Sunday 30 Oktober 2011 Show No. 966

HERUITGAVE
Santana - Primera Invasion
             - Searchin'
             - I Love You Much Too Much
Van "Zebop!" (CBS, 1981 / Sony/Columbia/Friday Music, 2011)
“Zebop!” was na “Marathon” uit 1979 de tweede plaat van Santana waarop Alex Ligertwood te horen was. Deze zanger had daarvoor geschitterd op David Sancious & Tone's meest toegankelijke plaat “True Stories” en als je “Zebob!” hoort is het goed te begrijpen waarop meestergitarist Carlos Santana hem in zijn band wilde hebben. Je kunt het album het beste omschrijven als een soort A.O.R.-versie van de klassieker “Abraxas”, wat onder meer tot uiting komt in de “Samba Pa Ti”-achtige gitaarballade “I Love You Much Too Much”. De heerlijk gestroomlijnde latinrock blijkt ook prima geschikt voor een trits covers, zoals “The Sensitive Kind” van J.J. Cale, “Winning” van Russ Ballard en “Changes” van Cat Stevens. “Zebob!” werd begin dit jaar als een '30th anniversary edition' opnieuw uitgebracht. Website: http://www.santana.com/ .

NIEUW
Glass Hammer - She, A Lonely Tower
Van "Cor Cordium" (Sound Resources, 2011)
Strak een jaar na "If" heeft de Amerikaanse symfogroep een opvolger afgeleverd volgens krek hetzelfde recept. Ofwel: Yes, Yes en nog eens Yes. Jon Davison mocht blijven en we wisten al dat zijn stem als twee druppels op die van de andere Jon lijkt. Iets wat als gegoten past bij de glorieuze übersymfonische stijl, meestal in de vorm van lange nummers, waaronder één van dik 18 minuten. Ook in dit "A Lonely Tower" vliegen de vintage keyboards je om de oren in soms flitsende soli, afgewisseld met bijtend gitaarwerk (hadden we al gezegd dat dat doet denken aan het spel van Steve Howe?). We kunnen besluiten zoals we dat een jaar geleden deden:  Dit alles is kraakhelder geproduceerd, zodat dit een weliswaar regressieve, maar wel bijzonder fijn smakende luistertrip blijkt, natuurlijk gestoken in een Roger Dean-achtige hoes. Zie http://www.glasshammer.com/ .

NIEUW
Adrian Belew & Metropole Orkest -  E For Orchestra - Section B
Van "E For Orchestra" (eigen beheer, 2011)
Op 27 februari 2011 speelde King Crimson-gitarist Adrian Belew in Paradiso met het Metropole Orkest. Op het programma stond stond een door componist Tom Trapp voor orkest en gitaar gearrangeerde versie van Belews lange werk "E", waar al een solo-versie van bestond. Het is onderverdeeld in een aantal secties en in sommige zijn duidelijk verwijzingen naar King Crimson-songs te vinden. Vooral de gierende gitaar uit "Indiscipline" horen we een aantal maal terug. In het gekozen deel heeft de blazerssectie een flink aandeel en spelen Belew en Metropole-gitarist Peter Tiehuis (heftig!) tegen elkaar in. Dirigent Jules Buckley houdt het allemaal strak. De CD bevat twee toegiften in de vorm van "Frame By Frame" van King Crimson een eigen liedje over Amsterdam, ook georkestreerd door Trapp. Zie http://www.adrianbelew.net/ en http://www.metropoleorkest.nl/ .

NIEUW
Slow Electric -  Towards The Shore / Towards An Ending
Van "Slow Electric" (2011, Panegyric)
Het duo Tim Bowness en Peter Chilvers leverde een paar jaar geleden het album “California, Norfolk” af. Slow Electric is daar een soort van vervolg op in de zin dat de heren zich hebben gevoegd bij de twee muzikanten van de Estlandse groep UMA, namelijk Robert Jürjendal op gitaar en loops en Aleksei Saks op trompet en trompetloops met Tony Levin als gast op twee stukken. Het resultaat klinkt aan de ene kant ontzettend vertrouwd door Tim Bowness' zang. Hij noemt dit album dan ook niet voor niets op hun website in één adem met het reeds genoemde “California, Norfolk” en het Barbieri/Bowness-album "Flame". Aan de andere kant is het door de zweverige sferen neergelegd door de beide Estlandse heren soms als of je naar een verloren sessie van David Sylvian met David Torn en Mark Isham zit te luisteren. Vernieuwend is het allemaal niet, maar het is wel bijna 42 minuten zalig om je onder te laten dompelen in deze klank-oase. Website: http://slowelectric.wordpress.com/ .

NIEUW
Spencer The Rover - The Accident
                               - Heather
Van "The Accident (And Other Love Stories)" (eigen beheer, 2010)
Meteen al bij de eerste gezongen strofe valt er iets op aan dit Belgische project van Koen Renders: de gelijkenis van Renders' stem met die van Kevin Gilbert. En ook muzikaal zijn er overeenkomsten: minitieus gearrangeerde en geproduceerde, ambachtelijke orkestrale pop, met ook nog eens bijzonder fraaie koortjes. Denk daarbij ook aan Crowded House en The Beatles. Tussen deze liedjes staat, nogal afwijkend maar niet detonerend een fascinerende bijna-instrumental die refereert aan Mike Oldfield en Michael Nyman, waarin enkele muzikale thema's van de plaat subtiel terugkeren. Bijzonder knappe plaat die daarnaast ook regelmatig het hart weet te raken. En gestoken in een al even verzorgde hoes. Op www.spencertherover.com is de hele plaat trouwens te streamen.

MASH-UP / IN HET NIEUWS
Renaissance / Jehan Alain – Running Hard/Litanies
van “Turn Of The Cards” (BTM, 1974)
De Britse band Renaissance staat bekend om de klassieke invloeden in haar muziek, maar het ging ook nog een stukje verder, voor een aantal van hun meest geliefde nummers is behoorlijk leentjebuur gespeeld. Zo is het intro van “Running Hard” geleend van een orgelstuk: “Litanies” geschreven door de Franse componist Jehan Alain (1911-1940). “Turn Of The Cards”, de plaat waar dit nummer op staat, was overigens de eerste release op het label BTM van Miles Copeland en de band heeft afgelopen maand een korte tour door de VS gedaan. Zowel dit album als”Scheherazade” werd integraal gespeeld. Met Van Der Graaf Generator en Eloy is Renaissance een van de drie headliners op het laatste Nearfest. Meer daarover straks in het tweede uur.  Zie: http://renaissancetouring.com/ en http://www.nearfest.com/ .

LIVE-TIP
Flamborough Head - Waste Of Time
Van “Looking for John Maddock” (Cyclops, 2009)
Zaterdag 5 november is een datum om in de agenda te zetten. Dan is in de Harmsdobbe te Bakkeveen het jaarlijkse progfeest onder de naam Progfarm. Dit is de 15e - en helaas - laatste editie. De navolgende bands treden op: Harvest, Introitus, Toxic Smile, Flamborough Head en Moon Safari. Kaarten zijn nog steeds te koop. Je kunt kiezen uit alleen een kaartje voor het festival (€ 27,50) of een kaartje inclusief B&B voor  € 32,50. Maak het geld over op gironummer 7683370 t.n.v. T. Spanninga te Leeuwarden. Wij draaien een nummer van het meest recente album van Flamborough Head, de groep achter de organisatie van Progfarm.  Zie voor meer info:  http://www.flamboroughhead.nl/Doc.aspx?docId=812

LIVE-TIP
Harvest - De Stille Zwerver
Van “Prog NL” (verzamelalbum ter ere van het 10-jarig jubileum van www.progwereld.org)
Harvest is weliswaar niet gevestigd in Nederland (maar in Spanje), doch aangezien de zangeres Monique van der Kolk een Nederlandse is, is de groep toch uitgenodigd om mee te doen aan dit eenmalige project. Harvest werd in 2007 opgericht door Jordi Amela, Jordi Prats en Monique van der Kolk. De twee Jordi’s hadden hun sporen in de symfo al verdiend met hun neo-prog band Dracma. In 2009 verscheen het debuut “Underground Community”, binnenkort verschijnt het tweede groepsalbum, misschien wel bij Progfarm. Officiële site: http://www.harvestcode.com/ .

