Sunday 29 August 2010 Show No. 905

AOR
Hugo - If You're Ever Lonely
Van het album “Hugo” (Now & Then, 1997)
Amerikaans AOR van band rond zanger Hugo, die tevens de frontman is van de band Valentine. Hugo bracht drie albums uit: “Hugo” (1997), “Time On Earth” (2000) en “Fire In The Night” (2004). De albums laten sterke zang horen, met een dikke knipoog naar Journey.

NIEUW
Minus The Bear - Fooled By The Night
Van "Omni" (Dangerbird, 2010)
De leden van deze sinds het begin van deze eeuw vanuit Seattle opererende band hebben een mathrock-verleden in verschillende bands, die hun technische kunnen binnen MTB in een toegankelijker jas gieten. Toch waren eerdere albums voor velen wat al te neurotisch, vooral door het wiskundige gitaarvlechtwerk van voormalig Botch-gitarist David Knudson. Met zijn vertrek is de muziek wat rechtlijniger geworden en krijgen ook keyboards meer ruimte. In sommige stukken wordt meer gewerkt met sfeertekeningen: het progressieve element dat er altijd al was krijgt nu bij vlagen een symfonischer uitwerking. Zoals in het slotnummer van het in het Lowlands-weekend in Nederland verschenen album. Op genoemd festival was de band dan ook aan het werk te zien en horen.

HERUITGAVE
Anyone’s Daughter – Anyone’s Daughter
van “Adonis” (AD Music, 1979 / 2010)
In 1979 kwam het debuut van de Duitse band Anyone's Daughter uit. Het geluid op deze eersteling is zeker nog beïnvloed door de Engelse voorgangers als Camel en Genesis met nadruk op het melodieuze aspect. Er is dan ook heerlijk gitaarspel van Uwe Karpa, aangevuld met toetsenspel van Matthias Ulmer. Voor Duitse begrippen heeft de band ook een zeer goede zanger in de persoon van Harald Bareth. “Adonis” is dan ook een underground-klassieker bij veel symfo-liefhebbers. Centraal staat het uit 4 stukken bestaande titelnummer. De albums van de band zijn begin jaren negentig al eens op CD verschenen, maar nu al enkele jaren niet meer verkrijgbaar. Daarom nu deze  door de band zelf verzorgde heruitgave. En men heeft gelijk de kans aangegrepen de opnamen op te poetsen. Ook vond men in het archief nog 2 stukken, die uit die tijd stammen en nooit eerder zijn uitgebracht, deze zijn als bonus tracks toegevoegd. Dus heb je de plaat nog niet, ga snel naar www.anyonesdaughter.de om de CD te bestellen.

HERUITGAVE
Sad Café - Crazy Oyster
                - Keeping It From The Troops
Van "Facades / Sad Café" (RCA 1979/1980, Edsel 2009)
Het derde en vierde album van de Britse groep, die eigenlijk nooit breed is doorgebroken. We kennen de band enerzijds als zijnde de voortzetting van de oorspronkelijke Mandalaband, zonder David Rohl. Anderzijds als de andere band van de andere Paul Young, de Mike + The Mechanics-zanger, die in het jaar 2000 (ja, alweer tien jaar geleden!) plotseling overleed. Beide albums zijn geproduceerd door Eric Stewart, en dat is te horen! Want regelmatig horen we typische 10CC-dingetjes in de muziek, die net als die van 10CC niet onder één stijl valt te scharen en het best als 'progressieve pop' kan worden gekenschetst. Soms is de muziek funky-op-z'n-Little Feat's en legt Young een Lowell George-achtige schwung in z'n zang, dan weer zijn de arrangementen symfonischer en is de lijn naar M+M zo gelegd. Maar net als bij 10CC zijn de stlistische uitstapjes legio, in een prachtige productie waarin van alles 'gebeurt'. En dan zijn er heerlijke gitaarsoli van Ashley Mulford. Die heeft ook bij Mike + Mechanics gespeeld en is nu weer terug bij the Mandalaband. Zijn spelstijl is vaak warm en vol, soms ook fel en snerpend.

ONBEKEND MAAKT ONBEMIND
Kevin Ayers - The Confessions Of Dr. Dream
van "The Confessions of Dr. Dream" (Island, 1974)
Kevin Ayers is zo'n man waar veel mensen wel van gehoord hebben maar waarschijnlijk nooit echt muziek van hebben gehoord. En dat is op zich best jammer want met name zijn albums t/m 1974 zijn voorbeelden van typische Engelse licht excentrische progpop. Kort door bocht: Ayers klinkt bij vlagen als Syd Barrett maar dan zonder mentale aftakeling. Misschien wel z'n meest proggy album is “The Confessions Of Dr. Dream” uit 1974, een album dat voornamelijk word gedomineerd door de plaatkant lange titelsuite. Ayers weet zich omringd door klasse muzikanten als bassist John Perry,
drummer Mike Giles (ex-King Crimson I), toetsenist Rupert Hine (die tevens voor de productie tekent) en chanteuse Nico in een kleine angstaanjagende gastrol.

LIVE-TIP / OPENER
Tori Amos - Dolphin Song
Van "A Piano - The Collection" (Rhino / Warner Music Group, 2006)
Toen de Amerikaanse pianiste/zangeres/liedschrijfster Tori Amos enkele jaren terug overstapte naar een ander label, was het voor haar oude platenmaatschappij tijd voor een overzichtsbox, genoemd naar en vormgegeven als Tori's grote liefde. Daarop naast albumtracks ook vele B-kantjes en een handvol niet eerder uitgebrachte nummers. Zoals "Dolphin Song", een vlotte compositie uit 2003 met naast een prima voor de dag komende Tori vooral heerlijk prominent basgitaarspel. Tori Amos treedt op 8 oktober op in de Heineken Music Hall, tijdens de Week van het Metropole, met het Metropole Orkest.

LIVE-TIP
Marillion – Hotel Hobbies / Warm Wet Circles / That Time of the Night
Van “Clutching At Straws” (EMI, 1987)
Komende zaterdag zal Marillion als headliner optreden op het Night of the Progs Festival op de Loreley. Dit zal na 23 jaar een terugkeer zijn naar deze plek alwaar men toen het succes van hun toenmalig album “Clutching At Straws” vierde op het destijds populaire Loreley Festival. De opname is zowel op DVD als CD verkrijgbaar. Wel had men nog een andere zanger, jawel die lange Schot. Redactielid Maurice was er toen bij, en zal het nu ook mee gaan maken. Op het Marillion forum is nu een petitie bezig om de band de trilogie van “Clutching At Straws” weer te laten spelen op dit festival. Zou het lukken….?

SEVENTIES
Alan Parsons Project, The - The Cask Of Amontilado
Van “Tales Of Mystery And Imagination - Edgar Allan Poe” (Mercury, 1976)
In 1976 verscheen het eerste album onder de vlag van The Alan Parsons Project. Eén van de vocalisten op dat album is John Miles, die interessant genoeg kort voor het verschijnen van dit album zelf in Nederland een nummer 1-hit had met zijn song “Music”, ook al een productie van Alan Parsons.

A.C.T - Wake Up
Van "Last Epic" (InsideOut, 2003)
“Last Epic” van het Zweedse A.C.T. is een concept-album over een vervallen flatgebouw en haar
beheerder en bewoners. Deze song is geschreven van uit het oogpunt van de lift :-)

VAN EIGEN BODEM
Zenith - Eden (All The Way)
Van het album “Eclipse” (eigen beheer, 1999)
De deels Enschedese, deels Hengelose band Zenith was 11 jaar geleden te gast bij ons, ten tijde van het verschijnen van de CD “Eclipse” met muziek die onder het kopje 'neo prog' te rangschikken valt. Twee leden van de band, toenmalig zanger/toetsenist Leon de  Vries en gitarist Ruud de Graaff (ofwel het duo RULE) verzorgden het complete jingle-pakket van dit programma.

