Sunday 26 September 2010 Show No. 909

OPENER/40 JAAR OUD
Nash, Graham: Chicago/We Can Change The World
Van "Songs For Beginners" (Atlantic, 1970/Rhino, 2008)
Volgend jaar is het 40 jaar geleden dat het solodebuut van Graham Nash, “Songs For Beginners”, verscheen. Door OOR's muziekencyclopedie wordt het album sinds jaar en dag als hippie-statement betiteld, maar beter is het om de jonge Nash, na successen met Crosby, Stills, Nash & Young, als idealistische, introverte singer/songwriter te beschouwen. De protestsong Chicago was met een top 5 notering een behoorlijke hit in Nederland en heeft met zijn dreigende orgel nog nauwelijks aan kracht ingeboet, zeker in de nieuwe 5.1 en stereomix, die in 2008 op DVDA en CD verschenen. Aardig is ook de lijn naar Pink Floyd, Roger Waters en David Gilmour: enkele backingvocalisten zijn na dit album ook te horen op hun werk, wat zeker met het fraaie saxofoonwerk wel eens aan Dark Side doet denken. Jaren later stond Nash op het podium om Gilmour te begeleiden.

NIEUW
Carptree -  Dragonfly
                 -  The Water
Van "Nymf" (Fosfor Creation, 2010)
In het algemeen valt te zeggen dat de algehele albumsfeer op dit vijfde Carptree-album een compromis is tussen de twee voorgaande. Voorganger "Insekt" (2007) was bij vlagen wel erg druk en hard. Er is nu meer ruimte voor lyriek, die typische herkenbare Carptree-melodieën en ietwat transparantere symfonische passages, met, zeker, af en toe zo'n zeer zware uitbarsting."Dragonfly" is een extreem dynamisch nummer met een lang filmisch intro, intieme, bewogen gezongen passages en pompeuze instrumentale interludes, waarbij ook plaats is voor een bijzonder gave én flitsende Moog-solo. Liefhebbers van dergelijke soli zullen sowieso hun vingers aflikken, als een rechtse stemmer bij het komende regeerakkoord, want er zijn er vele. Met "The Water" kom je ultiem tot rust. Een bespiegelende ballad-achtige song met niet alleen veel koor-synths, maar zelfs een écht koor dat steeds herhalend als in een mantra de titel zingt.

NIEUW
Day Six -
Fergus Falls
Van het album “The grand Design” (Lion Music 2010)
De Nederlandse band Day Six bestaat al sinds 2002 en won prijzen bij de Metal Battle en de Aardschok Metal Bash. De groep heeft in het verleden al verschillende albums en EP’s uitgebracht, deels onder een andere naam, maar nog nooit is er onder de hoede van een echt label een CD op de markt gezet. Het debuutalbum “The Grand Design” is een meer dan zeventig minuten durende rock- en metal sciencefiction-reis. We hebben te maken met een zeer getalenteerde band. Hoewel de invloeden duidelijk aanwezig zijn in de muziek van Day Six, weten ze een geheel eigen geluid te produceren met verrassende elementen. Liefhebbers van Porcupine Tree, Opeth, Dream Theater en maar ook meer symfonische bands als Marillion en Muse moeten dit album beluisteren, ondanks dat  het meer dan 16 minuten durende nummer “Inside” het hoogtepunt is, geeft ook “Fergus Falls” een goed beeld geeft van de muziek op het album, met enerzijds de wat hardere metal anderzijds meer symfonische passages.

NIEUW
Chavez, Ingrid (& David Sylvian) - Les Fleurs Du Mal
Chavez, Ingrid - A Flutter And Some Words
Van "Little Girls With 99 Lives" (Ten Windows Records, 2009) en "A Flutter And Some Words" (Ten Windows Records, 2010)
Eind jaren '80 werd Ingrid Chavez door Prince ontdekt, waarna ze in 1992 haar debuut "May 19, 1992" voor zijn Paisley Park-label mocht opnemen. Daarna ging ze een relatie aan met David Sylvian, met wie zie ook zes demo's uitbracht die uitgebracht werden uitgebracht op een tot 20 exemplaren gelimiteerde CDR getiteld “Little Girls With 99 Lives”, terwijl enkele tracks ook de B-kantjes van singles van echtgenoot Sylvian sierden. Vorig jaar verschenen vier van deze songs op een iets minder gelimiteerde CD met dezelfde titel en begin dit jaar bracht Chavez eindelijk de opvolger van haar debuut uit. Met name in de instrumentenkeuze en de wijze waarop ze haar zang opnam is de invloed van haar ex goed te horen. Interessant is ook dat op beide CD's Richard Werbowenko te horen is, een multi-instrumentalist, die ooit in het obscure en ietwat Japan-achtige Judgement Of Paris zat, maar met Chavez ook het nog obscuurdere Skyfish vormde.
Website: http://www.ingridchavez.com/

NIEUW
Anubis - The Collapse
Van het album “230503” (eigen beheer) 
Conceptalbum en tevens debuutalbum van de Australische band Anubis. Het verhaal gaat over een eenzame jongeman op zoek naar een richting in zijn leven. De meeste nummers van het album zitten vol beweging en worden goed en vol emotie gespeeld. Bij het geplande nummer word de vergelijking gauw getrokken met IQ. Dit niet alleen door het gitaarwerk en de Mellotron-tapijten maar ook door de Peter Nicolls-achtige zang. En laten we eerlijk zijn: daar moet je van houden.

OPENER
Steve Thorne – Feathers
Van “Into the Ether” (F2 music, 2010)
De derde plaat van Thorne heeft een iets meer rockend karakter dan zijn voorgangers, maar bevat nog steeds heerlijk melodieuze symfo. De bijtende stem van Steve is nog steeds leidend en muzikaal neigt het gebodene zeker naar bands als Jadis en It Bites. Op dit nummer horen we overigens ook Jadis-voorman Gary Chandler op gitaar, Marillion-bassist Pete Trewavas en Spock's Beard-drummer Nick D’Virgilio.

