Sunday 19 April 2009 Show No. 836

Band Titel
Swart, Peter Along flowing waters
Swart, Peter A Retrospect towards the unknown
Swart, Peter Interview
Swart, Peter The teacher
Swart, Peter Krimi
Swart, Peter Interview
Swart, Peter The dream/The symphonic muse
Swart, Peter Dhaedra/Return/Master of Aräda
Swart, Peter Interview
Swart, Peter Views
Swart, Peter Area 51
Swart, Peter Interview
Hackett, Steve Hands of the Priestess part I
Band Titel
Pride of Lions Sound of home
Van de DVD "Live In Belgium" (Frontiers, 2006)
Opbeurende, hypermelodieuze AOR van veteraan Jim Peterik (spreek uit Pieterik, bekend van Survivor, Ides Of May, etc.) met het gouden keeltje Toby Hitchcock en een prima band. Live opgenomen tijdens de Lokerse Feesten in België, 2005
Gathering, The The west pole
Het eerste album na het vertrek van Anneke van Giersbergen en de grote verrassing is het feit dat de band dus niet een album heeft gemaakt met meerdere zangers / zangeressen zoals eerst aangekondigd maar uiteindelijk gekozen heeft voor een nieuwe zangeres genaamd Silje Wergeland met op 2 songs andere zangeressen waaronder Marcella Bovio van Stream Of Passion. Het album zelf is duidelijk meer uptempo, meer gitaargericht en je zou misschien zelfs kunnen stellen een beetje conservatief omdat het terug lijkt te grijpen naar “How To Measure A Planet?” En trouwens, over Stream Of Passion gesproken: Stream Of Passion gaat uitgebreid op tournee door Nederland en doet daarbij, jawel, zelfs Nijverdal aan! En wel op 7 november. De groep treedt dan op tijdens het Tattoo Fest Twente.
Zombies The Brief candles
Zombies The Hung up a dream
Van de DVD “Odessey & Oracle Revisited” (Absolute, 2009)
Wat doe je als popband als eerst “Pet Sounds” van The Beach Boys voor je kiezen krijgt en vervolgens The Beatles met “Sgt. Pepper's”? Velen zouden er mee ophouden maar The Zombies brachten in 1968 hun album “Odesey & Oracle” uit om vervolgens 18 maanden later een Amerikaanse hit te hebben met “Time Of The Season” van het album. Maar de band was kort na het uitbrengen van het album uit elkaar gegaan. Gevolg: het album was nooit live gespeeld. 40 jaar na dato vonden de heren het rijp om het kunstje te wagen. Originele bandleden Colin Blunstone, Rod Argent, Chris White en Hugh Grundy aangevuld met leden van de huidige Zombies Touring Band en Darian Sahanaja (bekend van de Brian Wilson band) gaven 3 concerten waarvan de DVD “Odessey & Oracle Revisited” het resultaat is.
IQ Ryker skies

van Frequency (GEP, 2009)
Op het nieuwe album van IQ, “Frequency”, gaat de band onvermoeid door na het verlies van zowel de drummer en toetsenist. Muzikaal gezien is er niet veel veranderd behalve dat de drums (van Andy Edwards) nu wel een stuk spannender zijn. De plaat heeft de gebruikelijke IQ bombast en toetsenist Mark Westworth weet Martin Orfords schoenen goed te vullen. Overigens wordt Martin niet één keer vermeld in het boekje...

