• Sunday 19 Maart 2023 Show No. 1549

  NIEUW / LIVE-TIP
  Haken - Sempiternal Beings
  van het album “Fauna” (InsideOut / Sony Music, 2023)

  “Op “Fauna” is duidelijk te horen welke ontwikkelingen de mannen hebben gemaakt door de jaren heen. De puur symfonische rock van de eerste twee albums hoor je maar heel weinig, maar je hoort wel uit elke periode invloeden terug. Wat dat betreft is “Fauna” misschien wel het meest complete album van Haken. Er zijn snoeiharde mathrock-stukken in de stijl van “Vector/Virus”, zoals in “Beneath The White Rainbow”. Je hoort de typische jaren 80-pastiche van “Affinity” in bijvoorbeeld “The Alfabet Of Me”. En verder hoor je vooral dat de band als geheel ook gewoon weer béter is geworden in alles: techniek, compositie, productie. Wat is veranderd: Diego Tejeida heeft Haken verlaten. Zijn vervanger is Pete Jones (niet te verwarren met Tiger Moth Tales!), de oorspronkelijke toetsenist, die nooit op een officieel album van de band speelde. Qua concept lijkt het album op het eerste gezicht eenvoudig. Alle songtitels verwijzen naar een dier, soms letterlijk, soms indirect. Maar daaronder liggen meerdere lagen en uiteindelijk gaan de songs over mensen of de mensheid. “Sempiternal Beings” brengt ons rechtstreeks terug naar de ingenieuze rock-met-gevoel van het album “The Mountain”: ingewikkeld zonder dat het stoort, en Jennings zingt geweldig. Een speciale vermelding verdient drummer Ray Hearne, die er de ene na de andere drumbreak uitroffelt om je vingers bij af te likken. De song bevat een rustpunt in de vorm van een ambientpassage met Mellotron, gevolgd door een vette gitaarsolo. De reguliere editie van het album klokt een uur. De deluxe mediabook-editie bevat het héle album nog een keer, maar dan instrumentaal; inmiddels een traditie bij Haken. Zoals gezegd: misschien is “Fauna” wel het meest complete album van Haken – tot nu toe. Bovendien klinkt alles fabelachtig goed. (bron: Marcel Debets, Progwereld) Haken speelt op woensdag 22 maart in 013, Tilburg, met Between The Buried & Me en Cryptodira in het voorprogramma.
  Websites:
  http://www.hakenmusic.com/
  https://www.facebook.com/HakenOfficial .

  ALBUM VAN DE MAAND / LIVE-TIP
  Solomon – Memories
  Van “It's All Downhill From Here” (Meet Me There Music / Cloud9, 2023)

  Voor ons kwam Solomon helemaal uit het niets, mensen in de regio Maastricht waren al wat langer bekend met de verrichtingen van dit vijftal dat in 2019 in de Limburgse hoofdstad werd opgericht. Wij waren één keer na het beluisteren van het debuutalbum “It's All Downhill From Here” om. Het raadselachtig beginnende openingsnumer “Beautiful Drifter” introduceert die prachtige diep goudbruine stembanden van Koen de Witte. Dat toetsenist Ido Ulmer ook een belangrijke rol speelt, wordt duidelijk als het nummer na dik twee minuten openklapt en tot een breed uitwaaierende ontlading komt. Gitarist Tim Haase zet dit nog extra aan met intens aangehouden gitaarnoten. Wát een opener en wát klinkt dit gaaf en - euhm, beetje lelijke term, we weten het – volwassen! Deze jonge band is het dan ook gelukt topkrachten te strikken om alles bijzonder fraai vast te leggen: tweevoudig grammy-genomineerde Britse producer en mixer Christopher Elms (o.a. Björk, Ben Howard en A Blaze of Feather) en masterengineer Tim Debney die met o.a. Thom Yorke, Mumford & Sons, Bastille en Keane werkte en de mastering verzorgde voor de Bond-tune van Billie Eilish. ...Zoals het streekgenoot Lesoir eerder al gelukt was om de geluidstechnicus van Muse te strikken. Solomon maakt misschien geen prog in de strikte zin, maar wel progressieve, gedragen, gelaagde poprock die liefhebbers van bijvoorbeeld Elbow zeer zeker aan zal spreken. “Beautiful Drifter” is bepaald niet de enige song met een slimme opbouw die naar een ontlading met symfonische grandeur toewerkt. Diverse midtempo songs hebben dat ook, maar ook het van een stuwend drumritme voorziene, zeer pakkende “Run (You've Got To)” heeft dat. Laten we niet hopen dat de albumtitel profetisch blijkt te zijn voor het carrièreverloop van deze band. Met deze kwaliteiten verwachten wij eerder het omgekeerde! We zijn benieuwd hoe de groep het op het podium doet. Naar verluidt was het optreden op Eurosonic/Noorderslag indrukwekkend. We vervolgen de maand met “Memories”, het slotnummer van het album. In mei doet de groep voor het eerst een headline-tour langs Nederlandse clubpodia, waarbij onder andere Luxor Live in Arnhem (9 mei) en Fluor in Amersfoort (20 mei) wordt aangedaan.
  Websites:
  https://www.solomonmusic.eu/
  https://www.facebook.com/Solomonmusicofficial/ .

  (OP)NIEUW
  Security Project - Genesis Medley
  - The Lamb Lies Down On Broadway
  Van "Slowburn Tour Edition" (7D Media, 2022)

  In januari beloofden we de fraaie "Genesis Medley" te draaien van de "Slowburn Tour Edition" van Security Project, die vooral leuk is omdat niet genoemd is uit welke nummers de gespeelde fragmenten afkomstig zijn. Deze tour-editie werd vorig jaar uitgebracht ter gelegenheid van de terugkeer naar het podium. Zoals bekend is deze momenteel uit Jerry Marotta, Trey Gunn, Happy Rhodes, Michael Cozzi en David Jameson bestaande formatie opgericht om de muziek van Peter Gabriel (en in mindere mate Genesis) op het podium te brengen. "Slowburn Tour Edition" is in feite een compilatie-live-CD, waarop de oorspronkelijk alleen als download uitgebrachte nummers van "Slowburn" uit 2019 zijn aangevuld met stukken van andere al dan niet alleen als download beschikbare titels en het niet eerder uitgebrachte "On The Air". Security Project brengt Gabriels muziek op een krachtige en symfonische wijze, waarbij de drums en Touch Guitars voor een solide ondergrond zorgen, waarover volvette keyboardlagen en melodieuze gitaarpartijen gelegd worden. Rhodes maakt zich daarnaast met haar vier octaven reikende stem alle nuances van Gabriels voordracht eigen. De CD besluit met genoemde, overigens instrumentale "Genesis Medley", direct gevolgd door het titelnummer van "The Lamb Lies Down On Broadway".
  Websites:
  https://securityprojectband.com/
  https://securityproject.bandcamp.com/
  https://www.facebook.com/SecurProjectBand .

