Sunday 27 Januari 2008 Show No. 774
Band Titel Item
   
Crest, The Thorn  

Van hun debuutalbum “Letters From Fire” (Season Of Mist, 2002)
Noorse band, waarvan de muziek eigenlijk valt te scharen onder het gothic-genre. We horen vrouwelijke zang in pakkende popsongs, begeleid door zware massieve gitaren. Dat muziek echter niet altijd in vakjes is in te delen is met dit nummer duidelijk merkbaar: behalve gothic-fans zullen tevens de meeste symfo-liefhebbers dit nummer zeker waarderen.

Ayreon Beneath the waves Nieuw
Ayreon Waking dreams Nieuw
Met opnieuw een flinke rij vocalisten en instrumentalisten maakte Arjen Lucassen wederom een muzikaal science fictionverhaal. We horen behoorlijk wat bombastische, regelmatig tegen metal aanleunende hardrock-symfo, afgewisseld met lange sferische passages op één groove en soms wat folkrockstukken. Ook horen we regelmatig synthesizer-sequencergeluiden die terug doen denken aan de eerste platen van Jean-Michel Jarre. Ook de typerende sounds van Jeff Wayne's "War Of The Worlds" denk ik een paar keer te horen opduiken. Beide gekozen stukken zijn relatief sferisch, al kent "Beneath The Waves" ook een stevig stampende passage. In dit nummer zit een heel gevoelige gitaarsolo van Arjen zelf. En in "Waking Dreams" zit een werkelijk fantastische, zeer lenige, fluïde toetsensolo van Tomas Bodin. In de rest van de song zijn de genoemde Jarre-trekjes duidelijk. Verder horen we in deze nummers Jorn Lande (weet u nog, van Ark!), Anneke Giersbergen (Aqua De Annique) en Floor Janssen (After Forever). Eigenaardig: Lande startte z'n carrière als David Coverdale-imitator, maar in het nummer "Newborn Race" doet hij een zeer treffende Phil Lynott-imitatie, wat nog weer een extra link met "War Of The Worlds" legt.
Vloeimans, Eric To Jon Nieuw

Van "Gatecrashin'" (Challenge Jazz, 2007) 
Neêrlands absolute toptrompettist ontpopt zich op dit album als onze eigen Nils-Petter Molvær of Jon Hassel. De Jon in de titel waaraan het nummer is opgedragen is natuurlijk Jon Hassel. De opbouw is typisch progressief: vanuit een sferische start wordt langzaam opgebouwd naar een bruisende climax. Tussendoor lijkt een gitaarsolo te weerklinken, maar dat zijn vast geluiden die ontstaan zijn uit de effecten van de trompet, bas (Gulli Gusmundsson) of Fender Rhodes-piano (Jeroen van Vliet).

Enid, The The magician  

van het album “An Alternative History 1” (WHD, 2007)
In Japan zijn de eerste 2 delen van “An Alternative History” op CD verschenen. Die CD's bevatten een mengelmoes van demo's, afwijkende mixen en live-opnamen. Dit nummer is opgenomen tijdens een van de eerste oefensessies van de band, toen men nog geen drummer had. Dit nummer heeft het debuutalbum niet gehaald, maar een aantal van de muzikale thema's zijn wel op latere albums gebruikt.

IQ You never will  

Afkomstig van “Dark Matter” (Giant Electric Pea, 2004). 
In de week waarin het einde van de CD-single werd verkondigd komt ook het bericht dat het Britse Primal Vinyl Records dit album van IQ op 180 grams vinyl gevat in een uitklaphoes zal uitbrengen, waarbij het er naar uit ziet dat ook andere albums van IQ in dit formaat zullen gaan verschijnen.

Sebastian Hardie Hello Phimistar / At the end

Van het album “Live In L.A .” (Avalon, 1994). 
Opgenomen tijdens het befaamde ProgFest-weekeinde in 1994. In datzelfde jaar speelde wijlen Kevin Gilbert met zijn band Giraffe een complete uitvoering speelde van Genesis' “The Lamb Lies Down On Broadway”. Dit onderhavige nummer staat overigens alleen op de Japanse versie van “Live In L.A.”. Naar verluid is de spil van deze semi-legendarische Australische band, Mario Millo, weer bezig om onder de naam Sebastian Hardie een plaat op te nemen.

