Sunday 28 June 2009 Show No. 845

Band Titel Item
Gramm, Band the Lou So great

Van het album "The Lou Gramm Band" (Frontiers, 2009)
Boegbeeld van The Lou Gramm Band is diens naamgever, bekend natuurlijk als zanger en songwriter van Foreigner. Na 26 jaar zanger van die bekende AOR-band en enkele solo albums is het nu tijd voor een eigen band: een ware familie-happening, want behalve Lou op zang zijn ook zijn broers drummer Ben en gitarist Richard Gramm van de partij. Het album is natuurlijk een echte AOR- plaat, maar  net als bij ex-Spocks Beard-zanger Neal Morse zijn de songs duidelijk een vorm geloofsbelijdenis.

Illumium The prophecy Nieuw
Illumium Infinity Nieuw
van “Hunting For Significance” (Progress Records, 2009)
Illumion is een Nederlandse band dat zijn debuut voor het Zweedse Progress Records uit mocht brengen. Illumion is geformeerd door conservatoriumstudente Esther Ladiges. Ze steekt haar invloeden niet onder stoelen en banken en is duidelijk door The Gathering en aanverwante gothic rockbands beïnvloed. Hoewel: er is ook wel iets van Magenta terug te horen. De nummers zijn vaak uit één groove opgebouwd, met het gevaar dat saaiheid op de loer ligt.. Maar voor een debut is dit zeker niet verkeerd.
Genesis Mama (live) Nieuw
Van "Live In Poland" (Immortal, 2009)
Enkele weken geleden al aangekondigd - en toen draaiden we al een diezelfde week in 1998 in Tsjechië opgenomen nummer. Dat was een song van "Calling All Stations", het album dat op die tournee gepromoot was. Het was de enige plaat en tournee met Stiltskin-zanger Ray Wilson als Genesis-frontman. Op de vraag van Tony Banks en Mike Rutherford wat z'n favoriete Genesis-nummer was, antwoordde hij "Mama". En dus kwam het nummer terug op de setlist (in 1992 werd het niet gespeeld). Dit is overigens geen 100% legale release, al ligt de DVD overal in de winkels. De bron was een TV-uitzending en Immortal heeft niet de moeite genomen de beelden of het geluid digitaal op te krikken.
Cornelissen, Ruud Chickorooster Nieuw
Cornelissen, Ruud Frequent flyer Nieuw
Cornelissen, Sebastiaan Stello Nieuw
Cornelissen, Sebastiaan Squash Nieuw

Van "Short Tracking" (Duuroc Records (= eigen beheer), 2008) en "U-Turn"
(Abstract Logix, 2009)
Ruud Cornelissen is een klassiek onderrichte bassist, die zowel in orkesten speelde als zich op contrabas en elektrische bassen in de jazzrock heeft begeven. Onlangs bracht hij zijn soloplaat “Sort Tracking” uit, waarop een stel bevriende musici samen met hem een intiem soort jazzrock maken. Meest voorkomende stijlelement is een soort Barokachtige, springerige ensemblespel, dat op een bepaalde manier doet denken aan Gentle Giant (of de eersteling van het Nederlandse Thomas Flinter), waarbij een jazzy notenkeuze harmonieus samengaat met folk en klassiek.
Gasten zijn onder meer Rob Van Bavel, gitarist Marc Guillermont, Lalle Larsson en zoon Sebastiaan Cornelissen. Laatstgenoemde komt, vrij kort na het project “One Spirit” (met Frans Vollink en Richard Hallebeek) met een soloplaat voor het flink aan de weg timmerende Amerikaanse jazzrocklabel Abstract Logix. Ook op hierop een fijne selectie nationale en internationale topmusici, waaronder Gary Husband, Alex Machacek, Jimmy Earl, Gary Willis, Richard Hallebeek, Leonardo Amuedo en vader Ruud. Anders dan tijdens zijn live-performance speelt de drummer (die ook prima overweg kan met toetsen en gitaren) in de studio steeds subtieler, wat goed past bij de verfijnde jazz/jazzrock op “U-Turn”.

Beardfish Awaken the sleeping Voorproefje
Begin deze week werd bekend dat de beide InsideOut bands zich op het laatste moment hebben moeten terug trekken uit de Amerikaanse versie van Dream Theater's Progressive Nations Tour. De reden zijn de financiele problemen bij SPV met als gevolg dat dochter-label InsideOut zich niet de toursupport kan veroorloven. Maar, over een maand verschijnt wel het nieuwe Beardfish album Destined Solitaire en die bevestigd eens te meer wat voor een uitzonderlijke band dit is. Awaken The Sleeping is het instrumentale openingsnummer van het album.
Hogg, Joanne Waiting Live-tip
van “Personal” (Kingsway, 2008)
Jawel, een echte reli-plaat. “Personal” is het tweede solo-album van Iona-vocaliste Joanne Hogg. Natuurlijk is er een raakvlak met Iona, maar de plaat is natuurlijk meer gefocust op Joanne’s vocalen, wat het een aangename luisterplaat maakt. Een aantal Iona-collega’s doen ook mee, natuurlijk Troy Donockley maar ook Frank van Essen. Iona speelt op 23 oktober in Hedon in Zwolle
Band Titel Item
Arena Bedlam fayre Live-tip

Van het album “Pepper’s Ghost”  (Verglas, 2005)
De groep rond voormalig Marillion-drummer Mick Pointer en Pendragon-toetsenist Clive Nolan is één van de optredende bands op het 4e Night of the Progs Festival, 10 en 11 juli bij die verradelijke Lorelei-bocht in de Rij, op de Freilichtbuhne in St. Goarshausen.

