Sunday 31 Augustus 2008 Show No. 804
Band Titel Item
   
Final Conflict Changing fate Live-tip

Afkomstig van het debuutalbum “Redress The Balance” (eigen beheer, 1991)
De Britse groep Final Conflict speelt op 8 november op het pROCKfest in Bieleveld, Duitsland

Bonamassa, Joe Django Nieuw
Bonamassa, Joe a New day yesterday Starship trooper Wurm Nieuw
Van "Live - From Nowhere In Particular" (Provogue, 2008)
"Het voormalig wonderkind etaleert hier zijn – voor een bepaald niet als avontuurlijk bekend staand genre – opmerkelijke veelzijdigheid middels een bloemlezing uit zijn originals en de meest uiteenlopende covers, van Charley Patton en The Free tot Chris Whitley, Jethro Tull en Yes. Daarbij schurken zijn heftige bluesinterpretaties soms zelfs akelig dicht tegen de progmetal aan, waarbij de meesterlijke snarenatleet, slechts een zeldzame keer wat gas terugnemend, kwistig met noten strooit." (Marcel Haerkens, Oor)
Curved Air Screw  Nieuw
Curved Air Situations Nieuw
Van "Air Conditioning" (Warner, 1971 / Remaster-CD: Rhino, 2008)
Goedkope heruitgave van Warners rereleaselabel Rhino van het debuut uit 1970 van groep rond zangeres Sonja Kristina. In deze eerste bezetting wordt ze bijgestaan door violist Darryl Way (die later zijn band Wolf zou oprichten, met o.a. latere Marillion-drummer Ian Mosley) en toetsenman Frances Monkman (later in de klassiek-popband Sky). Sommige nummers lijken een Britse variant op de psychedelische rock van Jefferson Airplane (vooral ook door de op die van Grace Slick lijkende vocalen van Kristina), op andere momenten horen we weelderige, gedragen symfonische rock, zoals in "Screw" en "Situations". Way's viool en Monkmans keyboards (o.a. Hammond en Mellotron!) hebben genoeg potentie wat dat betreft.
Anyone's Daughter Another day like superman  
Van “Anyone's Daughter” (Intercord, 1980; CD-versie: WMMS)
Na het nog al breedsprakige debuutalbum “Adonis” (1979) koos de band ervoor om haar symfonische rock geluid te vatten in kortere bondige songs op haar tweede titelloze album uit 1980. De enige uitzondering hier op is dit 8 minuten durende stuk dat met name zo lang is door het instrumentale middenstuk waarin gitarist Uwe Karpa en toetsenist Matthias Ulmer ons met solo's om de oren vliegen.
Beck, Jeff Cause we've ended as lovers  
Van de DVD "Eric Clapton's Crossroads Guitar Festival 2007" (Warner, 2007)
Op het tribute-festival voor de ontwenningskliniek van Eric Clapton trad Jeff Beck aan met een topband en bleek hij in bloedvorm. In deze gitaarballad haalt hij weer de meest onaards mooie licks uit z'n gitaar, waar je ogen werkelijk van volschieten. Ook is mooi te zien dat hij dit allemaal met zwaar getalkpoederde blote handen doet en met veel subtiel tremolo-werk. Z'n begeleiders waren bassiste Tal Wilkenfeld (die, onderwijl heerlijk vuil kijkend, een lekkere solo weggeeft), drumbeest Vinnie Colaiuta en toetsenist Jason Rebello. Het doet ons afvragen: waar blijft die langverwachte Jeff Beck-live-DVD? Op de Crossroads-DVD-set staan maar twee nummers van Jeff (voor velen hét hoogtepunt van de DVD-set). Op Youtube is wel meer te vinden van dit concert trouwens.
Iona Wind, water & fire Aktueel
Van het album “The Circling Hour” (Open Sky, 2006)
Op dit moment dendert er wederom een orkaan richting New Orleans en deze schijnt nog een categorie hoger te worden ingeschaald als Katrina. De doorleefde gitaarsoli van Dave Bainbridge, de stuwende drums van Frank van Essen (die soms ook viool speelt) en het diepe, veelal prominente basspel van Phil Barker geven een aardse, rockende rand aan de breeduit zwevende synths en de fluwelen stem van Joanne Hogg.
   
Band Titel Item
   
GPS New Jerusalem Live-tip

Van het album “Window To The Soul”  (Inside Out, 2006)
Nadat Geoff Downes de oorspronkelijke bezetting van Asia heroprichtte, kwam zanger/bassist John Payne, toch een decennium lang het gezicht van Asia, al snel met de groep GPS op de proppen, gewoon de laatste bezetting van Asia, met Ryo Okumoto van Spock's Beard in de plaats van Downes. Inmiddels heeft de band de veel commerciëlere naam Asia featuring John Payne aangenomen en is Okumoto vervangen voor Rocket Scientists-toetsenist Erik Norlander. Deze week werd bekend dat dit Asia featuring John Payne als headliner van de eerste dag van pROCKfest speelt, op 7 november, na 'ons eigen' Lady Lake en het Duitse Krabat. Volgens de pROCKfest-organisatie hebben de goede contacten met Erik Norlander tot dit exclusieve en enige Europese concert van de band geleid. Hierdoor moest Rocket Scientists verdwijnen van de line-up, maar pROCKfest belooft dat dat op een latere editie (2009?) goedgemaakt gaat worden.

