• Sunday 30 September 2012 Show No. 1011

    NIEUW
    Marsh, Rhys And The Autumn Ghost - Wooden Heart
    - The Place Where You Lay
    Van "The Blue Hour" (Termo Records, 2012)

    Op het derde album van de Noorse Brit Rhys Marsh en zijn band The Autumn Ghost is de rol van blazers nog groter dan op voorgangers "The Fragile State Of Inbetween" en "Dulcina". De Mellotron is minder prominent aanwezig, sinistere sferen die op de voorgangers plots konden opduiken is ingeruild voor een nog consequenter doorgevoerd herfstig karakter (What's in a name?). Het staccato koperblazersthema van het korte "Wooden Heart" is de uitzondering op de regel. 'Chamber prog' is een term die hier en daar van stal wordt gehaald voor het geluid van The Autumn Ghost, bestaande uit musici van o.a. Jagga Jazzist, National Bank en Emmerhoff. Op Marsh na spelen er nu alleen maar Noren mee en is het album ook geheel in Noorwegen opgenomen. Resultaat is een derde Autumn Ghost-album van grote schoonheid in successie.
    Website: http://rhysmarsh.com/.

  • NIEUW
    Forgas Band Phenomena - Ultraviolet
    Van "Acte V + NEARfest 2010" (Cuneïform, 2012)

    In iO Pages 110 was "Acte V" van het Franse Forgas Band Phenomena een Vette Krent en na enige research bleek dat het album overal hogelijk gewaardeerd werd. De recensent van Allmusic riep zelfs uit dat deze '21ste eeuwse jazzrock' een 11 op een schaal tot 10 verdient. Hoog tijd dus om ons in deze band te verdiepen, die nog niet eerder in Xymphonia aan bod kwam. Toch maakt de band rond drummer Patrick Forgas al sinds 1997 albums, zij het met flinke tussenliggende pauzes. Forgas zelf debuteerde al meer dan 40 jaar geleden in de Franse prog- en jazzrockscene, al was hij jarenlang inactief. De huidige Phenomena-bezetting bevat een aantal jonge talenten, waaronder de zeer sterke 27-jarige gitarist Benjamin Violet. Verder vinden we in de groep een saxofonist, trompettist, violiste, toetsenist en bassist. De kleurrijke en afwisselende progressieve jazzrock heeft weliswaar raakvlakken met RIO, maar is niet te zwaar op de hand en even speels als meeslepend. Bij het nieuwe album zit een DVD met het complete optreden op NEARfest 2010, waar al diverse stukken van "Acte V" werden gespeeld, zoals "Ultraviolet", met fraaie soli voor viool en gitaar.
    Website: http://www.cuneiformrecords.com/bandshtml/forgas.html.

    NIEUW
    McLaughlin, John (And The 4th Dimension) - Not Here Not There
    - Wonderfall
    Van "Now Here This" (Mediastarz/Abstract Logix, 2012)

    In januari dit jaar werd de godfather van de jazzrockgitaar, John McLaughlin, 70 jaar. Dat hij nog steeds een liefhebber is van dynamische jazzrock bewijst het over twee weken verschijnende “Now Here This”, de tweede CD die hij met zijn nieuwe begeleidingsband The 4th Dimension uitbrengt. Vooral de nieuwe drummer Ranjit Barot zorgt, samen met bassist Etienne M'Bappe voor een enorme drive, waarover McLaughlin en de dit keer vooral als toetsenman excellerende Gary Husband heerlijk soleren. We kiezen echter voor de meer ingetogen stukken. Allereerst het melodieuze, licht fusion-getinte “Not Here Not There” en vervolgens “Wonderfall”, een fraaie ballade die door de fretloze bas en Moog-achtige keyboards wel wat weg heeft van “A Remark You Made” van Weather Report, te vinden op het album “Heavy Weather”.
    Website: http://www.johnmclaughlin.com/.

    NIEUW
    Mangala Vallis - Welcome To The New World
    Van "Microsolco" (Maracash Records, 2012)

    "Microsolco" is pas het derde album in 10 jaar tijd van de Italiaanse groep. De eerste twee platen waren zwaar geïnspireerd op de gouden jaren '70, "Microsolco" bevat ook compactere, meer catchy songs met een rechtlijniger structuur. Er zijn ook lijnen naar jaren '80 neoprog te vinden, zonder de seventiessaus overigens in de fles te laten. Wél alweer vertrokken is voormalig PFM-zanger Bernardo Lanzetti, die overigens wel meermalen in de bedankjes voorbij komt. Zanger Roberto Tiranti is een generatie jonger en heeft een stem met de klankkleur van Daniel Gildenlow. Zijn sterke zang ligt erg goed in het gehoor, evenals de vele fraaie keyboardpartijen.
    Website: http://www.mangalavallis.it/.

    NIEUW
    Panzerballett – (I've Had) The Time Of My Life
    Van "Tank Goodness" (Gentle Art Of Music, 2012)

    Panzerballett is een Duitse band die muziek maakt die meestal omschreven wordt als jazzmetal. Zelf houden we het liever op math-jazzrock, gezien de polyritmische vondsten en precieze, afgemeten gitaarlicks. Daarbij houdt het gezelschap wel van verrassende covers. Op “Tank Goodness”, de vierde plaat inmiddels, zijn dat “Some Skunk Funk” van The Brecker Brothers, “Giant Steps” van John Coltrane, “Take Five” van The Dave Brubeck Quartet en tenslotte het hilarische, van Bill Medley en Jennifer Warnes bekende “(I've Had) The Time Of My Life”. Het nummer geeft prima de stijl weer die de beide gitaristen, samen met een saxofonist, een gedreven ritmetandem en gastzangers voor ogen hebben.
    Website: http://www.panzerballett.de/.

    (OP)NIEUW
    Pineapple Thief, The – Reaching Out
    van "All The Wars" (Kscope, 2012)

    Door de loop der jaren heeft The Pineapple Thief zich ontwikkeld tot een van de bekendere bands in het zogenaamde 'post prog'-genre. Op voorganger "Someone Here Is Missing" leek de groep een wat luchtiger, poppy koers te hebben gekozen. "All The Wars" komt daarvan terug en bevat een aantal stevige songs die inhaken op het latere werk van Porcupine Tree. Anderzijds is er ook meer ruimte voor sfeer en melancholie, meer passend bij labelgenoten als No-Man. In het uitgesponnen slotstuk “Reaching Out” komen beide werelden ten slotte mooi samen. The Pineapple Thief zal op 1 december zal optreden in Metropool, Hengelo. Het is een zogenaamd 'double headline concert' met InMe. Een dag eerder doet dezelfde combi 013 in Tilburg aan en een dag na Hengelo wordt De Boerderij door beide groepen bezocht.
    Website: http://www.pineapplethief.com.

    LIVE-TIP
    Knight Area – Wakerun
    Van “Nine Paths” (The Laser's Edge, 2011)

    Knight Area was aanvankelijk een soloproject van toetsenist/componist Gerben Klazinga. Na het verschijnen van debuutalbum “The Sun Also Rises” in 2004, besloot men een band te vormen. De oorspronkelijke zevenmansformatie is sinds december 2007 teruggebracht tot een bezetting van vijf muzikanten. In deze samenstelling werd ook het derde album “Realm Of Shadows” (2009) uitgebracht, evenals het live-dubbelalbum “Rising Signs From The Shadows” (2010). Aan het vierde album “Nine Paths”, dat in oktober vorig jaar is verschenen, is medewerking verleend door Charlotte Wessels, de zangeres van de symfonische metalband Delain. Knight Area’s muziek is echte neo-prog met een dikke knipoog naar Arena en IQ. Knight Area is één van de optredende bands aankomend weekend op het iO Pages Progfestival, op zaterdag 6 oktober in De Boerderij in Zoetermeer.
    Website: http://www.knightarea.com/

    LIVE TIP
    Amos, Tori – Winter
    Van “Little Earthquakes” (EastWest / WEA, 1992)

    Motel Mozaïque en de Doelen presenteren de enige Nederlandse show van de ‘Tori Amos Gold Dust Orchestral Tour featuring the Metropole Orkest conducted by Jules Buckley’. Na haar optreden met Het Metropole Orkest, twee jaar geleden, besloot de Amerikaanse zangeres Tori Amos een heel orkestraal album te maken. Dit precies twee decennia na haar succesvolle solodebuut. Nieuweling “Gold Dust” bevat echter geen nieuwe liedjes van Tori Amos, maar orkestrale bewerkingen van eerder uitgebracht werk. Het genoemde concert vindt morgen plaats, maandag 1 oktober dus, in De Doelen in Rotterdam. Van dat 20 jaar oude debuut “Little Earthquakes” komt “Winter”. De arrangeur van “Gold Dust” heeft er vast niet veel werk mee gehad, want het heeft in zijn oorspronkelijke uitvoering al een orkestraal einde. Het nummer gaat over haar relatie met haar vader, die dominee is.
    Website: http://www.toriamos.com/.

