• Sunday 27 Mei 2012 Show

  No Broadcast this week

 • Sunday 20 Mei 2012 Show No. 994

  NIEUW
  IZZ - Almost Over
  - Words And Miracles
  Van “Crush Of Night” (Doone Records, 2012)

  IZZ is een Amerikaanse band die al een tijd an de weg timmert. Hun eerste platen laat bij vlagen beatlesque prog horen. “Crush Of Night” is het zesde bandalbum en deel twee van een drieluik. De band laat een duidelijke progressie horen in zijn geluid en kiest nu duidelijk voor de meer prog-gerichte aanpak. Hierbij kan een band als Echolyn zeker als voorbeeld worden genomen. Centraal op deze plaat is het 26 minuten durende tweeluik “Crush Of Night”. Maar er is meer, op twee nummers vinden we niemand minder dan Gary Green terug op gitaar. En dat is te horen ook. Op “Words and Miracles” klinken duidelijk de Gentle Giant invloeden door. Green speelt dan ook niet alleen op dit nummer, hij componeerde er ook aan mee.
  Website: http://www.izznet.com/.

  NIEUW
  Affector - Falling Away & Rise Of The Beast
  Van "Harmageddon" (InsideOut, 2012)

  Affector is alweer een trans-Atlantische progsamenwerking, met ditmaal een behoorlijke nadruk op progmetal. De grondleggers zijn de Duitse gitarist Daniel Fries en de Nederlandse drummer Collin Leijenaar (Dilemma, concertdrummer van Neal Morse). Beiden delen hun muzikale voorkeuren én hun Christelijke geloofsovertuiging. Omdat de afgelopen tijd de verhalen over het naderende armageddon weer niet van de lucht zijn, construeerden ze een heus conceptalbum rond het in de Bijbel voorspelde einde der tijden. Teksten schreven ze niet zelf, die werden één op één uit de Bijbel (natuurlijk de Openbaring van Johannes, maar ook andere delen) gehaald. Voor de muzikale uitvoering wisten ze zanger Ted Leonard (Enchant, Spock's Beard, Thought Chamber) en bassist Mike LePond (Symphony X) tot hun band toe te voegen. Een toetsenist ontbreekt dus in de line-up, maar er fungeren liefst vier gasttoetsenisten, waaronder Jordan Rudess en de haast onvermijdelijke Neal Morse. "Falling Away & Rise Of The Beast" vat in 8 minuten mooi samen waar de band voor staat, middels zowel stevige progmetalpassages en ingetogen delen en bovendien zowel een virtuoze gitaar-'shred'-solo van Fries als vooral veel lekkere 'old school'-symfo-toetsensoli, van gasttoetsenisten Neal Morse en Derek Sherenian. Voor niet-Christelijken vormen de teksten misschien een obstakel, maar zeker voor Dream Theater-liefhebbers valt er veel te genieten. Vooral het album "Awake" is een goede indicatie voor de muzikale stijl.
  Website: http://www.affector.net .

  NIEUW
  Human Groove Hormone - The Yeoman
  - The Jam
  Van "Self [En]titled" (Under The Wondow Records, 2012)

  Net als MoeTar is Human Groove Hormone een moderne progressieve rockband die liever een flinke stoot Zappiaanse gekte in zijn muziek stopt, dan de geijkte patronen van Yes, Genesis of ELP te volgen. Zelf noemt het vijftal uit de VS zich een progressieve funkband, terwijl we zelf ook de nodige jazzrockinvloeden horen, mede door het gebruik van blaasinstrumenten als trompet, trombone en dwarsfluit. Toch zijn de zangmelodieën van de soepel zingende Aaron Schumacher dermate pakkend, dat dit Human Groove Hormone over het algemeen behoorlijk toegankelijk is. “The Yeoman” is zonder meer het meest progressieve stuk, terwijl “The Jam” een fraaie instrumental is met een mooie baslijn.
  Websites: www.humangroovehormone.com / http://www.reverbnation.com/humangroovehormon .

  NIEUW
  Syd Arthur - Edge Of The Earth
  Afkomstig van "On And On" (Eigen beheer, 2012)

  Misschien is het een soort wensdenken, maar als een band uit Canterbury komt, dan hoop je als progliefhebber dat er iets van die sound terug te horen valt in hun muziek. En Syd Arthur, voor de duidelijkheid: geen persoon maar een band, kómt dus uit Canterbury. Na één keer beluisteren is het wel duidelijk dat er iets van de muzikale nalatenschap van Caravan in de muziek van Syd Arthur terugkeert, al was het maar door het gebruik van de viool. Dit maakt zeker nieuwsgierig naar de rest van het nog uit te komen album, dat in voornotering is te bestellen via de website van Syd Arthur. Leuk detail: violist / mandoline-speler Raven Bush schijnt een neefje van de enige echte Kate Bush te zijn. Websites: http://sydarthur.bandcamp.com/ en voor deze song: http://youtu.be/BsuB4IXEJz8?hd=1