SEVENTIES
Caravan - The Last Unicorn
Van "Better By Far" (Chrysalis, 1977 / Eclectic Discs, 2004)
Het 10e album van een band die zelden in dezelfde bezetting aan de studiodeur verscheen. Vertrouwde krachten Pye Hastings (gitaar, zang), Richard Coughlan (drums, met Hastings lid van het 1ste uur) en Geoffrey Richardson (altviool, fluit, gitaar) worden bijgestaan door Mike Wedgewood (bas, lid sinds "Cunning Stunts") en de in 1976 toegetreden Jan Schelhaas (toetsen). De songs zijn, geheel in lijn met de tijdsgeest, compacter en straighter, maar vooral nieuweling Schelhaas maakt ze met z'n soepele en fruitige toetsenspel onmiskenbaar Caravanesque. Zijn keyboardsounds hebben soms iets van een electrische viool, wat bijzondere effecten heeft in samenspel met Richardson. Hoewel zeker niet het beste Caravan-album valt er voor de symfo-liefhebber veel te genieten. Die moet dan niet terugdeinzen voor een iets poppier insteek dan we van een van dé vaandeldragers der Canterbury-prog gewend waren. Dit is weer zo'n liefdevolle uitgave van rerelease-specialist Mike Powells Eclectic Discs, met rijk geïllustreerd boekje. Deze instrumental is een van de hoogtepunten, a la Happy The Man: met een ingetogen begin en eind, met hoofdrol voor fluit, maar een stomend jazzrock-tussenstuk met een Kit Watkins-achtige, flitsende Moog-solo van Schelhaas.

Galleon - Let Us Be Amazed
Van het album “Beyond Dreams” (Progress Records, 2000)
Galleon is een uit Zweden afkomstige viermans neo-prog-formatie. De band werd 25 jaar geleden opgericht met als bandnaam Aragon. Een eerste demo deed het goed, maar de naam kon niet door de beugel: Er was al een Australische Aragon actief in de symfonische rock-scene. Het duurde uiteindelijk tot 1993 voordat Galleon het eerste album “Lynx” uitbracht. “Beyond Dreams” is het zesde album van de Zweden. “Let Us Be Amazed” is een typisch Galleon-nummer: lekker up-tempo, maar ook met aardig wat tempowisselingen en een melodie die lekker lang in je hoofd blijft hangen. Het opent met pianospel en een solide baspartij. Het nummer glijdt aan je voorbij met mooie passages met alleen zang en toetsen afgewisseld door stukken waarin het net lijkt of er een compleet orkest uit het toetsenarsenaal van Ulf Petterson is komen zetten. Zoals de titel al zegt...

Sunday 22 August 2010 Show No. 904

IN HET NIEUWS
Blackmore's Night -  Mond Tanz / Child In Time
Van het album “The Village Lanterne” (SPV, 2006)
 In oktober 1996 realiseert Ritchie Blackmore zijn langgekoesterde wens: het maken van een akoestisch album in een stijl die teruggrijpt naar de Middeleeuwen en de Renaissance. Ritchie en zangeres/tekstschrijfster (en ook partner) Candice Night besluiten om de nieuwe band Blackmore’s Night te noemen. In 1997 verschijnt het debuut “Shadow of the Moon”. Volgens de laatste berichten komt een nieuwe Blackmore's Night-album, “Autumn Sky”, op 3 september uit. De CD zal 15 songs bevatten, waaronder een bonustrack van Ritchie op zijn oude vertrouwde elektrische gitaar.

HERUITGAVE
Jade Warrior - Way Of The Sun
Van "Way Of The Sun" (Island Records, 1978 / Esoteric Recordings, 2010)
Dit zevende album is het laatste dat de groep voor Island Records maakte, het laatste deel van een vierluik en ook het laatste van de groep Jade Warrior. Zo'n zes jaar later haalden de twee kernleden de naam weer van stal voor hun projecten. Zoals gezegd kunnen de Island-platen als vierluik worden gezien die ons van de antieke Oosterse wereld ("Floating World" en “Kites”) via de oceanen ("Waves") in Latijns Amerika brengen. Met behulp van een mengvorm van akoestische instrumenten (o.a. fluiten, akoestische gitaren) en zeker ook elektrische (zware basgitaarsounds en soms Oldfieldiaans aandoend elektrisch gitaarwerk zijn pregnant aanwezig) wordt het verhaal van het continent verteld. De oude Indianen-beschavingen worden geschetst met haast verstilde muziek, waarna de komst van de Spanjaarden stevig wordt neergezet. De heftigste momenten knipogen met hun mengvorm van latin en rock nogal naar Santana's sound.

OPNIEUW
Ciccada CD6 An Endless Sea
Van "A Child In The Mirror" (Fading Records, 2010)
Enkele weken geleden ging dit album van de Griekse band bij ons in première. Het album is zo sterk dat het nog wel wat aandacht verdient. Ciccada integreert elementen uit folk, jazz en klassieke muziek in haar muziek. Vroege King Crimson, Pentangle, de meer jazzy vormen van Canterbury-style - het komt allemaal terug. Naast Fripperiaanse elektrische gitaar en hier en daar wat Mellotron zijn er vooral veel akoestische instrumenten te horen. Nu hoor je wel vaker strijkers en piano in symfonische rock, maar bijvoorbeeld het fraaie klarinetspel maakt Ciccada bijzonderder. Er zijn flink wat musici ingeschakeld, waaronder mensen van Yugen en DFA. Alleen de zangeres heeft een weinig emotievolle stem. Haar omfloerste zang doet denken aan de freak folk van enkele jaren terug. Via deze link is meer info te vinden en is de CD bovendien vlot te bestellen: http://production.altrock.it/home.asp?lang=eng_&id=17&id2=51

NIEUW / MINI-SPECIAL
Strawbs - In Amongst The Roses
             - Tears / Pavan
             - Autumn
Van "Strawbs - Live At The BBC Vol. 2" (Polydor UK/Universal, 2010)
Recentelijk zijn er twee CD-sets verschenen met nagenoeg alle BBC-opnamen uit de jaren '60 en '70 van de Britse folk/prog-formatie Strawbs. De enkel-CD "Strawbs - Live At The BBC Vol. 1" focust zich met name op de periode dat de band nog een akoestische folk sound heeft, maar het tweede deel, een dubbel-CD, belicht de overgangsfase en de proggloriedagen van deze band. We draaien een dwarsdoorsnede van deze mooie set waar we de belangrijkste kenmerken van de Strawbs-sound voor bij horen komen: de uit duizenden herkenbare stem van Dave Cousins die zijn tegenpool vindt in het gitaarspel van Dave Lambert daarbij ondersteund door achtereenvolgens de drie belangrijkste toetsenisten van de band: Rick Wakeman, Blue Weaver en John Hawken.

SEVENTIES
Aviary - Desert Songs / Pharaohs March
Van "Ambition" (AV Records, 2003)
De Amerikaanse symfonische AOR-band Aviary bracht in 1979 haar enige album uit, simpelweg "Aviary" geheten. Begin mei heeft u er nog een song van kunnen horen. Aviary-zanger/pianist/componist bracht echter een aantal jaren geleden nóg een album uit, met materiaal dat tussen 1975 en 1979 werd opgenomen. Hoogtepunt en hart van het album is dit heerlijk pompeuze tweeluik over oud Egypte. Ook het meest puur symfonische werk op het album, met trekjes van Styx en Ambrosia.

LIVE-TIP
Solstice - Morning Light
Van het album “New Life” (Progressive International, 1993)
 “New Life” is het tweede album van de Britse band Solstice en is geconstrueerd volgens hetzelfde principe als dat van het liefst negen jaar eerder verschenen debuut “Silent Dance“. Het laat muziek horen voor de liefhebbers van Camel en Renaissance  Het openingsnummer “Morning Light” bevatt een  wervelende gitaarsolo. Ook bevat het album twee tien minuten lange epics: “Guardian” en “Journey”. Naast Andy Glass(gitaar) en  Marc Elton (toetsenist / violist)  Marc bestaat die band uit een nieuwe zangeres Heidi Kemp en een nieuwe ritmetandem Graig Sunderland en Pete Hemsley. De composities dateren  al uit de jaren ‘80, de uitvoering ervan is onmiskenbaar 90'ties. De zes nummers blijken op het juiste moment te zijn opgenomen en hebben duidelijk profijt van een ieders ervaring. Glass klinkt met zijn gloedvolle gitaarspel nog uitbundiger dan voorheen.  Hij krijgt daarvoor dan ook alle ruimte daar Marc Elton dit maal zijn toetsen heel wat minder heeft aangesproken. Dit overigens ten faveure van diens vioolspel dat zich overal in de muziek laat gelden. Glass en Elton gaan regelmatig een bloedstollend duet aan met elkaar en dat heeft de muziek een stuk serieuzer en meer volwassen gemaakt. Kemp is een zangeres met een flink bereik. Solstice treedt op tijdens het Loreley Festival, St. Goarshaussen, op zaterdag 4 september.

