Sunday 30 Augustus 2009 Show No. 854

CONCERTAGENDA
Blue Öyster Cult – Burnin' For You
Oorspronkelijk van het album “Fire Of Unknown Origin” (CBS, 1981)
Blue Öyster Cult is met name bekend geworden vanwege de drie nummers “(Don't Fear) The Reaper” (1976), “Burnin' For You” (1981) en “Godzilla” (1977).  De band is opgericht in 1967 en werd een van de bekendste en belangrijkste hardrock formaties uit midden jaren '70 en '80.  De echte doorbraak kwam in 1976 met het album “Agents of Fortune”. Op 5 september, aankomende zaterdag dus, speelt Blue Öyster Cult in de Boerderij te Zoetermeer.

NIEUW
Van Der Graaf Generator - Gog
Van "Live At The Paradiso, 14.04.07" (Voiceprint, 2009)
Officiële uitgave van het door Fabchannel opgenomen concert, dat sinds het stoppen van Fabchannel niet meer online te kijken was. Het was de eerste tournee als trio zonder David Jackson en dit was het negende concert. Eén van de weinige nummers die Peter Hammill, Hugh Banton en Guy Evans als trio hebben opgenomen was het letterlijk duivelse "Gog", dat op Peter Hammills solo-album "In Camera" (1974) te vinden is en tijdens de "Godbluff"-tournee in 1975 ook werd gespeeld. Goed idee dus om het weer op de setlist te zetten. Wat een manie! Wat een beklemming! En wat gaan die Banton en die Evans heerlijk te keer op hun orgel en drums! De bonus wordt gevormd door een in 2009 opgenomen interview met die invloedrijke Britse intellectueel die meer dan 40 jaar eerder die vreemdbenaamde band begon.

NIEUW
Mew - Vaccine
Van "No More Stories Are Told Today, I'm Sorry, They Washed Away. No More Stories, the World Is Grey. I'm Tired, Let's Wash Away."
(Columbia, 2009)
De drie Denen zetten eenieder met deze onmogelijk langtitelige plaat weer voortdurend op het verkeerde been. De hemels-hoge zang is soms zo ijl als bij Sigur Ros, maar priemt op de shoegazer-achtige momenten nog moeiteloos door de gitaarmuren heen. Ook als daar pompeuze percussieve drums onder zitten, die doen denken aan de vroege Steve Lillywhite-producties voor U2. En dan zijn er nog weidse keyboardsferen ook, die samen met de vele tempo- en sfeerwisselingen het proggehalte flink verhogen. Mew stond onlangs in het voorprogramma van Nine Inch Nails, maar met industrial heeft dit alles niets van doen.

NIEUW
UFO – Stop Breaking Down
Van het onlangs verschenen album “The Visitor” (SPV, 2009)
“The Visitor” is het twintigste studio album van de Britse Rockformatie UFO. Het gezelschap met zanger Phil Mogg en bassist Pete Way timmert al weer ruim 41 jaren aan de weg. Wel met een aantal bandwisselingen overigens, maar  Mogg,  Way en drummer Andy Parker zijn de seventies-rockband al ruim vier decennia trouw, al moest Way tijdens de opnamen van dit album wegens een leveraandoening verstek laten gaan. Het nieuwe album “The Visitor” is een vrij degelijk rockalbum geworden die niet veel nieuws onder de zon komt brengen. De tien nummers klinken degelijk en tijdloos waarin Phil Moggs bluesy zang en een strak instrumentarium centraal staan. De heren hadden een beruchte knipperlichtrelatie met gitarist Michael Schenker. Die lijkt nu definitief op 'uit' te staan en Vinnie Moore is nu al weer een paar jaar zijn uitmuntende vervanger.

REMASTER
Bonilla, Marc - American Matador
- A Whiter Shade Of Pale
- Mephisto

Van "American Matador" (Reprise, 1993 / Noble Rot, 2008)
“American Matador” was, na “EE Ticket” uit 1991, Marc Bonilla's tweede soloplaat.
Hij schaarde zich met dit album tussen gitaristen als Michael Thompson en is ook enigszins vergelijkbaar met Lyle Workman, in die zin dat zijn composities vele gitaarlagen bevatten, die samen met de overige orkestraties voor een mooie volle sound zorgen, waarover Bonilla zijn stevige solo's legt. Over de drie nummers is het volgende te vertellen: het titelnummer bevat een orkestratie van filmcomponist James Newton Howard, die tevens de toetsen op dat stuk speelt. Glenn Hughes zingt de Procol Harum-cover “A Whiter Shade Of Pale”, ondermeer ondersteund door Mike Keneally op orgel. (Laatstgenoemde mocht van zijn platenmaatschappij overigens niet met Bonilla in duet op “Prelude”, een bewerking van Ravels “Le Tobeau De Couperin”). “Mephisto” tenslotte is een co-compositie van Kevin Gilbert, die verder, in tegenstelling tot het door hem geproduceerde “EE Ticket”, niet op deze lekkere CD meespeelde. Het moge bekend zijn dat Bonilla de laatste jaren vooral in de picture staat als artistiek partner van proglegende Keith Emerson.

REMASTER
Gilgamesh - Play Time
Van "Another Fine Tune You've Got Me Into" (BYG Music, 1978 / Esoteric Recordings, 2009)
Gilgamesh was een vaak van bezetting wisselende formatie rondom Alan Gowen en dit was het tweede studioalbum dat de toetsenman opnam. De ontstaansgeschiedenis is nauw verbonden met die van de eerste plaat van het mede door Gowen opgerichte National Health. Hij had die groep namelijk nog voor de opnames van die plaat verlaten, maar speelde later wel als gastmuzikant en mede-componist een belangrijke rol in de groepssound. Met name zijn fraaie Moogspel geven dat debuut een kenmerkend geluid en dat is ook te horen op “Another Fine Tune...” De muziek is over het algemeen echter wat subtieler, mede door het jazzy gitaarspel van Phil Lee. De link met National Health bleef echter bestaan: nadat Dave Stewart die band verlaten had, kwam Gowen weer terug en werden live-opnames gemaakt die in 2001 door Cuneiform als Playtime werden uitgebracht. Na de dood van Gowen in 1981 richtte National Health zich nogmaals op om het tribute-album “D.S. Al Coda” te maken (1982), waarop een bewerking staat van het slotnummer “T.N.T.F.X.” van deze remaster. Deze heruitgave is één van de pareltjes uit de Canterbury Scene, die Esoteric Recordings ons de laatste maanden voorschotelt.

Atlas - Bla Vardag (Blue Tuesday)
Van “Bla Vardag” (Ad Perpetuam Memoriam, 1979)
Vreemd genoeg hebben wij nog nauwelijks aandacht besteed aan dit album. Het betreft instrumentale symfo uit Zweden van de meer obscure soort. De muziek heeft wel iets van een fusion-achtig trekje soms waardoor soms Arti + Mestieri als referentie te binnen schiet - of een
symfonischere Hatfield & The North. Dit album uit 1979 is op CD tegenwoordig een waar zeldzaam item aan het worden, naar we hebben begrepen.