LIVE-TIP 
Opeth  - Heritage
            - Folklore
Van "Heritage" (Roadrunner Records, 2011)
Opeth treedt op 15 november samen met Pain Of Salvation op in 013 te Tilburg. Uiteraard zal er werk worden gespeeld van het onlangs verschenen “Heritage”. Laatstgenoemde album markeert een trendbreuk voor de Zweedse formatie rondom Mickael Akerfeldt. De duistere metal, waarin regelmatig plaats was voor grunts, had plaats gemaakt voor een soort psychedelische oer-prog. De composities komen wat fragmentarisch over, maar er is volop te genieten van met name prachtig opgenomen akoestische gitaren en warme Mellotronpartijen. Vooral in de 5.1 surroundmix komen deze elementen goed tot hun recht. Groeiplaatje, zullen we maar zeggen. Zie http://www.opeth.com.

LIVE-TIP / IN HET NIEUWS
Pain Of Salvation – Ashes
Van het album “The Perfect Element” (InsideOut, 2000)
Deze week maakte Pain Of Salvation bekend dat Johan Hallgren de groep gaat verlaten. De aankomende tour met Opeth in november/december zal zijn laatste met Hallgren zijn. De enige Benelux-show op deze tour is die van 15 november in 013, Tilburg. Dit concert is al uitverkocht. Johan heeft 13 jaar in de band gespeeld. Johan wil meer tijd doorbrengen met z'n gezin, dat binnenkort uitbreiding verwacht. Pain Of Salvation vindt z'n vertrek jammer en denkt dat Johan uiterst lastig te vervangen is. Geïnteresseeerde gitaristen kunnen zich melden bij guitarist@painofsalvation.com

IN HET NIEUWS / LIVE-TIP
Eloy - End Of An Odyssey
van "Time To Turn" (1982, EMI)
de line-up van NEARfest Apocalypse 2012 is hedenochtend bekend gemaakt. De toevoeging Apocalypse slaat op het feit dat het de de allerlaatste NEARfest zal zijn. En daarmee komt er een eind aan een lange reeks hoogstaande festivals. Eén van de headliners is de Duitse groep Eloy. Het is het eerste Amerikaanse optreden voor de band die afgelopen zomer voor het eerst in 17 jaar tijd weer een aantal optredens gaf. Een live-DVD van het optreden op de Loreley staat nog op de planning. Overigens volgt in maart 2012 een nieuwe reeks optredens.  Dit is de complete line-up van The NEARfest Apocalypse:

Friday June 22, 2012
Aranis (Belgium)
Van der Graaf Generator (UK)

Saturday June 23, 2012
Helmet of Gnats (USA)
Twelfth Night (UK)
Änglagård (Sweden)
Renaissance (UK/USA)

Sunday June 24, 2012
Gösta Berlings Saga (Sweden)
Il Tempio delle Clessidre (Italy)
Mike Keneally Band (USA)
Eloy (Germany)

Zie verder http://www.nearfest.com/  en http://www.eloy-legacy.com/eloy.php?Lang=en

PROG IN DE HITPARADE
Amir / Rudess / Scheffer - Moves Like Jagger
van youtube:
http://youtu.be/f8gffhbeUhs

We hebben in het verleden al wat laten horen van het Israëlische Project RnL. De toetsenist hiervan, Eyal Amir, heeft deze week een video uitgebracht. Daarin geeft hij samen met Dream Theater-toetsenist Jordan Rudess en zangeres Tammy Scheffer een behoorlijk proggy jasje aan “Moves Like Jagger”, de hit van Maroon 5 met Christina Aguilera. Oh ja, alles met uitzondering van de zang, is ingespeeld met behulp van diverse iPad apps.

RETRO
Astra – The River Under
van “The Weirding” (Rise Above, 2009)
Lekker retroplaatje van deze Amerikaanse band. Het geluid wat de band produceert balanceert tussen de space rock, prog en wat psychedelische invloeden. De productie draagt bij aan het retro-geluid, waardoor je al snel aan bands als Babylon, Cathedral en soortgelijke landgenoten moet denken. Zie http://astratheband.com/ .


Sunday 23 Oktober 2011 Show No. 965

NIEUW
Ozric Tentacles - Paper Monkeys
Van "Paper Monkeys" (Madfish / Snapper, 2011)
En de Ozrics, ze hypnotiseren voort. Hoeveel albums de Britse crusties hebben gemaakt? We zijn de tel kwijt, zeker omdat de groep in de jaren '80 al diverse cassette-albums uitbracht, die later op CD werden gezet. Stilistisch zijn er nauwelijks verschillen met de voorgangers, of het moet zijn dat de groep de zaakjes productioneel door de loop der jaren beter voor elkaar heeft. Zo klinken de vlijmscherpe gitaarpartijen in "Paper Monkeys" extra lekker en waaieren de kosmische synthesizergeluiden optimaal door je kamer. Waar vaak de sequencers van begin tot eind doorwobbelen, lijkt er in deze track iets meer gespeeld te worden met dynamiek, waardoor de gitaar- en synth-solo's beter tot hun recht komen. Website: http://www.ozrics.com/ .

NIEUW
My Brightest Diamond - Be Brave
                                       - Ding Dong
Van "All Things Will Unwind" (Asthmatic Kitty, 2011)
Shara Worden heeft blijkbaar door het project "Penelope" van componiste Sarah Kirkland-Snider de smaak van het werken met orkest te pakken gekregen. Was daarop het kamerorkest Signal te horen, op "All Things Will Unwind", het derde album dat Worden onder de naam My Brightest Diamond uitbrengt, is yMusic te horen. Dit ensemble rond arrangeur Rob Moose is net als Signal verbonden aan New Amsterdam Records, doch dit album verschijnt weer vertrouwd op Asthmatic Kitty, het label van Sufjan Stevens. Naast yMusic werken ook andere musici mee, op o.a. diverse toetseninstrumenten en percussie en opnieuw is singer/songwriter DM Stith van de partij. In vergelijking met "Penelope" is de sfeer luchtiger en de muziek, mede door het gebruik van blazers naast strijkers, bij vlagen spetterender. Zoals in de gekozen stukken, twee van de meer expressieve momenten van het album. Website: http://www.mybrightestdiamond.com/ .

NIEUW
Knight Area - The River
Van "Nine Paths" (Laser's Edge, 2011)
"Nine Paths" is het vierde studio-album van de groep rond toetsenist/componist Gerben Klazinga, met o.a. voormalig Cliffhanger-bassist Gijs Koopman in de gelederen. Opnieuw is het neoprog wat de klok slaat, met knipogen naar vooral Arena, maar ook bijv. IQ. In "Please Come Home" gaat Knight Area-zanger Mark Smit een duet aan met Delain-zangeres Charlotte Wessels. Mixer Neil Kernon (o.a. Queensrÿche, Nevermore, onlangs nog Redemption) heeft niet kunnen verhullen dat haar zangpartij in een andere akoestische omgeving is opgenomen en dus niet echt mengt met de band. Samen met het lange slotnummer "Angel's Call" bevat "The River" de meest enerverende muzikale momenten. "The River" heeft lang iets slepends en dreigends, totdat een versnelling wordt ingezet en een wervelende toetsensolo, met klassieke 'fiedelie-wiedelie'-passages, de kers op de taart zet. Website: http://www.knightarea.com/ .

NIEUW
Beck - Stormbringer
Judie Tzuke - Hurt In Your Heart
Van "Johnny Boy Would Love This...A Tribute To John Martyn" (Hole In The Rain / V2, 2011)
Mooi eerbetoon aan de in 2009 overleden Schotse singer-songwriter John Martyn. Bekende artiesten en bands als Robert Smith van The Cure, Beck, Joe Bonamassa en Snow Patrol en cult-musici als Vashti Bunyan en Sonia Dada coverden op hun eigen wijze songs. Toch is er duidelijk regie gevoerd, met name door producer/gitarist Jim Tullio die met zijn eigen musici de meeste uitvoeringen begeleidde. Interessant is verder dat Martyn zelf op enkele stukken te horen is, terwijl er tevens een door Phil Collins uitgevoerd liedje op staat dat door Martyn aan zijn oude vriend Collins geschonken is. Bij de speciale versie van deze dubbel-CD zit een DVD met interviews en zelfs een oude live-opname van Martyn. Website: http://www.johnmartyn.com/ .

