Sunday 25 Januari 2009 Show No. 824
Band Titel Item
   
Ph.D. A Land Of Your Own Nieuw
Ph.D. Drivetime Nieuw
Ph.D. Precious Cargo Nieuw
Vezina, Claire Naufrage Nieuw
Vezina, Claire Dans Ton Monde Cyber Nieuw
IQ Failsafe  
Leine River Nieuw
Leine Shimmer Nieuw
UK Alaska  
   
Band Titel Item
   
Talisma Introssimo  
Metamorfosi Solita A Mercurio  
Metamorfosi Cielo Di Mercurio  
Wilson, Brian Smile Part 2  
Cannata Space Oddity Nieuw
Cannata On The Turning Away Nieuw
Yasmine Eerst Nemen We Manhattan  
Spaced Out Octavium Nieuw
Spaced Out Nemesis Nieuw

Sunday 18 Januari 2009 Show No. 823

Band Titel Item
   
ExhiVision Lilith Nieuw
ExhiVision Nevermore Nieuw
Van "Overexposure" (Cosmic Balance, 2007)
Een paar weken geleden draaiden we een nummer van de live-CD “Beyond The Earthbound” van het Japanse ExhiVision, met de belofte snel wat van de wat moeilijker verkrijgbare tweede studioplaat te draaien. Bij deze dus. Dit is symfonische jazzrock in optima forma. Lekker volle
toetsenpartijen, die soms wel wat van Genesis ten tijde van “Seconds Out” hebben, een constant glijdende fretloze bas en zowel virtuoze als melodieuze toetsen- en gitaarsolo's over een dynamische drumlaag.
Weeks, Greg You won't be the same ever again Nieuw
Weeks, Greg Borderline Nieuw
Van "The Hive" (Wichita Recordings, 2008)
Na enkele platen met het neofolktrio Espers, een band die een behoorlijke cult-following kreeg, komt Greg Weeks weer met een soloplaat, als ik het wel heb zijn vierde. Weeks zou je kunnen omschrijven als een hedendaagse Nick Drake die bij de eerste King Crimson-bezetting op de Mellotron mag klooien. Op “The Hive” is dit instrument zeer nadrukkelijk te horen, op een vaak erg rudimentaire wijze (dus zeker niet alleen maar om volle, symfonische tapijtjes aan te brengen). Opvallend is zeker ook de onherkenbare cover van Madonna's “Borderline”. Volgens het CD-boekje was “The Hive” zelfs gemixt met behulp van het mengpaneel dat het origineel produceerde.
Ghost Circus Losing time Nieuw
Ghost Circus Through the light Nieuw
Van "Across The Line" (Progrock Records, 2008)
Ghost Circus is een duo, bestaande uit de Nederlandse drummer Ronald Wahle en de Amerikaanse multi-instrumentalist/zanger Chris Brown. Na "Cycles" (2006) is dit het gezamelijke project, dat via internetcontacten tot stand kwam. Net als bijv. latere Porcupine Tree combineert de band kosmische synth-sferen met stevige, tegen progmetal aanhangende passages. Ghost Circus heeft de neiging om het geluidsbeeld té vol te smeren, maar daarmee past men wel in een modetrend, want Frost* doet dat niet anders. Ghost Circus heeft zeker potentie, maar ook minpuntjes: de electronisch klinkende drums, de wat anoniem klinkende zang en de soms wat te lang in één thema hangende stukken.
Simon Apple Weight of the world  

van “River To The Sea” (Trunk Records, 2004)
Het tweede studio album van deze Amerikaanse band waar een aantal grootheden (Tony Levin, Steve Rodby) uit de progressieve en jazzrock aan meewerkten. “River To The Sea” is een heerlijk plaatje dat er in slaagt om een sprankelende toegankelijke samensmelting te maken van prog, jazzrock en pop.

Genesis Fading lights  

Van “The Way We Walk -  The Longs” (Virgin, 1993)
Afgelopen week werd er gemeld dat Nick Davies gaat werken aan de live-box van Genesis. Ook “The Way We Walk” zal hier deel van uit gaan maken. Niet meer opgescheiden in een CD met lange en een CD met korte nummers, maar alles in de originele concertvolgorde.