No Man Angel gets caught in the beauty trap Live-tip
Van "Flowermouth" (One Little Indian Records, 1994)
Na meer synthipop-achtig werk was de kennismaking met "Flowermouth" voor liefhebbers van progressieve muziek verpletterend. De opener van het album is oorstrelend en laat bovendien meerdere generaties prog-musici schitteren: naast half Porcupine Tree zijn ook saxofonist Mel Collins en gitarist Robert Fripp, beiden bekend van King Crimson van de partij. En dan zijn er nog fraaie akoestische bijdragen van Ian Carr (trompet) en Ben Coleman (viool). Nog steeds een van de allermooiste No-Man-nummers. Komende week is No-Man te zien en horen in de Boerderij in Zoetermeer (3 september) en in het Savoy Theater in Dusseldorf (4 september). Het is voor het eerst sinds jááááren dat No-Man (ofwel Steven Wilson van Porcupine Tree en zanger Tim Bowness) weer live optreden.
Forgotten Suns Rising, Nature, Child, The warning Live-tip

Afkomstig van het debuutalbum album “Fiction Edge”  (Ascent, 2000)
Ook de Portugese progmetalband Forgotten Suns speelt op pROCKfest in Bieleveld op 8 november. De groep heeft onlangs een nieuwe zanger aangenomen en is klaar met de opnamen van een derde album dat dit najaar gaat verschijnen.

10 CC Old wild men Live-tip
Afkomstig van hun tweede album “Sheet Music” (UK, 1974; CD-versie: Snapper) en het is naar het schijnt het eerste nummer waar op de heren het beruchte apparaat Gizmo (met draaiende spoeltjes die op gitaarsnaren worden gedrukt) hebben gebruikt. O ja, Steve Hogarth heeft dit nummer in het verleden ook wel eens gespeeld met zijn H Band.
Vannelli Gino & metropool Orkest King for a day Live-tip

Van "Metropole Orkest 60 Jaar – Muziek Om Te Kijken" (Eigen Beheer, 2005)
Op een van z'n meest poppy platen, "Big Dreamers Never Sleep" uit 1987, staat niet alleen de hit "Wild Horses", maar ook dit "King For A Day", dat herinnert aan z'n seventies-albums. Deze versie is bijna twee keer zo lang, dankzij het schitterende orkest-arrangement van Frank van der Heijden. Zo wordt 't een lekker pompeus symfostuk met jazz- en latin-intermezzi.
Vannelli, die tegenwoordig in Nederland woont, geeft een exclusief concert in Deventer, op 19 september. Dit in een bijzondere locatie: in de Lebuïnuskerk, waarvan de toren DE blikvanger van Deventer is. Hij wordt begeleid door een Nederlandse band o.l.v. toetsenist Karel Boehlee
De toegangsprijs van EUR 45,- is niet misselijk, maar de opbrengsten komen ten goede van de Deventerse organisatie voor Jeugdzorg.

Zie: http://www.evenementenoost.nl/evenementen-oost.php/concert-gino-vannelli-19-09-2008-in-deventer.html

Galleon Crimewave  

Van de mini-CD “ At This Moment Of Time” (eigen beheer, 1994)
Deze mini-CD was een opwarmer voor het album “King Of Aragon” (1995), waarop de drie nummers van deze mini terugkeerden. Zweedse neoprog vol weelderig breed uitwaaierende keyboardsounds.

Flamborough Head Limestone Rock (alt.version) Live-tip

Afkomstig van de 5e Cyclops-labelverzamelaar, oorspronkelijke versie terug te vinden op “One For The Crow“  (Cyclops, 2002)
Flamborough Head organiseert jaarlijks het festival Progfarm, waarvan de 11de editie op 1 november zal plaatsvinden. De Friese groep zal daar zelf voor het eerst in de nieuwe bezetting aantreden, met de vervanger voor gitarist Eddie Mulder. Deze is inmiddels gevonden, zo hoorde het Xymphonia-team uit de eerste hand, maar de naam van Mulders opvolger wordt nog eventjes geheim gehouden.

