• Sunday 31 Mei 2015 Show No. 1147

  NIEUW
  Karnataka – Road To Cairo
  – Fairytale lies
  Van het album “Secrets Of Angels” (Immrama Records, 2015)

  Van het in 1997 opgerichte Karnataka is er vijf jaar na “The Gathering Light”een nieuw album verschenen met de titel “Secrets Of Angels”; het is het vijfde studio album van de band. Van de band die in de loop der jaren veel line-upwisselingen heeft ondergaan is van het eerste uur alleen bassist Ian Jones nog over. Dit is het eerste album met de nieuwe zangeres Hayley Griffiths. Het album is als geheel steviger dan de vier voorgangers, ook is het album wat commerciëler (het nummer “Feels Like Home” zou bijvoorbeeld zo op het Eurovisie Songfestival gespeeld kunnen worden). Het lange monumentale titelnummer bevat de van Karnataka bekende Keltische invloeden. U hoorde al “Road To Cairo”,s met mooi vioolwerk, nu draaien we het meer balladachtige “Fairytale Lies”.
  Website: http://karnataka.org.uk/ .

  NIEUW
  False Lights – Polly On The Shore
  Van "Salvor" (Wreckord Label, 2015)

  We hebben in het verleden regelmatig wat gedraaid van Jim Moray. Afgelopen jaar heeft hij de handen ineengeslagen met Sam Carter, Sam Nadel, Tom Moore, Nick Cooke en Jon Thorne, onder de noemer False Lights. Samen hebben de heren een folkrock-plaat gemaakt met traditionals vertaald naar de huidige tijd. Een goed geslaagd voorbeeld is “Polly On The Shore”, dat in deze vorm zo op een Radiohead-plaat had gekund. Voor de traditionele folk-liefhebbers is de plaat zeker een uitdaging: over het algemeen klikt het album namelijk vrij stevig en is het toch een echt rockalbum geworden. Het album is in zijn geheel te beluisteren op Bandcamp en via die site kun je de CD ook direct bij de band bestellen. False Light zal deze zomer overigens op verschillende festivals in Groot Brittannië optreden.
  Website: http://falselights.co.uk/ .
  Bandcamp

  NIEUW
  Sweet Billy Pilgrim - Grove Ponies
  Van "Motorcade Amnesiacs" (Kscope, 2015)

  "Motorcade Amnesiacs", het vierde Sweet Billy Pilgrim-album in 10 jaar tijd, heeft een beduidend andere sound dan zijn voorgangers. Minder melancholie en meer directheid in de sound - een deel van de liedjes lijkt vaak ook wat eenvoudiger van opzet. Op voorganger "Crown And Treaty" hoorden we veel overeenkomsten met de progressieve pop van Elbow en die gelijkenissen zijn nu grotendeels verdwenen. Opvallend verschil is daarnaast dat bandlid Jana Carpenter nu prominent te horen is als zangeres. In één song heeft ze de lead, in een ander gaat ze het duet aan met bandleider Tim Elsenburg. Ondanks de ten opzichte van ouder werk soms opvallend prominente rockgitaarpartijen zijn er nog steeds bijzondere accenten gecreëerd in de arrangementen met blazers en strijkers. De eerste oplage van "Motorcade Amnesiacs" is niet alleen verpakt als fraai digibook, er zit ook een tweede schijfje in de set met drie aanvullende nummers. Het derde nummer is een remix van Steven Wilsons "Insurgentes", maar de hoofdmoot bestaat uit het bijna kwartierlange "Grove Ponies". Daarin klinkt de band progressiever dan ooit tevoren! Na een stekelig en behoorlijk agressief begin met Crimsonesque gitaarriff volgt een gedreven zangstuk en een lekker zweverige psychedelische passage. Niet alle fans van de band zullen dit weten te waarderen, maar voor de liefhebbers van de avontuurlijker, proggy kant van de band kan het niet beter!
  Website: https://sweetbillypilgrim.com .

  NIEUW/VERWACHT
  GRICE - She's In My Garden
  Van het op 22 juni te verwachten album "Alexandrine" (Burning Shed)

  Van GRICE verschijnt over drie weken de opvolger van het ook door ons bejubelde album "Propeller". Ex-Japan-drummer Steve Jansen (de broer van David Sylvian) heeft het album gemixt en de delicate artpop heeft ook absoluut de weldadige klasse van muziek uit de Japan- en Jansen/Barbieri/Karn-school. Medewerkenden als percussionist Hossam Ramzy (Led Zeppelin, Peter Gabriel) trompettist Luca Calabrese, pedal steelguitar-bespeler BJ Cole, Suzanne Barbieri en violist Steve Bingham (no-man) zorgen voor kleurrijke arrangementen. Wij kunnen u, in afwachting van het album, de single "She's In My Garden" alvast laten horen! Afgaande hierop durven wij de stelling aan dat "Alexandrine" minstens even smakelijk als "Propeller" gaat worden.
  Website: http://www.gricemusic.co.uk/
  en https://www.burningshed.com/ .

  NIEUW
  Walker, Ryley - Primrose Green
  Van "Primrose Green" (Dead Oceans, 2015)

  Ryley Walker wist vorig jaar de handen van de critici al op elkaar te krijgen met zijn debuut "All Kinds Of You". Daarop was een singer-songwriter te horen die zijn niet geringe kunnen op akoestische gitaar combineerde met een duidelijke voorliefde voor de dromerige singer-songwriters die vanaf midden jaren zestig ontsproten aan de Britse en Amerikaanse folkscene, van Bert Jansch tot Tim Hardin. Hij zong daar prima bij, maar niet op dusdanige manier dat het je diep raakte. Voor de opvolger "Primrose Green" spreekt hij niet alleen vrijwel consequent een hoger register van zijn stem aan, hij doet ook een beroep op enkele vooraanstaande musici uit de wereldwijd gewaardeerde Chicago jazz-scene. Zo krijgen we ineens intense folky singer-songwriterliedjes, ingebed in een vaak wat schetsmatig jazzy decor, dat daardoor de juiste mate van raadselachtigheid creëert. Ja, dat doet erg denken aan vooral Tim Buckley, maar ook de Van Morrison van "Astral Weeks" en de John Martyn van "Solid Air". Net als bij die referenties heeft de muziek een sterk evocatief karakter: je laat je met je ogen dicht meevoeren naar gelukzalige droomwerelden.
  Websites: http://ryleywalker.com/
  en http://deadoceans.com/ .

  HERUITGAVE
  Grobschnitt – Vater Schmidt / Father Smith (Live At Jugendheim Niedermühlenkamp, Bielefeld / 1977)
  Van “Jumbo” en “79:10” (Brain, 1975 / Universal Music, 2015)

  We gaan onze Grobschnitt-trip vervolgen met het in 1975 uitgebrachte “Jumbo”. De band begon langzaam naam te krijgen in eigen land, wat resulteerde in een iets groter opnamebudget. En hoewel “Jumbo” achteraf een van de kortste studio-albums van de Hagense groep blijkt, bevat het wel een aantal Grobschnitt-klassiekers. Natuurlijk kon de band het niet laten om het cabaretaspect ook op dit album te gebruiken, getuige “Auf Wiedersehn”. Maar de kapstok van het album wordt gevormd door de twee lange stukken “The Excursion Of Father Smith” en “Sunny Sunday's Sunset”. In ware Grobschnitt-traditie is een plaat van 35 minuten natuurlijk niet voldoende. De band besluit derhalve het album ook met Duitse teksten uit te brengen. De hoes wordt ook aangepast en krijgt natuurlijk een Duits tintje. Beide albums zijn nu separaat uitgebracht met het nodige bonus materiaal. En eerder nog niet vermeld, maar de heren hebben tevens de artistieke vrijheid genomen kleine nuanceverschillen aan te brengen hier en daar. Zo is “Auf Wiedersehn” weer anders dan de voorgaande versies, en horen we hier en daar een effectje meer (of minder). Vandaag gaan we luisteren naar een van de bonustracks: “Vater Schmidt / Father Smith” opgenomen live in het Jugendheim Niedermühlenkamp te Bielefeld in 1977.
  Website: http://www.grobschnitt.rocks/ .

  LIVE-TIP
  IQ – From The Outside In
  Van het album “The Road Of Bones” (Giant Electric Pea, 2014)

  IQ is met een carrière van 33 jaar één van de meest gerespecteerde progressieve rockbands in de wereld. De band werd in 1981 opgericht door gitarist Mike Holmes en toetsenist Martin Orford. Hun nieuwe album “The Road Of Bones” krijgt lovende recensies en bewijst dat IQ na meer na drie decennia nog steeds vol zit met creativiteit. Het was dan ook volgens de Xymphonia-redactie het beste album van 2014. Op 12 december geeft IQ zijn traditionele kerstconcert in De Boerderij in Zoetermeer, op 30 Januari 2016 treedt IQ op in de Zeche in Bochum.
  Website: http://www.iq-hq.co.uk/ .

