• Sunday 24 June 2012 Show No. 998

  HERUITGAVE
  Tubes, The – God Bird Change
  – My Head Is My Only House When It Rains
  Van "Now" (A&M Records, 1977 / Real Gone Music, 2012)

  De Amerikaanse groep The Tubes, 26 juli in de Boerderij te Zoetermeer, is altijd beroemd geweest om zijn uitzinnige live-optredens. Op de studioplaten ging het er meestal iets subtieler aan toe en daarvan is het derde album, “Now”, uit 1977 wellicht het beste voorbeeld. Deze door Ken Scott geproduceerde plaat was op een moeilijk verkrijgbare heruitgave na de laatste jaren nauwelijks meer voorhanden. Onlangs verscheen er echter een nieuwe versie op het reïssue-label Real Gone Music, vreemd genoeg samen met het tweede album”Young And Rich”, die voorheen ook al eens was heruitgebracht met het titelloze debuut op de compilatie-CD “White Punks On Dope”. Een goed voorbeeld van de subtiliteit in de studio toont The Tubes op de Captain Beefheart-cover “My Head Is My Only House When It Rains”. Verder heeft nieuwkomer Minco Lewis, bekend van onder andere Santana en Al DiMeola, een frisse insteek met het jazzrockachtige “God Bird Change”, dat zo op een Jan Hammer-plaat had kunnen staan. Uiteraard is er ook genoeg gekte te beleven, zoals in “Cathy's Clone” en “Hit Parade”.
  Website: http://www.thetubes.com/.

  NIEUW
  Flower Kings, The - For The Love Of Gold
  - Fireghosts Van "Banks Of Eden - Special Edition" (InsideOut, 2012)

  Vijf jaar verstreken er sinds "The Sum Of No Evil" en er waren mensen die dachten dat het helemaal gebeurd was met de samenwerking tussen gitarist Roine Stolt en toetsenist Tomas Bodin. Want dat is toch de constante as waaromheen The Flower Kings (TFK) vanaf het begin, midden jaren '90, gedraaid heeft. Stolt was in de tussentijd druk met het gereviveerde Transatlantic en Agents Of Mercy. In die laatste groep was ook langjarig TFK-bassist Jonas Reingold actief, die bovendien in de weer was met Karmakanic. Eenieder heeft dus zijn ei op zijn eigen manier kwijt gekund in de tussentijd. vandaar misschien dat "Banks Of Eden" aanvoelt als een hernieuwde zoektocht naar de symfonische rockroots van de band. Geen spielerei meer met jazzrock-invloeden, maar pure, gloedvolle symfo, zoals te horen was op de eerste twee platen "Back In The World Of Adventures" en "Retropolis". Nieuwe drummer Felix Lehrmann is ook meer een róckdrummer dan zijn voorgangers. Opener "Numbers" is de enige 'epic', de overige stukken zijn compact, met een kop en een staart; zonder eindeloos gefröbel. "For The Love Of Gold" is de enige compositorische bijdrage van Tomas Bodin en bevat een heerlijk frivole toetsensolo, naast natuurlijk fraai gitaarwerk van mede-componist Stolt. "Fireghosts" komt van de bonus-CD en bevat een opbeurende blazersriedel (iets tussen een trompet en een sopraansax) dat ook blijkbaar uit Bodins keyboard is getoverd. Welkome terugkeer! Website: http://www.flowerkings.se/.

  NIEUW
  Overhead – Berlin
  - Last Broadcast
  Van “Of Sun And Moon” (Progressive Promotion Records, 2012)

  Op het vierde studioalbum van de Finse groep Overhead zijn de songs zijn iets compacter dan op de voorgangers, al hebben ze nog steeds het karakteristieke dat de band zo uniek maakt. Het algehele bandgeluid is ook iets steviger, maar laat dit je niet misleiden: het is doorspekt met ingenieuze melodieën en vaak opzwepende ritmes. Vooral drummer Ville Sjöblom heeft een glansrol naast natuurlijk gitarist Jaakko Kettunen. Toetsenist Tarmo Simonen moet ook zeker genoemd. Hij heeft een behoorlijk unieke geluid en naast het feit dat hij inventieve solo’s speelt is hij met zijn spel sfeerbepalend. We gaan luisteren naar twee stukken: het stevige “Berlin” en de ballad van de plaat: “Last Broadcast”.
  Website: http://www.overhead-band.com/ .

  HERUITGAVE
  Novalis - Rükckkehr / Ob Tier, Ob Mensch, Ob Baum
  Van "Flossenengel" (Ahorn, 1979 / MIG, 2012)

  Na Repertoire en Revisited Records is nu MIG (afkorting van Made In Germany) hét Duitse heruitgavelabel. "Flossenengel" is het vierde Novalis-album dat MIG uitbrengt, een conceptalbum over een gevangen walvis. De walvis en vooral het dreigende uitsterven van dit zeezoogdier, was volop in de aandacht eind jaren '70. Yes kwam een jaar eerder al met "Don't Kill The Whale", Greenpeace voerde heftig campagne en kreeg daarin steun van o.a. het Enschedese Teach-In. Ook Novalis liet zich niet onbetuigd: op de oorspronkelijke LP-uitgave zat een 'steun Greenpeace'-sticker. Die doneerde op haar beurt een opblaasbare walvis aan Novalis voor de live-optredens. Met ook nog eens filmbeelden erbij had dat een zeer Floydiaans effect. De muziek van de groep was in die jaren energieker geworden, met krachtige zang-, orgel- en gitaarpartijen, maar blijft door huidige oren op een prettige manier gedateerd. Je denkt meteen aan licht verkleurde foto's met veel bruin/oranje/groen...
  Website label met veel informatie: http://mig-music.de/ .

