• Complete Archive

    On this page you will find our archive of playlists. You can either browse by month or have a look at the complete alphabetical overview below. (up to Show 1634)

    HERE

  • Sunday 17 November 2024 Show No. 1634

    NIEUW
    Lori, Nicola - Urban Vision
    - A Night In Istanbul
    Van "Urban Vision" (eigen beheer, 2024)

    De multi-instrumentalist Nicola Lori brengt met "Urban Vision" zijn solodebuut uit. Zijn naam wordt echter geregeld in Xymphonia genoemd, aangezien hij samen met Stefano Panunzi de vormgever is van Fjieri, terwijl hij tevens aan de soloplaten van Panunzi meewerkt. Niet vreemd dus dat we, hoewel Panunzi slechts in één nummer te horen is, Lori's album in dezelfde categorie plaatsen als het werk van Fjieri en Panunzi. Dat betekent dat er volop atmosferische, progressief getinte songs op staan, vergelijkbaar met bijvoorbeeld de oude solo-output van David Sylvian. Met de zangers GRICE, Robby Aceto en Andrea Chimenti wordt op vocaal gebied met verschillende kleuren gewerkt. Ook instrumentaal is er veel afwisseling met mooi fretloos baswerk (onder meer van Colin Edwin), Chapman Stick-patronen (van Moongardens Cristiano Roversi), Luca Calabreses sfeervolle gedempte trompetspel en symfonisch getint toetsenspel. Wel treedt, zeker in het eerste half uur, de gitaar wat meer op de voorgrond dan op de albums van Fjieri en Panunzi. Van "Urban Vision" draaien we eerst het titelnummer, gevolgd door een van de vier instrumentale stukken, het zich mooi ontwikkelende "A Night In Instanbul".
    Websites:
    https://www.nicolalori.com/
    https://www.facebook.com/nicolalorimusic
    https://nicolalori.bandcamp.com/album/urban-vision .

    NIEUW
    Ice – Inside The Bulb
    – Across The Frozen Lake
    Van “Man In The Moon” (OSKAR, 2024)

    Het was pas vorig jaar juli dat we voor het eerst muziek draaiden van Ice, met een nummer van de CD “The Saga”. En dat terwijl dat debuut al in 2005 verschenen was. We hadden toen nog het idee dat deze Nederlandse groep er inmiddels mee opgehouden was. Wisten wij veel dat er toen al wat jaartjes gewerkt werd aan de opvolger “Man In The Moon”? Dat album verscheen juli dit jaar, de maand dat 55 jaar eerder Neil Armstrong als eerste mens voetstappen op de maan zette. Het titelnummer was trouwens al klaar ten tijde van het 50-jarig jubileum daarvan, lezen we in een interview dat de Almelose progjournalist Menno von Brücken Fock met de band afnam voor iO Pages 195. Het krachtige en rijpe karakter van de 10 songs (plus een proloog en een intermezzo) op “Man In The Moon” verraden dat we hier niet te maken hebben met groentjes. Sterker nog: een deel van dit kwintet heeft de pensioenleeftijd inmiddels bereikt en was actief in illustere underground-seventiessymfobands Differences en Alpha. De zaadjes voor Ice zijn echter eind jaren negentig geplant middels Maryson, de band rond fantasyschrijver wijlen Wim Stolk, destijds nog geïnterviewd door Xymphonia. Vorig jaar maakten we vergelijkingen met Camel, Egdon Heath, Pallas en het Genesis ten tijde van “Duke”. De volle sound van de vele lagen keyboards die Ardie Westdijk aanlegt verklaren de referentie aan laatstgenoemde album nog steeds, maar nog meer is er een link naar Eloy te leggen, mede ook door het synthgeluid dat Westdijk graag in zijn solo's gebruikt. In “Inside The Bulb” menen we zelfs een Eloy-quote te ontwaren. Die synths kleuren ook mooi als ondergrond voor de fijne melodieuze gitaarsolo's van Chris van Hoogdalem. Aan de wat hesige stem van Hein van den Broek zullen sommigen misschien moeten wennen, maar de zang heeft een goed passende doorleefdheid en heeft op momenten het karakteristieke van Kayaks Max Werner. Drie dochters van afzonderlijke leden zongen de soulvolle koortjes in, om zo samen met de aan de stijl van Dick Parry herinnerende saxofoonsolo in het slotnummer (door speciale gast Leslie van der Heul) ook nog een extra Floydesk tintje toe te voegen (voor zover dat al niet aanwezig was). We denken dat flink wat van onze vaste luisteraars veel waardering voor dit sterke vaderlandse werkstuk kunnen opbrengen!
    Websites:
    https://oskarrecords.bandcamp.com/album/man-in-the-moon-cd
    https://www.facebook.com/ICEProgressiveRock/.

    NIEUW / JAZZROCK
    Beledo - De Tardecita
    Van "Flotando En El Vacio" (Moonjune Records, 2024)

    De Urugayaanse gitarist Beledo leerden wij kennen via zijn eerste twee albums voor het gerenommeerde jazzlabel Moonjune Records: “Dreamland Mechanism” uit 2016 en “Seriously Deep” uit 2021. Ze bevatten zeer smaakvolle jazzrock in de lijn van Allan Holdsworths toegankelijker materiaal. Nu is er een opvolger in de vorm van "Flotando En El Vacio" (Spaans voor “Zwevend In Het Luchtledige”), waarvoor de opnames overigens al kort na die van “Seriously Deep” plaats hadden gevonden. Daar waar het materiaal op de eerdere albums een meer gecomponeerd karakter hadden, is dit nieuwe album een stuk losser van opzet. Beledo heeft de muziek in 2 dagen opgenomen in de La Casa Murada studio's in Spanje, bijgestaan door bijna vaste Moonjune-drummer Asaf Sirkis en twee Spaanse muzikanten: bassist Carles Benavent en fluitist/saxofonist Jorge Pardo. Met name diens fluitspel krijgt veel ruimte op dit album, wat gelijk al een heel andere sfeer aan de muziek geeft. Zoals gezegd, die is een stuk losser uit de pols, wat even wennen is (en slotstuk “Rodeados” is wellicht voor de meeste luisteraars iets té 'vrij') maar wat extra luisterbeurten zorgt ervoor dat de muziek uiteindelijk wel degelijk landt. Beledo speelt niet alleen prachtige gitaarpartijen, die altijd wel iets in zich hebben van de sound van voornoemde Holdsworth, maar ook uitstekend piano. Naast het kernkwartet speelt op 1 track percussionist Ramón Echegaray mee en komt op maar liefst 3 stukken een oude bekende voorbij in de persoon van Gary Husband. Niet op drums, zoals we hem kennen van Level 42 en opnieuw Holdsworth, maar als vingervlugge toetsenist op elektrische piano en MiniMoog. In het iets meer dan 11 minuten durende “De Tardecita” (ofwel “In De Avond”) komt met name die Moog regelmatige voorbij op een manier zoals we dat in het verleden ooit hoorden in het jazzrockwerk van Chick Corea.
    Websites:
    https://beledo-moonjune.bandcamp.com/
    https://beledo.com/
    https://www.facebook.com/beledomain .

    IN MEMORIAM: Bert Veldkamp
    Kayak - Nothingness
    – Relics From A Distant Age
    – Land On The Water
    Van het album “The Last Encore” (Vertigo, 1976 / CD-editie: Mercury, 1994/2002/2012)

    Bert Veldkamp, vooral bekend als voormalig bassist van de Nederlandse band Kayak, is 10 november op 72-jarige leeftijd overleden. Kayak-oprichter en toetsenist Ton Scherpenzeel maakte het nieuws via social media bekend. “Hoewel we wel wisten dat het er aan zat te komen, werden we er toch door overvallen,” aldus Scherpenzeel. Veldkamp is, na zanger Max Werner, het tweede Kayak-lid dat dit jaar is overleden. Hij groeide op in Groningen, was al vanaf zijn dertiende bezig met de basgitaar, maar heeft er naar eigen zeggen geen opleiding voor gehad. Hij zat vanaf 1965 in een behoorlijk aantal bandjes tot hij in 1970 terecht kwam in Zoo. Met die Groningse groep maakte Veltkamp in 1973 het album “Zoo Music”. Toen de latere LPF-staatssecretaris Cees van Leeuwen in 1974 Kayak verliet herinnerden Scherpenzeel en co. zich Veltkamp die ze een paar maanden eerder in Groningen hadden zien spelen. En zo werd hij gevraagd voor de Hilversumse groep om vervolgens op “Royal Bed Bouncer” (1975) en “The Last Encore” (1976) de baspartijen en achtergrondzang te verzorgen. Op “Starlight Dancer” bleek hij opgevolgd door Theo de Jong. Begin jaren tachtig dook Veltkamp op in Frontpage (single: “Portugal” in 1982) en Europe, wat een soort doorstart van Kayak was, met ook Scherpenzeel en gitarist Johan Slager. Het Europe-avontuur eindigde in 1984, waarna Veltkamp 15 jaar later gevraagd werd voor de doorstart van Kayak. Tot aan 2005 werkte hij mee aan “Close To The Fire” (2000), “Night Vision” (2001) en “Merlin: Bard Of The Unseen” (2003) Tussendoor en daarna speelde hij bij de Groningse bluegrassband Stroatklinkers alsmede nog wat bandjes rond zijn woonplaats Tynaarlo. (bronnen: Menno von Brücken Fock, iO Pages 181; Wouter Bessels, Dagblad van het Noorden)
    Websites:
    https://www.kayakonline.info/
    https://www.facebook.com/kayakmusicband
    https://dvhn.nl/cultuur/muziek/Oud-Kayak-bassist-Bert-Veldkamp-72-uit-Groningen-overleden-29275331.html
    https://www.hitzound.com/bert-veldkamp-o-a-bassist-kayak-overleden/
    https://nl.wikipedia.org/wiki/Bert_Veldkamp_(bassist) .

    NIEUW (verzamelbox) / JAZZROCK
    Bruford - The Sliding Floor
    Oorspronkelijk van "Gradually Going Tornado" (EG/Polydor, 1980 / Winterfold Records, 2005); deze versie van "The Best Of Bill Bruford : The Winterfold & Summerfold Years" (Summerfold Records, 2024)

    Onlangs nam Bill Bruford zijn drumsticks weer op om enkele optredens te verzorgen als onderdeel van een jazztrio. Mooie gelegenheid om voor mensen die zijn naam wellicht kennen, maar nooit iets van hem gehoord hebben, zijn solowerk weer eens onder de aandacht te brengen. Nu lijkt dat wat vreemd, zoals het twee jaar geleden uitgebrachte carrière-overzicht, de 6CD-box "Making A Song And Dance (A Complete Career Collection)" onderstreept. Want zou iemand nog nooit naar muziek van daarop verzamelde bands als Yes, King Crimson of UK of musici als David Torn, Chris Squire, Kazumi Watanabe of Al DiMeola geluisterd hebben? Maar goed, de in 2009 verschenen verzamel-CD “The Winterfold Collection 1978-1986” met werk van zijn eerste soloplaat, de band Bruford en albums met Patrick Moraz, en de verzamel-dubbel-CD “The Summerfold Collection 1987-2008” met meer jazzgeoriënteerde stukken van Bill Bruford's Earthworks en zijn samenwerkingen met onder anderen Ralph Towner en Michiel Borstlap, werden niet meer gefabriceerd. Dus heeft Bruford deze in samenwerking met Cherry Red Records verzameld in de boxset "The Best Of Bill Bruford: The Winterfold & Summerfold Years". Van deze set draaien we "The Sliding Floor", waarvan de oorspronkelijke versie te horen is op "Gradually Going Tornado", de tweede LP van de band Bruford en de eerste waarop "The Unknown" John Clark de rol van Allan Holdsworth had overgenomen.
    Websites:
    https://billbruford.com/(niet up-to-date)
    https://www.facebook.com/billbruford
    https://burningshed.com/store/billbruford
    https://www.cherryred.co.uk/.

    ALBUM VAN DE MAAND
    Needlepoint – Where You Two Once Held Hands
    Van het album “Remnants Of Light” (BJK Music, 2024)

    We zijn al wat jaren geïntrigeerd door de output van Needlepoint. Dit geesteskind van zanger-songschrijver-gitarist Bjørn Klakegg mag dan sinds het debuut uit 2010 nogal eens van samenstelling veranderen, een eigen plek in het muzieklandschap nemen de 6 studio-albums en één liveplaat steeds weer in. Klakegg is geen technisch geschoold zanger, maar zijn kenmerkende dictie past wel goed bij dit type muziek dat duidelijk zwaar beïnvloed is door de Canterbury Scene. Maar Needlepoint brengt geen puur epigonisme, want waarschijnlijk mede als gevolg van de uiteenlopende achtergronden van de opeenvolgende leden neigt het ene album meer naar hedendaagse jazz, een andere meer naar prog en psychedelica. De huidige bezetting, met toetsenist Erlend Slettevoll als opvolger van de veel in moderne jazzkringen verkerende toetsenist David Wallumrød en met in plaats van de vaak spectaculair rommelende drummer Olaf Olsen de toch ook zeker strak roffelende Ola Øverby, lijkt de arrangementen vaak wat kleiner te houden. De zanglijnen van Klakegg hebben een wat leidender rol in de composities. De vele onverwachte afslagen en modulaties in de melodieën komen zo misschien nog wel beter tot recht dan voorheen. Maar vergis je niet: Nikolai Hængsle kringelt hier subtiele jazzy gitaarlijntjes doorheen, waarbij hij zijn baspartijen regelmatig juist prominent dwingend van karakter laat zijn. Slettevoll geeft met zijn fraaie vintage instrumenten warme kleuren aan de 9 composities, waarbij Klakegg zelf met draailier, fluit en fiddle accenten aanbrengt. Dit alles maakt dat “Remnants Of Light” ons een uitstekende gelegenheid geeft dit kleurrijke gezelschap nu eens een maand in de schijnwerpers te zetten. De hoge harmoniezang die we in de coupletten van “Where You Two Once Held Hands” horen, klinkt nogal a-typisch en heeft wel iets van Westcoastrock van rond 1970, maar als de vervormde klank uit Erlend Slettevolls orgel naar het slot toe de vrije hand krijgt, keert het Canterbury-karakter terug, uiteraard op Needlepoints eigen eigenwijze Noorse manier.
    Websites:
    https://needlepoint.bandcamp.com/album/remnants-of-light
    https://www.facebook.com/needlepoint.official
    http://needlepoint.no/(niet up-to-date).

    NIEUW
    Von Hertzen Brothers - The Change
    – Wait For Me
    Van het album “In Murmuration” (Doing Being Music (= eigen beheer), 2024)

    In Xymphonia schenken we aandacht aan progressieve, melodieuze en symfonische rock in al zijn uitingsvormen. We zoeken daarbij bewust ook de grenzen op van deze genres zonder overigens de klassiekers volledig uit het oog te verliezen. De uitstapjes richting progressieve pop, progressieve singer/songwriter, elektronische muziek, AOR, jazzrock en progmetal maken van Xymphonia meer dan een standaard-symfoshow, zeg maar gerust een progressief programma. Von Hertzen Brothers is zo'n band die regelmatig de grenzen opzoekt en dit komt duidelijk naar voren op het negende album van deze Finnen: “In Murmuration”, dat op 25 oktober is uitgebracht. Opnieuw zijn de vocale harmonieën van de broers Mikko, Kie en Jonne Von Hertzen de grote kracht. Die genetische connectie zorgt ervoor dat hun stemmen zo goed samensmelten dat het lastig is ze onderling te onderscheiden, wat resulteert in prachtige harmonieën. Wat opvalt op dit album is enerzijds het grotere gehalte aan rockende uptempo nummers waarbij de drums een prominentere plaats in de mix hebben dan voorheen, maar de muziek blijft zoals we gewend zijn bij de broers groots en breeduit klinkend. Anderzijds zijn er nummers die een meer gedragen en langzaam opbouwende vorm hebben, die meer in het symfonische rockstraatje passen. Hieruit kozen we voor deze uitzending achtereenvolgens de nummers “The Change” en albumafsluiter “Wait For Me”.
    Websites:
    https://www.vonhertzenbrothers.com/
    https://www.facebook.com/vonhertzenbrothersofficial .

    PROGRESSIEVE POP
    10cc - Lovers Anynomous
    Van "Look Hear" (Mercury, 1980)

    Als je online rondgraaft naar meningen over het zevende studio-album "Look Hear" van 10cc kom je eigenlijk bijna alleen maar opmerkingen tegen die het album in niet zo'n gunstig daglicht zetten. Maar soms is het beter om je oor niet te veel te laten hangen naar wat anderen vinden, maar gewoon zelf je mening te vormen. Want al na één luisterbeurt was het ons duidelijk dat "Look Hear", hoewel geen meesterwerk, absoluut meer dan de moeite waard is voor de liefhebbers van 10cc's slim in elkaar zittende pop met soms proggy tinten. De Britse groep had al een paar albums geleden afscheid genomen van het duo Kevin Godley en Lol Creme, maar Graham Gouldman en Eric Stewart haalden met ieder album meer leden van de live-band naar de studio en op “Look Hear” waren dus gitarist Rick Fenn, toetstenist Duncan Mackay (die hiervoor o.a. bij Alan Parsons Project en Kate Bush speelde) en de drummer-percussionisten Paul Burgess en Stuart Tosh nadrukkelijk aanwezig. Fenn en Mackay droegen zelfs compositorisch bij. Zoals gezegd, "Look Hear" is niet het beste 10cc-album en Gouldman en Stewart zijn er achteraf misschien niet echt tevreden over, maar muzikaal valt er genoeg te genieten en doet het niet onder voor de output van tijd- en stijlgenoten als The Alan Parsons Project. Overigens touren Gouldman, Fenn en Burgess nog steeds de wereld over onder de 10cc-vlag, aangevuld met enkele andere muzikanten.
    Websites:
    https://www.10cc.world/
    https://www.facebook.com/10ccworld .