Sunday 24 Augustus 2008 Show No. 803

Band Titel Item
   
Ambition Hold on Aktueel
Van het album ambition uit 2006
Le Orme Linfinito Nieuw
In 2005 opgenomen op NEARfest en nu kan iedereen zien wat voor bijzondere band dit is op een sobere maar smaakvolle dvd annex dubbel-live-cd van de Italiaanse symfolegende Le Orme. Live In Pennsylvania is een mooie afspiegeling van hun muziek met nummers van
Collage (1971), Uomo Di Pezza uit 1972 en een integrale uitvoering vanhet album Felono E Serona uit 1973. Dat het recente materiaal van Le Orme naadloos aansluit bij dit oudere werk blijkt uit de suite van het album L'Infinito uit 2005 waarmee deze dvd opent.
Anathema Angelica Nieuw
Van hun nieuwe album hindsight, 2008
Wilson, Steven Cover version V Nieuw
Alweer de 5de in de serie cover version. Dit keer wel een verassende keuze (hoewel...) in 1 van Roger Nelson's grootste hits sign of the times.
Gabriel, Peter Down to earth Nieuw
Van de disney film Wall-E
Kansas Hopelessly human Nieuw
Van Two for the show (legacy edition), Epic, 1978/2008
30 jaar na dato is deze live plaat van Kansas eindelijk goed op CD verkrijgbaar. Op de oude versie werd door tijdgebrek een nummer weg gelaten, Closet Chronicles, deze is nu op de twede CD te vinden samen met nog eens 10 niet eerder uitgebrachte live nummers ook opgenomen ten tijde van de 1977/1978 tour en laat een band horen die op hun hoogtepunt is.
Saga Tired world  
Van de dvd live in stuttgart Marathon world tour 2003 Het nummer Tired world is oorsponkelijke van het album Saga.
   
Band Titel Item
   
Marathon Ozone layer  
Van het album Norm uit 1996
Carptree Mashed patato mountain man Live-tip
Van Insekt private 2007
Het 4de album van deze sweedse band. Ze spelen op het ProckFEST in Bieleveld in november.
Hackett, Steve Shadow of the hierophant  
Te vinden op het zijn eerste solo-album Voyage Of The Acolyte uit
1975.
Shooting Star Burning  
Van Burning, V&R records, 1983
4de album van een band die net niet de impact maakte als verwacht. Hun eerste album was geproduceerd door Gus Dugeon, en werdt in de US een kleine hit. De bandspeelde in voorprogramma's van de grote jongens als Kansas, styx en Rao Speedwagon maar doorbraak bleef uit. Hun 5de en laatste plaat Silent Scream werd geproduceerd door Ron Nevison wat natuurlijk weer een hit voortbracht. Kort hierop viel de band echter uit elkaar om een paar jaar geleden weer bij elkaar te komen...
Mann, Geoff EH! Band Dayspring  
De band die Geoff Mann om zich heen verzamelde eind jaren 80, begin jaren 90 en die op een new wave-achtige manier weer een beetje aansloot bij z'n symfo-periode met Twelfth Night. Dit nummer is afkomstig van hun laatste album Ministry Of The Interior uit 1991.
Oldfield, Mike The lake  
Van het album Discovery uit 1984

Sunday 17 Augustus 2008 Show No. 802

Band Titel Item
   
Pink Floyd The happiest days of our live, 
Another brick in the wall prt II
Live-tip

Opnamen van “Is There Anybody Out There? - The Wall Live 1980 – 1981” (EMI, 2000)
Aanstaande vrijdag, 22 augustus, is er een live-uitvoering van “The Wall” te zien in Hengelo. Dit in het kader van het Hengelose Uit Festival. Dit festival start op vrijdagavond om 21.30 uur met een zeer bijzondere uitvoering van de Rockopera “The Wall” van Pink Floyd. In de regie van de uit Berlijn afkomstige regisseur Susanne Knapp (
www.susanne-knapp.eu) wordt de uitvoering van dit stuk verzorgd door een band, een koor, een kinderkoor en een symfonieorkest en diverse solisten o.l.v. de Nederlandse dirigent Lute Hoekstra. De rol van Pink zal worden vertolkt door de befaamde Amerikaanse tenor Nicholas Shannon. Het zal niet alleen een muzikaal, maar ook een visueel spektakel worden. Dit wordt gerealiseerd door gebruik te maken van de nieuwste technieken op het gebied van LED-walls. In deze uitvoering van ‘The Wall’ wordt gewerkt met videoclips en live-tekeningen die via deze LED-walls worden getoond.

