Sunday 30 Maart 2008 Show No. 783
Band Titel Item
   
Bonham Wait for you  

Van "The Disregard Of Timekeeping" (CBS/Epic, 1989)
Het debuut van de band rondom drummer Jason Bonham werd lekker bombastisch geproduceerd door Bob Ezrin, die ook nog aan diverse songs meeschreef. De plaat bevat stevige rock, veelal op blues gebaseerd, maar ook fraaie progressieve stukken. Bonham speelde onlangs overigens nog in Foreigner en natuurlijk op de plek van z'n overleden pa in Led Zeppelin.

Dawn Dawn Nieuw
Dawn Rain on the moon Nieuw

Van "Loneliness" (eigen beheer, 2008)
De Zwitserse groep is misschien wel genoemd naar het album van de Duitse band Eloy. In ieder geval is men fan van seventiesprog. Maar in de seventies was de opnametechniek er niet om een plaat zo krachtig helder en transparant te laten klinken. De band heeft een voorkeur voor de gouden combinatie Mellotron/Moog plus vilein klinkende gitaarpartijen. Maar Hammondorgel en rinkelende baspartijen ontbreken niet. De zang is niet echt bijzonder, maar zeker niet slecht. Vroege Landberk is een goede referentie om het geheel wat te duiden.

Moon Safari a Tale of three and three Nieuw
Moon Safari The ghost of flowers past Nieuw

Van “Blumjud” (eigen beheer, 2008)
Met “Blumjud” levert het Zweedse Moon Safari haar tweede plaat af en maakt er direct maar een dubbel album van. Men borduurt stevig voort op de 'positieve symfo' die te horen was op het debuutalbum. Het is overduidelijk dat met een band als The Flower Kings als voorbeeld neemt, maar dan wel zonder het jazzy invloeden. Ook Yes en volgelingen als Starcastle klinken door in de muziek van Moon Safari, hoewel die de vocale mosterd weer meer bij Amerikaanse westcoastmuziek van o.a de Beach Boys hebben weggehaald. Niet bijster origineel, maar wel lekker en zomers. De plaat bevat 100 minuten aan muziek waaronder een 30 minuten durende epic.

Oster, Jeff Violet Nieuw

Van "True" (Resto Records, 2007)
Geproduceerd door Will Ackerman en met medewerking van onder meer Michael Manring en Philip Aaberg. Deze namen kom je vooral tegen in het wereldje van Windham Hill Records en inderdaad zit de trompettist/bugelist met zijn sfeervolle melodieën in de New Music/New Age-scene, alwaar hij al diverse prijzen heeft gewonnen met zijn tweede volwaardige solo-album. Overigens was er op "At Last" (een 4-track mini-album uit 2004)  en "Released" (het debuut uit 2005) ook een rol weggelegd voor de progressieve zangeres Happy Rhodes.

Caamora The bonding/ambush Nieuw

Van "She" (Metal Mind Productions 2008)
Het nieuwste project van Clive Nolan is een heuse rockopera, met een hoofdrol voor de Poolse zangeres Agnieszka Swita. Verder horen we de stemmen van Alan Reed (Pallas) en Christina Booth (Magenta). En Nolan zelf, die natuurlijk ook alles schreef, zich daarbij baserend op het boek van H. Rider Haggard. In de backing band vinden we verder, naast enkele instrumentalisten uit de klassieke wereld, o.a. John Jowitt (IQ) en John West (Threshold). Tegelijk wordt een studio-versie op CD en een live-versie op DVD op de markt gebracht. Er is ook een box met beide versies. In de live-versie is het verhaal enigszins geënsceneerd en acteren de vocalisten ook echt (zij het in beperkte mate). De musici staan niet in een orkestbak, maar gewoon op het podium; de handelingen vinden ertussen plaats. En hoe is het muzikaal? Een beetje Ayreon-achtig, weinig typische Nolan-cliché's, maar eigenlijk is het wel weinig verrassende neoprog.

Echolyn Carpe Diem  

Van “Echolyn” (eigen beheer, 1991)
Eén van de eerste echt klassieke Echolyn nummers afkomstig van het ebuut uit 1991, maar op dit moment alleen maar te krijgen in het otaalpakket “A Little Nonsense Now And Then” (Velveteen, 2002), waarin het complete ebuut is opgenomen in een overigens fantastische klinkende remaster.

   
Band Titel Item
   
Gathering, The Shortest day Live-tip

Van het album “Home” (Noise, 2006)
De nieuwe band van voormalig Gathering-zangeres Anneke van Giersbergen, Agua de Annique, speelt zaterdag aanstaande, 5 april, in De Lantaarn in Hellendoorn. Met haar nieuwe band heeft ze trouwens ondertussen een CD uitgebracht, “Air”, die stilistisch in het verlengde ligt van het latere Gathering-werk.

Arena Special mix of Salamander Live-tip

Van het mini-album “Contagium” (Verglas, 2003)
De oorspronkelijke versie van dit nummer komt van ”Contagion” (2002)
De band van ex-Marillion-drummer Mick Pointer en druk bezet toetsenist/componist Clive Nolan speelt vrijdag 4 april aanstaande in CC de Mortel in Ittervoort. Nolan hoorden we trouwens in het eerste uur nog met zijn project Caamora.

