Sunday 28 August 2011 Show No. 957

NIEUW
Airey, Don -  Estancia
                     - Long Road
Van "All Out" (Music Theories Recordings / Mascot, 2011)
Don Airey heeft een boeiende carrière achter de rug, waarin hij geroken heeft aan jazzrock (Colosseum II) en hier en daar wat prog speelde (solo en bij Jethro Tull), maar toch vooral bekend werd als toetsenist in hardrockbands. Eerst Rainbow en nu Deep Purple. Op "All Out" is pas zijn derde solo-plaat sinds hij professioneel muzikant werd, op de kop af 40 jaar geleden. Hij brengt hier een soort synthese tot stand tussen hardrock en progressieve rock en voor dat laatste aspect heeft hij vooral leentjebuur gespeeld bij Emerson Lake & Palmer. Dat blijkt bijvoorbeeld uit "Estancia". Het is een bewerking van een stuk van de Argentijn Alberto Ginastera, heel toevallig een favoriet van Keith Emerson (“Toccata”!). "Long Road" zou een Gary Moore-instrumental kunnen zijn geweest. De betreurde Ierse gitarist speelde op Airey's eerste solo-plaat "K2". De gitaar wordt echter gespeeld door Keith Airey. Keith is de broer van Don, die bij The Zombies speelde en in 1978 Gary Moore verving bij Colosseum II. Zie: http://www.donairey.com/ .

NIEUW
Ultraviolet Daydream – Wintertide Dreams
Van “Redshift” (eigen beheer, 2011)
“Redshift” is het debuut van Ultraviolet Daydream. Met een knipoog naar prog-giganten als Genesis, Yes, Rush en Camel combineert Ultraviolet Daydream klassieke prog-geluiden met eigentijdse arrangementen. De band heeft “Redshift” opgenomen en geproduceerd in, jaja, Nashville, Tennessee. De muziek van Ultraviolet Daydream roept vergelijkingen op met Animator en Ad Infinitum. De plaat is vooralsnog te bestellen bij CD-Baby of als MP3 bij www.amazon.com . Zie ook http://www.ultravioletdaydream.com/ .

NIEUW
Burgundy Bloom - As I Walk Through The Fields
                             - Transformation Of The Garden
Van "The Poet's Park" (Eigen Beheer, 2011)
Na muziek gemaakt te hebben met de bands November (niet te verwarren met de Haagse band met de zelfde naam) en Day Is Done vervolgt toetsenman Martijn Hoekstra zijn muzikale pad met de CD “The Poet's Park” dat hij uitbrengt onder zijn artiestennaam Burgundy Bloom. Van genoemde bands heeft hij alleen gitarist Stef Köhler meegenomen, die voornamelijk begeleidend te horen is. De hoofdrollen in de inderdaad poëtische songs worden vervuld door het klassiek getinte pianospel en de gedragen strijkkwartetarrangementen. De composities hebben door hun asymmetrische opbouw en ongewone instrumentatie enige gelijkenis met de barokke werkstukken van Patrick Watson en Gregory Page. Bijzonder elegant, introspectief project. Meer informatie is te vinden op http://www.burgundybloom.com/ alwaar de CD eveneens te bestellen is.

NIEUW
Cliffhanger – 4 Vessels
van “Dug Out Alive 1993 – 2011” (eigen beheer, 2011)
Een van Nederlands meest originele prog bands die de jaren '90 rijk was, was Clifhanger. De band bestond uit toetsenist Dick Heijboer, bassist Gijs Koopman, gitarist zanger Rinie Huigen en drummer Hans Boonk. Van begin af aan besloten de bandleden muziek te maken in de traditie van Genesis, Yes, King Crimson en Van Der Graaf Generator. Zij wisten Nederland zeker een kleine 10 jaar te verblijden met hun zware symfonische rock. Op plaat wist men echter nooit echt de kracht van de live-optredens vast te leggen. Daarom is er nu een mooi overzicht van hun kunnen uitgebracht in een DVD-Audio. Het documenteert de ontwikkeling van de band vanaf het begin tot het uiteenvallen in 2003 middels een tiental concerten, demo’s en als bonus een video-opname. Paradepaardje tijdens de concerten waren epics als “Ragnarok“ en “Bad Dreams”, maar het mooie, door Mellotron-spel gedragen “Colossus” of “The Artist” blijven toch de meest memorabele momenten van de band. We gaan luisteren naar “4 Vessels” dat opgenomen is in “thuishonk” het Chateau te Tilburg in 1996. de DVD is te bestellen via: http://cliffhanger.aud-io-port.nl/ .

HERNIEUWDE AANDACHT
Iona - White Horse
Van "Another Realm" (Open Sky, 2011)
De dubbelaar  “Another Realm” heeft even tijd gehad om te bezinken (twee schijfjes, dik 90 minuten muziek) en zoals we hadden beloofd, zouden we de epic van het album nog een keer voorbij laten komen. “White Horse” maakte live al behoorlijk indruk maar de studio versie doet dat zeker ook. Een van de meeste proggy stukken die de band ooit heeft afgeleverd. Officiële webiste: http://www.iona.uk.com/ .

NIEUW
Stream Of Passion  –  Broken
                                – This Moment
Van het album “Darker Days” (Napalm Records, 2011)
Stream Of Passion, in 2005 opgericht door Arjen Lucassen,  is terug. Netjes twee jaar na tweede album “The Flame Within” wordt dit “Darker Days” uitgebracht. Stream Of Passion krijgt nu ook internationaal aandacht, want “Darker Days” wordt in bijna heel Europa én Noord-Amerika uitgebracht. Dat heeft wel tot gevolg dat er op veilig wordt gespeeld. Natuurlijk klinkt de plaat als een klok en zitten de meeste songs logisch, maar degelijk in elkaar. De songs zijn netjes om frontvrouwe Marcela Bovio heen gebouwd.Maar hoewel ze zeker geen slechte stem heeft,  zijn kippenvelmomenten ver te zoeken. Het feit dat ze zowel Spaans als Engels zingt verandert daar niets aan. Samengevat kun je “Darker Days” zien als een volwassen plaat die aan de bandstatus voldoet. maar Stream Of Passion heeft meer in haar mars. (naar Eelco van der Meer) Officiële website: http://www.streamofpassion.com/ .