Darwin's Radio Erase..rewind Nieuw
Darwin's Radio Lapse of sensation Nieuw
Van “Eyes Of The World” (eigen beheer, 2006)
Als je te horen krijgt dat zanger/gitarist Declan Burke van deze band gaat zingen bij Frost* en live vervolgens een goede indruk achterlaat en dat toetsenist Mark Westworth de plek van Martin Orford heeft ingenomen bij IQ… Tja, dan word je nieuwsgierig. En dan is er nog het feit dat de toetsenist en bassist samen in Grey Lady Down zaten. Wat is dan het resultaat? Nou, dat het album Eyes Of The World (2006) frisse, moderne prog bevat met hints naar zowel de oudere garde (Genesis en Rush) als ook wat jongere bands (Dream Theater, Marillion). Een aangename ontdekking dit Darwin's Radio dat zeker als het nieuwe album nog wat beter opgenomen en gemixt word super hoge ogen kan gaan gooien in de toekomst.
Camel  Lies  
Van “Nude” (London, 1981)
Qua sfeer doet dit wat denken aan “Bird Of Paradise” van Snowy White, maar neemt niet weg dat dit een sterke song is afkomstig van een van Camels beste albums.
Magazine Feed the enemy  
Van "Secondhand Daylight" (Virgin, 1979)
Het tweede album van de band rond Howard DeVoto bood in de tijden van woeste punk een mooi tegenwicht met een aan Roxy Music en David Bowie verwante stijl, die echter wel het duistere van new wave in zich had.
Lazuli Cassiopee  
Van “En Avant Doute” (Musea, 2007)
Veel te weinig gedraaid de laatste tijd kwam ik achter en daarom nu in de aanloop naar Symforce maar weer eens aandacht voor deze bijzondere band die live zo'n verpletterende indruk achter liet. Leuk nieuwtje: 13 december staat de Franse groep in zaal Zeche in Bochum, in het voorprogramma van de Poolse groep Riverside.
Etheridge, Jon & Ric Sanders Ice bells/Dancing circle  
Van "2nd Vision" (Chrysalis/Blueprint, 1980/2000)
Begin jaren 80 had de jazzrock het eigenlijk net zo moeilijk als de symfonische rock. Toch waren er ook in dat genre musici die kwaliteitsmuziek wilden blijven maken en niet perse voor de commerciële fusion kozen. John Etheridge en Ric Sanders hadden samen bij Soft Machine gespeeld, terwijl violist Sanders tevens een tijd bij de beroemde folkband The Albion Band heeft gespeeld. Samen met o.a. drummer Micky Barker en toetsenman Dave Bristow richtten ze in 1978 Surrounding Science op, dat later tot 2nd Vision herdoopt werd. Het debuut “First Steps” uit 1980 bevatte vriendelijke jazzrock, folkrock en jazz, gebracht met een progressieve inslag en mooie symfonische klanken. In 2000 werd de plaat door een sublabel van Voiceprint op CD uitgebracht, echter onder de naam van Etheridge en Sanders en onder de titel 2nd Vision.
   
Band Titel Item
   
Watch, The Moving red Live-tip
Van "Ghost" (Lizard, 2001)
Eerste album van wat in feite de doorstart van Night Watch was. Zanger en Peter Gabriel-epigoon Simone Rosetti had daartoe een stel uitstekende nieuwe musici om zich heen verzameld. Het album bevat dynamische nummers met een weelde aan Mellotron en Hammond, in de traditie van Genesis t.t.v. pak 'm beet 'Foxtrot'. De groep maakte daarna nog de albums "Vacuum" (2004) en "Primitive" (2007).
Ook The Watch speelt op Symphorce II, 23 augustus in 013 Tilburg
Opeth Burden Nieuw
Opeth Hex omega Live-tip
Van "Watershed" (Roadrunner, 2008)
Bij nadere beluistering staat er toch een hoop echte symfo tussen de metal op de de nieuwe Opeth. De Zweedse progressieve-metaltitanen combineren wederom vloeiend metal met progressieve rock en folky passages. Het is het eerste met nieuwe gitarist Fredrik Akesson (ex-Arch Enemy) en drummer Martin Axenrot (o.a. Bloodbath, Witchery). Opgenomen in thuisland Zweden en geproduceerd door frontman/gitarist Mikael Akerfeldt en Jens Bogren is het een album dat naadloos de stijlen aaneensmeedt die de groep de afgelopen jaren op afzonderlijke albums liet horen. Op 23 augustus in 013 de afsluiter van Symforce II.
Pain of Salvation Cribcaged Live-tip
Van "Scarsick" (Inside Out, 2006)
"Scarsick" begint agressief, modern en funky, à la nu-metal. 
De grote surprises komen dan: "America" is, ondanks de serieuze boodschap het vrolijkste POS-nummer ooit. In "Disco Queen" worden progressieve klanken afgewisseld met disco en hoge gilletjes. Nog niet afgehaakt? Mooi! De tweede helft bevat nl. de meer herkenbare POS-stijl: verrassende tempo- en stijlwisselingen, prachtige, uitgesponnen instrumentale stukken en de krachtige, veelzijdige stem van Daniel Gildenlow." (S. Bekker, Progwereld) Ook Pain Of Salvation treedt aan op het Symphorce II-festival op 23 augustus in Tilburg.
Notwist, The Moron Live-tip
Van het album "Shrink" (Zero Hour, 1998)
Dit vierde album, nu 10 jaar oud, is na twee punky albums het tweede waarop de Duitse groep haar horizonten verbreedt middels invloeden uit o.a. moderne electronische muziek, jazz, komend tot een heel herkenbare eigen progressieve popsound. Op deze instrumental, met een hoofdthema dat maar in je hoofd blijft rondmalen, is een grote rol voor blazers weggelegd. De solo halverwege is zelfs pure jazz te noemen. Nu treedt The Notwist zondag 24 augustus in Paradiso Amsterdam op met The Andromeda Mega Express Orchestra. Het moet wel gek lopen als dit nummer niet op de setlist staat die avond. Deze combi geeft overigens maar twee concerten samen (de ander is in Duitsland).
Tzuke, Judie All they can do is talk about you  
Tzuke, Judie Black furs  
Van de DVD "The 'Cat Is Out' Tour" (Classic Pictures Entertainment, 2002)
Judie Tzuke brak met haar debuut Welcome To The Cruise door met fraaie progressieve pop, waarbij zeker de inbreng van drummer Simon Phillips genoemd moet worden. Daarna is ze platen blijven maken en één daarvan was “The Cat Is Out” uit 1985. Ter promotie van die plaat trad ze ook op met een 6-mansband en één van die optredens werd gefilmd voor het
tv-programma “Live In Londen”. In de band zat toetsenist Mickey Simmonds, die later bekend werd met o.a. Fish en Camel.
Magenta My home town (far away)  

