duizend-En-Een-Nacht. Het is een raamvertelling over een sultan die door zijn vrouw werd bedrogen en om herhaling te voorkomen besluit voortaan elke avond een nieuwe maagd te trouwen en haar de volgende ochtend ter dood te brengen. Scheherazade is één van deze vrouwen maar is zo slim om hem die nacht een verhaal te vertellen dat bij ochtendgloren nog niet af is. De sultan is vervolgens zo nieuwsgierig dat hij haar spaart en ze de volgende nacht het verhaal mag afmaken en aan een nieuw verhaal begint. Dit weet zij uiteindelijk 1001 nachten vol te houden waarna de sultan haar gratie verleent en ze uiteindelijk nog lang en gelukkig leefden. Zangeres Annie Haslam en haar mannen verpakken dit verhaal in werkelijke wonderschone muziek, waarin progressieve folkklanken verrijkt worden met uitbundige orkestarrangementen. Het is ook één van de weinige stukken van de Britse band waarin bijna alle groepsleden een flinke duit in 't zakje deden als het gaat om het schrijven van de muziek. Overigens: de huidige bezetting van Renaissance, met van de jarenzeventig-line-up alleen nog Annie Haslam present, bracht onlangs een live-DVD uit met opnamen van de 2015-tournee: “Live At The Union Chapel”. 'As we speak' is een Amerikaanse tournee aan de gang, tijdens welke de groep wordt bijgestaan door een kamerorkest. Mooie gelegenheid om een versie van “Song Of Scheherazade” te vertolken die trouw is aan de originele opname.
  Website: http://renaissancetouring.com/ .

  50 JARIG JUBILEUM
  Moody Blues, The - Ride My See-Saw
  Van "In Search Of The Lost Chord" (Deram, 1968)

  Afgelopen juli was het precies 50 jaar geleden dat het derde album verscheen van de Britse groep The Moody Blues. Dit “In Search Of The Lost Chord” was de opvolger van het succesalbum “Days Of Future Passed”. Hoewel dat het tweede album op naam van The Moody Blues is, valt het te beschouwen als tweede debuut, na het vertrek van eerste zanger Denny Laine en de komst van Justin Hayward. Daar “Days Of Future Passed”, feitelijk een experiment om een rockgroep met orkest te combineren, zo goed verkocht had, kregen de heren feitelijk carte-blance van hun platenmaatschappij. Het resultaat is een betoverend album dat met beide benen in de psychedelische tijdgeest staat en dat klassiekers opleverde als “Legend Of A Mind” en “Ride My See-Saw”. Al zijn de heren inmiddels behoorlijk op leeftijd, zowel The Moodies als band, als Justin Hayward en John Lodge solo zijn nog aldoor op tournee. Op dit moment voornamelijk in de VS.
  Website: http://www.moodybluestoday.com/ .

  LIVE-TIP / VERWACHT
  Dead Can Dance - Rakim (live)
  Van "Toward The Within" (4AD, 1994)

  Het is alweer zes jaar geleden dat van Dead Can Dance een nieuw album verscheen. Dit "Anastasis" was het eerste nieuwe plaatwerk sinds het duo Lisa Gerrard en Brendan Perry meningsverschillen hadden bijgelegd en af en toe weer een tournee ondernamen. Mensen die dachten dat het daarbij zou blijven, hebben het mis: afgelopen week werd zowel een nieuw album ("Dionysus", te verschijnen op 2 november) als een nieuwe tournee aangekondigd. Nederland wordt in mei 2019 aangedaan: op zowel 13 als 14 mei staat het duo op de planken van TivoliVredenburg in Utrecht. We gaan terug naar 1994, toen het eerste live-album van Dead Can Dance verscheen. De registratie opent met "Rakim", een van de weinige stukken waarin de stem van zowel Gerrard als Perry te horen is.
  Website: https://www.deadcandance.com/ .

  LIVE-TIP / JAZZROCK
  Hinds, Allen - Confianca
  Van "Monkeys And Slides" (eigen beheer, 2011)

  Aanstaande donderdagavond, 13 september, is gitaarvirtuoos Allen Hinds gratis te bewonderen in De Metropool in Hengelo, in het kader van het Jazzrock Café. Hinds is een ware LA sessiecrack en speelde o.a. met Roberta Flack, Patti Austin, Randy Crawford, The Crusaders, Gino Vannelli en vele, vele anderen. Ook schrijft hij muziek voor TV shows en is hij gitaardocent aan het vermaarde Musician’s Institute in LA en de Shepherd University. Hij maakte een handvol verfijnde en afwisselende solo-CD’s, maar is daarnaast op een CD-kast vol albums als gitarist te horen. Zijn eigen CD's wisselen tussen jazzrock, meer naar Joe Satriani's stijl overhellende instrumentale gitaarrock en wat meer fusion-getint materiaal. Hinds' ongekend soepele stijl komt goed naar voren in het stuk “Confianca”, dat te vinden is op zijn voorlaatste solo-CD "Monkeys And Slides". Op dat album speelt trouwens een keur aan toppers uit de jazzrockwereld mee, waaronder toetsenist Jeff Babko (o.a. Simon Phillips) en Jimmy Johnson (o.a. Allan Holdsworth).
  Website: http://allenhinds.com/ .