    (OP)NIEUW
    Ritual – Forgotten Qualities
    Van "The Story Of Mr. Bogd Part 1" (Karisma Records, 2024)

    We hebben17 jaar moeten wachten op een nieuw volwaardig studio-album van Ritual. Na het uit 2007 stammende album “The Hemulic Voluntary Band” leek de Zweedse band te zijn opgedoekt. Niets bleek minder waar toen in 2020 het nieuws kwam dat er een tweedelig werkstuk aan zat te komen: "The Story Of Mr. Bogd". Als 'teaser' werd alvast de EP “Glimpses Of The Story Of Mr. Bogd” uitgebracht met enkele nummers van beide delen. ...Dus stiekem waren de heren hard aan het werk aan hun meest prestigieuze werkstuk tot nu toe! We hadden toen echter niet bevroed dat het nog weer 4 jaar zou duren voordat deel één eindelijk het licht ziet, want dat is afgelopen augustus pas gebeurd. Het verhaal en ook de songteksten zijn van de hand van bassist Fredrik Lindqvist. Opvallend is verder dat de bezetting niet veranderd is sinds de oprichting in Stockholm in 1992. Genoemde Lindqvist wordt dus nog steeds vergezeld van drummer Johan Nordgren, zanger/gitarist Patrik Lundström (tevens bekend van Kaipa) en toetsenist Jon Gamble. Hoewel geworteld in de progrock heeft de band een eigenzinnig geluid, met naast detecteerbare invloeden van onder meer XTC, It Bites, Gentle Giant en Led Zeppelin ook elementen uit traditionele Zweedse folkmuziek, waarbij ook het daarbij behorende instrumentarium wordt aangewend. Dit hebben we in 1996 met eigen zintuigen kunnen bewonderen in Almelo’s toenmalige concertzaal Sub Rosa, alwaar Ritual veel indruk maakte tijdens het laatste Xymphonia Festival. De band bleef na het titelloze debuut uit dat jaar consistent goede albums afleveren die onderling steeds weer nét iets anders klonken. Op "The Story Of Mr. Bogd Part 1" blijft de Ritual-stijlenmix herkenbaar, met als nieuw element dat er nu een doorlopend verhaal wordt middels de songs. We hebben bij het verschijnen van het album al twee nummers laten horen maar natuurlijk verdient dit album meer aandacht en draaien we vanavond de ballad “Forgotten Qualities”.
    Websites:
    https://ritual.se/
    https://www.facebook.com/ritual.se/
    https://ritualsweden.bandcamp.com/album/the-story-of-mr-bogd-part-1 .

    HERUITGAVE
    Aphrodite's Child - Altamont
    – The Wedding Of The Lamb
    – The Capture Of The Beast
    Van “666” (Vertigo, 1971 / Universal Music Recordings, 2024)

    Afgelopen week verscheen er een mooie heruitgave van Aphrodite's Childs “666”, een echte cultklassieker. Aphrodite's Child werd in 1967 geformeerd in Griekenland door Evangelos Papathanassiou, beter bekend als Vangelis (keyboards en fluit), Demis Roussos (bas, gitaar en zang), Loukas Sideras (drums en zang) en Silver Koulouris (gitaar). De vier ontvluchtten al snel hun land, waar dat jaar een militaire staatsgreep had plaatsgevonden, en kwamen in Parijs terecht. Voor Mercury Records mochten ze al snel een debuutsingle opnemen: “Rain And Tears”, dat een million seller werd. Dit Procol Harum-achtige nummer zette de toon voor meerdere singles en hits en Roussos werd bekend om zijn hoge zanguithalen. Na drie albums was de koek echter op en ging Vangelis door als succesvol soundtrackcomponist. Roussos ontpopte zich tot groots popzanger met veel hits op zijn naam en bijna 60 miljoen verkochte albums. Het laatste album dat de band uitbracht is het genoemde “666”. In de lijn van The Who's “Tommy” betreft het een heuse conceptdubbelaar en daarmee waren deze Grieken Britse genregenoten als Yes en Genesis toch mooi een paar jaar voor. Het eindresultaat is een bijzonder album met maar zes vocale nummers en veel instrumentale exercities. Vangelis experimenteerde daarbij volop met elektronica, maar er was ook een grote rol weggelegd voor gitarist Koulouris. Natuurlijk zorgde de titel voor de nodige controverse en zeker ook het nummer "∞" ("Infinity"): een naar 5 minuten teruggedestilleerde jam van oorspronkelijk bijna 40 minuten met een hoofdrol voor actrice Irene Papas die al hijgend het nummer naar een hoogtepunt bracht. Kant 4 bevatte het bijna 20 minuut durende albumhoogtepunt “All The Seats Were Occupied", dat wel veel vergt van de luisteraar. In contrast daarmee sluit “666” af met de ballad “Break”. Het album kwam in Griekenland uit met wat alternatieve mixen en langere versies van nummers. Deze en de internationale versie zijn nu samen met een Dolby Atmos en een 5.1 surround up-mix op Blu-ray als boxje uitgebracht. Leuk detail is dat Steven Wilson een van zijn eerste bands, Altamont, naar een nummer van dit album heeft vernoemd. Laat dit ook net een van de nummers zijn die op de Griekse versie langer is. We gaan luisteren naar dat nummer, gevolgd door nog twee stukken van deze Griekse versie.
    Websites:
    https://www.facebook.com/VangelisOfficial
    https://elsew.com/ .
  • Sunday 3 10 November 2024 Show No. 1633

    LIVE-TIP / 40 JAAR
    Marillion – Emerald Lies (live)
    Van “Real To Reel” (EMI, 1984 (cassette) /1987 (CD))

    Komende week speelt Fish zijn laatste shows op Nederlandse podia, in het kader van zijn “Road To The Isles”-afscheidstournee. We waren een kleine maand geleden getuige van één van de eerste shows uit die reeks, in Enschede. In een ruim 2,5 uur durende show gaf de voormalige Marillion-frontman met zijn band een mooie doorsnee van zijn solocarrière met veel 'deep cuts' met daartussen maar een paar ‘hits’. Voor deze tour heeft hij twee sets voorbereid waartussen hij per avond wisselt. Er zijn wel enkele nummers in de set gekropen van zijn vorige band, maar dat houdt hij gelukkig beperkt tot twee a drie titels per avond. Natuurlijk is er wel een nummer van “Fugazi” in de set te vinden, misschien wel mede omdat Marillion zelf dit tweede bandalbum al jaren negeert. En dat terwijl de concerten uit het verschijningsjaar 1984 als zeer gedreven te boek staan, vooral de shows van eind van dat jaar. Die waren ter promotie van het live-mini-album “Real To Reel”, met opnamen die begin dat jaar waren gemaakt in Montreal en Leicester. Het verscheen op 5 november 1984 op LP en cassette, mooi op tijd voor de kerstinkopen en duidelijk als stoplap tussen twee studioalbums. Gebruikelijk voor die tijd was dat er op de cassette-variant een extra nummer was toegevoegd, in dit geval “Emerald Lies”. Gelukkig is het ook op de CD-versie uit 1987 te vinden. Het 40-jarig jubileum én de Fish-tournee vormen twee mooie redenen om dit nummer weer 'ns een keer te draaien.
    Websites:
    https://fishmusic.scot/
    https://www.facebook.com/derek.dick
    https://www.marillion.com/
    https://www.facebook.com/MarillionOfficial .

    NIEUW
    Perfect Storm – Depraved Mind
    Van “Stairs” (Glassville Records, 2024)

    In juli 2021 was “No Air” van Perfect Storm ons Album van de Maand. Dit Groningse debuut belandde vervolgens op nummer 7 in de eindlijst van dat jaar. Sindsdien konden we enkele keren genieten van live-optredens van dit sextet, op Northern Prog en Midsummer Prog. Hoewel afwisselend genoeg, bekroop ons bij het songmateriaal van “No Air” en vooral ook de manier waarop Adel Saflou en Hiske Oosterwijk samen de zangpartijen invullen wel de gedachte: 'heel mooi en vooral ook bijzonder doorvoeld, maar hopelijk vindt de groep de juiste inspiratie om een voldoende afwijkend vervolg te produceren'. En daar is men met “Stairs” zeer wel in geslaagd! Gitarist Gert Jan Schurer levert composities af die over de hele linie een wat epischer karakter hebben, met een uitgekiende opbouw en een afgewogen mix van zanggedeelten met teksten van Oosterwijk en spannende instrumentale passages. De ervaren- en geschooldheid is weer goed af te horen aan de fascinerende partijen die Schurer, toetsenist Jan Munnik (opvolger van Ard Offers), bassist David Klompmakers en drummer Wieger Dijkstra (opvolger van Jesse Bosman) hebben vastgelegd, zonder ook maar een moment de structuur van de song uit het oog te verliezen. En de solo- en samenzang van Saflou en Oosterwijk raakt de luisteraar gegarandeerd in het hart. Vooral ook omdat Ralph Fokkema (engineer), Niels Voskuil (mix) en Frans Vollink ervoor zorgen dat alles opnieuw klinkt als een klok. Het hoesontwerp is wederom van Vera-kunstenaar Vlerk en sluit goed aan bij dat van de voorganger. Een goed voorbeeld van wat we bedoelen met dat epische karakter is het negeneneenhalve minuut lange slotnummer “Depraved Mind”.
    Websites:
    https://perfectstormsounds.bandcamp.com/album/stairs
    https://www.facebook.com/p/Perfect-Storm-music-100063596649463/ .

    NIEUW
    Gothe, Ian & Fernando Perdomo - Never Let Go
    - Slow Yourself Down
    Van "Never Let Go: A Tribute To Camel" (Think Like A Key Music, 2024)

    Voor "Never Let Go: A Tribute To Camel" sloegen Fernando Perdomo (elektrische gitaar en sitar, bas, drums, keyboards) en Ian Gothe (zang, akoestische en klassieke gitaren, fluit, tanpura, bas) de handen ineen. De onbekende Gothe is een singer-songwriter die in 2020 zijn soloalbum "Memento" uitbracht met onder meer een bewerking van "Air Born" van Camel. Een relatief dicht bij het origineel blijvende versie van dat nummer is eveneens te horen op "Never Let Go". Ook drie stukken van "The Snow Goose" worden redelijk trouw uitgevoerd. Voor andere nummers kozen de musici juist een andere benadering. Zo klinkt "Another Night" een stuk robuuster, wat de in een harnas gehulde kameel op de hoes verklaart, terwijl een fraaie fluitsolo het arrangement verrijkt. De dwarsfluit in het oorspronkelijke "Spirit Of The Water" is zelfs vervangen door een slepende elektrische gitaarstrofe. De mysterieuze, woordloze zangmelodie in "Preparation" toont Gothe’s Armeens/Iraanse wortels, die wellicht ook zijn ietwat vlakke intonatie veroorzaken. Dat wordt echter mooi gemaskeerd door de harmonievocalen van Perdomo en – in "Another Night" – Durga McBroom. Een andere prominente gast, David Kerzner, siert het urgente "Never Let Go" met een zwierige Mellotronfluitsolo op. In "Slow Yourself Down" is de titel letterlijk genomen door de song als een ballade te vertolken, inclusief Gilmoureske gitaarsolo. Tenslotte blinken de meest “recente” stukken, "Refugee" en "City Life", vooral uit door Perdomo’s emotionele gitaarspel. Van dit eerbetoon hoort u nu "Never Let Go" en "Slow Yourself Down".
    Websites:
    https://www.iangothe.com/
    https://www.facebook.com/iangotheofficial
    https://fernandoperdomo.bandcamp.com/album/never-let-go-a-tribute-to-camel
    https://www.fernandoperdomo.com/
    https://www.facebook.com/Fernandoperdomomusic/ .

    NIEUW / MONUMENT
    Windmill, The – Fear
    Van het album “Mindscapes” (Crime Records, 2024)

    Ten tijde van de oprichting in 2001 was The Windmill nog bedoeld als incidenteel progproject, getooid met een naam die op dat moment al zo'n tien jaar door het hoofd van toetsenist Jean Robert Viita spookte. Hij zag destijds tijdens autotocht de rotoren van windmolens synchroon draaien met Camels “Moonmadness” dat uit zijn 'car audio system' schalde. De eerste jaren werden gekenmerkt door sporadische repetities, waarbij zowel eigen nummers als klassieke prognummers werden gespeeld. Gewoon voor de lol, en het idee van een vaststaande band met liveoptredens en opnames was in die tijd nog relatief ver weg. Maar ambities ontwikkelden zich, en in het najaar van 2005 werd besloten om te beginnen met de opnames van wat het debuutalbum “To Be Continued ...” zou worden. De Noorse band begon toen echt vorm te krijgen, het was geen '(zij)project' meer. In de volgende 15 jaren verschenen nog twee albums en waren er ook de nodige bandwisselingen. Begin 2020 werd er begonnen met het werken aan nieuwe nummers voor een 4de album, maar de corona-uitbraak in maart 2020 zorgde ervoor dat de releaseparty een flinke vertraging opliep. Dit jaar verscheen dan eindelijk “Mindscapes”'. Anno 2024 bestaat de band uit Erik Borgen (zang, gitaar), Arnfinn Isaksen (basgitaar), Stig Andre Clason (gitaar), Morten Clason (fluit, saxofoon) en Nils Harsem (drums). The Windmill was dit jaar een van de aantredende acts op de laatste editie van Night Of The Prog, op de Loreley in Duitsland, waar de Noorse heren verrasten met een mooi en sterk optreden. “Mindscapes” bevat slechts vier tracks, wat dit het tot nu toe kortste The Windmill-album maakt. Maar openingstrack “Fear” is een waar epos, met een speelduur van meer dan tweeëntwintig minuten. De muziek van het vijftal grijpt terug op jarenzeventigprog met de nodige Camel-achtige passages. Mooie gitaarsolo's, maar ook de nodige zangpartijen begeleid door piano en fluit passeren de revue. Ook is er nog ruimte voor een saxofoonsolo. Wij hebben gekozen voor het al aangehaalde, monumetale “Fear”. Gaat u er maar eens goed voor zitten.
    Websites:
    http://www.thewindmill.no/
    https://www.facebook.com/p/The-Windmill-100063508992319/ .

    ALBUM VAN DE MAAND
    Needlepoint – Muse On The Hook
    Van het album “Remnants Of Light” (BJK Music, 2024)

    We zijn al wat jaren geïntrigeerd door de output van Needlepoint. Dit geesteskind van zanger-songschrijver-gitarist Bjørn Klakegg mag dan sinds het debuut uit 2010 nogal eens van samenstelling veranderen, een eigen plek in het muzieklandschap nemen de 6 studio-albums en één liveplaat steeds weer in. Klakegg is geen technisch geschoold zanger, maar zijn kenmerkende dictie past wel goed bij dit type muziek dat duidelijk zwaar beïnvloed is door de Canterbury Scene. Maar Needlepoint brengt geen puur epigonisme, want waarschijnlijk mede als gevolg van de uiteenlopende achtergronden van de opeenvolgende leden neigt het ene album meer naar hedendaagse jazz, een andere meer naar prog en psychedelica. De huidige bezetting, met toetsenist Erlend Slettevoll als opvolger van de veel in moderne jazzkringen verkerende toetsenist David Wallumrød en met in plaats van de vaak spectaculair rommelende drummer Olaf Olsen de toch ook zeker strak roffelende Ola Øverby, lijkt de arrangementen vaak wat kleiner te houden. De zanglijnen van Klakegg hebben een wat leidender rol in de composities. De vele onverwachte afslagen en modulaties in de melodieën komen zo misschien nog wel beter tot recht dan voorheen. Maar vergis je niet: Nikolai Hængsle kringelt hier subtiele jazzy gitaarlijntjes doorheen, waarbij hij zijn baspartijen regelmatig juist prominent dwingend van karakter laat zijn. Slettevoll geeft met zijn fraaie vintage instrumenten warme kleuren aan de 9 composities, waarbij Klakegg zelf met draailier, fluit en fiddle accenten aanbrengt. Dit alles maakt dat “Remnants Of Light” ons een uitstekende gelegenheid geeft dit kleurrijke gezelschap nu eens een maand in de schijnwerpers te zetten. We starten met “Muse On The Hook “, dat meteen binnenvalt met zo'n prominente droge baslick van Hængsle, ondersteund door de roffel van Øverby. Fraai is daarbij de klank van de Fender Rhodes van Slettevoll, die als het nummer op hol lijkt te slaan de ene laag na de andere met keyboardgeluiden vult die je terugzwiepen naar de zeer vroege seventies, zonder dat de muziek gedateerd klinkt.
    Websites:
    https://needlepoint.bandcamp.com/album/remnants-of-light
    https://www.facebook.com/needlepoint.official
    http://needlepoint.no/(niet up-to-date).