    NIEUW/LIVE-TIP
    Anima Mundi - Flying To The Sun
    Van "Live In Europe" (eigen beheer, 2012)

    Deze Cubaanse groep baarde in 2010 opzien met "The Way": een schitterend symfonisch rock-album met sterke, lange composities. Bovendien werd er op topniveau op gemusiceerd en heeft de zanger een gave, wendbare, loepzuivere stem. Een van de bands eerste concerten in Europa, in Helmond, is op DVD is vastgelegd. De van diverse professionele DVD-producties bekende symfofan John Vis heeft een rustige en zeer adequate registratie gemaakt met meerdere camera's. Velen ontdekten pas laat dat Anima Mundi al meer dan 10 jaar actief is en dat het debuut "Septentrión" al uit 2002 stamt. Uit die tijd resteren alleen nog de gitarist en toetseniste (samen de componerende as waarom de band draait). Een doedelzakspeelster zorgde toen nog voor Keltische invloeden, à la Iona. Hier is ze speciale gast op "La Montaña del Vigía" van dat debuut. De overige songs stammen van "Jagganauth Orbit" (2008) en vooral "The Way", zoals ook dit "Flying To The Sun". Tot besluit is er een kleine vooruitblik op een vierde album, gekoppeld aan de gitaarsolo uit Genesis' "Firth Of Fifth". Anima Mundi speelt op het iO Pages Progfestival op 6 oktober in De Boerderij in Zoetermeer.
    Website: http://www.animamundimusic.com/site/.

    LIVE-TIP
    K2 – Encounter Of Absence
    Van "Black Garden" (Magna Carta Records, 2010)

    Aanstaande zaterdag treedt K2 voor het eerst in Nederland op tijdens het iO Pages Progfestival in Zoetermeer. Deze Amerikaanse band rondom Ken Jaquess met Spock's Beard-toetsenist Ryo Okumoto in de gelederen, maakte twee jaar geleden het album“Black Garden”. Op die plaat maakte zanger Josh Gleason nog grote indruk met zijn sterk op Peter Gabriel gelijkende stem. Zijn plek zal worden ingenomen door Brent George terwijl de uitstekende gitarist Karl Johnson vervangen wordt door Steve Poloni.
    Website: http://www.myspace.com/k2ken.

    LIVE-TIP
    Riverside – Egoist Hedonist
    Van het album “Anno Domini High Definition” (InsideOut, 2009)

    Op 23 maart 2013 zal de Poolse groep Riverside optreden in de Metropool in Hengelo. De voorverkoop is gisteren, 29 september begonnen. De reden voor de tournee is het nieuwe album dat op dit moment nog in de maak is. Frontman Mariusz Duda heeft de titel alvast verklapt: "Shrine Of New Generation Slaves". We hadden jullie graag hier al wat van het nieuwe werk laten horen, maar het is er simpelweg nog niet. In november komt er al een single uit, het album verschijnt vervolgens in januari 2013. Tot die tijd schotelen we je graag nog even wat oudere nummers voor, maar niet getreurd, dat is ook erg lekker.
    Website: http://www.riversideband.pl/en/index.php.

    SEVENTIES
    Green, Peter - Slabo Day
    Van "In The Skies" (PVK/Lotus, 1978 / Sactuary Records/Castle Music, 2005)

    Blues in Xymphonia? In het geval van Peter Green en zijn toenmalige comebackplaat “In The Skies” ligt het iets subtieler. Niet alleen putte de voormalige Fleetwood Mac-gitarist veel steun uit de aanwezigheid van Snowy White, tevens stond zijn voormalige partner Peter Bardens hem op toetsen bij. Vooral de invloed van White is behoorlijk groot, wat mede verklaart waarom White een repetitie-versie van “Slabo Day” (zonder Bardens) mocht gebruiken voor zijn compilatiealbum “Goldtop”.
    Website: http://www.fleetwoodmac.net/penguin/peter.htm.

    IN HET NIEUWS
    Strangers On A Train- Perchance To Dream
    Van “The Key Part 1” (SI Music, 1990)

    Het was het jaar 1990 toen Clive Nolan (Arena, Pendragon, Shadowland, Camoora), Karl Groom (Threshold) en Tracy Hitchings (Landmarq) het project Strangers On A Train formeerden. In hetzelfde jaar kwam “The Key Part I: The Prophecy” uit. Dit was nummer één van de The Key Trilogy, een episch conceptalbumserie, geschreven door Clive Nolan. Het vervolg kwam drie jaar later met "The Key Part II: The Labyrinth". Dit album werd zeer goed ontvangen in de progscene, maar helaas is de trilogie nooit voltooid mede doordat alle bandleden het erg druk hadden bij hun eigen band. Maar wie weet wordt de tijd nog eens gevonden voor deel drie. De albums komen op 5 november aanstaande bij Metal Mind Productions opnieuw uit. (bron Progwereld.org)
    Website: http://www.metalmind.com.pl/index.php?dzial=newsy&more=3907.
  • Sunday 23 September 2012 Show No. 1010

    AOR
    After Hours – Let It Go
    Van het album “Against The Grain” (AOR Heaven, 2011)

    De Britse band After Hours is opgericht in 1987 door zanger John Francis, gitarist Tim Payne, bassist Martin Walls, drummer Mark Addison en toetsenist Rick Young. In 1988 brachten ze hun debuutalbum “Take Off” uit. Alles leek goed te gaan en al vlug werd er begonnen aan een vervolgalbum, maar tijdens het schrijfproces verlieten drie leden de band. Hierdoor werd de release steeds maar uitgesteld en het album “After Hours” verscheen uiteindelijk in 1992. Maar John en Tim besloten toen ook om de stekker eruit te trekken. Tot drie originele leden (John, Tim en Mark) elkaar ontmoeten en ze besloten om voor de lol een nummer op te nemen. Dit leek hen zo goed te bevallen dat ze twee andere muzikanten aantrokken en uiteindelijk een volledig album hebben neergepend. Dus na 20 jaar verscheen er een nieuw album van After Hours: “Against The Grain”. Zacht gespeelde AOR met zwoele achtergrondzang, goed gitaar- en toetsenwerk vormen de hoofdmoot van dit album. (bron: Rik Bauters, Metalkrant) Website: http://www.myspace.com/afterhours2009.

    NIEUW
    3RDegree - Exit Strategy - Televised
    Van "The Long Division" (eigen beheer)

    De Amerikaanse band 3RDegree maakt intelligente, drukke, rockende prog met veel, al even intelligente, maatschappelijk geëngageerde teksten. De groep bracht zijn debuut al een kleine 20 jaar geleden uit en dit is studio-album nummer zes, maar in de tussentijd is de 3RDegree ook een tijdje uiteen geweest. In iO Pages 110 is dit "The Long Division" een tip en wordt de groep vergeleken met 10CC en Beardfish, wat ons betreft snijdt de vergelijking met Echolyn, zoals gemaakt door Progwereld, meer hout. De rockende sound van het vorige Echolyn-album "The End Is Beautiful" en het drukke geluidsbeeld geven daar aanleiding toe. Overigens was Brett Kull van Echolyn een beetje betrokken bij de eindmix. Centrale man is zanger George Dobbs, die ook een paar fijne bondige toetsensoli laat horen. Website: http://3rdegreeonline.com/3RDegree/Home.html.

    NIEUW
    Landreth, Sonny - Gaia Tribe
    - Opening Sky
    Van "Elemental Journey" (Landfall Records, 2012)

    "Elemental Journey" wijkt behoorlijk af van het voorgaande werk van Sonny Landreth. Hij werd vooral bekend om zijn slide-gitaarwerk, dat hij in liedjes inpaste. De nieuwe plaat is echter instrumentaal, terwijl hij tevens aansluiting lijkt te zoeken bij gitaristen als Joe Satriani en Eric Johnson. Beide heren zijn ook elk op één nummer te gast. Daarnaast verzorgt een strijkerssextet voor klassiek aandoende begeleiding, die mooi contrasteert met de vriendelijke jazzrockachtige ritmetandem. Voor de Landreth-fans is “Elemental Journey” misschien even slikken, voor de melodieuze gitaarliefhebber is het een verfijnd staaltje snarenwerk.
    Website: http://www.sonnylandreth.com/.

    NIEUW
    Frequency Drift - Cold
    Van "...Laid To Rest" (Gentle Art Of Music / Soul Food, 2012)

    De Duitse groep Frequency Drift heeft in een paar jaar tijd een enorme ontwikkeling doorgemaakt, zowel in technisch niveau als stilistisch. Op album nummer vier, "...Laid To Rest" is er in de 'cinematic rock' een verschuiving naar invloeden uit orientaalse muziek waarneembaar. Zangeres Antje Auer is daarbij een grote verbetering ten opzichte van voorgangster Katja Hübner. Vergelijkingen met standaard-progbands waren al lastig, maar zijn steeds minder te maken. Eerder vallen verwijzingen naar een groep als Dead Can Dance en zogenaamde post-progbands op, zeker ook in het kwartierlange "Cold". Dat bevat trouwens ook een Keltisch folky aandoende vioolsolo en, ja toch wel, een Pink Floyd-achtige keyboard-solo.
    Website: http://www.frequencydrift.com/.

