Sunday 28 February 2010 Show No. 880

1e uur
Days Before Tomorrow: The Sky Is Falling - CD 8 - 5:13
Van "The Sky Is Falling" (Eigen Beheer, 2009)
Enige weken geleden waren we al enthousiast over dit door Ron Nevison geproduceerde eigen beheerproduct, dat op een frisse manier een SF-verhaal vertelt met erg aanstekelijke muziek, die raakvlakken kent met Styx, World Trade, Altered State, Yes, Twenty Monday, Mister Mister, AOR en Kansas. Vanavond het pakkende titelnummer dat ook een aardige video meekreeg op http://www.daysbeforetomorrow.com/

NIEUW (PROMO)
Cirrha Niva:
- Running From The Source - CD 4 - 6:11
- Spring Before Winter - CD 6 - 4:49
Van "For Moments Never Done" (
Pa rnassus Records, 2009)
Daar waar The Barstool Philosophers meer de ingetogen kant van Queensrÿche volgen, zit Cirrha Niva op haar nieuwste CD For Moments Never Done meer aan de metal-kant van deze progmetal grootheid, echter zonder het gevoel voor subtiliteit, melodie en detail te verliezen. Na de theatrale rockopera Liaison De La Morte bleven nog maar twee van de vaste leden in de groep, wat ongetwijfeld tot een nieuw geluid heeft geleid. En ook  gastmuzikanten als toetsenist Joost van den Broek heeft hier zeker invloed op gehad. Bert Treep vat het in zijn Vette Krent-recensie in iO Pa ges nr. 89 als volgt samen: "En waar heeft dat allemaal toe geleid? Tot een toch wel geweldige progmetal plaat van eigen bodem! (...) Heavy, melodieus, Legrand's stem die het allemaal perfect aan kan, afwisselend, pakkende zanglijnen en gitaarriffs en een eigen identiteit." Zeker voor Operation Mindcrime-fans een aanrader. Website: http://www.cirrhaniva.nl/html/news.html

RERELEASE
The Pineapple Thief CD10 Snowdrops 
5:57
Geremixte editie van album uit 2006.
Van "Little Man" (2006 / K-Scope, 2010)
K-Scope heeft een fraaie rerelase gemaakt van het vijfde album van de Britse band, met een mooie, desolate sfeer uitademende, nieuwe hoes. Natuurlijk is de plaat helemaal geremasterd, maar daarnaast zelfs ook geremixt. Invloeden van Radiohead en de songmatige kant van Porcupine Tree zijn hoorbaar en vooral in dit nummer ook van Talk Talk.

RERELEASE
Made In Sweden:
- Winter's A Bummer - CD 1 - 5:32
- Mad River - CD 3 - 5:09
Van "Made In England" (Sonet, 1970 / Esoteric Recordings, 2009)
In Engeland uitgebracht als Mad River was Made In England de vierde LP van het Zweedse combo Made In Sweden. De plaat werd geproduceerd door voormalig Colosseum-bassist Tony Reeves en bevatte voor het eerst in haar carrière intelligent geconstrueerde songs in een stijl die psychedelica, blues en vroege progressieve rock op een jazzy manier met elkaar verbond. Opvallend in Winter's A Bummer is het vreemde gebruik van de Mellotron, terwijl Mad River een fraai strijk- en blazers arrangement bevat. Leuke heruitgave. (zie verder de recensie in iO
Pa ges 92, p. 32)

Shelagh McDonald - Stargazer - cd 10 - 4:11
Kort na uitkomen van haar tweede album Stargazer (1971) garandeerde ze zichzelf serieuze culstatus door volledig van de aardbodem te verdwijnen. Door de release van het dubbel-album Let No Man Steal Your Thyme (Sanctuary, 2005) dat haar beide albums en de nodige extra tracks bij elkaar bracht en de hernieuwde aandacht voor haar, dook ze uiteindelijk op. Waar er muzikaal een duidelijke link is met Nick Drake, al was het maar in het schitterende arrangement dat Robert Kirby voor Stargazer schreef, is er qua levensverhaal een duidelijke link met niemand minder dan Syd Barrett. Want in 2005 bleek dus dat ze net als Barrett in 1972 het slachtoffer is geworden van een slechte lsd-trip. Resultaat: paranoia, hallucinaties en een stem die haar in de steek liet.
http://en.wikipedia.org/wiki/Shelagh_McDonald
Maar het mysterie gaat nu toch weer verder want sinds 2005 is er wederom niks meer van haar vernomen.

Journey cd1-5  nickel and dime (Next 1977)
Van de box  time 3 uit 1992
Oorspronkelijk bestond dit complexe nummer uit 3 stukken, toen het eindstuk  compleet
Was bleven de maatsoorten  5 en 10  de zogenaamde nickel and dime, vandaar
De titel, grappig detail is dat het nummer Tom Sawyer van Rush de gelijke toonsoorten
Gebruikt als dit nummer nickel and dime van Journey

In de categorie PROGPREHISTORIE:
Fairport Convention - cd 8+9 - Sun Shade / The Lobster - 8:36
Na het verschijnen van Sgt. Pepper in 1967 was het duidelijk dat muzikaal niets meer hetzelfde zou zijn. Er waaide een nieuwe muzikale wind die uiteindelijk in 1969 zou leiden tot wat ik beschouw als de geboorteplaat van de progressieve rock: King Crimson's In The Court Of The Crimson King. Hints naar wat Crimson zou gaan doen zijn overduidelijk te horen op het titelloze debuut van Fairport Convention uit 1968 (Polydor) en met name in het gitaarspel van Richard Thompson.
Leuk detail: zanger op deze nummers is Ian McDonald, die in latere jaren onder de naam Iain Matthews verder door het leven ging, maar dat is dus niet dezelfde McDonald als bij King Crimson. Die echter wel bevriend werd met zangeres Judy Dyble die ook deel uitmaakte van deze bezetting van Fairport Convention en die dus samen met McDonald in een vroege versie van King Crimson zat.