    VOORPROEFJE / LIVE-TIP
    Kingfisher Sky - Fade Away
    Van het nog te verschijnen album “Feeding The Wolves” (eigen beheer, 8 november 2024)

    Afgelopen week verscheen de eerste single van het komende nieuwe album van Kingfisher Sky. Van dit “Fade Away” is een zogenaamde lyric video op YouTube te bewonderen. Het album “Feeding The Wolves” is via een internetfondsenwervingscampagne van de grond gekomen, terwijl de groep tussendoor in den lande op de podia was te aanschouwen met een Kate Bush-tribute-show. Als je naar “Fade Away” luistert, met meerdere loepzuivere kopstemuithalen van Judith Rijnveld, kun je goed geloven dat haar Kate Bush-vertolkingen zeer fraai moeten hebben geklonken. Drummer Ivar de Graaf ondersteunt haar met krachtig drumwerk met volop gebruik van zijn tomtoms. Afwisselend ingetogen en juist heel orkestrale keyboardpartijen en een fijne gitaarsolo maken het nummer helemaal af. Dat maakt nieuwsgierig naar de rest van “Feeding The Wolves”. De release is op 8 november, nét een dag na de aftrap van een tourtje dat beging in Iduna in Drachten en Kingfisher Sky ook o.a. op 15 november naar Luxor Live in Arnhem brengt.
    Websites:
    https://www.kingfishersky.com/
    https://www.facebook.com/kingfishersky/
    Dit nummer op YouTube: .

    NIEUW
    Public Service Broadcasting - I Was Always Dreaming
    Public Service Broadcasting - Towards The Dawn
    Public Service Broadcasting ft. EERA - A Different Kind Of Love
    Van "The Last Flight" (SO Recordings, 2024)

    De muziek van Public Service Broadcasting, of kortweg PBS, hebben we door de jaren heen regelmatig de revue laten passeren. De Britse band wordt voor het gemak vaak in het postrock-hokje gestopt, maar dat krijg je al gauw bij moderne instrumentale bands die zich ook nog eens laten inspireren door film en in het bijzonder oude documentaires. Albums zijn daardoor bijna altijd conceptueel van aard en dat geldt ook het onlangs verschenen "The Last Flight". Bandleider J. Willgoose, Esq. was op zoek naar nieuwe inspiratie buiten de Britse documentaire-archieven die hij in het verleden 'plunderde'. Die werden voornamelijk gedomineerd door masculiene onderwerpen: treinen, vliegtuigen, raketten, mijnbouw en steden. En dus werd de focus van "The Last Flight" niemand minder dan de Amerikaanse pilote Amelia Earhart en in het bijzonder haar laatste vlucht in 1937: een poging om als eerste vrouwelijke piloot rond de aarde te vliegen waarbij zij helaas samen met haar navigator Fred Noonan boven de Grote Oceaan verdween zonder een spoor na te laten. Dit verhaal is al eens vaker als inspiratie gebruikt o.a. door de folkrockers Plainsong en Joni Mitchell, maar ook Marillions Mark Kelly gebruikte het voor een aantal stukken op zijn soloproject Marathon uit 2020. En nog geen twee maanden geleden was daar Laurie Anderson met haar “Amelia”. PBS zag zich wel geconfronteerd dat er geen opnames waren van Earharts stem, maar door het gebruik van geschreven bronnen (interviews, boeken), een stem-actrice en studiotechniek wordt de illusie gewekt dat Earhart ons regelmatig toespreekt op "The Last Flight". Muzikaal- en arrangeertechnisch is dit het rijkste Public Service Broadcasting-album doordat naast de typische bijna Krautrock-achtige sound die de band zelf produceert, er ook een breed scala aan orkestmuzikanten meewerken. Daarnaast zijn er er maar liefst drie vocale nummers te horen, waarbij de zangrol in al die drie gevallen door een vrouw wordt ingevuld, namelijk door Andreya Casablanca, Kate Sables (van indiepop band This Is The Kit) en de Noorse singer-songwriter EERA. "The Last Flight" wordt daarmee een prachtige luistertrip met vooral ook een aangrijpend, haast spookachtig slot: we horen de radiosignalen van Earhart langzaam in de ether verdwijnen.
    Websites:
    https://publicservicebroadcasting.net/
    https://www.facebook.com/PUBLICSERVICEBROADCASTING .

    WERELD VOL MUZIEK
    Sai, Yoshiko - Ship Adrift
    Van "Mikkô (Stowing Away)" (Black, 1976 / P-Vine Records, 2008 / Bamboo, 2013)

    Yoshiko Sai is een Japanse singer/songwriter die haar carrière in de tweede helft van de jaren zeventig begon. In die periode bracht ze vier albums uit, waarvan we onlangs een heruitgave van de tweede plaat, "Mikkô (Stowing Away)" uit 1976, in een uitverkoopbak met psychedelische muziek tegenkwamen. Waarschijnlijk was die keuze gebaseerd op de eerste tonen van de plaat, waarin sitar en tabla de boventoon voeren. De overige muziek op deze plaat laat zich echter beter omschrijven als kundig geproduceerde pop met blues-, jazz- en prog-trekjes. Sai, die over een prettige zangstem beschikt, heeft zich hiervoor omringd door een grote groep musici. Nadat ze zich na het vierde album had teruggetrokken uit de muziekwereld, is de zangeres sinds begin deze eeuw weer actief in de scene en bracht, bijvoorbeeld, met gitarist Jojo Hiroshige van de noiseband Hijokaidan in 2001 het experimentele "Crimson Voyage" uit. Sai is naast muzikante tevens dichteres en schilderes en in die laatste hoedanigheid ontwerpt ze de hoezen van haar eigen platen. Van ""Mikkô (Stowing Away)" draaien we het ietwat bluesy "Ship Adrift". (Bij onze research vonden we een link naar het Franse label We Wants Sounds, dat geheel toevallig op 1 november jl. de eerste uitgave buiten Japan van "Mangekyou", het debuut van Sai uit 1975, op LP en CD uitbracht.)
    Websites:
    http://www.saiyoshiko.com/
    https://www.facebook.com/YoshikoSaiFanClub/
    Voor het onlangs heruitgebrachte debuut .

    NIEUW
    Oddleaf – Back in Time
    Van “Where Ideal And Denial Collide” (eigen beheer, 2024)

    We hebben de laatste tijd redelijk wat nieuwe Franse prog laten horen. Vanavond gaan we hiermee verder, middels muziek van Oddleaf. Die band werd in 2020 geformeerd door toetsenist Carina Taurer en fluitist Mathieu Rossi, die vervolgens drummer Clément Curaudeau en bassist/gitarist Olivier Orlando strikten. De eerste drie jaar was Olivier Marcaud de frontman, maar hij werd in 2023 vervangen door Adeline Gurtner. Inspiratie komt van klassieke progbands als Camel, Yes en King Crimson, maar ook van recentere namen als Wobbler, The Flower Kings en Steven Wilson. Naast Rossi's fluitspel hebben Hammondorgel en Mellotron een prominente rol in het geluidsbeeld. Na wat demo’s in 2022 dook Oddleaf eind 2023 de studio in om aan het echte debuut te gaan werken dat “Where Ideal And Denial Collide” gaat heten. Er is veel tijd gestoken in de opnamen en voor de mastering is niemand minder dan Jacob Holm-Lupo (o.a. White Willow) gevraagd. We hebben een maand geleden al een veelbelovend voorproefje laten horen van het album dat nu daadwerkelijk verschenen is. De muziek blijkt volmondig geschaard te kunnen worden onder de klassieke symfonische prog, waarbij we zeker denken aan bands als Anima Mundi, After maar ook White Willow en bij vlagen het meer gedragen geluid van het latere werk van Big Big Train. Hoogtepunten zijn de instrumentale afsluiter “Coexistence – Part I” en het bijna 15 minuten klokkende langste nummer van de plaat, “Back In Time”, dat we voor vanavond gekozen hebben.
    Websites:
    https://oddleaf.net/
    https://oddleaf.bandcamp.com/album/where-ideal-and-denial-collide
    https://www.facebook.com/oddleaf.official .

    IN HET NIEUWS: GRIEZELEN
    Epica - The Ghost In Me (Danse Macabre)

    Afgelopen week werd in de Efteling een nieuwe attractie in gebruik genomen die de officiële vervanger is van het befaamde Spookslot: Danse Macabre. Een naam die refereert aan de compositie van Camille Saint-Saëns, die destijds ook al in het Spookslot werd gebruikt. Nu wordt het werk van de Franse componist aangewend in een compleet nieuwe omgeving. Om dit alles verder te promoten heeft de Nederlandse symfonische metalband Epica een eigen versie van “Danse Macabre” opgenomen onder de titel “The Ghost In Me”, vergezeld van een video die in de Efteling-attractie is opgenomen. Ook met het Spookslot werd zoiets gedaan: die werd in 1978 gepromoot met een videospecial met niemand minder dan Kate Bush als middelpunt. In de Epica-video zitten meerdere elementen die naar de special van 46 jaar terug refereren, zoals een grafsteen, destijds met de naam van Bush erop, nu met de naam Epica. Ook de witte jurk die zangeres Simone Simons in de video draagt verwijst naar die van Bush uit de video voor “Wuthering Heights”. "The Ghost In Me" blijft behoorlijk dichtbij de Saint-Saëns' origineel, maar overgoten met de Epica's symfonische metalsaus is het resultaat nog een stuk intenser.
    Websites:
    https://www.epica.nl/
    https://www.facebook.com/epica
    Dit nummer op YouTube: .
  • Sunday 27 Oktober 2024 Show No. 1632

    NIEUW
    Frost* – Propergander
    – The Solid State Orchestra
    Van “Life In The Wires” (InsideOut / Sony Music, 2024)

    Twee maanden geleden lieten we u al kennismaken met het openingsdeel van “Life In The Wires”: een voorbode op een conceptdubbel-album dat afgelopen week daadwerkelijk verschenen is. Het is de opvolger van “Day And Age” uit 2021. Het bleek toen dat de bezetting van de Britse band was teruggebracht tot toetsenist/zanger Jem Godfrey, gitarist/zanger John Mitchell en bassist Nathan King, met per track wisselende drummers. Op de daarop volgende concerten was Blundell evenwel toch weer present, zoals ook is vastgelegd op de 2CD/DVD-set “Island Live”. De tevens van o.a. de Steves Hackett en Wilson bekende drummer blijkt op “Life In The Wires” weer tot de vaste bezetting te horen. Wat ons wel beviel aan “Day And Age” is dat het groepsgeluid wat opener, minder dichtgesmeerd was. Gelukkig is dat met dit vijfde album gehandhaafd. Tracks als “The Solid State Orchestra” en “Evaporator” zijn voorzien van ruimtelijke, transparant klinkende keyboard-scapes die ons wel wat doen denken aan hoe Trevor Horn dat in zijn producties vaak placht te creëren. ...Maar hyper klinken, zoals destijds op “Milliontown” uit 2006 en “Experiments In Mass Appeal” uit 2008 ook regelmatig het geval was, kan Frost* ook nog steeds, zoals blijkt uit bijvoorbeeld “Idiot Box”. Zoals het een progdubbelalbum betaamt, hebben we hier te maken met een conceptalbum, met een doorlopend verhaal nog wel. Voor zover we het goed hebben laten bezinken betreft het een dystopisch, aan “Brave New World” en “1984” refererend verhaal (zo is er uiteraard een 'all seeing eye', maar gelukkig is er een slot met een 'outbreak of independent thoughts'). De nummers zijn gelinkt met mededelingen door een radio-DJ, waardoor je soms onwillekeurig aan Roger Waters' “Radio K.A.O.S.” moet denken. Godfrey schreef het leeuwendeel van het materiaal, wat ook de reden is dat hij de meeste leadzang doet, waardoor de stem van John Mitchell dus een stuk minder te horen is dan op voorganger “Day And Age”. We gaan vanavond luisteren naar het al aangehaalde “Solid State Orchestra”, dat een fraaie keyboardsolo van Godfrey bevat, maar eerst een typische Frost*-spierballentrack in de vorm van “Propergander”, met een fijne 'valse stop' tegen het eind.
    Websites:
    https://frost.life/
    https://www.lifeinthewires.com/
    https://www.facebook.com/frostlife .

    NIEUW
    Semkina, Marjana – We Are The Ocean
    - Death And The Maiden
    Van “Sirin” (Dead Victorian Girl Records (= eigen beheer), 2024)

    Ruim vier jaar geleden presenteerde Marjana Semkina “Sleepwalking”: haar eerste solo-album na samen met pianist Gleb Kolyadin in de jaren daarvoor vier albums als Iamthemorning te hebben uitgebracht. In de als kamerprog omschreven muziek van het duo krijgt Semkina's sprookjesachtige stem tegenwicht van Kolyadins klassiek-geïnspireerde pianopartijen. De afgelopen paar jaar werkte Semkina rustig aan de opvolger van “Sleepwalking”, gefinancieerd via een succesvolle internetfondsenwervingscampagne. Ze vroeg haar trouwe fans via Patreon daarbij regelmatig om feedback. Fans kregen daarbij de mogelijkheid om allerlei extra's (zoals een exclusieve EP en diverse shirts) te verkrijgen. "Sirin", want zo heet het album, is onlangs eindelijk fysiek verschenen en het resultaat mag er zijn. Het prachtige artwork past helemaal bij de sfeer van de al even fraaie muziek. Die borduurt voort op de rijke, warme klanken van de voorganger, maar heeft bij vlagen ook wel wat meer pit, ja zeg maar gerust een rockrandje, gekregen. Dit keer geen groot strijkorkest maar een prima gearrangeerd strijkkwartet, waarbij de van Knifeworld, Mediæval Bæbes en Kyros gekende Charlie Cawood garant staat voor partijen op een scala aan snaarinstrumenten. Sowieso zijn er meer gitaren in allerlei soorten en maten te horen op “Sirin” dan op eerder werk van Semkina, daarnaast zijn er twee sterke vocale gasten te horen: Jim Grey (Caligula's Horse) zingt op “Anything But Sleep” mee en Mick Moss (Antimatter) op het intense “Death And The Maiden”. Laatstgenoemde nummer hebben we dan ook gekozen voor deze uitzending, voorafgegaan door albumopener “We Are The Ocean” met een korte, maar mooi puntige gitaarsolo door Vlad Avy, die tevens als geluidstechnicus al jaren betrokken is bij het werk van het Iamthemorning-duo.
    Websites:
    https://www.facebook.com/marjanasemkina/
    https://www.patreon.com/marjanasemkina
    https://marjanasemkina.bandcamp.com/ .

    NIEUW
    Steady, Matt – Fire Scroll: Ascension
    Van “Flight Of The Raven” (eigen beheer, 2024)

    In navolging van de solocarrière van voormalig Iona-gitarist/toetsenist Dave Bainbridge, komen we de laatste jaren steeds meer muzikanten tegen die Keltische folk en prog samensmelten. Vanavond voegen we de uit Leicester afkomstige Matt Steady toe aan dat rijtje. Daarmee zijn wij dan wel wat aan de late kant, want hij heeft al een behoorlijke staat van dienst. Na 20 jaar werkzaam te zijn geweest in de IT vond hij het tijd voor wat anders, nam ontslag en werd full-time muzikant. Nu, geruime tijd later, is met “Flight Of The Raven” zijn 11de album verschenen. Aan dit epische project heeft hij het afgelopen jaar gewerkt, nadat hij met een zeer succesvolle internetfondsenwervingscampagne de financiering had rondgekregen. Het album is opgebouwd uit vier suites, die verspreid over het jaar los van elkaar op CD-R werden gestuurd naar de deelnemers aan de campagne. Nu zijn de suites onder de titel “Flight Of The Raven” samen op één volle CD of LP uitgebracht. Maar je kunt ook kiezen voor een DVD of Blu-ray, waarbij de muziek ondersteund wordt met door Nick Tsiatinis verzorgde beelden. Bijzonder genoeg zijn die laatste twee opties een stuk goedkoper dan de CD! Op “Flight Of The Raven” krijgt Steady hulp van een aantal zeer gerenommeerde namen. Zo is de van Iona bekende Terl Bryant verantwoordelijk voor de drums en Patricio Penin bespeelt Uilleann pipes. Over Iona gesproken: ook Dave Bainbridge speelt op één nummer mee. Daarnaast zijn Dave Brons en Daniel Day beiden in één stuk te horen. Bij het horen van deze namen valt er te raden welke kant de muziek op gaat: het betreft uitgesponnen Keltische folkrock met de nadruk op het fijne gitaarspel van Steady. Verdere inkleuring komt van de verschillende blaasinstrumenten en toetsenpartijen, alsmede het heerlijke drumwerk van Bryant. Er zijn overeenkomsten te ontwaren met het werk van Dave Brons, al houdt Steady het iets traditioneler. We hebben gekozen voor de afsluiter van “Flight Of The Raven”: “Fire Scroll: Ascension”, met een gastrol voor Dave Bainbridge.
    Websites:
    https://mattsteady.com/
    https://mattsteady.bandcamp.com/album/flight-of-the-raven .

