Sunday 30 November 2008 Show No. 817
Band Titel Item
   
OSI Better  

van het album “Free” (Inside Out, 2005)
In 2003 werd voormalig Dream Theater-toetsenist Moore door Fates Warning-gitarist Jim Matheos gevraagd om mee te doen een nieuw muzikaal project. Moore had al eerder met Matheos gewerkt als gastmuzikant op albums van Fates Warning. Het nieuwe project heette O.S.I. (Office of Strategic Influence) en bestond verder uit bassist/Chapman Stickspeler Sean Malone (van Cynic en Gordian Knot) en Dream Theater-drummer Mike Portnoy.  De muziek van O.S.I. is te omschrijven als de donkere melodieuze muziek van Chroma Key gemengd met de progressieve metal van Fates Warning en Dream Theater. Naast keyboards nam Moore ook de zang voor zijn rekening. In april 2006 bracht O.S.I. een tweede album uit, genaamd Free. Officieel bestond de band alleen nog uit Matheos en Moore. Gastmuzikanten waren o.a. Portnoy en Fates Warning-bassis Joey Vera. Het album ging voornamelijk over de het leven van Moore.

Cynic King of those who know Nieuw
Cynic Nunc stans Nieuw

Van "Traced In Air"  (Seasons Of Mist, 2008)
15 Jaar deed Cynic erover om met een opvolger te komen voor het totnogtoe enige album "Focus" uit 1993. Maar hier zijn geen Guns N' Roses-toestanden aan de gang: De beide Seans Malone (bas, Stick) en Reinert (drums) lieten bijv. van zich horen middels Gordian Knot. Waar de eerste Cynic toch in de eerste plaats een technisch complex deathmetal-album was met sferische passages en jazzrocktrekjes is op "Traced In Air" het death-gehalte een stuk kleiner, ten faveure van de andere genoemde elementen. De progressieve Crimsonesque muziek die met Gordian Knot wordt gemaakt heeft dus zo z'n weerslag op Cynic. Maar Cynic is voor een deel wel degelijk behoorlijk 'metal'. Net als bij het eerste UK-album zitten de meest ongrijpbaar sferische momenten in de staart... Vandaar de laatste twee nummers, waarin ook te horen is dat Cynic nog steeds rare dingen doet met zangstemmen, die altijd vervormd klinken. Wel een waarschuwing aan potentiële kopers: ik heb zo ongeveer de minst heavy nummers gepland en de plaat duurt maar 34 minuten...

Wilson, Steven Abandoner Nieuw
Wilson, Steven Significant other Nieuw

van “Insurgentes” (K-Scope, 2008)
De eerste "solo"-plaat van Steven Wilson is een feit. Iedereen verwacht dat dit album wel een doorsnee van zijn vele bands en projecten laat weerklinken. En inderdaad horen we redelijk wat bekende Wilson-factoren terug:  het melancholische van No-Man, de donkere sferen van Bass Communion, het zware van (recente) Porcupine Tree met als tegenwicht weer het melodieuze van Blackfield (hebben we ze nu allemaal genoemd???). Vraag is dan wel waarom Steven deze plaat nu eigenlijk heeft gemaakt, als er geen echt andere muzikale wegen worden bewandeld? Op het nummer “Significant Other” doet overigens Clodach Simmonds mee, ooit van de legendarische folk-psych band Mellow Candle.
Let wel even op: de reguliere CD-release staat gepland op 23 februari 2009. Via de webshop van Burning Shed waren er echter al 3000 exemplaren van een luxe 2CD/DVD-A/ fotoboek-versie te koop, die inmiddels uitverkocht is. De surroundmix op de DVD-A is weer erg fraai, zoals bijna standaard bij Wilson-producties, maar het voorproefje (18 minuten) op de film “Isurgentes” (waarin o.a. een dialoog tussen Wilson en Trevor Horn) is ook zeker de moeite waard, evenals de 5 bonustracks op de tweede CD.

Genesis Firth of fifth Nieuw

Afkomstig van “Genesis 1970 – 1975” (Virgin 2008)
In onze serie waarin we de nieuwe Genesis-box belichten zijn we aangeland bij één van dé symfo-klassiekers, een plaat die op menig top 10 prog-lijstje voorkomt: "Selling England By The Pound" uit 1973. De band was compositorisch op dat moment op zijn hoogtepunt en ook wordt er steeds meer aandacht besteed aan het goed vastleggen van de nummers. Eén van de hoogtepunten volgens velen is “Firth Of Fifth”, met Tony Banks lange piano-intro en Steve Hacketts beroemde gitaarsolo. Legio hedendaagse gitaristen hebben zich al gewaagd aan deze solo. De band draagt dit album zeker nog een warm hart toe aangezien er op de laatste tour een groot deel van “The Cinema Show” werd gespeeld!

York, Andy Laydown  
York, Andy Surrender  

Van "Simple" (Aktiv Records, 2008)
Onlangs trad Andy York op in Hedon,
Zwolle .  Andy is de broer van Radiohead-zanger Thom Yorke. Met zijn band The Unbelievable Truth bewees de zanger in de jaren '90 zijn kunnen om vervolgens in 2000 uit de band te stappen en te zweren om nooit meer iets met muziek te gaan doen. Maar nadat hij puur en alleen voor zichzelf wat muziek had geschreven kon hij het niet laten om toch weer een album op te nemen en dus ook te gaan optreden. Voor “Simple” vroeg hij hulp van twee oude makkers uit Unbelievable Truth. In vergelijking met z'n oude band valt op dat “Simple” voornamelijk akoestisch is, behalve in het nummer “Lay Down”, waarin elektrische gitaar is te horen. Het klinkt dan ook meteen ietwat als Unbelievable Truth.
Hoe dat dan klinkt? Voor de rest is het een melancholisch en emotioneel werkstuk, waardoorheen de familieband met de Radiohead-frontman duidelijk doorklinkt. Aanvullend kunnen we nog opmerken dat Unbelievable Truth nog een fraaie restjesdubbelaar heeft uitgebracht, “Misc.Music”.

Giant Chained  

van het tweede Giant-album “Time To Burn” (Sony, 1992)
Giant is een Amerikaanse hardrockband, die in 1987 werd opgericht door Dann Huff en de van Tony Williams New Lifetime bekende Alan Pasqua. De groep scoorde één grote hit in 1990 met de power ballad "I'll See You In My Dreams," geschreven door Pasqua en Mark Spiro. Giant ging niet lang daarna uiteen om in 2000 terug te keren, wat een jaar later resulteerde in een derde album.