  VERWACHT
  Squackett – A Life Within a Day
  Van “Squackett” (Esoteric Antenna, 2012)

  Eindelijk is het dan zover: op 28 mei komt de samenwerkingsplaat van ex-Genesis-gitarist Steve Hackett en Yes-bassist Chris Squire uit. Er werd al een paar jaar aan de plaat gewerkt, maar het vinden van de juiste maatschapij om het resultaat uit te brengen bleek een moeilijke opgave. Esoteric Antenna durfde het aan. We mogen alvast een nummer laten horen voor dat de plaat in de winkels ligt (want dat duurt nog een week) en kiezen voor het spetterende “A Life Within A Day” met een duidelijke hoofdrol voor Steve Hackett. Dit nummer belooft in ieder geval veel goeds. Volgende week besteden we meer aandacht aan deze plaat en zal ons oordeel te lezen zijn op onze website. Website: http://www.cherryred.co.uk/esoteric-exd.asp?id=3663 .

  VOORPROEFJE
  Riversea - Out Of An Ancient World
  Afkomstig van het album "Out Of An Ancient World" (eigen beheer, 2012)

  In 2006 besluiten een aantal Britse muzikale kennissen om samen een paar nummers te schrijven, songs die uiteindelijk 6 jaar later (!!) resulteren in het album "Out Of An Ancient World". De kern van de band bestaat uit Marc Atkinson (zang) en Brendan Eyre (toetsen) die we ook al gehoord hadden bij Nine Stones Close en voor de overige instrumenten worden gastmuzikanten benaderd waaronder de nodige bekenden zoals Bryan Josh en Liam Davison (van Mostly Autumn), Paul Cusick en Adrian Jones (Nine Stones Close). En afgaande op het nummer “Out Of An Ancient World, dat nu volledig online te beluisteren valt, is 6 jaar wachten op dit album niet tevergeefs geweest. Sfeervolle neoprog zoals we die niet zo gek veel meer horen tegenwoordig. Het album valt vanaf nu in voornotering te bestellen via de website van Riversea.
  Websites: www.riversea-band.com en voor deze song http://youtu.be/xe09aO86C8k?hd=1.

  OPENER
  Anubis - And I Wait For My World To End
  Van "A Tower Of Silence" (eigen beheer, 2011)

  Eind vorig jaar verscheen het tweede album van deze Australische neo-progband. De band weet overduidelijke invloeden van neoprogbands als IQ te koppelen aan Pink Floyd-trekjes. Naar die laatste band wordt vaak geknipoogt middels breed uitwaaierende gitaarsounds, een sfeerrijke productie met gebruik van allerlei geluidssamples, eventueel zingen als David Gilmour (of zoals bij RPWL: alle genoemde elementen), maar zelden middels een Roger Waters-achtige zangpartij. En de bijtende in-yer-face-vocalen in "And I Wait..." doen juist dát heel overtuigend, in een Waters-traditie die al teruggaat tot "Corporal Clegg" uit 1968. Buiten dat is het een lekker energieke neo-progsong.
  Website: http://www.anubismusic.com/ .

  LIVE-TIP
  UK - Forever Until Sunday

  Zaterdag 26 mei speelt UK in De Boerderij te Zoetermeer, althans twee oorspronkelijke leden van deze supergroep uit de jaren zeventig, Eddie Jobson en John Wetton. De reünietour bevat ook 19 concerten in Amerika en Japan waarbij de gehele tweede line-up speelt of speelde, dus met Terry Bozzio. Europa moet het tijdens de slechts vijf concerten doen met een aangepaste variant, waarbij in de personen van gitarist Alex Machacek en drummer Gary Husband meer op de eerste line-up wordt ingespeeld. In onze archieven vonden we opname die recht doet aan deze bezetting: “Forever Until Sunday”. Het werd in 1978 door Jobson, Wetton, Bill Bruford en Allan Holdsworth live gespeeld en belandde vervolgens op de tweede soloplaat van Bruford, “One Of A Kind”. Oorspronkelijk werd Jobson niet genoemd als de violist op de studioversie, bij de remaster uit 2005 is dit rechtgezet.
  Website: http://www.ukreunion.com/.

  LIVE-TIP
  Pink Floyd - Astronomy Domine + What Do You Want From Me
  Van “P.U.L.S.E.” (EMI, 1995)

  Vrijdag 15 juni a.s. geeft het 14 koppige Pink Floyd Project een groot open air concert in het centrum van Groningen. Het bijna drie uur durend concert start om 20.15 uur. Deze avond staat Pink Floyd’s live album “P.U.L.S.E.” centraal, dat in z’n geheel wordt gespeeld. Pink Floyd Project heeft een reputatie hoog te houden, alles wordt uit de kast gehaald om een imposante show neer te zetten, zoals quadrafonisch geluid, spectaculaire visuals en lasers, een neerstortend vliegtuig in “On The Run”, een groot (opblaas) varken dat tijdens “One Of These Days” indringend het publiek in loert. Niemand minder dan Edward Reekers, de zanger van Kayak, volgens velen de beste symfonische rockband die Nederland ooit gehad heeft, is speciaal voor deze gelegenheid als special guest uitgenodigd. Website: http://www.pinkfloydproject.nl/.

