Sunday 30 December 2007 Show No. 770
Band Titel Item
   
Barclay James Harvest The poet /after the day Nieuw

van “Legacy - Live At The Shepherds Bush Empire” (Esoteric, 2007)
In 2006 deed de heer Lees met zijn maatje Woolly Wolstenholme een kleine tour door Groot Brittanië om het oude BJH-gevoel weer nieuw leven in te blazen. De set bestaat voornamelijk uit het klassieke seventiesmateriaal met songs als “Child Of The Universe”, “Poor Man's Moody Blues” en natuurlijk “Mockinbird”. Ook werd voor het eerst het nummer “Poor Wages” live gespeeld en na 30 jaar eindelijk weer “The Poet / After The Day”. Nu is er een live-CD en -DVD verschenen van het concert in Londen, wat ons laat zien dat de heren, hoewel een jaartje ouder, het nog steeds uitstekend kunnen.

Brown, Sam Show your love Nieuw
Brown, Sam Cradle me in your arms Nieuw
Van "Of The Moment" (Pod (= Sams eigen labeltje), 2007)
Waar "Box" (1997) en "Reboot" (2001) veel soul en vooral op "Reboot" veel funky groovend materiaal liet horen, sluit "Of The Moment" stilistisch misschien meer aan op haar eerste drie soloplaten. Broerlief Pete Brown speelt een fikse rol op muzikaal gebied: hij bespeelt meerdere instrumenten, maar de gitaar (waarmee hij in het verleden vaak bondige Gilmoureske licks in zusliefs songs plaatste) had wel wat vaker mogen beroeren. Uitgangspunt is vaak Sams eigen piano. Stilistisch gaat het alle kanten op, tot western swing aan toe, maar het meeste is te vangen onder 'soulvolle, zorgvuldig gearrangeerde adult-pop'. In "Show Your Love" zet Sam haar grootste scheur op en is een leuk strijkje te horen. In het onheilspellende "Cradle Me In Your Arms" zit de mooiste gitaarsolo (Cooderesk op slide) van het album, én fraai resonerend contrabaswerk van sessieveteraan Herbie Flowers.
Jarre, Jean-Michelle Oxygene part III Nieuw
Van "Oxygene - New Master Recording & DVD Live In Your Living Room" (Capitol/EMI, 2007)
30 Jaar nadat het origineel uitkwam (op een vermakelijke soundtrack na het eigenlijke albumdebuut van de synthesizerwizard) leek Jarre het een goed idee het album opnieuw op te nemen. Met de oorspronkelijke apparatuur, maar vastgelegd met de huidige technieken. Jarre wordt hier bijgestaan door collega-synthesizerbespeler Francis Rimbert. Leuk, maar toch vooral voor audiofreaks die het origineel niet goed genoeg vinden klinken. Voor slechts een paar euro meer is er een versie met DVD leverbaar, waarop je Jarre, Rimbert en nog twee musici het hele album live-in-de-studio ziet spelen op ontelbare vintage keyboards. Ongeveer elk vintage apparaat waar een symfomaan het water van in de mond loopt zie je bespeeld worden! In dit deel zijn er features voor de Theremin en meerdere VCS3's (voor stormgeluiden). En het viertal veroorlooft zich een aantal variations op de thema's die tussen de delen zijn gelast. Het is in Dolby Digital 5.1 of PCM stereo te beluisteren. Bovendien bevat de DVD ook weer als audiotrack het 'new master recording'-album, maar nu ook in Dolby Digital. En dan zijn er nog de extra's, zoals Jarre, die een groot deel van de instrumenten kort introduceert.
   
Band Titel Item
   
Nits, The In the dutch mountains live-tip

van de live-dubbelaar “Urk” (CBS, 1989), oorspronkelijk van het album “In The Dutch mountains” (CBS, 1987). Met Freek de Jonge werd later een Nederlandstalige versie gemaakt, getiteld “Dankzij De Dijken”. Nits toeren begin volgend jaar door Nederland ter promotie van het nieuwe album “Doing The Dishes”, dat op 21 januari aanstaande verschijnt. Twee februari is het trio, bestaande uit Henk Hofstede, Rob Kloet en Robert Jan Stips, in de Metropool in Hengelo.

Levin, Tony Welcome to the show Nieuw
Levin, Tony Rivers of the night Nieuw
Van "Stick Man" (Lazy Bones, 2007)
Zoals de titel al verraad maakt Tony hier veel gebruik van de Chapman Stick, waarvan hij zowel de ritme/bas-mogelijkheden als de melodie-mogelijkheden en de hoge registers volledig uitbuit. Pat Mastellotto is de drummer, maar i.t.t. bij de laaTste King Crimson-platen klinkt z'n spel niet overdreven  plastic-mechanisch. Het album heeft een compleet ander karakter dan z'n vorige plaat en sluit aan King Crimson (periode jaren '80 t/m nu). In "Welcome" imiteert hij zelfs de zang- én de gitaarstijl van Adrian Belew. "Rivers Of Light" heeft ondanks nerveuze ritmetjes iets gedragens en sluit zo ietwat aan op "Utopia" van "Resonator", maar ontbeert een pompeuze climax.
Delta Saxophone Quartet Dedicated Nieuw
Delta Saxophone Quartet Floating world Nieuw