IN HET NIEUWS
Yes – Machine Messiah
Van “Drama” (Atlantic, 1980)
Verrassend bericht is dat Trevor Horn het komende album van Yes gaat produceren. In 1980 waren zowel Horn als Geoff Downes lid van de band nadat ze als duo met The Buggles een grote hit hadden gescoord met “Video Killed The Radio Star”. Horn was ook verantwoordelijk voor het geluid van het herrezen Yes in de jaren '80, als producer van “90215”, toen met Trevor Rabin het geluid van de band compacter werd. Het zal de tweede plaat worden zonder Jon Anderson en de eerste met de Canadees David Benoit (ook: Mystery) als zanger. Zoals het er naar uit ziet zullen er ook een aantal nummers uit het “Drama”-tijdperk die nooit zijn vastgelegd worden gebruikt. Eind van het jaar weten we meer.

IN HET NIEUWS
Exivious - Ripple Of A Tear
Van "Exivious" (eigen beheer, 2009)
Nog geen jaar na het verschijnen van hun debuut-album hebben de leden van deze jazzrock/metal formatie besloten om voorlopig de band in een slapende toestand te brengen. Hun activiteiten in de avant-metalband Cynic en de Nederlandse extreme metalband Textures slokken al hun tijd. Wel is het zo dat het album na gelimiteerde luxe uitgave nu ook in een eenvoudigere digipack- uitgave bij de band is te verkrijgen maar ook via de geijkte verkoopkanalen.

NIEUW
Glasshammer - Beyond, Within
Van "If" (Arion / Sound Resources, 2010)
Voorganger "Three Cheers For The Broken-Hearted" was een stijlbreuk met het verleden. Met een zangeres werd er veel compactere muziek gemaakt, die refereerde aan The Beatles en The Zombies. Blijkbaar beviel dat niet, of heeft men geluisterd naar de lauwe ontvangst door fans en critici, want "If" ligt in de lijn van wellicht het meest bejubelde Glass Hammer-album: "The Inconsolable Secret" (2005). Voornaamste invloed toen en nu: jaren '70-Yes. Daarvoor is een nieuwe zanger aangetrokken. En niet alleen met de eerste en laatste drie letters van z'n naam verwijst Jon Davison naar een bepaalde vocalist met een hoge stem... Verder zijn daar pompeuze keyboardkathedralen à la "Awaken", Howiaanse metalige gitaarfratsen en natuurlijk melodieus en op de voorgrond tredend Rickenbacker-basspel. De heftige keyboardsolo in "Beyond Within" doet trouwens eerder aan Patrick Moraz op "Relayer" denken dan aan Wakeman. Dit alles is kraakhelder geproduceerd, opdat dit een weliswaar regressieve, maar wel bijzonder wel smakende luistertrip, natuurlijk gestoken in een Roger Dean-achtige hoes, wordt.

NIEUW (JAZZROCK)
Wagnon, Marc: Eye Of The Skies: A Farewell
Van "Earth Is A Cruel Master" (Buckyball Records, 2010)
Marc Wagnon is naast labelbaas van Buckyball Records ook bekend als midi-vibrafonist voor bands als Brand X, Tunnels en Doctor Nerve. “Eye Of The Skies” is na meer dan 10 jaar zijn tweede CD onder eigen naam, waarop hij ook toetsen, marima en drums bespeelt. Met een kleine bezetting waarin verder gitarist Van Manakas opvalt maakt hij moderne jazz/jazzrock, waarin melodie en sounds voorop staan. Het gekozen nummer heeft daarbij een symfonische sound die aan Pierre Moerlen's Gong doet denken. Zie  http://www.buckyballmusic.com/

NIEUW
My Brother The Wind - Karmagrinder
Van "Twilight In The Crystal Cabinet" (Transubstans Records, 2010)
Dit album is het resultaat van 4 muzikanten die elkaar nagenoeg niet kenden en in 2 uur (!) een volledig ongerepeteerd album opnamen. Twee gitaristen, een bassist en een drummer waarvan een aantal al hun sporen al hebben verdiend in bands zoals Anekdoten (gitarist Nicklas Barker) en gitarist Mathias Danielsson (Makajodama, ex-Gosta Berlings Saga). Muzikaal heeft een behoorlijk los, psychedelisch maar ook heftig rockend karakter. Het is een 'snapshot' waarvan je op het  eerste gehoor zou aannemen dat het ergens begin jaren 70 is opgenomen. Groovy man ... :-)

Sunday 19 September 2010 Show No. 908

IN HET NIEUWS
Camel - Rhayader Goes To Town
Van het live in Enschede opgenomen “Never Let Go” (Camel Productions, 1993)
Binnen enkele weken is de nieuwe Camel-DVD "The Opening Farewell" te koop in de Camel-shop op het internet. Het betreft opnamen van een van de eerste concerten van de tournee die na het vooralsnog laatste Camel-album “A Nod And A Wink” werd ondernomen. In Europa werden die concerten gedaan met Kayak-toetsenist Ton Scherpenzeel, maar op de DVD staat een Amerikaans concert met Tom Brislin (bekend van o.a. de “Magnification”-tournee van Yes). Ook verschijnt er volgende week een 4CD-Camel-box, “Rainbows End – Anthology 1973-1985”. Voorman Andrew Latimer laat weten dat het goed gaat met zijn gezondheid en dat er voorzichtig wordt aangevangen met het schrijven voor een nieuw Camel studioalbum. Zie verder http://www.camelproductions.com

NIEUW
Ephemeral Sun - Prism
Van "Harvest Aorta" (eigen beheer, 2009)
Vette krent in iO Pages 94/2010: "De bijna 13 minuten durende opener "Springsong" begint haast als doommetal, met trage, krachtige riffs en loodzware begeleidende keyboards. Maar het vervolg klinkt redelijk vriendelijk en sfeervol, met lichte jazzy intermezzo's, korte akoestische fragmenten, proggy synths en ene heerlijke supersymfonische gitaarsolo, hoewel die donkere kant ook regelmatig terugkeert. In het daaropvolgende "Prism" komt de fan van krachtige, bombastische symfo met hoogpolige toetsentapijten en slepend gitaarspel volledig aan zijn trekken. Slotstuk is het 41 minuten klokkende titelnummer. Alles wat hiervoor geschreven is geldt ook voor dit magistrale magnum opus. Contrasten zijn er doorlopend, zonder dat er sprake is van chaos of gekunsteldheid. De muziek blijft altijd melodieus en sfeervol klinken, met elementen van o.a. Anglagard, Pink Floyd, Dream Theater, King Crimson, Steve Hackett, Anekdoten en Rush, zonder dat je kunt zeggen dat Ephemeral Sun specifiek op een van die bands lijkt." Bij vlagen is de band zeker ook te vergelijken met Helmet Of Gnats, al was het maar om de gigantisch lange titeltrack.

