Sunday 27 September 2009 Show No. 858

Airbag: Feeling Less 
Van "Identity" (Karisma Records, 2009)
Hoewel het materiaal op het debuut van het Noorse Airbag misschien niet overdreven origineel klinkt, heeft het wel een verslavende werking. Daarnaast zie je meer mensen die eerst sceptisch tegenover het op Porcupine Tree en Pink Floyd leunende materiaal stonden overstag gaan, zoals hoofdredacteur van iO Pa ges Freek Wolff. Daarom nog weer een stuk van deze kanshebber voor menig top 10 en wel het nagenoeg enige up tempo nummer van de CD.

Nieuw

Knight Area realm     -Ethereal
-Two of a kind
-Momentum

Van :Realm of Shadows verschenen bij Lagers Edge
3e album van de nedelandse formatie Knight area , de muziek van Knight Area is te vergelijken met muziek van Arena en Marillion. Mooie mix van toetsen gitaar en een goede zanger. Afgelopen zaterdag was de release party van het nieuwe album van de band in Alphen aan de Rijn. En nu dus al in ons bezit , zodadelijk 3 nummer van het album . Xymfonische rock van eigen bodem met een duidelijke knipoog naar de engelse band arena.

NIEUW

Genesis:    - The Cinema Show
- Anyway 
- Chamber Of 32 Doors

Van "Genesis 1973-2007 Live" (Virgin, 2009)
Hoewel de nieuwe boxset van Genesis in eerste instantie nogal teleurstellend oogt, met name door het ontbreken van de wel bij de andere sets aanwezige SACD's van alle platen en het zelfs compleet ontbreken van surroundversies van Three Sides Live en The Way We Walk, valt er genoeg te beleven. Vooral de 5.1 mix van Seconds Out is om te smullen. Wij richten ons op het extra materiaal van de box. Eerst een snelle versie van The Cinema Show, dat afkomstig is van het complete concert Live At The Rainbow 1973 (althans compleet op DVD-A, de CD doet het met twee nummers minder). Volgens Tony Banks ging de band, als ze zich op hun gemak voelden, steeds sneller spelen, wat voor hem tijdens dit nummer, waarin hij normaal al supersnel moest spelen, helemaal een tour-de-force veroorzaakte. De andere bonus-tracks zijn te vinden op Genesis Live. Hoewel van dat optreden ook een opname van Supper's Ready bestaat, vond men dat de versie van de Rainbow van dit epos beter was. Daarom koos men ervoor om 5 tracks toe te voegen van een vroege show van The Lamb uit 1974 en het is aardig om te horen dat men hier juist veel langzamer speelde. Bijna soulvol.

NIEUW

Susanna And The Magical Orchestra: Subdivisions
Van "3" (Rune Grammofon, 2009)
De Noorse zangeres Susanna Karolina Wallumrød brengt zowel platen uit onder haar voornaam als onder Susanna And The Magical Orchestra. Opvallend daarbij is dat ze op haar laatste solo-album (Flower Of Evil) het concept van haar groepsplaten heeft overgenomen door veel vervreemdende covers van zeer uiteenlopende bands en musici op te nemen, terwijl er op "3" juist voornamelijk eigen nummers en composities van toetsenman Morten Qvenild staan. Uitzonderingen hierop zijn Another Day van Roy Harper en Subdivisions van Rush.

JAZZROCK

Boyle, Gary - Hayabusa
- Electric Glide

Van "Electric Glide" (Gull Records, 1978 / Air Mail Recordings, 2005)
Een paar maanden geleden draaiden we al wat van het solodebuut The Dancer uit 1977 van Isotope-gitarist Gary Boyle, nu wat aandacht voor opvolger Electric Glide. Hoewel de line-up met onder andere John Giblin en Simon Phillips om van te smullen is, heeft de tijdgeest ook een beetje toegeslagen. Dat wil zeggen dat Boyle zijn jazzrock afwisselt met ietwat funky fusion. De twee gekozen nummers geven een mooi beeld van deze wisselwerking. Verder heeft dit afwisselende schijfje nog ruimte voor het nodige akoestische spel, terwijl Gary Moore een rauwe bijdrage heeft in het langste stuk van de CD, Gaz. Net als The Dancer kreeg Electric Glide in 2005 een mooi opgepoetste 24 bit remaster in Japan.