   
Band Titel Item
   
Ph. D. There's no answer to it  

Van "Ph.D" (WEA, 1981 / Voiceprint, 2008)
Nog een track van het onlangs eindelijk op CD verschenen debuut van Jim Diamond, Tony Hymas en Simon Phillips. Zoals al opgemerkt is er in een aantal gevallen gekozen voor de single-versie i.p.v. de LP-versie. Het gekozen nummer is er daar één van.

Grobschnitt Drummer's dream Live-tip

Van "Ballermann"  (Brain, 1974  / Revisited Records, 2008)
Afgelopen week werd het tweede album van de Duitse groep opnieuw uitgebracht door het voor rereleases van Duitse progklassiekers opgerichte Inside Out-sublabel Revisited. En op 13 december treedt Grobschnitt op in Senden in de Steverhalle. Daar zal vast stilgestaan worden bij het overlijden van toetsenist Mist (Volker Kahrs) eerder dit jaar. Hij speelt een het melacholieke piano-intro en de schitterende Moog-solo halverwege dit "Drummer's Dream". Op het album staat ook nog "Magic Train", met een nog veel langer piano-intro, nogal "Firth Of Fifth"-achtig: wat Tony kan, kan ik ook, moet Mist gedacht hebben...

Supertramp Babaji Live-tip

Van "Even In The Quietest Moments" (A&M, 1977)
Roger Hodgson, ‘the great voice of Supertramp’, treedt 21 mei 2009 in het World Forum te Den Haag op, begeleid door het Metropole Orkest. Het is de aftrap voor het The Hague Jazz Festival 2009. De voorverkoop is gister, 29 zaterdag november, al begonnen!

Pohjola, Pekka Paantaivuttelem Seuraukset In memoriam

Van  “Keesojen Lehto” (Love Records, 1977; int. titel “Mathematicians Air Display”)
Dit weekend is bekend geworden dat donderdag 27 november de Finse bassist/componist Pekka Pohjola is overleden op de leeftijd van 56 jaar. Deze invloedrijke muzikant was lid van de Finse band Wigwam in de eerste helft van de jaren 70 waarna hij later solo actief werd waarbij zijn muziek langzaam ontwikkelde van progrock naar een bijzondere mengeling van prog, klassiek en jazzrock. Een van zijn meest bekende solo-albums, dankzij de medewerking van Mike Oldfield, is “Keesojen Lehto” uit 1977 welke waarschijnlijk onder de naam “Mathematicians Air Display” waarschijnlijk veel bekender over zal komen. Het gekozen nummer heet op de Engelse uitgave “The Consequences Of Head Bending”.

Yamashta, Stomu Memory of Hiroshima  
Yamashta, Stomu Mountain pass  

Van "The Man From The East" (Island, 1973 / Esoteric Recordings, 2008)
Na Raven Records is nu ook Esoteric Recordings, onder supervisie van Mark Powell, begonnen met het heruitbrengen van Stomu Yamashta's output uit de jaren '70. Uiteraard is “Go” het onbetwiste hoogtepunt van deze reeks, waarbij deze remaster nog een tikkie dynamischer is dan de Raven-versie, terwijl de CD-index - bij Raven slechts bestaande uit twee tracks - weer hersteld is. Vanavond echter aandacht voor “The Man From The East” In 1972 haalde Yamashta het Red Buddha Theatre naar Europa en speelde men het stuk “The Man From The East”. De uiteindelijke soundtrack die in 1973 verscheen is behoorlijk ambivalent. Twee langgerekte composities zijn tijdens de opvoering opgenomen. Het is met de Japanse cultuur verweven theatermuziek, met ook plaats voor o.a. vocale effecten en psychedelische orgelpartijen.. Drie korte tracks bevatten melodieuze jazzrock. Het hoogtepunt is het aangrijpende “Memory of Hiroshima”, dat een aan Pink Floyd verwante opbouw heeft met  bluesy gitaarwerk van Gary Boyle (Isotope) over een rustig bas/drumpatroon en een symfonische achtergrond, die uitmondt in een “Atom Heart Mother”-sfeer. “Mountain Pass” sluit daar perfect op aan met een melancholieke saxofoon over een zacht symfonische begeleiding. Overigens: “Memory Of Hiroshima” is één van de Yamashta-nummers die gebruikt werden voor de nooit op LP of CD uitgebrachte soundtrack van de Nicholas Roeg-film “The Man Who Fell To Earth” met David Bowie.

Sweet, M. & Hoffs, S Care of the cel #44  

“Under The Covers Vol.1” (Evangeline, 2006)
In 2006 bracht dit duo een album uit, gevuld met pareltjes uit de jaren '60. Dit nummer is origineel uitgevoerd door The Zombies en te horen hun proto-prog meesterwerk “Oddesey & Oracle” uit 1968. En het nummer, met z'n tekst over een vrouw die wacht op de terugkeer van haar geliefde uit de gevangenis, is Susannah Hoffs op het lijf geschreven.

Triumph Magic Power  

Van het album “Allied Forces” (TML, 1981)
De Canadese hardrockband Triumph werd in 1975 opgericht. In de jaren zeventig en tachtig was de band zeer succesvol. Eind jaren tachtig verliet Rik Emmett de band, om een solo-carrière te starten. Dit betekende tevens het eind van de band. De band stond erom bekend dat het indrukwekkende lichtshows had.

Sunday 23 November 2008 Show No. 816

Band Titel Item
   
Hugo Walk away  

Van “Hugo” (Now & Then, 1997)
Heerlijk AOR-plaatje in de beste traditie, lekker gitaarwerk van Vinnie Burns, mooie koortjes en een stem die zo Steve Perry in Journey had kunnen vervangen.