  NIEUW / PROMO
  Squackett - Sea Of Smiles
  Van "Life Within A Day" (Esoteric Antenna, 2012)

  Twee mannen die al meer dan 40 jaar als boegbeelden in het progressieve rockgenre gelden, slaan voor dit project de handen ineen. Chris Squire, basgitarist en mede-oprichter van Yes, en Steve Hackett, ex-gitarist van Genesis en ook bekend door een indrukwekkende rij solo-albums, zijn de samenwerking aangegaan in de vorm van Squackett. De twee progrocklegendes hebben vier jaar aan dit album gewerkt. De leadzang wordt gedeeld en de heren zingen natuurlijk ook regelmatig samen in fraaie Crosby, Stills & Nash-achtige harmonieën. Je kunt steeds goed horen wie de belangrijkste componist is, omdat typische Hackett- of Squire-trekjes natuurlijk niet te verdoezelen vallen. Zo gebruikte Hackett het laatste decennium meer dan eens een logge, Led Zeppelin-achtige drum-groove en dat doet hij hier ook, liefst twee keer. "Sea Of Smiles" is een van de meer uptempo nummers en afgaande op de gedeelde leadzang en de prominente rol van zowel bas als gitaar een echt coöperatief tot stand gekomen nummer. Er is een gelimiteerde editie te koop, die het hele album óók op DVD in 5.1 surround mix bevat.
  Website: http://www.cherryred.co.uk/esoteric-exd.asp?id=3663 .

  HERUITGAVE
  Kershaw, Nik – Cloak And Dagger (live)
  Van "Human Racing" (Island/Universal, 1984 / 2012)

  Onlangs was hij nog in Nederland tijdens het Retropopfestival in Emmen, Nik Kershaw. Van deze uit de fusion/jazzrock afkomstige progressieve synthipopper verscheen onlangs het debuut “Human Racing” als luxe heruitgave. Hij verzamelde zelf voor de tweede cd een aantal B-kantjes en 12" mixen en voegde daar ook nog een live-opname van “Cloak And Dagger” toe, opgenomen in 1984 in Hammersmith Odeon. Die opname onderstreepte dat Kershaw veel meer was dan een in de studio opgepimpt jeugdidool.
  Website: http://www.nikkershaw.net.

  LIVE-TIP
  Paatos – They Are Beautiful
  Van “Timeloss” (Mellotronen, 2002)

  Het Zweedse Paatos was bij sommigen misschien even uit het oog verdwenen, maar gelukkig bestaat de band nog steeds. En werkt zelfs weer aan een nieuw album. Let wel: het wordt geen 'normaal' studioalbum, maar een plaat met naast nieuwe stukken ook herbewerkingen van oude favorieten. In november zal de band weer live gaan spelen en o.a. te bewonderen zijn in Leeuwarden (16 november), Uden (17 november en Zoetermeer (18 november). We gaan luisteren naar een nummer van het debuut uit 2002.
  Website: http://www.paatos.com.

  IN HET NIEUWS
  Queensrÿche – The Killing Words
  Van “Rage For Order” (EMI America, 1986)

  Het rommelde al een tijdje in het Queensrÿche-kamp. Zo blijkt dat Geoff Tate en de overige muzikanten maar ternauwernood hun 30-jarige jubileumtournee hebben overleefd. Hier is meer aan de hand geweest dan de gebruikelijke muzikale meningsverschillen. Als een zanger de rest van de band voor een concert bedreigt met een mes, en dan ook nog eens tijdens een concert het publiek uitscheldt is er meer aan de hand. Teken aan de wand was de oprichting van Rising West: gewoon Queensrÿche, maar dan met Crimson Glory-zanger Todd La Torre als zanger. Die groep speelt alleen materiaal van de eerste vijf Queensrÿche-albums. Als op een gepland Queensrÿche-optreden in het voorprogramma van The Scorpions niet de rest van de band, maar alleen Geoff met een aantal andere begeleiders komt opdagen is het plaatje compleet. Nu is er dan ook eindelijk een officieel statement van de groep gekomen dat men zonder Tate verder gaat. Ofwel: Rising West is nu Queensrÿche.
  Website: http://www.queensryche.com/
  Statement: http://www.billboard.com/news#/news/exclusive-queensryche-parts-ways-with-geoff-1007371752.story.

  LIEFDESKOPPEL
  Grice – Love Theme [Blade Runner]
  Van "Love Theme [Blade Runner]" (Hungersleep Records, 2012)

  Van Jim Peters, alias Grice, verscheen eerder dit jaar het fraaie debuut “Propeller”. Via de site van zijn label Hungersleep Records is tevens een download verkrijgbaar van een cover van “Love Theme”, oorspronkelijk afkomstig van de door Vangelis geschreven en uitgevoerde soundtrack van Blade Runner. Op de cover zijn grotendeels dezelfde instrumenten gebruikt als op het origineel, zoals Arturia CS80 (kopie van de legendarische Yamaha), terwijl ook de op het origineel spelende saxofonist Raphael Ravenscroft te horen is. Er is tevens een zeer gelimiteerde single-versie van deze cover verkrijgbaar, waarop tevens een zogenaamde Blade-mix van het van Propeller afkomstige “Broken Arrow” staat. Op de hoes prijkt verder een replica van de eenhoorn, het fantasiedier dat een belangrijke rol speelt in de film.
  Websites: http://www.gricemusic.co.uk/ en http://www.hungersleeprecords.com/ .

  In De Herhaling
  Dalis Car – If You Go Away
  Van "InGladAloneness" (51 Records/Mick Karn Production, 2012)

  Iets meer dan een jaar na de door van Mick Karn verscheen zijn laatste studioproject. Het betrof een reünie met Bauhaus-zanger Peter Murphy in de gedaante van de band Dalis Car, waarmee in 1984 “The Waking Hour” was gemaakt. Op de EP “InGladAloneness” staat een passende cover van het Jacques Brel-lied “If You Go Away”, waarvan eigenlijk alleen in het laatste stukje gebruik is gemaakt van de tekst. Het instrumentale intro vormt echter een mooie introductie.
  Websites: http://www.mickkarn.net/ en http://www.petermurphy.info/.

