Sunday 29 March 2009 Show No. 833
Band Titel Item
     
Magnum Eyes Wide Open Aktueel

Van het album “Princess Alice And The Broken Arrow” (Steamhammer/SPV, 2007)
Na de positieve reacties op “Princess Alice And The Broken Arrow”, komt de Britse melodische hardrock legende Magnum met de opvolger “Into The Valley Of The Moonking”. Het album zal 12 juni verschijnen. De band rond zanger Bob Catley en gitarist/componist/producer Tony Clarkin heeft een dozijn nieuwe nummers opgenomen. Het album “Into The Valley Of The Moonking” zal beschikbaar zijn in drie verschillende versies. Als een reguliere CD, als een deluxe digipack met CD en bonus-DVD en als dubbel-LP. Ook gaat de band weer concerten. Op 29 september begint een uitgebreide tournee door Duitsland, die Magnum op 5 oktober naar Zeche in Bochum brengt.

Satellite Every desert got its ocean Nieuw

Van het nieuwe album “Nostalgia” (MMP, 2009)
Met bands als Riverside en Quidam zit Polen goed in de lift qua symfonische rock. Satellite, opgericht in 2000, draagt ook nog steeds een steen bij met inmiddels het vierde album “Nostalgia”. De onvermijdelijke invloeden van Genesis en Marillion worden in hetzelfde compositorisch hoogstaande vat gegoten. Dit materiaal moet iedere progfan aanspreken, vooral fans van Marillion, Pendragon, Arena, Collage en andere grote neo-proggroepen.en als je de digipak versie koopt, krijg je nog twee extra nummers. Het geplande nummer "every desert got its ocean'' is wel Satellite op zijn best.

Minimum Vital En sùperbô Nieuw
Minimum Vital La route Nieuw

Van "Capitaines" (Musea, 2009)
De groep rond de broers Payssan produceert nog immer het bekende folksymfogeluid. Mike Oldfield lijkt de voornaamste invloed, vooral ook door de typische 'sustained' gitaarsound van Jean-Luc Payssan, maar zeker ook muzikaal. Verder is hier en daar de zang-in-fantasietaal weer te horen, zei het in zeer beperkte mate. In "En Sùperbô" zit de meest uitgebreide toetsensolo van de plaat: een lekker vintage Moog-geluid. "La Route" bevat gedragen kerkorgel-akkoorden.

Wilson, Steve The 78 Nieuw
Wilson, Steve Collecting space Nieuw

Van "Insurgentes" (Headphone Dust, 2008/2009)
Onlangs verscheen de eerste single van “Insurgentes”, het nummer “Harmony Korine”. De twee nummers daarop zijn het titelnummer (dat tevens de openingstrack van het album is) en “The 78”, dat als ongetiteld nummer al te vinden was op de extra EP, die bij de gelimiteerde editie van Steve Wilsons eerste soloplaat zat. Voorts kwam tegelijk tevens de normale versie van die CD uit. En omdat Porcupine Tree in het nieuws is i.v.m. het optreden in de Heineken Music Hall (12 oktober a.s.) - waar zijn de tijden van Lucky gebleven - nog wat aandacht voor Wilson (die overigens ook te horen is als achtergrondzanger op de plaat” Two Way Mirror” van Sand Snowman http://www.myspace.com/sandsnowman ). Collecting Space is overigens het instrumentale nummer op genoemde bonus-EP.

Grant, Jenn Heartbreaker Nieuw
Grant, Jenn Everybody loves you Nieuw

 Van “Echoes” (Six Shooter, 2009)
Canadese zangeres die met haar album “Echoes”, na de voorganger “Orchestra Of The Moon” (2007) en de EP “Jenn Grant and Goodbye TwentiethCentury” (2005) behoorlijk hoge ogen gooit met dit album. Korte pakkende songs, gevat in originele arrangementen, waarin veel basklarinet te horen is.

Levitz, T  Sparkel plenty Jazz Rock

Van "Storytime" (Passport Jazz, 1986)
Met 30 minuten is het solodebuut van voormalig Dixie Dregs-toetsenman natuurlijk veel te kort, maar dit wordt goedgemaakt door een bijzonder fraaie hoes, een reproductie van het schilderij The Keeper Of Nuclear Secrets van Daved Levitan (die meer hoezen ontwierp voor het Passport label). De acht nummers zijn kort en fris en Lavitz heeft de nodige grote namen uit de muziekwereld om zich heen verzameld. Zo zijn Dixie Dregs-collega's Steve Morse, Rod Morgenstein en Andy West te horen, zodat de muziek soms op een meer gestroomlijnde versie van die band lijkt. Andere gasten zijn onder meer Jeff Berlin, Steve Smith, Paul Barrére en Mike McDonald.

   
Band Titel Item
   
Mostly Autumn The dark before the dawn live-tip

Van het album “The Last Bright Light” (Cyclops, 2000)
Deze week treedt de Britse groep op in Nederland: donderdag 2 april in P60 in  Amstelveen, vrijdag 3 april in De Nieuwe Nor in  Heerlen en zaterdag  4 april in De Pul in Uden. Ander  Mostly Autumn nieuws: Zanger/gitarist Bryan Josh gaat waarschijnlijk ook nog op solotourNEE, Om zijn onlangs verschenen debuutalbum "Through These Eyes" te promoten. En zangeres Heather Findlay gaat haar tekeningen en schetsen verkopen. Deze zijn via internet te bestellen.

10 CC Don't hang up live-tip

Van “How Dare You” (Mercury, 1976) en “Collected” (Universal, 2008)
De vorig jaar verschenen 3CD-verzamelaar “Collected” (met naast 10CC-nummers ook werk van Godley & Creme) bevat dit melancholische stuk dat oorspronkelijk te vinden is op het album “How Dare You”, het laatste album met Godley & Creme. Morgen staat 10CC in het Muziekkwartier in Enschede. Graham Gouldman is het enig oorspronkelijk lid, maar van de live-bezetting die sinds het vertrek van Godley & Creme de wereld rondtourde zijn gitarist Rick Fenn en drummer Paul Burgess present.

Overhead Captain on the shore live-tip

Van “And We're Not Here After All..” (Musea, 2008)
De Finse band Overhead werkt gestaag aan een meer dan sterk oeuvre en het derde album “And Were Not Here After All..” is het beste Overhead-albumtot nu toe, waarvan dit nummer het hoogsymfonische sluitstuk is. Vrijdag 3 april spelelt de groep in de Nieuwe Pul in Uden en zaterdag 4 april in Movie, Bielefeld.