Porcupine Tree Stars die  Nieuw
Porcupine Tree  Lazarus Nieuw

Van “We Lost The Skyline” (Transmission, 2008)
Tijdens de Amerikaanse tournee in oktober 2007 zou de band een zogenaamde in-store show doen. Helaas bleek dat de omstandigheden geen optreden van de volledige band toelieten. dus is er besloten een spontaan akoestisch optreden te doen. Dit laat vaak de unieke en bijzondere kant van de band zien. Zo staat het eerste deel van de showcase in het teken van oud materiaal waaronder publieksfavoriet “Stars Die”. Deze CD is voor een zacht prijsje te bestellen bij de band. Zie daarvoor www.porcupinetree.com

Heaven This time tomorrow Rerelease
Heaven Dawning Rerelease

Van "Brass Rock 1" (CBS/Esoteric Records, 1971/2008)
Een sneu geval, dit Heaven. Na een tweede succesvolle optreden op het Isle Of Wight festival brengt producer Rikki Farr deze Engelse band onder contract bij CBS. In datzelfde jaar (1970) brengt men vervolgens de dubbel-LP “Brass Rock 1” als debuut uit, een plaat die eigenlijk alleen om de meervoudig uitklapbare hoes de status van collectors item verwierf. Onterecht, want dit grote gezelschap bracht veel  stijlvormen ten gehore. Als belangrijkste inspiratiebronnen werden Chicago en Blood Sweat And Tears  genoemd, beiden sterk op blazers gerichte funky jazzrock/pop-formaties, maar de muziek van Heaven was veel breder. Zo kon een vroege progrocker genieten van sterk fluitspel, intrigerende tempowisselingen, strijkarrangementen en veelstemmige partijen. "Brass Rock 2" is nooit verschenen, daarvoor bestond Heaven te kort en was het succes te klein.

Strawbs, The New world  

Afkomstig van het album “Grave New World” (A&M Records, 1972).
Een bijtend nummer over de invloed die voortdurend blootstelling aan geweld had op de kinderen uit Belfast. The Strawbs levert op dit album een geluid af dat klinkt als een symfonische variant op het Jethro Tull in een folky bui. Met fraaie Mellotron-partij! 

Maestoso Through a storm  

Afkomstig van het derde Maestoso album, Grim (Eclectic Discs, 2005)
Maestoso is de band van voormalig Barclay James Harvest-toetsenist Woolly Wolstenholme. Bij zijn oude band liet hij al horen een groot Mellotron-fanaat te zijn en dat is hier niet anders.

ELO Medley-on the third day  

Van het dubbelalbum “Live At The BBC” (Eagle, 1999)
Opnames gemaakt op 22 juni 1976 in de Guildhall in Portsmouth, in Groot Brittannië. De groep was op tournee om het zesde album “New World Record” te promoten, maar middels een 12 minuten lange medley blikt de groep rond Jeff Lynne terug op een drie jaar eerder verschenen album, dat toen het derde ELO-album was en het tweede met Lynne als 'main man' (na het vertrek van Roy Wood). De band laveert tussen Beatlesque pop en progrock.

Sunday 23 Maart 2008 Show No. 782

Band Titel Item
   
Parsons, Alan Project May Be A Price To Pay Remaster
Parsons, Alan Project May Be A Price To Pay Remaster
Van "The Turn Of A Friendly Card" (Arista/Legacy, 1980/Remaster 2008)
de laatste van een worp van drie remasters.
Na een dipje volgden weer twee oersterke APP-platen: deze en "Eye In The Sky". "Turn" bouwt nu 'ns niet voort op de al gebruikte thema's, maar klinkt fris en geïnspireerd. De bonustracks stellen helaas niet zoveel voor: vooral "Nothing Left To Lose", in liefst drie demo-stadia. Leukst is de demo voor het intro van het album: wie kent niet dat statige orkestrale thema, met weer een hoofdrol voor de door Andrew Powell zo geliefde hoorns? In demoversie wordt het gespeeld op kosmisch klinkende synthesizers, waardoor het een heel andere, Schulziaanse lading krijgt. Leuk om 's achter elkaar te horen.
Alan Parsons speelt met z'n nieuwe band in De Boerderij, Zoetermeer, op 6 april. Dit concert is uitverkocht.
IQ Human Nature Nieuw

Van Forever Live,(Giant Electric Pea, 2007/8)
Eindelijk is ‘ie dan op DVD verkrijgbaar, het legendarische concert dat IQ in de Stadhalle in Kleve gaf op 12 juni 1993. De band had net de comebackplaat “Ever” af, en dit concert was de release party. Tevens had de band het idee om een goed visueel document te maken, aangezien het beetje dat er was de band geen recht deed. Naast veel van het nieuwe album kon natuurlijk “The Enemy Smacks” niet ontbreken, maar ook de periode met zanger Paul Menell werd niet vergeten met een nummer als “Human Nature”. Als extra zit er een DVD bij met wat op dezelfde dag geschoten extra materiaal en een aantal bonus live-opnamen, opgenomen in Tilburg nog voordat “Ever” klaar was.

Van Der Graaf Generator Interference Patterns Nieuw
Van Der Graaf Generator Only A Whisper Nieuw
Van "Trisector" (Virgin, 2007)
Daar "Present" eigenlijk meer demo-achig materiaal (gemaakt tijdens de eerste aftastingen voor een reunie) dan afgemaakte nummers bevatte is dit de eerste echte volwaardige studioplaat na de reunie. Wel is er intussen een 'slachtoffer' gevallen, want na de eerste tournee heeft men David Jackson immers te verstaan gegeven dat hij te weinig loyaal was aan het band-idee. Gelukkig wordt die ruimte voornamelijk opgevuld door Hugh Banton's zelfontwikkelde digitale orgel en niet met gitaristische strapatsen van heer Hammill. En laten we Guy Evans niet vergeten: zijn drums zitten prominent in de heldere en transparante mix. Vooral z'n bekkens (in bijv. het intro van "Interference Patterns" klinken prachtig. Zoals die van Rob Kloet bij de Nits. "Trisector" bevat, voor VDGG-begrippen, opvallend bondige songs. Toch zijn het geen opgeleukte Hammill-solo-songs - vaak is een typische Vanderriff in een oneven maatsoort de basis, en die lijken mij te ontstaan uit groepsjams. Dat kan soms behoorlijk neurotisch worden, en dat hóórt ook bij VDGG:-) "Interference Patterns" is zo'n voorbeeld. Dat de band ook zacht kan spelen, maar tegelijk een ontzettend spookachtig-spannende sfeer kan neerzetten bewijst "Only A Whisper". Er staat één meer episch nummer op van dik twaalf minuten, dat álle VDGG-kenmerken uitspeelt - dat houden we nog even onder de pet.
Van Der Graaf Generator speelt 31 maart in De Melkweg, Amsterdam.
Gilmour, David High Hopes  

van “AOL Sessions Exclusive” - bij “Remember That Night” ( Columbia , 2007)
In de VS zat er een bonus-CD-tje bij de “Remember That Night”-DVD met een drietal nummers van de AOL sessie in april 2006. Hiervan “High Hopes”, een van de betere numers van het laatste Pink Floyd-ablum “The Division Bell”.