NIEUW
Haken - Shapeshifter
Van "Visions" (Sensory, 2011)
Een jaar na het debuut "Aquarius" heeft het Londense Haken al een opvolger klaar: "Visions". Een ambitieuze schijf met een epische slotcompositie van liefst 22 minuten en in het hart van het album ook nog eens drie stukken die vloeiend in elkaar overlopen en waar dit "Shapeshifter" het slotstuk van is. "Deathless"  is de enige ballad van een album met veel power en veel technisch spierballenvertoon. Dream Theater blijft dan ook hét grote voorbeeld voor Haken. Gelukkig is dit meestal wel gegoten in afwisselende composities vol tempo- en sfeerwisselingen en waar gevoelvolle momenten en bombast vaak dicht bij elkaar liggen. Zoals in dit "Shapeshifter", dat er écht inknalt. Website: http://www.myspace.com/hakenmusic .

NIEUW
Thomas Dolby - To The Lifeboats
Van "A Map Of The Floating City" (EMI, 2011)
Acht jaar na z'n voorlaatste album "Forty" en zo'n kwart eeuw na de successen waar menigeen de zanger/toetsenist zal blijven associëren, is er dan weer 's een album van Thomas Dolby. Een gevarieerd progressief pop-album, dat stilistische sprongen maakt van heel nostalgisch klinkende folky nummers tot juist heel modern elektronisch vormgegeven tracks (met soms zelfs een elektronische beat). Hij kreeg hulp van o.a. Mark Knopfler (met zijn superherkenbare gitaarwerk) en twee vrouwelijke pop-singer/songwriters van een jongere generatie: Imogen Heap en Regina Spektor. Ook gitarist Kevin Armstrong, waarmee hij in z'n hoogtijdagen al werkte, is weer van de partij. "To The Lifeboats" lijkt een klein gehouden singer/songwriter-liedje, tot in het middenstuk de song openbreekt met een breeduitwaaierende, bijzondere sound die refereert aan het onlangs verschenen album van Mr. Mister, "Pull". Wellicht dat de medewerking van Pat Mastelotto aan deze track dit extra in de hand werkt. Website: http://thomasdolby.com/ .

NIEUW NOGMAALS
Wolfendale -  Vulture
Van "Foghorn" (V2, 2011)
Deze nieuwe Nederlandse groep wordt behoorlijk gepusht en was al te gast bij De Wereld Draait Door. De heren kennen elkaar uit de film-en animatiewereld in de regio Eindhoven en bleken een gedeelde muzikale interesse te hebben. Niet gek dus dat men heel veel met sfeer bezig is. Bij het intro van de plaat denk je zowaar te maken te hebben met The Dutch Alan Parsons Project te maken te hebben. De titel "Vulture" kán dan ook geen toeval zijn... Wel knap om te debuteren met een zó gedetallieerd geproduceerd album als dit. Met een veelheid aan instrumenten, waaronder veel akoestische (blazers, vibrafoon, cello, etc) alsmede reverb-gitaar en Rhodes, worden uiterst weldadige, ruimtelijke sferen gecreëerd. En daar blijft het niet bij, want ook op compositorisch gebied hoeven deze heren niets meer te leren. Petje af. Zie http://www.wolfendalemusic.com/ .

LIVE-TIP
Kimball, Bobby & Jimi Jamison – Worth Fighting For
Van “Kimball Jamison” (Frontiers, 2011)
De Amerikaanse rockzanger Jimi Jamison kreeg verreweg de meeste bekendheid als frontman van Survivor. Hij zat tussen 1984 en 1989 en tussen 2000 en 2006 in deze band. Daarnaast maakte hij deel van de groepen Cobra en Target. Zijn zangpartijen zijn te horen in bekende nummers als  “Burning Heart” (uit de Rocky IV film) en de themasong van Baywatch, “I’m Always There”. Ook solo timmerde Jimi flink aan de weg. Hij bracht een aantal solo-albums uit en tourt nog steeds de hele wereld over. Tijdens zijn live shows speelt hij veel Survivor-hits, maar ook solo materiaal.  Jamison komt op 27 oktober, ofwel donderdag aanstaande, in De Boerderij te Zoetermeer, met in het voorprogramma voormalig Vandenberg- en Kayak-zanger Bert Heerink en band. Vorige week verscheen een duo-album met voormalig Toto-zanger Bobby Kimball, waar we  afgelopen zondag al aandacht aan besteedden, nu opnieuw, met “Worth Fighting For”. Zie: http://www.jimijamison.com/ .

LIVE-TIP
Damian Wilson - Just The Way It Goes
Van “Cosmas” (Verglas, 1997)
De Britse zanger Damian Wilson kwam voor het eerst in de schijnwerpers als frontman van de symfonische rockgroep
Landmarq. Hij viel meteen op door z'n melodieus-soepele zangstijl, maar vooral ook door het enorme volume dat hij (zuiver!) kon produceren. Later volgde zijn solodebuut "Cosmas" en z'n medewerking aan diverse musicalproducties. Op dit album laveert hij tussen catchy melodieuze popnummers en symfonischer repertoire (letterlijk, want er doet een heus orkest mee!) met steeds ook een hoge popsensibiliteit. Een goedmoedig Damian-'lite'-album derhalve, waarop hij (opnieuw) de veelzijdigheid van z'n zangcapaciteiten aantoont. Damian Wilson is nu bezig met een concertreeks onder de naam 'I Thought I Was On Tour 2011', naar aanleiding van het pas verschenen retrospectief “I Thought The World Was Listening 1997-2011”, met nummers van zijn solo-albums, heropnamen en ook wat niet eerder uitgebracht materiaal. Die tournee brengt Damian zowaar naar Almelo, naar rockcafé Dr. Rock aan de Kerkstraat, op  17 november. Zie http://damian-wilson.net/  en  http://www.rockcafealmelo.nl/ .

LIVE-TIP
Steven Wilson -Index
Van “Grace For Drowning” (Kscope, 2011)
Een maand geleden verscheen het nieuwe solo-album van Porcupine Tree-voorman Steven Wilson, “Grace For Drowning”. Aanvankelijk zou Wilson slechts een optreden in Nederland doen, op 25 oktober in Paradiso Amsterdam, maar vanwege de stormloop op de kaarten is besloten een tweede, meer intiem optreden toe te voegen in de Boerderij in Zoetermeer. En dat vindt plaats op 30 oktober. Hij heeft een band weten te formeren met niet de minste namen. Op drums treffen we Marco Minnemann, die onlangs nog in De Boerderij was te zien met Eddie Jobson; op toetsen - Gary Husband (bekend van werk met o.a. Billy Cobham, Allan Holdsworth en Level 42), blaasinstrumenten - Theo Travis (o.a. The Tangent en Soft Machine Legacy), Nick Beggs - basgitaar, Stick (Steve Hackett, Iona) en Aziz Ibrahim  (Simply Red, H band).

LIVE-TIP
Arena - Fool's Gold (edit)
Van “Arena Edits” (Verglas Music, 1996)
De progressieve rockband Arena werd in 1995 opgericht door Clive Nolan (o.a. Pendragon) en Mick Pointer (ex-Marillion). In 16 jaar heeft de Britse formatie een vaste plek veroverd in de eredivisie van de symfonische rock. Naast Pointer op drums en Nolan op toetsen, bestaat Arena verder uit John Mitchell op gitaar, John Jowitt op basgitaar en zanger Paul Manzi. Manzi, bekend van onder andere The Oliver Wakeman Band, nam vorig jaar het stokje over van Rob Sowden. De muziek van Arena kan het beste omschreven worden als neoprog. Veel stevige rockpassages zitten in de nummers verwerkt. Begin november zal het nieuwe album “The Seventh Degree of Separation” op de markt verschijnen. Het optreden dat Arena op 19 november in De Boerderij in Zoetermeer zal geven, staat dan ook in het teken van deze nieuwe plaat. Het voorprogramma zal worden verzorgd door PBII. Wij draaien een speciale versie van “Fool's Gold” van een gelimiteerde uitgave, “Arena Edits”, met zang van Paul Wrightson.

