Sunday 27 December 2009 Show No. 871

IN HET NIEUWS
Genesis – Turn It On Again
Van “Duke” (Virgin, 1980), het tiende studioalbum van Genesis.   
Eindelijk ook zal Genesis toegevoegd worden aan The Rock And Roll Hall Of Fame. Genesis is dan na Pink Floyd de tweede progband die die eer te beurt valt. Dit zal gaan gebeuren op15 maart 2010 en behalve Genesis zullen ook ABBA, Jimmy Cliff, The Hollies en The Stooges tegelijkertijd toetreden. Achter The Rock and Roll Hall of Fame gaat een non-profit-organisatie schuil die de wereld voorlicht over de geschiedenis en de blijvende significantie van rockmuziek. Er is natuurlijk de nodige speculatie of Genesis ook gaat optreden in maart en in welke samenstelling dat dan zal zijn. Met Peter Gabriel en Steve Hackett wellicht?

NIEUW
Big Big Train CD2 Master James Of St. George 6:19
                      CD4 Last Train 6:28
Van “The Underfall Yard” (eigen beheer, 2009)
Op de valreep van 2009 verbaast Big Big Train met na "The Difference Machine" opnieuw een ijzersterke plaat die je meteen inpakt. En met ijzersterk spel van eenieder. Een zeer terechte vette krent in de laatste iO Pages:
"Wat de Engelse proggers hier uit de kast halen overtreft alles. Denk aan het meesterwerk "The Difference Machine", maar dan een trapje hoger. "The Underfall Yard" is een emotioneel symfoalbum dat het allerbeste van het genre in zich herbergt. De band heeft nogal wat gastmuzikanten bij het project betrokken. Als zanger koos men David Longdon, die ooit auditie deed bij Genesis. Zijns tem past bijzonder goed bij deze lyrische symfo. Hij neemt je vakkundig mee op reis, voert je langs Engelse kastelen, eenzame kustplaatsjes die door de zee verzwolgen worden om te eindigen bij een gemoderniseerde industriestad in "The Underfall Yard". Verder werken drummer Nick D'Virgilio (Spock's Beard), gitaristen Francis Dunnery (It Bites) en Dave Gregory (XTC) en toetsenist Jem Godfrey (Frost*) mee. Voor de eindmix is Rob Aubrey aangetrokken. Met Transatlantic, IQ en Asia in zijn zak zorgt hij voor een kristalhelder, sprankelend resultaat, waarop iedere muzikant uitstekend tot zijn recht komt."
(Martinka Zandijk)

NIEUW
Sufjan Stevens - Introductory Fanfare for the Hooper Heroes - cd 2 - 1:30
                            Interlude III - cd 10 - 0:54
                            Movement VI - cd 11 - 3:17
                            Movement VII (Finale)- cd 12 – 3:51
Van “The BQE” (Asthmatic Kitty, 2009)
 In 2007 kreeg de Amerikaanse singer/songwriter Sufjan Stevens de opdracht tot het schrijven van een groot werkstuk in het kader van het 25ste Next Wave Festival. Het resultaat was het totaalkunstwerk (muziek, live-performance en film) genaamd “The BQE”. Deze afkorting
staat voor de Brooklyn Queens Expressway, een oude maar nog steeds functionerende snelweg die deze twee New Yorkse wijken met elkaar verbind. Twee jaar later is het resultaat, een instrumentale variant op de orkestrale pop waarmee Sufjan Stevens bekend werd gekoppeld aan Koyaanisqatsi-achtige 8 mm-filmbeelden, te beluisteren en te bekijken op een CD+DVD-set.

RERELEASE
Ball, Steve - Back In NYC - CD 3 - 7:00
-        Under The Milky Way - CD 15 – 7:42
Van "Greenthumb" (Ballistic Music, 1999) en "Naïve Melodies" (Ballistic Music, 2003 - onderdeel uitmakend van "Steve Ball Box Set")
Net als het California Guitar Trio heeft Steve Ball (geen kerstgrap!) een band met Robert Fripps League Of Crafty Guitarists. Een andere overeenkomst is dat ook Ball op eigen wijze covers uitvoert van bekende songs, niet zelden uit het progressieve wereldje. Een groot verschil is hierbij dat hij ze ook zingt en wel met een prettige, singer/songwriter-achtige stem. Daarnaast neemt hij ook eigen materiaal op. Uit zijn inmiddels behoorlijke discografie (zie: www.steveball.com) pikken we een cover van Genesis' “Back In NYC” van een CD uit 1999 waarop naast eigen werk ook covers van Jonatha Brooke en The Police staat en de CD “Naïve Melodies”, waarop alleen maar coverversies staan en wel van o.a. Yes, Kate Bush, David Sylvian, Talking Heads en The Church. Het album maakt deel uit van de Steve Ball Box Set, waarin verder de platen “Knotwork” (met voornamelijk instrumentale versies van covers en eigen werk) en “Roadshow” (met enkel eigen nummers) zitten. Ball wordt overigens begeleid door onder meer Bill Fieflin, Pat Mastelotto, Travis Metcalf, Lisa Herman en de onvermijdelijke Tony Levin.

Violet District – Some Revrend Words
Van het album “Terminal Breath” (eigen beheer, 1992/Tempus Fugit, 2000)
Het Duitse Violet District ontstond in 1988 en is eigenlijk een voorbode van het latere RPWL
Het  enige door Violet District gemaakte album “Terminal Breath” gaat over het menselijk bestaan, beginnend met de geboorte en eindigend met de dood. Invloeden van Pink Floyd zijn duidelijk merkbaar.