Morse, Neal 12 Live-tip

Van het album “? (Question Mark)” (Inside Out, 2005)
Voor zijn succes in de progressieve rock was Morse een muzikant die veel speelde in pubs en café's. Hij hoopte op een solocarrière in de popmuziek als singer/songwriter, maar eigenlijk was dat niet de muziek waar hij echt van hield. Op een gegeven moment hakte hij de knoop door en besloot om progressieve rock te gaan maken samen met zijn broer. Dit groeide uit tot de band Spock's Beard. Ook was Morse als zanger/toetsenist/gitarist/componist één van de drijvende krachten achter de band Transatlantic, waarin ook gitarist Roine Stolt (Flower Kings), drummer Mike Portnoy (Dream Theater) en Pete Trewavas (Marillion) meespeelden. Na de opnamen van het zesde Spock's Beard album “Snow” in 2002 besloot Morse de band te verlaten vanwege zijn bekering tot het christendom. Velen dachten dat dit het einde was van de muzikale carrière van Neal Morse, maar een jaar later kwam hij met een soloalbum “Testimony”. Het dubbelalbum, waarop Morse veel instrumenten zelf inspeelt, vertelt zijn bekeringsverhaal. Het conceptalbum “? (Question Mark)” uitgebracht. Dit laatste album gaat voornamelijk over de tabernakel, de tempel in het Oude Testament en de 'levende tempel' die de christen zelf is. Afgelopen week speelde Morse nog enkele optredens in Duitsland als voorprogramma van DreamTheater. Met band treedt hij tweemaal op tijdens het Flevo Festival in Bussloo, 20 en 21 augustus.

Jack's Mannequin Caves Nieuw
Van "The Glass Passenger" (Sire Records, 2008)
Tweede CD van het project van Andrew McMahon,  wiens wikipedia-pagina http://en.wikipedia.org/wiki/Andrew_McMahon alleen al goed is voor een filmscenario. Jack's Mannequin is een meer persoonlijk uitstapje voor de zanger/pianist van de band Something Corporate, terwijl hij ook solo opereert. Vlak voor de eerste Jack’s Mannequin-CD “Everything In Transit” in 2005 werd bij hem leukemie gediagnostiseerd. Na een transplantatie met als donor zijn zus Katie - waaraan dit tweede album is opgedragen - lijkt hij weer aan de beterende hand te zijn. Over dit gevecht is de documentaire Dear Jack gemaakt die dit jaar moet uitkomen.
Jack’s Mannequin maakt overigens emotionele (hoe kan het ook anders) piano-rock, waarbij de band hulp krijgt van befaamd Chamberlain-speler Patrick Warren, bekend van onder andere Vic Chesnutt, Aimee Mann, Ours, Sam Phillips, Poe, Teitur en Lyle Workman. “Caves” is het sfeervolle hoogtepunt van de plaat.
Alquin Mr. Barnum's Jr.'s magnificent and fabulous city (exerpt) Nieuw
Van "40 Jaar Pinkpop Live NL" (Universal, 2009), oorspr. van "Mountain Queen" (Polydor, 1973)
In het kader van het Pinkpopjubileum verscheen er, volgens ons voor het eerst, een compilatie met live-opnamen gemaakt op het festival. Eerdere verzamelaars die n.a.v. Pinkpop verschenen bevatten altijd de overbekende studioversies. Om kosten- en rechtentechnische redenen staat er alleen Nederlandse groepen op deze dubbelaar en er valt ook voor de liefhebber van progressieve rock in de breedste zin wat te genieten. Zo zijn The Nits, Massada en Partner vertegenwoordigd. De oudste opname op deze dubbelaar stamt uit 1973 en is van Alquin, met het slotnummer van de tweede Alquin-LP (zij het maar half). Over Alquin zijn verder drie nieuwsfeiten te melden: 1. Er komt een gloednieuwe plaat aan. 2. Daaraan gekoppeld een nieuwe tour, die 15 oktober de Enschedese Stadsschouwburg aandoet. 3. De eerste 2 LP's, waaronder dus "Mountain Queen", komen dit najaar uit op Esoteric Records.
Martyn, John The man in the station Rerelease
Martyn, John I'd rather be the devil Rerelease
Van “Solid Air – Deluxe Edition” (Island 1973/2009)
In 1973 verscheen wat later het eerste klassieke John Martyn album zou worden genoemd, “Solid Air”. Dit album heeft nu de Deluxe Edition- behandeling gekregen waardoor er aan dit album een extra schijfje is toegevoegd met behoorlijk andere versies van nummers van het album. Wij houden het echter even bij twee originele versies waar op we Martyn duidelijk een meer rock-gerichte kant op zien gaan, weg van zijn vroege folky/singer-songwriter-stijl.
Gilgamesh Play time Rerelease
Van "Another Fine Tune You've Got Me Into" (1978/2009 Esoteric Recordings)
Canterburygroep die niet lang bestaan heeft, uit Soft Machine- en National Health-omgeving.
Met de onlangs overleden bassist Hugh Hopper en de al begin jaren '80 overleden toetsenist Alan Gowen als meest prominente leden. Overigens bezweken ze beiden aan leukemie... Gitarist Phil Lee en drummer Trevor Tomkins completeren de groep die overwegend ietwat dromerige jazzrock maakt. Nog wat jazzier dan National Health en Hatfield & The North, over het algemeen wat minder 'moeilijkdoenerig' dan Soft Machine. "Play Time" is daar een loom-broeierig voorbeeld van, met vooral veel aangename, nooit patserige features voor Gowen, de belangrijkste componist van de groep.
Savatage St. Patrick's

Afkomstig van de rockopera “Streets” (Atlantic, 1991)
Dit nummer uit de broadway-progmetal-rockopera “Streets” is een groot emotioneel hoogtepunt in het verhaal. Vreemd genoeg nog nooit gedraaid in Xymphonia.