NIEUW
Godsticks       - Timshell
                        - Withdrawn Was The Giveaway
Van "Spiral Vendetta" (Eigen Beheer, 2010)
“Spiral Vendetta” is de eerste volwaardige CD van het Engelse Godstick, dat eerder een titelloze EP uitbracht (waarvan we volgens mij wel iets gedraaid hebben, maar dat kan ik niet in de lijst terug vinden). De vaste leden Darran Charles (zang, gitaar, toetsen) en Steve Roberts (drums, toetsen) hebben niemand minder dan Brian Beller bereid gevonden de rol van bassist op deze schijf in te nemen. Beller, bekend van ondermeer Steve Vai, NDV, James LaBrie en Mike Kenneally en tevens soloartiest, past goed in de songmatige progressieve jazzrock van Godstick. Hierin vinden we elementen terug van Gentle Giant, Allan Holdsworth en Happy The Man. De pakkende songs zijn ruimtelijk gearrangeerd en worden lekker puntig gespeeld met veelal korte solo's. De stem van Darran Charles kan op den duur wel wat eenvormig overkomen, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door de instrumentale frisheid. De CD is onder andere te verkrijgen bij de band zelf via de site http://www.godsticks.co.uk/

NIEUW
District 97     - I Can't Take You With Me
                        - The Man Who Knows Your Name
Van "Hybrid Child" (The Laser's Edge, 2010)
OK, Dream Theater-achtige bands zijn er veel maar de Amerikaanse band District 97 is uniek in zijn soort door de traditionele gitaar / bas / toetsen / drums bezetting te combineren met een klassieke celliste (de Nederlandse Katinka Kleijn die al jaren bij het Chicago Symphony Orchestra speelt) en zangeres Leslie Hunt die al eens in de finale-ronden van American Idol heeft mee gedaan. En dan is er nog het feit dat het drummer Jonathan Schang is die alle muziek schrijft en het ook nog eens produceert. “Hybrid Child” is daarmee fris, modern album geworden met lichte metal-trekjes, waarop de balans tussen muzikale krachtpatserij en goede songs uitermate goed gevonden is.

NIEUW
Jack Yello - You've Got
Van "Xeric" (eigen beheer, 2010)
Vette Krent in iO Pages 96/2010: "De Duitse formatie Jack Yello borduurt voort op de muzikale erfenis van het vroege Marillion. Het is niet alleen die typische neoprogressieve stijl, ook het bijtende, soms enigszins geknepen stemgeluid van zanger Dirk Bovensiepen doet in veel opzichten de herinneringen aan Fish in diens hoogtijdagen herleven. Toch heeft de band ruimte gemaakt voor een bredere muzikale insteek, want er zijn ook invloeden van Dream Theater (krachtig geluid met dito riffs), Deep Purple (lekker rockende gitaren en orgel) en in mindere mate Pink Floyd (sommige symfonische passages en synthesizersounds) te horen. De groep beschikt over prima muzikanten, maar men beheerst de kunst van het weglaten. Geen onnodig gefröbel, maar sterke melodieën en gepassioneerde gitaar- en synthesizersolo's die in dienst staan van de composities in plaats van andersom. Te goed om over het hoofd gezien te worden voor liefhebbers van Arena, Aragon en Marillion." (Rob Haanemaayer)

LIVE-TIP
Moody Blues - Blue Guitar
Ooorspronkelijk van het album “Blue Jays” (Polydor, 1975) van Justin Hayward en John Lodge en nummer 8 in de Britse hitsinglelijst van dat jaar. In de originele versie was Lodge echter niet te horen: Hayward werd begeleid door 10CC. Op dinsdag 28 september geeft de Britse band The Moody Blues een concert in de Heineken Music Hall in Amsterdam. Al sinds het verschijnen van het eerste album in de gloriebezetting, “Days Of The Future Passed' in 1967, zijn The Moody Blues niet meer weg te denken uit de internationale muziekwereld. Inmiddels heeft het trio bestaande uit Graeme Edge, John Lodge en Justin Hayward, wereldwijd meer dan 55 miljoen albums verkocht en heeft de groep 18 platina albums en tal van awards ontvangen.

OPENER
Cannata - What About The Children
Van “Watching The World” (Now & Then, 1993)
Perfect gemaakte AOR-CD uit 1993. Tot in de puntjes verzorgde songs, gezongen met de hese stem van Jeff Cannata. Soms tegen de hardrock aanleunend à la Toto, dan weer meer richting mannen als John Farnham.

LIVE-TIP
Focus - Black Beauty
Van het album “Focus 9 / New Skin” (Red Bullet, 2006)
Reeds in het begin van de zeventiger jaren manifesteerde Focus zich als het succesvolste en meest gewaardeerde exportproduct van de Nederlandse popmuziek. Hoofdzakelijk instrumentale singles als “Hocus Pocus”, “Sylvia” en “House Of The King” bereikten de hoogste regionen van de internationale hitlijsten en ook tijdloze albums als “Moving Waves”, “Focus 3” en “Hamburger Concerto” droegen bij aan de status en wereldfaam van deze legendarische groep. Anno 2007 is er sprake van een nieuw Focus-tijdperk en hiervoor is wederom een topbezetting verantwoordelijk. Uiteraard is oprichter en muzikaal genie Thijs van Leer met zijn karakteristieke Hammond-orgel en dwarsfluit van de partij. Een absolute smaakmaker is tevens de jeugdige Niels van der Steenhoven, die inmiddels in binnen- en buitenland naam maakt als groot gitaartalent. De ritmesectie van het huidige Focus wordt gevormd door bassist Bobby Jacobs, telg uit de beroemde jazzfamilie, en ‘good old’ Pierre van der Linden op drums. De groep gaat uitgebreid op tournee de komende tijd en is 24 september in het Zwolse Hedon te zien en later ook nog in Doetinchem, Hengelo en Hellendoorn. Zie daarvoor de concertagenda op onze site.

