Sunday 23 April 2011 Show No. 939

NIEUW
Sun Domingo feat. Steve Hogarth - Till Then We Wait
Sun Domingo - It's Happening Now
Van "Songs For End Times" (GlassVille, 2011)
Na Paatos' "Breathing" is dit de tweede release op het nieuwe Nederlandse label GlassVille, van de als prog-manager bekende Rob Palmen. Het is alweer een album dat ook zo in de K-Scope-stal had gepast. Progressieve pop is de best dekkende term, met elementen Porcupine Tree, The Pineapple Thief en Marillion. Dat we die laatste twee bands noemen is niet zo gek: de productie is van Bruce Soord, voorman van The Pineapple Thief. En Steve Hogarth verleende vocale medewerking aan het pakkende "Till Then We Wait". Verrassend is de medewerking van Adrian Belew te noemen, die een Frippertronics-achtige gitaarpartij levert aan één nummer. Een energieke instrumental doet dan weer denken aan Rush. Niet een plaat om meteen van je stoel af te vallen, maar met spanning genoeg en zeer toegankelijk.

NIEUW
Glen Drover    – Colors of Infinity
                         – Mirage
van “Metaulusion” (Magna Carta, 2011)
Een Megadeth-lid in Xymphonia… wie had dat ooit gedacht. Maar Glen Drovers eerste soloplaat staat bol van de klassiekers die hij interpreteert op zijn metalfusion-achtige manier. Daarnaast levert hij ook nog eens vijf eigen composities aan. Naast Glen vinden we Jim Gilmour (Saga) op toetsen en nog een aantal andere gast muziekanten waaronder leden van Opeth, UFO en natuurlijk Megadeth. De covers die Glen heeft gekozen zijn voornamelijk uit de jazzrockhoek waaronder nummers van Al DiMeola, Frank Zappa en Jean-Luc Ponty. We hebben gekozen voor een eigen nummer en een klassiek Jean-Luc Ponty-stuk: “Mirage”.

NIEUW (VOOR ONS IN IEDER GEVAL)
Lunatic Soul - The Final Truth
Van het album “Lunatic Soul” (K-Scope, 2008)
"Achter Lunatic Soul schuilt de Pool Mariusz Duda: bassist, zanger en creatief brein van Riverside. De metal-omlijsting die vaak bij Riverside wordt gebruikt is hier vervangen door meditatieve, ambientachtige muziek. Het merendeel van het album is gevuld met gedoseerd opbouwende songs, waarin de spanning sluimert en het metal-temperament soms subtiel even de kop opduikt om je wakker te houden. (Mark Dyson, Lust For Life)

NIEUW
Stuart Hamm - Going To California
Van "Just Outside Of Normal" (eigen beheer, 2011)
De superbassist brengt z'n platen nu in eigen beheer uit en dit "Just Outside Of Normal" is derhalve via CDbaby te bestellen. Ondanks dat wist hij wél een hele rij bekende collega-muzikanten te strikken, zoals de gitaristen Frank Gambale, Robert Fripp en Joe Satriani. De laatstnoemde heeft hij vaak begeleid en Fripp kent hij vast van een G3-tournee met Satriani. Stilistisch gaat 'ie breed: de melodieuze gitaarnummers met Satriani hadden zo op diens eigen platen gekund, Fripp speelt mee in een ambietesk goedmoedig liedje en Hamm ruimt zelfs plek in voor een humoristisch gebrachte polka. Intiem hoogtepunt is de gekozen Led Zeppelin-cover, waarin Hamm zelf de lead speelt en zijn bas uiterst gevoelig laat klinken.

HERUITGAVE
Simon And Garfunkel                       - The Boxer
                                               - The Only Living Boy In New York
Van "Bridge Over Troubled Water" (Columbia, 1970/Sony-Legacy, 2011)
Na vijf platen waarop hun perfecte harmoniestemmen en akoestische gitaren centraal stonden, wilden Paul Simon en Arthur Garfunkel met “Bridge Over Troubled Water”, net als voorheen The Beatles en de Beach Boys, de studio als instrument gaan gebruiken. Het werd hun meest succesvolle plaat, maar betekende tevens het einde van de samenwerking. Enkele fraaie stukjes studiotechniek in de gekozen nummers zijn de in de trappengalerij opgenomen echoënde drums en de solo, waarvan het geluid gevormd werd door een Bach trompet en een steelgitaar samen te voegen in “The Boxer” en het talloze malen dubbelen van de vocalen in “The Only Living Boy In New York”, dat bijna een Mellotron-achtig effect heeft. Onlangs werd een 40 jarig jubileum-exemplaar van de plaat uitgebracht, waarbij tevens een live-opname uit 1969 zit plus een DVD, met de destijds omstreden documentaire “Songs Of America” en het actuele “The Harmony Game”, een soort Classic Album-aflevering over de totstandkoming van deze klassieker.  Overigens zou de plaat onbewust de nodige invloed hebben op de geschiedenis van de progressieve rock. In een recente BBC-documentaire gaf Steve Howe toe dat Yes bewust 3 maanden en 1 dag aan “Close To The Edge” had gewerkt, om de drie maanden die aan “Bridge...” waren besteed te kunnen overtreffen. Het resultaat was een mijlpaal in de symfonische rock. Toch was dat ellenlange studiogefreak voor Bill Bruford reden om de band te verlaten.

NIEUW / JAZZROCK / WORLD-FUSION
Trilok Gurtu & Simon Phillips + NDR Bigband - Beaucoup
Van "21 Spices" (MIG, 2011)
Een toppercussionist en een topdrummer zorgen voor wervelende polyritmiek, die het loeistrakke Duitse ensemble onder leiding van Achim Keller echter niet van de wijs brengt. In dit nummer horen we ook fijn ploppend baswerk van Michel Alibo, die op zijn instrument de Indische 'katak'-percussie van Gurtu lijkt te willen imiteren.