Workman, Lyle Ruckus Maximus
Van "Harmonic Crusader" (Infrared Records, 2009)
De derde soloplaat van Lyle Workman heeft negen jaar op zich laten wachten, wat vooral een gevolg is van het bijzonder drukke schema dat deze sessiegitarist en filmmuziekschrijver moet onderhouden. Het voordeel hiervan is dat Workman geen moeite heeft de meest geschikte musici op zijn eigen plaat te laten spelen. Op “Harmonic Crusader” zijn dat onder meer drummers Vinnie Colaiuta, Simon Phillips en Gary Novac, bassisten Jimmy Johnson en Jimmy Earl en toetsenmannen Jeff Babko en Patrick Warren. Workman maakt breedgelaagde, orkestrale gitaarmuziek, maar creëert tevens modern klassieke stukken in de stijl van Penguin Café Orchestra of speelt een ode aan de Gypsy Kings.
Rhys Marsh and the Autumn Ghost I watched, as you disappeared
Van "The Fragile State Of Inbetween" (Better Place Recordings, 2008)
Volgende maand komt Night Blooms van het bonte gezelschap The Opium Cartel uit.
In die band bevinden zich musici uit allerlei muzikale richtingen, zoals leden van Jaga Jazzist, White Willow en Ånglagård, terwijl er gasten opduiken als Tim Bowness, Rhys Marsh, Rachel Haden en gitarist Scott McGill. Als voorproefje nog een stukje van de plaat van Rhys Marsh, waarop deels dezelfde mensen meespelen. http://www.myspace.com/opiumcartel
Isildurs Bane Good
Van "Mind Vol. 4: Pass"  (Ataraxia Productions 2003)
Diverse luisteraars zullen denken een nummer van Peter Gabriel te horen. Het had dan ook zo van "Up" kunnen komen en de stem van zanger Cristof Jeppsson lijkt eng veel op die van z'n grote voorbeeld.
Overigens: Mariette Hansson die bij Isildurs Bane zingt danwel heeft gezongen, heeft een eigen album gemaakt, “In This Skin”, onder de artiestennaam MaryJet, waarop ze begeleid wordt door o.a. voormalig Flower Kings-drummer Jaime Salazar, de Nederlandse zanger Ralph van Manen en vrijwel geheel Isildurs Bane. Dit album is evenals haar vorige album “In This Skin” verkrijbaar via CDBaby.
Return to Forever Vulcan words
Van de DVD "Return To Forever Returns - Live At Montreux 2008"  (Eagle Vision, 2009)
Vorig jaar ondernam de beroemde jazzrockgroep uit de seventies een reunietournee in de de gloriebezetting Chick Corea / Stanley Clarke / Lenny White / Al DiMeola en deed ook het Montreux Jazz Festival aan. Opvallend genoeg opent de set met het titelnummer van de plaat uit 973 met Bill Connors als gitarist, "Hymn Of The Seventh Galaxy". Men vervolgt de show netjes chronologisch met de opener van de opvolger "Where Have I Known You Before"  (1974). Natuurlijk ontbreken flinke lapen van de meest succesvolle plaat van deze bezetting, "Romantic Warrior", niet. En er zijn veel lange solospots.


Sunday 19 April 2009 Show No. 835

Band

Titel

Item

 

 

Brother Ape

Cosmic Overdose 8 PM

 

van “III” (Progress Records, 2008)
Na een aantal eigen beheerproducties kregen de Zweden van Brother Ape  een contract bij Progress Records en bij dat label verscheen vorig jaar de derde CD, die wederom puntige progressieve rock gespeeld met een jazzrockdrive laat horen.

Wishing Tree

Falling

Nieuw

Wishing Tree

Fly

Nieuw

Van "Ostara" (Intact, 2009)
En toen was er zowaar een tweede Wishing Tree-album. Twaalf-en-een-half jaar na "Carnival Of Souls" bestaat Wishing Tree nog steeds uit Marillion-gitarist Steve Rothery, zangeres Hannah Stobart en voormalig Enchant-drummer Paul Craddick. Het album klinkt meteen vertrouwd en bevat weer een welluidende kruising van melodieuze folkrock en compacte symfo. "Falling" bevat een lange gitaarsolo van Steve Rothery, met een soort bubbelende onderwatersound die we van hem kennen sinds "Brave". Het daaropvolgende "Fly" bevat weer een herkenbare gitaarsolo, nu met het warme vertrouwde Rothery-geluid.

Easy Star All Star

Within You Without You

Nieuw

van “Sgt. Pepper's Loneley Hearts Dub Band (Easy Star, 2009)
De heren van Easy Star All Stars, een collectief van muzikanten uit de New Yorkse reggae-scene, hebben na Pink Floyds “Dark Side Of The Moon” en Radioheads “OK Computer” weer een nieuwe klassieker onder handen genomen. Dit keer het beroemde Beatles-album uit 1967. Het resultaat is net als bij de voorgangers  weer een aangename luisterbeurt. Het licht-psychedelische “Within You, Without You”, een song van George Harrison, is misschien wel de meest geslaagde bewerking.

