• Sunday 28 April 2013 Show No. 1040

 • NIEUW / IN MEMORIAM 1

  Storm Thorgerson

  Plea, The - Staggers Anthem
  - Windchim
  Van "The Dreamers Stadium" (Planet Function, 2011/2013)

  Vorige week overleed de grafisch ontwerper Storm Thorgerson. Hij werd vooral bekend door zijn hoesontwerpen voor Pink Floyd, met wie hij sinds de beginjaren bevriend was. Maar zowel onder eigen naam als met het roemruchte kunstenaarscollectief Hipgnosis ontwierp hij tevens LP- en CD-hoezen, posters, kalenders en video's voor talloze andere bands en artiesten. Veel van zijn werk is verzameld in boeken en in het laatste boek van zijn hand, "The Raging Storm" (2011) treffen we het hoesontwerp aan van "The Dreamers Stadium" van het debuut van de Ierse band The Plea. Deze formatie rondom de gebroeders Denis en Dermot Doherty maakt energieke, emotionele rock in het straatje van U2 en Snow Patrol. Het album was al in 2011 uitgebracht, maar is onlangs pas door de platenmaatschappij in de schijnwerpers geplaatst als nieuwe release. Vandaar deze toepasselijke aandacht, waarbij opgemerkt dat de cd afsluit met het nummer "Too Young To Die"....
  Website Storm Thorgerson: http://www.stormthorgerson.com/ ;
  websites The Plea: http://thepleaofficial.blogspot.nl/
  en http://www.myspace.com/thepleamusic.

  NIEUW/LIVE TIP
  Villagers - Earthly Pleasure
  - The Bell
  Van "{Awayland}" (Domino Recording, 2013)

  Woensdagavond 1 mei treedt Villagers, de band rondom Conor J O'Brien, op in de Metropool te Hengelo. Het Ierse gezelschap bracht onlangs zijn tweede CD uit, getiteld "{Awayland}", waarop blijkt dat O'Brien na het grotendeels door hemzelf ingespeelde debuut "Becoming A Jackal" uit 2010 een hechte band om zich heeft verzameld, waarmee hij ook live de nodige indruk maakt. Muzikaal kunnen we het progressieve singer/songwritermateriaal van Villagers plaatsen naast dat van Patrick Watson, waarbij de instrumentatie soms wel wat van The Nits wegheeft. Eén van de kenmerken is de breekbare stem van O'Brien die geregeld in prachtig opgenomen koortjes voorbijkomt.
  Website: http://www.wearevillagers.com/.

  IN MEMORIAM 2

  Richie Havens

  Gabriel, Peter featuring Richie Havens - The Time Of The Turning
  Hackett, Steve featuring Richie Havens - How Can I?
  Gabriel, Peter - The Time Of The Turning (Reprise)/The Weavers Reel
  Van "Please Don't Touch!" (Charisma, 1977 / Charisma/Virgin/EMI, 2005)
  en van "OVO" (Real World/Virgin, 2000)

  Afgelopen maandag, 22 april, overleed Richie Havens. De Amerikaanse zanger werd in 1941 geboren en had zijn doorbraak tijdens het fameuze Woodstock-festival in 1969. In 1977 stond hij in het voorprogramma van Genesis tijdens de concerten in het Londense Earls Court. Deze shows bleken de laatste shows van Steve Hackett te zijn voor de beroemde symfonische rockband. Al een jaar later bracht de gitarist zijn tweede soloplaat "Please Don't Touch!" uit, zijn eerste na het vertrek uit Genesis. Hierop heeft Hackett een speciale plek achter de microfoon voor Richie Havens ingeruimd. Op de sluitnummers van kant 1 èn kant 2 is hij de zanger en zijn intense voordracht kleurt de nummers “How Can I?” en “Icarus Ascending”. In een interview met OOR vertelde Hackett nog dat hij de nieuwe LP van Havens zou produceren, maar dat project is nooit gerealiseerd. Voormalig Genesis-collega Peter Gabriel nodigde Havens in 2000 uit om als één van de vele zangers zijn OVO-project in te zingen. In "The Time Of The Turning" zit de veelzeggende zin 'it's time to say our goodbyes' Dit wordt nog eens herhaald in de reprise van dit nummer, hoewel dit keer niet door Havens gezongen. Het vormt echter, samen met het erin verweven “The Weavers Reel” een mooi geheel, vandaar dat we dit als afrondend blokje aanbieden.
  Website: http://www.richiehavens.com/.

  ACTUEEL
  Camel - Ice
  Van "I Can See Your House From Here" (Decca, 1979 / Esoteric Recordings, 2009)

  Komende week is door Cultura24 uitgeroepen tot Gitaarweek. Talloze documentaires en optredens worden tussen 29 april en 3 mei door deze cultuurzender uitgezonden. Uiteraard kunnen wij niet achterblijven en draaien één van de mooiste gitaarsolo's in de geschiedenis van de symfonische rock, die uit “Ice” van Camel. Naar de persoonlijke mening van één van de redacteuren van Xymphonia weet Andy Latimer vooral op de studioversie van "I Can See Your House From Here" zijn hart optimaal in deze instrumental te leggen. Wellicht komt dit mede door de fantastische begeleiding van Kit Watkins en Jan Schelhaas, die met hun gedragen spel op vleugel, MiniMoog, Hammond en Fender Rhodes een extra lading aan dit nummer geven. Live ligt de nadruk vooral op de gitaar, zodat dat aspect dan wat minder tot zijn recht komt. We zijn uiteraard wel benieuwd of Andy dit stuk als toegift gaat spelen tijdens de Camel-concerten in het najaar (waaraan overigens ook Jan Schelhaas zijn medewerking verleent).
  Website Cultura24: http://www.cultura.nl/ ;
  website Camel: http://www.camelproductions.com/.

  KONINGSLIEDSPECIAL
  Afgelopen week was er veel commotie over het nationale koninglied. Wij doen daar een schepje bovenop met een tiental symfonisch rockende koningliedjes. Misschien zit er voor de mensen die het nationale koningslied niet echt mooi vinden wel een alternatief tussen.

  Queen – My Fairy King
  Van “Queen At The BBC” (EMI, 1995)

  Al vóórdat het debuutalbum “Queen” in 1973 uitkwam werd deze versie van “My Fairy King” opgenomen voor de BBC. De titel van dit lied is natuurlijk zeer toepasselijk.
  Website: http://www.queenonline.com/.