OPENER / HERUITGAVE / LIVE-TIP
Kayak -Sweet Revenge
Van "Starlight Dancer" (Mercury, 1977 / Universal, 2010)
Universal is bezig Nederlandse albums opnieuw uit te brengen op CD - als enkel-CD, waar deze titels tijdens eerdere heruitgave-campagnes waren verpakt in '2-in-1'- of 3-in-2'-sets. Albums van Supersister, Alquin en Earth & Fire staan op de lijst en ook twee titels van Kayak. Binnenkort komt "Phantom Of The Night", voorganger "Starlight Dancer" is er al. Het is het laatste album met Max Werner als zanger (tot aan "Close To The Fire" dan). Het titelnummer is een enerverend hoogtepunt, aan het eind staat dit heerlijk felle nummer, waarin lekker gespeeld wordt met maatsoortwisselingen. Op 22 november speelt Kayak in Paradiso tijdens de Pim Koopman-herdenking aldaar.

LIVE-TIP - JEFF MARTIN
Tea Party - Walking Wounded
Van "Tangents - The Collection" (EMI, 2000) en "The Interzone Mantras" (EMI, 2001)
Jeff Martin, de voormalige frontman van de wereldwijd zeer succesvolle band The Tea Party, verzorgd op vrijdag 27 augustus in Poppodium Het Front in Vroomshoop een uniek solo optreden. Het enige in Nederland. De Sympathieke canadese zanger-gitarist met een zeer bijzonder en herkenbaar stemgeluid was tien jaar lang leadzanger/gitarist van The Tea Party. Na het uitbrengen van zeven CD’s besloot Martin in 2004 om afstand te nemen van het slopende rocksterren bestaan. Hij trok zich met zijn gezin terug in Ierland. Inmiddels zijn er alweer twee solo cd’s van hem verschenen. In het Front, zal Martin helemaal solo aantreden. Hij zal nummers ten gehore brengen van zijn solo cd’s, maar ook klassiekers van The Tea Party en wat verrassende covers van U2 en Led Zeppelin. Meer informatie over Jeff Martin en de kaartverkoop is te vinden op www.frontvroomshoop.nl en www.jeff-martin.net . Op 28 en 29 augustus treedt hij nog op in resp. Eindhoven en Heemstede. De gekozen song is bepaald niet solo, want we horen strijkers, een klassiek koor, een vrouwelijk soulkoortje en oh ja, ook nog een rockband. Het stond als lekkermakertje voor het komende album op een compilatie uit 2000.

LIVE-TIP
Odyssice – Momento
Van “Silence” (Cyclops, 2010)
Nog maar eens een nummer van het recent verschenen album van Odyssice, dat tien jaar na “Impression” het licht zag en daarmee pas het tweede volwaardige album is van de Nederlandse groep. En net als zijn voorganger bestaat “Silence” weer uit hoogstaande instrumentale symfonische rock met een sterke knipoog naar Camel, maar ook naar bands als Collage en Satellite. Centraal staan nog steeds Bastiaan Peters op gitaar en Jeroen van der Wiel op toetsen. Bastiaan tovert weer heerlijke solo’s uit zijn vingers en doet zeker niet onder voor een Andy Latimer of Steve Hackett. Bassist Pascal van der Pol zit sinds 2002 niet meer bij de band. Sinds 2004 heeft Odyssice een nieuwe bassist in de persoon van Peter Kosterman. Met drummer Menno Boomsma vormt hij een ijzersterke ritmesectie. Odyssice is als voorprogramma van Unitopia op 15 oktober in De Boerderij in Zoetermeer te bewonderen.

LIVE-TIP
Anathema- Harmonium  
Van het album “A Natural Disaster” (Music For Nations / Sony-BMG, 2003 / 2006)
Het Engelse Anathema bestaat sinds 1990 en ontwikkelde, samen met groepen als Paradise Lost en My Dying Bride, de 'death/doom-metalsound'. Vanaf 1996 maakt metal plaats voor een meer atmosferisch, melodieus en progressief geluid. In 1999, toen het album “Judgement” uitkwam, was de transformatie van Anathema compleet. Vergelijkingen met Pink Floyd en Radiohead komen sindsdien naar voren. Anathema treedt op 13 oktober op in De Boerderij te Zoetermeer en op 14 oktober in de Effenaar te Eindhoven.

LIVE-TIP
Pain Of Salvation - Road Salt
Van het album “Road Salt One” (Inside-Out, 2010)
Eindelijk een volwaardige opvolger voor "Scarsick" en opnieuw laten Daniël Gildenlöw en z'n mannen je stilistisch alle hoeken van de kamer zien en weten ze opnieuw flink te irriteren, maar ook verrassend vaak te behagen. Voordeel dat het overserieuze hoor-mij-eens-superintelligent-zijn karakter van vroege platen door de loop der jaren vervangen is voor een opener, minder rigide geluid. De Zweedse groep treedt op 17 oktober op in De Pul te Uden en op 28 oktober in De Boerderij te Zoetermeer.

LIVE-TIP
Sylvan - Deep Inside
Van het album “Artificial
Paradise ” (Point Music, 2002)
“Artificial Paradise” is het derde album van de Duitse band Sylvan. De muziek is vergelijkbaar met die van Steve Hogarth-periode-Marillion met Eloy-invloeden. Dat laatste komt voornamelijk door het Duitse accent, waarmee de Engelstalige teksten worden uitgesproken. De titel van dit conceptalbum is ontleend een gedicht van Charles Baudelaire, Les Paradis Artificiel (Onechte Paradijzen). De plaat vertoont emotie, afwisseling, diepgang, mooie melodieën, een uitstekende productie, agressie, prachtige solo’s en fraaie zang. Na een tijdje rust is Sylvan weer aktief en onder andere een van de bands op het Night Of The Prog-festival in Sankt Goarshausen, op 4 september.

IN HET NIEUWS
ABWH -  Themes
Van "Anderson Bruford Wakeman Howe" (Arista, 1989)
Het is al eerder genoemd in de uitzending: in oktober gaan Jon Anderson en Rick Wakeman met z'n tweetjes touren in Groot Brittannië. Dan is er dus eigenlijk weer een beetje sprake van twee Yes-kampen, want Squire, Howe en White spelen regelmatig met de vervangers Oliver Wakeman en Mystery-zanger Benoit David. In 1989 liep Anderson weg bij de "90125"/"Big Generator"-groep om met groepsleden uit de klassieke periode met dit album te voorschijn te komen: 'Yes in all but name'. Bij een recente draaibeurt viel weer eens op hoe fris deze plaat nog altijd klinkt en hoe hoog het niveau van minstens tweederde van de composities is. Andersons teksten tappen niet alleen uit het gebruikelijke zweverige vaatje: hij geeft ook op basalere wijze kritiek op hoe we elkaar in de wereld behandelen. Bovendien klinkende bijdrage van Bruford, Wakeman en Howe geïnspireerd. Vooral Wakeman jakkert nu en dan  als een bezetene over z'n keyboards. Tijdens de voorbereidingen voor een opvolger werden de twee kampen gelijmd tot een achtmans "Union".