HERUITGAVE
Rafferty, Gerry - Instrumental Intro
                          - Baker Street (original demo)
                          - Waiting For The Day
                          - Instrumental Outro
Van "City To City - 2CD Collectors Edition" (United Artists Records/EMI, 1978 / EMI, 2011)
Begin vorig jaar werkte Gerry Rafferty aan een speciale editie van zijn klassieker City To City. Daarvoor zocht hij ondermeer een aantal originele demo's bij elkaar, terwijl tegelijkertijd Rab Noakes, singer/songwriter, vroeg lid van Stealers Wheel en Lindisfarne en te horen op Rafferty's solodebuut "Can I Have My Money Back", bezig was met de liner notes. Door omstandigheden werd de release uitgesteld en toen op 4 januari dit jaar Rafferty overleed, kwam het project in een heel ander daglicht te staan. Onlangs verscheen de plaat dan toch. De originele demo's zijn een mooie aanwinst, omdat ze tonen dat bijvoorbeeld de saxofoonsolo van “Baker Street” wel degelijk door de Schot was geschreven; boze tongen beweerden dat saxofonist Raphael Ravenscroft het thema had bedacht. Andere extra's zijn het oorspronkelijke, brutale hoesontwerp, een tweetal mini-instrumentaaltjes, de B-kant van “Baker Street” en een vroege studioversie van een nummer van “Night Owl”. Een informatieve recensie van deze heruitgave is te vinden op http://markattheflicks.blogspot.com/2011/09/city-to-city-by-gerry-rafferty-review.html

NIEUWS
Bruford - Forever Until Sunday
Van "Rock Goes To College" (Winterfold, 2007)
In december brengt uitgeverij Foruli een zeer gelimiteerde en zeer exclusieve en uiteraard ook zeer prijzige versie uit van Bill Brufords The Autobiography. Speciaal zijn vooral de twee 10" platen met nooit eerder verschenen werkversies van deze legendarische drummer. Meer informatie is te vinden op http://foruli.co.uk/books/bill-bruford-the-autobiography/7 . Wij draaien een nummer van de CD-versie van het in 2006 op DVD verschenen Rock Goes To College, waarop een TV-optreden uit 1979 staat met zijn band Bruford, waarin onder andere Allan Holdsworth en Dave Stewart speelden. Vreemd genoeg zijn de eerste twee nummers van het concert, toen de camera's nog niet liepen, maar waarvan wel audio-opnames bestaan, niet aan deze uitgave toegevoegd. http://www.billbruford.com/music/winterfold.php

VAN EIGEN BODEM
Par Example: Flarepath
Van "Pharos" (1989, Quantum Records, 2004)
Par Example was een duo dat muziek maakte dat eigenlijk meer in het Sonolab hoort, maar door de duidelijke progressieve elementen toch ook een plekje in Xymphonia verdient. Ton Haring en Eric van Baaren gebruikten naast instrumenten als ARP, Moog, Korg en Roland-synthesizers ook een elektrische gitaar en dat is zeker in het openingsnummer Flarepath goed te horen. Tevens werd er in een later stadium nog een drummer aan de bezetting toegevoegd. Ze produceerden vier, deels door SymInfo besproken tapes, waarvan er uiteindelijk twee later op CD werden gezet, uiteraard in geremasterde vorm.


Sunday 16 Oktober 2011 Show No. 964

NIEUW
Magenta – The Beginning Of The End
               –  Turn The Tide
"Chameleon" (Tigermoth Productions, 2011)
Magenta presenteert zich hier als een drieëenheid, bestaande uit toetsenist Rob Reed, zangeres Christina Booth en gitarist Chris Fry. Drummer Kieran Bailey was blijkbaar op sessiebasis betrokken bij dit vijfde studioalbum. Waar de groep in het verleden soms wel een half uur nodig had voor één compositie, is "Chameleon" gevuld met compacte stukken, die er meestal het tempo flink inhouden. Het 10 minuten lange slotnummer "Red" en "Turn The Tide" presenteren de meer statige en meeslepende kant van de band. "Turn The Tide" is een mooi opgebouwde ballade, met bovendien zowel fraai gevoelig gitaarspel als dromerig synthesizerspel, dat doet denken aan Genesis' "Entangled". "The Beginning Of The End" is een van die rockende tracks, die overigens wel degelijk duidelijk symfo-nummers zijn. Ook de Yes-invloeden zijn niet weg. Luister maar eens naar de zeer Steve Howe-achtige solo van Chris Fry. Zie: http://www.magenta-web.com/ .

NIEUW
Kleinert Trio, Tim     - That's The Ticket
                                   - Lifting Off - Intro
                                   - Lifting Off
Van "Free Passage To Now" (Covariance, 2010 - CDBaby)
Tim Kleinert is een Zwitserse toetsenman, die zowel in de elektronische en dancemuziek als de jazzrock/fusion actief is. "Free Passage To Now" is zijn debuut met een eigen trio. Hierop bespeelt hij voornamelijk analoge synthesizers, waardoor de vriendelijke jazzrock een duidelijk symfonisch karakter heeft. Vooral het Moog-achtige sologeluid is hierbij doorslaggevend. Manfred Mann komt hierbij in gedachten, maar ook Kit Watkins. Een aangenaam album voor de liefhebbers van toetsengerichte fusion. Website: http://www.timkleinert.com/ .

NIEUW
Wolfendale -  Fixer
Van "Foghorn" (V2, 2011)
De nieuwe Nederlandse groep Wolfendale wordt behoorlijk gepusht en was al te gast bij De Wereld Draait Door. De heren kennen elkaar uit de film-en animatiewereld in de regio Eindhoven en bleken een gedeelde muzikale interesse te hebben. Niet gek dus dat men heel veel met sfeer bezig is. Bij het intro van de plaat denk je zowaar met The Dutch Alan Parsons Project te maken te hebben. De titel "Vulture" kán dan ook geen toeval zijn... Wel knap om te debuteren met een zó gedetallieerd geproduceerd album als dit. Met een veelheid aan instrumenten, waaronder veel akoestische (blazers, vibrafoon, cello, etc) alsmede reverb-gitaar en Rhodes, worden uiterst weldadige, ruimtelijke sferen gecreëerd. En daar blijft het niet bij, want ook op compositorisch gebied hoeven deze heren niets meer te leren. Petje af. Zie http://www.wolfendalemusic.com/ .

NIEUW
Meridian Voice - Hacker
                          - For Eddie
Van "Atypical Symmetry" (Eigen Beheer, 2010 - CDBaby)
Vorig jaar besteedden we aandacht aan Lo-Fi Resistance's debuut album "A Deep Breath", een energieke moderne progplaat waaraan onder andere leden van Spock's Beard en King's X meededen. Creatief brein was gitarist Randy McStine, terwijl veteraan-toetsenman Lloyd Landesman één van de andere gasten was. Dit duo had kort daarvoor meegewerkt aan het debuut  van het instrumentale proggezelschap Meridian Voice, getiteld “Atypical Symmetry”. Deze band was al eind jaren '80 opgericht, maar pas na de heroprichting in 2005 volgde een CD. De muziek kun je omschrijven als een AOR-vorm van jazzrock: melodieus, pakkend, optimistisch en toch met de nodige diepgang. Meridian Voice ambieert veel meer de rock-kant van de jazzrock dan gebruikelijk. http://www.meridianvoicenyc.com/ .

NIEUW
Equilibrio Vital - Retorno
Van "Retorno" (Musea, 2010)
Vette Krent in iO Pages 103: "Het Venezolaanse Equilibrio Vital bestaat al sinds eind jaren '70. het enige oerbandlid in de huidige bezetting is componist Guillermo Alberto González (gitaar, cuatro - een traditionele Venezolaanse ukelele - fluit, sax en zang). Dit is het eerste nieuwe materiaal sinds 1990. Het bevat redelijk korte composities, waaronder slechts één vocaal nummer. Instrumentaal maakt de groep een fantastische indruk. De stijl ligt tussen Camel en het Bahreinse Osiris, maar het veelvuldige gebruik van akoestische gitaar en het geluid van de cuatro voegen latin-invloeden toe. "Retorno" is een zeer melodieus album waarop alle muzikanten hun talenten laten horen. Het bandgeluid wordt vnl. gedragen door fluit en akoestische gitaar, maar ook elektrische gitaar en toetsen dragen bij aan het boeiende groepsgeluid. Met "Impressions Of India" is voor een prachtige finale met synth en el. gitaar gezorgd. Equilibrio Vital verovert hiermee een plaats in de top van de Zuid-Amerikaanse symfo." (Leo Hoekstra) Naast Camel en Osiris zouden we ook het Braziliaanse Sagrado willen noemen. De productie is wel een tikje ouderwets, maar wel warm en typisch Zuid-Amerikaans. Je denkt naar een jaren '80 album te luisteren uit die contreien. Zie ook: http://www.myspace.com/equilibriovital .