Van "Dedicated To You...But You Weren't Listening - The Music Of Soft Machine" (MoonJune Records, 2007)  
De titel suggereert iets anders dan het album daadwerkelijk herbergt: dit saxofoonkwartet doet namelijk veel meer dan alleen maar de muziek van de Softs naspelen. De vier heren hebben eigen arrangementen geschreven voor stukken uit de gehele geschiedenis van de Canterbury-band, maar ook improvisaties gespeeld, gebaseerd op soms enkele noten van één track. De stemming is vaak vergelijkbaar met dat van een klassiek strijkkwartet, maar er komen ook regelmatig meer jazzy momenten voorbij. Bijzonder plaatje waaraan overigens Hugh Hopper ook nog even deelneemt: de bassist, tegenwoordig actief met The Soft Machine Legacy, is te horen op “Facelift”.

Crack the Sky L'acte de patriote Nieuw

Van "The Sale " (Aluminum Cat Recordings, 2007) 
Aan deze conceptplaat werkten John Palumbo en zijn bandleden al enkele jaren en enkele tracks waren al te horen in een kale versie op Palumbo's “Citizen X”. “The Sale” is waarschijnlijk Crack The Sky's meest ambitieuze project ooit. In de bekende kritische stijl zingt Palumbo over de in alle geledingen verrotte Amerikaanse politiek en de mensen die dit mogelijk maken. Van de oorlog in Irak tot het verkopen van strategische bedrijven aan de Arabieren. De muziek is een stuk harder dan we de laatste jaren gewend waren, terwijl de progressieve elementen - gitaar- en toetsensolo's, breaks en orkestrale arrangementen - weer terug zijn. Wel een groeiplaat, dus later meer.

A.C.T Mr. Unfaithful Rerelease

Afkomstig van het album “Imaginary Friends” (MTM, 2001/Inside Out, 2007)
Het Zweedse A.C.T. (spreek uit als Act) maakt catchy symfo, waarin invloeden van onder meer Saga en 10CC zijn te herkennen. Dit nummer is het langste onderdeel van de suite “Relationships”.

Hackett, Steve  Spectral mornings  

Van “Spectral Mornings” (Charisma, 1979/Remaster met bonustracks: 2005)
Titelnummer van het derde solo-album van de voormalig Genesis-gitarist. Hoewel hij zich solo stilistisch best wel van Genesis verwijderde is in deze instrumental duidelijk de Hackett te horen die een flinke compositorische hand had in Genesis' “Wind And Wuthering”.

Fyreworks, The The display  

Van het album “The Fyreworks” (Festival, 1996)
Project/pretband van toetsenist/zanger Robert Reed (ook bekend van Magenta en Cyan), gitarist Danny Chang, bassist David Sinclair (bekend van z'n werk met Steve Hackett) en drummer Tim Robinson
(van The Daily Planet) . Album met veel Canterbury-prog- en folk-invloeden en natuurlijk zeer toepasselijk om het Xymphonia-jaar mee af te sluiten. Er zit zelfs echt knallend en fluitend vuurwerk in dit nummer!