  LIVE-TIP
  Camel - Curiosity
  Afkomstig van "Camel" (MCA, 1973 / Universal, 2002)

  Nog zo'n anderhalve maand wachten en dan is Camel weer in Nederland. Daar waar de vorige twee tournees in het teken stonden van de terugkeer, na een lange ziekteperiode, van Andy Latimer EN het jubileum van “The Snow Goose” is het nu afwachten wat we voorgeschoteld gaan krijgen. Wij hopen eigenlijk dat de heren de nodige minder voor de hand liggende tracks eens af gaan stoffen, zoals bijvoorbeeld “Curiosity”, een Peter Bardens-compositie van het debuutalbum uit 1973.
  Website: http://www.camelproductions.com/ .

  ALBUM VAN DE MAAND
  Arcane - Impatience And Slow Poison
  Van “Known / Learned” (Sensory Records, 2015)

  Voor de laatste maal aandacht voor het Album van de Maand Mei: “Known / Learned” van het Australische Arcane. De in 2006 opgerichte band Arcane levert met “Known / Learned” zijn derde album af. We hebben er zes jaar op moeten wachten, maar dan krijg je ook wat: maar liefst ruim 120 minuten muziek op twee schijfjes. “Known / Learned” is een dubbelalbum met enerzijds een stevige progmetalaanpak op CD1, die de titel “Known” heeft meegekregen. De stijl die Arcane daar laat horen, doet denken aan Dream Theater en Queensrÿche. De tweede CD, “Learned”, laat de ingetogener kant van de band horen. We hebben onze aandacht de hele maand verdeeld over beide kanten van het album. Dit keer nog een nummer van de tweede schijf, die met de wat rustiger nummers: “Impatience And Slow Poison”.
  Website: http://www.arcaneaustralia.com/ .

  PREHISTORIE
  Ekseption - Concerto / Pop Giant / Feelings
  Afkomstig van "Beggar Julia's Time Trip" (Philips, 1970 / Mercury / Universal, 2010)

  Procol Harum leende van Bach in “A Whiter Shade Of Pale” in 1967, The Nice nam Bernstein en Dvorak in 1968 onderhanden. En toen was daar ineens een Nederlandse groep, genaamd Ekseption, die nog weer een stapje verder ging en Beethoven, Chatsjatoerian, De Falla, Gershwin en Saint-Saens in een rock- en jazzjasje stopte. Met “The 5th” kreeg de groep een kneiter van een hit en de band ging uitgebreid op tournee. Intussen was het muzikale tij zodanig ontwikkeld dat er een ware vloedgolf aan vroeg-progressieve rockbands opkwam. Ekseption sloot zich aan bij die golf en bracht in 1970 het psychedelische conceptalbum “Beggar Julia's Time Trip” uit: een spacey reis door de muziekgeschiedenis waarbij opvallend veel muziek door toetsenist Rick van der Linden zelf was geschreven. “Beggar Julia's Time Trip” is een kind van zijn tijd, maar voor die tijd zeker vooruitstrevend en we durven te stellen dat het album zelfs ondergewaardeerd is. Helaas zijn de twee sleutelleden niet meer onder ons: Van der Linden overleed 9 jaar geleden; enkele weken geleden volgde trompettist Rein van den Broek hem.
  Website: http://www.ekseption.eu/ .

  HERNIEUWDE AANDACHT
  Snarky Puppy & Metropole Orkest - Gretel
  Afkomstig van "Sylva" (Impulse! / Universal, 2015)

  Iets meer dan een jaar geleden trad de Amerikaanse jazzfunkrockfusion-groep Snarky Puppy samen met het Metropole Orkest op voor een select publiek in Dordrecht. Gedurende dat weekend namen ze een set van zes nieuwe composities op, die bassist/bandleider Michael League speciaal voor dat concert geschreven had. Stukken die geïnspireerd zijn op de diverse bossen en natuurgebieden die League bezocht had, zowel fysiek als in zijn dromen dan wel nachtmerries. League had van het Metropole Orkest en de platenmaatschappij de vrije hand gekregen en hij besloot dan ook om het orkest qua bezetting aan te passen en er alle hoge instrumenten uit te verwijderen: geen trompetten, geen klarinetten, minder violen. In plaats daarvan maakte hij de klank van het orkest dieper en lager middels extra koperblaasinstrumenten, lage strijkers en houtblaasinstrumenten zoals fagot en basklarinet. Muzikaal is “Sylva” duidelijk wat meer jazzy, minder jazzrock, meer funky. Eén van de meest orkestrale nummers is gelijk ook het kortste stuk van het album: “Gretel”.
  Websites: http://www.snarkypuppy.com/
  en http://www.mo.nl/ .

  VAN EIGEN BODEM
  Splinter – The Devil's Advocate
  Van “Devil's Jigsaw” (eigen beheer, 2004)

  Ooit was Splinter een van Nederlands meest veelbelovende progbands. Helaas bleef het daarbij. In 2004 verscheen de demo-CD “Devil's Jigsaw”, die de band gelijk op de kaart zette. Nummers als “The Devil's Advocate”, “Guernica” of “Refections” lieten horen dat de band zich kon meten met Spock's Beard en Enchant. Na een EP verliet zanger Rock Hoekstra de band en toog Splinter richting Zweden om een volwaardig debuutalbum met verse zanger Ewout Ongering op te nemen, onder supervisie van The Flower Kings-bassist Jonas Reingold. In 2007 komt het album “Dreamers” uit en laat zeker potentie horen, hoewel de kracht die de band live ten gehore brengt niet geheel tot zijn recht komt. Helaas viel Splinter al snel uiteen na het verschijnen van het album. Wij zijn de heren echter niet vergeten en gaan luisteren naar “The Devil's Advocate”, in de versie van de demo-CD.
  Website: http://www.splinteronline.com/ .
 •  
 • Sunday 24 Mei 2015 Show No. 1146

  LIVE-TIP
  Toto - Running Out Of Time
  Afkomstig van "XIV" (Frontiers, 2015)

  Nog één week en dan is het zover, de “XIV”-tour van Toto doet Nederland aan: 30 mei in de Ziggo Dome in Amsterdam en 31 mei in Atak, Enschede. Het meest recente album XIV laat een Toto horen zoals we dat graag zien: meeslepende melodieuze rocksongs, die bijna gelijk in je hoofd nestelen en toch ergens wel een aparte draai hebben.
  Website: http://totoofficial.com/ .

  NIEUW
  Magic Pie - Introversion
  Van "King For A Day" (Karisma Records, 2015)

  Het Noorse Magic Pie brengt, vier jaar na "The Suffering Joy", een vierde album in de vorm van "King For A Day". In die tussentijd hebben we al wel eerder weer kunnen genieten van de soulvolle rockvocalen van Eirikur Hauksson, want die is tegenwoordig ook zanger van Kerrs Pink en was alszodanig te horen op "Mystic Spirit". We hebben zijn stem al vaker vergeleken met Steve Walsh - de oudere variant dan, met wat meer gruis op de stembanden. Muzikaal zijn ook nu weer vooral Amerikaanse invloeden aan te wijzen. Zowel down to earth 'classic rock', met soms zelfs wat stevige hardrock-uitbarstingen als het pakkende soort symfonische rock waar Neal Morse door de loop der jaren in verschillende bands in grossiert hoor je hier terug. Op "King For A Day" worden kortere rockertjes en langere symfo-composities keurig afgewisseld, culminerend in het zevenentwintigenhalve minuut lange titelstuk. Waarin we overigens een vrijwel letterlijke Transatlantic-quote menen te ontwaren. In die symfonische nummers zijn de introspectieve, ingetogen gedeelten misschien wel het meest intens, vooral door het prachtige, soms Jeff Beck-achtige gitaarwerk van bandleider/componist/producer Kim Stenberg. Ook "Introversion" kent zo'n aangrijpende gitaarsolo.
  Website: http://www.magicpie.net/ .