LIVE-TIP
Frank Zappa - St. Alphonzo's Pancake Breakfast / Father O'Blivion
Van "' (Apostrophe)" (Zappa Records, 1974)
Dweezil Zappa en zijn Zappa Plays Zappa-band is op 9 november te zien in Metropool te Hengelo. Dweezil zal o.a. het complete album "'(Apostrophe)" (1974) vertolken. Dit is één van de zowel artistiek als commercieel meest geslaagde Zappa-albums en een favoriet van zoonlief. Het is eigenlijk deel van een drie-eenheid met "Overnite Sensation" en "One Size Fits All": de periode dat een zowel warme als zeer muzikale, zowel rhythm & blues- als jazzrock-beïnvloede sound werd ontwikkeld, met in z'n band o.a. toetsenist George Duke en percussioniste Ruth Underwood.

LIVE-TIP
Kayak - Before the angels fell
van “Letters From Utopia” (SMH Recordings.
2009)
Het meest recente album van Kayak was een heuse dubbelaar. Op 22 november zal er in Paradiso een 'tribute to Pim Koopman' plaatsvinden. Afgelopen jaar overleed de drummer, producer en componist. Koopman was lid van Kayak tot 1976 waarna hij zich op het productiewerk ging toeleggen. Hij scoorde o.a. hits met Pussycat, Maywood, Sandy Coast en Valensia. In 1978 richtte hij met Rob Vunderink Diesel op, dat zowaar een hit had in de VS met “Sausolito Summernight”. Koopman was er vanaf het begin van de Kayak-reünie ook bij. tot zijn overlijden op 23 november afgelopen jaar aan een hartstilstand. Kayak zat toen midden in een tournee.

IN HET NIEUWS
Caravan - Memory Lain, Hugh / Headloss
Van “Girls That Grow Plump In The Night” (Decca, 1973)
Na een lange tijd van afwezigheid zal Caravan weer eens live te bewonderen zijn. Dit in het kader van DVD- opnamen en een TV-uitzending op het Britse ITV. Het zijn intieme concerten waar maar een kleine 75 bezoekers bij kunnen zijn, dit dan wel voor een prijskaartje van 175 pond. Maar dan krijg je wel een meet and greet met de band, champagne en ook zal je naam worden vermeld op de DVD. Naast Caravan zullen ook Barclay James Harves, Van Der Graaf Generator en Rick Wakeman optredens gaan geven in deze serie.

NOGMAALS NIEUW
Témpano      - Failing Senses
                        -
Argos
Van "Selective Memory" (Atabal Production, 2008/Musea, 2010)
Zoals beloofd nogmaals werk van “Selective Memorie”, de vierde plaat van Témpano uit Venezuela, met dit keer een mooi Floydesk nummer, waarin de gitaren regelmatig aan het album “Animals” doen denken, gevolgd door een als een ballade beginnende song, die voorts aan de hand van de Minimoog uitgebouwd wordt tot een mooi symfonisch miniatuurtje.

Air - Radian
Van "10.000 Hz Legend" (Source / Virgin, 2001)
Recentelijk hebben we het nodige gedraaid van de mooie heruitgaven van de vier albums die Jade Warrior heeft gemaakt voor Island Records. Die albums zijn behoorlijk invloedrijk geweest aangezien het vroege voorbeelden waren van moderne wereldmuziekalbums, maar te horen aan de track “Radian” van het tweede volwaardige studio-album van het Franse electronica-duo Air staan die albums ook bij deze twee heren in de kast.


Sunday 12 September 2010 Show No. 907

IN HET NIEUWS
ELO - Roll Over Beethoven
Van “Electric Light Orchestra Live At The BBC” (Eagle Records, 1999)
Opnames van de band, gemaakt in the Paris Cinema, Regent Street, Londen 1973. Afgelopen week is Mike Edwards, in het verleden lid van de Britse rockgroep Electric Light Orchestra, om het leven gekomen door een bizar ongeval. Britse media meldden zondag dat de 62-jarige cellist tijdens een rit in zijn busje werd geraakt door een hooibaal van ruim driehonderd kilo. De muzikant was op slag dood. Tussen 1972 en 1975 was Edwards een opvallend onderdeel van ELO. Hij droeg tijdens concerten zeer opvallende kostuums en bespeelde zijn instrument met sinaasappels en grapefruits. In 1975 verliet hij de band omdat hij zich volledig wilde wijden aan het boeddhisme. Hij veranderde zijn naam in Deva Pramada.

NIEUW
Gazpacho - Snail
                     - River
Van "Missa Atropos" (eigen beheer, 2010)
Op het Loreley Festival ging vorige week het nieuwe album "Missa Atropos" van de Noorse groep Gazpacho in première. Op hetzelfde festival speelde ook de groep die de Noren een tijd lang onder z'n hoede nam: Marillion. En Gazpacho heeft zeker goed geluisterd naar de albums die de Britten sinds "Marbles" produceren. Gazpacho maakt eenzelfde emotioneel-sferisch soort progpop. Gazpacho probeert daarin nog meer dan Marillion een plaat lang eenzelfde sfeer, eenzelfde kadans aan te houden. Danwel in ultralange nummers, danwel (zoals hier) in kortere stukken die samen onmiskenbaar één geheel vormen. Met daarbij de constatering dat de zanger van de Noren een vlakkere (maar beslist niet emotieloze) stem heeft dan Steve Hogarth, zal de muziek bij oppervlakkige beluistering al snel als 'saai' worden weggezet. Nu is "Missa Atropos" lang niet altijd enerverend, maar als er naar zinderende climaxen wordt toegewerkt als die in "River" is het moeilijk onberoerd te blijven.