NIEUW
Soniq Circus - Leaving To Talk
Van "Reflections In The Hourglass" (Progress Records, 2011)
De kiem van de Zweedse band Soniq Circus wordt al gelegd in 1999. Vele naams- en personeelswisselingen later krijgt de groep pas in 2006 de huidige naam en verschijnt een jaar later het debuut "Soniq Circus". Nadien vond er opnieuw een personeelswisseling plaats en kwam een nieuwe toetsenist de band versterken. De band moet nog wel verder groeien om met de bovenlaag van het internationale progcircuit te kunnen meedoen. Men heeft vaak de neiging de groepsnaam teveel in de praktijk te brengen: het sonische circus is vaak érg vol, wat de transparantie in de weg zit. De zang van gitarist Marcus Enochsson is verder te weinig karaktervol om een hele plaat te boeien. Als gitarist laat hij nu juist verschillende stijlen horen, van clean tot powervol rockend. Ook in  "Leaving To Talk", wat ons betreft het beste nummer van de plaat, zit een fijne solo. Het kent een enerverend instrumentaal gedeelte, met boeiende sfeer- en tempowisselingen en als toetje een vette toetsensolo. Zie http://www.soniqcircus.com/

Globus feat. Anneke van Giersbergen - Mighty Rivers Run
Van "Epicon" (Imperativa Records, 2008)
Globus is een internationaal project waar 120 musici aan meewerkten en diverse vocalisten, waaronder Anneke van Giersbergen. De voormalige The Gathering-zangeres zingt "Mighty Rivers Run", een nummer dat ze schreef met de grote man achter dit project: filmcomponist Yoav Goren. Op het nieuwe album van John Wetton, "Raised In Captivity" staat het lied ook, al heet het dan ineens "Mighty Rivers". Wetton zingt het dan in duet met Anneke. Maar dit is dus het origineel. De rest van het Globus-project behelst een soort 'classic pop' met vooral veel vette knipogen naar "Carmina Burana" van Carl Orff. Zie http://www.globusmusic.com/ .

ONBEKEND MAAKT ONBEMIND
Agitation Free - Laila Part I & II
Van "2nd" (1973 / Revisited Records / SPV, 2008)
Deze Duitse band word algemeen beschouwd als een van de grondleggers van de Duitse krautrock scene. Naarmate de korte bandcarrière vorderde werd de muziek van de groep steeds spacier en elektronischer maar zeker op de eerste twee albums was het met name psychedelische rock (met wat oosterse invloeden) dat de klok sloeg. Dat er ook andere invloeden in het spel zijn blijkt wel uit de titel van deze twee stukken en dat is ook terug te horen in de muziek: Derek & The Dominos meets Pink Floyd ten tijde van “A Saucerful Of Secrets” zou een mooie omschrijving zijn.

HERNIEUWDE AANDACHT
For All We Know: Down On My Knees
Van "For All We Know" (eigen beheer, 2011)
For All We Know is het geesteskind van Ruud Jolie, een van de gitaristen van Within Temptation. Met o.a. voormalig Pain Of Salvation-bassist Kristoffer Gildenlow en zanger Wudstik (eerder te horen op o.a. Ayreons "01011001") debuteert hij met deze eigen beheerproductie. De 'progmetal-light'-songs zijn op één na alle van de hand van Jolie. Stilistisch is er verwantschap met Pain Of Salvation, wat ook mede komt door de stem van Wudstik, die haast even elastisch is als die van Daniel Gildenlow en er bovendien qua klankkleur wat op lijkt. Daniel Gildenlow zelf zingt overigens een kort duet met Within Tempation-zangeres Sharon den Adel en Damian Wilson levert achtergrondvocalen. Wat er uitspringt is het vermogen van Jolie om extreem pakkende refreinen te schrijven, die zó in een goede AOR-song of op een Porcupine Tree-album zouden passen. Het epische Down On My Knees herbergt wat dat betreft alle kenmerken van dit veelbelovende geesteskind. Website: http://www.forallweknow.net/

IN HET NIEUWS: JOHN LORD
Deep Purple – When A Blind Man Cries
van “Machine Head” (EMI, 1972)
Onlangs maakte Jon Lord bekend hij helaas zijn komende tour moet afgelasten omdat hij kanker heeft. Jon heeft goede hoop op herstel, volgend jaar. Ondertussen zal hij zeker muziek blijven maken. We gaan luisteren naar een nummer van Deep Purple’s zesde album “Machine Head”, opgenomen in Montreux, zoals bezongen in het bekendste nummer van de plaat, “Smoke On The Water”. We spelen echter een single B-kant “When A Blind Man Cries”, met lekker gitaarspel van Ritchie Blackmore en natuurlijk het niet te missen orgelspel van Jon Lord. http://jonlord.org/ .

HERNIEUWDE AANDACHT
Liam Davison  – Emerald Eternity
                         – Eternally Yours
Van het album “A Treasure Of Well-Set Jewels” (Wymer Records, 2011)
Dit is het eerste solo album van de Mostly Autumn-gitarist, met de nodige invloeden van David Gilmour en Pink Floyd en natuurlijk Mostly Autumn. Diverse muzikale gasten werken mee, zoals voormalig Mostly Autumn-zangeres Heather Findlay en de van Mostly Autumn-offshoot Breathing Space bekende Paul Teasdale. Op diverse nummers is verder achtergrondzang te horen van Anne-Marie Helder, ooit zangeres van Karnataka en ook al te horen op Mostly Autumns "Glass Shadows". . De CD-ROM-track is een promofilmpje over het album: "Liam's Treasure". Zie http://records.wymeruk.co.uk .

Sunday 21 August 2011 Show No. 956

NIEUW
Proto-Kaw –  Cold And Clear
                       
Pilgrim’s Wake
Van “Forth” (Numavox, 2011)
“Forth” bevat de eerste nieuwe muziek van Kerry Livgren na zijn herseninfarct. Kerry heeft langzaam het spelen weer opgepakt en heeft het schrijven van goede muziek zeker nog niet verleerd. Verbazend is het ook dat Proto-Kaw heropgericht is, slechts een paar jaar nadat Livgren de band had ontbonden. Wij vinden het natuurlijk niet erg, want naast het feit dat er zeer goed gemusiceerd wordt, is ook de stem van Lynn Meredith weer te horen. “Forth” is wel iets mellower dan de voorgangers, maar doet er niet voor onder. Zo zit er in “Pilgrim’s Wake” een heerlijke gitaarsolo. De plaat heeft een open geluid en klinkt hedendaags. Naast de proggy elementen is ook de AOR-kant van Livgren zeker terug te horen. Kortom: weer een hoogstaand product. Zie: http://www.proto-kaw.net/  .