Live-tip

Nina Hagen - Tv Glotzer (white punks on dope)
Atak verwelkomt vanavond niemand minder dan Nina Hagen!
De Duitse zangeres Nina Hagen werd geboren in 1955 in Oost-Berlijn. Zij groeide op in een cultureel gezin, want haar vader was schrijver en haar moeder een actrice. Zij volgde een zangopleiding in klassieke en populaire zang, dans en piano. Hierna bouwde zij een succesvolle carrière als zangeres op in de DDR.
In 1976 vestigde zij zich met haar moeder, die bevriend was met de protestzanger Biermann, in West-Duitsland. In 1977 richtte Nina Hagen een naar haar genoemde punkgroep op. Het eerste album van de Nina Hagen Band (1978) werd zowel in Duitsland als Nederland goed verkocht. Nina Hagen bracht veel tijd in Nederland door. Ze verscheen in 1979 in de film "Cha cha" van Herman Brood. Terug in Duitsland nam Nina Hagen met een nieuwe begeleidingsband het album "Unbehagen" op. Deze plaat was vooral in Duitsland zeer succesvol. De afgelopen jaren werkte Nina samen met onder andere het Duitse Oomph! en coverde ze samen met Apocalyptica de Rammstein-ballad "Seemann." In 2006 zat ze in de jury bij de Duitse versie van het televisieprogramma Popstars. Dit unieke concert vindt plaats in het kader van het Festival GrensWerk:
GrensWerk is een grensoverschrijdend festival waarin de disciplines muziek, muziektheater, opera, architectuur en beeldende kunst elkaar ontmoeten. Tussen 25 september en 11 oktober is iedereen die de spannende grenzen van de kunsten wil opzoeken óf zelfs overschrijden meer dan welkom in Enschede.
GrensWerk is een jaarlijks terugkerend festival met twee vaste thema's en een elk jaar wisselend derde thema. De vaste thema's zijn 'Gesamtkunstwerk' (de cross-over tussen diverse kunstvormen) en 'Stad als Decor'. Dit jaar is het wisselende thema 'gastland Duitsland', aangezien veel onderdelen tijdens het festival een sterke binding hebben met ons buurland. Zo ook het concert van vanavond!

Live Tip

The Nits - Kilo
Nits Sketches of Spain The van het dubbel livealbum Urk uit 1989 opgenomen in Amsterdam Utrecht en Moscow Nits is een Amsterdamse popgroep die in 1974 werd opgericht. De kern van de band bestaat uit zanger en tekstschrijver Henk Hofstede, Rob Kloet (percussie) en Robert Jan Stips (keyboard). De band was vooral in de jaren 80 zeer populair. De groep scoorde toen hits met nummers als Nescio, In The Dutch Mountains en J.O.S. Days. Daarna nam het commerciële succes af. Wel oogsten de Nits in zowel binnen- als buitenland nog steeds lof met hun platen en optredens.
1 Oktober the Nits Muziekcentrum Enschede

Live Tip en Nieuw

Alquin - Miinie minnoux
NIEUWE ALBUM ALQUIN HOOG BINNEN 
Alquin's nieuwe album komt binnen op 16 in de Album Top 100.
Hiermee is "Sailors And Sinners" de op één na hoogste Nederlandse binnenkomer van de week. De lijst is samengesteld door GfK Dutch Charts  en geeft de best verkochte 100 muziekalbums van het moment in Nederland weer. Voor Alquin is deze notering een goed begin van de aanstaande tour door Nederland. “De relatief hoge notering is echt een opsteker en een bevestiging dat we iets moois hebben neergezet.”, aldus Ferdinand Bakker. De Sailors and Sinners tour ter ondersteuning van het album start op 2 oktober as. in de Stadsgehoorzaal in Vlaardingen. Afgelopen weekend was Alquin te gast bij Omroep Brabant waar ze een live een aantal nummers speelden.  

NIEUW:

Kenso - Good Days, Bad Days - cd 1 - 8:20 Kenso - The Shadow Innsmouth
In 1989 verscheen het album Sparta van de Japanse band en het was duidelijk dat dit een overgangs-album was gezien de wisselingen in bezetting op dat album. Met name hier door maar ook door de lange productietijd was de band nooit echt tevreden over dit album. Gitarist Yoshihisa Shimizu gaf de opdracht aan toetsenist Kenichi Mitsuda om dit album in z'n geheel opnieuw te remixen. De glossy jaren 80 productie werd weg gestript en wat we nu horen is een mooi open en warm album... kortom Sparta Naked.

In de categorie FIRST WE TAKE MANHATTAN, THEN WE TAKE....

Camel - West Berlin
Marillion - Berlin
Barclay James Harvest - Berlin
Op 4 oktober speelt Barclay James Harvest op een festival in Berlijn in het kader van de Europese dag van de orgaandonatie. Dit alles zal plaats vinden voor de bekende Brandenburger Tor. Het is echter niet de eerste keer dat deze heren op een memorabele locatie spelen in Berlijn aangezien in 1980 voor een geschat publiek van wel 170000 een concert gaven op de trappen van de Reichstag, op meters afstand van de, toen nog aanwezige, Berlijnse muur die Oost- van West-Berlijn scheidde.