CONCERTAGENDA
Uriah Heep - Ghost Of The Ocean
Van “Wake The Sleeper” (Universal, 2008)
Uriah Heep wordt wereldwijd erkend als een van de grondleggers van de hardrock, samen met bijvoorbeeld Deep Purple, Led Zeppelin en Black Sabbath. De grote doorbraak in Nederland kwam met "Look at Yourself" (1971) waarvan de titelsong en vooral "July Morning" rockklassiekers werden. De mondiale doorbraak kwam met "Demons and Wizards" (1972). De hitsingle “Easy Livin'” werd in Nederland 2 keer uitgebracht, en werd een topper in 1973. Kortom: Een feest van herkenning van een hardrocktopper die nog steeds springlevend is! In juni 2008 bracht 'the Heep' voor het eerst in 10 jaar een nieuw album uit. De plaat laat horen dat de band na bijna 40 jaar nog steeds de gevoelige, maar ook de hardrockende snaar weet te raken en krijgt alom lovende recensies. Uriah Heep speelt 4 september in De Pul in Uden en 12 september in de Zoetermeerse Boerderij.

CONCERTAGENDA
The Gathering - Capital Of Nowhere
Van het onlangs verschenen album “The West Pole” (Psychonaut, 2009)
Eén van de meest invloedrijke en toegejuichte Nederlandse bands, The Gathering, is terug van weggeweest. Het is inmiddels al drie jaar geleden dat de band het album “Home” uitbracht en een jaar later verliet Anneke van Giersbergen de groep. Een nieuw tijdperk breekt hiermee aan, The Gathering viert in 2009 haar 20 jarige verjaardag met een nieuwe zangeres. Met ‘The West Pole’ toont de band aan dat ze nog steeds gelden als pioneers op het gebied van het mengen van alternatieve rock, gothic en progrock. Toen Anneke de band verliet, begon The Gathering met het schrijven van nieuw materiaal en met het zoeken naar een nieuwe zangeres. Met de zangeres Silje Wergeland uit Noorwegen werd de bezetting weer compleet gemaakt. Silje was 8 jaar lang zangeres de Noorse band Octavia Sperati. Voor The West Pole werd ook gebruik gemaakt van gastzangeressen Anne van den Hoogen en Marcela Bovio (Stream of Passion).  The Gathering speelt in december op diverse plekken in het land. Zie http://www.gathering.nl/tour/

CONCERTAGENDA
Focus - Focus Medley
Van “The Ultimate Anthology” (Ragnarock / Classic Rock Productions, 2004)
Focus speelt op zondag 13 september in Café België, hier in Almelo, dus een reden om maar weer eens wat van deze legendarische band te draaien. De band draait momenteel om oer-lid Thijs van Leer, hoewel de originele drummer Pierre van der Linden ook weer van de partij is. Niels van der Steenhoven mag de schoenen van Jan Akkerman opvullen, en doet dat verdienstijlek, terwijl bassist Bobby Jacobs ook al weer een deel van de band uitmaakt. Nu doen we hetr nog even met een oudje - een medley opgenomen voor de BBC begin jaren zeventig.

HERUITGAVE
Procol Harum - A Rum Tale
T.V. Caesar
Van "Grand Hotel" (Chrysalis 1973 / Salvo 2009)
Een forse sticker 'Procol Harum 40 years' straalt ons tegemoet op de serie remasters van deze band, die dit jaar toch echt al 42 jaar bestaat. En dat terwijl 42 volgens Douglas Adams een nog veel mooier cijfer is...;-) In 1973 waren alleen zanger/pianist Gary Brooker en drummer B.J. Wilson nog over van de bezetting van het eerste album. En Keith Reid natuurlijk, die de teksten aanlevert bij Brookers weemoedige composities. Orgel speelt ook in 1973 nog een belangrijke rol in de arrangementen, al wordt dat nu bespeeld door Chris Copping in plaats van Matthew Fisher. Ook is er in diverse nummers een orkest en soms zelfs daarbovenop nog een koor te horen. Zoals in "T.V. Ceasar", dat dus prima gepast had op de setlist van de recente Deense band/orkest/koor-DVD. Het meer ingetogen "A Rum Tale" moet het hebben van weer zo'n heerlijke Brooker-akkoordenprogressie, die zowel zijn stem als het orgel doen schitteren. Het titelstuk is een van de bekendere PH-nummers en die slaan we nu maar 's over, om te laten horen dat er meerdere redenen zijn waarom dit een van de meer memorabele Procol Harum-albums is. En, oh ja, ik heb toch echt het idee dat deze remaster transparanter klinkt en de details dus meer naar voren haalt.

PSYCHEDELISCHE FOLK
Trees - Polly On The Shore 
van “On The Shore” (Sony, 1970/2007)
Heruitgave van het tweede album van deze Britse folkrockband. Net als veel tijdgenoten haakte Trees ook in op de immens populaire folkrock-boom. Veel bands volgend in die tijd het voorbeeld van Fairport Convention die braken met de folktraditie en ook elektrische instrumenten - en eigen composities – gingen gebruiken. Trees kan nog het beste worden omschreven als oude Pink Floyd die folky doet.

RETROPROG
Astra - Beyond To Slight The Maze
Van “The Weirding” (Rise Above, 2009)
Hernieuwde aandacht voor deze Amerikaanse band die debuteert op het label van Lee Dorrian van de Britse doommetalband Cathedral. Gestoken in hoes die gelijk aan Roger Dean en Rodney Matthews doet denken roept dat gelijk verwachtingen op en die worden volledig waargemaakt. Net als Diagonal klinkt dit als of het ergens in een vage studio in de jaren '70 is opgenomen. Muzikaal moet je denken aan vroege Black Sabbath die een paar Mellotrons hebben overgenomen van King Crimson en daar nog een paar Moog-synthesizers aan toe voegen. Origineel? Nee. Lekker? JAAAAA.


Sunday 23 Augustus 2009 Show No. 853

OPENER
Caravan – No! / Waffle
van "For Girls Who Grow Plump In The Night" (Pink Elephant, 1973/Eclectic Discs  2007)
Dit is een instrumentale bonus-track van de Eclectic-heruitgave, maar de kenners zullen hierin een tragere versie van het op het eigenlijke album staande “Be Alright/Chance Of A Lifetime” ontdekken.

NIEUW
Sylvan - God of rubbish
Isle in me
van “Force Of Gravity” (Progrock Records, 2009)
Na het tweeluik “Posthumous Silence” en “Presets” van alweer een aantal jaren geleden is de langverwachte opvolger een feit. Tot de band is inmiddels nieuwe gitarist Jan Petersen toegetreden. Het was de bedoeling dat Sylvan met een fris nieuw geluid voor de dag zou komen. Wat blijkt nu? “Force of Gravity” is een gedegen album is geworden, waarop in de eerste twee redelijk heavy nummers bijna het progmetalpad betreden wordt. Hierna is de balans tussen rustigere ballad-achtige stukken en het steviger werk meer uitgebalanceerd en komen we een paar uitstekende composities tegen. De uitsmijter is het bijna 15 minuten duurende “Vapor Trails”, dat weer het vertrouwde Sylvan-geluid laat horen. Dus ondanks het a-typische begin is er nog genoeg te smullen voor de fans.

