Sunday 25 July 2010 Show No. 900

Symfonische rock worden door sommigen nogal eens honend aangeduid met termen 'trollen'- of  'kabouter'-muziek. Met onze 900ste aflevering hebben we dan ook echt iets gemeen met een beroemde kabouter: Paulus de Boskabouter was een radiohoorspel van zo'n 10 minuten per aflevering, uitgezonden voor het slapengaan. In totaal maakte Jean Dulieau, en nou komt het, 900 afleveringen, die tussen 1955 en 1964 werden uitgezonden door VARA-radio...

OPENER / AKTUEEL
ELP – Touch And Go
Van “The Return Of The Manticore” (Victory, 1993)
Naast Xymphonia viert ELP ook dit jaar een feestje. Het is namelijk 40 jaar geleden dat het trio gevormd werd. De heren zijn dit weekeinde dan ook te aanschouwen op het High Voltage festival voor een eenmalig optreden, het eerste in 15 jaar. Het festival wordt behoorlijk gepromoot in Engeland en er is dus zelfs iets nieuws opgenomen door de band… nee geen nieuw nummer maar een remake van “Touch And Go”. Dit nummer, gebaseerd op een stokoude Engelse melodie, maakte zijn première op het album “Emerson, Lake & Powell” uit 1986. Wij doen het met de 1993-remake op de “Return Of The Manticore”-box. Verder zal op High Voltage nog veel meer prog staan waaronder Transatlantic, Marillion, Focus en Porcupine Tree.

NIEUW
YOSO - YOSO
              To Seek The Truth
Van het album “Elements” (Frontiers, 2010)
Te pas en vooral te onpas wordt in de muziekbusiness de term 'supergroep' gebezigd, wanneer een aantal musici uit verschillende bands de krachten bundelen. Ook YOSO is zo'n  'supergroep': een samenwerkingsverband tussen leden van Toto (zanger Bobby Kimball) en Yes (toesenist Tony Kaye en multi-instrumentalist Billy Sherwood).  Echte freaks kennen Sherwood ook als de grote man achter de groep World Trade. De muziek werd aangekondigd als een mix tussen Toto en Yes ten tijde van “Big Generator” en die aankondiging slaat de spijker op zijn kop.. Toch zijn er verschillen. Zo is het gitaarwerk heel behoorlijk, maar niet van het niveau zoals we dat van Steve Lukather gewend zijn. Het grootste verschil zit ‘em echter in de backing vocals; bij Toto was dit tot in de puntjes verzorgd, bij YOSO klinkt het minder compleet. De meeste nummers klinken wat zoetsappig, maar zullen er bij de mensen die dit in de jaren tachtig prachtig vonden, ingaan als koek. Bij de eerste uitgave zit een bonusdisc met daarop live-opnamen, vooral Toto- en Yes-klassiekers. Liefhebbers kunnen dus beter meteen toeslaan. (Richard Verbrugge, Written In Music) Woensdag 22 september 2010 is YOSO te bewonderen in De Boerderij in Zoetermeer. Tijdens het optreden worden de drie hierboven genoemde heren bijgestaan door Johnny Bruhns (gitaar) en Scott Connor (drums).

NIEUW
Mystery - Until The Truth Comes Out
Van "One Among The Living" (Unicorn, 2010)
Deze Canadese groep heeft een soort sublimatie gevonden van het mooiste uit seventiesprog, hier en daar aangelengd met wat symfonische AOR. Bekendste lid is natuurlijk Benoit David, die tegenwoordig Jon Andersons rol vervult in Yes. Belangrijkste man is evenwel componist/producer/gitarist Michel St-Père. Een van de hoogtepunten is zondermeer "Until The Truth Comes Out", dat niet zozeer op Yes lijkt, maar een mengvorm van Pink Floyd en Genesis biedt. Bij het horen van de gitaarsoli, die als twee druppels water op die van Gilmour lijken, is de Floyd-link-duidelijk. Vooral het met weelderige, Mellotron-achtige koorgeluiden opgetuigde midden- en eindstuk doet dan weer denken aan Genesis t.t.v. "A Trick Of The Tail" en "Wind And Wuthering". Het Canadese Unicorn heeft per begin augustus trouwens een Nederlandse distributeur, wat de CD's gemakkelijker én goedkoper leverbaar maakt.

