Sunday 26 Februari 2012 Show No. 983

NIEUW
Druckfarben            - Dead Play Awake
                       
- Smaller Wooden Frog
Van "Druckfarben" (Eigen Beheer, 2011)|
Eind vorig jaar debuteerde de Canadese vijfmansband Druckfarben met een titelloze plaat die iO Pages-redacteur Rob Hanemaayer zowel tot Vette Krent als tot nummer 1 van zijn jaarlijstje bombardeerde. De eigenbeheerproductie biedt een meeslepende mengeling van muzikale verwantschappen met bijvoorbeeld World Trade, Gentle Giant, UK, ELP, Dixie Dregs, Yes en Allan Holdsworth. Genoeg te beleven dus. Je kunt een groot deel van de plaat beluisteren op http://druckfarben.bandcamp.com/album/druckfarben .

NIEUW
Tune - Cabin Fever
Van "Lucid Moments" (eigen beheer, 2011)
Vette Krent in iO Pages 104: "De muziek en teksten van deze uit de Poolse stad Lodz afkomstige band ademen een melodramatische progressieve sfeer uit. Vooral het gebruik van de accordeon maakt de muziek van dit vijftal uniek in de symfonische rockscene. Het levert een briljant album op dat progressieve rock opnieuw lijkt te definiëren. Oké, natuurlijk kun je het gaan ontleden en dan zijn referenties aan andere groepen onvermijdelijk, maar qua originaliteit scoort "Lucid Moments" hoog. Keken Poolse groepen in het verleden nogal een sterk richting jaren '70 - denk aan Quidam, Collage, Satellite en Lizard - Tune lijkt zich los daarvan ontwikkeld te hebben. Het hoofdbestanddeel schuilt in de dramatisch stilistische artrock, waarin juist de accordeon van Janusz Kowalski voor de licht frivole toon zorgt. Met zijn soms donkere en dan weer frivole stem (een mix van John Wetton, Kurt Cobain en Ray Wilson) en zijn sterke uitspraak is zanger Jakub Krupski een mooi tegenwicht. Een prachtig volwassen debuut." (Wilco Barg)
Website: http://tuneband.pl/ .

NIEUW
Renaissance – Things I Don’t Understand
Van “Turn of the Cards & Scheherazade And Other Stories - Live In Concert 2011” (Eigen beheer, 2012)
In 2010 was de lang verwachte reünie van Renaissance een feit, er zou in de originele samenstelling weer een tour worden gedaan door de VS. Helaas werd een va de oerleden ziek en viel de tour ook nog eens op de 60ste verjaardag van een ander lid. En uiteindelijk waren van de originele leden alleen zangeres Annie Haslam en Michael Dunford van de partij. De band wordt aangevuld met toetsenist Rave Tesar en bassist David J. Keyes, die beiden al eerder betrokken waren bij Renaissance- en Annie Haslam-projecten plus toetsenist/zanger Michael Hart, die eerder werkte met o.a. Rufus Wainwright en Duncan Sheik. In 2011 vond er een herhaling plaats en deed de band een korte tour in de VS tijdens welke twee van de meest gewaardeerde Renaissance-albums integraal werden opgevoerd. Van deze tour is nu een document verschenen in de vorm van 2 CD/DVD-set.
Deze is overigens bepaald niet goedkoop en te bestellen via de website http://renaissancetouring.com/ .

NIEUW
Harrison, Gavin & 05Ric   - Illusion
                                               - Wherewithal
Van "The Man Who Sold Himself" (Kscope, 2012)
Op “The Man Who Sold Himself”, hun derde gezamenlijke album, presenteren drummer Gavin Harrison en Touch-guitar-specialist en zanger 05Ric zich nog eigenzinniger als voorheen. De ingenieuze drum- en Chapman Stick-achtige patronen leggen wederom een moeilijk te doorgronden ritmebasis neer, waarover vervreemdende, soms disharmonische zang- en gitaarmelodieën worden gelegd. Wat dat betreft lijkt de muziek in eerste instantie wat op de verknipte man op de hoes. Aandachtige beluistering levert echter wederom een intrigerende CD op, waarbij de liefhebber voor de tweede keer op rij wordt getrakteerd op een prachtig klinkende 5.1 surround mix die op de bijgeleverde DVD staat.
Website: http://www.kscopemusic.com/gavinharrison/themanwhosoldhimself/ .

HERUITGAVE
Pink Floyd    - Teacher, Teacher (band demo)
                        - It's Never Too Late (band demo)
                        - Young Lust (band demo)
Van "The Wall - Immersion Box Set" (EMI, 2012 (originele versie: 1979))
En met het verschijnen van de Immersion Box Set van het in december 1979 verschenen "The Wall" is het rereleaseprogramma van Pink Floyd compleet. Ten minste: als wegens succes van de drie nu verschenen delen niet ook andere albums zo'n ultra-deluxe-behandeling krijgen. Wat biedt de box buiten een fotoboek, een shawltje, knikkers en viltjes? Naast een geremasterde versie van het album een complete live-uitvoering, samengesteld uit concerten in 1980 en 1981, zoals al eerder los uitgebracht als "Is There Anybody Out There?". Dan een DVD met live-beelden van die concerten (helaas maar heel weinig) en een documentaire. Plus twee overvolle CD's vol demo's. En dat is interessant, want we krijgen hier een inkijkje in het onstaansproces. Roger Waters kwam in 1978 met uren demo-materiaal voor de dag, waar de band en producer James Guthrie keuzes hebben gemaakt. Van die demo's is hier een compilatie van korte stukjes te horen. Leuker wordt het als we luisteren naar de banddemo's. Vroege versies blijken soms nog compleet andere melodie-lijnen en teksten te hebben (zo blijkt bijvoorbeeld uit de vroege "Young Lust" die we u laten horen). Sommige aanzetjes en ideeën werden terzijde geschoven. Zo horen we een rudimentaire "Sexual Revolution", dat opdook op Roger Waters eerste solo-album "The Pros And Cons Of Hitch Hiking" (1984) én "Teacher, Teacher", wat de oerversie blijkt van "The Gunner's Dream", waarvan alleen de laatste tekstregel in dat nummer van "The Final Cut" (1983) is terechtgekomen. "It's Never Too Late" is het oorspronkelijke sluitstuk van "Outside The Wall" en daarmee het oerslot van het concept. Het bevat zowaar een typische Rick Wright-toetsensolo in "Shine On"-sfeer.
Website: http://www.whypinkfloyd.com/immersion.php .