Sunday 20 September 2009 Show No. 857

CONCERTTIP
Anathema – Deep
Van het album “Judgement” (Peaceville, 1999)
Het Engelse Anathema bestaat sinds 1990 en ontwikkelde, samen met groepen als Paradise Lost en My Dying Bride, de 'death/doom sound'. Vanaf 1996 veranderde langzaam de sound van de band. De doommetal maakte plaats voor een meer atmosferisch, melodieus en progressief geluid. In 1999, toen het album “Judgement” uitkwam, was de transformatie van Anathema compleet. Vergelijkingen met Pink Floyd en Radiohead komen naar voren. Binnenkort de opvolger van het album “Hindsight” uit 2007 uit, getiteld “Horizons”. Dit album is gemixt door Porcupine Tree frontman Steven Wilson. Anathema speelt vanavond in De Boerderij in Zoetermeer, morgen in de Haarlemse Patronaat en dinsdag 22 september in  Nijmegen, in Doornroosje.

NIEUW
Kayak - Nobody Wins
            - A Parallel Universe
Van "Letters From Utopia" (SMH Recordings, 2009)
Eerst even een misverstand: Veel theaters kondigen trots aan een optreden uit de 'afscheidstournee' van Kayak te hebben gepland. Oh, nee! Stopt Kayak? Neen. Kayak stopt met de routine van de afgelopen jaren: plaat/tournee/plaat/tournee, etc. Dus Kayak blijft platen maken en zal ook zeker na de komende tournee wel weer optreden, maar niet met ijzeren regelmaat. Uit het nieuwe album blijkt hoe vitaal Kayak is: maarliefst 19 nieuwe songs! De CD is gemaakt in dezelfde bezetting als "Coming Up For Air" (2008) - dus deze line-up, die we vorig jaar naar aanleiding van de "Live In Paradiso"-DVD 'de beste Kayak-line-up ooit' noemden, is een stabiele. Mét Edward Reekers én Cindy Oudshoorn zijn er dus weer twee vocale kanonnen, maar ook de instrumentalisten spelen prachtig, waarbij we speciaal het zoemende baswerk van Jan van Olffen en de gitaarsoli van Joost Vergoossen in het zonnetje willen zetten. En zijn al die 19 nummers even sterk? Nee, dat nu ook weer niet: er staan een paar van die typische Kayak-niemendalletjes op, zoals er teveel te vinden waren op "Night Vision" (2001). En het gekke: de meeste daarvan staan op de eerste helft. Hoewel daar ook het enerverende rock-operaatje "Before The Angels Fell" (het enige lange nummer) is te vinden. In totaal is zeker driekwart de moeite waard: omdat de compositie gewoon goed in elkaar steekt en door het prachtige zangwerk (ook enkele malen met meerdere leadzangers in één song) en natuurlijk door het al aangestipte fraaie spel. De sterkste stukken zijn veelal de meer gedragene. De uptempo-stukken worden snel te luchtig en te vrolijk.

NIEUW
Eclat    - La Machine
             -  Mr. Z
Van " Live Au Roucas" (Musea, 2009)
Live Au Roucas werd in 2007 opgenomen en bevat met acht nummers een aardige dwarsdoorsnee van het repertoire van de zo'n 20 jaar bestaande formatie Eclat. Ooit begonnen als vocale band, die ook de chanson niet schuwde, ontwikkelde constante factor Alain Chiarazzo een muziekstijl die tussen de melodieuze jazzrock en (voornamelijk) instrumentale symfo in zit. De band trad al een op tijdens Progfarm, wat volgens iO Pages in 2003 tot een geslaagd concert leidde. Dat kan ook van deze prettig in het gehoor liggende CD worden gezegd. Mooi gitaarwerk en vol klinkende toetsinstrumenten over een strakke basis.

NIEUW
Voodoo Monkey Child - We can do it
                                       -  My Love
Van “Under A Crescent Moon” (Little Pond Records, 2009)
Band uit de VS rond de Tsjechische zangeres Janey Age. De groep maakt lekker in het gehoor liggende melodieuze rock met aangename zang en doet een beetje aan de Britse groepen als Magenta en The Reasoning, maar dan zonder de bombast. “Under A Crescent Moon” is het tweede album van deze band, warempel een dubbel-CD. Dus als je zin hebt in niet al te complexe en lekker melodieuze symfo, dan is dit zeker een aanrader.

NIEUW
Alquin - Lillie's Notebook
            - Kite Runner
Van "Saints And Sinners" (Universal, 2009)
En we blijven in Nederland met een ander Nederprogicoon, zij het dat Alquin zich minder het progstempel laat opdrukken en z'n invloeden ook uit rock en soul maakt. De band doet dit najaar een heuse theatertournee en brengt eerst nieuw werk uit. Het gebodene ligt in het verlengde van "Blue Planet": een nummer dat de seventies-albums in de schaduw zet hebben we opnieuw niet echt gehoord, maar er gaat wel passie vanuit - zeker ook uit het tekstuele gedeelte, waaruit een betrokkenheid bij groot en klein menselijk lief en leed blijkt. En de combinatie van ronkende Hammond met sax en gitaar en daaroverheen een soulvolle strot blijft gewoon van goud!

CONCERTTIP
Magnum - We All Play The Game
Van het derde Magnum-album “Chase The Dragon” (Jet, 1982)
Magnum is een Engelse licht-progressieve melodieuze rockband uit Birmingham, opgericht in 1972. In 1978 kwam het debuutalbum “Kingdom of Madness” uit, dat meteen al een redelijk commercieel succes was. Begin oktober treedt de groep een aantal malen in Duitsland op: 2 oktober in de Lagerhalle in Osnabrück en 5 oktober in de Bochumse Zeche.