Van het voorlaatste album “Home” (F2, 2006)
Onlangs was de Britse groep te zien op de buhne van het openluchttheater Lorelei. Er is ondertussen een nieuw album verschenen  (eind april), “Metamorphosis”,  waar we in dit programma al eerder aandacht aan besteedden.

Pink Floyd Bring the boys back home, Comfortably numb Live-tip

Opnamen van “Is There Anybody Out There? - The Wall Live 1980 – 1981” (EMI, 2000)
Voor toelichting: zie begin programma.

Sunday 10 Augustus 2008 Show No. 801

Band Titel Item
   
Windchase No scruples  
Van "Symphinity" (Festival, 1977/Musea, 2000)
Australische band rond gitarist/zanger Mario Millo, min of meer de voortzetting van Sebastian Hardie (met line-up-wijziging). De sfeer begint Hackettiaans, iets verderop horen we mooie accenten op mellotron en ARP, maar dan barst de toetsensolo van Toivo Pilt los: Als Patrick Moraz op Yes' "Relayer". Het slot is lekker smerig vervormd met brute baslick van Duncan McGuire.
Reekers, Edward Eyes like twins Nieuw
Reekers, Edward Long ago, far away Nieuw
Van "Child Of The Water" (Concord Music/SMH, 2008)
Dit solo-album van de Kayak-zanger klinkt zoals je mag verwachten: poppier dan Kayak, maar met ontegenzeglijke symfo-trekjes en getuigend van liefde voor het ambachtelijke poplied. Edward wordt bijgestaan door o.a. drummer Martijn Bosman (ex-Gotcha!, ex-Kane), Kast-zanger en verklaard Kayak-fan Syb van der Ploeg en gitarist Jeff Zwart, die met Syb in Spanner speelde (het geflopte post-Kast-avontuur van Syb). Jeff Zwart heeft ook een jazzrockverleden. In 1995 maakte hij een solo-CD en ooit stond hij in De Lantaarn in het voorprogramma van Robben Ford. Reekers schreef veel zelf, maar er is ook een bijdrage van Kayak-genoot Pim Koopman en er zijn covers van Midge Ure (Ultravox) en Rupert Hine. "Eyes Like Twins" (gezegend met lekker pompeus refrein) is te vinden op Hine's "The Deep End" (1995), maar stond al eerder op het debuut van Wilson-Phillips (1990). Reekers' eigen "Long Ago, Far Away" is een slepende symfoballad, waarbij Zwart met een lange, vette gitaarsolo zorgt voor venijn in de staart.
Automatic Man Daughter of Neptune Rerelease
Van het tweede en laatste Automatic Man-album "Visitors" (Island 1977 / Lemon Recordings / Cherry Red 2005) Ten opzichte van het eerste album zijn er line-up-wijzigingen: alleen zanger/toetsenist Bayete (echte naam: Todd Cochrane) en gitarist Pat Thrall zijn nog over. Drummer Michael Shrieve is vervangen door Glenn Symmonds. Was op het eerste album nog een link met de progressieve spacerock van Stomu Yamashta's Go hoorbaar (waar diverse leden van de eerste bezetting aan meewerkten), nu is de muziek duidelijk poppier van karakter en vaak erg funky. "Visitors" is niet alleen minder interessant voor progfans, maar ook gewoon een mindere plaat. "Daughter Of Neptune" bevat de mooiste gitaarsolo van het album - Thrall haalt hier een atoomsplijtende sound uit z'n instrument.
801 Miss Shapiro  
Van "801 Live" (EG Records, 1976)
801 was een project rondom Roxy Music-gitarist Phil Manzanera en -toetsenman Brian Eno, waarin verder ondermeer Francis Monkman, Bill MacCormick en Simon Phillips zaten. De band was speciaal opgericht om in 1976 te spelen in de Queen Elizabeth Hall en op het Reading Festival.
Galahad Room 801  

Van het album “ Nothing Is Written”  (eigen beheer, 1991) Galahad is bezig om live-optredens uit 1985 op CD uit te brengen. Verder zijn de albums “Nothing Is Written” en “Following Ghosts” onlangs heruitgebracht. Ondertussen werkt de band aan nieuw materiaal, voor de opvolger van “Empires Never Last”.