NIEUW(?)
Immram - Dignity
               - To Liberty
Van "Voyage Of The Corvus Corrone" (Akashic Records, 1975(?)/Escape Artists Recordings, 2011)
Vraagtekens omgeven het mysterieuze project Immram, wat versterkt wordt door het verhaal op de prachtig uitgevoerde website http://www.voyageofthecorvuscorrone.com/ . We zullen hier niet teveel over verklappen, want dat zou afbreuk doen. Wat we wel kunnen onthullen is dat Immram, dat volgens de Ierse mythologie "Voyage" betekent, uit Nieuw-Zeeland afkomstig is en een soort synthesizer-prog maakt, waarin flarden Moog en getokkelde gitaren beïnvloed lijken door “Wish You Were Here” respectievelijk “The Wall”, terwijl de sequencers naar het vroege werk van Jean Michel Jarre neigen. Tevens hangt aan dit conceptalbum over een ouderwets ruimteschip dat naar onbekende werelden reist een zweem van vroeg jaren '80 synthesizermuziek, met name door de typische elektronische percussie. De CD is in gelimiteerde uitgave uitgebracht in een schitterend boekwerk op LP-formaat, waarin het hele verhaal met fantasy-tekeningen omlijst wordt en nog meer verhalen en brieven het mysterie verder verdiepen. Mooi sprookje dat het verdient uitgebreid beluisterd te worden; hierbij vast een voorschot.

NIEUW
LaRue (Lisa) 2KX - Recurring Dream
Van "Fast And Blue" (eigen beheer, 2011)
Paul Rijkens bespreekt dit album in iO Pages 102 en dicht het een Vette Krent-status toe. Lisa LaRue is een Amerikaanse toetseniste die al een lange carrière achter de rug heeft als componiste van filmmuziek en Native American-muziek. De vaste kern van haar prog-project 2KX bestaat naast LaRue o.a. uit de van Asia bekende zanger/bassist John Payne. Verder is er een keur aan artiesten te horen, waaronder zanger Michael Sadler (Saga), toetsenist Ryo Okumoto (Spock's Beard), stick-bespeler Don Schiff (Rocket Scientists) en gitarist Mitch Perry (John Payne's Asia, Edgar Winter, MSG). Na Rijkens' superlatieven viel de plaat toch een beetje tegen. Vooral productie-technisch valt er nogal wat op aan te merken. Blijft staan dat LaRue een begaafd toetseniste is die in het lange titelnummer Emersoniaans uitpakt. Wij kiezen de slottrack, waarin Michael Sadler in duet gaat met John Payne, tussen fraaie glijdende gitaar- en baspartijen van Steve Adams en Payne. Het album is te bestellen via CD-Baby. Zie http://www.lisalaruemusic.com .

NIEUW
Big Big Train - Kingmaker
Van "Classic Rock Presents Prog : Prognosis 18" (magazine)
Fans van Big Big Train moeten nog even heel snel naar hun lokale tijdschriftenhandelaar en daar de juli editie van het blad Classic Rock Presents Prog halen. Op de bijgeleverde cd staat nl. de nieuwe song “Kingmaker” en de band geeft aan dat dit de enige manier is om deze song op CD te kunnen krijgen aangezien in de toekomst dit nummer alleen nog maar in de vorm van een digitale download te krijgen zal zijn. En het moet gezegd worden: de song is de aanschaf meer dan waard. Je vraagt je dan ook af wat deze Britse band nog meer in het vat heeft zitten als men er toe heeft besloten om dit nummer niet op een toekomstig volledig album te zetten. Er is op dit moment wat mij betreft geen enkele andere Britse band actief die aan hun kan tippen als het gaat om de kwaliteit van hun materiaal. Zie http://www.bigbigtrain.com/ .

IN HET NIEUWS
Pink Floyd - Welcome To The Machine
Van “Wish You Where Here” (EMI, 1975)
Een van de meest beroemde Pink Floyd-platen, "Wish You Were Here", komt binnenkort uit op SACD formaat.  Acoustic Sounds gaat die versie uitbrengen en de mix wordt verricht door James Guthrie en geproduceerd door Gus Skinas. Releasedatum: 7 november 2011. Dit is dezelfde dag waarop ook de zogenaamde Immersion Boxset van dit album zal verschijnen via EMI. Hierin een remaster van het album, een surround mix op DVD-A, onuitgebrachte vroege live-versies en unieke studio-experimenten. Zie: http://store.acousticsounds.com/d/77001/Pink_Floyd-Wish_You_Were_Here-Hybrid_Multichannel_SACD  en http://www.whypinkfloyd.com/immersion.php .

LIVE-TIP
Subsignal - The Trick Is To Keep Breathing
Van “Beautiful & Monsterous” (Golden Core / ZYX, 2009)
Enkele jaren gelden stopte Sieges Even ermee. Echter, twee ex-leden, de gitarist Markus Steffen en de Rotterdamse zanger Menno Menses hebben vervolgens Subsignal opgericht. Daarvan verscheen in 2009 een lekker melodieus progmetal-album verschenen. De muziek ligt behoorlijk in de lijn van laat Sieges Even-werk en is enigszins vergelijkbaar met het recente werk van het eveneens Duitse Sylvan, maar dan met progmetal-injecties. Het geheel is  zeer sferisch en ademt rust uit. Op 30 september verschijnt de opvolger “Touchstones”. Op diezelfde dag treedt Subsignal aan op het ProgPower Festival, in Shiwa te Baarlo. Ook Seventh Wonder en het Almelose The  Barstool Philosophers zullen die avond te bewonderen zijn. Zie http://www.subsignalband.com/ .