2e Uur

Live-tip
Jean Michel Jarre  DVD 7 oxygene 4 3.47
Van de DVD Oxigene in Moscow (2007)
Concert van Jarre is opgenomen op 6 september 1997 in Moskou
Meer dan 3 miljoen mensen konden genieten van een spektaculaire show van Jarre
Moskou bestond toen 850 jaar en er was zowaar contact met de ruimte, live contact
Astronaut. 3 miljoen zullen er wel niet zijn in Oberhausen op zaterdag aanstaande de
06/03 Oberhaussen in de  König-pilsner Arena, maar het zal vast wel weer een spektakelstuk worden

Live-tip
M.M.E.B. – Angels in my gate
Van het album Angel station uit 1979
De Manfred Mann's Earth Band is na vele formatie veranderingen en eenentwintig albums nog steeds (a)live and kicking! Voor de Europese tour maakt de band een korte stop in Zwolle.vrijdag aanstaande 5 maart

CONCERTNIEUWS:
IQ - Outer Limits - dvd 2 - 7:12
Afkomstig van de Live In London dvd opgenomen voor tv in 1985 (!)
The Wake 25th Anniversary Tour!
June 17th, 2010: IQ at Zeche, Bochum, GER June 19th, 2010: IQ at De Boerderij, Zoetermeer, NL

Monument / Van eigen Bodum
Egdon Heath cd 2-5 The killing silence
Van live at last een optreden van de band op 27-12 -1999
In de Harmonie in Leeuwarden
Egdon Heath (1981 - 1999)
Friese band die in de jaren tachtig medeverantwoordelijk is voor de heropleving van de symfonische rock en uitgroeit tot een der toonaangevende namen in het genre. De naam Egdon Heath is afkomstig van de Engelse schrijver Thomas Hardy (1840-1928), die in zijn roman The Return Of The Native een denkbeeldig heidegebied - gelegen tussen Bournemouth en Dorchester in South Wessex - ten tonele voert: Egdon Heath.
Hoewel een nieuwe cd op uitkomen staat met niet eerder uitgebrachte live- en studio opnamen besluit de band om er mee te stoppen. Het afscheidsconcert vindt plaats in De Harmonie te Leeuwarden. De opnamen daarvan verschijnen een jaar later op de cd Live At Last.

WERELD VOL MUZIEK
Rajna:
- We Are The Echoes - CD 3 - 4:34
- Pearl Into The Ocean - CD 5 - 4:26
Van "Duality" (Holy Records, 2008) was in 2008 het achtste album van het Franse duo Fabrice en Jeanne Lefebvre. De muziek wordt nog wel eens met die van Dead Can Dance vergeleken, maar heeft toch zeker ook een eigen benadering van mystieke, vaak oriëntaalse sfeermuziek met een gotisch randje. Terwijl er een nieuw album op uitkomen staat (Offering) besteden wij aandacht aan deze plaat, vooral omdat hierop wordt meegewerkt door Tim Bowness (in drie nummers), Stephen Bennett en Stefano Pa nunzi. Zij zijn alle drie te horen in We Are The Echoes. Overigens heeft Fabrice als wederdienst op True North van No-Man's Schoolyard Ghosts meegespeeld. Website: http://www.myspace.com/rajnamusic

in de categorie WAAROM IS DIT EEN BONUSTRACK?
Elbow - Hotel Istanbul - cd 13 - 7:14
Met The Seldom Seen Kid kreeg de Britse band Elbow het eindelijk voor elkaar om een groter publiek te bereiken. Fantastische songs gevat in fantasievolle arrangementen. We draaiden in het verleden al songs van dit album en van de live-dvd met het BBC Concert Orchestra. Maar het studio-album is een tijdje terug nog weer eens opnieuw uitgebracht met een drietal extra songs, die niet onderdoen voor de songs van het reguliere album. Dit is de langste en meest uitbundige van deze extra nummers. De band is overigens begin dit jaar hun studio ingedoken om te werken aan de opvolger van dit album, maar het zal nog wel een tijdje gaan duren voor dat die er is.


Sunday 21 February 2010 Show No. 879

OPENER UIT DE OUDE DOOS
Cressida- To Play your Little Game
Van “Cressida” (Vertigo, 1970)
Cressida is een band die in een adem wordt genoemd met tijdgenoten Spring, Fantasy, Beggars Opera etc. Waar deze bands vaak de moelijke route kozen is Cressida meer song gericht en wat lichtvoetiger. Hetorgel spel van Peter Jennings is een van de dominerende factoren, naast de aangename zang van Angus Cullen. Deze werd echter vervangen door John Culley voor de tweede en laatste bandplaat “Asylum”. Na het uiteenvallen duiken de leden nog her en der op in andere bands, zoals bijvoorbeeld Uriah Heep.