   
Band Titel Item
   
Boston Peace of mind  

Van het album “Boston” (Epic, 1976)
Boston is een Amerikaanse rockband uit de stad Boston. Hun meeste successen vierden ze in de jaren '70 en '80 van de twintigste eeuw. Hun muziek is van grote invloed geweest op het grensgebied van hardrock en pop. In Nederland heeft de groep hits gehad met “More Than A Feeling”, “Don't Look Back” en “Amanda”. De historie van Boston begon rond 1969 toen Donald Thomas "Tom" Scholz lid werd van een band opgericht door Barry Goudreau (gitaar) en verder bestaande uit Brad Delp (zang) en Jim Masdea (drums). Deze band, bekend onder de naam "Mother's Milk" hoewel er geen officiële naam was, vormde het begin van Boston. Brad Delp overleed op 9 maart 2007 op 55-jarige leeftijd.

For Absent Friends Wonder Live-tip

Van het recentste album “Square One” (Musea, 2006)
For Absent Friends, vaak bij de koosnaam FAF genoemd, speelt in het voorprogramma van Shadowland op 21 februari in de Boerderij in Zoetermeer.

Marillion The bell in the sea Live-tip

van “Friends” (Racket Records, 2007)
Opgenomen tijdens het Marillion-weekeinde in 2007 in Port Zélande, op de avond van de covers en rarities. Van 20 tot 22 maart zal het volgende Marillion-weekeinde zijn in datzelfde vakantiepark, dat dan een weekend lang geheel is afgehuurd door Marillion.

It Bites Yellow Christian Live-tip
Van "Once Around The World" (Virgin, 1988)
Ondanks alle positieve reacties op het nieuwe It Bites,  is de échte It Bites toch de oude bezetting met Francis Dunnery. Vooral “Once Around The World” is nog steeds een topper. De CD
werd ruim 20 jaren geleden alweer door Steve Hillage van Gong geproduceerd en is beduidend symfonischer dan het soms wat schreeuwerige “Eat Me At St. Louis”.  Oh ja, de nieuwe bezetting  treedt natuurlijk in april/mei samen met Saga drie keer in Nederland op.
King's X False Alarm Live-tip

Van het album “Manic Moonlight” (Metal Blade, 2001)
Volgens veel internationale critici en rockmuziek-fijnproevers behoort de progressieve metalband King’s X tot de meest ongebruikelijke groepen in de geschiedenis van de rockmuziek. De technische muzikale vaardigheden en de creativiteit van de bandleden Ty Tabor (gitaren, zang), Doug Pinnick (bas, zang) en Jerry Gaskill (drums, zang) dragen hier zorg voor.  Al 30 jaar lang maakt het trio een bijzondere mix van rockmuziek met invloeden van soul, metal, funk, blues, groove, hardrock en zelfs gospel! Het vijftiende album van King’s X kwam in het voorjaar van 2008 uit en heeft de titel “XV”.  King's X treed op 31 januari op in de Boerderij te Zoetermeer.

Anthony & the Johnsons Everglade Nieuw
Van "The Crying Light" (Rough Trade, 2009)
Na het grote succes van "I Am A Bird Now" werd er door velen reikhalzend uitgezien naar een opvolger, die een kleine drie jaar op zich liet wachten. Het is weer een uiterst delicaat kamerpopalbum met veel klassiek aandoende arrangementen (in het geval van dit nummer een compleet orkest). De bijzondere, castraat-achtige stem zal sommigen in de gordijnen jagen, waar anderen er mee weglopen. "Wie zich niet emotioneel durft open te stellen, kan beter niet aan Antony beginnen", schrijft OOR's Tom Engelshoven. Over dit conceptalbum over de teloorgang van onze planeet schrijft hij verder: "Een mooiere elegie had Moeder Aarde niet kunnen verdienen."
Styx These are the times  

Van het album “Cyclorama” (Sanctuary, 2003)
De Styx (letterlijk "Haatstroom") is in de Griekse mythologie de rivier die de bovenwereld scheidt van de onderwereld. En Styx is een Amerikaanse band die in 1972 z'n albumdebuut maakte. Pas na de komst van de zanger/gitarist Tommy Shaw in 1975 werd de band bekend bij het grote publiek. Het leidde tot een serie uitermate succesvolle albums zoals “Crystal Ball”, “The Grand Illusion” en “Pieces Of Eight” In 2000 verliet een van de sleutelleden, Dennis de Young, de band.
Styx ging verder met Glen Burtnik en Lawrence Gowan. In 2003 werd het album “Cyclorama” uitgebracht waarop een gastrol is weggelegd voor Brian Wilson. Live is Styx één van de meest succesvolle acts van het Amerikaanse tourcircuit. In Nederland kennen we de band vooral om twee hits: “Boat On The River” en “Babe”.