Pavlov's Dog Brown eyes live-tip

Van het album “Lost In America” (TRC, 1990/ Rockville 2009)
De groep rond zanger-extraordinaire David Surkamp gaat in 2009 weer touren door Europa.
Op 12 november is Pavlov's Dog te zien in Hedon in  Zwolle, een dag later in De kade in Zaandam. Na “At The Sound Of The Bell” raakte de groep z'n platendeal kwijt en een derde album bleef op de plank. Dit “Third”werd in 1990 uitgebracht, ongeveer tegelijk met dit vierde album. Waar seventies Pavlov's Dog-werk kleurrijk en weelderig gearrangeerd en progressief was, bevat dit album sober opgenomen AOR-rock. Het beloofde weinig goeds voor de toekomst, maar het optreden tijdens Arrow Classic Rock enkele jaren terug, met bijna de hele familie van Surkamp op het podium, was amusant en alleszins memorabel.

Swart, Peter Description of Ymyty-Edhazhera Nieuw
Swart, Peter Thaedra-return-master of Arada Nieuw

Van " Rofloré" (Eigen Beheer, 2009)
Op Peter Swarts nieuwste solo-album gaat hij minder zachtzinnig te werk als op haar voorgangers. De intieme "huiskamersymfo" heeft gezelschap gekregen van wat robuuster werk dat wel wat weg heeft van Steve Hacketts debuut” Voyage Of The Acolyte”. Dat betekent meer slepende elektrische gitaarsolo's, zwaardere drums en duisterder composities. Gebleven zijn wel zijn fluisterende stem en het fantasy-concept. Het album is namelijk gebaseerd op een verhaal van Peter van der Laan – een filosofisch avontuur dat het leven beschrijft van  een minstreel in een fantasy-achtige setting.  Net als zijn hoofdpersoon verlaat Swart hier de bijna knusse veiligheid van zijn vorige albums om zich muzikaal meer in de grilliger buitenwereld te wagen. Dit openstaan voor het extraverte heeft een melodieuze trip opgeleverd, die alle kenmerken van zijn oude werk op sterke wijze combineert met een dramatiek die menig Genesis-liefhebber vertrouwd in de oren zal klinken.  Meer info is te vinden op zijn myspace-site:
www.myspace.com/peterswart .

Decemberists The one thing comes in waves / Repaid Nieuw

Van "The Hazards Of Love" (Rough Trade, 2009)
Voorganger "The Crane Wife" dichtten we al de nodige progtrekjes toe en we draaiden het epische, meer dan tien minuten lange "The Island", dat o.a. deed denken aan kant 2 van "Abbey Road". De opvolger is een heus concept-album met een doorlopend verhaal en in elkaar overvloeiende songs. Stilistisch is de plaat heel bont: Southern rock, opnieuw die laat-Beatlesque rock, maar ook droge seventies-hardrock, naast ingetogen folky kamerpop. De rootsy progbenadering op een bed van Hammond-akkoorden doet wel wat denken aan de Beardfish-benadering. Meest proggy is wellicht "The Wanting Comes In Waves / Repaid". Volkskrant-scribent Menno Pot  vond dat ook al, maar die vond dat deze 'gierende prog de bocht niet houdt'. Zijn we het niet mee eens natuurlijk:-). En we willen vooral ook gastzangeres Shara Worden, ofwel My Brightest Diamond, roemen, die hier op zinderende wijze het onderste uit de vocale kan houdt. Zij wordt door Pot trouwens niet eens genoemd...

Camel Unevene song Rerelease

Van "Rain Dances" (Remastered, Incl. 7 Bonus Tracks) (Deram 1977/Decca 2009)Voorafgaande aan dit album uit 1977 hadden zich voor het eerst bezettingswijzigingen voorgedaan. Bassist Doug Ferguson is vervangen door ex-Caravan-bassist Richard Sinclair en saxofonist Mel Collins (ex-King Crimson) is toegevoegd aan de bezetting. Met Sinclair komen er ook meer jazzrock- en canterbury-prog-invloeden in de symfonische rock. Luister maar naar "Skylines" of "Metrognome". Maar tegelijkertijd is er ook plaats voor poppy melodieën, zoals te horen is "Highway To The Sun". Hoogtepunt is wellicht het enerverende "Unevensong" met z'n spannende en stuwende instrumentale passages. In de afsluiter doet niemand minder dan geluidstovenaar Brian Eno mee. Deze remaster bevat 6 songs van het BBC Sight And Sound-concert uit 1977, die trouwens met beeld erbij te vinden zijn op de DVD "Moondances".

Sunday 8 March 2009 Show No. 830

Band Titel Item
     
Genesis Firth of Fith  

van de DVD “When In Rome 2007”  (Virgin, 2008)
Live-opname van een concert uit de 2007-tournee. De eerste in 11 jaar tijd van de band en 15 jaar na de laatste tournee met Phil Collins, die in 2007 dus weer meedeed

Saga Can't you see me now Nieuw
Saga Book of lies Nieuw
Van "Contact - Live In Munich" (InsideOut Music/SPV, 2009)
Contact is een registratie van het afscheidsoptreden van Michael Sadler,  gehouden op 5 december 2007. Tegelijkertijd viel het optreden in de reeks shows die het 30 jarig bestaan van Saga vierden. Hierdoor is het een aangename best-of geworden, waarin Sadler uitgebreid in de spotlights staat. Er worden naast veel oude nummers ook drie tracks van het dan nieuwe album “10.000 Days” gespeeld en voor vanavond heb ik hiervan twee stukken uitgekozen, omdat die aangeven dat de band nog steeds haar hoogwaardige hi-tech symfo vol verve op het podium brengt. Met name het lekkere samenspel tussen gitaar en toetsen blijft een genot om te zien. Uiteraard wordt er ook uitgebreid stilgestaan bij het afscheid, maar dat is na 1 keer bekijken snel door te spoelen en vooral bedoeld voor de echte fans. Zoals gebruikelijk zijn er meerdere versies van deze set: als dubbel-CD, als dubbel-DVD en als luxe set die alles verenigt.
Syb (van der Ploeg) en Metropole Orkest 8 Baan Nieuw
Van "Hillich Fjoer / Heilig Vuur" (Foreign Media, 2008)
Ja, absoluut pompeuzer dan pompeus, dit nummer dat volgens de hoes 8:88 duurt (wij halen de hele zachte speeldoos-geluidjes aan het eind er maar even af). Denk Queen, E.L.O., ook Meat Loaf misschien, of "Worn Down Piano" van Mark & Clark Band: dat werk. Syb schreef het met producer Gordon Groothedde en liet Joost van den Broek (After Forever, Sun Caged, Star One) het orkestarrangement schrijven. Het Metropole Orkest maakt er een overweldigend stuk van. In de achtergrond zijn de vocalen van Edward Reekers voor gespitste oren te ontwaren.
Hart, Corey Jimmy Rae   
Hart, Corey Blind faith  