   
Band Titel Item
   
Journey Can't tame the lion  

Vvan het album “Trial By Fire” ( Columbia , 1996)
Horen we op dit album nog Steve Perry, nieuwtje is dat Journey een nieuwe zanger heeft: Arnei Pieda is zijn naam. Hij komt oorspronkelijk uit de Filippijnen en zong tot nu toe in The Zoo. Zijn stem lijkt veel op Steve Perry .Op www.youtube.com is de man reeds te bewonderen. 

Kayak Freezing Nieuw
Kayak Coming up for air Live-tip
Van "Coming Up For Air" (SMH Recordings, 2008)
De nieuwe Kayak kent een hoop typische Scherpenzeel-melodieën en een stel erg sterke nummers, maar toch ook weer wat zwakkere broeders (met als dieptepunt de rijmelarij van het Alanis Morissette-achtige "Undecided") en een hier en daar wat te gelikte productie en gebrek aan angels. "Freezing" heeft dat niet! Het melodische motiefje doet sterk aan Carptree denken: een lichtelijk spookachtige melodie. In dit nummer heeft Cindy Oudshoorn van begin tot eind de lead en ze zingt op een geweldige manier de longen uit haar lijf. Wat een soul! En dan speelt Ton Scherpenzeel ook nog een heerlijke solo. De fretloze bas van Jan van Olffen had nog wel wat meer op de voorgrond gemogen. Het titelnummer is een mini-symfonie met vele tempo- en sfeerwisselingen. En een mooie wisselwerking tussen Oudshoorn en Edward Reekers. Vrijdag 1 februari in het Theaterhotel.
Metheny, Pat The truth will allways be Rerelease

Afkomstig van “Secret Story” (Geffen, 1992/ Nonesuch, 2007).
Dit album is nu opnieuw verschenen bij Metheny's huidige label Nonesuch met als bonus een schijfje met wat extra nummers (die wel aardig zijn op zich) en natuurlijk is alles opnieuw gemasterd. Nog steeds één van Metheny's allerbeste albums en dit stuk is het kroonjuweel.

Perry, John G. The art of boeing  

Van "Seabird" (Voiceprint, 1995 (opnamen stammen uit medio 1976)
“Sunset Wading”, de enige soloplaat (uit 1976) van voormalig Caravan-bassist John G Perry gaat binnenkort heruitgebracht worden op het Esoteric Label. Dat bracht ons ertoe de oorspronkelijk niet op LP, maar in de jaren '90 door Voiceprint wel op CD uitgebrachte plaat “Seabird” nog eens te beluisteren. Deze is met nagenoeg dezelfde bezetting gemaakt als “Sunset Wading”. Dat was geen onaangename bezigheid: met name het swingende vioolgeluid van Geoffrey Richardson, de flitsende Moog van Rupert Hine en Simon Jeffes strijkersarrangement doen behoorlijk aan Caravan t.t.v. “For Girls Who Grow Plump In The Night” denken. En gitarist Corrado Rustici is ook te horen! Deze Italiaanse gitarist speelde in die jaren in de progressieve jazzrockgroep Nova en verraste in 2007 met het sterke “Deconstruction Of A Postmodern Musician”.

Moonsafari We spin the world (part II)

Afkomstig van het album “A Doorway To Summer” (Blomljud (= eigen beheer), 2004). 
Binnenkort komt het nieuwe album “Blomljud” van deze Zweedse formatie uit. We zijn benieuwd
of het net zo goed word als dit sterke debuut. Dit zijn de laatste 10 minuten van een dik 24
minuten durend stuk. Er zijn invloeden te bespeuren van seventiesprog (Genesis en Yes), gecombineerd met Beatlesque melodieën. Hierdoor moeten we ook denken aan Klaatu. Er zijn door dit palet overeenkomsten met muziek van landgenoten, uiteenlopend van Ritual tot Flower Kings.