SLOTNUMMER / OPNIEUW
Mystery - One Among The Living
Van "One Among The Living" (Unicorn, 2010)
Deze Canadese groep heeft een soort sublimatie gevonden van het mooiste uit seventiesprog, hier en daar aangelengd met wat symfonische AOR. Bekendste lid is natuurlijk Benoit David, die tegenwoordig Jon Andersons rol vervult in Yes. Belangrijkste man is evenwel componist/producer/gitarist Michel St-Père. Een van de hoogtepunten is zondermeer het titelnummer. De dromerige opening doet wat denken aan "To One In Paradise" van The Alan Parsons Project. Maar dan worden de Moog Taurus-pedalen ingeschakeld en gaat de versnelling hoger. Een grandioos stuk überpompeuze symfo is het vervolg, enigszins referend aan "Duke's Travels" van Genesis. Een weldadig bed voor een bijzonder soepel gespeelde gitaarsolo van St-Père.

Sunday 15 August 2010 Show No. 903

OPENER
Hoelderlin - Weekend
Van "New Faces" (Intercord/EMI, 1979/2007)
Dit zesde album van de Duitse band laat een flinke breuk horen met het verleden. Midden-jaren zeventig stond Hoelderlin voor gloedvolle symfonische rock - composities vol sfeerwisselingen met ruimte voor fraaie gitaar- en toetsensoli. In 1979 golden er andere muzikale wetten en de groep versimpelde zijn muziek tot compacte, melodieuze poprocksongs, die opvallend catchy blijken. Aan de instrumentatie is de symfo-achtergrond nog steeds goed te horen. Bovendien bevat de plaat twee instrumentals, waarin de vaardigheden op gitaar en toetsen nog prima kunnen worden uitgespeeld. Te omschrijven als een mengvorm van de meer compacte, meer straight-ahead kanten van de muziek van Camel, Genesis en Kayak uit dezelfde tijd. Zeker deze instrumental had zó van Camel kunnen zijn.

NIEUW
Sky Architect - The Grey Legend
Van "Excavations Of The Mind" (Galileo Records / Progrock Records, 2010)
Het Rotterdamse vijftal Sky Architect heeft van hun debuut een symfonisch, complex, dynamisch en veelzijdig werk gemaakt. Een ambitieus album, dat invloeden laat horen van King Crimson, Gentle Giant, The Flower Kings, Porcupine Tree en Pain of Salvation. Eén van de leden is multi-instrumentalist Christiaan Bruin, die onder de naam Chris ook een solo-carrière aan het starten is. Op de Rotterdamse popacademie ontmoette hij de overige musici. De hoes is van de van Marillion, Fish, Iron Maiden en Judas Priest bekende Mark Wilkinson! Vette krent in iO Pages 95/2010: "Wauw! Neêrlands meest interessante progband sinds lange tijd! De sound is lekker rul en organisch, de productie transparant. Rik van Honk stort zich heerlijk op 'vintage' toetsen, Wabe Wieringa blijkt een creatieve gitarist, wiens spel soms doet denken aan Roine Stolt. De zangmelodieën blijven dankzij de warme stem van Tom Luchies prettig hangen. De inventieve drummer Christiaan Bruin legt een pittige groove met ballen in zijn spel. Wat een spannende plaat!"

HERUITGAVE
IQ – Widow’s Peak
The Wake (Giant Electric Pea, 1984/2010)
Het tweede album van IQ wordt ook door de oude garde wel gezien als het beste van de Britse neoprogband. Het jaar 2010 staat in het teken van de 25ste verjaardag van deze plaat en tijdens een tournee eerder dit jaar kreeg het publiek een integrale live-uitvoering voorgeschoteld. Nu is er ook een mooi boxje verkrijgbaar met 4 schijfjes waaronder een gloednieuwe geremasterde versie, 2 CD's met extra materiaal (vooral demoversies) en een DVD met daarop video-opnamen uit 1984 en een MP3-gedeelte met nog eens 2 uur aan probeersels. Ook zal er dit jaar nog een DVD verschijnen van de Zoetermeer show van dit jaar. Nu is het wachten op de 30ste verjaardag van het debuut “Tales From The Lush Attic”. Voor het voorbereiden van een jubileum-editie heeft de band nog 3 jaar.

NIEUW / PROMO / JAZZROCK
Tohpati Ethnomission - Ethno Funk
Van "Save The Planet" (Moonjune, 2010)
Indonesische jazzrockband rond gitarist Tohpati. Het gekozen nummer heeft een lekker drijvende funky groove, die ruimte biedt aan een lange, vloeiende jazzy gitaarsolo van de bandleider. Opvallend element in de groep is een flink gehalte aan Indonesische traditionele percussie-instrumenten, alsmede hier en daar het gebruik van de Sundanese fluit.

NIEUW
The Syn – New Reality
Van “Big Sky” (Umbrello, 2009)
“Big Sky” is het tweede album van The Syn, ooit de voorloper van Yes en een aantal jaren weer opgestart door oerleden Steve Nardelli en Chris Squire. Echter zien we op deze plaat Squire niet meer terug keren. Sterken nog: er is een vrijwel geheel nieuwe line-up! En als je die zo bekijkt zou je zeker wat verwachten van deze plaat. Zo zien we Echolyn-drummer Paul Ramsey, ex-Yes-, Meatloaf- en huidig Renaissance-toetsenist Tom Brislin en oud-It Bites-gitarist Francis Dunnery zich rondom Nardelli verzamelen. “Big Sky” is op zich ook wel een vermakelijk plaatje, maar niet het prog-spektakel wat je zou verwachten. Het is een redelijk mellow album geworden dat meer neigt naar de stijl van Moody Blues en Barclay James Harvest met een singer/songwriter-tic. Nardelli is een redelijk beperkte zanger met een vrij monotoon stemgeluid, maar zijn stem past goed bij dit materiaal.

PROGRESSIEVE FOLK
Jade – Big Yellow Taxi
Van “Fly On Strange Wings” (DJM/Lightning Tree, 1970/ 2007)
Jade was een folk formatie rondom zangeres Marian Segal. Net als tijdgenoot Vashti Bunyan was Marian ook al een aantal jaren bezig als singer/songwriter. Ze zat o.a. in een band met Danny Kirwan, een van de eerste gitaristen bij Fleetwood Mac. Samen met Dave Waite richtte ze Jade op en die band werd al snel getekend door DJM, dat ook Elton John onder zijn hoede had. Producer Rod Edwards werd aan de band toegevoegd, en er werd begonnen aan een eerste plaat met een handvol sessiemuzikanten, waaronder James Litherland (Colosseum, Mogul Thrash) en Pete York (Spencer Davis Group). Ondanks een redelijke succesvolle clubtour in de VS bleef het echter bij deze plaat.

Saga - Chapter 1: Images
Van de dubbelaar “The Chapters Live” (SPV, 2005)
Deze “Chapters”, inmiddels tot zestien stuks gegroeid, vormen de rode draad in de geschiedenis van de band Saga en vertellen een door Einstein geïnspireerd verhaal over de zin en vooral de onzin van het menselijk bestaan. De dubbel-CD biedt zowel voor de fans als voor degenen die dat nog niet zijn een fraaie doorsnee van het oeuvre van de band. Alle “Chapters”, zestien dus, werden op de tournee waar het album een verslag van is, voor het eerst in de goede volgorde live gespeeld. Vanaf “Images” tot en met “Worlds Apart”. “Chapter 1: Images” staat orgineel op “Images At Twilight” uit 1980.

OPENER / CONCERTTIP
Ars Nova – Succubus
Van “Android Domina” (Musea 2001)
Ars Nova zal als tweede band spelen op de eerste dag van de vijfde Night of The Progs Festival in St. Goarshausen, Loreley. Als de Japanse dames er net zo bij lopen als op de hoes van “Android Domina” hopen we maar voor hen dat het niet te koud is! Net als menig landgenoten zal Keiko en consorten het publiek aan een vloedgolf aan noten blootstellen met de nodige bombast. Wel heeft de band nu ook een gitarist in de gelederen, waardoor het geluid van de band meer en meer op Ayron gaat lijken…

LIVE-TIP 
Kingfisher Sky – Her white dress
Van het album “Hallway Of Dreams” (Suburban, 2007)
De geschiedenis van het Nederlandse Kingfisher Sky begint eigenlijk al in 2001, als drummer Ivar de Graaf de gothic metal-band Within Temptation verlaat, die op dat moment een grote internationale doorbraak meemaakt. Ivar wil zich namelijk volledig richten op de ontwikkeling van zijn eigen muzikale werk. Samen met de klassiek geschoolde zangeres Judith Rijnveld neemt Ivar alle rust en tijd om composities te schrijven die niet aan een bepaald genre of stijl zijn gebonden.Deze muzikale stijl laat zich lastig omschrijven, maar de term progressive myth-rock dekt de lading aardig. Denk aan enerzijds Heart, Clannad, Tori Amos, Kate Bush, Peter Gabriel, Mike Oldfield en Pink Floyd - en anderzijds aan prog-rock zoals die van Porcupine Tree. Kortom: contrasten - zowel sfeervol en hard als dromerig en rockend. Ook de songteksten schrijven Ivar en Judith samen. De band werkt momenteel aan een nieuw album. Er zijn al twee speciale releaseconcerten aangekondigd: 18 september in Het Paard van Troje te Den Haag en 3 december in De Boerderij te Zoetermeer.