Van "Fields Of Fire" (EMI, 1986)
Corey Hart, geboren in Canada en opgevoed in Montreal, Spanje, Mexico en Florida, was een kind-ster, die al in zijn tienerjaren optrad voor en met wereld-sterren als Tom Jones, Erec Clapton, Billy Joel en Paul Anka. Op 20 jarige leeftijd verscheen zijn debuut, welke een groot succes werd. De platen daarna deden het steeds iets minder goed. “Fields Of Fire” was zijn derde plaat en daarop klinkt hij behoorlijk serieus en gevoelig, ergens tussen Sting en Rick Springfield. Het door Phil Chapman geproduceerde album heeft een mooie, soms bijna symfonische begeleiding, met fraai saxofoonwerk en vloeiende gitaarpartijen. Het in elkaar overlopende duo “Jimmy Rae”/”Blind Faith” is wat dat betreft een mooi slotakkoord. Na 1998 is er overigens geen nieuw plaatwerk meer van Hart verschenen; hij schrijft nog wel muziek, onder andere voor zijn vrouw Julie Masse en... Celine Dion.

     
Band Titel Item
     
Quidam There are there to remind us  

Van het album “Alone Together” (Rock Serwis, 2007)
De naam van band komt uit het latijn en betekent 'iemand of een menselijk wezen' en maakt een bruggetje naar Cyprian Kamil Norwid, een groot Pools dichter. De band is opgericht in 1991 onder de naam Deep River en pas in 1995 veranderde de naam in Quidam. Toen fluitiste Ewa Smarzyska de band versterkte, werd een nieuwe koers ingezet; de rock werd verfijnder en en meer romantisch en deed denken aan bands als Camel, King Crimson, Genesis, Pink Floyd en Renaissance.
De Poolse bands Quidam en After maken dit voorjaar saampjes een kleine tour door Europa. Uiteraard wordt 'progland bij uitstek' Nederland ook aangedaan. De tour noemen de heren de 'Hideout Tourgether 2009'. Je moet er maar opkomen...

Pain Of Salvation Undertow Live-tip

van de DVD “Ending themes” (Inside Out, 2009)
Het heeft erg lang geduurd maar eindelijk (na ruim 2 jaar wachten!) is hier dan de tweede officiële Pain of Salvation-DVD! En het is niet zomaar een DVD-setje, nee het zijn 2 schijven, met op de eerste een uitgebreide documentaire over de tour uit 2005 na het album “Be en op de tweede schijf het complete optreden dat de band gaf in ons eigenste Paradiso op 2 Maart 2007. Pain of Salvation is een progressieve metal band uit Zweden die wordt aangevoerd door zanger/gitarist/songschrijver/alleskunner Daniel Gildenlow. Het zevende album “Scarsick kwam uit in 2007 en deze DVD is een verslag van de tour van die plaat en de tour daarvoor, uit 2005.

Bruford, Bill Back to the beginning again Nieuw
Van "Feels Good To Me" (EG, 1977/Winterfold, 2005)
Deze week verscheen het boek: "Bill Bruford - The Autobiography", waarin de drummer uitvoerig verhaalt over zijn tijd bij Yes, King Crimson, Earthworks en UK en zijn eigen solo-albums. Uiteraard komt ook zijn visie op het verschijnsel 'progressieve rock' uitgebreid aan bod. Ter gelegenheid van deze uitgave een veelzeggende titel van zijn debuut als solo-artiest.
Radiohead Exit music (for a film) Rerelease

Van "OK Computer - Collector's Edition (2CD + DVD)"
Deze week verschijnen van de eerste drie Radiohead-albums, "Pablo Honey", "The Bends" en "OK Computer" speciale 'Collector's Editions'. Een doosje met drie schijfjes. Op de eerste schijf het gewone album, op de tweede alle single-b-kanten en wat radio-live-opnamen. Op de DVD de videoclips die bij het album horen en TV-live-opnamen. Nu bevat de DVD bij "OK Computer" nu net het minste materiaal (de groep ging immers niet op tournee na de plaat, maar pas enkele jaren later). Er staat alleen een Jools Holland-sessie van drie songs op. Hierbij dient wel aangetekend dat het aantal live-tracks op de DVD's bij "Pablo Honey" en "The Bends" weliswaar fors is, maar dat ook het gehele Astoria-optreden van 1994 over deze twee schijven is verdeeld, terwijl dat ook als één geheel op DVD verkrijgbaar is. Op "The Bends"-DVD staat verder een complete Twee Meter Sessie.

Grobschnitt Solar Music - Mühlheim special Rerelease
Van "Solar Music Live" (Brain/Revisited 1978/2009)
De eerste band waarin de heren Eroc (drums), Lupo (gitaar) en Wildschwein (zang, gitaar) samenspeelden heette The Crew en speelde al in 1968 tijdens ieder optreden het stuk "Suntrip". Uitgaande van een openingsthema was er in dit stuk veel ruimte voor improvisatie, waardoor het stuk iedere avond van lengte en inhoud verschilde. Tijdens het nummer gebeurde er vanalles op het podium: verklede roadies, licht- en rook-effecten verhoogden de pret. Deze traditie werd, op basis van hetzelfde muzikale hoofdthema, doorgezet toen de band in 1972 Grobschnitt was gaan heten. Een sterk ingekorte variant van de oerversie staat op het debuut, maar op "Ballermann" (1974) werd het stuk, inmiddels omgetiteld tot "Solar Music" middels twee plaatzijden meer rechtgedaan. Vier jaar later was de tweede helft van een Grobschnitt-concert een "Solar Music"-happening die soms de uurgrens overschreed. Eroc besloot tijdens de 1978-tournee alle uitvoeringen op te nemen en de beste uit te brengen. Dat was de in Müllheim opgenomen versie. Niet alleen bracht de groep in de jaren '80 nog sterk gewijzigde versies uit (een onder de naam "Sonnentanz"), Eroc heeft intussen 22 jaren '70-live-opnamen uitgebracht in een speciale serie. Intussen bestaat Grobschnitt weer en speelt natuurlijk ook "Solar Music", zich daarbij baserend op de "Sonnentanz"-versie. Binnenkort verschijnt er een in 2008 opgenomen live-DVD waarop dit is te bewonderen. In de tussentijd is het 1978-album opnieuw uitgebracht, met 13 extra minuten die overigens vooral bestaan uit het voorstellen van de bandleden.
Manring, Michael Deja voodoo Nieuw(s)
Van "Drastic Measures" (Windham Hill, 1991)
Onlangs verscheen als aanvulling op zijn solistische CD “Soliloquy” van Michael Manring de DVD Resonances (Guitar EuroShop). Hierop staat een 40 minuten durend solo-optreden + een 50 minuten durende documentaire over deze superbassist tijdens zijn reis door Frankrijk. De documentaire bevat ook nog veel live-werk, onder andere een fraai duet met Cyril Achard. Ik heb echter gekozen voor een fraai staaltje groepswerk uit 1991, waarop een bijna Happy The Man-achtige elegantie te horen is.
Nathan Mahl Zipporah's farewell  