RE-ISSUE
Le Orme / Maggio
van “Le Orme – Live” (Black Widow, 2009)
Dit was lang een van de zeldzaamste Le Orme-albums. Het verscheen origineel begin jaren '90 op het Japanse label Crime en er was een klein vermogen voor nodig om deze te scoren op Ebay. Nu is de dubbel-live-CD door het Italiaanse label Black Widow opnieuw uitgebracht. Het betreft opnamen die stammen uit de jaren 1976 en 1977, dus de klassieke periode van de band.

NIEUW
Umphrey's McGee - Mantis
Van "Mantis" (Freeworld, 2009)
Ooit begon de groep als jamband: zo'n typisch Amerikaanse band die het vooral van live-optredens moet hebben en dan vooral veel ruimte maakt voor ellenlange soli. Op dit 2009-album is van die achtergrond alleen de enorme technische vaardigheid van de muzikanten blijven hangen. Die wordt nu gebruikt in progressieve rock in de breedste zin van het woord: van langere stukken die neigen naar Spock's Beard tot compacte progpop die meer neigt naar Kevin Gilbert, Dave Matthews of The Beatles tot naar jazzrock neigende prog à la Brother Ape. En dat gelardeerd met waanzinnige gitaarsoli en eigenlijk prachtig spel op ook alle overige instrumenten, waarbij we zeker ook de drummer willen noemen. Alle elementen zijn optimaal verenigd in het enerverende titelnummer. De tweede schijf is een carrière-overzicht tot aan "Mantis", met veel live-tracks, waarbij gekozen is voor een selectie waarbinnen een prima compositie goed samengaat met knap spel.

Judy Dyble – I Talk To The Wind
Van "The Whorl" (Talking Elephant, 2006)
“The Whorl” is één van Judy Dyble's voorgaande solo-albums, die wat minder in de picture stonden als haar laatste werkstuk, maar toch ook weer fijne muziek en prima muzikanten herbergt. De muziek is iets meer richting folkrock, terwijl enkele opvallende gasten Simon House en Robert Fripp zijn en drummer/toetsenman/etc. Marc Swordfish de belangrijkste instrumentalist/producer is. Het gekozen nummer is een fraaie bewerking van het King Crimson-stuk. Eigenlijk was dat trouwens een nummer van de laatste bezetting van King Crimson-voorganger Giles, Giles & Fripp, waar Dyble zélf de zangeres van was. Zij is dus de eerste vertolkster van dit nummer.

VOORPROEFJE
Darwin's Radio - Breathe It In
“Template For A New Generation” (eigen beheer, 2009)
Binnenkort verschijnt het album “Template For A New Generation” van Darwin's Radio - een band ontstaan uit de as van Grey Lady Down, met aan boord o.a. Declan Burke op zang / gitaar (bekend van Frost*) en Mark Westworth op toetsen (de vervanger van Martin Orford bij IQ).

CONCERTTIP
Pavlov's Dog - Trafalger
Van "Third" (onlangs opnieuw uitgebracht als "Has Anyone Seen Sigfried?") (TRC Records, 1994)
Opnames van de band rondom David Surkamp uit 1977, die pas in 1994 voor het eerst werden uitgebracht. De nieuwste versie (zie recensie iO Pages85) bevat daarnaast ook nog eens 10 live-tracks. De band maakte in die periode meer rockend werk, waarbij de symfonische invloeden nagenoeg verdwenen waren. Pavlov's Dog speelt op 12 november in het Zwolse Hedon.

NIEUW
Illumion - Whirlwind
The Bliss
Van "Hunting For Significance" (Progress Records, 2009)
"Geesteskind van afgestudeerd conservatoriumgitariste Eveline van Kampen. Ze begon ooit met het spelen van covers van Pain Of Salvation en is tevens beïnvloed door Gong, Kate Bush, Loreena McKennitt, Rush en Nightwish. De zang komt van een andere laureaat van hetzelfde conservatorium, Esther Ladiges. Zij zong al eens bij Ayreon. Dat Esthers voorliefde bij jazz ligt, is onmiskenbaar te horen op dit bijna een uur lange album. Ze is geen powerzangeres, maar legt heel veel techniek en gevoel aan de dag. Vaak zijn er meer lagen opgenomen, wat het bombastische karakter van de muziek mede gestalte geeft. De 11 composities gaan een stuk verder dan een simpele couplet/refrein-structuur. De talloze wisselingen in tempo, sfeer, arrangementen en de wijze van zingen maken vele luisterbeurten nodig om de ingenieus geconstrueerde nummers te doorgronden. Vergelijkingen zijn lastig; denk aan een steviger Magenta, een jazzier Stream Of Passion, met vleugjes Flower Kings en Pain Of Salvation." (Menno von Brucken Fock, iO Pages)

Tomas Bodin - In The Land Of The Pumpkins
“An Ordinary Night In My Ordinary Life” (Inside Out, 1996)
Afkomstig van het eerste solo-album van deze Flower Kings toetsenist. We zullen niet de enigen zijn die deze plaat al een tijdje niet gedraaid hadden en bij herbeluistering verraste ons de frisheid van de muziek.

RERELEASE
Jane - Out In The Rain
Van "At Home - Live" (Brain, 1977 / Revisited/SPV 2008)
"Eén van de populairste Duits bands in de eerste helft van de jaren '70 was Jane, met zijn mix van progressieve rock, classic (hard)rock, blues, underground en spacerock. Voor een thuispubliek in Hannover werd in 1976 dit live-album opgenomen: een boeiende, uitgelezen set met de bekendste Jane-nummers. Deze heruitgave bevat een extra CD met opnamen uit 1977 voor de WDR radio. Behoort tot het rijtje klassieke live-albums" (Rob Hanemaayer, iO Pages) Jane maakt typische krautrock, met veel lange jam-achtige stukken over simpele akkoordensequenties. Zoals Grobschnitt dat ook kan, of vroege Eloy, waarin dezelfde organist, Manfred Wieczorke, speelde. Minpunten zijn de weinig aansprekende zang en de soms ronduit stompzinnige teksten (en dito uitspraak).

RERELEASE
Geoffrey Downes / The New Dance Orchestra – East West (Shooters I)
Van "The Light Program" (Geffen, 1987 / The Store For Music, 2007)
Buggles/Yes/Asia-man Geoffrey Downes maakte met “The Light Program” in 1987 een toegankelijk elektronisch album, dat enigszins met het meest melodieuze werk van Synergy/Larry Fast vergeleken kan worden. Oudere luisteraars zullen dit eerste deel van East West waarschijnlijk nog wel herkennen als één van de tunes die Ron Lammers in de beginjaren van Xymphonia gebruikte. Overigens werd de CD in 2007 opnieuw uitgebracht, aangevuld met een sample van de CD “The Shadows & Reflections” uit 2003.

RERELEASE
Interview – Until I Hold Her
Van "Snakes And Lovers" (Virgin, 1979/ Eigen Beheer, 2009)
Op de nieuwe website van de band Interview http://www.interviewtheband.com/ staat een oproep voor bands die zich net als zij bedrogen voelen door Virgin Records. Het zal duidelijk zijn: de masters liggen opgeborgen in de kluizen van het label en de bandleden hebben het nakijken. Alan Brain heeft na jaren zijn muzikale activiteiten weer opgepakt en daarbij ook besloten het totale Interview-materiaal weer toegankelijk te maken. De enige twee platen van deze melodieuze, licht symfonische popband (“Big Oceans” en “Snakes And Lovers”) zijn met gebruikmaking van goed klinkende LP's gedigitaliseerd en professioneel op redelijke goede geluidskwaliteit gebracht. Daarnaast zijn oude en nieuwe demo's beschikbaar gemaakt evenals singles en een obscuur live-optreden. Dit allemaal via genoemde site. Het gekozen nummer is het hoogtepunt uit het repertoire, met een schitterende gitaarsolo.