  NIEUW
  Echolyn - Some Memorial
  - When Sunday Spills
  Afkomstig van "echolyn" (Echolyn, 2012)

  Het heeft even geduurd, om precies te zijn 7 jaar maar nu is er eindelijk dan weer een nieuw album van de Amerikaanse band Echolyn. Dit keer zelfs een dubbelaar hoewel het materiaal eigenlijk ook wel op 1 CD had gepast. Wat bij de eerste luisterbeurt gelijk opviel was het mid-tempo karakter van het album. De band neemt de tijd om de songs te laten ontvouwen en ook het duizelingwekkende karakter van albums als “As The World” en “Cowboy Poems Free” is afwezig. Ook het wel heel erg zware donkere karakter van het vorige album is verdwenen. Wat houden we dan over? Mooie melodieuze songs, rijk gevuld met muzikale details (veel strijkers op dit album) en de herkenbare achtergrondvocalen. Dit is niet een album dat je gelijk bij je strot grijpt maar waarschijnlijk wel eentje die zich in je brein gaat nestelen na meerdere luisterbeurten.
  Website: http://www.echolyn.com/.

  NIEUW – PROGRESSIEVE SINGER/SONGWRITER
  Cousins, Rose - Go First Afkomstig
  van "We Have Made A Spark" (Outside Music, 2012)

  De Canadese Rose Cousins pendelt al jaren heen en weer tussen muzikale gemeenschappen in haar thuisland en Boston. En nu maakt ze dus voor het eerst een album met mensen uit die scene in Boston, mensen die o.a. ook te horen zijn op albums van Josh Ritter. Het resulteert in een album dat een bijzondere mengeling brengt van akoestische Americana-gerichte songs en pianosongs met sfeervolle strijkersbegeleiding. Met name in die laatste nummers moeten we een beetje denken aan vroeg materiaal van Tori Amos.
  Website: http://rosecousins.com/.
 • Sunday 17 June 2012 Show No. 997

  EPIC 1
  Marillion – Grendel
  van Market Square Heroes, 1982, EMI

  Jawel… het is alweer 30 jaar geleden dat Marillion zijn plaatdebuut maakte. Op de eerste 'single' prijkte meteen maar een echte epic. Het woord 'single' moet je dan ook met aanhalingstekens lezen. Toenmalig zanger van de groep, Fish, drukt zwaar zijn stempel op deze epische vertelling over Grendel, het monster uit Beowulf. Niet lang na het verschijnen van het eerste volledige album begroef de band dit stuk.... en hoopte dat het door de fans ook zou worden vergeten... Natuurlijk niet! Nog bij ieder Marillion- of Fish-concert hoor je iemand wel roepen om het monstertje... Het gaat er nu eindelijk weer eens van komen. Niet door Marillion, maar door Fish met zijn band, op de komende Fish-conventie. Speciaal voor die gelegenheid gaat hij “Grendel” namelijk eenmalig uit de kast halen! Websites: http://www.marillion.com en http://fish-thecompany.com/.

  EPIC 2
  Yes – The Gates Of Delerium
  Van “Relayer” (Atlantic, 1974)

  “The Gates Of Delerium” vulde de complete eerste plaatkant van het enige studio-album dat Yes maakte met de Zwitserse toetsenist Patrick Moraz, die met wilde, uiterst virtuoze soli af en toe een jazzrock-tintje aan het album geeft. Luister maar naar de fantastische Moog-solo halverwege dit stuk. Of zijn gebruik van Fender Rhodes. Het zijn kenmerken die er mede de oorzaak zijn dat dit album toch een beetje een unieke plaats inneemt in de Yes-discografie. Later maakte Moraz een tijd deel uit van the Moody Blues, maar daar wist hij niet zo'n stempel op het bandgeluid te drukken. Na een zeer uitgebreide tournee zette Yes zich aan een nieuw studio-album in nota bene Moraz' geboorteland, wat niet kon voorkomen dat hij opstapte. Moraz beweert achteraf te hebben meegecomponeerd aan “Awaken”, de epic van “Going For The One” (1977).
  Website: http://www.yesworld.com/ .

  EPIC 3
  David Sancious And Tone: Transformation (The Speed Of Love) Van "Transformation (The Speed Of Love)" (Wounded Bird Records, 1976)

  “Transformation (The Speed Of Love)” was het tweede album die voormalig Bruce Springsteen-toetsenman David Sancious onder zijn eigen naam uitbracht. De progressieve jazzrock, waarin Sancious ook zijn gitaristische kwaliteiten kwijt kon, was net als op het debuut Forest Of Feelings van hoog niveau. De laatste tijd gaan er verhalen dat hij eindelijk weer die muziek wil gaan maken, dit keer met mensen van Brand X, maar of dat ook zover gaat komen...
  Website: http://www.davidsancious.com/.

  EPIC 4
  Pink Floyd – Echoes Van “Meddle” (Harvest, 1971)

  “Echoes” vulde de complete tweede kant van “Meddle” en viel in live-versie te ondergaan in de film “Live In Pompeï”, maar toen was het voor de gelegenheid in tweeën gehakt. In 1975 werd het voor het laatst live gespeeld om in 1987 bij de start van de “Momentary Lapse Of Reason”-tournee weer op de setlist terug te keren. Het werd al snel afgevoerd, omdat Gilmour het zingen over 'labyrinths of coral caves' wat gedateerd vond. Dat weerhield hem er niet van om het 20 jaar later weer uit de kast te trekken voor de “On An Island”-tournee. Het was het onbetwiste hoogtepunt van die concertreeks.
  Website: http://www.pinkfloyd.com/.

  EPIC 5
  Discipline - Rogue Van "To Shatter All Accord" (Strung Out Records, 2011)

  De Amerikaanse progressieve rockband rond zanger/toetsenist/componist Matthew Parmenter leek opgeheven, maar is anno 2011 weer in gloriebezetting bijeen. Voor "To Shatter All Accord" werden twee stukken die al lang geleden live werden gespeeld eindelijk in de studio opgenomen, maar daarnaast prijken er drie nieuwe grootste composities op, waaronder het epos "Rogue" van meer dan twintig minuten. Het is een genot om Parmenters aan Peter Hammill refererende gezongen epistels te horen in een omgeving van de splijtende gitaarmelodieën van Jon Preston Bouda, in een bad van Parmenters Mellotron- en Hammond-golven. De groep lijkt haar op King Crimson en Van Der Graaf Generator gebaseerde stijl iets meer felheid te hebben gegeven en dat misstaat haar niet.
  Website: http://www.strungoutrecords.com/ .