Sunday 23 December 2007 Show No. 769

Band Titel Item
   
Magnum On Christmas day  
Van “Rock Art”  (EMI, 1994)
Trion Pilgrim Nieuw
Van "Pilgrim" (Cyclops, 2007)
Tweede album van gitarist Eddie Mulder, toetsenist Edo Spanninga (beiden Flamborough Head) en drummer Marcel Boomsma (van Odyssice, zwager an Edo). Een wat andere koers dan het eerste album, omdat er minder op de Mellotron gefocust wordt, maar vooral gewoon prettig-ontspannen instrumentale symfo krijgt. Nergens origineel, maar wel kleurrijk, door vele verschillende gitaren en keyboardsounds. Invloeden van Yes, Focus, Camel, etc, etc. zijn evident.
Splinter Bio-Engine Nieuw
Splinter Anthony's songs Nieuw
Van "Dreamers" (eigen beheer, 2007)
Is-tie-dan eindelijk, het échte debuut van de van oorsprong Zutphense groep. Een deel van de songs kennen we, maar ze zijn daar in Zweden, onder de bezielende leiding van (onder veel meer) Flower Kings-bassist Jonas Reingold flink verbouwd. Bovendien kenden we ze met oud-zanger Rock Hoekstra, die adequaat vervangen is door de Delftse student Ewout Ongering. In het boekje is al te lezen dat Reingold flink geholpen heeft met de arrangementen en dat heeft het materiaal spannender gemaakt (en de Spock's Beard-invloeden verkleind). Vooral op het gebied van dynamiek en tempo-veranderingen, maar ook de toevoeging van allerlei muzikale en productionele details is veel gebeurd. De gekozen nummers liggen mooi tussen de extremen van het album (van 'wat meer commerciëlig' tot 'episch') en laten alle sterke aspecten (catchy melodieën, sterke instrumentbeheersing, wervelende compositieopbouw) van de groep horen.
Blasko, Sarah For you Nieuw
Blasko, Sarah Hammer Nieuw
Van "What The Sea Wants, The Sea Will Have" (Universal/Dew Process, 2006/2007)
Na de EP Prelusive (2003) en zeer goed ontvangen debuut-CD “The Overture & The Underscore” (2004) bracht de Australische zangeres Sarah Blasko in 2006 haar tweede volwaardige plaat uit. Blasko is ergens tussen Suzanne Vega (intrigerende progpopliedjes) en Jeff Buckley (licht hese stem, vooral in het hoog) te plaatsen. Haar laatste album heeft een interessante instrumentatie van echte strings en allerlei moderne (loops, samples) en vintage  instrumenten (Mellotron, Wurlitzer), terwijl één van de producers/medemuzikanten Jim Moginie van Midnight Oil is. Dit jaar kwam er een speciale editie van de plaat uit, met daarbij een DVD is gevoegd met acht eigenzinnige videoclips die ze gedurende haar carrière maakte.
Lindh, Par Project Green meadow lands In memoriam
van “Live In America” (Crimsonic Label, 1998)
Afgelopen week overleed Magdalena Berg, die met haar engelen-achtige stemgeluid diverse albums van het Par Lindt Project versierde. Ze was nog maar 34 jaar oud en laat haar man en een drie-jarig zoontje achter. Ze overleed aan de gevolgen van een hersentumor. Ter nagedachtenis een nummer van één van de  concerten die het Pär Lindh Project met Magdalena Berg  in Amerika gaf. Dit nummer, “Green Meadow Land”, is opgenomen op het Progday festival in 1998.
Fogelberg,  Dan The nether lands In memoriam
Van "The Nether Lands" (Epic, 1977)
Op zo ongeveer de dertigste verjaardag van z'n wellicht in Nederland bekendste en volgens Allmusic beste album overlijdt de Amerikaanse softrock-singer/songwriter op 56-jarige leeftijd aan de gevolgen van prostaatkanker. Dit nummer slaat overigens niet op ons land en is enkele jaren terug nog verdienstelijk gecoverd door Lana Lane.
   
Band Titel Item
   
IQ For Christ's sake  

Van “Seven Stories into '98” (Giant Electric Pea, 1998)
In het kader van de kerstgedachte.

Waters Roger Each small candle Live-tip

Van het live-album “In The Flesh – Live” ( Columbia , 2000).
Het enige nieuwe nummer op deze live-dubbelaar. Sinds 1992 (“Amused To Death”) heeft Waters trouwens nog geen volledige nieuw album uitgebracht, alleen wat losse nummers. Op zondag 11 mei 2008 geeft het voormalige creatieve brein achter Pink Floyd een drie uur durend concert op evenemententerrein Megaland in Landgraaf. Nadat eerst de hits van Pink Floyd en divers solowerk voorbij komen, brengt Waters tijdens de tweede helft van deze show het gehele album “The Dark Side Of The Moon”, tegen die tijd nét 35 jaar oud, integraal ten gehore.

Uhriah Heep Why did you go Live-tip
Van "Return To Fantasy" (Bronze, 1975)
Het naar een Charles Dickens-personage (nee, geen Scrooge uit A Christmas Carol ;-) ) genoemde Engelse gezelschap Uriah Heep treedt op 18 januari in Hellendoorn op. Of dit nummer op de setlist staat durven we te betwijfelen. Het stamt uit de tijd dat voormalig King Crimson bassist/zanger bij Uriah Heep speelde. Hier horen we hem sfeervol op Mellotron spelen. Ook steelguitar wordt ingezet.
Rhodes, Happy O Holy night KERST
Rhodes, Happy The yes medley KERST
Van "The Keep" (Aural Gratification, 1995)
"The Keep" is een zogenaamde rareties-album, met alternatieve versies, radio-opnames en live-nummers. De meeste nummers zijn sober gearrangeerd: meestal alleen de stem van Happy (maar dan wel vaak gedubbeld) en haar gitaar en soms met de David Torn-achtige gitaarpartijen van Kevin Bartlett. Veel van de radiosongs zijn trouwens later voor deze release opnieuw
opgenomen, zoals ook de uitvoering van het traditionele “Oh Holy Night”. De tweede track is uiteraard geen kerstnummer, maar omdat de kerst ook vaak in het teken staat van spelletjes, mag de luisteraar raden welke Yes-songs Mrs. Rhodes in haar medley interpreteert...
December People The I heard the belles on Christmas Day KERST
Van “Sounds Like Chrismas” (Magna Carta, 2001)
Robert Berry zat met Keith Emerson en Greg Lake kortstondig in de band Three en maakte later voor het Magna Carta-label diverse tribute-CD's, met medewerking van vele prominente symfo-artiesten. In 2001 maakte hij een kerst-CD met progbewerkingen van klassieke kerstliedjes,
allen in de stijl van steeds een andere grote progressieve rockgroep (en aanverwanten).
Aragon  Solstice KERST
Afkomstig van het album “Don't Bring The Rain” (eigen beheer (?), 1987 (LP)/ SI, 1990 (CD).
Beardfish And Terry takes the Christmas route KERST
Een speciaal muzikaal kerst(horror?)muziekverhaal van onze Zweedse vrienden, te vinden op de myspace-pagina van de groep. Overigens, het concert van Tangent, Beardfish & Ritual is nog helemaal niet rond volgens Tangents manager Ian Oakley. Laten we maar hopen dat het doorgaat, daar in de Boerderij op 15 maart!
Martyn, John Solid air  
van “Solid Air” (Island, 1973)
Titelnummer van Martyns standaardplaat. Een nummer met een broeierige sfeer, wat we goed kunnen gebruiken tijdens deze koude dagen, met de typerende hese zang van John, de contrabas van Danny Thompson en vibrafoonspel door Tristan Fry. Het nummer gaat overigens over zijn vriend Nick Drake.