Van “Exodus” (Unicorn, 2008)
Canadese symfoband rond Guy LeBlanc, voormalig Camel-toetsenist. Aan Camel-gitarist Andy Latimer is trouwens een song op deze plaat opgedragen (“40 Years”) en van Camel verschijnen binnenkort een remaster en twee Deluxe Editions.

Church The You took  

Van het album “The Blurred Crusade” (Arista, 1982)
The Church is een Australische rockband, opgericht in Canberra in 1980. In eerste instantie werd de groep onder de new wave-beweging geschaard en ook de neo-psychedelische sound van midden jaren '80. In de loop van de bandcarrière ging de muziek meer naar progressieve rock neigen, met plaats voor lange instrumentale jams en complex gitaarsamenspel. Grootste hit van de groep is zondermeer “Under The Milky Way”uit 1988. Wij gaan echter terug naar het tweede album, uit 1982: “The Blurred Crusade”. Stilistisch complexer dan het debuut en een meer consistent en volwassen album. In het najaar van 1982 nam de groep wat extra songs op die bedoeld waren om een eventuele wereldwijde versie van het album wat toegankelijker te laten zijn. Dit werd een geharrewar met platenmaatschappijen, met als resultaat dat de songs los als EP werden uitgebracht.Die EP werd snel een collector's item tot aan de rerelease op CD in 2001.

Sunday 15 March 2009 Show No. 831

Band Titel Item
     
Bryan Scary & The Shredding Tears Imitation of the sky  
Van “Flight Of The Knife”  (Black And Green Records, 2007)
Jellyfish lijkt gereincarneerd en middels de groep Bryan Scary & The Shredding Tears uit Brooklyn, New York.
The Beatles, XTC en The Move klinken net als bij Jellyfish duidelijk door in de muziek. Zie: http://www.myspace.com/bryanscary
Pineapple Thief Tightly unwound Nieuw
Pineapple Thief And so say all of you Nieuw
Van "Tightly Unwound" (KScope, 2008)
Sfeervolle, slepende, licht-progressieve rock, ergens tussen Radiohead en Porcupine Tree, met net als Porcupine Tree som behoorlijk stevige erupties met haast metal-achtige gitaardrones. Daar staan dan weer de nodige melancholieke Mellotronsferen tegenover.
Bad Alchemy 3/4 Nieuw
Bad Alchemy Boy lost Nieuw
Van “Rorschachs' Conundrum” (eigen beheer/CDbaby, 2009)
Het album Rorschach's Conundrum is het eerste fysieke levensteken van dit Amerikaanse trio (met wat gasten). Met een lengte van 38 minuten komt het misschien wat karig over in deze tijden 70 minuten lange albums maar werkelijk geen enkele seconde is overbodig op dit album. Dit is voer voor liefhebbers van, maar duidelijke toegankelijker dan, bands als The Underground Railroad, A Triggering Myth en de meer songgerichte (zonder de wat flauwe humor) van de Canterbury-scene. “Boy Lost” , met z'n referenties naar het schiet-incident in Columbine, is gezien het drama
in Winnenden van deze week zeer actueel.
DM Stith Pitty dance Nieuw
Van "Heavy Ghost" (Asthmatic Kitty, 2009)
"Vanonder de vleugels van Sufjan Stevens komt deze singer/songwriter met een verslavend eigen geluid dat qua klank en avontuur zowel liefhebbers van Antony & The Johnsons als Robert Wyatt zal aanspreken." (Matthijs Linnemann, Oor) ...En vergeet de fans van Patrick Watson niet. De intrigerende gelaagdheid aan meanderende lijnen (zowel vocaal als instrumentaal), horen we namelijk hier ook terug.
Tarhana Dulger Nieuw
Van "Mundus" (RMP, 2008)
Folk mengen met progressieve muziek, het kan niet alleen met Angelsaxische volkmuziek, maar ook met Turkse en Balkanmuziek. De Texelse drummer Shajin During heeft een Nederlandse en een Turkse ouder en laat die 'culture clash' samenkomen in zijn groep Tarhana, met muzikanten uit Turkije en de Balkan, maar ook de Duitse toetsenist Franz van Chossy. Die speelt een heerlijke toetsensolo in "Dulger" en legt een bubbelend orgel onder de traditioneel-Turkse zang. Verderop op deze CD wordt er ook flink gejazzrockt en komen de wereldse invloeden nog van verdere uithoeken. Intrigerend plaatje.
Fruupp Mystery might Rerelease
van Modern Masquarades, Dawn / Esoteric, 1974/2009
De mensen van Esoteric zijn langzaam door de britse prog historie aan het struinen en wijken nu ook uit naar Ierland. Onlangs zijn dus ook de 4 albums van Fruupp heruitgebracht. Natuurlijk vakkundig geremastered door Mark Powell. Fruppp maakt muziek dat zeker in het verlengde zit van  Britse genregenoten als Yes en Genesis, hoewel de eerste platen een iets ruwer geluid hadden. Ten tijde van het laatste album is het bandgeluid echter mede door de inbreng van producer Ian McDonald geraffineerd geworden.
   
Band Titel Item
     
CPR Map to buried treasure Live-tip

Van het album “Just like gravity” ( Gold Circle , 2001) 
Het legendarische trio Crosby, Stills & Nash treedt maandag 6 Juli 2009 op in de Heineken Music Hall.  Het singer/songwriter-trio begint in 1969 met samenwerken, als zij tijdens een feestje samen a capella “Helplessly Hoping zingen. De aanwezigen waren zo enthousiast dat ze als groep verder gingen. Tijdens hun eerste officiële optreden samen juichen meer van 500.000 Woodstock-bezoekers het drietal uitzinnig toe. Nu, veertig jaar na dato, komt CSN met een nieuwe creatieve uitspatting. Het trio duikt met duizendpoot Rick Rubin – producer van o.a. Red Hot Chili Peppers en Johnny Cash – de studio in om een coverplaat op te nemen.

