-
Complete Archive
On this page you will find our archive of playlists. You can either browse by month or have a look at the complete alphabetical overview below. (up to Show 1012)
HERE -
Sunday 25 November 2012 Show No. 1019
NIEUW
Porcupine Tree, de meest succesvolle groep van het immer drukke baasje Steven Wilson, heeft al drie jaar geen studio-album uitgebracht. Sindsdien had en heeft Wilson het druk met onder andere z'n solo-carrière, het Storm Corrosion-project en diverse remix-klussen. Nu horen we ineens weer wat van Porcupine Tree, maar het blijkt een in 2010 in Chicago en Londen opgenomen live-album te zijn. Het meer dan een uur lange stuk "The Incident" staat er in z'n geheel op. Hiermee kwam Porcupine Tree grotendeels terug van de progmetal-escapades op de directe voorgangers (al doet het intro anders vermoeden!) en keerden de aloude Pink Floyd-invloeden weer overduidelijk terug. We hebben de indruk dat het stuk live spannender uit de verf komt dan in studio-vorm, onder meer door de spielerei van drumgoochelaar Gavin Harrison. Op de tweede CD staan oudere bandfavorieten die tijdens diezelfde tournee werden gespeeld. Zorg dat je de eerste limited edition met DVD in handen krijgt! Daarop staat "The Incident" in z'n geheel live! De nummers van CD2 ontbreken daar dus op.
Porcupine Tree - Degree Zero Of Liberty (live)
- Octane Twisted (live)
Van de 2CD-DVD-set "Octane Twisted" (Kscope, 2012)
Officiële site: http://www.porcupinetree.com/.NIEUW
Final Conflict is een Engelse band uit Stoke on Trend , een band die al in 1985 werd opgericht door gitarist en zanger Brian Donkin en zanger en gitarist Andy Lawton. Ondanksde nodige bekendheid in Engeland en sommige Europese landen mede door de zéér lovende kritieken is de band nooit ver doorgedrongen. Meestal door pech, zoals een zwaar ongeluk van een bandlid, waar nog het overlijden, na een slopende ziekte, van een ander bandlid bijkwam. Ondertussen zijn er 2 nieuwe recruten aan Final Conflict toegevoegd in de vorm van Barry Elwood op zessnarige basgitaar en drummer Henry Rogers. Final Conflict maakt muziek die ingedeeld zou kunnen worden bij de neo-prog, een stijl waaronder ook bands als bijvoorbeeld Pendragon, IQ en Pallas vallen. Kenmerkend aan het nieuwe album “Return Of The Artisan” zijn een combinatie van klassieke prog-elementen enerzijds en een modern gebruik van typerende keyboards en drums anderzijds. Luister maar naar “The Mechanic”, met een opening van stevig gitaarriffs en mysterieuze geluiden, die vervolgens overgaan in modern geproduceerde synthesizers en drums om vervolgens in het midden van het nummer over te gaan in een sfeer die doet denken aan Pink Floyd in de jaren '80, met mooie gitaarpartijen en fluisterende vocalen.
Final Conflict - The Spark
- The Mechanic
Van het album “Return Of The Artisan” (Gaolhouse Records, 2012)
Website: http://www.fc-music.com.NIEUW
Jeff Wayne heeft een compleet nieuwe opname gemaakt van zijn levenswerk "The War Of Worlds", dat hij het afgelopen decennium ook al uitgebreid op tournee had genomen. Hij heeft nu een geheel nieuwe zang-cast binnengehaald, inclusief een vervanger voor verteller Richard Burton. Dat is acteur Liam Neeson geworden en het moet gezegd dat hij zich prima van zijn taak kwijt. Verder krijgen we Take That-zanger Gary Barlow in plaats van Justin Hayward, Kaiser Chiefs-zanger Ricky Wilson in plaats van David Essex en Joss Stone in plaats van Julie Covington. Ook muzikaal zijn er veranderingen, ook al werken er wel originele muzikanten (gitarist Chris Spedding, bassist Herbie Flowers) mee. Het origineel verscheen in 1978 in het midden van de disco-rage. Nu is het de tijd van dubstep en trance. De disco-invloeden uit het origineel zijn dan ook vervangen door hedendaagse dance-invloeden. In "The Artilleryman And The Fighting Machine" zijn de subsonische dubstepbassen prominent aanwezig. Toch is ook veel in grote lijnen hetzelfde gebleven. De aanpassingen lijken ons dan ook te klein om een nieuw jong publiek mee aan te boren. En ouderen zullen de voorkeur geven aan het origineel. Het is misschien vooral een aardig souvenir voor mensen die de huidige live-show (met hologram van Liam Neeson) hebben gezien, maar die hadden na de show ook een instant gemaakte live-CD mee naar huis nemen...
Wayne, Jeff feat. Liam Neeson & Ricky Wilson - The Artilleryman And The Fighting Machine
Van "Jeff Wayne's Musical Version Of The War Of The Worlds - The New Generation" (Sony Music, 2012)
Website: http://www.thewaroftheworlds.com/.
NIEUW
Kompendium is een project van Rob Reed, bekend van progressieve rockbands als Magenta, Cyan en Fyreworks. “Beneath The Waves” van Kompendium is een prestigieuze symfonische folkrockopera, die gezien moet worden als Reeds levenswerk. Kosten noch moeite zijn gespaard om zowel een prachtige uitziend en luisterbaar product af te leveren als musici te strikken die mee wilden werken. Zo is het hoesontwerp geheel in de traditie van de oude dubbel-LP's van conceptplaten en wordt het album ook geleverd als DVD-A met een overdonderende 5.1 surround mix. Tevens zijn onder andere Steve Hackett, Gavin Harrison, Francis Dunnery, Nick Beggs, Mel Collins, Jakko, Troy Donockley, Nick Barrett en John Mitchell bij de productie betrokken. Ook The London Session Orchestra, The English Chamber Choir en enkele klassieke solozangers zijn te bewonderen. Het melodramatische verhaal over een zeeman die zijn overleden vrouw en kind niet kan loslaten wordt vol passie gebracht, met een overdaad aan fraaie folkloristische thema's en melodieuze gitaarsolo's. De plaat werd met een Vette Krent bekroond in iO Pages nummer 111. Op de website is een mooi promotieclipje te bewonderen.
Kompendium - Exordium
- Beneath The Waves
Van "Beneath The Waves" (7Stones Records/Tigermoth, 2012)
Website: http://www.kompendium-web.com/.NIEUW
Het vierde album van de Deense band Efterklang, gereduceerd tot een trio, is opgenomen op de verlaten Russische nederzetting in Spitsbergen, een arctisch eiland gelegen vlak bij de Noordpool. Het eiland is de habitat van meer ijsberen dan mensen en we vinden hier ook de spookstad Piramida, een in de jaren '90 verlaten stad, die sindsdien langzaam in een ruïne verandert. Dit reflecteert zich duidelijk in de muziek. Het meer toegankelijke en opwekkende gevoel van de voorganger “Magic Chairs” is vervangen door een donkere melancholische sluier en in de zang van Clausen klinkt een levensmoeheid door die doet denken aan The Blue Nile’s Paul Buchanan. Door dit spaarzaam aan te vullen met treurig klinkende koperblazers en dramatische strijkers, weet Efterklang goed het beklemmende Spitsbergengevoel weer te geven. De perfecte plaat voor een mistige zondagochtend. Op 13 januari speelt de band in sextet-opstelling in de Melkweg te Amsterdam.