  LIVE-TIP / JAZZROCK
  Fernandes, Peter - Your Truth
  Van "Q.E.D." (eigen beheer, 2014)

  Morgen, 20 maart, treedt Richard Hallebeek in het kader van een korte Nederlandse tour, op in De Cactus, het muziekcafé in Hengelo. In zijn band heeft hij drummer Niels Voskuil en bassist Lorenzo Feliciati, die ook op zijn vorig jaar verschenen DVD "Richard Hallebeek Project Live in Boerderij, Zoetermeer" te bewonderen zijn. Ten opzichte van dat concert vervangt de Amerikaans Peter Fernandes Jeroen van Helsdingen achter de toetsen. De samenwerking met Fernandes gaat al wat langer terug. Zo speelde Hallebeek op drie nummers van Fernandes' tweede CD "Q.E.D." en één stuk op diens vorig jaar verschenen album "Incline". Hallebeek speelde een van Fernades' composities ook op genoemde DVD. Van dit "Your Truth" draaien we nu het origineel, waarop het duo gezelschap krijgt van bassist Jimmy Johnson en drummer/pianist Gary Husband. Tevens wordt er op deze versie ook gezongen en wel door Jason Roze. Gezien deze bezetting is het niet vreemd dat dit nummer in dezelfde stijl ligt als Allan Holdsworths output met I.O.U. Overigens is Hallebeek op 21 maart ook te bewonderen in Poppodium Boerderij te Zoetermeer waar hij met zijn band evenals een jaar geleden het voorprogramma verzorgt voor de Frank Gambale All Star Band.
  Websites:
  https://www.richardhallebeek.com/
  https://www.facebook.com/richardhallebeek
  https://pfernandes.com/
  https://www.facebook.com/peter.the.fernandes.

  (OP)NIEUW
  Damanek - Oculus: Act II - The Corridor
  - Oculus: Act III - Passive Ghost
  - Oculus: Act IV - A Welcoming Hand
  Van "Making Shore" (Giant Electric Pea, 2023)

  Een paar weken geleden verscheen het derde album van de internationale band Damanek, geformeerd rond de Brit Guy Manning, de Duitser Marek Arnold en de Australiër Sean Timms. De voorgaande 2 albums lieten een mengeling van progressieve pop en rock horen die behoorlijk verwijderd ligt van de muziek waar de heren om bekend staan buiten Damanek om. We horen invloeden van Sting, Steely Dan en Toto en dat alles gevat in een productie die om door een ringetje te halen is. Het nieuwe album "Making Shore" bestaat uit twee delen. Deel 1 behelst zeven op zichzelf staande nummers die gaan over socio-economische en politieke thema's in de lijn van de eerste twee albums. Het tweede deel is gereserveerd voor een op muziek gezet verhaal, geschreven door Guy Manning, getiteld "Oculus". Dit is misschien wel het meest symfonische werkstuk van Damanek tot nu toe, zonder dat er overigens iets verloren is gegaan van die typische Damanek-sound. Het idee dat er meerdere dimensies naast elkaar bestaan, waarin we net iets - of zelfs totaal andere – levens leiden is de basisgedachte. Het verhaal handelt over een persoon die met een apparaat in verschillende dimensies kan kijken en er uiteindelijk ook naar toe kan gaan maar dan geconfronteerd wordt met het feit dat hij uiteindelijk niet meer terug kan naar zijn eigen tijd en dimensie. Menig andere progband zou hier een heel album voor uittrekken, maar de beperking tot een 30 minuten durende suite houdt het verhaal compact en boeiend, evenals de meeslepende muziek. Het is lastig om een los deel uit deze suite te draaien maar, de laatste drie delen werken wel prima als één geheel.
  Websites:
  http://www.guymanning.com/damanek/damanek-index.html
  https://www.facebook.com/DamanekBand .

  IN HET NIEUWS: AFGELASTE TOURNEE
  Camel - End Of The Line (live)
  Van "Never Let Go" (Camel Productions, 1993)

  Afgelopen dinsdag bereikte ons via TivoliVredenburg het bericht dat Camel helaas wegens terugkerende rugproblemen van Andrew Latimer heeft moeten besluiten om alle geplande optredens in 2023 te cancellen. Dit mede ook ingegeven door het feit dat de duur van het herstel en de revalidatie onzeker is. Ondanks deze tegenslag gaat Camel ervan uit dat het boek nog niet gesloten is en men nog in staat om in de toekomst The Final Chapter daadwerkelijk aan de geschiedenis van Camel toe te kunnen voegen. Ook als dat onverhoopt niet gaat lukken, kunnen we gelukkig nog altijd genieten van de prachtige muziek van de Britse band, zoals bijvoorbeeld van het live-album “Never Let Go” dat dit jaar 30 jaar geleden is verschenen. De opnamen hiervoor zijn het jaar ervoor, in 1992 dus, gemaakt in het Muziekcentrum in Enschede. We kiezen voor “End Of The Line”, oorspronkelijk van “Dust And Dreams”, met de hoop dat de groep dat eindpunt nog niet bereikt heeft.
  Websites:
  https://www.camelproductions.com/
  https://www.facebook.com/profile.php?id=100044216270328.

  (OP)NIEUW / LIVE-TIP / MINISPECIAL
  Riverside – Self-Aware (single edit)
  Van “Id.Entity” (InsideOut / Sony Music, 2023)

  In een Muziekblokje van 25 minuten willen we aandacht geven aan Riverside. Niet zozeer de band zelf, maar meer het solowerk van de bandleden. Achtereenvolgens komen aan bod: Riverside, toetsenist Michał Łapaj, gitarist Maciej Meller, het soloproject Lunatic Soul van Mariusz Duda en tenslotte een single onder eigen naam van laatstgenoemde zanger/bassist.