LIVE-TIP
The Gathering - The West Pole
Van “The West Pole” (eigen beheer, 2009)
Toen Anneke van Giersbergen de band verliet, begon The Gathering met het schrijven van nieuw materiaal en met het zoeken naar een nieuwe zangeres. Met de zangeres Silje Wergeland uit Noorwegen werd de bezetting weer compleet gemaakt. En zo vierde The Gathering in 2009 haar 20- jarige verjaardag met een nieuwe zangeres. Met “The West Pole” toont de band aan nog steeds te gelden als pionier op het gebied van het mengen van alternatieve rock, gothic en progrock. The Gathering is 16 september in De Kelder te Amersfoort, met Kingfisher Sky als voorprogramma en een dag later, op 17 september in De Lakei te Helmond, met Day Six als voorprogramma. Zie http://www.gathering.nl/ .

HERUITGAVE
Phillips, Anthony -  Magdalen
"Sides" (Vertigo, 1979 / Voiceprint, 2010)
Net als voorganger "Wise After The Event" door Voiceprint geremasterd uitgebracht mét een extra schijf vol afwijkende en instrumentale mixen van materiaal van de eigenlijke plaat. Beiden zijn overigens geproduceerd door Rupert Hine en aan beiden werken ook drummer Michael Giles (King Crimson) en bassist John G. Perry (Caravan) mee. In vergelijking met zijn voorganger staan er op "Sides" meer compacte échte liedjes en zingt Anthony veelvuldig. Dat deed hij op "Wise..." ook wel, ook al was hij erg onzeker over zijn zang. Hine stimuleerde hem echter om meer te gaan zingen. De eerste helft van de plaat wordt hierdoor wel erg poppy en luchtig. De tweede helft laat meer symfonische rock horen én langere instrumentale passages en composities. Die meteen weer behoorlijk klinken als Genesis anno 1976/77, een periode dat Phillips trouwens allang uit die band was vertrokken. Natuurlijk is er in de loop van de afgelopen 17 jaar wel vaker wat gedraaid van dit album. Die nummers slaan wij over. Op "Magdalen" is die Genesis-achtige sound gestut door opvallend luide drums. Zie http://www.anthonyphillips.co.uk/ .

SEVENTIES
Genesis - It / Watcher Of The Skies
Van "Three Sides Live" (Virgin, 1982)
35 jaar Geleden ging Genesis voor het eerst op toernee zonder Peter Gabriel, waarbij Phil Collins de rol van frontman schoorvoetend op zich nam. Dat hield in dat de band een live-drummer nodig had en die plek werd ingevuld door ex-Yes- en -King Crimson-drummer Bill Bruford. Het live-album “Three Sides Live” uit 1982 kende een editie waaraan ook opnames uit die periode waren toegevoegd (en een aantal discutabele studio-tracks achterwege werden gelaten) waar onder deze uitstekende set-afsluiter. Zie http://www.genesis-music.com/ .

WERELD VOL MUZIEK
Omega - Don't Keep Me Waiting
Van "Idöraböo / Timerobber" (Mega / Hungaroton, 1977 / 2002)
Omega is de grootste Hongaarse rockgroep, die al in de jaren '60 onstond en waarvan de live-shows na de val van de muur ware spektakels werden. In de jaren '90 was de band in Nederland even wat meer in beeld door de betrokkenheid van de Nederlands-Hongaarse gitarist Tamas. In de jaren '70 ontwikkelde men een spacey symfonische rocksound, waarbij vooral goed is geluisterd naar Pink Floyd en Eloy. Dit 1977-album geldt als een van de beste en werd zoals veel andere ook in Engelstalige editie uitgebracht. Op de CD-uitgave uit 2002 staan de Hongaarse en de Engelse versie achter elkaar. Het valt dan op dat de Engelse vocalen beter zijn opgenomen, minder schreeuwerig zijn en minder galmen. Vandaar dat wij ook voor een Engelstalig nummer kiezen. Door het steenkolenaccent is het Eloyaanse aspect nóg duidelijker trouwens. De muziek zweeft, als gevolg van de stuwende synthesizertapijten, evenwel heerlijk weg. Zie http://www.omega.hu/ (officieel, maar Hongaars!) en http://www.gammapolis.de/ (fansite).

UIT DE OUDE DOOS
Kestrel – August Carol
Van “Kestrel” (Cube Records, 1975)
Enige album van de Britse band Kestrel. Heerlijk plaatje dat indertijd op het obscure Cube records is uitgebracht en ondergesneeuwd werd door de grotere broers in het genre. Wat Kestrel onderscheidt van andere bands is dat lekker in het gehoor liggende melodieën gecombineerd worden met verrassend zwaar symfonische stukken. “August Carol” is hier een goed voorbeeld van. Weinig bands wisten de fameuze Mellotron mooier te laten klinken dan Kestrel. Na de desillusie omtrent de minieme verkoop van het album, ging de band uiteen en vinden we gitarist Dave Black nog in de band van David Bowie terug. Ook had hij nog een hitje met zijn band Goldie. Zie http://www.progarchives.com/artist.asp?id=1361 .


Sunday 14 August 2011 Show No. 955

AOR-OPENER
Journey - Some One
Van “Eclipse” (Frontiers, 2011)
“Eclipse” is het tweede album met Arnel Pineda en kan zich meten met de klassiekers uit de jaren tachtig. Vanaf de opener “City Of Hope” wordt de toon gezet. Stevige AOR met krachtige power chords en snerende solo’s, maar met de zang als leidend voorwerp. “Eclipse” zal zeker ter boeke gaan als een van de beste Journey-platen. Hoewel de muziek stevig verbonden is met de jaren '80 heeft het album toch een hedendaags geluid.

NIEUW
Circa - 'Til we get there
van “And So On” (Eigen Beheer, 2011)
Billy Sherwood is een druk mannetje. Nu is er weer een nieuwe plaat van Circa, de band die Billy heeft met oud Yes-gediende Tony Kaye. Hoewel “And So On” het vierde album van Circa is, is het toch geen volwaardige plaat.. Het album bestaat namelijk uit nummers die zijn overgebleven van de eerse twee albums. Dit is wel te merken, aangezien het geheel iets te vrijblijvend is en veel nummers in de zelfde relaxte sfeer voortkabbelen. Toch is het zeker geen slechte oplaat en is er nog steeds een duidelijk invloed van Yes, met name het album “Talk”. Zie http://www.circahq.com/ .