Ayreon Eyes of time  Nieuw
Ayreon Epiloque;The memory remains Nieuw
Van "Timeline" (Inside Out, 2008)
Van Arjen Lucassens projectband is een compilatiebox verschenen met 3 CD's en een DVD. Op de CD's staan de hoogtepunten van de totnogtoe verschenen Ayreon-albums en één nieuw nummer: "The Memory Remains", gezongen door Jasper Stevelinck van de Belgische groep Arid. Een melodieus nummer met een mooie gitaarpartij. Ook het materiaal op de twee uur lange DVD was bijna allemaal al eerder uitgebracht. De DVD bevat enkele audiotracks in de vorm van 5.1-mixen. Daarnaast zijn er een paar videoclips te vinden, album teasers en beelden van release parties. En dan zijn er natuurlijk behoorlijke passages van de DVD's "Star One Live On Earth" en "Stream Of Passion Live In The Real World". Want al betreft dat in aanleg andere projecten van Lucassen, tijdens de concerten kwam ook een blok Ayreon voorbij. Lucassen heeft expres geen demo's en ongebruikte tracks meegecompileerd 'omdat dat materiaal indertijd niet voor niets niet gebruikt is. Ik wil mijn publiek alleen het beste geven'. Laten we naast het allernieuwste Ayreon-nummer daarom iets van het allereerste Ayreon-album plaatsen: het door Lenny Wolf van Kingdom Come gezongen "Eyes Of Time". Het is een mysterieus progressief hardrocknummer in Zeppelineske stijl, maar Lucassen durfde Robert Plant niet te vragen. Vandaar het surrogaat Wolf...
Genesis Supper's ready Nieuw

Van “Genesis 1970-1975” (Virgin, 2008)
Vandaag deel drie in ons feuilleton rond de derde Genesis-box, die de Gabriel-jaren belicht, van de tijd net na het debuut tot en met “The Lamb Lies Down On Broadway”.
We zijn aangekomen bij een belangrijk moment in de geschiedenis van Genesis. Na het uitbrengen van “Nursery Cryme” heeft de band veel live gespeeld en vooral in Italië deed de band het goed. Peter Gabriel werkte steeds meer aan zijn podiumpresentatie en tijdens een concert in Dublin verscheen hij plotseling in een rode jurk met vossenhoofd op het podium. De verkleedpartijen werden een integraal deel van de live-show. De nieuwe plaat “Foxtrot” (we schrijven 1972) bood hier dan ook meer dan genoeg gelegenheden voor. Het album opent met de klassieker “Watcher Of The Skies” waar zware Mellotron-geluiden ons verwelkomen. Wie kent niet de beelden van Gabriel met zijn rainbow cape? De band was echter ook toe aan een muzikale tour-de force. Dit werd het ruim 20 minuten durende “Supper's Ready”. Alle registers werden opengetrokken, en dit nummer groeide onder de prog community uit tot de epic of all epics...

Frost* Welcome to nowhere Nieuw
Frost* Dear dead days Nieuw
Van “Experiments In Mass Appeal” (InsideOut, 2008)
Voor diegene die ook maar een beetje het nieuws rond de groep Frost* volgt, kan het afgelopen jaar niet ontgaan zijn dat er een nieuw album zat aan te komen. Het proces van schrijven en opnemen van de opvolger van “Milliontown” (2006) was goed te volgen op Youtube. Bij vlagen soms hilarische video-verslagen die langzamerhand kleine tipjes van de sluier oplichten maar te weinig om een echt goed beeld er van te krijgen. Het resultaat: het is nog steeds Frost*-muziek met die typische muur van geluid maar de ingrediënten zijn anders. Geen lange solo's meer en ook geen muur van toetsenklanken, het is de gitaar en ook de zang die op de voorgrond staat. Die zang komt niet alleen van toetsenist Jem Godfrey en gitarist John Mitchell maar met name van de nieuweling Declan Burke. De songs zijn korter, bondiger, heftiger, rockender maar nog steeds vol met knappe wendingen en dat alles in een adembenemend productioneel jasje.
   
Band Titel Item
   
IQ Drive on Live-tip

Van het album “Are You Sitting Comfortably?” (Squawk, 1989)
Het Britse IQ treed op 7 maart 2009 op in de Boerderij in Zoetermeer. Het nieuwe studio-album (“Frequency”) is begin volgend jaar gepland, nog deze maand zijn er twee collectors' items voor release gepland. Het betreft twee tour-CD's die alleen bij de concerten verkrijgbaar zullen zijn. Beiden bevatten ongeveer 40 minuten materiaal. Het gaat hier om outtakes voor de sessies voor “Frequency” en zowel nieuwe als oude live-opnamen. De oudste opname stamt uit 1985, de nieuwste een in De Boerderij opgenomen versie van het titelnummer van de komende plaat. IQ bestaat al sinds 1981 en alhoewel IQ op het oog een stabiele band lijkt, is oprichter Mike Holmes, de gitarist, de enige die op alle albums te horen is. Recent trad een nieuwe drummer en nieuwe toetsenist tot de band toe, respectievelijk Andy Edwards en Mark Westworth. De stijl van  IQ wordt 'neoprog' genoemd. Vooral in de beginjaren was men erg beïnvloed door Genesis, tot aan theatraal gedrag met buitenissige kostuums aan toe.

Phillips, Simon Kumi na moja Live-tip
Van het lalbum "Another Lifetime" (Lipstick, 1997)
Met o.a. De gitaristen Andy Timmons en Ray Russell, toetsenist Jeff Babko, saxofonist Wendell Brooks en bassist Anthony Jackson. Timmons speelt een fraaie solo en natuurlijk is het drumwerk te gek. Voor het Big Bang festival laat Phillips die bandleden overigens thuis. Sterker nog: dit millennium heeft hij nog helemaal geen jazzrockalbum gemaakt.
Unitopia Don't give up love Nieuw
Unitopia 123 Nieuw
Van "The Garden" (Inside Out, 2008)
Australische groep die een zeer toegankelijke en behoorlijk afwisselende dubbelaar aflevert met lekker weghappende 100 minuten prog, waaronder twee grote epics van rond de 20 minuten. De band is nergens origineel: de invloeden lopen uiteen van Genesis (het eindstuk van het titelnummer lijkt sprekend op het eindstuk van "Supper's Ready") tot poppier bands als Toto. En vooral ook zijn er raakvlakken met neobands als Spock's Beard. De epics laten we maar nog maar even. Het eerstgekozen nummer bevat een heus fiddly-widdly-tussenstuk, het pakkend-rockende "321" gaat over de Australische mijnwerkers die enkele jaren terug 321 uur vast zaten onder de grond.
Echolyn Poem# 2 / High as pride  
Van “Cowboy Poems Free” (eigen beheer, 2000/2008)
Het album “Cowboy Poems Free” was in 2000 het album waarmee Echolyn weer terugkeerde na een aantal jaren van het toneel te zijn verdwenen. Echter, het is ook een album dat al een tijdje niet meer verkrijgbaar was, maar de band heeft zo juist bekend gemaakt dat een volledig nieuwe oplage met nieuw artwork maar ook nagenoeg opnieuw gemixt vanaf heden via www.echolyn.com te bestellen is. Dat is mooi, want dit album verdient het om door nog veel meer mensen gehoord te worden.
IZZ The wait of it all  

van “Ampsersand” (Doone Records, 2004)
Tussendoortje van deze Amerikaanse band met nummers die de studioplaten niet hebben gehaald, aangevuld met live-nummers. De studiotracks zijn zeker geen left-overs maar pasten vaak in het plaatje van de voorgaande studio platen. Zo ook dit lekker in het gehoor liggende nummer, dat wel wat aan een band als Simon Apple doet denken, met Keith Emerson-achtige (denk: “Lucky Man”) Moog-solo. De hoge dameszang is echter wel effe wennen.