Landmarq – Killing Fields
Van het album “Solitary Witness” (SI Music, 1992)
Landmarq is een Britse progressieve rockband, die werd opgericht in 1990. De groep maakt albumgeoriënteerde melodisch-symfonische rock. Tot nu toe heeft de band zes albums uitgebracht, waarvan twee live.Traditioneel vernoemt Landmarq elke studio-CD naar een nummer dat op de volgende CD zal verschijnen. De enige uitzondering tot nu toe is “Science Of Coincidence”, dat het gelijknamige nummer zelf bevat.

WERELD VOL MUZIEK
PFM (Premiata Forneria Marconi) CD4 Il Mi Nome E Dracula 7:17
Van "Dracula - Opera Rock" (MusizA/Sony, 2005)
Voordat de Italiaanse proglegende de instrumentale plaat "Stati Di Immaginazione" maakte, was (op studio-album-gebied) de terugkeer naar prog al ingezet met een rockopera over Dracula - een 'big production' met medewerking van een orkest, een koor en nog wat andere gast-instrumentalisten. Waar de vijf jaar oudere voorganger "Serendipity" voornamelijk pop met hier en daar een prograndje liet horen, is het hier omgedraaid. Pompeuze passages worden daar niet bij geschuwd.

KERST
East - En Voltam (It Was Me) - cd 4 – 5:56
Van “Huseg” (Hungaroton, 1982)
Het tweede album van de Hongaarse band East is dan misschien niet een kerstalbum, maar ademt wel een moeilijk te definiëren kerstsfeer.

Hostsonaten - The Crystal Lights - cd 6 – 6:46
“Winterthrough” (AMS, 2008)
Hostsonaten is bezig met een cyclus die alle jaargetijden aan bod laat komen. Het winterdeel past natuurlijk goed in deze week, waarin de winter begon. Het nummer “The Crystal Lights” heeft een hoofdrol voor mooi sopraansax spel.

Peacock, Annette - Survival - CD 7 - 14:46
Van "The Perfect Release"(Aura Records/Tomato, 1979 / See For Miles Records, 1996)
Beetje gewaagd wellicht, dit bijna kwartier lange stuk waarin Annette Peacock haar filosofische bespiegelingen meer fluisterend dan zingend overbrengt, daarbij eindigend met een strofe uit “Stille Nacht”. Peacock werd bij het progressieve rock-publiek bekend door haar bijdrage aan Bill Brufords solo-debuut “Feels Good To Me”, hoewel ze al een naam in jazzkringen had door haar huwelijk met bassist Gary Peacock, relatie met pianist Paul Bley en haar eigengereide muzikale shows met vroege synthesizers en aparte zang. Begin jaren '70 maakte ze een paar albums, waarvan vooral “I'm The One” bekendheid geniet. Na de plaat met Bruford raakte ze meer bekend in de rockwereld, beginnend met “X-Dreams”. “The Perfect Release” is een smakelijk, geweldig klinkend album met heerlijk funky spel van vooral toetsenman Max Middleton, gitarist Robert Ahwai, bassist John McKenzie en drummer Richard Bailey, een ideale achtergrond voor Peacocks zwoele voordracht.

Kerry Livgren - Ground Zero
Klassieker van het album “Seed Of Change” (Renaissane Records, 1980)
Een echte afsluiter en tevens afsluiter voor dit jaar Xymphonia.  Kerry Livgren (Topeka, Kansas, 18 september 1949) is een Amerikaanse gitarist en toetsenist. Hij werd bekend als medeoprichter en langdurig lid van Kansas. Livgren heeft een aantal hits van Kansas geschreven waaronder “Dust In The Wind” en “Carry On My Wayward Son”. Na een jarenlange spirituele zoektocht langs diverse godsdiensten, bekeerde hij zich in 1979 tot het christendom. In 1983 verliet hij samen met bassist Dave Hope, die eveneens christen was geworden, de band Kansas om samen de gospelband AD op te richten. AD werd in 1988 opgeheven. Ook maakte hij een aantal soloplaten, waarvan “Seeds Of Change” uit 1980 de eerste was. Livgren bestiert een boerderij, een studio, een productiebedrijf en een platenlabel in Berryton, een buurtschap nabij zijn geboortestad Topeka in Kansas. Op 1 september 2009 werd Kerry getroffen door een ernstig herseninfarct. Na een operatie en periode van revalidatie is hij inmiddels weer thuis. Op 6 oktober jl. schreef hij op zijn Facebook pagina: "De rechterhelft van mijn lichaam functioneert deels, evenals spraak en diverse andere zaken. Ik kan een beetje piano spelen, maar geen gitaar. Iedereen bedankt voor de gebeden. Zijn wil geschiede."
Kerry's laatste publieke optreden was met zijn oude band Kansas op 7 februari 2009, ter ere van het 35 jarig bestaan van de groep. Een registratie van dit concert is onlangs verschenen op DVD, Blu-ray en CD.