Efterklang – Sedna
Van “Pyramida” (4AD, 2012))
Website: http://efterklang.net/home/info/.Heruitgave
Debuut van Limburgse melodieuze rockband, uit 1978. Kenmerkend zijn de sterke, krachtige samenzang en net-niet-standaard songstructuren; denk aan Doobie Brothers en Little River Band en bands uit de Amerikaanse westcoast scene uit de tweede helft van de jaren '70. Sommige stukken kennen een progressieve rock-insteek. Op die momenten sluit Partner aardig aan bij de sound van landgenoten Solution en Alquin rond diezelfde tijd. Ondanks het feit dat Partner een hit had met het heerlijk zonnige "Kayuta Hill" van dit album, heeft het jaren moeten wachten op een officiële CD-uitgave. Nu is het dan eindelijk zover: Universal komt met deze keurige CD-versie, inclusief reproductie van de teksten in het booklet en verpakt in één doosje met opvolger "On Second Thoughts". De fans uit die tijd kunnen de priegelig klein gedrukte teksten echter waarschijnlijk niet meer zonder loep lezen...;-) Toetsenist/zanger Erwin Musper groeide later uit tot een veelgevraagd producer.
Partner - Overture / Astral Sight
Van "A Man-Size Job Requires A Man-Size Meal" (Mercury, 1978 / 2012)
Meer info: http://www.muziekencyclopedie.nl/action/entry/Partner.
NIEUW
Het begon allemaal in 2004 met het album “Hopes And Fears”. Een hoop hits kwamen sindsdien voorbij zoals “This Is The Last Time”, “Somewhere Only We Know” en “Everybody’s Changing”. Door de jaren heen is de sound sterk veranderd en stond zanger Chaplin opeens met een gitaar in zijn handen. Dat is op zich prima, maar het klonk allemaal niet meer zoals op het zo geliefde eerste album. Gezegd kan worden dat het album “Strangeland” sterk doet denken aan de tijden van weleer. De melodieën klinken weer vertrouwd. Wel is het zo dat de productie soms net wat te gladjes is en erg gepolijst klinkt. Hierdoor wordt het soms wel erg zoetsappig en dat is jammer. Aan de andere kant is op deze plaat te horen dat Chaplin beter bij stem is dan ooit tevoren en zeker één van de beste popzangers is van dit moment. Nee, deze keer geen alternatief rockgeweld, maar wel een plaat die lekker wegluistert. (bron: Benjamin van Aurich)
Keane – Souvereign Light Cafe
Van het vierde studioalbum “Strangeland” (Island Records, 2012) )
Website: http://www.keanemusic.com/.LIVE TIP
IQ heeft zich er nooit voor geschaamd zijn invloeden te laten doorklinken in de muziek. Maar soms liggen ze er zo dik boven op, dat zelfs de band uiteindelijk besluit om ietsje te dimmen en het werkstuk toch niet in de originele versie uit te brengen. Maar het is dan wel weer leuk om het de grootste fans alsnog op een speciale gelimiteerde tour- of archief-CD te zetten. En dat gebeurde dus in de aanloop naar de uitgave van IQ's meest recente album tot nu Frequency met de song “One Fatal Mistake”, waarvan uiteindelijk de originele eindsectie niet gebruikt werd voor de albumversie. IQ treedt op 7 december aanstaande op in De Boerderij in Zoetermeer.
IQ - One Fatal Mistake
Afkomstig van "IQ Frequency Tour CD" (GEP, 2008)
Website: http://www.iq-hq.co.uk/.
NIEUW
The Blue Nile staat de laatste tijd weer aardig in de belangstelling, Bijna gelijktijdig met Rick Wakemans bijdrage aan het voor zijn doen wereldvreemde jazzrock/fusionproject The Fusion Syndicate duikt voormalig Yes-collega Jon Anderson op met enkele bijdragen aan "Lizard's Tale" van jazz/fusiongitarist Dennis Haklar. Maar daar waar het Syndicate vooral een bombastische vorm van vooral op solo's gerichte progressieve jazzrock laat horen, komt Haklar met mooi gecomponeerde elektro-akoestische fusion. Andersons rol in vier stukken is met het zingen van enkele zinnen en wat woordloze klanken vrij bescheiden, maar wel mooi passend. Grotere rollen zijn er weggelegd voor jazzrockveteraan gitarist Larry Coryell (toevallig ook op The Fusion Syndicate aanwezig), de heerlijk glijdende fretloze bas van Mark Egan en het subtiele drumwerk van Thierry Arpino van The Jean-Luc Ponty Project. Sfeervol plaatje.
Haklar, Dennis - Crossing Over
Van " Lizard's Tale" (Floating White Lotus, 2012)
Website: http://www.dennishaklar.com/.
UIT DE OUDE DOOS
De Oostenrijkse Eela Craig band werd opgericht in Linz in 1970, en nam heer eerste titelloze album Craig op in 1971. Critici vergeleken dit album met gevestigde bands als Emerson, Lake & Palmer, King Crimson, Gentle Giant en Colosseum en de band liet een kruising tussen de toenmalige prog en jazzrock horen.. Het duurde echter een tijd voor er weer wat van de band werd gehoord en pas in 1975 tekende de band een contract met Virgin Records, een aantal singles en albums werden uitgebracht, waaronder het Christelijke conceptalbum “Missa Universalis”. Het geluid van de band was inmiddels overgeslagen naar de symfonische kant. Dit is goed te horen aan het eerste album voor Virgin, “One Niter”, dit word wel gezien als het beste en meest symfonische werk van de groep, met een aantal epische stukken waar zeker de invloeden van Genesis, Pink Floyd maar ook Grobschnitt in te horen zijn. Toetsenist Hubert Bognermayr werd het meest bekend met zijn met behulp van de Fairlight gemaakte compositie “Erdklangen”, dat o.a. door Mike Oldfield opgemerkt werd. Tevens richte hij onder dezelfde naam een label op waar ook deze plaat op uit werd gebracht. Helaas overleed Hubert Bognermayr in 1999. Met een beetje speurwerk is er een aantal CD’s van de band te vinden. Pas op het het 2 LP's op 1 CD-album met “One Niter” en “Hats Of Glass”, want daarop zijn van beide albums een nummer weggelaten.
Eela Craig – Circles
Van “One Niter” (Erdklang/Virgin, 1976))
Meer informatie over Eela Craig: http://www.progarchives.com/artist.asp?id=92.