NIEUW
The Watch - Earth
               
      - New Normal
Van “Planet Earth” (eigen beheer, 2010)
The Watch komt na een tijd met de 1972-show van Genesis te hebben getourd met een nieuw album, “Planet Earth?”. Je raadt het natuurlijk al: de plaat klinkt nog Genesis-er als Genesis. Denk dan vooral aan de periode “Nursery Cryme”. Aan alles is door zanger Simone Rossetti gedacht: lyrische gitaaruithalen, zware baspedalen en natuurlijk kan het Mellotronkoor niet ontbreken. Oh en dan vergeten we nog de Gabrielesque vocalen. Net als bij voorgaande platen zal “Planet Earth?” weer voor discussies zorgen - de een smult er van, de ander zal de plaat verguizen. Wel staat voorop dat het muzikaal wel allemaal erg lekker klinkt. We gaan luisteren naar 2 nummers waarvan op het korte “New Normal” John Hackett nog een partijtje fluit mee speelt.

NIEUW
douBt  - Cosmic Surgery
Van "Never Pet A Burning Dog" (Moonjune, 2010)
DouBt is een trio rond toetsenist Alex Maguire. Deze 51-jarige Brit heeft z'n roots in de freejazzwereld en maakte bijv. platen met musici uit de Amsterdamse impro-scene. Enkele jaren geleden was hij Dave Stewarts vervanger in het heropgerichte Hatfield & The North. Op het grootste deel van dit album klinkt vooral zijn freejazz-achtergrond door in haast manische tracks met een constant roffelende drummer (Tony Bianco) en druk priegelgitaarwerk (Michel Delville).
"Cosmic Surgery" is een van de twee meer toegankelijke nummers van de plaat en heeft een wat Arabisch aandoende melodie. Het klinkt als een kruising tussen King Crimson, Ozric Tentacles en vroege Soft Machine. De rest is voor de doorbijter die niet snel opgefokt raakt...

NIEUW / JAZZROCK
Phillips / Saisse / Palladino - Mancala
Van "PSP - Live" (Eigen beheer, 2010)
Het trio dat in onlangs in De Boerderij optrad, heeft een in Japan opgenomen live-CD uitgebracht. Alledrie zijn veelgevraagde sessiekrachten: De Franse toetsenist speelde Philip Saisse met o.a. David Bowie en Tina Turner, maar ook met Al Di Meola. De Italiaanse bassist Pino Palladino speelde met nóg veel meer mensen en zou je nu de vaste bassist van The Who kunnen noemen. En dat is één van de vele bands waar Simon Phillips in drumde. De muziek die men gedrieën maakt doet bij vlagen denken aan het fraaie solowerk van Phillips, vooral in dit "Mancala". Op andere momenten is het toch meer fusion te noemen dan jazzrock. Vooral door de inbreng van Saisse en het ontbreken van een gitarist, die je met een overvloed aan ietwat zoetige keyboardklanken wel mist.

NIEUW
Karnataka - Forsaken
van “The Gathering Light” (eigen beheer, 2010)
Na 10 jaar afwezigheid is Karnataka terug met een nieuwe plaat. De band heeft een behoorlijke metamorfose doorstaan en alleen Ian Jones is nog over van de originele bandopstelling. De muziek is echter niet zoveel veranderd: nog steeds melodieuze, echt Engelse symfo, met een vette knipoog naar Mostly Autumn. Natuurlijk heeft de band nog steeds een zangeres als blikvanger, in de persoon van Lisa Fury. Ze heeft een redelijke goede stem, maar echt uitzonderlijk is ze niet. Waar “The Gathering Light” echter vooral in excelleert is in de uitgesponnen gitaarsolo's. Zo bestaat het middendeel van het gekozen nummer “Forsaken” uit een langgerekte solo. Als je goed luistert hoor je ex-Iona lid Troy Donokeley nog een partijtje meefluiten op de tin whistle. Ook is hij te horen met zijn Uilleann pipes. Ook doet er een heus strijkkwartet mee op het album.

ITALOPROG
La Maschera Di Cera - Nuova Luce
Van "LuxAde" (Immaginifica, 2006)
La Maschera Di Cera (‘het masker van was’) is één van de vele bands van Fabio Zuffante (onlangs nog met Hostsonaten in ons programma te horen). Met Maschera maakt hij muziek die geheel in lijn ligt van de grote Italoproggroepen uit de jaren '70. Maar dan zonder als copy cat te klinken en gegoten in uitstekende composities in een prachtige productie. Veel vintage toetsenspel maakt dit voor de seventies-progliefhebber onontkoombaar. Zoals zoveel Italoprog stilistisch te plaatsen tussen Genesis en Van Der Graaf Generator en uitgebreid puttend uit elementen van beide bands. Dit album is alweer meer dan drie jaar oud, maar nog niet aan de orde gekomen bij Xymphonia. Hoog tijd derhalve.