Sunday 20 December 2009 Show No. 870

OPENER
Mann's, Manfred Earth Band - Demolition Man
Afkomstig van Somewhere in Afrika, Cohesion, 1982
MMEB zal volgend jaar en tour door Nederland doen waaronder op 5 maart in Zwolle, Hedon met nieuwe zanger Peter Cox (ex- Go West) die Noel Mccalla zal vervangen

ZWEEDSE NIEUWE
3rd World Electric- Capetown Traffic
- The Lava Juggler
Van "Kilimanjaro Secret Brew" (Reingold Records, 2009)
In de zomer van 2008 ontwikkelden Roine Stolt en Jonas Reingold ideeën om een fusionproject te starten. Hierbij begon men met wat nummers die als eerbetoon aan de overleden Joe Zawinul bedoeld waren. De muziek die de heren vervolgens schreven ligt dan ook duidelijk in het verlengde van Zawinul's band Weather Report: lekker ouderwetse jazz-rock, met veel aandacht voor swingende ritmes met Afrikaanse/Zuid Amerikaanse invloeden, een groovende bas en veel solo's. Stolt speelt naast gitaar ook veel op toetsen, maar de meeste keyboardsolo's worden gespeeld door Lalle Larsson. Verder veel smeuïg saxspel en veel percussie. Niet erg oorspronkelijk maar wel uitstekend gedaan.

Nieuw
Twelfth Night - The Ceiling Speaks
Afkomstig van de bonus DVD bij Play On de officiele 12th Night buiografie - 2009.
Afgelopen week lag hij in de bus. De langverwachte 12th Night bio. De verantwoordelijk is die hard fan Andy Wild, die er een dik 300 pagina's tellend epistel van heeft gemaakt. Alles wat je ooit over de band wilde weten (en meer) is in het boek te vinden wat op een objectieve manier is geschreven. Naast interviews met de band zijn ook tijdsgenoten, en hangers on gesproken tijdens de recearch. Naast het boek heeft de band zelf een bonus DVD-rom gedoneerd met meer dan 40 zeldzame en nooit eerder verschenen audio en video materiaal. The Ceiling Speaks is afkomstig van het reunie concert dat de band in 2007 gaf in Deptford. PLAY ON! Het boek is nog te bestellen via de Twelfth Night web-site http://www.twelfthnight.info.

NIEUW
Christensen, Tim - India
- Follow My Lead
Van "Superior" (Mermaid Records, 2008)
Vorig jaar verscheen Superior, het derde soloalbum van de Deense progressieve singer-songwriter Tim
Chris tensen, dat echter nu pas in Nederland leverbaar is. Op de drums na bespeelt Chris tensen alle instrumenten zelf, waarbij hij zijn voorkeur voor authentieke progressieve rock sterk weet uit te beelden door het gebruik van klassieke toetseninstrumenten als Mellotron, Fender Rhodes en Mini Moog, naast zijn functionele akoestische en elektrische gitaarspel. De intiem beginnende liedjes kennen dan ook regelmatig heftige interrupties.

Marillion - Nothing Fills the Hole / Woke Up
van Snow De Cologne, Rackett, 2009
Marillion verwent zijn fans wel. Deze keer is het kerst kado een heuze DVD. Een compleet concert opgenomen tijdens de Happiness is the Road tour in
2008 in Keulen's E-Werk. Eigenlijk bedoeld voor TV maar nooit uitgezonden. Het resultaat is een zeer vermakelijk en mooi gefilmde DVD die vooral het nieuwe werk meer tot hun recht doet komen. Je kan nog lid worden van de fanclun via www.marillion.com

Larsson, Lalle - Newborn Awakening
Van "Weaveworld" (Reingold Records, 2009)
Na de DVD Seven Deadly Pieces verscheen onlangs Weaveworld, eigenlijk Lalle Larsson's eerste album onder zijn eigen naam. Samen met Richard Hallebeek, Jonas Reingold, Stefan Rosqvist en Mickael Wahlgren levert hij een drie kwartier durend werkstuk vol melodieuze, klassiek getinte progressieve rock, met metal- en jazzrock-achtige injecties. Het klassieke aspect komt het sterkst naar voren in een bewerking van het beroemde Adagio van Albinoni. Weaveworld, genoemd naar een boek van schrijver Clive Barker, is een mooi bewijs van Larsson's groeiende status als top-toetsenist.

Daar is ie weer de Kerstopener na enkele jaren afwezig te zijn geweest rond het Kerstgebeuren mag ik hem weer plannen (komt in de statistieken niet zo vaak voor als Wheelschair)                     
  
Magnum - On a Christmas day
van het album Rock art

Jon Anderson - Close To The Edge
Afgelopen jaar moest Jon door ziekte de geplande Yes tour afzeggen. De Band ging echter door met een surogaat zanger terwijl Jon in het ziekenhuis met acute ademhalings problemen kampte. Gelukkig ging het steeds beter met Jon en kon hij halverwege dit jaar weer een podium bestijgen. Het is nog wel te merken dat Jon behoorlijk ziek is geweest, zijn stem heeft nog niet de kracht helemaal weer terug. Onder de noemer Have guitar will travel deed Jon een aantal selectieve shows in Europa. Een van de meest speciale concerten was in Bratislava in Slowakije waar hij bij het Devin kasteel mocht spelen, begeleiding door een aantal locale muziekanten, waaronder een strijkkwartet en pianist. Een deel werdt uitgezonden op de TV waaronder deze bijzondere versie van Close to the Edge. Met een mooi middenstuk zeer subtiel begeleid door de strijkers.

Holdsworth/Pasqua/Haslip/Wackerman - San Michele
Van "Blues For Tony" (Moonjune Records, 2009)
Blues For Tony werd in dezelfde periode opgenomen als de DVD Live At Yoshi uit 2007, maar voor deze live-opnames werd uitsluitend gebruik gemaakt van de concerten van de Europese tour. Grote verschillen met de DVD zijn het meer relaxte en gedrevener spel van met name Holdsworth, die een hekel aan camera's heeft, en de inwisseling van het neporgeltje voor een echte vleugel. Naast deze vleugel gebruikt Alan
Pa squa uiteraard ook nog zijn onovertroffen Nord Stage 88, waarmee vooral zijn prachtige San Michele op deze plaat nog mooier klinkt als eerdere versies.