    LIVE-TIP / IN HET NIEUWS
    Retrospective - The Seed Has Been Sown
    Van het album “Latent Avidity” (Progressive Promotion Records, 2019)

    Op 29 november vindt in het Zoetermeerse Poppodium Boerderij het minifestival “ProgDreams presents Polish Prog” plaats. Drie bands uit Polen: Retrospective, Amarok en Less Is Lessie, plus twee niet-Poolse 'special guests': 'onze' Eddie Mulder én niemand minder dan Colin Bass. De Camel-bassist/zanger zal samen met de Friese gitarist een soloset verzorgen. Retrospective heeft binnen de prog- en artrock een geheel eigen, karakteristieke stijl ontwikkeld, onder andere door de combinatie van de krachtige stem van Jakub Roszak en de melodieuze zang van Beata Łagoda. Zij worden ondersteund door een sterke ritmesectie en twee gitaristen die rocken. Łagoda is daarnaast tevens verantwoordelijk voor de keyboardpartijen. Hun energieke liveshows zullen fans van Riverside, Porcupine Tree en Anathema aanspreken. En het belooft een heel speciale show te worden, want Retrospective heeft besloten de band na 29 november in de pauzestand te zetten. (bronnen: iO Pages en Poppodium Boerderij)
    Websites:
    https://retrospectivepl.bandcamp.com/album/latent-avidity
    https://www.facebook.com/retrospectivepl
    https://poppodiumboerderij.nl/programma/amarok-retrospective-lessislessie/ .

    NIEUW
    Holden, John – 13
    – Chance (Under One Sun)
    Van “Proximity & Chance” (eigen beheer, 2024)

    John Holden produceert sinds 2018 een gestaag uitdijende reeks in eigen beheer uitgebrachte albums. Hierop vinden we zelfgecomponeerde symfonische rock, voorzien van teksten die de Brit samen met zijn vrouw Elizabeth (Libby) schrijft. Ook speelt hij de muzikale partijen grotendeels niet onverdienstelijk in, op gitaar, bas en keyboards. Het feit dat de drums geprogrammeerd zijn, zal bij sommigen de wenkbrauwen fronsen, maar het resultaat mag steeds absoluut gehoord worden. Zeker ook omdat hij wel de nodige gasten uitnodigt, ook weer op het nu verschenen vijfde album “Proximity & Chance”. Wederom van de partij is de onvermijdelijke Pete Jones (Tiger Moth Tales), die in drie van de acht stukken de leadzang verzorgt en tevens sax- en orgelpartijen bijdraagt aan een vierde song. Zangeres Sally Minnear en pianist/mede-arrangeur Vikram Shankar zijn andere terugkerende oude bekenden. Nieuw zijn gitaristen Dave Brons en Luke Machin, waarbij opvalt dat die laatste zich ten opzichte van zijn bijdragen aan albums van The Tangent en Cyan behoorlijk inhoudt. Southern Empire-zanger Shaun Holton leende zijn stem aan twee stukken. Uit de lezenswaardige toelichtingen valt op te maken dat de onderwerpen van de songs deels refereren aan historische gebeurtenissen. Een en ander is met fraai artwork terug te vinden in het zeer verzorgde boekwerkje. We kiezen voor vanavond voor de openings- en slotstukken. “13” gaat over een genootschap dat zo'n anderhalve eeuw geleden regelmatig bijeenkwam om te bewijzen dat bijgeloof op onzin berust. Uiteraard vond de oprichtinsvergadering plaats op vrijdag de 13de. “Chance (Under One Sun)” gaat over de grote rol van puur toeval in ons leven. Stel dat onze (voor)ouders elkaar nooit ontmoet hadden? Beide stukken worden gezongen door Jones; de tweede gitaarsolo in “13” is van Dave Brons, de solo in “Chance (Under One Sun)” van Machin.
    Websites:
    https://johnholdenmusic.com/
    https://johnholden.bandcamp.com/album/proximity-chance-2
    https://www.facebook.com/johnholdenmusic .

    ALBUM VAN DE MAAND
    Big Big Train - Brooklands (live)
    Van de 3CD+Blu-ray-set "A Flare On The Lens – Live In London" (InsideOut / Sony Music, 2024)

    Een live-document als Album van de Maand is een ongebruikelijke keuze, maar die was snel gemaakt nadat we ons ondergedompeld hadden in "A Flare On The Lens – Live In London". Het betreft hier opnamen die gemaakt zijn tijdens twee concerten van Big Big Train in Cadogan Hall in de Britse hoofdstad. Die vormden het slot van de langste tournee die de intussen zeer multinationale groep in augustus en september 2023 ondernam: in totaal 17 concerten in 21 dagen verdeeld over negen Europese landen. Zowel de Blu-ray als de 3 CD's bevatten alle nummers die gedurende die twee laatste tournee-avonden gespeeld werden. Het was voor velen de eerste kennismaking met 'nieuwe' zanger Alberto Bravin. Er werden twee voorproefjes op het eerder dit jaar verschenen 15de reguliere studio-album “The Likes Of Us” gegeven. Voor de rest werd er voornamelijk geput uit de albums “English Electric Part One & Two” en “Folklore”, aangevuld met één nummer elk van de laatste twee albums met frontman David Longdon, “Common Ground” en “Welcome To The Planet”. Allemaal songs die bij de meeste Big Big Train-liefhebbers in hun geheugen gegrift staan in de uitvoeringen met de helaas veel te jong overleden voormalige leadzanger. Bravin kiest voor de gouden middenweg en blijft soms dicht bij de vertolkingen van zijn voorganger, op andere momenten kiest hij helemaal zijn bepaald niet misselijke eigen weg. Het thuispubliek omarmt hem daar bij volledig en die warme en enthousiaste reactie stuwt de band, bijgestaan door vierkoppige blazerssectie, beide avonden naar grote hoogten. Liefhebbers van het betere gitaarspel zijn helemaal blij met deze set, aangezien hiermee de gastrol van Maria Barbieri ook is gedocumenteerd. Deze Italiaanse gitariste viel in voor David Foster en maakte op de vele concertbezoekers grote indruk met haar geconcentreerde podiumpresentatie en indrukwekkend verfijnd en vingervlug gitaarspel. Ook visueel is deze set uitermate goed verzorgd en prachtig in beeld gebracht door regisseur Tim Sidwell. Deze is ook al weer heel wat jaren verantwoordelijk voor de video-uitgaven van Marillion en “A Flare On The Lens” is dan ook zeker van hetzelfde hoge niveau als die releases. Middels de Blu-ray is de muziek overigens in 5.1 surroundmix te ondergaan met een subtiele verdeling van de instrumenten over de speakers. Dit alles maakt van deze set een prachtige toevoeging aan de Big Big Train-catalogus. "Brooklands" was één van de langere stukken die gedurende deze twee concerten werd gespeeld. De song gaat over het leven van John Cobb, geboren vlakbij het allereerste autoracecircuit van Groot Brittanië, Brooklands, en zijn eeuwige honger naar snelheid. Die honger kostte hem in 1952, bij een poging om het snelheidsrecord op het bekende Schotse Loch Ness te verbreken, zijn leven.
    Websites:
    https://www.bigbigtrain.com/
    Bandcamp
    Facebook.

    LIVE-TIP
    Overhead – War To End All Wars
    Van de dubbelaar “Telepathic Minds” (eigen beheer 2023)

    Aanstaande zaterdag 2 november 2024 vindt het 11e Northern Prog Festival plaats in De Uthof in Siegerswoude. Het begon allemaal op 12 oktober 2013, toen de leden van Leap Day het stokje van ProgFarm in de Harmsdobbe in Bakkeveen overnamen. Optredende bands: natuurlijk de organiserende band Leap Day, ook uit eigen land Momentum en For Absent Friends plus de Finse band Overhead. Dit kwintet werd opgericht in 1999 en bracht tussen 2002 en 2023 zes studio-albums uit. De werken kregen uitstekende recensies, airplay en erkenning over de hele wereld. Het succes van de albums leidde ook tot optredens in clubs, zalen en op festivals in heel Europa. Overhead haalt veel invloeden uit de klassieke prog en neoprog, maar de mix met wat steviger invloeden van bijvoorbeeld Blue Öyster Cult, Deep Purple en uit de psychedelica geeft deze Finnen hun unieke geluid. Daarnaast is de ietwat hesige stem van zanger Alex Keskitalo zeer herkenbaar. Vorig jaar verscheen het album “Telepathic Minds”; van deze dubbelaar het nummer “War To End All Wars”.
    Websites:
    http://www.overhead-band.com/
    https://overheadband.bandcamp.com/album/telepathic-minds
    https://www.facebook.com/overheadband
    https://northernprog.nl/ .

    IN MEMORIAM: Paul Di'Anno
    Iron Maiden – Remember Tomorrow
    Van “Iron Maiden” (EMI, 1980)

    Afgelopen maandag werd bekend gemaakt dat voormalig Iron Maiden-zanger Paul Di'Anno op 66-jarige leeftijd, na een roerig leven toch onverwacht is overleden. Di’Anno (echte achternaam Andrews) was een belangrijke spil in de beginjaren van de band. Bassist Steve Harris richtte in 1975 Iron Maiden op, maar de eerste jaren was het lastig een geschikte zanger te vinden. Gitarist Dave Murray was er ook al vroeg bij, maar vertrok ook weer snel, om in 1978 terug te keren, toen ook Di'Anno toetrad. Met de toevoeging van drummer Clive Burr en gitarist Dennis Stratton was de eerste klassieke line-up een feit. Harris, groot liefhebber van zowel prog als het stevige werk, schreef het meeste songmateriaal. Zijn karakteristieke basspel is naast het dubbelloops gitaargeluid een belangrijk ingrediënt. Bijzonder was dat Di’Anno een punk-achtergrond had, wat de vroege Maiden een compacte en meer bijtende sound gaf. Toch bewees hij op de meer verhalende nummers als “Strange World” dat hij zeker een goede zanger was. Door veel live te spelen ontwikkelde Maiden zich, met Di'Anno als charismatische frontman, tot boegbeeld van de New Wave Of British Heavy Metal en stond daarmee aan de wieg van een nieuwe vorm van heavy metal alsmede thrash metal. Met het in april 1980 verschenen, naar de band vernoemde debuut werd dan ook meteen succes geboekt. Het vele toeren over de wereld eiste toch zijn tol. Vooral Di'Anno kon niet goed met de druk omgaan en door overmatig drugs- en drankgebruik was hij soms onhandelbaar. Na het tweede album “Killers” uit 1981 en een succesvolle tour in Japan werd het toch duidelijk dat het bleef botsen tussen hem en de rest en werd hem ‘gevraagd’ te vertrekken. Hij speelde zijn laatste concert met Iron Maiden in Kopenhagen op 10 september 1981. Zijn opvolger: ja inderdaad, Bruce Dickinson. Na zijn ontslag duurde het even voordat Di'Anno weer voet aan de grond kreeg. De eerste twee projecten, een met zijn achternaam getooide AOR-band en daarna een beoogde supergroep Gogmagog, met de ook inmiddels bij Maiden ontslagen drummer Clive Burr, aangevuld met Neil Murray én latere Iron Maiden-gitarist Janick Gers, strandden al voordat ze echt van de grond kwamen. Het wat stabielere Battlezone bracht in 10 jaar tijd wel een handvol albums uit, zij het met de nodige tussentijdse bezettingswisselingen. Er volgde een turbulente periode met veel bands, die al dan niet teerden op het oude werk van Maiden. Dieptepunt in Di'Anno's carrière waren de 9 maanden celstraf die hij kreeg n.a.v. een veroordeling voor fraude. Ook zijn gezondheid ging in die jaren achteruit. Hij was nog maar sporadisch live aan het werk te zien en kondigde zelfs zijn pensioen aan. In 2021 herpakte hij zich schijnbaar: hoewel inmiddels gekluisterd aan een rolstoel ging hij met een nieuw band en herwonnen energie weer live optreden en verscheen er zelfs nieuw werk. Dit jaar nog moet er een zeer openhartige documentaire over zijn leven verschijnen. Ondanks zijn korte periode bij Maiden blijft hij een belangrijke deel van de magie van de band. Daarom gaan we hem eren met een nummer van het eerste album, het door Di'Anno zelf meegeschreven “Remember Tomorrow”.
    Websites:
    https://ironmaiden.com
    https://www.facebook.com/ironmaiden
    https://www.facebook.com/pauldiannoofficial/ .

    (OP)NIEUW / 80 JAAR!
    Anderson, Jon & The Band Geeks – Make It Right
    Van “True” (Frontiers, 2024)

    Eergisteren vierde Jon Anderson zijn 80ste jaar. Twee maanden geleden kwam hij met het sterke nieuwe album “True” op de proppen. Anderson tourde de voorbije jaren veel met The Paul Green Rock Academy: een groep vol wildenthousiaste piepjonge muzikanten, waarmee hij vorig jaar ook Valkenburg en Zoetermeer aan deed. Op dat moment had hij er al een succesvolle Amerikaanse tournee met een ander gezelschap opzitten: The Band Geeks. Deze groep is gevormd rond multi-instrumentalist/producer Richie Castellano, die alweer jarenlang deel uitmaakt van Blue Öyster Cult. Met zijn vrienden in de band doet hij niets liever dan hun favoriete songs spelen in YouTube-filmpjes, al dan niet met hun helden samen. Als we de recensies mogen geloven werden tijdens de concerten zeer overtuigende versies van Yes-klassiekers als "Close To The Edge" en "Awaken" neergezet. Dit voorjaar kwam het nieuws dat deze combi een album vol nieuw materiaal zou gaan uitbrengen. Daar er live volledig werd gefocust op de Yes-historie, lag het voor de hand dat er sterk naar Yes knipogend vers songmateriaal zou volgen. Met de eerste single “Shine On” bleek dat zo te zijn: de energieke fris klinkende song lag verrassend genoeg nog het meest in de lijn van “Talk”, met zelfs naar Trevor Rabin verwijzende gitaarlicks en productionele schwung. Ook tweede single “True Messenger” mocht er zijn, waarbij dan juist wat meer aan Yes-perioden met Steve Howe werd gerefereerd. Het blijken nu de openers van “True”, waarvan we durven te stellen dat het 't meest Yes-achtige solo-album van Anderson tot nu toe is. Maar toch maakt het album een frisse, energieke indruk; Andersons stem is in fantastische vorm en de muziek die Castellano en zijn mannen neerzetten klinkt als een klok. De Yes-referenties zijn dan ook niet irritant, maar roepen eerder een glimlach op. Ter gelegenheid van Andersons tachtigste verjaardag daarom nogmaals een nummer van “True”: het met “Union”-producer Jonathan Elias geschreven “Make It Right”.
    Websites:
    https://www.jonanderson.com/
    https://www.facebook.com/TheJonAnderson/
    https://richiecastellano.com/bandgeek/ .
  • Sunday 20 Oktober 2024 Show No. 1631

    NIEUW
    Smile, The – No Words
    – Foreign Spies
    Van “Cutouts” (XL Recordings, 2024)

    In juni 2022 lieten we u kennismaken met The Smile, wat toen een zijproject leek naast Radiohead, met twee van de prominentste leden van die Britse groep: zanger Thom Yorke en gitarist/toetsenist Jonny Greenwood plus drummer Tom Skinner, afkomstig uit de hippe Londense jazzscene en vooral bekend van Sons Of Kemet. Ondertussen lijkt The Smile de naam 'zijproject' ontgroeid, want van Radiohead hebben we al een tijd niets gehoord, terwijl van The Smile nu al het derde album is verschenen. Dit “Cutouts” volgt nog geen 9 maanden na het bij ons niet aan de orde gekomen “Wall Of Eyes”. De titel doet vermoeden dat het restjes betreft en vele critici hebben het werkstuk minder met sterren overladen dan de eerdere uitgaven. Wij zijn echter behoorlijk gecharmeerd van “Cutouts” dat in ieder geval wel uit dezelfde opnamesessies als “Wall Of Eyes” stamt. Kritiekpunt is dat sommige tracks wat schetsmatig overkomen en zo nogal onaf aandoen, maar wij horen toch vooral wel degelijk met veel zorg gemaakte sfeertekeningen, waarin Skinner op momenten wat minder te doen heeft en Greenwood zijn afgelopen jaren aangescherpte soundtrackcomponeervermogens kan botvieren. Neemt niet weg dat wel degelijk ook songs met kop en staart op “Cutouts” staan met opwindende (sommigen zullen het woord 'nerveuze' in de mond nemen) ritmiek. Albumopener “Foreign Spies” willen we, ondanks het feit dat-ie als vooruitgesnelde single al een tijdje uit is, u niet onthouden. Het sluit namelijk mooi aan op onze Vangelis-hulde van vorige week (naar aanleiding van de André Kuipers-film “Beyond: Ode To The Earth”). We zijn namelijk bepaald niet de eersten die in dit nummer een onvervalste Vangelis-tribute horen. De ruimtelijke synthsounds lijken zo uit een Yamaha CS 80 te komen en weggeknipt uit de soundtrack van “Bladerunner”, ware het niet dat uiteindelijk Yorke met zijn onmiddelijk herkenbare zang invalt. Om het evenwicht te herstellen laten we met “No Words” ook een ritmisch gedreven song horen, waarin overigens ook fraaie synth-lijntjes zijn te ontwaren. En zo is dit album op momenten tevens een muzikaal broertje van het nieuwe Efterklang-werk, om zo nog een link te leggen met de uitzending van vorige week.
    Websites:
    https://www.thesmiletheband.com
    https://www.facebook.com/thesmiletheband.