U2 Beautiful day Live-tip

Van het album “All That You Can't Leave Behind” ( Island , 2000)
Op maandag 20 juli en dinsdag 21 juli 2009 geeft U2 twee concerten in de Amsterdam ArenA. De concerten zijn onderdeel van de “360 Degrees”-tournee. U2 geeft deze concerten naar aanleiding van hun 12e studioalbum “No Line On The Horizon”. Dit album behaalde al de nummer 1 positie in Nederland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, België, Finland, Japan en Tsjechië. Traditiegetrouw neemt U2 een aantal verschillende support acts mee waaronder Glasvegas, Elbow, Kaiser Chiefs, Snow Patrol en Black Eyed Peas. Welke voorprogramma's naar Nederland komen is nog niet bekend.

Steely Dan Black friday Live-tip

Van het album “Katy Lied” (MCA, 1975)
Steely Dan komt op donderdag 25 juni 2009 naar de Heineken Music Hall in het kader van de "Left Bank Holiday Tour 2009". De muziek van Steely Dan laat zich het beste omschrijven als tijdloos. Op intelligente wijze worden jazz, rock-'n-roll, funk, rhythm-and-blues, pop en alles wat daar tussenin zit vermengd. Dit maakt de sound van Steely Dan er één die niet snel zal vervelen. En dat kunnen de bezoekers van het North Sea Jazz Festival van twee jaar geleden beamen. Dit succesvolle optreden was de laatste keer dat de Amerikaanse popgroep in Nederland op het podium stond.
Virtuozen Walter Becker en Donald Fagen beleven hun hoogtepunt in de jaren ’70. Na solo de muziekwereld te hebben veroverd vormen zij in 1993 een nieuw Steely Dan. Het eerste studioalbum in 20 jaar, ‘Two Against Nature’, uit 2000, werd enthousiast onthaald en onderscheiden met maar liefst vier Grammy’s.

IQ Sacred sound Live-tip
van “ Dark Matter” (Giant Electric Pea, 2004)
Op 25 april speelt IQ in De Boerderij in Zoetermeer. De nieuwe plaat “Frequency”, de eerste met drummer Andy Edwards en toetsenist Mark Westworth,  is dan eindelijk verkrijgbaar. Voor de tour heeft de band echter ex-lid Paul Cook weer even ingehuurd als drummer. Daarom maar een nummer van hun laatste plaat met Paul, “Dark Matter”, alweer 5jaar oud.
Threeality 't minne Nieuw
Van "'t Minne" (NOON Records, 2009)
Een soort Nederlandse Laïs, maar dan anders. De Fungus van de 21ste eeuw, maar dan vrouwelijk. Oud-Nederlandse en Friese liedjes in arrangementen van Onno Krijn (o.a. bekend als begeleider van Leonie Jansen en diverse muziektheaterprojecten). Hij gebruikt zowel traditionele volksmuziekinstrumenten als modern rock-/popmuziekinstrumentarium.
Bruce, Jack and Friends In this way Rerelease
Bruce, Jack and Friends Bird alone Rerelease
Van "I've Always Wanted To Do This" (Epic, 1980/Esoteric Recordings, 2008)
Jack Bruce's banden met RSO, het label van Robert Stigwood, verwaterde  toen RSO in 1976 weigerde “Jet Set Jewel” uit te brengen.
Daarna fungeerde de bassist tijdelijk in projecten, zoals het eenmalige The All Star Rock Band (met Jon Anderson en Allan Holdsworth!). Na een aantal nieuwe line-ups formeerde hij een superband met Clem Clempson, Billy Cobham en David Sancious. Eén van de optredens waarop materiaal van de nieuwe plaat te zien was, was de 1980-editie van Rockpalast. Toen “I've Always Wanted To Do This” even later uit kwam, viel op dat het gebrachte materiaal in de studio veel subtieler was vastgelegd, dan de vaak naar jazzrock neigende live-uitvoeringen van de altijd weer unieke songs van Bruce. Hoogtepunten zijn ongetwijfeld de Sancious-compositie “In This Way” en Bruce's slotnummer “Bird Alone”, dat live veel langer werd uitgewerkt.
Television The dream's dream  
Television The fire  
Van "Adventure" (Elektra, 1978/2003)
In het boekje bij de rerelease van “Adventure”, het tweede album van Television, omschreef men het debuut “Marquee Moon” als het ultieme alternatief voor heavy metal en progressieve rock in de jaren '70. Niet zo vreemd, want die plaat bevat lange, uitgesponnen nummers vol tegendraadse ritmes en lange gitaarsolo's, terwijl subtiel toetsenklanken zijn toegevoegd. De New Yorkse new wave was dan ook, met andere bands als Talking Heads en Blondie, geheel anders dan de Engelse. De "altijd moeilijke tweede plaat" werd minder enthousiast ontvangen, maar bevat toch weer een paar fraaie staaltjes eigenwijs vakmanschap. De tempo's zijn wat teruggeschroefd, er zitten meer pure pop-elementen in de nummers en er is duidelijk langer in de studio geknutseld. Het eerste nummer werd door zanger/gitarist/toetsenman Tom Verlaine omschreven als een soort mini-soundtrack voor een westerling die 100 jaar geleden in Egypte rondtrekt (het nummer heette dan ook aanvankelijk Caïro). Het tweede nummer heeft verder niet alleen een jammerende slide-gitaar
(bespeeld met een mes!), maar er is ook een Ondioline te horen, een pitch-gevoelig keyboard dat vooral in de jaren '40 van de vorige eeuw werd gebruikt. Na “Adventure” viel de band uit elkaar, om in de jaren '90 een comeback te maken.

Sunday 8 March 2009 Show No. 830

Band Titel Item
   
10CC The wall street shuffle Live-tip

Van het album “Sheet Music” (1974/Snapper, 2000)
Het album “Sheet Music” viert dit jaar zijn 35-jarig jubileum.
10CC is een Britse rockgroep die voornamelijk in de jaren ' 70 populair was. De groep werd in 1972 in Manchester gevormd en bestond uit Eric Stewart (zang en gitaar), Lol Creme (zang, gitaar en keyboard), Graham Gouldman (bas) en Kevin Godley (drums). Het verhaal gaat dat de groep haar naam ontleende aan de hoeveelheid sperma die de gemiddelde man kwijtraakt per zaadlozing. In werkelijkheid echter werd de naam gegeven door producer Jonathan King, die een droom had over een wereldbekende band met die naam. Overigens komt bij de zaadlozing gemiddeld slechts 3cc sperma vrij. Afgelopen donderdag nog in het Hengelose Rabotheater, 30 maart in het Muziekkwartier in Enschede.