Phideaux Thank you for the evil / a Wasteland of memories  
Van "Doomsday Afternoon" (Bloodfish, 2007)
In Aflevering 784 draaiden we "Micro Softdeathstar" (in ons archief per abuis zonder 'soft' gespeld). Dat was de eerste kennismaking met deze band rond toetsenist Phideaux Xavier. Toch is dit al het zesde (!) album van de groep waarvan ik me niet kan heugen er eerder dan een jaar geleden van gehoord te hebben. Misschien heeft het te maken met het feit dat z'n muziek prachtig klinkt, maar niet bepaald origineel is te noemen. Dit nummer is niet het enige op "Doomsday Afternoon" dat sterk doet denken aan de sound van Eloy omstreeks "Colours" (sommige toetsenloopjes lijken, in combinatie met de sounds, zelfs gekopieerd!). Phideaux kan op dit conceptalbum ('An Eco Terror Tale') bogen op de medewerking met een flinke pool aan musici en zangers, waaronder (ook op dit nummer) Matthew Parmenter en (in een ander nummer) Martin Orford. "Thank You" loopt naadloos over in het korte "Wasteland", met een prachtig klassiek arrangement met strijkers en koperblazers.

Sunday 11 Januari 2009 Show No. 822

Band Titel Item
   
Chris G e.a  From this day forward Nieuw
Chris G e.a  Peasant under class Nieuw

Van "Reflections - An Act Of Glass: The Music Of Andrew Gorczyca" (eigen beheer, 2008)
Andrew Gorczyca is een enkele jaren geleden op 40-jarige leeftijd overleden Amerikaanse bassist/gitarist/songwriter die tijdens zijn leven altijd met prog bezig was en ook behoorlijk wat schreef en opnam in z'n eigen studio, maar nooit verder kwam dan het demo-stadium en nogal slordig omsprong met z'n output. Zijn broer Chris, drummer, vindt dit zonde, vooral omdat er daarom na z'n dood alleen maar slecht klinkende demo's achterbleven. Hoe hij het voor elkaar gekregen heeft weet ik niet (geld?), maar hij kreeg o.a. diverse Spock's Beard-leden, Enchant-zanger Ted Leonard, Adrian Belew, gitarist Phil Keaggy en anderen zo gek om deze virtuoos ingespeelde en prachtig geproduceerde plaat te maken waarop zijn werk eindelijk goed tot recht komt. Prog met af en toe een dosis AOR. Van de demo van "Peasant Under Class" was de tekst niet goed te verstaan; Ted Leonard probeert 't fonetisch zoveel mogelijk op het origineel te laten lijken. "From This Day Forward" bevat een fraaie Phil Keaggy-solo met Holdsworthiaanse legatonoten.

Winwood, Steve Hold on remaster
Winwood, Steve Let me make something in your life remaster

Van "Steve Winwood" (Island Records, 1977/2008)
Steve Winwood werd "wel eens een vroegrijpe Mozart van de popmuziek genoemd" (Muziekkrant Oor Encyclopedie, 1977) Al op jonge leeftijd zingt en speelt hij in de Spencer Davis Group, terwijl hij verder furore maakte in onder meer Traffic en Blind Faith en schitterde in Stomu Yamash'ta's “Go”. Zijn solo-carrière startte in 1977 met dit titelloze album, maar kreeg vooral een flinke opwaartse duw met het succes van de single “While You See A Chance”, afkomstig van “Arc Of A Diver” uit 1980. Vreemd genoeg zijn de meeste LP's wel ooit op CD verschenen, maar heeft
Island - op een moeilijk verkrijgbare Golddisk na - nooit remasters uitgebracht, zoals men wel met vele andere artiesten deed. In Japan wordt dit wel regelmatig gedaan en eind vorig jaar was het weer zover, dit keer in de vorm van SHM-CD's van de eerste vier platen. Het debuut is een soort mengeling van een wat toegankelijker Traffic-stijl met subtiele Steely Dan-ritmepatronen. Winwood zingt vaak prachtig emotioneel, zoals op “Go”, terwijl de begeleiding nog niet de synthetische
klank had als op latere platen.