  HERUITGAVE
  Grobschnitt – Magic Train
  Van “79:10” (Universal Music, 2015) / Ballerman (Brain, 1974 / Universal, 2015)

  Eindelijk is-ie er dan, de Grobschnitt-box met het complete oeuvre van 1970 tot en met 1989. De 9 studio-albums en 4 live-albums zijn door drummer Eroc voor een laatste keer goed onderhanden genomen, en samen met oud-gitarist Lupo en zanger Willy Wildschwein, de drie oerleden van de band, stelde hij deze box en remasters samen. De 17 schijven bevatten uren aan extra materiaal en iedere CD is gevuld tot de rand, de volle 79 minuten en 10 seconden. Natuurlijk zijn alle albums ook afzonderlijk te koop, alleen de box heeft een boekwerk met de historie van de band, staat vol met unieke foto’s en heeft ook nog eens een print van de hoes van “Rockpommel's Land”, die door de drie leden is gesigneerd. Kortom een ware schatkist aan informatie. We zullen de komende weken chronologisch door de box heen gaan en een aantal sleutelnummers uit de rijke historie van Grobschnitt laten horen. Overigens heeft Eroc aangekondigd dat dit nog maar het begin is: er komt ook een DVD-box met unieke beelden uit de jaren 70 en 80. Afgelopen week hebben we iets gedraaid van het debuut album, nu is “Ballerman” aan de beurt, het tweede album van de band. Dit is ook de eerste plaat met toetsenist Volker “Mist” Kahrs in de gelederen. Door zijn toetreden komt eindelijk de volle potentie van de band tot zijn recht. De wisselwerking tussen hem en gitarist Lupo zorgt ervoor dat het geluid symfonischer wordt. “Ballerman” komt uit in 1974, twee jaar na het debuut en is een dubbel album. Naast een plaat vol nieuwe composities, waarin natuurlijk de gags volop aanwezig zijn, is de tweede plaat gereserveerd voor een studioversie van “Solar Music”. Het nummer dat zijn origine al in 1969 heeft en op werkelijk ieder concert van de band werd gespeeld in een of andere vorm. Maar meer over dit nummer binnenkort. Ook plaat 1 heeft een aantal fijne nummers zoals “Nickel-odeon” of “Magic Train”. Die laatste is nog nooit gedraaid bij Xymphonia, dus een mooie kans om dit goed te maken.
  Website: http://www.grobschnitt.rocks/ .

  NIEUW
  Lu7 - トキ ヲコエテソラニカエリ(spreek uit: toki wokoe teso ranikaeri)
  Van: "Azurite Dance" (Vega Music, 2014)

  Het Japanse Lu7 hadden we een jaar of 10 geleden al aardig op ons netvlies. De symfonische jazzrock, waarin met name het toetsenwerk van Luna Umegaki en het Holdsworthiaanse gitaarwerk van Tsutomu Kurihara opvielen, had door de dominante computerprogrammering een elektronische sound. Na de mede door Musea uitgegeven albums "L'Esprit De L'Exil" (2004) en "Efflorescence" (2006) zijn we de groep uit het oog verloren, wellicht mede doordat Umegaki zich in de picture wist te spelen als componist van filmmuziek. Toch heeft Lu7 de laatste jaren twee platen gemaakt: "Bonito" uit 2010 en het vorig jaar verschenen "Azurite Dance". Wat opvalt is dat de muziek minder elektronisch klinkt, waardoor de progressieve jazzrock nog meer naar Holdsworth en met name Bruford klinkt. Drummer Ittoku Shimarura is dan ook nadrukkelijker aanwezig.
  Website: http://lu7.biz/index.html .

  IN HET NIEUWS
  Yes - I'm Running
  Afkomstig van "Big Generator" (ATCO, 1987)

  Na het grote succes van “90125”, dat Yes een hoognodige andrenalinestoot gaf, wilde de band, en met name Trevor Rabin en Chris Squire, samen met producer Trevor Horn voortbouwen op de sound van dat album. Echter, daar waar het bij “90125” best soepel ging, zou het bij “Big Generator” bijna 2 jaar duren voordat het album klaar was. Het album zou uiteindelijk niet zo succesvol blijken als de voorganger, maar dat het eigenlijk niet ligt aan de kwaliteit van de meeste songs. Een van de langere tracks van “Big Generator” is het met lichte latin-trekjes doorspekte “I'm Running”. Vandaag, zo net na de Roparun, natuurlijk een erg toepasselijk nummer. Overigens, deze week bereikte ons het trieste nieuws dat Yes-bassist Chris Squire deze zomer niet met Yes op tournee zal gaan, aangezien bij hem een acute vorm van leukemie is geconstateerd. De zomeroptredens, waaronder die op het nota bene door Yes georganiseerde Cruise To The Edge, zullen met oude bekende Billy Sherwood als bassist worden afgehandeld.
  Website: http://www.yesworld.com/ .
 •  
 • Sunday 17 Mei 2015 Show No. 1145

  AOR / DE ANDERE VALENTINE
  Valentine – Once In A Lifetime
  Van “Valentine” (Giant, 1990)

  Zo, even lekker openen met het geluid van de jaren 80. Bij Valentine denkt u misschien aan Robby, die op 30 mei in de NAXT Stage is te aanschouwen. Maar de Amerikaanse Valentine is de band waarin Hugo Valenti, die we kennen van 3 zeer aangename AOR-albums, begon als zanger. In 1990 kwam het debuutalbum van deze band uit. Hoewel dit geluid in 1990 misschien net te gedateerd klonk, is het toch een sterk debuut dat zeker niet onder doet voor Survivor of Journey. Hugo was overigens ooit beoogd opvolger van Steve Perry. De band veranderde van label en maakte als Open Skyz nog één album. Na het ontbreken van het succes bleef het daarbij, tot er een reünie kwam in 2008.
  Meer info, o.a.: http://www.voyageband.com/hugo.html .

  NIEUW
  Birds Through Fire - A Portrait Of Amber
  - Autumn Sky
  Van "Letters To Thurza" (Trench Editions, 2015)

  Birds Through Fire is een samenwerkingsverband tussen musici uit Australië en de VS. Paul Cartwright en Paul Smyth zijn wellicht niet bekend onder onze luisteraars, maar bij Robby Aceto zal waarschijnlijk bij enkelen een belletje gaan rinkelen. In het verleden hebben we muziek gedraaid waarop hij te horen is, zoals het debuut van Jansen.Barbieri.Karn, Red Letter, Stefano Panunzi en natuurlijk zijn eigen album "Code". "Letters To Thurza" ligt enigszins in het verlengde van "Code", wat wil zeggen: ietwat met het oude werk van David Sylvian vergelijkbare muziek. Birds Through Fire heeft echter ook klassieke trekjes, terwijl er veel ruimte is voor ambient- passages. The Blue Nile en zang Paul Buchanan zijn tevens graadmeter, evenals de platen van Steve Jansen en Richard Barbieri. "A Portrait Of Amber" is geschreven met Mick Karn als bassist in gedachten. De ex-Japan bassist, aan wie de hele plaat is opgedragen, was tijdens het schrijven van dit nummer echter al te ernstig ziek. Cartwright weet zijn karakteristieke fretloze bas mooi weer te geven. "Letters To Thurza" is met ruim 70 minuten een lange plaat, die je in alle rust tot je moet nemen. De bijbehorende website begeleidt je met uitgebreide informatie bij iedere song.
  Website: www.birdsthroughfire.com .

  NIEUW
  Mandala - The Dark Waltz
  - Sun
  Van "Midnight Twilight" (Autumnsongs Records, 2015)

  Mandala was de eerste band van Rhys Marsh en bestond oorspronkelijk tussen 1997 en 2006. De laatste jaren deed de groep optredens met twee strijkers, maar Marsh heeft ook wel eens solo opgetreden onder de naam Mandala. In 2006 stopte de groep om meerdere redenen. Marsh vertrok vervolgens naar Noorwegen om The Autumn Ghost op te richten. Hij hield wel altijd contact met zijn Britse oud-bandgenoten. In 2013 ontstond het plan om nu eindelijk eens een album te maken. Uit het tussen 1997 en 2005 gecomponeerde repertoire van zo'n 40 songs werden 9 favorieten gekozen, die in de zomer van 2014 werden vastgelegd in Rhys' Noorse studio. Ook de twee oorspronkelijke strijkers, Natalie Rozario (cello) en Anna Giddey (viool) zijn op de plaat te horen, al namen ze hun partijen in Londen op. Het verschijnen van "Midnight Twilight" gaat gepaard met concerten in Trondheim, Oslo en Londen. Voor Rhys zal het zijn eerste concert in Londen in 9 jaar tijd zijn! Van Rhys Marsh kreeg Xymphonia vorige maand de eer van de wereldpremière van het uitzenden van de eerste single van "Midnight Twilight": "Fire Is Mine". Nu is het album daar. We horen daarop een trio dat niet alleen in de weer is met een rock-instrumentarium, maar ook met Indiase instrumenten als sitar en tablas. Verrijkingen worden verder aangebracht met Mellotron, harmonium, pedal steel guitar en de al genoemde strijkers. Muziek van vóór 1979 is de gezamenlijke passie van het trio, zo meldt het boekje. Eén band springt daar wel uit, volgens ons: Led Zeppelin. De denderende rock met John Bonham-achtige drumritmiek in bijvoorbeeld opener "There's A Wind That Blows", de flirts met Indiase muziek, de dromerige Mellotron- en pedal steel-accenten: hij zijn allemaal stijlvormen waarmee de roemruchte rockdino ook heeft geëxperimenteerd. Maar de manier waarop al die elementen in de blender zijn gegooid refereert misschien nog wel meer aan The Tea Party, vooral in "Sun", mede omdat Rhys Marsh' donkere stem in de verte wel wat lijkt op die van Jeff Martin van het Canadese trio. Wij gaan luisteren naar twee van de meest bedwelmende nummers, met bijzonder fraaie strijkersarrangementen. Vooral "The Dark Waltz" staat wat los van genoemde invloeden en blikt vooruit naar Marsh' na het schrijven van deze nummers ontwikkelde solo-carrière.
  Websites: http://withinmandala.tumblr.com/
  en https://www.facebook.com/withinMandala .