  NIEUW
  Deep Purple – Uncommon Man
  Van “Now What?!” (Edel, 2013)

  “Uncommon Man” is een nummer van het zojuist verschenen album van Deep Purple met de titel “Now What?!”. De productie was in handen van de Canadese muziekproducer Bob Ezrin, bekend van zijn werk met Alice Cooper, Kiss en Pink Floyd. Het album is naast de standaard- en vinyl-editie ook leverbaar als gelimiteerde editie met bonus dvd met een interview en 3 audio-bonusnummers. Het is alweer 8 jaar geleden dat Deep Purple een nieuw album uitbracht en we mogen wel zeggen dat “Now What?!” een heel mooi album is - en heel symfonisch. Zo ook het geplande nummer, waarin bij herhaling de regel ' its good to be king' gezongen wordt, wat dit dus tevens een koninglied maakt. Vandaar dus dat deze nieuwe Deep Purple een plek verdient in dit uur vol symfonisch rockende koningliederen. Deep Purple gaat ook weer op tournee en speelt op 19 oktober in de IJsselhallen in Zwolle.
  Website: http://www.deeppurple.com/.

  KONINGSLIEDSPECIAL
  Kayak - The Future King
  Van “Merlin - Bard Of The Unseen” (eigen beheer, 2003)

  “Merlin – Bard Of The Unseen”, uit 2003, is het twaalfde album van Kayak. Het is een rockopera, gebaseerd op het eerdere studioalbum “Merlin”. Overigens werkt Kayak op dit moment opnieuw aan een concept-album: “Cleopatra - The Crown Of Isis”. Vanaf oktober wordt er weer live opgetreden en op 7 december wordt de Hengelose Metropool aangedaan.
  Website: http://www.kayakonline.nl/.

  KONINGSLIEDSPECIAL
  Flower Kings, The – A King's Prayer
  Van “Space Revolver” (InsideOut, 2000)

  Vervolgens het Zweedse The Flower Kings met het nummer “A Kings Prayer” van het album “Space Revolver” uit 2000. De groep rond Roine Stolt liet na een lange pauze vorig jaar weer van zich horen middels het album “Banks Of Eden”. Een double headline-tournee met Neal Morse is vorige maand afgerond.
  Website: http://www.flowerkings.se/ .

  KONINGSLIEDSPECIAL
  Pavlov's Dog – Of Once And Future Kings
  Van “Pampered Menial” (ABC, 1975 / Columbia, 1976)

  Het laatste nummer van het debuutalbum “Pampered Menial” van Pavlov's Dog is ook een puur koningsnummer. De groep rond David Surkamp werd vooral bekend om twee snel na elkaar verschenen albums uit 1975 en 1976 en verdween vervolgens van de radar. In recente jaren was Surkamp op tournee met een nieuwe line-up (en zelfs diverse malen in Nederland te aanschouwen). Ook verschenen er twee verse studio-albums, in 2007 en 2010.
  Website: http://pavlovsdogband.tripod.com.

  KONINGSLIEDSPECIAL
  Mission, The - King Come (Forever And Again)
  Van het album “Grains Of Sand” (Mercury, 1990)

  The Mission is een Britse rockband die gevormd is door ex-leden van de gothic rockband The Sisters Of Mercy. Het gothic-element is echter veel minder op de voorgrond dan bij de moederband en verdween langzamerhand uit het bandgeluid. “Grains Of Sand” verscheen in november 1990 en bevat restmateriaal uit de sessies voor “Carved In Sand”, dat eerder datzelfde jaar was verschenen. Met “King Come (Forever And Again)” liet de groep horen af en toe symfonische trekjes te hebben.
  Website: http://themissionuk.com/wp/ .

  KONINGSLIEDSPECIAL
  König – Homage To Phil Keaggy
  Van “New Leaf” (Revolver Music, 2001)

  König is een Engelse jazzrockgitarist. Zijn echte naam is Derrick Wallace en hij heeft dus niks met Duitsland te maken. Sterker nog: zijn ouders komen oorspronkelijk uit Jamaica. Hij nam zijn debuutalbum “New Leaf” in 2001 op in Birmingham. Op het album bespeelt hij meerdere instrumenten, maar wordt bijgestaan door bassist Colin Peters. Hij is ook actief als schrijver. Dat is wel een leuke link met de in het eerste uur aangehaalde Gitaarweek: van zijn hand is het boek “50 Guitarists”, over 50 zeer onderlegde, maar onbekend gebleven gitaristen.
  Meer info: http://musicians.allaboutjazz.com/ .

  KONINGSLIEDSPECIAL
  Livgren, Kerry – To Live For The King
  Van “Seeds Of Change” (1980)

  “Seeds Of Change” is het solo-debuut van voormalig Kansas-gitarist Kerry Livgren. Niemand minder dan Ronny James Dio, die rond diezelfde tijd toetrad tot Black Sabbath, zong het lied “To Live For The King”.
  Website: http://www.numavox.com/ .

  KONINGSLIEDSPECIAL
  Triumph – All The King's Horses
  Van “Surveillance” (MCA, 1987)

  De Canadese AOR/hardrockband Triumph was actief tussen 1975 en 1993 en maakte in 1987 het album “Surveillance”. Daarop vinden we het koningsnummer “All The King's Horses”. In 2008 werd een reünie gehouden, waarvan vorig jaar het live-verslag “Sweden Rock Festival” op CD/DVD verscheen.
  Website: http://triumphmusic.com .

