Sunday 28 September 2008 Show No. 808
Band Titel Item
   
Schon, Neil Blue passion  
Van "I On U" (Favored Nations, 2005)
Lekkere gitaaropener van de gitarist van Journey zoals we hem het liefst horen: jubelende melodieën en opzwepende backingtracks.
Barbieri, Richard Cave Nieuw
Barbieri, Richard All fall down Nieuw
Van "Stranger Inside" (Kscope, 2008)
De opvolger van "Things Buried" is iets drukker en voller geproduceerd dan zijn wat ambienteske voorganger. Al dient daarbij aangetekend dat de heftige en stevige opener "Cave" bepaald niet exemplarisch is voor de ingetogenere, sferischere overige nummers. Dat ik de eerste twee nummers kies is geen post-Lammeriaanse actie (sorry, Ron), maar het zijn gewoon de meest direct aansprekende nummers. Misschien door de medewerking alhier van drummer Gavin Harrison. De legendarische contrabassist Danny Thompson (bekend van o.a. Pentangle, John Martyn en Nick Drake) is te horen in "All Fall Down".
Our Broken Garden Visible to you Nieuw
Our Broken Garden When your blackening shows Nieuw
Van "Lost Sailor" en "When Your Blackening Shows" (Bella Union, 2008)
Achter Our Broken Garden gaat zangeres/toetseniste Anna Brønsted schuil,  die bekendheid geniet door haar lidmaatschap aan de live-band van Efterklang, het Deense gezelschap waar we al eerder aandacht aan besteedden. Op het mini-album “Lost Sailor” speelt Peter Broderick een gastrolletje op viool en ook hij zit in die live-band. In Our Broken Garden zijn echter met name Søren Bigums introverte gitaarwerk en de stemmige en traditionele toetsensound van Palle Hjorth van grote betekenis. Zij kleuren de rustieke sluimersymfo die vroeger zo typerend was voor menig 4AD-release. Na de gelimiteerd uitgebrachte mini (150 stuks in papieren zak met getekende opdruk) kwam onlangs de eerste volwaardige CD uit (hoewel nog geen 40 minuten lang) en “When Your
Blackening Shows” bevestigt de gewekte verwachtingen van deze stemmige band. Een normale release van de EP is een logisch vervolg.
Novastar Bangor Nieuw
Novastar Sundance Nieuw
Van "Almost Bangor" (EMI, 2008)
De Belgische progressieve popband houdt zich stug aan een tempo van één album per 4 jaar, zo lijkt 't na "Novastar" (2000) en "Another Lonely Star" (2004). Opnieuw een melancholieke plaat, waar nu ook de nodige Beatleleske (eigenlijk vooral Lennoneske) elementen in doorsijpelen. "Bangor" zit vol sfeervolle, filmische sounds, "Sundance" is een dromerig pareltje, met gitaarwerk van Gerry "Spooky Ghost" Leonard.
Buckingham, Lindsey Time precious time Nieuw
Van "Gift Of Screws" (Reprise/Warner, 2008)
Intrigerend nummer van het juist verschenen vijfde solo-album van de Fleetwood Mac-zanger/gitarist/componist. Hier bewijst hij weer eens een technisch zeer onderlegd gitaartokkelaar zijn. Met stijgende en dalende lijnen creëert hij een haast symfonisch aandoende klaterende waterval aan noten.
Stivell, Alan Spered  hollvedel Nieuw
Stivell, Alan Deliverance Nieuw
Stivell, Alan Ha Kompren't vin erfin? Nieuw
Van "In Dublin" (Phonogram 1975/Keltia, 2005)
Enige tijd geleden draaiden we reeds de twee oorspronkelijk in elkaar  overlopende tracks, die echter op de het carrière-overzicht “Routes”, de 4CD-box van Alan Stivell, op 2 verschillende schijfjes terecht waren gekomen. In 2005 zijn enkele platen van de Bretonse harpist (en
multi-instrumentalist) voor het eerst op CD uitgebracht en vandaar dat we de twee tracks eindelijk als geheel kunnen draaien. Het derde stuk, dat “zal ik dan eindelijk begrepen worden?” betekent, is een sferische folkbalade die net als de andere stukken een mooi samengaan van symfonische klanken en folkrock laat horen.
Autumn The celebrated court jester / 
Oceanworld (reprise)
 