Camel Ice  

Afkomstig van het live-album “Never Let Go” (Camel Productions, 1993) en misschien wel de
definitieve versie van dit stuk. En er is ook nog wat nieuws rond Camel... weer een DVD. Het is een in Santa Cruz opgenomen concert uit de 'Farewell Tour', die ondernomen werd na het verschijnen van “A Nod And A Wink”. De Europese concerten werden gedaan met Kayak-toetsenist Ton Scherpenzeel, maar de Amerikanen hoorden de ook van Meat Loaf en Yes bekende Tom Brislin. En wij binnenkort dus ook! Brislin was onlangs nog met zijn eigen band Spiraling te horen in Xymphonia.

Björk Frosti / Aurora  

Afkomstig van haar album “Vespertine” (1 Little Indian, 2001), een album met een opvallend
intieme maar ook winterse sfeer.

Horizont Snowballs  
Afkomstig van het album “Summer In Town” (Boheme,1985) van de Russische (!!) band Horizont, die een soort van fusie van klassieke muziek en rock probeerde te creëren en daarbij met name ook de 20ste eeuwse klassieke muziek liet doorklinken. Dit overigens niet in dit stuk dat ook het oudste is op het album.
Hackett, Steve a Dark night in Toydown Live-tip

Van het album “Wild Orchids” (Inside Out, 2006)
Er zijn drie nieuwtjes te vermelden rond Steve Hackett:

  1. De organisatie van het Duitse Night Of The Prog-festival hebben de eerste twee namen voor de komende editie, de vierde op rij, vrijgegeven: Steve Hackett & Band en Pendragon zullen optreden op dit jaarlijkse festival, dat plaatsvindt op de schitterend op een berg aan de Rijn gelegen Loreley Freilichtbühne, op 10 en 11 juli 2009.
    Steve Hackett en Chris Squire werken aan een gezamenlijk album, "The Squackett Project”. De heren hopen het album in 2009 uit te brengen.
  2. Voormalige Steve Hackett-bandleden Pete Hicks (zang) en Nick Magnus (toetsen) hebben samen een album opgenomen getiteld "Flat Pack". Het album zou afgelopen week verschenen moeten zijn.
   
Band Titel Item
   
Quidam But strong together Live-tip

Van het meest recente album “Alone Together” (Rock Servis, 2007)
Het Poolse Quidam is één van de optredende bands op het iOPages Prog Festival 2009.
Poppodium De Boerderij in Zoetermeer staat vrijdag 10 en zaterdag 11 april 2009 in het teken van de progressieve symfonische rock. Dan vindt het derde iOPages Prog Festival plaats. In 2008 lieten de organisatoren van het tijdschrift voor deze muziekstijl een jaar verstek gaan, maar in 2009 nemen zij revanche met een zeer sterke internationale line-up. Vrijdag zijn de groepen Magenta, Frost* en PBII te gast. Een dag later is het de beurt aan Pure Reason Revolution, Quidam en After.

Queen Don't try so hard  

Van het album “Innuendo” (Parlophone, 1991)
Van de Britse band Queen is een box verschenen met alle singles van de band van 1973 tot 1995: “The Singles Collection” (EMI).  De nummers behelzen derhalve meer dan twintig jaar en zijn ontsproten aan zestien albums beginnend met het debuutalbum “Queen” uit 1973 en eindigend met ”Made In Heaven” uit 1995.

Jobson, Eddie/Zinc Color code  
Jobson, Eddie/Zinc Listen to reason  

Van "The Green Album" (Capitol, 1983/One Way Records, 1992)
Deze week werd “Radiation”, de eerste EP van de nieuwe superformatie UKZ onder leiding van Eddie Jobson, beschikbaar voor internetaankoop. Wij grijpen daarom terug naar zijn soloplaat “The Green Album”, dat - anders dan zo te horen UKZ - nog wel duidelijk op UK teruggrijpt, zeker qua keyboardsounds.