  KONINGSLIEDSPECIAL
  Marillion – King
  Van “Afraid Of Sunlight” (EMI, 1995)

  Het nummer “King” van Marillion lijkt toepasselijk, maar we wensen W.A. niet het lot toe van de hoofdpersoon van dit lied. Het album “Afraid Of Sunlight” gaat over beroemdheden die worstelen met het constant in de schijnwerpers staan. Met de rockzanger die in “King” bezongen wordt, loopt het niet goed af. Als we het over The King hebben, denkt iedereen natuurlijk aan Elvis Presley, maar de tekst bevat ook duidelijke verwijzingen naar Nirvana-zanger Kurt Cobain.
  Website: http://marillion.com/.
 • Sunday 21 April 2013 Show No. 1039

 • OPENER / LIVE-TIP
  Spock’s Beard – I Know Your Secret
  Van "Brief Nocturnes And Dreamless Sleep" (eigen beheer, 2013 / InsideOut, 2013)

  De opvolger van "X" is na drie jaar een feit en in die drie jaar is het nodige gebeurd. Drummer/zanger Nick D'Virgilio kon zijn werkzaamheden voor Cirque Du Soleil niet meer combineren met volledige commitment aan de band waar hij 20 jaar lid van was en besloot te vertrekken. Een drummer was snel gevonden in de man die sinds het vertrek van Neal Morse al de live-drummer was: Jimmy Keegan. En zanger werd de man die op High Voltage 2011 al voor D'Virgilio inviel: Ted Leonard, tevens zanger van de relisymfoband Affector en vooral natuurlijk Enchant, de groep die in 1995 op ons eigen festival in het Beeklustpark was te zien. Verder is er eigenlijk muzikaal niet veel veranderd: net als "X" is " Brief Nocturnes" een album met een grote nadruk op de symfonische rockkant van de groep, met slechts enkele 'straighte rockertjes'. We horen zelfs thema's die wel heel erg lijken op klassieke Spock's Beard-epics. Ook is er weer een deel in de "Thoughts"-serie. Neal Morse bracht vorig jaar deel 5 hiervan. Is "Afterthoughts" nu deel 3?? Opvallend is, dat Neal er aan meegeschreven heeft. Op een ander nummer speelt hij een gitaarpartij. Als broer van gitarist Alan blijft hij dicht bij de band staan. Er zijn drie edities van het album: een gewone enkel-CD en deluxe 2CD-editie op InsideOut én een door de band zelf uitgegeven pre-order-2CD-versie met nog één nummer meer.
  Website: http://www.spocksbeard.com.

  NIEUW
  Minstrel's Ghost, The - Merlin
  Van "The Road To Avalon" (eigen beheer, 2012)

  "The Road To Avalon" van The Minstrel's Ghost ziet er uiterst gelikt uit. Prachtige, typische symfo-hoes vol details en bijbehorende niet minder mooie website. De centrale man achter deze band is Blake Carpenter uit Florida. Voor dit project heeft hij zich van de medewerking verzekerd van kundige muzikanten, waaronder de van The Flower Kings bekende drummer Zoltan Csörsz Jr. en de fijne gitarist Colin Tench. Dat wil nog niet zeggen dat dit topsymfo oplevert. Het onderwerp, de legende van Koning Arthur, is sowieso al uitgekauwd, maar dat heeft zich ook nog eens vertaald in veelal matige en weinig spannende composities. Dat Carpenter een weinig enerverende zanger met een heel beperkt stemgeluid is, helpt ook niet mee. Vooral Tench weet het meest te overtuigen, met bijvoorbeeld venijnig spel in "Merlin". Al met al een plaat met hier en daar z'n momenten. Bewonderenswaardig wat Carpenter allemaal voor elkaar heeft weten te boksen, maar hij had onsinziens nog wel wat meer aandacht aan de muziek mogen schenken. Dat Progwerelds Hans Ravensbergen dit een plaat voor de eindlijstjes vindt, verbaast ons dan ook nogal... Oordeelt u vooral zelf!
  Website: http://minstrelsghost.com/.

  NIEUW
  Herd Of Instinct - New Lands
  - The Secret Of Fire
  Van "Conjure" (Firepool Records, 2013)

  Twee jaar geleden debuteerde Herd Of Instinct met een fraai, goeddeels instrumentaal titelloos album, dat door het veelvuldige gebruik van de Warr Touch Guitars in het verlengde lag van de muziek van de latere King Crimson en het solowerk van Trey Gunn. Opvolger "Conjure" trekt die lijn overtuigend door, waarbij de sound symfonischer is geworden door de toetreding van Djam Karets toetsenman Gayle Ellett. Zijn Mellotron, Hammond en Rhodes leggen geregeld een mooi tapijtje, waarover gitaarsolo's maar vooral ook het aan Mick Karn denkende fretloze basspel van Mark Cook gelegd wordt. Mooi werkstuk voor liefhebbers van genoemde artiesten en Stick Men. Leuk detail: Als dank voor de aandacht die Xymphonia aan het debuut besteedde, heeft één van haar medewerkers een plekje gekregen in de bedankjes in het CD-boekje.
  Website: http://herdofinstinct.wix.com/herdofinstinct.

  NIEUW / JAZZROCK
  Queensrÿche feat. Geoff Tate - The Weight Of The World
  Van "Frequency Unknown" (Deadline Music, 2013)

  Zoals wellicht intussen genoegzaam bekend is de uit Seattle afkomstige progmetalband Queensrÿche vorig jaar uiteengespleten in twee kampen: de muzikanten versus de zanger. De juridische strijd rond het gebruik van de naam is naar verluidt nog niet ten einde. Vooralsnog gebruiken beide kampen de naam. In juni verschijnt het album van de nieuwe groep rond kern Wilton/Jackson/Rockenfield, nu is Tate's plaat er al. En dat terwijl hij ook al heel recent een solo-album ("Kings & Thieves") uitbracht. Onder de Queensrÿche-vlag brengt hij beduidend steviger muziek. Dat had vast niet iedereen verwacht, want de poppy elementen op "Dedicated To Chaos" werden door de fans juist Tate verweten. Maar voor "Frequency Unknown" heeft hij toch een royale graai gedaan in de metal- en hardrockmuzikantenruif: we komen bijv. ex-Whitesnake-bassist Rudy Sarzo tegen, Judas Priest-gitarist KK Downing en Y&T-gitarist Dave Meniketti. In "The Weight Of The World" horen we Chris Poland (o.a. Megadeth, Damn The Machine). Het is niet alleen het meest rustige, maar ook meest progressieve stuk van "F.U.", dat voor de rest vrij recht-door-zee hardrock/metal bevat.
  Website: http://www.queensryche.com/.

  HERBOREN
  Styx- Difference In The World
  Van het dubbelalbum “Regeneration” (Eagle Records, 2011)

  In 2011 verscheen het dubbelalbum “Regeneration” van Styx. In eerste instantie was het alleen te koop tijdens Styx-concerten, later kwam het ook in de winkels te liggen. Het bevat nieuw opgenomen hits en albumtracks, één nieuw nummer en twee nieuwe versies van niet-Styx-songs. “High enough’’ en “Coming of age’’ zijn namelijk oorspronkelijk van Tommy Shaws kortstondige vroege jaren '90 'supergroep' Damn Yankees, met Ted Nugent en Night Ranger Jack Blades . Helaas voegen de nieuw opgenomen nummers niets toe aan de oorspronkelijke versies. Blijft over het enige echt nieuwe nummer: de powerballad “Difference In The World”, dat hopelijk een voorbode is op aankomend nieuw album.
  Website: http://www.styxworld.com/.