  In januari verscheen het nieuwe album “Id.Entity” van de Poolse band. De songs hierop, van de hand van frontman Mariusz Duda, belichten de mensheid in de huidige tijden, zonder onderling vertrouwen en vol leugens, propaganda en onzekerheid. Waar de afgelopen twee reguliere studio-albums van het kwartet een relatief melancholieke insteek hadden, klinkt de muziek nu fel. Veel songs zijn riff-georienteerd, waarbij het duidelijk is dat Duda de componist is: zijn basspel is vaak zeer prominent. “Landmine Blast”, dat we u destijds al lieten horen, is daar een goed voorbeeld van. Michał Łapaj krijgt de ruimte voor zijn keyboardspel met o.a. een solo in “Post-Truth”. Dat wil niet zeggen dat het nieuwste bandlid, gitarist Maciej Meller niet aan de bak komt: hij excelleert bijvoorbeeld met een meeslepende solo in het langste nummer “The Place Where I Belong”, dat we onlangs hebben gedraaid. “Id.Entity” is in verschillende formaten verschenen, waaronder in een Deluxe Artbook Edition op LP-formaat, met daarbij een Blu-ray met 5.1-mix én Dolby Atmos-mix. Riverside is op 16 april de headliner van de tweede dag van het Prognosis Festival in Eindhoven. Op de tweede schijf van de genoemde deluxe editie vinden we tevens enkele single-edits, onder andere van “Self-Aware”, dat we vanavond gaan laten horen.
  Websites:
  https://riversideband.pl/en/
  https://www.facebook.com/Riversidepl .

  Łapaj, Michał feat. Mick Moss – Shattered Memories
  Van “Are You There” (Mystic Production, 2021)

  Michał Łapaj is al heel lang toetsenist bij Riverside. Hij kwam na het verschijnen van het debuut bij de band en is sindsdien gebleven. In 2021 verscheen zijn eerste en tot nu toe enige solo-album. Aan dit “Are You There” werkten enkele spraakmakende vocale gasten mee: Mick Moss van Antimatter en Bela Komoszyńska van Sorry Boys. Moss werkt mee aan twee nummers, die ook allebei als single zijn uitgebracht: “Flying Blind” en “Shattered Memories”. Ook de Sorry Boys-zangeres is op twee nummers te horen: leadzang op “Shelter” en enkele vocale harmonieën op “Fleeting Skies”. Als je van het album verwachtte dat de hele plaat een soort Porcupine Tree- of Riverside-progrock zou bevatten, dan word je op het verkeerde been gezet: “Are You There” is voornamelijk instrumentaal met veel invloeden uit muziek van Vangelis en Tangerine Dream. Vanavond hebben we het nummer ''Shattered Memories'' geselecteerd, met de zang van Mick Moss begeleid door het toetsentapijt van Michał Łapaj.
  Websites:
  https://michallapaj.bandcamp.com/
  https://www.facebook.com/michallapajofficial .

  Meller, Maciej – Halfway
  Van “Zenith” (Ambient Media House / Zaiks, 2020)

  Wij bij Xymphonia 'go way back' met Maciej Meller. Hij was namelijk de gitarist van Quidam, dat niet lang na het in selecte symfokringen bejubelde gelijknamige debuut zelfs te porren was voor een sessie in de Xymphonia-studio. De Poolse groep maakte na een grondige make-over nog een tweede meesterwerk met “Alone Together”, waarna een tournee volgde die onder andere de Hengelose Metropool aandeed. Toch heeft de huidige bekendheid van Meller een andere, heel tragische aanleiding. Hij werd namelijk bij Riverside de vervanger van de betreurde Piotr Grudziński en is sinds 2020 vast bandlid. Een goed moment om ook eens een plaat onder eigen naam te maken, moet hij gedacht hebben. De songs op dit “Zenith” sluiten qua stijl nog het meest aan op de tweede versie van Quidam, toen Genesis-invloeden verruild werden voor Porcupine Tree- en Pink Floyd-getinte injecties, niet in de laatste plaats door soms Gilmouriaanse solo's van Meller. Dat is op “Zenith” bijvoorbeeld goed te horen in de solo van “Halfway”. Anderhalf jaar na de release van “Zenith” verscheen vorig jaar “Zenith Acoustic”, met daarop 6 van 8 nummers van “Zenith” in een akoestisch arrangement. Websites:
  https://maciejmeller.pl/
  https://maciejmeller.bandcamp.com/
  https://www.facebook.com/maciejmellerofficial .

  Lunatic Soul – Hylophobia
  Van het album "Through Shaded Woods" (Kscope, 2020)

  “Naast Riverside houdt Mariusz Duda zich al jaren bezig met zijn eigen kindje Lunatic Soul. Een project dat ons inmiddels zes verrassende album heeft gebracht, waarbij Duda laat zien dat hij een begenadigd componist is en beslist niet tracht te teren op zijn eerdere successen. Hoewel het geluid met ieder album groeit en vervormt, wordt ieder album gekenmerkt door warme, emotionele maar beklemmende zang, muziek en teksten die je naar je strot grijpen en dat alles verpakt in een duister, intens esoterisch geheel. De eerste drie albums kaartten thema’s aan als de overgang tussen leven en dood; met de daaropvolgende twee albums leek Duda te proberen het verlies van goede vriend en Riverside-gitarist Piotr Grudziński te verwerken. Met zijn nieuwste kunstwerk probeert hij al deze donkerte achter zich te laten, want hoewel “Through Shaded Woods” niet volledig ontdaan is van de duisternis en emotie kunnen we stellen dat dit de meest levenslustige, positieve en dansbare verzameling nummers is die Lunatic Soul uit heeft gebracht. (bron: Rik van den Heuvel, Progwereld)
  Websites:
  https://lunaticsoul.com
  https://www.facebook.com/lunaticsoulband .