  NIEUW
  Batteria, La - Manifesto
  -Espresso
  Van "La Batteria" (Penny Records, 2015)

  In La Batteria vinden we gitarist Emanuele Bultrini en toetsenman Stefano Vicarelli van de avontuurlijke progressieve jazzrockformatie Fonderia. Eén van de stijlen die Fonderia incorporeerde was filmmuziek. Met La Batteria heeft dit tweetal samen met drummer David Nerattini, bassist Paolo Pecorelli en enkele gastmusici zich op dat genre gestort en dan met name de Italiaanse filmmuziek uit de jaren 60 en 70. Met eigen veelal korte composities probeert men de sfeer van die soundtracks weer te geven in een progressief en funky rockgeluid. Met een mooi toetsenarsenaal waarin Mellotron, Hammond C3 en Minimoog vertegenwoordigd zijn, is een sfeervol eerbetoon gegarandeerd.
  Website: www.labatteriaband.it .

  ALBUM VAN DE MAAND
  Arcane – Promise (prt 2)
  Van “Known / Learned” (Sensory Records, 2015)

  Het Album van de Maand Mei is “Known / Learned” van het Australische Arcane. De in 2006 opgerichte band Arcane levert met “Known / Learned” zijn derde album af. We hebben er zes jaar op moeten wachten, maar dan krijg je ook wat: maar liefst ruim 120 minuten muziek op twee schijfjes. “Known / Learned” is een dubbelalbum met enerzijds een stevige progmetalaanpak op CD1, die de titel “Known” heeft meegekregen, en anderzijds de tweede schijf “Learned” die veel minder heavy is. We verdelen onze aandacht deze maand over beide kanten van het album. Vandaag is de steviger schijf, “Known”, weer aan de beurt. De stijl die Arcane daar laat horen, doet denken aan Dream Theater en Queensrÿche. U hoort de opener van het album “Promise (prt 2)”. Merkwaardig genoeg sluit het album twee uur later af met deel één...
  Website: http://www.arcaneaustralia.com/ .

  NIEUW
  Nordic Giants - Illuminate
  Van het album “A Séance Of Dark Delusions” (Kscope, 2015)

  Nordic Giants is een instrumentaal postrockduo uit Engeland. Tijdens optredens gaat het duo verkleed en wordt gebruik gemaakt van filmprojecties en video-opnames. De band bracht drie EP's en een single in eigen beheer uit vóórdat afgelopen jaar een contract aan werd gegaan met Kscope. Sindsdien verscheen een compilatie van die eerdere EP's en nu dan het echte debuutalbum: “A Séance Of Dark Delusions”. Op dit album maakt Nordic Giants gebruik van een aantal gastzangers. Bijzonder is ook de meegeleverde DVD, waarop een aantal bijzondere video’s en live-registraties zijn te vinden. Het duo Nordic Giants creëert door de melancholische en muzikale experimenten, gecombineerd met progressieve rock-invloeden een sfeer die zeer geschikt is als filmsoundtrack. Eén van de hoogtepunten is “Illuminate”.
  Website: http://www.nordicgiants.co.uk/ .

  LIVE-TIP / PROG UIT POLEN 1
  Riverside – Feel Like Flying
  Van “Shrine Of New Generation Slaves” (Mystic Production / InsideOut, 2012)

  Het meest recente album van Riverside is alweer 3 jaar oud. De Poolse groep komt later dit jaar weer naar Nederland, en we verwachten ook zeker nieuw materiaal van het album waar men momenteel aan werkt: “Love, Fear And The Time Machine”. Laten we hopen dat Riverside de lijn van het “Shrine Of New Generation Slaves” voortzet. De band speelt op 24 juli in Zoetermeer, en iets langer wachten, op 17 oktober in Zwolle.
  Website: http://riversideband.pl/en/ .

  LIVE–TIP
  Focus - Niels' Skin
  Van het album “Focus 9 / New Skin” (Red Bullet, 2006)

  Met een volstrekt unieke vorm van progressieve rock manifesteerde Focus zich in de eerste helft van de zeventiger jaren als het succesvolste en meest gewaardeerde exportproduct van de Nederlandse popmuziek. De hoofdzakelijk instrumentale hits “Hocus Pocus”, “House Of The King” en “Sylvia” hebben zich als tijdloos bewezen. Albums als “Moving Waves”, “Focus 3” en “Hamburger Concerto” staan te boek als monumentaal. Sinds het begin van de nieuwe eeuw is Focus terug van lang weggeweest. Er wordt wederom tot ver over de Nederlandse landsgrenzen opgetreden. Dat een bekend sportschoenmerk de originele versie van de wereldhit “Hocus Pocus” gebruikte in een commercial ten tijde van het WK voetbal in 2010 heeft hier in niet geringe mate aan bijgedragen. Hetzelfde nummer is bovendien te horen in de vorig jaar verschenen remake van de Amerikaanse sciencefiction-actiefilm ‘RoboCop’. ‘Our music is evolution, not revolution’, zei oerlid Thijs van Leer ooit over de muziek van Focus. Welnu, de evolutie is weer in volle gang. (bron: Ribs & Blues) Focus is een van de bands die op zaterdag 23 mei, de zaterdag voor Pinksteren dus, optreedt tijdens het Ribs & Blues Festival in Raalte.
  Website: http://www.focustheband.com/
  en http://ribsenblues.nl/ .

  LIVE-TIP
  Within Temptation – Let Her Go
  Van “Hydra” (BMG, 2014)

  Within Temptation is al jarenlang Nederlands muzikale exportproduct nummer één in de heavy sector. De band van Sharon den Adel en haar mannen levert dan ook al bijna twintig jaar topkwaliteit. In 2014 verscheen het album “Hydra” en onlangs werd de live-DVD “Let Us Burn” uitgebracht. Op “Hydra” staan gastbijdragen van rapper Xzibit en Soul Asylum-zanger Dave Pirner , maar het is vooral Within Temptation zelf dat indruk maakt met een terugkeer naar het wat steviger, meer gitaargeoriënteerde geluid uit de begintijd. Live is de groep altijd een sensatie. Een indrukwekkend decor, strak geluid en een magische lichtshow imponeren wereldwijd. Koppel dit aan de enorme podiumuitstraling van Sharon den Adel en niets staat een grote belevenis in de weg. (bron: Ribs & Blues) Op zaterdag 23 mei treedt Within Temptation op tijdens het Ribs & Blues Festival in Raalte. U hoort vanavond “Let Her Go”, een cover van Passenger. Het is te vinden op de tweede schijf van de 2CD-editie van “Hydra” en wordt mooi ingetogen gezongen door Sharon de Adel.
  Websites: http://www.within-temptation.com/
  en http://ribsenblues.nl/ .

  HERUITGAVE
  Grobschnitt – Symphony
  Van “79:10” (Universal Music, 2015) / Grobschnitt (Brain, 1972 / Universal, 2015)

  Eindelijk is-ie er dan, de Grobschnitt-box met het complete oeuvre van 1970 tot en met 1989. De 9 studio albums en 4 live albums zijn door drummer Eroc voor een laatste keer goed onderhanden genomen, en samen met oud-gitarist Lupo en zanger Willy Wildschwein, de drie oerleden van de band, stelde hij deze box en remasters samen. De 17 schijven bevatten uren aan extra materiaal en iedere CD is gevuld tot de rand, de volle 79 minuten en 10 seconden. Natuurlijk zijn alle albums ook afzonderlijk te koop, alleen de box heeft een boekwerk met de historie van de band, staat vol met unieke foto’s en heeft ook nog eens een print van de hoes van “Rockpommel's Land”, die door de drie leden is gesigneerd. We zullen de komende weken chronologisch door de box heen gaan en een aantal sleutelnummers uit de rijke historie van Grobschnitt laten horen. Overigens heeft Eroc aangekondigd dat dit nog maar het begin is: er komt ook een DVD-box met unieke beelden uit de jaren 70 en 80. We beginnen met het debuutalbum “Grobschnitt” uit 1972. Toetsenist Mist was nog niet van de partij en de band heeft nog twee drummers. Live had de band zijn naam toen al gevestigd, vooral door de lange uitgesponnen jams en extravagante shows. Het is dan ook een opgave om stukken van het live-repertoire geschikt te maken voor een studioalbum. “Suntrip” vult een hele plaatkant, maar was live veel langer. Het zou de kiem blijken voor de latere showstopper “Solar Music”. Maar ook de kwartier durende opener “Symphony” is live een klein half uur. Het werden in de studio opgesmukt met strijkers, gespeeld door een kwartet van de Hamburger Staatsoper. Na al dat snijden lukt het zelfs om nog een tweetal kortere stukken toe te voegen: het folky “Wonderful Music” en “Travelling”. Hoewel dit debuutal zeker de Grobschnitt-sound heeft, is door de twee drummers toch een zekere Santana-vibe te bespeuren. Het originele album is aangevuld met een onuitgebracht stuk, “About My Town”, en een unieke live-versie “Another Symphony” uit 1977. De bonustrack van de eerdere remaster op het Repertoire-label is overigens niet te vinden op de box, maar staat wel op “History of Grobschnitt 0”. We beginnen onze reis met de al genoemde albumopener “Symphony”. Natuurlijk zullen we in volgende uitzendingen ook nog aandacht gaan besteden aan het bonusmateriaal.
  Website: http://grobschnitt.de/ .