NIEUW
Fonderia        - Liquid
                        - Doctor's Hill
Van "My Grandmother's Space Suit" (Bizzarre Production, 2010)
Na "Fonderia" (2004) en "re>>enter" (2006) is "My Grandmother's Space Suit" de derde CD van het Italiaanse Fonderia. Opnieuw heeft men een fraaie mix van trippy fusion, progressieve rock en nu-jazz weten te creëren, waarbij voor het eerst zelfs twee vocale nummers zijn toegevoegd. Fonderia's muziek kenmerkt zich door het gebruik van zowel jaren zeventig toetsen als Minimoog, Clavinet, Mellotron en Hammond als trompet. Bij dat laatste instrument moeten we vooral aan het melodieuze spel van Mark Isham of Jeff Oster en de elektronische jazzrock benadering van Nils Petter Molvaer denken. Maar ook de gitarist laat zich niet onbetuigd, zodat het rockelement zeker niet ontbreekt, terwijl de ritmetandem traditionele partijen afwisselt met moderne beats. Overigens werd deze plaat opgenomen in Peter Gabriels Real World Studios.

NIEUW / HERUITGAVE
Junip - Don't Let It Pass
             - Official
Van "Fields - Special Edition Incl.
'Rope And Summit ' EP & 'Black Refuge' EP" (City Slang, 2010)
Junip is de band van José González, die hij al had voordat hij doorbrak als solo-artiest met zijn album "Veneer". De groep uit Göteborg bestaat verder uit een toetsenist en een drummer, maar de stem en de akoestische gitaar van González staan ook hier al centraal. Junip werd al in 1998 opgericht, maar van een een album was het echter nog nooit gekomen. Wel van twee EP'tjes. Nu heeft het trio alsnog een album gemaakt, "Fields", dat als special pakket verkrijgbaar is mét die twee EP's. De liedjes zijn in aanleg simpel, steeds melancholiek, met onnadrukkelijke drumritmes maar wel met fijne keyboard-accenten (met een voorkeur voor 'vintage'-geluiden). Het is het onderscheidende element t.o.v. González' solo-werk. "Don't Let It Pass" kent twee korte elegante Moog-soli. "Official" komt van de "Black Refuge"-EP uit 2004. Het bestaat uit niet meer dan twee akkoorden, die ondersteunend, met uiterst bezwerend effect eerst op orgel en later op Mellotron (of iets vergelijkbaars) worden gespeeld.

HERUITGAVE
Phillips, Anthony - Silver Song
Van "The Geese & The Ghost" 2CD heruitgave (2008, Voiceprint)
Ooit was er het plan, zo rond de opnamesessies van “Selling England By The Pound”, dat er een zijproject zou komen rond Anthony Phillips en Mike Rutherford met als gast Phil Collins op drums. “Silver Song”, geschreven in 1969 als een soort van vaarwel voor voormalig Genesis-drummer John Silver, leek een goede kandidaat voor een eerste 'probeersel' en uiteindelijk werd het geheel in de studio opgenomen en zou het op single gaan verschijnen in 1974. Collins heeft er zelfs nog een interview voor gehouden op BBC Radio One maar ... de single is nooit daadwerkelijk uitgebracht. In 2008 verscheen er een 2CD-editie van het eerste solo-album van Anthony Phillips "The Geese & The Ghost" en dat was een uitstekende gelegenheid om eindelijk dit item officieel
uit te brengen.

NIEUW
Témpano - A Farewell To Seasons
Van "Selective Memory" (Musea, 2010)
In 2008 verscheen van Témpano het download-album “Selective Memory”, waarop onder andere enkele eind jaren zeventig geschreven stukken stonden die voor conceptalbums als “The Seven Samurai” en “Odyssey” tot lange stukken waren gesmeed. Aangevuld met één extra track verscheen “Selective Memory” onlangs ook op CD. Het is eigenlijk pas de vierde plaat van de band uit Venezuela, maar haar muziek is populair doordat het op fraaie wijze oude symfonische rock combineert met neoprog, Pink Floyd-achtige escapades en Happy The Man-verwante, springerige patronen. Geknipt voor Xymphonia dus. Het epische “A Farewell To Seasons” heeft de aftrap.

HERUITGAVE
Schicke, Fuhrs, & Frohling - Open Doors
Van "Ticket To Everywhere" (Esoteric Reactive, 1979/2010)
Ongeveer 2 jaar naar het tweede album “Sunburst” kwam er een derde album van Schicke, Fuhrs, & Frohling (SFF) uit. Een album dat de reputatie geniet het minste van de band te zijn en daardoor toch wat te veel ondergewaardeerd wordt. De band doet, onder invloed van de tijdgeest, wat water bij de wijn en probeert toegankelijkere nummers te schrijven en de muziek een lichtvoetiger jasje te geven. Maar er zijn nog genoeg sfeervolle progstukken te horen zoals de openingstrack “Open Doors”. Ook dit is weer een mooi verzorgde heruitgave op het sublabel Reactive van Esoteric Recordings.

IN HET NIEUWS
Dream Theater - Lifting Shadows Off A Dream
Van “Awake” (East-West, 1994)
Vrij verrassend nieuws naast alle soaps rond de Nederlandse regeringsformatie. Mike Portnoy heeft een bericht op zijn site geplaatst dat hij per heden is gestopt als bandlid van Dream Theater. Mike die volgens eigen zeggen de laatste 25 jaar “24/7”, dus alle dagen in de week het klokkie rond, met de band bezig was, kwam eigenlijk tot de conclusie dat hij vooral het laatste jaar meer plezier en voldoening haalde uit zijn buitenechtelijke escapades (andere bands en gelegenheidsprojecten) en wel toe was aan een rustpauze met betrekking tot de moederband. De band die hij ooit in 1985 was begonnen en waar hij de drijvende kracht achter was. Maar helaas voor Mike voelde de rest van de band er niets voor om en rust pauze in te lassen. Ook Mike’s voorstel om dan af en toe zijn diensten aan de band aan te beiden in 2011 zag de de groep niet zitten: zij wilde gewoonweg doorgaan. Dus besloot Mike om het voorbestaan van de band niet in de weg te staan en uit Dream Theater te stappen. De tijd zal leren of de groep er verstandig aan heeft gedaan om een toch wel een van de boegbeelden van de band te laten gaan. Voor Mike is het misschien niet eens zo verkeerd om andere paden te gaan bewandelen.