Chimenti, Andrea Cuore di carni
Van "Vietato Morire" (Santeria, 2004)
Onze aandacht op de Italiaanse progressieve popsinger/songwriter werd gevestigd door de medewerking van David Sylvian aan het album "L'Albero Pazzo" uit 1996. Al ontdekkende bleek ook dit "Vietato Morire" niet te versmaden, ondanks de afwezigheid van voor ons bekende musici. Er wordt bijv. wel fraai fretloze bas opgespeeld. NB: De 'string-geluiden' op dit nummer doen Mellotron-achtig aan, maar het is toch echt een arrangement dat gemaakt is door een échte violist.

Sunday 21 June 2009 Show No. 844

Band Titel Item
Crack The Sky The Voice Of Revolution Nieuws

Van "The Sale " (Aluminum Cat Recordings, 2007)
Binnenkort, in augustus, worden er twee Crack The Sky-releases in Nederland uitgebracht. Het betreffen een officiële release van het al eind 2007 in eigen beheer uitgebrachte conceptalbum “The Sale” en de eerste officiële DVD van deze als sinds begin jaren '70 opererende band, getiteld “All Access”. Wellicht dat laatstgenoemde titel ook al te koop is tijdens het Three Rivers Progressive Rock Festival dat op 8 en 9 augustus in in de buurt van Pittsburg wordt gehouden, alwaar Crack The Sky optreedt naast o.a. IQ, Persephone's Dream, Glass Hammer, It Bites en Singularity. Overigens is Aluminum Cat Recordings een inside grapje van John Palumbo. Aluminum Cat is een term die komt uit het nummer “Robots For Ronnie” van het debuut.

Cast Fuego Y Humo Nieuw
Cast Aquí Y Ahora Nieuw

Van "Originalis" (Musea, 2009)
"Het sings 1978 bestaande, Mexicaanse Cast heeft een behoorlijke status opgebouwd met haar muziek én als organisator van het Baja Prog Festival. Pas in 1994 begon de band met het (jaarlijks) uitgeven van de in al die jaren verzamelde songs. Net als bij The Flower Kings zijn dat regelmatig dubbelaars - zo ook nu. O.l.v. toetsenvirtuoos en medeoprichter Alfonso Vidales, zorgen de 7 leden als gebruikelijk voor een weergaloos album, bolstaand van technische hoogstandjes van alle muzikanten. Zwakke composities zijn er niet te vinden. Veel is instrumentaal, maar vooral op CD2 laten een zanger  en zangeres zich met hun aangename Spaanstalige zang niet onbetuigd. Indrukwekkende, technisch zeer hoogstaande symfo." (Leo Hoekstra, iO Pages) Daar dienen we bij aan te tekenen dat de muziek van Cast nog steeds hetzelfde euvel vertoont als in 1994: een gebrek aan dynamiek. Alle gaten zijn dichtgesmeerd met loopjes, roffeltjes of akkoorden. Samen met de wat doffe, ook al niet zo dynamische productie maakt dit het beluisteren van dit dubbelalbum tot een zeer vermoeiende bezigheid. Je zou wensen dat tot de heren het besef doordringt dat muziek ook ademruimte nodig heeft.

Matthews Band, Dave Squirm Nieuw

Van "Big Whiskey At The Groogruk King" (Bama Rags/Warner Bros 2009)
Matthews maakt al jaren hoogstaande poprock met licht progressieve trekjes. Door niet-liefhebbers spottend als 'degelijk' weggezet, maar zijn muziek is niet alleen technisch perfect uitgevoerd, maar wel degelijk ook doortrokken van emotie. Dit is een onweerstaanbaar nummer met oosterse trekjes en een breed orkestraal gearrangeerd refrein. Fantastisch gespeeld ook, met vooral opvallend drumwerk.

Jolly Escape From DS-3 Nieuw
Jolly Renfaire Nieuw

Van “ Forty Six Minutes, Twelve Seconds Of Music” (Galileo Records / Prog Rock Records, 2009)
Als je kort door de bocht zou gaan dan zou je van Jolly kunnen zeggen dat ze klinken als een hippere variant op Riverside of minder hysterische Muse. Maar daarmee doe je deze stevige moderne progband uit de VS echt wel tekort. Ja, het af en toe behoorlijk stevig maar ook vaak erg sfeervol. Het hele album is één lange trip waarbij de nummers in elkaar overvloeien d.m.v. mooie sfeerpassage. De albumtitel geeft exact weer hoelang het album duurt en de band moet de 46 minuten halen door aan het eind een ambient gedeelte van 4 minuten te stoppen. Maar liever een kort goed album dan een lang saai geval. Oh ja, op het album zitten zogenaamde “Binaural Tones” die je stemming kunnen beïnvloeden als je er via een hoofdtelefoon naar luistert. Heb het zelf niet zo gemerkt maar het klinkt wel heerlijk ruimtelijk.