IN MEMORIAM
Deze week bereikte ons het trieste bericht dat Michael Dunford, componist en gitarist van de Britse band Renaissance, afgelopen dinsdag aan de gevolgen van zware hersenbloeding, die hij een dag eerder had opgelopen, is overleden. Hij was zo juist teruggekeerd van een serie succesvolle concerten met de band in de Verenigde Staten en ook waren de opnamen van een compleet nieuw album zojuist afgerond. Renaissance ontstond al in 1969 uit de as van The Yardbirds, maar ontwikkelde zich pas echt tot een grote band vanaf 1971. Dunford drukte een grote stempel op die ontwikkeling, doordat hij de belangrijkste componist was binnen de band. Samen met de kristalheldere stem van zangeres Annie Haslam en het klassiek getinte pianospel van John Tout, groeide de muziek vanuit zijn akoestische folkbasis naar een bijzondere symfonische rockklank, die helemaal tot volle wasdom kwam toen de band meer en meer orkestpartijen aan haar muziek toevoegde. Het album “Turn Of The Cards” uit 1974 is het eerste album waar op die sound in zijn meest pure vorm te horen, dus zonder al te veel opsmuk, te horen valt.
Renaissance - Things I Don't Understand
Afkomstig van "Turn Of The Cards" (BTM Records, 1974)
Website: http://renaissancetouring.com.
IN HET NIEUWS
“Imaginaerum” is het zevende studioalbum van de Finse symfonische metalband Nightwish. Het is niet alleen maar bombast wat de klok slaat – het album biedt zoveel moois, zeker als je bijvoorbeeld ook van klassieke muziek houdt. Niet alles is vernieuwend, maar mastermind achter de band, Tuomas Holopainen, bewijst ook hier weer dat hij een groot componist is met een voorliefde voor klassieke en soundtrackachtige muziek. Hij weet op subtiele wijze diverse invloeden uit verschillende werelddelen te verenigen in nummers die op puike manier uitgebalanceerd zijn. Aldus Ruard Veltmaat van Progwereld. Onlangs werd bekendgemaakt dat de Finse band Nightwish en zangeres Anette Olzon in goed overleg uit elkaar zijn gegaan. Niemand minder dan de Nederlandse Floor Jansen (ex-After Forever, Revamp) zal de plaats van Olzon innemen bij Nightwish!
Nightwish – Imaginaerum
Van “Imaginaerum” (Nuclear Blast, 2011)
Website: http://nightwish.com/en/.
Sunday 18 November 2012 Show No. 1018
NIEUW
Zo krijg je van een luisteraar wel eens een tip. Dit keer is het de Franse formatie Chasing Violets rondom de dames Sarah en Melissa Fontaine. Natuurlijk zit er een productieteam achter de plaat, in de vorm van Frederick Slama en Paul Sabu. Zanger Göran Edman, ook bekend van o.a. Yngwie Malmsteen en Karmakanic, zingt mee op “Above Suspicion”. De muziek ligt lekker in het gehoor en doet denken aan AOR uit de gloriedagen van iemand als Pat Banatar. Naast Edman doet er nog een heel legioen aan gastmuzikanten mee, wat leidt tot een aangenaam plaatje. Het album verscheen eerder dit jaar, er wordt nu al gewerkt aan een opvolger.
Chasing Violets - Above Suspicion
Van “Outside Heaven” (Perris Records, 2012)
Website: http://www.chasingviolets.fr/.NIEUW
De nieuwe incarnatie van The Enid is er eindelijk een met een echte frontman. We mochten afgelopen jaar al genieten van Joe Payne tijdens de live shows, waaronder een fantastisch concert in Hof 88. Met “Invicta” gaat de band nog een stap verder en verrast zelfs de die hard fan base. Tevens maakt The Enid de cirkel rond naar de visie die Robert John Godfrey ooit bij de formatie ervan had. Vanaf de zeer verrassende opener, het door Joe met falsetstem gezongen “One & The Many”, is het kippenvel. Zijn zang sluit naadloos aan bij de orkestrale muziek en draagt de composities. Ook zijn de gelaagde koorpartijen weer prominent aanwezig, Max Read is hier een waar meester in. Een aantal van de hoogtepunten: het instrumentale melancholische “Heaven’s Gate”, met een van de mooiste gitaarpartijen ooit; Jason Ducker laat de gitaar zingen als Maria Callas. En “Witch Hunt” waarin het percussieduo Nic Willes en Dave Storey goed op dreef is. Als onderbreking van de majestueuze sfeer vinden we “Execution Mob”: een kort vreemd nummer met wel een zeer lekker basgroove, waar op goed volume je hele huis van gaat trillen. En niet te vergeten de onvergetelijke zanglijn in “Villain Of Science”. En er valt nog veel te ontdekken, zelfs na verschillende luisterbeurten. Wederom is er een nieuw tijdperk voor The Enid aangebroken en er wordt hij bij redactieleden al gerept dat dit de plaat van het jaar is! Voor nu gaan we luisteren naar “Witch Hunt” en “Villain Of Science”, maar we zullen binnenkort zeker meer van “Invicta” ten gehore gaan brengen.
Enid, The
– Witch Hunt
– Villain Of Science
Van “Invicta” (Operation Seraphim, 2012)
Website: http://www.theenid.co.uk/
uitgebreid artikel over de vroege Enid-historie: http://www.dprp.net/forgotten/enid/index.html.NIEUW
The Fusion Syndicate is een zusterproject van The Prog Collective. De werkwijze is hetzelfde: centrale man is Billy Sherwood (bekend van World Trade en tevens ex-Yes-lid), die de basis heeft gelegd en een hele batterij topmuzikanten heeft aangezocht om partijen op te nemen. Die zijn vervolgens allemaal naar Sherwood gemaild, die er een geheel van gebrouwen heeft, waarbij de multi-instrumentalist zelf nog allerlei partijen heeft toegevoegd. Veel stukken hebben door deze werkwijze wel het karakter van aan elkaar geknoopte soli over een losse groove. Van alle bijdragenden is het net als bij The Prog Collective opnieuw David Sancious die ons het meest versteld doet staan met een vrij bizarre synthesizersolo vol onaardse geluiden. Dat is in "Molecular Breakdown", dat ook lekker saxofoonspel bevat van Jay Beckenstein. Zijn eigen band Spyro Gyra maakt vrij gelikte smoothjazz-achtige fusion, maar enkele jaren geleden hebben we in Enschede al kunnen vaststellen dat hij wel degelijk een bevlogen speler is. De -heftige!- ritmesectie wordt gevormd door een zoemend bassende Billy Sheehan en een flink rommelende Gavin Harrison. In andere stukken zijn o.a. violist Jerry Goodman, toetsenisten Jordan Rudess, Derek Sherinian, Scott Kinsey en drummers Chad Wackerman en Billy Cobham. Opvallend is de aanwezigheid van beide Yes-toetsenisten Rick Wakeman en Tony Kaye, die we zelden op enige affiniteit met fusion of jazzrock hebben kunnen betrappen. Website: http://cleorecs.com/store/shop/the-fusion-syndicate/.