    KLASSIEKER
    Rutherford, Mike - Between The Tick And The Tock
    - Working In Line
    - After Hours
    Van "Smallcreep's Day" (Charisma, 1980 / Michael Rutherford Limited, 2007)

    Toen Esoteric Recordings in 2009 van Tony Banks' debuut “A Curious Feeling” een remaster inclusief 5.1 surroundmix uitbracht, verwachtten velen dat ook het debuut van Genesis-collega Mike Rutherford, “Smallcreep's Day”, een dergelijke behandeling zou krijgen. Tot op heden ziet het daar nog niet naar uit. Voor diegenen die de normale CD, waarvan de hoes ontsierd wordt door de tekst 'Compact Price', willen vermijden, is er alleen de slechts moeilijk verkrijgbare editie voorhanden die in 2007 voor de Genesis-reünieconcerten werd vervaardigd. Omdat het zo mooi is, draaien we het introductiedrieluik van de “Smallcreep's Day Suite”.
    Website: http://www.worldofgenesis.com/Biography-MikeRutherford.htm.

    LIVE-TIP
    DeWolff – Crumbling Heart
    Van “IV” (REMusic, 2012)

    DeWolff is erg begaan met het produceren van de beste space rock 'n' roll. De band is in 2007 opgericht en na de eerste EP “DeWolff” kreeg het trio helemaal de smaak te pakken. Op het debuutalbum “Strange Fruits And Undiscovered Plants” volgde een enorm succesvolle tour door heel Nederland. Ook Pinkpop werd aangedaan. Met het tweede album “Orchards/Lupine” dijde de fanbase almaar uit. “IV” is het derde volwaardige album van het nog immer piepjong trio; met de debuut-EP meegerekend is het inderdaad plaat nummer vier. Ook nu grijpt de groep weer zwaar terug op de psychedelische rock en 'proto-prog' van rond 1970. De basis van Hammondorgel/elektrische gitaar/drums krijgt nu wel meer uitbreiding. Deden op "Orchards/Lupine" de bedwelmende klanken van de Mellotron al voorzichtig hun intrede, hier is het instrument regelmatig te horen en wordt het ook effectief ingezet in een pompeuze climax! DeWolff treedt 29 september op in Hedon in Zwolle en 20 oktober in Atak, Enschede.
    Website: http://www.dewolff.nu/.

    LIVE-TIP
    Eloy –Illuminations ‘93
    Afkomstig van “Chronicles I” (SPV, 1993)

    Eloy is een Duitse rockband, de stijl van de groep omvat spacerock en symfonische rock. De naam van de band komt van een fictief ras met de naam Eloi uit de klassieker De Tijdmachine van H.G. Wells. De groep werd in 1969 door gitarist Frank Bornemann opgericht, hij zou doorheen de talloze veranderingen in bezetting het enige vaste lid blijven. In de loop van de jaren '70 werd Eloy één van de invloedrijkste groepen in de symfonische rockscene. De albums werden steeds beter verkocht en een hoogtepunt werd bereikt met het bekendste en succesvolste Eloy-album “Silent Cries And Mighty Echoes”, dat in 1979 uitgebracht werd. Ook opvolger “Colours” (1980) deed het goed qua verkoop. Van dit album stamt “Illuminations”, dat in 1993 voor de verzamelaar “Chronicles I” heropgenomen werd. Sindsdien verschenen maar drie nieuwe studio-albums, de laatste, “Visionary”, in 2009. Eloy begint morgen, 24 september, aan een reeks concerten. Voor ons is het concert in Keulen, op maandag 1 oktober in E-Werk aldaar, het dichtst bij.
    Website: http://www.eloy-legacy.com/

    LIVE TIP
    Sylvan – The Water I Traveled Part Two
    Van de dubbelaar “Sceneries” (eigen beheer, 2012)

    Op zaterdag 6 oktober presenteert de Boerderij, in samenwerking met het progressieve rock-magazine IO Pages, het jaarlijkse IO Pages Progfestival. Op deze dag zullen de progressieve rockbands DeeExpus ft. Mark Kelly (de toetsenist van Marillion), Sylvan, K2, Knight Area en Anima Mundi het podium betreden. Sylvan maakte veel nieuwe fans met het album “Posthumous Silence” dat in 2006 werd uitgebracht. Sylvan is genoemd naar de god Sylvanus, de god van de wouden en bossen. De band is beinvloed door bands als Marillion, Genesis en Pink Floyd.
    Website: http://www.sylvan.de.

    NIEUW
    Christensen, Tim And The Damn Crystals – The Damn Crystals
    Van "Tim Christensen And The Damn Crystals" (Pias Recordings/Mermaid Records, 2012)

    Op de binnenkant van “Secrets On Parade”, het solodebuut van de Deense singer/songwriter Tim Christensen uit 2000 staat een prachtige foto van zijn instrumentarium. Daarop ontdekken we maar liefst twee Mellotrons. Of hij die instrumenten weer gebruikt op zijn vierde soloplaat, “Tim Christensen And The Damn Crystals”, is niet duidelijk. Wel duidelijk is dat hij zijn progressieve pop-rockliedjes nog steeds fraai arrangeert. Maar nog niet eerder opende hij met een mini-symfonie van meer dan tien minuten. Uiteraard propageren we dit fijne album juist met dit nummer. Website: http://www.timchristensen.dk.

    NIEUW
    Wilson, Steven - No Part Of Me
    Van de Blu-Ray/DVD/2CD-set "Get All You Deserve" (Kscope, 2012)

    Na het verschijnen van zijn tweede soloplaat "Grace For Drowning" ging Porcupine Tree-voorman Steven Wilson met werkelijk een droomband op tournee. Daarin vinden we alleen maar supermuzikanten: drummer Marco Minnemann (o.a. UKZ), toetsenist Adam Holzman (o.a. Miles Davis), bassist en stick-bespeler Nick Beggs (o.a. Iona), Theo Travis (o.a. Soft Machine Legacy) en de Bulgaars-Britse sessiegitarist Niko Tsonev. In Mexico werden een concert opgenomen, dat nu op Blu-Ray, DVD en CD is verschenen. De band laat een uiterst dynamisch, maar open geluid horen in een bijzondere mix van moderne progressieve rock en jazzrock. De fantastische geluidskwaliteit laat alle instrumenten tot recht komen en het is fijn te horen dat de individuele muzikanten hun eigen karaktertrekjes laten horen. Zoals Adam Holzman bijvoorbeeld in zijn solo in "No Part Of Me". Er staat met het al eerder via internet vrijgegeven "Luminol" overigens één nieuw nummer op "Get All You Deserve". De overige songs komen van Wilsons beide solo-albums "Insurgentes" en "Grace For Drowning". Voor de in- en outro-tape maakte Wilson gebruik van zijn ambient-werk onder de naam Bass Communion. Bij het zien krijgen we veel spijt dat we indertijd niet naar het concert zijn geweest. Aan de andere kant: op de haarscherpe, door Lasse Hoile geregisseerde Blu-Ray zien we waarschijnlijk meer en is het geluid beter....
    Website: http://www.swhq.co.uk/.

    COVER
    Holroyd, Bob – Games Without Frontiers
    Van "Without Within" (Six Degrees Records, 2003)

    Niet alleen in de film is regelmatig sprake van zogenaamde type-casting. Ook in de muziek komt het voor. Wat dacht je van zangers van tribute-bands, die gevraagd worden om in de groepen te komen zingen die ze al jaren eren. Het vragen van Happy Rhodes om de harmonie- en achtergrondvocalen in een bewerking van Peter Gabriels “Games Without Frontiers” te zingen kunnen we ook gerust onder type-casting scharen. Rhodes, met een bereik van vier octaven, werd in het verleden vaak vergeleken met Kate Bush, die in de oorspronkelijke versie van het nummer van “Peter Gabriel 3” zong. Bob Holroyd, een Engelsman die ambient, elektronica en wereldmuziek combineert, durfde het aan voor zijn vierde soloplaat. Tevens is gitarist Robin Boult te horen. Hij werd onder andere bekend door zijn werk voor Howard Jones en Barbara Gaskin / Dave Stewart.
    Website: http://www.bobholroyd.com/.