  ENGELSE SCHOONHEID
  Big Big Train - The Shipping Forecast
  Afkomstig van "English Boy Wonders" (eigen beheer, 1997 / 2008)

  In 2008 bracht de Britse Big Big Train de definitieve versie uit van het album “English Boy Wonders”. In 1997 had de band het album in een niet volledig uitgewerkte versie uitgebracht maar toen men de kans kreeg om het daadwerkelijk een keer echt goed te doen, deed men zo'n beetje alle toetsen- en gitaarpartijen opnieuw en herschreef zelfs men zelfs delen. Het resultaat werd een album dat nu een vroeg hoogtepunt in de carrière van Big Big Train kan worden genoemd.
  Website: http://www.bigbigtrain.com/.

  (OP)NIEUW
  Quidam - Walec
  Van "Saiko" (Rock Serwis, 2012)

  “Saiko” is het zesde studio-album van het Poolse Quidam. Het heeft liefst 5 jaar geduurd voordat er een opvolger voor een van de fraaiste albums van 2007: "Alone Together". Net als op zijn voorganger is er op "Saiko" sprake van een eenheid, al was het maar omdat veel songs in elkaar overlopen middels instrumentale interludes (steeds met titels die met puntje-puntje-puntje beginnen). Toch klinkt het album juist losser en is het stilistisch wat breder. Natuurlijk is er ruimte voor fraaie fluit- en gitaarsoli, maar met mate. Opvallend is verder de terugkeer (op één song na) naar de Poolse taal. Wat voor menigeen ook wel een drempel kan zijn. Het geplande nummer "Walec" pools voor "Roller") is het enige Engelstalige nummer met een gast rol voor de Poolse zangeres Grosiak (Zij is ook de zangeres van Mikromusic en Digit All Love).
  Website: http://www.quidam.pl/

  AKTUEEL
  Native Window – Money
  Van het album “Native Window” (InsideOut, 2009)

  Kansas zonder zanger Steve Walsh. Dat is kort gezegd Native Window. Billy Greer neemt naast de basgitaar ook de zangpartijen voor zijn rekening. Hij en David Ragsdale (viool), Richard Williams (gitaar) en Phil Ehart (drums) hebben zich niet langer neergelegd bij het gegeven dat Steve Walsh geen nieuwe songs voor Kansas meer wil maken. Dus men is gevieren muziek gaan maken. De tien redelijk korte melodieuze rocksongs van maximaal vijf minuten lengte zijn misschien niet erg opzienbarend, maar wel onderhoudend. Een vergelijking van Native Window met de moederband Kansas valt dan ook onvermijdelijk in het voordeel van de laatste uit. Dat lijkt ons geen verrassing maar is natuurlijk ook geen schande. Het geplande “Money” gaat over het hebben ven geld en luxe en wat er gebeurt als het er niet zou zijn. Ga je je dan beter voelen? Hoe dan ook, de conclusie is wel, dat alles mis gaat als geld er niet meer toe doet. (met dank aan JProg)
  Website: http://www.nativewindow.com/ .

  HERUITGAVE / AFSLUITER
  Colosseum II - Winds
  Van "Strange New Flesh" (Bronze, 1976 / Esoteric Recordings 2012)

  Vrijwel exact een jaar geleden draaiden we een nummer van de dubbel-CD-heruitgave die Sanctuary in 2005 uitbracht van het debuut van Colsseum II. Die was op dat moment al een tijdje niet meer leverbaar. Nu heeft het onvolprezen Esoteric Recordings zich op dit album geworpen en hopelijk krijgen ook de andere twee Colosseum II-albums een spoedige heruitgave. Colosseum II was de derde band van Jon Hiseman, oprichter en leider van de originele Colosseum en Tempest. Na het uiteenvallen van Tempest richte Hiseman in 1975 met Gary Moore (toen ex-Thin Lizzy) de band Ghosts op. Al snel werden toetsenist Don Airey (ex-Cozy Powell) en bassist Neal Murray (ex-Gilgamesh) toegevoegd en als laatste zanger Mike Starrs. Zijn soepele soulvocalen vormen een volgens sommigen eigenaardige combinatie met de virtuoze symfonische jazzrock. Toch werkte dat goed en iemand als David Sancious zou met zijn Tone twee jaar later iets vergelijkbaars doen. Uit de nieuw geschreven hoestekst blijkt dat ook binnen de band flink gediscussieerd werd of Starrs wel paste in het geheel. Hij vertrok dan ook vrij snel. Op CD2 horen we demo's van kort na de release van dit al in 1975 opgenomen debuut. Daarop is Starrs verdwenen en zingt Moore. Van die unieke bonusnummers lieten we vorig jaar het machtige "The Awakening" van horen. Op de twee latere albums is de ruimte voor instrumentale stukken trouwens vergroot. Wij draaien vanavond het slotstuk van het originele album, waarin de bewondering voor de tweede bezetting van Mahavishnu Orchestra duidelijk doorklinkt, met een Hiseman die net zo energiek doorraast als Narada Michael Walden.
  Website: http://www.cherryred.co.uk/esoteric-exd.asp?id=3533.
 • Sunday 13 Mei 2012 Show No. 993