NIEUW
Twelfth Night – The Collector
Afkomstig van “MMX Twelfth Night Live” (TN, 2010)
Opgenomen in mei 2010 is dit “MMX Twelfth Night Live” het eerste bewijs van de 6-mans line-up met de twee Galahad leden in dienst. En eigenlijk ook een tussendoortje aangezien de beelden zo goed waren dat met het maar uit heeft gebracht. Hier is ook te zien hoe het op Loreley wel had moeten klinken aangezien dat optreden nogal gepaard ging met de nodige technische problemen, waardoor de band niet echt goed uit de verf kon komen. Doordat gitarist Andy Revell voor 2010 niet beschikbaar was zijn Roy Keyworth en toetsenist Dean Baker gevraagd om de honneurs waar te nemen. Dit gaf Mark Spencer, die er vanaf het begin van de reünie bij was, de mogelijk als vliegende kiep op zowel toetsen, gitaar en bas op te treden. En om nummers te spelen die voorheen lastig live te realiseren waren. Zo zijn er meer nummers te horen van “XII” uit 1986, maar is ook eindelijk het oude “Für Helene” en de vergeten epic “The Collector” van stal gehaald. De muziek van Twelfth Night is al niet echt rustig, maar deze formatie zorgt voor een nog groter ADHD-gehalte met als middelpunt Andy Sears die zichtbaar veel plezier heeft (net als de rest van de band) en na een paar nummers zijn stem al behoorlijk forceert. Eind van het jaar moet ook eindelijk de langverwachte DVD van het concert in The Albany uit 2007 uitkomen. Ook zal er eindelijk een dubbel-CD versie van het befaamde “Live And Let Live” moeten verschijnen. Dus al met al een druk jaar voor de band.


SEVENTIES / JAZZROCK
Agora - Aqua Celeste / L'Arte Di Ovidio
Van “Live In Montreux” (1975, WEA Italy)
De Italiaanse jazzrockband Agora debuteerde in 1975 met het live-album “Live In Montreux”, iets wat tot op dat moment nog nooit was gedaan door een Italiaanse band. Op datzelfde festival traden overigens dat jaar ook PFM en Magma op dus de heren waren in goed gezelschap. en het valt te begrijpen waarom WEA Italië dit graag wilde uitbrengen want de tegen Weather Report aanleunende jazzrock met een symfo-tintje klinkt zelfs nu nog na al die jaren, ondanks de wat stoffige opnames, best wel boeiend. We draaien de afsluitende suite met veel ruimte voor mooie
lange duetpassages van de sopraansax en elektrische gitaar.

IN HET NIEUWS
Coldplay - Lovers In
Japan / Reign Of Love
Van “Viva la Vida or Death and All His Friends” (EMI, 2008)
De populaire Engelse rockband Coldplay werd gevormd in 1997. Sleutelfiguur en leadzanger van de band is Chris Martin. Coldplay begon met optredens in kleine Londense clubs, maar staat nu alleen nog in uitverkochte stadions vol meezingende fans. Het vierde album, “Viva la Vida or Death and All His Friends”, werd samen met Brian Eno geproduceerd en ontving meerdere Grammy's. In mei 2009 kondigde de band aan weer de studio in te duiken om te werken aan hun vijfde studioalbum. Brian Eno zal, net als voor “Viva La Vida Or Death And All His Friends”, ook voor dit album het productiewerk voor zijn rekening nemen. In december 2009 werd gemeld dat de band onder meer een kerk in Noord-Londen als studio had laten ombouwen. Begin 2010 werd gemeld dat de band inmiddels al 50 nummers heeft geschreven gedurende de studiosessies, en een intiem optreden zou hebben gegeven om te zien wat de fans er van vinden. Inmiddels heeft zanger Chris Martin in een blog op de Coldplay-website bevestigd dat het album de laatste productiefasen in is gegaan en rond december te koop zal zijn.

Sunday 5 September 2010 Show No. 906

OPENER
Gilmour, David: Blue Light
Van "About Face" (Columbia, 1984/Sony Japan, 2007)
Later dit jaar zal David Gilmour prominent te horen zijn op de nieuwe CD van The Orb, getiteld “Metallic Spheres”, die dan ook onder de naam The Orb featuring David Gilmour zal verschijnen. De plaat zal twee lange tracks kennen en leverbaar zijn in drie versies: LP, CD en dubbel-CD. Die laatste versie bevat een schijf die te beluisteren is als driedimensionaal, wat blijkbaar vooral goed op de hoofdtelefoon lijkt te werken. Op http://www.davidgilmour.com/ is de hoes al te bewonderen en is meer info te lezen. Wij gaan terug naar het tweede soloalbum van Gilmour, “About Face” uit 1984, dat enkele jaren terug geremasterd werd en waarvan wij een nummer van de Japanse versie draaien, het met toen hippe blazers voorziene “Blue Light”.