CONCERTTIP
Kingdom Come – Who Do You Love
Van het twee album “In Your Face” (Polydor, 1989)
Kingdom Come is een melodieuze hardrockband, geleid door de in Hamburg geboren zanger Lenny Wolf. Het eerste, titelloze album van de band was meteen een enorm succes en gaf de blauwdruk van de classic hardrock sound van de band. Het geluid van Kingdom Come, zo dacht men, was afgeleid van Led Zeppelin, zo zeer zelfs dat enkele luisteraars geloofden dat Kindom Come eigenlijk een Led Zeppelin reünie was. Hoewel de grote successen van die beginjaren voorbij zijn speelt de band nog steeds voor volle zalen. Met een volledig Duitse line-up blijft Kingdom Come aan de weg timmeren! Op 25 september speelt de groep in De Boerderij in  Zoetermeer.

CONCERTTIP
Karmakanic - Where The Earth Meets The Sky
Van “Wheel Of Life” (Regain, 2004)
Deze Zweedse band zal op het Symforce III-festival spelen, volgende week zondag in de Tilburgse 013,  alwaar een deel van het Xymphonia-team weer de pauzemuziek zal verzorgen... Karmakanics spil is bassist Jonas Reingold, die ook bij The Agents Of Mercy zal spelen op dezelfde avond. Dit Zweeds collectief is het kleine zusje van The Flower Kings, wederom geleid door meestergitarist Roine Stolt. Ofwel: een Zweedse muzikantenpool vol bekende proggezichten zal een van de podia zo goed als de gehele dag domineren met een wisselende line-up. Dit nummer is afkomstig van het tweede Karmakanic-album “Wheel of Life” en is ook al door The Flower Kings gespeeld tijdens enkele live concerten.

NIEUW – LOKALE ARTIEST
Ilse DeLange - Heavenless
Van de DVD “Live In Ahoy” (Universal, 2009)
Een van de heftigere nummers uit DeLange's live-set (oorspronkelijk van het album “Clean Up” (2003), dat ook nog eens een behoorlijk broeierig sfeertje heeft waarbij het intro doet denken aan een donkere variant op het begin van “The Who's Won't Get Fooled Again”.

REMASTER
Absolute Elsewhere -  Chariots Of The Gods
Van "In Search Of Ancient Gods : An Experience In Sound And Music Based On The Books Of Erich Von Däniken" (WEA, 1976 / Wounded Bird Records, 2009)
De enige LP van Absolute Elsewhere werd om verschillende redenen een cultobject. De plaat bevatte oorspronkelijke een boekwerk, dat samen het hoesontwerp vormde door het ronde gat in de hoes. Verder had leider Paul Fishman (synthesizers, sequencers, flute, piano's, Mellotron) het geluk
om een werkloze William Bruford in te huren, om de tussen space-muziek en instrumentale symfonische rock vallende composities op te krikken. Fishman zou later in de synthipopband Reflex gaan spelen, terwijl gitarist Philip Saatchi zowel bij Sam Brown in de band speelde als een
aardige soloplaat maakte. De LP kreeg eerst twee belabberde, van een matige LP getrokken CD-versies (op Tachika en Arcangel), maar nu heeft Wounded Bird de originele banden kunnen gebruiken. Toch klinkt het nog niet super. De mix is ontzettend zacht, terwijl de stoterige sound juist lijkt te duiden op oversturing.

GRENSGEVAL
The Feeling - Blue Piccadilly
“Twelve Stops And Home” (Island Records, 2006)
En zo was daar in 2006 in eens een Engels bandje dat jaren '70-muziek zoals die gemaakt werd door Elton John, Supertramp en zelfs een beetje Queen door de blender haalde en een erg aanstekelijk album uitbracht. Zoals gezegd, aanstekelijke pop met hier en daar licht symfonische tintjes met deze track als mooie uitsmijter van het album. Zowel de titel van het album als deze songtitel verwijzen naar het Londonse metrosysteem waar de Piccadilly-lijn een van de grootste lijnen op is en deze is op de bekende metrokaart van London als een blauwe lijn getekend.

NOG STEEDS BEZIG MET EEN NIEUW ALBUM
A.C.T. - Wailings From A Building
Afkomstig van hun concept-album “Last Epic” (Atenzia, 2003)
De Zweedse groep A.C.T maakt compact klinkende symfo, waarin elementen Saga, Rush en Queen samenkomen. In 2006 verscheen “Silence” en sindsdien is het, euh, stil. Maar er wordt hard gewerkt...

Rainbow - Anybody There
Van het album “Bent Out Of Shape” (Polydor, 1983)
Een prachtig instrumentaal nummer waaruit tevens blijkt dat Rainbow toch wel iets meer kan dan dan de rechttoe/rechtaan-hardrocksongs waarmee de groep rond gitarist Richie Blackmore bekend is geworden.