Mary-Jet Lies Beyond Nieuw
Mary-Jet The Warrior Nieuw

Van "In This Skin" (Solid Union , 2008)
Een paar weken geleden hadden we het debuut van Paintbox in Xymphonia, een band gedragen door enkele leden van het Zweedse Isildurs Bane. Mary-Jet sluit daar perfect op aan, aangezien dit project geformeerd is rondom Mariette Hansson, de zangeres, gitariste die indruk maakte op Isildurs Bane's “Mind Volume 4” en de DVD “Mind Volume 5”. Ook op deze CD zijn veel Isildurs Bane-collega's te horen, terwijl Tony Levin ook weer een plaat aan zijn discografie kan toevoegen. De muziek van Mary-Jet sluit behoorlijk aan op “Mind Volume 4”: Peter Gabriel-achtige, progressieve pop, fraai gearrangeerd en met een rocky randje. Het nummer “Without Grace” is trouwens geheel met Isildurs Bane-leden opgenomen en was eerder al te vinden op het audio-only gedeelte van “Mind Volume 5”.

Hackett, Steve Serpentine Song Live-tip

Van “Live Archive Nearfest” (Camino/Nearfest Records, 2003)
Zoals de titel al doet vermoeden is dit album opgenomen in Trenton tijdens het Nearfest festival in 2002. Steve zal dit jaar na een aantal jaren niet meer met een band te hebben gespeeld weer live te bewonderen zijn. Over 2 weken op het Loreley Festival in St. Goarshausen. Ook komt er een nieuwe bandplaat aan.

Band Titel Item
Silver Sunshine Waiting For The Sun

Van de EP “A Small Pocket Of Pure Spirit” (eigen beheer, 2005)
Een paar weken draaiden we al muziek van het debuut “The Weirding” van de Amerikaanse retroprogband Astra. Deze band is ontstaan uit de as van de psychedelische rockband Silver Sunshine die één album en één mini-CD op zijn naam heeft staan. Dat mini-album, “A Small Pocket Of Pure Spirit” uit 2005, klinkt als een brug tussen de pure psychpop van het eerste album en het proggeluid op het album van Astra. We stappen in de tijdmachine en we komen uit in het jaar 1968.

Parallel Or 90 Degrees A Man Of Thin Air Live-tip

Van “ More Exotic Ways To Die” (Cyclops, 2002)
De laatste plaat die Andy Tillison maakte met Parallel Or 90 Degrees voordat hij zich op The Tangent kon uitleven. Zijn oude band is echter wederopgestaan en zal op het Prog Resiste Festival in Vervier, België spelen. Dit festival vindt plaats op 3 en 4 oktober in The Spirit Of '66 aldaar.

IQ The Province  

van “Frequency” (GEP, 2009)
Het lange stuk van de nieuwe IQ-plaat, die qua sound voornamelijk teruggrijpt op de come-backplaat (na enkele jaren afwezigheid van zanger Peter Nicholls) “Ever” uit 1993 .

Orchestre National De Jazz Vandalusia Nieuw

Van "Around Robert Wyatt"  (BEE, 2009)
"Het eerste project van de nieuwe artistiek leider Daniel Yvinec van het Franse Orchestre National de Jazz is een topprestatie. Yvinec koos ervoor de muziek te bewerken van de Britse prog-rock legende Robert Wyatt. Het resultaat is ronduit magisch. Als drummer en zanger van Soft Machine in de jaren '60 en '70 was Wyatt inspirator voor generaties grensoverschrijdende muzikanten. De samenwerking met het toporkest ONJ klinkt dan ook als een logische, onvermijdelijke sprong. Zangers als Yael Naïm, Rokia Traoré en Camille en hebben het beste in zichzelf naar boven gehaald in betoverende gedragen arrangementen van Vincent Artaud. De meester zelf zingt ook een paar nummers met zijn karakteristiek kwetsbare, hese stem die het onmogelijk maakt niet van hem te houden." (Koen Schouten, Volkskrant; waardering: 5 uit 5 sterren) "Vandalusia" komt oorspronkelijk van Wyatts album “Old Rottenhat” uit 1985 en wordt gezongen door Wyatt zelf. Het bevat een werkelijk betoverend blazersintermezzo en op de kop af nog een lekkere slidegitaarsolo van Pierre Perchaud als toetje.

Level 42 At This Great Distance Remaster

van "Guaranteed" (RCA, 1991/Edsel Records, 2009)
“Guaranteed” was in 1991 vooral interessant door de aanwezigheid van gitarist Allan Holdsworth, die op een aantal tracks de in 1989 overleden gitarist Alan Murphy verving. De zojuist uitgebrachte deluxe 2-CD versie bevat het complete album op CD1, terwijl CD2 boordevol staat met singles, 12"mixen, b-kantjes en live-versies. Helaas zijn van die laatste categorie geen opnames met Holdsworth te horen, terwijl het verder een beetje saai wordt als je vijf versies van “Overtime” in
verschillende mixen achter elkaar te horen krijgt. Gelukkig staan er een paar stukken op met gitarist Jakko M Jaksyk, die na “Guaranteed” de band kwam versterken. “At This Great Distance” is er daar één van; oorspronkelijk een b-kantje van het genoemde “Overtime”, bevat dit nummer een fraaie solo, waarschijnlijk door een soort gitaarsynthesizer uitgevoerd.

SimakDialog Not So Far Part One Nieuw

Van “Demi Masa” (Moonjune Records, 2009)
Indonesische jazzrockgroep rond toetsenist /componist Riza Arshad en gitarist Tohpati. “Demi Masa” laat een aangenaam geluid horen van Fender Rhodes-gedomineerde fusion, gecombineerd met Soedanese percussie. Gitarist Tohpati wil zo af en toe nog wel eens klinken als de Noorse gitarist Terje Rypdal. Echter, het gebrek aan de aanwezigheid van een echte drummer en het eenvormige gebruik van de Fender Rhodes maakt dit album tot een lange zit.