Fusion Syndicate, The - Molecular Breakdown
Van "The Fusion Syndicate" (Purple Pyramid Records, 2012)
NIEUW
Eind vorig jaar verscheen "Are You Empirical?", het debuut van het Noorse Professor Tip Top. Hierop werd een leuke mix gebracht van psychedelische en progressieve rock, met een vette knipoog naar de periode rond 1970. De muziek werd gebracht met een stuk humor, die bijna melig overkwam. Op "Aoum", de onlangs uitgebrachte opvolger, is die meligheid verdwenen, waardoor de nadruk meer op de muziek komt te liggen. Nu zijn het vooral de teksten die regelmatig een glimlach veroorzaken. Hierdoor is het album nog aantrekkelijker als het debuut. De broeierige laag van psychedelisch klinkende synthesizers, M-Tron-geluiden en VCR3-achtige effecten en de opduikende Floydeske gitaarpartijen leveren vooral in de gekozen nummers mooie symfonische momenten. Deze worden afgewisseld met bijna hippieachtige ballades en aan Steely Dan denkende jazzpop. De CD's van de groep zijn te koop via http://www.cdbaby.com/ .
Professor Tip Top - Amor Ecclessia
- All Through The Night
Van "Aoum" (Fosbakken Hansen Productions, 2012)
Website: http://www.facebook.com/pages/Professor-Tip-Top/282706708456217.NIEUW
De Noorse dirigent Terje Mikkelsen en de Britse toetsenist Keith Emerson ontmoetten elkaar voor het eerst 5 jaar geleden. Voor een Chinese concertgelegenheid werd het stuk "Malambo" van Keith' favoriete componist Alberto Ginastera gearrangeerd. Al snel spraken de heren af eens wat meer te gaan doen en nadat ook bassist/gitarist Marc Bonilla bij het project betrokken raakte, kwam er schot in de zaak. Het leidde tot "Three Fates". Met het Münchener Rundfunkorchester, maar ook The Keith Emerson Band, met naast Bonilla ook o.a. drummer Troy Luccketta van Tesla, worden symfonische, instrumentale arrangementen van ELP-stukken gebracht, maar ook enkele stukken van Bonilla (zoals het titelstuk van "American Matador") en Mikkelsen. Ook Ginastera's "Malambo" ontbreekt niet. Natuurlijk mocht sleutelwerk "Tarkus" niet ontbreken. Wij kiezen een passage waar Greg Lake's zangpartij is vervangen door subtiel gitaarwerk van Bonilla, maar waar ook aan te horen is hoe speels het orkestarrangeerwerk is aangepakt.
Emerson, Keith / Marc Bonilla / Terje Mikkelsen - Tarkus (Concertante)
- Malambo
Van "Three Fates - With The Münchener Rundfunkorchester" (ear music / Edel, 2012)
Websites: http://www.keithemerson.com/ & http://www.marcbonilla.com/ & http://www.terjemikkelsen.com/.NIEUW
Ken Stringfellow werd bekend als een van de sleutelleden van de powerpopband The Posies, maar daarnaast heeft hij zich de laatste jaren ontpopt als kleurrijk producer/arrangeur/multi-instrumentalist, die vaak in samenwerking met zijn Nederlandse zielsverwant JB Meijers de meest uiteenlopende platen van een oorstrelende sound voorzag. Nu heeft hij eindelijk eens de tijd genomen om ook zijn eigen solo-werk van de gelaagde arrangementen te voorzien, die hij eerder andermans songs gaf. Daarbij leunt hij ook op het dikke adresboek dat hij door de loop der jaren heeft opgebouwd, met o.a. Sonja van Hamel (ex-Bauer) en diverse leden van De Dijk en New Cool Collective. Dat levert een zeer diverse plaat op, die geen powerpop laat horen, maar eerder 'progressieve singer/songwriter-muziek', waarbij overigens Stringfellows doorvoelde voordracht minstens zoveel bijdraagt aan het geslaagde eindresultaat als de arrangementen, niet zelden vol vintage keyboardgeluiden. Vooral "History Buffs" is onweerstaanbaar, waarbij de Mellotrontapijten voor een symfo-trekje zorgen.
Stringfellow, Ken - History Buffs
Van "Danzig In The Moonlight" (Lojinx, 2012)
Website: http://www.kenstringfellow.com/.
LIVE-TIP
Door de loop der jaren heeft The Pineapple Thief zich ontwikkeld tot een van de bekendere bands in het zogenaamde 'post prog'-genre. Op voorganger "Someone Here Is Missing" leek de groep een wat luchtiger, poppy koers te hebben gekozen. "All The Wars" komt daarvan terug en bevat een aantal stevige songs die inhaken op het latere werk van Porcupine Tree. Anderzijds is er ook meer ruimte voor sfeer en melancholie, meer passend bij labelgenoten als No-Man. The Pineapple Thief zal op 1 december optreden in Metropool, Hengelo. Het is een zogenaamd 'double headline concert' met InMe. Een dag eerder doet dezelfde combi 013 in Tilburg aan en een dag na Hengelo wordt De Boerderij door beide groepen bezocht.
Pineapple Thief , The– Burning Pieces
Afkomstig van “All The Wars” (Kscope, 2012)
Website: http://www.pineapplethief.com/tpt/.LIVE TIP
Op 30 november speelt Iona in de Boerderij te Zoetermeer. We duiken in de geschiedenis van deze Christelijke symfofolkrockband en komen uit bij het derde groepsalbum, uit 1993. “Beyond These Shores” gaat grotendeels over Sint Brandaan, een Middeleeuwse Ierse monnik die met een groep andere monniken naar Amerika zou hebben gepoogd te varen. In 1993 vonden we naast vaste spil Joanne Hogg en Dave Bainbridge ook bassist/stickbespeler Nick Beggs nog in de groep. Die zag ooit in Kajagoogoo en nu in de begeleidingsband van Steven Wilson. We draaien “Murlough Bay”.
Iona – Murlough Bay
Van “Beyond These Shores” (Alliance, 1993)
Website: http://www.iona.uk.com/.
ACTUEEL / HERUITGAVE
The Blue Nile staat de laatste tijd weer aardig in de belangstelling, hoewel “High”, de laatste CD van deze artrockband, alweer acht jaar geleden verscheen. Allereerst publiceerde schrijver Allan Brown in 2010 het boek "Nileism : The Strange Course Of The Blue Nile", een mooi overzichtsboek over de geschiedenis van deze Schotten. Dit jaar kwam zanger Paul Buchanan vervolgens eindelijk met zijn solodebuut "Mid Air", waarvoor we gezien het verstilde karakter van de nummers helaas geen plaats vonden in ons programma. Diezelfde Buchanan was deze week één van de artiesten die in Den Haag en Antwerpen te gast waren tijdens het Crossing Border-festival. Jammer genoeg niet in Enschede. Tenslotte zijn zojuist heruitgaven verschenen van de eerste twee albums van The Blue Nile, "A Walk Across The Rooftops" uit 1983 en "Hats" uit 1989. Beide platen worden gepresenteerd als dubbel-CD's met op de extra schijf ruimte voor B-kantjes en niet eerder gepubliceerd werk, hoewel er volgens de kenners nog veel meer in de archieven ligt. Eén van die B-kantjes is "Regret", oorspronkelijk de flipside van "Tinseltown In The Rain" en tot nu toe alleen op CD verkrijgbaar op de tribute-compilatie ter ere van fotograaf Oscar Marzaroli. Op "The Tree And The Bird And The Fish And The Bell" werkten 12 artiesten uit Glasgow mee, waaronder The Big Dish, Eddie Reader, John Martyn, Deacon Blue en dus The Blue Nile.