Van “Oceanworld”  (eigen beheer, 1999)
In de jaren 1977 en 1978 bestond de band Autumn met daarin o.a. ex-Enid drummer Robbie Dobson en toekomstig Steve Hackett toetsenist Nick Magnus. De band heeft nooit een volwaardig album uitgebracht maar in 1999 verscheen uiteindelijk een mini-CD met een vijftal stukken die de band in die jaren heeft kunnen opnemen. Speelse prog die refereert aan Gentle Giant, ook wel een beetje The Enid en heel duidelijk ook aan Happy The Man hoewel de heren deze band eigenlijk nooit gehoord hebben. Noem het een geval van parallelle muzikale ontwikkeling :-)
   
Band Titel Item
   
Pavlov's Dog Theme From Subway Sue Live-tip
Van Pampered Menial.
Fish Square Go Live-tip
Van Fish is last minute een concert ingelast op aanstaande dinsdag 30 september in de Boerderij in Zoetermeer.
Big Big Train Summer's lease  
Van het album “The Difference Machine” (English Electric, 2007)
Mooie sfeervolle song afkomstig van alweer het 5de album van de Britse band. Dit is geen hap-slik-weg symfo maar muziek die erg goed en soms ook zelfs best complex in elkaar zit. Gast-saxofonist Tony Wright (o.a. ook al bij IQ te horen geweest) zorgt voor een opvallend tintje, bijna Canterburiaans :-).
Enid, The The last judgement / 
In the region of the summer stars
 

Van “The Lost Enid Tracks” (WHD Entertainment, 2007)
Een tijd geleden zijn alle albums van The Enid als mini-sleeves in Japan verschenen. Aangezien de eerste 2 platen van The Enid opnieuw zijn ingespeeld of wel ge-update en de originele masters (gedeeltelijk) niet meer zijn te vinden zijn dit de versies die op CD verkrijgbaar zijn. Om toch de fans de gelegenheid te geven om hun collectie te completeren zijn de ontbrekende orginele versies op een zeer gelimiteerde promo-CD verschenen. Naast de ontbrekende kant van het debuut "In the Region Of The Summer Stars" is ook de originele versie van “Fand” van het 2de album "Aerie Faerie Nonsense" hierop te vinden. Hoewel van vinyl getrokken klinkt het zeer goed. Daarom van “In The region...” de laatste 2 stukken van kant 1.

Gathering The Leaves  

van de live-dvd “A Noise Severe” (eigen beheer, 2007)
Deze DVD is de tegenhanger van “A Sound Relief” en laat The Gathering op volle sterkte horen, daar waar de voorganger een ingetogen concert betrof. Wat ook op volle sterkte is, is het Chileense publiek. Wat dat betreft zouden we haast kunnen stellen dat deze DVD de Nederlandse tegenhanger is van “Rush In Rio”. Dat maakt wel dat de muziek van The Gathering een beetje aan subtiliteit moet inboeten om over dat publiek heen te komen, maar gelukkig valt dat in het mooie “Leaves” (met een van de weinige gitaarsolo's in hun repertoire) erg mee

Oceanzise Only twin  

Van “Frames” (Superball Music, 2007)
Eigenwijs Brits bandje dat uit verschillende vaatjes tapt, naast usual suspects als Porcupine Tree zijn er ook postrock- en oudere prog-invloeden te bespeuren. Dit alles is overgoten met een melodieus sausje.

Riverside Reality Dream Live-tip

Instrumentaal nummer van het album “Out Of Myself” (Laser's Edge, 2004)
De Poolse groep Riverside speelt op 10 december, met het Franse Lazuli, in Paradiso, Amsterdam