Collage Wings in the night  

Van het album “Moonshine” (SI Music, 1994)
Xymphonia-redactielid Aldwin Gerritsen heeft dit album nog altijd bij zijn album-top-10-allertijden staan. Daarom nog maar eens een nummer van dit album van de Poolse groep.

Sunday 16 November 2008 Show No. 815

Band Titel Item
   
K2 Death zone/Without Live-tip

Van het album “K2 - Tales Of Tragedy” (MCA, 1988)
Don Airey speelt 22 januari 2009 in de Boerderij Zoetermeer. Dit is de nieuwe datum voor het optreden dat eerst 27 september zou plaatsvinden.  Airey is een toetsenist die door vele hardrockbands is gevraagd als sessiemuzikant. Bij het grote publiek is hij recentelijk echter bekend geworden als bandlid van Deep Purple, waar hij sinds 2003 in zit. Met Deep Purple nam Airey twee albums op. Airey’s carrière begon in 1972 toen hij toetrad tot Cozy Powell's Hammer. Na Cozy Powell maakte hij nog deel uit van de band van Gary Moore, Ritchie Blackmore’s Rainbow en Ozzy Osbourne's band. Naar Zoetermeer neemt hij de volgende muzikanten mee: Darrin Mooney (Primal Scream, Gary Moore), Danny Bowes (Thunder), Rob Harris (Jamiroquai) en Chris Childs (Thunder). 

Genesis Seven stones Nieuw
Genesis Twilight alehouse Nieuw

Van “Genesis 1970-1975” (Virgin, 2008)
De laatste van drie Genesis-boxen is uit. Ditmaal worden de Gabriel-jaren belicht. Dit is natuurlijk van de drie boxen de meest begeerde onder symfonische rockfans. Vooral door klassiekers als “Selling England By The Pound” en “The Lamb Lies Down On Broadway”. Producer Nick Davies, die verantwoordelijk was voor het hele revamp-project, is teruggegaan naar de originele banden en laat een nieuwe mix horen. Vandaag het tweede deel in een chronologische doorspitfeuilleton van deze box. Het volgende album op de planning is “Nursery Cryme” uit 1971. 
Nadat zowel gitarist Anthony Philips en drummer John Mayhew de band hadden verlaten is het de beurt aan wat velen zien de klassieke bezetting van de band. Na een jaar stevig touren zijn gitarist Steve Hackett en drummer Phil Collins al snel medebepalend voor het geluid van de band. Met name de ritmesectie is met sprongen vooruit gegaan. Het eerste wapenfeit van de band is dan ook een album vol klassiekers als “The Musical Box” en “Return Of The Giant Hogweed” waarbij Gabriels teksten ook steeds surrealistischer worden. Naast de genoemde klassiekers herbergt deze plaat echter ook een van de mooiste Genesis-composities in "Seven Stones" waar Banks Mellotron menig Mellotron-fetisjist in extase doet brengen... Verder staat op de bonus CD het B-kantje “Twilight Alehouse” dat ten tijde van dit album werd opgenomen maar de plaat niet haalde.

Beck, Jeff Scatterbrain Nieuw
Beck, Jeff where were you? Nieuw
Van "Performing This Week... Live At Ronnie Scott's" (Eagle, 2008)
Live-CD met heerlijke band: superdrummer Vinnie Coialuta, bastijgerin Tal Wilkenfeld en toetsenist Jason Rebello.
Beck werkt zich door een fraaie selectie ouder en nieuwer werk, waardoor dit eigenlijk de perfecte Jeff Beck-verzamelaar is, die ook niet de productionele gedateerheid heeft die sommige van z'n studio-albums ontsiert. We kiezen het wildste en het emotioneelste moment van de plaat. Eagle haalt trouwens weer dezelfde truc uit als met Toto vorig jaar: nu de CD er is wordt aangekondigd dat in december een DVD volgt. Dat wordt dan de eerste geautoriseerde Jeff Beck-live-DVD.
Marillion Chelsea monday Nieuw

Van “Early Stages”, (EMI, 2008)
Werden we een paar jaar geleden door de band al verwend met een 6 CD's tellende live-box met live-opnamen uit de jaren met Fish, nu doet EMI het nog een kleintjes over met opnamen uit het EMI-archief. En voor de fan van het eerste uur is dit een box om je vingers bij af te likken. Zo krijgen we een compleet concert uit begin '82 met een vroege versie van het pas twee jaar later uitgebrachte “She Chameleon” (waarvan de band eens ontkende dit ooit live te hebben gespeeld). Ook een compleet Marquee-concert uit 1982, net voor de opnamen van het debuutalbum “Script For A Jester's Tear” is over twee discs verdeeld. Hiervan een iets afwijkende versie van “Chelsea Monday”. De band speelde op 29, 30 en 31 december als bedankje aan de fans en de club een drietal concerten op deze legendarische plek waar Marillion veel aan had te danken. Saliant detail is dat in het voorprogramma o.a. Solstice en Pendragon stonden. Verder is in de box nog het legendarische Reading Festival concert uit 1983 te vinden waar zowel John Martyr en Andy Ward drummen (de laatste als afscheid cadeau) en voor de laatste keer “Grendel” werd gespeeld. Daarnaast nog een concert uit 1984 en 1987 uit het BBC in concert archief. Dus garant voor goede opnamen.