JAZZROCK
Frank Briggs – Desert Flower
Van "China Ranch" (Eigen Beheer/CD Baby, 2008)
Frank Briggs is een drummer/toetsenman, die met China Ranch een lekker ouderwetse jazzrockplaat heeft gemaakt, waarop bekende namen als Frank Gambale, Jeff Babko, Jimmy Earl, Mitchel Forman en Steve Weingart te horen zijn. Flink veel toetsen, gitaren, solo's, breaks, kortom, wat jazzrock zo levendig kan maken.

Sunday 16 Augustus 2009 Show No. 852

Band Titel Item
Toto King of the world

Van het album Falling In Between (Frontiers, 2006)
Op zijn naar het zich laat aanzien allerlaatste album bewees Toto wederom in alle muzikale stijlen thuis te zijn. Snoeiharde rock ("Falling in Between"), catchy poprock ("King of the World"), ballads ("Bottom of your Soul" en "Simple Life") en zelfs gospel ("Spiritual Man") passeren de revue op dit album. Nieuwe toetsenist Greg Phillinganes was hier voor het eerst te horen op een studio-CD van Toto. Op 5 juni 2008 werd bekend gemaakt dat de band ophoudt te bestaan, doordat Steve Lukather uit de band stapte. Lukather was het enige bandlid dat vanaf het begin bij ieder optreden aanwezig was. De vele bezettingswisselingen en het feit dat hij na 30 jaar moeite had om "fris" te blijven klinken was voor hem en zijn medemusici de reden om het einde van de band aan te kondigen.

Blunstone, Colin The ghost of you and me Nieuw
Blunstone, Colin Second avenue Nieuw

Van "The Ghost Of You And Me" (Ennismore Records / Go Entertainment, 2009)
Het titelnummer is symfopop in een op The Zombies voortbouwende traditie, medegeschreven door Richard Page (Mr. Mister, Third Matinee). Het is één van de drie 'full blown' bandnummers op dit album, dat verder zeven kamerpopnummers bevat. Een herfstige cyclus (zie ook de hoes vol fraaie bomen in herfsttooi) waarbij de begeleiding vrijwel uitsluitend door een klassiek strijkkwartet verzorgd wordt. In "Second Avenue" is ook een piano te horen. Het geheel wordt echter vooral gedragen door de nog geheel intacte zwoel-hese stem van Blunstone. Met The Zombies is hij op 22 november in De Kade in Zaandam en 26 november in De Boerderij in Zoetermeer te zien.

Shadowland Mephisto bridge Nieuw
Shadowland The edge of night Nieuw

Van de DVD "Edge Of Night" (Metal Mind Productions, 2009)
Na 13 jaar stond de melodieuze neoprogband rond Clive Nolan en Karl Groom weer 's op de planken. In een fraai theater in Polen tijdens het Progrock 2009-festival, alwaar deze DVD werd opgenomen. De groep speelde vooral werk van de CD's die in de jaren '90 verschenen, zoals "Mephisto Bridge" van het laatste Shadowland-album "Mad As A Hatter" (1996), maar ook dit nieuwe nummer, meteen het titelnummer van de DVD. Nolan had het eigenlijk geschreven voor een ander project, maar toen het klaar was vond hij het goed bij Shadowland passen. Er zitten citaten in uit "My Favorite Things" uit "The Sound Of Music". Ook op de DVD: een in de Zoetermeerse Boerderij gefilmde show uit hetzelfde mini-tourtje. Tegelijk met deze DVD verscheen de box "Cautionary Tales" met daarin de drie Shadowland-albums "Ring Of Roses" (1992), "Through The Looking Glass" (1994) en "Mad As A Hatter" (1996), geremastered en voorzien van bonustracks.

Hatfield & The North Bossa nochance/Big jobs no.2 Rerelea.
Hatfield & The North Halfway between heaven and earth Rerelea.
Hatfield & The North Your majesty is a cream donut Rerelea.
Hatfield & The North Didn't matter anyway Rerelea.

Van “Hatfield & The North” (Virgin, 1974 / Esoteric, 2009) en “Rotters' Club” (Virgin, 1975/Esoteric, 2009)
De beide Hatfield albums zijn ware kroonjuwelen van de prog en met name van de Canterbury hoek van ons wereldje. Esoteric Recordings heeft de beide albums voorzien van relevante bonustracks en mooi opgepoetst recentelijk op CD heruitgebracht. In dit blokje zowel muziek van de beide studioalbums (nummers 1 en 4) als wel de twee meest interessante bonustracks, waarbij de eerste oorspronkelijk op het Chrysalis-verzamelalbum “Over The Rainbow” en de tweede op het compilatie-album “V” van Virgin Records stond. De laatste is een vroege versie van een gedeelte van het lange “Mumps” dat later op het tweede album “The Rotters' Club” zou komen te staan.

Galahad Ever the optimist

Van het album “Year Zero” (Avalon, 2002)
Niet alleen bestaat  Galahad 25 jaar: bassist Neil Pepper is teruggekeerd op het oude nest. Hij was bassist van de groep tussen 1992 en 2002 en speelde op o.a.  “Sleepers”, “Following Ghosts” and “Year Zero”.

UFO Lookin' out for no 1

Van het album “Obsession” (EMI, 1978)
Het dit jaar 40 geworden UFO wordt als Hocus Pocus opgericht in 1969, met toen al de kernleden Phil Mogg en Pete Way. De naam van de groep komt van de Londense club UFO, waaronder ander de leden van Pink Floyd vaak te vinden waren. Hun muziek wordt omschreven als een tussenweg tussen de rock van Led Zeppelin en de latere New Wave Of British Heavy Metal van rond 1980. Latere metalmuzikanten uit de jaren '80 en '90 geven vaak UFO aan als één van de belangrijkste invloeden. De klassieke UFO-bezetting ontstaat als de jonge Duitse gitarist Michael Schenker toetreedt. Hij ontwikkelt een haat/liefde-verhouding met Mogg en Way en vertrekt meteen na “Obsession”, maar keert 17 jaar later terug op het oude nest.

Band Titel Item
R.P.W.L. Opel Live-tip

Van het album “Start The Fire – Live” (Inside Out, 2005)
Het  Beierse RPWL komt voort uit de band Violet District. In 1997 krijgt de band haar definitieve naam en speelt ze in eerste instantie muziek van het grote voorbeeld Pink Floyd. De naam van de band is gevormd uit de beginletters van de achternamen van de musici. In de loop der jaren ontwikkelt men steeds meer een eigen geluid. Om hun Pink Floyd-achtergrond niet te verloochenen staat op het album “Stock” (met opnames uit hun begintijd) een cover van de compositie “Opel” van Syd Barrett, men speelde het altijd bij de soundcheck van concerten. RPWL gaat in het najaar toeren en doet dan een speciale Pink Floyd-set, namelijk de setlist van Pink Floyds "Animals”-tour uit1977. De tournee wordt ondernomen met het eveneens Duitse Sylvan Tot nu toe zijn er alleen nog maar data in Polen, Duitsland en Denemarken. Van RPWL is juist een nieuwe DVD-set verschenen, “The RPWL Experience”, opgenomen in hetzelfde Poolse theater als de Shadowland-DVD, op hetzelfde Progrock 2009-festival en verschenen bij hetzelfde Metal Mind Productions.