Kramer Escape Into A Dream Nieuw

Van "Life Cycle" (eigen beheer)
Debuut van Nederlandse groep, geroemd in iO-Pages, wat vele platenzaken, zoals Johan Popeye noopte de CD op voorraad te nemen. Toch mooi dat zo’n positieve recensie werkt. Zelf noemt Kramer de muziek ‘post-symphonic rock’. Ik zou hier toch vooral het stempel ‘neoprog’ op willen drukken. De groep is vooral erg gericht op sfeer en emotie neerzetten. De vergelijking met ‘Brave’ werd al gemaakt, vooral ook omdat ‘Life Cycle’ net als ‘Brave’ een concept-album is. Zanger Marc Besselink maakte muziek op teksten van Emiel Borkus, geen lid van de band. Borkus baseerde zich op een eigen kort verhaal. Muzikaal hoor ik echter eerder raakvlakken met een band als Triangle (aka Square The Circle): door brede dikke keyboardtapijten bijzonder vol klinkende sfeersymfo. We denken dat nog iets meer spelen met dynamiek en een grotere variatie aan keyboard- en gitaarsounds de muziek beter had doen uitkomen. Wellicht dat we binnenkort ‘ns een afspraak met Besselink en z’n mannen kunnen maken. Desniettegenstaande een interessante nieuwe loot aan de Nedersymfoboom.

Blue Nile, The Easter Parade Paas
van het debuutalbum “A Walk Across The Rooftops” (Linn Records, 1984).
Mooie David Sylian-achtige song .
   
Band Titel Item
   
Little King Internal Smut Nieuw
Afkomstig van hun album “Legacy Of Fools” (Unicorn Digital, 2008).
Amerikaans licht progressief power-trio die echter niet in staat is om aansprekende songs te schrijven en met zanger / gitarist / bandleider / componist Ryan Rosoff nou ook niet echt een sterke frontman heeft. Dit instrumentaaltje gaat dan op zich nog wel.
Gizmo Gravity Brings You Down Rerelease
Gizmo Long Gone Song Rerelease

Van de CD "Just Like Master Bates...(We Did It On Our Own)" (Ace Records/Canterbury, 1979/2007)
Gizmo ontstond in een soort interbellum tussen de hoogtijdagen van de symfonische rock en de opkomst van de neoprog. 1978 was de tijd van punk en new wave en geheel in het spoor van dat soort beginnende bands deed Gizmo het met beperkte middelen zoveel mogelijk zelf. Het resultaat was een originele plaat met hoofdrollen voor de viool van Maurice Memmott, de meer bij de New Wave passende synthesizerklanken van Brian Gould (afkomstig uit Seventh Wave) en de overheersende akoestische gitaar van Dave Radford - de enige muzikant die ook op de twee volgende Gizmo-platen te horen zou zijn.

Midnight Rags Blades Of Battenburg Rerelease
Midnight Rags Brain Police Rerelease

Van de CD "The Werewolf Of London" (Ace Records/Pras, 1979/2007)
Ongeveer tegelijkertijd met Gizmo was de jonge zanger/gitarist Paul Roland zeer ongeduldig bezig met zijn eerste LP met zijn band Midnight Rags. Roland was beïnvloed door ondermeer Marc Bolan en Roxy Music, terwijl er net als bij Gizmo geluiden uit zowel de oude symfo als de nieuwe New Wave opdoken. Eén van de bandleden die hierbij een duidelijk stempel op het geheel drukten was Gizmo-toetsenman Brian Gould (terwijl Maurice Memmott nog een kleine gastrol vervulde op viool). De LP werd vlak achter elkaar twee keer uitgebracht, ondermeer op het zelfde label als Gizmo. Opnames van een tweede plaat (met bijdragen van Robyn Hitchcock) verdwenen in het archief en zijn op deze rerelease, door Roland zelf vervaardigd, toegevoegd. Roland zou zich in de jaren daarna ontwikkelen tot een gotisch/barok rockartiest, die Xymponia in 1997 zelfs één van zijn CD's (Gargoyles) als promo toestuurde.

Marillion Easter (live) Paas
Van de 2-DVD “From Stoke Row To Ipanema” (EMI, 1990)
We gaan terug naar 24 april 1990 en het grappige bij het kijken van deze DVD is de constatering dat mensen door de loop der jaren flink kunnen veranderen qua uiterlijk.
Bethell, Craig December Nieuw
Bethell, Craig Post Modern Times Nieuw

Van de CD "A Day Full Of You A Night Tired Of Me" (Infraction Records/CDBaby, 2007)
Craig Bethell verwierf enige bekendheid als één van de zangers/componisten voor het progressieve trip hop-project Locust van Mark Van Hoen, zoals ondermeer te horen op Morning Light uit 1997. Bethell en Van Hoen werkten vanaf dat jaar regelmatig aan nieuw materiaal en dat is nu verzameld op deze CD. Bethells melangolieke stem heeft die pracht van jaren 60 liedjes, de synthesizers van Van Hoen leggen daar een duistere synthi-pop-achtige sfeer van begin jaren 80 overheen en de hedendaagse productie maken het geheel af.