LIVE-TIP
Shadow Gallery – The dance Of Fools
Van het debuutalbum “Shadow Gallery” (Magna Carta, 1992)
Shadow Gallery gaat voor het eerst in haar bestaan een Europese tour maken. Dit gebeurt in de maand oktober. Het eerste optreden zal zijn op het ProgPower festival in Baarlo op 2 oktober waar de groep headliner is. Verder speelt Shadow Gallery ook in Biebob in Vosselaar te België en wel op 17 oktober.

HERUITGAVE
Nosound - Idle End
Van "Sol29" (eigen beheer, 2005 / K-Scope, 2010)
De langverwachte reissue van Nosound’s debuutalbum uit 2005, "Sol29", zal vanaf 16 augustus weer verkrijgbaar zijn via Kscope. Het album was bijna twee jaar niet verkrijgbaar en is intussen een collectors' item geworden. Het album is nu uitgevoerd als een luxe CD/DVD-set. Naast het bestaande artwork is er speciaal voor deze release nieuw artwork gemaakt. Op de audio CD staat de digitaal gerestaureerde en analoog geremasterde audio van het originele album uit 2005 plus een drietal geremasterde bonustracks. Op de DVD staat een gloednieuwe 10 minuten durende video voor "Sol29", plus de originele drie ambient/experimentele audio/video tracks die oorspronkelijk te vinden waren op "The World Is Outside"-DVD-R. Tevens zal de originele audiomix op de DVD staan zoals deze in eerste instantie te horen was op het album uit 2005. (bron: Bertus) Dit debuut laat niet alleen een fascinatie horen met de muziek van No-Man (waarop de bandnaam zelfs is geïnspireerd), maar zeker ook voor Porcupine Tree - en dan met name de weidsere psychedelische kan van die band anno midden jaren '90.

Zello - Flag Of Convenience
Van het album “Quodlibet” (Musea, 1998)
Zello is een band uit Zweden, waarin de viool een belangrijke rol speelt. Dat roept al snel vergelijkingen op met het Japanse Outer Limits en het Amerikaanse Kansas, maar Zello is veel progressiever. Dat uit zich in uitgebreide thema's en ver doorgevoerde en verfijnde arragementen. Zoals ook te horen is in het geplande nummer “Flag Of Convenience”.

IN HET NIEUWS
Queensrÿche - For What It's Worth
Van het album “Take Cover” (Rhino, 2007)
De band uit Seattle zal op 13 september aanstaande de 20ste verjaardag van het album "Empire" vieren met een totaal nieuwe versie, inclusief bonustracks en een extra disc met een registratie van een live-uitvoering van het album, gemaakt in Hammersmith Odeon in 1990. Het geplande nummer is overigens een cover van Buffulo Springfield.

IN MEMORIAM: RICHIE HAYWARD
Little Feat CD1-7 Triple Face Boogie
Van "Waiting For Columbus" (Rhino, 1978/2002)

Little Feat-drummer Richard (Richie) Hayward is donderdag 12 augustus op 64-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van leverkanker. Hij was al een tijdlang ziek en werd sinds vorig jaar in Little Feat al vervangen door zijn drumtechnicus. Zoals bij Amerikaanse muzikanten vaak het geval is liep er een benefietprogramma om hem zijn ziektekosten te kunnen laten betalen. Op dit moment is de band trouwens op tournee in Groot-Brittannië; 20 augustus treedt de band op in Paradiso, Amsterdam. Hayward was daarnaast een veelgevraagd sessiedrummer, die op ontelbare albums heeft gespeeld. Ook werkte hij mee aan jazz- en jazzrockprojecten, zoals bijv. "Endangered Species" uit 2001. Weinigen konden zo'n dwingende funky groove neerzetten als hij. Maar ook z'n razende roffels zijn legendarisch.

IN MEMORIAM
Yes – I’ve Seen All Good People
Van “The Yes Album” (Atlantic, 1970)
Opgedragen aan Hans die afgelopen week is overleden, en een groot Yes fan was.

Sunday 8 August 2010 Show No. 902

OPENER
Night Ranger - Four In The Morning (live)
Van het album “Rockin' Shibuya 2007” (Frontiers, 2008))
"Registratie van een optreden in Shibuya, Tokyo in juni 2007, uit de "Hole In The Sun"-tournee. De twee CD's bevatten een bloemlezing van het Night Ranger-oeuvre en dan weet je dat het qua kwaliteit van het songmateriaal wel goed zit. Alle hits zijn vertegenwoordigd en worden met verve gebracht door een tot op het bot ingespeelde band. Oudgediende Jeff Watson (gitaar) was niet aanwezig, maar zijn vervanger Reb Beach blijkt zijn rol meer dan adequaat in te vullen. Ook geluidstechnisch hebben we niks te klagen. Dit is een welkome aanvulling is voor melodieuze rock fans." (Sjak, Lords Of Metal) Zanger/bassist Jack Blades, toch al op leeftijd, blijkt nog steeds uitstekend bij stem. Night Ranger blijkt naast de hit "Sister Christian" nog veel meer lekker pakkende rocksongs te hebben geschreven, die het nog steeds met veel klasse kan uitvoeren.

NIEUW
The
Maple Mountain Sunburst Triolian Orchestra    - Age Of Steam
                                                                                   - Boundless Blue
Van "The
Maple Mountain Sunburst Triolian Orchestra" (Eigen Beheer, 2010)
"Woestijn, grooves, zwervervende loops, omnichords, marxophones, slide gitaren, mellotrons en.... de geest van elecktriciteit". Aldus de omschrijving van de MM Orchestra, alias Andy McNeill op zijn site http://www.mmstorchestra.com/. Voor zijn debuut creëerde de Canadese multi-instrumentalist een wonderlijke wereld, daarbij geholpen door ondermeer de van Bruce Cockburn bekende drummer Gary Craig en filmster Isabella Rossellini. In bovenstaande rijtje horen ook nog samples, vooral van gesproken woord. Filmisch, maar ook dat oude soort woestijn-country met ondersteuning van instrumenten die juist in de progressieve rock hoogtij vieren. Kijk vooral ook naar het vertederende filmpje op http://www.mmstorchestra.com/watch.html Uiteraard verkrijgbaar bij CDBaby.

HERUITGAVE
However       CD14 Little Ricky (The Next Generation)
                         CD15 Heroes Return
Van "Calling" (North America East, 1985 / 1995 / 2010)
Driemaal werd het tweede album van However uitgebracht. Eerst op LP als een van de vroegste Cuneiform-releases in 1985. Op Kinesis verscheen tien jaar later dan eindelijk de CD-versie. Enkele tracks van de LP waren gesneuveld ten faveure van tracks die in de tussentijd waren opgenomen (maar meestal al wel in de actievere However-jaren gecomponeerd). Ook waren hier en daar nieuwe partijen toegevoegd. Nu brengt bandleider/bassist Peter Princiotto op zijn eigen label een tweede, geremasterde versie uit, met opnieuw vers materiaal en toegevoegde partijen. Ook is een gesneuvelde LP-track wedergekeerd. Ten opzichte van het debuut "Sudden Dusk" (ook dit jaar door Princiotto heruitgebracht - zie Xymphonia 897) vallen allereerst de regelmatig opduikende vocalen op, die veelal een lieflijk karakter hebben - zeker als Terresa Gayle ervoor verantwoordelijk is. In "Heroes Return" zingt gitarist Bobby Read. De King Crimson-felheid die we bij het debuut noemden is ook hier soms te horen. "Little Ricky" heeft zelfs een manische gitaarriff die geleend lijkt van Robert Fripps "Hååden Two". Maar sterker dan op het debuut is de Happy The Man-invloed aanwezig. Niet in de laatste plaats omdat Kit Watkins op twee stukken meespeelt. Hoewel de productiekwaliteit wisselt is het spel steeds prachtig. Let bijv. op de fascinerende jazzrockdrumpatronen van Joe "Stellar" Princiotto. Of de fretloze bas van broer Peter in "Heroes Return".