OPENER/HERUITGAVE
Box Of Frogs: Two Steps Ahead
Van "Box Of Frogs" (Epic, 1984/Esoteric Recordings, 2011)
Box Of Frogs was geformeerd rondom leden van The Yardbirds en maakte in de jaren '80 twee albums, “Box Of Frogs” (1984) en “Strange Land” (1986). Opvallend was niet zozeer de muziek, die ergens tussen rock en blues zat, met typische jaren '80-synth effecten, maar de gastmusici. Jeff Beck en Jimmy Page lagen nog voor de hand, maar onder andere ook Steve Hackett, Rory Gallagher, Roger Chapman, Max Middleton en Peter-John Vettesse maakten hun opwachting. In 1996 waren de twee platen al eens op één CD heruitgebracht door Renaissance Records, maar in februari dit jaar gaf Esoteric Recordings ze weer afzonderlijk uit, aangevuld met drie bonustracks. We hebben dit keer niet voor een song met Steve Hackett, maar voor een met Jeff Beck gekozen.

LIVE-TIP
Cinematic Orchestra, The featuring Patrick Watson - Breathe
                                                                                   - That Home
Van "Ma Fleur" (Ninja Tune, 2007)
Op 29 april spelen Patrick Watson en zijn band The Wooden Arms met het Koninklijk Concertgebouworkest in Amsterdam. In het verleden speelde hij al eens met een heel ander orkest, namelijk The Cinematic Orchestra en wel op het album “Ma Fleur”. Niet alleen zong en speelde hij op diverse nummers, hij was ook mede-componist. Op “Breathe” is de Canadees alleen als pianist te horen en krijgt Fontella Bass de credits voor de zang, op het korte “That Home” (een soort reprise op het al eens eerder gedraaide “To Build A Home”) horen we hem ook als vocalist. Informatie over het concert:
http://www.concertgebouworkest.nl/page.ocl?pageid=29&filter=concert&concert=591

LIVE-TIP
Fish – Zoe
Van het album “13th Star” (eigen beheer, 2007)
Fish, de charismatische zanger en oud-frontman van de welbekende Britse band Marillion, komt weer naar Nederland voor een unieke, akoestische show onder het motto 'minder is meer'! Fish heeft tijdens zijn langdurige carrière veel prachtige songs geschreven, die hij deze avond op een andere wijze zal brengen. Hij kleedt de liedjes uit om ze vervolgens te reconstrueren tot een intieme song. Piano, gitaar en zang, meer is niet nodig. Fish wordt bijgestaan door toetsenist Foss Paterson en gitarist Frank Usher (de drie F’s). De Fishheads Acoustic Tour doet Nederland vier maal aan:
03/05 Uden, De Pul
14/05 Zoetermeer, De Boerderij
15/05 Haarlem, Patronaat
16/05 Leeuwarden, MC Schaaf

NIEUW / LIVE-TIP
Jan Akkerman - Mena Muria
Van het album “Minor Details” (Digimode Entertainment, 2011)
Op "Minor Details" is Akkerman niet alleen gitarist en componist, maar ook de producer en de technicus. Akkerman spreekt van 'de meest rijke CD uit mijn loopbaan'. Hij heeft er met tussenpozen in totaal 3 jaar aan gewerkt. De gitaarvirtuoos speelt de composities met zijn vaste band: toetsenist Coen Molenaar, bassist Wilbrand Meischke en drummer Marijn van den Berg. Trompettist Eric Vloeimans is gastsolist op twee stukken. Akkerman toert de aankomende 2 maanden nog door Nederland en is o.a. op 29 mei in de Tamboer te Hoogeveen te bewonderen.

MONUMENT
Big Big Train - The Wide Open Sea
Afkomstig van "Far Skies Deep Time" (English Electric, 2010)
Als er één band is die meer en meer waar voor je geld levert dan is het wel het Britse Big Big Train. Hun laatste album noemen ze zelf een EP maar het is gewoon de lengte van een flinke LP. De introductie van zanger / multi-instrumentalist Dave Longdon was al voelbaar op de voorloper “The Underfall Yard” maar op deze song is zijn invloed overduidelijk. “The Wide Open Sea” is een 'ghost story' met als leidraad Jacques Brel en zijn zeilreis rond de wereld die hij in 1973 begon.

UIT DE OUDE DOOS
Mark-Almond – The Little Prince
van “Rising” (CBS, 1972)
NEEEHEEE niet de voormalig Soft Cell-zanger, maar de band rond Jon Mark en Johnny Almond.
Het gekozen stuk is afkomstig van het derde album “Rising”. Op deze plaat maakt de band lijzige jazzy prog met een lekkere ijle sfeer. Overigens weet de band ook zeker wel wat 'rocken' is, zoals vooral is te horen op de twee lange (geïmproviseerde) stukken. Blazer Almond heeft een melancholische wijze van spelen, wat zeer bepalend is voor het geluid van de band, ook al zijn de composities van de hand van zanger-gitarist Mark. Beide heren hadden al een naam opgebouwd in de Britse muziekwereld. Zo had Mark al een plaat gemaakt met Alun Davies en schreef met Mick Jagger werk voor Marianne Faithfull. Almond had zijn leerschool bij Zoot Money en the Alan Price set. Beide heren ontmoetten als leden van John Mayall’s Bluesbreakers. Een extra blazer word aan de band toegevoegd om het geluid wat vetter te maken. Ook vinden we Ken Craddock op toetsen (heerlijk spel op de Fender Rhodes overigens) die ooit nog in een bandje zat met Alan White.

SLOTNUMMER
Anekdoten – Kiss of Life
van “From Within” (Virta, 1999)
“From Within” is het derde album van Anekdoten, alweer 12 jaar geleden uitgebracht. En de band is al 20 jaar actief. Hoewel de band wel af en toe optreedt, is het aan het platenfront redelijk stil rond de band. Laatste activiteit is de in 2009 verschenen compilatie “Chapters” op het Britse K-Scope-label.


Sunday 17 April 2011 Show No. 938

The Flower Kings – Compassion cd1-9 4:45
Van “Stardust We Are” (Foxtrot, 1997)
De afsluiter van de eerste CD van de dubbelaar “Stardust We Are” is gelijk een van de hoogtepunten met een heerlijke gitaar solo. Hiermee bewijst bandleider Roine Stolt dat epische stukken niet lang hoeven te zijn. Of er ooit nog een nieuwe Flower Kings-plaat gaat komen is niet duidelijk aangezien de heren Stolt en Bodin momenteel “muzikale meeningsverschillen” hebben.