LIVE-TIP
The Watch - Shining Bald Heads
Van “Vacuum”  (Lizard, 2004)
De Italiaanse vijfmansformatie The Watch is op dit moment op tournee met een show waarbij het klassieke Genesis album “Selling England By The Pound” in zijn geheel wordt vertolkt. The Watch maakte overigens 4 studio-albums met eigen werk.  De muziek op die albums refereert heel nadrukkelijk aan de klassieke prog-rock uit de jaren ’70, en dan met name aan Genesis, toen Peter Gabriel de zanger was. Dit wordt mede in de hand gewerkt door het gebruik van heel veel authentieke instrumenten en vintage apparatuur uit die periode. Daarbij komt ook dat de charismatische zanger Simone Rossetti als twee druppels water klinkt als genoemde Peter Gabriel. Het eerste optreden uit de reeks vindt plaats in het Asta Theater te Beek, als onderdeel van een Tribute Night, tijdens welke ook de Supertramp-coverband Canonball zal aantreden. Op zondagmiddag 30 oktober herhaalt The Watch deze zogenaamde 'Green Show' in W2 in Den Bosch. Website: http://www.myspace.com/thewatchmusic .

NIEUW
Kimball (Bobby) & Jimi Jamison - Chasing Euphoria
Van "Kimball Jamison" (Frontiers Records, 2011)
Twee voormalige zangers van twee van de grootste A.O.R.-instituten vinden elkaar hier: ex-Toto-zanger Bobby Kimball en ex-Survivor-zanger Jimi Jamison. Voor het Italiaanse Frontiers maakt het duo een plaat met wat anonieme begeleiders, gevuld met voor hun geschreven materiaal van de hand van o.a. Richard Page (Mr. Mister), John Waite (Babys, Bad English) en Jim Peterik (oud-collega van Jamison bij Survivor). Van Pride Of Lions weten we dat Peterik nog steeds het vermogen heeft enorm catchy, energieke en opbeurende songs te schrijven, met extreem, euh, euforische refreinen. Zijn "Chasing Euphoria" springt er dan ook uit op dit degelijke, recht-door-zee A.O.R.- album zonder verrassingen. Zie http://www.jimijamison.com/flash.html en http://www.bobbykimball.com .

LIVE-TIP
IQ - Tunnel Vision
Van “Subterranea” (Giant Electric Pea, 1997)
Aanstaand weekend is het zover: 'The Official IQ30 European Weekend Celebration'. De eerste dag, zaterdag 22 oktober, wordt het complete, legendarische dubbelalbum “Subterranea” gespeeld. De tweede dag, zondag 23 oktober, zal IQ vanaf 19.30 uur een 'best of'-show geven, met tal van verrassingen, zelden gespeelde nummers en andere rariteiten. IQ werd in 1981 opgericht door gitarist Mike Holmes, nog immer lid van de jarige groep. Groot commercieel succes wist de band nooit weten te behalen, maar door de jaren heen is wel een trouwe en fanatieke schare aanhangers opgebouwd.

LIVETIP
Wishbone Ash - The Pilgrim
Van "Argus" (MCA, 1972 / Island-Universal, 2007)
Op 13 en 14 januari 2012 treedt Wishbone Ash weer eens op in Nederland en wel in De Boerderij te Zotermeer en in De Pul in Udenn. De Engelse band zal altijd geassocieerd worden met zijn dubbele gitaarsolo's, die op het album "Argus" uit 1972 het meest effectief te horen zijn. Deze klassieker werd in 2007 als Deluxe Edition opnieuw uitgebracht, waarop uiteraard veel bonusnummers te vinden zijn. Eén daarvan is een live-uitvoering van “The Pilgrim”, oorspronkelijk afkomstig van het tweede album "Pilgrimage" uit 1971. Deze in 1972 opgenomen versie verscheen aanvankelijk alleen op de promotie-EP "Live In Memphis". Het is interessant om in de gitaarpartijen ritmische elementen te horen die King Crimson enkele jaren later zou gebruiken in zijn “Discipline”-periode. Website: http://wishboneash.com/ .

LIVE-TIP
Pat Travers - I'd Rather See You Dead
Van het dubbelalbum “The Essential Collection” (Universal, 2004), oorspronkelijk van het album
“Black Pearl” (1982, heruitgave: Cherry Red, 2008)
Patrick Henry "Pat" Travers (Toronto, Canada, 1954) werd in zijn jonge jaren beïnvloed door gitaarvirtuozen als Jimi Hendrix, Jef Beck, Eric Clapton en Jimmy Page. Na eerst in Canada en de VS actief te zijn geweest als gitarist bij de oude rocker Ronnie Hawkins vertrok Travers naar Londen waar hij in 1976 zijn eerste eigen album “Pat Travers” opnam. In de loop der jaren ontwikkelde Travers zijn eigen gitaarstijl, met sterke klassieke bluesinvloeden. Pat Travers heeft al heel wat albums op zijn naam staan, zoals het onlangs in eigen beheer verschenen “Fidelis”. Op 22 oktober, ofwel zaterdag aanstaande is de Canadees in Atak, Enschede.  Website: http://www.pattravers.com/ .

NIEUW
Anubis Gate -World In A Dome
Van "Anubis Gate" (Nightmare Records, 2011)
"Anubis Gate" is geen debuut, wat je bij een dergelijke album-titel wellicht zou verwachten, maar al het vijfde album van de gelijknamige Deense groep die zichzelf omschrijft als 'prog-powermetalband'. Het viertal heeft een gelaagd werkstuk afgeleverd, dat inderdaad een uitgebalanceerde mengeling van prog en power is. "World In A Dome" is de meest ingenieuze en dynamische compositie van het album: melodieus, met effectieve tempowisselingen en goed gebruik van spannings- en sfeerelementen. Ook dit is weer een band met een 'gewone' zanger. Binnen de (prog)metalwereld lijken schreeuwers en gillers op hun retour, om over grunters maar te zwijgen. Een knap geproduceerde plaat die een breed publiek moet kunnen aanspreken. Zie: http://www.anubisgate.com/ .

HERUITGAVE
Home -  The Alchemist
Van "The Alchemist" (CBS, 1973 / Esoteric Recordings, 2011)
Dit is het derde, laatste en meest ambitieuze album van de Britse groep Home. Een verhalend conceptalbum, bestaande uit in elkaar overlopende tracks. De muziek is niet heel symfonisch; toetseninstrumenten spelen een bijrol. Wel zijn de gitaarpartijen bijzonder gearrangeerd en fraai vervlochten. De vocalen doen wat denken aan Amerikaanse Westcoast-bands. Een wat progressievere variant op Wishbone Ash is wellicht een goede omschrijving. Die naam noemen we niet zomaar: gitarist/tweede zanger Laurie Wisefield zou meteen na het opdoeken van Home toetreden tot Wishbone Ash en tot 1996 blijven. Minder voor de hand liggend is de stap van bassist Cliff Williams: die werd in 1977 lid van de Australische hardrockgroep AC/DC en is dat nog steeds. Dit titelnummer is verreweg het langste nummer van de plaat, al lijkt het opgebouwd uit meerdere brokstukken. Het is zowel tekstueel als muzikaal een sublimatie van al het voorgaande.

NIEUW / COLLECTORS' ITEM
Riverside       - Us
                        – Acronym Love
Van “Reality Dream Trilogy” (Mystic Production, 2011)
(oorspronkelijk van de EP “Voices In My Head” (Mystic Production, 2004 / InsideOut, 2006)

Nadat in 2004 van het Poolse Riverside het debuutalbum “Out Of Myself” verscheen, kwam de band bij platenmaatschappij InsideOut onder contract. In 2005 kwam het tweede album “Second Life Syndrome” uit. In de tussentijd was in Polen al de EP “Voices In My Head” verschenen, om hongerige Poolse fans van nieuw materiaal te voorzien. InsideOut bracht de EP twee jaar later ook buiten Polen uit. Nadat in 2007 met het derde volwaardige album “Rapid-Eye Movement” de zogenaamde “Reality Dream”-trilogie compleet was, kon een boxset niet lang meer uitblijven. En die kwam er ook, zij het opnieuw alleen lokaal in Polen. Het is een  6 CD-box geworden, met naast de albums ook materiaal van EP's en veel speciale live-uitvoeringen . De geplande nummers zijn van de door ons tot nu toe genegeerde EP Voices In My Head”. Via de website van Riverside is de box overigens ook hier gemakkelijk te verkrijgen: http://www.riversideband.pl/en/discography/other/reality-dream-trilogy .