Blue Nile, The – Regret
Van "Oscar Marzaroli: The Tree And The Bird And The Fish And The Bell" (CBS, 1991) /
"A Walk Across The Rooftops" (LINN Records/Virgin, 1983 / EMI, 2012)
Website: http://paulbuchanan.com.
IN HET NIEUWS
Steven Wilson heeft zijn liefde voor de Britse band Solstice nooit onder stoelen of banken gestoken. Het was in zijn jeugdjaren één van de weinige progbands die met enige regelmaat bij hem in de buurt optrad en zodoende heeft hij altijd een zwak voor ze gehouden. Recentelijk ontmoette hij Solstice's Andy Glass na een optreden van de band en heeft vervolgens aangeboden om een aantal van zijn favoriete songs van het debuutalbum “Silent Dance” te remixen. Het resultaat daarvan zal als bonusmateriaal op een toekomstig nieuw album verschijnen, maar één song valt nu al gratis te downloaden van de website van Solstice:
Solstice - Earthsong (1012 Steven Wilson Mix)
Afkomstig van "Silent Dance" (1984 / remaster: Festival Music, 2008)
http://www.solsticewebsite.com/index.php/news/75-steven-wilson-remixes-solstice.html.
JAZZROCK
Begin deze maand was jazz- en jazzrockveteraan Herbie Hancock in het land voor een solo-optreden, waarbij hij ook de TV-studio bezocht als gast van Kunststof-TV. Uiteraard kwam zijn lange geschiedenis daarbij aan bod. Met aandacht voor "Mr. Hands" uit 1980 doen we dat dunnetjes over. Op deze instrumentale plaat had de als pianist gestarte veelzijdige muzikant een gigantische partij keyboards tot zijn beschikking, waaronder een EMu Polyphonic Keyboard, enkele Minimoogs, de Prophet 5, de Oberheim 8, een Yamaha CS-80 en ARP 2600 en een Hohner Clavinet, kortom instrumenten waar menig progressieve rockband jaloers op zou zijn. Mr. Hands is dan bij tijd en wijle ook zeker symfonisch getint te noemen, zoals in openingsnummer “Spiraling Prism”, waarmee we tevens even terugblikken op onze minispecial van vorige week rondom de bands You Were Spiraling en Spiraling van Tom Brislin. Overigens is in dit nummer goed te horen waarom de Simple Minds twee jaar later Hancock vroegen om mee te werken aan hun doorbraakplaat "New Gold Dream". Website: http://www.herbiehancock.com/.
Hancock, Herbie - Spiraling Prism
Van "Mr. Hands" (CBS, 1980 / Columbia/Legacy, 1992)
KLASSIEKER
In november 2006 deed Genesis, na 15 jaar van afwezigheid, van zich spreken met de aankondiging van een reünietournee. De aankondiging werd gedaan door de drie overgebleven leden van Genesis, te weten: Phil Collins, Mike Rutherford en Tony Banks. De tournee kreeg de titel “Turn It On Again: The Tour”. Omdat het niet mogelijk bleek om de twee andere Genesis-leden, Peter Gabriel en Steve Hackett ook mee te krijgen op de tournee, werd versterking gezocht en gevonden in de personen van Daryl Stuermer en Chester Thompson. Beide heren spelen al 30 jaar met de drie Genesis leden samen, dus gevoelsmatig zijn ze gewoon Genesis. In zomer 2007 ging de groep dan op tournee door Europa, waarbij elk concert ruim van tevoren was uitverkocht. De Europese tournee werd op 14 juli 2007 ten overstaan van 500.000 enthousiaste fans met een (gratis) concert in het Circo Massimo in Rome, Italië afgesloten. De registratie van dit concert is in 2008 uitgebracht op DVD onder de titel “When in Rome 2007”. Het gespeelde programma is een terugblik op de rijke muziekcarrière van Genesis, waarbij veel bekende Genesis nummers de revue passeren. (bron: Arnold van Oostrum)
Genesis – In The Cage Medley (live)
Van de dubbel-DVD “When In Rome 2007” (Virgin, 2008)
Website: http://www.genesis-music.com/.
HERNIEUWDE AANDACHT
We besteden nogmaals aandacht aan het debuutalbum van de Britse groep Riversea, die nauwe banden onderhoud met de band Nine Stones Close, dat ook net een nieuw album uitheeft. Riversea's muziek is duidelijk meer geworteld in de Britse neo-symfotraditie waarbij met name Marc Atkinsons aangename stem de muziek een warm gevoel geeft. Muzikaal doet het bij vlagen, en name in het nummer “The Song”, wel denken aan het Poolse Satellite.
Riversea - The Song
Afkomstig van "Out Of An Ancient World" (Riversea, 2012))
Website: http://riversea-band.com/.Sunday 11 November 2012 Show No. 1017
NIEUW
“Beyond The Realms Of Euphoria” is het tweede album van Galahad dat dit jaar verschijnt; het was zelfs al helemaal afgerond toen “Battle Scars” op de markt kwam. “Beyond The Realms Of Euphoria” is een wapenfeit van Galahad met vele gezichten. Aan de ene kant kan je er veel smaakvolle elektronica en heerlijke subtiele sequences in vinden; aan de andere kant zitten er juist weer veel stevige en zelfs rauwe randjes aan. Daarnaast druipt het album van de nodige symfonische en bombastische dramatiek.. Feit is dat Galahad een instituut aan het worden is in de wereld van prog. Als je de trouwe fans gedurfde albums als deze voorlegt, heb je ballen in de broek. En dat lef kan je verder brengen in de (prog)wereld. Het is aan Stuart Nicholson en consorten om dit vast te houden. (bron: Ruard Veltmaat, Progwereld) Let op het fantastische pianospel van Dean Baker in “…And Secret Worlds”.
Galahad - Secret Kingdoms...
...And Secret Worlds
Van “Beyond The Realms Of Euphoria” (Avalon, 2012)
Website: http://www.galahadonline.com.NIEUW
De Finse gitarist Elmo Karjalainen komt uit de metal-richting en speelt tevens in hardrock en progmetalbands. “Unintelligent Designs” is zijn solodebuut, waarop hij diverse stijlen blijkt te beheersen. De nadruk ligt op shredden, maar hij weet ook raad met jazzrock, progressieve rock en melodieuze gitaarstukken. Van dat laatste laten we in de vorm van het gevoelige “Sanne” een voorbeeld horen. Website: http://www.elmojk.com/.