  Duda, Mariusz – The Song Of A Dying Memory
  Van de gelijknamige streaming-single (GlassVille, 2020)

  Mariusz Duda is een bezige bij: van hem verscheen in corona-tijd de “Lockdown Trilogy”. Het betreft drie albums met elektronische muziek. De Riverside-frontman liet zich ooit ontvallen dat hij meestal naar óf elektronische muziek óf folk luistert. Ambient met vreemde geluiden en bizarre effecten vindt Duda nog wel het mooiste. Of zoals op zijn website staat: 'muziek kan op vele manieren beleefd worden. Sommige composities kunnen het beste worden bekeken en bewonderd als kunstwerken. Anderen zijn als een geur die je bij je draagt. Dan zijn er die onder je huid kruipen, je vullen en een deel worden van wie je bent. Er zijn net zoveel manieren om muziekverbinding en begrip te vinden als er zielen zijn. Voor mij zijn de meest intieme, 'onderhuidse' composities altijd die geweest met kalme, ingetogen zang, uitgevoerd met akoestische gitaar- of pianobegeleiding.' In die lockdowntijd verscheen naast genoemde trilogie ook de folky streaming-single "The Song Of A Dying Memory", wél met vocalen dus, waarbij Duda begeleid wordt door Sorry Boys-drummer Maciek Gołyźniak en een strijkkwartet.
  Websites:
  https://mariuszduda.bandcamp.com/
  https://mariuszduda.bandcamp.com/track/the-song-of-a-dying-memory
  https://www.facebook.com/mariusz.duda.official
  Dit nummer op YouTube.

  50 JAAR
  Earth & Fire - Atlantis
  Van "Atlantis" (Polydor, 1973 / Universal Music Japan, 2004)

  In maart 1973 kwam "Atlantis" uit, de derde LP van Earth And Fire. Zoals dat in die periode in de symfonische rock gebruikelijk was kwamen de gebroeders Koerts, Ton van der Kleij, Jerney Kaagman en Hans Ziech met een conceptplaat, dit keer over het verdronken mytische land Atlantis. Kant A bevat de 16 minuten durende "Atlantis"-suite, bestaande uit de volgende onderdelen:
  a) Prelude
  b) Prologue (Don't Know)
  c) Risee And Fall (Under A Cloudy Sky)
  d) Theme Of Atlantis
  e) The Threat (Suddenly)
  f) Destruction (Rumbling From Inside The Earth)
  g) Epilogue (Don't Know)
  Het sterke van deze elpee is dat kant B weliswaar begint met de single "Maybe Tomorrow, Maybe Tonight", maar dat daarna het concept weer wordt opgepakt met ondermeer een herhaling van "Theme From Atlantis". Van "Atlantis" hebben we in het verleden al geregeld losse nummers gedraaid, maar ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum en ter nagedachtenis aan de overleden tweeling Gerard en Chris Koerts laten we nu het titelnummer horen.
  Websites:
  https://www.earthandfire.nl/
  https://www.facebook.com/EarthandFire.NL .
 • Sunday 12 Maart 2023 Show No. 1548

  VOORPROEFJE / LIVE-TIP
  Morgendust – 1982
  Van het komende album “Morgendust” (eigen beheer, 23 maart 2023)

  Vorige week verscheen de nieuwe single van Morgendust. De titel “1982” geeft meteen aan uit welk tijdvak de Zwolse groep muzikale inspiratie opdoet. De song verhaalt over een jeugdvriend die verdwenen is, waarbij allerlei gebeurtenissen die in het desbetreffende jaar in het nieuws waren de revue passeren. “1982”, met een energieke drive die ons in de verte doet denken aan die van “The Boys Of Summer” van Don Henley, is een voorbode op het debuutalbum van de uit PTS voortgekomen groep, dat op 23 maart verschijnt en simpelweg “Morgendust” is geheten. En 23 maart, dat is ook de datum van de releaseparty in Hedon, Zwolle. Op 9 juli kun je de groep ook nog aanschouwen in Het Blok in Nieuwerkerk aan den IJssel, op uitnodiging van Progfrog in een duoconcert met Inhalo.
  Websites:
  https://morgendust.com/
  https://www.facebook.com/morgendust
  Dit nummer op YouTube: .

  NIEUW (ietwat verlaat) / LIVE-TIP
  O.R.k. - Deadly Bite
  - Someone Waits
  Van "Screamnasium" (Kscope, 2022)

  Op 6 mei treedt het multinationaal samengestelde O.R.k. op in Poppodium Boerderij te Zoetermeer, met de Franse experimentele rockband LizZard in het voorprogramma. O.R.k. debuteerde in 2015 met "Inflamed Rides" en bracht in nog steeds dezelfde bezetting oktober vorig jaar album nummer vier ”Screamnasium" uit: de eerste voor Kscope. De ritmische basis van de band wordt gelegd door een befaamd duo, bestaande uit drummer Pat Mastelotto (Mr. Mister, King Crimson) en bassist Colin Edwin (ex-Porcupine Tree). Middelpunt is echter zanger-extraordinair en toetsenman Lorenzo Esposito Fornasari, ook wel bekend als LEF. Zijn soepele stem roept herinneringen op aan de extreme uithalen van Jeff Buckley, Matthew Bellamy van Muse of Gregory Markel op het tweede Altered State-album. In de meer ingetogen stukken klinkt daarnaast een getergde David Sylvian door. Ook op "Screamnasium" zijn deze kenmerken volop aanwezig, daarbij ondersteund door het heftig rockende gitaarwerk van Carmelo Pipitone. De gemiddeld zo'n vier minuten durende songs bevatten echter talloze breaks en stemmingswisselingen, zodat de emoprogmetalrock van O.R.k. je makkelijk meesleept in LEFs leefwereld. Van dit nieuwe album hebben we twee enigszins subtiele stukken geselecteerd. Allereerst het groovy "Deadly Bite" gevolgd door slotsong "Someone Waits", met 5:32 het langste en mede door de inbreng van Jo Quails cellowerk tevens het meest progressieve stuk van deze nieuwe schijf. Overigens is Quail niet de enige gastmuzikant; ook de (vooral in Italië) beroemde zangeres Elisa is nadrukkelijk aanwezig in "Consequence".
  Websites:
  https://nl-nl.facebook.com/O.R.k.band/
  http://www.orkband.com/
  https://kscopemusic.bandcamp.com/album/screamnasium .