  LIVE-TIP
  Threshold – The Shire (part 2)
  van “Legends Of The Shires” (Nuclear Blast, 2017)

  Threshold werd in 1989 opgericht en combineert heavy metal en progressieve rock. De Britse band heeft inmiddels elf albums gemaakt. Het nieuwste exemplaar "Legends Of The Shires" wordt tijdens de huidige tour integraal gespeeld. Uiteraard zullen ook favorieten van eerdere albums niet ontbreken.Met “Legends Of The Shires” werd de terugkeer gevierd van frontman Glynn Morgan, die van 1994 tot 1996 ook al deel uitmaakte van Threshold. Naast Morgan bestaat de band uit gitarist Karl Groom, toetsenist Richard West, drummer Johanne James en bassist Steve Anderson. Op 13 oktober is Threshold te aanschouwen in De Boerderij te Zoetermeer. Er zullen dan opnames worden gemaakt voor de tweede live-DVD in de historie van de band. U kunt ook besluiten een Duits concert te bezoeken, bijvoorbeeld op 20 oktober in Turock te Essen.
  Website: http://www.thresh.net/ .

  ALBUM VAN DE MAAND / LIVE-TIP
  Mystery – Dare To Dream
  Van “Lies And Butterflies” (Unicorn Digital, 2018)

  Een nieuw studio-album van Mystery is altijd een feest van herkenning. De band, geleid door gitarist Michel St-Père, brengt drie jaar na het succesvolle "Delusion Rain" een opvolger uit. Dit “Lies And Butterflies” is tijdens het optreden op het Night Of The Prog festival aan het publiek gepresenteerd. En natuurlijk hebben wij bij Xymphonia ook een exemplaar bemachtigd. Vanaf de dik 15 minuten klokkende opener “Looking For Something Else” krijgen we een uur lang melodieuze, bombastische, opzwepende neoprog voorgeschoteld, bomvol heerlijk gitaar- en toetsenwerk. Met dit zevende album blijft de Canadese band de uitgezette koers volgen en lijkt zanger Jean Pageau, die debuteerde op “Delusion Rain”, zijn plek te hebben zeker gesteld. Maar dat hebben we op het vorig jaar verschenen live-document “Second Home” ook al kunnen constateren. Is de muziek vernieuwend? Nee, maar dat hoeft én willen we ook niet. De kracht van Mystery schuilt in de aanstekelijke melodieën, dynamische arrangementen en sterke vocalen. Hier en daar vliegt de band ook even lekker uit de bocht met een staaltje stevig rock. Kortom: “Lies And Butterflies” voldoet wederom aan de verwachtingen en Mystery levert opnieuw een kwalitatief zeer sterk album af. Mystery zal ook dit jaar weer optreden in het 'second home' van de Canadese groep: De Boerderij in Zoetermeer. Het nieuwe album “Lies and Butterflies” zal op deze avond, zaterdag 17 november, voor het eerst in zijn geheel gespeeld worden. Natuurlijk komen in de 2,5 uur durende show ook vele iets oudere Mystery-klassiekers voorbij. Vandaag gaan we luisteren naar het door zanger Jean Pageau geschreven “Dare To Dream”, met wederom zo’n heerlijke gitaar uithaal aan het eind.
  Website: https://www.therealmystery.com/ .

  IN HET NIEUWS
  Windmill, The – Not Alone
  Van het album “The Continuation” (eigen beheer, 2013)

  The Windmill is een Noorse progressieve band, opgericht in 2001. De muziek die het vijftal maakt grijpt terug op jarenzeventig-prog. “The Continuation” is het tweede album van The Windmill, dat in 2010 het eerste album al de grappige titel “To Be Continued” gaf. Tevens verscheen er in 2015 een Blu-ray met een concertregistratie: “Live With It”. “The Continuation” gaat gehuld in prachtig artwork van Kirsten Knoph Viita en is geproduceerd door de band zelf. The Windmill werkt met drie vocalisten en de rijk aanwezige gitaar- en keyboardpartijen worden afgewisseld met veel fluitspel. En er is nieuws want er komt een vers album aan! Dit derde bandwerkstuk gaat “Tribus" heten en opnieuw is het artwork verzorgd door Knoph Viita. Op de website van de Noren staat meer informatie over deze cover designer. De release van het album wordt gevierd met een concert in Oslo op 15 november.
  Website: http://thewindmill.no .

  HET DEBUUT / IN HET NIEUWS
  Ten – Soliloguy / The Loneliest Place In The World
  Van het album “Ten – X” (Now & Then / MTM Music, 1996)

  Ten is een Engelse melodieuze hardrockgroep, die opgericht werd in 1995. Het titelloze debuut (ook wel aangeduid met het romeinse cijfer voor tien: “X”) verscheen in 1996. De muziek die Ten maakt valt onder de noemer 'traditionele hardrock', maar dan wel met symfonische trekjes. Ook op deze eersteling horen we al stuwende rock met veel ruimte voor soli, afgewisseld met enkele ballads. De afsluiter is zeker een hoogtepunt, waarbinnen alle genoemde aspecten samenkomen. Kortom genieten voor de AOR-liefhebbers onder ons. Er is ook nieuws rond Ten, want op 9 november verschijnt het veertiende album "Illuminati". Meer details en een tipje van de sluier middels een streammogelijkheid van het eerste nummer van het album vind je op de bandwebsite.
  Website: http://www.tenofficial.com/ .
 •