Barbieri, Richard Flaw Aktueel
Van "Things Buried" (Intact Records, 2004)
Net druppelde het bericht binnen dat er op 15 september een nieuw album van Richard Barbieri zal verschijnen, getiteld "Stranger Inside". K-Scope gaat die plaat, waaraan meegewerkt is door Steve Jansen (mixing/co-arranging), Steven Wilson (mastering), Gavin Harrisson (drums) en Danny Thompson (double bass). Wij doen het nog met een stuk van zijn eerste soloalbum, waarop Percy Jones en Andy Gangadeen nog zijn mede-muzikanten waren.
Supertramp Fool's overture  
Van “Even In The Quietest Moments”  (A&M, 1977)
Volgens het archief zou dit nummer in uitzending 67 zijn gedraaid en that's it... Fantastisch episch nummer.
   
Band Titel Item
   
Alquin Singapore conection Live-tip

Van het album “Blue Planet” (Hunter, 2005)
Alquin is één van de optredende bands op het Symforce II-festival op 23 augustus in 013 in Tilburg.
Progwereld heeft een Symphorce II-wedstrijd: men kan met dank aan de organisatie en verschillende labels een enorm prijzenpakket weggeven. Kijk snel op www.progwereld.org!

Fents, The Stick in the mud In memoriam
Van "First Offense" (Not Yachting Records, 1983)
Vorige week waren al een aantal sterfgevallen in de jazz(rock) te melden (Joe Beck, Hiram Bullock, Johnny Griffin), deze week kwam het bericht dat gitarist Ted Hall 26 juli op 48 jarige leeftijd na een lang ziekbed overleed. Wij kennen 'm eigenlijk alleen van The Fents, maar dat was al indrukwekkend genoeg.  gezien onderstaand bericht was hij ook op andere vlakken actief:
A Pasadena, Calif. native, Ted graduated from Occidental College with a B.A. in music in 1982.
He began his career touring and playing with a variety of bands, most notably the Fents, 1980-1990. He began his career in audio post-production with award-winning sound mixer Bruce Botnick at Digital Magnetics, a CD mastering and editing facility.
He joined POP in 1992 under the direction of Botnick.
Hall has been credited on numerous Grammy-winning projects including 5.1 remix for Alanis Morrisette's "Jagged Little Pill"; numerous theatrical and DVD projects such as ones with
Linkin Park , Sting, U2 and others.
First Offense was, de titel zegt het al, de eerste LP van de jazzrockband The Fents, waarin naast Hall vooral toetsenman Adam Holzman opviel, die later onder meer bij Miles Davis zou gaan spelen. De jaren 80 waren ook voor de jazzrock geen makkelijke tijden, wat mede verklaart waarom The Fents het na de tweede CD voor gezien hield.
Tai Phong When it's the season  

van “Windows” (WEA, 1976)
Het tweede album van deze Franse band, die een drietal platen produceerde in de jaren zeventig. De band had een unieke samenstelling met 2 leden die oorspronkelijk uit Vietnam kwamen. Muzikaal is er een vette knipoog naar de Duitse bands van de eind jaren zeventig, zoals Ramses en Anyone's Daughter. Na een derde wat tegenvallende plaat in 1979 viel de band uit elkaar. Gitarist/zanger Jean-Jacques Goldman ging betere tijden tegemoed met een zeer succesvolle solo carrière en schreef o.a. nummers voor Celine Dion. Eind jaren negentig werd de band nieuw leven ingeblazen met een nieuwe line-up zonder Goldman en in 2000 werd de plaat “Sun” uitgebracht. Momenteel is Tai Phong nog steeds actief, tourt nog af en toe in Frankrijk en werkt aan een nieuwe plaat.

Bad Alchemy Boy lost  

Bad Alchemy  is een Amerikaanse progband uit Charlotte, North Carolina die gestaag werkt aan een debuutalbum waarvan een 4-tal stukken op hun MySpace-pagina staan. Muzikaal is het een beetje ondefinieerbaar. Het is wel duidelijk te horen dat de muzikanten een jazzrock-achtige achtergrond hebben, maar dit weten ze te verpakken in sterke songs.
Zie: www.myspace.com/badalchemyband

Brooke, Jonatha Always  

van “Live” (Bad Dog Records, 1998)
Amerikaanse singer/songwriter die al een behoorlijk aantal platen op haar naam heeft staan. Dit album is een verslag van haar tour in 1998, toen ze naast Spock's Beard-drummer Nick D'Virgilio ook gitarist Gerry Leonard (Spooky Ghost) in haar band had.