OPENER
Heart – Death Valley
Van “Red Velvet Car” (Eagle Records, 2010)

De laatste studio plaat van de gezusters Wilson is toch wel weer een lekker plaatje. Het is overduidelijk Heart, maar dan de versie uit de jaren zeventig met een iets meer bluesy inslag.
Website: http://www.heart-music.com/

LIVE-TIP / AKTUEEL
Pallas - XXV Part 2
Van “XXV” (Mascot, 2011)
Het Schotse Pallas bestaat sinds 1980 en was in die periode een van de vaandeldragers van de neo-progressieve rock. Begin 2010 stopte Alan Reed als zanger van Pallas en werd opgevolgd door Paul Mackie, die met diverse concerten afgelopen jaar bewezen heeft een uitstekende opvolger te zijn. Op de bonusdisc van het album “XXV” waren al enkele nummers verschenen van het concert dat Pallas op het Duitse festival “Night Of The Prog” gaf. Als opvolger verschijnt de DVD “Live At Loreley II”.  Op 1 maart aanstaande speelt de band in W2 te Den Bosch en de dag erna is de band in de Boerderij in Zoetermeer te bewonderen. Het geplande “XXV Part 2” is een prachtig nummer met de melodieuze bombast. En dat is zoals we Pallas eigenlijk het liefste horen.
Website: http://www.pallasxxv.com/ , alwaar ook een voorproefje op de DVD “Live At Loreley II” is te vinden.

NIEUW / LIVE-TIP
Lolly Jane Blue - Kill A Bird
Van "Kill A Bird" (eigen beheer-single, 2011)
Op vrijdag 9 maart 2012 in De Grote Kerk, Enschede: "Passie voor muziek, film, mode en design bracht een groep kunstenaars bij elkaar. Zij creëerden de betoverende en sprookjesachtige audiovisuele wereld van Lolly Jane Blue. De uitgebrachte muziekvideo’s werden wereldwijd met prijzen onderscheiden en door ruim 700.000 mensen bekeken. Tijdens deze voorstelling wordt je meegenomen in de magische wereld van soundscapes, mode, video’s en bovenal prachtige muziek die te omschrijven is als een combinatie van Björk, Kate Bush en Goldfrapp." In afwachting van een geheel studio-album is er nu vast deze EP met drie songs. Die zijn onderling behoorlijk verschillend. "The Innocent" heeft vrij pompeus bolero-intro, om dan over te gaan in een koortsig soort triphop, slotnummer "Evening Disease" is een klein folky liedje, terwijl het tevens intieme titelnummer het meest aan Kate Bush doet denken. Volg ook vooral de aangegeven link om de inderdaad prachtige video's te bekijken. Het schept alles bij elkaar hoge verwachtingen voor het concert op 9 maart!
Websites:  http://lollyjaneblue.com  en http://www.wilminktheater.nl/nl/voorstellingen/voorstelling.shtml?id=15710&langcode=nl

LIVE-TIP
Amatorski – 22 Februar
Van “TBC” (Munich, 2011)
Deze Belgische band scoorde hoge ogen tijdens het afgelopen Eurosonic Festival. Op 2 juni zal de band in Hengelo, Metropool haar muziek ten gehore brengen. Het beste is de band als een kruising van Portishead en Sigur Ros te bestempelen. Hypnotiserende, sferische muziek met ijle zang.
Website: http://www.amatorski.be/

NIEUW / LIVE-TIP / JAZZROCK
Husband, Gary & Alex Machacek -  Lock, Stock & Two Smoking Brothers
Van "Dirty & Beautiful Volume 2" (Abstract Logix, 2012)
Opnieuw heeft de van o.a. Level 42, Allan Holdsworth en John McLaughlin And The Fourth Dimension bekende drummer/toetsenist het voor elkaar gekregen om met een adembenemende aantal hoog aangeschreven gastmuzikanten een bijzonder spannend en afwisselend jazzrockalbum te produceren. Hij strikte o.a. de gitaristen Ray Russell, Robin Trower en Mike Stern, de bassist Jimmy Johnson en de toetsenist Jan Hammer. Plús zijn 'bandbazen' Mark King, Allan Holdsworth en John McLaughlin. Een van de hoogtepunten is het in duovorm gemaakte "Lock, Stock & Two Smoking Brothers". De muziek heeft weinig uit te staan met de bijna gelijknamige gewelddadige misdaadfilm: Oostenrijker Alex Machacek speelt wonderbaarlijk elastische gitaarmelodieën over een soepel en losjes gespeelde drumpartij van Husband, waarbij de gitarist met elektronica een extra kleuring toevoegd. Waarom is dit een concerttip? Deze week werd bekend dat UK ook Nederland aandoet. Het duo Eddie Jobson en John Wetton laat Terry Bozzio achter in de VS en gaat in Europa niet als trio maar als kwartet aan de bak, met een drummer én gitarist, zoals op het eerste UK-album. En wie zijn dat dan? Juist: Gary Husband en Alex Machacek. Laatstnoemde was ook vorig jaar al met Jobson op tournee, toen de Wetton-rol lastig door 'het origineel' te overtreffen werd vertolkt door Marc Bonilla. Het concert vindt plaats op 26 mei in De Boerderij te Zoetermeer; de voorverkoop begon gister, zaterdag 25 februari.
Websites:  http://www.garyhusband.com/ en  http://ukreunion.com/ en http://www.cultuurpodiumboerderij.nl/ .

WERELD VOL MUZIEK
Bjørnstad, Ketil  –  Vind - Sally Garden
Van "Odyssey" (Kulturverksted, 1990)
De muziek die we in Xymphonia van de Noorse toetsenman Ketil Bjørnstad gedraaid hebben, was meestal te omschrijven als etherische jazz, waarbij hij de laatste jaren ook opvallend veel pop in zijn songs stopte. Op “Odyssey”, een wat ouder werkstuk, werd de jazz vermengd met folkelementen, waarvoor onder meer een accordeonist aan de bezetting werd toegevoegd. Toch is het wederom een gitarist die vaak de show steelt. Frode Alnæs speelt geregeld in dezelfde stijl als zijn illustere land- en instrumentgenoten Terje Rypdal en Eivind Aarset, hoewel hij in zijn uitgebreide discografie ook menig popbandje heeft staan. Hoewel Odyssey enkele langgerekte, epische stukken bevat, kiezen wij dit keer voor een korte traditional, die inderdaad behoorlijk folky klinkt.
Website: http://www.ketilbjornstad.com/ .