NIEUW
Pendragon CD2 Empathy 11:21
Van "Passion" (Pendragon Toff Records / Snapper, 2011)
Creatief blijven, nieuw werk scheppen, je niet willen herhalen zonder je oude fans van je te vervreemden. Ga er maar aanstaan. Op voorganger "Pure" was de stijlbreuk met het verleden zó groot, dat sommige fans hun bandje niet meer herkenden. Op "Passion" weet Pendragon-zanger/gitarist/componist Nick Barrett op een dusdanige manier te schipperen tussen modern en klassiek, stevig en gevoelig-lyrisch, symfonische en andere soorten rock, dat dit iedereen zou moeten kunnen bekoren, zonder dat het resultaat halfslachtig of lafhartig aandoet. Luister maar naar het wervelende, vol stijl-, sfeer- en tempowisselingen gestopte "Empathy", dat een optelsom is van alle genoemde elementen.

NIEUW
Palmer, Del   - Shared Rituals - CD 5 - 5:58
                        - Dancer - CD 11 - 6:14
Van "Gift" (Credible Records, 2010)
Nu Kate Bush met haar binnenkort te verschijnen album met heropnamen, “Director's Cut”, volop in de picture staat, is het wellicht aardig ook aandacht te besteden aan de nieuwe cd van haar voormalige partner en bassist Del Palmer. “Gift” is de opvolger van zijn debuut “Leap Of Faith” uit 2007. Deed hij op die plaat - op een enkele gitaarsolo na - nog nagenoeg alles, op Gift heeft hij de hulp ingeroepen van een echte drummer, waardoor de sound een stuk warmer aandoet. De muziek heeft wel wat van de ingetogen liedjes van Duncan Browne: subtiele begeleiding, warme stem en fraai baswerk. Palmer is niet alleen een begenadigd bassist, die naast het werk met Bush onder meer te horen is op Billy Sherwoods Pink Floyd-coveralbums “Back Against The Wall” en “Return To The Dark Side Of The Moon”, hij is ook een prima toetsenman en gitarist. Dat laatste is goed te horen in “Dancer”, dat wel wat wegheeft van “Follow You, Follow Me” maar dan met gitaar. Dit eigen beheer-product is te bestellen bij de muzikant zelf: http://www.delpalmer.com .

NIEUW
Uriah Heep CD6 Trail Of Diamonds 6:27
Van "Into The Wild" (Frontiers, 2011)
Louis Rentrop noemt in iO Pages 100 Uriah Heeps debuut voor het Italiaanse Frontiers de beste Heep sinds "Abominog" (1982). Nu was er onsinziens, binnen het afgebakende licht-progressieve Uriah Heep-hardrockgeluid, weinig mis met de voorganers "Sonic Origami" (1998) en "Wake The Sleeper" (2008) en deze ligt in dat verlengde. Deep Purple is door de combinatie van machtig rollende Hammondorgelsounds en scherpe, maar melodieuze gitaarsoli nooit ver weg. "Trail Of Diamonds" is een van de meer mysterieus aandoende stukken van het album.

NIEUW
21 Eyes of Ruby - Vleugellam
Harvest - De Stille Zwerver
Van “Prog.NL” (eigen beheer-uitgave van Progwereld.org, 2011)
Afgelopen woensdag bestond de Nederlandstalige prog-site progwereld.org 10 jaar en ter gelegenheid daarvan kwam er een speciale CD met 10 Nederlandse progbands uit. Het progwereld team wilde speciale aandacht geven aan de Nederlandse prog-bands, echter met Nederlandse zang, want naar eigen zegge waren ze in die 10 jaar recenseren niet vaak met het Nederlands gezongen progrock in aanraking gekomen.

21 Eyes of Ruby bestaat uit drie Limburgse jonge mannen die vastbesloten zijn in hun missie om 21 albums te musiceren onder één dezelfde naam: “Conquer The World”. De band debuteerde in 2007 met het goed ontvangen dubbelalbum “Conquer The World Pt. 2 & 3″ en de website ‘3VOOR12′ roept de plaat zelfs uit tot ‘Hollandse Nieuwe’. En tot nu toe gaat dat gestaag maar vooral ook gedreven door. Eén EP, twee normale albums en zelfs een dubbel-CD in amper vijf jaar is voor een niet volledig professionele band bijzonder te noemen. De stijl van 21 Eyes of Ruby is complex te noemen. Het bevat elementen van The Smashing Pumpkins, Tool Radiohead  en The Mars Volta.

Harvest is dan niet gevestigd in Nederland (maar in Spanje), doch aangezien de zangeres Monique van der Kolk een Nederlandse is, is de groep toch uitgenodigd om mee te doen aan dit eenmalige project. Harvest werd in 2007 opgericht door Jordi Amela, Jordi Prats en Monique van der Kolk. De twee Jordi’s hadden hun sporen in de symfo al verdiend met hun neo-prog band Dracma. In 2009 verscheen het debuut Underground community binnenkort verschijnt het tweede groepsalbum.

IN HET NIEUWS / LIVE-TIP
The Tangent - A Crisis In Midlife - cd 1 - 7:13
Afkomstig van "Not As Good As The Book" (InsideOut, 2008)
Nog deze maand april verschijnt de tweede, en door fans gefinancierde, DVD van deze nu weer volledig Britse formatie The Tangent getiteld “Going Of On Two”. Het bevat een compleet optreden live-in-de-studio à la het fameuze Old Grey Whistle Test. Het zijn ook de eerste opnamen met nieuwe leden Luke Machin (gitaar, zang) en Tony Latham (drums). De band zal op 24 mei a.s. te zien zijn in de Boerderij in Zoetermeer en in september hoopt men het album “COMM” uit te brengen.