Kino Losters Day Parade  

Afkomstig van de bonus-dvd die bij de special edition zat van het enige album, “Picture”, van de Britse formatie zat (InsideOut, 2005).
Deze 4-track-DVD is een bijzondere document omdat het een optreden vastlegt, opgenomen voor Rockpalast nog voor dat het album was verschenen EN met op drums Steve Hughes (Big Big Train) die inviel voor de niet beschikbare Chris Maitland. Jammer genoeg is het bij één album gebleven van deze formatie, maar heeft toetsenist John Beck uiteindelijk wel John Mitchell uitgenodigd om de plek van Francis Dunnery bij It Bites in te nemen. En deze band
staat op 18 juli in het voorprogramma van Circa (met ex-Yes leden) in Zoetermeer.

Sunday 16 Maart 2008 Show No. 781

Band Titel Item
   
Palmer, Del Do you dance? Nieuw

Van "Leap Of Faith" (Eigen Beheer, 2007) 
Solo-debuut van de ex(-bassist) van Kate Bush. Als je bedenkt op wat voor uitgebalanceerde, hoogwaardig geproduceerde platen hij heeft gespeeld, is zijn eigen werk uiterst sober qua arrangementen, sound en composities. Hij bespeelt nagenoeg alles zelf, op een enkele gitaarsolo na. Geen hoogwaardig product, maar een sympatiek, persoonlijk statement. De CD is overigens in eerste instantie in een zeer gelimiteerde oplage van 500 kopieën uitgebracht.

Paatos Hypnotique Nieuw
Paatos Absinth minded Nieuw

Van “Sensors” (ArcAngelo Japan, 2008)
De live-plaat “Sensors” is vorig jaar door de band zelf op vinyl uitgebracht en nu in Japan eindelijk op CD verkrijgbaar, met 2 bonus tracks. “Sensors” is een registratie van de tour die de band in 2006 ondernam en is o.a opgenomen in Zoetermeer, Karlsruhe en Parijs. Het laat een zeer gedreven band horen (ondanks de matige opkomst bij veel concerten). Drummer Huxflux is een van de drijvende krachten, hoewel de rest van de band niet achter blijft en het gitaarspel van Peter Nylander ook heerlijk is.

Signs of One Confusion Nieuw
Signs of One Wise man Nieuw

Van het nieuwe album “Innerlands” (Unicorn Digital, 2007)
Signs Of One is een Canadese band, opgericht in 1997. Dit is de 3de release van de band: na twee eigen beheer-platen is dit de eerste CD voor Unicorn Digital. Het ruim 71 minuten durende album bevat veel afwisseling: romantisch, bombastisch, hardrockig, funkig, symfonisch - al deze stromingen passeren de revue. Wij kozen natuurlijk voor de meest symfonische nummers...

Vai, Steve For the love of God Nieuw
Van "Guitar Legends In Sevilla - Live At Expo" (Expo, 2008)
Tijdens de Expo '92 vond een festival plaats rond de rockgitaar, met een rock-avond en een hardrock-avond. Dit werd indertijd in vele landen op TV vertoond. Het is nu eindelijk op DVD verschenen, hoewel we ons afvragen hoe officieel deze release is. Een menu ontbreekt bijvoorbeeld en de beeldkwaliteit is a la de TV-uitzending van toen. Hij is wél via alle officiele kanalen verkrijgbaar. In het rockgedeelte zit als uitsmijter Roger Waters (met o.a. Snowy White in de band). Bij het hardrockdeel was Brian May de host en die vroeg o.a. Joe Satriani, Joe Walsh en Steve Vai.
Madrigal Living on the edge  

Afkomstig van het tweede Madrigal-album “On My Hands...” (InEarVisions, 1996).
Wat zou er van deze band en muzikanten zijn geworden? De Amerikaanse groep speelde enigszins door Gentle Giant beïnvloede, vrij complexe, doch pakkende prog.

Pasqua, Alan & Holdsworth, Alan Proto-cosmos  

Van “Live At Yoshi's” (Altitude Digital Productions, 2007)
Toetsenist Pasqua en gitarist Holdsworth kennen elkaar uit Tony Williams' New Lifetime, midden jaren '70. Twee jaar geleden gingen ze na jaren weer met elkaar op tournee, met bassist Jimmy Haslip en drummer Chad Wackerman. Het kwartet was o.a. In De Lantaarn in Hellendoorn te zien. De DVD daarvan was eerst alleen via zeer dure en lastige importkanalen verkrijgbaar. Deze maand wordt hij ook gewoon in Nederland uitgebracht. Overigens: op 15 april speelt Holdsworth, opnieuw met drummer Wackerman en daarnaast met bassist Jimmy Johnson, in P60 in Amstelveen.

Black Bonzo Sirens  

Van “Lady Of The Light” (Argus, 2005)
De eerste plaat van deze uit Zweden afkomstige band. Hier is het classic rock geluid iets meer aanwezig dan op later werk. Vooral Uriah Heep en Queen zijn de hoorbare voorbeelden op de wat rockier nummers. Voor de progliefhebbers is er echter ook veel te genieten - zo ook op dit nummer met heerlijk Mellotron-spel. Dit is overigens de alternate take die op de Japanse versie is te vinden en die een stuk ingetogener is ingespeeld. De sound is erg seventies en doet ook denken aan een band als Spring. Men is nu druk bezig met een derde plaat die nog dit jaar moet uitkomen.