  OPENER / OPNIEUW
  MoeTar - Dichotomy
  Van "From These Small Seeds" (Magna Carta, 2012)

  MoeTar is een heerlijk eigenwijze moderne progressieve rockband. De composities zijn vrij compact, maar ook behoorlijk complex en soms nogal nerveus. Toch weet men het resultaat vrij pakkend te houden. Beste omschrijving die we kunnen bedenken is een mengsel van Zappa (medio 1980) en XTC, met toegevoegde trekjes van jaren '80 King Crimson. De muziek wordt virtuoos vertolkt, wat ervaren, geschoolde musici veronderstelt. Door de bank genomen een uiterst prettige, frisse verrassing. In iO Pages 107 (april 2012) schopte het album het tot Vette Krent.
  Website: http://www.moetar.com/.

  NIEUW
  Santana - Nomad
  Van "Shape Shifter" (Sony Music, 2012)

  Het nieuwe album van Santana bevat dan wel 13 voor ons nieuwe tracks, maar echt nieuw zijn ze niet. Op de site van Santana wordt het alsvolgt omschreven: "Shape Shifter is Carlos Santana's 36th album and is a 13-song instrumental tour de force featuring tracks spanning from the late 1990’s to the present and comprises mostly original compositions that have been stashed away for such an instrumental project." In goed Nederlands heet dat dus een 'kliekjesplaat'.:-) Het album bevat vooral typische Santana-instrumentals, die aansluiten op de bekende Santana-stijl uit de jaren '70. Voor dergelijk materiaal was natuurlijk weinig plaats op de pop-albums die hij sinds eind jaren '90 maakt. Het kliekjesgevoel wordt versterkt door de slordige uitgave: aan de sound van de onderlinge tracks is duidelijk te horen dat ze uit diverse jaren stammen en er is ook geen moeite gedaan daar in de mastering iets aan bij te schaven. Het boekje staat vooral vol met zweverige religieuze taal, maar een opsomming van muzikanten per song en opnamedata ontbreken. Voor de gitaarrockliefhebber valt er evenwel meer te genieten dan op alle recente Santana-albums samen. Een echte knaller is het stomende "Nomad". Carlos rockt harder dan hij in jaren deed, het Hammondorgel gromt (Chester Thompson?) en de drummer (naar wij aannemen Dennis Chambers) gaat, zeker aan het eind, flink loos. Onlangs verscheen trouwens ook de zeer accuraat getitelde DVD "Greatest Hits Live At Montreux 2011".
  Website: http://www.santana.com/.

  NIEUW
  Choir Of Young Believers - The Third Time
  - Have I Ever Truly Been Here
  Van "Rhine Gold" (Ghostly International/Tigerspring, 2012)

  Enige tijd geleden draaiden we muziek van "This Is For The White In Your Eyes", het debuut van het Deense Choir Of Young Believers uit 2008. We waren op deze moderne orkpopband gestuit door het nummer “Hollow Talk” dat gebruikt wordt als herkenningsmelodie van de crime-serie The Bridge. Destijds omschreven we de muziek als een mengeling van de intieme muziek van The White Birche, de melancholieke pop van Saybia en de vocale en orkestrale ideeën van Efterklang. Op "Rhine Gold", de tweede volwaardige CD die in maart werd uitgebracht, is het collectief rondom Jannis Noya Makrigiannis enorm gegroeid. De nummers variëren van ingetogen symfonische pracht tot ingenieuze synthipop in de stijl van het oude Tears For Fears en van psychedelische, Krautrockachtige geluidsexperimenten à la vroege Pink Floyd en The Beatles tot introverte folkprog. Daarbij is de productie van om te watertanden; vooral de bassen en drums zorgen constant voor verwondering door allerlei effecten. Prachtig. Websites: http://ghostly.com/artists/choir-of-young-believers en http://www.myspace.com/choirofyoungbelievers .