Magenta Lemminkainen's Lament  

van “Kalevala, A Finnish Progressive Rock Epic” (Musea 2002/2008)
Heruitgave van deze bijzondere conceptplaat dat de eerste in de serie Colossus-projecten is. Een 30- tal bands vertelt aan de hand van muziek het Kalevala-verhaal, uitgesmeerd over 3 CD's. Deze heruitgave bevat zelfs een bonus track. De bands die meewerken zijn o.a Magenta, Overhead, Simon Says, Sinkadus, Moomgarden en een legioen aan onbekendere en obscure groepen. Natuurlijk doet het al vermoeden dat de kwaliteit dus ook echt schommelt, maar al met al is het toch wel een geslaagd project geworden.

No Two My heart is in the game  

Van "No Two" (A&M, 1989)
De connectie van Kevin Gilbert met Michael Jackson en Madonna hebben we muzikaal gezien nooit zo begrepen. Misschien dat No Two iets verklaart. Het is een project van zanger, gitarist, toetsenman Robert Ferris (vaste gastmuzikant op Giraffe-platen) en zanger, toetsenist Khris Kellow. Na het uiteenvallen van Giraffe nam men in de T.R.S.-studio met nagenoeg de complete Giraffe-bezetting en onder productionele leiding van Kevin M. Gilbert deze plaat op. Gilbert deed ook de engineering en was betrokken bij de arrangementen. De muziekstijl neigt naar die gelikte funk-synthpop waarmee Jackson ook flink scoorde, maar waarin toch duidelijk de hand van Gilbert te bespeuren is. Vooral de diverse koortjes, opduikende gitaarsolo's en effecten kennen we van Giraffe en zouden ook op Toy Matinee terugkomen. Op zijn site staat deze plaat trouwens onde Robert Ferris' naam gecatalogiseerd.

P.F.M Traveler  

Van "Jetlag" (RCA, 1977)
Ten tijde van dit album heeft Italië's beroemdste prog-groep muzikaal-technisch wellicht een van de meest onderlegde bezettingen, wat zich uit in spetterende, aan jazzrock refererende passages. Meest in het oor springend is de zang van Bernardo Lanzetti, wiens aardappel-in-de-keel-stem doet denken aan Roger Chapman en Theo Vanes, met een mespuntje Peter Gabriel erbij. In combinatie met de spannende composities ontstaat zo een van de sterkste PFM-platen (die de competitie aankan met vroeg meesterwerk "Storia De Un Minuto"). Dit nummer heeft een dromerig Happy The Man-achtig caroussel-thema, maar biedt ook ruimte aan flitsende soli in het middenstuk.

Polite force They shoot indians  

Van "Canterbury Knights" (Voiceprint, 1996)
Verzamelaar met materiaal uit 4 live-studiosessies van deze Canterbury-prog groep die bestond tussen 1976 en 1978. Bekendste lid was Caravan-toetsenist David Sinclair. Polite Force is dan ook ontstaan als voortvloeisel uit de sessies voor Sinclairs solo-album "Moon Over Man". De andere leden hebben allemaal zo hun verstrengelingen met de Canterbury-scene rond Soft Machine. De naam is gejat van het tweede album van Egg, uit dezelfde scene. Leden uit die scene jamden bij live-concerten ook vaak mee. Een album heeft Polite Force in z'n bestaansjaren nooit gemaakt, dit is het enige officiële audiodocument. De instrumentale muziek is typisch Canterbury: een mengsel van progressieve rock en jazzy improvisatorische exploraties. Opvallendste ear catchers zijn de sax van Max Metto (met zijn donkere huidskleur een opvallende verschijning in de toch wel erg bleke Canterbury scene) en de Fender Rhodes van Graham Flight (die er heel wat Manzarekiaanse thema's aan ontlokt). Nergens urgent, wel prettig nostalgisch.

Split Enz Stranger than fiction / Time For A change  

van “Second Thoughts” (Mushroom, 1977/2006)
Tweede “officiële” studio album van deze Australische groep, met daarop werk dat deels ook te vinden is op hun debut album “Mental Notes”  heropgenomen Engeland. Roxy Music-gitarist Phil Manzanera was de producer. Die Roxy Music-connectie is ook hoorbaar in de muziek.. Rhett Davis (bekend van engineer- en productiewerk met Genesis en Camel) is tevens te vinden in de credits. Het titelnummer is wel het meest proggy stuk met heerlijke solina strings en loopt naadloos door in het volgende stuk “Time For A Change” met een heerlijk bombastisch einde en gitaar solo. Alle platen van Split Enz zijn een paar jaar geleden geremastered (sommigen met bonus tracks) en nu verzameld in een mooi boxje (met nog een tweetal restjes-CD's).