  EPIC 6
  Flamborough Head – Xymphonia
  Van “Unspoken Whisper” (Cyclops, 1998)

  Dit jaar vieren we onze 1000ste uitzending met The Enid, in het verleden hebben ook bands onze jubilea opgeluisterd. Flamborough Head zelfs meerdere keren. Voor onze 200ste uitzending verraste de Friese groep ons met een naar ons genoemde song, die over ons programma gaat, maar daarnaast ook over al die andere lokale progressieve rockprogramma's die bands als Flamborough Head blijven steunen. Wij waren natuurlijk apetrots en dankbaar voor deze song en dat zijn we meer dan 14 jaar later nog steeds! Indertijd was Siebe Rein Schaaf trouwens nog zanger van de groep.
  Website: http://www.flamboroughhead.nl/.
 • Sunday 10 June 2012 Show No. 996

  OPENER
  KBB – 40 degrees
  Van “Proof Of Concept” (Poseidon/Musea, 2007)

  Lekkere inswinger van Japanse bodem. De instrumentale band KBB wordt geleid door toetsen- en viool-virtuoos Akihisa Tsuboy. Of moeten we zeggen 'werd geleid'? Helaas was het derde studio-album “Proof Of Concept” uit 2007 immers tot nog toe het laatste album van deze jazzrock-fusion-progband.
  Website: http://tsuboy.internet.ne.jp/kbb/index-e.html.

  NIEUW / LIVE-TIP
  Rush - Clockwork Angels
  Van "Clockwork Angels" (Anthem / Roadrunner, 2012)

  Op 2 juli 2012 begint de kaartverkoop voor het concert dat het Canadese progressieve powertrio geeft in Ziggo Dome, op 2 juni 2013. Dat concert zal in het teken staan van dit "Clockwork Angels", dat op dat moment dus al praktisch een jaar uit is. Het is het eerste Rush-studio-album in 5 jaar tijd en het 20ste in totaal. De eerste algemene indruk van wereldwijde rockcritici is dat dit een zeer sterk album is geworden. En het is warempel weer eens een conceptplaat! Net als voorganger "Snakes & Arrows" haakt het album qua sound sterk aan bij de meest geliefde Rush-periode, van pakweg 1978 tot 1985. Al voor dat het album uitkwam werden er al twee tracks vrijgegeven en Xymphonia zou Xymphonia niet zijn als we die niet al hadden laten horen ("Caravan" (X970) en "Headlong Flight" (X990)). Het titelnummer laat de kwaliteiten van Rush misschien nog wel het best uitkomen. Een song met een vinnige drive, maar ook voldoende melodie en sfeer en bovendien een van de mooiste gitaarsoli van de plaat. Website: http://www.rush.com .

  NIEUW
  Moray, Jim - The Captain's Apprentice
  - If It's True
  - Seven Long Years
  Van "Skulk" (Niblick Is A Giraffe Records/NIAG, 2012)

  In 2003 wist Jim Moray ons met zijn eerste volwaardige CD "Sweet England" aangenaam te verrassen met een mooie vorm van progressieve folk, waarin traditionals met bijvoorbeeld fraaie toetsensolo's werden verlevendigd. Daarna bracht de multi-instrumentalist nog drie albums uit, waarop hij zijn steeds wisselende interpretaties van folkmuziek gaf. Met "Skulk" keert hij weer enigermate terug naar de intrigerend gearrangeerde bewerkingen van traditionals van “Sweet England”, hoewel genoemde toetsensolo's ontbreken. Daarvoor in de plaats zijn gekomen Mellotron-achtige strijkers, subtiele trompetten en een broeierige ondergrond. Naast traditionals covert Moray ook “Big Love” van Fleetwood Mac, waarin de banjo centraal staat. Tenslotte heeft hij de traditional “The Eighteens Of June” opgenomen. Daarmee zit hij een dag na ons jubileum, al gaat deze song vooral om de slag om Waterloo.... Het lied is ook al eens uitgevoerd door Martin Carthy,
  zoals te zien via deze link: http://www.informatik.uni-hamburg.de/~zierke/watersons/songs/poorboney.html.
  Website: http://www.jimmoray.co.uk/.

  NIEUW / LIVE-TIP
  Headspace - In Hell's Name
  Van "I Am Anonymous" (Inside Out, 2012)

  Headspace een supergroep noemen, gaat misschien wat ver, maar dit zijn bepaald geen rookies: de band bestaat uit toetsenist Adam Wakeman (speelde met zijn vader Rick en met Black Sabbath en Ozzy Osbourne), zanger Damian Wilson (Threshold, Arjen Lucassen), gitarist Pete Rinaldi (Hot Leg, Anchorhead), bassist Lee Pomeroy (Rick Wakeman, It Bites) en drummer Richard Brook (Go West). Van genoemde bands is Threshold muzikaal het meest verwant met hetgeen Headspace laat horen, al heeft Wilson hier meer ruimte voor de warme, melodieuze kanten van zijn zangkunsten, omdat er ook melancholiekere, toetsengedragen passages zijn ingepast in dit conceptalbum. Want dit is een thematisch loodzwaar album over het soldatenleven in oorlogstijd in al zijn facetten. "In Hell's Name" laat de dynamiek van dit album goed horen met z'n zwaar symfonische intro en heftig progmetalende eindstuk. Op 5, 7 en 8 september is Headspace met Haken te zien en horen in resp. Verviers, Helmond en Zoetermeer.
  Website: http://www.headspaceonline.com/.

  NIEUW
  Carpe Nota: Obsidian
  Van "Carpe Nota" (Eigen Beheer, 2012)

  Toetsenman Dan Pluta en gitarist Peter Rubinetti speelden in de vroege jaren negentig al samen in een progressieve rockband, maar door omstandigheden konden ze nooit iets fysieks vastleggen. Het lot heeft ze onlangs weer bij elkaar gebracht en met een stevig spelende ritmesectie hebben ze met Carpe Nota eindelijk hun droom kunnen verwezenlijken. De band maakt lekker ouderwetse instrumentale progressieve rock. "Liefhebbers van bijvoorbeeld de snerpende en pompeuze synthesizerthema’s van Coda, duizelingwekkende Moogsolo’s van Galleon, robuuste gitaarriffs van Dream Theater, Deep Purple’s ronkende orgelpartijen en Mellotronsounds van Änglagård zullen wel iets herkennen in de acht, tussen de pakweg vijf en 10 minuten durende composities." (René Yedema in de komende iO Pages)
  Website: http://www.carpenota.com/ .