Sylvan High hopes Live-tip

Van de Pink Floyd Tribute-dubbelaar “Signs Of Life” (Angular/Musea, 2000) 
Zoals zojuist gemeld gaat Sylvan dus met RPWL op tournee. Ook Sylvan heeft een Pink Floyd-nummer opgenomen, zoals te horen is op de alweer 9 jaar oude tribute “Signs Of Life”. “High Hopes” komt oorspronkelijk van het laatste Pink Floyd-studio-album “The Division Bell” (1994).

Morse, Neal The outsider/Sweet Elation Live-tip

Van “? (Question Mark)” (Inside Out, 2005)
De voormalige Spock's Beard-frontman speelt op 20 en 21 augustus op het Flevofestival in Bussloo.
“?  (Question Mark)” was het derde album sinds z'n vertrek uit Spock's Beard. In feite één muziekstuk in 12 afwisselende, zeer melodieuze delen. Drummer is opnieuw Dream Theaters Mike Portnoy,  Andere opvallende gasten zijn Jordan Rudess (ook Dream Theater), Roine Stolt (The Flower Kings) en Steve Hackett.  De conceptuele puzzel die dit album behelst handelt over de mysteries der religie en spiritualiteit.

Orchestre National De Jazz… Feat Camille Alleance Nieuw

Van "Around Robert Wyatt"  (BEE, 2009)
"Het eerste project van de nieuwe artistiek leider Daniel Yvinec van het Franse Orchestre National de Jazz is een topprestatie. Yvinec koos ervoor de muziek te bewerken van de Britse prog-rock legende Robert Wyatt. Het resultaat is ronduit magisch. Als drummer en zanger van Soft Machine in de jaren '60 en '70 was Wyatt inspirator voor generaties grensoverschrijdende muzikanten. De samenwerking met het toporkest ONJ klinkt dan ook als een logische, onvermijdelijke sprong. Zangers als Yael Naïm, Rokia Traoré en Camille en hebben het beste in zichzelf naar boven gehaald in betoverende gedragen arrangementen van Vincent Artaud. De meester zelf zingt ook een paar nummers met zijn karakteristiek kwetsbare, hese stem die het onmogelijk maakt niet van hem te houden." (Koen Schouten, Volkskrant; waardering: 5 uit 5 sterren) "Alliance" komt oorspronkelijk van het album "Old Rottenhat" en wordt hier gezongen door het Franse zuchtmeisje Camille (bekend van Nouvelle Vague). Er zit een lekkere toetsensolo in van Vincent Lafont.

King Crimson In the court of the Crimson King

IN MEMORIAM LES PAUL

Les Paul, geboren als Lester William Polsfuss, overleed op 13 augustus op 94-jarige leeftijd. Les was een van de belangrijkste personen in de moderne muziekgeschiedenis en stond aan de wieg van de moderne elektrische solid body-gitaar. Vele gitaristen, waaronder Jimmy Page en Jeff Beck zien hem als hun held, en ook in de progressieve rock roemen vele gitaristen zowel zijn spel als product: de Gibson Les Paul.

Daarom een paar klassiekers:

Van “In The Court Of The Crimson King” (E'G Records 1969 / Panegyric 2009)
De komende maanden komt het oeuvre van King Crimson wederom opnieuw uit. Het debuut zal in oktober te koop zijn in liefst 3 verschillende versies. de standaardversie zal uit 2 CD's bestaan met daarop de 2009 remaster/remix en op het tweede schijfje de originele mix aangevuld met een groot aantal bonusversies. De tweede versie is een CD/DVD-A-set met daarop de 5.1 mix van de nieuwe mix, gemaakt door Porcupine Tree-opperhoofd Steven Wilson, aangevuld met ook een aantal bonus nummers. En als klap op de vuurpeil zal er een boxje verschijnen bestaande uit 4 CD's en een DVD-A. Deze box zal zowel 2-CD-set  als de CD- en DVD-A-set bevatten en nog wat extra's. Meer informatie hierover is o.a te vinden op de website van Burning Shed.

“In The Court Of The Crimson King” is een van de oer-albums der progressieve rock en verdient zeker een uitgebreide viering van het 40-jarig jubileum. Daarnaast staat gitarist Robert Fripp ook bekend als Gibson Les Paul-gebruiker dus is dit nummer zeker een tribute aan Les Paul.

Camel Lady fantasy

Van “Mirage” (Deram, 1974)
Ook een befaamd Les Paul gebruiker is Andy Latimer. Vooral de versie van “Lady Fantasy” in Tilburg, tijdens een concert in 2003 staat nog steeds in ons geheugen gegrift als een van de beste versies van dit nummer ooit.

Ten When the night is done/Epilogue

van het album “The Twilight Chronicles” (Frontiers, 2006)
De band Ten is het geesteskindje van zanger Gary Hughes. Deze man had vòòr Ten al enige solo-albums uitgebracht. In Ten zitten een aantal leden van Dare. De band bestaat inmiddels al weer 13  jaar. “The Twighlight Chonicles” is een mooie ruim 70 minuten durende AOR-plaat met maar liefst 2 nummers die langer zijn dan 10 minuten. Waardoor je haast van een symfonische plaat kunt spreken. Klein minpuntje is, Gary Hughes' soms ietwat vlakke zang, waardoor bij nummers waar de zang de overhand heeft saaiheid op de loer ligt.

Sunday 9 Augustus 2009 Show No. 851

Band Titel Item
Frost* The forget you song Nieuw
Frost* Saline Nieuw

Afkomstig van de CD “FROST*FEST” (Eigen beheer, 2009)
Frost* heeft in eigen beheer opnamen, gemaakt op 2 mei jl. op het Rites Of Spring festival in de VS, uitgebracht. De uitzondering is “The Forget You Song”, dat een left-over is van de opnamesessies voor het laatste album “Experiments In Mass Appeal”. “Saline” is het "rustige" nummer in deze set met aan het slot een mooie gitaarsolo van John Mitchell. Leuk detail: drummer tijdens dit concert was Nick D'Virgillio die maar twee keer in aanloop naar dit concert met de band heeft kunnen repeteren. Het gehele optreden zal op CD verschijnen onder de naam “The Philadelphia Experiment”, maar het is nog onduidelijk of dit bij InsideOut gaat gebeuren.