    NIEUW / LIVE-TIP
    Buckle, Ebony – Hearts Get Started
    - Run
    Van “Hearts Get Started” (eigen beheer, 2024)

    Volgers van Xymphonia weten dat we Solstice een warm hart toedragen. Sinds een aantal jaar is Ebony Buckle een vaste waarde geworden in de band van Andy Glass en co. Zij werd in 2022 gevraagd om bij een aantal shows het voorprogramma te verzorgen. Dat maakte toen zo veel indruk dat de van oorsprong Australische Buckle gelijk werd ingelijfd als vaste achtergrondzangeres. Op het tiende Progdreams Festival in 2023 was zij samen met Solstice een van de optredende acts en wist het publiek te betoveren met haar vaak dromerige pop-prog. Ze speelde veel van haar in 2021 verschenen debuut “Disco Lasers” en we waren gelijk onder de indruk. Een jaar later, jongstleden 30 maart, deed Solstice wederom Zoetermeer aan. Buckle deed opnieuw het voorprogramma en stal bovendien ze toch wel een beetje de show toen ze bij Solstice de leadvocalen mocht verzorgen in het nummer “Earthrise”. In haar soloset speelde ze al veel nummers van het toen nog niet uitgebrachte “Hearts Get Started”. Dit afgelopen week verschenen tweede album is net als haar eerste album gevuld met een tiental compacte verhalende miniatuurtjes waarbij Ebony je bij de hand neemt op reis door deze muzikale avonturen. De totstandkoming van de nummers overspant een flinke periode, van vrij recent tot teruggaand naar het begin van haar carrière. Toch vormen ze een mooi geheel, waarbij de nadruk ligt op stemmige ballades op pianobasis, in de beste Britse traditie. Buckle kan zeker geschaard worden onder de categorie songsmeden à la bijvoorbeeld Karine Polwart of Judie Tzuke. Ook op “Hearts Get Started” wordt ze natuurlijk weer bijgestaan door haar partner, Nick Burns. We legden in het verleden al eens de link naar het vroege werk van Kate Bush maar die vergelijking is natuurlijk vrij voor de hand liggend. Op “Hearts Get Started” horen we in de klassiek geschoolde stem van Buckle daarnaast het soort vocale prestaties zoals we die kennen van bijvoorbeeld een jonge Annie Haslam: zeker in het titelnummer zijn er qua timbre overeenkomsten te ontwaren met dat van Haslam. We hebben twee nummers uitgekozen: het genoemde titelnummer en het meer uptempo “Run”. Het mooie is dat we Ebony Buckle volgend jaar vrij dicht bij huis live kunnen gaan bewonderen. Zij zal het voorprogramma gaan verzorgen tijdens Anneke Van Giersbergens bandtournee, die ook de Hengelose Metropool-vestiging aandoet en wel op 28 maart.
    Websites:
    https://www.facebook.com/ebonybuckleofficial
    https://ebonybuckle.bandcamp.com/album/hearts-get-started .

    NIEUW
    Returned To The Earth – Stalagmite Steeple
    Van “Stalagmite Steeple” (GEP (ofwel Giant Electric Pea), 2024)

    Returned To The Earth is al sinds 2016 bezig, maar komt vandaag met het onlangs verschenen vijfde album “Stalagmite Steeple” pas voor het eerst aan bod in Xymphonia. Het 8 jaar geleden simpelweg “Returned To The Earth” getitelde debuut was dan ook nog een eigenbeheer-aangelegenheid met 'puur voor de fun' opgenomen songs van de hand van Robin Peachey. Hoewel zelf verantwoordelijk voor de zang alsmede gitaar- en toetsenpartijen wist én weet hij zich verzekerd van de medewerking van o.a. zijn broer Steve, die aanvullende synthesizers bespeelt. In de loop der jaren pakte Peachy het steeds serieuzer aan en heeft een fijnzinnge artrockstijl ontwikkeld waarin ruimtelijkheid, sfeeropbouw en emotionaliteit belangrijke elementen vormen. Op het vierde album “Fall Of The Watcher” had hij die sound tot in de puntjes geperfectioneerd, wat ook IQ's Mike Holmes opviel, die vervolgens Returned To The Earth vastlegde voor IQ's label GEP (Giant Electric Pea), waardoor “Fall Of The Watcher” middels een heruitgave een bredere waardering heeft gevonden. Aan ons ging dat album tot voor kort nog glorieus voorbij, want we hebben het pas tegelijk met het nu verschenen “Stalgmite Steeple” aangeschaft. Aan dat vorige album gaan we heus nog wel eens aandacht besteden, maar eerst tijd voor het nieuwe, meesterlijke werkstuk. Peachy neemt de tijd om zijn songs op te bouwen met niet alleen (steeds transparant blijvende) lagen keyboards, maar ook met gloedvolle gitaargolven. Daardoor heeft de muziek enerzijds het pastorale van late Talk Talk en werk van No-Man en David Sylvian, maar ook de overweldigende weldadigheid van de climaxen uit nummers van vroege Porcupine Tree en mid-seventies-Pink Floyd. De wat ijle stem van Peachy, die wel wat doet denken aan Neil Tennant van Pet Shop Boys, drijft hier heerlijk op. Eén van de hoogtepunten is het titelnummer, dat vanuit bijna niets begint met pianobegeleide zang, om na een eerste climax, nog niet eens halverwege, vanuit een ostinato nieuw muzikaal materiaal aan te boren en met een aantal nieuwe synth- en gitaarlagen vol ingehouden spanning bijna de tienminutengrens aan te tikken.
    Websites:
    https://www.returnedtotheearth.com/
    https://returnedtotheearth-gep.bandcamp.com/album/stalagmite-steeple
    https://www.facebook.com/returnedtotheearth/ .

    HERUITGAVE / NIEUW
    Tiger Moth Tales - Return To Chigwick
    - Feels Alright (live)
    Van "Cocoon : 10th Anniversary Edition" (White Knight Records, 2014/2024) en “Inside The Cocoon" (White Knight Records, 2024)

    Het is nauwelijks te bevatten dat het amper tien jaar geleden is dat Peter Jones met "Cocoon" van zijn alter ego Tiger Moth Tales debuteerde. De begenadigde zanger/multi-instrumentalist is inmiddels niet meer weg te denken uit de progscene. Mooie gelegenheid om dat debuut opnieuw uit te brengen in een jubileumeditie. Het met bijna 70 minuten lange album vol pastorale, IQ-getinte neoprog in het voetspoor van Genesis, Steve Hackett en Camel werd daartoe aangevuld met de autobiografische bonustrack "Return To Chigwick". Hierin blikt hij terug op zijn wonderbaarlijke doorbraak. En passant weet hij 'De Boerderij' nog op 'Loreley' te laten rijmen. We kunnen geen vermelding vinden of de al prima klinkende plaat geremasterd of geremixt is, terwijl de ingenieuze, maar voor enkelen wellicht storende drumprogrammering gehandhaafd is. Gelijktijdig met deze jubileumuitgave werd de CD/DVD-set "Inside The Cocoon" uitgebracht. De CD bevat een audiodocumentaire over de totstandkoming van "Cocoon", inclusief repetitie-, live- en albumversies, interviews en anekdotes. De DVD is gevuld met het solo-optreden dat Jones in mei als voorprogramma van het concert van Cyan in de Boerderij gaf. Op het programma stonden covers van Genesis en nummers uit de Tiger Moth Tales-catalogus. Daarnaast bevat de DVD een kwartier lange monoloog van Jones en de promovideo bij het nummer "Return To Chigwick". Dat stuk hoort u nu, gevolgd door de Zoetermeerse live-uitvoering van "Feels Alright" dat op het debuut oorspronkelijk een koppel vormde met "Don't Let Go".
    Websites:
    https://www.tigermothtales.com/
    https://www.facebook.com/TigerMothTales
    https://tigermothtales.bandcamp.com/.

    LIVE-TIP
    Ayreon - Day Ten: Memories
    Van het album “The Human Equation” (InsideOut Music, 2004 / Music Theories Records, 2017)

    Na vijf uitverkochte shows van “Ayreon – 01011001 – Live Beneath The Waves” in poppodium 013 Tilburg in 2023, bijgewoond door 15.000 fans uit 64 landen - én na vier uitverkochte “Electric Castle Live & Other Tales”-shows in 2019, evenals drie uitverkochte “Ayreon Universe”-shows in 2017, is Arjen Lucassen klaar om nog een spannend hoofdstuk toe te voegen aan zijn live-geschiedenis. Met de nieuwe productie, “Ayreon – 30th Anniversary – An Amazing Flight Through Time”, wordt het 30-jarige bestaan van Ayreon gevierd. Het debuutalbum, “The Final Experiment”, verscheen immers in 1995. Deze enorme, ultramoderne live-productie zal het publiek meenemen op een reis door Lucassens volledige discografie (met niet alleen Ayreon-werk maar ook enkele uitstapjes naar andere Lucassen-projecten), met een gigantisch, uniek podiumontwerp, verbluffende visuals, spectaculaire special effects—en nog veel meer. Ayreon-mastermind Arjen Lucassen en zijn vaste hoofdproducent en toetsenist Joost van den Broek hebben een opmerkelijke cast samengesteld van vele favoriete Ayreon-zangers en speciale gasten, plus een geweldige groep instrumentalisten om de muziek tot leven te brengen op het hoogstmogelijke niveau. Lucassen zelf zal ook optreden als zanger. Het gaat om vijf concerten, op 12, 13 en 14 september (op zaterdag en zondag zijn er namelijk matineevoorstellingen). Tickets gaan in de verkoop op donderdag 31 oktober om vier uur 's middags. En als je een kaartje wil, moet je dan ook écht ruim voor vier uur klaarzitten, zodat je in de wachtrij terechtkomt, want reken maar dat dit binnen een kwartier uitverkocht raakt!!
    Websites:
    www.ayreon.com/live
    https://www.facebook.com/ArjenLucassenOfficial .

    NIEUW (sterk verlaat)
    Caravela Escarlate – Cruz Da Ordem
    Van “III” (Karisma Records, 2023)

    Met het uit Rio De Janeiro afkomstige Caravela Escarlate presenteren we wederom een band die al even meedraait, maar die we tot nu toe nog hadden gemist. Afgelopen jaar verscheen namelijk al het derde, simpelweg “III” getitelde album. Oprichters van de Braziliaanse band zijn David Paiva (zang, bas, gitaar) en Ronaldo Rodrigues (toetsen) met het idee om als trio te gaan werken. Blauwdruk van het geluid zijn bands als Le Orme en Emerson, Lake & Palmer. Het vinden van een drummer bleek echter een uitdaging, wat tot het besluit leidde het debuut in 2016 dan maar als duo op te nemen. Kort daarop kwam Elcio Cáfaro de band versterken en vonden ook de eerste liveoptredens plaats. In 2017 verscheen het titelloze tweede album, dat vervolgens werd opgepikt door het Noorse Karisma Records en via die weg een internationale heruitgave kreeg. Het duurde vervolgens tot 2023 eer er een wederom via Karisma verschenen opvolger kwam: het al genoemde “III”. In de muziek klinkt een hang naar de Italiaanse bands uit de jaren zeventig door, naast invloeden van bands als Anekdoten, Yes en Camel. Het fijne basspel van Paiva en vaak warm aangezette toetsenwerk van Rodrigues komen heerlijk uit de speakers waarbij vooral het instrumentale “Mandala” noemenswaardig is. We hebben echter voor deze uitzending gekozen voor het lange “Cruz Da Ordem”, ingeleid door weldadige Mellotron-strijkers, waarna Rodrigues losgaat op Hammondorgel, begeleid door fraai ritmisch bas- en drumwerk, dat refereert aan de begindagen van Yes en Camel. Halverwege de compositie krijgen we een transitie naar het klassieke ELP- en Le Orme-geluid.
    Websites:
    https://www.facebook.com/caravelaescarlate/
    https://caravelaescarlate.bandcamp.com/album/iii .

    NIEUW (VERZAMELBOX)
    Hull, Alan - Squire
    Wigwam - Bless Your Lucky Stars
    Van "Ring The Bells And Sing : Progressive Sounds Of 1975" (Esoteric Recordings, 2024); oorspronkelijke tracks van "Squire" (Warner Bros. Records, 1975) respectievelijk "Nuclear Nightclub" (Love Records/Virgin, 1975)

    Esoteric Recordings heeft weer een mooie verzamelbox uitgebracht met progressieve rocknummers die in een bepaald jaar zijn uitgebracht, getiteld "Ring The Bells And Sing : Progressive Sounds Of 1975". Zoals gebruikelijk ontbreekt Pink Floyd om contractuele redenen, dus verwacht geen "Wish You Were Here"-tracks. Wel aanwezig is vaak sterk symfonisch getint materiaal van Caravan, Camel, Renaissance, PFM en Yes, terwijl ook cultacts als Fruupp, Druid, Nektar en Kestrel een plekje op een van de vier CD's hebben gevonden. Opvallend is dat er niet alleen korte singles zijn opgenomen, zoals Procol Harums "Pandora's Box" en "Soon" van Yes, maar ook lange epics zoals "Solar Musick Suite" van Steve Hillage en Steve Hacketts "Shadow Of The Hierophant". De Canterbury Scene is ook weer goed vertegenwoordigd met naast Caravan ook bijdragen van Hatfield & The North en zowaar een lang stuk van het Soft Machine's jazzrockalbum "Bundles". Onze individuele redactieleden worden ook bediend met stukken van onder andere Peter Hammill en Van Der Graaf Generator, Renaissance, Manfred Mann's Earth Band, PFM en Barclay James Harvest. Van de box hebben we een nummer van de onbekende Alan Hull uitgekozen met de titel "Squire". Liefhebbers van de folkrockformatie Lindisfarne kennen hem wellicht. Daarna nog "Bless Your Lucky Stars" van het Finse Wigwam. Overigens is van elk van de geselecteerde acts een korte biografie opgenomen in het CD-boekje.
    Websites:
    https://www.cherryred.co.uk/
    https://www.facebook.com/EsotericRecordings/
    https://en.wikipedia.org/wiki/Alan_Hull
    https://www.lindisfarne.co.uk/
    http://www.wigwam.fi/
    WIGWAM op Progarchives .

    ALBUM VAN DE MAAND
    Big Big Train - Love Is The Light (live)
    Van de 3CD+Blu-ray-set "A Flare On The Lens – Live In London" (InsideOut / Sony Music, 2024)

    Een live-document als Album van de Maand is een ongebruikelijke keuze, maar die was snel gemaakt nadat we ons ondergedompeld hadden in "A Flare On The Lens – Live In London". Het betreft hier opnamen die gemaakt zijn tijdens twee concerten van Big Big Train in Cadogan Hall in de Britse hoofdstad. Die vormden het slot van de langste tournee die de intussen zeer multinationale groep in augustus en september 2023 ondernam: in totaal 17 concerten in 21 dagen verdeeld over negen Europese landen. Zowel de Blu-ray als de 3 CD's bevatten alle nummers die gedurende die twee laatste tournee-avonden gespeeld werden. Het was voor velen de eerste kennismaking met 'nieuwe' zanger Alberto Bravin. Er werden twee voorproefjes op het eerder dit jaar verschenen 15de reguliere studio-album “The Likes Of Us” gegeven. Voor de rest werd er voornamelijk geput uit de albums “English Electric Part One & Two” en “Folklore”, aangevuld met één nummer elk van de laatste twee albums met frontman David Longdon, “Common Ground” en “Welcome To The Planet”. Allemaal songs die bij de meeste Big Big Train-liefhebbers in hun geheugen gegrift staan in de uitvoeringen met de helaas veel te jong overleden voormalige leadzanger. Bravin kiest voor de gouden middenweg en blijft soms dicht bij de vertolkingen van zijn voorganger, op andere momenten kiest hij helemaal zijn bepaald niet misselijke eigen weg. Het thuispubliek omarmt hem daar bij volledig en die warme en enthousiaste reactie stuwt de band, bijgestaan door vierkoppige blazerssectie, beide avonden naar grote hoogten. Liefhebbers van het betere gitaarspel zijn helemaal blij met deze set, aangezien hiermee de gastrol van Maria Barbieri ook is gedocumenteerd. Deze Italiaanse gitariste viel in voor David Foster en maakte op de vele concertbezoekers grote indruk met haar geconcentreerde podiumpresentatie en indrukwekkend verfijnd en vingervlug gitaarspel. Ook visueel is deze set uitermate goed verzorgd en prachtig in beeld gebracht door regisseur Tim Sidwell. Deze is ook al weer heel wat jaren verantwoordelijk voor de video-uitgaven van Marillion en “A Flare On The Lens” is dan ook zeker van hetzelfde hoge niveau als die releases. Middels de Blu-ray is de muziek overigens in 5.1 surroundmix te ondergaan met een subtiele verdeling van de instrumenten over de speakers. Dit alles maakt van deze set een prachtige toevoeging aan de Big Big Train-catalogus. “Love Is The Light” was tijdens deze tournee een volledig nieuw nummer dat uiteindelijk dit jaar zijn studio-release kreeg op het album "The Likes Of Us".
    Websites:
    https://www.bigbigtrain.com/
    Bandcamp
    Facebook.