    OPNIEUW
    Mystery – Pride
    Van het album “The World Is A Game” (Unicorn Digital, 2012)

    Fans van melodieuze muziek kom ruim aan hun trekken bij het beluisteren van het nieuwe album van de Canadese band Mystery. De groep maakt namelijk symfonische rock met een lichte AOR-tic. “The World Is A Game” is het zevende album van Mystery, met in de gelederen ex-Spock’s Beard- drummer Nick D’Virgillio en Benoit David, die een aantal jaren zanger van yes mocht zijn, maar dat ondertussen niet meer is. De song “Pride” werkt mooi naar een climax toe en is zodoende een uitstekend slot van deze Xymphonia-editie.
    Website: http://www.unicorndigital.com/mystery/.
  • Sunday 16 September 2012 Show No. 1009

    NIEUW
    Fixx, The - Follow That Cab
    - Something Ahead Of You
    Van "Beautiful Friction" (Hypertension, 2012)

    Negen jaar na het voorlaatste studioalbum komt The Fixx eindelijk met een opvolger voor "Want That Life", getiteld "Beautiful Friction". Deze Engelse band werd - vooral in de V.S. - bekend met zijn eerste twee platen, "Shuttered Room" en vooral "Reach The Beach", die beiden in de hoogtijdagen van de synthipop-New Wave-periode vielen. De perfect, door Rupert Hine geproduceerde platen bevatten spannende songs, vol prominente toetsen en inventief gitaarwerk. Op deze tiende studio-CD is nog wel degelijk iets van deze periode terug te horen, al hebben de musici die in dezelfde line-up spelen als op “Reach The Beach”, de synthetische sound allang ingeruild voor een meer rockend geluid.
    Website: http://www.thefixx.com/.

    NIEUW
    Zylver - Lente
    Van "Van Verre" (eigen beheer, 2012)

    Zylver is een groep ervaren muzikanten, die hun sporen hebben verdiend bij uiteenlopende groepen als o.a. Twarres, Ilse DeLange, Anouk, Delain en Vengeance. Het idee achter de oprichting in 2010 was om kwalitatief hoogwaardige Nederlandstalige rockmuziek te maken, naar voorbeeld van The Alan Parsons Project. Dat heeft uiteindelijk geresulteerd in dit conceptalbum, verpakt in een classy vormgegeven digibook, met liefst 17 songs. Er wordt al geroepen dat dit het eerste volledig Nederlandstalige symfo-album is, toch is het gebodene eerder een mengeling van symfopop met A.O.R. Sommige songs neigen ook wel naar De Kast en de steviger kant van Marco Borsato. Maar de heftige ritmesectie (de van Dilemma en Neal Morse bekende Collin Leyenaar drumt ook nog op een nummer mee) geeft meer zwaarte en de vaak heftige gitaarsoli zorgen ook al dat het nooit zoet wordt. Of het tekstueel ook niveau heeft? We zijn er nog niet uit. Sommige tekstregels doen een beetje gek aan, maar misschien is dat juist een goed teken: grote cliché's worden vermeden.
    Website: http://www.zylver.nl/.

    NIEUW
    Shearwater - Insolence
    - Believing Makes It Easy
    Van "Animal Joy" (Sub Pop Records, 2012)

    Met "The Golden Archipelago" bereikte Shearwater in 2010 zijn artistieke hoogtepunt. Geïnspireerd door onder andere Pink Floyds “The Final Cut”, Kate Bush' “The Dreaming” en Peter Gabriel wist de Amerikaanse band diepgang te geven aan zijn zogenaamde indie-rockstijl. Het is niet onlogisch dat opvolger "Animal Joy" op het eerste gehoor niet hetzelfde niveau haalt, vooral omdat het min of meer dezelfde ingrediënten als zijn voorganger bevat. Toch weet dit zevende volwaardige album van de groep rond Jonathan Meiburg en Will Sheff na meerdere draaibeurten wel degelijk te boeien. Misschien niet meer zo verrassend als “The Golden Archipelago”, maar wel degelijk met een eigenzinnig progressief tintje.
    Website: http://shearwatermusic.com/.

    NIEUW
    Roversi, Cristiano – Tales From Solitude
    - L’Amore
    Van “AntoQua” (eigen beheer, 2012)

    AntiQua is de derde solo plaat van Moongarden-toetsenist Cristiano Roversi. Nu wilde hij een plaat voor zichzelf maken, zonder concessies te doen en de muziek laten gaan waar het naar toe moest. Het resultaat is een redelijk gedegen klassieke progplaat die zeer dicht tegen de oude Italiaanse school aan ligt. Een aantal composities liggen ook erg in de sfeer van “Wind And Wuthering” en het oude romantische Genesis-geluid. Cristaino heeft een aantal gasten late opdraven, waaronder ex-Le Orme-zanger Aldo Tagliapietra. En dit is gelijk te horen. Ook ex-PFM-zanger Bernardo Lanzetti leent zijn opvallende zangkunsten (door sommigen vergeleken met een blatend schaap) aan “AntoQua”. Overigens zong Lanzetti ook bij Mangala Vallis, waar Roversi nog steeds deel van uitmaakt. Al met al een fijn plaatje, dat zeker meerdere luisterbeurten waard is.
    Website: http://www.cristianoroversi.eu/HOME.html.

    NIEUW
    McRae, Tom - From The Lowlands
    - The Alphabet Of Hurricanes
    Afkomstig van "From The Lowlands" (Buzzard Tree Records (= eigen beheer), 2012)

    In 2010 verscheen het album “The Alphabet Of Hurricanes” van Tom McRae, een album dat in eerste instantie een dubbelaar had moeten zijn, maar daar had McRae's toenmalige label niet echt oren naar. Wel was er de belofte dat deel 2 alsnog zo snel mogelijk als nog zou verschijnen. Na McRae's zoveelste vertrek bij een platenmaatschappij heeft dat nog twee jaar geduurd. Want nu is deel 2 van “The Alphabet Of Hurricanes, getiteld “From The Lowlands”, als eigen beheer-release verschenen. Het is McRae's meest 'kale' album tot nu toe. Alles draait om de melodie, de tekst en zijn stem en de muzikale aankleding is heel klein gehouden, zonder overigens dat het iets van die typische McRae klank en kracht heeft ingeboet. We kozen voor twee uitersten: het kortste nummer van het album dat tevens het titelnummer is en vervolgens het langste, dat is aangekleed met een rijk strijkersarrangement. Dat laatste nummer is tevens het titelnummer van het tweeluik: ”The Alphabet Of Hurricanes”.
    Website: http://www.tommcrae.com/.

    NIEUW
    Recoil feat. Shara Worden - Dum Dum Girl
    Van "Spirit Of Talk Talk" (Fierce Panda Records, 2012)

    Ter viering van het verschijnen van een luxe boek over Talk Talk, verschijnt een tribute-album met 30 songs door bijna evenveel acts. Daaronder veel namen die ons niets zeiden. Maar ook bekenden zoals bijv. White Lies, Turin Brakes, Duncan Sheik en Joan As Police Woman. Zoals op veel van dergelijke projecten varieert de kwaliteit. Er zijn nogal wat artiesten die zich vrij slaafs aan het origineel houden, of een nóg depressiever draai aan de vaak toch al neerslachtige Talk Talk-versie geven - er zijn er ook die het origineel compleet omgooien. Het jazztrio van Matthias Vogt gaat met een instrumentale "April 5th" waarschijnlijk het verst. Recoil, ofwel ex-Depeche Mode-lid Alan Wilder, levert zelfs twee vrij radicale bewerkingen. Hij had dan ook de muzikale supervisie over het geheel. Zijn eigen albums krijgen wel eens de kritiek te massief, te dichtgesmeerd en te pompeus te zijn, in "Dum Dum Girl" bouwt hij zijn kathedraal mooi op, onder de fraaie zang van Shara Worden. Maar dat zijn we van de Amerikaanse, die haar eigen werk uitbrengt onder de naam My Brightest Diamond, wel gewend. Hadden we sinds 1998 vrijwel niets meer van Mark Hollis gehoord, kwam vorige week plots het nieuws dat in het komende seizoen van de serie Boss nieuwe muziek van hem is te horen. Nou ja nieuw: het blijkt om niet gebruikte muziek voor een ander project te gaan.
    De details staan hier: http://pitchfork.com/news/47680-talk-talks-mark-hollis-resurfaces-with-new-music-for-the-kelsey-grammer-tv-show-boss/ .
    Website: http://spiritoftalktalk.com/.