Sunday 21 September 2008 Show No. 807

Band Titel Item
   
Rush Armor And Sword  
van "Snakes & Arrows" (Anthem, 2007)
Het laatste studioalbum van de Canadezen klink bij tijden bijzonder bevlogen. De bijgeleverde documentaire over de totstandkoming van de plaat laat zien hoe Geddy Lee zijn zangpartijen opneemt in de studio, waarvan het grote venster uitkijkt op een wijds landschap, waardoorheen een rivier stroomt. Hij legt uit dat met name dat uitzicht hem bijzonder stimuleerde bij het zingen van de nummers
David Gilmour A Great Day For Freedom Nieuw
Afkomstig van de live-set (cd + dvd) Live In Gdansk (EMI, 2008) welke deze week is verschenen. Het concert was het laatste van de On An Island tournee en was ook nog eens in het kader van het 26-jarig jubileum van de vakbond Solidarnosc. Het nummer A Great Day For Freedom stond origineel op The Division Bell en was geinspireerd door de democratisering van het voormalige Oostblok en de problemen die dat met zich meebracht.
Planeta Imaginario Black Box (La Caja Negra) Nieuw
Phillips, Anthony Which Way The Wind Blows Remaster
van "The Geese & The Ghost" (Hit & Run Music/Virgin, 1977) 
Het debuut van de oorspronkelijke gitarist van Genesis is onlangs opnieuw uitgebracht, waarbij een bonus-CD is toegevoegd met veel nooit eerder uitgebracht werk. Wij draaien een stuk van de eerste CD-versie uit 1990 en wel een melancholieke ballade, gezongen door Phil Collins
Nosound Places Remained Nieuw
Nosound Someone Starts To Fade Away Nieuw
Beter goed gejat, dan slecht bedacht is iets dat zeker van toepassing is op het album van deze band rond zanger / gitarist / toetsenist Giancarlo Erra. Het album Lightdark (K-Scope, 2008.. hetzelfde label als no-man en Anathema) klinkt namelijk als of Porcupine Tree en no-man met elkaar zijn gefuseerd. En hoe dat dan klinkt hoor je
helemaal als je het tweede nummer beluisterd want hier op is no-man zanger Tim Bowness de gastzanger.
Crack The Sky The Sale  
   
Band Titel Item
   
In Memoriam Richard Wright.
Pink Floyd Paintbox Rick
Pink Floyd Mudmen Wright
Pink Floyd The Great Gig In Sky  
Pink Floyd/Rick Wright Us And Them In
Richard Wright Mediterranean C Memo-
Richard Wright Breakthrough riam
Pink Floyd Marooned  
David Gilmour Echoes (live) Part 1  
Pink Floyd Shine On You Crazy Diamond part 8/9  
Rick Wright Breaking Water  