UKZ Tu-95

Van "Radiation" (Globe Media Arts/GloDigital, 2009)
Eddie Jobson heeft met zijn nieuwe band net een stel concerten in Japan achter de rug. Nu verschijnen er plots optredens die zijn aangekondigd als "Eddie Jobson". Volgens de webmaster van het forum van www.eddiejobson.com betreffen het hier optredens met zijn nieuwe project, maar wat dat laatste inhoudt blijft nog vaag, evenals de toekomst van UKZ. Het nummer “Tu-95” is zwaar schatplichtig aan King Crimson, maar voor de attente luisteraars is er ook nog wel wat UK (vooral in de ietwat ambiente stukjes) te horen.

Sunday 14 June 2009 Show No. 843

Band Titel Item
Gramm, Band the Lou Baptized by fire Nieuw
Gramm, Band the Lou Willing to forgive Nieuw

Van het nieuwe album “ The Lou Gramm Band” (Frontiers, 2009)
Boegbeeld van The Lou Gramm Band is diens naamgever, bekend natuurlijk als zanger en songwriter van Foreigner, een band die vele Top 40-hits scoorde en wereldwijd meer dan 80 miljoen albums verkocht. Na 26 jaar zanger van Foreigner en enkele solo albums is het nu tijd voor een eigen band: een ware familie-happening want behalve Lou op zang zijn ook zijn broers drummer Ben en gitarist Richard Gramm van de partij. Het album is natuurlijk een echte AOR- plaat, met net als ex-Spocks Beard-zanger Neal Morse een duidelijke geloofsinvulling, eigenlijk is het min of meer een gospel-album . 

Abbenture Something to believe in (prt1) Nieuw
Abbenture A crack in the Ice (prt 2) Nieuw
Abbenture Emilie's piece Nieuw
Abbenture Fragile frame Nieuw

Van het album “ Beacon Of Light“ (Progress Records, 2009)
“Beacon Of Light” is na hun eerste album uit 2005, met de bandnaam als titel, het 2e album van de Zweedse band Abbenture. De
muziek van de groep is te omschrijven als seventies style progressieve rock met folky invloeden. Vooral de zang doet denken aan Red Jasper. Muzikaal zijn er invloeden te bespeuren van Uriah Heep, E.L.P. en Camel. De teksten gaan over allerlei wereldproblematiek, zoals religie, racisme en de opwarming van de Aarde.  

Gilmour, David Take a breath

Van "Live In Gdansk" (EMI, 2008) en van ""Ballad Collection" (Pseudonym Records, 2000)
Sommigen vinden David Gilmours laatste solo album “On An Island” soms wel erg gezapig, maar dat er ook wel degelijk stevig werk op staat, dat niet misstaan zou hebben op een plaat als “The Wall”, bewijst “Take A Breath”. Deze live-versie is nog wat bombastischer, vooral omdat Gilmour en zijn band tijdens dit concert ter gelegenheid van het feit dat het 25 jaar daarvoor Solidaridat was opgericht begeleid werden door The Baltic Philharmonic Symphony Orchestra.

Lane, Lana Heart of Down
Lane, Lana Take a breath
Over bombast gesproken: zangeres Lana Lane weet met haar partner vaak lekker uit te pakken met vol georkestreerde ballades. “Take A Breath”, een nummer van Stick-speler Don Schiff en Tully Winfield, is daar een goed voorbeeld van. Aardig om te horen hoe zowel in Gilmours als in Lane's nummer de titel op bijna dezelfde wijze wordt gedeclameerd. Het nummer wordt overigens vooraf gegaan door een kort instrumentaaltje van toetsenist/manlief Erik Norlander.
Coda Defended

Van "Sounds Of Passion" (Pseudonym, 1986/2007)
Mooi, Kayak-achtig slot van de eerste plaat van Coda, de band rondom Erik De Vroomen. De LP kwam in 1986 uit, terwijl SI Music in 1991 de CD-versie verzorgde. Zestien jaar, een single (“Crazy Fool And Dreamer”) en dubbel-CD (“What A  Symphony”) later verscheen er een opgepoetste versie met een hele berg aan bonus-tracks.

Thompson, Michael Sahara song/Haiku

van het album “Michael Thompson Speaks” (2005)
Gitarist Michael Thompson werd in 1954 in Brooklyn, New York geboren. Op 9-jarige leeftijd begon hij gitaar te spelen nadat hij de Beatles op TV had gezien. In de jaren ' 80 deed hij veel sessiewerk, o.a. met  Eric Clapton en Cher, en verleende zijn medewerking aan de populaire TV-series “Fame” en “Miami Vice”. In 1996 maakte hij zijn eerste solo-album met de titel “The World According To Michael” met medewerking van o.a. soulzanger Bobby Womack. Hierna speelde hij nog op albums van Quincy Jones en Shania Twain alvorens hij in 2005 het instrumentale album “Michael Thompson Speaks” maakte. Op dit album is zeer gevarieerd gitaarspel te horen, uiteenlopend van R&B, funk en soul tot rock en jazzrock. Kenmerkend is zijn perfecte timing.

Band Titel Item
Warren, James Burning questions

Van "Burning Questions" (Angel Air, 1986/2007)
Openingstrack van de gelijknamige solo-CD van The Korgis-zanger James Warren, waarop hij een soort symfonische synthipop maakt.
The Korgis had een grote hit met “Everybody's Gotta Learn Sometime”.