NIEUW
Mercury Rev  - Goddess On A Hiway
                        - The Funny Bird
Van "Deserter's Songs Instrumental" (Excelsior Melodies, 2011)
In 1998 brak de voorheen experimentele rockband Mercury Rev door met zijn vierde album, “Deserter's Songs”. Door het gebruik van onder meer Chamberlin, Mellotron en klavecimbel en een meer melodieuze benadering wist het Amerikaanse gezelschap zelfs ruimdenkende progressieve rockfans voor zich te winnen. Opvolger All Is Dream trok deze ontwikkeling verder door. Bijna tegelijk met een luxe versie van “Deserter's Songs” verscheen op het eigen Exelsior Melodies een instrumentale versie van de plaat, die speciaal daarvoor geremixt is en van enkele nieuwe takes werd voorzien. Wellicht is dit voor diegenen die altijd wat moeite hadden met Jonathan Donahues wat geknepen stem een reden om deze soms behoorlijk symfonisch klinkende schijf op te pikken. Website: http://www.mercuryrev.com/

NIEUW (en in het NIEUWS)
Sanhedrin - The Guillotine
                 - Sboriety
Van "Ever After" (Fading / Altrock, 2011)
Sinds een paar maanden is er een nieuwe Nederlandse progwebsite actief: www.progstreaming.com . Het is de progvariant op de bekende Luisterpaal zoals die op de site3voor12.vpro.nl staat. Je kunt hier nieuwe progalbums in zijn geheel online  beluisteren (via streaming) en vervolgens zijn er ook gelijk links bij geplaatst waarlangs je de CD's kunt bestellen. Een album dat we op deze manier hebben ontdekt (en ook nog steeds valt te beluisteren aldaar) is dat van de Israëlische band Sanhedrin. Deze groep, met o.a. een fluitist in de gelederen, levert een album waar bij eerste beluistering gelijk duidelijk is waar men de mosterd vandaan haalt: Camel ten tijde van “Moonmadness” en “The Snow Goose”. En ondanks het feit dat die invloed er soms dik bovenop ligt is toch een aangenaam en vooral ontspannen album geworden. Wat dat betreft doet het ook wel wat denken aan het album “Bla Vardag” van Atlas waar we nog niet zo lang geleden wat van draaiden. Zie http://www.myspace.com/sanhedrin1 .

NIEUW
Vazana, Noam -  Luggage
                          You Are Not Alone
Van "Daily Sketch" (Combo Productions, 2011)
Kate Bush - absoluut. Diens volgelingen van de generatie Tori Amos - ook, absoluut. En zeker ook diens volgelingen van de generatie Vienna Teng. Oh ja. Ze kent ze vast allemaal en kent wellicht een groot aantal van hun albums van buiten. Qua stem komt ze misschien het dichtst in de buurt van Teng, trouwens. Het kan echter niet ontkend worden dat deze Israëlische pianiste/zangeres/songschrijfster een flink talent heeft in al haar disciplines. Om te beginnen is ze óók nog tromboniste en in veel songs zit dan ook een trombone-accent of -solo. Als ze solo optreedt, heeft ze de trombone op een statief half boven haar piano in de aanslag. Zo kan ze met één hand schuiven en met de andere piano spelen. Sommige songs zijn wat erg gelikt, andere door de rijke arrangementen uiterst kleurrijk. Vooral als ook de klarinettist meedoet, zoals in "Luggage". "You Are Not Alone" is het meest afwijkende nummer, over een dreigend mysterieus synthsweeppatroontje van producer Uzi Katz. Overigens: Vazana woont momenteel in Amsterdam, maar nam deze plaat in Israël op. Zie http://www.noamvazana.nl/ .

IN HET NIEUWS
H Band - The Deep Water
Van "Live Body Live Spirit" (Poison Apple America, 2002)
Via de eWeb nieuwsbrief van Marillion maakte zanger Steve Hogarth bekend dat hij, tussen het werk aan een nieuw album van Marillion, ook begonnen is aan een nieuw project onder de vlag Hogarth / Barbieri. Die laatste is natuurlijk niemand minder dan toetsenist Richard Barbieri (ex-Japan, Porcupine Tree) met wie Hogarth ook al samen heeft gespeeld in zijn H Band. Daar waar de H-songs allemaal van de hand van Hogarth zelf waren, lijkt dit meer een echte samenwerking te worden, die een duidelijk Barbieri stempel zal dragen, waarbij ook ex-XTC gitarist (en H Band lid) Dave Gregory zijn steentje zal gaan bijdragen in de vorm van strijkersarrangementen. Wij draaien een van de meer atmosferische songs van het live album van de H Band.  Zie http://www.stevehogarth.com/ .

LIVE-TIP
UK – Nothing To Lose
Van “Danger Money” (E'G Records, 1979)
UK-toetsenist Eddie Jobson, ook bekend van Curved Air, Roxy Music, Frank Zappa, en Jethro Tull, speelt vrijdag 19 augustus in de Boerderij te Zoetermeer. In zijn band dit keer geen John Wetton (op wiens  nieuwe CD “Raised In Captivity” hij overigens wel meedoet), maar wel Marco Minnemann, Marc Bonilla en Alex Machacek.  Jobson zal werk spelen van de UKZ-EP, waar enkel van de genoemde heren aan meewerkten, maar vast staat ook dat de beide UK-albums niet overgeslagen worden.

LIVE-TIP
Seventh Wonder - Long Way Home
Van "The Great Escape" (Lion Music, 2010)
Vette Krent in iO Pages 98/2010: "Deze Zweedse band heeft de unieke gave om AOR-zang en -melodie te koppelen aan progmetal. Natuurlijk wordt er muzikaal geëxcelleerd, maar toch onthoudt je steeds de toegankelijke melodieën. Hoogtepunt is het titelstuk. In dit epic geeft de band 30 minuten lang zijn visitekaartje af. Geen buitensporige uitspattingen van individuele bandleden, maar een geweldige groepsprestatie, al moet gezegd worden dat Tommy Karevik blijft verbazen met zijn magistrale stem. De teksten zijn gebaseerd op "Aniara", een space-verhaal van Nobel-prijswinnaar Harry Martinson. Ongetwijfeld dé progmetalplaat van het jaar 2010, al heb je het idee dat de band nóg beter kan." (Bert Treep) En Bert heeft gelijk. Het is jammer dat er nog zo vaak ge-rifft wordt, anders was de plaat dicht in de buurt gekomen van een album als "Change" van The Quest. Sevent Wonder treedt op tijdens het ProgPower Festival, op 30 september in Shiwa te Baarlo, Shiwa, op één avond met onze Almelose trots The Barstool Philosophers en de gedeeltelijke Sieges Even-voortzetting Subsignal.