    LIVE-TIP
    Flower Kings, The - Going Up
    Van “Banks Of Eden” (InsideOut, 2012)

    De legendarische band The Flower Kings komt naar de Boerderij in Zoetermeer! De Zweedse band zette in de jaren '90 de symfonische rockwereld op zijn kop, aldus De Boerderij. De band had de afgelopen tijd een fikse pauze ingelast in de gezamenlijke activiteiten, maar bracht dit jaar voor het eerst in vijf jaar weer een album uit: met de CD “Banks Of Eden” is de band rond gitarist/oprichter Roine Stolt weer helemaal terug! Overigens is de groep niet alleen in De Boerderij te zien, op 21 september, maar morgen, 17 september al in De Pul in Uden en 20 september in Zeche in Bochum.
    Website: www.flowerkings.se

    NIEUW / LIVE TIP
    Marillion - The Sky Above The Rain
    Van "Sounds That Can't Be Made" (Intact / EAR Music / Edel, 2012)

    Van het langverwachte nieuwe Marillion-album zijn op internet van tevoren al twee songs vrijgegeven. Die twee geven samen een goed beeld van de diversiteit van "Sounds That Can't Be Made". Het al door ons gedraaide "Power" klonk vertrouwd en had zo op willekeurig welk Marillion-album van de laatste 15 jaar gepast. Sinds zo'n twee weken is het 17 minuten lange "Gaza" te horen, dat verrassend afwijkende passages had, o.a. een haast metal-achtig stuk, à la de Porcupine Tree van 10 jaar terug. Zelf vergelijkt de band het album met het vrij kaleidoscopisch vormgegeven "Afraid Of Sunlight". Ook de rol van producer Michael Hunter, die naar verluidt puzzelde met de jams die de groep aanleverde, lijkt op die van Dave Meegan indertijd. Het gekozen nummer is het slotstuk: in feite een vrij klassiek Marillion-met-Hogarth-nummer: ietwat slepend, emotioneel geladen en naast indringende zang ook mooi gitaarwerk. Op 19 november treedt Marillion op in het Muziekcentrum in Enschede.
    Website: http://marillion.com/.

    LIVE-TIP
    Brun, Ane - Drowning In Those Eyes
    Van “Spending Time With Morgan” (Determine Records, 2003)

    Op 10 januari 2013 zal de Noorse zangeres Ane Brun met het Amsterdam Sinfonietta een concert geven in Enschede. Naast een aantal zeer verdienstelijke platen kennen we Brun natuurlijk als achtergrondzangeres bij de laatste Peter Gabriel-tournee. Ze vertolkte onder andere de rol van Kate Bush in “Don't Give Up”. Begon Brun haar carrière nog als eigenwijze singer/songwriter, die een Noors karakter aan soms country-achtige liedjes gaf, nu zoekt ze het meer in de atmosferische hoek en maakt ze veel gebruik van strijkers. Voor nu grijpen we echter terug naar een oudje van haar debuut, met mooi pedal steel-gitaarwerk.
    Websites: http://anebrun.com/ / http://www.sinfonietta.nl/index.php/AS/nieuws_item/ane_brun_amsterdam_sinfonietta/.

    LIVE-TIP
    Phelps, Kelly Joe - It's James Now
    Van "Slingshot Professionals" (Rykodisc, 2003)

    Een concert van deze folkblues-singer/songwriter is een intense belevenis: In z'n eentje vertolkt hij eigen songs en soms een cover, van bijv. Skip James. Z'n fingerpicking-gitaarspel is al heel bijzonder, want zeer virtuoos, maar met z'n wat hesige zang erbij heeft de muziek een transcenderende werking: je hoort de man helemaal opgaan in z'n eigen songs. Z'n grootste invloed haalt hij ongetwijfeld weg bij de Amerikaanse country- en folkblues (Mississippi John Hurt en Son House bijvoorbeeld), maar er zijn ook lijnen te trekken naar Britse fingerpickers als Bert Jansch, John Renbourne en de onvermijdelijke Nick Drake. Na een aantal geheel solo gemaakte albums maakte hij vanaf het begin van deze eeuw ook platen met begeleiders. Denk dan aan een Danny Thompson-achtige contrabas, hier en daar de gitaar van Bill Frisell en accenten van orgel of piano. zo ook op "Slingshot Professionals", met daarop dit warme "It's James Now". Kelly Joe Phelps treedt 22 september op op Podum 8Z hier in Almelo, op uitnodiging van Paco Plumtrek.
    Websites: http://members.home.nl/pacoplumtrek/Over%20Wat%20Komen%20Gaat.html#KELLY / http://www.kellyjoephelps.net/.

    NIEUW IN DE HERHALING
    Big Big Train - Winchester From St Giles' Hill
    Van "English Electric Vol. 1" (English Electric Recordings / GEP, 2012)

    “English Electric Vol. 1” is het nieuwe album van de Britse band Big Big Train (met overigens een Amerikaans tintje). Op het album is een mooie afwisseling te horen tussen enerzijds de dik aangezette progrockstukken (met interessante stukjes Britse geschiedenis als onderwerp) en een aantal wat rustigere bijna folky songs die een beeld schetsen van het Britse platteland. Het geplande nummer “Winchester from St Giles' Hill” is daar een mooi voorbeeld van.
    Website: http://www.bigbigtrain.com/main/.

    ZOOMAAR
    Camel – Sahara
    Van “Rajaz” (Camel Productions, 1999)

    De laatste plaat die Camel in het vorige millennium maakte was “Rajaz”. Zoals de titel van het album al doet vermoeden, is het een van de meest relaxte Camel-platen, met heerlijk uitgesponnen nummers en een mijmerende Latimer. Dit maakt het voor sommigen misschien niet een uitschieter, maar het is toch een hele fijne plaat.
    Website: http://www.camelproductions.com/.

    IN DE HERHALING
    Comedy Of Errors - Jekyll / Prelude, Riff and Fugue
    Van "Disobey" (eigen beheer, 2011)

    En zo was er vorig jaar ineens het echte debuutalbum van Schotse band Comedy Of Errors. De band, oorspronkelijk actief in het begin van de jaren '80 en sindsdien in obscuriteit verdwenen, leverde een album dat klassieke neoprog liet horen zoals er anno nu niet veel meer word gemaakt. We draaien twee tracks van het album die, hoewel gescheiden door een korte pauze, thematisch met elkaar verwant lijken. En oh ja, het slot van “Jekyll” heeft wel iets van een nummer van die andere Britse symfoband met een Schotse zanger :-).
    Website: http://comedyoferrors.org/.
  • Sunday 09 September 2012 Show No. 1008

    OPENER
    Hayward, Justin & John Lodge - This Morning
    Van “Blue Jays” (Threshold / Decca, 1975 / 2004)

    The Moody Blues besloten in 1974 een korte pauze te houden, die uiteindelijk 5 jaar zou gaan duren. In deze tussentijd besloten Justin Hayward en John Lodge samen een plaat te maken. Als je naar dat album “Blue Jays”, luistert, concludeer je al snel dat het zó als Moody Blues-plaat uitgebracht had kunnen worden. Natuurlijk komt dat mede door de herkenbare stem van Hayward, maar de muziek geeft er ook aanleiding toe. De lekker orkestrale symfonische pop steekt zeker sommige latere bandalbums naar de kroon. Daarom maar weer eens een nummer van deze ondergewaardeerde plaat.
    Website: http://www.moodybluestoday.com.

    NIEUW
    Morse, Neal - Thoughts Part 5
    - Freak
    Van "Momentum" (Inside Out, 2012)

    "Momentum" is het negende reguliere solo-album van de Transatlantic- en voormalig Spock's Beard-zanger/toetsenist/componist. Coverplaten en de divers worship-album die hij sinds zijn bekering maakte buiten beschouwing gelaten. Overigens staan ook zijn reguliere albums in het teken van zijn geloof, ook "Momentum", dat zijn titel ontleent aan een preek van een Australische televisiedominee. Ons gaat het echter om de muziek en ook op "Momentum" zorgt Morse met bassist Randy George en drummer Mike Portnoy voor duizelingwekkende staaltjes virtuositeit. Grote verrassing is dat de ooit bij Spock's Beard begonnen "Thoughts"-serie een vervolg krijgt. Ook nu is het weer een op Gentle Giant geënt haast onnavolgbaar fugatisch zangarrangement en letterlijke citaatjes uit de eerste twee delen. alleen missen we de delen 3 en 4 nog. Wellicht dat The Beard daar nog mee komt? We gokken dat het gewoon een grapje is. De CD sluit af met een epic van 34 minuten, waarin Morse muzikaal wel een tikkie teveel in herhaling valt. Daarnaast zijn er kortere songs, van stevig hardrock-achtig tot ietwat Beatlesque "Freak", met strijkarrangement. Er is een fraaie digibook-editie met DVD. Daarop staat een 'making of'-documentaire van een uur en drie clips, onder andere van "Thoughts Part 5".
    Website: http://www.nealmorse.com/.