NIEUW / LIVE-TIP
John Waite - Shadow Of Love

Van het album “Rough & Tumble” (Frontiers, 2011)

John Waite kennen we van zijn glansrijke carrière als frontman en zanger van The Babys. Met hits als “Everytime I Think Of You” en “Isn’t It Time”  veroverde deze groep eind jaren '70 en in het begin van de jaren ’80 de wereld. Ook solo was Waite succesvol met o.a. zijn gigantische hit “Missing You”. Vervolgens richtte John Waite samen met o.a. Neal Schon (Journey)  de band Bad English op in 1989. Ook met Bad English maakte Waite weer hele mooie platen en scoorde hij met “Time Stood Still” weer een dikke hit. Het is in die songs dat Waite op z'n best is. In classic-rockballads. Liedjes die een beetje slepen, zodat hij kan doortrekken. " (Theo Hakkert, Tubantia / TwenteUitDeKunst) Waite is op 21 april te zien in De Kade in Zaandam en op 22 april in De Pul te Uden.

HERUITGAVE
King Crimson – In the Wake of Poseidon CD4 8.25
van “In The Wake of Poseidon” (E'G 1970 / DGM, 2011)
Het tweede album van King Crimson in glorieuze 5.1 Surround Sound-mix en natuurlijk een nieuwe stereo-mix door de van Porcupine Tree bekende Steven Wilson. Hoewel niet zo verrassend als het debuut is “In The Wake of Poseidon” ook een zeer aangename plaat, die in het verlengde ligt  van zijn voorganger. Ook niet zo verwonderlijk, aangezien veel van dit materiaal al ten tijde van het deguut live werden gespeeld. De Afsluiter “The Devil's Triangle” is een bewerking van Holsts “Mars” uit “The Planets”. Helaas was hier geen multi track meer van, dus is de 5.1-mix een zongenaamde up-mix. We gaan luisteren naar het mooie titelnummer dat wat weg heeft van het titelstuk van de voorganger.

HERUITGAVE
Aquarelle: Magie Des Sons - CD 7 - 8:30
Van "Live À Montreux" (Atlantic, 1978/Belle Antique 2010)
Het uit Québec, Canada afkomstige Aquarelle maakte in de jaren 70 van de vorige eeuw twee platen voor Atlantic. De jazzy instrumentale progressieve muziek wist echter nauwelijks de cultstatus te ontgroeien, ondanks een optreden tijdens het Montreux Jazz Festival in Zwitserland. De tweede plaat bevat een weergave van dat concert, dat voornamelijk uit nieuw materiaal bestond. De obscure platen werden vorig jaar door het Japanse Belle Antique als zogenaamde SHM-CD's heruitgebracht, maar doordat de mastertapes blijkbaar niet al te best meer waren, is met name de kwaliteit van het studiodebuut “Sous Un Arbre” it 1977 niet al te best. Toch is het leuk om dit materiaal eens te horen, aangezien dit soort muziek - buiten de Canterbury Scene en landgenoten als Maneige - niet veel gemaakt werd. Er is niet veel over deze band te vinden op het internet. Prog Archives geeft een aardig samenvatting: http://www.progarchives.com/artist.asp?id=2466 .

NIEUW
PB II - Book Of Changes  (23 januari 2010 de Boerderij)
Van “IO Pages 100 Celebration (eigen beheer-uitgave iO Pages, 2011)
Onlangs verscheen het 100ste nummer van het progressief en symfonische blad iO Pages, dat in 15 jaar tijd ongeveer 6000 pagina's publiceerde over onze geliefde muzieksoort. Daarom werd bij die 100ste editie een DVD gevoegd met live-opnamen van 16 bands. Alle opnamen komen uit het filmarchief van John Vis. Wij kiezen PB II, de doorstart van het fameuze Plackband. De groep bestaat uit de Plackband-leden Michel van Wassem, Ronald Brautigam en Tom van der Meulen aangevuld met  Harry den Hartog op basgitaar.

OBSCUUR
The Neon Philharmonic – Midsummer Night CD5 5.44
van “The Moth Confesses” (Warner Bros, 1969 / Sundazed, 1995)
Het debuut van dit uit Nashville afkomstige project geleid door een persoon met de curieuze naam Tupper Saussy,  is een obscure rock opera (door de makers zelf phonographic opera genoemd) die nog voor The Who's “Tommy” verscheen. En is een samenwerking met zanger Don Gant en het Nashville Symphony Orchestra. Het resultaat is een vorm van lekker georkestreerde licht psychedelisch pop met soms een zoete inslag. De vocalen doen denken aan die van Neil Diamond en muzikaal zijn er overeenkomsten met “MacArthur Park” van Jimmy Webb.

UIT DE VERGEETDOOS
Air - Biological - cd 9 - 6:05
Van "Talkie Walkie" (Source / Virgin, 2004)
“Talkie Walkie” uit 2004 is het derde volwaardige album van het Franse duo Air en is een album dat een stuk subtieler uitviel als het voorgaande album “10.000 Hz Legend” uit 2001. De songs lijken op het eerste gehoor simpeler maar zitten vol kleine subtiele details die met name bij aandachtig luisteren hun geheimpjes prijs geven.

ONVERWACHTE HOEK
John Dyson - Eagle - cd 5 - 8:33
Afkomstig van "Different Values" (1994, Surreal To Real)
Een tijdje terug lieten we al eens de track “Moonwind” horen van het gelijknamige album van de Britse elektronische muziek groep Wavestar. Een fraai staaltje atmosferische Floydiaanse elektronische muziek. Datzelfde kunstje herhaalde Wavestar lid in de jaren 90 nogmaals op zijn album “Different Values” met het nummer “Eagle”.


Sunday 10 April 2011 Show No. 937

NIEUW
Houston - Hold On
               -Pride
Van het album “Houston” (Rocket Records, 2010)
Debuutalbum van het uit Zweden afkomstige Houston, de band rond het duo Freddie Allen en Hank Erix. Op dit album worden ze o.a. bijgestaan door gitarist Tommy Denander. Houston staat garant voor prima AOR en de muziek doet denken aan Survivor, Boston, Foreigner and Journey. Maar dan in het nu, want zoals de leden zelf zeggen: AOR is tijdloos. De eerste single "Hold on" heeft veel air-play gekregen in Zweden en Finland. Alle typische AOR-ingrediënten komen aan bod. Prachtige catchy refreinen die uit volle borst mee te zingen zijn Uitstekende songs en een prima productie.  Songs als “Pride”, “Hold On”, “She’s A Mstery” en “1000 Songs” gaan erin als koek. De Engelse uitgave van dit album bevat ook nog eens twee geweldige bonustracks. Houston is voor de melodieuze rock liefhebber een echte aanwinst.