  NIEUW
  Rabin, Trevor - Market Street
  Van "Jacaranda" (Varèse Sarabande, 2012)

  De vooral van Yes bekende, van oorsprong Zuid-Afrikaanse multi-instrumentalist Trevor Rabin is sinds zijn laatste bijdrage aan Yes ("Talk" uit 1994) vooral actief als soundtrackcomponist. Vandaar wellicht dat dit album verschijnt op het in filmscores gespecialiseerde label Varèse Sarabande. Anders dan zijn eerdere niet-soundtrack-albums is dit album vrijwel volledig instrumentaal. De enige zang komt van een neuriënde Liz Constantine in een stuk dat z'n oorsprong vindt in de score van "The Guardian". Rabin laat zich gitaristisch van z'n meest vingervlugge kant horen in een vloeiende stijl die doet denken aan die van Steve Morse op vroege Dixie Dregs-platen. Hij wordt bijgestaan door o.a. drummer Vinnie Colaiuta en bassist Tal Wilkenfeld, die samen ook al eens de ritmesectie vormden van Jeff Beck.
  Website: http://trevorrabin.net/

  NIEUW
  Children In Paradise – The Battle
  – King Arthur's Death
  Van “Esyllt” (Keltia Musique, 2012)

  Children In Paradise is een Franse band die erin is geslaagd een mooie mix van progressieve rock en Keltische rock te produceren. Als kapstok wordt het verhaal van King Arthur gebruikt. Het mooie van “Esyllt” is echter dat de band er niet voor terugdeinst om te rocken, waardoor er soms ook een gothic vibe heerst, hoewel de nadruk wel op het creëren van de juiste sfeer ligt. En natuurlijk konden de Uilleann Pipes niet ontbreken. Eén van de hoogtepunten is dan ook de strijd die dat instrument met de gitaar uitvecht in het toepasselijk getitelde “The Battle”. Kortom, een verrassende plaat.
  Website: http://www.childreninparadise.com/ .

  NIEUW
  Steve Hackett - Shadow Of The Hierophant
  Afkomstig van de DVD "Steve Hackett Live: Fire And Ice" (2012, Wolfwork Records)

  Er zijn van Steve Hackett door de jaren heen verschillende live-DVD's verschenen die eigenlijk allemaal wel meer dan interessant zijn. De onlangs verschenen DVD "Fire And Ice" kan met recht tot één van de allerbeste worden gerekend wat met name komt door het feit dat zijn huidige begeleidingsband tot zijn sterkste kan worden gerekend. De vaste kern word al jaren gevormd door toetsenist Roger King, saxofonist/fluitist Rob Townsend en drummer/zanger Gary O'Toole, maar tijdens deze tournee waren er ook twee nieuwe gezichten in de band in de vorm van bassist Nick Beggs en gitarist/zangeres Amanda Lehmann. Met name de aanwezigheid van Lehmann maakt dat de band nu eindelijk “Shadow Of The Hierophant” (van Hacketts solo-debuut “Voyage Of The Acolyte” (1975)) écht recht kan doen en het is dan ook zeker het hoogtepunt van deze concert-DVD. En dan is er ook nog het feit dat de alomtegenwoordige Steven Wilson een handje komt helpen in dit nummer.
  Website: http://www.hackettsongs.com/.

  LIVE-TIP
  Y&T – Sentimental Fool
  Van “Meanstreak” (A&M, 1983)

  Een band die in Nederland nooit echt groot is geworden maar toch al sinds het begin van de jaren zeventig meedraait is Y&T, afkorting van Yesterday & Today. De op blues geënte hardrock van Y&T staat garant voor een stevig potje muziek, en dat is ook wat je kan verwachten op 20 oktober in Hengelo’s Metropool.
  Website: http://www.yandt.net/ .

  LIVE-TIP
  Within Temptation - Why Not Me / Shot In The Dark
  Van “The Unforgiving” (Sony, 2011)

  Aanstaande donderdag, Hemelvaartsdag, treedt Within Temptation op tijdens Dauwpop, vrijwel in de achtertuin van onze eigen Aldwin.:-) Vlak na de doorbraak van de band, in 2008, stond Within Temptation al eens op het hoofdpodium van Dauwpop en nu is de groep rond zangeres Sharon den Adel afsluiter! In 2011 kwam album “The Unforgiving” uit. Een succesvol vervolg op de voorgaande successen. De band brak door met singles “Ice Queen” en “Mother Earth”. Sindsdien staat de groep bekend als een internationale topact. De heren en dame touren de hele wereld over om overal op de grootste festivals en in de grootste clubs op te treden. Wereldwijd verkoopt Within Temptation miljoenen platen. Elegantie, melodrama en grootse symfonieën tekenen de muziek van de Nederlanders. Dat wordt een bombastisch optreden op Dauwpop!
  Website: http://www.within-temptation.com/ en http://www.dauwpop.nl/.