NIEUW
05Ric             - BubbleBurstFlow
            - Peace Begins At Home
Van "BubbleBurstFlow" (Squatter Madras, 2010)
05Ric, oftewel Rick Byer, is vooral bekend om zijn intrigerende spel op bassen en zogenaamde long range gitaren op de twee CD's die hij met Porcupine Tree-drummer Gavin Harrison maakte. Zijn solowerk was tot voor kort alleen als download beschikbaar, maar onlangs verscheen de 3-track EP “BubbleBurstFlow” (18 minuten), waarop hij zijn samenwerking met Touch Guitar-specialist Markus Reuter continueert. Van dat duo verscheen namelijk eerder onder de verwarrende naam “blld” de 20 minuten durende EP “Materia Prima” (zie http://www.myspace.com/blldproject). Op “BubbleBurstFlow” zijn met name in het titelnummer de aanwezigheid van Suzanne Barbieri en Harrison interessant. Eerstgenoemde is de zus van Richard, voormalig Japan-collega van Mick Karn en laat Ric deze EP speciaal uitbrengen ten behoeve van de zogenaamde Mick Karn Appeal, waarbij geld wordt verzameld om de behandeling te bekostigen van Karn's ziekte. Zie: http://www.myspace.com/05ric

VERGETEN RELEASE
Eureka - Going Home
Van “Shackleton's Voyage” (InsideOut, 2009)
In 2009 verscheen bij InsideOut het album “Shackleton's Voyage” van de Duitse muzikant Frank Brossert die opereert onder de naam Eureka. Het is een conceptplaat in de traditie van Don Airey's K2 en daar waar dat album zich afspeelt op één van de hoogste bergen in de wereld, speelt Eureka's album zich af op één van de koudste plekken op aarde: Antarctica. Brossert echter speelt nagenoeg alles zelf in en laat o.a. Billy Sherwood (World Trade / Yes / Yoso) 2 nummers inzingen waar onder dit Going Home. De zang is niet echt bijzonder maar zit het geheel ook niet in de weg. Muzikaal moeten we duidelijk denken aan een mengeling van Vangelis meets Mike Oldfields jaren '80 en '90 werk, waarbij Eureka beduidend pakkender en coherenter uitpakt met dit album. Brossert pakt in het slot mooi uit met een puike toetsen- en gitaarsolo.

LEKKERE ZOMERAVOND MUZIEK
Kip Winger - Runaway
Van het album “From The Moon To The Sun” (Frontiers, 2008)
Na o.a. wat lucratieve tournees met z'n oude naar hem genoemde hardrockgroep is dit eindelijk een opvolger voor "Songs From The Ocean Floor". Opnieuw is dit geen standaard-rock-album en al helemaal geen hardrock-album in Winger-stijl. De knap gecomponeerde progressieve poprocksongs zijn niet alleen voorzien van arrangementen met een standaard-rock-instrumentarium - er zijn ook oosterse en klassieke accenten. Kip heeft duidelijk klassieke aspiraties, dat bleek al 'ns eerder. Ditmaal wordt het hart van het album gevormd door een heus klassiek ensemblestuk, "Ghosts", dat de in het boekje genoemde invloeden (o.a. Ravel en Sjostakovitsj) begrijpelijk maakt. Om zich te verzekeren van een eersterangs uitvoering heeft hij zich opnieuw omringd met sessietoppers als Andy Timmons (gitaren), Alan Pasqua (piano) en Rod Morgenstein (drums).

Slamer - Beyond The Pale
Van het album “Nowhere Land” (Frontiers, 2006)
"Mike Slamer is een Engelse gitarist die al jaren in Amerika woont, Terry Brock een Amerikaanse zanger die een tijdlang deel uit maakte van Britse band Strangeways. De sound grijpt terug op de bands waarmee Slamer en Brock in de jaren tachtig furore maakten (Streets en Strangeways). Centraal hierin staat Slamers heldere, directe gitaarsound, die door de bijna constante echo achter zijn tonen een beetje aan de vroege Eddie Van Halen doet denken. Daaronder ligt een soms Dream Theater-achtige ritmische onderbouw, daarboven een aantal ijzersterke zangmelodieën en harmonieën. Waar de meeste acts dolgelukkig zouden zijn met de coupletten van Slamers liedjes, knalt Terry Brock er steevast een ijzersterk meerstemmig refrein overheen. Superplaat!" (Hans van den Heuvel, Oor)

LIVE-TIP
Simple Minds – Waterfront
Van “Sparkle In The Rain” (Virgin, 1984)
Het zevende album van de Schotse groep, opvolger van het succesvolle “New Gold Dream”. Steve Lillywhite gaf het album een soms naar U2 neigende pathos mee. Een flinke stijlbreuk na de meer symfonische voorganger. Met Fischer Z treden Jim Kerr en zijn mannen op 28 augustus aan in Go Planet te Enschede

HERUITGAVE
Pekka Pohjola - The Madness Subsides
Van "B The Magpie" (Love Records, 1974 / Esoteric, 2010)
Een heerlijk loom nummer, dat velen meteen bekend in de oren zal klinken, maar weinigen zullen het koppelen aan deze van Wigwam bekende Fin. Het klimmende motiefje dat Pohjola zelf op elektrische piano speelt, werd namelijk in 1996 gebruikt door DJ Shadow, in het nummer "Midnight In A Perfect World" van diens meesterwerk "Endtroducing". DJ Shadow is een verwoed platenverzamelaar en heeft naast Pohjola trouwens ook Supersister in de kast. In de 'extended overhaul'-12"-mix van "Organ Donor" zit namelijk de vervormde pianoriff van "Judy Goes On Holiday" verwerkt. Terug naar Pohjola. "B The Magpie" is z'n tweede solo-album, uit het jaar dat hij ook door Frank Zappa werd uitgenodigd met hem te komen werken in de VS. Pohjola verkoos door te werken aan z'n album met daarop dus dit "The Madness Subsides" - waarin de nu zo beroemde pianopartij vooral een 'grondje' blijkt voor Coste Apetrea's subtiele gitaarwerk, dat qua melancholieke dromerigheid enigszins verwant is aan Eddie Hazels spel in Funkadelics "Maggot Brain".

BIJZONDER HERUITGAVE
The
Enid - In The Region Of The Summer Stars
Van “ In The Region Of The Summer Stars” (BUK/EMI, 1976 / eigen beheer, 2010)
Het wachten is voorbij, eindelijk kunnen The Enid-fans over de hele wereld de originele versies van de eerste twee albums in volle glorie beluisteren. Want alle eerdere CD-versies van deze albums betroffen heropnames en remixen uit de jaren '80, omdat de originele albums in een soort contract-technisch niemandsland zaten opgesloten. Maar dat mijnenveld schijnt nu geruimd te zijn en we horen op dit debuut een band die in die vroege jaren duidelijk meer gitaargericht was en een toetsenarsenaal dat een typerend midden-jaren-zeventig-stempel draagt (veel piano, orgel en de nodige stringsynths en zelfs hier en daar mellotron).

PROG-PREHISTORIE
Procol Harum - A White Shade Of Pale
Van “Procol Harum” (1967 / Remastered Edition Incl. 11 bonus tracks: Salvo, 2009)
Verandering hangt in de lucht in 1967 maar 1 ding is er nog niet veranderd: singles verschenen bijna nooit op albums. En zo was het dus ook met deze single die niet te vinden was op het titelloze debuut van de Britse formatie Procol Harum. Op de vorig jaar verschenen geremasterde editie bevindt de song zich onder de liefst 11 bonustracks, waaronder ook tweede hit “Homburg”. De groep wist blues, rhythm & blues, klassiek en de soms ondoordringbare maar erg beeldende teksten van Keith Reid met elkaar te vermengen tot een bijzonder geheel.