Moonsafari

Moonwalk

Livetip

van “Blomljud” (Blomjud Records, 2008)
Het Zweedse Moonsafari zal een van de bands zijn op het dit jaar kleinschaliger Symforce Festival. Dit zal plaatsvinden op 27 september.. De andere band die gaar spelen is tevens het Zweedse Karmacanic, met een (tijdelijk?) teruggekeerde Roine Stolt op gitaar! Karmakanic is de band rond Flower Kings-bassist Jonas Reingold.

Beck, Jeff

Led Boots

Nieuw

Beck, Jeff

Angel (Footsteps)

Nieuw

Van “Jeff Beck Performing This Week ... Live At Ronnie Scott's”  (Eagle Vision, 2009)
In november 2007 stond Jeff Beck een week lang in de Ronnie Scott's Jazzclub in Londen, bijgestaand door drummer Vinnie Colaiuta, bassiste Tal Wilkenfeld en toetsenist Jason Rebello. Het heeft even geduurd maar nu is dan eindelijk dit concert in deze intieme, maar ookintense, setting op DVD verschenen (een klein half jaar na de kortere live-CD met dezelfde titel). Het  is een fantastisch document geworden omdat we als het waren om de eerste rij in de club zitten. We zien het spelplezier tussen de muzikanten onderling en we zien hoe Jeff Beck de meest waanzinnige klanken uit z'n gitaar weet te halen. Jazzrock-DVD van de eeuw !!!

Ad Infinitum

Physician Heal Thyself

 

van “Ad Infinitum” (Kinesis, 1998)
Dit album is alweer 11 jaar oud en deze Amerikaanse band werkt nog steeds aan een opvolger.

Savoretti, Jack

Without

Nieuw

Van “Between The Minds / Unplugged”  (Zoom/Unplugged, 2008)
Origineel verscheen zijn debuutalbum “Between The Minds” in 2007 maar nadat een paar songs opdoken in de Amerikaanse hitserie One Tree Hill werd het album in 2008 opnieuw uitgebracht met de extra schijf “Unplugged”. Muzikaal doet het soms denken aan het debuutalbum van Tom McRae (met name door de soms subtiele electronica) maar dan met een wat zonniger karakter.

 

 

Band

Titel

Item

 

 

Stewart, Dave & Barbara Gaskin

Henry & James

Nieuw

Stewart, Dave & Barbara Gaskin

This Wind Blows Everywhere

Nieuw

Van “Hour Moon” (Broken Records, 2009)
18 jaar na hun laatste studioplaat (“Spin”), keren Dave Stewart & echtgenote Barbara Gaskin terug op het poppodium en wel met twee nieuwe releases. Allereerst is er de EP Hour Moon, dat nummers bevat die niet meer op de nieuwe volwaardige CD “Green And Blue” pasten (“This Wind Blows Everywhere” is er daar een van). Verder heeft Stewart zich weer laten verleiden tot het maken van een cover van een evergreen. Dit keer is “Telstar” van Joe Meek aan de beurt en Stewart maakte het in 2002 ter gelegenheid van de 40ste verjaardag van het nummer. Daarop aansluitend staat “Your Lucky Star” (oorspronkelijk afkomstig van “Spin”), dat toentertijd een eerbetoon van het duo aan “Telstar” was. Tenslotte heeft men op veler verzoek “Henry & James” toegevoegd, dat in 1985 als flexidisc verkrijgbaar was bij Keyboard Magazine. Aan de volwaardige nieuwe CD “Green And Blue” zullen we in één van de volgende Xymphonia's aandacht besteden.

Gazpacho

Tick Tock Part II

Nieuw

Van "Tick Tock" (Eigen beheer, 2009)
"Tick Tock" is een conceptalbum. Het draait om Antoine de Saint-Exupery. Deze piloot deed in 1935 een poging om van Parijs naar Saigon te vliegen. Midden in de Sahara crashte zijn vliegtuig en samen met zijn co-piloot Prevot moest hij zijn weg terug zien te vinden. Zijn ervaring zette hij later om in het boek "Wind, Sand and Stars". De gelaagdheid van "Tick Tock" is ongekend. Alles is zo vreselijk sterk opgebouwd, uitgewerkt en uitgevoerd. " (Maarten Goossensen, Progwereld) "Gazpacho maakt lange, ingetogen, sferische schilderingen. Dromerige nummers van "Happiness Is The Road" zijn een goede indicatie voor wat je bij Gazpacho kunt verwachten." (Bert Treep, iO Pages)