Cairo You are the one  

Van het 3e Cairo-album “Time Of Legends” (Magna Carta, 2001)
Technisch zeer goed onderlegde muzikanten, gekoppeld aan de sterke composities, bracht voor Cairo de internationale doorbraak. Vergelijkingen waren er met Yes, Dream Theater, ELP, en Genesis.

Sunday 20 Januari 2008 Show No. 773

Band Titel Item
   
Buggles Lenny  

Van "Adventures In Modern Recording" (Perfect/Carrere, 1981) 
Op youtube.com zijn allerlei opnamen te vinden van het Prince's Trust Concert 2004, dat geheel in het teken stond van Trevor Horns zilveren productiejubileum dat jaar. Het begon ooit met The Buggles, later volgden o.a. Yes, Frankie Goes To Hollywood en natuurlijk z'n eigen speeltje Art Of Noise.

GTR The hunter Nieuw

Van de DVD “GTR Live” (Warner Japan, 2008)
Volgende week komt er in Japan een live-DVD uit van GTR, opgenomen in München in 1986. Of het allemaal officieel is is maar de vraag, maar toch een leuk (75 min durend) live-document rond dit bandje, dat maar kort bestond, met de gitaristen Steve Hackett en Steve Howe en zanger Max Bacon.

Kingfisher Sky Big fish Nieuw
Kingfisher Sky Through my eyes Nieuw
Van "Hallway Of Dreams" (Suburban, 2007)
Nieuwe band van ex-Within Temptation-drummer Ivar de Graaf, hoofdzakelijk opererend in het progmetal-gebied, maar met uitstapjes naar symfo, folkrock en de sprookjesmetalsoort waar z'n roots liggen. Zangeres Judith Rijnvelds stem is minder feeëriek dan doorgaans in dat genre en heeft juist een heldere, krachtige stem. De productie is dat evenzeer, want de muziek knalt uit de speakers. De drums zitten opvallend in de mix en Ivar laat zo wel horen wie de baas is:-) Z'n sound doet me denken aan Phil Collins op "We Can't Dance" (en Nir Z op "Calling All Stations") en dat is een compliment. Zelf omschrijft Kingfisher Sky de muziek overigens als ‘progressive myth-rock,’ met Clannad, Porcupine Tree en Peter Gabriel als referenties. Clannad hoor ik soms ("Big Fish"!), Porcupine Tree (het hardere, recentere werk welteverstaan) vaker (o.a. in "Through My Eyes"), Peter Gabriel hoor ik niet terug. Wel is er zelfs ruimte voor Metallica-achtige riffs in veel songs.
Cockburn, Bruce People see through you Nieuw
Van "Live At Full House Rock Show" (NDR/Studio Hamburg, 2006)
Optreden voor de Noord-Duitse TV in 1986.
De Canadese progressieve en maatschappelijk betrokken singer/songwriter heeft een fijne band om zich heen, met o.a. een violist/toetsenist, trompettist en stick-bespeler. En zelf is hij natuurlijk een meesterlijk gitarist, let's not forget that!
Le Orme Squardo verso il cielo Aktueel

Afkomstig van “Collage” (Philips, 1971)
“Collage” kun je feitelijk als het progdebuut van deze Italiaanse band beschouwen. De band heeft zojuist bekend gemaakt dat het optreden op NEARfest 2005 in januari op DVD zal verschijnen.

Gabriel, Peter Quiet steam  

Van "Secret World Live" (Virgin/Real World, 1994/2003) 
Als bonus-track op de Secret World Live-DVD staat een bijzondere versie van het van het album “US” afkomstige nummer “Steam”, waarop gezongen wordt op een ingetogen, spannende manier die je eerder op “Peter Gabriel 2” zou verwachten. De instrumentatie is ook heel anders dan het origineel.

Retroheads Judgement day  

van “Retrospective” (Unicorn, 2004)
Debuutalbum van deze uit Noorwegen afkomstige band. Zoals de band naam al doet vermoeden zijn ze behoorlijk door de jaren zeventig-progbands beïnvloed. Zo horen we zeker invloeden van Genesis en Eloy, maar toch weet men er een hedendaagse tik aan te geven.