Kerstmis
Jethro Tull - First snow in Brooklyn
Sarah Brightman - Colder than winter
December People – Little Drummer Boy
Kerstblok met beginnend met 2 ingetogen nummers van als eerst  Jethro tull met het nummer First snow in Brooklyn van  zijn Christmas album uit 2003 vervolgens Colder than winter gezongen door Sarah Brightman samen met het London symphony orchestra van haar album a winter symphony uit 2007 en als laatste van het album sounds like Chrismas van the december people uit 2001,  het nummer little drummer boy wat eindigd met een echte E.L.P. sausje

Sunday 13 December 2009 Show No. 869

OPENER
Mike Rutherford - Romani
van “Smallcreep's Day” (Charisma / Virgin, 1980)
De eerste soloplaat van Rutherford is een klein juweeltje, dat eigenlijk net als de Tony Banks' solodebuut “A Curious Feeling” (ook in deze uitzending) een deluxe editie verdiend (dus mensen van Esoteric, u weet wat u te doen staat...). “Smallcreep's Day” is nog duidelijk overgoten met een Genesis-sausje, wat zeker in dit nummer te horen is, met opzwepende drums van Simon Phillips. Een van de sterren van deplaat is zanger Noel McCalla, indertijd lid van Sniff 'n The Tears en later opduikend bij Manfred Mann's Earth Band. Laat deze MMEB nu volgend jaar maart weer in Nederland te zien zijn. Echter,  McCalla heeft de band recentlijk verlaten en is vervangen door de zanger Peter Cox, bekend van het Britse jaren '80-bandje Go West.

NIEUW – ITALIAANSE NIEUWE 
Fjieri - Endless
          - The Breath Of The Earth
Van "Endless" (Forward Music, 2009)
We hebben in het verleden al een paar keer aandacht besteed aan een ruwe mix van een promo van het project Fjieri van Stefano Panunzi en Nicola Lori, het Italiaanse duo dat onder productionele leiding van Richard Barbieri muziek had opgenomen. Na het nodige gesleutel, toegevoegde
instrumenten, mixen en wisseling/toevoeging/weglating van nummers verscheen het resultaat “Endless” deze maand. Met behulp van talloze muzikanten, waaronder Gavin Harrison, Tim Bowness, Mick Karn, Barbieri, Andrea Chimenti, Peter Chivers en Nicola Alesini heeft het duo een fraai album gemaakt, dat qua stijl wat meer gitaar-georiënteerd is als Panunzi's soloplaat “Timelines”. De subtiele atmosferen worden dan ook regelmatig onderbroken door stevige gitaarsolo's en -riffs, daardoor het geheel een wat zwaarder symfonisch karakter gevend. Als het goed is verschijnt overigens van Panunzi binnenkort zijn tweede soloplaat, “A Rose”, waarop deels dezelfde musici te horen zullen zijn.

NIEUW – ITALIAANSE NIEUWE II
Nosound - Constant Contrast
                  Fading Silently (alt. mix)
Van “A Sense Of Loss” (K-Scope, 2009)
“A Sense Of Loss” is het derde album van deze Italiaanse postprog band. Ook dit is weer een erg
sfeervol maar ook wel erg monochroom album. Het is feitelijk één lange meditatie over het uit elkaar groeien van twee personen. Net zoals het vorige album “Lightdark” is ook deze weer in een uitgebreide editie verschenen met daarbij gelijk een DVD met 5.1 mixen en de nodige video's. Naast één nummer van het reguliere album in de vorm van “Constant Contrast” draaien we ook een alternatieve versie van “Fading Silently”, waarvan we ons afvragen waarom dit niet de definitieve
versie is geworden omdat de gitaarsolo aan het slot zo mooi het monochrome sfeertje wat had kunnen doorbreken.

NIEUW – ITALIAANSE NIEUWE III
Alice - Anín A Grîs
          - Il Contatto 
Van "Lungo La Strada - Live" (Arecibo/EMI, 2009)
“Lungo La Strada”, als we het wel hebben de eerste live-CD van Alice, is een ingekorte registratie van het concert dat deze Italiaanse zangeres gaf op 22 december 2006. In haar begeleidingsband was speciaal voor de gelegenheid Steve Jansen teruggekeerd. Die Jansen is trouwens de ex-collega bij Japan van Mick Karn en Richard Barbieri. Ook die laatste twee hoort u toevalligerwijs in deze uitzending, op het album van Fjieri. Waar Steve Jansen in het verleden vooral als drummer optrad (zoals op “Il Sole Nella Pioggia”), is hij op dit album vooral te horen als toetsenist, programmeur en zelfs als zanger. De stemming van het in werkelijkheid veel langer dan deze CD durende concert was dan ook vooral een ingetogene, waarbij de nadruk op de nog steeds prachtige stem van Alice lag. Pas in “Il Contatto” komt er wat echt drumwerk aan te pas. Nu nog een mooie DVD van deze Grande Dame van de Italiaanse muziek.