Sunday 09 Oktober 2011 Show No. 963

IN HET NIEUWS
Journey – Be Good To Yourself
Van de bonus disc bij “Revelation” (Frontiers, 2008)
Onlangs verscheen (voor de afwisseling ) de verzamelaar “Journey's Greatest Hits Vol. 2” bij Journey's voormalige label Columbia. De compilatie bestaat uit singles, maar ook de betere album tracks en wat interessante rarities uit de periode 1978 tot 1996. Ofwel de tijd met Steve Perry. Officiële site:  http://www.journeymusic.com/ . We draaien nu een nummer uit die periode (van “Raised On Radio” (1986), maar dan opnieuw ingespeeld, met zang van de huidige zanger, Arnol Pineda, zoals te vinden op de bonus disc bij de exclusieve limited edition van “Revelation”.

NIEUW
Airbag - Never Coming Home
Van "All Rights Removed" (Karisma Records, 2011)
Twee jaar na het verrassingssucces van debuut "Identity" is de Noorse groep terug met opnieuw een album waar de invloeden (Pink Floyd en Porcupine Tree-toen-Porcupine Tree-nog-heel-Floydesk-was) vanaf spatten. Voor het lange slotstuk "Homesick" is het maar goed dat 'alle rechten zijn verwijderd' zijn (vrij naar de titel), want Airbag recyclet hier de "Empty Spaces"-lick van Pink Floyd, waar Porcupine Tree al "Voyage 34" omheenbouwde én verderop ook nog vrijwel letterlijk een stuk "Shine On You Crazy Diamond". Zwaar onder invloed van David Gilmour of niet, het gitaarwerk blijft onweerstaanbaar en de gecreëerde sferen laten je heerlijk wegzweven, óók in het kortere "Never Coming Home". Website:  http://www.airbagsound.com/

NIEUW
Gabriel, Peter &  The New Blood Orchestra - The Rhythm Of The Heat
                                                                        - Intruder
Van "New Blood" (Real World, 2011)
Dezelfde arrangeur die de “Scratch My Back”-arrangementen schreef, John Metcalfe, bewerkte ook een uitgelezen selectie van eerdere albums voor zang en orkest, opnieuw zonder ook maar één rock-instrument. Deze werden als tweede set gespeeld tijdens de "Scratch My Back"-tournee. Nu zijn ze ook vastgelegd in de studio. Meest verbazingwekkend is hoe “Rhythm Of The Heat” (van PG4) nu uit de verf komt. Want hoe speel je in vredesnaam zo'n ritmisch nummer met vooral veel violen? Nou, door kleine ritmische patroontjes te strijken, te plukken of te hameren, als het moet zelfs te kloppen op het hout van het instrument. En het werkt fantastisch! Daarnaast gaan Gabriels uithalen door merg en been. Ook uiterst dynamisch (van héél zacht tot voluit bombastisch) is de orkestrale versie van "Intruder" (oorspronkelijk van PG3). Binnenkort volgt een registratie van de al aangehaalde tournee, op CD, DVD en Blu-Ray. Zie: http://petergabriel.com/ .

NIEUW
Residents Of The Future (featuring Yuval Ron)    - Prelude
                                                                                  - Greetings, Earthling
Van "Residence Of The Future" (Ma.Ra.Cash Records/Electromantic Music, 2010)
Een paar jaar geleden trok de EP “Futuristic Worlds Under Construction” van het Israëlische Yuval Ron & Residents Of The Future onze aandacht, vooral door de cover van Allan Holdsworths “Looking Glass”. In 2006 volgde de deels gratis downloadbare DVD “Live At Klaipeda International Jazz Festival 2006”. Vorig jaar verscheen in eigen beheer en via het Italiaanse “Electromantic Music” van toetsenlegende Beppe Crovella onder iets gewijzigde groepsnaam de eerste volwaardige langspeler, “Residence Of The Future”. De gitarist/componist Ron laat zijn voorliefde voor Holdsworths melodieuze spel nog steeds weerklinken, maar de composities vertonen wel degelijk een eigen identiteit. In de symfonisch getinte jazzrock staat het veelzijdige gitaarspel centraal, maar er zijn ook fraaie toetsenpartijen, enkele vocale bijdragen en licht spacy . Meer informatie is te vinden op http://www.rotf.us/

NIEUW
Amos, Tori - Star Whisperer
Van "Night Of Hunters" (Deutsche Grammophon, 2011)
oor het prestigieuze klassieke label Deutsche Grammophon maakte de zangeres/pianiste/songschrijfster, die op zeer jonge leeftijd het conservatorium bezocht, een liedcyclus. De stukken samen vertellen een mysterieus verhaal en zijn gebaseerd op klassieke composities. Sommige beroemd en overbekend (zoals "Gnossiennes" van Satie), andere zullen alleen bij de doorgewinterde klassiek een lampje doen branden. Amos wordt bijgestaan door een strijkkwartet en een houtblazerskwintet - het geheel heeft derhalve een klassieke kamermuzieksfeer. In sommige songs is naast Tori de stem van haar dochter Natashya Hawley te horen. "Star Whisperer" is gebaseerd op het andatino uit Schuberts pianosonate in A, D959 . Website: http://www.toriamos.com/ .

(HER)NIEUW(D)
Soniq Circus: Shadow Dance
Van "Reflections In The Hourglass" (Progress Records, 2011)
De tweede cd van het Zweedse Soniq Circus ging enige weken geleden al bij ons in première. “Reflections In The Hourglass” blijkt een weldoordacht conceptalbum, waarbij teksten, artwork en muziek mooi hand in hand gaan. De zang is met name in de rustige passages wat vlak, maar weet in de meer emotionele passages meer indruk te maken. Instrumentaal gebeurt er van alles, wat bij het beluisteren als achtergrondmuziek kan irriteren. Met het tekstboekje in de hand en de hoofdtelefoon op werkt het echter wel degelijk. Muzikaal begeven de Zweden zich ergens tussen Kansas, Uriah Heep, Saga, Marillion en het melodieuze van Dream Theater. “Shadow Dance” kan beschouwt worden als de sleuteltrack van het album. Zie http://www.soniqcircus.com/ .

OPENER
It Bites - Ghosts
Van het album “The Tall Ships” (InsideOut, 2008)
“Deze in 1982 opgerichte band heeft onder progressieve symfofans een enorme status. De prachtige, sfeervolle (vaak bombastische) melodieuze songs laten een mix horen van Alan Parsons, Cannata, Yes, Asia, Kino, Arena en Marillion. De productie is perfect. Nog steeds maakt It Bites hele mooie wel/niet toegankelijke en wel/niet complexe muziek." (André Methorst, Aardschok; cijfer: 93/100) Er is een aankondiging geweest dat It Bites deze week in De Lakei in Helmond zou optreden, maar dat gaat niet door. Zie: http://www.itbites.com/index.html .

CONCERTTIP
Albers, Eef -  Bulgaria
Van "Birds Of The Night" (Goldfish Records, 1996)
Een aantal bijzondere genre-overschrijdende - of misschien liever genre-overstijgende - gitaristen doet Enschede aan komende week. Maandagavond Corrie en De Grote Brokken op de campus van de UT, met zowel Corrie van Binsbergen als Wouter Planteijdt (van Sjako!). Vrijdagavond 14 oktober treedt Eef Albers op bij Jazzpodium De Tor in Enschede, met toetsenist Jasper van 't Hoff. Beiden zijn geboren in Enschede en beiden groeiden uit tot nationale en internationale jazz- en jazzrockmuzikanten van naam. "Bulgaria" is een bijzonder fraaie jazzrock-gitaarinstrumental vol warm en meeslepend spel van de meester op een atmosferisch muzikaal bed. Zie http://www.jazzpodiumdetor.nl/programma/Jasper_van_t_Hof__Eef_Albers/ .