    LIVE-TIP
    Deep Purple – a: Exposition ; b: We Can Work It Out
    Van het album “The Book Of Taliesyn” (Harvest / Parlophone / EMI, 1968 / 2000)

    Deep Purple geldt met albums “Deep Purple In Rock”, “Machine Head” en het live-album “Made In Japan” als een van de pioniers van de hardrock. De leden van Deep Purple zijn hun geluid altijd blijven ontwikkelen, wat een divers en indrukwekkend oeuvre opleverde. Op 29 oktober 2024 keert de Britse rockband Deep Purple terug naar de Ziggo Dome. Special guest is het toch ook legendarisch te noemen Jefferson Starship. Dit concert maakt onderdeel uit van de “One More Time Tour”. Aankomende zaterdag 26 oktober 2024 is Deep Purple te bewonderen in de Emsland Arena in Lingen. Lingen ligt dicht bij Emmen, net over de grens in Duitsland. Maar er is meer: de legendarische drummer en mede oprichter van Deep Purple, Ian Paice, komt op woensdag 4 december naar de Metropool in Hengelo. Hij is het enige overgebleven lid van de eerste bezetting. Na de huidige Deep Purple-tournee gaat de 76-jarige drummer gewoon meteen door, samen met Purpendicular, voor de “Best Of Classic Deep Purple Show”. Purpendicular wordt door Paice gezien als ‘de beste Deep Purple-tributeband ter wereld’. Ook Ritchie Blackmore noemt Purpendicular een ‘uitstekende band’. In deze uitzending gaan wij terug naar de begintijd, naar ”'The Book Of Taliesyn” uit 1968. Dat was nog vóór de hardrocktijd en nog met zanger Rod Evans en bassist/zanger Nick Simper in de gelederen, naast Paice, Blackmore en Jon Lord. Destijds werd er een mengsel gespeeld van eigen werk en bewerkingen van bestaande nummers, die een opvallend progressieve aanpak kregen. Dit is goed te horen in het zelfgeschreven “Exposition” dat overgaat in de Beatles-cover ”We Can Work It Out”.
    Websites:
    https://deeppurple.com/
    https://www.facebook.com/officialdeeppurple .

    HET DEBUUT
    Apairys – La Machine
    Van het album “Vers La Lumière” (eigen beheer, 2019)

    In september was “Ni L'Espace, Ni Le Temps...”, van Apairys ons Album van de Maand. Deze Franse band werd in 2014 geformeerd door drummer/toetsenist Silvain Goillot en multi-instrumentalist Benoît Campedel. Beiden waren op dat moment al geen onbekenden in de Franse progscene: Campedel maakte deel uit van Saens en Goillot van Maldoror. In 2016 voegde zanger Christophe Bellières, ook uit Maldoror, zich bij het duo en werd begonnen aan een eerste album. We vermeldden al eerder dat het in 2019 verschenen debuut “Vers La Lumière” een fijne neoprogplaat is, maar we hadden u er nog niets van laten horen. Tot nu! “Vers La Lumière” is een zeer inspirerende, goed gespeelde en geproduceerde release. De old-school prog krijgt een eigen draai mee waardoor Apairys aansluiting heeft bij de hedendaagse scene. Er wordt de tijd genomen om de stukken uit te werken, met plaats voor mooie veranderingen in tempo en maatsoort: twee van de vijf nummers blijven net onder de tien minuten, het epische “Recueil” overschrijdt de zestienminutengrens. Eén van die bijna tien minuten durende composities is “La Machine”, dat we voor u hebben uitgekozen.
    Websites:
    https://apairys.bandcamp.com/album/ni-lespace-ni-le-temps
    https://www.facebook.com/apairys .

    FUSION
    Lässer's Ark, Max - Ice • The Flood • New Morning
    Van "Into The Rainbow" (AF Records, 1985)

    De Zwitserse gitarist Max Lässer is niet gelijk een naam die bij veel mensen een belletje doet rinkelen, maar hij was al in de jaren zeventig actief als sessie-muzikant. Vervolgens trad hij toe tot de kring muzikanten rondom zijn landgenoot Andreas Vollenweider en speelde zowel op diens albums als in diens podiumgroep Andreas Vollenweider & Friends mee. In latere jaren is hij zich steeds meer gaan toeleggen op samenwerkingen met Afrikaanse muzikanten. In 1985 begon hij naast zijn werk met Vollenweider een eigen groep genaamd Max Lässer's Ark met daarin de nodige collega's uit de band van zijn werkgever, waaronder percussionist Pedro Haldemann en drummer Walter Keiser (die nu, bijna 40 jaar later, nog steeds bij de beroemde harpist speelt). Gezamenlijk namen ze het album “Into The Rainbow” op en op basis van het impressionistische schilderij op de hoes zou je verwachten dat de muziek richting Vollenweiders symfonische folk gaat, maar tot onze grote verrassing horen we muziek in de vroege stijl van de Pat Metheny Group, zoals te horen was op het titelloze album uit 1978. Oftewel: heldere, zeer open klinkende fusion, hoewel er bij Max Lässer's Ark nog meer de nadruk op de composities ligt en minder op improvisatie. Het drieluik "Ice • The Flood • New Morning" lijkt met zijn filmische klanken in eerste instantie nog wel het meest richting de muziek van Vollenweider te gaan, maar is ook goed te vergelijken met soortgelijke momenten op de soundtrack van de film 'The Falcon And The Snowman" van de Pat Metheny Group, die overigens in hetzelfde jaar als “Into The Rainbow” verscheen. Dit prachtig opgenomen album is een zeer aangename vondst, opgedoken uit een uitverkoopbak op een recente platenbeurs.
    Websites:
    https://www.maxlaesser.com/.
  • Sunday 13 Oktober 2024 Show No. 1630

    NIEUW / LIVE-TIP
    Lesoir – As Long As Your Girls Smile
    – What Do You Want From Me
    Van “Push Back The Horizon” (V2, 2024)

    “Push Back The Horizon” is de titel van het zesde volledige studio-album van Lesoir. Het volgt op het bijzondere multimediaproject “Babel”, een mini-album in combinatie met een film. Dat was nog eens een extra bevestiging van de grote ambities van de Maastrichtse groep. Bij elke release wordt er gestreefd naar zo hoog mogelijke perfectie op alle gebieden. Ook nu weer is daarvoor in zee gegaan met veelgevraagd producer John Cornfield, die ook werkte met o.a. Muse. Nog een terugkerende naam op de hoes is Steve Kitch van The Pineapple Thief, die weer garant stond voor de mastering. Muzikaal is er eigenlijk niet zo veel veranderd: de rockmuziek van Lesoir heeft veel sfeer en veel gevoel en is bij vlagen even lekker stevig. Het gevoel zit 'm vooral in de aansprekende vocalen van Maartje Meessen, fraai ondersteund door de harmonievocalen van Eleën Bartholomeus. Opvallend is dat er halverwege het album plaats is ingeruimd voor een instrumental, “Aeon” waarin het niet zozeer draait om flitsende solo's (daar is Lesoir niet zo van), maar dat meer het karakter heeft van niet te opdringerige begeleidingsmuziek bij de aftiteling van een avontuurlijke film. Het is de huidige single, wat we een bijzondere keus vinden. Confronterender klinkt Lesoir in “What Do You Want From Me” (geen cover!) en de moederlijke kant van Meessen komt boven in het pakkende “As Long As Your Girls Smile”. Lesoir is op 25 januari één van de aantredende bands op het Midwinter Prog Festival in TivoliVredenburg, Utrecht.
    Websites:
    https://lesoirmusic.com/
    https://lesoirmusic.bandcamp.com/album/lesoir
    https://www.facebook.com/lesoir.band.

    NIEUW
    Weather Systems - Ocean Without A Shore
    – Untouchable Part 3
    Van het album “Ocean Without A Shore” (Music Theories Recordings / Mascot Label Group, 2024)

    Op 27 september verscheen het debuutalbum “Ocean Without A Shore” van Weather Systems. Dat is de nieuwe band van voormalig Anathema-brein en multi-instrumentalist Daniel Cavanagh en voormalig Anathema-drummer en -producer Daniel Cardoso. Het grootste deel van “Ocean Without A Shore” ontstond nog tijdens sessies die onder de Anathema-vlag plaatsvonden, zodat het voor 80% een Anathema-plaat is geworden. De nummers “Synaesthesia” en “Do Angels Sing Like Rain” werden vorig jaar in de vorm van een promo-release zelfs nog onder de oude groepsnaam verspreid. Voor de nu uitgebrachte nieuwe opnames zijn er andere zangeressen aangetrokken die het specifieke stemgeluid van Lee Douglas benaderen. Soms duiken er zware gitaarriffs op die terugverwijzen naar de metal die Anathema aanvankelijk maakte. De bandnaam Weather Systems verwijst uiteraard naar het gelijknamige album uit 2012, dat Cavanagh zelf het beste Anathema-werkstuk vindt. Het nodigt ons uit om muzikale links te ontwaren. Het wordt ons wat dat betreft gemakkelijk gemaakt, want “Ocean Without A Shore” ligt qua muzikale inhoud, spel met dynamiek en emotionele lading in het verlengde van Anethema. Zelfs de albumcover verwijst, met gelijksoortig gebruik van een zogenaamde 'fish eye lens' naar het album waar de band naar vernoemd is. Ook is er een vervolg op het destijds in 2012 in twee delen verdeelde “Untouchable”. Anathama-fans zullen dit nieuwe werk dan ook onmiddellijk verwelkomen en omarmen. We hebben voor vanavond het titelnummer “Ocean Without A Shore” en vervolgens “Untouchable Part 3”. Laatstgenoemde nummer volgt hetzelfde patroon als de eerste twee delen uit 2012, met een stuwende climax als uitbarsting en een fraaie fade-out als toetje om het mooi af te ronden.
    Websites:
    https://www.facebook.com/p/Weather-Systems-61562089611433/
    https://weathersystems.bandcamp.com/album/ocean-without-a-shore .

    NIEUW / LIVE-TIP
    Efterklang – Balancing Stones
    – Shelf Break
    Van “Things We Have In Common” (City Slang, 2024)

    Efterklang is al jaren een regelmatig terugkerende naam in Xymphonia. Deze Denen zoeken steeds weer nieuwe wegen, al meanderend tussen progressieve pop, postrock tot zelfs crossovers met modern-klassiek. Ook voor het achtste reguliere album “Things We Have In Common” gaat dat weer op. Zoals we gewend zijn bij dit gezelschap wordt er een beroep gedaan op flink wat fraai akoestisch instrumentarium, zoals basklarinet, vibrafoon, kaval, saxofoons en piano. Ondanks dat heeft toch vooral elektronica een voorname rol. Dit in combinatie met de vaak hoge zang van Casper Clausen doet het resultaat bij vlagen neigen naar post-”OK Computer”-Radiohead. De jazzy ritmiek van het middenstuk van “Shelf Break” heeft dan wel weer wat van Radiohead-offshoot The Smile. “Balancing Stones” heeft een opvallend meeslepende zangmelodie, waarbij in de begeleiding wordt uitgepakt met diepe bassynths en in de climax met feestelijke saxofoons. Efterklang is op 19 januari te aanschouwen in de Maastrichtse Muziekgieterij, 20 januari in TivoliVredenburg, Utrecht en 22 januari in Ebertbad, Oberhausen.
    Websites:
    https://efterklang.net/
    https://efterklang.bandcamp.com/album/things-we-have-in-common
    https://www.facebook.com/efterklang .

    NIEUW
    Osiris Current, The – Around The Bend
    Van “One” (eigen beheer, 2024)

    Tsja, dan kom je weer een band tegen op Bandcamp waarover je zelfs in de diepste krochten van het internet weinig tot geen informatie kan vinden. Deze keer betreft het The Osiris Current. Het enige dat op de Bandcamp-pagina te vinden is, is dat de groep afkomstig is uit Ventura, California. Er worden geen bandleden genoemd en er is zelfs geen Facebook-pagina. “One” is de titel van de alleen digitaal via Bandcamp uitgebrachte debuut-EP. The Osiris Current maakt moderne prog met een psychedelisch tintje. Van de vijf nummers is het vooral de ruim 11 minuten durende afsluiter “Around The Bend” die opvalt. Het nummer begint vrij onschuldig maar halverwege komt de omslag naar oosters klinkende sferen met Spaanse zang en natuurlijk een episch einde waarbij een Mostly Autumn-vergelijking zich opdringt. Wel jammer dat het met een fade-out eindigt. We gaan ons best doen om meer over deze band te weten te komen.
    Websites:
    https://theosiriscurrent.bandcamp.com/album/one /.

    Kino - Swimming In Women
    – Picture
    Van "Picture" (InsideOut Music, 2005)

    Met het 19 jaar geleden verschenen "Picture" kreeg Kino indertijd behoorlijk wat publiciteit. Kino was immers een samenwerking van (ex-)leden van een aantal aansprekende bands uit twee opeenvolgende generaties: toetsenist John Beck van It Bites en bassist Pete Trewavas van Marillion liepen al wat langer mee en zagen zich vergezeld van de wat jongere John Mitchell van Arena en John Wetton Band en ex-Porcupine Tree-drummer Chris Maitland. De compacte, songmatige progstukken op dat album werden nog het vaakst vergeleken met het werk van It Bites. Hoewel de plaat niet het verwachte succes bracht, zoemde wel meteen rond dat dit wel eens een opmaat naar een It Bites-reünie zou kunnen blijken. Niet met Francis Dunnery als voorman, maar met Mitchell. Maitland was bij de tournee al afgevallen en vervangen door ex-It Bites drummer Bob Dalton die toch de finesse van Maitland miste. Na Kino gingen de beide Johnnen en Bob inderdaad door onder de naam It Bites en maakten twee smaakvolle albums. En toen was er in 2017 zomaar ineens een nieuw album onder de Kino-vlag. Dat had niemand meer verwacht, 13 jaar na het debuut. Op dat "Radio Voltaire" geheten werkstuk bleek Dalton dan weer vervangen door Craig Blundell. Met hem werkte Mitchell ook al samen in Lonely Robot en Frost*. Na dit album gingen de leden weer hunsweegs en het lijkt er op dat Kino toch een stille dood is gestorven. De Facebook-pagina is nog wel actief, dus wie weet komt er nog een reünie rond het 25-jarig jubileum over 6 jaar. We gaan vanavond twee nummers laten horen van “Picture”, een album dat de tand des tijds goed heeft doorstaan. Eerst het bijzondere "Swimming In Woman”, duidelijk een John Beck-nummer; vervolgens maken we de cirkel rond met het ingetogen titelnummer “Picture”.
    Websites:
    https://www.facebook.com/KINObandofficial/ .

    40 JAAR
    U2 - The Unforgettable Fire
    Van "The Unforgettable Fire" (Island, 1984)

    In oktober 1984 verscheen het vierde album van U2, “The Unforgettable Fire”, waarop de band voor het eerst samenwerkte met producers Brian Eno en Daniel Lanois. De Ierse band zocht een nieuwe manier van werken om buiten de standaard rockpaden te kunnen treden. Island-label baas Chris Blackwell zag dit in eerste instantie echter helemaal niet zitten en probeerde met alle middelen het viertal over te halen om vooral níet met Eno in zee te gaan. Maar zanger Bono en gitarist The Edge hielden voet bij stuk, waarbij het idee was dat als de samenwerking met Eno niets zou opleveren ze altijd nog Daniel Lanois achter de hand hadden. Dat bleek uiteindelijk niet nodig omdat Eno zich met name richtte op het stimuleren in zoeken naar andere wegen en Lanois zich meer op het daadwerkelijke opname-proces en de ritme-sectie focuste. Het resulteerde in verschuiving naar een duidelijk meer atmosferische sound. Het bleek een opstapje naar het megasucces van het met hetzelfde producerstweetal gemaakte “The Joshua Tree” (1987).
    Websites:
    https://www.u2.com/
    https://www.facebook.com/u2.