Satriani, Joe  Come on baby  
Van zijn laatstverschenen album “Professor Satchafunkilus And The Musterion Of Rock” (Epic, 2008)

Sunday 04 Januari 2009 Show No. 821

Band Titel Item
   
It Bites Lights 2
Keuze van Chris: “Ik ben er nog niet helemaal uit of ik dit album of het nieuwe album van Frost* mijn album van het jaar vind maar één ding is wel duidelijk: met "The Tall Ships" heeft de nieuwe It Bites een verschrikkelijk aanstekelijk album gemaakt. Is het symfo danwel prog? Ik vind van wel en het is denk ik het beste neo-prog album van de 21ste eeuw :-).
Genesis Fountain of Salmacis 0
Keuze van Maurice: “DE release van afgelopen jaar voor mij is wel de Genesis-box “1970-1975”. Zeer smaakvol regemixt door Nick Davis, en vooral de 5.1 mixen zijn een lust voor het oor. Het is logisch dat we veel aandacht hebben besteed aan deze box. Om van de 5 Gabriel-periode-albums een keuze te maken is al erg moeilijk, maar een van de hoogtepuntjes voor mij is dit ”The Fountain Of Salmacis” van “Nursery Cryme” uit 1971.
Beck, Jeff The pump 0
Van "Jeff Beck In Japan" (Tetra Pot Films, 2008), keuze van René: “Waarschijnlijk niet een helemaal legale DVD van een optreden van Jeff Beck uit 1999 met op gitaar en MIDI-gitaar Jennifer Batten, op bas Randy Hope en op drums Steve Alexander, min of meer de bezetting op “Who Else!” uit datzelfde jaar. Die plaat bevatte nagenoeg allemaal Tony Hymas-composities en die komen ook tijdens dit concert veelvuldig voor. Dit nummer is ook door hem geschreven, samen met Simon Phillips voor Becks “There And Back”. Zoals al aangekondigd komt er binnenkort een officiële DVD van Jeff Beck van een recenter optreden.
Thieves Kitchen The water road 8
Van "The Water Road" (eigen beheer, 2008), keuze van Chris en Herman. Herman: “Prachtig opgebouwd nummer met een schitterend thema, dat o.a. gespeeld wordt hobo. Hoe vaak hoor je dat nu in prog? Afkomstig van een schitterende, muzikaal rijke CD met ook veel subtiele mellotronklanken in ingenieuze composities die toch ook heel vloeiend klinken.”
Pendragon Comatose (view from the shore)  
Keuze van Aldwin: “Ondanks dat enkel collega-xymphoniasten dit album “Pure”maar matigjes vonden vind ik echter het tegendeel. OK, niets nieuws en het is wat steviger, ja,  maar toch duidelijk Pendragon.” Overigens: Pendragon bestaat dit jaar 30 jaar.
Emerson, Keith Band feat. Marc Bonilla Miles Away pt. 3  
Van “Keith Emerson Band feat. Marc Bonilla, een keuze van Chris: “Ook al hebben we dit een paar weken ook al gedraaid maar HET comeback-album van het jaar mag wat mij betreft niet ontbreken.
Days Between Stations How to seduce a ghost  
Van "Days Between Stations" (Bright Orange Records, 2008), keuze van René: “Days Between Stations maakt op een moderne wijze authentieke progressieve muziek, waarin – ondanks dat de leden er voordien nooit van gehoord hadden – Pink Floyds sfeerrijke ideeënrijkdom prachtig samengaat met hedendaagse invalshoeken.”
My Brightest Diamond From the top of the world  
Van "A Thousand Shark's Teeth" (Asthmatic Kitty, 2008), keuze van Herman: “Progressieve damespop: er wordt veel moois gemaakt in deze categorie de laatste tijd. We noemen Joan As Police Woman, Clare & The Reasons, Tovah, uit Nederland Ma Rain en Leine (binnenkort in dit programma) en uit de kringen rond Sufjan Stevens deze Shara Worden. Bijzondere liedjes, die allemaal wel iets eigenzinnigs hebben en prachtig zijn geproduceerd en geïnstrumenteerd. Ook live staat ze haar, euh, mannetje, zoals we zagen tijdens een double bill-concert met genoemde Clare & the Reasons.”
   