  VERWACHTE HERUITGAVE
  Peter Gabriel - San Jacinto
  Afkomstig van "Secret World Live" (Real World, 1994)

  Het is opvallend hoeveel Peter Gabriel de laatste paar jaren bezig is met zijn back catalogue i.p.v. met nieuwe muziek. Eerst de “New Blood”-orkesttoernee, toen de aankondiging dat hij “So” opnieuw gaat uitbrengen en met de live-band van toen op toernee gaat en nu dus een gerestaureerde heruitgave op DVD en BluRay van “Secret World Live”, waarbij met name de beeldkwaliteit opzienbarend verbeterd is door 'frame-by-frame' alles digitaal in te scannen en ook kleurcorrectie op los te laten.
  Meer info hierover, zie: http://petergabriel.com/content/secret_world_live_2012.php.

  NIEUW
  Affector - Overture prt 2 Prologue
  Van "Harmageddon" (InsideOut, 2012)

  Affector is alweer een transatlantische progsamenwerking, met ditmaal een behoorlijke nadruk op progmetal. De grondleggers zijn de Duitse gitarist Daniel Fries en de Nederlandse drummer Collin Leijenaar (Dilemma, touring drummer van Neal Morse). Beiden delen hun muzikale voorkeuren én hun Christelijke geloofsovertuiging. Omdat de afgelopen tijd de verhalen over het naderende armageddon weer niet van de lucht zijn, construeerden ze een heus conceptalbum rond het in de Bijbel voorspelde einde der tijden. Teksten schreven ze niet zelf, die werden één op één uit de Bijbel (natuurlijk de Openbaring van Johannes, maar ook andere delen) gehaald. Voor de muzikale uitvoering wisten ze zanger Ted Leonard (Enchant, Spock's Beard, Thought Chamber) en bassist Mike LePond (Symphony X) tot hun band toe te voegen. Een toetsenist ontbreekt dus in de line-up, maar er fungeren liefst vier gasttoetsenisten, waaronder Jordan Rudess en de haast onvermijdelijke Neal Morse. Voor niet-Christelijken vormen de teksten misschien een obstakel, maar zeker voor Dream Theater-liefhebbers valt er veel te genieten. Vooral het album "Awake" is een goede indicatie voor de muzikale stijl. Het geplande nummer is instrumentaal.
  Website: http://www.affector.net .

  LIVE-TIP, MAAR UITVEROCHT....
  Enid, The - In The Region Of The Summer Stars (live)
  Van “Live With The City Of Birmingham Symphony Orchestra” (Operation Seraphim, 2012)

  Volgende week is het dan zover: The Enid in Hof 88, eigenlijk speciaal voor ons programma en daarom nogmaals iet van de band. “In The Region Of The Summer Stars” is misschien wel het bekendste nummer van de band. In 1974 werd The Enid gevormd rond de kern van gitaristen Stephen Stewart en Francis Lickerish en toetsenist Robert John Godfrey. Deze laatste had al reeds het solo-album “The Fall Of Hyperion” voor Charisma mogen maken en was daarvoor als componist / arrangeur / orkestdirigent betrokken bij de eerste albums van Barclay James Harvest. Het trio Godfrey / Stewart / Lickerish nam in 1975 samen met bassist Glen Tollet en drummer Dave Storey hun debuut “In The Region Of The Summer Stars” op, welke uiteindelijk een jaar later werd uitgebracht. Begin jaren '80 verwierf The Enid de rechten terug op dit album maar men kwam tot de ontdekking dat de banden voor Deel 2 verdwenen waren. The Enid kreeg hiermee echter de kans om, net als Alan Parsons dat deed met zijn debuutalbum, er het nodige aan te kunnen verbeteren waarbij men dus Deel 2 in zijn geheel opnieuw opnam en tegelijkertijd kleine wijzigingen (met name op toetsengebied) aanbracht op de opnames van het eerste deel. Agelopen jaar had de band echter eindelijk de kans om het album van de originele master tapes uit te brengen toen deze in het EMI archief opdoken.
   Website: http://www.theenid.co.uk/ .

  LIVE-TIP
  Grobschnitt – A.C.Y.M.
  Van “Merry-Go-Round” (Brain, 1979)

  Deze maand gaat Grobschnitt een viertal concerten geven in thuishaven Hagen, met orkest. Het eerste concert is al geweest en de berichten zijn laaiend enthousiast. Helaas zijn de resterende drie shows al uitverkocht, maar de band wordt door de fans onder druk gezet om een live-registratie te maken. Hoofdgerecht is een integrale uitvoering van het album “Rockpommel's Land”. maar wie weet duiken er wel meer oude stukken op.
  Website: http://www.grobschnitt-band.de/.

  AFGELAST
  Black Sabbath - Planet Caravan
  Van “Paranoid” (Castle, 1970)

  Het geplande nummer is Black Sabbath ten top! ....Niet dus. Wel is het een rustig nummer waar je lekker op kunt wegdromen en komt het zodoende zeker voor ons programma in aanmerking. Het was de bedoeling dat Black Sabbath een grootse tournee zou doen in de oerbezetting, naar aanleiding van het verschijnen van een nieuw door Rick Rubin te produceren album. Maar bij gitarist Tony Iommi werd kanker geconstateerd en drummer Bill Ward trok zich na gesteggel over vergoedingen terug (lees zijn eigen verklaringen hierover op http://www.billward.com/ ). Sabbath geeft dit jaar derhalve, met een andere drummer en met als toevoeging Adam Wakeman op toetsen, maar drie optredens op drie grote festival. Veel andere gigs gaan wél door, maar onder de noemer Ozzy & Friends. Wél met Geezer Butler en Adam Wakeman, maar met Zakk Wylde als gitarist. Enkele optredens zijn echter geheel gecancelled, waaronder de gig die gepland stond in Ahoy op 12 juni.
  Website: http://www.black-sabbath.com/.