Karjalainen, Elmo - Sanna
Van "Unintelligent Designs" (KC Sound, 2012)NIEUW
De laatste tijd hebben we het heruitgaveprogramma van King Crimson een beetje verwaarloosd. Geen muziek derhalve van albums als “Discipline” en “Starless And Bible Black”, ondanks of misschien wel door de fraaie 5.1 surround mixen van Steven Wilson, omdat we het effect van die mixen niet via de radio kunnen overbrengen. Als goedmakertje presenteren we de eerste officiële live-opnames van de dubbele-trio bezetting, zoals die op 8 oktober 1994 in Argentinië werden opgenomen. De band met Robert Fripp, Adrian Belew, Tony Levin, Trey Gunn, Bill Bruford en Pat Mastelotto speelde die dag twee concerten, die op op de dubbel-DVD “Live In Argentina” zijn te bewonderen. Wat opvalt is de veel spontanere uitstraling van het gezelschap vergeleken met de strak georganiseerde eenheid die twee Xymphonia-medewerkers twee jaar later zagen tijdens het concert in Den Haag. Overigens verscheen onlangs in het heruitgaveprogramma “Larks' Tongues In Aspic”. Wie weet pikken we de draad weer op.
King Crimson - Improv: Two Sticks
- Elephant Talk
-Indiscipline
Van "Live In Argentina, 1994" (Panegyric/DGM, 2012)
Website: http://www.dgmlive.com/index.php.
HERUITGAVE / NIEUWS
Eerder dit jaar bracht Roxy Music al zijn studioalbums opnieuw uit, aangevuld met een dubbel-CD met singles, B-kantjes en alternatieve mixen. Voor deze release zijn zogenaamde "Audio 2012 flat transfers" gebruikt van de originele analoge master tapes, die ervoor zorgen dat het geluid dicht bij de originele LP-sound ligt. We draaien twee stukken van twee verschillende albums en wel “Both Ends Burning” van "Siren" uit 1975 en “A Song For Europe” van "Stranded" uit 1973. Overigens verschijnt van zanger Bryan Ferry deze maand een nieuwe CD, waarop hij Roxy Music-songs instrumentaal vertolkt met een jazzorkest.
Roxy Music - Both Ends Burning
- A Song For Europe
Van "The Complete Studio Recordings" (Virgin Records, 2012)
Website: http://www.roxymusic.co.uk/.LIVE-TIP
Magnum, de Britse band rond zanger Bob Catley en gitarist Tony Clarkin, werd in de 1972 opgericht en bereikte in 1985 zijn finest hour met “On a Storyteller’s Night”. Stoppen op het hoogtepunt kwam duidelijk niet in het vocabulaire van de heren voor; de band bleef met de regelmaat van de klok noest albums uitbrengen. Zeventien studio albums en zeker zoveel live en verzamelalbums zijn er verschenen. Magnum levert vooral vertrouwd klinkende mid- en uptempo melodieuze rock, met de herkenbare stem van Bob Catley. Nu nog steeds na 40 jaar touren de heren er weer lustig op los. En dat brengt de groep op 15 november bijvoorbeeld in The Rock Temple in Kerkrade.
Magnum – The Moonking
Van het album “Into The Valley Of The Moonking” (2009)
Website: http://www.magnumonline.co.uk/.OPENER EN LIVE TIP
Mara Dietvorst is de dochter van Bart Dietvorst, boeker van diverse muziekconcerten en evenementen.. Haar leven verandert op zondag 25 maart 2012 drastisch, als bij haar neuroblastoom fase 4 wordt geconstateerd. Dit is een zeldzame soort kanker, die alleen bij kinderen voorkomt. Om Mara’s overlevingskans te vergroten zal ze, na de behandeling in Nederland, verder behandeld moeten worden in Amerika. Om deze behandeling te helpen financieren is de Stichting Diva Dietvorst in het leven geroepen. Direct nadat het vreselijke nieuws bekend wordt, bieden een aantal bands aan om hun steentje bij te dragen door belangeloos op te treden en zo geld op te halen voor de behandeling van Mara. Sin7sinS, Kingfisher Sky, Autumn, My Favorite Scar, Stream of Passion en The Gathering '92 steken de koppen bij elkaar en benaderen P60 in Amstelveen om een concert te organiseren waarbij de opbrengst naar de stichting Diva Dietvorst gaat. P60 zegt meteen alle medewerking toe en METAL FOR MARA is geboren. Het wordt een avond vol muziek van deze zes geweldige bands. Ze zullen ieder 30 minuten spelen en op het einde verwachten we nog een toegift met muzikanten vanuit alle bands. Ook zal er een informatie stand aanwezig zijn om meer te kunnen vertellen over de stichting en neuroblastoom in het algemeen. Kom langs op 17 november om te genieten van de beste metal die Nederland te bieden en heeft en biedt ondertussen Mara de helpende hand. (bron: P60 Amstelveen) Autumn is dus een van de optredende bands en van die groep gaan we luisteren naar “Twisted And Turned”, afkomstig van het album “My New Time”.
Autumn – Twisted And Turned
Van “My New Time” (Metal Blade, 2007)
Websites: http://www.autumn-band.com/ en http://www.divadietvorst.nl.LIVE-TIP
Anneke van Giersbergen verkende de afgelopen jaren volop haar muzikale grenzen. De zangeres was maar liefst 13 jaar het boegbeeld van The Gathering toen ze in 2007 haar solocarrière startte. Vervolgens bracht ze met haar band Agua de Annique in vlot tempo een aantal albums uit, die een unieke mix van levendige rock, elektronica en Van Giersbergens kenmerkende doorvoelde stem weerspiegelen. Live toert Anneke van Giersbergen, mét en zonder haar band, al vier jaar lang succesvol door binnen- en buitenland. Van Chili tot Libanon, van Mexico tot Finland, als support act van Smashing Pumpkins én voor de Dalai Lama. Aankomende donderdag, 15 november, staat ze op de bühne van het Burgerweeshuis in Deventer.
Giersbergen, Anneke van & Agua de Annique - Longest Day
Van het album “In Your Room” (eigen beheer, 2009)
Website: http://www.annekevangiersbergen.com/.
LIVE-TIP
“With Us Until You're Dead” is het negende studioalbum van de oorspronkelijk Londense band Archive. Het album is deels orkestraal, deels elektronisch, deels soulvol, deels progressief en als geheel doordrenkt met emotie en filmisch van karakter. Archive verkent de muzikale terreinen die we kennen van Massive Attack, Radiohead, UNKLE, Secret Machines en Pink Floyd. “With Us Until You're Dead” is volgens de band zelf een van de meest donkere en krachtige albums die Archive ooit gemaakt heeft. Dit straalt ook af van de donkere promovideo, geregisseerd door grafisch ontwerper Brian Cannon (bekend van albumcovers voor onder andere Oasis en The Verve). Zo'n album die je meerder malen moet beluisteren eer het kwartje valt. Archive speelt op 15 november in Paradiso Amsterdam. Website: http://archiveofficial.com/ .