CONCERTAGENDA
John Waite – Keys To Your Heart
Van “Figure In A Landscape” (
Gold Circle , 2001)
John Waite kennen we van zijn glansrijke carrière als frontman en zanger van The Babys. Met hits als “Everytime I Think Of You” en “Isn’t It Time”  veroverde deze groep eind jaren '70 en in het begin van de jaren ’80 de wereld. Ook solo was Waite succesvol met o.a. zijn gigantische hit “Missing You”. Vervolgens richtte John Waite samen met o.a. Neal Schon (Journey)  de band Bad English op in 1989. Ook met Bad English maakte Waite weer hele mooie platen en scoorde hij met “Time Stood Still” weer een dikke hit. Sinds de jaren ’90 is John Waite weer solo op pad en richt hij zich op verschillende projecten met o.a. Ringo Starr (The Beatles) en  Keith Reed Reid (Procol Harum). In 2008 komt zijn single “Missing You” weer opnieuw binnen in de Amerikaanse Billboard Hot 100. Ditmaal in duet met Alison Krauss. Op vrijdag 26 februari 2010 staat John Waite op het podium in de Hellendoornse Lantaarn.

CONCERTAGENDA
Breathing Space – Lantern for a smile
Van “Below The Radar” (eigen beheer, 2009)
Op vrijdag 26 februari is het iO Pages Festival, met o.a. het Britse Breathing Space. Fans van Mostly Autumn zullen met dit optreden in hun nopjes zijn, want de zangpartijen van Breathing Space worden verzorgd door Olivia Sparnenn (opvolgster van Heather Findlay bij Mostly Autumn). Ook zitten oud-Mostly Autumn-leden Ian Jennings en Liam Davidson in Breathing Space en komt, als special guest, gitarist en Mostly Autumn-opperhoofd Bryan Josh mee naar Zoetermeer! De muziek is te omschrijven als een lyrische mengeling van folky melodieën en Floydiaanse sferen.

CONCERTAGENDA
Pink Floyd – One Of These Days
Van “Meddle” (EMI, 1971) 
Afgelopen donderdag trad de uitstekende Pink Floyd-coverband Pink Project op in Enschede. De groep speelde behalve “Echoes” en een gehele “Dark Side Of The Moon” ook het verrassende mooie “Pigs (Three Different Ones)” en nog veel meer, in een zo goed als volle grote zaal van het Muziekkwartier. Het geluid was uitstekend, al was het jammer dat vooral aan het eind het volume flink opgeschroefd werd. Aankomende week, 23 februari, treedt The Australian Pink Floyd Show op in de Heineken Music Hall in Amsterdam. Deze tribute band bestaat sinds 1988, maar wordt pas echt bekend tijdens de International Pink Floyd Fan Conventie in het Wembley Convention Centre in 1993. Tijdens optredens werkt de groep niet alleen met mensen die ook betrokken waren bij de laatste wereldtournee van Pink Floyd, de leden maken zelfs veelvuldig gebruik van dezelfde apparatuur. The Australian Pink Floyd Show brengt nummers van de albums “Wish You Were Here”, “The Wall”, “Dark Side Of The Moon” en “Animals” live ten gehore.

MONUMENT
E.L.O. (Electric Light Orchestra) - Concerto For A Rainy Day
Van “Out Of The Blue” (Jet, 1977)
In 1977 kwam the Electric Light Orchestra met het album dat door menigeen als een ware klassieker word beschouwd, “Out Of The Blue”. Kant drie van dit album, dat op vinyl een dubbelaar was, bestaat uit dit “Concerto For A Rainy Day” en werkt enorm fantasie-prikkelend, vooral als je tegelijkertijd die fantastische hoes en de rest van het artwork zit te bekijken.

WERELD VOL MUZIEK
Project Creation – Dragonfly garden
Van “Dawn On Pyther” (Progrock Records, 2008)
De uit Portugal afkomstige multi-instrumentalist Hugo Flores is een actief persoon en houdt zich naast dit project onder andere bezig met Sonic Pulsar, waarvan in 2005 het voorlopig laatste album verscheen. Nadat eveneens in 2005 met “Floating World” het eerste deel van het inmiddels voltooide Project Creation-concept werd uitgebracht, volgde dus deel twee in een serie van in totaal vier albums. Zo is de aanpak met een reeks van ingehuurde zangers, zangeressen en muzikanten alsmede de futuristische verhaallijn koren op de molen van elke Ayreon-liefhebber. Ook muzikaal gezien valt deze link niet te ontkennen, hoewel Project Creation absoluut geen Ayreon-kopie is. Verder zullen liefhebbers van Eloy en Emerson, Lake & Palmer zich thuis voelen. (Hans Ravensbergen)

UIT HET VERGEETHOEKJE:
John Lees - Child Of The Universe / Kes
Van “A Major Fancy” (Harvest, 1977)
In 1972 voelde gitarist / zanger John Lees zich niet helemaal happy in het keurslijf van Barclay James Harvest (BJH) en begon aan de opnamen van zijn solo-album “A Major Fancy”. Nadat het album af was bleef het vervolgens, door de label switch van Barclay James Harvest van Harvest naar Polydor, 5 jaar op de plank liggen. Toen het uiteindelijk uitkwam, werd er weinig tot geen aandacht aan aan geschonken. En dat is jammer, omdat de meeste songs niet op een BJH-album hadden misstaan en het is dan ook niet zo gek dat uiteindelijk de beste song, “Child Of The Universe”, later op het album “Time Honoured Ghosts” van de moederband komt te staan. De song loopt naadloos door in een korte instrumental waarin John Lees op een bijna Mike Oldfield-achtige manier zeer veel gitaarpartijen over elkaar heen opneemt.