WERELD VOL MUZIEK
East - Varni Kell
Van “Huseg” (Start, 1982)
Een obscuriteitje uit Hongarije. Hoewel: de band East was en is in eigen land redelijk populair. De eerste twee platen bevatten hoogstaande symfonische rock, later werd de band iets commerciëler. De sound heeft wel iets weg van een Duitse groep als Ramses, maar je zou East ook kunnen omschrijven als een iets minder zware Pallas.
Website: http://eastzenekar.hu/

AOR
Journey - Walking Away From The Edge
Van de EP “Red 13” (Frontiers, 2002)
In  2002 komt Journey met een mini-CD die de naam ‘Red 13’ draagt. Steve Augeri is verantwoordelijk voor het vocale gedeelte. De muziek is experimenteler in vergelijking met “Arrival”, het voorgaande album uit 2001. “Walking Away From The Edge” is een typische Journey-song. Doe je ogen dicht en hoor hoeveel de stemmen van de twee Steves (Perry en Augeri) op elkaar lijken. Steve Augeri zanger van Journey sinds 1998 en verliet de band in 2006, omwille van een acute keelinfectie midden in een tournee. Hij werd opgevolgd door Jeff Scott Soto, totdat hij op zijn beurt 2 jaar later werd vervangen door de huidige zanger Arnel Pineda.
Website: http://www.journeymusic.com/ .

AOR
Steve Lukather - Don't Say It's Over
Van het album “All's Well That Ends Well” (Mascot, 2010)
Gitaarvirtuoos Steve Lukather werd bij het grote publiek bekend met de legendarische popformatie Toto. Met hitsingles als “Rosanna”, “Africa” en “Pamela” groeide Toto snel tot een gigantische hoogte. In 2008 besloot de band uit elkaar te gaan nadat Steve uit de band stapte. Om de door ALS getroffen Toto-bassist Mike Porcaro te ondersteunen, doet de groep sindsdien tóch een korte tournee. Als solo-artiest is Steve al sinds 1989 erg succesvol en werkte hij samen met de grootheden zoals Eric Clapton, Larry Carlton en Elton John. Zijn studiowerk met andere artiesten is zeer uiteenlopend, van rap tot rock en metal tot jazz. Kortom, een veelzijdig artiest.
Website: http://www.stevelukather.net .


Sunday 19 Februari 2012 Show No. 982

NIEUW
Moon Safari             - Dance Across The Ocean
                        - The World’s Best Dreamers
Van “The Gettysburg Address” (Blomljud (= eigen beheer), 2012)
Na drie studioplaten brengt het Zweedse Moon Safari een live plaat uit, opgenomen tijdens de headline show voor Rosfest in Pennsylvania, op 20 mei 2011. Twee jaar hiervoor had de band al furore gemaakt als middag-act en gezien de reactie was een terugkeer als headliner zeer verdiend. Voor diegene die Moon Safari in actie hebben gezien is het duidelijk dat de band een geweldige live-attractie is en zeker waar kan maken van wat op plaat wordt neergezet. Al vanaf de instrumentale opener “Moonwalk” is de toon gezet. De sterke samenzang is een van de belangrijkste ingrediënten; ook is er een goede interactie met het publiek. Naast veel werk van het actuele album “Lover's End” zijn ook wat oudjes te horen, zoals het epische “Other Half Of The Sky” van het tweede album “Blomljud” (2008). Op 21 september is Moon Safari te ondergaan in de Lakei in Helmond.
Website: www.moonsafari.se .

NIEUW
Landmarq    – Glowing Part II: Lovers
                        - Mountain of Anglia
Van “Entertaining Angels” (Synergy Records, 2012)
Landmarq is een Britse progressieve rockband, die werd opgericht in 1990. De stijl neigt naast symfo naar albumgeoriënteerde rock en melodische rock. Tot nu toe heeft de band zes albums uitgebracht, waarvan twee live. Dit “Entertaining Angels” is dus de 7de plaat en het 5de studio-album. “Entertaining Angels” zou eigenlijk al  in 2004 uitkomen, maar is nu pas verschenen. Mede-oorzaak hiervan dat zangeres Tracy Hitchings ernstig ziek is geweest. Ze is ondertussen genezen. Het nieuwe album mag er zijn. Prachtige composities met de nodige toetsen- en gitaar soli, en natuurlijk de zang van Tracy, die soms ietwat kinds en poppy aandoet. Deze gelimiteerde editie gaat vergezeld van een bonus-CD met bijna een halfuur aanvullende muziek, drie nummers die eerder op het laatste live-album “Aftershock” uit 2002 stonden en  als hoogtepunt het nummer “Thunderstruck”, in goede traditie van Landmarq vernoemd naar een eerder album, zij het niet, zoals gebruikelijk het laatste studio-album, maar een eerder live-album.
Website: http://landmarq.net/ .

NIEUW
Hogarth, Steve + Richard Barbieri  Your Beautiful Face
                                                           - Only Love Will Make You Free
Van "Not The Weapon But The Hand" (Kscope/Snapper, 2012)
De samenwerking van Marillion-voorman Steve Hogarth en toetsenist Richard Barbieri, bekend van Japan en Porcupine Tree, begon toen Barbieri in 1997 meespeelde op "Ice Cream Genius" van Hogarth. Later zou de keyboardspeler ook in de liveband, H Band, plaatsnemen, zoals te horen op "Live Body - Live Spirit" uit 2001. "Not The Weapon But The Hand" is echter meer een duoplaat en neigt daardoor eerder naar Barbieri's atmosferische werk met Tim Bowness op "The Flame". Ook Talk Talk ligt vaak op de loer, hoewel de instrumentale invulling van Barbieri bijzonder authentiek is. De muziek is dus over het algemeen ingetogen, op de drum-and-bass flirt in Crack na. Hogarths teksten zijn mysterieus en zo zingt hij ze ook, waarbij tevens vaak een licht gospel-toontje insluipt. De heren kregen overigens hulp van onder andere Dave Gregory, verantwoordelijk voor gitaar- en baspartijen, maar vooral ook voor het schitterende gesampelde strijkersarrangement in “Only Love Will Make You Free”. Verder is veteraan Danny Thompson weer eens op een nummer te horen, evenals voormalig Porcupine Tree-drummer Chris Maitland.
Website: http://www.nottheweaponbutthehand.com/ .