U2 – Fez - Being Born
Van het dit jaar verschenen album “No Line On The Horizon” (Island Records, 2009)
Ruim vier jaar werd er door U2 gesleuteld aan het twaalfde studioalbum van de Ierse rockband en daarmee de  opvolger van “How To Dismantle An Atomic Bomb” uit 2004. De kritieken zijn over het algemeen lovend. Hoewel producer en co-auteur Daniel Lanois het album ‘fantastically innovative’ noemde, is het niet zo vernieuwend als “Achtung Baby” (1991) eens was, daarvoor blijft de sound te uitgesproken U2. Wel kiest de band in vergelijking met de vorige twee albums meer voor het experiment. De teksten zijn minder persoonlijk en er is meer aandacht voor sonische vernieuwing. Maar de grootste verandering zit in het uitspinnen van de nummers, met een grote rol voor de soundscape-achtige texturen van Brian Eno. (JWvR) Het geluid van het nummer "FEZ-Being Born" (opgenomen in Fez, Marokko) is ook typisch Brian Eno.


Sunday 13 September 2009 Show No. 856

IN HET NIEUWS
Eloy - Voyager of the future race
van “Ra” (ACI, 1988)
Eloy komt met een nieuw album. Hoewel de Duitse proggers al meer dan tien jaar niet meer actief zijn als live-band, is de vraag naar hun muziek nog steeds erg groot. Eloy was vooral groot in de jaren zeventig, de hoogtijperiode van de symfonische rock. De atmosferische en veelal bombastische melodieuze rock van Eloy bracht en brengt nog steeds vele fans in vervoering.  Deze sterke vraag naar nieuw werk, heeft Frank  Bornemann (zanger, gitarist en producer van Eloy) doen besluiten de bandleden weer samen te brengen voor de 40ste bandverjaardag. Uiteraard hoort bij een dergelijke reünie ook een nieuw album. En ja hoor, het album heet "Visionary" en zal aan het eind van 2009 uitkomen. Daarnaast wachten vele Eloy-fans op de komst van "The Legacy Box", een dubbel-DVD met veel hoogtepunten van de band door de jaren heen. Deze box komt uit in het voorjaar van 2010. We houden je op de hoogte!

NIEUW
Porcupine Tree - Time Flies
van “The Incident” (Roadrunner, 2009)
Het nieuwe album van Porcupine Tree is wederom een concept plaat geworden. Het album is lostjes gebaseerd op de incidenten die men in het leven mee maakt, en wat voor een invloed dat heeft op je leven. Het is een suite geworden, bestaande uit 15 hoofdstukken. Tevens is er een tweede schijfje, dat 4 losse nummers bevat. Met “The Incident” grijpt Steven Wilson weer terug naar het geluid van albums als “Lightbulb Sun” en “Stupid Dream”, en veel fans van het eerste (of tweede uur) zullen hier niet rouwig om zijn. Natuurlijk is er niet helemaal gebroken met het grauwe geluid van “Fear O f A Blank Planet” en wordt er zo nu en dan nog wel eens stevig van leer getrokken, maar over het algemeen is “The Incident” veel melodieuzer en daardoor ook meer gedragen. “Time Flies” is wel een van de hoogtepunten van de plaat, waarin Wilson zijn voorliefde voor Pink Floyd, en voornamelijk het “Animals”-tijdperk niet onder stoelen of banken steekt. Conclusie: de fans die bij de vorige plaat zijn afgehaakt zullen nu aangenaam verast zijn.

NIEUW
Stonephace - Five Miles High
                     - White Queen Psychology

Van "Stonephace" (Try Thoughts, 2009)
Stonephace is een samenwerkingsverband tussen jazz-muzikant Larry Stabbins (sax, fluit, acid orgels, etc.) en Adrian Utley en Jim Barr, bekend als gitarist en bassist van Portishead. Met nog een paar musici leveren ze met hun titelloze debuut een soort kruising tussen
progressieve jazz, dub en robuuste triphop, waarbij invloeden van het oude Soft Machine en Keith Tippett samenvloeien met lome dubjazz en uiteindelijk exploderen in het ietwat naar Zappa neigende bigbandachtige titelnummer. Trippy buitenbeentje! http://stonephace.com/index.php

NIEUW
The Soundtrack Of Our Lives - Fly
                                                    - Songs Of The Ocean
Van "Communion" (Warner Music Zweden/Akashic Records, 2009)
Communion is de vijfde CD van het Zweedse The Soundtrack Of Our Lives, ook wel T.S.O.O.L. genoemd.
Het is zelfs een dubbel-CD waarop een bonte mengeling van stijlen te horen is, waarop niet alleen de punkrockachtergrond van enkele bandleden waarneembaar is, maar waarop ook psychedelica, progressieve rock, sixties-invloeden en singer-songwriter-muziek de revue passeert. Wellicht meest interessante tracks voor Xymphonia zijn
de robuuste Nick Drake-cover “Fly” en het gedragen, licht symfonische “Songs Of The Ocean”, maar met ruim 90 minuten aan muziek is er ongetwijfeld veel meer te ontdekken. Laat je daarom niet afschrikken tot de bewust gekozen lelijkste hoes in jaren.
http://www.tsool.net/communion/index.html

WERELD VOL MUZIEK
Fusioon - Minorisa (Suite)
Van “Minorisa” (RCA, 1975)
Dit is het het titelnummer van het derde album van deze Spaanse band die behoorlijk toetsengedomineerde prog neerzet zonder dat het ook maar enigszins gaat lijken op ELP.