  PROGRESSIEVE SINGER/SONGWRITER
  MaHarry, Wendy – Dancing With The Moon
  Van “Released” (Corazong, 2003)

  Wendy MaHarry is al sinds eind jaren '80 actief als muzikant, maar na 2 albums voor A&M verkoos ze ervoor om naast haar muzikale carrière ook meer aandacht te besteden aan het maken van beeldende kunst. Gelukkig pakte het americanalabel Corazong haar weer op en verscheen in 2003 een dubbelalbum met een intiem live-concert uit 2001 en een tweede schijf met liedjes die vanaf 1994 zijn geschreven. MaHarry tapt uit het singer/songwriter- en folkvaatje en doet soms denken aan Tori Amos, maar wel met een behoorlijk Joni Mitchell-trekje. Op het studioalbum wordt ze geholpen door vele muzikale vrienden, waaronder Tim Pierce (Crowded House, Bruce Springsteen, Eric Clapton) en Bernie Dresel (o.a. Chaka Khan, Brian Wilson). Ook de binnenkort in Gronau te bewonderen Ian Anderson van Jethrol Tull doet mee op een nummer. Op de live-plaat, waarvan u zo een nummer gaat horen, spelen drummer Jim Christie, bassist Kevin McCormick en gitarist Mark Goldenberg. Luister vooral naar de mooie verweving van de piano- en gitaarpartijen.
  Websites: http://www.wendymaharry.com/ of http://www.facebook.com/.

  IN MEMORIAM TOM PARKER
  Apollo 100 - Tamara
  Van “Apollo 100” (Mega, 1972)

  In een ziekenhuis in Marbella is de Britse musicus Tom Parker overleden. Tom Parker was als musicus autodidact. Hij begon op 16-jarige leeftijd als jazzpianist. Afgelopen december trad hij nog op tijdens de Max Proms. Parker is 68 jaar oud geworden. Hij was vooral bekend van zijn bewerkingen van klassieke muziek. Met zijn band Apollo 100 brak hij in 1972 door. Het nummer Joy, een bewerking van cantate 147 van Johann Sebastian Bach bereikte in vele landen de hoogste regionen van de hitparades. De titelloze LP uit 1972 waar “Joy” op staat, eindigt met “Tamara”.
  Websites met meer info: http://nl.wikipedia.org/wiki/Tom_Parker_(musicus) en
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Tom_Parker_(musicus).

  HERUITGAVE
  Leviathan – Endless Dream
  Van "Leviathan" (Mach Records, 1974 / Flawed Gems, 2012)

  Leviathan, niet te verwarren met de gelijknamige Italiaanse band die eind jaren '80 actief was of met menig heavymetalgroep, was een Amerikaanse formatie die in 1974 zijn enige album uitbracht op een klein label. De musici zochten een redelijk unieke combinatie tussen typisch Europese symfonische rock en hardrockgroepen als Led Zeppelin, Deep Purple en Uriah Heep. Hierdoor horen we regelmatig Moody Blues-achtige Mellotron-strings, die afgewisseld worden door ruige gitaarriffs. Vroege Kansas is hierbij tevens een aardig voorbeeld. Zanger Wain Bradley had de juiste flexibele instelling om hierbij zowel ingetogen als gillend uit de hoek te komen. Opvallend is overigens dat Mellotron, orgel en piano door drie verschillende musici bespeeld worden. Het album is ooit door het heruitgavelabel Arkarma uitgebracht op CD. Vorig jaar bracht het Zweedse Flawed Gems, waarschijnlijk een zogenaamd piratenlabel, een nieuwe versie uit, waarbij de a- en b-kant van de single “Why Must I Be Like You” als bonustracks zijn toegevoegd. De tweede plaat die destijds wel is opgenomen, blijft echter in de archieven.
  Website: http://www.progarchives.com/.

  NIEUW / LIVE-TIP / AOR-OPENER TWEEDE UUR
  Rage Of Angels - Falling
  Van "Dreamworld" (Escape Music, 2013)

  Onlangs werd aan de agenda van Atak in Enschede een te verwachten concert van Rage Of Angels toegevoegd, op 19 september aanstaande. Het was nog langs ons heen gegaan, maar van deze AOR-band verscheen twee maanden geleden het album "Dreamworld". Het blijkt een band die gerund wordt door ex-Ten-toetsenist Ged Rylands. Hij wordt bijgestaan door vele bekende namen uit het AOR-wereldje: leden van Ten, Tyketto, Primal Fear en Harem Scarem en de Zweedse AOR-god Tommy Denander. "Falling" wordt gezongen door Ralph Scheepers van Primal Fear en oud-Ten-collega Neil Fraser speelt de gitaarsolo. Het is een van de weinige nummers waarin Rylands zich een fijne toetsensolo gunt. Overigens biedt Atak op voorhand de garantie dat er naast materiaal van dit album ook songs van Ten en Tyketto op de setlist zullen staan.
  Website: http://www.escape-music.com/.

  LIVE-TIP
  Jethro Tull – European Legacy
  Van het album “Under Wraps” (Chrysalis, 1984)

  Ian Anderson voegt als geen ander andere folk, jazz, blues, klassiek en rock in een cross-over. Kenmerk zijn de een unieke uitstraling van zijn energieke fluit en zijn vaak humoristische ironische teksten die de absurde regels bekritiseren van de samenleving. Het huidige programma "Thick As A Brick 2" is een vervolg op de beroemde conceptplaat uit 1972 en muzikaal gezien een soort samenvatting van het totale werk van Jethro Tull. Gitarist Martin Barre is daar niet bij betrokken en daarom verscheen dat project onder Ian Andersons eigen naam op CD. En Ian Anderson's Jethro Tull komt met TAABII-tour zeer dicht in de buurt, net over de grens bij Glanerbrug. Op 2 mei, als onderdeel van het Jazzfest Gronau, in de Bürgerhalle, vlakbij het station in het centrum van Gronau.
  Website:http:// www.j-tull.com/musicians/iananderson.