NIEUW
Lo-Fi Resistance - Simple/Too Simple
                                - Wasted
Van "A Deep Breath" (Sound Language, 2010)
Het noemen van de combinatie "progressieve singer/songwriter" en Nick D'Virgilio zal bij menigeen de herinnering oproepen aan Kevin Gilbert. Toch is multi-instrumentalist/zanger Randy McStine, ondanks enkele meer singer/songwriter-getinte fragmenten (zoals in afsluiter “Wasted”) toch meer een (progressieve) rocker met een eigen geluid, die zelfs in het complexe hoogtepunt “Too Simple”, waarin naast D'Virgilio ook Dave Meros opduikt, een vergelijking met Spock's Beard goed weet te omzeilen. Dit ondanks een sterke nadruk op meerstemmige vocalen en enkele indrukwekkende gitaarerupties. Voor een eigen beheer-product klinkt “A Deep Breath”, waarop verder ondermeer Dug Pinnick van King X een vocale bijdrage levert, verder uitstekend en ook het hoesontwerp ziet er fantastisch uit. Meer info op http://www.myspace.com/lofiresistance en
ondermeer http://www.cdbaby.com/cd/lofiresistance.

CONCERTTIP
Pallas –
Ark of Infinity
Van “The Sentinel” (EMI, 1984)
Een Xymphonia-klassieker, die niet mag ontbreken in deze jubileumuitzending. De band gaat het  “Sentinel”-album integraal spelen op het Loreley festival dat in Sankt Goarshaussen plaatsvind, het eerste weekeinde van september.

SEVENTIES
Illusion- Candles are Burning
Van “Out Of The Mist” (
Island , 1977)
De originele line-up van Renaissance kwam in 1977 weer bijeen, maar ja, toen was de naam in gebruik door een latere generatie, de band rond Annie Haslam. Dus besloot men om onder de naam van het laatste album dat de eerste bezetting maakte verder te gaan. De muziek ligt dan ook redelijk in de lijn van de vroege albums. Van de meer bekendere line-up van Renaissance met Annie Halsam is overigens onlangs eindelijk goed beeldmateriaal opgedoken van de BBC uit 1977. Natuurlijk circuleert het al heftig, nu maar hopen op een officiële release.

NIEUW / OPENER
The Flow - The Secret
Van "No Guarantees" (eigen beheer, 2010)
The Flow is een nieuwe Twentse band, voortgekomen uit Shiver. Mensen die in de laatste bezetting van Shiver zaten kennen wij dan weer van Vandenberg (drummer Jos Zoomer), Harrow en Symmetry (gitarist Erik de Boer) en Marathon (bassist Jacques Suurmond). Het drietal wordt aangevuld door zanger/gitarist Marten Jan Rerink. De groep maakt melodieuze poprock, ergens tussen Shiver en de meest straight-ahead kanten van Marathon en For Absent Friends in. Op sommige wat meer opgeblazen momenten klinkt de sound van een band als Kane door. De tot nu toe verschenen recensies zijn positief, maar we denken dat The Flow moeite zal hebben boven het melodieuze poprock-maaiveld uit te komen, omdat de muziek weliswaar prima, maar ook wat inwisselbaar is.

NIEUW
Brendan Perry - Utopia
Van "Ark" (Cooking Vinyl, 2010)
Het tweede solo-album van de helft van Dead Can Dance ligt rechtstreeks in het verlengde van de statige DCD-sound. De stukken zijn allemaal gebouwd rond een eenvoudig thema, dat zich langzaam ontwikkelt tot een sacrale sfeer ontstaat. Nieuw is dat Perry naast de van DCD bekende akoestische instrumenten als de cimbaal behoorlijk veel elektronica aanwendt. Maar dit wordt wonderwel naadloos ingepast in de toch klassiek aandoende stijl, zelfs als Perry, zoals in dit "Utopia" een subtiel elektronisch ritme gebruikt.

JAZZROCK OP HERHALING
Hines, David - Leaf
Van "Inner Duality" (Spicerack Records, 2009)
Nogmaals een stuk van het tweede album van bassist David Hines. Op “Leaf” produceert toetsenman Steve Hunt (Allan Holdsworth) een patroon dat qua stijl goed te vergelijken is met “San Michelle” in de uitvoering van Alan Pasqua/Holdsworth/Jimmy Haslip/Chad Wackerman. Oftewel: een slepend, Happy The Man-achtig thema, waarover sterke jazzrock melodieën worden gelegd, met een zowel progressieve als funky insteek.