Branduardi, Angelo La series des nombres  
Van "Angelo Branduardi" (Quantum Leap, 2005)
Ietwat matige kwaliteit DVD van een concert uit 1977 of 78 voor Radio Bremen. Ik denk een Beatclub-opname, in ieder geval niet de registratie van grote band in een grote zaal, die ook ooit op TV te zien is geweest. Toch is het leuk deze Italiaan met zijn band te zien spelen. Het heeft wel eens wat van de optredens van Steve Hackett in die tijd, maar dan natuurlijk geheel doortrokken van de Italiaanse folklore.
Tillison Diskdrive, Andy Slink , Dandelion clocks  

van “Fog” (Progjam Records, 2007)
Solo-plaat van Tangent-frontman Andy Tillison, die hier zijn liefde voor Tangerine Dream en  electronische muziek botviert. “Fog” bevat 3 lange stukken waarvan het eerste, “Nebel”, is opgedeeld in 4 secties. Hiervan de twee eind delen die het meest proggy zijn en ook zo op een Tangent plaat gepast hadden.

Gathering, The Alone  

Van de DVD “A Sound Relief” (eigen beheer, 2005)
Deze DVD is een registratie van een semi- akoestisch optreden in Paradiso Amsterda, mei 2005. Het nummer “Alone” werd pas uitgebracht op het album “Home” in 2006.

Sunday 3 Augustus 2008 Show No. 800

Band Titel Item
   
Waters, Roger Radio waves  

van “Radio K.A.O.S.” (CBS, 1987)
Opener van de 2de solo-plaat van het voormalig Pink Floyd-lid. Roger had het idee om de concerten als een soort radio show op te voeren met Jim Ladd als DJ.  De tour bleek echter niet zo succesvol als die van Pink Floyd uit datzelfde jaar.

Blaudzun California Nieuw

Van "Blaudzun"  (V2, 2008)
"Johannes Sigmond uit Amersfoort leende zijn artiestennaam van een onbekende Deense wielrenner. Deel 'm maar in de categorie ‘waanzinnig talentvol’ in. De 11 eigen songs, de woordkeus, het afgewogen spel van hemzelf en zijn gedoseerd ingezette bandleden op gitaren, lapsteel, accordeon en drums, de eigen productie... er is niets op aan te merken. De opnames van dit wonderschone debuut vonden plaats in zijn slaapkamer, een hotel en een kleine studio. Dat heeft het resultaat zowel puur, innemend, ontroerend als bijzonder sfeerrijk gemaakt. Ondanks invloeden van o.a. Beirut en Radiohead is Blaudzun een oorspronkelijk talent waar wij (en de rest van de wereld) wel eens heel lang van zouden kunnen gaan genieten." (Willem Jongeneelen, Oor)

Spock's Beard The big sky (live) Nieuw

Van "Live" (Inside Out, 2008), oorspronkelijk van "Day For Night" (Inside Out, 1999)
"Opgenomen tijdens het iO Pages-festival 2007, de eerste DVD van de Amerikaanse progressieve rockgroep sinds het vertrek van Neal Morse. En het is er een om te hebben! Niet alleen vanwege de sfeer de buitengewone performances of uitmuntende muzikale kwaliteiten. Niet alleen vanwege de goed uitgebalanceerde setlist of de prettig gestoorde toetsendansende Ryo Okumoto. Niet alleen vanwege de vocaal sterke Nick D'Virgilio, de zwaar groovende en stagedivende drummer Jimmy of de mobiele gitaaract van Alan Morse, laat staan voor het explosieve drumduet. Maar juist vawage de combinatie van dit al en meer! Een ultieme live-ervaring." (Collin Leijenaar, iO Pages)

Norgaard, Marc Tolerance Nieuw
Norgaard, Marc Last leg home Nieuw

Van "Tolerance" (Call Sign Records, 2007)
De aandacht in Oblivion Sun is uiteraard vooral uitgegaan naar de ex-Happy The Man-leden Stan Whitaker en Frank Wyatt. Toch zijn ook de andere bandleden van topklasse. Zo is het interessant om de bijdragen van bassist Dave DeMarco eens op zijn site te bekijken. Jazzrock, symfo en ambient (een project met o.a. Larry Fast): van alle markten is hij thuis. Het aardige van het project met drummer Marc Norgaard is dat deze tegelijk opgenomen is met de CD van Oblivion Sun. Dat betekende dat DeMarco van de ene studio naar de andere moest reizen. Het is een goede jazzrockplaat geworden, waarop uiteraard het drumwerk voorop staat, maar waarop ook te genieten valt van gitaristen als Brett Garsed en Frank Gambale en Allan Holdsworth-toetsenman Steve Hunt.