  NIEUW / LIVE-TIP
  Dead Can Dance - Song To The Siren
  Van "In Concert" ([PIAS] Recordings, 2013)

  Vorig jaar verscheen er voor het eerst in 16 jaar weer een studio-album van Dead Can Dance, geesteskind van het Australische duo Lisa Gerrard en Brendan Perry: "Anastasis". Wat volgde was de meest omvangrijke wereldtournee uit de geschiedenis van de band. Een live-album kon natuurlijk niet uitblijven. Hierop vinden we live-uitvoeringen van álle nummers van "Anastasis", aangevuld met een handvol oudere favorieten. Verrassing is "Song To The Siren". Dit betoverend mooie lied van Tim Buckley werd wel al door This Mortal Coil opgenomen, een 4AD-project waar Perry en Gerrard ook medewerking aan verleenden. Maar toen zong Cocteau Twins-zangeres Elizabeth Fraser het. Nu is het, curieus genoeg, Brendan Perry, die het met zijn diepe bariton en minimale begeleiding ten gehore brengt. Op 24 juni is Dead Can Dance te bewonderen in de Heineken Music Hall.
  Website: http://www.deadcandance.com/.

  IN HET NIEUWS / NIEUW / WERELD RECORD
  Marillion - Under The Sun
  Afkomstig van "In Blau" (Intercord, 1982 / heruitgave: Tempus Fugit, 2012)

  Afkomstig van "Clocks Already Ticking" 2DVD/3CD (Racket Records, 2013) Vorig weekend was het laatste Marillion Weekend van 2013 en de eerste avond was net als de andere twee weekenden gewijd aan het album “Radiation”. Maar er was ook nog de poging om een nieuw wereldrecord neer te zetten: binnen 12 uur na het concert een complete 2DVD/3CD-set te kunnen verkopen van het concert. Fans stonden de volgende morgen in de rij en daar lag het pakket. In de loop van de week werden twee tracks van dit concert door Marillion gratis op internet aangeboden: “Script From A Jester's Tear” en de opener van die avond, “Under The Sun”. Die eerste komt vast nog wel een keer voor bij hier, maar wij kiezen voor de energieke set-opener.
  Websites: http://marillion.com/ ; dit nummer: http://youtu.be/FrmMPdNs0Kw.

  HELP EEN NIEUW ALBUM DE WERELD IN
  Bainbridge, Dave - Star-Filled Skies
  Afkomstig van "Veil Of Gossamer" (Open Sky, 2004)

  Gitarist/toetsenist Dave Bainbride van Iona bracht in 2004 zijn eerste solo-album uit. Een album waarop te horen was wat zijn muzikale inspiratiebronnen zijn: folk, klassiek en progrock. Met name dat laatste bestanddeel was nadrukkelijker aanwezig dan ooit eerder bij Iona. We zijn 9 jaar verder en Bainbridge is een aardig eind op weg met zijn tweede solo-album. Zoals gebruikelijk duiken de nodige Iona-leden op uit heden en verleden maar heeft hij ook geplande gastbijdragen van o.a. Collin Leijenaar (Neal Morse, Affector), Randy George en Sally Moulds. Die laatste is overigens de dochter van Gentle Giants Kerry Minnear. Om dit allemaal financieel rond te krijgen heeft Bainbridge een Indiegogo campagne opgezet. Dit is de Britse variant op het al bekende Kickstarter-concept. Het doel is om binnen twee maanden 15000 Britse Ponden binnen te halen waarmee hij in staat is om het album te maken zoals hij het in gedachten heeft en het eind december van dit jaar klaar te hebben.
  Websites: http://igg.me/at/DaveBSolo / http://www.davebainbridge.com/.

  ALBUM VAN DE MAAND
  Comedy Of Errors – Fanfare For The Broken Hearted
  Van “Fanfare & Fantasy” (eigen beheer, 2013)

  We hebben even een weekje overgeslaan, maar het wordt weer tijd voor een nummer van ons Album Van De Maand, het heerlijke album “Fanfare & Fantasy” van Comedy Of Errors. "Fanfare For The Broken Hearted" is een ideale album-opener, waar alles al in zit en waarin de toon direct wordt gezet. Het nummer wordt ingeleid door zanger Joe Cairney, waarna al snel het heerlijke gitaar- en toetsenspel uit je speakers knalt. Wat ons betreft zullen we jullie luisteraars nog wel vaker “plagen” met nummers van deze plaat.
  Website: http://comedyoferrors.org/.

  JAZZ-ROCK / AFSLUITER
  Moore Band, The Gary - Sail Across The Mountain
  Van “Grinding Stone” (CBS/Castle, 1973)

  We schrijven 1973, alweer 30 jaar geleden, als de eerste solo plaat van Gary Moore verschijnt. Voor de kenners van Moore was het gebodene geen verassing. Maar wie hem alleen maar kent van zijn hardrock-tijd of de bluesjaren is dit mischien wel een varrassing. Gary kan ook zijn mannetje staan in het jazzrock-genre. Op “Grinding Stone” is hij nog wel een beetje zoekende naar een stijl, en horen we zelfs een episch stuk van 17 minuten. Dit nummer is echter een van de hoogtepuntjes en heeft een heerlijk lijzig gevoel, wel een beetje zoals Pink Floyd in die tijd ook wel eens had. Ook doet het ons denken aan oude Porcupine Tree ten tijde van de albums “Sky Moves Sideways” en “Signify”. We vinden hier overigens Jan Schelhaas op toetsen! Schelhaas zal eind dit jaar met Camel touren en zit nu ook (weer) in Caravan.
  Website: http://www.gary-moore.com/.
 • Sunday 14 April 2013 Show No. 1038

 • VERWACHT
  Custodian, The - Other People's Lives
  Van “Necessary Wasted Time” (Laser's Edge, 2013)

  Een aantal weken geleden was er wat reuring in het Britse progwereldje. Er was een nieuwe ster aan het firmament, met de naam The Custodian. Alleen werd er ongelofelijk vaag gedaan over de bandleden. Was dit een nieuwe supergroep? Of was het een hype? Er verschenen foto's van de band waarop de gezichten waren bedekt. En er lekte ook al snel muziek uit, die zeer veelbelovend klinkt. Muzikaal wordt dezelfde weg bewandeld als die we kennen van bands als Porcupine Tree, The Reasoning, ook Dream Theater (maar dan de rustiger kant – denk hierbij aan “Falling Into Infinity”), maar voornamelijk Kino. Wat wel verfrissend is, is het veelvuldig gebruik van de akoestische gitaar. En het is inmiddels ook bekend dat er geen (voor ons) bekende muzikanten in de band zitten. The Custodian is een project van Richard Thomson, zanger van de progressieve metal band Xerath. De plaat zal pas op 14 juni verschijnen op het Laser's Edge label maar de plaat is al te beluisteren via Soundcloud.
  Website: https://soundcloud.com/the-custodian-1.