CONCERTTIP
Moonsafari - Yasgur's Farm
Van het tweede album “Blomljud” (eigen beheer, 2008)
De Zweedse band zal zijn Nederlandse debuut maken op 27 september op het Symforce III Festival in Tilburg.

IN HET NIEUWS:
Genesis - Alone Tonight
Afkomstig van Duke (Virgin, 1980)
Phil Collins maakte deze week bekend dat hij zodanige lichamelijke klachten heeft aan zijn rug en nek dat hij voorlopig en waarschijnlijk zelfs definitief niet meer in staat is om achter z'n drumstel plaats te nemen.

MONUMENT
Transatlantic - Stranger In Your Soul
Van “Bridge Across Forever” (Inside Out, 2001)
De nieuwe, derde album van supergroep Transatlantic gaat "The Whirlwind" heten. Het dubbelalbum (!) zal ergens in oktober worden uitgebracht. Disc 1 bestaat uit geheel nieuw werk, terwijl disc 2 nieuwe tracks en covers bevat. De band Transatlantic is een samenwerkingsverband tussen de volgende topmuzikanten: Mike Portnoy van Dream Theater, Pete Trewavas van Marillion, Roine Stolt van The Flower Kings en Neal Morse van Spocks Beard (vroeger dan).

Tracks:
Disc 1
The Wirlwind

Disc 2
1. Spinning
2. Lenny Johnson
3. For Such A Time
4. Lending A Hand
5. The Return Of The Giant Hogweed (Genesis)
6. A Salty Dog (Procol Harum)
7. I Need You (America / The Beatles)
8. Soul Sacrifice (Santana)

Het album zal verkrijgbaar zijn in twee versies: een reguliere CD (alleen disc 1) en een dubbelversie (met disc 2 erbij dus).
Bron: www.nealmorse.com / www.mikeportnoy.com

Emmett Tinley - Amsterdam Weeps
van “Attic Faith” (Independent, 2005)
Tinley is een Ierse singer songwriter die zijn debuut in 2005 uitbracht na een veelbelovende plaat te hebben gemaakt met zijn band The Prayer Boat. Na het uiteenvallen van de band ging Emmett solo en nam met legio aan muzikanten, o.a uit de Zweedse en Nederlandse jazz scene, deze plaat op. Het duurde echter een aantal jaren voordat deze plaat zou verschijnen. Wel gooide Emmett met “Attic Faith” hoge ogen en werdt vergeleken met o.a Jeff Buckley en Rufus Wainwright. Het nummer “Amsterdam Weeps” gaat over zijn tijd dat hij in Amsterdam woonde.

IN MEMORIAM
Angel - Long Time
van “Angel” (Casablanca, 1975)
Afgelopen week is Mickie Jones, mede-oprichter en bassist van de Amerikaanse pomp rock band Angel overleden. Hij speelde bas op de eerste drie Angel-platen, die ook het meest progressief zijn. Na het verlaten van de band legde hij zich toe op werk voor de filmindustrie. Natuurlijk zou Angel in Nederland voornamelijk bekend worden met de hit “The Winter Song” .. en werd toetsenist Greg Giuffria in de jaren '80 bekend met zijn band Giuffria. Nu van Angels debuutplaat het nummer “Long Time” met heerlijk Mellotron-spel.

Sunday 6 September 2009 Show No. 855

CONCERTTIP
Chris Thompson - Ticket To Thailand
Van het album “Won't Lie Down” (Eagle, 2001)
Chris Thompson, bekend geworden als de stem van  Manfred Mann´s Earthband op de wereldhits “Blinded By  The Light”, “Davy's On The Road Again” en “Lies (Through The Eighties)”, was later een graag geziene gast op spektakels als “Night Of The Proms” en Jeff Wayne's “War of the Worlds”. Met voormalig Toto-zanger zal Thompson op 19 september spelen in de Boerderij in Zoetermeer. De begeleidingsband is Nederlands, met o.a. toetsenist Joost van den Broek (bekend van After Forever en Star One.