    NIEUW
    Änglagård - Snardom
    Afkomstig van "Viljars Öga" (eigen beheer, 2012)

    Hoe moeilijk is het om als band 18 jaar na je laatste album en 9 jaar na een eerste poging tot een reünie terug te komen? Die vorige reünie resulteerde slechts in een korte serie live optredens. Kan een nieuw album op zichzelf staan en wordt dat niet overschaduwd door die geschiedenis? Schijnbaar valt het voor de leden van de groep niet mee: het is intussen duidelijk dat na weer slechts een paar optredens en het nu net verschenen “Viljars Öga” de band voorlopig weer in de ijskast staat. Änglagårds muziek borduurt nog steeds voort op het klankpalet van de grootheden van de progressieve rock en brouwt daar zijn eigenzinnige instrumentale mix van. Mix de heftige passages van Yes, Van Der Graaf Generator en vooral King Crimson met de pastorale klanken van Genesis en Schicke Führs Fröling en je hebt misschien een idee welke kant op gaat. Opvallend is dat met name fluitiste, en nu ook saxofoniste, Anna Holmgrens aandeel gegroeid is. Ook blijkt dat de composities een nog grotere mate van verfijndheid hebben. Het resultaat is niet altijd even gemakkelijk om gelijk in door te dringen, maar uiteindelijk erg bevredigend. Het meer dan 16 minuten lange “Snardom” herbergt alle klassieke Änglagård-elementen in zich.
    Website: http://www.anglagard.net/.

    NIEUW
    Vai, Steve & Aimee Mann - No More Amsterdam
    Vai, Steve & Deborah Henson-Conant - Mullach a' tSí
    Van "The Story Of Light" (Favored Nations, 2012)

    Dit achtste reguliere studio-album van de Amerikaanse gitaarvirtuoos Steve Vai is z'n eerste 'normale' album in 7 jaar tijd en ook het eerste studio-album van Vai zelf op zijn eigen Favored Nations-label. 'Normaal' is in het licht van Vai wellicht niet de goede term en binnen de Vai-discografie is dit album sowieso behoorlijk opvallend. Het album is opgehangen aan het zelfgeschreven verhaal "The Story Of Light", vol verwijzingen naar Oosterse spiritualiteit en meer. Daarnaast staan er opvallend veel vocale stukken op het album: van de radicaal bewerkte gospelbluestraditional "John The Revalator", dat overgaat in het met uitbundig gospelkoor verrijkte "Book Of The Seven Seals" tot een warm duet van Vai met zijn oud-klasgenootje Aimee Mann: het kunstige liedje "No More Amsterdam". Zoals altijd op een Vai-plaat is het zevende nummer van het album een bijzonder gevoel stuk. Ditmaal duurt het, o symboliek, ook nog eens 3:33 en is het een duet met een harpist. Het is Vai's versie van een Iers wiegelied, waarbij het zijn gitaar laat huilen zoals verder alleen Jeff Beck dat kan. Ook van deze CD is een speciale editie in digibook-vorm met bonus-DVD. Daarop legt Vai song voor song uit hoe ze ontstaan zijn.
    Website: http://www.vai.com/.

    NIEUW (voor ons dan)
    Steely Dan - Aja
    Afkomstig van "Aja" (MCA, 1977)

    Met “Aja” ging de Amerikaanse groep Steely Dan een andere richting in: weg van de West Coast-rocksound in ruil voor meer jazz-invloeden. Het resultaat was een soort pop-jazz-mix, die je gerust progressief kunt noemen. Het titelnummer is misschien wel het meest uitgesproken, want het hart van het stuk is eigenlijk een lange instrumentale jazzfusion-compositie met een saxsolo van Wayne Shorter (van Weather Report) en heerlijk drumwerk van Steve Gadd. Gave muziek voor een mooie nazomerse avond. Overigens verschijnt volgende maand een nieuw album van Steely Dan-zanger/toetsenist Donald Fagen: “Sunken Condos”.
    Website: http://steelydan.com/.

    IN HET NIEUWS
    Alquin – Wheelchair Groupie
    Van het album “Nobody Can Wait Forever” (Polydor, 1975)

    Alquin zal voorlopig geen optredens meer geven. De diverse leden houden zich op dit moment met andere zaken bezig: Organist Dick Franssen speelt in Ongenode Gaste en EightWheelDrive, drummer Job Tarenskeen is bezig met het schrijven van een boek, bassist Walter Latuperissa tourt met Dana en Ronald Ottenhof is dit jaar gestopt met werken en pakt binnenkort zijn sax weer op. Gitarist Ferdinand Bakker en zanger Michel van Dijk hadden wel al een tijdje plannen voor een nieuwe CD. Zij zijn druk aan het schrijven en opnemen. De release staat gepland voor begin volgend jaar. Vanzelfsprekend houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen rond dit album. Bron: Alquin.

    Websites: http://www.alquin.org/ of http://www.ongenodegaste.nl/ of  http://www.8wd.de/.

    LIVE-TIP
    Mostly Autumn - The Ragged Heart
    Van “Ghost Moon Orchestra” (eigen beheer, 2012)

    Vanaf de opener is het herkenbare Mostly Autumn-geluid te horen, waarin de gitaar van Bryan Josh de boventoon voert. Gaandeweg ontpopt “The Ghost Moon Orchestra” zich tot een zeer afwisselend album met naast veel op Pink Floyd geënte stukken ook uitstapjes naar wat steviger grond. Ook is er een hit-gevoelig liedje aanwezig en af en toe zelfs een White Willow-sfeertje. Maar het zijn voornamelijk de laatste stukken die het meest beklijven, mede door een aantal geweldige gitaarsolo’s. Indien je een kaartje voor het concert op 15 september koopt van Mostly Autumn in De Boerderij in Zoetermeer, is de toegang bij het concert van Moonsafari en Believe gratis! En misschien wordt je wel voor eeuwig vastgelegd, want het concert van Mostly Autumn wordt gefilmd voor een live-DVD.
    Website: http://www.mostly-autumn.com/.

    LIVE TIP
    Sandy Coast - Capital Punishment (Death By Hanging)
    Van het album “From The Stereo Workshop” (Relax, 1968)

    De van Sandy Coast bekende Hans Vermeulen zal met zijn groep Hans Vermeulen En The Rest op 12 september optreden in Nijverdal in het kader van Bruisend Nijverdal. Hans treedt deze avond op met zijn huidige band The Rest, met naast Hans nog meer bekende artiesten uit de Nederlandse popwereld, zoals gitarist/zanger Polle Eduard (bekend van The Tee-Set, After Tea en meer) en Beau Wassenbergh (als topdrummer bekend van o.a. Living Blues en Boom Boom Machini). Hans Vermeulen en The Rest brengen nummers van The Sandy Coast, maar ook van o.a. The Band en The Eagles. Entreeprijs € 5,-; Concertaanvang: 21:30 uur; locatie: in een tent op het Marktplein in het centrum van Nijverdal.
    Website: http://www.hansvermeulen.nl/ (verouderd) en http://www.bruisendnijverdal.com/.

    IT WAS 25 YEARS AGO THIS WEEKEND
    Pink Floyd – The Dogs Of War
    Van “A Momentary Lapse Of Reason” (EMI, 1987)
    Rush – Time Stands Still
    Van “Hold Your Fire” (Anthem / Mercury, 1987)

    Precies een kwart eeuw terug was het wel een heel bijzonder weekend, want tegelijkertijd kwamen Pink Floyds “A Momentary Lapse Of Reason” én Rush' “Hold Your Fire” uit. “A Momentary Lapse of Reason” was Pink Floyds eerste album van de band na het vertrek van Roger Waters. De opnamen begonnen in 1986 met producer Bob Ezrin, met naast zanger/gitarist David Gilmour en drummer Nick Mason vele, vele sessiemuzikanten. In een laat stadium werd ook toetsenist Richard Wright teruggehaald, zij het slechts als sessiemuzikant. “Hold Your Fire” is het twaalfde album van Rush. Het bouwde voort op de aanpak van voorganger “Power Windows”, maar naast de synthesizers is er in de muziek iets meer ruimte voor gitaarriffs en solo's. Er worden voor het eerst oosterse invloeden in de muziek verwerkt. Ook wordt voor het eerst ook een gastmuzikant opgevoerd: de toen nog vrij onbekende Aimee Mann zingt mee op "Time Stand Still". Ja, dezelfde Aimee Mann die u in het eerste uur met Steve Vai hoorde zingen. Deze singer/songwriter brak pas echt door nadat haar liedjes werden gebruikt in de film Magnolia (1999). (met quotes van Wikipedia)
    Websites: http://www.pinkfloyd.com/ / http://www.rush.com/.

    IN MEMORIAM WILLEM ENNES
    Solution - Sonic Sea
    Van "Fully Interlocking" (CBS, 1977)

    Donderdag 6 september overleed Willem Ennes, mede-oprichter en toetsenist van Solution. Ennes, partner van TV-presentatrice Astrid Joosten, overleed aan slokdarmkanker. Hij is 65 jaar geworden. Hij heeft nog net kunnen meemaken dat Esoteric Recordings fraai verzorgde heruitgaven heeft uitgebracht van de eerste twee Solution-albums, zoals vorige week in onze uitzending al werd gemeld. Bij Solution schreef hij mee aan het meeste materiaal, ook begeleidde hij Jan Akkerman. In de jaren '80 maakte hij faam als producer van o.a. Time Bandits, Fox The Fox en Kadanz. "Sonic Sea", van het vierde Solution-album "Fully Interlocking", is een spacy instrumental met een hoofdrol voor Ennes' keyboards (in veel Solution-nummers is Tom Barlages sax namelijk het belangrijkste lead-instrument).
    Website: http://www.solutionmusic.nl/ ; overzicht van alle platen waar hij aan meewerkte: http://www.discogs.com/artist/Willem+Ennes.