Camel - Lunar Sea
Van “Moonmadness” (Decca, 1976)
In 1976 verscheen het album dat misschien wel het kroonjuweel is in de toch al niet geringe 'sieraden'-collectie van Camel: “Moonmadness”. Deze week stond er een alleraardigst berichtje op de Camel-website: "Andy is doing great", gevolgd door de mededeling dat uitgebreider nieuws
binnenkort via hun nieuwsbrief zal komen. De organisatoren van het High Voltage-festival, dat nu bezig is, hebben gevraagd of Camel daar wilde optreden. Dat is er niet van gekomen, hoewel: het festival is nog niet voorbij...

Iona - Bird Of Heaven
Van “Beyond These Shores” (Forefront, 1993)
“Beyond These Shores” (1993) was het 'doorbraak'-album voor Iona. Doorbraak in de zin dat het eerste album was dat het niet alleen goed deed in de gospel/reli-scene maar ook daarbuiten werd opgemerkt. Ook niet zo gek want het is het meest toegankelijke album van de band, waarbij Iona tevens laat horen uit het juiste symfonische hout te zijn gesneden. Dat dat het geval is blijkt vooral uit dit “Birds Of Heaven”.

SPECIAL 900STE AFLEVERING
Martin Orford – Xymphonia live-medley
Opname gemaakt in de studio van Radio Almelo, waar de IQ-toetsenist in (vermoedelijk) maart 1998 te gast was. Inmiddels heeft Orford zich teruggetrokken uit het actieve muziekleven.

Flamborough Head – Xymphonia
De Friese groep Flamborough Head had een schitterende verrassing bij onze 200ste uitzending: een eerbetoon aan Xymphonia. En tegelijk ook aan alle andere programma's op lokale omroepen die zo fanatiek bezig zijn symfonische rock te promoten, daar waar de landelijke stations het laten afweten. Deze opname een jaar of zes later gemaakt, op het Progfarm festival 2004

Sunday 18 July 2010 Show No. 899

NIEUW
Baraka - Palm Trees Of The Maldives
      
        - Seam Of The Globe
Van "Inner Resonance" (Musea Paralelle, 2010)
“Inner Resonance” is het negende album van het Japanse trio Baraka, dat zich aanvankelijk richtte op progressieve jazzrock met vocalen, maar sinds drie CD's volledig instrumentaal opereert. “Palm Trees Of The Maldives” laat een duidelijke Rush-invloed horen, terwijl volgens de bio ook Led Zeppelin, King Crimson, Jimi Hendrix en Frank Zappa tot de inspiraties behoren, iets dat minder opvalt. Wel weet men op deze schijf regelmatig de gitaarcapriolen af te wisselen met ambient-achtige passages, wat het geheel een fris karakter geeft. Gitarist Issei Takami maakt hierbij veel gebruik van de gitaarsynthesizer, waardoor ook vaak een symfonische sfeer ontstaat. Zie ook http://www.barakarock.com.

NIEUW
Kula Shaker - Winter's Call
Van "Pilgrims Progress" (eigen beheer, 2010)
De Britse psychedelische poprockband pakt uit in het slotnummer van haar nieuwe CD met een fraai opgebouwd werkstuk, met zowel weemoedig makende Mellotronstrijkers als, in het slot, een gedragen kerkorgel-uitbarsting. Mede door de zang, maar ook door de ietwat folky melodie doemen The Decemberists als referentie op. De rest van het album is beduidend poppier, maar dan steeds met een knipoog naar psychedelische sixtiespop. In de opener is wel een pakkend strijkersthema te horen.