Sunday 14 February 2010 Show No. 878

NIEUW
Saga - Step inside
          - the human condition 
Van “The human condition” (Inside Out, 2009)
Met het afscheid van zanger(toetsenist en componist) Michael Sadler dacht menigeen dat er een einde was gekomen aan Saga. Niets is minder waar: in de in  Toronto woonachige Rob Morati (ex-zanger van Final Frontier)  werd een waardig opvolger gevonden. Dit ondanks dat de stem weliswaar een geheel ander is als die van Sadler. De kern van het vernieuwde Saga bestaat  nu uit de broers Crighton (mede-oprichters van Saga) en toetsenist Jim Gilmour. Het nieuwe album is zeer herkenbaar Saga met de nodige watervlugge gitaar- en toetsensolo's. Er zijn met deze nieuwe line-up ondertussen al de nodige concerten met succes afgewerkt.

NIEUW
Peter Gabriel - Mirrorball
                       - Après Moi
Van "Scratch My Back" (Real World / Virgin, 2010)
Met het begrip 'cover-album' die je dit project geen recht, want het betreft zeer radicale bewerkingen, waarin de originelen soms maar met moeite te herkennen vallen. De charismatische zanger wordt hier begeleid door symfonie-orkest: er is geen rock-instrument te horen. Dynamisch laat het album je alle hoeken zien: van uiterst zacht tot even emotievolle als haast bombastische erupties. In die laatste gevallen, als het orkest voluit speelt, laat Gabriel eventjes zijn toch al bijzondere stemgeluid op indrukwekkende wijze zwellen. Hij koos zowel algemeen erkende klassiekers als David Bowie's "Heroes" en Randy Newmans "I Think It's Going To Rain Today" tot recente pareltjes van o.a. Elbow ("Mirrorball"), Regina Spektor ("Après Moi") en Arcade Fire ("My Body Is A Cage"). De bonusdisc bevat twee remixen en een alternatieve versie plus één aanvullende song: The Kinks' "Waterloo Sunset". De productie was in handen van Bob Ezrin (bekend van o.a. Lou Reeds "Berlin" en Pink Floyds "The Wall"), die dezelfde taak vervulde bij Gabriels solo-debuut (1977).

NIEUW
The Flaming Lips - On The Run
The Great gig in he sky
Van “The Dark Side Of The Moon” (eigen beheer internet-release, 2010)
Weer een band die zich waagt aan een van de best verkopende albums aller tijden. Natuurlijk staan The Flaming Lips garant voor de nodige dosis creativiteit en hebben de heren het album dan ook door de Flaming-mangel gehaald. DSOTM is nog psychedelischer geworden en net als alle Flaming Lips-uitgaven een sonic attack. Er doen ook een legio aan gasten mee waaronder punkrocker Henry Rollins en elektroclash-fenomeen Peaches. De plaat heeft zeker meer groove meegekregen -soms slaat de bas je om de oren- en natuurlijk zijn de vocalen ook weer zeer herkenbaar. Vooral de vertolking van “The Great Gig In The Sky” is bijzonder. Of alles even geslaagd is, daar mag de luisteraar zelf een oordeel over vellen; een interessante bewerking is het zeker.

NOG NIET GEDRAAID
The Final Conflict- All Alone
Van “nother Moment In Time” (Metal Mind, 2009)
Final Conflict is een band die sinds het album “Stand Up” uit 1997 een beetje onder de radar aan het opereren is. De band modderde gestaag door en bracht twee studioplaten uit waaronder “Simple” met herbewerkingen van oude stukken, dit ontging het doorsnee-symfo publiek echter, mede door de moeilijke verkrijgbaarheid. Na een op DVD vastgelegd optreden in Polen, op één avond  met Pendragon en Credo, is de band weer terug in de spotlight. De melodieuze neo-symfo van de band ligt ergens tussen AOR, Marillion en Pink Floyd en ligt lekker in het gehoor. Eén van de sterke punten van de band ligt in het gebruik van twee zangers. Een aantal oude albums van de band zijn nu ook weer verkrijgbaar geworden. 
Voor meer info: http://www.fc-music.com

Yak - Journey Of The Yak
Van "Journey Of The Yak" (eigen beheer, 2008)
Yak is een trio rond toetsenist rond Martin Morgan. De eerste incarnatie van de band bestond rond 1980, maar jaren later zette Morgan de band opnieuw op en hij maakte sindsdien 4 CD's waarvan dit de nieuwste is. Opmerkelijk is dat gitaarsounds een behoorlijk dominante rol hebben, maar die worden blijkbaar gecreëerd met synthesizers, zoals bij het late werk van Le Orme dus. De muziek ligt in het verlengde van Camel en Genesis danwel Steve Hackett. Het is de heren niet om het geld te doen: je krijgt de CD gratis thuisgestuurd als je een donatie doet aan een natuurfonds dat strijdt voor het behoud van de Yak, een wilde koe, verwant aan de Schotse Hooglander.

CANADA-SLUITER
Zon - Hollywood
Van "Astral Projector" (Escape Music, 1978/2003)
Zon was een Canadese AOR-band die zo af en toe progressieve wegen bewandelde, wat tot een geluid leidt, dat vooral doet denken aan werk van Styx uit dezelfde tijd. Dit "Hollywood" is met het uitbundige toetsenwerk en flitsend gitaarwerk het meest progressieve nummer van "Astral Projector" en het een jaar jongere "Back Down To Earth", dat in 2003 door Escape Music als dubbel-CD-pakket is heruitgegeven.