Sylvan

This World Is Not For Me

Nieuws

Van “X-Rayed” (Point, 2004)
De Duitse band Sylvan heeft zo juist bekend gemaakt dat men de opnamen heeft afgerond voor haar nieuwe album “Force Of Gravity” en dat men binnenkort gaat beginnen aan de lange weg van het mixen van het album. De bedoeling is dat het nieuwe album in de nazomer van dit jaar moet gaan verschijnen.

Transatlantic

We All Need Some Light

Nieuws

Van de DVD "Live In Europe" (Inside Out, 2003)
Deze week werd bekendgemaakt dat Neal Morse, Roine Stolt, Pete Trawavas en Mike Portnoy aan een nieuwe plaat werken die eind dit jaar zou moeten verschijnen. Dat zal dan het derde album worden, 8 jaar na "Bridge Across Forever" dat in 2001 verscheen. De 'supergroep' Transatlantic kwam stil te liggen toen Neal Morse bekend maakte zich helemaal aan God te wijden. Blijkbaar vindt hij intussen dat Transatlantic en God elkaar niet bijten. Het gedraaide nummer komt van het debuut "SMTE" uit 2000 en is live opgenomen in Tilburg in 2001 in goedkeurende aanwezigheid van 3/5-de van het Xymphonia-team.

Harrison, Gavin & 05Ric

Crisis

Nieuw

Harrison, Gavin & 05Ric

Faith

Nieuw

Van “Circles” (Squatter Madras , 2009)
Anderhalf jaar na het overweldigende “Drop” komen drummer Gavin Harrison (Porcupine Tree) en zanger/extended range-bassist 05Ric wederom sterk tevoorschijn met “Circles”. Misschien dat de verrassing wat minder groot is, maar de superstrakke ritmepatronen (deels geslagen op dito gespannen drumvellen) en aan King Crimson verwante begeleidingen, samen met de eigenzinnige zanglijnen en aan Allan Holdsworth denkende gitaarsolo's, weten toch weer te overtuigen. Productioneel is het nog een tikkie voller geworden, hoewel op een pianosolo van Gary Sanctuary na, er verder geen gastmusici aanwezig zijn.

White, Snowy

I Still See You

Livetip

Van "In Our Time Of Living" (eigen beheer, 2009)
Natuurlijk eigenlijk een blues-album, maar White heeft door zijn werk met Pink Floyd en Roger Waters, alsmede door eerder solo-werk, toch een link met 'onze' muziek. Op dit album geeft hij veel ruimte aan zijn nieuwe groepsleden Matt Taylor (gitaar) en Ruud Weber, Jr. (bas), die zowel composities aandragen als zingen. Deze warme ballad past goed in ons programma en is van Weber, trouwens afkomstig uit Enschede en ex-lid van Marathon-offshoot ENorm. Op zaterdagmiddag 23 mei speelt The Snowy White Blues Project op het B.A.M. Festival in Hengelo.

Sunday 12 April 2009 No Broadcast

Sunday 5 April 2009 Show No. 834

Band Titel Item
   
Bryan Scary Imitation Of The Sky Nieuw

Van “Flight Of The Knife” (Black And Green Records, 2007)
Jellyfish lijkt gereincarneerd en middels de groep Bryan Scary & The Shredding Tears uit Brooklyn, New York. The Beatles, XTC en The Move klinken net als bij Jellyfish duidelijk door in de muziek. Zie: http://www.myspace.com/bryanscary