NIEUW
Wilson, Jonathan - Desert Raven
Van "Gentle Spirit" (Bella Union, 2011)
"Zijn stem heeft iets weg van die van wijlen Elliott Smith. Jonathan Wilson zingt met datzelfde omfloerste geluid dat je ook meteen voor Smith innam. Maar Wilson, die in de jaren negentig vergeefs geprobeerd heeft het als soloartiest te maken, gaat veel psychedelischer te werk. Zijn liedjes beginnen vaak gewoontjes, om dan te ontsporen in minutenlange psychedelische exercities. De sfeer op "Gentle Spirit" is die van Amerikaanse West-Coast-platen uit de late jaren zestig." (Gijsbert Kamer, Volkskrant; waardering: 4 uit 5 sterren) Bovenstaande kunnen we helemaal beamen, behalve dan dat het met die exercities wel meevalt. Wilson is vooral een knappe sfeertekenaar. En daar aan toevoegen dat het album uitstekend op het Bella Union-label van voormalige Coctea Twin Simon Raymonde past. Dit "Desert Raven" is gebouwd door een gedubbeld gitaarmotiefje dat klinkt als een stonede Allman Brothers Band (of de lome Motorpsycho-sound t.t.v. "Phanerothyme"). Dit wordt ondersteund met voorzichtige Mellotron-strings. Zalig. Zie http://songsofjonathanwilson.com/ .

INTERVIEW MET RENÉ KROON, TOETSENIST VAN SUN CAGED
Sun Caged    - Reductio Ad Absurdum
                       - Moebius Knot / Full Circle
Dit in het kader van het onlangs verschenen "The Lotus Effect" (Lion Music, 2011)
Sun Caged is de progmetalband rond ex-Lemur Voice-gitarist Marcel Coenen, met ook de Almelose toetsenist René Kroon, die we ook kennen van The Barstool Philosophers. "The Lotus Effect" is een zeer dynamisch, uiterst afwisselend album, dat progmetalcliché's listig weet te omzeilen. Alles doet uiterst doordacht aan en ondanks enkele behoorlijk technisch aandoende passages (vooral in het lange slotstuk "Ashtamangala") is er ruimte voor melodie en atmosfeer. Zoals bij een groep als Sieges Even. Net als die groep heeft Sun Caged een zanger (Paul Adrian Villarreal) die het niet in de ultra-hoogte zoekt, maar een prettige, 'humane' zangstem heeft met genoeg warmte. Vooral Coenen en Kroon leveren even knappe als meeslepende soli af. De productie en mix (door Coenen en Kroon) is helemaal áf en het gelikte artwork van Bas Hoebink (bassist van The Barstool Philosophers) werkt mee aan de topkwaliteitsuitstraling. Zie: http://www.myspace.com/suncaged . "Reductio Ad Absurdum" is een van de meest gedragen nummers van de plaat, meer symfonische rock dan progmetal. De cleane stem van  Paul Adrian Villareal krijgt hier ruimte om te schitteren. De instrumental  "Moebius Knot" draaien we op suggestie van René zelf. Het is een intrigerend stukje muziek: een vreemd staccato-ritme, niet minder vervreemdende akkoordenovergangen, afgemaakt door flitsende soli van René en Marcel...

WERELD VOL MUZIEK
Glaz - Ar Rannou (Les Séries)
Van "Holen Ar Bed (Le Sel De La Terre)" (Déclic Communicatior/Virgin France, 1998)
Een paar weken geleden draaiden we in het kader van een Wereld Vol Muziek een nummer van “Ar Gest”, na “Escalibur” het tweede album van Glaz. Bij het zoeken naar schaarse informatie over de Bretonse band ontdekten we dat er nog een derde CD verschenen was, getiteld “Holen Ar Bed”. De symfonische folkrock van de eerste twee platen wordt hier vervolmaakt in toegankelijke, mooi geproduceerde songs waarin typische folkinstrumenten als Uilleann pipes, low & tin whistles, bombardes en Ierse dwarsfluiten te horen zijn. Daarnaast zijn er hoofdrollen weggelegd voor zangeres Nathalie Brignognen, gitarist Yves Ribis en bassist Yann Honore. Laatstgenoemde produceerde een paar jaar later met Zaw nog een soloplaat, waarop zijn prominente gefrette en fretloze basspel in een wat elektronischer folkrockconcept is gesetteld.

FOLK
Imagined Village, The - Sweet Jane
van “Empire & Love” (Ecc, 2010)
Dit is het tweede album van het folkcollectief The Imagined Village. Onstaan in 2004 met het idee de engelse folk net iets anders te brengen verzamelde producer Simopn Emmerson muziekanten om zich heen. Naast Martin en Eliza Carthy, Billy Bragg, Paul Weller en Chris Wood deden ook mensen uit de dance scene mee, van o.a Trans-Global Underground. Het eerste album kwam heel toepasselijk op Peter Gabriel's Real World label uit. Het tweede album zag het daglicht in 2010. Op deze plaat vinden we ook o.a. Andy Gangadeen op drums, die ook in de H Band speelde. Naast bewerkte folk standards als “Scarborough Fair” en opvallende covers als “Cum On Feel The Noize” is er zeker ruimte voor eigen werk. “Empire & Love” schijnt een nieuw daglicht op de Engelse folk met veel oosterse invloeden en dansbare beats. Zie http://imaginedvillage.com/ .