   
Band Titel Item
   
Pendragon Back in the spotlight Live-tip

Van het album “Live In Krakow” (Toff, 1997). Studioversie van het nummer  staat op “The World” (Toff, 1991)
En jawel: Pendragon is weer terug in the spotlight. Nick Barrett geeft een muzikale bijdrage aan het 25 jarig jubileum van het Marillion-album “Script Of A Jester's Tear” op o.a. 17 april in De Boerderij in Zoetermeer. Daarnaast is er nu ook een eigen Pendragon-concert gepland in diezelfde Boerderij, op de 4de oktober. Het duurt nog even, maar je kunt het alvast in je agenda schrijven.

Kansas Look at the time Live-tip

Van Kansas '  laatste studio-album “Somewhere To Elsewhere” (SPV, 2000)
Kansas gaat op het Arrow Rock Festival in herhaling. Immers: zo'n 3 jaar geleden speelde de band ook al op dit festival, dat toen nog in  Lichtenvoorde werd gehouden. Toen met o.a. Styx, nu op de nieuwe lokatie in Nijmegen samen met o.a. Reo Speedwagon, op 15 juni in het Goffertpark.

Goede Doel, Het Tolerantie Live-tip
Van "Tempo Doeloe" (Red Bullet, 1983)
De comeback-cd van Het Goede Doel is gratis te downloaden. Dat heeft de band donderdag laten weten. Het album "Gekkenwerk" is vanaf volgende maand verkrijgbaar op internet. De liedjes zijn net als vroeger geschreven door de bandleden Henk Westbroek en Henk Temming. Aan het album worden acties gekoppeld die ook daadwerkelijk een 'goed doel' steunen. De opbrengsten van de acties steken de mannen in een groot project van de stichting Viafrica, die het gebruik van ICT in Afrika bevordert. Het album wordt ook online aangeboden door een IT-detacheerdersbedrijf. (bron:
www.vafrica.org). Op het internet word druk gediscussieerd welke band er op het podium zal staan, straks op 4 april in Rijssen. Eerst ging het gerucht dat het gewoon Henk Westbroek & Consorten plus Henk Temming zou zijn. Nu zijn er weer mensen die hebben opgevangen dat ook andere oud-leden als gitarist Sander van Herk en bassist Stefan Wienjus betrokken zijn bij de reunie. Dat lijkt ook logischer. Zeker een Goede Doel zonder Van Herk zou absurd zijn. In dit nummer laat hij z'n  herkenbaar zoemende sound nog 's duidelijk horen. Overigens is dit het enige HGD-nummer met een tekst van een extern iemand: Jan Burggraaf. En het gekke is: het is een typische Westbroek-tekst, want een continue opsomming.
Watson, Patrick Fall Live-tip

Van "Just An Ordinary Day" (Intrigue Music, 2003) 
Het debuut van de Canadese singer/songwriter Patrick Watson is nog mysterieuzer als zijn alom bejubelde “Close To Paradise”. Te oordelen naar de concertrecensies en -registraties van vorig jaar zullen de optredens van de naar hem genoemde band in o.a. Utrecht (22 maart) beduidend organischer zijn, waarbij de musici graag weirde geluiden produceren.

Kayak Boezem Live-tip
Van "Zing Je Moers Taal" (boekenweekgeschenk 1976). Ik draai 't stiekum van "Greatest Hits" (Universal, 2001) Het is nu boekenweek. Mooi moment om terug te blikken op de boekenweek van 32 jaar geleden, toen het boekenweekgeschenk een LP was, met teksten van Nederlandse dichters en schrijvers, op muziek gezet door toen populaire bands, waaronder de nodige symfonische rockbands. Kayak 'doet' hier Harry Mulisch. Kayak doet op 25 april in Theater Odeon De Spiegel in Zwolle een bijzonder concert met de Koninklijke Orkestvereniging Thomas A. Kempis. Het orkest en Kayak spelen een aantal speciaal voor deze avond gearrangeerde nummers. Daarnaast speelt het orkest zonder Kayak bewerkingen van rock classics van o.a. The Who en Queen. Zie verder de site van Odeon De Spiegel.
Parsons, Project Alan Rumour goin' round Rerelease
Van "Stereotomy" (1985 Arista / 2008 Legacy/Sony-BMG)
Dit één na laatste APP-album was het eerste dat volledig digitaal werd opgenomen. Deze manier van opnemen zorgde er ook voor dat er minder restmateriaal overschoot: wat niet gebruikt werd, werd eenvoudiger gewist. Vandaar dat het voor de heren lastiger was bonusnummers voor de remaster te vinden. Toch is er zowaar een niet-gebruikt nummer. Woolfson neuriet wat, want teksten waren er nog niet. De rest van de track is gewoon helemaal af, met vooral heerlijk gitaarwerk van Ian Bairnson. Het album zelf is bepaald niet 's Projects beste. Ook productioneel valt er wat aan op te merken: de drumsound is helemaal knallend des eighties, maar klinken nu gedateerd, zelfs in de prachtige, door Gary Brooker gezongen ballad "Limelight".
Solution Theme  Aktueel
Solution Concentration/Theme Aktueel

Van "Divergence" (Harvest, 1972) 
Onderstaand berichtje werd onlangs door Solution verspreid:

  1. Door een overeenkomst met een grote distributeur (Bertus) zal de Solution-DVD met het reünie-concert van vorig jaar binnenkort in alle platenzaken te koop zijn. Het was eerst een kleine eigen beheer-uitgave.
  2. De Amerikaanse R&B-zangeres Erykah Badu heeft een sample van de Solution-song 'Theme' (van het album “Divergence”) gebruikt in de single van  haar nieuwe CD “New Amerykah” Op het nummer 'Soldier' 'zijn de mooie tonen van de dwarsfuit van Tom Barlage te horen.

Vandaar de keuze voor de bron van deze sample, het zeer korte “Theme”  plus het nummer waar het thema in verwerkt is (“Concentration”).