LIVE-TIP
Moon Safari - Doorway 
Van het album “A Doorway To Summer” (eigen beheer, 2005)
Door Flower Kings-toetsenist Tomas Bodin geproduceerd debuut van jonge Zweedse symfonische rock. Net als The Flower Kings heeft Moon Safari iets positivistisch in zich, wat zich uit in vele welluidende melodieën, die als warme golven over elkaar heen buitelen. En net als de oudere collega's is de jaren '70-stijl van Yes een belangrijke invloed. Ook het instrumentengebruik (rickenbacker bas, veel Moog-synthgeluiden) draagt daar aan bij. Én de lengte van de nummers. Moon Safari is één van de optredende bands op Progfarm 'the final edition', op 5 november in De Harmsdobbe te Bakkeveen. Andere optredende bands zijn Harvest, Introitus, Toxic Smile en natuurlijk Flamborough Head, de organiserende band. Het eerder aangekondigde Wobbler komt dus niet, daar komt juist dit Moon Safari voor in de plaats.

I.M. DAVID BEDFORD
Op 1 oktober overleed op 74 jarige leeftijd David Bedford, een veelzijdige muzikant en componist die ook in de progressieve rockwereld een belangrijke rol heeft gespeeld. Ter ere daarvan een drietal nummers, waaraan de Engelsman heeft bijgedragen.

Dandy, Will & The Dandylettes - Sonny Boy
Van Lol Coxhill's "Ear Of Beholder" (Dandelion, 1971, Esoteric Recordings, 2011)
Will Dandy & The Dandylettes was net als The Coxhill Bedford Duo een samenwerkingsverband met de aan de Canterbury scene verbonden saxofonist Lol Coxhill en componist/muzikant David Bedford. Hun muziek hield het midden tussen het humoristische music hall repertoire en jazz. De evergreen “Sonny Boy” is zo'n melancholiek stukje muziek, waarin zelfs een Mellotron opduikt. Het is te vinden als bonusnummer op het ondanks door Esoteric Recordings heruitgebrachte debuut “Ear Of Beholder” van Lol Coxhill.

Bedford, David - The Phaeacian Games
Van "The Odyssey" (Virgin, 1976)
“The Odyssey” was Bedfords vierde soloplaat, waarop hij een veelheid aan toetseninstrumenten gebruikte. Er werd aan meegewerkt door onder andere de gitaristen Mike Oldfield en Andy Summers. Juist vorige maand verscheen een CD met een registratie van een live-uitvoering ervan, zoals u drie weken terug bij ons kon horen. Overigens stamt de eerste plaat waaraan zijn naam mede is verbonden uit 1968. Dat betrof een modern klassieke compositie. Zie voor info over zijn klassieke werk: http://www.impulse-music.co.uk/davidbedford/ .

Camel - Dunkirk
Van "A Live Record" (Decca, 1978 / 2002)
In 1975 schreef David Bedford de orkestrale arrangementen voor Camels derde plaat “Music Inspired By The Snow Goose”. Datzelfde jaar werd het werkstuk ook live uitgevoerd en wel met The London Symphony Orchestra onder leiding van diezelfde Bedford. Andere artiesten uit de rockwereld waarmee hij werkte waren A-Ha, Billy Bragg, Camel, Elvis Costello, Frankie Goes to Hollywood, Madness, Andy Summers, Alan White Robert Wyatt. Verder zat hij in Kevin Ayers And The Whole World, waarin als bassist Mike Oldfield eveneens zitting had. Met diezelfde Oldfield werkte hij intensief samen op diens “The Orchestral Tubular Bells”, “The Orchestral Hergest Ridge” en de soundtrack “The Killing Fields”.

LIVE-TIP
Sylvan - Vapour Trail
Van “Force Of Gravity” (Progrock Records, 2009)
Sylvan treedt op 15 oktober op in de Pul te Uden, met als voorprogramma het Nederlandse PBII. Al vanaf 1999 weet  Sylvan de luisteraar recht in het hart te raken met hun albums. Het  zijn de  intense emoties die het hem keer op keer doen. “Force of Gravity” is het zevende werkstuk van deze uit Hamburg afkomstige band. De afsluiter “Vapour Trail” heeft alle kenmerken waar Sylvan voor staat. In januari verschijnt een nieuw album, “Sceneries”, waar nu al een speciale versie van te bestellen is via http://www.sylvan.de/sylvan_web/news_e.html .


Sunday 02 Oktober 2011 Show No. 962

OPENER – OBSCUUR
Ego On The Rocks – Asylum
van “Acid In Wonderland” (Jupiter Records, 1979)
Na uity Eloy te zijn gestapt in 1979 besloten Jurgen Rosenthal (ook ex-Scorpions) en Detlev Schmidtchen om samen verder te gaan en al snel was er nieuwe muziek geschreven. De bedoeling was om spannender muziek te gaan maken dan ze bij Eloy konden doen. Het resultaat is een rare plaat vol met spoken word samples, neo-psychedelica en toen hippe New Wave-trekjes. Zo zijn er  hints naar Talking Heads te bespeuren. Ego On The Rocks hield het bij deze ene plaat...

NIEUW
Man On Fire - In A Sense...
                        - The Projectionist
Van "Chrysalis" (10T Records, 2011)
Zes jaar na het behoorlijk ambitieuze “Habitat” komt Man On Fire, de band rondom toetsenman/zanger Jeff Hodges, bassist/gitarist Eric Sands en tekstschrijver Steve Carroll met het ietwat luchtiger “Chrysalis”. De bezetting is verder geheel gewijzigd, dus geen Adrian Belew en David Ragsdale meer. Wel weer een violiste en dit keer ook een trompettiste en tweede zangeres. Gebleven zijn de diep zoemende bassen, hoewel minder nadrukkelijk in de Mick Karn-stijl, en gepassioneerde vocalen. Man On Fire maakt moderne progressieve rock met diverse originele twists en geluidscollages. Website: http://www.manonfireband.com/

NIEUW
Agents Of Mercy –  Quiet Little Town
                             –  Citadel
Van "The Black Forest" (Foxtrot Records, 2011)
Met zijn nieuwe band Agents Of Mercy houdt de Zweedse gitarist/componist/producer Roine Stolt er al een even gestaag release-schema op na als daarvoor met The Flower Kings. Muzikaal zijn de verschillen niet levensgroot, het verschil is vooral merkbaar op toetsengebied. De synths worden namelijk hier beroerd door fusionvirtuoos Lalle Larsson. Compositorisch heeft Stolt dus de touwtjes ook hier in handen; "Quiet Little Town" is één van de twee door zanger Nad Sylvan aangedragen composities. Het heeft een wulpse cadans, wat uitnodigt tot fijne instrumentale speldenprikken door zowel Stolt, Larsson als bassist Jonas Reingold. Het energieke en krachtige "Citadel" is wel van Stolt, maar bevat wél een waanzinnige toetsensolo van Lalle Larsson. Van de Agents Of Mercy-albums is deze het meest een eenheid, waarmee ook het van Stolt bekende eenheidsworstsyndroom op de loer ligt. De invulling van vooral Larsson voorkomt dit deels. http://www.agentsofmercy.com/

NIEUW
Anubis – The Holy Innocent
Van “A Tower Of Silence” (eigen beheer, 2011)
Anubis is een neoprogband uit Australië. “A Tower Of Silence” is het tweede groepsalbum en het blijkteen heerlijk schijfje neoprog. Anubis is ontstaan in 2004 met als doel een concept plaat te produceren. In 2009 komt het debuut uit, dat al veel positieve recensies kreeg. Deze opvolger is wederom een concept plaat. De groep doet niet onder voor een band als Sylvan en steekt invloeden niet onder stoelen of banken: jazeker, Pink Floyd, Marillion en IQ. Het openingsnummer is meteen een 17 minuten durend epos. Hoogtepunt van deze plaat is echter wel “The Holy Innocent”. Website: http://www.anubismusic.com/ .