Sunday 16 December 2007 Show No. 768

Band Titel Item
   
Kula Shaker Out  of the highway  
Licht-progressief-psychedelische britpop van het album "Strange Folk" (eigen beheer, 2007)
Satellite Into the night Nieuw
Satellite Don't walk away in silence Nieuw

Van de spiksplinternieuwe plaat "Into The Night" (Metal Mind, 2007)
Het album laat zeer herkenbaar de Satellite-sound horen. In deze band vinden we o.a. de zanger en de drummer van Collage.

Black Bonzo Thorns upon a crown Nieuw
Black Bonzo The well Nieuw

van “Sound Of The Apocalypse” (Lasers Edge, 2007)
Wederom een kwalitatief hoogstaand album op het Lasers Edge. Dit maal van het Zweedse Black Bonzo dat met hun tweede album hun zware retro-progsound continueert. De muziek is heerlijk opzwepend en doet denken aan een mengeling van oude Yes en Genesis, vermengd met de progressieve kant van Uriah Heep,  Deep Purple en Queen. De vintage toetsen vliegen je om de oren, net als de gitaar solo en de zeer sterke vocalen van Magnus Lindgren maken het plaatje kompleet. Kortom een van de topplaten van 2007.

Gabriel, Peter The rhythm of the beat Remaster
Gabriel, Peter On  the air Remaster

Van "Plays Live" (Charisma/Virgin/EMI Music Japan, 1983/2002/2007)
Als je iemand van het Peter Gabriel-forum mag geloven, was de eerste CD versie van Plays Live meteen al de zogenaamde Highlights-versie en wel uitgebracht in 1983/1984, bijna tegelijk met de vinylversie. In 1986/87 verscheen pas het complete album op dubbel-CD, maar alle versies daarna waren weer de enkele Highlights. Zelfs de remasters en de SACD-versies uit 2002 bevatten niet het originele album. Onlangs kwamen in Japan de eerste albums van Gabriel opnieuw uit in mini-lp hoesjes, waarvan gebruik werd gemaakt van de remasters van 2002 en vreemd genoeg is er hier wel sprake van de dubbel-CD. Vandaar twee van de vier op Highlights ontbrekende nummers (de anderen zijnde “Not One Of Us” en “Intruder”).

Carptree Tilting the scales  
Van "Man Made Machine" (Inside Out, 2005)
Een blijkbaar nog niet gedraaide song van het derde album van de Zweedse groep, die dit jaar, n.a.v. het verschijnen van het vierde album "Insekt" eindelijk live ging optreden. Dit nummer draait op de tekstregel "I don't believe in you now", gebed in steeds pompeuzer wordende (gesamplede?) koorgeluiden.
   
Band Titel Item
   
Epica Sensorium Live-tip

Van het album "The Phantom Agony" (Transmission, 2003)
De Nederlandse sprookjesmetalband Epica treed op 26 december op in Podium Hardenberg met twee andere topbands uit Nederland in hetzelfde genre: After Forever en Autumn.

Teitur Poetry & Aeroplanes Live-tip
Van "Poetry & Aeroplanes"  (Cherry/Universal 2003), productie van Rupert Hine!
De Ijslandse singer/songwriter Teitur werd vorig jaar al aangekondigd voor Cross-Linx, maar dat ging niet door. Nu komt 'ie alsnog. De jaarlijkse aan het festival verbonden compositieopdracht gaat dit keer namelijk naar de jonge New Yorkse componist en Philip Glass-protégé Nico Muhly. Tezamen met genoemde Teitur en de Holland Baroque Society ontwikkelt hij een liedcyclus rond het idee ‘music for the soul’. Overigens is de headliner van Cross-Linx dit jaar Eels, de band rond de melancholieke singer/songwriter E, ofwel Marc Everett.
Opium Cartel, The Skinnydip  
Een nieuw project van White Willow's Jacob Holm-Lupo waar hij terug keert naar het meer folky geluid van de eerste White Willow-plaat. De eerste plaat is in aantocht en op Myspace zijn een zestal nummers te beluisteren. “Skinnydip” is er een van. Een lekker rustig melancholiek nummer dat gedragen wordt door de piano. Naast Jacob doen ook mensen van Anekdoten, Jagga Jazzist, Anglagard en Tim Bowness mee. Begin volgend jaar komt de plaat uit.
Sixun New Port/Nuit blanc/James Mach.  