  ACTUEEL
  Happy The Man - The Moon, I Sing (Nossuri)
  Van "Crafty Hands" (Arista, 1978 / One Way Records, 1999)

  Frank Wyatt, de toetsenman van Happy The Man, Oblivion Sun en Pedal Giant Animals, heeft 13 van zijn oud-collega's bereid gevonden om mee te werken aan een nieuw project onder de naam Pedal Giant Animals. Het project heet "Zeitgeist" en kan door de liefhebbers deels gefinancierd worden. Daartoe is een Kickstarter-site opgezet, waarbij je uit verschillende zogenaamde 'pledges' kunt kiezen. Het zien van de namen van de meewerkende muzikanten zou al voldoende moeten zijn om de liefhebbers van genoemde bands over te halen mee te doen aan dit project. Keyboard-wizard Kit Watkins, die ook bij Camel zijn sporen heeft achtergelaten. De virtuoze drummer Ron Riddle. David Rosenthal, nog zo'n tovenaar op toetsen, bekend van onder andere Rainbow, Billy Joel en Elton John en zijn eigen band Red Dawn. Zanger van het eerste uur Cliff Fortney. En uiteraard gitarist Stanley Whitaker. Dat zijn namen om bij te watertanden?!! Om in de stemming te komen, draaien we een nummer van Happy The Man, geschreven door Kit Watkins.
  Website: www.kickstarter.com/ .

  PROG UIT POLEN 2
  Osada Vida - Lack Of Dreams
  Van "Uninvited Dreams" (Metal Mind Productions, 2009)

  U heeft de laatste twee jaar bij ons fijne moderne prog kunnen horen van de Poolse band Osada Vida, van de albums "Particles" (2013) en "The After-Effect" (2014). Ook maakte de groep een uitstekende indruk op het Northern Prog Festival in Siegerswoude, eind vorig jaar. Wij zijn echter late aanhakers, want Osada Vida is al sinds de laatste eeuwwisseling actief en genoemde albums zijn al het 6de en 7de studiowerk. Tijd om eens terug te gaan in de banddiscografie dus. Om te beginnen bij album nummer vijf, "Uninvited Dreams" uit 2009. Het is het laatste album waarop bassist Lukasz Lisiak ook de leadvocalen voor zijn rekening neemt en we kunnen op de latere platen dan ook constateren dat de toevoeging van Marek Majewski een goede beslissing is geweest. "The After-Effect" is de eerste plaat met het jonge gitaarwonder Janek Mitoraj, maar "Uninvited Dreams" laat horen dat diens voorganger Bartek Bereska ook een uitstekend gitarist is. Hij is er mede-verantwoordelijk voor dat er in de instrumentale passages jazzrocktrekjes in Osada Vida's muziek verschijnen. Het lange "Lack Of Dreams" laat alle stilistische kanten van Osada Vida's muzikale palet de revue passeren: hier en daar een lichte metalreferentie middels een stevige uitbarsting, maar wel omgeven door atmosferische passages, weldadige symfonische sferen en uitdagende, jazzrockgetinte solomomenten voor gitaar, basgitaar en toetsen.
  Website: http://www.osadavida.art.pl/ .
 •  
 • Sunday 10 Mei 2015 Show No. 1144

  LIVE-TIP
  Valentine, Robby – God
  Van het album “Valentine” (Polydor, 1996)

  Robert Kempe, beter bekend onder zijn artiestennaam Robby Valentine, is een muzikaal wonderkind uit de hardrock-hoek, beïnvloed door Queen, Toto, The Beatles en Michael Jackson. Hij maakte in eerste instantie furore als toetsenist in de groepen Line, 1st Avenue en Zinatra, maar richtte zich al vrij snel op een solocarrière. In de jaren ‘90 wist hij een platendeal bij Polydor te bemachtigen, scoorde een wereldhit met “Over And Over Again” en won een Zilveren Harp. Vorig jaar verscheen Robby Valentine’s tiende studio-album met de titel “Bizarro World”, waar we u onlangs nog een nummer van hebben laten horen. Robby Valentine’s Bizarro World Tour doet op 30 mei de Naxt Stage hier in Almelo aan. Met het nummer van vanavond gaan we bijna 20 jaar terug in de tijd: van het album “Valentine” het nummer “God”.
  Website: http://www.robbyvalentine.nl/ .

  NIEUW
  Tiger Moth Tales - A Visit To Chigwick
  Van "Cocoon" (White Knight Records, 2014)

  Tiger Moth Tales is de naam waaronder de 35-jarige multi-instrumentalist Pete Jones progressieve rock maakt. Popmuziek maken doet hij al jaren, de laatste jaren had hij ideeën voor een verhalend album en al die ideeën associeerde hij met symfonische rock. Dus is hij ervoor gegaan. Om verwarring met zijn andere muzikale uitingen te voorkomen, bedacht Jones de naam Tiger Moth Tales. Op het eind vorig jaar uitgebrachte "Cocoon" doet hij alles in zijn eentje, maar hij sluit niet uit dat hij op volgende platen samenwerking zoekt met andere muzikanten. We hopen dat hij in ieder geval een drummer in gedachten heeft, want hoe goed de door hem geprogrammeerde drums soms ook klinken, er zijn ook momenten dat je het erg hoort. Vooral in de eerste helft. De tweede helft is sowieso veel meeslepender. Dat begint met de enigszins Camel-achtige gitaarinstrumental "The First Lament" en vervolgens met een reeks nummers waarin de invloed van Genesis heel duidelijk doorklinkt. "A Visit To Chigwick" had qua toetsensounds zó op "Wind And Wuthering" gepast, op andere momenten horen we zeer Hackettiaanse sferen. Daarbij heeft Jones een aansprekende stem met licht braampje. We kijken uit naar een volgende plaat, waarop Jones intussen vast een eigener geluid zal hebben gevonden. Productioneel en muziektechnisch hoeven we 'm sowieso niets meer te leren.
  Website: http://www.tigermothtales.com/ .

  NIEUW
  Ozric Tentacles - Far Memory
  Van "Technicians Of The Sacred" (Madfish / Snapper, 2015)

  En de Ozrics... ze zweefden voort... Ozric Tentacles werd in 1983 opgericht en bracht in 1985 z'n eerste album uit, in eerste instantie alleen op cassette: "Erpsongs". Nu, 30 jaar later, verschijnt "Tecnicians Of The Sacred". Dit 21ste studio-album is het eerste dubbelalbum (live-platen en compilaties niet meegerekend) van de psychedelische rockband. Gaat de groep nieuwe wegen in? Nee, natuurlijk niet; we gaan hoogstens nog wat vérder de ruimte in. Ofwel 90 minuten lang ontrollende spacey synthesizersounds en weidse klinkende, Steve Hillage-achtige gitaarloopjes zich over heerlijk wegtrippende ritmes. Soms is er een flirt met Indiaas aandoende muziek, dan met reggaedub, of wordt in fragmenten de trancetechno van System 7 (ook Steve Hillage!) aangestipt. De fans zullen er weer raad mee weten. Voor de zijdelings geïnteresseerde zou anderhalf uur trippen in nummers van soms 10 tot 15 minuten lengte wat veel van het goede kunnen zijn.
  Website: http://www.ozrics.com/ .