IQ Lost In Paradise Nieuw
IQ Already Gone Nieuw
In het kader van de serie optredens, eind vorig jaar, heeft IQ een Limited Edition 2CD- toursetje uitgebracht met in totaal 13 tracks. Het is feitelijk een vervolg op “The Lost Attic” met een aantal nummers van het aankomende album “Frequency” (maar dan in vroegere versies of andere mix), aangevuld met het nodige archiefmateriaal wat nog op de planken lag. “Lost In Paradise” is een track die Mike Holmes gemaakt heeft voor “The Tsunami Projekt” in 2005. Het is een remix/reconstructie van “The Darkest Hour” van het album “Ever”. “Already Gone” is een nummer opgenomen tijdens de  “Frequency”-sessies, maar dat er uiteindelijk niet op zal komen te staan.
Queensrÿche Remember Me Nieuw
Queensrÿche The Voice Nieuw
Van "American Soldier" (Rhino, 2009)
"Wat een ongelooflijk imponerende en intrigerende plaat. Het is een progressief album: de basis is natuurlijk progressieve metal, maar ook de liefhebbers van heavy en crossover prog komen aan hun trekken. Het album bevat namelijk zeer mooie toegankelijke gitaarrock, met genoeg solo's en soms verleidelijke gitaarloopjes. Daarnaast is het drumwerk om te smullen. Geoff Tate zingt over de hele linie (plezierig) lager dan voorheen. Ook zijn er mooi opgebouwde ritmes en momenten die doen denken aan Porcupine Tree, vooral "Remember Me". Een extra dimensie geven de geluidsfragmenten van veteranen die over hun ervaringen vertellen, o.a. van Tate's eigen vader. Ook dochter Emily is te horen - niet allemaal loepzuiver, maar dat maakt de charme alleen maar groter. Zeer bijzonder is "A Dead Man's Words": de angst voor de dood en eenzaamheid van het moment wordt zo bijzonder imponerend overgebracht, dat je de rillingen over het lijf sidderen. Een potentieel meesterwerk." (Ruard Veltmaat, Progwereld)
Stolt, Roine Dirt  
Van "Wallstreet Voodoo" (Inside Out, 2005)
Deze plaat is nog niet aan de orde geweest in Xymphonia, terwijl hij al bijna 4 jaar oud is. Extreem afwijkend van het Flower Kings-geluid is dit niet. Hoewel: de gitaar is prominenter en de stijl is minder 'symfo'. In plaats daarvan neigt Stolt haast per nummer naar een andere rock-substijl, waarbij hij in één moeite door z'n gitaarstijl aanpast. Soms kopieert hij dan bijna de stijl van een groot voorbeeld. Zo stond Jimi Hendrix' sound duidelijk model voor "Head Above Water". Op andere momenten horen we Allman Brothers Band-achtige southern rock-invloeden. In "Dirt" horen we scherpe Jeff Beck-achtige noten, maar echt kopiëren doet Roine hier niet. Veel nummers beginnen pakkend en melodieus, maar verzanden over de helft in psychedelische (pseudo-)chaos. Met "Dirt" is dat nu eens niet het geval: de song heeft een (vrij onverwacht) staand eind.
Genesis Looking For Someone R.I.P.
Van "Trespass" (Charisma, 1970/2009)
Op 26 maart jongstleden is oud-Genesis drummer John Mayhew op 71-jarige leeftijd overleden. Mayhew drumde op het Trespass album uit 1970.  De gitarist op dat album, Anthony Phillips, zei ooit over zijn drumwerk: “Mayhew was best een goede en professionele drummer, maar hij had de pech dat hij werd opgevolgd door een buitencategorie drummer.” Dat was dus Phil Collins. Overigens was het ook het laatste Genesis-album waar Phillips aan meewerkte – hij werd immers opgevolgd door Steve Hackett. Naar aanleiding van het overlijden van drummer John Mayhew draaien wij van “Tresspass”  het openingsnummer.
Greaves, John One Day My Feet  
Van "The Caretaker" (Blueprint, 2001)
Enkele maanden geleden draaiden we al wat van "Little Bottle Of Laundry", een vier jaar ouder album van deze van Henry Cow bekende progressieve singer/songwriter. Ook hier werkt hij met veelal Franse musici, waaronder opnieuw de bijzondere gitarist François Ovide (wiens spel doet denken aan Adrian Belew) en drummer Manuel Denizet (wiens spel doet denken aan Gavin Harrison).
   
Band Titel Item
   
RPWL Spring Of Freedom Livetip

Afkomstig van het debuutalbum "God Has Failed" (Tempus Fugit, 2000)
De Duitse groep RPWL is één van de optredende bands op het iO Pages Progfestival 2009, op 10 en 11 april in De Boerderij in Zoetermeer. Andere optredende bands zijn Magenta, PBII, After..., Pure Reason Revolution en Quidam.