Primitive Instinct Hope  

Van het 2de en tot heden laatste album “Belief” (Hidden Charm, 2000)
Primitive Instinct is de band van gitarist/zanger/songschrijver Nick Sheridan. Vorig jaar bestond de band 20 jaar. De groep treedt eigenlijk nooit buiten Engeland op. Het concert tijsends het Progfarm Festival in 2001 was dus een buitenkansje voor ons. Momenteel werkt Primitive Instinct aan een 3de album, dat men dit jaar hoopt uit te geven.

   
Band Titel Item
   
Booker, Steve Homeland  

Van "Dreamworld" (EMI, 1990) 
Mooi verzorgde folky poprock met klasse muzikanten als John Giblin, Neil Conti, Neil Taylor (met een fraaie gitaarsolo), Danny Schogger en de onvermijdelijke Gavyn Wright. Booker is verder voornamelijk werkzaam als popproducer van veel commerciëler werk dan z'n eigen muziek.

Van der Graaf Generator (Or did I say) All that before / Spex Live-tip
Van Der Graaf Generator komt eind maart met een nieuw album, getiteld "Trisector", op het Virgin label. De release wordt meteen gevolgd door een tournee, die de groep op 31 maart naar De Melkweg in Amsterdam brengt. Bijna een jaar eerder (op 14 april) trad de groep op in Paradiso. Dit concert is nog steeds te streamen op www.fabchannel.com . Daar werden al twee nieuwe nummers gespeeld, die in hun definitieve versie op het nieuwe album zullen komen. Dit is er eentje. Een song over een dwingend carousselritme.
Asia The last to now Live-tip

Afkomstig van Alpha (Geffen,1983)
De band zal dit jaar in originele bezetting (Geoff Downes, John Wetton, Steve Howe en Carl Palmer) met een nieuw album komen, getiteld “Phoenix” (dus geen titel met een A – een trendbreuk) en komt naar Nederland voor een optreden in 013 in Tilburg, op 27 mei aanstaande.

Spock's Beard She is everything Live-tip

Van het album “Octane” (Inside Out, 2005) 
Spock's Beard is halverwege de jaren '90 opgericht door de uit
Los Angeles afkomstige broers Neal en Alan Morse. Na het album “Snow” hield Neal het om religieuze redenen voor gezien. Drummer Nick D'Virgilio ontpopte zich toen als zanger, naar goed Genesis-voorbeeld. Sindsdien verschenen er drie albums, waarvan het laatste gewoon weg Spock's Beard getiteld is.  Spock's Beard speelt op 29 juni in de Boerderij in Zoetermeer. “She's Everything” komt van de tweede Neal Morse-loze plaat “Octane”.

Soto, Jeff Scott Holding on Live-tip

Van het album “Prism” (Frontiers Records, 2002)
Als we het over 'The Voice' hebben, hebben we het doorgaans niet over Jeff Scott Soto. Toch had het makkelijk op hem kunnen slaan, want zijn stem is een van de beste in de hardrockscene. Niet voor niets zong hij bij Yngwie J. Malmsteen, Soul Sirkus, Alex Masi, Axel Rudi Pell en, last but  not least, natuurlijk Journey. Jeff Scott Soto komt op 6 maart naar de Boerderij te Zoetermeer met de Braziliaanse hardrockgroep Tempestt. Soto gebruikte de groep al eerder als begeleidingsband tijdens een Braziliaanse tournee, wat blijkbaar goed beviel. In februari 2008 staat de release gepland voor het album “Bring 'em On”. Dit album is een originele mix tussen melodieuze hardrock, stevige heavy metal en een klein beetje prog-rock.

Ron, Yuval & Residents of the future Scanning, 99% completed  

Van "Futuristic Worlds Under Construction" (Eigen Beheer, 2004) 
Dat de Israelische gitarist beïnvloed is door Allan Holdsworth zal hij zelf niet ontkennen. Niet voor niets plaatst hij op het debuut van zijn band, de mini-demo "Futuristic Worlds Under Construction", een cover van diens “Looking Glass”. Toch wil hij meer zijn dan een copy cat en dat lukt hem en zijn band, getuige de rest van deze CD en de zogenaamde FreeVD (een gratis te downloaden DVD) "Live At Klaipeda International Jazz Festival 2006" heel behoorlijk. Frisse jazzrock, derhalve, waarbij ook de toetsen een behoorlijke rol spelen, zodat er ook regelmatig een symfonisch tintje te bespeuren valt, zeker in dit door de keyboardspeler gecomponeerde stuk.