NIEUW
David Gilmour - Murder
Van "London 1984" (Immortal 2009)
Dit weekend is het 15 jaar geleden dat Pink Floyd voor het laatst Nederland aandeed. Tien jaar daarvoor verscheen David Gilmours tweede soloplaat, "About Face". Naar aanleiding daarvan ging hij op tournee. In Nederland deed hij Vredenburg aan, in Londen stond hij in Hammersmith Odeon, een concert dat blijkbaar uitgezonden werd op TV. Want de bron voor deze Immortal-DVD is duidelijk een TV-uitzending. De DVD duurt een uur, wat dus wel in moet houden dat niet de complete show is uitgezonden. Op de DVD vinden we twee Pink Floyd-nummers (waaronder "Comfortably Numb" met gastdrummer Nick Mason), twee nummers van Gilmours solodebuut (waaronder "Short And Sweet" met gastzanger/medeschrijver Roy Harper) en voor de rest werk van "About Face". In dit nummer zit een lekker zoemende bassolo van Mickey Feat. Drummer is trouwens Chris Slade, ook bekend van de glorietijd van Manfred Mann's Earth Band en (later tijdelijk) AC/DC. Volgende week komt Immortal trouwens met een DVD-versie van de videoband "Delicate Sound Of Thunder" uit 1988, onder de titel "Shine On".

NIEUW
Jack Bruce & Robin Trower - Carmen
Van "Seven Moons Live" (Ruf / In-Akustik, 2009)
Begin dit jaar in de Nijmeegse Vereeniging opgenomen live-DVD van dit herenigde duo dat begin jaren tachtig de albums "B.L.T." (uit 1981, de 'L' staat voor de drummer: Bill Lordan) en "Truce" (uit 1982, met drummer Reg Isidore) produceerde. In 2008 volgde dan "Seven Moons", met Gary Husband (bekend van Allan Holdsworth en Level 42) op drums. Al die platen bevatten voornamelijk het soort proto-hardrock waar ook Cream om bekend stond, maar die nog meer schatplichtig is aan The Jimi Hendrix Experience (als gevolg van Trowers gitaarstijl). Tijdens het concert werd vrijwel het complete nieuwe album gespeeld, plus drie Cream-klassiekers en één nummer van "B.L.T.": dit "Carmen". "Truce" laat men dus links liggen.

NIEUW
Airbag - Prelude
- Steal My Soul

Van "Identity" (Karisma Records, 2009)
Een frisse nieuwe band uit Noorwegen, die zich het beste laat omschrijven als een vriendelijke variant op Pink Floyd (late periode) en Porcupine Tree (midden periode). Een soort RPWL, alleen dan weet de groep veel beter te doceren: niet in elke track een Gilmoureske gitaarsolo, maar mooi verdeeld over het hele album. De tempo's zijn langzaam, de zang emotioneel ingetogen, de keyboards (strings en orgel) functioneel en symfonisch. Kortom, lekker plaatje dat bij Popeye al meer dan 50 keer over de toonbank ging.

Under Byen - Film Og Omvendt
van “Samme Stof Som Stof” (Excelsior, 2006)
Derde studio album van dit Deens collectief rond zangeres Henriette Sennenvaldt. De muziek van de band valt moeilijk in een hokje te drukken, hoewel die soms onder de post-rock noemer wordt geschaard. De muziek van Under Byen is echter soms zeer breekbaar en doet ook zeker aan een artiest als Björk denken. Dit nummer daarentegen zou ook zo door de laatste incarnaties van King Crimson kunnen worden gebracht en is zeer percussief. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan een nieuwe plaat.

IN HET NIEUWS
Neal Morse - Lifeline
van “Lifeline” (Inside Out, 2008)
Het titelstuk van de laatstverschenen soloplaat van de voormalig Spock's Beard-voorman. Zoals we van Neal gewend zijn een heerlijk episch stuk met een euforisch einde. Volgende maand zal de langverwachte derde studio plaat van superprogrockformatie Transatlantic verschijnen. Het album zal slechts één stuk van 77 minuten bevatten! The epic to end all epics misschien? Er is ook een speciale editie aangekondigd met een extra schijf met 8 extra nummers, waaronder 4 covers van o.a. Procol Harums “A Salty Dog” en Genesis' “The Return Of The Giant Hogweed”.

CONCERTTIP
Michael Schenker - At The End Of The Day
Van het album “Adventures Of The Imagination” (Steamhammer / SPV, 2000)
Michael Schenker is een Duitse gitarist die bekend werd met de Scorpions en als lid van het befaamde UFO. In 1979 richtte hij de Michael Schenker Group op, ook wel bekend als M.S.G.. De groep bestaat uit Schenker zelf met daarbij steeds wisselende gastmuzikanten. Op het laatste album “In The Midst Of Beauty” waren dit o.a. Simon Phillips (Toto), Neil Murray (Black Sabbath) en Don Airey (Deep Purple). Schenker's handelsmerk is de Gibson Flying V waarop hij zijn lange, subliem uitgevoerde gitaarsolo's tovert. De melodieuze hardrockers zijn op wereldtournee en doen slechts twee shows in Nederland waarvan Zwolle er één is! Vrijdag aanstaande, 11 september, Michael Schenker Group in Hedon Zwolle.