  NIEUW
  Believe – Words
  – Please Go Home
  Van het album “The Warmest Sun In Winter” (Metal Mind, 2013)

  Believe is een Poolse band rondom ex-Collage-gitarist Mirek Gil. “The Warmest Sun In Winter” is het vijfde album van de band. Believes kracht schuilt in het vermogen neoprog te combineren met pop. Daarin is ruimte voor orkestrale klanken, alsmede voor viool, piano en orgel. Was er voorheen een lichte knipoog naar Collage hoorbaar, nu kunnen we rustig stellen dat dit is veranderd in een vette knipoog. Maar dat vinden wij in het geheel niet erg. Op het album bevindt zich ook nog een drie minuten durende hidden track. Dit gaan we vanavond niet ten gehore brengen, ook niet het ruim 10 minuten epische nummer “Heartless Land”. Dat komt nog wel een keer aan bod. Vanavond hoort u de nummers “Words” en “Please Go Home”.
  Website: http://www.believe.com.pl/.

  NIEUW / JAZZROCK / TWENTE VOORUIT
  Engel, René - 6 1/2 Weeks In Habana
  Van "Slow Life" (RECM Records (= eigen beheer), 2012)

  Het is alweer 11 jaar geleden dat "Nostalgia" verscheen, het derde album van de Enschedese jazzrockdrummer René Engel. Hoog tijd dus voor een opvolger! Die is wat anders van karakter dan z'n voorganger. Waar op "Nostalgia" René's drums bijvoorbeeld uiterst prominent waren en er liefst twee losse drumsoli op dat album stonden, treedt hij nu minder in de eerste plaats als drummer op de voorgrond. Niet middels patserig techniekvertoon in ieder geval. Toetsenist Maik Schott is niet meer van de partij en René speelt nog meer dan op "Nostalgia" ook vaak de keyboardpartijen. Het lijkt wel of dat hem ertoe aangezet heeft zich nog meer met de sfeer en de arrangementen bezig te houden. Ook zijn er twee pianostukken van eigen hand op de CD te vinden. De rol van Richard Hallebeek is nog steeds voornaam en dat terwijl de even smaakvol als virtuoos spelende gitarist al zo actief is de laatste tijd. Zo bracht hij nog maar pas zelf het uitstekende "RHPII - Pain In The Jazz" uit. Door de genoemde nadruk op sfeer doen de pure jazzrocktracks op het album regelmatig denken aan die van "Spheres Of Samarkand", René's tweede solo-album, uit 1998. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor het gekozen "6 1/2 Weeks In Habana". "Slow Life" is te bestellen via Engels website.
  Website: http://rene-engel.nl/.

  NIEUW / JAZZROCK
  Budjana, Dewa - Masa Kecil
  - Dancing Tears
  Afkomstig van "Dawai In Paradise" (MoonJune Records, 2013)

  De Indonesische gitarist Dewa Budjana kan gerust beschouwd worden als één van de bekendste gitaristen in de Indonesische archipel. En gezien de kwaliteit van zijn eerste van 3 CD's die nog dit jaar bij het MoonJune label gaan verschijnen, moet het gek lopen wil zijn bekendheid zich niet ook gaan uitstrekken tot in deze contreien. “Dawai In Paradise”is een collectie van opnamen, gemaakt tussen 2002 en 2005, aangevuld met een vijftal in 2011 opgenomen tracks. Dit tijdsverschil zorgt tevens voor een gevarieerd geheel, want in die periode is het duidelijk dat Budjana als componist zich is blijven ontwikkelen. Het resultaat: melodieuze jazzrock overgoten met een flink etnisch-Indonesisch sausje, waardoor het muzikaal soms behoorlijk wat weg heeft van het Pat Metheny Group-album “Imaginary Day”. Budjana is net als Metheny bedreven in het gebruik van de gitaarsynth, maar kiest voor zijn gitaarsolo's gelukkig voor een duidelijke rockklank. Dit album maakt nu al dat we reikhalzend uitzien naar de beloofde albums. Op het eerstvolgende zullen Jimmy Johnson en Peter Erskine als ritmesectie te horen zijn en op albumnummer 3 dezelfde Johnson, aangevuld met Vinnie Colaiuta.
  Websites: http://dewabudjana.com/ en http://www.moonjune.com/ .

  NIEUW / PROGRESSIEVE POP / TWENTE VOORUIT
  Aidan's Well - Turn Of The Wheel
  Van "Aidan's Well" (Continental Record Services, 2013)

  Aidan's Well was eerst een solo-project van Frank Veenstra. Net als René Engel is hij afkomstig uit de muziekkringen rond het Enschedese conservatorium, ook al woont Veenstra intussen in Eindhoven (hij is directeur artistieke zaken van Muziekcentrum Frits Philips). Bij occasionele live-optredens viel hij steeds terug op bevriende muzikanten die hij al jaren kent uit z'n Enschedese tijd en met hen presenteert Aidan's Well zich nu als band. Met gitarist Paul Gerritsen bijvoobeeld, speelde Veenstra in de jaren '80 al in bandjes. Op het titelloze debuut, dat nu bij het Duitse Continental is verschenen, staan subtiele, sfeerrijke progressieve popliedjes. Naast Gerritsens inventieve spel valt het vaak fretloze baswerk van Ruben de Wilde op. Hein Jan van der Veens afgemeten drumspel doet meer dan eens denken aan dat van Rob Kloet van (The) Nits.
  Website: http://aidanswell.nl/.