    ALBUM VAN DE MAAND
    Big Big Train - A Boy In Darkness (live)
    Van de 3CD+Blu-ray-set "A Flare On The Lens – Live In London" (InsideOut / Sony Music, 2024)

    Een live-document als Album van de Maand is een ongebruikelijke keuze, maar die was snel gemaakt nadat we ons ondergedompeld hadden in "A Flare On The Lens – Live In London". Het betreft hier opnamen die gemaakt zijn tijdens twee concerten van Big Big Train in Cadogan Hall in de Britse hoofdstad. Die vormden het slot van de langste tournee die de intussen zeer multinationale groep in augustus en september 2023 ondernam: in totaal 17 concerten in 21 dagen verdeeld over negen Europese landen. Zowel de Blu-ray als de 3 CD's bevatten alle nummers die gedurende die twee laatste tournee-avonden gespeeld werden. Het was voor velen de eerste kennismaking met 'nieuwe' zanger Alberto Bravin. Er werden twee voorproefjes op het eerder dit jaar verschenen 15de reguliere studio-album “The Likes Of Us” gegeven. Voor de rest werd er voornamelijk geput uit de albums “English Electric Part One & Two” en “Folklore”, aangevuld met één nummer elk van de laatste twee albums met frontman David Longdon, “Common Ground” en “Welcome To The Planet”. Allemaal songs die bij de meeste Big Big Train-liefhebbers in hun geheugen gegrift staan in de uitvoeringen met de helaas veel te jong overleden voormalige leadzanger. Bravin kiest voor de gouden middenweg en blijft soms dicht bij de vertolkingen van zijn voorganger, op andere momenten kiest hij helemaal zijn bepaald niet misselijke eigen weg. Het thuispubliek omarmt hem daar bij volledig en die warme en enthousiaste reactie stuwt de band, bijgestaan door vierkoppige blazerssectie, beide avonden naar grote hoogten. Liefhebbers van het betere gitaarspel zijn helemaal blij met deze set, aangezien hiermee de gastrol van Maria Barbieri ook is gedocumenteerd. Deze Italiaanse gitariste viel in voor David Foster en maakte op de vele concertbezoekers grote indruk met haar geconcentreerde podiumpresentatie en indrukwekkend verfijnd en vingervlug gitaarspel. Ook visueel is deze set uitermate goed verzorgd en prachtig in beeld gebracht door regisseur Tim Sidwell. Deze is ook al weer heel wat jaren verantwoordelijk voor de video-uitgaven van Marillion en “A Flare On The Lens” is dan ook zeker van hetzelfde hoge niveau als die releases. Middels de Blu-ray is de muziek overigens in 5.1 surroundmix te ondergaan met een subtiele verdeling van de instrumenten over de speakers. Dit alles maakt van deze set een prachtige toevoeging aan de Big Big Train-catalogus. Vanavond presenteren we de intense David Longdon-compositie "A Boy In Darkness", dat tot op dat moment nog niet eerder live was gespeeld.
    Websites:
    https://www.bigbigtrain.com/
    Bandcamp
    Facebook.

    (OP)NIEUW / LIVE-TIP
    Anubis – The Unforgivable – Part IX – Shadows Cloak The Gospel
    Van “The Unforgivable” (eigen beheer, 2024)

    Anubis werd in 2004 in Sydney gevormd door zanger/gitarist Robert James Moulding en toetsenist David Eaton, die later werden vergezeld door de gitaristen Douglas Skene en Dean Bennison plus drummer Steven Eaton en bassist Nick Antoinette. Het Australische progressieve rocksextet heeft tot nu toe 7 studioplaten en 3 live-albums uitgebracht en gaat later in 2024 op tournee door Europa. Het nieuwe album “The Unforgivable”, waarop Antoinette blijkt vervangen door Anthony Stewart, is wederom een conceptplaat dat eigenlijk één episch muziekstuk is, opgedeeld in 10 hoofdstukken. Kenners weten dat Anubis moderne (neo)progressieve rock maakt, met een wel heel vette knipoog naar Pink Floyd, Marillion maar ook tot op zekere hoogte Dream Theater (maar dan zonder oeverloos gepiel). Als referentiekader kan je zeker het oudere werk van een band als Sylvan of Freedom To Glide nemen, maar daarbij vinden we dat Anubis meer 'bite' heeft en ook dynamischer en donkerder klinkt. Na een stemmig intro (“Part I - A Legion of Angels”), dat zo van Roger Waters' “The Pros And Cons Of Hitch-Hiking” of “Amused To Death” had kunnen komen, worden we al snel wakker geschud door “Part II - The Mark Of Cain”. Eén van de eerste hoogtepunten is “Part IV – The Chain”, met heerlijk opzwepende drums en zeer fijn gitaarspel en stemmig toetsenwerk, dat over gaat in het gedragen en emotionele “Part V - One Last Thing” waarin de fraaie zang van Moulding opvalt en dat een mooie opbouw naar een episch einde kent. Anubis excelleert in het schrijven van sterke melodieën, die soms zeer herkenbaar klinken, maar toch nét iets anders zijn dan die van de grote voorbeelden, wat ook het geval is bij de climax in “Part VI - Because Of You”, met twin-gitaarsolo. Na een aantal luisterbeurten zijn we ervan overtuigd dat deze heren van 'down under' met “The Unforgivable” een van hun sterkste albums hebben afgeleverd. Anubis was voor het eerst in Nederland in 2018, om precies te zijn op zondag 8 juli, op uitnodiging van ProgFrog in ’t Blok. Ook de tour van dit jaar brengt de Australiërs weer naar die zaal in Nieuwerkerk aan den IJssel. Het optreden zal op zondagmiddag 20 oktober plaatsvinden. “The Unforgivable” staat ongetwijfeld centraal op de setlist. We hebben in eerdere uitzendingen de delen 4, 5 en 8 van “The Unforgivable” al laten horen, vanavond “The Unforgivable – Part IX – Shadows Cloak The Gospel”.
    Websites:
    https://www.anubismusic.com/
    https://www.facebook.com/anubismusic
    https://anubismusic.bandcamp.com/album/the-unforgivable .

    LIVE-TIP
    Vloeimans' Gatecrash, Eric – Pedal To The Metal
    Van “Heavensabove!” (Challenge Jazz, 2009)

    Zoals het een goed jazzmuzikant betaamt werkt Eric Vloeimans steeds weer met andere mensen om op die manier nieuwe muzikale inspiratie op te doen. Ook beweegt hij zich daarbij langs vele stijlen, tot cross-overs naar klassiek en wereldmuziek aan toe. Met zijn groep Gatecrash bewoog hij zich in fusionwerelden, uiteenlopend van Jon Hassell-geïnspireerd ambientesk tot jazzrockend. Van Gatecrash vernemen we sinds het live-album “Party Animals” uit 2020 niet zo veel, maar eind vorig jaar kwam het nieuws dat de trompettist zich met zijn nieuwe band HOTSPOT! weer op fusiongetinte paden begeeft. Volgens de vooruitgesnelde persberichten is binnen de band eigenlijk alles mogelijk en staat er ook op James Brown geïnspireerde funk op het program. We verwachten ook de nodige rockende uitstapjes, gezien het feit dat Jerôme Hol deel uitmaakt van dit kwintet, een gitarist die op zijn solowerk behoorlijk van leer kan trekken. We kunnen het controleren op 19 oktober in Stadtheater De Bond in Oldenzaal en op 1 november in De Kleine Willem in Enschede. Afgelopen vrijdag verscheen van HOTSPOT! de dubbel-CD “PINKIE BINKIE”, exclusief verkrijgbaar via Vloeimans' website en bij de HOTSPOT!-concerten en ook níet te vinden op streamingplatforms. Het album hebben we nog niet, daarom 'doen' we het vanavond nog even met een van de hardste nummers van Gatecrash, met een titel die een cliché-hardrocknummer doet vermoeden, maar dat valt nu ook wel weer mee: “Pedal To The Metal”, van het alweer 15 jaar oude album “Heavensabove!” krijgt van Jasper van Hulten een stevig vierkwartsritme mee, waarbij Vloeimans in zijn solo flink met effectpedalen in de weer gaat.
    Websites:
    https://www.ericvloeimans.nl/
    https://www.facebook.com/ericvloei .

    WERELD VOL MUZIEK (jazzrock)
    Casiopea - Sailing Alone (live)
    Van "Thunder Live" (Alfa, 1980 / 1992)

    "Thunder Live", uitgekomen in 1980, was de eerste live-LP van de Japanse jazzrock/fusionband Casiopea. De in 1976 door gitarist Issei Noro en bassist Tetsuo Sakurai opgerichte formatie had daarvoor al drie studioplaten uitgebracht met verfijnde fusion, maar bleek live ook de nodige robuustheid te tonen. Wellicht kwam dit mede door drummer Akira Jimbo die, na een eenmalige bijdrage op het voorgaande studioalbum "Make Up City" (1980), met "Thunder Live" tot de vaste line-up toetrad. Hoewel, een vaste line-up heeft Casiopea eigenlijk nooit gehad, wat op zich niet vreemd is als een band bijna 50 jaar bestaat. Inderdaad, Casiopea bestaat nog steeds en bracht dit jaar als Casiopea-P4 met "Right Now" weer een nieuwe CD uit. Van de oorspronkelijke bezetting is alleen Issei Noro nog overgebleven. Wij gaan echter 44 jaar terug in de tijd met een live-uitvoering van het nummer "Sailing Alone", dat oorspronkelijk op het debuut "Super Flight" uit 1979 prijkt.
    Websites:
    https://www.casiopea.co.jp/
    https://www.facebook.com/Casiopea .

    ELEKTRONISCHE MUZIEK / IN HET NIEUWS
    Vangelis - Pulstar
    Van "Albedo 0.39" (RCA, 1976)

    Vangelis maakte in het midden van de jaren 70 een viertal albums voor het gerenommeerde RCA-label, dat niet zo goed wist wat met deze multi-instrumentalist aan te vangen. Nou moet gezegd gezegd worden dat de Griek het zijn platenmaatschappij ook niet makkelijk maakte. “Heaven And Hell” (1975) was een zwaar klassiek getint album, “Spiral” (1977) was het meest elektronische album en “Beaubourg” (1978) was een lange abstracte klankimprovisatie op de vermaarde Yamaha CS80-synthesizer. Het in 1976 verschenen “Albedo 0.39” was het tweede album in deze reeks en ook weer totaal anders van karakter, met een behoorlijke scheut progressieve jazzrock. Een stuk als “Nucleogenesis” of “Main Sequence” had niet misstaan op “Relayer” (1974) van Yes, het album waar Vangelis als toetsenist voor was gevraagd. De Britse groep besloot echter na diverse audities met Patrick Moraz in zee te gaan. Het lijkt wel als of Vangelis heeft willen aantonen dat hij de heren eigenlijk niet nodig had, want alle instrumenten inclusief de bij vlagen wilde drums en percussie op “Albedo 0.39” werden door hem zelf bespeeld. En toch staan er ook stukken op die bij velen in het geheugen gegrift staan doordat ze veelvuldig voor TV-programma's werden gebruikt zoals bijv. in Carl Sagans documentairereeks Cosmos of in de programma's van Chriet Titulaer. Albumopener “Pulstar” is daar van een klassiek voorbeeld. Het waren dit soort stukken die uiteindelijk de deur openden richting een succesvolle carriere als soundtrackcomponist voor films als “Antarctica”, “The Mutiny On The Bounty” en natuurlijk “Blade Runner” en “Chariots Of Fire”. Afgelopen donderdag ging “Beyond: Ode To The Earth” in première van voormalig astronaut André Kuipers. Hij en editor Elmer Leupen stelden de film samen uit, volgens De Volkskrant, “imposante, hallucinant mooie archiefbeelden” van NASA en ESA, plus opnamen van Kuipers zelf. De soundtrack bestaat uit maar liefst veertig soepel versmolten Vangelis-composities, van klassiekers als “Spiral” tot fragmenten uit de soundtracks voor “Chariots Of Fire” en “1492”. De reden dat voor Vangelis-muziek werd gekozen lag voor de hand. Kuipers is al jaren fan van de Griekse meester en luisterde veel naar diens muziek terwijl hij door de ruimte zweefde. Hij kwam ook in persoonlijk contact met hem wat uiteindelijk tot een vriendschap leidde.
    Websites:
    https://elsew.com/
    https://www.facebook.com/VangelisOfficial/
    Recensie Volkskrant:
    Volkskrant-artikel 'Hoe klinkt de ruimte?':
    (Tip: Ook als je geabonneerd bent op een andere DPG-titel, zoals AD, Tubantia, Trouw of Parool, kun je met je DPG-account artikelen uit alle DPG-kranten lezen).

    VAN EIGEN BODEM
    Avalanche - Oblivion
    Van "Perseverance Kills Our Game" (Starlet, 1979 / Guerssen, 2015)

    Avalanche werd in de tweede helft van de jaren 70 opgericht door multi-instrumentalist Jan Blom. De muziek die hij met zijn sextet maakte was zwaar beïnvloed door die van Alan Stivell die Bretonse folk mengde met rock. "Perseverance Kills Our Game" is het enige album dat de band uitbracht. Het verscheen in 1979 bij Starlet, een sublabel (èn anagram) van Telstar, gespecialiseerd in privé-persingen. Er werden maar 500 exemplaren vervaardigd, mede de oorzaak dat ze op Discogs voor meer dan € 375,- aangeboden worden. Gelukkig kon het Spaanse Guerssen een goed klinkende LP te pakken krijgen om in 2015 heruitgaves op LP en CD te vervaardigen; de mastertapes waren namelijk allang vernietigd. De nagenoeg instrumentale plaat bevat een fijne mengeling van in de folk verankerde akoestische passages, met hoofdrollen voor akoestische gitaren, mandoline, bombarde en diverse fluiten en elektrische gitaarsolo's die de muziek een ietwat psychedelische inslag geven. Diverse passages doen echter ook aan het werk van Harry Sacksioni denken, terwijl een nummer als "Cola-tik", inclusief een frisdankflesje als percussie-instrument, ook de komische kant van de groep laat horen. Het album werkt toe via het Procol Harum-achtige "Hymn On Wind And Water" naar de climax, het ruim elf minuten durende "Oblivion", dat na een lang folky intro uitmondt in een gitaarsolo die vergeleken wordt met het werk van Grobschnitt en Ash Ra Tempel. Dat nummer hebben we uiteraard uitgekozen (en nee: het gelijknamige nummer van Big Big Train is géén cover;-)). We kwamen deze plaat overigens op het spoor via het boekje "Private Dutch : A Musical Encyclopedia Of Dutch Private Pressings" van Jean Jöbses.
    Websites:
    https://guerssen.com/product/perseverance-kills-our-game-cd/
    https://avalancheband.bandcamp.com/album/perseverance-kills-our-game
    https://www.facebook.com/p/Guerssen-100063701587106
    voor informatie over het boek "Private Dutch".
  • Sunday 06 Oktober 2024 Show No. 1629

    VOORPROEFJE
    Deninzon, Joe & Stratospheerius – Outrage Olympics
    Van “Impostor!” (7d Media, 2024)

    Deninzon is bepaald geen onbekende naam in de Noord-Amerikaanse muziekscene. Hij heeft zichzelf viool leren spelen en vergaarde bekendheid met zijn spel op de zevensnarige Viper-viool. Als sessiemuzikant heeft hij een ruime staat van dienst en is onder anderen te horen op werken van The Who, Sheryl Crow, Bruce Sprinsteen en zelfs 50 ct. In 1998 lanceerde hij zijn solocarrière met het album "Electric/Blue". Met de muzikanten die hem omringden op zijn albums vormde hij de band Stratospheerius, waarmee hij soms mét, soms zónder zijn eigen naam als toevoeging tot 2017 vijf studioalbums maakte. In 2023 trad Deninzon toe tot Kansas als vervanger van violist David Ragsdale, hoewel hij nog niet te horen is op een officiële release van de band. Met Stratospheerius blijft hij ook muziek maken en komende maand komt het zesde studio album “Impostor!” uit. Naast Deninzon vinden we Bill Hubauer op toetsen en drummer Jason Giann; beiden kennen we als begeleiders van Neal Morse. Gitarist Michelangelo Quirinale en bassist Paul Ranieri completeren de line-up. Maar er doet ook een aantal gasten mee op het album waaronder Saga’s Michael Sadler, Fernando Perdomo en Randy McStine. “Impostor!” verschijnt op 11 oktober maar nu zijn er al twee nummers te beluisteren waaronder “Outrage Olympics” met genoemde McStine.
    Websites:
    https://7d-stratospheerius.bandcamp.com/album/impostor
    https://joedeninzon.com/
    https://www.facebook.com/josephdeninzon/ .

    NIEUW (sterk verlaat)
    Marekvist – Kråketinget
    - Varde
    Van “Varde” (eigen beheer, 2023)

    We hadden Marekvist in het verleden al eens in het vizier, we hebben echter nog nooit muziek laten horen van deze Noorse band. Als je de albumhoes van “Varde” en het bandlogo bekijkt, vermoed je dat het één van de vele death- of doommetalbands uit het hoge noorden betreft. Niets is minder waar en we zijn behoorlijk verrast door het gebodene. De composities van Marekvist zijn opgebouwd rondom de vaak woordloze zang van Live-Andrea Gjessen Rasch en vooral het eerste deel van het album heeft een hypnotische sfeer die we kennen van bands als bijvoorbeeld Paatos of The Gathering. Deze laatste band is zeker een rolmodel maar Marekvist mengt daarbij traditionele Noorse folk met zware gitaren en groots klinkend drumwerk. De nummers worden ook steviger naarmate het album vordert. We hebben twee nummers uitgekozen, “Kråketinget” en het titelnummer, “Varde”.
    Websites:
    https://marekvist.bandcamp.com/album/varde
    https://www.marekvist.com/
    https://www.facebook.com/marekvistofficial .