 
Sunday 07 August 2011 Show No. 954
HERUITGAVE
Earth & Fire - Love Of Life
                        - The Last Seagull
Van "To The World Of The Future" (Polydor, 1975 / Esoteric Recordings, 2011)
“To The World Of The Future” was het vierde album van Earth & Fire en eigenlijk de laatste die binnen het progressieve rockgenre viel. De Haagse band had zijn symfonische sound uitgebreid met lichte jazzrock- en funkinvloeden na een optreden tijdens een festival waarop ook Mahavishnu Orchestra optrad en waarvan men erg onder de indruk was. Tevens was het toetsenarsenaal behoorlijk uitgebreid, zodat de Mellotron en het orgel gezelschap kregen van onder andere ARP Synthesizers en Fender Rhodes. Dit laatste instrument heeft, naast een prachtige gitaarsolo, een hoofdrol in het sfeervolle, instrumentale “The Last Seagull”. Toch bevatte het album ook de gebruikelijke singles, waaronder “Love Of Life”. De plaat was al eens eerder heruitgebracht in 1998 op de drie albums bevattende compilatie “3 Originals”, maar is nu ook eindelijk separaat verkrijgbaar. De bonustracks bestaan uit een tweetal funky instrumentale B-kantjes en twee singles, waarvan met name “What Difference Does It Make” de ommezwaai naar een wel erg commercieel geluid markeert. Tevens is er een curieuze reclamespot toegevoegd, die ook ooit als B-kantje verscheen en die stukjes van de plaat laat horen vergezeld van een Veronica-achtig commentaar, dat abusievelijk vermeldt dat het om de derde LP van Earth & Fire gaat. Meer info: http://www.cherryred.co.uk/esoteric/artists/earthandfire.php

NIEUW
Wobbler - This Past Presence
              - A Faerie's Play
Van "Rites At Dawn" (Termo Records, 2011)
Wobbler is een Noorse symfonische rock-band rond toetsenist Lars Fredrik Froislie van White Willow. Waar White Willow folk-invloeden toelaat en vanaf "Signal To Noise" een modernere benadering tracht te maken van 'traditionele' prog, daar kiest Wobbler voor een klassiek seventiesgeluid. Velen hebben het al gezegd: Wobbler is wel heel erg een Yes-kloon. Dat geldt zeker voor de eerste helft van het album, al klinkt Wobbler vooral door de zang, nog meer als Druid en England: een Yes-kloon-kloon dus...;-) "This Past Presence" is de opening van de tweede helft (kant B van de LP-editie), waar toch afgeweken wordt van die lijn, ten faveure van een meer typisch Scandinavisch geluid (denk aan Änglagård en oude Anekdoten), middels invloeden van King Crimson en vroege Gentle Giant. Het nummer kent diverse sfeer- en tempo-wisselingen en heeft een grootse finale (en dat allemaal in slechts zesenhalve minuut!). "A Faerie's Play" ligt dan wel weer meer in de lijn van plaatkant 1. Ergo: voor vernieuwing moet je bij Wobbler niet zijn, maar voor seventiesprog met alle klassieke kenmerken (veel Mellotron, rinkelende Rickenbacker-bas, etc) in een dynamische hedendaagse productie ben je bij Wobbler aan het juiste adres. Zie: http://www.myspace.com/wobblermusic

NIEUW
Barclay James Harvest (Jon Lees'...) – She Said
Van “Live At High Voltage”  (Concert Live, 2011)
Deze opname is afgelopen weekeinde gemaakt op het High Voltage Festival in het Londense Victoria Park. En was een paar minuten na de show al te verkrijgen. BJH viert dit jaar de 40ste verjaardag van het album “Once Again”. Dus veel nummers van deze plaat werden gespeeld, waaronder het voor vanavond gekozen  nummer “She Said”. Naast BJH speelden ook Mostly Autumn, Pallas, Neal Morse en Spock's Beard op het festival, en natuurlijk was er een kleine reünie van Morse met Spock's Beard. De live albums zullen terzijnertijd ook in de winkels verkrijgbaar zijn. Zie http://www.barclayjamesharvest.com/  en  http://concertlive.co.uk/product.php?id=121

HERUITGAVE
Fantasy - Circus
              - Young Man's Fortune
Van "Paint A Picture" (Polydor, 1973 / Aurora, 2010)
Met de door de platenmaatschappij bedongen nieuwe, weinig fantasievolle groepsnaam Fantasy bracht de oorspronkelijk Firequeen hetende Engelse band eind 1973 zijn debuut “Paint A Picture” uit. De melancholieke, vaak met de Moody Blues vergeleken symfonische pop/rock stond deels in het teken van het tragische overlijden van hun oorspronkelijke gitarist Bob Vann. Er was al eens een Japanse heruitgave op cd verschenen, waarvan we ooit het aan Vann opgedragen The Award hebben gedraaid. Eind 2010 verscheen op het in obscuur materiaal gespecialiseerde Aurora, dat zelf al net zo obscuur is, een nieuwe heruitgave, waarbij waarschijnlijk een LP-exemplaar als master is gebruikt, terwijl er tevens een B-kantje van een single is toegevoegd. Overigens werd het tweede album van Fantasy, “Beyond The Beyond” pas 20 jaar na het uiteenvallen van de band uitgebracht. Meer info: http://www.theraremusicshop.com/fantasy---paint-a-picture-new-cd--bonus-track-prog-489-p.asp

NIEUW
Vannelli, Gino & The Metropole Orchestra  -  Brother To Brother
Van "The North Sea Jazz Festival 2002" (MIG, 2011)
Eindelijk! Niet lang na het concert dat Pat Metheny in 2003 met het Metropole Orkest gaf op North Sea Jazz, is nu ook de samenwerking van de Canadees Gino Vannelli met datzelfde orkest aan het zilveren schijfje toevertrouwd. We hebben op de kop af drie jaar geleden al een nummer uit dit concert kunnen laten horen. Dit kon, omdat het jubileumboek van het Metropole Orkest een bonus-DVD-bevat met hoogtepunten uit de carrière van het orkest. En dit was zeker een hoogtepunt! Met name Vannelli's progressieve jazzpopnummers uit de jaren '70 lenen zich uitstekend voor een uitvoering met het enige full time symfonie-orkest ter wereld dat goed jazz en pop kan spelen. Het lekkerste werd tot het laatst bewaard, want het concert eindigt met de trits "People Gotta Move" / "I Just Wanna Stop" / "Brother To Brother". Wij kiezen het hoogtepunt. Let op de fijne jazzrockgitaarsolo door de uit Borne afkomstige (en in Almelo geboren!) topgitarist Peter Tiehuis. Waarbij de fills van drummer Arno van Nieuwehuize verraden dat hij veel naar Simon Phillips geluisterd heeft. Zie http://www.ginov.com/ en  http://www.metropoleorkest.nl/