NIEUW
Pandora - 03.02.1973
Van "Sempre E Ovunque Oltre Il Sogno" (AMS, 2011)
Erik Neuteboom noemde dit Italiaanse album in iO Pages 99 'een van de beste progressieve rock-albums die er tot nu toe dit millennium verschenen zijn' en verleende het album predikaat 'vette krent'. Het blijkt in de eerste plaats een ontzettend drúk album. Het muzikale equivalent van de kakofonie die ontstaat als je Italianen in een groepje hoort discussieren. Vooral in de eerste paar stukken slaat de muzikale meeslependheid hierdoor compleet dood. In de loop van het album wordt de muziek behapbaarder: in de Italoprogtraditie uit de jaren zeventig geschoeide muziek vol razende toetsenriedels, af en toe een gevoelige gitaarpartij en hier en daar een welkome oase van rust middels een ingetogen akoestische passage. Zoals te horen is in dit "03.02.1973". Dat nummer klinkt Neuteboom Genesis-achtig in de horen. Niet zo gek, want het is een eerbetoon aan Genesis. Of meer nog aan Peter Gabriel. Blijkbaar was de schrijver die dag in 1973 bij een Genesis-concert. Ten minste, dat leidt je af uit de vertaling die google maakt van de tekst die te vinden is op de site van Pandora: http://www.pandoramusic.eu/Testi/TestiTorino.htm .

NIEUW / SYMFONISCHE JAZZ-FUSION
Pat Metheny & Metropole Orkest -Are You Going With Me?
Van "Live In Concert" (IMV, 2011)
In 2003 was Pat Metheny de 'artist in residence' op het North Sea Jazz Festival. Hij gaf op bijzondere wijze invulling aan deze titel door niet met eigen groepen over te komen, maar samenwerking te zoeken met de meest uiteenlopende Nederlandse aan jazz gerelateerde artiesten. Waaronder dus het Metropole Orkest. Dit concert is nu eindelijk op DVD verkrijgbaar. Bij de transparante muziek van Metheny hoor je de orkest-arrangementen eigenlijk al een beetje voor je. De arrangeurs hebben dan ook geen rare fratsen uitgehaald, maar uitgeschreven waar de stukken om vroegen. Tegelijkertijd is het resultaat wel degelijk spannend en geslaagd. Zoals blijkt uit deze fijne Pat Metheny Group-klassieker van het album "Offramp" uit  1981, waarin Metheny zijn kenmerkende gitaarsynth-geluid aanwendt. De voor Metheny-muziek zo typerende neuriepartijen worden trouwens vertolkt door Fay Lovsky (niet in dit nummer trouwens).

OPNIEUW/SIX DEGREES....
Redfern, Jon: Give Away Your Heart I
Unthanks, The: Give Away Your Heart
Redfern, Jon: Give Away Your Heart II
Van "May Be Some Time" (Reveal Records, 2007) en "Last" (Rabble Rouser, 2011)
Onlangs draaiden we de intieme cover van King Crimsons klassieker “Starless” uitgevoerd door The Unthanks. Een andere cover op dat album is “Give Away Your Heart” van de met Nick Drake vergeleken zanger/gitarist Jon Redfern. Het nummer staat op zijn debuut “May Be Some Time”, waaraan we enige tijd geleden al eens aandacht schonken. Op zijn derde plaat, “What Else But Love” uit 2008 zingt Becky Unthank op één nummer mee en om het nog spannender te maken zong Rachel Unthank op haar soloplaat “Cruel Sister” een cover van River Man van Nick Drake. Volgens de liner notes van Last gaat “Give Away Your Heart” trouwens niet over de liefde, maar over Redferns reactie op de beslissing van Engeland om met de oorlog in Irak mee te doen.

HERUITGAVE
Caravan – Winter Wine
van “In The Land Of Grey And Pink” (Decca/Universal, 1971/2011)
Er zit weer leven in de band uit Canterbury: eerst vorig jaar in de vorm van een show voor ITV die binnenkort op DVD zal verschijnen en nu het nieuws dat in mei een nieuwe versie van “In The Land Of Grey And Pink” zal verschijnen in het kader van het 40-jarig jubileum ervan. Het wordt warempel een 3 disc editie met het originele album, een CD vol met onuitgebracht werk en een DVD-A met het album in 5.1 gemixt door niemand minder dan Steven Wilson, die overigens met nóg een prog classic aan het mixen is, waarover binnenkort waarschijnlijk meer.

LIVE-TIP
Pallas - The Alien Messiah
Van het onlangs verschenen album “XXV” (Mascot, 2011)
“Het spelplezier van alle leden is zeer hoorbaar, neem alleen al de gitaarsolo’s van Niall Mathewson of alle toetsensolo’s van Ronnie Brown, en dan houden we de gitaarriffs en toetsenpaletten van beide heren nog buiten beschouwing. En dan praat ik nog niets eens over het grommende basspel van Graeme Murray of het opzwepende drumgeluid van Colin Fraser. Ach, luister “The Alien Messiah” maar, daar zit alles in. Inclusief een spookachtig gesproken gedeelte van Paul Mackie. (naar een gedeelte uit Markwin Meeuws' recensie voor Progwereld.org) Wat verder leuk is te vertellen is dat op de Pallas-website  een uitleg van het concept staat, compleet met teksten en commentaar van alle vijf leden, en dat track voor track. Leuk om eens een keer de plaat te beluisteren met deze gegevens erbij. Zie: http://www.pallas.f2s.com/page4/page4.html Pallas speelt 14 april in zaal Zeche in Essen en 15 april op het iO Pages Festival in de Boerderij te Zoetermeer.

OPENER

Il Trono Dei Recordi – A Memorable Fancy
van “Il Trono Dei Recordi, The Labyrinth” (1994)
Lekker retro prog plaatje en tevens eenling van deze Italiaanse band. In die tijd toch wel een van de betere releases.
 