Journey Faithfully Live-tip

Van het album “Revelation” (Frontiers, 2008)
Journey is een Amerikaanse AOR-groep die veel succes had aan het eind van de jaren zeventig en begin jaren tachtig. De groep is in 1973 opgericht door Gregg Rolie (toetsen), Neal Schon (gitaar) (beiden ex-Santana), Ross Valory (basgitaar) en George Tickner (slaggitaar). Het viertal werd in het begin aangevuld met de drummer Prairie Prince van The Tubes. Hij werd echter al snel vervangen door Aynsley Dunbar (ex-Frank Zappa). Journey breekt door in Amerika met de komst van leadzanger Steve Perry. De laatste jaren wisselt de vocale plek van de band nogal eens. Steve Augeri verving de andere Steve Perry in 2001 en Augeri werd op zijn beurt in 2006 weer vervangen door Jeff Scott Soto. Soto hield het niet lang vol. De nieuwste aanwinst is de Filipijnse zanger Arnel Pineda. Pineda werd ontdekt op Youtube door Neal Schon. Schon kwam toevallig terecht op de site en hoorde Pineda, met zijn toenmalige band The Zoo, Journey's hit “Faithfully” coveren. December 2007 werd Pineda gevraagd.

Wayne, Jeff Dead  London Live-tip

Van "War Of The Worlds" (Columbia, 1978/2005)
Dinsdag 30 juni vindt de eerste van drie opvoeringen van de beroemde plaat “War Of The Worlds” in de Heineken Music Hall plaats. Vandaar nog wat extra aandacht voor dit project, waarvan de 2005-edities, waaronder de Definitive Version inclusief remixen, drie CD's met rariteiten en DVD met een making of documentaire, onlangs uiterst goedkoop werd aangeboden.

Archive Killing all movement Live-tip

Van "Controlling Crowds" (Warner Music France , 2009)
Archive speelt 24 oktober in Tivoli, Utrecht, het concertpodium waarvan deze week bekend werd dat ze hoogstwaarschijnlijk niet zal worden opgenomen in het nieuwe muziektheater van die stad. “Killing All Movement” is een fraaie ballade die opbouwt naar een mooi vol slot. Het nummer is te vinden op de extra EP die bij de speciale editie van haar laatste CD “Controlling Crowds” is gevoegd, een plaat die de typische Archive-sound (een soort moderne Pink Floyd) combineert met onder meer treffende raps.

Jackzyk, Jakko M. feat Hugh Hopper As long as he lies perfectly still In Memoriam
Jackzyk, Jakko M. feat Hugh Hopper That still and perfect summer
Jackzyk, Jakko M. feat Hugh Hopper Astral projection in pinner

Van The Bruised Romantic Glee Club (Iceni, 2006)
7 juni overleed op 64 jarige leeftijd Canterbury legende Hugh Hopper aan  leukemie. Hopper was met zijn typerende, vaak fuzzy basspel, te horen bij bands als The Wilde Flowers, Soft Machine en Gilgamesh, maar had ook een langdurige solocarriere, terwijl hij tevens te horen was op platen van Stomu Yamashta en Isotope. In de laatste jaren van zijn leven speelde hij verder onder andere bij Tim Bowness, Glass en het Nederlandse jazzgezelschap NDIO. Tevens richtte hij samen met wijlen Elton Dean, Allan Holdsworth en John Marshall Soft Works op dat later overging in The Soft Machine Legacy. Op de veel geroemde plaat van Jakko, “The Bruised Romantic Glee Club” speelt hij mee op een nummer op de tweede CD, waarop covers staan. Uiteraard betreft het een nummer van Soft Machine (van het album “Soft Machine 2”), waaraan Jakko twee korte stukjes plakte die door hem en Dave Stewart in dezelfde stijl geschreven zijn.

LaRitz, Jamie a Keyboard interlude
LaRitz, Jamie Till the end of time

Van "Fire In The Sky" (Crystal Entertainment, 1996)
Gitarist Jamie LaRitz heeft naast zijn werk voor bands en artiesten als Crack The Sky, John Palumbo, Black Oark Arkansas, Bryan Adams, Fiona en Joe Jackson ook een bescheiden solocarriere, waarvan “Fire In The Sky” de tweede uiting was. Zijn stijl wordt vaak met Joe Satriani vergeleken, maar dan vooral zijn melodieuze kant. De plaat bevat stevige, instrumentale rockmuziek, waarbij uiteraard ook altijd wel wat blues zit en waarop een gitaarballade als “Till The End Of Time” natuurlijk niet mag ontbreken.

Depeche Mode Never let me down again Live-tip

Van het album “ Remixes 81…04” (Mute)
Na het uitvallen van Depeche Mode op Pinkpop, waar de groep headliner had zullen zijn, is er nu een optreden van de band in Ahoy. Rotterdam aangekondigd. De heren moesten hun optreden tijdens Pinkpop afzeggen, wegens gezondheidsproblemen van zanger Dave Gahan. Hij is hersteld en ze komen dit jaar nog naar Rotterdam en wel op 30 november! Wie eighties roept, roept Depeche Mode. Want een jaren tachtig feestje is niet compleet zonder “People are People”, “Just Can't Get Enough” en “Enjoy the Silence”. Voor veel hippe bandjes van deze tijd is Depeche Mode nog steeds een onvermijdelijke inspiratiebron. En dat alleen al maakt dat Depeche Mode nog lang niet uit de mode is.