Talk Talk Call in the night boy Nieuw
Talk Talk Tomorrow started Nieuw
Van "Live At Montreux 1986" (Eagle, 2008)
Opname van anderhalf uur van de laatste tournee die de groep rond zanger Mark Hollis ondernam, ter promotie van "The Colour Of Spring". De groep was toen van synthipopband al geëvolueerd naar makers van rijke progressieve pop. Producer Tim Friese-Greene heeft daar een flinke hand in gehad, maar die ging niet mee op tournee. Maar de drie man sterke Talk Talk-kern weet met 5 extra muzikanten de volle sound van het album prachtig te vertalen naar het podium. De hypnotiserend-doormalende ritmes van drummer Lee Harris zijn de basis voor o.a. warme Hammondorgel-partijen en vele bijzondere keyboardgeluiden. Verrassend is dat vroege songs als "Talk Talk" nog steeds op het repertoire staan en veel beter te pruimen zijn dan op het wel erg gedateerde "The Party's Over". "Call In The Night Boy" is met z'n lange intrigerende soli zelfs een hoogtepunt. Extatische hoogtepunten zijn de schitterende singles van "It's My Life" en "The Colour Of Spring", zoals "Such A Shame" en "Living In Another World".
Journey The journey (revelation)  

Van het album “ Revelation” (Frontiers, 2008)
We draaien het mooie eindnummer van het nieuwe album van Journey. Er in de 1e week meer dan 100.000 exemplaren van verkocht. Tevens is het voor de titel 'Album van het jaar'  bij het Classic Rock Magazine.

   
Band Titel Item
   
Prisma Over bodies and cases Live-tip

Van het album “Collusion”  (Rupture Music, 2006 )
De Zwitserse band Prisma staat aankomende donderdag, 20 november, samen met het Poolse Indukti in De Pul in Uden. Prisma noemt zichzelf progressief, psychedelisch en hypnotiserend. In recensies wordt Tool als duidelijke invloed genoemd.

Boyle, Gary Cowshad shuffle Live-tip
Boyle, Gary The dancer Remaster
Van "The Dancer" (Gull Records, 1977/Air Mail Recordings-Archive, 2005)
Gary Boyle nam na het uiteenvallen van Isotope in 1977 zijn solodebuut The Dancer op.
Mede door de productie van Robin Lumley en Boyle's gitaarsound is de stijl van zijn muziek te omschrijven als een middenweg tussen Brand X en John McLaughlin's Mahavishnu Orchestra. Het titelnummer laat ook wel de in die tijd gebruikelijke funk-invloeden horen, maar die zitten zo diep verborgen in de uitstekende progressieve jazzrock dat het nauwelijks opvalt. Hoofdrollen naast Boyle's elektrische en akoestische gitaarwerk worden opgeëist door een geweldig op dreef zijnde Simon Phillips en de prima keyboardspelers Rod Argent, genoemde Lumley en Zoe Kronberger. Twee weken geleden draaiden we Phillips bij Ph.D. en Steve Lukather, binnenkort treedt hij op tijdens het Big Bang Festival, op 28 november in het Enschedese Muziekcentrum en er ligt nog wat mooi oud materiaal om uit te zoeken. Overigens werd “The Dancer” al eens door Line Records op CD uitgebracht, maar deze Japanse remaster klinkt ongetwijfeld een stuk beter.
Mai Doi Todd Night of a thousand Kisses Nieuw
Van "GEA" (Kindred Spirits, 2008)
Onlangs draaiden we al wat van Mia Doi Todds enige album voor een grote platenmaatschappij, "The Golden State" uit 2002. Sindsdien zwabberde haar muzikale output wat, maar het nieuwe "GEA" sluit stilistisch aan op genoemd album. Betoverende, op akoestische gitaartokkelpatronen gebaseerde singer/songwriter-liedjes, fraai aangekleed met ander akoestisch instrumentarium en stilistisch teruggrijpend op progressieve neo-folk van minstens 35 jaar terug. Ja: de Nick Drake-invloed ligt er inderdaad dik bovenop. Luister maar naar het betoverende, esoterische "Night Of A Thousand Kisses", met oorstrelend orkestarrangement. Maandag 24 november treedt ze op in Atak, Enschede. Dat zou eerst een gedeeld optreden zijn met een soulzanger, maar die komt niet. Hij wordt vervangen door Miss Montreal, oftewel Sanne Hans, bekend van de 3FM-hit "Just A Flirt", van de reclame van Slankie en van optredens bij De Wereld Draait Door.
Thieves Kitchen Tacenda for you Nieuw

Van “The Water Road”  (eigen beheer, 2008).
Dit vierde album van de Britse groep is er eentje dat bij veel mensen misschien wel een beetje onder de radar is doorgeglipt. De eerdere albums, waarop de band een ambitieuze maar niet altijd even geslaagde mix van prog, Canterbury style en fusion liet horen, zijn daar misschien debet aan. “The Water Road” biedt dit alles ook maar het niveau is behoorlijk opgekrikt. Ten eerste komt dit door de aangename stem van zangeres Amy Darby (die overigens ook al op het vorige album te horen was), ten tweede door de uitmuntende productie (eindelijk echte drums i.p.v. een elektronische set). Maar misschien wel het belangrijkste element is het toetreden van ex-Anglagard toetsenist Thomas Johnson die niet alleen met zijn toetsenarsenaal (veel Mellotron) een groot stempel drukt, maar ook compositorisch actief is. Maar in dit nummer trekt met name gitarist Phil Mercy alle aandacht naar zich toe.

Lamb, Annabel Thing that I fear Rerelease
Lamb, Annabel Dream boy Rerelease
Van "The Flame" (A&M 1984/Cherry Red Records, 2008)
Zangeres/toetseniste Annabel Lamb brak vroegtijdig haar carrière af voor een huwelijk en een baan als verpleegster. Toch bleef ze muziek schrijven en opnemen. Toen demo's in handen van producer Wally Brill terecht kwamen kreeg ze echter een contract bij A&M aangeboden. Het debuut “Once Bitten” is een fraaie, broeierige progressieve popplaat (helaas nog niet op CD), waarin Lamb klinkt als een moderne versie van Marianne Faithfull, ondersteund door veel keyboards (met Steve Hogarth op één nummer op piano), lekker glijdende bas, stevige gitaren en een jazzy trompet. De plaat bevatte een cover van “Heartland”, afkomstig van het debuut van The Sound en mede door het in die tijd moderne geluid speelt ze vooral in het new wave/synthipopcircuit. De plaat doet aanvankelijk niet veel, totdat er een andere cover wordt opgezet, het daarvoor als single uitgebrachte “Riders On The Storm”, waar Doors-toetsenman Ray Manzarek zelfs de pianosolo op schijnt te hebben gespeeld. Opvolger “The Flame” (onlangs vrij onaangekondigd voor het eerst op CD verschenen met 5 bonustracks, waaronder het genoemde “Riders On The Storm”) is nog meer een plaat van die tijd (vooral hoorbaar door de syndrums), maar is ook beduidend luchtiger, met het Bowie-achtige titelnummer als voorbeeld. Toch is het broeierige ook nog steeds aanwezig, zoals te horen op de twee gekozen tracks, waarop vooral het Mick Karn-achtige baswerk opvalt. Lamb is daarna platen blijven uitbrengen.
Carpe Diem Jeux de siecle  
Van “ En Regardent Passer le Temps” ( Musea, 1975)
Franse band uit de jaren ' 70 die twee albums heeft afgeleverd vol met een dromerig soort Franse symfo die elementen uit de Canterbury hoek bevat (de opvallende rol voor de sopraansax), soms lekker fel durft te klinken alsof het een jazzrock band is en dan weer bijna spacey voor de dag komt. Dit nagenoeg instrumentale stuk is afkomstig van hun hoog aangeschreven debuut “ En Regardent Passer le Temps” uit 1975.