  ZATERDAG 20 APRIL: RECORD STORE DAY
  DBA - Pictures Of You
  Afkomstig van "Pictures Of You" (X2X Records / eigen beheer, 2012)

  DBA is het samenwerkingsverband van zanger/songschrijver Chris Braide en toetsenist Geoff Downes. De twee heren leerden elkaar kennen tijdens de sessies van het album van Producers (het project rond Trevor Horn) en dat mondde uiteindelijk uit in een gezamenlijk album onder de vlag van DBA. Het resultaat is lekker zwevende, pakkende synthpop in de stijl van de beide Buggles-albums. De titelsong is een ode aan de band met muziek die er ontstaat tijdens je jeugd, voor het ontdekken van nieuwe muziek via de radio, televisie EN... de platenzaak. En dan is het wel passend om deze song te draaien als vooruitblik op de jaarlijkse Record Store Day.
  Website: http://www.downesbraide.com/.

  NIEUW
  Mostly Autumn - Passengers
  Van de live-DVD “Live At The Boerderij” (eigen beheer, 2013)

  “Mostly Autumn Live At The Boerderij” is welgeteld de achtste live-DVD van de band in zijn 14 jarige bestaan. Het is overigens wel de eerste met zangeres Oliva Sparnenn, die een aantal jaren geleden Heather Findlay opvolgde. De dubbel-DVD is tevens een soort van dankjewel aan het Cultuurpodium Boerderij Zoetermeer, waarbij de band aangeeft dat het spelen in deze zaal altijd een feest is. De DVD-set biedt een mooie mix van Mostly Autumn door de jaren heen met misschien als enigste kritiekpunt dat gitarist /zanger Bryan Josh best wel iets minder zou mogen zingen. Zijn Gilmoureske gitaarpartijen zijn als vanouds.
  Website: http://www.mostly-autumn.com/.

  LIVE-TIP
  Sandström, Petter - Loli's Train
  Van “The River St. Blues” (eigen beheer, 2013)

  Petter Sandström kennen we als de frontman van Moon Safari. Maar door de jaren heen heeft hij veel nummers geschreven die niet geschikt waren voor de band. “The River St. Blues” is dan ook een echte singer/songwriterplaat geworden met een voorliefde voor The Beatles, met een americana-trekje, maar ook veel soul. Kortom: een lekkere mengeling van stijlen tot één geheel gevormd. De lekker compacte liedjes zijn aanstekelijk en hebben zeker de kwaliteit die ook Moon Safari heeft. En met Moon Safari staat Sandström op 3 september in De Boerderij te Zoetermeer. Website: http://www.westsidefabrication.se/bands/petter-sandstrom/.

  NIEUW / LIVE-TIP
  Motorpsycho - The Afterglow
  Van "Still Life With Eggplant" (Stickman Recors, 2013)

  Het productieve en uiterst grillige Motorpsycho verraste vorig jaar met "The Death Defying Unicorn". Met jazztoetsenist Ståle Storløkken (Elephant 9) en het Trondheim Jazz Orchestra liet het Noorse trio zich van zijn meest progressieve kant horen middels een overweldigende rockopera. Maar dat was een speciaal project. Zou het nieuwe reguliere album ook weer progressieve tintjes hebben? Er is wel weer een gast: ditmaal Reine Fiske, gitarist van de eigenzinnige Zweedse psychedelische groep Dungen. Met hem trekt de muziek regelmatig meer de psychedelische spacerock-kant op, vooral in het lange "Ratcatcher", met een 'freak out'-middenstuk à la Pink Floyds "Interstellar Overdrive". "August" is zelfs een cover van Arthur Lee's Love. Over psychecelica gesproken... Maar in "Hell, Part 1-3" walst de muziek op machtige wijze en met denderende diesellockdrumriffs je speakers uit, volgens 'old school'-Motorpsycho-formule. In slotnummer "The Afterglow" valt zowaar een symfonisch tintje te constateren, middels Mellotronspel door Reine Fiske. Het is het meest warme en meest melodieuze stuk van het album. Op 14 mei speelt Motorpsycho in het Burgerweeshuis in Deventer.
  Website: https://www.facebook.com/ (gewone website is zwaar verouderd).

  LIVE-TIP / HERNIEUWDE AANDACHT
  Sanguine Hum - Cognoscenti
  Van "The Weight Of The World" (Esoteric Antenna / Cherry Red Recordings, 2013)

  Onlangs verscheen het tweede album van het Britse Sanguine Hum. Het knappe is dat Sanguine Hum elementen uit progressieve rock, progressieve pop en jazzrock giet in een songmatig geheel dat vrij tijdloos is en nergens écht goed mee te vergelijken is. Er wordt veel gestoeid met repeterende motiefjes in oneven maatsoorten, waardoor van die typische Happy The Man-achtige carrousel-effecten teweeg worden gebracht. "Cognoscenti" is daar een sprekend voorbeeld van. Vorige week werd bekend dat Sanguine Hum is toegevoegd aan de programmering van het Night Of The Progs Festival in Sankt Goarshausen, op de Lorelei. Op één band na is het programma nu compleet. Sanguine Hum opent op de eerste dag, 13 juli.
  Website: http://troopersforsound.com/ .

  HERUITGAVE
  Middleton, Max & Robert Ahwai - Pacific Mist
  - Soliloquy
  - Hi Jinx
  Van "Another Sleeper" (Harvest-Fusion/EMI, 1979 / Vocalion, 2012)

  Max Middleton was vooral in de jaren '70 een veelgevraagd sessiemuzikant. Met name zijn markante Moogspel is uit duizenden herkenbaar op platen van onder andere Jeff Beck, Box Of Frogs, Annette Peacock, Kate Bush, John Martyn en Snowy White. Hij maakte ook LP's onder eigen naam, waaronder "Another Sleeper", dat hij samen met gitarist Robert Ahwai, ook al zo'n bekende sessiemuzikant, opnam. De symfonische fusion kwam tot stand met hulp van het Martin Ford Strijkensemble. Niemand minder dan Beatles-producer George Martin beveelde de muziek aan; Middleton en Martin kenden elkaar van beider medewerking aan Jeff Becks "Blow By Blow". De LP ging gehuld in een futuristische tekening van Derek Riggs. Diezelfde Riggs maakte ook het ontwerp voor de LP "Cape Wrath" van studiomusici Dick Morrissey en Jim Mullen, waaraan ook Middleton en Ahwai meewerkten. “Another Sleeper” verscheen oorspronkelijk op het fusion-label van Harvest – vorig jaar zijn beide genoemde platen door het heruitgave-label Dutton Vocalion als dubbelaar uitgebracht, waarbij de hoezen kunstig zijn samengevoegd. Een mooie gelegenheid deze muziek weer eens onder de aandacht te brengen.
  Website: http://en.wikipedia.org/wiki/Max_Middleton
  en http://www.duttonvocalion.co.uk .