  NIEUW
  Stratton, Will - Post-Empire
  Van "Post-Empire" (Talitres Records, 2012)

  De pas 25-jarige in Brooklyn woonachtige singer/songwriter Will Stratton is al toe aan zijn 4de album. Dromerige liedjes, die een ietwat ijle zangstem laten horen, begeleid door virtuoos finger-picking spel op akoestische gitaar en herfstige strijkersarrangementen... Dan roept eenieder al snel 'Nick Drake'. En ja, Will Stratton kan qua niveau die vergelijking aan! Luister maar naar het oorstrelende titelnummer van "Post-Empire". Stratton speelt af en toe ook elektrisch, vrij stevig zelfs in het enerverende, 7 minuten lange openingsnummer "You Divers".
  Website: http://willstratton.com en om het album on-line te beluisteren: http://willstratton.bandcamp.com/.

  OPNIEUW
  Sanguine Hum - The Ladder
  Van "Sanguine Hum" (Esoteric Antenna, 2012)

  Nog een plaat die het zeker verdient vaker onder de aandacht van ons te blijven. Dit titelloze debuut van de Britse groep behoort tot de meest beklijvende en progressieve albums die tot onze oren kwamen dit jaar. De vergelijking met Jakko Jakszyks "The Bruised Romantic Glee Club" werd al gemaakt. De Mike Keneally van een plaat als "Dancing" zou je kunnen noemen. Het knappe is dat de groep elementen uit progressieve rock, progressieve pop en jazzrock giet in een songmatig geheel dat vrij tijdloos is en nergens écht goed mee te vergelijken is.
  Website: http://sanguinehum.bandcamp.com/.

  Het Beste Van 2011
  Discipline – Dead City
  Van “To Shatter All Accord” (Strung Out, 2011)

  “Dead City” is een manisch kort nummer van de vorig jaar verschenen nieuwste Discipline-plaat. De song laat de band in zijn King Crimson-stand horen. Overigens traden zowel Sanguine Hum als Discipline vorige week zondag op tijdens het prestigieuze Rites Of Spring Festival.
  Website: http://www.strungoutrecords.com/

  WERELD VOL MUZIEK
  Sakamoto, Miu: Cosmo Miumiu
  Van "Sleep Away" (Warner Music Japan, 2002)

  In februari besteedden we aandacht aan "Flower Of Life", de nieuwe plaat van de Japanse multi-instrumentalist Sugizo. We kozen destijds voor het nummer “Sleep Away”, een instrumentale herbewerking van een compositie die Sugizo in 2002 voor de gelijknamige EP van zangeres Miu Sakamoto had geschreven. Via onze internationale kanalen zijn we in het bezit gekomen van deze obscure 3-track EP, zodat we nu het origineel kunnen laten horen. Het nummer staat er zowel in het Japans als in het Engels op, waarbij we gekozen hebben voor de laatste, die grappig genoeg een Japanse titel heeft gekregen. De ballade valt vooral op door het splijtende gitaarspel van Sugizo en het heerlijk bubbelende basspel van Mick Karn.
  Website: http://www.miuskmt.com/.

  IN HET NIEUWS
  Echolyn - Arc Of Descent
  Afkomstig van "The End Is Beautiful" (eigen beheer, 2005)

  En nu is het dan eindelijk zo ver: na 7 jaar komt in juni het nieuwe album van de Amerikaanse band Echolyn uit. Simpel weg getiteld "echolyn" is het uiteindelijk een dubbelaar geworden en is het vanaf dit weekend via http://www.echolyn.com/preorder.asp te bestellen. Op 11 juni worden deze voorbestellingen verstuurd, opdat je de kersverse dubbelaar dan misschien nét voor de officiële releasedatum 19 juni in huis hebt.
  Website www.echolyn.com.

  MONUMENT
  Riverside - Second Life Syndrome
  Van “Second Life Syndrome (Inside Out, 2005)

  Dit titelstuk van het tweede album van de Poolse band Riverside is met zijn duur van meer dan 15 minuten wel een monument te noemen. Het album vormde het tweede gedeelte van de 'Reality Dream'-trilogie. Het lange titelnummer is een mooie weergave van waar Riverside muzikaal voor staat. Het nummer is op te delen in drie stukken: een wat agressief openingsgedeelte, overgaand in een een rustiger middenstuk dat vervolgens uitmondt in een lang instrumentaal einddeel.
  Website: http://www.riversideband.pl/en/index.php.
 • Sunday 06 Mei 2012 Show No. 992

  AKTUEEL
  Saga – On The Loose
  Van “Worlds Apart” (Polydor, 1981)

  Op 6 juli aanstaande komt het nieuwe album van de Canadese progband Saga uit, met de teruggekeerde originele zanger Michael Sadler. De titel van het album luidt "20/20". De positie van drummer in de band is overigens ingevuld door Mike Thorne.