Riverside Left out Live-tip

Van het album “Anno Domini High Definition”  (Inside Out, 2009)
Experts benoemen de Poolse progressieve rockband Riverside een stilistische mix van Tool, Porcupine Tree en Dream Theater: Een mengeling van metal, symfonische en psychedelische rock muziek met een uitgekiende mix van heavy metal riffs en esoterische passages. Op het nieuwe album "Anno Domini High Definition" zijn er volgens zanger/bassist Mariusz Duda zelfs meer invloeden te horen: "Op dit album wilden we graag de energie van de vroege jaren '70 laten horen, maar in een modern jasje. Het geluid heeft wel wat weg van Rush, Led Zeppelin en Deep Purple, maar uiteindelijk klinkt het album toch echt als Riverside!" Inhoudelijk staat het album in het teken van chaos, onzekerheid en stress. Duda voegt toe: "Het gaat over mensen die realiseren dat ze zullen moeten versnellen, anders worden ze achtergelaten". Riverside speelt op 30 oktober in Hedon te Zwolle. “Anno Domini High Definition” zou eerst eind juni verschijnen, maar ligt pas 7 juli in de winkel. Bij de special edition zit een DVD met beelden van een in Paradiso opgenomen optreden.

Sunday 7 June 2009 Show No. 842

Band Titel Item
Saga Remeber when?(chapt 9)

Van de dubbelaar “The Chapters Live”  (SPV, 2005)
Het nummer “Remember When?” komt oorspronkelijk van het album “Full Circle” uit 1999.
Vanaf 1978 heeft Saga in 28 jaar tijd, in willekeurige volgorde op 8 studio albums, 16 chapters gemaakt. Ze werden gemaakt als een continu doorgaande puzzel. Deze chapters hadden hoofdzakelijk twee onderwerpen. Als eerste de koude oorlog en als tweede Albert Einsteins hersenen, die bij patholoog Thomas S. Harvey, in 1955, werden onderzocht en geconcerveerd. Al jaren was het de wens van fans om alle chapters in volgorde op één album te zetten. Dit gebeurde in 2005 .

Procol Harum Whaling story Nieuw
Van "In Concert With The Danish National Concert Orchestra & Choir" (Eagle Vision, 2009)
In Denemarken schijnt de band rond Gary Brooker altijd een sterrenstatus te hebben gehad. Dit is dan ook al de tweede officiële in Denemarken opgenomen live-DVD dit decennium. Nu was "Live In Denmark" uit 2002 een pure band-aangelegenheid, nu krijgt men hulp van orkest én koor. Het betreft een openluchtconcert uit 2006 op een sprookjesachtige locatie: de immense terrastuin van Kasteel Ledreborg. Als we de aftiteling mogen geloven is Brooker zélf verantwoordelijk voor de orkest-arrangementen van alle bekende succesnummers naast een handvol nummers van recente albums. Er is hoor- en zichtbaar veel zorg en tijd besteed om dit een succes te laten worden. En zo overtreft deze release "Live (With The Edmonton Symphony Orchestra)" uit 1972. De van dat album getrokken single "Conquistador" werd indertijd een hit en fungeert hier als laatste toegift. Het machtige "Whaling Stories" krijgt hier een wel heel massieve uitvoering. Geinige bonus is een TV-special uit 1974 met een hilarisch stijfjes, heerlijk ongeïnteresseerd publiek, ten tijde van "Grand Hotel".
Fimm, Sarah Counting waves Nieuw
Fimm, Sarah White birds Nieuw
Van "White Birds" (Eigen Beheer/CDBaby, 2009)
Sarah Fimm debuteerde in 2001 met het behoorlijk Tori Amos-achtige “Cocooned”, maar ontwikkelde zich op opvolgers “A Perfect Dream” (2002) en “Nexus” (2004) tot een eigenzinnig muzikante, die haar songs steeds meer in ingetogen elektro-akoestische settings bracht. Na al een tijd te zijn aangekondigd, verscheen onlangs eindelijk de EP “White Birds” (de eerste in een serie van drie). De beats (die vaak als echte drums klinken) zijn iets steviger, Tony Levin is op “Counting Waves” te horen en de liedjes zijn iets aardser, maar voor de rest heeft Fimm haar eigen stijl mooi gecontinueerd. http://www.sarahfimm.com/
Of the I Cathesix Nieuw
Van “Balance Instars” (eigen beheer, 2009)
Het tijdschrift Classic Prog Presents Prog en de bijbehorende verzamel-cd heeft ons al richting de muziek van Diagonal en Astra gebracht en nu zijn we gevallen voor Of The I. Dit keer niet retro maar strak moderne prog, met een flinke scheut Tool-invloeden, die echter opvallend melodieus is.
Buckley, Jeff What will you say Nieuw
Van "Grace Around The World" (Columbia Legacy / Sony, 2009)
Vorige week, 29 mei, was het 12 jaar geleden dat Jeff op 30-jarige leeftijd verdronk in de Mississippi. In augustus is het 15 jaar geleden dat het debuut-album "Grace" verscheen. Ter gelegenheid van dat laatste feit verschijnt deze box met 2 DVD's en een CD. De eerste DVD bevat een compilatie van vooral indertijd op TV uitgezonden live-opnamen, gelardeerd met interviewfragmenten. Op de CD staat een groot deel van de muzikale content van de DVD. Op de tweede DVD staat de documentaire "Amazing Grace: Jeff Buckley" uit 2004, die in tegenstelling tot een Nederlandse documentaire wél de goedkeuring van Jeffs moeder Mary Guibert kreeg. Het nummer "What Will You Say" werd tijdens de "Grace"-tour gespeeld, maar er is geen studioversie van. Het staat ook op het eerder verschenen live-album.
"Mystery White Boy".
Iona Wind of the lake Live-tip
Van “The Circling Hour” (Open Sky, 2006)
Iona speelt op 23 oktober in Hedon in Zwolle en op 2 oktober in de Zoetermeerse Boerderij. De band werkt momenteel aan een nieuwe album en zal een aantal nieuwe nummers brengen tijdens de concerten.
Band Titel Item
Queensrÿche The killer Live-tip