Yes It's over  

Van “90125” (Atco 1983/Rhino 2003)
Ok, de gitaarriff waarmee het nummer opent komt bekend voor maar voor de rest had dit nummer echt niet misstaan op “90125”, alwaar het nu als bonustrack op is te vinden. Feitelijk is dit ook niet Yes, maar Cinema omdat toen dit nummer werd opgenomen Jon Anderson nog niet in beeld was en er ook hier niet op te horen is.

Landmarq Ta' Jiang  

van “Infinity Parade” (SI music, 1993)
Alweer 15 jaar oud, en een van de bands die in 1995 op het Xymphonia-festival speelden. Dit mer dan een kwartier durende monument mag een heuse klassieker heten.

   
Band Titel Item
   
Quidam Angels of mine  

Van het tweede album “Angels' Dreams” (Rock Serwis/Musea 1998)
Quidams akoestische set bij onze programma was één van de hoogtepunten in ons 16 jarig bestaan.

Spiraling Are you here  

Van “Time Travel Made Easy” (eigen beheer, 2008)
Symfonische powerpop van de hoogste plank is wat te horen krijgen op het nieuwste album van Spiraling en dit is toch wel een van de hoogtepunten van het album van de band rond zanger/toetsenist Tom Brislin.  Brislin fungeerde trouwens ooit als tijdelijk tournee-toetsenist bij o.a. Camel en Yes.

Mercan Dede 800  

van het album “800” (doublemoon, 2007)
Mercan dede alias Arkin Ilicali een 42 jarige turkse tekstschrijver, bespeler van ney (Turkse fluit)  en bendir (Noord-Afrikaanse trommel), DJ en producer. Hij is een world music-artiest pur sang en zijn muziek is een fusie van (traditionele akoestische) Turkse en andere oriëntaalse muziek. Sinds 1997 maakte Mercan Dede 9 albums.

Coda Crazy fool and dreamer  

Van "Crazy Fool And Dreamer" (SI Music-single, 1992) 
Uitzending nummertje 800 zette redactieleden eens aan te kijken wat de 800ste aangekochte CD in de eigen collectie is. Voor René is dat dit album. Een zogenaamde 'edited version' van het nummer dat op het onlangs opnieuw uitgebrachte “Sounds Of Passion” staat.

Hammill, Peter Other old cliches  

Van het album “And Close As This” (Virgin, 1986)
Uitzending nummertje 800 zette redactieleden eens aan te kijken wat de 800ste aangekochte CD in de eigen collectie is. Voor Aldwin is dat dit album.

Bush, Kate James and the cold gun Aktueel

Van "On Stage EP" (EMI, 1979) 
Kate Bush werd op 30 juli 1958 geboren en werd dus deze week 50 jaar. Of ze dat zelf als een feestje heeft beschouwd weet ik uiteraard niet, maar wij kunnen er natuurlijk altijd bij stil staan. Zelf zal ze het waarschijnlijk niet uitbundig gevierd hebben want vijf dagen eerder overleed haar vader Robert Bush.  Gekozen is voor track 8 (er stonden er geen 800 op) van één van de extra CD's in de “This Woman's Work”-box, een live-uitvoering van een nummer van het debuut “The Kick Inside” uit 1978. Het nummer is ook terug te vinden op de CD/Video "Live At Hammersmith Odeon".

PTS Islands  

Van “Tides” (SI Music, 1994)
Een van de eerste Nederlandse bands die ik heb ontdekt via Xymphonia en die met hun optredens een behoorlijk onwisbare indruk op me hebben achtergelaten. Het tweede album “Tides” (1994) behoort samen met de opvolger “Campaign” toch wel tot de categorie betere albums van eigen bodem. Overigens speelde PTS ooit eens live in een jubileum-uitzending (nummer 150).

Journey The journey (revelation)  

Van het onlangs verschenen album “Revelation” (Frontiers, 2008)
'Revelation' betekent bekendmaking, openbaring of onthulling en zeker een openbaring mogen we het album wel noemen. Redactielid Aldwin Gerritsen vindt dit tot nu toe het mooiste album van dit jaar. Het instrumentale “The Journey (Revelation)” bevat prachtig gitaarwerk van Neal Schon.

Beardfish Into the night  

Van "Sleeping In Traffic: Part Two" (Inside Out, 2008)
"Om 24 uur uit iemands leven muzikaal te omlijsten, heeft het Zweedse Beardfish twee delen nodig gehad. het eerste deel, uit 2007, volgt de hoofdpersoon overdag, terwijl op dit deel 2 de nacht van de man in kwestie wordt belicht. Een verschil van dag en nacht derhalve. Muzikaal gezien zijn de verschillen tussen beide delen echter een stuk minder groot, want ook nu volhardt men in uitgesponnen retroprog, waarin het experiment niet wordt geschuwd. Beardfish heeft zich duidelijk laten inspireren door jaren '70-bands als Gentle Giant, Genesis en Uriah Heep, maar ook door Frank Zappa. Progressieve fijnproevers weten genoeg." (Joost Boley, Aardschok)