  NIEUW
  No-Man – Lighthouse
  Van "Love And Endings" (Burning Shed, 2012)

  Relatief kort na de DVD “Mixtaped” komt het duo Tim Bowness en Steven Wilson alweer met een nieuwe live-registratie van No-Man. “Love And Endings” verschilt echter wel degelijk van “Mixtaped”. Tijdens het op 14 oktober 2011 opgenomen concert speelt met niet alleen twee andere nummers (opener “My Revenge On Seattle” en het oude, niet eerder op CD verschenen “Beaten By Love”), drummer Andrew Booker speelde dit keer op een akoestisch drumstel. Dit geeft de sound beduidend meer body, wat onder andere mooi tot uiting komt in het fraaie “Lighthouse”. “Love And Endings” wordt geleverd als CD/DVD, waarbij dit keer de nadruk op het audio-gedeelte ligt. De filmbeelden zijn met bescheiden middelen tot stand gekomen en voor meer zeggingskracht van allerlei effecten voorzien.
  Website: http://www.no-man.co.uk/.

  Link
  Booker, Andrew - Run
  Van "Ahead" (EA Records, 1996)

  We koppelen “Lighthouse” van No-Man aan een nummer dat genoemde Andrew Booker ooit opnam voor een solo-EP, getiteld “Ahead”. Het is interessant om te zoeken naar eventuele overeenkomsten tussen de symfonische synthesizerpop van Booker, opgenomen in 1996, en de sferische progressieve muziek van zijn toekomstige band No-Man.
  Website: http://www.improvizone.com/ (waarop veel live-tracks te beluisteren zijn) .

  NIEUW
  Sylvian, David - Bamboo Music
  - Where's Your Gravity?
  Van "A Victim Of Stars - 1982-2012" (Virgin, 2012)

  Op “A Victim Of Stars” heeft David Sylvian een overzicht gegeven van zijn carrière vanaf de laatste jaren met Japan tot en met zijn meest recente soloplaat “Manafon”. Het is een opvolger van de verzamelaar “Everything And Nothing” uit 2000, met dit verschil dat hij nu voor een chronologische volgorde heeft gekozen. De dubbel-CD bevat één nieuwe track, “Where's Your Gravity”, waarin de zanger te horen is met enkele musici uit de hedendaagse Noorse jazz-scene, zoals gitarist Eivind Aarset, trompettist Arve Henriksen en de producers/sample-virtuozen Jan Bang en Erik Honore. Het andere nummer dat we laten horen, “Bamboo Music”, is de B-kant van de 12" single “Bamboo Houses”, die Sylvian in 1982 met Ryuichi Sakamoto maakte.
  Website: http://www.davidsylvian.com/ .

  (OP)NIEUW
  Steve Thorne - Distant Thunder

  Steve Thorne's vierde album, “Crimes & Reasons”, ziet hem weer terugkeren bij hetzelfde label als zijn eerste twee albums, Giant Electric Pea, thuisbasis van de symfoband IQ. En daarmee houden de connecties nog niet op want ook muzikaal zijn er wel links te horen. Thorne is nog steeds die bevlogen singer/songwriter die zijn songs in een behoorlijk symfonische jasje steekt. Afsluiter van het album “Distant Thunder,” is daar zo'n mooi voorbeeld van waarbij het instrumentale tweede deel bijna als een ode aan IQ kan worden beschouwd aangezien het zo van IQ's “Ever” album had kunnen komen.
  Website: http://www.steve-thorne.co.uk/ .

  (OP)NIEUW
  Landmarq – Turbulence (Paradigm Shift)

  “Entertaining Angels” zou eigenlijk al in 2004 uitkomen, maar is pas onlangs verschenen. Mede-oorzaak hiervan dat de zangeres van de band, Tracy Hitchings, ernstig ziek is geweest. Ze is ondertussen genezen en het nieuwe album mag er zijn. Prachtige composities met de nodige toetsen- en gitaarsoli, en natuurlijk de zang van Tracy. De nieuwe toetsenist Mike Varty, als opvolger van Steve Leigh, laat zijn klasse horen. Vooral in de 3 lange nummers, want dat zijn de hoogtepunten. Het geplande nummer “Turbulence” klokt ook ruim 12 minuten. Een echte neoprogtopper. Website: http://landmarq.net/ .

  LIVE-TIP
  Marillion – Hooks In You (meaty mix)
  Van “The Best Of Both Worlds” (EMI, 1989)

  Het is nog ver weg maar we noemen het al even: het volgende Marillion Weekend. Het evenement zal van 8 t/m 10 maart 2012 plaatsvinden in Center Parcs Port Zelande in Ouddorp. De vrijdagavond 8 maart 2013 is gereserveerd voor het spelen van één Marillion album. Deze keer is gekozen het album “Radiation” in zijn geheel te spelen. Vanaf 14 mei aanstaande kunnen de fans boeken voor dit unieke weekend. Tijdens het weekend zullen verschillende andere bands ook op het podium te bewonderen zijn op dit driedaagse festival.
  Website: http://marillion.com/ .