Trower, Robin As you watch each city fall part1+2 Nieuw
Van "What Lies Beneath" (Freeworld, 2009)
In de slipstream van de hernieuwde samenwerking met Jack Bruce ("Seven Moons") brengt de voormalig Procol Harum-gitarist een solo-album uit met voornamelijk laidback nummers waarbij zijn gitaarwerk natuurlijk centraal staat, hoewel hij ook (met niet onprettige, ingetogen stem) regelmatig zingt. Voorname invloed is en blijft Jimi Hendrix, zowel qua gitaarspelstijl en compositie, waarbij je moet denken aan de gloedvolle balladekant van Hendrix: nummers als "The Wind Cries Mary", "Angel" en "Little Wing" lijken referentiekader.
Gandalf Face in the mirror
van “Gandalf & Friends Live” (Prudence, 2008)
Een live-show van electronic music-toverkabouter Gandalf, opgenomen in 2001 in Wenen. Hij werd tijdens dit concert bijgestaan door een keur aan vrienden, waaronder Steve Hackett die op dit nummer te horen is. Gandalf is op 28 september live te bewonderen in Zoetermeer terwijl de heer Hackett in november door Europa tourt.
Oldfield, Mike Mike Oldfield's single Rerelease
Van "Tubular Bells - Deluxe Edition" (Virgin 1973 / Mercury 2009)
Dit folky stukje muziek werd op single uitgebracht in 1974 en is gebaseerd op de melodie van de mandoline-sectie van de tweede plaatkant van "Tubular Bells". Het was Beatles-producer George Martin die Oldfield de suggestie aan de hand deed het thema uit te werken tot zelfstandige single. Hij maakte de opname in 1974 met o.a. Henry Cow-hoboïst Lindsay Cooper. Voor deze Deluxe Editie heeft Oldfield het een beetje bewerkt 'and now I like it a lot', zegt 'ie zelf. Het is een bonustrack op de set, die 2 CD's en een DVD behelst, met een 2009-mix in stereo én surround en de originele 1973-mix. Mooiste bonus is een live-uitvoering van plaatkant één, voor het BBC-programma "2nd House", december 1972.
De, overigens uitgebreide 'liner notes' van Mike Powell bieden geen uitsluitsel over de line-up, maar een beetje speuren op internet biedt soelaas:
John Field - flute
Fred Frith - bass, guitar
John Greaves - keyboards
Steve Hillage - guitar
Tim Hodgkinson - keyboards
Karl Jenkins - oboe
Geoff Leigh - flute
Pierre Moerlen - percussion
Mike Oldfield - bass, guitar
Terry Oldfield - flute
Mike Ratledge - keyboards
Mick Taylor - guitar
Ted Speight - guitar, bass
Tom Newman - voice
+ Choir
Squire, Chris Safe (conon song) Rerelease
Van “Fish Out Of Water – Deluxe Expanded Edition”  (Atlantic 1975 / Castle Music 2007)
Het enige solo-album van de Yes-bassist.
In feite zijn de vijf composities (waaronder twee van flinke lengte) gebouwd rond een eenvoudig thema, dat hij vervolgens aan alle kanten belicht en vooral naar de climaxen toe flink breed uitarrangeert. Daarvoor heeft hij de hulp van vrienden Bill Bruford (drums), Mel Collins (sax), Jimmy Hastings (fluit) en liefst drie klavierbespelers: Patrick Moraz (op dat moment Yes-toetsenist) een échte kerkorganist (Barry Rose) en pianist Andrew Pryce Jackman. En last but certainly not least een heus orkest. Deze re-release bevat een DVD met twee promofilmpjes en een interview met Squire, die ook een audio-commentaartrack heeft ingesproken.
Decemberists, The Prelude / The Hazards of love I / A Bower scene

Van “The Hazards Of Love” (Rough Trade, 2009)
Voorganger "The Crane Wife" dichtten we al de nodige progtrekjes toe en we draaiden het epische, meer dan tien minuten lange "The Island", dat o.a. deed denken aan kant 2 van "Abbey Road". De opvolger is een heus concept-album met een doorlopend verhaal en in elkaar overvloeiende songs. Stilistisch is de plaat heel bont: Southern rock, opnieuw die laat-Beatlesque rock, maar ook droge seventies-hardrock, naast ingetogen folky kamerpop. De rootsy progbenadering op een bed van Hammond-akkoorden doet wel wat denken aan de Beardfish-benadering. De prelude, met ronkend Hammond-orgel, heeft ook wel wat van Van Der Graaf Generator circa "Godbluff".

Band Titel Item
Bruce Band, Jack Madhouse
van "How's Tricks" (Polygram, 1977)
Na een metalige openingsriff volgt een onmiddelijk herkenbare Jack Bruce-song op een plaat met z'n nieuwe band met Simon Phillips, Tony Hymas en Hughie Burns. Hymas heeft een lekker breeduit klinkende synthsolo. Nu z'n tijdelijke maat Trower een nieuwe plaat uit heeft is het wellicht leuk ook Bruce wat ruimte te geven...
Thorne, Steve The white dove song Live-tip

van “Part Two: Emotional Creatures” (Giant Electric Pea, 2007 )
Deel drie van de “Emotional Creatures”-reeks is in de maakt en zal hopelijk aan het eind van dit jaar verkrijgbaar zijn. Thorne zoekt nog naar een label, dat het wil uitbrengen. Steve speelt ook op het iO pages festival, 26 februari 2010.

Mink Deville Heaven stood still In memoriam
Van het album “Le Chat Bleu” (Capitol, 1980 / ERA 1993)
Willy DeVille, oprichter van de Amerikaanse band Mink DeVille, is in de nacht van donderdag op vrijdag overleden in een ziekenhuisbed in New York aan alvleesklierkanker. Hij is 58 jaar geworden. De voorliefde voor uiteenlopende muziekstijlen maakte van de band een buitenbeentje. Terwijl de Ramones, Patti Smith, Television en Talking Heads een Amerikaans antwoord op de Britse punk bedachten, vermengde DeVille zijn rock met blues, soul, latin en zelfs Franse musette.

Optredens van Mink DeVille waren een belevenis. Willy, in het pak, stijlvolle leptosoom (= een langwerpig smal gelaat, een scherpe neus en een smalle lichaamsbouw), eeuwige sigaret in de mond, vormde het middelpunt van een broeierig nachtclubsfeertje. Het muzikale succes ging vergezeld van een turbulent leven. DeVille was meer dan twintig jaar verslaafd aan heroïne en kon daar pas enkele jaren geleden mee afrekenen. Zijn tweede vrouw Lisa pleegde in 2000 zelfmoord in New Mexico omdat Willy verliefd was geworden op een ander. In 2001 hertrouwde de zanger. Hij keerde terug naar New York, waar in juni van dit jaar kanker aan de pancreas werd vastgesteld. (bron: Het Parool) Het nummer “Heaven Stood Stil” leek ons een gepast eerbetoon:

As a tear fades away
and the dawn dries a lover's eyes
No more tears, they're all gone
Just believe it will always be

My heart in your hand
knows that all this belongs to me
and like the child here I stay
while your heart sings inside of me

One dream of my live
One night in eternity
The wind whispered soft to me
And heaven stood still

One sigh of the dawn
Sweet instant of memory
One celestial rapsodie
And heaven stood stil
Arti + Mestieri Demensione terra / Area pesante W.v.M.
Van "Giro Di Valser Per Domani" (Essential Music, 1975)
Tweede album van Italiaanse progrockband, opvolger van het veelgeprezen "Tilt". Drummer Furio Chirico speelt weer of z'n leven ervan afhangt, als een soort strak spelende variant op Keith Moon, maar dan op steroiden. Interessanter dan die in A+M-biografieën vaak uitgebreid bejubelde drums zijn de gevarieerde en kleurrijke arrangementen, met dank aan een toetsenist die veel verschillende toetseninstrumenten bespeelt en een saxofonist die tevens klarinet én vibrafoon speelt.
Enid, The Gigue

Van “The White Goddess” (Mantella, 1998)
Er zit weer leven in The Enid als we de website van de band mogen geloven. Bandleider Robert John Godfrey is weer met volle moed aan het werk aan een nieuwe plaat waarvan de eerste resultaten op een gelimiteerd uitgegeven CD-R zijn te bestellen. Ook heeft hij een 5 jarenplan gemaakt en zal in de toekomst de gehele Enid-catalogus opnieuw, maar dit keer in definitieve versies (het gaat om 5.1-surroundmixen) worden uitgebracht. Nu maar een nummer van de laatste studioplaat die de band uitbracht, alweer meer dan 10 jaar geleden.