NIEUW
Grobschnitt - Die Sinfonie
Van “Die Grobschnitt Story 0 (Kapelle Elias Grobschnitt)” (MIG Music, 2010)
In den beginne was er... De geschiedenis van de band Grobschnitt kan worden herleid naar het jaar 1965 toen Eroc en Lupo een band genaamd The Universals oprichtte,  wat al snel The Crew werd. De band viel uit elkaar en Lupo richten Charing Cross op. Eroc werd al weer snel in de gelederen opgenomen zodat de band 2 drummers had. Er werdt hard gewerkt aan eigen materiaal en met de
show wist Charing Cross ook een kult status op te bouwen in en om Hagen. Een van de vaste fans van de band liet een foto zien van de Kapelle Elias Grobschnitt, een roemruchte Hagense kapel uit het begin van de 20ste eeuw, en zo werd in mei 1971 de band omgedoopt. Vanaf het begin was Eroc al bezig met opname techniek en zo nam hij veel van de oefensessies die de band hield in de Hagener THG/Aula op. Van deze opnamen stelde hij wat het eerste album van de band Kapelle Elias Grobschnitt moest worden samen. Met de opnamen ging men de boer op en werd de groep al snel getekend door het nieuwe Brain-label. De bandnaam moest echter wel worden ingekort. Wel had de band ondertussen een toetsenist ingelijfd, wat als resultaat had dat de nummers, die we op het uiteindelijke naamloze albumdebuut vinden, toch behoorlijk afwijken van de opnamen die op deze CD zijn te vinden. Ook staan hier een aantal extra tracks op die later nooit in de studio zijn opgenomen. Dus voor de Grobschnitt-fan een ware must.


NIEUW
Mason, Steve - The Letter
                     
    - I Let Her In
Van "Boys Outside" (Domino Records, 2010)
Na enkele platen met de Beta Band en de projecten Black Affair en King Bisquit Time is “Boys Outside” het debuut van Steve Mason onder zijn eigen naam. Samen met producer Richard X (bekend van de Sugababes) leverde hij een sfeervol, ingetogen werkstuk af, dat enigszins in de atmosferische New Wave/synthipop van de jaren '80 past en anderzijds te vergelijken is met de melancholieke muziek van Perry Blake. De rustige stem van Mason wordt in de korte songs begeleid door akoestische gitaren en ijle maar ook symfonische synthesizers. Catchy refreinen en goed in het gehoor liggende melodieën zorgen voor een toegankelijk, maar zeker geen glad album.

NIEUW / JAZZROCK
Phlox - Loomaaed
Van "Talu" (MKDK, 2009)
Phlox is een Estlandse groep die voortbouwt op de Canterbury-sound van Soft Machine. Door de prominente saxofoon is ook Klaus Doldinger's Passport een duidelijke referentie. De combinatie van sterke compositie, uitstekende instrumentbeheersing en een flinke dosis enthousiasme en energie maakt "Talu" een uiterst prettige luisterervaring. En vooral ook een welkome verrassing uit het voormalige Oostblok. Want hoeveel Estlandse Canterbury-muziek kent ú eigenlijk?

VAN EIGEN BODEM
Ayron - River O f Time
Van “01011001” (InsideOut, 2008)
“Zero One Zero One One Zero Zero One” is het zevende album van  Ayreon, ofwel Arjen Lucassen. Wederom is het een groots opgezet conceptalbum, met een hele waslijst aan gastmuzikanten, zoals Tom Englund (Evergrey), Daniel Gildenlöw (Pain Of Salvation), Simone Simons (Epica), Hansi Kürsch (Blind Guardian), Floor Jansen (After Forever), Michael Romeo (Symphony X), en natuurlijk is drummer Ed Warby (Gorefest) ook weer van de partij. Het album is iets minder bombastisch dan de vorige paar platen, maar staat nog steeds bol van de futuristische progmetal, met vele tempowisselingen en typische Arjen Lucassen-riffjes. Omdat Arjan alles alleen schrijft komt er regelmatig iets van vorige platen terug. Toch liggen de nummers wel weer heel lekker in het gehoor. Zo ook het vanavond uitgekozen “River Of Time”. Op dit moment werkt Arjen hard aan een nieuw Star One-album. Onder die vlak brengt hij zijn meer metal-gerichte muziek uit.

AKTUEEL EN LIVE-TIP
Pink Floyd - In The Flesh?
Van “Is There Anybody Out There? – The Wall Live 1980-1981
(EMI, 2000)
Een hot item afgelopen week in symfo land: David Gilmour en Roger Waters traden samen op tijdens een liefdadigheidsconcert. Ze speelden enkele songs samen en David bood Roger Waters aan om op één van zijn Wall-shows “Comfortably Numb” te komen meespelen. Fans hopen natuurlijk meteen dat dit het begin van meer is.... En de vraag is natuurlijk waar en wanneer Gilmour komt opdagen...