NIEUW/PROMO
Koi      - The Rabbit
            - Woodnote
Van "In Tomorrow Hid Yesterday" (Progress Records, 2010)
In Tomorrow Hid Yesterday is het debuut van het Zweedse kwintet Koi. De biografie vertelt dat de band zich graag ziet als onderdeel van de zogenaamde progressieve indie rock, het genre dat begin deze eeuw vorm kreeg met bands als Elbow, Pineapple Thief, Mew, maar ook Mars Volta. Kenmerkend voor de stijl is een focus op gevoel, melodie en harmonie en minder op lange solo's. Door de nadruk op emotie zit er veel contrast in de sfeer: agressie en introversie liggen dicht bij elkaar. Het knappe van Koi is dat ze de vaak volle, duistere productie met stevige gitaren warm weten te houden door de gedragen toetsenbijdragen, waardoor ook Anekdoten en zelfs Genesis in de muziek doorklinkt. De CD kwam overigens in februari dit jaar al uit als eigen beheerproduct, maar is eind augustus ook door Progress Records uitgebracht. Info: http://www.koiband.net/

NIEUW
Blackmore's Night - Keeper Of The Flame
Van "Autumn Sky" (Spinefarm Records, 2010)
Het echtpaar Blackmore is in Zweedse folkstemming op dit nieuwe album. Opener "Highland" is een cover van One More Time, de band van een ander echtpaar, Nanne en Peter Grönvall. Dielaatste is de zoon van Benny 'ABBA' Andersson. "Journeyman" is een cover van het nummer "Vandraren" van de Zweedse folkrockband Nordman. Los van enkele adaptaties van stokoude folkdeunen is er nog één aanvullende cover, die helemaal niet folky van oorsprong is: "Celluloid Heroes" van The Kinks. Hier krijgt het een akoestisch folk-arrangement, met o.a. een solo voor traditionele fluit. Diverse nummers zijn trouwens semi-elektrisch, waaronder "Journeyman" en "Keeper Of The Flame". Naast folkfiddle bevat 't namelijk Blackmore's herkenbare elektrische gitaarspel. In een flinke solo schemert de Deep Purple-roots een beetje door. Al moeten we voor vergelijkingsmateriaal weer eerder denken aan een Mike Oldfield-nummer als "To France".

NIEUW/PROMO
Lis Er Stille: Shards Of The Ending
Van "The Collibro" (VME-Voices Music & Entertainment, 2010)
Het Deense Lis Er Stille is een kwartet dat in 2004 werd opgericht en met “The Collibro” deze maand haar derde album uitbrengt. Als we de biografie mogen geloven zijn de violen en operakoren van de eerste twee platen verdwenen, maar de op klassieke muziek gebaseerd raamwerk van postrock en metal gebleven. Feit is dat dit een behoorlijk overdonderend album is, waarin het soms lijkt alsof Jeff Buckley banden heeft achtergelaten met muziek die door Sigur Ros moest worden uitgevoerd. Lange tracks, met verstilde momenten die plotseling gevolgd worden door orgastische climaxen van geluid, worden afgewisseld door korte intermezzi. Toch staat ondanks het soms grimmige, duistere karakter de melodie voorop, wat “The Collibro” tot een uitdagende, intense luisterervaring maakt. Het gekozen nummer toont alle hierboven genoemde facetten. Website: http://www.liserstille.dk

NIEUW
William Britelle - Pegasus In Alcatrazz
- Rio Rio
Van "Television Landscape" (New Amsterdam Records, 2010)
Een bij vlagen adembenemend album van een zeer breed georiënteerd multitalent. Hardstikke progressief in de letterlijke zin, maar ook toegankelijk en zeer melo- en harmonieus. Brittelle componeerde alle stukken en schreef de overweldigend fraaie arrangementen die stilistisch niet echt in een hokje zijn te stoppen. Ze zijn zeker symfonisch (wat wil je, met strijkers, harp en hoorns), maar hier en daar ook meer iets van een jazzorkest (het saxofoontrio speelt met onmiskenbare jazzswing), terwijl er ook wel degelijk pop- en rock-invloeden te bespeuren zijn – van sixties-orkpop tot zweefpop uit de jaren '80 en '90 (Cocteau Twins, Slowdive). Voor het invullen van die arrangementen heeft Britelle een indrukwekkende rij musici gevraagd, die wellicht niet overbekend zijn, maar wel stiekem een flinke reputatie hebben in fijnproeverskringen. Zoals gitarist Mark Dancigers, die meerdere hemeltergend mooie soli speelt, vaak in fraaie legatostijl. Zijn hoofdactiviteit is het modern-klassieke NOWensemble. Uit die groep doen meerdere leden mee, die vaak ook zelf componist blijken te zijn. De heerlijk losjes spelende drummer Ted Poor is veelgevraagd jazzdrummer, o.a. in Kurt Rosenwinkels bands. Is dan alles fantastisch aan deze plaat? Ja, bijna. De zang van Britelle zelf, zal een breekpunt (veelgebruikt woord dezer dagen) kunnen zijn: hij zingt vaak met falset en klinkt dan als een afgeknepen Billy Corgan. De stukken met 'gewone' stem roepen J Mascis van Dinosaur Jr. in gedachten. Misschien had hij overal de voicoder-achtige vervormers moeten gebruiken die hij hier en daar aanwendt. Om het album te kopen zul je het internet op moeten, maar voor je koopt heb je wel de mogelijkheid het hele album te streamen, op https://www.newamsterdamrecords.com/#Album/Television_Landscape

IN HET NIEUWS
Mr. Gil - Mother Dream
Van het album “Alone” (Ars Mundi, 1998)
Mr. Gil is het project van de Poolse gitarist Mirek Gil, bekend van Collage en Believe. Onlangs verscheen er voor het eerst in 12 jaar nieuw werk onder de Mr Gil-vlag, onder de titel “Skellig”, ongetwijfeld binnenkort in ons programma te horen. We doen het vanavond met een nummer van “Alone”, het eerste Mr. Gil-album. De Collage-link is duidelijk hoorbaar in de muziek met neo-prog-invloeden, maar ook Pink Floyd-trekjes.

LIVE-TIP
YOSO - Close The Curtain
Van het onlangs verschenen album “Elements” (Frontiers, 2010)
YOSO, de groep met Toto-zanger Bobby Kimball en vormalig Yes-leden Tony Kaye en BillySherwood is deze maand op tournee en doet 3 maal Nederland aan:
22 september Zoetermeer, De Boerderij
24 september Helmond, Podium Lakei
25 september Zaandam, De Kade

LIVE-TIP
Agua de Annique - Ice Water
Van het album ”Air” (eigen beheer. 2007)
Agua de Annique, de groep rond voormalig The Gathering-zangeres Anneke van Giersbergen, gaat in oktober en november uitgebreid op tournee door het land en is op 6 november te bewonderen in het Burgerweeshuis te Deventer. Voor alle data: zie de concertagenda op onze site.