Archive -
Van het album “With Us Until You're Dead” (V2 records, 2012)NIEUW / LIVE TIP
Nadat het een maandje heeft kunnen bezinken, is dit een mooi moment om het nieuwe Marillion-album, zo vlak voor het concert in Enschede, wederom onder de aandacht te brengen. “Sounds That Can't Be Made” is een album dat overduidelijk de lijn voortzet die Marillion in de laatste jaren heeft ingezet. Maar waar het vorige album “Happiness Is The Road” (2008) af en toe wat te veel voortkabbelde, weet “Sounds That Can't Be Made” de draad weer op te pakken die met “Marbles” was ingezet. Ook horen we zelfs wat trekjes van “Brave” (1994) terug. Zelfs na 30 jaar dienst weet de band nog te vernieuwen en het spannend te maken. Gitarist Steve Rothery en toetsenist Mark Kelly experimenteren weer lekker met geluiden. “Sounds That Can't Be Made” is dus een sterk album geworden. Aankomend weekend is de band live te bewonderen in Zoetermeer en Eindhoven en maandag 19 november in het muziekcentrum in Enschede. Het is het enige concert van de Nederlandse tournee waar nog kaarten voor verkrijgbaar zijn, dus sla je slag voor het te laat is!
Marillion – Pour My Love
Van "Sounds That Can't Be Made" (Intact / EAR Music / Edel, 2012)
Website: http://marillion.com/.
AKTUEEL
Royal Hunt bestaat 20 jaar, onlangs toerde de band langs de Europese podia om zijn laatste album “Show Me How To Live” te promoten en naar aanleiding van van deze tour en het 20 jarige feestje is er nu bij Frontiers Records een boxset van Royal Hunt verschenen. De box bevat 3 CD's en 1 DVD en is getiteld “20th Anniversary Special Edition”. De set bevat songs van alle elf albums van de band, aangevuld met drie nieuwe akoestische nummers. De box zal op 23 november uitgebracht worden.
Royal Hunt - Burning The Sun
Van “Eye Witness” (Frontiers Records, 2003)
Website: http://www.royalhunt.com.
MINI-SPECIAL
Onlangs besteedden we aandacht aan "Hurry Up And Smell The Roses", het debuut onder eigen naam van Tom Brislin. Brislin speelde bij onder andere Camel, Yes en Renaissance, maar had ook eigen bands, zoals You Were Spiraling en Spiraling. Toen de nieuwe CD uitkwam hebben we snel even gekeken of Brislin weer een nummer over "geleende tijd" had opgenomen. Zowel met You Were Spiraling als met Spiraling was dat namelijk het geval. Gelukkig hebben we hem niet op een writers' block kunnen betrappen. Om de horen hoe verschillend het genoemde thema door dezelfde man is geïnterpreteerd, draaien we de twee stukken “Borrowed” en “Borrowed Time” achter elkaar.
You Were Spiraling: Borrowed
Spiraling: Borrowed Time
Van "You Were Spiraling" (Toog Records, 1994) en "Time Travel Made Easy" (Dancing Pawn Music, 2008)
Website: http://tombrislin.com/
AKTUEEL
Roger Waters was de afgelopen week tweemaal in het nieuws. Als eerste vermelde hij in het toonaangevend muziekblad Rolling Stone magazine, dat hij vast besloten was om een nieuw album uit te brengen en hij heeft er al 1 nummer voor gemaakt. De 2e actualiteit van hem is dat volgend jaar opnieuw The Wall live zal worden gebracht. Ditmaal in nog grotere openluchtstadions. Achttien Europese steden zullen worden bezocht en op 8 september 2013 is de Amsterdamse Arena aan de beurt.
Roger Waters - Sexual Revolution
Van “The Pros And Cons Of Hitch Hiking” (EMI, 1984)
Website: http://www.roger-waters.com/.
KLASSIEKER
Shadowfax was oorspronkelijk een symfonische jazzrockband, die in 1976 met het onder andere door Larry Fast geproduceerde "Watercourse Way" debuteerde. In de jaren daarna evolueerde de formatie naar een fusionband, die albums uitbracht op het in fusion/new age gespecialiseerde Windham Hill Records. Omdat de LP nooit officieel op CD is verschenen en er toch vraag naar was, besloot men in 1985 de muziek opnieuw te mixen en produceren, aangevuld met extra opnames. De nieuwe CD klonk minder rauw dan het oorspronkelijke werk, maar vooral het in Xymphonia al vaker gedraaide sleutelnummer “Song For My Brother” klinkt nog steeds even majestueus als daarvoor.
Shadowfax - Song For My Brother
Van "Watercourse Way" (Windham Hill Records, 1985)
Website: http://en.wikipedia.org/wiki/Shadowfax_(band).
Sunday 04 November 2012 Show No. 1016
ACTUEEL
Deze week was het voor velen, vooral de wat meer draagkrachtigen, even slikken. Want bij het nieuwe nog te vormen kabinet kwamen wel een aantal maatregelen, waarbij deze doelgroep het meer moest ontgelden. Dan was er ook nog de orkaan Sandy, die huishield aan de Amerikaanse east coast. Aktueel is dan ook de songtitel “Capital Punishment” en in het tweede geval ook de bandnaam, alhoewel de inhoud van het liedje van The Sandy Coast meer gaat over de laatste uren van iemands leven. Let op de prachtige gitaarsolo.
Sandy Coast – Capital Punishment
Oorspronkelijk van het album “From The Stereo Workshop” (Relax, 1968)NIEUW
"Between Destinations" is na "Awake" uit 2009 het tweede album van het Duitse Ice Blue Orchestra. De muziek van het instrumentale trio heeft verwantschap met die van Diethelm/Famulari, Solution ten tijde van “Fully Interlocking” (maar zonder saxofoon), het vroege werk van Yanni, het meer vriendelijker materiaal van Happy The Man, Kit Watkins en A Triggering Myth en een gedoseerd spelende Keith Emerson. De toetsen spelen de hoofdrol op dit conceptalbum, dat de band zelf omschrijft als “Rock McJazz Meets Classical”, maar dan wel van al deze stijlen de milde variant.
Ice Blue Orchestra - Rush Hour
- Autumn Overture
Van "Between Destinations" (Larks Tongues Music, 2012)
Website: http://www.ice-blue-orchestra.de/.NIEUW
Het al zo'n 30 jaar actieve Minimum Vital is een Franse progfolkband rond de meerdere instrumenten bespelende gebroeders Jean-Luc en Thierry Payssan, met naast de tweeling verder alleen nog bassist Eric Rebeyrol. Vroeger werd er gezongen in een eigen fantasietaal, het materiaal op de DVD "Chapitre 3" is geheel instrumentaal. Oude traditionele dansvormen zijn vaak de basis voor de stukken, die voornamelijk vertolkt worden op akoestische dubbelnekgitaar, elektronische keyboards en een niet zelden diep zoemende elektrische bas. Rebeyol krijgt zelfs een solospot in "Saltarello", oorspronkelijk van het album "Atlas" uit 2004.