  LIVE-TIP
  Pendragon – Skara Brae
  Van het album “Passion” (Madfish, 2011)

  Pendragon is een Engelse progressieve rockband, in 1978 opgericht door gitarist Nick Barrett in Stroud, Gloucestershire in het hart van de Cotswolds, Engeland. Na in het begin optredens als voorprogramma te hebben gedaan voor groepen als Marillion en Arena begon het balletje te rollen en werd het aantal fans steeds groter. Inmiddels is Pendragon een van de bekendste en grootste groepen in het progressieve genre. Op zaterdag 12 mei treedt Pendragon op in De Boerderij, Zoetermeer.
   Website: http://www.pendragon.mu/.

  LIVE-TIP
  IQ – Still Life
  Van “Nomzamo” (Squawk, 1987)

  In het voorprogramma van Pendragon staan twee voormalige leden van de band IQ: Paul Menel en Martin Orford. Ter gelegenheid van het 25-jarige jubileum van het IQ album “Nomzamo” spelen zij alleen nummers van dit vierde album van de Britse neo-progressieve rockband, uitgebracht in 1987.
  Website: http://www.paulmenel.com/.

  LIVE-TIP
  Genesis – The Carpet Crawl
  Van het album “Seconds Out” (Virgin, 1977)

  “Seconds Out” wordt gezien als één van de beste live albums uit de historie van symfonische rock. Het bevat een registratie van de “Wind And Wuthering”-tour uit 1977 en ook enkele opnamen van de “A Trick Of The Tail”-tour van een jaar eerder. Dat was een opmerkelijke tour in 2 opzichten: het was de eerste tour zonder zanger Peter Gabriel die in 1975 de band had verlaten. Drummer Phil Collins nam zijn rol over, maar bleef in de instrumentale stukken terugkeren naar zijn trommels. Naast die van eerst Bill Bruford en later Chester Thompson. Daardoor werden veel stukken met dubbele drums gebracht, een spektakel! The Genesis Project gaat dit spektakelstuk op de planken brengen. De heren, waaronder Mangrove-voorman Roland van der Horst, spelen de hele setlist van de tour (dus niet enkel de nummers van de LP) . Zaterdag 12 mei Metropool Hengelo.
  Website: http://www.genesisproject.nl.

  IN HET NIEUWS
  White Willow - Helen and Simon Magus
  Van "Ex Tenebris" (Laser's Edge, 1998)

  White Willows Jacob Holm-Lupo maakte deze week bekend dat hij begonnen is het met remasteren van de eerste twee albums van White Willow, “Ignis Fatuus” en “Ex Tenebris”, ter voorbereiding van toekomstige heruitgaven van deze eerste 2 albums van zijn band. Deze zullen gaan verschijnen op het eigen label Termo Records. Hij gaf aan dat hij de verleiding tot het uitvoerig remixen van de albums tot nu toe heeft kunnen weerstaan al was het maar omdat beide albums nog op de ouderwetse manier op tape zijn opgenomen.
  Website: http://www.whitewillow.info/

  NIEUW/ ELEKTRONISCHE, MELODIEUZE MUZIEK
  Kebu - Michael's Anthem
  Afkomstig van "To Jupiter And Back" (Secret Entertainment, 2012)

  De Fin Sebastian Teir begon een paar jaar geleden met het plaatsen van een aantal videos, onder de naam Kebunator, waar in een aantal verschillende synths uit zijn eigen arsenaal demonstreerde. Dit deed hij door middel van zelf geschreven stukken die weer een ode waren aan zijn muzikale helden waaronder Jean Michel Jarre en Vangelis. De reacties op die video's waren zo overweldigend, en dan met name op zijn muziek, dat hij in 2011 serieus aan de slag ging met het maken van een volledig album met als streven om alles met analoge synth-apparatuur te doen, analoog op te nemen en te mixen en het uiteindelijk dan digitaal te masteren. Het resultaat een album dat aansluit bij de traditie van de klassieke synth-albums van Jarre en Vangelis en daar ook nog eens zijn eigen draai aan weet te geven. Aanstekelijk melodieus en we weten haast wel zeker dat er genoeg Xymphonia- luisteraars zijn die dit erg kunnen waarderen.
  Website: http://www.kebu.fi/.

  POLAND
  Satellite – Time Stands Still
  Van “Into The Night” (Metal Mind, 2007)

  Een opvallende mix van echte drums en geprogrammeerde sounds, kamerbrede toetsenpartijen en meeslepende zang van Robert Amirian (ex-Collage). Dat zijn de belangrijkste kenmerken van de Poolse band Satellite en dat komt ruimschoots aan bod in dit “Time Stands Still”.
  Website: http://www.myspace.com/satellitepoland.

  VREEMDE EEND
  Supergrass – Run
  Van het album “Life On Other Planets” (Parlophone, 2002)

  De Britse band is op haar vierde album zwaar geïnspireerd door de glamsound, zoals die in 1972 gemaakt werd door David Bowie (zijn Ziggy Stardust-periode), T.Rex en Roxy Music, om in de afsluiter nog een la Floydeske toetsentapijten uit de kast te trekken.
  Website: http://www.supergrass.com/.
 •