Neuschwanstein Ice with dwale

van “Battlement” (Musea, 1977)
Enige echte album dat deze Duitse Genesis-kloon uitbracht. Jaren was een interpretatie van Alice In Wonderland, waarmee de carrière van de band in 1974 eigenlijk begon, de holy grail voor de Neuschwanstein-fans. Eindelijk heeft Musea na jaren van vooraankondiging het werkstuk uitgebracht. Het is echter wel een release voor de echte fan geworden aangezien de geluidskwaliteit erg slecht is!, daarom maar een stuk van hun klassieker “Battlement”. Saillant detail is dat Scorpions-drummer Hermann Rarebell op het album te horen is.

Flamborough Head Looking for John Maddock Live-tip

Van het zojuist verschenen album “Looking For John Maddock”  (Cyclops, 2009)
Het afscheidsalbum van gitarist Eddie Mulder is voor een groot deel gevuld met composities van hem. Alleen de afsluitende 'epic', het titelnummer, is een compositie van toetsenist Edo Spanninga. Dielaatste zorgt weer voor heerlijk spel met gebruik van 'vintage' geluiden, zij het wel gegenereerd met moderne synthesizers. Het album laat geen verrassingen horen: het gebodene ligt in het verlengde van voorgangers "One For The Crow" en "Tales Of Imperfection". Toch klinken de stukken een tikkeltje fletser, maar let wel: We vinden het wel opnieuw een prachtig album.

Sunday 2 Augustus 2009 Show No. 850

Band Titel Item
Alquin Wheelchair groupie

Van het album “On Tour” (Polygram, 1976)
Alquin wordt in 1971 opgericht als studentenband uit Delft. Het eerste album “Marks” verscheen in 1972.. Het jaar daarop kwam “The Mountain Queen” uit, en gaf de band een optreden op Pinkpop. Van dat live-optreden is in 2005 het onbekende nummer “A Song To Wake Up A Friend” voor de Verzamel-CD “
VPRO Nederpop 1968-1975" geselecteerd. Vanaf 1974 maakt zanger Michel van Dijk deel uit van Alquin, evenals Job Tarenskeen die drummer Paul Weststrate opvolgde. In deze samenstelling werd het derde album opgenomen: “Nobody Can Wait Forever” (1975), die werd geproduceerd door Rodger Bain, bekend van Black Sabbath, Budgie en Barclay James Harvest. Van dit album werd de single “Wheelchair Groupie” getrokken. Daarna volgde het album “Best Kept Secret”. Bassist Hein Mars was inmiddels opgevolgd door Jan Visser. Alquin nam in 1976 afscheid met de live-elpee “On Tour”. De band maakte in 2003 een comeback en brengt dit najaar een nieuw studio-album uit. Dan verschijnen ook heruitgaven van de eerste twee albums bij Esoteric Records.
 Alquin treed op 15 oktober op in de Enschedese Stadsschouwburg in het Muziekkwartier.

Flamborough Head Spring Nieuw
Flamborough Head Don't forget us Nieuw

Van "Looking For John Maddock" (Cyclops, 2009)
Het afscheidsalbum van gitarist Eddie Mulder is voor een groot deel gevuld met composities van hem. Alleen de afsluitende 'epic', het titelnummer, is een compositie van toetsenist Edo Spanninga. Dielaatste zorgt weer voor heerlijk spel met gebruik van 'vintage' geluiden, zij het wel gegenereerd met moderne synthesizers. In de instrumental "Spring"  zorgt hij zo voor dromerige Floydiaanse sfeertekeningen onder Mulders warme gitaarspel. "Don't Forget Us" is een vocaal nummer, met tekst van zangeres Margriet Boomsma (die ze zoals gebruikelijk allemaal schreef). Ook hier draait het op het instrumentale vlak weer om Eddie en Edo. Dielaatste heeft een heerlijke Moog-solo hier. Het album laat geen verrassingen horen: het gebodene ligt in het verlengde van voorgangers "One For The Crow" en "Tales Of Imperfection". Toch klinken de stukken op het eerste gehoor een tikkeltje fletser, maar misschien zijn er meer luisterbeurten nodig voor zo'n oordeel.

Elbow & BBC Concert Orchestra The loneliness of a towercrane driver Nieuw

Van "The Seldom Seen Kid Live At Abbey Road " (Polydor, 2009)
"The Seldom Seen Kid" was het vierde album van de Britse band, dat in maart 2008 verscheen en in de loop van dat jaar uitgroeide tot de definitieve internationale doorbraak, waarmee prijs na prijs werd gewonnen en flinke verkopen behaald. Vooral het winnen van de prestigieuze Mercury Music Prize was voor de BBC aanleiding om wat bijzonders te doen met de plaat. Deze DVD/CD-set bevat een integrale voor de BBC opgenomen live-versie van het  album. Die is opgenomen in de legendarische Studio 1 van Abbey Road, met het BBC Concert Orchestra én het koor Chantage. De opname vond dus plaats in januari 2009, en niet 2008, zoals in het boekje staat... Het resultaat is indrukwekkend. Niet in alle nummers hebben koor en orkest veel te doen, maar emotionele hoogtepunten van de plaat worden met hun bijdragen nu helemaal huiveringwekkende kippenvelmomenten. Het sterkst geldt dat voor de apotheose van "The Loneliness Of A Tower Crane Driver": de inzet van het koor is een gegarandeerd natte-ogen-moment...

IQ Life support

Van het album “Frequency” (Inside Out, 2009)
Van het recente IQ-album een nummer met een mooie opbouw. Wie de band op korte termijn wil zien optreden moet reizen: 8 augustus treedt IQ op in Pensylvania en 4 september in Berlijn.

Barclay James Harvest Featuring Les Holroyd Marlene (from the Berlin suite) Nieuw

Van "On The Road" (Pure Music, 2004)
Opname van een concert in Stuttgart, herfst 2002. De groep bestond uit BJH-mede-oprichters Les Holroyd en Mel Pritchard, aangevuld met o.a. trouwe kracht Colin Browne (toetsen) en de uitstekende gitarist Mike Byron-Hehir (ex-Sad Café). Zijn spel is duidelijk beïnvloed door David Gilmour en als hij soleert over een breed uitwaaierend akkoordenpatroon van Browne klinkt de muziek al snel Floydiaans. Door het gebruikte soort toetseninstrumenten is de referentie vooral "Momentary Lapse Of Reason".