  NIEUW / LIVE-TIP
  Spectrum Road - One Word
  Van "Spectrum Road" (Palmetto, 2012)

  Jack Bruce (Cream), Vernon Reid (Living Colour), John Medeski (Medeski, Martin & Wood) en Cindy Blackman Santana (Lenny Kravitz) vormen deze 'supergroep' om drumlegende Tony Williams te eren. Dit gebeurt vooral door het opnieuw interpreteren van stukken van Williams' groep Lifetime, waar Bruce overigens deel van uitmaakte. Het origineel van "One Word" komt bijvoorbeeld van "Turn It Over" (1970), waarop naast Bruce en Williams orgelbeest Larry Young en gitaargoeroe John McLaughlin te horen zijn. Dat album was behoorlijk compromisloos te noemen en liet een vrij radicaal uitpakkende mix van stevige rock en harde jazz horen. Da's hier niet anders. Vergelijkingen met Elephant9 doemen op. Spectrum Road treedt 6 juli op tijdens het North Sea Jazz Festival in Rotterdam.
  Website: http://www.jackbruce.com/.

  IN MEMORIAM
  Paris – Beautiful Youth
  Van “Paris” (Capitol, 1976)

  Afgelopen week is Bob Welch overleden. Hij was de opvolger van Peter Green in Fleetwood Mac, waar hij van 1971 tot en met 1974 in speelde en 5 platen mee maakte. Als solo-artiest had Bob een aantal hits, zoals “French Kiss” in 1977 en “Ebony Eyes” in 1978. De meest interessante band waar hij in speelde was wel het door hem opgerichte Paris. Het was een Led Zeppelin-achtig powertrio met proggy ondertoon waar we ook o.a. ex-Jethro Tull-lid Glenn Cornic in vinden. De muziek van Paris roept ook vergelijkingen op met het vroege werk van Rush. Bob werd 66 en besloot er na een slopende ziekte zelf een eind aan te maken.
  Website: http://www.bobwelch.com/m006.htm .

  NOG NOOIT GEDRAAID
  Albion - This Is The Way Where We Go
  Afkomstig van "Broken Hopes" (Lynx Music, 2007)

  Polen is al jaren een grote toeleverancier voor de betere progbands. Denk maar aan bijvoorbeeld Quidam, Collage, Riverside en Satellite. De band Albion is ons daarbij altijd een beetje ontschoten maar afgaande op het nummer wat eens van onze teamleden 'ontdekte' op Youtube is dit zeker voor de liefhebbers van Collage en Satellite meer dan interessant. Wij draaien van het album “Broken Hopes” het instrumentale “This Is The Way Where We Go”.
  Meer info over dit album: http://www.progwereld.org/cms/recensies/album/albion-broken-hopes/ .
  Website: http://www.albion.art.pl/ .

  OBSCURITEITJE
  Gótic - I tu Que Ho Veies Tot Tan Fàcil
  Van “Escenes” (Fonit, 1977)

  Obscure Spaanse band die met “Escenes” een zeer aangename plaat heeft gemaakt. De CD is helaas niet zo makkelijk te vinden, maar een beetje speuren doet wonderen. Referentie: Camel en Sebastian Hardie met een zuidelijk sausje.
  Meer info: http://www.progarchives.com/album.asp?id=3158 .

  IN HET NIEUWS
  Nolan, Clive & Oliver Wakeman - The Burgundy Rose
  Van het album “Jabberwocky” (Verglas, 1999)

  Clive Nolan werkt samen met stripkunstenaar Mark Buckingham aan een nieuw musical project bestaande uit een CD en DVD. Dit nieuwe project heet “Alchemy” en zal qua omvang en aanpak te vergelijken zijn met zijn musical “She”. Mark Buckingham is bijna 25 jaar stripkunstenaar en heeft een groot aantal titels op zijn naam staan, waaronder 'Miracleman', 'Sandman' en 'Death', allemaal met schrijver Neil Gaiman. De cast van deze musical is voor een groot gedeelte dezelfde als die van Caamora in de musical “She”. Dus naast Clive Nolan ook Agnieszka Swita en David Clifford. Naast dit drietal werken ook de volgende vocalisten, bekend uit de progrock scene, mee aan de musical: Tracy Hitchings (Landmarq, Strangers On A Train), Andy Sears (Twelfht Night), Paul Manzi (Arena) en Damian Wilson (Threshold, Headspace). Er is een gastrol weggelegd voor zangeres Noel Calcaterra uit Uruguay. Zij werkte mee aan het album “Otra Vida” van Clive Nolan. De muzikale bezetting wordt ingenomen door Clive Nolan, Mark Westwood, Scott Higham, Claudio Momberg en Kylan Amos. Andere namen worden binnenkort bekend gemaakt. (bron: Progwereld)
  Website: http://www.alchemythemusical.com/ .
 • Sunday 3 June 2012 Show No. 995

  OPENER
  Marillion - Incommunicado (live)
  Van het album “The Thieving Magpie (La Gazza Ladra)” (EMI, 1988)

  Voor redactielid Aldwin is dit live-album uit 1988, dat verscheen zo rond het moment dat het vertrek van Fish uit Marillion bekend was geworden, zijn meestgedraaide live album. Het bevat overigens opnamen uit verschillende tournees, net als de afgelopen week verschenen live-dubbelaar “Best.Live” (Intact Records). Opvallend genoeg staat er op die nieuweling, die de periode 2003-2011 belicht, een flink blok materiaal uit “Clutching At Straws” (1987), waar ook dit “Incommunicado” zijn bron vindt. Op de nieuwe verzamelaar horen we natuurlijk de zang van Steve Hogarth (en niet te vergeten de fans), vanavond is het Fish die we ruim baan geven.
  Website: http://marillion.com/.