Sunday 9 Maart 2008 Show No. 780

Band Titel Item
   
XTC Ball and chain  

Van "English Settlement" (Virgin/Toshiba, 1982/2000) 
Progressieve New Wave, met Dave Gregory (gitarist/toetsenman) die op de Mini-Korg klinkt als Tony Banks in die periode, wat wellicht met producer Hugh Padgham te maken had.

RPWL Masters Of War Nieuw
RPWL Choose What You Want To Look At Nieuw

van “The RPWL Experience” (Inside Out, 2008) 
De band probeert op deze plaat een meer gevarieerde sound neer te zetten met compactere rocknummers, maar toch ook klassieke RPWL, lees Pink Floyd-geïnspireerd. Zo klinkt Bob Dylans “Masters Of War” hier als een symfo-klassieker. Het uitstapje van gitarist Kalle met Blind Ego heeft wel zijn sporen na gelaten. Maar waar een band als Sylvan moeiteloos de stap tussen verschillende stijlen kan overbruggen lukt RPWL dat niet helemaal: “RPWL Experience” haalt dan ook niet het niveau van zijn hun voorgangers. Toch blijft het een degelijke plaat.

Baxter, Tom Icarus Wings Nieuw
Baxter, Tom Half A Man Nieuw

Van "Skybound" (Charisma/Sylvan Records, 2007) 
Na “Feather And Stone” uit 2004 is “Skybound” de tweede CD van deze Engelse singer/songwriter, dat zowel op zijn eigen label uitkomt als door het heropgerichte Charisma-label gepresenteerd wordt. En charisma heeft Baxter zeker! Mooi gearrangeerde liedjes met hoofdrollen voor zijn sterke akoestische gitaarspel, aparte stem die zowel rust als heftige emotie uitstraalt en fraaie strijkersbijdragen. Het wat zoete “Better” wordt al regelmatig op Radio 2 gedraaid. Maar de luisteraar die slechts introverte liedjes verwacht, zal halverwege het album verrast worden door sterke progressieve rockinjecties. Half A Man is soms zeer bombastisch, terwijl het mede door de bijna vergeten Judie Tzuke (!) geschreven “Icarus Wings” een heftige vioolsolo heeft. Tzuke schreef overigens ook mee aan het titelnummer.

Hattler Intro Mine Nieuw
Hattler Sunny Jay Nieuw

Van "Live Cuts" (School Records, 2007) 
Helmut Hattler werd bekend als de prominent aanwezige bassist van de Duitse jazzrockband Kraan. De laatste jaren is hij ook op andere muziekgebieden actief, zoals deze live-dubbelaar laat horen. Een fragment uit een recensie: De band speelt een soort progressieve dance, waarin de moddervette basgeluiden voor funky accenten zorgen. Vergelijkingen met bijvoorbeeld Portishead, Dido, Massive Attack en Archive  zijn relevant, omdat er constant een broeierige onderlaag aanwezig is van elektrische piano, sfeervolle synthesizers en allerhande samples, terwijl de melodieuze, Miles Davis-achtige gedempte trompetsolo’s atmosferische, jazzy accenten toevoegen.

Genesis Fading Lights  

Afkomstig van “We Can't Dance” (Virgin, 1992). 
Typisch Tony Banks-nummer met wellicht zijn langste solo ooit op een Genesis-album (concurrerend met het tweede deel van “Cinema Show” van “Selling England By The Pound”).

   
Band Titel Item
   
Healey, Band The Jeff Communication Breakdown In mem.

Van het album “Cover To Cover” (Arista, 1995) 
Norman Jeffrey (ofwel Jeff) Healey was een Canadese blues- en jazzgitarist. De blinde muzikant kreeg met zijn Jeff Healey Band aan het einde van de jaren tachtig internationale faam met het debuutalbum “See The Light”. Healey werd op éénjarige leeftijd blind door een tumor in het oog. Zijn ogen moesten geamputeerd worden. Dit weerhield hem er niet van om gitaar te leren spelen. Hij viel daarbij op door een unieke speelstijl: hij speelde meestal zittend op een stoel met zijn gitaar plat op de schoot. Kanker achtervolgde hem zijn hele leven. Diverse malen moesten er tumors bij hem worden verwijderd. Op 2 maart 2008 bezweek hij, op 41-jarige leeftijd. Hij heeft net het verschijnen van zijn nieuwe plaat, afgelopen vrijdag, niet mee mogen maken: “Mess Of Blues”. “Communication Breakdown” is natuurlijk een cover van Led Zeppelin: het origineel is te vinden op het eerste Led Zeppelin-album uit 1969.