Magenta Envy Livetip

Van het album “Seven” (F2, 2004)
Magenta is één van de optredende groepen tijdens het iO Pages Progfestival 2009 in De Boerderij in Zoetermeer, op 10 en 11 april.

After Healing Our Sorrows Livetip

Van het meest recente album “Hideout” (Oskar, 2008)
Niet alleen treedt After... ook aan tijdens het iO Pages Progfestival in De Boerderij op 10 en 11 april, de Poolse groep treedt met het eveneens Poolse Quidam ook op in De Metropool in Hengelo en wel op zondag 12 april, Eerste Paasdag dus.

Half Past Four Poisoned Tune Nieuw
Half Past Four Twelve Little Words Nieuw

Van "Rabbit In The Vestibule" (Eigen Beheer, 2008/CDBaby)
De Canadese formatie Half Past Four afficheert zichzelf als een 21ste eeuwse progressieve band op zijn site
http://www.halfpastfour.com . Daar is veel voor te zeggen: de muziek klink bijzonder fris, maar er zijn tevens voldoende aanknopingspunten met de vertrouwde progrock en aanverwanten. Dat de band, ondanks haar jonge geschiedenis, toch een flinke dosis zelfvertrouwen uitstraalt heeft ongetwijfeld zijn oorzaak in het feit dat frontvrouw Kyree Vibrant al jarenlang een eigen carrière heeft, onder meer als onafhankelijk filmmaakster, actrice en singer/songwriter. Haar stem heeft af en toe wel wat van haar landgenote Martha Johnson van Martha & The Muffins. De muziek is moeilijker te definiëren: elementen van Echolyn, Gentle Giant, Television, The Doors en Porcupine Tree duiken op, zonder echt in die stijlen terecht te komen.

Nova, Aldo Fallen Angel  

Van het album “Under The Gun... A Portrait Of Aldo Nova” (Acadia/Evangeline, 2007), oorspronkelijk van het album “Twitch” uit 1985.
Aldo Nova is een Canadese gitarist, toetsenist, zanger en producer. In 1981 verscheen zijn eerste zelfgeproduceerde album, kortweg getiteld Aldo Nova. Hij werkte in de jaren '80 met Jon Bon Jovi, tevens produceerde hij de eerste Celine Dion albums, waarop hij ook de gitaar- en toetsenpartijen speelde. Solo bracht hij een vijftal albums uit. Z'n meest recente is “Nova's World” uit 1997.

Malone, Sean Unquity Road Jazzrock

Van "Cortland" (1996/2007 Free Electric Sound/Laser's Edge)
In 1996 maakte Cynic-bassist voor een piepklein bassistenlabel het solo-album "Cortland", waarop hij vele stijlen etaleerde: van Bach-vertolking tot pure jazz tot een voorboode op de Crimsonesque Chapman-stick-gedomineerde Gordian Knot-stijl. In 2007 kreeg het album een verlate normale release, met deze bonustrack, die eerder verscheen als extraatje op de Japanse versie van het eerste Gordian Knot-album. Het is een Allan Holdsworth-achtige jazzrockcompositie. Niet dat de gitaarstijl van Adam Levy op die van Holdsworth lijkt, maar puur de stijl van het nummer. Waarbij aangetekend dient te worden dat de drumstijl van Sean Reinert (Malone's maat in zowel Cynic als Gordian Knot) alhier heel erg Chad Wackerman-achtig is.

O'Connor, Hazel Will You?  
Van "Breaking Glass" (A&M, 1980)
“Breaking Glass” was in 1980 het plaatdebuut van zangeres Hazel O'Connor (Engeland, 1955) en wordt meteen als haar hoogtepunt beschouwd. Ze is echter nog steeds actief in de muziekscene. Ze had overigens haar twijfelachtige debuut als actrice al vijf jaar daarvoor beleeft in de soft-pornofilm “Girls Come First”. “Breaking Glass” was de soundtrack van de gelijknamige film en het nummer “Will You?” is een prachtige ballade met een ontroerende saxofoonsolo van Wesley McGoogan, het instrument dat een leidende rol speelt in de new wave-getinte film.