CONCERT-TIP
Peter Gabriel - Washing Of The Water
Van de DVD “Secret World Live” (Real World/Virgin, 2003)
Opnamen van Gabriels optreden in Modena, Italië, 1994, tijdens de tournee ter promotie van “Us”. Vrijdag 17 september geeft Peter Gabriel met een symfonieorkest een concert in GelreDome XS. Het concert maakt deel uit van zijn New Blood-tournee naar aanleiding van zijn recente “Scratch My Back”-album. Die plaat, Gabriels achtste studiowerk, bevat uitsluitend covers. Deze nummers worden door Gabriel op een geheel eigen wijze geïnterpreteerd en voorzien van een modern-klassiek arrangement, zonder gitaar en drums. Op het album staan niet alleen nummers van bekende grote namen als David Bowie, Paul Simon en Lou Reed, ook herinterpreteert Gabriel songs van jonge acts als Bon Iver, Arcade Fire en Elbow. In maart gaf Peter Gabriel met een 52-koppig orkest drie concerten in Londen, Parijs en Berlijn die zowel door pers als publiek zeer goed werden ontvangen. Door dit overdonderende succes besloot Gabriel een korte Europese tournee te doen. Tijdens het concert in GelreDome worden niet alleen nummers van dit album gespeeld, ook Gabriels eigen grote hits zullen in een vergelijkbaar bijzonder arrangement uitgevoerd worden.

CONCERTTIP
Gazpacho -  Chequered Light Buildings 5
Van "Night" (Intact, 2007)
Gazpacho treedt op tijdens het Night Of The Progs-festival in Sankt Goarshausen, het eerste weekend van september. De Noorse groep zal dan integraal haar nieuwe album spelen, dat rond die tijd uitkomt. De verwachtingen zijn bij velen hooggespannen, want de groep oogstte veel lof met haar laatste twee albums, "Tick Tock" (2009) en "Night" (2007). "Night" is eigenlijk één compositie met een doorlopende puls die soms heel prominent is, soms bijna dreigt te verdwijnen. Het ene moment klinkt de muziek als Marillion anno "Marbles" (vooral de onheilszwangere sfeer van "Ocean Cloud"), het andere moment zijn er compleet akoestische interludes van bijv. een solo viool te horen. En dan is er de zang, die de één tot in het diepst van z'n ziel raakt, terwijl anderen die juist als vlak karakteriseren. Sowieso al boeiend dat de meningen daarover zo extreem verdeeld zijn. Productioneel is er veel aandacht besteed aan details, die klinken als een klok.

CONCERTNIEUWS: STEVE WINWOOD
Stomu Yamashta´s Go - Crossing the Line (live)
Van “The Complete Go Sessions” (Raven, 2006)
Een bonte verzameling aan artiesten zijn te vinden op deze supergroep. Vooral de eerste “Go”-plaat uit 1976  is heerlijk. Maar dat mag ook wel met topmuzikanten als Steve Winwood, Al Di Meola, Klaus Schulze en Michael Shrieve. Op deze live-versie van het door Steve Winwood gezongen “Crossing The Line” zijn ook Pat Thrall en Karen Friedman te horen. Reden van het draaien is dat Steve Winwood op 14 oktober te bewonderen is in het Utrechtse Vredenburg Leijdsche Rijn. De voorverkoop is al begonnen.

HERUITGAVE
Schicke, Führs & Fröhling - Troja
Van “Sunburst” (Brain, 1977; Reactive / Esoteric Recordings, 2010)
Een jaar na het schitterende “Symphonic Pictures” uit 1976 kwam de Duitse groep al  met een opvolger in de vorm van “Sunburst “. Daar waar het debuut was statiger symfonisch was, is “Sunburst” bij vlagen een stukje heftiger, zwaarder aangezet met een bijna jazzrock tintje (denk Mahavishnu Orchestra). Ook dit is weer een mooi verzorgde heruitgave op het sublabel Reactive van Esoteric Recordings.

PREHISTORIE
Yes - Perpetual Change
Van “The Yes Album” (Atlantic, 1971)
In 1971 verschijnt “The Yes Album”, het album dat over het algemeen als het eerste echte progrock album van Yes word beschouwd. Geen covers meer, een nieuwe gitarist in de vorm van Steve Howe en 3 stukken die voor rockbegrippen lang waren te noemen in die tijd. “Perpetual Change” zou uiteindelijk wel het motto van deze Britse band kunnen worden genoemd.