Van "Fête Ses 20 Ans" (Futur Acoustic, 2006)
Franse jazzrockformatie Sixun bestond 20 jaar en vierde dat met een concert, dat werd uitgebracht op dubbel-CD en DVD. Op de laatste worden de instrumentalisten aan de tand gevoeld tussen de nummers door en er zijn 6 oudere opnames toegevoegd. Een bruisend optreden, met muziek die raakvlakken heeft met Weather Report, Sting, Happy The Man, Mike Stern en Steps Ahead.

Zentner Michael The search  
Van "Present Time" (Dutch East India Trading, 1980/1993)
Zentner is de violist van de avant-rockband The Muffins, die op dit eerste solo-album album samenwerkt met prominenten uit Britse avantrockkringen, zoals John Greaves, Daevid Allen, Peter Blegvad. Opvallend is ook de medewerking van Fred Frith en Carla Bley. Dit specifieke nummer valt op door het zoemende basspel van Percy Jones (Brand X, Tunnels) naast o.a. de fluit van Robert Wyatt. Zendtler zelf is te horen op gitaar en natuurlijk viool.
Marillion Splintering heart Nieuw
Marillion A Voice from the past Nieuw

van “Somewhere In London” (Intact, 2007)
Afgelopen zomer heeft Marillion een behoorlijk lange tour ondernomen ter promotie van het nieuwe album “Somewhere Else”. Iedere avond was uniek aangezien er veel van setlist werd gewisseld. De twee avonden in het Londonse Forum zijn gefilmd en nu als dubbel-DVD uitgebracht. Het is een perfecte weergave van de sfeer van de tour met zo'n 3 uur aan live muziek en ook nog eens een uurtje aan extra's. Kortom een verplichte aanschaf voor de fans

H20 Lo specchio  
Van "Ono Punto Sei" (Kaliphonia, 1997)
Italiaanse band die duidelijk voortbouwt op de traditie van seventies-italoprogbands als Locando Della Fate en Le Orme, maar ook het intiem-rustige van Celeste. Mooiste aan dit nummer is het instrumentale intermezzo met mellotrongolven boven getokkelde akoestische gitaren en een Hackettiaanse volumepedaalgecontroleerde gitaar, wat dus, inderdaad, sterk aan Genesis doet denken.

Sunday 09 December 2007 Show No. 767

Band Titel Item
     
Balance II The Way We Do  

Van "Balance II" (O.i.e. Records, 2006)
Nog een stuk van de gevarieerde AOR-plaat van Balance II, dit keer met een heftig gitaarduel van Tommy Denander met bandleider Brian Moritz.

Quidam Depicting Colours Of Emotions Nieuw
Quidam Of Illusions Nieuw

Van "Alone Together" (Rock Servis, 2007)
Met Quidam leek het gedaan toen zangeres Emilia Derkowska er de brui aan gaf. De eerste plaat met nieuwe zanger Bartek Kossowicz, "SurREvival" leek die voorgevoelens te bevestigen: de band was onherkenbaar geworden, men probeerde een stuk steviger te klinken, maar de zang was juist soms onvast te noemen. Hoe verrassend is dan ineens "Alone Together": de werkelijk schitterende hoes met ook nog 's zeer zorgvuldige typografie in het boekwerkje past bij het gevoel dat deze zeer dynamisch en helder geproduceerde plaat geeft: dit is zeer professioneel en helemaal 'af'. Het feit dat de songtitels samen een zin vormen geven al aan dat er een concept achter schuil gaat. We horen aangename zang en bijzonder sterk (maar ook afwisselend) gitaarwerk, op het scherpst van de snede, in symfonische rock die de invloeden die we door de loop der tijd bij Quidam hoorden (van Genesis en Camel tot Pink Floyd en Porcupine Tree) overtuigend verenigt. Een zeer terechte vette krent in de net verschenen iO-Pages.

Camel Autumn Nieuw
Camel Riverman Nieuw

Van "Moondances"  (Camel Productions, 2007)
Twee niet eerder verschenen nummers uit 1973 en 1974 van de originele Camel-bezetting Latimer/Bardens/Ferguson/Ward. Ze zijn als bonustracks te vinden op de onlangs verschenen DVD met fraaie concertopnamen uit 1976 en 1977. Doug Ferguson zingt "Autumn" en "Riverman" wordt door Latimer gezongen. Het zijn beide typisch Cameliaanse lome nummer met warm orgel- en gitaarspel. Overigens heeft Andrew Latimer onlangs een beenmergtransplantatie ondergaan als behandeling tegen de vorm van leukemie waaraan hij lijdt. Hij heeft de operatie goed doorstaan, nu is het afwachten hoe succesvol deze blijkt te zijn. Het duurt weken eer bekend is of de toegediende stamstellen Andy's zieke oude immuunsysteem vervangen. Tot die tijd verblijft hij in qarantaine omdat hij nu totaal geen weerstand heeft. Hij heeft daar wel een gitaar voorhanden! (bron: Susan Hoover's nieuwsbrief, zie http://www.camelproductions.com)