  NIEUW
  Overhead – Sail Across The Universe
  Van “Telephathic Minds” (eigen beheer, 31 maart 2023)

  Eind maart zal de dubbelaar “Telepathic Minds” van Overhead verschijnen. En dat terwijl dit zesde bandalbum al een tijd klaar is en we jullie begin december vorig jaar al een voorproefje konden geven. Overhead is een progressieve rockband met een herkenbaar en eigen geluid. De Finse band begon in 1999 en bracht tussen 2002 en 2018 vijf studio-albums uit. De werken kregen uitstekende recensies, airplay en erkenning over de hele wereld. Het succes van de albums leidde ook tot optredens in clubs, zalen en op festivals in heel Europa. Het voorlaatste album “Haydenspark” stamt alweer uit 2018, maar er is de laatste jaren hard gewerkt aan nieuw materiaal. Het pakkende “Tuesday That Never Came” werd ook al tijdens de recentste live-optredens ten gehore gebracht en was tevens het genoemde voorproefje. Overhead bestempelt zelf “Telephathic Minds” als hét magnum opus, met een terugkeer naar langere composities. Het meer dan 17 minuten klokkende titelnummer is een heuse 'tour de force'. Maar ook de overige nummers bestrijken een breed muzikaal spectrum. Natuurlijk haalt Overhead veel invloeden uit de klassieke prog en neoprog, maar de mix met wat steviger invloeden van bijvoorbeeld Blue Öyster Cult, Deep Purple en uit de psychedelica geeft Finnen hun unieke geluid. Daarnaast is het hese geluid van zanger Alex Keskitalo zeer herkenbaar, waarbij moet vermeld dat hij ook het nodige dwarsfluitspel in de mix gooit. Keskitalo richtte Overhead op met gitarist Jaakko Kettunen. Met diens vaak zware riffs drukt laatsgenoemde zeker een stempel op de muziek. Kettunen voelt echter ook goed aan wanneer een song een lichtere aanpak nodig heeft, zoals in het dromerige “The Pilot’s Not Fit To Fly”. Ook drummer Ville Sjöblom, al vanaf het tweede album bij Overhead, is op “Telephathic Minds” weer van de partij, maar daarnaast zijn er ook twee nieuwe leden te verwelkomen. Nieuwe bassist is Janne Katalkin en met Jere Saarainen heeft de band na jaren ook weer een vaste toetsenist. Die toevoeging geeft wel een flink verschil qua sound met voorganger “Haydenspark”. “Telephathic Minds” is bepaald geen lichte kost en kunnen we betitelen als Overheads meest ambitieuze album. We gaan vanavond luisteren naar een van de langere stukken: “Sail Across The Universe”.
  Websites:
  http://www.overhead-band.com/
  https://overheadband.bandcamp.com/album/telepathic-minds
  https://www.facebook.com/overheadband .

  NIEUW / LIVE-TIP / ORKESTRALE FUSION I
  Rymden + KORK – Free As A Bird (live)
  Van “Rymden + KORK” (Jazzland Recordings, 2023)

  Dik twee jaar geleden besteedden we aandacht aan het tweede album "Space Sailors" van Rymden. Dit trio is een samenwerking van de Noorse toetsenist Bugge Wesseltoft met de Zweedse ritmesectie Dan Berglund en Magnus Öström. Die laatste twee waren verweesd achtergebleven na de verdrinkingsdood van de naamgever van het Esbjörn Svensson Trio (ofwel e.s.t.). We roemden de avontuurlijke, melodieuze progjazzcomposities van de heren. Nu heeft de groep materiaal van de twee studio-albums, aangevuld met enkele nieuwe composities gearrangeerd voor een combinatie met symfonie-orkest. Dat orkest in kwestie is het Noors Radio Symfonieorkest, dat zich veelal kortweg KORK noemt. Er is een spannende invulling gegeven aan de rol van KORK, wat dit zoveel meer maakt dan 'jazztrio met orkestbegeleiding'. Het levert enerverende symfónische progjazz op. Nu vervangt bij traditionele symfonische arrangementen het orkest de toetsenpartijen, niet zo in het van “Space Sailors” afkomstige “Free As A Bird”, dat een lange virtuose synthesizersolo van Wesseltoft laat horen. Rymden is begin juni drie keer in Nederland te aanschouwen; 1 juni in TivoliVredenburg Utrecht, 2 juni in de Oosterpoort te Groningen en 3 juni in het Bimhuis in Amsterdam.
  Websites:
  https://www.rymden-music.com/home
  https://www.facebook.com/rymdenmusic .

  HERUITGAVE / LIVE-TIP
  Porcupine Tree – Lazarus (demo version)
  – So Called Friend
  Van “Deadwing – Deluxe Edition” (reguliere editie: Lava / Atlantic, 2005 ; Deluxe Edition: Transmission / Snapper, 2023)