VAN EIGEN BODEM
Peter Koelewijn - KL 204 (Als Ik God Was)
"Het Beste In Mij Is Niet Goed Genoeg Voor Jou" (Phonogram, 1978 / Rotation, 2000)
Huh? Koelewijn bij Xymphonia? Afkomstig van zijn album "Het Beste In Mij Is Niet Goed Genoeg Voor Jou" uit 1978 is dit een nummer dat gewoon in het zelfde straatje valt als de orkestrale pop van The Alan Parsons Project. Het album wordt algemeen beschouwd als 's mans meesterwerk, dat hij eind vorig jaar voor het eerst in jaaaren wist te benaderen met het alom bejubelde  “Een Gelukkig Man”.

VAN EIGEN BODEM
Bauer - Snow in Spring
van “The Bauer Melody Of 2006” (Excelsior, 2006)
Georkestreerde croonerpop en heerlijk zonnige liedjes, die warmte brengen in elk seizoen. Het duo Bauer (Berend Dubbe en Sonja van Hamel) brengt met dit 45 minuten durende live-album smaakvol georkestreerde versies van hun liedjes, ondersteund door het Metropool Orkest. Het was een project in het kader van de Cross-Linx-festival-reeks, die indertijd ook in Enschede was te bewonderen.


Sunday 04 July 2010 Show No. 898

NIEUW / OPENER
Lee Ritenour/Neal Schon/Slash/Steve Lukather
Van "Lee Ritenour's 6 String Theory" (Concord, 2010)
Jazz- en fusiongitarist Lee Ritenour is de initiator van de Yamaha 6 String Guitar Competition. Met jurylid en goede vriend Steve Lukather werd het idee uitgewerkt een album te maken dat gelieerd is aan die competitie. Het idee is om 20 van de grootste gitaristen ter wereld, uit diverse stijlen, bij elkaar op één album te krijgen. De winnaar van de competitie van vorig jaar mag het album besluiten. Nu is deze Shon Boublil een klassieke gitarist, die met zijn Caprices van Legnani nogal detoneert op een album met een beetje jazz en vooral veel rock, jazzrock en blues. Lukather leverde dit "68" aan, waarin Schon ook duidelijk aanwezig is. Een melodieuze gitaarrockinstrumental die zo op zowel een Lukather- als Schon-solo-album gepast. Ritenours eigen bijdragen aan het album zijn uiterst bescheiden: de gasten krijgen alle ruimte. Nou ja: Slash (toch al een rare keus als je het over 'beste gitaristen' hebt) is alleen te horen in de fade-out (het staat echt zo in het boekje!). Zie ook: http://sixstringtheory.com/

NIEUW
Relocator - Biosphere
                   - Proxima
Van “Relocator” (eigen beheer, 2010)
Relocator is een Duits / Pools / Nederlands project met een Nederlands tintje in de vorm van drummer Frank Tinge en een belangrijke gastrol voor ex-Dream Theater toetsenist Derek Sherinian.
Zijn aanwezigheid geeft gelijk aan in welke richting we de muziek moeten zoeken: heavy progfusion à la Planet X maar dan toch wel wat melodieuzer. Relocator is echter geen regelrechte kloon al was het maar door de aanwezigheid van Bartek Strycharski op elektrische viool. Het valt te hopen dat hij in de toekomst wat nadrukkelijk aanwezig zal zijn want dat maakt dat de band net even wat anders klinkt. Maar intussen kunnen we wel geniete van Stefan Artwins enerzijds stevige
gitaarpartijen maar ook melodieuze jazzrock solo's.

(OP)NIEUW
Marillion – If My Heart Were A Ball I Would Run Uphill
van de DVD-set “Out of Season” (Racket, 2010)
Voor de derde keer besteden we aandacht aan de DVD-box die verslag doet van het Marillion-weekend van vorig jaar in Port Zélande. Ditmaal de derde en laatste avond, die in het teken stond van epics, ofwel de lange nummers uit de Marillion-discografie. Deze avond bleek een behoorlijke tour de force waar de band zo goed als al zijn epische stukken voorbij liet komen. Heel slim begon men met de stukken van begin jaren '00, zodat langzaam de sfeer werd opgebouwd. Een van de hoogtepunten was natuurlijk “Ocean Cloud” van “Marbles” dat voor de tweede keer in Nederland werd gespeeld. Hoewel uit de Fish-periode zeker een paar nummers in aanmerking komen voor een epische avond werd er geen “Grendel” gespeeld, maar koos de band voor de “Kayleigh”-trilogie. Van deze avond gaan we nu luisteren naar een van de kortere stukken, “If My Heart Were A Ball I Would Run Uphill”,dat nog nooit is gedraaid in Xymphonia.