CONCERTAGENDA / OPENER
Jadis - Everywhere I turn 
van “Across The Water” (Giant Electric Pea, 1994)
Het is alweer 15 jaar geleden dat Jadis voor Xymphonia headliner was in het Beeklust Park . Na een korte sabbatical komt de band weer terug in Nederland en zal volgende week zondag in Zoetermeer spelen met het heropgerichte Shadowland voor een reprise op de Ambassadors of Lurve Tour. Zo heette namenlijk een eerdere gezamenlijke tournee, begin jaren '90. De band zal dit jaar ook een nieuw album uit brengen.

CONCERTAGENDA
Sylvan – Answer to life
Van “10th Anniverary 1998-2008 – Leaving Backstage” (Progrock Records, 2008)
 Dubbelaar met live-opnames, die gemaakt zijn in Kampnagel in Hamburg. De eerste schijf bevat een integrale live-opname van “Posthumous Silence” uit 2006, dat ook op DVD is verschenen. En Sylvan is één van de optredende bands op het IO pages festival, 26 en 27 februari:
PROGFESTIVAL DAG 1: FOCUS, QUANTUM FANTAY & BREATHING SPACE
PROGFESTIVAL DAG 2: SYLVAN, AIRBAG, LEAP DAY & JOHN MITCHELL & JOHN BECK (It Bites)

CONCERTAGENDA
RPWL - I Don't Know (What it's like)
van “Trying To Kiss The Sun” (Tempus Fugit, 2002)
RPWL viert dit jaar haat 10 jarig jubileum en gaat dit vieren met een uitgebreide tour. Naast recent werk zal er ook terug worden gegrepen naar de oude albums. Het catchy “I Don't Know” komt van het tweede bandalbum, uit 2002. De band is op 11 april te bewonderen in het Blues Café in Apeldoorn.

DE KRACHT VAN INTERNET
Atilio Perrone - Freedom 
Via via werden we op een Youtube-filmpje gewezen van de Italiaanse progartiest Atilio Perrone en werden meteen getroffen door de bijzondere combinatie van muziek en beeld. Muzikaal is het duidelijk waar Peronne de mosterd vandaan haalt, namelijk bij ELP, maar het is de Italiaanse zang die het net weer dat andere tintje geeft. Peronne is zelf als een kind zo blij als hij een reactie krijgt op de video, zó blij zelfs dat hij een kadootje heeft opgestuurd in de vorm van een DVD met de video en een CD met de track “Freedom” plus een korte piano-instrumental. Voor de nieuwsgierigen onder ons: 
http://www.youtube.com/watch?v=vbPaOIMdNBM
LET OP: de video bevat een aantal kortstondige heftige en bloedige passages. Overigens, knap gemaakte video met veel korte fragmenten uit bekende films. Ik pikte er op z'n minst “Platoon” en “The Wall” uit maar er zitten er vast nog meer in.

NIEUW (NOU JA, BIJNA)
Finch - Register Magister
Van "VPRO Nederpop 1968-1975" (Fonos, 2008)
Fonos heeft bij het Instituut Beeld En Geluid live-opnamen verzameld van Nederpopgroepen die aantraden in illustere programma's als VPRO Campus, alsmede opnamen van allerlei festivals. Dit is de eerste CD (CD-R moeten we eigenlijk zeggen, want net als alle andere Fonos-CD's is dit geen echte CD) die dit oplevert. Er zouden er meer volgen, al is deze alweer meer dan een jaar geleden uitgebracht. De belichte periode is natuurlijk bij uitstek interessant voor 'ons' genre en we vinden hier zodoende Brainbox, Kayak, Solution, Supersister, Alquin en dit Finch: de jongste opname alhier, uit december 1975.

TOPPERS UIT HET LAATSTE DECENNIUM:
Quidam - We Lost 
Van “Alone Together” (Rock-Serwis, 2007)
Naar aanleiding van het nogal vreemde decenniumlijstje in iO Pages zaten we n  nog even na te denken over wat er volgens ons allemaal ontbrak in de lijst.  En “Alone Together” is er toch zeker eentje. Een bijzonder album. Dit bij ons nog nooit gedraaide “We Lost” heeft een mooie gitaarsolo heeft en adembenemende versnelling aan het slot.

VALENTIJNSDAG
UFO – Love to love
Van de DVD “Showtime”  (SPV, 2005)
Deze set bevat twee DVD's: een live-registratie van UFO’s optreden in Wilhelmshaven  in Duitsland, in een line-up waarin we naast de oerleden Phil Mogg (zang), Pete Way (bas) en Paul Raymond (toetsen) ook gitarist Vinnie Moore en drummer Jason Bonham vinden. De tweede schijf bevat behalve enkele documentaires en interviews ook een zestal leuke studio-opnames opnames in de Peppermint Park Studios in Hannover, Duitsland. Aan de band werd voor de gelegenheid een kwartet strijkers toegevoegd, wat dan ook resulteert in een mooi rocknummer in een symfonisch jasje. En dan vandaag in een Valetijnsjasje.


Sunday 7 February 2010 Show No. 877

Jellyfish - The King is Half Undressed
van “Bellybutton” (Charisma, 1990)
Alweer 20 jaar geleden! de tweede Jellyfish. Dit nummer is een live-versie afkomstig van de Britse versie van het album dat vijf live-bonustracks heeft. Onlangs hebben een aantal bandleden weer live gespeeld met elkaar als het voorprogramma van Cheap Trick.