    HERUITGAVE
    ELP – Tarkus
    Van “Tarkus” (Manticore / Sony Music, 1971 / 2012)

    Zoals we u vorige week al vertelden, zijn de eerste twee albums van Emerson, Lake & Palmer (ofwel ELP) op fraaie wijze heruitgebracht. Draaiden we vorige week iets van het debuut, nu is de tweede langspeler, “Tarkus”, aan de beurt. ELP had zich live al bewezen als supergroep en met “Tarkus” werden de fans precies in de kaart gespeeld. Het is een over-the-top bombastische prog plaat waarvan het titelnummer een hele plaatkant opslokte. Naast de serieuze symfonische rock, gaf de band ook blijk van zijn humoristische kan, zoals bewezen wordt met een nummer als “Are You Ready Eddie?”. “Tarkus” is nu net als het debuut verkrijgbaar in een deluxe editie met het originele album, een tweede schijf met een 2012-mix van de van Porcupine Tree bekende Steven Wilson en een aantal bonusnummers. En dan is er nog een derde schijf: een DVD met een 5.1-mix. Als u een exemplaar uit de eerste oplage hebt weten te bemachtigen hebt u een collectors' item te pakken: de bonustrack “Unknown Ballad” zal niet op volgende oplages aanwezig zijn, aangezien het maar de vraag is of het wel een ELP-nummer is! Eén van de juweeltjes is het onuitgebrachte “Oh, My Father”, een juweel van een Lake-nummer (let eens op de melodie onder de gitaar solo!). Dat houdt u van ons tegoed, want we gaan vanavond luisteren naar het magnum opus van de band: het titelstuk “Tarkus”, in alle bijna 21 minuten lange glorie. Uiteraard in de nieuwe 2012-mix.
    Website: http://www.emersonlakepalmer.com/.
  • Sunday 02 September 2012 Show No. 1007

    NIEUW
    Mystery - The World Is A Game
     Van "The World Is A Game" (Unicorn, 2012)

    Twee jaar na het veelgeroemde "One Among The Living" is de Canadese groep rond Unicorn-labelbaas Michel St.-Père terug met zijn zevende album. "The World Is A Game" markeert ook de nuchtere landing op aarde voor Benoit David, die een aantal jaren Yes-zanger mocht zijn, maar intussen is heengezonden. Werk bij Cirque Du Soleil maakte van Canada de nieuwe standplaats van ex-Spock's Beard-drummer Nick D'Virgilio, die de hele plaat voldrumt. Opvallend is dat veel songs op "The World Is A Game" zijn opgebouwd rond een traditionele rock-riff. Die zijn ingebed in de meteen herkenbare rijke en gelaagde Mystery-synthesizermist, doch geven D'Virgilio wel de mogelijkheid om flink uit te pakken in imposante drum fills. In de 19 minuten lange epic "Another Day" zit bijvoorbeeld een passage rond een riff die zowel refereert aan Jethro Tulls "Locomotive Breath" als Black Sabbaths "War Pigs". Meest overdonderende voorbeeld van met pompeuze synth-kathedralen omringde rock riffs is te horen in het titelnummer, dat overigens ook de gouden stembanden van Benoit David laat schitteren. Hier klinkt hij gewoon als zichzelf en niet krampachtig als Jon Anderson - en het is goed zo!
    Website: http://www.unicorndigital.com/mystery/news.html.

    NIEUW
    Big Big Train - The First Rebreather
    - Upton Heath
    Van "English Electric Vol. 1" (English Electric Recordings / GEP, 2012)

    “English Electric Vol. 1” is het nieuwe album van de Britse band Big Big Train (met overigens een Amerikaanse tintje). Het album is weer van vertrouwd hoge Big Big Train-kwaliteit en Xymphonia-redactielid Chris kan niet anders dan concluderen dat dit het beste Big Big Train-album tot nu toe is. dat zit hem met name in de afwisseling tussen enerzijds de dik aangezette progrockstukken (met interessante stukjes Britse geschiedenis als onderwerp) en een aantal wat rustigere bijna folky songs die een mooi, misschien iets te rooskleurig, beeld schetsen van het Britse platteland. Big Big Train is op dit album definitief een vijfmanschap geworden met oud-gediende Greg Spawton, Andy Poole en Dave Longdon aangevuld met gitarist Dave Gregory (XTC) en drummer Nick D'Virgilio (ex-Spock's Beard en in deze uitzending ook met Mystery te horen). En dat aangevuld met een schare aan gastmuzikanten waarbij met name toetsenist Andy Tillison (The Tangent) een opvallende is. Hij is o.a. te horen in “The First Rebreather” (met een slotthema dat wel een beetje neigt naar Genesis' Stagnation) waarbij “Upton Heath” de rustigere kant van Big Big Train laat horen.
    Website: http://www.bigbigtrain.com/main/.

    NIEUW / LIVE-TIP
    Archive – Wiped Out
    – Violently
    Van het album “With Us Until You're Dead” (V2 records, 2012)

    “With Us Until You're Dead” is het negende studioalbum van de oorspronkelijk Londense band Archive. Het album is deels orkestraal, deels elektronisch, deels soulvol, deels progressief en als geheel doordrenkt met emotie en filmisch van karakter. Archive verkent de muzikale terreinen die we kennen van Massive Attack, Radiohead, UNKLE, Secret Machines en Pink Floyd. “Violently” is volgens de band zelf een van de meest donkere en krachtige songs die Archive ooit gemaakt heeft. Dit straalt ook af van de donkere promovideo, geregisseerd door grafisch ontwerper Brian Cannon (bekend van albumcovers voor onder andere Oasis en The Verve). “Wiped Out“ is volgens Xymphonia-teamlid Aldwin het mooiste nummer van het album, rustig opbouw werkend naar een mooie climax. “With Us Until You're Dead” is typisch zo'n album die je meerder malen moet beluisteren eer het kwartje valt. De CD verschijnt overigens in twee edities, waarbij de tweede versie, die speciaal voor het Franse warenhuis FNAC is gemaakt 2 extra tracks bevat. Archive speelt op 15 november in Paradiso Amsterdam.
    Website: http://archiveofficial.com/.

    NIEUW
    Watson, Patrick - Lighthouse
    - Step Out For A While
    Van "Adventures In Your Own Backyard" (Secret City Records/Domino, 2012)

    Na het optreden met het Koninklijk Concertgebouw Orkest in 2010 werd min of meer verwacht dat Patrick Watson zijn mix van verstilde singer/songwritermateriaal en robuuste uithalen op zijn nieuwe album nog meer zou doen doorslaan naar bombast. “Adventures In Your Own Backyard” is echter deels een terugkeer naar het ambient-getinte debuut “Just Another Ordinary Day”, zeker in subtiele stukken als “The Things You Do”. Melancholiek pianospel dat ergens tussen Eric Satie en Michael Andrews (bekend van soundtracks als Donnie Darko) in zit, blijft een kenmerkend onderdeel van de sound, maar er wordt minder veelvuldig doorgeschakeld naar bizarre overgangen en popstructuren, zoals op voorganger “Wooden Arms”. De gekozen nummers hebben als extra's een Mexicaans trompetje (“Lighthouse”) en dreigend drumgeroffel (“Step Out For A While”).
    Website: www.adventuresinyourownbackyard.com/.

    NIEUW (voor ons dan)
    Frames – Horizon
    Van “Mosaik” (eigen beheer, 2010)

    Frames is een interessante instrumentale band uit Duitsland die al een tijd bezig is, maar nog niet echt was opgevallen. De plaat “Mosaik” is al opgenomen in 2009 en zoals de titel al doet vermoeden laat het album een mozaïek van stijlen horen. De muziek schuurt door de eigenaardige mix van metal en symfo af en toe tegen de prog metal aan. Er zijn stevige riffs die de invloeden op de band niet verbloemen, maar Frames belicht zijn symfo-kant met een een meer melodieuze inslag en geeft aldus een eigen karakter aan de muziek. Schande eigenlijk dat er nog geen aandacht aan deze band is besteed.
    Website: http://www.framesmusic.com.