  Drie jaar geleden verscheen een mooie luxe editie van “In Absentia”. Dit zevende studio-album van Porcupine Tree was het eerste album dat de Britse groep voor een major platenmaatschappij uitbracht. Weliswaar op het kleine sublabel Lava Records, maar dat was wél mooi een onderdeel van het machtige Atlantic Records. In het lijvige boekwerk en de documentaire, beiden onderdeel van die als 10 inch mediabook uitgevoerde set, konden we lezen over de introductie van nieuwe drummer Gavin Harrison en de Amerikaanse touravonturen. Om de Amerikaanse markt open te breken verhardde de muzikale stijl enigszins met toevoeging van wat metalriffs hier en daar. Nu is ook van de opvolger “Deadwing” uit 2005 zo'n fraaie set verschenen en het boekwerk plus documentaire doen verslag van de post-”In Absentia”-wetenswaardigheden. Zo lezen we dat het feit dat “Deadwing” er überhaupt kwam alles te maken met het feit dat Lava's A&R-manager Andy Karp een grote fan van Porcupine Tree was, want op basis van de verkoopresultaten van “In Absentia” zouden de Britten eigenlijk meteen gedropt zijn. Het was weliswaar verreweg de best verkochte Porcupine Tree-plaat tot dat moment, maar voor Lava/Atlantic waren de 100.000 wereldwijd verkochte exemplaren 'peanuts'. Let wel: we zitten nog nét voor de grote streaming-revolutie. Porcupine Tree-voorman Steven Wilson had met zijn oude vriend Mike Bennion een filmscript geschreven over een geluidstechnicus die een geestverschijning ontdekt in filmopnamen waar hij bij betrokken is. De zanger/gitarist besloot de songs voor het nieuwe album te baseren op dat script, met de titel “Deadwing”. Omdat die film er nooit gekomen is en dus door niemand gezien, maakt dat veel van de teksten zelfs voor de mede-bandleden aan de vage kant bleken. Muzikaal wordt voortgebouwd op de met “In Absentia” geïntroduceerde heavier sound, echter zonder de atmosferische kant van de groepssound te veronachtzamen. Koningstrack van het album, het 13 minuten lange “Arriving Somewhere But Not There” is een goed voorbeeld van een compositie die beide kanten van Porcupine Tree optimaal over het voetlicht laat treden. Wilson luisterde zelfs naar Karp omdat hij wist dat die het beste met de band voorhad. Zo schreef hij het wat eendimensionale “Shallow” speciaal voor de metalradiostations en hij verwijderde de brug (of de 'middle eight', zoals een Engelsman zou zeggen) uit “Lazarus” omdat Karp vond dat de hele flow van de song ermee onrecht werd aangedaan. Aangezien Wilson nog steeds trots is op het eindresultaat zónder brug, is hij het met de A&R-man eens geweest. Op de nu verschenen deluxe editie staat de versie mét brug op de met demo's gevulde derde CD en die laten we jullie graag ter keuring horen. Van “Shallow” had de band wel een beetje spijt en het werd al snel van de setlist gedropt ten faveure van songs die alleen als B-kant waren uitgebracht, zoals bijvoorbeeld “So Called Friend”. Het op de Blu-ray in de set toegevoegde Rockpalast-concert uit november 2005 laat de song in live-versie horen. Natuurlijk bevat die Blu-ray ook een fraaie 5.1-mix, overigens al destijds gemaakt voor de 'multimedia'-editie door Wilson met de veelgeroemde Elliott Scheiner. Sommige fans beklagen zich online over het ontbreken van een verse Dolby Atmos-mix, maar ook zonder dat haal je met deze deluxe editie weliswaar een prijzige, maar zeer volledige set in huis. Ondertussen zijn Porcupine Tree én Wilson een stuk bekender. Zou die film “Deadwing” er dan misschien toch nog komen? Nou, Mike Bennion heeft het script intussen radicaal herschreven en hernoemd tot “And No Birds Sing”. Op basis daarvan is een 'teaser' gemaakt waarmee gehoopt wordt interesse te wekken bij financiers. Maar ja, die 'teaser' is ook alweer twee jaar oud, dus of dat nog lukt? We hebben de link op onze site geplaatst. Voor Porcupine Tree lijkt er vooralsnog niet méér toekomst dan alleen nog een korte serie zomerconcerten, waaronder Bospop in Weert op 8 juli en KunstRasen in Bonn op 20 juli. Wilson focust zich erna weer op zijn solocarrière.
  Websites:
  https://porcupinetree.com/
  https://www.facebook.com/PorcupineTreeOfficial/
  Teaser “And No Birds Sing”: .

  NIEUW / ORKESTRALE FUSION II
  Lydian Collective x Capital Orchestra - Mr. Sunshine
  Van "Lydian Collective x Capital Orchestra (Live At Cadogan Hall)" (Lydian Label, 2022)

  De twee dames en twee heren die samen Lydian Collective vormen, zijn niet alleen los van deze band al redelijk gepokt en gemazeld, maar hun video's op YouTube zijn al door 2 miljoen mensen bekeken. De band maakt zeer aangenaam in het gehoor liggende muziek, die een gebied ergens tussen fusion en instrumentale pop bestrijkt. Hun debuut als collectief, “Adventure”, verscheen in 2018 op het eigen Lydian Label. Die kreeg met “Return” in oktober 2022 een opvolger en aan het eind van vorig jaar kwam daar nog een kadootje bij in de vorm van een gratis download-only-release: "Lydian Collective x Capital Orchestra (Live At Cadogan Hall)". De titel verklapt al gelijk wat het is, namelijk een samenwerking tussen Lydian Collective en het ruim 80-koppige Londense Capital Orchestra. De zonnige muziek van Lydian Collective is verpakt in prachtige orkestarrangementen, waardoor het resultaat bij vlagen doet denken aan Pat Metheny's meesterwerk “Secret Story”. Dit live-album is overigens in zijn geheel gratis te downloaden via de Bandcamp-pagina van Lydian Collective. De live-video's zijn te bekijken op de YouTube pagina van de band.
  Websites:
  https://www.facebook.com/LydianCollective
  https://www.lydiancollective.com/
  https://www.youtube.com/lydianlabelonline
  https://lydiancollective.bandcamp.com/.

  (OP)NIEUW / VAN EIGEN BODEM / IN HET NIEUWS
  Mulder, Eddie feat. Ton Scherpenzeel – Late At Night '22
  Van het album “Signature” (OSKAR, 2022)

  Het vorig jaar verschenen “Signature” is het achtste solo-album van de door de wol geverfde en veelzijdige Friese gitarist Eddie Mulder, die we natuurlijk ook kennen van Flamborough Head en Leap Day. Het is weer een fraaie mengeling van akoestische en elektrische gitaarcomposities die hij hier laat horen, waarbij hij ondersteuning krijgt van Gert van Engelenburg, Henk Stel en Rafal Paluszek op toetsen plus Peter Stel op basgitaar en Albert Schoonbeek op drums. Tevens zijn er twee coryfeeën uit de prog aanwezig, namelijk Colin Bass (Camel) en Ton Scherpenzeel (Kayak). Afgelopen week verscheen de nieuwe editie van het Britse magazine Prog, waarin Mulder geïnterviewd wordt voor de rubriek 'My Prog'. Ook liet hij op zijn Facebook-pagina onlangs weten dat hij al weer druk werkt aan stukken voor een nieuw solo-album. We gaan nog even terug naar “Signature”, met “Late At Night '22”, waaraan Ton Scherpenzeel zijn medewerking verleende.
  Websites:
  https://eddiemulder.nl/
  https://www.facebook.com/profile.php?id=100012094009126 .

  A.O.R. / HET DEBUUT / 35 JAAR
  Cannata – Will The Sky Begin To Fall
  Van “Images Of Forever” (CBS, 1988 / Oxford Circus, 2007)

  De Amerikaan Jeff Cannata begon zijn muziekcarrière eind jaren zestig. Hij zat in de vroege progressieve rockband Jasper Wrath en vormde later de progressief getinte AOR-formatie Arc Angel. Eind jaren tachtig kreeg hij de kans om met een groot budget zijn eigen project op te zetten en dat werd Cannata. Van al deze groepen zijn diverse albums verschenen. Wij gaan terug naar 1988, naar het eerste album onder de naam Cannata. Van dit “Images Of Forever” het nummer ''Will The Sky Begin To Fall''. Websites:
  http://cannatamusic.com/
  https://www.facebook.com/cannatamusic .