Band Titel Item
   
Sigur Ros Ara Batur 2
Keuze van Maurice: “Voor het eerst heeft Sigur Ros een album opgenomen dat niet alleen in hun eigen studio is opgenomen, Samen met producer Flood is de IJslandse band o.a. naar New York getogen, maar ook is een van de hoogtepunten in één live-take opgenomen in de Londense Abbey Road-studio, met een arsenaal aan koorknaapjes en orkest. Er is voor de liefhebbers een zeer mooi gebonden foto-boek uitgebracht bij dit “Med Sud I Eyrum Vid Spilum Endalaust” (IJslands voor: ‘Met een zoem in de oren spelen wij eindeloos door’).
Journey Turn down the world tonight 0
Keuze van Aldwin: “Voor mij is “Revelation” het album van 2008 met een geweldige zanger (Arnel Pineda, een echte Steve Perry-kloon) en typische Journey-nummers.
Frost* Wonderland 0

Keuze van Chris: “Met het tweede album “Experiments In Mass Appeal” slaat de band zoals aangekondigd een andere weg in dat op het debuut “Milliontown” uit 2006. Korter, bondiger, heftiger, rockender maar nog steeds vol met knappe wendingen en dat alles in een adembenemend productioneel jasje.

Herring, Jimmy Only when its light 8
Van "Lifeboat" (Abstract Logix, 2008), keuze van René: “Fraai, melodieus jazzrock-album van gitarist Jimmy Herring, die hiermee debuteerde als solo-artiest, na platen gemaakt te hebben met o.a. Project Z, Widespread Panic en Aquarium Rescue Unit. Opvallend aan dit nummer is het prominente fluitspel van Kofi Burbridge.
Brighteye Brison The harvest - end session  
Van "Believers & Deceivers" (Progress Records 2008), keuze van Herman: “Opnieuw brengen de jonge Zweden een album vol sferen waarin je je heerlijk kunt onderdompelen. Prachtige harmonieuze samenzang, weelderige keyboardsferen (van majestueus (kerk)orgel tot van die "Ripples"-achtige toetsennevels) en men neemt de tijd: dit album bevat vier nummers, waaronder eentje van meer dan een halfuur. Dit is de slotsectie van zo'n epic, dat bestaat uit eindeloze variaties op één themaatje: dan weer close harmony gezongen, dan weer terugkerend in een warme gitaarsolo, und so weiter.”
Marillion Asylum Satellite #  
Keuze van Maurice:  “Een dubbel studio-album: jawel dat is wat Marillion de fans heeft voorgeschoteld. “Happiness Is The Road” is een tweeluik dat aan de ene kant een introvert vloeiend album bevat en aan de andere kant een disc met losse nummers. uitgebreide discussies waren te lezen op het Marillion-internetforum. Aan de ene kant fans die weg liepen mét het album, aan de andere kant fans die weg liepen dóór het album... Het concert dat de band in Zwolle gaf was zeker interessant te noemen. De tijd zal leren of “Happiness...” een briljantje is of een kiezelsteen. Neemt niet weg dat men in maart de band kan bewonderen op het 2de Marillion-weekeinde in Port Zélande, waar naast een complete uitvoering van “Season's End” ook een EPIC-avond en een muzikaal feest rond Steve Hogarths 20-jarige Marillion-jubileum zal plaatsvinden.
Ayreon Beneath the waves  

Keuze van Aldwin: “Begin dit jaar verscheen het 8ste studio-album “01011001” van Ayreon.
Ayreon is een muziekproject van Arjen Anthony Lucassen. Ayreon heeft een stijl die het meeste is afgeleid van heavy metal en progressieve rock, maar combineert diverse muziekgenres, waardoor een totaal nieuw genre ontstaat. Arjen wordt in dit genre als grondlegger gezien. Maar dit was niet de enige Ayreon-release in 2008: onlangs verscheen de verzamelbox “Timeline”, bestaande uit 3 CD's en een DVD, met daarop ook één nieuw nummer.

Tovah Come to me  
Van "Escapologist" (LoLa Longe Label, 2008), keuze van René: “Weer een debuut, dit keer van de Engelse zangeres Tovah, die met o.a. touch-gitarist Markus Reuter (tevens producer), drummer Pat Mastelotto en enkele Isildurs Bane-leden een soort poppy, 'Kate Bush meets King Crimson' maakte.
   