Fagen, Donald True Companion Remaster
Fagen, Donald Green Flower Street (Live) Remaster

Van "Nightfly Trilogy" (Reprise Records, 2007)
“The Nightfly”, “Kamakiriad” en “Morph The Cat” opnieuw uitgebracht, maar nu op MVI (=DVD-A + video-clips=Music Video Interactive), waarop de CD's o.a. in 5.1 surround sound te horen zijn. Als bonus zitten de gewone CD's er ook nog bij. Iedere MVI bevat tevens wat bonustracks, die daarnaast ook nog verzameld zijn op een bonus CD (Trilogy: 10 Extras). Van die plaat draaien we een nummer dat gecomponeerd werd voor de animatiefilm Heavy Metal en een live-uitvoering van een track van zijn succesvolste album, “The Nightfly”.

Maneige 1-2-3-4-5-6  

Van "Live à L'Éveché" (ProgQuebec, 2005)
Vroege (pre-debuut-album-)live-opnamen van band waarvan de muziek wel wat wegheeft van vroege (pre-debuut) Happy The Man-muziek, zij het dat het instrumentarium bij de Canadezen breder is: als bij bijv. het Italiaanse Celeste horen we diverse fluiten, klarinet, metallofoon. Als bij Gentle Giant bespelen de meeste musici meerdere instrumenten.

     
Band Titel Item
     
Queensrÿche Spreading The Disease Live-tip

Van “Operation: Mindcrime” (EMI, 1988)
Let op: het aangekondigde concert van Queensrÿche, a.s. vrijdag in Lucky & Co in Rijssen, gaat NIET door. Dit wegens privé-omstandigheden rond één van de bandleden.

Plackband After The Battle Live-tip

Van "After The Battle "  (Xymphonia Records, 2002)
Plackband treedt 12 januari op in De Boerderij als support van Kayak en op 30 januari in De Paap in Den Haag. Het album "After The Battle"  is gemaakt in de bezetting waarin de groep begin jaren '80 furore maakte. Hier bijlkt klip en klaar dat zanger Kees Bik 't eigenlijk allemaal niet (meer?) kan waarmaken, maar dat had hij zelf ook wel in de gaten. Hij werd uiteindelijk vervangen door Karel Messemaker, met wie enkele Plackband-leden onder de naam November ooit een CD voor het SI-label opnamen. Toen hij gezondheidsproblemen kreeg werd hij tijdelijk vervangen door Koos Sekreve, wat ook niet 100% bevredigend bleek. Daarom is de band sinds kort een viermans-formatie: toetsenist Michel van Wassum doet de leadvocals, maar daarbij dient gezegd dat in de toekomst de rol van instrumentale passages groter zal zijn dan in het verleden. Er is net een eerste EP-demo verschenen van deze line-up, die voor slechts 5 euro te koop is via www.plackband.com. Grote inspiratiebron was en is Genesis (en dan met name de periode 1975-1980). In dit titelnummer van dit totnogtoe enige studioalbum valt de zang erg mee door de goed breed opgenomen harmonievocalen. Als Bik solo zingt vallen zijn tekortkomingen wel erg op.

Three All That Remains Nieuw
Three Live Entertainment Nieuw

"The End Is Begun" (Metal Blade, 2007)
Deze wonderlijke mengvorm van o.a. Rush, Faith No More en Scritti Politti (!) is wellicht niet puur symfonisch, maar wel eigenzinnig en progressief. Liselotte Hegt schreef in Aarschok: "Deze New Yorkers maken geweldige en zeer opwindende muziek. Een frisse en geheel eigen invulling van het progressieve rockgenre, zich uitstrekkend richting moderne poprock en traditionele hardrock. De muziek is toegankelijk, maar tegelijk zeer inventief, waardoor je aandacht geen seconde verslapt. Je hoort flarden Porcupine Tree, Rush, Led Zeppelin, Faith No More, maar nog zó veel meer, van ingetogen en rustig tot lekker heavy en groots.”

Elfferich Four Carabas Nieuw
Elfferich Four Nightwalk Nine Nieuw

Van "Eccentricity" (Great Winds/Musea, 2007)
Hoewel de saxofonist de band verlaten heeft, blijft drummer Jeroen Elfferich trouw aan de bandnaam. De muziek is echter drastisch veranderd, want kon je Curiosity uit 1997 nog omschrijven als een moderne mengeling van Dave Brubeck en Solution, de huidige stijl is een soort Forever Einstein. Gitarist Rik Fennis fabriceert uiterst sober, doch zeer effectief allerlei stijlen uit zijn snaren, zoals kale jazzrock, psychedelica, New Wave en rockabilly. Carabas heeft wel wat van het springerige van Gentle Giant, terwijl Nightwalk Nine begint in dezelfde stemming als “Riders On The Storm” van The Doors.