Adam, Arthur Brief Encounter With Life Nieuw
Van "In A Cabin With" (eigen beheer)
Vorige week besprak Gijsbert Kamer deze plaat, die niet in de bestanden van groothandels te vinden bleek, in De Volkskrant. De, naar later bleek, geboren en getogen Enschedeër werd vergeleken met Damien Rice en Jeff Buckley. "Een plaat die je niet loslaat", schreef Gijsbert  De plaat is veelal zeer intiem en kaal gearrangeerd. Z'n stem lijkt behoorlijk op die van Jeff Buckley en als hij electrische gitaar speelt (wat hij meestal doet) klinkt hij als Jeff op "Live At Sin-E". Op dit nummer speelt hij akoestisch en wordt hij bijgestaan door een warme strijkersgroep. Dit arrangement doet inderdaad ietwat denken aan het gebodene op Damien Rice's "O". Met Gijsbert concluderen we dat we hier nog veel van kunnen verwachten, mits hij z'n grote voorbeelden wat meer loslaat.
Wrong Project, The Sheepwrecked Nieuw
Van "Stories From The Shed" (Moonjune, 2008)
Belgische groep die moderne jazz maakt, waarbij akoestische instrumenten als trompet en sax worden vermengd met el. gitaar, gitaarsynth en allerhande electronica. Regelmatig neigt de groep naar het neurotische van speedy jazzrockgroepen als Dr. Nerve, ook wordt er wel 'ns behoorlijk stevig gerockt met twangende gitaar. Soms raakt men de lyriek van cooljazz (maar dan een moderne electronisch verrijkte variant ervan), soms neigt men naar postrock en nu-jazz. "Sheepwrecked" ligt stilistisch in de buurt van het laatste electrische project van Eric Vloeimans (maar dan met gitaar en electronica in de plaats van Fender Rhodes).
Parsons Project, Alan Voyager/What Goes Up/The Eagle Will Rise Again (instrum. Version) Rerelease
Parsons Project, Alan Can't take it with you Rerelease
Van "Pyramid" (Arista 1978 / Legacy 2008)
Deze week is eindelijk een nieuwe worp Alan Parsons Project-remasters op de markt gekomen: "Pyramid" uit 1978, "The Turn Of A Friendly Card" uit 1979 en "Stereotomy" uit 1985. Op "Pyramid" begon de APP-formule ietwat sleetse plekken te vertonen, want veel nummers zijn wel heel nauwgezet doordrukken van werk van "Tales" of "I Robot". Wel is de toon vaak iets luchtiger, zoals in het pakkende "Can't Take It With You". Ook nu zijn er bonustrack en ook nu is er een medley, ditmaal samengesteld uit instrumentale versies. Veel van de andere bonustracks zijn wel erg vroege demo's, vol probeerseltjes die je echt niet vaak wilt herluisteren. Maar de CD klinkt natuurlijk beter en het boekje staat vol feitjes, foto's en andere interessantigheden.
Hiromi's Sonic Bloom Time flies  

Afkomstig van haar album “Time Control” (Telarc, 2007). 
De toetseniste meldt op haar eigen site dat ze dit jaar naar het festival The Hague Jazz komt, dat plaatsvindt op 23 en 24 mei 2008. Saillant detail: de site van het festival meldt dat het programma pas op 12 maart word bekend gemaakt, dus we hebben een primeur ;-)

Pink Floyd Remember A Day  
Afkomstig van “A Saucerful Of Secrets” (EMI, 1968).
Norman Smith, is maandag 3 maart jl. op 85-jarige leeftijd overleden. Smith was als geluidstechnicus betrokken bij de eerste platen van The Beatles. In 1966 schopte Smith het tot producer en contracteerde Pink Floyd. Voor deze band produceerde hij de albums “Piper At The Gates Of Dawn”, “A Saucerful Of Secrets” en “Ummagumma”. Leuk detail omtrent “Remember A Day”, wat wij op Wikipedia vonden: tijdens de opnamen  raakte Nick Mason geïrriteerd omdat het hem niet lukte te spelen wat hij in z'n hoofd had. Norman Smith voelde aan wat Mason wilde en Smith speelde de partij daarop maar zelf in...
Satellite Don't Walk Away In Silence  

Van het onlangs verschenen derde studioalbum “Into The Night” (Metal Mind Records, 2008)
Mooie afsluiter van het programma met prachtig gitaarwerk op een muur van keyboards, van de Poolse band, die als geen ander traditionele symfo vormgeeft.

Sunday 2 Maart 2008 Show No. 779

Band Titel Item
   
Toto King of the world Nieuw

Van de DVD "Falling In Between Live" (Eagle, 2008) 
Nadat Frontiers het bijbehorende studioalbum heeft mogen uitbrengen, mag opper-DVD-boer een concert uit de tournee uitbrengen, overigens drie maanden na de gelijknamige live-dubbelaar met exact dezelfde tracklisting (ook Eagle). Dit nummer van "Falling In Between" is kleurrijk door de afwisseling tussen diverse leadzangers. Dit is sowieso iets wat Toto in deze bezetting, met Greg Phillinganes en de extra, ook zingende, gitarist Tony Spinner heeft geperfectioneerd.

Airey, Don Ripples in the fabric of time Nieuw
Airey, Don Lost in the end of time Nieuw

Van "A Light In The Sky" (Mascot Records, 2008) 
Door de combinatie van hardrock met prog doet dit album wel 's denken aan het album "Coming Through" van Ryo Okymoto, met dat verschil dat het jazzy element van die plaat dient ingewisseld voor wat blues. En dat Airey een beroep doet op muzikanten van een wat lager garnituur. De plaat bevat instrumentale en vocale nummers, maar de meeste vocale nummers hebben een vrij standaard hardrockstramien - de prog zit 'm in de bij vlagen kosmische instrumentals.

Moongarden It's you Nieuw
Moongarden That child Nieuw

Van “Songs From The Lighthouse” (Gallileo / Progrock Records, 2008) 
Het vijfde album van Moongarden is wederom een conceptplaat, waarbij de band voortborduurt op de vorige platen. Er staan een groot aantal zeer sterke stukken op met zwaar keyboard werk en mooi gitaarspel, maar een aantal stukken zijn (net als de plaat) misschien net iets te lang. De hypnotische, soms postrock-achtige stukken bouwen echter wel vaak naar een kippenvelverwekkende gitaarsolo, wat veel goed maakt. Op “That Child” doet Andy Tillison mee als gastvocalist in een duet met nieuwe zanger Simone Baldini Tosi, die een zeer aangename stem heeft. Tosi is trouwens niet helemaal nieuw, want hij zong ook op de eerste Moongarden-plaat. “That Child” heeft veel weg van The Tangent, Tillisons eigen band (iets verderop te horen in deze uitzending)

Days Between Stations Requiem for the living Nieuw

Van "Days Between Stations" (Bright Orange Records/CDBaby, 2007) 
In iO Pages 78 schrijft Martinka van Noorloos over de muziek van dit duo uit Los Angeles: “Veel toetsenwerk, veel gitaarsoli en een heerlijk mengsel van symfo (Pink Floyd, Genesis), Ambient (Tangerine Dream, Brian Eno) en postrock (Godspeed You Black Emperor). Daarnaast kent de band invloeden uit de jazzrock, de klassieke muziek en de wereldmuziek. Gitarist Sepand Samzadeh zei in een reactie dat hij tot voor kort nog nooit naar Pink Floyd had geluisterd, maar de gitaarsolo's hebben vaak  die lome, Gilmour-achtige slependheid. Toch is dit tweetal dat gezelschap kreeg van 9 gastmusici eerder omschrijven als Porcupine Tree in een Floyd-mood tijdens een postrockperiode.”