Pallas The hammer falls  
Van de CD-versie van “Arrive Alive” (Inside Out, 2004)
Een song opgenomen in 1981 en uiteindelijk op de CD-uitgave van “Arrive Alive” gezet (hoewel het origineel niet op de tape danwel LP uit 1983 stond). Dit is een nummer dat al heel veel typische kenmerken heeft van de typische Pallas sound maar ook aan het begin duidelijk laat horen dat
ook Genesis wel degelijk tot hun invloedssfeer behoort.
Rush Working man  
Van de debuutplaat van het Canadese trio, toen nog met John Rutsey als drummer. Neil Peart moest nog weggekaapt worden bij de band Hush(!)  “Working Man' staat 34 jaar later nog steeds op de setlist van de groep. De invloed van Led Zeppelin was in die begindagen onmiskenbaar.

Sunday 13 Januari 2008 Show No. 772

Band Titel Item
   
Bolin Tommy Marching powder  

Van “Teaser” (Epic, 1975)
Bolin was de vervanger van Ritchie Blackmore in Deep Purple, midden jaren zeventig. Daarvoor speelde hij o.a. in de James Gang en bij Billy Cobham. Hij heeft ook 2 zeer verdienstelijke solo platen gemaakt waaronder deze, zijn eerste, “Teaser”. De plaat heeft een behoorlijk jazz-rock gehalte, en Bolin krijgt ook hulp van een aantal grootheden als Jeff Porcaro, Jan Hammer, Dave Sanborn en Phil Collins.

Spaced Out  Art attack pt II Nieuw

Van de DVD "Live At The Crescendo Festival" (Unicorn Digital, 2007) 
Deze DVD is een flink uitgebreide versie van de de eerder verschenen live-CD, met beeld nu dus: de cameravoering is druk, maar goed. Spaced Out,  de band rondom superbassist Antoine Fafard, staat bekend om haar energieke, complexe jazzrock en weet dit live waar te maken. Men maakt bewust gebruik van allerlei meedraaiende tapes die vaak zelfs een leidende rol vervullen, waardoor het trio toch in staat is een volle sound neer te zetten. Deze geslaagde release is vooral een revanche op de eerdere DVD “Live In 2000”, dat muzikaal niets mankeerde, maar DVD- en filmtechnisch een aanfluiting was.

Coda Sounds of passion 4th movement Rerelease
Coda Nevermore ( the pround tower 1) Rerelease
Afkomstig van “Sound Of Passion” (EMI, 1986/SI Music 1991/Pseudonym 2008)
De schitterende heruitgave van Coda's debuutalbum door Pseudonym Records verzamelt  nu nagenoeg alles uit deze periode op twee schijven. Waaronder een opname van het titelstuk, opgenomen in 1984 door de voorloper van Coda, een band genaamd Sequoia, met o.a. 2 leden van de progressieve jazzrockroep Thomas Flinter in de gelederen. In deze oervorm klinkt het bijna als pure jaren 70-prog.
“Nevermore” is een opname van de toenmalige Coda-band van een stuk dat pas jaren later op “What A Symphony” terecht zou komen. Op deze uitgebreide heruitgave staat nog veel meer moois, dus binnenkort meer!
Simak Dialog Worthseeing (exerpt) Nieuw
Van het album "Patahan" (Moonjune Records 2007)
De jazzrock-met-orientaalse invloeden die dit Indonesische gezelschap brengt, raakt misschien aan de grenzen van wat in ons programma past, maar er zitten zo van die passages in de vijf lange nummers die erg fijn zijn. En dat is geheel op het conto te schrijven van gitarist Tohpati Ario Hutomo, volgens Wikipedia de beroemdste Indonesische jazzgitarist. Deze passage uit het 20 minuten lange nummer "Worthseeing" begint en eindigt met een break (en voelt daardoor aan als aparte track) en laat horen hoe het verfijnde, enigszins Metheny-achtige fusiongitaarspel naar grote hoogten stijgt. De composities zijn allemaal van de pianist Riza Arshad, die ik wat obligater vind. Zijn wat eenvormige composities en het dito, zelden veranderlijke spel van de twee percussionisten maakt de 75 minuten een hele zit (wat al snel leidt tot doorspoelen naar de gitaarsoli;-)).
Ultravox Vienna (live Aid 1985)  