Genesis The Light Dies Down On Broadway Actueel
Genesis Riding The Scree Actueel

Van "Archive 1967-76" (Virgin, 1998)
Deze week kon je in de krant lezen dat de beroemde stuntman Evel Knievel was overleden. We moesten meteen aan Genesis denken, want Peter Gabriel noemt z'n naam in “Riding The Scree” van “The Lamb Lies Down On Broadway”. De site http://www.stevemandich.com/evelincarnate/knievelrock.htm#amherst leert ons echter dat dit heerschap heel wat meer mensen in de rockgeschiedenis heeft geïnspireerd: Aerosmith, Burt Reynolds, James, Last Crack, Jewel, Handsome Family, Bruce Springsteen, Robbie Williams, noem maar op. Er zijn zelfs platen naar hem vernoemd en er werden hoezen gemaakt, die zijn stunts als thema hadden, terwijl andere bands zijn costuums imiteerden. Wij houden het maar bij de live-opname van The Lamb uit 1975.

Caravan Dissassociation/100% Proof  

Van "In The Land Of Grey And Pink" (Decca, 1971/2001)
Een andere mix van het slot van “Nine Feet Underground”, dat waarschijnlijk wel in die periode is opgenomen, maar pas bij de remaster uit 2001 een plekje op CD kreeg. Opvallend is de grotere rol voor de gitaar in dit toch wel erg op toetsen gebaseerde epos.

Adam Levin As Young As I'm Old  

Van “Blissful Behemoth” (Different Drum Music, 2007)
Deze CD bevat ruim een half uur op Gentle Giant geïnspireerde muziek van Adam Levin (volgens ons niet dezelfde als de Stickspeler van The Dark Aether Project). Dit eigen beheer product is verkrijgbaar bij CDBaby.

Sunday 02 December 2007 Show No. 766

Band Titel Item
   
King Crimson Three of a perfect pair  

Van "Three Of A Perfect Pair"  (E'G/Virgin 1984)
Van de laatste van het trio eightiesplaten dat KC maakte in de bezetting Fripp/Bruford/Belew/Levin.

Glass Big sure  9-14-2000 Nieuw

Van "Live At Progman Cometh" (Musea, 2007)
Deze live-CD van het Amerikaanse trio Glass bestaat uit opnames van Progman Cometh, editie 2002 en 2003 en heeft als bonustrack een nummer opgenomen tijdens BajaProg 2002. De instrumentale muziek met veel ruimte voor diverse toetsen, waaronder een Mellotron, vindt haar oorsprong in de vroege jaren 70, maar tot een LP kwam het toentertijd niet. Wel was men danig onder de indruk van Soft Machine en laten nu net wijlen Elton Dean en Hugh Hopper tijdens genoemde festivals ook optreden en mee willen spelen tijdens de set van Glass. Enkele andere gasten zijn de gebroeders Kopecky en in het gekozen nummer, Richard Sinclair. Hoewel er soms fraaie momenten zijn, enigszins vergelijkbaar met “Mariner” van Rocket Scientists, ontberen de lange nummers echter een zekere urgentie om echt te overtuigen

Roxy Music Ladytron Nieuw
Roxy Music Out of the blue Nieuw

Van "The Thrill Of It All"  (Virgin 2007)
Deze set bevat twee DVD's vol TV-optredens van Roxy Music door de jaren heen, van 1972 tot en met 1982. Sommige opnamen komen duidelijk van niet zo beste videobanden, andere opnamen zijn juist heel 'crisp'. De oude opnamen zijn alleen al hilarisch door de extreme uitmonsteringen en make-up die de heren toen droegen. De eerste opname is van The Old Grey  Whistle Test en verscheen al eerder in de DVD-serie die van dat programma is uitgekomen. Ik heb 't bestudeert en kom tot de voorzichtige conclusie dat 't niet helemaal live is, maar ook geen playback. De zang, maar ook het heerlijke geklooi van Brian Eno op analoge synthesizers, zijn zekersteweten live, terwijl we twijfel over de rest van het instrumentarium. De opname van "Out Of The Blue" is gemaakt in 1976 in Stockholm, met Eddie Jobson op toetsen en viool. Op dat laatste instrument doet hij een enerverende solo.

Twelfth Night The honeymoon is over Nieuw
Twelfth Night The cunning man Nieuw

van “Smiling At Grief...Live” en “A Midsummer's Night Dream” (TN archives, 2007 (CD-R's)
Na een geweldige show in Deptfort afgelopen week is een deel van onze redactie nog helemaal in de stemming. De band heeft oude opnamen op CD'R's uitgebracht, die bij het optreden te koop waren, maar ook via de bandwebsite. Het betreffen voornamelijk ruwe soundboard opnamen die toch zeker de moeite waard zijn. Het eerste nummer is afkomstig van een van de meest unieke shows die de band in hun bestaan heeft gegeven. Geoff Mann zat net in de band maar toetsenist Rick Battersby had de band net verlaten, dus werd er weer als kwartet opgetreden. Twelfth Night had net “Smiling at Grief” opgenomen en dit concert werd gebruikt om een aantal nieuwe nummers uit te proberen. Het laat duidelijk de 2 gezichten van de band zien. De compacte new-wave achtige stukken, zoals dit nummer, afgewisseld met de langere progstukken. Veel van deze nummers zouden al snel van de set verdwijnen. Het andere nummer is een jaartje ouder en stamt uit de instrumentale periode van de band. Zangeres Electra had toe net de groep verlaten daarom hier een instrumentale versie van “The Cunning Man” dat oorspronkelijk afkomstig is hun “First Tape Album” (een cassettebandje dus).