NIEUW
Durant, Jon: Forbidden Ardor
Van "Dance Of The Shadow Planets" (Alchemy Records, 2011)
Vier jaar na zijn laatste plaat “Flood” heeft Jon Durant op zijn eigen naar een album van David Sylvian genoemde Alchemy Records een nieuw album uitgebracht, zijn zevende inmiddels. Vergeleken met zijn vorige werkstukken kan gesteld worden dat de sfeervolle, zogenaamde Cloud Guitar-partijen enigszins plaats hebben gemaakt voor een mooie, cleane gitaarsound. Tevens heeft Durant de hulp ingeroepen van een tweede solist en wel violiste Caryn Lin, die in het verleden ook bij Alchemy Records zat. Dit duo wordt op een bijzonder open manier begeleid door het rustige fretloze basspel van Colin Edwin van Porcupine Tree en het percussiewerk van Jerry Lake. Laatstgenoemde gebruikt allerlei exotische percussie in plaats van een reguliere drumset. Dit alles maakt van “Dance Of The Shadow Planets” een bijna ECM-achtig ambient werkstuk. Website: http://www.jondurant.com/

HERNIEUWDE AANDACHT / LIVE-TIP
Kayak – Credible Lie
"Anywhere But Here" (Write On Productions, 2011)
Dit eerste Kayak-album na de dood van Pim Koopman is opgedragen aan hem.  Net als voorganger "Letters From Utopia" is het een liedjesplaat, met vrij korte symfopopsongs. Waar op die dubbel-CD nog enkele echt als 'prog' te betitelen composities stonden, zal de symfo-liefhebber met de opvolger meer moeite hebben. Het album is namelijk stilistisch breder dan welk Kayak-album dan ook, van de bijna-metal van "Most Underrated Band In The World" tot de folkpop van "Wherever She Goes" tot het chanson-achtige titelnummer. Site: http://www.kayakonline.nl/home.html .

LIVE-TIP
Introitus - Restless
Van het album “Elements” (Progress Rercords, 2011)
Introitus is een Zweedse band rondom toetsenman Mats Bender en zijn zingende vrouw Anna Jobs Bender, en heeft niets te maken met de gelijknamige blackmetalgroep. De echtelingen zijn bepaald geen muzikale groentjes en Mats is al zo'n 30 jaar muzikaal bezig met het schrijven en uitvoeren van symfonische rock. Ook op "Elements" zijn passages te vinden die al lang geleden zijn gecomponeerd. De rest van de groep is een generatie jonger - er zitten ook twee Bender-kinderen in de line-up. "Elements" klinkt over het algemeen wat steviger dan "Fantasy", dat door ons nog met Flamborough Head werd vergeleken. En misschien daarom ook wel dat de groep op de laatste editie van Progfarm speelt, op 5 november in de Harmsdobbe te Bakkeveen. Zie: http://www.introitus.se/ .

LIVE-TIP
Anekdoten – Prince Of The Ocean
van “A Time Of Day” (Vemod, 2007)
Het Zweedse Anektdoten bracht “A Time Of Day” uit in 2007 en dat is nog steeds het meest recente album. Dus hoog tijd voor nieuw materiaal. De groep is op tournee en speelt aanstaande dinsdagavond in Zoetermeer, dus we zijn hoopvol dat er ook snel een nieuw album op stapel staat.We doen het nu nog met een nummer van “A Time of Day” - een van de rustigere nummers van de band: “Prince Of The Ocean”. Website: http://www.anekdoten.se/ .

LIVE-TIP
Corrie En De Grote Brokken - Een Opening Is Een Gat
Van "Corrie En De Grote Brokken" (VIA, 1997)
Op 10 oktober is deze 12-koppige band rond gitariste Corrie van Binsbergen in Enschede te aanschouwen op de Jazzdag van JPD en Vrijhof Cultuurcentrum, op de campus van Universiteit Twente. De band presenteert een afwisseling van vocale en instrumentale nummers. Voor de vocalen zijn Bob Fosko (ex-Raggende Manne) en Beatrice van der Poel (ex-Beeswamp) verantwoordelijk. In de instrumentals is Van Binsbergens bewondering voor Frank Zappa vrijwel aldoor te horen, zo ook hier. Ook de bandopstelling, met o.a. marimba en blazers, doet denken aan Zappa's bands. Zie http://www.corrieendegrotebrokken.nl/ en http://www.jpd.utwente.nl/ .

IN HET NIEUWS
Within Temptation - Where Is The Edge
Van het album “The Unforgiving” (Sony, 2011)
Within Temptation werkt aan een speelfilm! De band heeft al drie korte films gemaakt die horen bij
het laatste album "The Unforgiving". "Een speelfilm ligt in de planning", zei zangeres Sharon den Adel donderdag tijdens het Nederlands Film Festival. Ze is niet van plan in de film te spelen. "Het gaat niet over ons." Robert Westerholt, gitarist en oprichter van de band, gaat de ideeën verder uitwerken. De partner van Den Adel gaat niet mee op tournee om bij hun drie kinderen te kunnen zijn. "Zo kan hij verder werken aan de film en aan nieuwe liedjes", aldus Den Adel. Zijn vervanger is Stefan Helleblad. Die werkte al mee aan de productie van de laatste drie albums, maar is ook een talentvolle gitarist, zoals al te horen is op “The Unforgiving”. Het op het Nederlands Film Festival gepresenteerde drieluik gaat over het medium Mother Maiden dat verloren zielen de kans geeft een schuld uit het verleden in te lossen. (Novem Nieuws) Site: http://www.within-temptation.com/ .

NIEUW
TRF - The Rock Files - Despair
Van "A Life On Earth" (eigen beheer, 2011)
TRF, ofwel The Rock Files, is geformeerd rond componist-gitarist Adjan Emmen. De basis voor de muziek werd al aan het begin van dit millennium gelegd met Peter Vink (Q'65, Finch, Ayreon) in de toenmalige band Omsk, maar pas onlangs opgenomen met Emmens huidige, jonge band. Hoewel rockinvloeden en gitaren overheersen, bevatten de composities zeker progressieve elementen (PTS is een aardige referentie, HB). De zang van Jerry ten Bhömer is uitstekend en ook de overige musici weten waarmee ze bezig zijn. De productie is degelijk en helder. De teksten gaan over de ups en downs van het leven, maar ademen een positieve sfeer uit. Met Adjan Emmen heeft de Nederlandse (prog)rock er een prima gitarist bij: hij beheerst de grote klankdiversiteit van de elektrische gitaar.  Live maakt TRF gebruik van videoanimaties en over de concerten horen we veelbelovende berichten. (naar Menno von Brucken Fock, iO Pages) Zie: http://www.therockfiles.info/ .

NIEUW
Gran Turismo Veloce - Quantocamia
Van "Di Carne, Di Anima" (Lizard Records, 2011)
Tip in iO Pages 103: "Wat zijn er toch veel interessante Italiaanse bands! Deze in 2008 opgerichte band kent een sterk spanningsveld tussen rustige en bombastische stukken: de spanning trilt als het ware uit de boxen. De gepassioneerde Italiaanstalige zang kent veel emotie en expressie, maar is niet theatraal. GTV slaagt erin je de muziek ín te trekken, je mee te slepen en uiteindelijk naar grootse finales te voeren. Vooral de twee langere composities (waaronder de geplande instrumental) zijn puur progrockgenot: veel afwisseling, sterk gitaarwerk, een gevarieerd toetsengeluid en een opzwepend slot met ´antieke toetsenpracht'. Wonderschoon! Een prachtplaat en wat een debuut!" (Erik Neuteboom) " Komt er weer zo’n volslagen onbekend Italiaans bandje, is het wéér briljant. Pure neoprog, maar dan wel gemaakt met de Italiaanse charme en finesse." (Markwin Meeuws, Progwereld)  Zie: http://www.myspace.com/granturismoveloce .

HERUITGAVE
Bruce, Jack    - Into The Storm
                        - Running Through Our Hands
Van "Out Of The Storm" (RCA, 1974 / Esoteric Recordings, 2011)
Twee weken geleden draaiden we nog muziek van de heruitgave van “A Question Of Time” van Jack Bruce uit 1989. Dit keer is het de beurt aan de heruitgave van “Out Of The Storm” uit 1974, dat door velen als één van zijn beste albums wordt beschouwd. Het is een progressief getinte songmatige plaat, waarop weliswaar regelmatig jazzrockachtige passages voorkomen, maar die toch duidelijk in het teken staat van de persoonlijke teksten en eigenzinnige composities. Mark Powell zal overigens niet veel hebben kunnen verbeteren met zijn nieuwe remaster, aangezien hij deze klus ook al in 2003 verrichtte voor de heruitgave op Polydor. Website: http://www.jackbruce.com .