NIEUW
Arjen Lucassen's Guilt Machine - Green And Cream
Van "On This Perfect Day" (Mascot Records, 2009)
Een wat meer 'down to earth' project van Lucassen dan Ayreon, zonder een hoop gasten, maar met een vaste band: zanger Jasper Steverlinck (frontman van het Belgische Arid), De Californische leadgitariste Lori Linstruth (al bekend van Stream Of Passion), drummer Chris Maitland (ex-Porcupine Tree) en Lucassen zelf op alle overige instrumenten. Het mag volgens Lucassen zelf dan een behoorlijk afwijkend project zijn, het resultaat klinkt toch vooral als Ayreon - en dan de meer symfonisch rockende kant daarvan, zij het dat metal-achtige powerriffs niet ontbreken. In het gekozen nummer zijn alle aspecten van Guilt Machine te horen: het sferische, het melodieuze alsook het stevige - de goddelijke zang van Steverlinck en een vloeiende gitaarsolo van Linstruth. Op de bonus-DVD staat o.a. een Leonard Cohen-cover.

REMASTER
Circus: Pleasures Of A Lifetime
Van "Circus" (Transatlantic Records, 1969 / Esoteric Recordings, 2009)
Veertig jaar nadat Mel Collins zijn platencarrière startte met het debuut van Circus, verschijnt er eindelijk een heruitgave. Circus was eigenlijk de band van Philip Goodhand-Tait, die de band echter na een tweetal singles verliet en enige tijd later met drie muzikanten die later Camel zouden vormen een plaat opnam. Zonder Goodhand-Tait verscheen het enige album van Circus, waarop een vreemde mengeling van covers en eigen composities. Vreemd, omdat er vaak voor werd gekozen popnummers als “Norwegian Wood” een stevige behandeling te geven, maar ook omdat men een jazznummer van Charles Mingus koppelde aan “Monday, Monday” van The Mamas &  Papas. De eigen composities van Collins, waaronder “Pleasures Of A Lifetime”, zijn meer ballad-achtig, terwijl het hele album van zijn toen al fraaie fluit- en saxofoonspel is doordrenkt. Begin 1970 was het alweer over met de band en trad Collins toe tot King Crimson en nog weer later tot de band van die drie muzikanten die ooit zijn voormalige leadzanger bij Circus begeleidden.....

IN HET NIEUWS:
Kansas - Miracles Out Of Nowhere
Van “Leftoverture” (Epic, 1976)
Voormalig Kansas-voorman/gitarist Kerry Livgren ligt in het ziekenhuis n.a.v. een hersenbloeding.
Zijn zoon Jake roept op om voor zijn vader te bidden.

HET PAST WEL BIJ ELKAAR....
Eddie Jobson - Who My Friends..
Yes - Run Through The Light

Van “Eddie Jobson's Zinc / Green Album” (One Way, 1983) resp. “Drama” (Atlantic, 1980)
Ok, beide songs lijken niet op elkaar en er zit 3 jaar tijd tussen, maar toch: bij het luisteren naar “Eddie Jobson's Zinc / Green Album” moesten we regelmatig toch denken aan The Buggles EN vervolgens dus ook aan het album Drama van Yes. Het maakt het vervolgens helemaal interessant als je bedenkt dat kort nadat “90125” van Yes was opgenomen, in 1983, Eddie Jobson heel kort lid is geweest van Yes (naar we aannemen net na hij “Green Album” had opgenomen) en ook in de video te zien is van “Owner Of A Lonely Heart” (tenminste voor dat deel dat ze er niet hebben uit kunnen knippen nadat hij weer vertrokken was).

BEATLES-WEEK

The Beatles - Kite / I Want You / Helter
Van “Love” (EMI, 2006)
In 2006 verscheen het “Love”-project op CD en DVD-A met daarop op ingenieuze wijze tracks van The Beatles werden geremixt waarbij er alleen maar gebruik gemaakt werd van bestaande Beatles opnames. Deze week verschijnt de gehele Beatles catalogus in geremasterde vorm – in stereo, maar  ook komen eindelijk de originele mono-mixen op CD. De berichten die langzaam beginnen door te sijpelen van mensen die ze gehoord hebben zijn erg positief.

SLOTNUMMER
Crucible - Worlds Apart
Van het album “Curtains” (eigen beheer, 2001)
Crucible is een band uit de Amerikaanse staat Connecticut, opgericht in de jaren '80. Crucible's muziek kenmerkt zich door veel gebruik van Melletron maar vooral ook Hammond-orgel. Bassist Chris Vescare omschrijft Crucible's muziek als zeer progressief symfonisch, waarbij het overdramatische gevoel van de neo-progressieve stroming wordt vermeden. Crucible's debuut uit 1998, “Tall Tales“, is in eigen beheer uitgebracht en daarom nu moeilijk verkrijgbaar. De groep speelde op Progday '98, Nearfest '99 en Baja Prog. Na het tweede en tot nu toe laatste album “Curtains” moest toetsenist Tim Horan stoppen, De overige leden gingen verder als coverband . In 2004 was er een korte opleving maar de huidige status is onbekend.