Spring High horse Nieuw

Van “Spring 2” (Vinyl Japan, 1972/ 2007)
Een band die onder de prog liefhebbers een cult status heeft is het Britse Spring uit Leicester. Zij maakten in 1971 een titelloos debuut album, dat was doorspekt met Mellotron-spel. Helaas bleef het hierbij voor de band. Een aantal bandleden kwam echter nog wel goed terecht zoals Pat Moran (als producer) en Pique Withers (als drummer bij Dire Straits). Wat veel fans van de band echter niet wisten is dat er plannen waren voor een 2de album en daar zelfs een aantal nummers voor zijn opgenomen als demo. Deze zijn nu dus opgedoken via het 'alternatieve' circuit en een Japans label heeft er een mooi ceedeetje van gemaakt met nog aangevuld met de 3 bonus tracks die ook al op de cd versie van hun debuutalbum staan. De muziek op Spring 2 is wat ruwer ('t zijn dan ook demo's) maar ligt duidelijk in het verlengde van hun debuut. De nadruk ligt echter meer op orgel- in plaats van Mellotron-spel.

Moongarden Sea memories  

Van “Brainstorm of Emptiness” (Mellow, 1995)
Afkomstig van het tweede album van deze Italiaanse band en een duidelijk verbetering op hun eerste plaat. Er is hier overduidelijk van Genesis, maar ook Camel geleend en zanger Riccardo Tonco is een Gabriel/Fish adept met een warme stem. Vooral het gitaarspel is heerlijk om naar te luisteren en dit is voor de band hun symfonische hoogtepunt waar The Watch nog een puntje aan kan zuigen.

   
Band Titel Item
   
Moody Blues I'm just a singer in (in a r&r band) Live-tip

Van “Seventh Sojourn” (Deram 1972/SACD-remaster 2007)
The Moodies gaan opnieuw op tournee en doen op 15 oktober 2008 de Heineken Music Hall aan. De voorverkoop voor dit concert is gisteren begonnen (maarliefst tien-en-een-halve maand voor het concert dus).

Marillion This town, Rake's progress, 100 nights Live-tip

Afkomstig van Holidays In Eden (EMI, 1991.
We hopen stiekum dat dit drieluik volgende week zondag in Rijssen gespeeld wordt.

Midnight Oil Harrisburg Aktueel
Midnight Oil Bells & horns in the back of beyond Aktueel
Midnight Oil Shipyards of New Zealand Aktueel

Van "Red Sails In The Sunset" (CBS, 1984)
In Nederland heeft ooit een symfomuzikant het tot staatssecretaris geschopt (quizvraag), maar in Australie zet Peter Garrett van Midnight Oil nog een stapje hoger, hij wordt minister in het nieuwe linkse kabinet. Een mooi resultaat voor iemand die in zijn progressieve poprock altijd al politiek georiënteerd was, zoals ook blijkt uit het fraaie slottrio van Red Sails In The Sunset, waarin de sfeervolle, soms behoorlijk Peter Gabriel-achtige songs naadloos in elkaar overgaan om met een vol orkestraal arrangement te eindigen.

Mörglbl Totaly bricoli  

Van "Grötesk" (Free Electric Sound, 2007)
Derde CD van dit Franse trio, dit keer op het sublabel van The Laser's Edge. De hoes en enkele vocale gekkigheden lijken een flauwe band toe te behoren, maar Christophe Godin is wel degelijk een begenadigd gitarist, die lekker soepel ergens tussen Steve Vai's geniale gekte en shredding solo's en Allan Holdsworths verbuigingen, aanzwellende accoorden en getokkelde thema's te plaatsen is.

Sohre Analyzing/synthesizing  

Van "Who Will Know" (Fleeting Echoes, 1994)
Chris Sohre is een Amerikaanse zangeres die door CDBaby aanbevolen wordt aan liefhebbers van Happy Rhodes. Deze plaat uit 1994 is daar niet direct een goed voorbeeld van, maar sfeervol is het zeker en de gitaarsolo mag er wezen.

Gabriel, Peter Make tomorrow  
Een song afkomstig van het album “OVO - The Millenium Show” (Real World) uit 2000 met een grote rol voor Blue Nile zanger Paul Buchanan aangevuld met Elisabeth Fraser (Cocteau Twins), Richie Havens en Peter Gabriel zelf. Er is een versie van dit album met daarbij een stripboekje met het verhaal van de show en een extra schijfje met daar op een filmpje over de hele opbouw van de show in de Millennium Dome in Londen. Vreemd overigens dat men van deze show geen DVD heeft gemaakt.