Sunday 14 September 2008 Show No. 806

Band Titel Item
   
Mastermind Eye of the storm  
Van "Volume 1" (Cyclops, 1990)
De gebroeders Berends presenteerden zich eind jaren ' 80 als regelrechte ELP-kloon, met zelfs dezelfde Yamaha-dreammachine-soundjes die Keith Emerson een dik decennium eerder gebruikte.
Queen & Paul Rodgers Time to shine Nieuw
Van "The Cosmos Rocks" (Parlophone, 2008)
Meer puur rock (en meer gitaar-geörienteerd) dan in de Mercury-jaren. Mercury had natuurlijk z'n piano en z'n kleffere kant. Toch is het album afwisselder dan ik dacht. In dit meeslepende mid-temponummer klinkt Rodgers bijna als Chris Thompson. Elders klinkt hij bijna als John Farnham. Ook de typische Queen-koortjes ontbreken trouwens niet. In "Still Burnin'" zit een letterlijk citaat uit "We Will Rock You" (het zou ons niet verbazen als het een sample is).
Zazou, Hector Porte de saint-cloud Nieuw
Zazou, Hector Cocoon Memoriam
Van "Corps Electriques" (Signature/Radio France, 2008)
De Egyptisch-Franse musicus Hector Zazou is op 8 september jl. op 60 jarige leeftijd overleden. Zazou experimenteerde in zijn loopbaan veel met ambient en diverse  vocalisten, waarbij hij soms behoorlijk extravagant was, maar ook erg ingetogen en toegankelijk te werk kon gaan. Zijn op één na laatste werkstuk, het voor de Franse radio opgenomen “Corps Electriques”, bevat veel van bovengenoemde. Centraal staan de vocalen van Katie Jane Garside, afkomstig van de Engelse punkgroep Daisy Chainsaw, maar vooral bekend van Queen Adreena. Haar dreigende stem wordt omkleedt door de mysterieuze geluiden van Zazou, drummer/keyboardspeler Bill Rieflin en
trompettist Nils Petter Molvær, terwijl gitarist Lone Kent (ooit deel uitmakend van de One Hundred Guitars van Rhys Chatham, voor de robuuste invallen zorgt. Zazous laatste werk, “In The House Of Mirrors”, dat binnenkort uitkomt bij Crammed Discs, zal meer een veelzijdig wereldmuziekkarakter hebben.
My Brightest Diamond Inside a boy Nieuw
My Brightest Diamond Black and costaud Live-tip
Van "A Thousand Shark's Teeth" (Asthmatic Kitty, 2008)
Protegée van Sufjan Stevens (ze zong op diens "Illinois"), die liefhebbers van Joan As Police Woman en Jennifer Terran vast zal aanspreken. Dynamische progressieve pop, waar we hier twee uitersten van horen: het behoorlijk stevig rockende, Jeff Buckley-achtige "Inside A Boy" en het raadselachtige, met strijkers en ander akoestisch instrumentarium aangeklede "Black And Costaud". My Brightest Diamond treedt volgende week zondag, 21 september, op in De Melkweg, samen met Clare & And The Reasons, die u zo ook in dit programma voorbij zult horen komen.
Wynn, Steve Manhattan fault line Nieuw
Wynn, Steve Punching holes in the sky Live-tip
Van "Crossing Dragon Bridge" (Blue Rose, 2008)
Steve Wynn was de frontman van de Amerikaanse gitaarband The Dream  Syndicate, die inmiddels al een paar stevige soloalbums op zijn naam heeft staan. Crossing Dragon Bridge is echter compleet anders. Hij werkte hiervoor samen met Chris Eckman van The Walkabouts, die in Ljubljana, Slovenië een studio heeft, waarin Wynn alleen met zijn stem en gitaar en eventueel wat andere instrumenten zijn nummers opnam. Eckman vulde de opnames aan met strijkarrangementen, drumprogrammering, toetsen en gitaren. Ook werden enkele gastmuzikanten uitgenodigd, terwijl enkele tracks een prachtige sfeer kregen door de inzet van een kamerorkest of koor. In enkele andere nummers worden die vervangen door een Mellotron. Het geheel heeft een progressief singer/songwriter-sfeertje gekregen, waarbij ingetogen, bijna sixtiessymfo wordt afgewisseld door wat robuuster werk. Steve Wynn treedt 4 oktober op in de Oosterpoort te Groningen tijdens het TakeRoot festival.
Clare & The Reasons Under the water Nieuw
Van "The Movie" (Frogstand Records, 2007)
Clare Muldaur (dochter van rootsrocker Jeff) maakt filmische (!) orkpop, gearrangeerd met veel strijkers en allerlei onalledaags instrumentarium.
Sufjan Stevens en Van Dyke Parks werken mee en liefhebbers van hen, en van bijvoorbeeld Bauer en Beach Boys komen aan absoluut aan hun trekken. "Clare Muldaur Manchon neemt de luisteraar mee naar grote hoogten, waar de lucht zo ijl is dat alleen de lichtste klanken er overleven.", schreef Ariejan Korteweg in de Volkskrant en beoordeelde het album met de maximale vijf sterren.
Yugen Catacresi Nieuw
Van “Labiritno D'Acqua” (AltrOck, 2006)
Italiaanse formatie rond ex-Night Watch gitarist / toetsenist Francesco Zago, die hier echter met name als componist naar voren treed. Op dit album  presenteert hij avantprog, ofwel RIO (wat staat voor 'rock in opposition') die zoals gewoonlijk sterk klassiek beïnvloed is maar die toch ook bij vlagen symfonisch weet te klinken.
   