LIVE-TIP
Dilemma: Comfort Zone Arena
Van "iO Pages Sampler” (1996)
Zoals te lezen was in nummer 100 van iO Pages was Dilemma na zijn SI Music-album “Imbroccata” uit 1995 bezig met de opnames voor een opvolger. Eén van die nummers verscheen op een verzamel-CD die bij het tweede nummer van iO Pages was gevoegd. Dilemma speelt vrijdag 15 april tijdens het Prog Festival mede georganiseerd door ditzelfde magazine.

LIVE- TIP
Yogi Lang - A Better Place For Me
Van het album “No Decoder” (Soul Food, 2010)
Yogi Lang is de zanger van het Duitse RPWL en “No Decoder” zijn eerste soloplaat. De muziek op dit album blijft dicht bij het vertrouwde RPWL-geluid. Het is een lekker relaxte plaat geworden, die  een behoorlijke Pink Floyd- danwel David Gilmour-sfeer ademt. Op 16 april speelt Lang in Zentrum Altenberg te Oberhausen en op 15 april in de Zoetermeerse Boerderij tijdens het iO-Pages jubileum festival.

LIVE-TIP
Iona – Man
van “Woven Cord” (Alliance, 1999)
Iona zal op 14 april spelen in het Zwolse Hedon en op 16 april in Zoetermeer op het iO Pages Festival. Of dit stuk van “Book Of Kells” gespeeld zal worden, valt te betwijfelen. Dit is een opname van een speciaal arrangement met orkest, opgenomen in de Royal Festival Hall te Londen met the All Souls Orchestra.

OBSCUUR
Archive           - Winter
                        - Beautiful World
Van "Demos And Tracks From The Archives" (Eigen beheer, 2010)
Toen Archive de zogenaamde Pledge-actie begon om de DVD “Live In Athens” te produceren, kon je ook een CD bestellen met demo's en archiefmateriaal. Aangezien de Engelse band zich in de loop der jaren aardig veelzijdig ontwikkeld heeft, geeft deze schijf een interessant beeld. Zo horen we in de gekozen tracks muziek die wel wat weg heeft van Air, terwijl een speciale uitvoering van “Nothing Else” van het debuut “Londinium” behoorlijk de Portishead-kant opgaat. Verder staan er ook remixen op van een sideproject, getiteld “Birdpen”. Deze CD zal niet in de verkoop komen, maar wie weet brengt de band, geheel conform haar naam, een keer een officieel album uit met Archief-materiaal.

WERELD VOL MUZIEK / SEVENTIES
SBB - Going Away / Mountain Melody
Van "Follow My Dream" (1978 / Metal Mind 2006)
"Follow My Dream" was het zesde album van de legendarische Poolse eclectische progressieve rockband SBB. Beide plaatkanten bevatten een suite, in beide gevallen bestaand uit vier naadloos in elkaar overlopende stukken. Daarbinnen worden songmatige delen (met Engelse zang) afgewisseld met kosmische instrumentale delen. Vooral die laatste passages zijn interessant: door de meeslepende melodieën en door de fraaie gelaagde synthesizerpartijen en -soli. Deze heruitgave uit 2006 bevat een half uur aan extra materiaal en uitgebreide liner notes.

 
Sunday 3 April 2011 Show No. 936

NIEUW
Kayak - Man In The Cocoon (live)
The President - You're Gonna Like It (live)
Van "Kayak & Guests With A Tribute To Pim Koopman - Live In Paradiso" (eigen beheer, 2011)
Op 22 november 2010 werd er in Paradiso een muzikaal eerbetoon gehouden voor Pim Koopman, de Kayak-drummer/componist die 364 dagen ervoor volkomen onverwacht overleed. Natuurlijk speelde Kayak daar, maar alleen het laten horen van muziek van Kayak zou geen recht doen aan het schetsen van de man, die vooral in de jaren '80 de stille kracht achter veel Nederlandse muziek was - van de gelikte pop van Maywood ("Rio"!) en José van Luv' ("I Will Follow Him"!) tot de op Amerikaanse leest geschoeide radiorock van Vitesse, The President en Diesel: Koopman produceerde het, componeerde ook veel en speelde bovendien allerlei partijen zelf in de studio in. Neem bijvoorbeeld The President: een duo dat hij vormde met zanger Okkie Huysdens, ook al zo'n veteraan achter de schermen in Nederpopland. Okkie zong, maar Pim deed verder alles. Dit zonnig klinkende "You're Gonna Like It" heeft op een of andere manier ook iets Steely Dannerigs. Ook Kayaks "Man In the Cocoon" is een Pim-nummer, met tekst van zangeres Cyndie Oudshoorn, die niet alleen opnieuw de sterren van de hemel zingt, maar ook de door Leo Blokhuis gepresenteerde avond georganiseerd heeft. De DVD ligt niet in de winkel, maar is te bestellen via http://kayakonline.biedmeer.nl

NIEUW
Nordagust - Elegy
Van "In The Mist Of Morning" (Karisma Records, 2010)
Nordagust is een Noorse groep met een mystieke, zwaar Gotische uitstraling. Dat Gothic-element zit 'm vooral ook in de theatrale vocalen van de androgyn klinkende Daniel <Solur> Solheim. De muzikale uitwerking is namelijk zwaar symfonisch: een waarlijke kathedraal aan Mellotron-strings golft aldoor over je heen. Wel een Gotische kathedraal, laat dat duidelijk zijn...;-) Door de aldus opgezette slepende muziekstukken, snijdt ook nog regelmatig de vlijmscherpe elektrische gitaar van Solheim. Govert Krul beschrijft dit album op Progwereld zo ongeveer als de mooiste muziek ooit gemaakt - da's wat overdreven. Het is wel een zeer indringende luisterervaring: alsof Änglagård Andy Bell van Erasure heeft weten te strikken (zong die immers ook niet op het übergotische "The Fall Of The House Of Usher"?). Zie ook http://www.nordagust.com