  40 JAAR / LIVE-TIP
  Marillion – The Web
  Van “Script For A Jester's Tear” (EMI, 14 maart 1983)

  Het verhaal achter het debuutalbum van Marillion begint in januari 1981 als twee Schotten genaamd Dereck Dick en Diz Minnitt de lange reis naar Aylesbury maken om zich bij het trio Mick Pointer, Steve Rothery en Brian Jelliman te voegen (voorheen Silmarillion). De auditie was met behulp van het aloude medium 'de democassette' gegaan, waarbij Dick, die zich Fish ging noemen, nieuwe teksten over een bestaande compositie, genaamd “Close”, zong. Zo ontstond het eerste Marillion-nummer “The Web”. Na een maand oefenen op de Leyland Hill Farm was de tijd rijp voor het eerste optreden in een pub in Bichester: The Red Lion. Dit was op 14 maart 1981, onthoud die datum! In die twee tussenliggende jaren vielen er wel 'slachtoffers': toetsenist Jelliman werd al snel vervangen door Mark Kelly en Minnitt kreeg zijn ontslag vlak voor een concert in Milton Keynes, waarna Peter True (Trewavas) de nieuwe bassist werd. Na veel spelen om zo het repertoire goed in de vingers te krijgen, begon het kwintet in december 1982 met producer Nick Tauber en engineer Simon Hanhart in de Marquee Studios aan de opnamen van wat “Script For A Jester's Tear” zou gaan heten. De Marquee was in 1982 zo goed als de thuishaven van de band. Het uiteindelijke album bevat veel nummers uit de live-set van destijds, toch ontstond het titelnummer met het iconische, gefluisterde intro, pas in de studio. Natuurlijk kon “The Web” niet ontbreken, evenals de singles “He Knows You Know” en “Garden Party”. Met “Chelsea Monday” werd een ander relatief nieuw nummer aan de tracklisting toegevoegd, maar de muziek van de logische albumafsluiter “Forgotten Sons” stamde ook nog uit de Silmarillion-tijd. Het album kwam officieel uit op 14 maart 1983, op de dag nauwkeurig precies twee jaar na het eerste optreden onder de naam Marillion. De hoes is ontworpen door Mark Wilkinson, die zo'n belangrijke rol in de geschiedenis van Marillion en Fish zou gaan vervullen. De tracklisting was op het moment van de opdracht nog niet definitief, wat je terug kunt zien in wat facetten. Zo is er een kameleon in het artwork verwerkt, maar het nummer “She Chameleon” vinden we pas terug op de opvolger “Fugazi”. “Script For A Jester's Tear” werd goed ontvangen en bereikte een fraaie zevende plaats in de Britse albumlijsten. Overmorgen is het album 40 jaar oud en hoewel het zeker vergeleken met het overige werk van Marillion wat gedateerd klinkt, vormt precies dat aspect ook juist de charme. Gisteren was Mick Pointer nog in Zoetermeer om met zijn band het album voor een laatste keer integraal te spelen. Aankomend weekend vindt het beruchte Marillion Weekend plaats in Port Zélande en in april is er ook nog eens een korter aan de groep gewijd weekeinde in Haarlem. Of de band iets van het debuut gaat spelen is nog maar de vraag. We gaan luisteren naar het oudste Marillion-nummer: “The Web”.
  Websites:
  https://www.marillion.com
  https://www.marillionweekend.com/
  https://www.facebook.com/MarillionOfficial .

  ALBUM VAN DE MAAND / LIVE-TIP
  Solomon – Life Line
  Van “It's All Downhill From Here” (Meet Me There Music / Cloud9, 2023)

  Voor ons kwam Solomon helemaal uit het niets, mensen in de regio Maastricht waren al wat langer bekend met de verrichtingen van dit vijftal dat in 2019 in de Limburgse hoofdstad werd opgericht. Wij waren één keer na het beluisteren van het debuutalbum “It's All Downhill From Here” om. Het raadselachtig beginnende openingsnumer “Beautiful Drifter” introduceert die prachtige diep goudbruine stembanden van Koen de Witte. Dat toetsenist Ido Ulmer ook een belangrijke rol speelt, wordt duidelijk als het nummer na dik twee minuten openklapt en tot een breed uitwaaierende ontlading komt. Gitarist Tim Haase zet dit nog extra aan met intens aangehouden gitaarnoten. Wát een opener en wát klinkt dit gaaf en - euhm, beetje lelijke term, we weten het – volwassen! Deze jonge band is het dan ook gelukt topkrachten te strikken om alles bijzonder fraai vast te leggen: tweevoudig grammy-genomineerde Britse producer en mixer Christopher Elms (o.a. Björk, Ben Howard en A Blaze of Feather) en masterengineer Tim Debney die met o.a. Thom Yorke, Mumford & Sons, Bastille en Keane werkte en de mastering verzorgde voor de Bond-tune van Billie Eilish. ...Zoals het streekgenoot Lesoir eerder al gelukt was om de geluidstechnicus van Muse te strikken. Solomon maakt misschien geen prog in de strikte zin, maar wel progressieve, gedragen, gelaagde poprock die liefhebbers van bijvoorbeeld Elbow zeer zeker aan zal spreken. “Beautiful Drifter” is bepaald niet de enige song met een slimme opbouw die naar een ontlading met symfonische grandeur toewerkt. Diverse midtempo songs hebben dat ook, maar ook het van een stuwend drumritme voorziene, zeer pakkende “Run (You've Got To)” heeft dat. Laten we niet hopen dat de albumtitel profetisch blijkt te zijn voor het carrièreverloop van deze band. Met deze kwaliteiten verwachten wij eerder het omgekeerde! We zijn benieuwd hoe de groep het op het podium doet. Naar verluidt was het optreden op Eurosonic/Noorderslag indrukwekkend. Er worden volgens een bericht op Facebook zeer binnenkort nieuwe optredens aangekondigd. We vervolgen de maand met “Life Line”, een gedragen song met een intense solo van Haase. In mei doet de groep voor het eerst een headline-tour langs Nederlandse clubpodia, waarbij onder andere Luxor Live in Arnhem (9 mei) en Fluor in Amersfoort (20 mei) wordt aangedaan.
  Websites:
  https://www.solomonmusic.eu/
  https://www.facebook.com/Solomonmusicofficial/ .