Jansen, Steve Ballad of a deadman Nieuw
Jansen, Steve Conversation  over Nieuw
Van "The Occurrence Of Slope" (Epiphany Works/P-Vine Records, 2008)
In februari 2008 speelde Steve Jansen in Japan ter promotie van zijn solo-CD “Slope”. Hiervoor had hij een stel Japanse musici om zich heen verzameld, terwijl de vocale invulling van onder andere David Sylvian, Joan Wasser (Joan As Policewoman) en Anja Garbarek via videobeelden tot stand kwam. In vergelijking met de studio-opnames klinkt Jansen live soms wat robuuster, maar meestal wordt, zeker in het tweede deel van het concert, het ambient-element verder opgerekt. Dit wordt nog versterkt door de extra's, video-beelden (die in een loop te bekijken zijn) met atmosferische geluiden. Jansen zit dan ook net zo vaak achter zijn laptop als achter zijn minimale drumkit. De weerslag van één van deze concerten is te vinden op de alleen in Japan uitgebrachte DVD “The Occurrence Of Slope”, die onder meer via CDJapan en David Sylvian's Samadhisound is te verkrijgen. Overigens is het leuk om te vermelden dat twee van de vier korte filmpjes tijdens het internationale filmfestival Breda te zien zijn, welke gehouden wordt tussen 25 en 29 maart.
Laboratorium Virgin from Nowa Huta Nieuw
Van "Old School Fusion Live" (Metal Mind Productions, 2008)
Laboratorium is een Poolse fusionband, die als in 1971 haar eerste LP uitbracht. De stijl evolueerde van een Soft Machine-achtige sound, via funky invloeden, naar iets wat richting Weather Report en Steps Ahead gaat. De DVD “Old School Fusion Live” toont in drie fases deze ontwikkeling, waarbij opvalt dat de oudste opnames uit 1978 qua beeld/geluidskwaliteit het beste zijn. Het gekozen nummer heeft wel wat van Happy The Man en qua opbouw ook wel van “San Michele” gespeeld door Allan Holdsworth en Alan Pasqua.
Frumpy Goog winds Rerelease
Van "Frumpy 2" (Philips 1971 / Revisited /SPV 2009)
"De Duitse muziekscene was in de vroege jaren zeventig een oase van variatie. Aan de ene kant waren er de abstracte minimalisten als Neu, Can en Kratwerk. Daar tegenover stonden bands als Frumpy; een weelderig klinkend gezelschap met een centrale plaats voor de van soul druipende zang van Inga Rumpf. De groep kwam voort uit de gospel/folkband The City Preachers. Een verlangen om alles over een totaal andere boeg te gooien weerklonk hier: een mix van pop, blues, folk en psychedelische muziek. De alom aanwezige toetsenpartijen, onder meer van de Fransman Jean-Jacques Kravetz, zorgden dat een gitaar niet gemist werd, maar toch werd Frumpy voor dit tweede album versterkt met gitarist Rainer Baumann. Hij droeg bij aan dit onbetwiste meesterwerk: "2". Twee epische rocksongs per plaatkant. De songs bleken meeslepend, de instrumentatie kolkte als de zee op een stormachtige dag en Inga kreunde, gilde en steunde 't laatste profiel van haar stembanden. Krautrock van de meest essentiële soort." (Robert Haagsma, Revolver)
Kino Leave the light on  
van “Picture”, (Inside Out, 2005)
Zoals het er nu naar uitziet de enige release van deze "super group" met Peter Trewavas, John Mithell, John Beck en Steve Christey. De plaat werd in de tijd gemengd ontvangen en zeker ondergewardeerd. Nu de beide Johns It Bites nieuw leven hebben ingeblazen is een opvolger wel zeer onwaarschijnlijk. Pete gaat tijdens het Marillion-weekend in Port Zélande (20-22 maart) overigens een duo-spot doen met Robin Boult  onder de titel: Pete and Rob's Experimental Whimsy. Gitarist Boult speelde ooit bij Fish en nog steeds in de band van Howard Jones.
   
Band Titel Item
   
Journey Where did I lose you your love Live-tip

van Revelation (Frontiers, 2008)
Op woensdag 17 juni aanstaande geeft de Amerikaanse rockband Journey een concert in de Heineken Music Hall. Niet eerder gaf Journey een eigen show van die grootte in Nederland, maar de band heeft bewezen daar, na onder andere twee overweldigende optredens op het Arrow Rock Festival, helemaal klaar voor te zijn. De voorverkoop voor het concert van Journey & Guests is gisteren, zaterdag 7 maart gestart.

Vienna Teng No gringo Live-tip
Van “Inland Territory” (Rounder/Universal, 2009)
Aangezien ze a.s. donderdag in de Oosterpoort in Groningen staat (en ook nog in Munster een dag later in wat een veredeld buurthuis lijkt) nog maar eens een nummer van haar 4de album dat net een weekje uit is in Nederland.
Knight Area Mortal below Live-tip

Van het debuutalbum “The Sun Also Rises” (The Laser's Edge, 2004)
Progpower Europe (2,3 en 4 oktober in JC Sjiwa in Baarlo) heeft onlangs drie nieuwe bands toegevoegd aan het festivalschema. Allereerst de Nederlandse band Knight Area, een stevige progband die al twee albums op zijn naam heeft staan en die reeds op diverse festivals heeft gespeeld, waaronder het prestigieuze Amerikaanse NEARfest. Later in het jaar komt de band met zijn derde (nog iets steviger) album. Ten tweede is daar de vrij onbekende Poolse band Vanity. En als derde heeft de organisatie een van de beste Australische nieuwkomers in het progmetal genre gecontracteerd, te weten Chaos Divine.

Iman Camino del Aquila  

Van “Camino Del Aquila”  (Musea, 1980)
Zoveel Spaanse prog is er eigenlijk niet volgens mij maar dit titelstuk van hun tweede album uit 1980 is zeker niet te versmaden. Dromerige passages worden afgewisseld met lekker vlotte delen vol Spaans temperament... Een vleugje Spaanse zon in deze grijze tijden:-)

Final Conflict Days gone by Aktueel

Van het album “Stand Up” (Angular Records, 1997)
Van de Britse groep Final Conflict verschijnt op 5 april de eerste live-DVD uit de bandgeschiedenis: “Another Moment In Time". Net als zoveel prog-DVD's de laatste tijd is hij opgenomen in Polen.