NIEUW
MGMT - Siberian Breaks
Van “Congratulations” (Columbia, 2010)
MGMT debuteerden in 2008 met het album “Oracular Spectacular” (Columbia) gevuld met heerlijke neo-psychedelische pop die op zijn herkenbare wijze op plaat is vastgelegd door Flaming Lips- en Mercury Rev-producer David Fridmann. Voor het tweede album dat dit voorjaar verscheen
gingen de heren in zee met producer Sonic Boom (ex-lid van indie psych-rock band Spacemen 3) met een behoorlijk avontuurlijk album als resultaat, dat zeker niet “Oracular Spectacular” Mark 2 is. Een gedurfde plaat die tijd nodig heeft om in te zinken. “Siberian Breaks” is het langste nummer van het album dat mij na een paar luisterbeurten op een of andere manier wel wat aan het Franse Air doet denken.

HERUITGAVE
No-Man - Sicknote
                - Taste My Dream
Van "Wild Opera"/"Dry Clean Ray" (Hidden Art, 1996/1997 / Kscope, 2010)
Na jarenlang moeilijk verkrijgbaar te zijn geweest, vond Hidden Art, geheel conform haar naam, blijkbaar nog een stapel onverkochte “Wild Opera”-CD's en bracht die, in de wetenschap dat Kscope later dit jaar een geheel nieuwe geremasterde versie uit zou brengen, onlangs op de markt. Nu is er dan ook die fraaie Kscope-versie, gestoken in een mooi digipack en gecombineerd met het "zuster"-album “Dry Cleaning Ray”. Beide platen werden beschouwd als de meest extraverte van het duo Tim Bowness-Steven Wilson, en inderdaad zijn de beats behoorlijk uptempo en de effecten een stuk confronterender dan we gewend waren. Toch vertonen de gekozen nummers en de sfeer in zijn algemeenheid de ingetogenheid die No-Man kenmerkt. Overigens bevat de tweede schijf 6 bonusnummers, bestaande uit alternatieve versies, radiosessies en stukken van de EP “Housewives
Hooked On Heroin”.

IN BLIJDE VERWACHTING
The Feeling - Turn It Up
Van het album “Join With Us” (
Island Records, 2008)
En zo was daar in 2006 in eens een Engels bandje dat jaren '70 Elton John, Supertramp en zelfs een beetje Queen door de blender haalde en een erg aanstekelijk album uitbracht in de vorm van “Twelve Stops And Home”. Twee jaar later verscheen de opvolger “Join With Us”. De band rockte net wat harder op dat album maar voor de rest was die aanstekelijke mix nog steeds aanwezig, zoals op “Turn It Up”. Intussen word er hard gewerkt aan een nieuw album waarbij de productionele hulp
van The Freemasons (bekende pop/dance producers) en Bob Ezrin is ingeschakeld.

LIVE-TIP
Spocks Beard – Go The Way You Go
van “The Light” (Inside Out, 1995)
Van de eersteling van deze Amerikaanse band, in die tijd nog rond Neal Morse en nog zonder Ryo Okumoto. En tevens het album die een kleine oproer teweeg bracht in de symfowereld, hoewel het langzaam ging. Spock is inmiddels alweer vier albums Neal-loos en heeft net met “X” (10) een van zijn beste albums afgeleverd. Toch blijft het debuut wel een van de mooiste Spock's Beard-albums, en de band speelt ook nog steeds materiaal van het album en dit zal ook zeker gebeuren tijdens de tour in september die de groep op de vijftiende van die maand naar de Zoetermeerse Boerderij brengt. Daarom maar weer eens een nummertje in Xymphonia. We kiezen het relatief korte “Go The Way You Go”.