Van "American Soldier" (Rhino, 2009)
"Wat een ongelooflijk imponerende en intrigerende plaat. Het is een progressief album: de basis is natuurlijk progressieve metal, maar ook de liefhebbers van heavy en crossover prog komen aan hun trekken. Het album bevat namelijk zeer mooie toegankelijke gitaarrock, met genoeg solo's en soms verleidelijke gitaarloopjes. Daarnaast is het drumwerk om te smullen. Geoff Tate zingt over de hele linie (plezierig) lager dan voorheen. Ook zijn er mooi opgebouwde ritmes en momenten die doen denken aan Porcupine Tree, vooral "Remember Me". Een extra dimensie geven de geluidsfragmenten van veteranen die over hun ervaringen vertellen, o.a. van Tate's eigen vader. Ook dochter Emily is te horen - niet allemaal loepzuiver, maar dat maakt de charme alleen maar groter. Zeer bijzonder is "A Dead Man's Words": de angst voor de dood en eenzaamheid van het moment wordt zo bijzonder imponerend overgebracht, dat je de rillingen over het lijf sidderen. Een potentieel meesterwerk." (Ruard Veltmaat, Progwereld)
Queensrÿche speelt op 09 juli in Zoetermeer in De Boerderij, 10 juli in Zwolle in Hedon en 12 juli in Weert op het Bospop-festival.

Earth & Fire Love please close the door Aktueel
Van “Atlantis” (Polydor, 1973)
Het is nu officieel: in augustus verschijnen de eerste 3 albums van Earth & Fire bij Esoteric Records, samen met de eerste 2 albums “Marks” en “Mountain Queen” van Alquin.
“Love Please Close The Door” is afkomst van “Atlantis” (1973). Nu rest ons de vraag of Esoteric minimaal ook het meesterwerkje “To The World Of The Future” van Earth & Fire gaat uitbrengen op CD.
Exivious Waves of thought Nieuw
Exivious The path Nieuw
Van "Exivious" (Eigen Beheer, 2009)
Op de laatste plaat van Cynic waren de Nederlandse gitarist (en grunter) Tymon en bassist Robin Zielhorst te horen. Dat ze echter ook jazzrockliefhebbers zijn, is te horen op het instrumentale debuut van de band Exivious, die ze samen met drummer Stef Broks van Textures en gitarist Michel Nienhuis van Sengaia vormen. Hoewel de progmetal nooit erg ver weg is, klinkt dit eigenbeheerproduct veel minder zwaar dan menig soortgenoot. De progressieve jazzrock bevat onder meer hints naar Allan Holdsworth in de solo's en ambiente passages, maar er is ook ruimte voor mooi getapte stukken en complexe ritmes. Zie http://www.exivious.net/
Anekdoten Sad rain Rerelease

van “Chapters” (K-scope, 2009)
Na vijf studioalbums brengt de Noorse band een compilatie uit. Maar geen gewone. De eerste CD bevat materiaal van de laatste 3 albums, met als toevoeging een onuitgebracht nummer. CD 2 bestaat uit alternatieve versies, demo’s en meer. Anekdoten veroverde de prog scene in 1993 met het debuutalbum “Vemod”, alwaar men de zwaardere kant van de prog belichte met duidelijke hints naar King Crimson, maar ook de eerste plaat van Black Sabbath. Natuurlijk mocht in dit geweld de Mellotron niet ontbreken, maar het oog wil ook wat en zo heeft de band een heuse celliste in haar gelederen. Dit instrument werd echter door de jaren heen steeds minder gebruikt. Anekdoten ontwikkelt zich door de jaren heer duidelijk en zo sluit men zeker aan bij de huidige muziek-scene, wat vooral blijkt uit een plaat als “Gravity” uit 2003, waarop soms een ietwat toegankelijker sound is te horen. De meest recente Anekdoten-plaat “A Time Of Day” maakt de cirkel rond, maar voegt ook een vleug psychedelische folk aan de band sound toe.

Hammill, Peter The mercy Nieuw
Van "Thin Air" (Fie!, 2009)
Sinds Van Der Graaf Generator weer bestaat lijkt de frontman van die band besloten te hebben zijn solo-albums ook echt solo-albums te laten zijn. Net als "Singularity" (2006) maakte hij dit album helemaal in z'n uppie. Niet dat we een naakte opname van een zichzelf begeleidende zanger horen. Zoals vaak heeft hij diverse lagen instrumenten en soms ook stemmen opgenomen. Toch houdt hij het ingetogen - stekelige uitbarstingen als op "Singularity" ontbreken ditmaal, de sfeer is meer naarbinnen gekeerd. Veel nummers zijn opvallend welluidend, zoals deze opener met een pakkend minimalistisch gitaarmotiefje als basis. (Mogelijk) afscheid lijkt een terugkerend thema in de songs. Thematiek die nog steeds uitgelokt is door zijn bijna fatale hartaanval? Of denkt hij aan afscheid van zijn muzikale carrière. Of zijn het zo maar denkspelletjes zoals hij ze zo graag maakt.
Renaissance Running hard Remaster
“Live At Carnegie Hall” (1976 / Friday Music, 2009)
Bij Amerikaanse label Friday Music verschijnen de komende maanden een aantal albums in opgepoetste vorm. De eerste die nu verkrijgbaar is betreft het sterke live album “Live At Carnegie Hall” uit 1976. De algehele klank is wat helderder geworden, waardoor met name het aandeel van New York Philharmonic Orchestra nu beter hoorbaar is.