NIEUW
Hammill, Peter - The Lie

Van "PNO GTR VOX BOX" (Fie!, 2012)
Sinds Van Der Graaf Generator heropgericht is, in 2005, hecht VDGG-voorman Hammill eraan om zijn solowerk én -concerten ook écht solo te laten zijn. Omdat hij niet afhankelijk is van medemuzikanten heeft hij een brede keus uit dik dertig solo-albums. Eén van de manieren om Hammills oeuvre in te delen is in piano- en gitaarsongs en aan beiden was aan de oorspronkelijke 2CD-versie van dit album, die vorig jaar oktober verscheen, een hele schijf gewijd. Nu is er een 7-CD-box: een heuse Hammill-solo-overkill, met nog 5 volgens thema's gerangschikte recente live-opnamen. Deze zijn alle gemaakt in Japan of Engeland in 2010 in zalen met een vleugel. Zo is er een schijf met Van Der Graaf-songs en een schijf met het thema 'wat als dit mijn allerlaatste optreden zou zijn?'. Tussen een aantal recente keuzes gaat hij regelmatig jaren terug. En zo krijgen we zeldzaam intense versies van klassiekers als "The Lie" (van "The Silent Corner And The Empty Stage" uit 1974). Daartussen staan overigens ook songs die al jaren zelden op een Hammill-setlist ontbreken. Maar nu helemaal uitgekleed.
Websites:  http://sofasound.com/  en http://peterhammill.com .

LIVE-TIP
IQ - No Love Lost
Van “Nomzamo” (Squawk, 1987)
In het voorprogramma van Pendragon, op 12 mei in de Boerderij in Zoetermeer, staan niemand minder dan de voormalige leden van de band IQ: Paul Menel en Martin Orford. Ter gelegenheid van het 25-jarige jubileum van het IQ-album “Nomzamo” spelen zij alleen nummers van dit vierde album van de Britse progressieve rockgroep, uitgebracht in 1987. “No Love Lost” is wel heel toepasselijk en zal zeker worden gespeeld in een  zang/piano -versie.
Website: http://www.paulmenel.com/ .

LIVETIP
Airbag: White Walls
Van "All Rights Removed" (Karisma Records, 2011)
In de laatste iO Pages was te zien dat de tweede plaat van het Noorse Airbag, "All Right Removed", gemiddeld genomen het afgelopen jaar het meest werd gewaardeerd door de schrijvers van het blad. De sterk op Pink Floyd gebaseerde sound is binnenkort ook te bewonderen op het podium en wel op 13 april in De Lakei in Helmond (met Knight Area) en een dag later op 14 april in Cultuurpodium Boerderij in Zoetermeer, samen met RPWL en The Enid.
Website: http://www.airbagsound.com/ .

NIEUW
Motorpsycho & Ståle Storløkken  - The Hollow Lands
                                                       -   Into The Mystic
Van "The Death Defying Unicorn: A Fanciful And Fairly Far-Out Musical Fable" (Stickman, 2012)
"Psychonauten, de fans van Motorpsycho, worden al twintig jaar op hun wenken bediend met constant hoge kwaliteit. Samen met jazztoetsenist Ståle Storløkken (Elephant 9) is het trio in topvorm. Met het Trondheim Jazz Orchestra, strijkerscollectief Trondheimsolistene en een handvol anderen legt de band de lat voor rockopera’s een trapje hoger. In ruim 80 minuten wordt de luisteraar meegenomen in een epos gebaseerd op het mysterieuze ongeluk van de walvisvaarder Essex, begin 19e eeuw. De strijd met Poseidon, met Moeder Natuur en onder elkaar wordt op magistrale wijze muzikaal neergezet. Opener "Out Of The Woods" toont meteen de kracht van dit grootse project. De hand van Storløkken is meteen hoorbaar en duidelijk. Als medeschrijver van acht werken, maar vooral als arrangeur, is hij de schakel tussen Motorpsycho en orkestbak. Blazers, orgel, gitaren en de zang van Saether versterken elkaar. Het resultaat is een van de best psychprogplaten van de afgelopen jaren." (Tjeerd van Erve, Nu.nl; 4,5 uit 5 sterren)
Website: http://motorpsycho.fix.no/ .

MAG WEL WAT BEKENDER
3rd And The Mortal, The - Magma / Commemoration
Afkomstig van "Painting On Glass" (Voices Of Wonder, 1996)
Twee jaar na het debuut "Tears Laid In Earth", nog in ware doommetalstijl, verscheen in 1996 het tweede album van de Noorse band The 3rd And The Mortal, waar op de band nieuwe wegen insloeg, waarbij de metal langzaam naar de achtergrond verdween en er veel ruimte voor ambientklanken werd geschapen. De opener van dit tweede album laat al horen dat de band niet vies was van nieuwe impulsen want de combi van sferische zware klanken met trombone-partijen en mooie melodieuze gitaarmelodieën maakt het toch wel tot een bijzonder geheel.
Website: http://mortal.info/ .

IETS ANDERS VAN EIGEN BODEM
C-mon & Kypski – Be Here Now
Van “We Are Square” (Jamm, 2009)
C-Mon & Kypski is een viermansformatie die in de eigen thuisstudio componeert en produceert. De groep werd in 2000 opgericht door de DJj/producers Thomas Elbers (Kypski) en Simon Akkermans (C-Mon). Toetsenist  Jori Collignon en bassist Daniel Rose kwamen er later bij. Eind 2002 debuteert de groep met het instrumentale album “Vinyl Voodoo” waarop diverse stijlen (van funk en rock tot polka) worden gecombineerd met hiphop en turntablism. Met het vierde album “We Are Square” slaat de Utrechtse electro-rockformatie een nieuwe weg in. Stonden voorheen samples en samenwerkingen met gastmuzikanten zoals Voicst, Kyteman en Benjamin Herman centraal, nu vertrouwt het viertal op vocaal en instrumentaal vlak op eigen kunnen. Dat C-Mon & Kypski graag leentjebuur spelen blijkt uit samples van onder andere Aphrodite’s Child.
Website: http://www.c-monandkypski.nl/ .

Queensrÿche - Della Brown
Afkomstig van "Empire" (EMI, 1990)
Eén van de meest sfeervolle nummers in de catalogus van Queensrÿche wat met name komt door het mooie open karakter van de song en de vloeiende gitaarsolo's. Vreemd genoeg nog nooit gedraaid in Xymphonia !!
Website: http://www.queensryche.com/ .