Sunday 9 November 2008 Show No. 814

Band Titel Item
   
Uriah Heep Circle of hands Live-tip

Van het album “Demons And Wizards” (Bronze, 1972) 
De al bijna 40 jaar bestaande classic rockgroep Uriah Heep treed as donderdag 13 november op in het nieuwe Atak in Enschede, nóg dichter bij het station en met een werkelijk fantastische geluidsinstallatie.

Genesis Provocation Nieuw
Genesis White mountain Nieuw

Van “Genesis 1970-1975” (Virgin, 2008)
De laatste van drie Genesis-boxen is uit. Ditmaal worden de Gabriel-jaren belicht. Dit is natuurlijk van de drie boxen de meest begeerde onder symfonische rockfans. Vooral door klassiekers als “Selling England By The Pound” en “The Lamb Lies Down On Broadway”. Producer Nick Davies, die verantwoordelijk was voor het hele revamp-project, is teruggegaan naar de originele banden en laat een nieuwe mix horen. We gaan vanaf deze week chronologisch deze box doorspitten.
            “Provocation “ staat op de rarities-bonus disc bij de boxset.  Het nummer is afkomstig van de befaamde Jackson Tape. Genesis werd in 1969 gevraagd om voor een BBC-kunstfilm over de Britse schilder Michael Jackson muziek op te nemen. Genesis gebruikte dit om nieuwe ideeën uit te proberen. Het project werd geannuleerd, maar toen had Genesis al een viertal nummers opgenomen. Jaren lang is er gezocht naar de tapes, die een paar jaar geleden opdoken en door de band zijn terug gekocht. Deze konden dus niet missen op deze box. Zo krijgen we een kijkje in de keuken van het jonge Genesis. Interessant is dat verschillende muzikale ideeën later weer op zouden duiken. Zo is op dit stuk onder meer al een deel van “Fountain Of Salmacis” (van “Nursery Cryme” uit 1971) te horen.

            “White Mountain” komt van “Trespass”, het tweede album dat de band opnam. Het was het eerste album voor het Charisma-label, dat het resultaat was van een jaar retraite in een cottage op het platteland. “Trespass” kan dan ook worden gezien als de oorsprong van het Genesis-geluid. Het meest opvallende aan dit album is de warmte die de muziek heeft. Eigenlijk is het bijtende “The Knife” een buitenbeentje. Af en toe hoort men in deze nieuwe mix een extra laagje dat op het origineel ontbrak. Vooral de surround-mix is erg mooi en klinkt natuurlijk.

Emerson, Keith Band feat. Marc Bonilla The house of ocean born Mary Nieuw
Van "Keith Emerson Band feat. Marc Bonilla" (Edel, 2008)
"De grootmeester riep voor dit album de hulp in van gitarist/producer Marc Bonilla, met wie hij o.a. "Changing States" maakte. Bonilla wist Emerson te enthousiasmeren om weer eens iets in oude stijl te gaan doen, met traditionele symfo-instrumenten als de Hammond C3 en modulaire Moog. Resltaat is een uit 15 vrij korte delen bestaande 'epic' alsmede 4 losse nummers. Verschil met ELP is de gitaar en de uitstekende stem van Bonilla. Dit levert soms prima rocksongs op. En de epic, met daarin bekende elementen als terugkerende thema's, klassieke thema's (van Holst), tussenstukken op kerkorgel en een prachtige pianosolo. Onder de overige tracks o.a. een heerlijke bewerking van "Malambo" van Ginastera (Emerson's 'huiscomponist'). Op de DVD staan o.a. interviews met de bandleden en een half uur aan live-beelden uit Hongarije. Dit is absoluut Emersons beste werk sinds ruim 20 jaar. Alle bewondering gaat daarbij uit naar Marc Bonilla, die echt in twee-eenheid met Emerson heeft samengewerkt." (Paul Rijkens, iO Pages)
Spheeris , Jimmie Returglass Nieuw
Van "Isle Of View" (1971, samen met "The Original Tap Dancing Kid" (1973) in 2008 door BGO Records op 1 CD uitgebracht)
Jimmie Spheeris (1949-1984) startte zijn platengeschiedenis als singer/songwriter met duidelijk wat afwijkende songstructuren en arrangementen. “Isle Of View” (waarvan de titel snel uitgesproken als I Love You klinkt) wordt wellicht daarom ook als zijn meest persoonlijke album beschouwd. Met name het spannende “The Nest” wordt geroemd. Op zijn tweede LP, “The Original Tap Dancing Kid”, klinkt hij wat gelikter, mede door de topbezetting die hem begeleidde, waaronder Felix Cavaliere, Leland Sklar en Harvey Mason. Tijdens zijn leven bracht Spheeris verder nog twee albums uit. In 1984 overleed hij na te zijn aangereden door een dronken chauffeur. Na zijn dood verscheen nog een live-CD een CD met nagelaten studio-opnamen.
Thieves Kitchen Returglass Nieuw
Thieves Kitchen Chameleon Nieuw

Van “The Water Road” (eigen beheer, 2008)
Dit vierde album van de Britse groep is er eentje dat bij veel mensen misschien wel een beetje onder de radar is doorgeglipt. De eerdere albums, waarop de band een ambitieuze maar niet altijd even geslaagde mix van prog, Canterbury style en fusion liet horen, zijn daar misschien debet aan. “The Water Road” biedt dit alles ook maar het niveau is behoorlijk opgekrikt. Ten eerste komt dit door de aangename stem van zangeres Amy Darby (die overigens ook al op het vorige album te horen was), ten tweede door de uitmuntende productie (eindelijk echte drums i.p.v. een elektronische set). Maar misschien wel het belangrijkste element is het toetreden van
ex-Anglagard toetsenist Thomas Johnson die niet alleen met zijn toetsenarsenaal (veel Mellotron) een groot stempel drukt, maar ook compositorisch actief is. Zijn Anglagard-achtergrond is goed te horen in “Returglas” en in “Chameleon” duikt de fluitiste van Anglagard, Anna Holmgren als gast op.