IN HET NIEUWS / COVER I
Peter Gabriel - Strawberry Fields
Uit de documentaire “All This And World War II” (1976)
Peter Gabriel komt begin volgend jaar met een heus cover-album genaamd “Scratch My Back”. In maart zal hij een beperkt aantal concerten geven in Europa onder de naam New Blood. Nu is al bekend dat hij in ieder geval Londen, Parijs en Berlijn aangedaan worden. Het worden wederom bijzondere concerten, met zoals hij zelf zegt het Peter Gabriel Orkest –  geen drums en geen gitaar! Als voorpoefje alvast een cover door Gabriel, die zeker gespeeld mag worden: de Beatles-klassieker “Strawberry Fields Forever”, afkomstig uit de muziekdocumentaire ”All This And World War II”.

NIEUW / COVER II
Transatlantic - A Salty
van “The Whirlwind – Special Edition” (InsideOut, 2009)
Verrassend genoeg evenaart de Transatlantic-versie van “A Salty Dog” het origineel en steekt hem misschien zelfs naar de kroon. Mike Portnoy neemt de vocalen voor zijn rekening en dat doet hij verrassend ERG goed.

BIJNA NIEUW – ITALIAANSE NIEUWE IV
Moongarden - Wordz And Badge 
Van "A Vulgar Display Of Prog" (Distilleria Music Factory, 2009)
De Italiaanse groep koppelt op vloeiende en logisch klinkende wijze hypermoderne invloeden (van electronika tot zagende gitaren) aan onmiskenbare vintage seventies prog. Neem nu dit nummer met z'n metalachtige opening, z'n soepele Moog-solo en de eindsectie met vuige riff over een mellotron-bed, maar ook wat lichte industrial noise-trekjes. De CD is al uit sinds mei en ging toen al bij ons in première, maar pas onlangs werd hij opgepikt door iO Pages. Daarom in de rebound.

LIVE-TIP
Beardfish  – The Hunter
Van het album “Sleeping In Traffic: Part Two” (Inside Out, 2008)
Dat muziek en zeker progressieve rock helemaal geen serieuze zaak hoeft te zijn bewijst het Zweedse Beardfish. Met het vierde album, “Sleeping In Traffic: Part Two”, speelt humor ook weer een rol. De groep bruist, swingt, rockt en scheurt weer dat het een lieve lust is. “Onze muziek is ongetwijfeld een potpourri van vele stijlen, maar we zullen het nooit spelen als we er geen lol aan beleven”, is wat de band daar zelf over zegt. Het “Sleeping In Traffic”-epos handelt over een etmaal uit het leven van een willekeurig persoon. Deel 1 bestreek de twaalf uren van de dag en met deel 2 komt de nacht aan bod. Het zijn absoluut geen conceptplaten in die zin dat de verhaallijn in de nummers doorloopt. Er is uiteraard wel een rode draad in de over het algemeen persoonlijke verhalen. Ook predikt de groep met dit tweeluik geen boodschap, nee, het is aan de luisteraar wat hij er uit wil halen of niet. Het geplande nummer “The Hunter” heeft een lekker ritme, een prominente basgitaar en vloedgolven Hammondorgel. Beardfish speelt 19 maart 2010 in Ittervoort, in CC De Mortel. Het is een dubbelconcert met Karmakanic.

LIVE-TIP
John Waite - Masterpiece of Loneliness
Van het album “Figure In A Landscape” (Gold Circle, 2001)
John Waite is een Britse zanger en bassist die vooral in de Verenigde Staten erkenning voor zijn talenten vindt. In 1976 vormt hij eerst met Mike Corby, Tony Brock en Walter Stocker de band The Babys. Na vijf albums gaat Waite in 1981 solo verder. De hit “Missing You” van zijn tweede album betekent de vurige gewenste doorbraak. In de laatste bezetting van The Babys lieerde Waite zich aan muzikanten als Ricky Phillips en Jonathan Cain die nadien een sleutelrol zouden spelen in de hoogtijdagen van de AOR. Cain vertrok naar Journey en Waite ging solo. In 1989 vormde hij samen met Caine en Phillips Bad English waarin ook topdrummer Deen Castronovo (later bij Journey) en gitarist Neal Schon (Journey) zaten. Nadat Bad English in de jaren '90 uit elkaar gaat, hervat Waite zijn solo-activiteiten, met o.a. een album als “Figure In A Landscape”. John Waite speelt op 26 februari in De Lantaarn in Hellendoorn.

HERUITGAVE
Pete Sinfield  - Still
                       - Can You Forgive A Fool?
Van "Still - Expanded Edition" (Manticore 1973/Esoteric Recordings 2009)
Pete Sinfield is vooral bekend als tekstschrijver/geluidsman van de eerste King Crimson-bezettingen en tekstschrijver van Emerson, Lake & Palmer en Premiata Forneria Marconi. Die laatste band tekende in 1973 voor het nieuwe eigen Manticore-label van ELP en Sinfield leverde Engelste teksten voor hun oorspronkelijk Italiaanse muziek. En zelf maakte hij dus ook een album voor dat Manticore-label. De hele Manticore-catalogus is nu ondergebracht bij Esoteric, dus de komende tijd krijgt u daar vast het een en ander van te horen. "Still" schijn je als vervolg op King Crimsons "Island" te moeten zien, het laatste KC-album waar Sinfield aan bijdroeg. Muzikaal laveert het album tussen prog, psychedelische folkrock en (soms) min of meer down-to-earth-rock met een arty trekje. Met de belangrijke rol die koper- en houtblazers in de arrangementen spelen heerst er vaak een pastorale sfeer. Mede door de zang van Greg Lake over lagen Mellotron in het titelnummer moet je daar onwillekeurig even denken aan "Epitaph". Het is ontegenzeglijk het prijsnummer van het album. CD2 bevat vooral andere mixen en takes van de nummers van het eigenlijke album, maar ook twee extra nummers, waaronder het wat Moody Blues-achtige "Can You Forgive A Fool?", dat twee jaar later werd opgenomen. Of dat een afgebroken sessie voor een tweede album betrof meldt het boekje niet. Het nummer stond ook al op "Stillusion", de eerste CD-editie van "Still" uit 1993, met gewijzigde track-volgorde (iets wat Sinfield nu betreurt).