Sunday 12 Februari 2012 Show No. 981

NIEUW
MoeTar - New World Chaos
              - Never Home
Van "From These Small Seeds" (Magna Carta, 2012)
MoeTar is een heerlijk eigenwijze moderne progressieve rockband. De composities zijn vrij compact, maar ook behoorlijk complex en soms nogal nerveus. Toch weet men het resultaat vrij pakkend te houden. Beste omschrijving die we kunnen bedenken is een mengsel van Zappa (medio 1980) en XTC, met toegevoegde trekjes van jaren '80 King Crimson. De muziek wordt virtuoos vertolkt, wat de nodige ervaring van de musici verondersteld. Dat klopt, want zo blijkt bijvoorbeeld gitarist Matthew Geulitt met Narada Michael Walden (o.a. ex-Mahavishnu Orchestra) te hebben gewerkt. Zangeres Moorea Dickason heeft een heldere, welluidende stem, al forceert ze enigszins in de meest zenuwachtige gedeelten, op eenzelfde wijze als de huidige zangeres van Kaipa. We kunnen ons voorstellen dat niet iedereen dat altijd prettig vindt. "New World Chaos" laat goed de neurotische factor horen, "Never Home" is het meest gedragen nummer van het album. Door de bank genomen een uiterst prettige, frisse verrassing.
Officiële website: http://www.moetar.com/

NIEUW
Sebastian Hardie - I Wish
                                   The Art of Life
Van “Blueprint” (eigen beheer, 2012)
“Blueprint” is het eerste album van de Australische band Sebastian Hardie in bijna 36 jaar tijd!Vanaf de eerste noten waan je je weer terug in de jaren zeventig, want het vertrouwde Sebastian Hardie-geluid komt uit je speakers. We hebben de herkenbare gitaar van Mario Millo, die nog het meest aan Jan Akkerman doet denken. En de heerlijke orgel- en Mellotron-sounds van Toivo Pilt plus natuurlijk de lekker lome begeleiding op bas en drums door Alex en Peter Plavsic. Na de reünie-shows die de band in 2003 deed als voorprogramma voor Yes in Australië, was het plan ontstaan om een nieuwe plaat te gaan maken. Door de geografische afstand tussen de leden bleek dit logistiek echter moeilijk te organiseren. Dit weerhield de bandleden er niet van gestaag te werken aan wat “Blueprint” zou worden. Hoewel er dit keer geen episch stuk als “Four Moments” of “Windchase” op staat, is het zeker een plaat om van te smullen. We gaan luisteren naar twee stukken: “The Art Of Life”, met een heerlijke gitaarsolo, en het instrumentale “I Wish”.
Website: http://www.sebastianhardie.com.au/ .

NIEUW
Introvisión - Endo
Van "08:36:59" (eigen beheer, 2011)
Vette Krent in iO Pages 105: "Er is geen beginnen aan de muziek op dit album te vangen in woorden. Feit is dat deze band uit Costa Rica (!) heavy prog maakt. De twee langste tracks (bij elkaar 27 minuten) zijn instrumentaal, in de overige nummers zit de Spaanstalige zang allerminst in de weg. De nadruk ligt namelijk op het instrumentarium en wat de leden daar allemaal mee uitspoken. Of er referenties zijn te noemen? In feite zit alles (op prog-gebied) er wel op een of andere manier in. Je moet dit even op je laten inwerken, maar dan besef je dat je geleidelijk aan in contact komt met een meesterwerk." (Bert Treep) Dit "Endo" is wellicht het meest enerverende nummer, in ieder geval voor symfo-oren. Tussen de haast gefluisterde zangdelen en enkele redelijk heavy passages bevinden zich namelijk ook sfeerrijke symfonische landschappen met fraai toetsen- en gloedvol gitaarwerk.
Website: http://introvisioncr.com/blog/en .

HERUITGAVE
Be Bop Deluxe: Adventures In A Yorkshire Landscape
Van "Live! In The Air Age" (EMI/Harvest, 1977/1990)
Onlangs verscheen de compilatie-boxset "Futurist Manifesto 1974-1978" van Be Bop Deluxe, waarin alle studioplaten van deze art-rockband rondom Bill Nelson verzameld zijn. Hierbij zijn tevens singles, live-versies en demo's toegevoegd. Voor de completisten van deze groep, die een interessante mix van onder andere aan 10CC, The Tubes, Roxy Music, David Bowie en Brian Eno verwante muziek maakte, is het jammer dat het live-document "Live! In The Air Age" niet is opgenomen in deze verzameling, aangezien Be Bop Deluxe op het podium behoorlijk kon uitpakken. Dit concert uit 1977 heeft bijvoorbeeld de beroemde film Metropolis van Fritz Lang prominent als aankleding, terwijl de gitaarsolo in “Adventures In A Yorkshire Landscape” als één van Bill Nelsons favorieten wordt beschouwd. Vandaar (nog?) geen nummers van de compilatie, maar het laatstgenoemde stuk.
Website: http://www.billnelson.com/usarchives/bebopdeluxe/main.htm

PROGFOLK
Pentangle - Hunting Song
Afkomstig van "Basket Of Light" (Transatlantic, 1969)
De Britse band Pentangle word vaak omschreven als een folkrockgroep, maar de nagenoeg volledig akoestische muziek heeft niet zo veel rock in zich. Wel is er vaak een jazzy ondertoon, met name door het spel van contrabassist Danny Thompson. Maar het meest in het oor springend zijn wel de wervelende akoestische gitaarpartijen van Bert Jansch en John Renbourn en de heldere stem van zangeres Jacqui McShee, die qua stem wel wat weg heeft van Renaissance's Annie Haslam. Het derde album van de band word over het algemeen wel beschouwd als het beste van deze invloedrijke progressieve folkgroep.
Website: http://www.myspace.com/pentangle .

IN MEMORIAM
Cairo -  Underground
Van “Time Of Legends” (Magna Carta, 2001)

Op 25 november van het afgelopen jaar  overleed op 52 jarige leeftijd Bret Douglas, zanger  an de progband Cairo Hij overleed aan  alvleesklierkanker, één van de hardnekkigste vormen van kanker (95% overlijdt binnen 5 jaar). Een deel van de tekst van het nummer  Underground: 'Move against the storm / I loose myself in the deep / from the tunnel does darkness rise / as a light slowly dies'  lijkt haast wel voorspellend...
Cairo is een progressieve rockband uit San Francisco, die inspiratie putte uit de muziek van de klassieke progressieve topgroepen ELP en Yes. Met name de technisch zeer goed onderlegdheid van de muzikanten, gekoppeld aan de sterke composities, bracht voor Caïro internationaal succes onder progliefhebbers. De band maakte  tussen 1994 en 2001 drie albums. Dit “Time Of Legends” is het meest recente en alweer 11 jaar oud.
Website: http://www.cairoplanet.com/ .