NIEUW
Days Before Tomorrow - Wasted Years II: Sleepwalking
                                       - Can't Do Anything
Van "The Sky Is Falling" (Eigen Beheer, 2009/CDBaby)
Als je eerste volwaardige CD geproduceerd wordt door niemand minder dan Ron Nevison (Led Zeppelin, Kiss, The Who, Heart, Europe, Damn Yankees, Jefferson Starship) moet je wel wat in huis hebben. Days Before Tomorrow stelt wat dat betreft niet teleur. Het kwintet maakt het soort muziek waarin je van allerlei andere bands terughoort, terwijl het wel degelijk origineel klinkt. Zo zul je flarden Styx, World Trade, Altered State, Yes, Twenty Monday, Mister Mister, AOR en Kansas menen te horen, maar zetten de vernuftig gespeelde ritmeverschuivingen je regelmatig op het verkeerde been. Met twee gitaristen zijn de songs lekker puntig. Gitarist Scott Kahn speelt ook toetsen op 6 nummers en met wat bijdragen van gastmusici zijn toetsen zo toch ook behoorlijk dominant. Bassist is overigens Robert Maziekien, voorheen van Eternity X. Dit geweldig klinkend eigen beheerproduct wordt ook nog eens gesierd door een fraai stukje fantasy-artwork.
Website: http://www.daysbeforetomorrow.com/

NIEUW
Mystery – The awakening
Van het album “Beneath The Veil Of Winter’s Face” (Unicorn Digital, 2008)
Niet minder dan negen jaren moesten we wachten op de opvolger “Destiny?” uit 1998. We rekenen het tussentijdse compilatiealbum uit 2000 gemakshalve maar niet mee. Loopt de  groep door zo'n lange periode stilte niet het risico veel fans kwijt te raken? Drijvende kracht (verantwoordelijk voor alle teksten, muziek en de productie) en tevens platenlabelbaas Michel St. Père heeft gedurende deze periode in elk geval niet stilgezeten. Het lijkt er verdacht veel op dat hij zijn werk met eigen band heeft uitgesteld ten faveure van andere projecten. Sterker nog, Mystery lijkt een andere groep geworden. Het album zit vol met referenties en momenten van ‘waar ken ik dit ook al weer van’. Mystery bewandelt de wegen van de traditionele neo-prog, overgoten met een AOR-sausje. De muziek is erg melodieus en daardoor toegankelijk. Mystery begeeft zich met dit album in het (drukke) straatje van Arena, Ayreon, IQ, Styx, en zelfs Frost*. Dat is heel wat. Je kan je afvragen of er met zoveel referenties nog wat origineels te beluisteren valt. Nee, vernieuwend is het niet, maar overrompelend des te meer! Niet in het laatst komt dit op conto van de nieuwe zanger Benoît David. De man heeft een heldere, krachtige en zeer prettig in het (geh)oor liggende stem. Over het algemeen zingt hij in de hogere regionen. Meer dan eens doet hij me denken aan Tommy Shaw van Styx. (Hans Ravensbergen, Progwereld)
Update: Intussen is Benoit David zanger van Yes geworden!

NIEUW
Minen, Eric - The Final Trip
Van "ElectroMoods" (Dreaming/Musea, 2009)
Met zo'n titel hoor je eigenlijk in het Sonolab thuis en gezien de vooral met toetsen en programmeerwerk voortgebrachte achtergrondmuziek zou dat ook niet zo vreemd zijn. Toch is de Fransman Eric Minen een jazzgitarist, die zich in andere incarnaties uitleeft in jazzrock en Frank Zappa-covers. Op zijn tweede solo-CD “ElectroMoods” zet hij echter het op “Mélodies Urbaines” (Dreaming, 2007) ingezette pad van intieme jazz voort. Soms lijkt het naar soft fusion te neigen, maar vooral Minens melodieën zijn veel minder voorspelbaar. Een enkele keer klinkt ook een voorttokkelende David Gilmour door, wat zeker in het gekozen nummer, dat zowaar wat dynamische uitschieters kent, voor een mooi symfonisch plaatje zorgt.

IN HET NIEUWS
Crack the sky - Sleep
van “Crack The Sky” (Lifesong, 1975 / 2002)
Lekker relaxed nummer van de eerste CTS plaat. Extra info: volgende week komt de nieuwe CD van Crack The Sky uit, getiteld “Machine”.

Iona - Flight Of The Wild Goose (live)
Van "Iona" (Open Sky, 2003)
De DVD Iona bevat een halfuur lange TV-documentaire uit de begintijd van de band, ten tijde van het debuut. We zien live-opnamen, gelardeerd met interviews waarin de leden het Christelijke gedachtengoed achter de muziek nog eens benadrukken. De live-opnamen laten o.a. Nick Beggs op Chapman Stick duidelijk aan het werk zien.

IN HET NIEUWS
Gentle Giant - Cogs in Cogs
Van: “The Power & The Glory” (DRT Entertainment, 1974)
Een tijd geleden is de Gentle Giant-catalogus wederom opnieuw geremastered heruitgekomen. Deze keer door de band zelf van de originele master tapes geremasterd. Dit leidde op het web tot behoorlijke discussies over de minimale upgrades ten opzichte van eedere remaster-pogingen...