    NIEUW
    Emerson, Lake & Palmer - Knife Edge
    - Lucky Man (alernate take)
    Van “Emerson, Lake & Palmer” (Island/Universal, 1970/2012)

    In 1970 kwamen drie grootheden uit de progressieve rock bij elkaar om een supergroep te formeren: Keith Emerson van The Nice, Greg Lake van King Crimson en Carl Palmer uit de The Crazy World Of Arthur Brown. Met de debuutplaat werd de basis gelegd voor de excessieve prog die de band een kleine 10 jaar aan een steeds groeiend publiek voorschotelde. Naast de bombast van de klassiek geschoolde toetsenist Emerson, werkten de liedjes die Lake schreef wonderwel. Zo heeft het debuut het lange “Take A Pebble”, maar ook “Lucky Man”, dat een verrassende hit werd. Wat iedereen van het nummer vooral bij bleef was de Moog-solo aan het einde, die overigens eventjes in één take is ingespeeld! We gaan luisteren naar een andere take van deze klassieker waar de solo nog ontbreekt en er gitaar voor in de plaats zit. Een andere kant van de band bestaat uit interpretaties van klassieke stukken. Zo is “The Barbarian” gebaseerd op Béla Bartóks Allegro barbaro en is “Knife-Edge” gebaseerd op Leos Janaceks Sinfonietta. Zowel dit debuut als de klassieker “Tarkus” zijn nu uitgebracht als deluxe edities, met veel bonus materiaal en een nieuwe mix, zowel stereo als 5.1, van Steven Wilson. “Tarkus” is trouwens snel teruggetrokken: één van de bonus tracks wordt er vanaf gehaald. Van die plaat draaien we volgende week een aantal stukken.
    Website: http://www.emersonlakepalmer.com/.

    NIEUW / LIVE-TIP
    Pineapple Thief , The - Last Man Standing
    = All The Wars
    "All The Wars" (Kscope, 2012)

    Door de loop der jaren heeft The Pineapple Thief zich ontwikkeld tot een van de bekendere bands in het zogenaamde 'post prog'-genre. Op voorganger "Someone Here Is Missing" leek de groep een wat luchtiger, poppy koers te hebben gekozen. "All The Wars" komt daarvan terug en bevat een aantal stevige songs die inhaken op het latere werk van Porcupine Tree. Anderzijds is er ook meer ruimte voor sfeer en melancholie, meer passend bij labelgenoten als No-Man. In het uitgesponnen slotstuk komen beide werelden ten slotte mooi samen. "Last Man Standing" combineert Elbow-achtige koorzang met een bijna metal-achtige gitaarriff en een zwierige Indiaas aandoend strijkarrangement. Het daaropvolgende titelnummer laat de melancholieke en sfeervolle kant in volle glorie horen, opnieuw met een fraai strijkersarrangement. De fraaie digibook-editie van het album bevat een tweede schijf met akoestische versies van zowel nieuwe als oudere The Pineapple Thief-songs. Deze week werd bekend dat The Pineapple Thief op 1 december zal optreden in Metropool, Hengelo. Het is een zogenaamd 'double headline concert' met InMe. Een dag eerder doet dezelfde combi 013 in Tilburg aan en een dag na Hengelo wordt De Boerderij door beide groepen bezocht. De combinatie met InMe begrijpen we niet zo goed, want die band neigt meer naar emocore, met regelmatig de bij dat genre behorende intens geschreeuwde vocalen.
    Website: http://www.pineapplethief.com/tpt/.

    NIEUW
    Randén, Johan - Eclipse
    - E.R.T
    Van "Summary" (Reingold Records, 2012)

    Johan Randén werd in 2000 al op 12 jarige leeftijd binnengehaald als een van Zwedens jongste en meest getalenteerde gitaristen, toen hij met Freak Kitchen optrad. Hij debuteerde tien jaar geleden met een eigen album en deed sindsdien rustig aan, want “Summary” is pas het derde solo-album. Met 24 jaar is Randén nog steeds een benjamin, maar de lange wachttijd heeft hem goed gedaan. Het is een volwassen gitaarplaat, waarop de gitarist diverse stijlen blijkt te beheersen en er zijn eigen sound aan weet te geven. Fusion, bluesrock, countryrock a la Steve Morse, jazzrock, alles heeft hij in de vingers. Het knappe is dat hij daarbij zijn beslist aanwezige virtuositeit uitstekend weet te beheersen, zoals in het Satriani-getinte “E.R.T.”. Met goede muzikanten om zich heen weet de zich tevens als multi-instrumentalist manifesterende Randén een toegankelijke instrumentale plaat te produceren. Verrassend is wellicht dat de CD verschijnt op het in progressieve rock gespecialiseerde Reingold Records van Flower Kings-bassist Jonas Reingold.
    Website: http://reingoldrecords.se.

    PROGFOLK
    Oates, Jackie - Past Caring
    Van “Hyperborean” (Unearthed, 2009)

    Hyperboreans is alweer de derde soloplaat van Jackie Oates. Ze is geen onbekende in de Engelse folk scene. Zo was ze een tijd lid van The Unthanks, maar ze verkoos solo verder te gaan. “Hyperboreans” is op het eerste gehoor een typische folk-plaat maar na een aantal luisterbeurten vallen de subtiele elektronica-samples op. Ze krijgt dan ook hulp van haar broer Jim Moray, die uit hetzelfde vaatje tapt. “Hyperboreans” heeft ook een donker karakter, waardoor ze zich duidelijk onderscheidt van haar tijdgenoten. Zo zou je haar zomaar de vrouwelijke Chris Wood kunnen noemen.
    Website: www.jackieoates.co.uk.

    COVER
    Krauss, Viktor (met Shawn Colvin) - Shine On You Crazy Diamond
    Van "Viktor Krauss II" (Back Porch Records / EMI, 2007)

    Bassist Viktor Krauss kennen sommigen als de broer van americana-zangeres Alison Krauss, die ook in haar begeleidingsband Union Station speelt. Zijn solowerk laat horen dat hij veel meer dan alleen dat is maar dus ook een begenadigd all-round muzikant is. Op zijn tweede solo-album uit 2007 word hij o.a. bijgestaan door gitarist Dean Parks en drummer Matt Chamberlain en presenteert hij een instrumentale americana-getinte vorm van relaxte jazzfusion. Maar voor de progliefhebbers valt natuurlijk zijn bewerking van Pink Floyds “Shine On You Crazy Diamond” het meest in het oog. Dit nummer wordt, prachtig gezongen door zangeres Shawn Colvin, in een heel nieuw en geloofwaardig jasje gestoken.
    Website: http://www.viktorkrauss.com/.

    HERUITGAVE
    Solution - Fever
    Van "Divergence" (Harvest, 1972 / Esoteric Recordings, 2012)

    Het Britse label Esoteric Recordings van remaster-koning Mark Powell heeft zich nu ontfermd over de eerste twee albums van de Groningse groep Solution. Deze albums, "Solution" (1971) en "Divergence" (1972) waren tot nu toe alleen in 2-op-1-vorm op CD verschenen. Beide LP's pasten echter nét niet in z'n geheel op 1 CD en het nummer "Fever" sneuvelde zodoende. Bovendien was er nauwelijk informatie bijgevoegd. De Esoteric-heruitgaven zijn voorzien van fraai oud fotomateriaal en een uitgebreide band-biografie, geschreven door niemand minder dan Wouter Bessels, ook voor Xymphonia geen onbekende door onder andere zijn veelgeprezen medewerking aan ons jubileumconcert met The Enid. Terug naar Solution: met de komst van bassist/zanger Guus Willemse was de bekende bezetting, die verder werd gevormd door Tom Barlage (saxen, fluit), Willem Ennes (toetsen) en Hans Waterman (drums) compleet. Solution had een vrij unieke blend van stijlen: geen kopie van de Britse grote bands in het genre, maar plaats voor invloeden uit jazz, fusion en soul. Wij kiezen vanavond voor het op eerdere CD-uitgaven geschrapte "Fever".
    Website met info over dit album en geluidssamples: http://www.solutionmusic.nl/disc-divergence.html.

    LIVE-TIP
    Believe – So Well
    Van “World Is Round” (Metal Mind Productions, 2010)
    Believe – The Witcher
    Theme Voor het videospel “The Witcher” (2008)

    Believe is een Poolse band rondom ex-Collage-gitarist Mirek Gil. Van de groep verschenen tot nu toe vier albums en “So Well” is afkomstig van Believe's meest recente plaat “World Is Round” uit 2010. Believes kracht schuilt in het vermogen neoprog te combineren met pop, met een knipoog naar Collage en Satellite, waarbij naast de orkestrale klanken ruimte is voor viool, piano en orgel. “The Witcher” is gebaseerd op de boeken van de Poolse schrijver Andrzej Sapkowski. Het is een middeleeuws fantasy-verhaal. In 2001 verscheen er een film die hierop gebaseerd is en in 2008 een computerspelletje, waarvoor Believe "The Witcher Theme" maakte. Op 19 september aanstaande is Believe in De Boerderij in Zoetermeer, samen met Moon Safari.
    Website: http://www.believe.com.pl/?lang=en .
  •