    NIEUW
    Monkey3 - Ignition
    Van "Welcome To The Machine" (Napalm Records, 2024)

    Monkey3 is al sinds 2001 actief en begon als een psychedelische stonerrockband, maar in de loop der jaren kropen er meer progressieve, progmetal- en postrockinvloeden in de muziek van deze Zwitserse band. Vanaf het vijfde album “Astrasymmetry” weet men zich gesteund door Napalm Records dat na een pauze van 5 jaar nu ook het zevende groepswerk “Welcome To The Machine” uitbrengt. Geïnspireerd door films als "2001: A Space Odyssey", "The Matrix", "Sunshine" en "Solaris" presenteert Monkey3 een instrumentale suite waarin we zowel invloeden horen uit de spacerock van Ozric Tentacles, de vroege gothicmetal van bands als The 3rd And The Mortal of The Gathering en, hoe kan het ook anders met zo'n albumtitel, Pink Floyd. De muziek lijkt bij vlagen richting monotone postrock te gaan maar het spacy toetsenwerk, dito elektronica en de prima gitaarsolo's zorgen ervoor dat de muziek op een boeiend pad blijft. "Welcome To The Machine" moet als één lange luistertrip ondergaan worden, waarbij de bescheiden lengte van iets meer dan 45 minuten daar ook zeker bij helpt. Leuke ontdekking!
    Websites:
    https://www.monkey3official.com/
    https://monkey-3.bandcamp.com/album/welcome-to-the-machine
    https://www.facebook.com/monkey3band .

    NIEUW / IN HET NIEUWS
    Villagers - That Golden Time
    - No Drama
    Van "That Golden Time" (Domino Recording, 2024)

    Bijna drie jaar na "Fever Dreams" verscheen in mei "That Golden Time", de zevende plaat van Villagers, de Ierse band rondom multi-instrumentalist/zanger Conor J. O'Brien. We schreven destijds al dat, hoewel Villagers als indie-folkband te boek staat, O'Brien een begenadigd arrangeur is die niet vies is van een laagje instrumenten meer. Dat geldt zeker ook weer voor "That Golden Time". Zijn rijke orkestrale arrangementen bieden ruimte voor blazers, strijkers, bouzouki en pedal steel guitar, naast zijn eigen instrumentarium en uitgekiende studio-effecten. Toch weet hij het ook vaak klein en 'spooky' te houden. In de twee tracks die we hebben uitgekozen, het titelnummer en "No Drama" komt dit alles mooi tot uiting. Overigens publiceerde O'Brien vorige maand het boek "Passage A Message", waarin hij zijn teksten en hoesontwerpen verzamelde.
    Websites:
    https://wearevillagers.bandcamp.com/album/that-golden-time
    https://wearevillagers.com/
    https://www.facebook.com/Villagers/.

    LIVE-TIP
    Nits – With Used Furniture We Make A Tree
    Van het album “1974” (Werf Records / Sony Music / [PIAS], 2003)

    Eén van de langst bestaande, rusteloze en tegelijkertijd meest creatieve popbands van Europa bestaat 50 jaar en viert dat met een tournee en een nieuw mini-album, “Tree House Fire”. Een belangrijk deel van de indrukwekkende bandgeschiedenis is gebaseerd op grote hits als “In The Dutch Mountains”, “J.O.S. Days”, “Adieu Sweet Bahnhof” en “Nescio”, maar ook immer verdergaande ontwikkeling maakt Nits zo levendig. Ieder album vertelt een eigen nieuw verhaal, zij het “Ting” of “Les Nuits” of het recente drieluik “Angst”, “Knot” en “NEON”. In 2003, vlak voor het 30-jarig jubileum, verscheen “1974”, waarvan de titel refereert aan het oprichtingsjaar. Toetsenist Robert Jan Stips werd, 7 jaar na zijn afscheid, gevraagd om deel te nemen aan de albumsessies en de tournee. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat ook andere oud-leden mee zouden doen tijdens enkele concerten van de tournee, maar dit is uiteindelijk niet gebeurd. De tournee beviel zo goed dat Stips besloot bij de band te blijven. Nits is op 12 oktober in Ulft te aanschuiwen in de DRU Cultuurfabriek en op 19 december in Luxor Live te Arnhem.
    Websites:
    https://www.Nits.nl/
    https://www.facebook.com/Nits.nl .

    NIEUW
    Mindgames – ...Lion's Fate
    – Forever Endeavour
    Van “Spirals In The Wider Space” (eigen beheer, 2024)

    Het is meer dan 8 jaar geleden dat Mindgames voorbij kwam in Xymphonia. In aflevering 1200 draaiden we een song van het destijds één jaar oude "Paradox Of Choice". We roemden dat als een prima en verzorgd werkstuk dat veel neoprogliefhebbers zal bekoren. De Belgische groep heeft sindsdien (opnieuw) de nodige bezettingswijzigingen ondergaan, maar de kenmerkende lenige stembanden van Bart Schram maken dat het onlangs verschenen vijfde album “Spirals In The Wider Space” opnieuw vertrouwd klinkt. Hij kan venijnig, doch aldoor zuiver, hoog uithalen, maar ook ingetogen en ingehouden zijn stem inpassen in het sfeerbeeld. Het is niet alleen puur neoprog wat de klok slaat. Zo klinken duidelijke trekken van Porcupine Tree (ten tijde van “In Absentia”) en Steven Wilson (ten tijden van “Insurgentes”) door, met zelfs een terugkerende bijna-quote van de melodie van “Harmony Korine”. Ook het Rush van de vroege jaren tachtig horen we terug. In sommige nummers is de muzikale samenhang tussen de opvolgende delen wat lastig te doorgronden, waardoor overgangen soms wat abrupt aandoen. Maar het album wordt aan de andere kant hierdoor nooit saai en houdt je bij de les. “Forever Endeavour” is zo'n spannende en afwisselende compositie. Veel plaats voor sfeertekeningen, maar ook riffgerichte passages, een Moog-achtige keyboardlijn gevolgd door een meeslepende gitaarsolo... het is er allemaal. De song wordt ingeleid met een melancholiek klinkende solo-bascompositie, het korte “...Lion's Fate”.
    Websites:
    https://www.mindgames.be/
    https://mindgames-prog.bandcamp.com/album/spirals-in-the-wider-space
    https://www.facebook.com/mindgamesmusic .

    NIEUW / LIVE-TIP
    Dilemma – Not Enough Now
    – I Am Neon
    Van “The Purpose Paradox” (Butler Records / V2, 2024)

    De naam Dilemma viel voor het eerst in ons programma in 1995, bij het verschijnen van debuut “Imbroccata” in de nadagen van het SI Music-label. Die 29 jaar heeft kwantitatief geen indrukwekkende productie opgeleverd, want het nu verschenen “The Purpose Paradox” is pas het derde studioalbum. Tussen “Imbroccata” en “Random Acts Of Liberation” (2018) lag de groep rond toetsenist en enig oerbandlid Robin Z(uiderveld) dan ook geruime tijd stil. Ook op het derde album blijkt de bezetting weer anders dan op de voorganger. De Britse zanger Dec Burke bleek toch onpraktisch ver weg te wonen. Dat hij hier pas in een laat stadium de knoop over doorhakte blijkt wel uit het feit dat hij als medeschrijver op 8 van de 9 songs genoemd wordt. Alleen bij “Electra” ontbreekt zijn naam in de credits en zien we die van zijn opvolger Wudstik (Jermain van der Bogt). Daarnaast zie we bassist Erik van der Vlis opgevolgd door Kristoffer Gildenlöw. Opvallend is dat we zowel Van der Bogt als Gildenlöw ook bij For All We Know aantreffen. De in een opvallende plectrumloze stijl spelende gitarist Paul Crezee en virtuoos drummende Collin Leijenaar zijn gebleven. Deze bezetting was trouwens al op het Marillion Weekend in 2023 te aanschouwen. Daar bleek al dat Van der Bogt uitstekend overweg kan met het eerder door Burke gezongen repertoire van “Random Acts Of Liberation” en dat geldt ook voor het nieuwe repertoire. Wel is het zo dat er momenten op “The Purpose Paradox” zijn die wel erg dicht tegen Dream Theater aanschurken: Van der Bogts stem klinkt in uithalen als een jonge James Labrie en hij is niet voor niets zanger in de Dream Theater-tributeband Regressive Hypnosis; Leijenaar is een gekend Portnoy-fanaat en nam zelfs diens plaats in bij sommige Neal Morse-tournees. Daar komt nog bij dat voormalig Dream Theater-toetsenist Derek Sherenian in één nummer te gast is. We kunnen de muziek het best omschrijven als stevige moderne prog met afwisselend complexe progmetalneigingen maar ook uiterst pakkende, melodieuze AOR-achtige songs. “Not Enough Now” is daar een goed voorbeeld van. Meest intrigerend is de afsluitende 'epic' “Outer Light”, met een gastgitaarsolo door Snarky Puppy's Mark Lettieri. “The Purpose Paradox” is trouwens een conceptalbum waarvan het achterliggende verhaal geheel in het boekje afgedrukt. Dilemma heeft kortom opnieuw een album afgeleverd waar je dingen op kunt blijven ontdekken en waar je je zowel muzikaal als tekstueel lekker in kunt onderdompelen Op 24 november speelt Dilemma een 'aftershow' na Dream Theater in de AFAS Live in Amsterdam. Op 19 januari wordt in Zoetermeer het concert gegeven dat oorspronkelijk op 11 oktober gepland was. Wegens gezondheidsklachten van Collin Leijenaar is dit uitgesteld.
    Websites:
    https://dilemma.band/
    https://www.facebook.com/@WeAreDilemma/ .

    ALBUM VAN DE MAAND
    Big Big Train - Keeper Of Abbeys (live)
    Van de 3CD+Blu-ray-set "A Flare On The Lens – Live In London" (InsideOut / Sony Music, 2024)

    Een live-document als Album van de Maand is een ongebruikelijke keuze, maar die was snel gemaakt nadat we ons ondergedompeld hadden in "A Flare On The Lens – Live In London". Het betreft hier opnamen die gemaakt zijn tijdens twee concerten van Big Big Train in Cadogan Hall in de Britse hoofdstad. Die vormden het slot van de langste tournee die de intussen zeer multinationale groep in augustus en september 2023 ondernam: in totaal 17 concerten in 21 dagen verdeeld over negen Europese landen. Zowel de Blu-ray als de 3 CD's bevatten alle nummers die gedurende die twee laatste tournee-avonden gespeeld werden. Het was voor velen de eerste kennismaking met 'nieuwe' zanger Alberto Bravin. Er werden twee voorproefjes op het eerder dit jaar verschenen 15de reguliere studio-album “The Likes Of Us” gegeven. Voor de rest werd er voornamelijk geput uit de albums “English Electric Part One & Two” en “Folklore”, aangevuld met één nummer elk van de laatste twee albums met frontman David Longdon, “Common Ground” en “Welcome To The Planet”. Allemaal songs die bij de meeste Big Big Train-liefhebbers in hun geheugen gegrift staan in de uitvoeringen met de helaas veel te jong overleden voormalige leadzanger. Bravin kiest voor de gouden middenweg en blijft soms dicht bij de vertolkingen van zijn voorganger, op andere momenten kiest hij helemaal zijn bepaald niet misselijke eigen weg. Het thuispubliek omarmt hem daar bij volledig en die warme en enthousiaste reactie stuwt de band, bijgestaan door vierkoppige blazerssectie, beide avonden naar grote hoogten. Liefhebbers van het betere gitaarspel zijn helemaal blij met deze set, aangezien hiermee de gastrol van Maria Barbieri ook is gedocumenteerd. Deze Italiaanse gitariste viel in voor David Foster en maakte op de vele concertbezoekers grote indruk met haar geconcentreerde podiumpresentatie en indrukwekkend verfijnd en vingervlug gitaarspel. De slotsolo in het hier voor het eerst live gespeelde "Keeper Of Abbeys" is daar een prachtig voorbeeld van. Ook visueel is deze set uitermate goed verzorgd en prachtig in beeld gebracht door regisseur Tim Sidwell. Deze is ook al weer heel wat jaren verantwoordelijk voor de video-uitgaven van Marillion en “A Flare On The Lens” is dan ook zeker van hetzelfde hoge niveau als die releases. Middels de Blu-ray is de muziek overigens in 5.1 surroundmix te ondergaan met een subtiele verdeling van de instrumenten over de speakers. Dit alles maakt van deze set een prachtige toevoeging aan de Big Big Train-catalogus. We openen de maand met het genoemde “Keeper Of Abbeys”, in studio-versie te vinden op “English Electric Part Two” uit 2013.
    Websites:
    https://www.bigbigtrain.com/
    Bandcamp
    Facebook.

    NIEUW (sterk verlaat)
    Squeaky Feet - Little Bit Further
    Van "Cause For Alarm" (eigen beheer, 2023)

    In iO Pages nummer 190 van februari dit jaar gaf wijlen John Bollenberg een Vette Krent aan "Cause For Alarm", het half november 2023 verschenen studiodebuut van Squeaky Feet. Dit uit oud-studenten van het Berklee College Of Music bestaande combo zou je gezien de overvloedige hoeveelheid live-albums op de Bandcamp-pagina tot de jambands kunnen rekenen, maar daarvoor zitten de composities veel te ingenieus in elkaar. Bollenberg noemde in zijn recensie acts als Zappa, Umphrey McGee, Phish, Happy The Man, Dream Theater en Brand X als vergelijkingsmateriaal en dan weet u het wel: deze band is niet echt met één andere band te vergelijken. We zouden ze een meer rockende variant van Snarky Puppy, kunnen noemen, maar die gedachte wordt wellicht te zeer ingegeven door de aanwezigheid van Snarky Puppy-gitarist Mark Lettieri (daar is-ie weer...) in "Tunnel Vision". Nu hadden dit album vorig jaar ook al in de smiezen, maar gezien de hoge verzendkosten en VAT-gedoe heeft het enige tijd geduurd voordat we "Cause For Alarm" aanschaften. En direct bij de eerste beluistering van de CDr kunnen we "BoBo" helemaal gelijk geven. Wat een overvloedige (79 minuten) muzikale weldaad. De tussen de vier en elf minuten klokkende composities worden gekenmerkt door talloze tempo- en stijlwisselingen, korte virtuoze solo's, prima zang en heerlijk samenspel, waarbij constant de toegankelijkheid voorop staat. Om een idee te geven draaien we het ruim acht minuten durende "Little Bit Further" waar zelfs een gilmoureske gitaarsolo in zit.
    Websites:
    https://squeakyfeet.bandcamp.com/album/cause-for-alarm-2
    https://www.squeakyfeetmusic.com/
    https://www.facebook.com/squeakyfeetmusic .

    MONUMENT / 50 JAAR
    Triumvirat – Mister Ten Percent
    Van het album “Illusions On A Double Dimple” (Harvest / EMI Electrola, 1974)

    Het is 20 jaar geleden dat wij bij Xymphonia muziek hebben gedraaid van Triumvirat, dus dat werd wel weer eens tijd. En er is nu een goede aanleiding voor! De in 1969 in Keulen opgerichte band speelde aanvankelijk hits van anderen in lokale clubs. The Nice en Emerson, Lake en Palmer waren grote invloeden en dus stonden er ook songs als “Rondo” van The Nice en “Hoedown” van ELP op het live-repertoire. Uiteindelijk liet men de coverversies links liggen en werd eigen muziek gecomponeerd. De sterke Keith Emerson-invloeden bleven overduidelijk, vooral in het prominente Hammond-orgelgebruik van Hans-Jürgen Fritz. In 1972 verscheen het in drie dagen opgenomen debuut “Meditterranean Tales (Across The Waters)”, waarna de nodige optredens geboekt konden worden. Voor de opvolger “Illusions On A Double Dimple” werd in 1974 aanmerkelijk meer tijd en moeite uitgetrokken en werd een beroep gedaan op een klassiek orkest, een koperblazerssectie, nog een extra gastsaxofonist en een driekoppig dameskoor. Triumvirat ging eind 1974, begin 1975 op Europese en Amerikaanse tournee, in de VS als voorprogramma van Fleetwood Mac. De groep heeft daar absoluut indruk achter gelaten: zo stond “Illusions On A Double Dimple” in 2015 op plek 45 in de lijst van 50 beste progrockalbums aller tijden van het bekende muziekmagazine Rolling Stone. Het nu 50 jaar oude album wordt dan ook algemeen gezien als Triumvirats meest geslaagde werk. Er verschenen tot aan 1980 nog 5 albums met als aantekening dat op de laatste twee uit een ander muzikaal, ver van de oorspronkelijke progressieve rock verwijderd, vaatje getapt werd. Vanavond gaan wij een halve eeuw terug in de tijd met “Illusions On A Double Dimple”, dat uit twee plaatkantlange suites van elk 6 delen bestaat. Wij kiezen voor kant twee: “Mister Ten Percent”.
    Websites:
    https://www.triumvirat.net/.