LIVE-TIP
Banned From Utopia - Bad Dog
Van "So Yuh Don't Like Modern Art" (Favorite Nations, 2002)
Dweezil Zappa Plays Zappa is één van de acts op het Bospop Festival, komend weekend in Weert. De zoon van Zappa speelt met zijn band repertoire van vader Frank. Ook Banned From Utopia deed dat, aangevuld met eigen materiaal. Vrijwel alle leden van BFU (o.a. toetsenist/zanger Bobby Martin, vibrafonist Ed Mann, toetsenist Tommy Mars en drummer Chad Wackerman) dienden ooit bij Frank. Alleen gitarist Mike Miller is wat dat betreft een 'rookie', maar met die term doe je deze door de wol geverfde sessiegitarist onrecht. Bovendien is hij de belangrijkste leveranciers van verse composities voor dit album, waaronder deze fijne jazzrockinstrumental. Een energiek nummer in Zappa-stijl, met superstrakke blazersriffs, spannend gitaarspel, knappe wendingen en aan het eind nog een krachtige drumsolo.

IN BLIJDE VERWACHTING
Introitus - Crossroads
Van het album “Fantasy” (eigen beheer)
Al verschenen in 2007 besteden wij aandacht aan het debuutalbum Fantasy van deze Zweedse formatie. Muzikaal zijn er best wel wat parallelen te trekken met 'ons' Flamborough Head. Introitus heeft ook als kern 2 partners in de vorm van toetsenist Mats Bender en zangeres Anna Jobs Bender en de band gebruikt folky klanken als smakelijke toefjes binnen hun aangename neoprog. Maar Introitus heeft ook een iets andere kant die we met name horen in het dramatische Ghosts, waar in de sound wat meer neigt naar Magenta. Aangename ontdekking met het leuke nieuws dat er dit jaar al een nieuw album zal uitkomen.

ACTUEEL
Oblivion Sun: Fanfare
Van "Oblivion Sun" (Prophase Music, 2007)
Oblivion Sun is één van de band die te zien en horen zijn op de DVD "Romantic Warriors : A Progressive Music Saga" van Adele Schmidt en José Zegarra Holder (zie http://www.progdocs.com/ProgDocs/ProgDocs.html). De documentaire geeft een goed beeld van de hedendaagse progressieve muziekscene, waarbij gefocust wordt op de formaties DFA, Cabezas De Cera, Cheer-Accident, Deluge Grander en Phideaux. Tevens komen acts als Karmakanic (met Roine Stolt), La Maschera Di Cera en Gary Green van Gentle Giant aan bod en is er aandacht voor "randfiguren" als labelbaas
Steve Feigenbaum (Cuneiform) en de eigenaar van de Orion Sound Studios. Kortom, een 95 minuten durende film, die op een eerlijke manier laat zien hoe progressieve muziek zich ontwikkelde van mainstream naar cult, waarbij over het algemeen de muzikale kwaliteiten voorop bleven staan.

WERELD VOL MUZIEK
Triana - Sé De Un Lugar
Van "El Patio" (Fonomusic, 1975 / Dro East West/Warner, 2003)
Volgens Erik Neuteboom in zijn Prog Andalus-dossier, zoals verschenen in iO Pages een hoogtepunt van deze warmbloedige, met flamenco-invloeden geïnjecteerde Spaanse symfonische rock-stijl. Broeïerige, geladen muziek, waarin emotievolle flamencozang en fel percussief akoestisch gitaarspel gestut wordt met brede golven analoge synthesizers en volvet elektrisch gitaarspel. Met inderdaad goddelijk eindresultaat. Wat wil je: de toetsenist/zanger en componist van alle stukken is genoemd naar Zijn Zoon en heet Jesús De La Rosa.

SLOTNUMMER
Styx - Fooling Yourself (The Angry Young Man)
Van “
Styx & The Contemporary Youth Orchestra : One With Everything (Frontiers, 2006)
Opname van de Amerikaanse symfonische AOR-groep Styx met het Contemporary Youth Orchestra, een orkest dat bestaat uit leden van tussen de 13 en 19 jaar.  De CD, ook op DVD verkrijgbaar, vormt een verslag van een magisch avondje in Cleveland, op 26 mei 2006 en bevat Styx-klassiekers als “Blue Collar Man”, “Boat On The River” en “Fooling Yourself”, aangevuld met onbekender materiaal, een paar nieuwe nummers (“Just Be” en “Everything, All The Time”) en hits van anderen (“I Am The Walrus” van The Beatles en “I Don’t Need No Doctor” van Ray Charles). 115 Muzikanten deden er op de opname mee, aangevuld door 56 koorzangers en zangeressen. Die werden in goede banen geleid door de enthousiasmerende dirigente Liza Grossman.