PROG ANDALUZ
Juan Martin - Girl Of
Algiers
Van "Picasso Portraits" (FlamencOvision, 1981)
In de laatste iO Pages belicht Erik Neuteboom niet zozeer de zuivere Prog Andaluz-beweging, maar afgeleiden daarvan. Zoals het album "Picasso Portraits" dat de flamencogitarist Juan Martin maakte met muzikanten uit progressieve en jazzrockkringen. Zo bevat dit nummer  heerlijke Moog-solowerk van Tony Hymas en speelt Simon Phillips heel herkenbaar de drumpartij in. Beide musici zijn bekend van o.a. Jeff Beck en Ph.D. Alle stukken op dit album zijn geïnspireerd op schilderijen van Pablo Picasso.

KOELE MUZIEK
Susanna & The Magical Orchestra - Recall
Van “3” (Rune Grammofon, 2009)
De Noorse formatie Susanna &  The Magical Orchestra werd vooral bekend door eigenzinnige, ingetogen elektronische bewerkingen van bekende songs, zoals Joy Divisions “Love Will Tear Us Apart” of KISS' “Crazy, Crazy Nights”. Op het derde album staan nog maar twee covers waaronder “Subdivisions” van Rush, die we al in Xymphonia 858 eens draaiden. Maar het zelfgeschreven materiaal is op dit derde album zeker net zo sterk, zoals bewezen wordt met “Recall”.

Sieges Even - The Waking Hours
"Playgrounds" (Inside Out, 2008)
De Rotterdamse zanger Arno Menses was altijd al een grote fan van de Duitse progressieve metalband Sieges Even. Deze groep had eind jaren '80 en begin jaren '90 een aantal supertechnische albums gemaakt, waar invloeden van Fates Warning en Rush pregnant op aanwezig zijn. Midden jaren '00 wilde de groep een doorstart maken en Menses solliciteerde naar de zangplek. Die hij kreeg. Men maakte twee door in ieder geval critici zeer goed ontvangen albums, "The Art Of Navigating The Stars" (2005) en "Paramount" (2007). In 2008 verscheen nog dit live-album, maar al snel volgde het nieuws dat de groep er wegens interne spanningen mee ophield. Menses en Sieges Even-gitarist Markus Steffen formeerden vervolgens Subsignal, dat inmiddels een album heeft uitgebracht. Het gekozen nummer is een persoonlijke favoriet van Menses van het album "A Sense Of Change" (1991), uit de tijd dat hij nog niet kon bevroeden zelf lid te worden van de groep. Er komen gitaarakkoorden voorbij die rechtstreeks uit Alex Lifesons gitaarboek zijn geleend...

UIT DE VERGEETDOOS
A.C.T - The Chase
Van “Today's Report” (MTM, 1999)
In 1999 verscheen het debuut van de Zweedse groep A.C.T die op bijzonder overtuigende wijze Saga met 10CC en Supertramp weet te mengen. Van dat album draaien we het wat donkere “The Chase”, dat handelt over een koortsachtige nachtmerrie die toetsenist Jerry Sahlin ooit had.

EINDNUMMER
Quidam - SurREvival (live)
Van “Strong Together” (Rock Serwis, 2010)
Dit jaar verscheen er een live-album van de Poolse groep: een DVD/2CD-set, die gelimiteerd in een deluxe-editie verkrijgbaar is.  De groep treedt aan in dezelfde bezetting, inclusief violist, als in de Metropool zo'n twee jaar terug. De setlist is ook vergelijkbaar, met vooral nummers van “Alone Together” en enkele van voorganger “SurREvival”. Zoals het titelnummer.

Sunday 1 August 2010 Show No. 901

OPENER
UFO – The World And His Dog
van ”Covenant” (SPV, 2000)
De comeback-plaat van de band met gitarist Michael Schenker weer aan boord. Een gedegen UFO-plaat met heerlijke rockers, die zeker de dagen van weleer deden herleven. De reünie was echter wel van korte duur, aangezien Schenker al snel het moederschip weer verliet.

NIEUW
Citay
- Hunter
Van "Dream Get Together" (Dead Oceans, 2010)
"Te goed om tussen wal en schip te vallen: het derde album van Citay uit San Francisco. De band van multi-instrumentalisten Ezra Feinberg (Piano Magic) en Tim Green (Fucking Champs). De eerste schreef – afgezien van het van Galaxie 500 geleende "Tugboat" – de liedjes, de tweede trad aan als producer van een dynamische (prog)rockplaat met enkele lange instrumentale lellen. Die zijn geregeld zo sterk als goede jazz. Citay opereert met de vrijpostigheid van Motorpsycho. Dat levert een bonte verzameling songs op, met invloeden uit progrock, rock, psychedelica en westcoastpop.
"Dream Get Together" heeft raakvlakken met werk van uiteenlopende bands als The Allman Brothers, Built To Spill, The Who en The Feelies. De spaarzame zangpartijen leggen een link naar de jaren-zestig-formatie Moby Grape. En ook het Californische Swell is een referentie, want de afsluiter "Tugboat" verenigt op Swelliaanse wijze akoestische en elektrische gitaren." (René Megens, Oor)

PROGRESSIEVE SINGER/SONGWRITER / OPENER
Tom Jans - Ready To Roll

Van "Dark Blonde" (CBS, 1976)
Leo Blokhuis windt zich in zijn column in Revolver's Lust For Life, een van de leukste rubrieken van dat blad, op over het feit dat materiaal van deze man vrijwel onvindbaar is op CD: "Crimineel over het hoofd gezien. Maakte in 1971 zijn eerste plaat met zijn toenmalige echtgenote, Mimi Farina, zus van Joan Baez. Voor zijn eerste soloalbum trok de man uit Californië in 1974 naar Nashville. Hij schreef daar het prachtige "Loving Arms", gecoverd door Dobie Gray, Etta James (schitterend!), Elvis Presley en Kris Kristofferson. Het titelloze album flopte en de man verhuisde naar L.A., waar hij o.a. "Dark Blonde" maakte. Wonderschone L.A.-singer/songwriter-platen. Jans overleed in 1984 aan een overdosis. Een zeer miskend talent. Bette Midler plaatste een enorme rouwadvertentie in Billboard, Tom Waits schreef "Whistle Down The Wind", wat op diens "Bone Machine" staat." De CD-uitleen heeft zijn vinyl-exemplaar van "Dark Blonde" op CD overgezet. Inderdaad schitterende songs, op een superieure Steely Dan-manier uiterst subtiel, soms licht funkend, soms ietwat fusion-achtig gearrangeerd. Heerlijk gitaarwerk van Jerry Swallow en Scott Shelly, waaronder veel slide-werk.

PRE-HISTORIE
Quatermass - Laughin' Tackl
e

Van "Quatermass" (Harvest, 1970 / Repertoire, 1996)
Quatermass was een Britse proto-progband, die enerzijds doet denken aan The Nice en vroege ELP en anderzijds aan hardrockbands met progressieve neigingen als Deep Purple en Uriah Heep. Overeenkomst met ELP was het feit dat dit ook een trio was, inclusief twee leden die met Ian Gillan in Episode Six hadden gespeeld. De Deep Purple-link was er dus ook echt. Tussen stampende rockers met vurige zang en gierende en grommende orgelpartijen staat ook deze lange instrumental, met soms opduikende fascinerende, filmisch aandoende orkestpartijen. Onderweg, steeds gestut door een hypnotiserend bas-thema is er ruimte voor orgel-extravaganza, orkestrale chaos als in de finale van "A Day In A Life"  en zelfs een drumsolo. Tot de muziek langzaam wegebt... De hoes is bekend van diverse LP-hoes-catalogi: het is een vroege Hypgnosis-cover. Mooi is dat Storm Thorgerson voor deze heruitgave een prachtig boekwerk-design heeft gemaakt, vergelijkbaar met de Pink Floyd-heruitgaven van vlak daarvoor. Zelden zo'n mooi verzorgde Repertoire-uitgave gezien!