LIVE-TIP
Beck, Jeff       - Apocalypse
                        - Innocent Victim
Van "Frankie's House - Music From The Original Soundtrack" (Epic, 1992)
Op 13 oktober a.s gaat Jeff Beck in Vredenburg Leidsche Rijn zijn nieuwe album “Emotion & Commotion” verder promoten. Het is dan ook niet te verwachten dat hij iets van “Frankie's House” zal gaan spelen, de soundtrack die hij samen met toetsenman Jed Leiber schreef en uitvoerde.
Toch mooi om dit weer eens te horen, vooral omdat de nadruk destijds op sfeer en effecten lag en zeker niet op vocalen en covers.

NIEUW
Rush: La Villa Strangiato Live At Pinkpop
Van "Beyond The Lighted Stage" (Banger, 2010)
“Beyond The Lighted Stage” is een interessante, maar ook humorvolle kijk op de geschiedenis van Rush. Ondanks het ontbreken van echte hits, het tegenwerken van de 'serieuze' rockpers, zoals Rolling Stone, de tragiek rondom drummer Neil Peart en het slopende bestaan van een rockmuzikant zijn de Canadezen uitgegroeid tot de elite van topbands. De documentaire laat mooi zien dat de heren altijd bij zichzelf bleven, maar tegelijkertijd ook zichzelf wilden verbreden door invloeden van buitenaf. Dat laatste is vooral goed te horen aan de muziek de ze begin jaren '80 maakten, waarin keyboards en New Wave een grote rol vervulde. Er zijn vele interviews met zowel bandleden als bekenden in het vak en hierbij wordt ook kritisch naar de verrichtingen van de band gekeken. De bonus-schijf bevat meer van dit alles, maar ook enkele min of meer complete live-songs, waaronder twee nummers met de eerste drummer John Rutsey, het gekozen stuk van vanavond van Pinkpop 1979 en tracks van de “R30”- en “Snakes And Arrows”-tournees.

REMASTER
Soft Machine - Bundles
                        - Land Of The Bag Snake
Van "Bundles" (Harvest, 1975 / Esoteric Recordings, 2010)
Het Soft Machine-repertoire is de laatste jaren uitgebreid opnieuw beschikbaar gekomen, maar met de platen die na de overstap van CBS naar Harvest verschenen (“Bundles”, “Softs” en “Land Of Cockayne”) was het na vroege en inmiddels geheel uitverkochte uitgaven op CD van See For Miles  en One Way Records droevig gesteld. Gelukkig heeft Esoteric hier een eind aan gemaakt, wat gezien hun goede werk met remasters uit de Canterbury Scene, een logische stap is. Met “Bundles” introduceerden de Softs de gitaar in hun muziek, terwijl het saxofoonwerk meer naar de achtergrond verdween. Met Allan Holdsworth hadden ze een genie in opkomst ingelijfd, die het meeste soleerwerk voor zijn rekening nam. “Bundles” is daarom vooral een melodieuze jazzrockplaat geworden, die door de vele in elkaar overlopende stukken ook een duidelijk progressief tintje heeft.

IN HET NIEUWS
Rick Wakeman feat. Chaka Khan - Julia
Rick Wakeman feat. Jon Anderson - The Hymn
Van "1984" (Music Fusion, 1981/2006)
Ook na z'n succesvolle jaren '70-albums bleef de Britse van Strawbs en Yes bekende toetsenist conceptalbums afleveren. Zoals dit op George Orwells bekende boek gebaseerde album uit 1981 (drie jaar wachten had het misschien wat extra momentum gegeven?). Voor het neerzetten van de karakters uit dat boek heeft hij een zeer bont gezelschap vocalisten aangezocht. Hoe vaak zie je Steve Harley, Chaka Khan en Jon Anderson op één album? En tekstschrijver Tim Rice heeft zich ook zelf een vocale rol toegediend. In de rock 'n' roller "The Proles" laat hij met Cockney accent punky vocalen horen die nog het meest aan Ian Dury doen denken. Chaka begint in "Julia" heel onzeker en fragiel in een stijl die ze duidelijk niet gewend is. Na een meeslepende toetsensolo krijgt ze alsnog de ruimte om vet uit te pakken en dán herken je haar pas. Anderson zingt ook echt een statige song in hymne-stijl, als strak en kaarsrecht raamwerk voor een flitsend middenstuk met meerdere enerverende toetsensoli van Rick. Zoals onlangs al gemeld gaan Rick en Jon in oktober en november samen op tournee door het Verenigd Koninkrijk. Er worden dan Yes-songs, maar ook nieuwe stukken gespeeld.

WERELD VOL MUZIEK: PROG ANDALUZ
Medina Azahara - Desde Cordoba
Van "...En Al-Hakim" (Avispa, 1989)
Erik Neuteboom besprak deze CD in zijn Prog Andaluz-dossier, iO Pages 95/2010: "Eén van de beste albums van deze Spaanse progressieve rockband. Mede door de gastrol voor flamencogitarist Vicente Amigo, het grootste talent sinds Paco de Lucia. De sound is een mix van neo-prog (richting vroege Marillion) en melodieuze rock, maar de drie stukken waarin Amigo meedoet, klinken nét even wat boeiender met een extra dimensie door zijn indrukwekkende gitaarwerk, bijvoorbeeld in een opwindend duel met de elektrische gitaar in afsluiter "Desde Cordoba". Kippenvel, zó uniek!" De elektronische danwel getriggerde drums doen helaas wat afbreuk aan de warme sfeer die de flamenco-invloed biedt.

Satellite – Am I Losing Touch
Van “Nostalgia” (Metal Mind Records, 2009)
“Nostalgia” is alweer het vierde album van deze Poolse uit Collage voortgekomen band. Net als voorgaande albums is het geluid duidelijk herkenbaar: het borduurt voort op het geluid van Collage. Dus vaak vol energie en passie. Het thema van de plaat ligt in de relationele sfeer, wat soms een bijtend karakter geeft.