P.F.M. Promenade de puzzle

van “Photos of Ghosts” (Manticore, 1973)
Esoteric Records heeft aangekondigd dat zij de albums die in de jaren '70 verschenen op het Manticore- label van Emerson, Lake & Palmer onder handen gaan nemen en gedoseerd uit gaan brengen. Naast een aantal kleinere en obscure namen behelst dit ook de Italiaanse topbands Banco en PFM,  die voor Manticore Engelstalige versies van hun toen alleen via import verkrijgbare albums opnamen. Zo is het materiaal van “Photos of Ghosts” afkomstig van de eerste twee albums.

Uriah Heep Love in silence

Van het album “Sea Of Light” (Eagle, 1995), later met “Sonic Origami” uit 1998 heruitgegeven als dubbelaar onder de titel “Between  Two Worlds”.
In december 1969 stuurde Gerry Bron, producer en eigenaar van het kersverse Bronze Records, een groep genaamd Spice zijn studio in. Deze groep was opgericht door Mick Box en David Byron (pseudoniem van David Garrick). Op aandringen van Bron vroeg bassist Paul Newton aan Hensley om de groep te versterken. Intussen was de naam gewijzigd in Uriah Heep. Na vele wisselingen in de band en evenzovele comebacks is de groep 'still going strong' in een line-up die nu al meer dan 20 jaar vrijwel ongewijzigd is.

Band Titel Item
Blue Oyster Cult (Don't fear) The reaper Live-tip

Van “Agents Of Fortune” ( Columbia , 1976)
Blue Öyster Cult is een psychedelische Amerikaanse hardrockband die eind jaren zestig gevormd werd en nog steeds actief is. De band is waarschijnlijk het bekendst van twee nummers: “(Don't Fear) The Reaper” van het album “Agents of Fortune” uit 1976 en het vijf jaar jongere “Burnin’ for You.  “The Reaper” is onder andere gebruikt in de film “Halloween” en in de Stephen King-miniserie “The Stand”.

Iona Songs of ascent (part 3) Live-tip

Van het album “Open Sky” (Open Sky, 2000)
Na 14 jaar deelgenoot te zijn geweest van de band,  heeft Troy Donockley (je weet wel, die wonderlijke pipe blazer) afscheid genomen van de band Iona. Een behoorlijke aderlating voor dit Keltische gezelschap. Iona treed op 23 oktober op in Zwolle, in Hedon en  24 oktober in De Boerderij in  Zoetermeer.

Zombies, The Memphis Live-tip

Van het album “As Far As You Can  See” (Go! Entertainment, 2004)
The Zombies ontstonden begin jaren zestig min of meer bij wijze van grap maar na het winnen van een plaatselijke liedjeswedstrijd gingen de leden het serieus opvatten.De voornaamste leden van de groep waren toetsenist Rod Argent, zanger Colin Blunstone en gitarist Paul Atkinson. Er werden enkele hits uitgebracht waaronder “She’s Not There” en “Tell Her No” maar ze slaagden er niet in er een succesvol vervolg aan te geven zoals vele andere Britse bands dat in die tijd wel deden.
In 1967 besloten The Zombies te stoppen maar ze gingen nog eenmaal de studio in, waar ze hun meesterwerk “Odessey And Oracle” opnamen. Met nummers als “This Will Be Our Year” en “Time Of The Season” (dat een reusachtige hit werd nadat de band al niet meer bestond) geldt dit album nog steeds als klassieker en inspiratiebron voor liefhebbers van psychedelische pop. Nadat Blunstone en Argent in 2000 begonnen samen te werken en op te treden, wat resulteerde in een nieuw album (“Out of the Shadows”), besloten ze tijdens de productie van een andere nieuwe CD de naam The Zombies opnieuw te gebruiken. Dit omdat enkele nummers van “As Far As I Can See”, de naam van het nieuwe album, herinneringen oproepen, in de woorden van Rod Argent, aan de sound van The Zombies uit de jaren zestig. The Zombies zijn 22 november in de Zaandamse Kade te zien en 26 november in De Boerderij te Zoetermeer.

Kansas Song for America Live-tip

van “Always Never The Same” (River North Records, 1998)
“Always Never The Same” is een 'best of', maar dan anders: het bevat zo goed als alle Kansas- klassiekers, maar dan uitgevoerd in samenwerking met het London Symphony Orchestra.
Kansas heeft recent wederom opnamen gemaakt met een orkest, deze keer in een live-setting voor een DVD, en ook met oud gedienden Kerry Livgren en Steve Morse als gasten. De DVD, die “No Place Like Home” gaat heten, is bijna klaar en de eerste resultaten zijn te bekijken op
www.kansasband.com. Daarnaast viert de band zijn 35-jarig bestaan en zal ook een korte tour in Duitsland doen, die het naburige Münster aandoet.

Renaissance The day of the dreamer

van “A Song For All Seasons” (Sire, 1978)
Eén van de pareltjes uit het Renaissance repertoire. Langzamerhand komen alle klassieke Renaissance-albums geremastered opnieuw uit.

Wayne, Jeff feat. Fish & Catherine Zeta-Jones The parting of the ways

Van "Jeff Wayne's Musical Version Of Spartacus" ( Columbia , 1992)
Door de "War Of The Worlds"-concerten staat Jeff Wayne momenteel weer flink in de schijnwerpers. Vergeten zijn we dat Wayne 12 jaar na dit megasucces óók een megaflop op z'n naam heeft gezet: zijn muzikale versie van het Romeinse Spartacus-verhaal. Je zou zeggen dat de ingrediënten voor een succes er liggen: een gebronste dragende verhaalstem van topklasse (niemand minder dan Anthony Hopkins) en op dat moment bekende artiesten als Fish en Ladysmith Black Mambazo. Chris Thompson mag ook weer meedoen, en waarschijnlijk als goedmakertje heeft 'ie een veel grotere rol dan op "War Of The Worlds". Maar... een echt orkest ontbreekt en goede muzikale ideeën zijn schaars. De angst slaat je al om je hart als het album niet blijkt te beginnen met een pakkende ouverture die je meteen in het verhaal laat zitten, maar met een slappe trage ballad. Waar Wayne eerder met disco-invloeden de tijdgeest in 1978 goed aanvoelde, hebben de modernismen in de arrangementen van de opvolger een hoog 'net niet'-gehalte. Om kort te gaan: je vraagt je af of Wayne dit alles zelf al niet aanvoelde voor de release. Die man heeft toch een schat aan ervaring. Eén van de pakkendste melodieën en spannenste passages is het duet tussen Fish en de toen nog vrij onbekende zangeres/actrice Catherina Zeta Jones, "The Parting Of The Ways". Dielaatste groeide uit tot een megaster, maar niet door deze plaat...;-)

Landberk All around me

van “Indian Summer” (Record Heaven, 1996)
De laaste plaat van het uit Zweden afkomstige Landberk is broeierig en sfeervol. De band liet in zijn korte bestaan 3 studio-albums na. Meestergitarist Reine Fiske en bassist Stafan Dimle sloten zich na het uiteenvallen van de band bij Paatos aan, hoewel beide geen deel meer uitmaken van de huidige line-up.