Van de 4DVD-box “Live Aid” (Warner, 2004)
13 juli 1985 vond op twee locaties op de wereld het Live Aid-spectakel plaats: het Wembley-stadion in Londen en het JFK-stadion in Philadelphia. Het bestrijden van de hongersnood in de wereld was het doel, muziek het middel om dit duidelijk te maken. Met in Londen prinses Di en prins Charles als speciale gasten en een line-up aan musicanten die er niet om loog was deze dag eigenlijk al bij voorbaat geslaagd. Velen zaten de hele dag voor zowel TV als radio gekluisterd, vooral het optreden van U2 maakte indruk. Als je het achteraf terugkijkt, nu de DVD-box daar de mogelijkheid voor biedt, valt op dat er echte muzikanten stonden zonder al te veel toeters en bellen.

Hackett Steve Ace of wands  

Van “Voyage Of The Acolyte” (Charisma, 1975)
De eerste soloplaat van Steve Hackett. Even een kappersbladroddel: Afgelopen week verscheen het bericht dat Steve en Kim Poor uit elkaar zijn, na 30 jaar. Kim verzorgde het artwork voor zo goed als alle releases van Steve.

Sinister Street  Summit  
Van “The Eve Of Innocence” (Progressive International, 1992)
Vrijdag 11 januari is Sir Edmund Hilary overleden.
Samen met zijn sherpa Tenzing Norgay bereikte hij op 29 mei 1953 als eerste de top van Mount Everest. Overigens, er is jarenlang altijd een
beetje twijfel geweest over het feit of Hilary nou het eerste boven aan was of Tenzing Norgay wat de beide heren oplosten door te zeggen dat ze er tegelijkertijd waren, maar uiteindelijk na het overlijden van Norgay heeft Hilary wel met zoveel woorden gezegd dat Norgay feitelijk
er het eerst was. Als er al een progsong over bergbeklimmen is, leek ons dit Sinister Street-nummer het meest passend. Live op progfarm gebruikte men een tape met Tibetaanse monniken.
   
Band Titel Item
   
Clepsydra the first grain/moonshine on heights  

Van het album “More Grains Of Sand” (eigen beheer, 1994)
Zwitserse neoprog met meeslepende zang.

Kayak Starlight dancer Live-tip

Van de DVD-set “Merlin - Bard Of The Unseen” (Alfa Centauri, 2003)
Kayak speelt op 2 februari in het Theaterhotel, hier in Almelo. Dan is ook het nieuwe album van de groep “Coming Up For Air”. Op Youtube is een promofilm te bekijken, waarin stukjes van alle nummers van dit album voorbij komen. Edward Reekers is nu weer volwaardig bandlid, in plaats van de vertrokken Bert Heerink.

Teitur Thief about to break in Nieuw
Teitur Umbrellas in the rain Live-tip
Van "Stay Under The Stars" (Equator Records, 2006)
Een beetje aan ons voorbijgegaan is het feit dat de van de Faroer Eilanden afkomstige Teitur Lassen na zijn plaat "Poetry & Aeroplanes" nóg zo'n verfijnd gearrangeerd progressief singer/songwriteralbum heeft gemaakt. Alleen dan niet geproduceerd door Rupert Hine maar door Martin Terefe (o.a. James Morisson, Ron Sexsmith, Yusuf Islam). Teitur is te zien en horen op het Cross-Linx-festival, op drie lokaties in den lande, waaronder in Enschede, op 14 maart. Met de New Yorkse componist Nico Muhly ontwikkelt hij een liedcyclus. Die cyclus bestaat uit deels nieuw, samen geschreven materiaal en bestaande muziek, puttend uit klassieke muziek door de eeuwen heen. Dit wordt uitgevoerd door het grensverleggende barokensemble
Holland Baroque Society, met  Nico Muhly en Teitur zelf. (bron: www.cross-linx.nl)
RPWL Hole in the sky(fly..crawl to you) Live-tip

Van het debuutalbum “God Has Failed” (2000, Tempus Fugit)
Van deze Duitse band verschijnt binnenkort (29 februari) een nieuw album, het vierde studiowerk, de titel is nog onbekend. Tevens treedt RPWL 20 april op in Spirit Of 66 in Vervier, België.