LIVE-TIP
The Enid - Humoresque
Van “Touch Me” (Pye/Inner Sanctum, 1979)
The Enid zal de headliner zijn op het Progdreams Festival, dat zal worden gehouden op 14 april  in  De Boerderij te Zoetermeer. Verder zullen ook RPWL, Airbag en Quantum Fantay optreden. “Humoresque” is afkomstig van de derde Enid-plaat “Touch Me” uit 1979 .
Websites: http://www.theenid.co.uk/  en http://www.cultuurpodiumboerderij.nl

ANDRE's KEUZE
Marillion - Asylum Satellite #1
Afkomstig van "Happiness Is The Road, Volume 2 : The Hard Shoulder" (Intact, 2008)
Dat astronaut André Kuipers een echte Marillion-fan is, blijkt wel uit de keuze van het nummer “Asylum Satellite Number One” van het album “The Hard Shoulder” (het tweede deel uit de “Happiness Is The Road”-set). Ook het feit dat zijn gezin bij het meest recente Marillion-concert in Amsterdam was, terwijl André zelf al in Rusland zat ter voorbereiding op zijn reis,  geeft aan dat hij die liefde schijnbaar heeft weten over te brengen op anderen. Kuiupers zal misschien nog wat langer in het ISS moeten blijven, aangezien er wat problemen zijn met de raket die hem zou moeten ophalen. Marillion intussen heeft zelf een tijdje doorgebracht in Peter Gabriels Real World-studio, werkend aan het nieuwe album, dat nog dit voorjaar moet verschijnen.       
Websites: http://marillion.com/ ; André's playlist: http://blogs.esa.int/andre-kuipers/mijn-playlist/?lang=en

WERELD VOL MUZIEK
Yonin Bayashi - Sora To Kumo
                         - Ping-Pong Dama No Nageki
Van "Ishoku-Sokuhatsu" (TAM Records, 1974 / Erebus Records, 2009)
Yonin Bayashi was een Japanse progressieve rockband uit Japan, waarvan in 1974 de eerste studioplaat “Ishoku-Sokuhatsu” uitkwam en die zijn laatste album uitbracht in 1979. De sound is zoals gewoonlijk een fraaie mengeling van Westerse progressieve, hard- en psychedelische bands, zoals Pink Floyd, The Doors, Santana en Van Der Graaf Generator. Het instrumentarium bevatte niet alleen de Mellotron en Minimoog, maar ook een als het spel van Ray Manzarek klinkende elektrische piano. In de heruitgave uit 2009 schrijft Julian Cope een lovende recensie, terwijl hij de plaat in zijn top 50 van Japanse rock-albums heeft staan. De officiële website van de band http://www.4nin.com/ is helaas alleen in het Japans, maar http://www.japrocksampler.com/artists/.../yonin_bayashi/ biedt enige nuttige informatie.

HÉ, DIT IN XYMPHONIA?
Gotye - Smoke And Mirrors
Afkomstig van "Making Mirrors" (Samples 'n' Records / Universal, 2011)
De gemiddelde radioluisteraar moet het opgevallen zijn dat “Somebody That I Used To Know” van de Belgisch- Australische zanger/studiotovenaar Gotye een frisse wind was tussen al het hitparadegeweld. Het nummer is afkomstig van zijn derde album “Making Mirrors”, een plaat die stilistisch alle kanten opgaat (Motown-pop, elektro-pop, sferische liedjes) maar die met name opvalt door de warme klanken en de aandacht voor details die Wouter “Wally” De Backer alias Gotye ten toon spreid op dit album. Wij draaien één van de meer tegendraadse songs van het album.
Website: http://gotye.com/ .

Angra - Carolina IV
Van het album “Holy Land” (Rising Sun, 1996)
 Dat goede powermetal niet per se uit Europa hoeft te komen bewijst Angra. Dit vijftal is al jaren het Braziliaanse antwoord op de bekende bands uit Duitsland en Scandinavië. In 2010 verscheen het laatste werk van Angra, getiteld “Aqua”. Op dit zevende band-album is te horen dat de groep steeds meer de symfonische metalkant op is gegaan. Vergelijkingen zijn te trekken met bands als Symphony X, Queensrÿche en Dream Theater. Wij gaan echter nog terug naar 1996: van het tweede album “Holy Land” het veelzijdige nummer “Carolina IV”.
Website: http://www.angra.net/ .


Sunday 05 Februari 2012 Show No. 980

OPENER
Kansas – Play On
Van “Vinyl Confession” (CBS, 1982)
Begin jaren '80 zijn er voor het eerst  barsten in het Kansas-firmament. Zanger Steve Walsh wordt vervangen door John Elefante. Eén en ander resulteert in het album“Vinyl Confessions”, dat bepaald niet uitgroeit tot de meest populaire Kansas-plaat. Ook opvolger “Drastic Measures” wordt matig ontvangen, waarna Elefante de band verliet om zich o.a te richten op Mastadon en veel productiewerk. Zo is hij verantwoordelijk voor de productie en de arrangementen van de soundtrack voor filmhit “St. Elmo’s Fire” in 1985.  Elefante zoekt momenteel via een speciale website ( http://www.kickstarter.com/projects/81972862/john-elefante-come-alive-a-kickstarter-project ) fondsen voor een solo-plaat die buiten de grote labels kan worden uitgebracht. Naast de gebruikelijke gesigneerde albums kun je Kansas-memorabilia, zanglessen en een weekend logeren bij zijn band verdienen.  Zelfs een aantal van je eigen nummers, opgenomen en geproduceerd door John, behoort tot de mogelijkheden. En hij wil dan ook nog wel een nootje mee spelen.
Websites: http://www.johnelefante.com/  en http://www.kansasband.com/ .