HERUITGAVE
Tony Banks - You
                       Somebody Else's Dream
Van “A Curious Feeling” (Charisma / Virgin, 1979 / Esoteric Recording, 2009)
Tijdens een Genesis-pauze kwam Tony Banks met z'n eerste solo-album waarop hij afgezien van de zang en drums alles zelf inspeelde. Het is een melancholisch album met het verhaal van een man die z'n mentale krachten verliest en zich daar tegelijkertijd van bewust is. Net als de gehele Genesis- catalogus heeft Banks dit album nu opnieuw gemixt,, zowel in stereo als in 5.1 surround. Die surround-versie is te vinden in de zeer gelimiteerde speciale editie die Esoteric Recordings heeft uitgebracht. Sneu detail is dat zanger Kim Beacon, die Banks in de aanloop naar dit album weer heeft proberen op te sporen, een paar jaar geleden is overleden en daarmee figuurlijk de hoofdpersoon van het album is geworden. De twee gekozen stukken vormen het emotionele en muzikale hoogtepunt van het album.

WERELD VOL MUZIEK
The Gourishankar - Insomnia
Van "Close Grip" (2003/ Unicorn, 2008)
Unicorn Records bracht een jaar geleden deze relelease uit van het debuutalbum uit 2003 van de uit Rusland afkomstige band The Gourishankar. Muzikaal opereert de band in dezelfde hoek als bijvoorbeeld Enchant en ACT. Melodieuze prog met een prog-metal tintje. Als extraatje is de Gentle Giant-cover “For Nobody” toegevoegd, dat een behoorlijk prog-metal jasje heeft gekregen. Dit uiterst afwisselende, maar ook pakkende "Insomnia" laat alle kwaliteiten van de groep horen met in de staart een opmerkelijke expres-valse trompet(-synth)solo.

LIVE-TIP
Mostly Autumn – Shindig
Van het album “The Spirit Of Autumn Past” (Cyclops, 1999)
Instrumentaal nummer van album waarop Floydiaanse sfeerrock is gelardeerd met opgewekte Keltische folkmelodieën. Mostly Autumn speelt deze week in Nederland, onder andere op zaterdag 19 december in Hedon te Zwolle.

Soulsavers - Shadows Fall
Van het album “Broken” (V2, 2009)
Soulsavers (ook bekend als The Soulsavers Soundsystem) is een Engels productie- en remix-team bestaande uit Rick Machin en Ian Glover.  Ze spelen alternative rock, electronic, indie, gospel, soul, en country.  “Broken” is het derde album. Waar in het verleden diverse gasten bijdroegen, is Mark Lanegan nu zo'n beetje structureel aan de band toegevoegd. Hij speelt dan ook een zeer prominente rol op deze plaat. Niet alleen als zanger, maar ook als tekstschrijver. Lanegan werd bekend met zijn eigen band The Screaming Trees en was daarna o.a. lid van Queens of the Stone Age. Soulsavers stond in het voorprogramma van Depeche Mode. De Xymphonia-redactie was daar deels aanwezig en was blij verrast door de band. Er werden zelfs Roger Waters-referenties gemaakt.


Sunday 6 December 2009 Show No. 868

IN HET NIEUWS
Twelfth Night - Counterpoint
van “Art and Illusion” (Music For Nations, 1984/Cyclops 2003)
Er zit weer leven in Twelfth Night: binnenkort zullen er een aantal DVD's verschijnen van de reünie- concerten. En verschijnt er zelfs een boek over de band geschreven door een van de bands die hard-fans. Als extra zal er een DVD bij het boek zitten vol met zeldzame audio- en video-opnamen. Ook heeft de band net aangekondigd één van de headliners te zijn op het Progreny festival in Leaminton Spa volgend jaar mei. Naasy Twelfth Night zal ook Mick Pointer er zijn “Script”-revue opvoeren en zal The Tangent er spelen. voor een compleet overzicht: http://www.classicrocksociety.co.uk/

NIEUW
Manifesto -Random Axis
IZZ - Razor
Van "3 RP Fest Live: 3 Rivers Progressive Rock Festival 2008" (eigen beheer, 2009)
Onlangs verscheen een drieënhalf uur lange DVD van het tweedaagse 3 Rivers Progressive Rock Festival, dat jaarlijks in de buurt van Pittsburg, Amerika, plaatsvindt. In 2008 traden zowel Neal Morse als Spock's Beard op en een dag later ook nog The Flower Kings. Dit leidde tot twee heuglijke gebeurtenissen: Neal Morse deed mee bij Spock's Beard voor een geïnspireerde vertolking van "The Light". Verder was ook Mike Portnoy aanwezig, wat tijdens het optreden van Morse tot een bijna-reünie van Transatlantic leidde. We weten inmiddels wat er sindsdien is gebeurd. Verder was Rocket Scientists er en op de interessante randgebieden Gongzilla en California Guitar Trio (met een instrumentale Pink Floyd-cover: "Echoes"!). Wij focussen vanavond op twee ietwat onbekendere groepen: IZZ en Manifesto. IZZ combineert het toegankelijke van lawezegge Spock's Beard met een neiging naar de typisch Amerikaanse  jamband-stiel. Manifesto is een vrij traditionele instrumentale proggroep. Soms ligt hier saaiheid op de loer, maar als de goede melodieën er zijn doet de prima instrumentbeheersing de rest.