NIEUW:
Frost* - The Dividing Line
Van de 2CD/1DVD-set “The
Philadelphia Experiment” (Cube Records (= eigen beheer), 2010)
In mei 2009 speelde het Britse Frost* op het Amerikaanse Rosfest-festival. De band was zo slim om het geheel op te nemen gezien het feit dat het unieke bezetting betrof met op drums niemand minder dan Nick D'Virgillio. Maar die horen we echter niet op het nummer wat we gaan draaien. Zoals bijna altijd bij Frost* is het album gevuld met extra's met op de CD een nieuwe studio-track, een DVD met diverse video-verslagen en een 5.1 mix van diezelfde studio-track. Dat nummer getiteld “The Dividing Line” (opgedragen aan een Amerikaanse online progradiostation) is misschien wel het meest over-the-top nummer uit hun catalogus en niet geschikt voor diegenen onder ons die van het subtielere werk houden.

SEVENTIES
Alan Parsons Project, The - The Voice
Van “I Robot” (Arista, 1977)
Toen in de jaren '90 Alan Parsons voor het eerst ging optreden, zat er in de set verrassend genoeg het overbekende “You're The Voice” (mede geschreven door toenmalig Parsons live zanger Chris Thompson). En hoewel dat een sterke song is was het ook een gemiste kans om z'n eigen “The Voice” te spelen, van het tweede APP-album “I Robot” (1977). Volgens ons archief hebben we dit nummer, gezongen door Cockney Rebel-voorman Steve Harley, overigens ook nog nooit gedraaid.

NIEUW
Ciccada - Isabella Sunset
              - Elisabeth
Van "A Child In The Mirror" (Fading Records/Altrock-Italië, 2010)
Het in 2005 opgerichte Griekse kwartet Ciccada debuteert met “A Child In The Mirror”. Om haar verfijnde arrangementen te kunnen uitvoeren zijn enkele landgenoten aan de line-up toegevoegd, plus diverse leden van het Italiaanse Yugen. Belangrijk is ook de bijdrage van Alberto De Grandis van DFA, die met zijn vrij progressieve jazzrockstijl de talloze wisselingen in de composities krachtig begeleidt.  De groep brengt een stilistische integratie van elementen uit folk, jazz en klassieke muziek. Vroege King Crimson, Pentangle, de meer jazzy vormen van Canterbury-style, Gentle Giant, alsmede een jongere band als  Änglagård – je hoort het allemaal terug, naast zowel Middeleeuwse als vroeg 20ste eeuwse klassieke muziek. Hoewel Evangelia Kozoni geen volle stem heeft, passen haar bijdragen mooi binnen deze bonte mengeling. Haar zang doet enigszins denken aan de ook met fragiele stem toegeruste Sally Oldfield.  Zie ook http://www.myspace.com/ciccada en http://production.altrock.it/home.asp?lang=eng_&id=17&id2=51

MINI-SPECIAL
Nanook Of The North: Phonecall
AK-Momo: Boys & Girls
Nanook Of The North: Nanook's
Ark
Van "The Täby Tapes" (Hidden Agenda Records, 2004) en "Return To N.Y."  (Hidden Agenda Records, 2005)
Mattias Olsson werd in eerste instantie bekend als drummer van Änglagård, maar ontwikkelde zich later als multi-instrumentalist, in welke hoedanigheid ondermeer te horen is op platen van Pär Lindh Project, Rhys Marsh, The Opium Cartel en White Willow. Hij heeft ook enkele eigen projecten op zijn naam staan, waaronder Nanook Of The North (http://www.cdbaby.com/cd/nanook), dat met de aanvankelijk als cassette uitgebrachte The Täby Tapes een wonderlijke popplaat maakte met een veelheid aan exotische instrumenten, waaronder orchestron, optigan, omnichord, theremin, casio's en chamberlin. De lieflijk klinkende, maar van macabere teksten voorziene songs hebben wel wat van Bauer of een ingetogen White Willow. De groep is overigens genoemd naar de beroemde Eskimo-documentaire, waarop ook het originele hoesontwerp is geïnspireerd. Een jaar na dit album richtte Olsson samen met Anna Karin (AK) von Malmborg AK-Momo op (http://www.cdbaby.com/cd/akmomo). Op hun CD Return To N.Y. hebben ze het bovengenoemde instrumentarium teruggebracht tot de optigan, mellotron en orchestron (wat volgens mij een chique naam is voor de optigan). Anna Karin's stem klinkt ergens tussen een jonge Kate Bush en Björk. Door het karakter van de optigan, dat in tegenstelling tot de mellotron muziek fabriceert dat op een optische disk is opgeslagen, klinken talloze tikjes, wat het geheel een introvert en  kneuterig karakter geeft. Maar ook hier zijn de teksten niet bepaald kneuterig te noemen.  Beide platen bevatten ideale zomerse muziek.

HERUITGAVE
Porcupine Tree – Untitled
Van “Recordings” (Snapper, 2001, K-Scope 2010)
Heruitgave van het tussendoortje dat de band na “Lightbulb Sun” uitbracht met onuitgebrachte muziek, b-kantjes en de volledige versie van “Even Less”. Porcupine Tree-voorman Steve Wilson is zelfs zo stellig dat hij deze release eigenlijk beter vindt dan de twee albums uit die tijd. Overigens wel logisch dat de CD opnieuw uit komt aangezien het origineel al jaren voor een klein vermogen op e-bay werd verkocht, en dat terwijl er destijds toch 20.000 exemplaren van zijn gemaakt. “Untitled” is een heerlijke lome instrumentale jam zoals de band die wel vaker maakte in die tijd.

ZELDZAAMHEID
Velvet Belly – Flow
van “Velvet Belly” (2003)
Het laatste album van deze Noorse band is stilistisch redelijk ver verwijderd van het debuut, dat een kleine 10 jaar ervoor verscheen. Lekker dromerige liedjes die soms verstoort worden door elektronica loops.  De plaat is een ware obscuriteit. Zelfs ten tijde van de release was hij al lastig vindbaar. Er zat een bonus disc bij met left-overs, b-kantjes en andere obscuriteiten. Wel is er momenteel een Russische counterfeit beschikbaar voor een luttel bedrag, echter wel zonder de bonus disc.

Aktueel
Red Jasper Bread and circus
Van het album The winter's tale 1994 SI music
Sinds het uitbrengen van hun laatste album "Anagramary" in 1997 is het erg stil geworden rondom de Engelse folk/prog formatie Red Jasper. Echter, sinds een tijdje zijn de mannen weer bij elkaar en wordt er gewerkt aan volledig nieuw materiaal, na een pauze van bijna 13 jaar. Het nieuwe studioalbum van Red Jasper, de zesde, gaat "The Great And Secret Show" heten.

Live - tip
Karfagen - Entering the gates
                   - Retrofall
van het album The space between us the 3e album van de band (2007 Unicorn)
Karfagen is het Oekraïense woord voor Carthago. Deze Tunesische stad werd in de negende eeuw voor Christus door de Romeinen geheel verwoest. Op de ruines van het platgebrande bolwerk stichtten de Romeinen een nieuw Carthago dat met z’n pracht en praal van villa’s, tempels en thermische badhuizen uitgroeide tot de administratieve hoofdstad van het Romeinse Rijk in Afrika.Karfagen oprichting was in 1997 door Antony Kalugin.  De muziek Deze Oekraïense band speelt lekker makkelijk te verhapstukken, progressieve rock in de stijl van Camel en The Alan Parsons Project van Karfagen komt het beste tot zijn recht in een rustige omgeving en dit pareltje is uitermate geschikt om met een koptelefoon te beluisteren. De muzikanten zijn stuk voor stuk kundig en de composities liggen lekker in het gehoor.  Met “Solitary Sandpiper Journey”(2010) heeft Karfagen zijn derde album onlangs uitgebracht zie resencie Progwereld hierbij ook de link met Antony Kalugin's Sunchild - Karfagen  Porgfarm 6 november 2010