Minimum Vital - Saltarello
Van de DVD "Chapitre 3" (Musea, 2012)
Website: http://www.musearecords.com/.
HERUITGAVE / IN HET NIEUWS
Robert John Godfrey werkte met Barclay James Harvest in de tijd dat die band er een eigen orkest op nahield, dat geleid werd door de klassiek geschoolde Godfrey. Nadat dit avontuur in de soep liep (Godfrey heeft het over 'a very destructive break-up') vormde hij met zanger/tekstschrijver Chris Lewis de band Siddharta. De groep hield het niet lang uit, maar Lewis was wel betrokken bij Godfrey's eerste solo-album, dat hij in 1974 bij het van Genesis en Van Der Graaf Generator bekende Charisma-label uitbracht. Het album heeft een zwaar klassiek-romantische insteek, met veel virtuoos pianospel, gecombineerd met grootse orkestrale arrangementen - niet van een echt orkest, maar uit de Mellotron, soms een heus kerkorgel en analoge synthesizers. Door het ontbreken van rock-drums en andere rock-instrumenten, maar in plaats daarvan soms overdonderend gebruik van pauken, is dit in strikte zin geen symfonische rock, eerder een soort klassieke suite met (toen) moderne toetseninstrumenten in plaats van echt orkest. De zangstem van Chris Lewis is echter zeker niet klassiek geschoold. Dit bijzondere, op zichzelf staande kleinood is niet zo lang geleden uitgebracht door het eigen label van The Enid. The Enid, ja, want Godfrey richtte meteen ná dit album die groep op. Zowel van The Enid als van Godfrey solo verschijnt volgende week nieuw plaatwerk. Godfrey beperkt zich ditmaal op zijn solo-album tot de piano.
Godfrey, Robert John - Mountains
Van "Fall Of Hyperion" (Charisma, 1974 / Operation Seraphim, 2011)
Website: http://www.theenid.co.uk/.NIEUW
Voor Alex Callier en Raymond Geerts, de enigen die alle bezettingswisselingen van Hooverphonic overleefd hebben, was het al langer een jongensdroom om met een tweeënveertigkoppig orkest op het podium te staan. In de studio maakten de twee al volop gebruik van strijkers, koperblazers en pauken, maar live waren ze - een fraaie tournee met strijkkwartet negen jaar geleden niet te na gesproken - altijd een tamelijk conventionele popgroep gebleven. Zelden kwamen de sierlijke popsongs van de groep live beter tot hun recht dan met een hele ploeg blazers en strijkers in de rug van frontvrouw Noémie Wolfs. Piepjong nog, maar ze droeg de hele avond, en als zangeres is ze er op korte tijd enorm op vooruit gegaan. (Bron: Bart Steenhout)
Hooverphonic – Renaissance Affair (live)
– Danger Zone (live)
Van de CD/DVD “With Orchestra Live: Koningin Elisabethzaal 2012” (Sony Music, 2012)
Website: http://www.hooverphonic.com/be-en.HERNIEUWDE AANDACHT
Het meeste recente album van de Britse groep Big Big Train kan gerust tot één van de hoogtepunten van dit jaar worden gerekend en daarom draaien we er nog maar weer eens wat van. De song “A Boy In Darkness” plaatst twee jongens naast elkaar in één song: allereerst de jongens die op vroege leeftijd in de koolmijnen moesten werken aan het begin van de Industriële Revolutie, vervolgens de jongen die het donkere pad van zijn worsteling met sexueel misbruik moet doorlopen. Dat laatste is gezien het Jimmy Saville-schandaal een meer dan actueel onderwerp te noemen.
Big Big Train - A Boy In Darkness
Afkomstig van "English Electric Part One" (English Electric Recordings / GEP, 2012)
Website: http://www.bigbigtrain.com/.LIVE-TIP
Sinds begin jaren ’70 maakte de wereld kennis met de unieke rockende Saga-sound, vol prachtige melodieën, virtuoze solo's en intelligente arrangementen. Sindsdien bracht Saga vele albums en singles uit, waaronder “On The Loose”, “The Flyer” en “Wind Him Up”. Maar liefst 8 miljoen Saga-albums werden wereldwijd verkocht en meer dan 15 miljoen mensen zagen de band live. Saga treedt aanstaande woensdag, 7 november op in De Boerderij in Zoetermeer.
Saga – Show And Tell
Van “20/20” (Edel, 2012)
Website: http://sagaontour.moonfruit.com/.
NIEUW / LIVE-TIP
De nieuwe Paatos is niet helemaal een nieuwe Paatos. De eerste vier tracks zijn vers van de pers, echter zijn er ook vier remakes van Paatos-klassiekers: twee volledige heropnamen en twee remixes. Natuurlijk mocht het aloude “Téa” daartussen niet ontbreken. De plaat laat het nieuwe geluid van de band horen, dat iets compacter is: een lijn die al uitgezet werd op het laatste volwaardige studio-album “Breathing”, met zelfs een heavy uitstapje. De remakes zijn overwegend rustig en laten de akoestische kant van de band horen, terwijl de remixes zelfs een dansbaar geluid laten horen. Paatos is te bewonderen op verschillende locaties in Nederland tussen 16 en 24 november, waaronder in Uden en Leeuwarden. Gaat dat zien!
Paatos – Cold War
Van “V” (Glassville, 2012)
Website: http://www.paatos.com/ .INTERVIEW / IN DE STUDIO
Van de Twentse band Gate 6 verscheen onlangs het sterke “The God Machine”, dat het meteen tot 'album pick of the month' by Xymphonia schopte. Hoog tijd om de heren van deze groep, met wortels die teruggaan tot diverse roemruchte Twentse progressieve rock- en metalbands, aan de tand te voelen. Vanavond derhalve een gesprek met gitarist/producer Tony ten Wolde (ex-Marathon) en zanger Erik Masselink (ex-Symmetry) en toetsenist Jan Koster (ex- Challenge, ex-Isolation).
Gate 6 – The God Machine
My Warning
Killing Me
Van “The God Machine” (eigen beheer, 2012)
Website: http://www.gate6.nl/.
LIVE-TIP
Afgelopen donderdag speelde Anathema samen met Astra in Osnabrück voor een lekker gevuld zaaltje. Beide bands waren goed op dreef, en het spelplezier was overduidelijk. Anathema is al een door de wol geverfde live-band en met de huidige tour in het kader van het album “Weather Systems” focust men zich voornamelijk op dit album en zijn voorganger. Dat “A New Machine” van Pink Floyd als intro word gebruikt zegt al genoeg. Vanavond staat de band in Tilburg, alwaar de show wordt opgenomen voor Blu-Ray-release, maar er is nog kans om Anathema in Bochum aan het werk te zien op 23 november – maar dan wel akoestisch, als voorprogramma van Opeth. Zeker een aanrader.
Anathema – Internal Landscapes
Van “Weather Systhems” (Kscope, 2012)
Website: http://www.anathema.ws/.