Tangent, The Lost in London 25 years later Nieuw

Van "Not As Good As The Book" (Inside Out, 2008)
Enkele weken geleden draaiden we al het sublieme titelnummer van deze dubbelaar, waarin nieuwe Tangent-gitarist Jakko op z'n meest Holdsworthiaans klinkt. Maar ook hier, in dit vervolg op een nummer van voorganger "A Place In The Queue" heeft hij een duidelijke feature. Theo Travis klinkt trouwens ook rauwer, meer David Jackson-achtig dan op eerdere Tangent-platen. CD2 bestaat uit twee lange epics. Die komen later misschien nog wel aan bod. Het gekozen nummer begint trouwens nostalgisch Canterbury-achtig, met Travis op fluit, en heeft een lange prachtig gespeeld instrumentaal jazzrock-intermezzo.

   
Band Titel Item
   
Journey Ask the lonely Live-tip

Van de soundtrack "Two Of A Kind" (Universal, 1983), 
een film met John Travolta en Olivia Newton-John.
En behalve dat Journey op het Arrow festival, 15 juni in het Goffert Park in Nijmegen, zal spelen met de nieuwe zanger Arnel Pineda, speelt Journey's vorige zanger Jeff Scot Soto op donderdag 6 maart  in de Boerderij in Zoetermeer.  samen met het Brazilaanse Tempestt. Van Journey met nieuwe zanger is al het nummer “Faithfully” op YouTube te beluisteren, opgenomen in Chili, 21 februari jl

Clannad Battles Live-tip
Clannad Thios fa'n chosta Live-tip

Van het album “Magical Ring” (RCA, 1983)
Moya Brennan, vroeger bekend als Máire Brennan is een Ierse zangeres, die we natuurlijk allemaal kennen van Clannad . Brennan gaf haar eerste soloalbum “Maire” uit in 1992.  In 2002 veranderde Máire haar naam in Moya Brennan (een spelling die dichter bij de fonetische uitspraak van haar naam in Gaelic ligt). Onder haar nieuwe naam verschenen in 2005 “Two Horizons” en in 2006 “Signature”. Moya is de oudste zus van zangeres Enya, ook ooit kort lid van Clannad. Op het album Magical ring word afwisseld Gaelic en Engels gezongen, zoals op de meeste Clannad albums. Brennan speelt oa in Muziekcentrum Enschede, op 10 april.

Heart Sing child Nieuw
Heart Goodbye blue sky Nieuw

Van de DVD “Dreamboat Annie – Live” (Shout, 2008)
Opgenomen in 2007 in Los Angeles waar de band het complete debuutalbum “Dreamboat Annie” uit 1976 speelde, met strijkorkest. Dus naast klassiekers als “Magic Man” en “Crazy On You” ook een groot aantal onbekendere stukken als “Soul Of The Sea” waar de prog-invloeden duidelijk naar voren komen. Dit geldt ook voor de toegiften: een paar covers afkomstig van Ann Wilsons recente solo-album “Hope & Glory”, waaronder een mooie bewerking van Pink Floyds “Goodbye Blue Sky”.

Leonard-Morgan, Paul Elektra Nieuw
Leonard-Morgan, Paul All for you Nieuw

Van "Filmtales" (EMI/CDBaby, 2007)
Op zijn site raadt filmcomponist, liedjesschrijver en arrangeur Craig Armstrong deze CD van zijn collega Leonard-Morgan van harte aan. Dat is na beluistering niet zo vreemd, want net als Armstrong heeft ook deze Schot een werkstuk afgeleverd waarop symfonische filmsoundtrack-achtige tracks en weelderig georkestreerde songs verzameld zijn. En dat de stijl van beide mannen veel overeenkomsten vertonen is nog minder vreemd. Hij werkt regelmatig met hem samen aan arrangementen en orchestraties. Verder heeft hij al talloze scores op zijn naam staan (Britse drama's, epische Natural History-documentaires en sportprogramma's. Tenslotte werkt hij veel in de popmuziek als producer en arrangeur voor o.a. Isobel Campbell en Mark Lanagan, Belle & Sebastian, Simple Minds en Snow Patrol, terwijl hij ook in de reclamewereld actief is.

Paatos Sensor  

Van “Timeloss” (Stockholm Records, 2002)
Het was een tijdje stil rond deze band maar onlangs is er een live-album genaamd “Sensors” verschenen, voorlopig op vinyl bij de band te betrekken en op CD in Japan. Dit nummer is echter afkomstig van het uitstekende debuutalbum “Timeloss” uit 2002.

Flaming Lips, The Do you realize??  
van: "Yoshimi vs. The Pink Robots" (Warner Brothers, 2002)
Hoe verpak je de boodschap dat eigenlijk iedereen dood gaat in liedje zonder dat het een grote depressieve janboel word. Laat dat maar aan de Flaming Lips over :-) In mei verschijnt de lang aangekondigde film "Christmas On Mars", gemaakt door The Flaming Lips.
Fruupp Gormenghast  
Van “Modern Masquerades” (Earmark, 1975)
Echt veel Ierse 70’s-prog is er volgens ons niet en de enige band die we zo kunnen noemen is Fruupp. Hun laatste album Modern Masquerades is opgenomen onder productionele leiding van ex-King Crimson-saxofonist en  -toetsenist Ian McDonald.