  NIEUW / LIVE-TIP
  Laurance, Bill - The Good Things
  Afkomstig van "Flint" (groundUP, 2014)

  De Engelse pianist/toetsenist Bill Laurance is één van de originele leden van de voor de rest Amerikaanse jazzrockfunkfusion band Snarky Puppy. Binnen dit gezelschap vol virtuoze muzikanten valt hij met name vaak op doordat zijn bijdragen voor een introspectief moment zorgen binnen de muziek. Na ruim 11 jaar Snarky Puppy werd het tijd voor een eigen album. Laurence riep daarvoor wel de hulp in van Snarky Puppy-collega's Michael League (op bas en gitaar) en Robert "Sput" Searight (op drums en percussie) aangevuld met de nodige strijkers en blazers. Laurance wilde met "Flint" een album maken dat zo divers mogelijk was zonder dat het aan eenheid zou verliezen. Laurance zoekt de grensvlakken op tussen jazz, klassiek en een scheutje funk en ja zelfs wel wat progrock. Het levert uiteindelijk een album op dat nou niet gelijk grensverleggend of vernieuwend is, maar wel erg aangenaam wegluistert. Het doet ons dan ook regelmatig qua insteek denken aan een album als Pat Metheny's “Secret Story” of “Imaginary Day” van zijn Group. Net als de Snarky Puppy-albums is dit een CD/DVD-set. Op die DVD staat niet alleen een boeiende 'Making Of'-documentaire staat, maar ook het gehele album in videovorm. Zondag 17 mei aanstaande is hij met zijn Bill Laurance Project te zien in Metropool, Hengelo.
  Website: http://billlauranceeu.bandcamp.com/ .

  NIEUW
  Blueneck - Sirens
  - Man Of Lies
  Van "King Nine" (Denovali Records, 2014)

  Blueneck is een post-progband uit Bristol, die naar eigen zeggen beïnvloed is door de folktronica van Boards Of Canada, de filmsoundtracks van Ennio Morricone en John Carpenter en het melodiegevoel en melancholie van Radiohead t.t.v. "Kid A" en Arcade Fire. "King Nine" is al de zesde plaat in acht jaar tijd van het Britse kwintet, dat nu pas debuuteert in Xymphonia. De genoemde namen mogen dan wel de invloeden zijn, het waren niet de namen die ons het eerst te binnen schoten bij beluistering. Wij moesten denken aan het onlangs door ons hevig gepromote Noorse Soup, de door de combinatie van melancholie en postrockinvloeden onvermijdelijke Sigur Rós en de eerste soloplaat "Insurgentes" van Steven Wilson. Als Blueneck-zanger Duncan Attwood tegen z'n kopstem aan gaat zingen, klinkt hij wel heel erg als een Steven Wilson die dat doet. En ook "Insurgentes" laat veel onheilszwangere sferen en dynamiekspel horen, die naast postrock- ook shoegaze-trekken hebben. De soms desolate sfeer wordt bij beide albums extra gestimuleerd door de hoesontwerpen, in beide gevallen van Lasse Hoile.
  Website: http://www.blueneck.com/ .

  AKTUEEL
  Big Big Train – The Permanent Way
  Van “English Electric Part Two” (Giant Electric Pea, 2013)

  Op 1 juni verschijnt de EP 'Wassail' van Big Big Train, zo meldt de band op zijn website. De schijf bevat een drietal nieuwe tracks en een live-versie van “Master James Of St. George” (origineel van “The Underfall Yard”, 2009). Met de EP wil de Britse band zijn fans 'de groei van het muzikale palet' laten horen. Pre-orders voor de EP kunnen worden geplaatst op de website van Burning Shed. Voor het zover is, vermaken wij ons nog met muziek van “English Electric”.
  Webiste: http://www.bigbigtrain.com/ .

  CONCERTNIEUWS / OPENER TWEEDE UUR
  Hangover Paradise - Take Away
  Van "Mirrors" (AYL Records, 2013)

  Hangover Paradise bestaat uit 6 ervaren muzikanten die hun sporen in de Drentse muziekscene allang hebben verdiend. Zeker toetsenist Peter Zwerus is ook geen onbekende in het nationale muziekcircuit, zij het dat hij daar vooral als tekstschrijver bekendheid geniet. Zo werkte hij bijvoorbeeld met Ton Scherpenzeel samen voor Kinderen Voor Kinderen. Met producer Dick Kemper, de oud-bassist van Vandenberg, werd het album "Mirrors" in diens Doetinchemse studio opgenomen. "Mirrors" verscheen al in 2013, maar werd door ons nét voor de afgelopen jaarwisseling ontdekt. Sinds die tijd weet dit album zich steeds weer aan ons op te dringen en komen we er steeds meer achter hoe muzikaal doordacht en ook tekstueel betekenisvol "Mirrors" is. Aanstaande zondagmiddag 17 mei is Hangover Paradise aan het werk te zien in 't Blok in Nieuwerkerk aan den IJssel. Het concert begint om twee uur.
  Website: http://www.hangoverparadise.nl/ .

  ALBUM VAN DE MAAND
  Arcane – Nightingale’s Weave
  Van “Known / Learned” (Sensory Records, 2015)

  Het Album van de Maand Mei is “Known / Learned” van het Australische Arcane geworden. De in 2006 opgerichte band Arcane levert met “Known / Learned” zijn derde –door crowdfunding gefinancierde- album. We hebben er zes jaar op moeten wachten, maar dan krijg je ook wat: maar liefst ruim 120 minuten muziek op twee schijfjes. “Known / Learned” is een dubbelalbum met enerzijds een stevige progmetalaanpak op CD1, die de titel “Known” heeft meegekregen, en anderzijds de tweede schijf “Learned” die veel minder heavy is. We kunnen ons helemaal vinden in de recensie van Robert Haagsma in de Lust For Life: "Arcane is een openbaring. De Australische band bracht al eerder twee albums uit, maar er mankeerde nogal wat aan. Na een lange periode van stilte is er nu dit tweeluik. Het is een dubbel-CD, met op het eerste schijfje vooral harde songs in de stijl van Dream Theater en Queensrÿche. het is indrukwekkend werk, met een absolute glansrol voor zanger Jim Grey, die vooral in het epische, overrompelende "Womb (In Memoriam)" in het hart weet te raken. Het wordt nog mooier op de tweede CD, waarop de meer ingetogen songs samengebracht zijn. Omringd door een helder, transparant geluid is eens te meer te horen hoe fenomenaal Grey zingt. De sound is prachtig, de breekbare melodieën zijn van een zeldzame schoonheid. En om het helemaal af te maken: in de teksten wordt op een aangename wijze gefilosofeerd over allerlei levensvragen. het is een thematiek die perfect aansluit op de muziek. Arcane zorgt voor één van de verrassingen van 2015." (4 uit 5 sterren) Vorige week lieten we u een nummer van de hardere “Known”-schijf horen, vanavond een langer stuk van de minder heavy “Learned”-schijf.
  Websites: http://www.arcaneaustralia.com/
  en http://arcaneaustralia.bandcamp.com/ .

  WHERE ARE THEY NOW...
  Versteegh, Daniel – Carry Our Troubles To Sea
  Van “Metanoia” (eigen beheer, 2013)

  Het is afweer een tijd geleden dat we wat van de Zeeuwse singer-songwriter Daniel Versteegh hebben gehoord. Nu een nieuw seizoen van De Beste Singer-songwriter Van Nederland weer in volle gang is, wordt het nodig tijd dat we weer een track van zijn album voorbij laten komen. Vooralsnog heeft Daniel wat ons betreft zeker het mooiste album voortgebracht van de muzikanten uit het programma en met recht was het ooit Album Van De Maand bij Xymphonia. We hopen zeker dat dit album een vervolg gaat krijgen en dat het momenteel de stilte voor de storm is.
  Website; http://www.danielversteegh.nl/ .

  IN MEMORIAM JOHN TOUT
  Renaissance - Can You Understand (live)
  Afkomstig van "Live At Carnegie Hall" (BTM Records, 1976 / Repertoire, 2008)

  Afgelopen week bereikte ons het bericht dat op 1 mei jl. na een periode van ziekte voormalig pianist/toetsenist John Tout van de Britse band Renaissance is overleden. Hij maakte vanaf 1970 tot 1980 deel uit van de band. Het was Annie Haslams kristalheldere stem en Touts klassiek getinte pianospel die het belangrijkste bestanddelen vormden van Renaissance's unieke geluid.
  Website: http://renaissancetouring.com/ .

  LIVE-MUZIEK
  Simon Apple – Leap Of Faith (live)
  Van “Official Bootleg #3 (Live at Chaplin's Spring City, PA June 22, 2007)” (eigen beheer, 2013)

  Een band die wat ons betreft wel iets actiever mag zijn is Simon Apple. Deze Amerikaanse band heeft maar twee albums op zijn naam staan en vooral “River To The Sea” mag er zijn. Dit album stamt echter alweer uit 2004. Wel geeft men eens per jaar een liefdadigheidsconcert ten behoeve van een Amerikaanse stichting die onderzoek bekostigt naar de taaislijmziekte. De band maakt af en toe een live-optreden beschikbaar als download-album. Zo ook een opname van een concert uit 2007 waarop goed te horen is hoe goed Simon Apple wel niet is. Naast eigen materiaal waagt de band zich o.a. ook aan Steely Dan-nummers. We gaan echter luisteren naar een mooie versie van het nummer “Leap Of Faith”, dat ongeveer dubbel zo lang is als de albumversie. Deze live-opnamen zijn te bestelen via CDbaby.
  Websites: http://simonapple.com
  en http://www.cdbaby.com/cd/simonapple .