HERUITGAVE
Christmas, Keith     - Foothills
                                   - The Astronaut (Who Wouldn't Come Down)
                                   - Life In Babylon
Van "Tomorrow Never Ends - The Anthology 1974-1976 (Manticore/Esoteric Recordings, 2010)
Keith Christmas maakte in 1974 en 1976 twee platen voor het ELP-label Manticore, “Brighter Day” en “Stories From The Human Zoo”, die vorig jaar verzameld werden onder de titel “Tomorrow Never Ends”. Ondanks de aanwezigheid van producers Pete Sinfield en Greg Lake en instrumentalisten als Ian Wallace, Ian McDonald en Mel Collins, was Brighter Day eerder een progressieve liedjesplaat dan de progressieve rock die je op basis van genoemde namen zou verwachten. De tweede plaat heeft nog minder progressieve elementen, mede doordat er vooral met musici uit de LA-scène werd gewerkt. Toch zitten er ook hier progressieve elementen in, zoals de ARP 2600 synth in laatstgenoemde twee nummers. Christmas is nog steeds actief en werkt weer aan een nieuwe plaat. Website: http://www.keithchristmas.co.uk/

HERUITGAVE
Eberhard Schoener feat. Sting - Only The Wind
Van "Flashback" (1978, MIG, 2011)
In 1977 kwam Andy Summers met een voorstel naar zijn verse Police-collega's Sting en Stewart Copeland. Hij kende een Duitse muzikant/producer die een groots multi-mediaproject wilde opzetten en daarvoor onderlegde muzikanten zocht. Iets voor The Police misschien? De drie hadden op korte termijn geld nodig en dit tripje naar Duitsland kon wel eens lucratief uitpakken. Zo gezegd zo gedaan. En zo kreeg Eberhard Schoener, de Duitse muzikant in kwestie, het voor elkaar de complete Police op z'n plaat te laten spelen, achteraf slechts korte tijd vóór de internationale doorbraak van het trio. Schoener hoorde Sting bij toeval zingen en was zo gecharmeerd van zijn 'unieke, ongeschoolde, maar krachtige hoge tenor', dat hij 'm ook een prominente vocale rol gaf in "Flashback", zoals hier is te horen. Tussen de stuwende symfonisch aangeklede zanggedeelten bevindt zich een kosmische synth-sectie die geheel past in de Duitse synthesizerschool. Deze heruitgave met nieuwe 'liner notes' bevat ook een dance-remix van een ander door Sting gezongen nummer. Zie http://www.eberhard-schoener.com
Album-info te vinden op site http://mig-music.de/

LIVE-TIP
Deep Purple - Before Time Began
Van het album “Rapture Of The Deep (Eagle Records, 2005)
De muziek van Deep Purple heeft een onbeperkte houdbaarheidsdatum en het is dus ook geen wonder dat de mannen van Deep Purple ons landje al meerdere keren getrakteerd hebben op grote live optredens. Het aantal concerten waarbij een orkest betrokken was is echter op één vinger te tellen. Opgericht in 1968 heeft de legendarische Britse hardrockband inmiddels vele tijdloze klassiekers op zijn naam staan. De grootste hit “Child In Time” dingt jaar in jaar uit mee naar de nummer 1 positie in de Top 1000 Allertijden. Maar ook nummers als “Smoke On The Water”, “Hush” en “Strange Kind Of Woman” staan in de kast van elke rockliefhebber. “Rapture Of The Deep” is het meest veelzijdige Purple album na gitarist Ritchie Blackmore's vertrek. OK, niet veel echte hardrock, maar wel kwaliteitsnummers die vernieuwend zijn en waar de huidige rockbands jaloers op mogen zijn. Op vrijdag 2 december 2011 geeft Deep Purple een bijzonder concert in GelreDome XS Arnhem. Waarom bijzonder? Omdat een groot orkest het concert muzikaal zal begeleiden. De voorverkoop voor dit speciale concert van Deep Purple begon al op vrijdag 25 maart.

Pink Floyd - Pigs
Van “Animals” (EMI, 1977)
; op Youtube is een interessante filmcollage van DJ VjZman te zien waarin is te zien hoe de foto shootings voor de album cover verliepen.

Het legendarische opblaasbare varken dat op het albumcover en later in Pink Floyd-live-shows te zien was, is de creatie van Roger Waters. Het oorspronkelijke ontwerp is van ERG uit Amsterdam.  De foto van de elektriciteitscentrale Battersea Power Station is wat dat betreft dan ook geen trucfoto. Naast de originele cover zit er ook een verhaal achter de foto:

Dag 1
Op de dag waarop de foto genomen zou worden stonden 11 fotografen en 3 filmteams klaar voor de opnames. De lucht had een fantastische sfeer met dreigende bewolking. Er was één scherpschutter ingehuurd die, in het geval van ongewild wegvliegen van het varken, de ballon met een gemikt schot weer naar de aarde toe moest laten komen. Het duurde echter zo lang eer het 13 meter lange varken opgeblazen was, dat het die dag niet de lucht in is geweest.

Dag 2
De manager huurde de tweede dag de scherpschutter niet in, om wat geld te besparen. Het varken ging de lucht in, en werd op de grond onder controle gehouden via lange touwen. Tijdens de opnamen zorgde een onverwacht sterke windvlaag dat het varken kon ontsnappen. Nog voordat er een goede foto was genomen, zagen ze het varken snel verdwijnen, en zonder scherpschutter was er niemand die daar iets aan kon doen. Het varken zweefde in de officiële landingsroutes voor vliegtuigen met de bestemming Heathrow. Een piloot deed de eerste melding, waarna een politiehelikopter op onderzoek ging. Die rapporteerde een varken boven Londen. De helikopter volgde het onverwachte vliegend voorwerp tot een hoogte van 5.000 voet, waarna het terug moest keren. De luchtvaartautoriteiten gaven een algemene waarschuwing uit naar alle piloten dat er een 13 meter lang, roze, vliegend varken ongecontroleerd boven de hoofdstad vloog. Ze konden het varken op de radar volgen tot Detling, nabij Chatham te Kent, waar het al op een hoogte van 18.000 voet vloog. Het varken daalde uiteindelijk op het land van een landelijke boerderij te Kent. Het Pink Floyd-team had niet genoeg fotomateriaal voor het album. De roadies haalden het varken die nacht op, en brachten het terug naar Londen.