Band Titel Item
   
Keane Can't stop now (live) Live-tip

Van de DVD “Strangers” (Island, 2005) 
De piano-Britpop van Keane werd door een Britse journalist omschreven als 'Radiohead dat A-ha covert.”  Deze DVD verscheen het jaar na de extreem succesvolle debuutplaat “Hopes And Fears” en bevat opnames van een live optreden uit mei 2005. Keane speelt op 28 oktober in Ahoy' Rotterdam

Wayne, Jeff Eye of the war (live) Live-tip
Van "Jeff Wayne's Musical Version Of The War Of The Worlds - Live On Stage" (Universal, 2006)
Op 30 juni 2009 is dit spektakelstuk (gebaseerd op het nu 30 jaar oude dubbelalbum) dan eindelijk in Nederland te aanschouwen, in de hoofdstedelijke Bijlmerbierhal (door sommigen hardnekkig Heineken Music Hall genoemd). Evenals op deze DVD zullen dan Justin Hayward (van the Moody Blues) en Chris Thompson (van Manfred Mann's Earth Band - ook elders in dit programma te horen) acte de présance geven. Hopelijk ook net als op de DVD met Chris Spedding en Herbie Flowers, die hun originele gitaar- en baspartijen deden herleven. De voorverkoop is zaterdag 13 september begonnen.
Quidam They are there to remind us Live-tip

Van het album “Alone Together” (Rock Servis, 2007)
De Poolse groep Quidam speelt op 25 september in het Bluescafe in Apeldoorn.

Strictly Inc. An island in the darkness  
Drie jaar nadat Genesis het laatste album met Phil Collins had afgeleverd was daar ineens in 1995 een album van een project genaamd Strictly Inc. Achter deze naam gingen Tony Banks en zanger Jack Hues van de jaren '80 popband Wang Chung schuil. Tegen de wens van de heren in werd het geheel niet als anoniem project gepromoot maar werd er duidelijk verwezen naar de Genesis-link. Maar als je het album beluistert, is het eigenlijk niet zo vreemd dat men dat gedaan heeft. De korte songs hebben een soort Genesis meets synthipop-sfeer en het afsluitende monument is misschien wel een van Banks' beste stukken. Heel erg sfeervol en behept met een paar van zijn beste thema's die aan het slot mooi symfonisch bij elkaar komen, waarbij gitarist Daryl Stuermer ook nog even van zich laat horen. Het ademt erg de sfeer van het Genesis-album “Duke” uit, wat vooral komt door de prominente rol voor elektrische piano.
Manfred Mann's Earth Band The road to Babylon  
Van "The Roaring Silence" (Bronze, 1976/Petbrook, 1998)
Na "Nightingales and Bombers" verliet mede-oprichter Mike Rodgers de Earth Band van Manfred Mann.
Daarmee verdween een deel van de (jazzrock)agressiviteit uit de groepssound, maar de opvolger op zang, Chris (Hamlet) Thompson gaf diezelfde sound een nog veel meer herkenbaarheid, mede waardoor de opvolger, “The Roaring Silence”, de commercieel meest succesvolle plaat werd van MMEB. “The Road To Babylon” is deels gebaseerd op traditional “By The Rivers Of Babylon”.
Clepsydra The cloister  

Van het album “Fears” (eigen beheer, 1997)
Het derde album van de Zwitserse groep, dat indertijd nog werd gepromoot met een optreden in Nijverdal voor de toenmalige stichting SympHel. De neoprog van de groep is gedragen, melodieus en sfeervol, met prachtige breed uitwaaierende keyboardtapijten. Sommigen zullen misschien vallen over het accent van de zanger.

Sunday 7 September 2008 Show No. 805

Band Titel Item
   
Mike & the Mechanics Another cup of coffee Live-tip
Van "Beggar On A Beach Of Gold" (Atlantic, 1995)
Symfosoulpop van band rond Genesis-gitarist/bassist Mike Rutherford. De zanger die u hier hoort, Paul Carrack, treedt 27 september op in Atak, Enschede.
Holdsworth, Allan City nights   
Holdsworth, Allan Joshua  
Van "Secrets" (Intima/Eigen Beheer-CDBaby, 1989/2008)
Sinds een paar jaar heeft gitarist Allan Holdsworth de rechten over zijn eigen werk in handen. Hij is van plan zijn platen gedoceerd opnieuw uit te brengen, waarbij hij begon met de verzamelaar “Against The Clock”. Inmiddels zijn “Wardenclyffe Tower +3” (een reïssue van de Japanse versie van deze CD) en het Synthaxe-album “Flat Tire” opnieuw uitgebracht. Onlangs werd in The Reissue Series “Secrets” toegevoegd, waarschijnlijk de eerste die ook echt geremasterd is. Op deze fraaie, vaak melancholieke plaat wordt Holdsworth verrassend genoeg voornamelijk begeleid op drums door Vinnie Colaiuta.
Satellite Dreams part 2  

Van het album “Into The Night” (Metal Mind, 2007)
Nummer van het derde album van de Poolste, uit Collage voortgekomen neo-proggroep. Het meest donkere album van Satellite tot dusver, volgens Progwereld.