  AFSLUITER
  Pallas - Midas Touch
  Van “The Cross And The Cruicble” (InsideOut Music, 2001)

  Het is weer eens tijd voor echte neo-prog van Pallas. De band wist na het vertrek van Alan Reed toch niet echt meer te overtuigen. Alhoewel het onlangs verschenen album “wearewhoweare” wel weer een stap in de juiste richting is, haalt het nog steeds niet het niveau dat wij van de groep gewend waren en heeft het steviger werk toch de overhand. Ten tijde van het in 2001 uitgebrachte “The Cross And The Cruicible” was de band zeker in topvorm. Daarom van dat album het epische “Midas Touch”.
  Website: http://www.pallasofficial.com/ .
 •  
 • Sunday 03 Mei 2015 Show No. 1143

  NIEUW
  Arena – Time Runs Out
  – The Unquiet Sky
  Van het album “The Unquiet Sky” (Verglas, 2015)

  "Na 20 jaar Arena vormen oprichters Clive Nolan en Mick Pointer nog altijd de ruggengraat. De andere posities wisselden meerdere malen. Op voorganger “The Seventh Degree Of Separation” overheerste een steviger geluid de typische neo-prog. Deze koers wordt doorgetrokken: Op het eerste gehoor vrij recht-toe-recht-aan, maar naarmate je de CD vaker hoort, groeit hij steeds meer. Het materiaal is grotendeels van Clive Nolan. John Mitchell was te druk met Lonely Robot, maar zijn gitaarsolo’s zijn er niet minder om. Bij vlagen speelt hij behoorlijk stevig, maar zonder de melodie uit het oog te verliezen. Nolan heeft dit album zeer goed uitgewerkt en haalt het beste uit de stem van Paul Manzi boven. Hij baseerde het concept op het spookverhaal “Casting The Runes” van M.R. James. Het werd in 1957 verfilmd als “Night Of The Demon” en gaat over een wetenschapper die bij een sekte op demonische krachten stuit. Een intens album, dat al je aandacht opeist, maar je voldaan zal achterlaten." (Maarten Goossensen, Progwereld)
  Website: http://www.arenaband.co.uk/ .

  NIEUW
  IZZ - The Three Seers
  - Illuminata
  "Everlasting Instant" (Doone Records, 2015)

  De Amerikaanse progressieve rockband voltooit met "Everlasting Instant" een trilogie die begon met "The Darkened Room" (2009) en "Crush Of Night" (2012). De groep uit New York is echter al sinds eind vorige eeuw actief en het debuut "Silver Of A Sun" verscheen al in 1998. "Everlasting Instant" is het zesde reguliere studio-album. Bijzonder in de line-up is de aanwezigheid van twee drummers, maar ze worden op een subtiele manier ingezet en zoeken niet de aandacht met drukke drumduetten. Dat kan eigenlijk gezegd worden van de hele band: je hoort meteen dat het hier zeer onderlegde spelers betreft, maar men doet nauwelijks aan 'showing off'. Met de toevoeging van extra zangeres Laura Meade (naast de al aanwezige Anmarie Byrnes) is er nu een line-up van 7 personen rond de twee oprichters, de broers John en Tom Galgano. De muziek is nog steeds het best te vergelijken met die van Echolyn, maar klinkt wel wat minder intens en doorleefd. Dat zit 'm denken we vooral in de wat vlakke zang van de broers Galgano, maar die krijgen dus wel mooi vrouwelijk tegenwicht. Iets wat we nog niet van IZZ hadden gehoord was het gedragen, Renaissance-achtige majestueuze karakter van "Start Again".
  Website: http://www.izzmusic.com/ .

  NIEUW
  Motorpsycho & Ståle Storløkken - Grandiosa
  Van "En Konsert For Folk Flest" (Stickman Records, 2015)

  De directeur van het jaarlijkse culturele festival in de kathedraal van Trondheim zag in 2012 een uitvoering van "The Death Defying Unicorn" door de Noorse groep Motorpsycho met jazztoetsenist Ståle Storløkken en was net zo onder de indruk als wij indertijd. Dit leek hem een ideale combinatie om ook iets op poten te zetten voor zijn Olavsfestdagene in die immense Trondheimse Nidarosdom. Waarbij hij al meteen bedacht dat Storløkken dan natuurlijk het indrukwekkende kerkorgel met bijna 10.000 pijpen zou moeten bespelen. Juli vorig jaar was het dan zover. Motorpsycho had een werk geschreven voor band, orgel, een kamerkoor en een folkduo, The Sheriffs Of Nothingness. Voor het eerst in zijn 25-jarige muziekcarrière had Motorpsycho-voorman Bent Saether voor de gelegenheid teksten in het Noors geschreven, doorspekt overigens met de nodige fantasiewoorden die gewoon lekker klinken. De hoekstenen van het stuk hebben die zware Motorpsycho-groove die ook in "The Death Defying Unicorn" vaak te horen was, maar er zijn ook passages met hoofdrollen voor koor en orgel, die echt meer klassiek aandoen. Al met al een intrigerend werk, waarin passages van pure schoonheid en overdonderende kracht met elkaar verstrengeld raken. Het is werk is nu uitgebracht in een gelimiteerde oplage in een set met twee LP's, een CD en een DVD. De DVD bevat tevens een documentaire, waarin verhaald wordt over de totstandkoming. Je kunt dus niet los een CD of DVD kopen, je kunt alleen deze set aanschaffen. En dat moet je dan rap doen, want er zijn er maar 2000. Wij gaan luisteren naar de climax van het stuk, met de passende titel "Grandiosa".
  Website: http://motorpsycho.no/2015/04/en-konsert-for-folk-flest-released/ .

  HERUITGAVE
  Emerson, Lake and Palmer - Trilogy
  Van “Trilogy” (Atlantic, 1972 / Manticore / Sony Music, 2015)

  De volgende in de rij van ELP remixen is “Trilogy”, dat oorspronkelijk in 1972 verscheen. Deze keer nam Jakko Jakszyk het album onderhanden, aan de hand van 37 harddrives met multi-tracks. Een zware klus dus. Het resultaat mag er echter zijn. Het album heeft een meer open karakter gekregen, maar Jakszyk heeft geprobeerd trouw aan het origineel te blijven. “Trilogy” is als album misschien ondergesneeuwd tussen de klassiekers als “Tarkus” of “Pictures At An Exhibition”, maar het album bevat zeker een aantal ELP-klassiekers. Zoals het titelnummer, “The Endless Enigma” of “Abaddon's Bolero”, naast wat live-favorieten “Hoedown” en “From The Beginning”. Naast de stereo-mix van zowel het origineel als de 2015-mix, is er ook een derde schijf, een DVD, met een surround mix. We gaan luisteren naar het titelnummer.
  Website: http://www.emersonlakepalmer.com/ .

  IN MEMORIAM
  Nathan Mahl - Clever Use Of Shadows
  Afkomstig van "The Clever Use Of Shadows" (Mahl Productions, 1998)

  Begin afgelopen week maakte de Britse band Camel kundig dat toetsenist Guy LeBlanc bezweken is aan de gevolgen van kanker. Begin 2000 werd hij gepresenteerd als de nieuwe toetsenist van Camel. Naar aanleiding daarvan doken wij snel in de geschiedenis van Guy LeBlanc en ontdekten zodoende dat hij de man achter de Canadese formatie Nathan Mahl was. En dat was een naam die in het najaar van 1999 ineens opdook op het internet na het indrukwekkende optreden dat Nathan Mahl gaf op NEARfest, het optreden dat LeBlanc uiteindelijk de plek bij Camel zou bezorgen. Het toentertijd meest recente album “The Clever Use Of Shadows” was snel aangeschaft en maakte onmiddellijk grote indruk op ons. Ijzersterke progrock met een flinke scheut National Health en Gentle Giant hoorden we op dat album. De “Rajaz”-toer zou mede door LeBlancs aandeel daar in meer dan memorabel zijn, met avond na avond schitterend toetsen- en orgelspel van hem, met elke keer weer “Lady Fantasy” als groot hoogtepunt. Toen de “A Nod And A Wink”-toernee in 2003 er aan zat te komen moest LeBlanc op het laatst wegens ziekte van zijn vrouw verstek laten gaan. Het zou vervolgens ruim 10 jaar duren voor dat Camel weer op pad zou gaan, als gevolg van de lange ziekte van Andy Latimer, maar uiteindelijk was het in oktober en november 2013 weer zo ver, Guy LeBlanc was er ook gelukkig weer bij. Helaas moest LeBlanc uiteindelijk een jaar later verstek laten gaan, vanwege zijn eigen slechte gezondheid. Afgelopen maandag 27 april overleed LeBlanc op 54-jarige leeftijd, omringd door zijn familie. Als eerbetoon draaien wij de titeltrack van het al genoemde Nathan Mahl-album “The Clever Use Of Shadows”, door LeBlanc zelf geschreven en gezongen (zoals bijna al het Nathan Mahl repertoire) en rijkelijk gevuld met zijn karakteristieke orgelspel.
  Websites: http://www.guyleblanc.com/
  en http://www.camelproductions.com/ .