NIEUW
Air - Astronomic Club
      - Lava
Van "Le Voyage Dans La Lune" (Virgin/EMI, 2012)
De legendarische 'stomme' film ‘A Trip To The Moon’ (1902) van Georges Méliès was de eerste film met een science fiction-thema en men maakte gebruik van state-of-the-art special effects. Een aantal jaren geleden werd een ingekleurde versie van de film gevonden en diegenen die verantwoordelijk waren voor de restauratie vroegen Air een soundtrack bij de film te maken. "Le Voyage Dans La Lune" werd afgelopen mei in Cannes in deze vorm vertoond en geïnspireerd door de film besloot Air een compleet album rond deze film te maken. Sinds "The Virgin Suicides" weten we dat Air uitstekend uit de voeten kan met een soundtrack-opdracht en het is dan ook aan dat album waar we een aantal keren aan moeten denken. Die lome sfeer wordt weer prima geraakt. Natuurlijk is "Le Voyage Dans La Lune" een heel andere film. Met E-bow-gitaar en snerpende synthesizers worden geluiden geproduceerd die eigenlijk eerder verbonden zijn met jaren '50-SF-films, maar het resultaat is er niet minder om. Deze gelimiteerde editie bevat naast het album, een DVD met daarop de hele film in kleur (16 minuten) met daaronder de muziek van Air.
Website: http://en.aircheology.com/ .

NIEUW (en GRATIS)
AKT     - L'assalto
             - Favonio
Afkomstig van het album "Blemmebeya" (Abstrakt.it, 2011)
Als iets gratis word weggegeven, dan blijft vaak de gedachte hangen dat het dan ook wel niet van waarde zal zijn. De Italiaanse band AKT wil het tegendeel bewijzen en bied zijn muziek gratis ter download aan via haar website. Dit trio multi-instrumentalisten heeft met “Blemmebeya” een verrassend album afgeleverd dat duidelijk geworteld is in de klassieke Italiaanse progtraditie maar daar naast in staat blijkt om dat met een frisse invalshoek progressieve rock weet te maken. In zijn geheel heeft dit album een sfeer die ons wel wat doet denken aan het eveneens Italiaanse Finisterre en in het bijzonder het kleine meesterwerk “In Limine”. Jammer dat we dit pas zo laat ontdekken want anders had het zeker mee gedaan in ons 2011 jaaroverzicht!
Website: http://www.abstrakt.it/discography.html .

NIEUW
Cross - Human Resolution
Van het zojuist verschenen album “Wake Up Call” (Progress Records, 2012)
“Wake Up Call” is het negend studio-album van de Zweedse symfoband Cross, geleid door gitarist/zanger/producer Hansi Cross. Het album bevat zes nummers, waarvan het laatste nummer een bonustrack is, wat van de standaard-editie al een special edition maakt. Het album is interessant voor de liefhebbers van old school prog uit de jaren zeventig, gemengd met  neo-prog uit de jaren negentig. Zelf zegt Hansi Cross beïnvloed te zijn door Yes, Frank Zappa, UK en vroege Manfred Mann’s Earthband, maar we kunnen we er ook Genesis aan toevoegen. Ondanks dat het album 'lekker wegluistert' brengt het niets nieuws onder de zon en de muziek is dan ook niet echt spannend.
Website: http://www.progressrec.com/cross/ .

HERUITGAVE
Arc Angel      - Before The Storm
                        - Sidelines
                        - King Of The Mountain
Van "Arc Angel" (CBS/Portrait, 1983 / Oxford Circus Productions, 2012)
Jeff Cannata en Michael Soldan continueerden na hun progressieve periode met Zoldar And Clark en Jasper Wrath in 1976 hun samenwerking. Nadat ze diverse songs aan CBS hadden voorgelegd, kregen ze groen licht en werd Arc Angel geboren. In 1983 verscheen het titelloze debuut, wat tevens de enige plaat zou worden die de band zou uitbrengen. In selecte kring wordt het als een klassieker beschouwd, met name door de progressieve benadering van de destijds populaire A.O.R. De pakkende, compacte songs, met lekkere koortjes, flitsende gitaarsolo's en volle toetsenbegeleidingen, verrieden vaak nog duidelijk de progressieve rock-roots van de componisten. Op de onlangs verschenen gelimiteerde heruitgave onderstreept Cannata dit nog eens door er een trouwe cover van King Crimsons klassieker “In The Court Of The Crimson King” als bonus aan toe te voegen, oorspronkelijk afkomstig van zijn “My Back Pages Volume 1”. Naar verluidt is Cannata tevens bezig met een nieuwe CD. Website: http://www.arcangel-cannata.com/ . Overigens is Jeff Cannata ook de regisseur van de laatste clip van de A.O.R.-band House Of Lords, waarvan diverse leden ook met hem gemusiceerd hebben. Zie: http://www.youtube.com/user/jeffcannata .

ANDRÉ'S KEUZE
Archive - Veins
Afkomstig van "Lights" (Warner Music France, 2006)
Op dit moment bevindt André Kuipers zich in het International Space Station (ISS) in het kader van de PromISSe missie. André heeft een muzieksmaak die flink wat raakvlakken met ons programma heeft. In zijn blog houdt hij bij wat voor muziek hij in de ruimte luistert. Deze week bijvoorbeeld "Veins" van het Britse Archive. Daarover schreef Theo Ploeg in Oor: "Eigenwijze band, dat Archive. Altijd al geweest. Sinds het debuut "Londinium" (1997), proberen ze jaren-zeventig-psychedelica en triphop bij elkaar te brengen, zonder dat het te moeilijk klinkt. Op een hele andere manier dan bijv. Air dat doet. Bij Archive klinkt namelijk alles serieus en melancholisch. Nog steeds, want ook op deze vijfde langspeler, klinken Darius Keeler en Danny Griffiths als Radiohead in een licht experimentele bui. De twee werkelijk schitterende en muzikaal eigenlijk relatief eenvoudige ballads "Veins" en "Fold" bewijzen waartoe het duo in staat is." André playlist staat hier: http://blogs.esa.int/andre-kuipers/mijn-playlist/?lang=en ; officiële site Archive: http://archiveofficial.com .

LIVE-TIP
Anneke van Giersbergen - Hope, Pray, Dance, Play
Van het album “Everything Changing” (Agua Recordings / PIAS, 2012)
Anneke van Giersbergens langverwachte album “Everything Is Changing” is eind vorige maand maand  verschenen, vorige week hoorde u al een nummer bij ons. Anneke beschrijft het creatieve proces rondom het album als “het ontdekken van mijn eigen identiteit als solo-artiest”. Het weerspiegelt de veranderingen die ze de laatste jaren doorgemaakt heeft, wat resulteert in een unieke mix van levendige rock, elektronica en natuurlijk Van Giersbergens kenmerkende, doorvoelde zang. Wanneer ze in 2007 een solocarrière start, is ze maar liefst 13 jaar het boegbeeld van The Gathering geweest. Ze bracht met haar nieuwe band Agua de Annique in vlot tempo een aantal albums uit, die haar direct als solo-artiest op de kaart wisten te zetten en zowel door pers als publiek goed ontvangen werden. Vrijdag aanstaande, 10 februari, treedt ze op in Hedon te Zwolle.
Website: http://www.annekevangiersbergen.com/ .