SBB Których krwi krew moja  
Van "Memento Z Banalnym Tryptykiem" (1980/ Metal Mind 2005)
Volgens diverse bronnen de beste, zo niet toch in ieder geval een van de beste albums van dit Poolse symfotrio dat wel de moeder aller Poolse progbands wordt genoemd. Dit trio draait al sinds begin jaren '70 mee en bestaat nog steeds. Stilistisch heeft de muziek allerlei kanten uitgewaaierd, op dit album staat lyrische symfo met jazzrocktrekjes. Niet ver van Camel, Focus en Lady Lake, om maar wat te noemen.

Sunday 1 March 2009 Show No. 829

Band Titel Item
   
Sky La danza Nieuw

Van de DVD "Where Opposites Meet" (Alpha Centauri, 2009)
"De band Sky is opgericht in 1979 door John Williams, samen met Herbie Flowers (toen nog bandlid van Blue Mink), toetsenist Francis Monkman (toen in Curved Air), drummer Tristan Fry en de Australische gitarist Kevin Peek. Sky maakte een succesvolle mix van klassieke muziek met rockinvloeden. De band bestaat niet meer, maar er is nu wel een DVD met live-opnamen uit 1980 uitgekomen, opgenomen in Berlijn. Sky was een enorm verkoopsucces in de jaren '80. Hun eerste album verdiende een platinum plaat in het Verenigd Koninkrijk." (nieuwsbericht Progwereld) Dit is een Camel-achtige instrumental, met o.a. een lekkere gitaarsolo van Kevin Peek, die het stuk (een compositie van de Spaanse componist Antonio Ruiz Pipó) ook arrangeerde.

Satellite Am I loosing touch Nieuw

van “Nostalgia” (MMP, 2009)
Alweer het vierde album van deze Poolse uit Collage voortgeomen band. Net als voorgaande albums is het geluid duidelijk herkenbaar: het borduurt voort op het geluid van Collage. Dus vaak vol energie en passie. Het thema van de plaat ligt in de relationele sfeer wat soms een bijtend karakter geeft.

Oceana Company Freedom of mind Nieuw

Van "For The Boatman" (Space Jam / Suburban, 2008)
Zwolse spacerockband met symfo-trekjes, wat zich o.a. uit in veelvuldig mellotron(-sound-)gebruik. "Naast wat elementen uit de (stoner)rock en een paar momenten die óf aan Motorpsycho óf aan Anathema doen denken (beiden in een wat rustiger bui), is de CD voorzien van de nodige spacegeluiden en –samples, en overgoten met psychedelica. Voeg daar nog wat invloeden uit de progrock en fraaie meerstemmigheid aan toe en je hebt een sfeervol groeiplaatje van eigen bodem om te koesteren." (Willem Jongeneelen, Oor)

K2 Forest Cathedral / Freefall Nieuw

Van "Live In Hollywood" (Umbrello, 2009)
Na het onverwachte succes van “Book Of The Dead” wilde Ken Jaquess zijn K²-project live gestalte geven. Hiertoe werd de overleden zanger Shaun Guerin opgevolgd door Josh Gleason, evenals Guerin afkomstig uit een Genesis-tribute band en wel The Waiting Room. De rol van Allan Holdsworth werd op het podium ingenomen door Jaquess' collega in Atlantis, Karl Johnson. Zonder violiste Yvette Devereaux, maar met Spock's Beard-toetsenist Ryo Okumoto en drummer Doug Sanborn speelde de band begin 2006 nagenoeg de gehele plaat. De gekozen, in elkaar overlopende nummers zijn echter van Atlantis' “Pray For Rain” respectievelijk Okumoto's “Coming Through”, terwijl Spock's Beards “Beware Of Darkness” als toegift gespeeld werd. Instrumentaal staat het concept als een huis, maar evenals op de CD moet ook je ook live wat aan de niet voor de hand liggende zangmelodieën wennen, gezongen door Gleason wiens stem wel wat heeft van die van de zanger van Neuschwanstein.

Lindt, Virna Shiver Nieuw
Lindt, Virna The dossier on Vera Lindt Nieuw

Van "Shiver" (Compact Organization, 1983 / LTM/The Compact Organization, 1997/2007)
De jonge Zweedse vertalingsstudente Virna Lindt bedacht begin jaren '80 een concept waarin de soundtracks van Hitchcock en JamesBond samengingen met muziek uit tv-series uit de jaren zestig,surfmuziek, musique concrete van Boulez en John Cage, waarbij alles in een levendige synthi-popsaus werd gemixt. Lindt speelt op haar debuut “Shiver” een soort dubbelagent, daarbij meer pratend dan zingend. Het resultaat werd een bescheiden cult-hit, die te plaatsen is tussen acts als Yello, Art Of Noise. Naast de gebruikelijke synthesizers werden echter ook 'echte' instrumenten en een orkest ingezet om de hierboven omschreven muziek geloofwaardig over te laten komen. Lindt zou in 1985 ook nog de LP “Play/Record” opnemen. Shiver werd in 1997 geheel gerestaureerd, waarbij de volgorde van de tracks wijzigde en nummers werden toegevoegd. In 2007 werd deze gerestaureerde versie opnieuw uitgebracht.

Rocket Scientists Picture show Remaster

van “Looking Backward” (Think Tank, 2007)
Mooi vormgegeven overzicht van de beginperiode van deze band met daarin remasters van de eerste drie (en beste?) albums van deze band rond toetsenist Eric Norlander met gitarist Mark McCrite en stick speler Don Schiff. Naast de originele albums is ook een CD te vinden met in 2007 gemaakte heropnamen van voornamelijk nummers van het eerste album, die dan ook gelijke een stuk beter klinken. Daarnaast bevat de box-set een DVD met opnamen van de sessie en een zeer interessant interview met Emmett Chapman, de uitvinder van de Stick.

   
Band Titel Item
   
Blue Oster Cult Joan Crawford Live-tip

Van het album “Don't Fear The Reaper - The Best Of Blue Öyster Cult” ( Columbia , 2005)
Helaas is de datum van het concert van de Amerikaanse hardrock groep Blue Öyster Cult in De Boerderij in Zoetermeer gewijzigd wegens een opgegooid tourschema. De nieuwe datum is zaterdag 5 september. Kaarten met de oude datum (4 april) blijven geldig voor de nieuwe datum. Blue Öyster Cult is opgericht in 1967 en werd een van de bekendste en belangrijkste hardrock formaties uit midden jaren '70 en '80. Het debuutalbum verscheen begin jaren '70, maar de echte doorbraak kwam in 1976 met het album “Agents of Fortune”. Niet veel later werd er getourd met Black Sabbath tijdens de “Black & Blue”-tour. In de jaren '90 waren er vele line-up wijzigingen, maar veroverde wél een nieuwe generatie hardrockfans toen Metallica een cover van de Blue Öyster Cult klassieker  “Astronomy” uitbracht.