  NIEUW/OPENER
  Van Der Graaf - Cat's Eye / Yellow Fever (Running) (John Peel Session)
  Van Der Graaf Generator - Refugees (John Peel Session)
  Van "After The Flood - Van Der Graaf Generator At The BBC 1968-1977" (Virgin/Universal, 1977)

  De klassieke Van Der Graaf Generator-bezetting, bestaande uit Peter Hammill, Hugh Banton, David Jackson en Guy Evans heeft in de jaren '70 geen officieel live-album gemaakt (daar kwam het pas van ten tijde van de 'reformation', deze week precies tien jaar geleden). We zijn daarom erg blij met deze live-in-de-radiostudio-opnamen (gemaakt voor o.a. programma's van John Peel) waar de maniakale, geladen voordracht van Hammill je zo mogelijk nog dieper raakt dan op de studioplaten. Waarbij wel aangetekend dient, dat bij die sessies hier en daar overdubs werden gedaan. De helft hiervan verscheen in 1994 al op de CD "Maida Vale", maar er lag dus veel meer materiaal op de plank, zodat er nu een dubbel-CD nodig was. We horen hierop niet alleen het al aangehaalde kwartet, maar ook de eerste bezetting met mede-oprichter Chris Judge Smith en de tweede bezetting met de toen 17-jarige bassist Nic Potter als vijfde lid. Ook zijn er opnamen van Van Der Graaf, zónder Banton, maar met violist Graham Smith, cellist Charles Dickie en de teruggekeerde Potter. Van Van Der Graaf bestond al wel een live-album, "Vital", maar die klinkt af en toe meer 'punk' dan 'prog'. De sessie die Van Der Graaf deed voor John Peel klinkt heerlijk energiek, maar laat toch ook de aanwezige subtiliteit van die bezetting horen in twee songs die niet op "Vital" staan. Voor het tweede nummer "Refugees" gaan we terug naar 1971, de klassieke bezetting, opnieuw voor het programma van John Peel.
  Website: http://www.vandergraafgenerator.co.uk/ .

  NIEUW
  Spectral Mornings 2015 - Spectral Mornings
  Van “Spectral Mornings 2015” (Esoteric Antenna, 2015)

  Het Spectral Mornings 2015-project is een idee van Rob Reed, de man achter o.a. Magenta. Hij was altijd al een fan van het nummer “Spectral Mornings” van Steve Hackett. Dat is een instrumental, maar Reed vroeg zich af hoe die prachtige melodie zou klinken met tekst. Samen met Dave Longdon van Big Big Train werd de tekst geschreven en een demo gemaakt. Deze werd aan Steve Hackett voorgelegd, die achter het idee stond en zelfs de gitaarsolo voor zijn rekening nam. Als ster-ritmesectie werden bassist Nick Beggs (Steven Wilson Band) en drummer Nick D'Virgilio (ex-Spock's Beard, Big Big Train) gevraagd. Tot slot doet ook Magenta-zangeres Christina Booth mee, die het duet vertolkt met Longdon. Deze vocale versie is erg mooi geworden en geeft het nummer een nieuwe invalshoek. Het doet zeker geen afbreuk aan het origineel en kan zich daar zelfs mee meten. Alle opbrengsten van de EP gaat naar de Parkinson's Society UK. Dus nog een reden om de EP aan te schaffen, die in totaal vier versies bevat.
  Websites: https://www.youtube.com/watch?v=U49cwM7b1Wk
  en http://www.cherryred.co.uk/ .

  NIEUW
  Gazpacho – Vera (live)
  Van de DVD/CD-set “Night Of The Demon” (Kscope, 2015)

  Gazpacho's “Night Of The Demon” werd opgenomen tijdens de “Demon”-albumtour in het voorjaar van 2014. Op de DVD/CD-set vinden we opnamen die gemaakt zijn bij het concert in De Boerderij in Zoetermeer. Er werd aldaar gefilmd door John Vis, die inmiddels verantwoordelijk is voor vele prog-DVD-opnamen. “Night Of The Demon” geeft een blauwdruk van het oeuvre van de band: nummers van “Tick Tock", "Night", "Missa Atropos", "Firebird" en "March Of Ghosts" passeren de revue, plus natuurlijk de meeste nummers van Gazpacho’s meest recente album: “Demon” uit 2014. De CD bevat 9 nummers en duurt bijna 80 minuten, terwijl de DVD volledige optreden in Zoetermeer bevat, dat 14 nummers omvatte. Het geheel bevat ook nog eens een kleurig, 24 pagina's dik boekje.
  Website: http://gazpachoworld.com/ .

  ALBUM VAN DE MAAND
  Arcane – Instinct
  Van “Known / Learned” (Sensory Records, 2015)

  Het Album van de Maand Mei is “Known / Learned” van het Australische Arcane geworden. De in 2006 opgerichte band Arcane levert met “Known/Learned” zijn derde –door crowdfunding gefinancierde- album. We hebben er zes jaar op moeten wachten, maar dan krijg je ook wat: maar liefst ruim 120 minuten muziek op twee schijfjes. “Known / Learned” is een dubbelalbum met enerzijds een stevige progmetalaanpak op CD1, die de titel “Known” heeft meegekregen, en anderzijds de tweede schijf “Learned” die veel minder heavy is. We kunnen ons helemaal vinden in de recensie van Robert Haagsma in de Lust For Life: "Arcane is een openbaring. De Australische band bracht al eerder twee albums uit, maar er mankeerde nogal wat aan. Na een lange periode van stilte is er nu dit tweeluik. Het is een dubbel-CD, met op het eerste schijfje vooral harde songs in de stijl van Dream Theater en Queensrÿche. het is indrukwekkend werk, met een absolute glansrol voor zanger Jim Grey, die vooral in het epische, overrompelende "Womb (In Memoriam)" in het hart weet te raken. Het wordt nog mooier op de tweede CD, waarop de meer ingetogen songs samengebracht zijn. Omringd door een helder, transparant geluid is eens te meer te horen hoe fenomenaal Grey zingt. De sound is prachtig, de breekbare melodieën zijn van een zeldzame schoonheid. En om het helemaal af te maken: in de teksten wordt op een aangename wijze gefilosofeerd over allerlei levensvragen. het is een thematiek die perfect aansluit op de muziek. Arcane zorgt voor één van de verrassingen van 2015." (4 uit 5 sterren)
  Websites: http://www.arcaneaustralia.com/
  en https://arcaneaustralia.bandcamp.com/ .

  NIEUW / IN DE HERHALING
  Sanguine Hum - End Of The Line
  Van "Now We Have Light" (Esoteric Antenna, 2015)

  Na twee albums durft Sanguine Hum het aan: het ultieme progstatement. Dan hebben we het natuurlijk over.... de concept-dubbelaar! Het betreft een op muziek gezet science fiction-verhaal over gebeurtenissen in de toekomst, nadat de aarde door menselijk toedoen is verdonkerd door dikke wolken van as. Is het nodig dit verhaal tot je te nemen om van de muziek te genieten? Gelukkig niet, want Sanguine Hum vervolgt zijn weg met intrigerende progressieve rock, waar een toefje jazzrock aan toegevoegd is. Evenals op de eerdere platen speelt het Happy The Man-achtige toetsenwerk, met van die hypnotiserende caroussel-loopjes een belangrijke rol. We gaan luisteren naar een nummer van de tweede schijf "End Of The Line".
  Website: http://troopersforsound.com/ .

  IN HET NIEUWS
  Bowness, Tim - Smiler At 50
  Afkomstig van "Abandoned Dancehall Dreams" (InsideOut, 2014)

  Deze week maakte Tim Bowness bekend dat in juli, vrijwel exact een jaar na zijn vorige album "Abandoned Dancehall Dreams" de opvolger zal verschijnen, wederom bij InsideOut, getiteld "Stupid Things That Mean The World". Wederom zal Bowness op dat album bijgestaan worden door leden van de No-Man-liveband, maar ook zullen er bijdragen zijn van Peter Hammill, Phil Manzanera, Pat Mastelotto, Rhys Marsh en David Rhodes, waarbij dit keer Bruce Soord van The Pineapple Thief het album heeft gemixt. Goede reden om nog weer eens wat van "Abandoned Dancehall Dreams" te draaien - wel misschien het meest symfonische nummers van dat album: “Smiler At 50”.
  Website: http://timbowness.co.uk/news/ .
 •