  HERUITGAVE
  Future World Orchestra - Dawn
  - July 23
  Van "Mission Completed XL & Turning Point XL" (Futureworld Records, 2022)

  Vlak voor de afgelopen jaarwisseling was het dan ineens zo ver: ruim 40 jaar na het albumdebuut verschenen de eerste twee LP's van synthpopformatie Future World Orchestra eindelijk integraal op CD. Tot nu toe was namelijk de enige officiële CD de verzamelaar “The Best Of Future World Orchestra”, uit 1987! Future World Orchestra bestond uit twee grote synthesizerliefhebbers uit het oosten van het land, Robert Pot en Gerto Heupink. Na het maken van de nodige demo's, waarvan er zelfs eentje werd opgepikt door De LP Show van Wim van Putten, kregen de heren een contract bij Dureco. De eerste single “Desire” werd al vlot een hit in Nederland en in 1982 verscheen het debuutalbum "Mission Completed". Muzikaal een mix van echte synth-pop met een disco-tintje (zoals het voornoemde “Desire”) en toegankelijke instrumentale tracks in de geest van het werk van Vangelis en Jean Michel Jarre. Een jaar later volgde "Turning Point", dat voortborduurde op de formule van het debuut en waarvan met name de instrumentale openingstrack "Roulette" grote bekendheid kreeg. In 1985 was het voor het originele duo gedaan, maar door de jaren heen zou Robert Pot de bandnaam nog regelmatig gebruiken. Zo verscheen in 2000 het album "The Hidden Files" onder de Future World Orchestra-vlag. Het is ook Pot die het nu eindelijk voor elkaar heeft gekregen om de eerste twee albums op 1 dubbel-CD uit te mogen brengen op zijn eigen label. Beide albums zijn voorzien van de nodige bonustracks. Zo te horen komt dat extra materiaal niet allemaal uit de periode van deze twee albums, maar jammer genoeg ontbreekt informatie daarover. Sowieso is het een beetje een gemiste kans om er niet ook een boekje bij te doen waarin de geschiedenis van Future World Orchestra uit de doeken wordt gedaan en waarin de originele albumcredits zijn opgenomen. Maar groot pluspunt is dat beide CD's wel echt prachtig klinken: de warme synthklanken komen nu in volle glorie uit de speakers. Een paar weken geleden lieten we al wat tracks horen van het debuut, nu is het tijd voor de opvoger uit 1983: "Turning Point". We kiezen twee stukken die wel degelijk een symfonisch sausje hebben. Allereerst “Dawn”, dat zo van Tony Banks' “A Curious Feeling” uit 1979 had kunnen komen, gevolgd door het Vangelis-achtige “July 23”.
  Websites:
  https://futureworldorchestra.com/
  https://www.facebook.com/futureworldorchestra .

  (OP)NIEUW
  Griff, Zaine - On The Borderline (Extended Play)
  Van "The Helden Project // Spies" (Sony Music Labels Japan, 2022)

  In 1982 bracht Zaine Griff zijn tweede soloplaat "Figures" uit, (ook wel "Figvres" genoemd). Hierop werd hij begeleid door onder anderen Hans Zimmer en Warren Cann van Ultravox. Na "Figures" werkten Zimmer, Cann en tekstschrijver Hugo Vereker vervolgens als The Helden Project aan de modern day opera "Spies", waarvoor Griff als zanger werd gevraagd. Op de singles "Holding On" en "Stranded" na verdwenen de opnames echter op de plank, mede door het opkomende succes van Zimmer als filmcomponist. Onlangs brachten Griff en producer/toetsenist Stephen Small een opnieuw ingespeelde versie van het verhaal over de Koude Oorlog, spionage en mysterieuze vrouwen uit. Hierbij bleven ze trouw aan de oorspronkelijke arrangementen en gebruikten tevens dezelfde instrumenten. Over strakke, machineachtige en als The Buggles of Genesis’ "Second Home By The Sea" klinkende (synth)drumpatronen, spelen de iconische Roland- en Prophetsynthesizers, computerprogrammering en sequencers de hoofdrollen. Klassiek getinte solo’s en arpeggio’s en bombastische, barokke arrangementen zorgen voor die typische jaren 80 synthipopsound. De gitaren produceren evenwel voldoende tegenwicht, zodat ook van progressieve synthrock sprake is. Griffs met Bowie vergelijkbare stem en de pittige achtergrondvocalen van Debi Doss en Sharon Emirali geven de songs daarbij de voor het scenario gewenste emotionele lading. Begin januari draaiden we al twee keer wat van dit project (mede omdat de plaat in onze toplijst over 2022 voorkwam), nu aandacht voor de bonustrack: een lange versie van "On The Borderline", gemixt en geëdit door Julian Mendelsohn. De orkestrale opbouw daarvan heeft duidelijk overeenkomsten met "The Beating Of Wings", het al enige keren in Xymphonia gedraaide slotnummer van het genoemde "Figures".
  Websites:
  https://www.zainegriff.com/
  https://nl-nl.facebook.com/Zainegriff.officialnews/ .

  IN HET NIEUWS
  Amplifier – Extra Vehicular
  Van het album “Echo Street” (Kscope, 2013)

  Amplifier komt met een vers album. De Britse groep onder de bezielende leiding van Sel Balamir schept er genoegen in om de fans lang te laten wachten op nieuw werk. De stilte van bijna zes jaar wordt op 14 april 2023 verbroken met “Hologram”. Zoals te doen gebruikelijk geeft Balamir weinig tot niets prijs over wat we kunnen verwachten. Al jaren doen recensenten pogingen de muziek van de Britten te duiden. Daarbij komen namen voorbij als Led Zeppelin, Black Sabbath, Pink Floyd, Tool, Nirvana, Godmachine, The Who, The Verve, Hawkwind, Cardiacs, Rush en Soundgarden. Toch klinkt de muziek als geen van deze groepen. Op het vlak van originaliteit scoort Amplifier hoog, door diepe, persoonlijke teksten te verpakken in composities met verbluffend sterke melodieën. Voor het zover is, gaan wij nog even terug naar 2013, toen het vierde album “Echo Street” verscheen, hier ter redactie toch wel een favoriet in het bandoeuvre. We zagen de Britten indertijd aan het werk op het festival Night Of The Prog in Sankt Goarshausen. (Met quotes van Marcel Debets, Progwereld)
  Websites:
  https://www.amplifierband.com/ https://www.facebook.com/amplifierband .