NIEUW:
The Flaming Lips - Aquarius Sabotage
                              - See The Leaves
                             - Silver Trembling Hands
Van “Embryonic” (Warner Brothers, 2009)
Het is een beetje apart om een dubbel-CD uit brengen waarbij beide schijfjes maar iets van 35 minuten aan muziek bevatten. Maar het is maar goed ook dat de band dit gedaan hebben want anders zou “Embryonic” ongeveer gelijk staan aan een overdosis LSD. Nog nooit heeft de psychedelische en krautrock-vibe zo duidelijk op de voorgrond gestaan. De meer gestructureerde songs van hun voorgaande albums zijn er bijna niet te horen, de geest van 'alles kan, alles mag zo lang het maar uit de losse pols klinkt' overheerst. Zo had dus het debuut van Porcupine Tree kunnen klinken als het nu zou worden gemaakt !!!

NIEUW (sort of...)
Joanne Hogg, Roine Stolt e.a. Journey Into The Morn
Van "Songs For Luca 2" (Open Sky Records, 2007)
In de meest recente iO Pages staat een interview met Dave Bainbridge. Daarin komt "Songs For Luca 2" ter sprake: Troy vindt het jammer dat de CD zo slecht gedistribueerd en gepromoot is. Tsja, ook op de Iona-site is hij zorgvuldig weggestopt.... Hoe dan ook: het interview was reden tot aanschaf en er is veel lekkers op de dubbel-CD te vinden, van bevriende artiesten en bands als Moya Brennan en zelfs het Japanse Kenso. Maar vooral ook van Iona-leden zelf, in bijzondere samenwerkingen met mensen buiten de band. Neem nu deze nieuwe opname van Iona's "Journey Into The Morn", nu met heerlijke gitaarsolo van Roine Stolt over een even ruimtelijk als stuwend keyboardbed. Ook Heather Findlay van Mostly Autumn doet hier mee trouwens. De opbrengsten van de CD zijn bedoeld om het speciale opvoedprogramma voor de autistische zoon van Dave Bainbridge mee te financieren. ...maar om wat opbrengst te generen, dien je het album wel te promoten, Iona! "Ah joh! Naah!".

IN HET NIEUWS
Paatos - In Time
van “Kallocain” (Inside Out, 2004)
Een heerlijk hypnotiserend nummer van het tweede album van de Zweedse groep. Paatos werkt momenteel aan een nieuw album, hoewel de band inmiddels wel is gedecimeerd tot een trio.

Cary Brothers - Precious Lie
“Who You Are” (Bluhammock, 2007)
Na 2 EP's is dit het debuutalbum van deze Amerikaanse singer/songwriter, geboren in Nashville. De invloeden die Cary gebruikt zijn echter meer te vinden in Britpop: we horen wat sporen van Coldplay terug, maar Brothers muziek is een stuk ingetogener. Ook vinden we cellist Oliver Kraus, wel bekend van de Tom McRae Band, terug op deze plaat.

IN HET NIEUWS
Odyssice - Different Questions
Van het mini-debuutalbum “Moondrive” (eigen beheer,1996)
Wat in het vat verzuurt niet. Een spreekwoord dat zeker van toepassing is op Odyssice. Opgericht in 1986 en sindsdien nu niet bepaald hyper-actief. Van de groep rond gitarist Bastiaan Peeters verschijnt begin volgend jaar een nieuw album, als we de EP “Moondrive” meerekenen het derde. Maar geduld is een schone zaak en Odyssice is een band die ogenschijnlijk naar perfectie streeft.

Het genoemde mini-album “Moondrive” is een uit vier delen bestaand werkstuk dat ons meevoert  op een autorit door de nacht, wat de chauffeur de gelegenheid biedt om zijn problemen te overdenken. De composities staan volledig in dienst van het gitaarspel van gitarist Peeters.

NIEUW/OPENER
Grobschnitt - Powerplay Finale 
Van "Grobschnitt 2008 Live" (eigen beheer, 2009)
De heren zeggen het zelf al in het boekje: Grobschnitt anno 2008 is een familie-onderneming. Er zijn namelijk meerdere 'zonen van...' in de huidige line-up actief naast hun vaders. Oerzanger Steven 'Willie Wildschwein'  Danielak heeft zelfs twee spruiten meegetorst: eentje speelt gitaar en de andere zit achter het mengpaneel. Van de vroege dagen is ook nog steeds 'kabouter' en mafketel Toni Moff Mollo (licht, zang) van de partij. Enkele andere leden stammen uit de jaren '80 bezetting en dat is ook waar de muziek op voortbouwt: meer powerrock dan symfo dus. De CD besluit met een drie kwartier lange versie van "Solar Music" met als basis de jaren '80-variant daarop: "Sonnentanz". De "Powerplay Finale", die op de CD gek genoeg als Ouverture fungeert, is ook een variant op dat "Solar Music"-thema.