Band Titel Item
   
Sylvan Pane of thruth 2
Keuze van Maurice: “Eén van mijn favoriete platen is “Posthumous Silence” van de uit Hamburg afkomstige band Sylvan. En natuurlijk moest deze plaat ook een keer live op DVD worden vanstgelegd. “Posthumous Silence - The Show” is een zeer smaakvolle DVD geworden en een goede aanvulling op de studioversie.
No- Man All sweet things 0

Van het album “Schoolyard Ghosts”, een keuze van Aldwin en René.
Aan de basis stonden weer Tim Bowness en Steven Wilson, dit keer aangevuld met bijdragen van Bruce Kaphan (American Music Club, Red House Painters), drummers Pat Mastelotto (King Crimson) en Gavin Harrison (Porcupine Tree, King Crimson), saxofonist/fluitist Theo Travis, en het London Session Orchestra met arrangementen door Dave Stewart (Hatfield and the North, Egg, Stewart and Gaskin etc. Bijna alle tracks zijn in sombere stijl, waarbij de zwarte hoes al net zo stemmig is als het album. Steve Wilson heeft intussen ook een solo-album gemaakt dat al verkrijgbaar is via internetkanalen. Het ligt echter pas over twee maanden in de winkels. Ondanks dat het in René's jaarlijstje voorkwam schuiven we dat album op naar de eindlijstjesuitzending van volgend jaar:-)

Van Der Graaf Generator Only in a whisper 0
Van "Trisector"  (Virgin, 2008), keuze van Herman: “Natuurlijk kan in mijn overzicht deze échte comeback-CD van de illustere groep rond Peter Hammill niet ontbreken. Zonder David Jackson, maar met extra veel orgel en fantastisch drumwerk van Hugh Banton resp. Guy Evans.”
Anathema a Natural disaster 8
Kezue van Aldwin: “”Hindsight” is een semi-akoestisch album met vooral heropgenomen Anathema-klassiekers, op zeer ingetogen wijze gebracht.
Kayak Medley  

Keuze van Chris: “In de categorie DVD zijn dit jaar ook een aantal best goede uitgekomen (David Gilmour - “Live In Gdansk” en natuurlijk Le Orme @ NEARfest) maar uiteindelijk vind ik dit misschien wel de meest aangename: de verbazingwekkend mooi samengestelde “The Anniversary Box 1973 – 2008” van Kayak. Binnen deze box zijn eerst 2 CD's samengesteld door de fans (opvallende keuzes die duidelijk de meer symfonische kant laten zien van Kayak) gevolgd door het hele concert van Kayak in Paradiso op 2 CD's, gevolgd door het hele concert op DVD. Met name het concert is meer dan het geld waard. Dit is nou precies hoe een concert moet worden vastgelegd. En ik durf gerust te stellen dat de huidige line-up van Kayak de beste is ooit.”

Letcher, Chris Sketch  
Van "Frieze" (Sheer/2 Feet, 2008), keuze van René: “Door het muziekmagazine Heaven ietwat misleidend vergeleken met Patrick Watson is Letchers debuut een fraai staaltje progressieve singer/songwriterschap. Letcher komt oorspronkelijk uit Zuid Afrika, waar hij in de band Urban Creep zat, terwijl hij verder een naam heeft opgebouwd als filmmuziek-componist, iets wat zeker ook in zijn songs doorsijpelt. Dromerige, soms door violen getoonzette passages wisselen meer intelligente popfragmenten en vreemde, progressief klinkende instrumentale interrupties af.
Big Big Train Perfect symmetry  
Van "The Difference Machine"  (eigen beheer, 2007, maar bij ons pas doorgesijpeld in 2008), keuze van Chris en Herman. Herman: “Net als het album van Thieves' Kitchen is dit vijfde Big Big Train-album extreem gevarieerd en toch een vloeiend geheel. De titel is goed gekozen, want meer veranderingen binnen een compositie dan op dit album zijn nauwelijks voor te stellen. Een orgie aan tempowisselingen en sferen, met plaats voor alle klassieke symfo-geluiden. En toch klinkt het niet als los zand; het is gewoon buitengewoon boeiend. Ook met dank aan gastmusici als Nick D'Virgilio en Dave Meros, ofwel de ritmesectie van Spock's Beard, Marillion-bassist Pete Trawavas, een saxofonist en een strijkje.