Hanson, Jaye Christopher Facing home  W.v.M.
Hanson, Jaye Christopher Vanya W.v.M.

Van "Piscean War" (Eigen Beheer, 2001/CDBaby) 
Hanson is een liefhebber van de aloude gitaarriff en bewijst op zijn solodebuut dit vooral in de jaren '70 veelvuldig gebruikte stijlmiddel prima te beheersen. Een ander belangrijk element van dit album is het gebruik van strijkers, waardoor regelmatig een soort ork-rock ontstaat. De muziek op “Piscean War” heeft hierdoor mede raakvlakken met het eerste album van World Trade en het meer robuuste werk van Corey Hart. In een aantal tracks verwerkt Hanson overigens ook nog het branie-achtige van new wave-bands als The Undertones, The Jam en The Police. Het intro van “Facing Home” onthult overigens direct de thuishaven van Hanson....

D.E.P The 蜂蜜色の宙 W.v.M.
Van "We Are The d.e.p." (Sony Records, 2001)
Gelegenheidsgroep rond het jonge popzangeresje Vivian Hsu. Onder haar begeleiders vinden we Japan-bassist Mick Karn en Ippu Do (en occasioneel Japan)-gitarist Masami Tsuchiya. Karn horen we nauwelijks, Vivian zucht met veel valse adem in de beste Franse zuchtmeisjestraditie, maar Masami speelt hier alle gaatjes verpletterend dicht met werkelijk onwereldse sounds die hij uit z'n gitaar weet te toveren (denk aan een mix van Adrian Belew, David Torn en Marc Ribot). En dan horen we, heel maf, door het hele nummer koerende duiven op de achtergrond.
Keneally Mike Bober  
Van "Dog" (Exowax, 2004)
De meest recente studioplaat van de voormalig Zappa-gitarist, met o.a. Nick D'Virgilio (drums) en Bryan Beller (bas). Voornamelijk een toegankelijke liedjesplaat die aansluit op een album als "Dancing" (2000) met Beer For Dolphins. Ook zijn er enkele korte tracks met akoestische gitaren als op "Wooden Smoke" (2001). De kwartierlange freaky Zappaeske collagetrack "This Tastes Like A Hotel" is wat dat betreft een vreemde eend in de bijt. "Bober", over, inderdaad, een hond, bevat fraaie brede gelaagde gitaarpartijen die haast het effect van keyboardtapijten creëren. Aan het eind zit een bijtende solo van Mike. [reclamemode on] Op dit moment is "Dog" trouwens in de aanbieding en via de CD-Uitleen voor EUR 8,80 te bestellen.[reclamemode off]

Sunday 6 Januari 2008 Show No. 771

Band Titel Item
   
Splinter Goodbye X
Sigur Ros Gitardjamn Y
Black Bonzo Iscariot M
Marillion Faith P
Sylvan Signed away H
Thorne, Steve Sandheads O
Rustici, Corrado Lazarus pain N
Harrison, Gavin & 05Ric Centered I
Hiromi's Sonicbloom Time difference A
   
Band Titel Item
   
Ritual In the wild  
Watson, Patrick The storm  
Oblivion Sun Golden Feast  
Quidam Of illusions 2
Beardfish Afternoon conversation 0
Satellite Don't walk away in silence 0
Carptree  Evening sadness 7
Knight Area Under a sign  
Holdsworth, Allan& Pasqua, A. The fleeting existence of time  
   
Band Titel Item
   
Galleon The assemblers L
Kaipa The fleeting existence of time I
Vai, Steve & Metropole Orkestre FrangelicaPt. II J
Riverside Parasomnia S
Mostly Autumn Blue light T
Porupine Tree My ashes  
KBB