CONCERTTIP
Alice Cooper - Only Women Bleed (live)
Van de DVD “Brutally Live” (Eagle, 2000),
live opgenomen in Apollo Hammersmith London op 19-07-2000 .
Dinsdag 8 december zal Vincent Furnier, beter bekend als Alice Cooper, een eenmalige Nederlandse show verzorgen in de Rodahal In Kerkrade. Dit in het kader van zijn Theatre of Death Tour 2009. Cooper, de enige echte shockrocker, scoorde talloze hits zoals “School's Out”, “No More Mr Nice Guy”, “Halo Of Flies” en “Poison”. Bombastisch, theatraal...: dit zijn maar een paar kenmerken van Coopers liveshows, die nog altijd uniek zijn. Cooper wordt de laatste jaren meestal vergezeld door zijn dochter 'Calico Cooper' die een hoofdrol vertolkt tijdens deze show.

CONCERTTIP
Airbag: Sounds That I Hear
Van "Identity" (Karisma Records, 2009)
Airbag treedt in februari volgens jaar op tijdens het iO Pages festival. Dat de groep sterk naar Pink Floyd en Porcupine Tree neigende muziek maakt is al vaker geopperd en zeker het laatste deel van dit nummer zal dit onderstrepen, maar het luistert wel erg lekker weg.

CONCERTTIP
Stratovarius - The Land Of Ice And Snow
Van het album “Stratovarius” (Metal-Is,  2005)
Stratovarius staat regelmatig op een Wacken Open Air, Rock Hard en Wâldrock, maar de Finnen werden in 2008 plots gemist in het circuit. Het was nog nooit eerder gebeurd, maar zanger Timo Kotipelto besloot met zijn heren een jaar geen podia aan te doen. In alle rust werd er namelijk druk gewerkt aan het twaalfde bandalbum - en de concentratie en kracht is duidelijk terug te horen op “Polaris”. Het schijfje is tevens de eerste zonder het laatst originele-lid Timo Tolkki, maar gelukkig wel met een erg talentvolle nieuwe gitarist en bassist. Uiteraard is de powermetal nog altijd overtuigend genoeg, dat is iets wat de elf nummers zeker duidelijk maken. De band beleeft momenteel hun vijfentwintigste jubileum, reden voor veel optredens. Bijna vier jaar na het concert in 013 Tilburg, eindelijk weer een clubshow van Stratovarius: 9 januari in de Melkweg, Amsterdam.

HERUITGAVE
Sad Lovers & Giants - Sleep (Is For Everyone)
                                    - Strange Orchard
Van "Feeding The Flame" (Midnight Music, 1983 / Cherry Red Records, 2009)
Nadat eerder dit jaar het debuut van Sad Lovers & Giant, het mini-album “Epic Garden Music” uit 1983, voor het eerst op CD verscheen (aangevuld met de nodige extra's), volgde enige maanden geleden het eerste volwaardige album “Feeding The Flame”, dat ooit al eens op het eigen Midnight Music op CD was gezet. Sad Lovers zou je min of meer kunnen vergelijken met het Twelfth Night uit diezelfde periode, met dit verschil dat Sad Lovers voor de melancholieke New Wave koos, terwijl Twelfth Night de progressieve rock omarmde. Beide bands hebben echter een vergelijkbare sound van ijle keyboards, droge drums en trage bassen. “Feeding The Flame” bevat daarbij tal van lekker voortkabbelende, atmosferische songs. Als ik het wel heb bestaat de groep nog steeds/weer en brengt zo nu en dan nog platen uit.

IN MEMORIAM : ERIC WOOLFSON
Alan Parsons Project - Ammonia Avenue
                                       - Old And Wise (Woolfson).
                                                                              -  Old And Wise (Blunstone)
Van “
Ammonia Avenue ” (Arista, 1984/2008) en “Eye In The Sky” (Arista, 1982/2007)
Eric Woolfson, de compagnon van  Alan Parsons in The Alan Parsons Project, is afgelopen week in Londen overleden aan de gevolgen van kanker. Hij was 64 jaar oud.
Woolfson maakte met Parsons 10 albums, van het debuut uit 1976,‘Tales of Mystery and Imagination” tot “Gaudi” uit 1987. Hij schreef songs, was tevens toetsenist en zong diverse nummers zelf. En als zijn stem al niet in het eindresultaat te horen was dan had hij wel de zogenaamde 'guide vocal' ingezongen, om zangers als Colin Blunstone en John Miles een voorbeeld te geven. Die 'guide vocal'-versies werden publiek middels de recente heruitgaves van Alan Parsons Project-albums, waarop ze als bonustracks fungeerden. Na The Alan Parsons Project schreef en produceerde hij diverse musicals. In 2003 maakte hij een vervolg op “Tales Of Mystery And Imagination” en deze zomer nog verscheen een album met recent voltooide songs uit zijn Alan Parsons Project-tijd: “The Alan Parsons Project That Never Was”.

CONCERTTIP
Jadis - What Kind Of Reason
Van het album “Fanatic”(Inside Out, 2003)
De Britse neo-progressieve rockband Jadis  werd in 1986 opgericht en bracht in 1989 een eerste, titelloos album uit, geproduceerd door Marillion-gitarist Steve Rothery. Sindsdien heeft de band rond zanger/gitarist/componist Gary Chandler vele fans in alle werelddelen. Het unieke Jadis geluid wordt gekenmerkt door een mix van krachtig gitaarwerk, emotionele melodieën, harmonieuze vocalen en dynamische songs. Jadis geeft een dubbelconcert met Shadowland, op 20 februari in de Boerderij te Zoetermeer.