   
Band Titel Item
   
Zombies, The In my mind a miracle Live-tip

Van het album “As Far As I Can See” (Go! Discs, 2004)
De groep rond Colin Blunstone en Rod Argent treedt aanstaande donderdag, 13 november, op in de Waerdse Tempel in Heerhugowaard en op vrijdag 14 november in de Boerderij te Zoetermeer.

Sigur Ros Viorar vel til loftaresa Live-tip

Van “Agaetis Byrjun” (Fatcat, 1999)
Dit stuk van de Internationale doorbraakplaat van de band is een song met een bijna Pink Floydiaanse sfeer, let maar op de manier hoe de pedalsteel gitaar er heel subtiel in opduikt. De band staat op 17 november in een uitverkochte Heineken Music Hall, Amsterdam.

Herring, Jimmy New moon Nieuw
Herring, Jimmy Lifeboat serenade  
Van "Lifeboat" (Abstract Logix, 2008)
Het solodebuut van gitarist Jimmy Herring is een fraai staaltje melodieuze jazzrock geworden. De 46 jarige Amerikaan heeft dan ook al een behoorlijke discografie achter zijn naam staan, waaronder platen met Project Z, Aquarium Resque Unit en Jazz Is Dead, plus enkele platen op Tone Center, zoals de tribute-CD's van Miles Davis en John McLaughlin. Herring is beïnvloed door onder meer Scott Henderson, Allan Holdsworth en Jeff Beck, maar vooral door zijn sterke composities en perfecte techniek heeft hij een duidelijk eigen geluid ontwikkeld door de jaren heen. Hoewel er voldoende up-tempo tracks op “Lifeboat” staan, waarop het vriendelijke geluid van de sax en fluit opvallen, en er tevens een interessante cover van de Walt Disney-soundtrack voor Jungle Book weerklinkt, heb ik gekozen voor twee bloedmooie ballades.
Ma Rain Without Nieuw
Ma Rain So glad Nieuw
Van "Paper Wall" (eigen beheer, 2008)
"Ma Rain is de band van Marijn Wijnands, een Amsterdamse zangeres die is gezegend met een troostrijke, innemende stem. Ze maakte eerst soloplaten, maar pas sinds ze een eigen band heeft, komen haar stem en liedjes tot volle ontplooiing. "Paper Wall" is een ingetogen, swingende collectie, compact gespeeld, stijlvast gearrangeerd en met een spannende balans tussen stem en instrument." (Ariejan Korteweg, Volkskrant) Wijnands wordt begeleid door een aantal door de wol geverfde muzikanten, waaronder Wouter Planteijdt (gitaren) en Nico Brandsen (Hammond-orgel, Wurlitzer piano). Hun subtiele, gevoelvolle en originele spel tilt deze plaat naar een eng hoog niveau (denk aan T-Bone Burnett-producties, denk aan Jayhawks en door het met Nels Cline's spel vergelijkbare gitaarwerk van Planteijdt bij ook Wilco (luister naar het briljante gitaarwerk in "Without" en "So Glad", omkringeld met Wurlitzer-bubbeltjes).
Chamberlain, Matt Monday  
Van "Matt Chamberlain" (Web Of Mimicry, 2005)
Matt Chamberlain is een multi-instrumentalist, hoewel hij zijn status als topsessiemuzikant vooral als drummer heeft verworven.
Volgens zijn site heeft hij onder meer met de volgende, zeer uiteenlopende artiesten gespeeld: Tori Amos, Morrissey, Fiona Apple, Critters Buggin, Dido, Sean Lennon, The Master Musicians of Jajouka, Robert Fripp, Sara Bareilles, Jon Brion, David Torn, Indigo Girls, Weapon of Choice, Macy Gray, Stone Gossard, Christian McBride, Edie Brickell & New Bohemians, Tim and Neil Finn, David Bowie, Elton John, Peter Gabriel, The Wallflowers, Natalie Merchant, Bill Frisell, the Saturday Night Live Band, Robbie Williams, Kanye West, Garbage, Anika Moa, Shakira, John Mayer, Brad Mehldau, Liz Phair, Chris Isaak, Dave Navarro, Kevin Max, Sam Phillips en William Shatner. Voor zijn titelloze solo-debuut had hij een all star band kunnen samenstellen, maar hij hield het heel klein, hoewel er met musici als Tim Young, Eyvind Kang en Trey Gunn nog genoeg grote namen meespeelden. Zelf noemt hij zijn plaat "an imaginary soundtrack to an Asian-Western-Sci-Fi-Horror Movie" en het gekozen nummer bewijst dat die omschrijving prima is.
Orford, Martin Grand design  

“The Old Road ”, (Giant Electric Pea, 2008)
Het pas verschenen afscheidsalbum van ex-IQ toetsenist Martin Orford. Dit nummer bouwt echt voor op de de oude IQ traditie. Het heeft een epische vorm, maar ligt toch lekker in het gehoor.

Sunday 2 November 2008 Show No. 813

Band Titel Item
   
It Bites Ghosts  
Het album The Tall Ships heeft zich in verschrikkelijk korte tijd al behoorlijk weten te nestelen. Veel  pakkende liedjes  die je maar niet kwijt raakt. Het refrein van Ghosts is misschien wel het meest pakkende nummer op het album ghosts
Karmakanic Who's the boss in the factory Nieuw

van Who's The Boss In The Factory, Inside Out 2008
Alweer het derde album van deze Zweedse prog formatie rond Jonas Reingold. Met Who's The Boss In The Factory is het geluid van de band meet naar het melodieuze geschoven hoewel er nog steeds voldoende ruimte is voor de jazz-rock escapades. Echter is er nu duidelijk de invloed van de FloKi's te horen. Maar wees niet bang de band heeft duidelijk een eigen identiteit en stijgt met deze plaat de "moederband" zeker naar de kroon. Eigenlijk een schande dat in de Flower Kings niet meer ruimte is voor de komposities van de heer Reingold, misschien is opper koning Roine band dat hij onttroond word... Naast Jonas vinden we Göran Edman (vocals), Krister Jonsson (guitar), Lalle Larsson (keyboards) and Zoltan Csörsz (drums) en doen er nog wat gasten mee zoals Andy Tillison (Tangent) en Tomas Bodin en natuurlijk Roine zelf (FloKi's).