LIVE-TIP / LOKALE TROTS
The Barstool Philosophers - Afterglow
Van het album “Sparrow” (eigen beheer, 2008)
Een lekkere sferische naar prog-metal neigende plaat met af en toe een Queensrÿche-randje.  Onze Almelose trots staat op de eerste dag van Progpower Europe 2011, het driedaagse festival in Baarlo, van 30 september tot en met 2 oktober. The Barstool Philosophers zijn bezig met een tweede album, er zijn al zo'n 22 nieuwe nummers klaar. Het album zal eind 2011 of begin 2012 verschijnen. Zie: http://www.thebarstoolphilosophers.com/wordpress/

IN MEMORIAM
America - Sandman
Van het debuut “America” (Warner Bros, 1972)
Afgelopen 27 juni is Dan Peek, zanger en muzikant van de Amerikaans-Engelse rockband America, overleden. Peek richtte America in 1970 op samen met enkele andere zoons van legerofficieren die in Engeland waren gelegerd. De grootste hit van America kwam in 1972, “A horse with no name” dat op het debuutalbum America stond. Latere singles konden dat succes nooit evenaren. Peek verliet America in 1977 om zich toe te leggen op een carrière als gospelmuzikant, en overleed 27 juni op 60-jarige leeftijd. Het toepasselijke “Sandman” was na “Horse With No Name” de tweede hit van het debuut. Zie http://www.venturahighway.com/index.php

IN MEMORIAM
Eris Pluvia - In The Rising Mist
Van "Rings Of Earthly Light” (Musea, 1991)
Deze week bereikte ons het bericht dat toetsenist Paolo Ratici (1965 – 2011) van de Italiaanse progformatie Eris Pluvia is overleden. Het debuut van de groep, “Rings Of Earthly Light”, kwam uit in 1991 en werd al snel een kleine klassieker binnen de progscene omdat de band een duidelijke eigen weg zocht waarbij ze zowel de opkomende progmetal-stroming helemaal links lieten liggen als wel ook de extreme hang naar vervlogen tijden die veel retroprogbands zou opleveren. De officiële site (http://www.erispluvia.it) maakt overigens nog geen melding van dit feit.

IN MEMORIAM
Threshold - Light And Space
Van "Hypothetical" (InsideOut, 2000)
Ook op woensdag overleed ex-Threshold zanger Andrew McDermott na al een aantal maanden met serieuze gezondheidsproblemen te hebben gekampt. Mac, zoals hij meestal genoemd werd, maakte van 1998 t/m 2007 deel uit van deze band en is als zodanig op 4 studio-albums en de nodige fanclub- en live-releases te horen. McDermott was gezegend met een krachtige volbloed rockzangstem die het echter ook goed deed in de wat rustiger nummers. “Hypothetical” was het tweede album waar op hij te horen was en de opener van dat album laat hem en de band in al haar facetten voor bij komen. Bron: http://www.thresh.net/

IN MEMORIAM
Supersister - The Battle
Van "Iskander" (Polydor, 1973 /  Esoteric Recordings, 2008)
En dan nog een beetje te laat: 20 juli jl. is na een lang ziekteproces bassist Ron van Eck van Supersister overleden. Na het eerdere overlijden van Sascha van Geest had iedereen gedacht dat de reünie zoals die in 2000 plaats had gevonden nu wel definitief voorbij zou zijn, maar in 2011 kwam plots het bericht dat er weer opgetreden zou gaan worden. Kort daarna werd alles weer afgelast, naar nu blijkt door de ziekte van Van Eck. We draaien een track van vierde Supersister-album “Iskander”, waarop een flinke koerswijziging werd ingezet, door een conceptalbum over Alexander De Grote af te leveren en flinke ruk in de richting van jazzrock te maken. Drummer Marco Vrolijk en fluitist Sascha van Geest waren er dan ook niet meer bij en Stips en Van Eck haalden saxofonist Charlie Mariano en drummer Herman van Boeyen binnen de band en drummer /percussionist Pierre Moerlen is ook duidelijk aanwezig in het gekozen nummer. Bron: http://supersister.nl/

HERUITGAVE
Grobschnitt – The Clown
Van Jumbo (English version) (Brain, 1972 /1998 / Revisited / SPV, 2007)
“Jumbo” was het derde album van deze unieke Duitse prog band. De plaat kwam zelfs in 2 talen uit. Op de CD-versies staan beide uitvoeringen achter elkaar op één schijf. In 2007 was de laatste heruitgave, die door de financiële problemen bij moederlabel SPV maar heel kort verkrijgbaar is geweest. We gaan luisteren naar de Engelse versie van “The Clown”. Grobschnitt is de laatste jaren in een nieuwe bezetting waarin ook kinderen van bandleden zijn opgenomen weer erg actief. Zie Zie http://www.grobschnitt.de/

NIEUW
John Foxx and Theo Travis – Before You Disappear
Van “Torn Sunset” (Edsel Records, 2011)
Misschien niet helemaal passend binnen ons programma maar de heerlijke ambientklanken van Brian Eno met de fluit van Theo Travis passen wel bij het lome broeierige weer van de afgelopen dagen. Het idee voor de samenwerking is in 2005 ontstaan toen de voormalige Ultravox-voorman Theo hoorde spelen tijdens de soundcheck bij een optreden van Harold Budd. Zie ook http://www.theotravis.com  en http://www.metamatic.com/ .

Peter Gabriel - Make Tomorrow
Van het album “OVO” (Real World / Virgin, 2000)
Gabriel schreef in 2000 de muziek voor de Millenium Dome Show, het grootse spektakel in de Londense Millennium Dome. Dit werk heette “OVO” (Latijn voor 'ei'). Aan het project werd meegewerkt door onder meer Neneh Cherry, Liz Frazer en tal van muzikanten uit minder voor de hand liggende muziekstromingen. Het resultaat was een bundeling van wereldmuziek, waarbij de beelden even belangrijk waren als de muziek. Op dit album ook het prachtige “Make Tomorrow”, gezongen door een fraai vocalistentrio: Liz Frazer (Cocteau Twins), Paul Buchanan (The Blue Nile) en de Amerikaanse folkzanger Richie Havens. Zie http://www.petergabriel.com/discography/track/Make_Tomorrow/1496