Halloween L'autre  
Van “Le Festin” (Musea, 2001)
Halloween is een Franse band, rond toetsenist Gilles Coppin en violist Jean-Phillipe Brun. De groep maakt een donkere vorm van symfo die naar het schijnt zowel trekken van Van Der Graaf Generator als UK heeft, maar het met name moet hebben van de afwisseling tussen mooie ingetogen passages en soms donker-rockende delen.
Grobschnitt Sunny Sunday sunset  

Van “Jumbo” (Brain, 1975 / Revisited/Inside Out 2007)
Naar pas onlangs bekend werd gemaakt is op 2 juli jongstleden Grobschnitt-toetsenist Volker 'Mist' Kahrs volkomen onverwacht plotseling overleden, op de leeftijd van 57. Volker, veelal kortweg met Mist aangeduid, was lid van de Duitse band Grobschnitt van 1973 tot 1981. Zonder hem hadden standaardwerken als "Rockpommel's Land" en "Solar Music" niet in huidige vorm bestaan.

Pink Floyd Fat old sun Aktueel

Van  “Atom Heart Mother”  (Harvest/EMI, 1970)
De Nobelprijs voor de muziek is toch wel de Polar Music Award. Deze net als de Nobelprijs Zweedse onderscheiding is in 1989 ingesteld door Stig Andersson, de oud-manager van ABBA. Die prijs wordt dit jaar toegekend aan de Amerikaanse sopraan Renée Fleming en aan... Pink Floyd. Bassist/componist Roger Waters en drummer Nick Mason namen de prijs in Zweden in ontvangst. David Gilmour en Richard Wright konden wegens andere verplichtingen niet aanwezig zijn. De uitreiking vond plaats in het Stockholm concertgebouw door de Zweedse koning Carl Gustaf. Aan de prijs is één miljoen Zweedse kronen verbonden, ofwel 108.000 euro. Mason gaf aan dat het bedrag verdeeld wordt onder de vier leden, die het zullen aanwenden voor zelfgekozen liefdadigheidsprojecten. Volgens het juryrapport omvat hun muziek door uitgebreide geluidsexperimenten het gemoed en de ziel van een complete generatie. Op de onvermijdelijke vraag of er een reünie te verwachten valt, antwoordde Mason dat hij het graag zou doen, dat de andere leden er ook niet negatief tegenover staan, maar dat het afhangt van het afstemmen van agenda's.

Akkerman , Jan Pre-Madonna Live-tip
Van "10.000 Clowns On A Rainy Day" (Patio Music, 1997)
Relaxt-gloedvol nummer , opgenomen tijdens de theatertournee die hij in 1995-97 ondernam met toetsenist Nico Brandsen, bassist Manuel Hugas en drummer Ton Dijkman. Naast Akkermans gevoelvolle spel is de zoemende bas van Hugas in het oor springend. Op vrijdag 12 september haalt Akkerman het afgelaste juni-concert in de Metropool in Hengelo in. Die dag bleek het Nederlands elftal in de kwartfinale van het EK te staan.
   
Band Titel Item
W2WARTHOG Special  

Interview met W2Warthog, bestaande uit de broers Hans en Pim Thiemens.
Gedraaid wordt een keuze uit materiaal van de albums “What's Left?” (eigen beheer, 2003) en “Ain't Right!” (eigen beheer, 2007)
Deze beide albums bevatten nieuw materiaal, maar ook heropnames van composities die de gebroeders maakten met en voor hun eerdere bands Phylice Ghetta (1983-1993) en Offscreen (1997-2000)
 

W2WARTHOG Home
W2WARTHOG Lapsang Souchong
W2WARTHOG Woman
W2WARTHOG Freestyle

Verder vroegen we om muziek mee te nemen van artiesten die W2Warthog beïnvloed hebben. U kunt een keus verwachten uit de volgende nummers:
 

UK In The Dead Of Night
King Crimson Prozack Blues
Tiemans, Pim Dreams and…