Rewriting Genesis The colony of slipperman Nieuw

van A tribute to The Lamb Lies Down on Broadway, Progrock records, 2008
Een compleet album coveren! En dan ook nog eens een klassieker als The Lamb zal de nodige kritiek opleveren. Echter Nick DVirgillio, drummer en zanger van Spock's Beard, samen met producer Mark Hornsby (Steve winwood, Foreigner etc.) doen het wel op een speciale manier. Zo hebben zij het album getransformeerd naar een prog-blues form. En we moeten eerlijk bekennen dat dit eigenlijk best wel goed is gedaan. Ik zou zeggen oordeel zelf, en bevalt het niet pak dan gewoon het origineel uit de kast (of wacht een weekje op de box met de remix(master

Ph.D. Oh Maria Rerelease
Ph.D. Oo sha sha Rerelease
Ph.D. Poor city Rerelease
In 1981 verscheen het symfonische popdebut van Ph.D., waarin de belangrijkste muzikanten waren: de Schotse zanger Jim Diamond en de van Jeff Beck bekende toetsenman Tony Hymas, terwijl de collega van laatstgenoemde, drummer Simon Phillips op de meeste tracks het trio completeerde. Hymas volle toetsensound waren het belangrijkste in de totaalmix, waarover Diamond met een gedreven stem song. Heel symfonisch, maar met catchy melodieën en songs die niet langer dan 3 1/2 minuut duurden. Vrij onverwacht werd de plaat echter ongeveer een half jaar later een commercieel succes door de single-versie van I Won't Let You Down (die op deze rerelease de oorspronkelijke LP-versie vervangt). De nummer 1 hit (in Nederland) werd nog gevolgd door twee andere singles van dit album, terwijl van het in 1983 verschenen Is It Safe? ook nog twee singles getrokken werden, die echter allen niets deden. Jim Diamond ging solo en scoorde in 1984 wederom een wereldhit met I Should Have Known Better. Hymas bleef met Jeff Beck werken (met Jeff Beck's Guitar Shop als hoogtepunt), maar maakte ook solo-albums en werkte mee aan een veelvoud aan albums en soundtracks. Tot op heden was er nooit een CD-versie van deze plaat verschenen; Voiceprint heeft het nu dus eindelijk voor elkaar gekregen, al is het jammer dat naast het opgekrikte geluid er weinig extra's te vinden is op deze nog geen 35 minuten durende CD. Zoals al gezegd wel de single-versie van de hit, niet de LP-versie. Dit is ook het geval met There's No Answer To It en in beide gevallen prefereer ik de oorspronkelijke uitvoering. Verder geen liner-notes, behalve de teksten
Caravan Be alright / chance of a lifetime Rerelease
Caravan a Hunting we shall go Rerelease
Van "For Girls Who Grow Plump In The Night" (Decca 1973 / Decca 2001 / Eclectic Discs US 2007)
For Girls Who Grow Plump In The Night wordt samen met In The Land Of Grey And Pink als een hoogtepunt in de carrière van de Canterbury band Caravan beschouwd, hoewel er veel verschil tussen beide platen zit. Op laatstgenoemde is het orgel het belangrijkste instrument, terwijl op For Girls vooral gitarist Pye Hastings meer op de voorgrond treedt en nieuwkomer violist Peter Richardson direct al een stevig stempel op de groepssound drukt. Het geluid werd verder verlevendigd door orkestbijdragen en synthesisers bespeeld door onder andere Rupert Hine. De remaster van 2001 is onlangs opnieuw uitgebracht, nu speciaal voor de Amerikaanse markt en gestoken in een fraaie digipack. Met name het uit vijf delen bestaande A Hunting We Shall Go blijft een hoogtepunt in de progressieve rock van de eerste helft van de jaren zeventig.
   
Band Titel Item
   
Lukather, Steve Hero with a thousand eyes Live-tip

Supergitaris Steve Lukather, zijn eerste solo-optreden dateert van 1997. Toto, waarin Steve al vanaf het begin al het gitaarwerk voor zijn rekening neemt. Toto scoorde de afgelopen twee decennia vele hits als Hold the Line, Pa mela, Afrika en Rosanna, die nog steeds vaak op de radio te horen zijn. Steve staat verder bekend als een van s’werelds meest gevraagde en gewaardeerde studiomuzikant en heeft zijn bijdrage aan vele klassiekers geleverd zoals Michael Jacksons Thriller-album.
Op 28 febr speelt hij in de lantaarn

Kramer The final chord Live-tip

Afgelopen juni was de band Kramer nog te gast hier in de studio .
Kramer van hun vorig jaar verschenen album Life cycle het nummer the final chord

Saga Intermission Live-tip

Saga komt met in het voorprogramma It Bites volgend jaar met een nieuwe zanger naar Nederland voor een aantal concerten. Het door Rupert Hine  geproduceerde Heads Or Tales viel vooral op door de superieure hi-tech productie en de gitaar van Ian Crichton die constant als een sluipmoordenaar opduikt ook in deze onderhuidse song.
En saga speelt niet op de 11 februari in de boerderij in zoetermeer maar op  18.04.09  NL- Uden, De Nieuwe Pul
19.04.09  NL- Purmerend, P3

Simple Minds Banging on the door Live-tip
The simple Minds van het album Real life uit 1991 het nummer banging on the door.
Shadow Gallery Say goodbye to the morning In memoriam
Afgelopen woensdag middag 29 oktober overleed Mike Bakker de zanger van de band Shadow Gallery  qan de gevolgen van een hartaanval .Mike was de medeoprichter van Shadow Gallery en was met zijn bijzondere stem het visitekaartje van de band voor meer dan 16 jaar.Tevens  was hij te gast op vele rockalbums. Mike Bakker was 45 jaar oud. 
McKennitt, Loreena All souls night  
McKennitt mengt hier op bijzondere wijze Keltische klanken met Oosterse / Arabische klanken. Afkomstig van de live-cd / dvd Nights From The Alhambra.
Valensia Blue rain  

Valensia was afgelopen zaterdag bij De Reunie op Nederland 1 in te zien. Gemist? Dan is www.uitzendinggemist.nl je vriend en kijk dan naar de aflevering van De Reunie van 26 oktober jl. En daarom dit mooie sfeervolle symfonische popnummer van Valensia's tweede album Kosmos uit 1996.

Elbow Newborn Live-tip
Elbow van het album asleep at the back het nummer newborn