Ayreon Day six childhood Aktueel

Van de dubbelaar “The Human Equation” (Inside Out, 2004)
Deze week kwam de officiële aankondiging van Lucassen's nieuwe project getiteld 'Guilt Machine'.
Wie bemensen Guilt Machine? Dat zijn:
Arjen Lucassen : instrumenten, achtergrondzang
Jasper Steverlinck (Arid) : zang
Chris Maitland (ex-Porcupine Tree) : drums
Lori Linstruth (ex-Stream of Passion) : gitaren
Zoals Ayreon-fans kunnen verwachten van Lucassen, varieert de muziek van Guilt Machine van donker en stevig tot atmosferisch en melancholisch. Echter, Guilt Machine introduceert nu enkele nieuwe kenmerken met name op het gebied van de vocalen. Was het zo in voorgaande projecten dat Lucassen een scala aan vocalisten inhuurde, nu laat hij de zang over aan een persoon en dat is Jasper Steverlinck. Het project Guilt Machine levert ook een andere drummer op, te weten Chris Maitland, bekend van onder andere Porcupine Tree. Tot slot heeft Lori Linstruth (ex-Stream of Passion) alle teksten voor het album geschreven en verzorgt zij ook nog eens alle leadgitaren.
Lucassen laat nog in het midden wanneer het album verschijnt, maar hij komt wel binnenkort met samples op zijn website.

Ultravox Western promise / Vienna Aktueel

Op de officiële Ultravox-site (http://www.ultravox.org.uk) is te lezen dat de vier leden van de succesvolle jaren '80-line-up voor het eerst sinds Live Aid 1985 weer gaan optreden. Het gaat om Warren Cann, Chris Cross, Billy Currie en natuurlijk Midge Ure. De tot nu toe geplande concerten vinden allemaal plaats in Groot Brittanië. De show op 30 april in Londen wordt gefilmd voor een live-DVD.

Queensrÿche Anybody Listening? Aktueel

Van het album “The Art Of Live (Metal-Is/Sanctuary, 2004) (oorspr. van het album “Empire”)
De groep uit Seattle heeft een nieuwe gitarist: Parker Lundgren. Hij was al de gitarist bij Queensrÿche-zanger Geoff Tate's band, hij vervangt nu Mike Stone. De release-datum van Queensÿches nieuwe album "American Soldier" is gepland op 31 maart 2009. Het is een episch concept album, in grote lijnen de oorlog zoals die beleefd word in de ogen van soldaten. Zanger Geoff Tate baseerde zijn teksten op vele interviews die hij afnam van veteranen, die in gevochten hebben in diverse oorlogen (Tweede Wereldoorlog, Vietnam, Irak, Somalië). Op 16 april begint Queensrÿche's tour (voorals nog alleen nog maar in de USA) De show bestaat uit 3 suites, met natuurlijk de nummers van “American Soldier” en daarnaast suites gewijd aan “Rage For Order” en “Empire”.

Echolyn Poem#1 / Human Lottery  
Van “Cowboy Poems Free” (2000/2009)
In 1999 kwam het bericht dat na een afwezigheid van een paar jaar deze Amerikaanse band weer bij elkaar was en gewerkt werd aan een nieuw album genaamd Cowboy Poems Free. Uiteindelijk zag dat het licht in 2000. We springen 8 jaar voor uit in de tijd en het album is al enige jaren niet meer te krijgen en de band besluit om het opnieuw uit te brengen. Gitarist / opnametechnicus Brett Kull neemt gelijk de kans waar om het album zelf volledige opnieuw te mixen. CPF was nl. het eerste album dat hij zelf had opgenomen maar waar hij achteraf nooit echt helemaal 100% tevreden over was. Het resultaat: een album dat voller, breder, nog warmer en nog gedetailleerder klinkt. Ook mooi: eindelijk leesbare teksten in het boekje van het album. En dat is mooi bij een band waarvan de teksten toch altijd op hoog niveau staan. En qua timing is deze reissue ook niet slecht gedaan aangezien veel songs vertellen over de Amerikaanse twintiger, dertiger crisisjaren en veertiger oorlogsjaren.
Simon Says The chosen one  

Van "Tardigrade" (Progrock Records, 2008)
De critici van iO Pages, tijdschrift over progressieve rockmuziek, kozen dit album tot het beste van 2008. "Een perfecte mix van invloeden van Genesis, IQ, Änglagard, Yes en Gentle Giant bieden deze Zweden een zeer smakelijke symfoschotel. Niet vernieuwend, maar wel ontzettend lekker!" (Rob Hanemaaijer, eindredacteur IO Pages) Vooral de Yes-invloed ligt er overigens dik bovenop, met name in de Howe-achtige scherpe gitaarpartijen.

Jay, Matthew Meteorology  

Van "Draw" (Food, 2001)
Enigszins symfonisch gearrangeerd progressief singer/songwriternummer van het enige album van de Brit Matthew Jay die in september 2003 op 25-jarige leeftijd overleed na een val uit een appartement op zeven hoog. Hij wordt dan wel vergeleken met Elliott Smith en Nick Drake, maar deelde absoluut niet de depressieve aard van die twee. Er waren ook aanwijzingen dat er nog iemand aanwezig was in het bewuste appartement. De politie heeft dan ook flink wat onderzoekstijd in deze raadselachtige val gestoken, maar dat heeft niets opgeleverd.

Bremnes, Kari Skrik  

Van "Reise" (Strange Ways / Kirkelig, 2007)
Bremnes is een Noorse zangeres die zich beweegt op het grensvlak van moderne folk en progressieve pop. Ze heeft Engelstalig werk uitgebracht, maar haar meeste platen zijn in haar moedertaal. En zoals het een echte folk-artieste betaamt heeft ze ook een familieplaat gemaakt met haar broer en zus. Ook maakte ze een album met Ketil Bjørnstad. Van dat album, "Losrivelse", komt dit "Skrik" ("Schreeuw"): misschien daarom niet toevallig het meest progressieve nummer op dit live-album. Neemt niet weg dat Kari sowieso een prachtige live-band heeft, met vooral een zich in de picture spelende gitarist en drummer, die de songs meer 'drive' en spanning geven dan de studioversies.