LIVE-TIP
Wolfendale - Island
Van het album “Foghorn” (V2, 2011)
De Eindhovense band Wolfendale publiceerde in 2010 zijn eerste 4 songs online en onmiddellijk werd de band opgepikt door zowel publiek als boekingsbureaus. Een tour als voorprogramma van Blaudzun volgde en in oktober 2011 zag debuut “Foghorn” het levenslicht. Broeierige, filmische muziek die beter gedijt in de schemer als in het volle licht. De heren kennen elkaar uit de film-en animatiewereld in de regio Eindhoven en bleken een gedeelde muzikale interesse te hebben. Niet gek dus dat men heel veel met sfeer bezig is. Wel knap om te debuteren met een zó gedetallieerd geproduceerd album als dit. Met een veelheid aan instrumenten, waaronder veel akoestische (blazers, vibrafoon, cello, etc) alsmede reverb-gitaar en Rhodes, worden uiterst weldadige, ruimtelijke sferen gecreëerd. En daar blijft het niet bij, want ook op compositorisch gebied hoeven deze heren niets meer te leren.  Op 6 april treedt Wolfendale op in de Metropool, Hengelo.
Website http://www.wolfendalemusic.com/ .

NIEUW
Styx - Castle Walls
         - Pieces Of Eight / Aku-Aku
Van "The Grand Illusion / Pieces Of Eight - Live" (Eagle Vision, 2012)
Afgelopen jaar tourde Styx met live-uitvoeringen van twee van zijn beste albums, die achter elkaar gespeeld werden. Een live-DVD kon natuurlijk niet uitblijven. Deze is opgenomen in het fraaie, historische Orpheum Theater in Memphis. Wat opvalt is hoe gemakkelijk Styx het publiek om z'n vingers windt. Vooral toetsenist Lawrence Gowan is daar goed in, terwijl hij allerlei capriolen uithaalt achter zijn ronddraaiende keyboard (denk aan Jordan Rudess van Dream Theater). Hij vervult in de band de rol van de vertrokken Dennis DeYoung. Grappig genoeg is zijn stem door de loop der jaren ook op die van DeYoung gaan lijken... Wij draaien van beide albums een nummer. Het eerste is nog nooit door ons gedraaid, het tweede slechts één maal. Glorieuze symfonische rock met AOR-trekjes en sterke refreinen met fraaie harmoniezang.
Website: http://www.styxworld.com/ .

NIEUW
Lagartija – Myths
               - Emilia Malinconica
Van “Particelle” (Lizard, 2011)
Verrassende plaat van deze Italiaanse band uit Piacenze. Indachtig de bandnaam (Engels voor hagedis) is de muziek kameleon-achtig. Dit is al het tweede album van de band en het is verbazingwekkend dat we nooit van deze band hebben gehoord. De muziek ligt erg dicht tegen Landberk, Paatos en Anekdoten aan en je zou haast denken dat hier Zweden voor verantwoordelijk zijn. De soms lome jazzy geluiden worden hier en daar afgewisseld met naar The Gathering of Third And The Mortal klinkende drones en postrock- crescendo's. Het jazzy element wordt mede veroorzaakt door altsaxefonist Christian Piga, de stem van zangeres Sara Aliani is daarbij van het lijzige soort. Daarnaast tokkelt gitarist Marco Libe op een zelfde manier als oud-Landberk-gitarist Reine Fiske. Kortom: een zeer aangename plaat.
Website: http://www.myspace.com/lagartijaband .

RE-ISSUE
Wally – Sister Moon
Van “Montpellier” (Gonzo Records, 2012)
Er zit weer leven in deze obscure Britse band, die in de jaren '70 twee studio-albums uitbracht. De afgelopen jaren heeft de band al wat reünie-shows gegeven en een album met oud werk uitgebracht: “Montpellier”. Dit album bevatte zowel oude als recent opgenomen muziek en was alleen via de band zelf te bestellen. Nu heeft Wally een deal gesloten met Gonzo Records. Vanaf 10 februari  zal “Montpellier” gewoon leverbaar worden. Ook zullen de oude platen onder handen worden genomen en een lang uitgestelde heruitgave beleven, mét het nodige bonus materiaal.
Website: http://www.wallymusic.co.uk/ .

VAN EIGEN BODEM
Trion - Hindsight
Van het debuutalbum “Tortoise” (Cyclops, 2003)
Trion is een Nederlandse (gelegenheids?-)formatie bestaande uit  toetsenist Edo Spanninga (Flamborough Head) en gitarist Eddie Mulder ( ex- Flamborough Head) en drummer Menno Boomsma (actief in Odyssice), waarbij hun liefde voor jaren '70-symfonische rock één van de verbindende elementen is. Dit blijkt ook al min of meer uit de bandnaam Trion: een samenstelling van Trio en Mellotron.
Website: http://www.flamboroughhead.nl/Trion/home.htm .

PROGHISTORIE
Dr. Strangely Strange – Sign On My Mind
Van "Heavy Petting" (Vertigo, 1970 / Repertoire Records, 2005)
De Engelse experimentele folkrockband Dr. Strangely Strange wist door een aantal omstandigheden boven de grijze middelmaat uit te komen. Zo werd een deal gesloten met Witchseason Productions van de befaamde producer en manager Joe Boyd, bekend van het oude Pink Floyd, Incredible String Band en Nick Drake. Boyd produceerde het debuut “Kip Of The Serenes” uit 1969 en het daaropvolgende “Heavy Petting” uit 1970. Die laatste plaat werd ook bekend doordat het een vroeg hoesontwerp bevat van Roger Dean. Onder de gastmusici bevond zich drummer Dave Mattacks, die onder meer speelde met  Sandy Denny,  Nick Drake, Brian Eno, Fairport Convention, Camel, John Martyn en Swans Way, en niemand minder dan Gary Moore. Voor de morgen precies een jaar geleden overleden Noord-Ierse gitarist was dit een tussenstap in zijn carrière na het uiteenvallen van Skid Row en voor het oprichten van zijn eigen Gary Moore Band. Informatie over Dr. Strangely Strange is te vinden op http://www.timgoulding.com/music/dr_strangely_strange.shtml .