  NIEUW
  Harvest – Time Lapse
  - In Debris
  Van “Chasing Time” (Eigen Beheer, 2012)

  Afgelopen jaar was Harvest een van de aangename verrassingen van de laatste editie van ProgFarm. Harvest is een Spaanse band met een Nederlandse frontvrouw. Het debuut “Underground Community” (2009) was een lekker in het gehoor liggende melodieuze symfoplaat met de nodige hints naar Marillion. “Chasing Time” borduurt verder op het geluid van de eersteling en geeft de groep een krachtiger eigen geluid. Als kers op de taart vinden we een bloedmooie ballad waarin zangeres Monique van der Kolk met ex-Pallas-zanger Alan Reed zingt en horen we op “In Debris” een slidegitaarsolo van Marillion-gitarist Steven Rothery. Verwacht geen hoge ambities, maar wel heerlijke goed geschreven liedjes.
  Website: http://www.harvestcode.com/ .

  NIEUW
  Hensley, Ken feat. Glenn Hughes - Romance
  Hensley, Ken - This House
  Van "Love And Other Mysteries" (Esoteric Antenna, 2012)

  Ken Hensley is als songschrijver en lid van Uriah Heep gedurende de jaren ‘70 verantwoordelijk geweest voor klassiekers als "Lady In Black" en "July Morning". De totstandkoming van "Love And Other Mysteries" nam maar liefst drie jaar in beslag. Het is bepaald geen hardrock-album geworden, maar een plaat met gemoedelijke, warme pop-rocksongs, die naar eigen zeggen 'intens persoonlijk' zijn. Soms zingt hij zelf, maar hij wordt bijgestaan door gastvocalisten: Santra Salkova, Sarah Rope, Irene Forniciari, de in het Italiaans zingende Roberto Tiranti en niemand minder dan Glenn Hughes. Diens elastische soulrockstem geeft variatie aan "Romance", waarin Hughes gevoelig duetteert met een van de al even smachtend klinkende zangeressen. "This House" heeft een lekker loom Floydiaans tempo. Het soulvolle achtergrondkoor versterkt de Pink Floyd-referentie nog meer. Opvallend is verder dat het Hammondorgel, toch Hensley's hoofdinstrument, wel aldoor aanwezig is, maar op dit ambachtelijke middle-of-the-road-album nimmer de voorgrond opeist.
  Websites: http://www.cherryred.co.uk/shopexd.asp?id=3672 en http://www.ken-hensley.com/ .

  NIEUW
  Olivier's Army feat. Eric Vloeimans - Deal With Demons
  Olivier's Army feat. Jeroen Vierdag - Faithful
  Van "Deal With Demons" (eigen beheer, 2012)

  De naam Olivier's Army is afgeleid van de bandleider en initiator, multi-instrumentalist Olivier Schutte. Met zanger Floris van der Kleijn is hij de kern van Olivier's Army. Floris' stem heeft wel iets van die van Mark Hollis, waarbij we meteen een belangrijke invloed te pakken hebben, naast David Sylvian en bands die tegenwoordig onder de noemer 'post prog' geschaard worden, zoals No-Man. Daarnaast zijn er jazz-invloeden hoorbaar, die deels meegebracht worden door de gastmusici. Want het titelnummer bevat dromerig omfloerst trompetspel van Neêrlands grootste trompettist Eric Vloeimans. Het klinkt hier bijna bugel-achtig en herinnert zodoende aan het spel van Kenny Wheeler bij David Sylvian. "Faithful" heeft wat meer energie, mede door een stevig doorbassende Jeroen Vierdag, waarbij Van der Kleijn wat dieper uit z'n ziel lijkt te zingen. "Deal With Demons" is op alle fronten van hoog niveau en aldus een prettige verrassing. Dit zouden de mensen van Kscope of Burning Shed eens moeten horen! Schutte adviseert Talk Talk- en Sylvian-liefhebbers ook te luisteren naar zijn wat experimentelere vorige band Oak. Daarvoor maakte hij trouwens deel uit van de folkrockband Deire en de Nederrockgroep Grof Geschut.
  Website: http://www.oliviersarmy.com/.

  VAN EIGEN BODEM
  Wende - Roses In June
  Van de DVD/CD-set “Carré” (eigen beheer, 2011)

  Wende Snijders is een Nederlands zangeres en (sinds 2009) singer/songwriter. Naast haar volledige naam wordt ook alleen haar voornaam Wende als artiestennaam gebruikt. “Carré” is inmiddels Wende’s derde livealbum, na “Au Suivant” (Franse chansons, opgenomen met het Metropole Orkest, 2005) en “Chante!” (theatervoorstelling met Franse chansons, 2008). Op “Carré” focust de zangeres zich op haar Engelstalige werk, aangevuld met twee Nederlandstalige nummers. Behalve nummers van haar album “No. 9” (2009), brengt Wende een viertal nieuwe liedjes. De uitvoering van “Roses In June” is prachtig gearrangeerd met strijkorkest en derhalve voor ons programma geschikt en nog toepasselijk ook, want het is juni en er zijn buiten veel rozen te zien.
  Website: http://www.wende.nu .

  IN HET NIEUWS
  Gathering, The – Meltdown
  Van “Disclosure” (Eigen Beheer, 2012)

  De voorverkoop is begonnen voor het komende Gathering-album “Disclosure”, alweer het tiende bandalbum, dat overigens pas op 29 augustus verschijnt. Voor de verzamelaar is er is op de site van The Gathering veel te kiezen. Naast het standaard-album op CD komt de plaat ook op dubbel-LP uit en kan men pakketten bestellen met of zonder T-shirt, bonus 10”-vinylschijf en wat dies meer zij. We gaan luisteren naar het nummer “Meltdown”, dat net als een eerder 'uitgelekte' song indrukwekkend klinkt. De toevoeging van trompet is een zeer geslaagd detail. Zo hebben we al 18 minuten gehoord van dit album en die beloven veel goeds.
  Ga allemaal naar http://www.gathering.nl en bestel dit album van Nederlandse bodem.