Dag 3
Het ondertussen opgelapte varken werd opnieuw de lucht in gelaten, op een dag met helder blauwe luchten. Het was dan ook noodzakelijk om uiteindelijk toch een trucfoto te maken. De foto die te zien is op het album is de lucht van de eerste dag, gecombineerd met het varken van de derde opnamedag.
“Animals” is een conceptalbum dat lijkt geïnspireerd door het boek “Animal Farm” van George Orwell, omdat net zoals in het boek de drie centrale nummers van het album dieren gebruiken voor het beschrijven van menselijk gedrag.

De honden (dogs) representeren megalomane zakenmensen, die denken dat ze alles onder controle hebben. Echter ze gaan aan het eind ten onder ("Dragged down by the stone").
De varkens (pigs) verwijzen naar, en is een aanval op, diegene de daadwerkelijk de controle hebben: politici en opiniemakers.
De schapen (sheep) representeren ten slotte de overgeblevenen. Zij volgen blind, zonder zelfreflectie en zonder mening. Echter er is een sprankje hoop in het nummer als ze in opstand komen en ze een achtervolgende hond doden.
Pigs (Three Different Ones) schopt naast de algemene doelgroep van moralisten, zelfverheerlijkenden en tirannen ook specifiek tegen de schenen van "Mary Whitehouse". Zij was in die tijd een zelfbenoemde beschermer van de Britse popmuziekmentaliteit.

OPENER
Survivor - It's The Singer Not The Song
van “Vital Signs” (Scotti Bros, 1984)
Survivor is samen met Thin Lizzy en Stryper toegevoegd aan het Loreley Rock The Nation Festival. Thin Lizzy overigens met weer veel "oroginele leden" in de bezetting. “Vital Signs” was het 5de album van de groep rond Jim Peterik en Jimi Jamison. In Nederland misschien niet heel succesvol, maar in Amerika reikte het tot nummer 16 in de Billboard Top 100. Drie singles haalden de top 20, waarvan twee de top 10. Het droeg bij tot de status van Survivor als een van de belangrijkste, meest invloedrijke AOR-bands.

LIVE-TIP
Roger Waters - Empty Spaces
Van het album “The Wall Live In Berlin” (Mercury, 1990)
Dit is een live registratie van het concert op 21 juli 1990 met een scala aan gastmuzikanten, op het geplande nummer “Empty Spaces” worden de vocalen verzorgd door Bryan Adams. Eigenlijk betreft het de 'extended version' van “Empty Spaces”, “What Shall We Do”, dat weggelaten werd van het album, maar wel altijd in de live-shows én in de film van Alan Parker fungeerde. Waters' nieuwe The Wall tournee doet komende week drie maal Arnhem aan, op 8, 9 en 11 april en is op 18 juni nog te zien in Dusseldorf.

IN HET NIEUWS
Yes - Machine Messiah
van "Drama" (Atlantic, 1980)
De vergelijking met een soapserie gaat zo langzamerhand behoorlijk op als het gaat om de Yes-saga. De band ging de studio in met nieuwe zanger Benoit David en toetsenist Oliver Wakeman maar al vlot kwam daar producer Trevor Horn bij en nu blijkt dus ook dat ex-Yes lid Geoff Downes niet alleen speelt op het aanstaande album “Fly From Here” (release juli 2011 op Frontiers) maar nu ook weer volwaardig lid is en daarmee Oliver Wakeman heeft vervangen.
Betrouwbare bron: http://www.bondegezou.co.uk/wnyesm.htm

WERELD VOL MUZIEK
Crack - Si Todo Hiciera Crack
Van “Si Todo Hiciera Crack” (CBS/Si Wan, 1979)
Het enige album van deze Spaanse groep geldt als een van de juwelen der Spaanse progressieve rock. In alle 7 composities is een prachtige harmonie tussen toetsen, gitaar en fluit te horen. We horen invloeden van Genesis (de gevoelige piano-akkoorden en meeslepende Mellotron-golven) en Jethro Tull (de fluitpartijen), maar het typische Spaanse karakter en de doorwrochte composities staan borg voor een boeiende en emotioneel geladen luisterervaring. (naar Prog Archives)

TRAGISCH
Gowen/Miller/Sinclair/Tomkins - Before A Word Is Said
Afkomstig van "Before A Word Is Said" (Europa Records, 1981)
In april 1981 neemt toetsenist Alan Gowen (ex-Gilgamesh, ex-National Health) samen met Richard Sinclair, Trevor Tomkins en Phil Miller in zijn flat het album "Before A Word Is Said" in de wetenschap dat dit echt letterlijk zijn zwanenzang zou worden. Op 17 mei 1981 nog voordat het album daadwerkelijk is uitgebracht overlijd hij aan leukemie.

OPNIEUW
Johnson, Eric           - The Sea And The Mountain
                        - Soul Surprise
Van "Up Close" (Vortexan, 2010)
Nog een intermezzo en een track van het fraaie nieuwe album van gitarist/zanger Eric Johnson, instrumentale stukken met Johnsons melodieuze gitaarsound in meervoudige hoofdrollen. Overigens verscheen een tijdje terug ook de CD/DVD-set Live From Austin Texas 1984 en aangezien Johnsons debuut als soloartiest, Tones, in 1986 verscheen is wel duidelijk dat het hier om vroeg werk van de meester gaat. Wellicht later meer hierover.

SLOTNUMMER
Wishbone Ash – Eyes Wide Open
Van “Clan Destiny” (Eagle Records, 2006)
Wishbone Ash gaat op “Clan Destiny” verder in de stijl die we van hen gewoon zijn. Knappe gitaarduels, die altijd al zo typisch voor de band hen zijn geweest -  ditmaal gebracht door oudgediende Andy Powell en nieuwkomer Muddy Manninen. De herkenbare harmonieën zijn ook weer van de partij. De Fin Manninen weet bovendien zijn stempel op de sound te drukken met zijn slide en lap steel gitaar. Verwacht nu niet dat de nieuwe nummers zullen uitgroeien tot klassiekers, maar de composities zijn zonder meer knap te noemen. Rock, blues, country, pop en zelfs wat meer exotische klanken – dit is een uitstekende verzameling nummers. Ondanks het feit dat het muzikaal vakmanschap uitstekend is. Wishbone Ash weet na 36 jaar nog steeds albums uit te brengen waar je echt van kunt genieten, ook al wordt een album als “Argus” niet geëvenaard.