EIGHTIES/OPENER
Ph.D. -
No Happy Endings
Van "Is It Safe?"
(WEA, 1983)
Het tweede album van Jim Diamond en Tony Hymas (opnieuw met hulp van de drummers Simon Phillips en Mark Craney). Het album mist de compositorische brille van de titelloze voorganger en flopte dan ook. Het schijnt dat Jeff Beck een solo speelt: hij wordt wel bedankt maar krijgt geen credits. Zal wel een rechtenkwestie zijn. We denken 'm te herkennen in de opener "I Didn't Know". Dit album stond het afgelopen jaar op de nominatie voor CD-release bij Voiceprint, maar men ziet daar nu toch van af. Of dat te maken heeft met tegenvallende verkopen van de andere twee Ph.D.-releases of misschien opnieuw een rechtenkwestie is bij ons niet bekend. Wij doen het vanavond met een CD-R-kopie van een LP.

CONCERTAGENDA
Steve Hackett - Nomads
van “Out Of The Tunnel's Mouth” (Wolfwork, 2009)
De gitarist en soms ook zanger Steve Hackett gaat weer op tournee en zal o.a. in Breda en Zoetermeer spelen. Verder zal Steve in de Verenigde Staten samen met Renaissance op tournee gaan!

AKTUEEL / LIVETIP
Renaissance - Mother Russia
Van “Turn Of The Cards” (Sire, 1974)
Na een paar voorzichtige optredens eind vorig jaar, gaat Renaissance deze zomer in de VS naar het zich laat aanzien meer spelen. Dit zal gebeuren met Steve Hackett  en zijn band:
http://www.entouragetalent.com/artists/stevehackett/#board_15607

Elegant Simplicity - Mood #10 
Van "Too Many Goodbyes" (Proximity Records, 2007)
Deze Britse groep heeft de afgelopen 15 jaar al ongeveer even veel platen gemaakt, met rustige sfeersymfo, waarbij de nadruk ligt op wisselwerking tussen warm el. gitaarspel en orgel- en ander toetsenspel. De bandnaam is raak gekozen: de muziek is zeker niet complex, maar zeker welluidend. Vergelijkingen met Camel liggen op de loer. Dit nummer, een instrumental, doet sterk denken aan Odyssice, de Nederlandse band die natuurlijk ook de nodige Camel-invloeden laat horen. Elegant Simplicity moet wel opletten niet in de valkuil der eenvormigheid te trappen.

WERELD VOL MUZIEK
Latte E Miele - Il Calvario
Van "Passio Secundum Mattheum" (Akarma, 1973)
Italiaans trio uit de hoogtijdagen der Italoprog. De drie heren bespelen alle drie meerdere instrumenten, waarbij de hoofdverdeling onderling in gitaren, toetsen en allerhande slagwerk is. Er zijn zeker overeenkomsten hoorbaar met de grote collega's PFM, Le Orme en Banco, maar de band deelt zijn vurigheid vooral met Arti + Mestieri en bij vlagen zelfs Area. Het album is een lange suite, een muzikale versie van het Evangelie van Mattheus.

BIJZONDERE LIVE-OPNAME:
Twelfth Night - Aspidentropy
Van “Voices In The Night” (Cyclops, 2007)
In 2007 verscheen de verzamel-CD “Voices In The Night”, die zowel een studio- als een live-overzicht bevat van alle vocalisten van Twelfth Night. De meest bekende is natuurlijk Geoff Mann, die overigens afgelopen vrijdag precies 17 jaar geleden overleed. Dit nummer is 1 van de toegiften van het allerlaatste optreden van Mann met Twelfth Night. Het is één van die typische Twelfth Night-nummers die al vanaf het begin van de band bestaat in een of andere vorm maar nooit in een definitieve versie in de studio is opgenomen.

AKTUEEL
Yes – Dreamtime
Van het album “Magnification” (Eagle, 2001)
Dit album staat op de eerste  plaatst van de  IO Pages Prog top 30 van het eerste decenniun. In de nieuwste uitgave staat ook nog eens een zes pagina's lang Yes-dossier. Ons redactielid Chris Bekhuis schreef voor Progwereld 9 jaar terug: “Met “Magnification” heeft Yes hoog ingezet op de goktafel van de prog, want veel geslaagde combinaties van prog en symfonieorkest zijn er eigenlijk niet. En als dan ook nog bekend wordt dat Yes op dit album het zonder toetsenist moet doen, wordt zelfs de grootste fan een beetje sceptisch. Maar dit is tevens ook de sleutel tot het succes van dit album. Want geen toetsenist betekent ook één ego minder dat gestreeld dient te worden. Dus meer ruimte voor de overige leden, danwel het orkest. En dat laat mooie dingen horen. Arrangeur / dirigent Larry Groupé heeft de klanken van het orkest mooi verweven met Yes. De muziek is niet overdreven complex, opgebouwd rond zeer sterke melodieën. “Dreamtime” is daar ook een sterk voorbeeld van en een stuk dat nu al tot de echte Yes-klassiekers mag worden gerekend. Sterk openend met akoestische gitaar en zwaar orkest wordt er vervolgd met een zwaarder gedeelte met stevig slagwerk van Alan White. Conclusie: “Magnification” is één van de sterkste albums van Yes in jaren.