  LIVE-TIP
  Rush - Anagram (for Mongo)
  Van “Presto” (Atlantic, 1989)

  De Canadese band Rush staat op zaterdag 2 juni 2013 in Ziggo Dome te Amsterdam. OK, dat duurt nog even, maar dan kun je er des te langer naar uitkijken... De show in Amsterdam is onderdeel van een uitgebreide tour ter ere van het nieuwe studioalbum van de band, "Clockwork Angels". Dit album is het eerste studioalbum van Geddy Lee, Ales Lifeson en Neil Peart in vijf jaar en verschijnt komende week. Pas een vol jaar later dus komt de band naar Nederland. De opnames voor "Clockwork Angels" begonnen in april 2010. Voor het nieuwe album werkte het trio samen met producer Nick Raskulinecz (Foo Fighters, Deftones), die de band ook bijstond tijdens het voorlaatste studioalbum “Snakes & Arrows” (2007). “Clockwork Angels” wordt het twintigste studioalbum van de band sinds het debuut "Rush" uit 1974. De kaartverkoop voor het optreden in Ziggo Dome start maandag 2 juli aanstaande.
  Website: http://www.rush.com .

  LIVE-TIP, MAAR UITVEROCHT....
  Enid, The – Sheets of Blue
  Van “Salome” (Operation Seraphim, 1986)

  Over twee weken is het zover: The Enid zal ter ere van de 1000ste uitzending van Xymphonia een concert geven in Almelo’s Hof 88. Met trots kunnen we melde dat The Enid voor een uitverkocht huis gaat spelen, dus er zijn GEEN kaarten meer te verkrijgen. Dus wil je deze unieke show beluisteren dan zal je op de datum van onze 1000ste uitzending moeten afstemmen op Omroep Almelo. Wij draaien een nummer van het achtste album van de groep. Dit “Salome” werd als begeleiding bij een moderne balletvoorstelling opgevoerd in Hammersmith Odeon. BBC Radio One sprak naar aanleiding daarvan over The Enid als 'the biggest cult band of Europe'.
  Website: http://www.theenid.co.uk/ .

  LIVE-TIP
  10CC - Marriage Bureau Rendezvous
  Van "Deceptive Bends" (Mercury, 1977)

  Van het eerste 10CC-album zonder Godley & Creme kiezen we dit smaakvol gearrangeerde nummer met fraai over elkaar gedrapeerde gitaarpartijen en natuurlijk ook mooi verzorgde koortjes. 10CC treedt 9 juni op tijdens het Retropopfestival in Emmen. Van de huidige 10CC-bezetting zijn bassist Graham Gouldman en drummer Paul Burgess op dit album te horen. Gitarist Rick Fenn werd voor de meteen hieropvolgende tournee gevraagd en bleef sindsdien aan.
  Website: http://www.10ccworld.com/.

  IN HET NIEUWS
  Eloy - Ro Setau Afkomstig
  van "Ocean 2 : The Answer" (GUN Records, 1998)

  Nadat Eloy eerder al de concerten in maart van dit jaar moest verzetten als gevolg van de botsing tussen bestelbus en een fietsende Eloy-zanger/gitarist Frank Bornemann, heeft de band ook haar eerste optreden in de VS, op het allerlaatste NEARfest, moeten afzeggen. Het herstel van Bornemann verloopt nog niet snel genoeg om hem in staat te stellen een goed optreden te kunnen geven. Binnen een week toverde NEARfest echter een nieuwe headliner uit de hoge hoed en wel in de vorm van UK. Het is het eerste optreden in Amerika van de bezetting van de Europese tour (Jobson, Wetton, Husband, Macachek). Eerdere Amerikaanse optredens werden immers in triovorm met Terry Bozzio gedaan. Als steuntje in de rug van Bornemann draaien wij een mooie track van één van Eloy's beste albums: “Ocean 2”.
  Website: http://www.eloy-legacy.com/.

  ONBEKEND MAAKT ONBEMIND
  Younger Brother - Ribbon On A Branch
  Afkomstig van "The Last Days Of Gravity" (Twisted Music, 2007)

  Van sommige bands vraag je je af waarom je er nog nooit eerder van hebt gehoord. Younger Brother is een band opgezet door mensen die daarnaast voornamelijk bekend zijn geworden in de psychedelic trance-muziekwereld. Resultaat is een sound die natuurlijk beïnvloed is door die scene maar ook door Pink Floyd, met als gevolg dat we muziek horen zoals Porcupine Tree die zou hebben gemaakt als de band door was gegaan op het met “Up The Downstairs” en “Voyage 34” bewandelde pad. Trippy, spacey rock dus ... en het album van Younger Brother is ook nog eens gestoken in een hoes van niemand minder dan Storm Thorgerson :-).
  Website: http://www.twistedmusic.com/artists/younger_brother/ Dit nummer: http://youtu.be/OLRCgqMUE0w?hd=1.

  PROGRESSIEVE FOLK
  Pentangle - Taste Of Love
  Van "Open The Door" (Talking Elephant, 1984)

  In 1984 was er een reünie van de topbezetting van Pentangle, met dus bijvoorbeeld de vorig jaar overleden zanger/gitarist Bert Jansch en bassist Danny Thompson in de gelederen. Alleen gitarist John Renbourne ontbrak; op zijn plaats fungeert hier Mike Piggott. In een periode waarin koude, plastic muziek hoogtij vierde was daar deze weldadige, grotendeels akoestische oase. Danny Thompsons contrabas legt een jazzy basis, waarboven Jansch prachtige akoestische gitaarlijnen weeft. Piggott is de enige die regelmatig elektrisch speelt in een weergaloze stijl die doet denken aan Richard Thompson, van generatiegenoot Fairport Convention. Deze plaat behoort absoluut tot de top in de Pentangle-discografie. "Taste Of Love" lijkt haast wel een semi-akoestische, folky variant op Steely Dan, mede door een gitaarthema van Piggott dat doet denken aan "Gaucho".
  Website: http://www.pentangle.info .

  NOG MAAR WEER WAT AANDACHT
  Cosmograf - Into This World
  Van "When Age Has Done Its Duty (F2 Records, 2011)

  Muziek die de neiging heeft om heel geniepig onderhuids bij je te kruipen, teksten die voor de verandering echt eens ergens over gaan, een muzikale stijl die diverse symfo-stijlen (oud en nieuw) bij elkaar brengt en dat alles op een uitgekiend conceptalbum samen gebracht door multi-instrumentalist Robin Armstrong met de nodige gastbijdragen van leden It Bites, Also Eden en The Tangent. What's not to like? :-)
  Website: http://www.cosmograf.co.uk/ .
 •