  HERUITGAVE
  Anyone's Daughter - Sonnenzeichen / Feuerzeichen
  Afkomstig van "In Blau" (Intercord, 1982 / heruitgave: Tempus Fugit, 2012)

  Na jaren moeilijk vindbaar te zijn geweest is nu eindelijk de gehele catalogus van de Duitse band Anyone's Daughter weer op CD verkrijgbaar. Het album "In Blau" uit 1982 was het eerste studio-album waar op de heren in het Duits zongen. Het had als gevolg dat de nummers een veel directere impact kregen doordat in plaats van het licht steenkolenachtig Engelse taalgebruik we nu geconfronteerd worden met zowaar poëtische Duitse teksten. Muzikaal is er ook nog meer verfijning te horen en is dit album een schoolvoorbeeld van melodieuze, toegankelijke maar nog steeds symfonische rock.
  Website: http://tempusfugit.de/
  en http://www.anyonesdaughter.de/.

  KOPPELTJE
  Europeans - Burning Inside You
  Lamb, Annabel: Dividing The Spoils Of Love
  Van "Recurring Dreams" (A&M, 1984 / Intact, 2005) respectievelijk "Once Bitten" (A&M, 1983)

  (The) Europeans ontstond uit de Schotse band Motion Pictures, toen de leden de latere Marillion-zanger Steve Hogarth als toetsenman/zanger aan de line-up toevoegden. De

  band maakte drie albums, waarvan de laatste, "Recurring Dreams" uit 1984, in 2005 op CD verscheen. De muziek lag in het verlengde van de progressieve New Wave van groepen als The Fixx, maar kreeg mede door de productie van David Lord, die net het vierde album van Peter Gabriel had geproduceerd, steeds meer een progressieve rockkarakter. Enkele leden van Europeans zijn ook te horen op "Once Bitten", het debuut van zangeres Annabel Lamb. Zo speelt Hogarth de prominent te horen piano in het gekozen “Dividing The Spoils Of Love”. Bassist Steve Greetham, als gastmuzikant te horen op twee tracks van "Recurring Dreams", waaronder “Burning Inside You”, kleurde met zijn fretloze bas een groot deel van de sound op "Once Bitten", terwijl gitarist Colin Woore op één track te horen is. Genoeg reden om deze twee platen als koppel opnieuw onder de aandacht te brengen. Grappig trouwens om op de website van Annabel Lamb te lezen dat zij in 2006 samen met Steve Hackett meewerkte aan een project voor Hope For The Children.
  Websites: http://www.theeuropeans.co.uk/
  en http://www.annabellamb.net/.

  NIEUW
  Oscillotron - Terror
  Van “Eclipse” (Cineploit, 2013)

  Een relatief nieuw label is Cineploit uit Zwitserland. De focus van het label ligt op soundtrack-gerelateerde muziek, maar dan met een donker randje. Denk hierbij aan een band als Goblin als voorbeeld. We draaiden al eens een nummer van de band Zoltan, en nu is Oscillotron aan de beurt. Oscillotron is het soloproject van David Johansson - frontman van de heavy rock band Kongh. Het album “Eclipse” bevat 6 nummers die volledig met analoge synths zijn opgenomen, waardoor een mengvorm van soundscapes, progrock en ambientmuziek ontstaat, die goed als template voor oude horrorfilmmuziek kan dienen. Het is dan ook niet gek dat de creepy synthesizertapijtjes met pulserende ritmes veroorzaken dat je voortdurend over je schouder kijkt als de plaat op staat... Bands en artiesten als Tangerine Dream, Jean-Michel Jarre, Goblin en Eno klinken door in de muziek.
  Websites: http://www.oscillotron.com
  en http://www.cineploit.com/.
 • Sunday 07 April 2013 Show No. 1037

 • LIVETIP
  Toto - Dune (Desert Theme)
  - Something Very Strange
  Van "Dune - Original Soundtrack Recording" (Polydor, 1984)

  Op 8 juni aanstaande speelt het wederom bij elkaar gekomen Toto in de Ziggo Dome in Amsterdam ter gelegenheid van de 35-jarige jubileumtournee. Wij draaien een nummer dat bijna 30 jaar geleden werd opgenomen voor de soundtrack van David Lynch' science fiction-film Dune, naar de boekenreeks van Frank Herbert. In Nederland kennen we het als de herkenningstune van het TV-programma Jongbloed & Joosten. Het is een krachtig instrumentaaltje met typische Toto-kenmerken, hoewel de keyboards meer overheersen dan de gitaren. Dat zal tijdens het concert wel anders zijn, zeker nu Steve Lukather onlangs met "Transition" weer succesvol aan zijn solocarrière werkte. Overigens werd de soundtrack in 1997 opnieuw uitgebracht, waarbij flink wat extra nummers werden toegevoegd, maar waarop tevens het stuk van Daniel Lanois en Brian en Roger Eno ontbrak.
  Website: http://www.totoofficial.com/.

  NIEUW
  PBII – Evil Weed
  – We Are Home
  - Parental Thoughts
  Van "1000 Wishes" (eigen beheer, 2013)

  Deze CD is onderdeel van een indrukwekkend opgezette actie ter bestrijding van kinderkanker. Ook deze concept-CD is groots in aanpak: er is een symfonie-orkest bij betrokken (het Hofstads Jeugd Orkest) en er zijn gasten te horen: Steve Hackett in een gitaar-instrumental en Britse stemacteurs om het verhaal van een jong leukemiepatientje overtuigend voor het voetlicht te brengen. Niet onbelangrijk is dat PBII zichzelf overtroffen heeft een een plaat met prima composities heeft afgeleverd die klinkt als een klok. In de persoon van Ruud Slakhorst heeft PBII weer een echte zanger, met een prettige en prima zangstem. Het album volgt het jongetje Eric vanaf het moment dat hij hoort dat hij ziek is tot het moment dat hij genezen is verklaart. In de tussenliggende stukken wordt hij doodziek gemaakt met chemotherapie, krijgt hij te maken met een mede-patient die het níet haalt en heeft hij last van nachtmerries vol demonen. Uiteindelijk krijgt hij in zijn dromen hulp van een ridder. We eindigen met het slotnummer, waarin ook de gevoelens van de ouders aan bod komen. Alle ins en outs en informatie over het bijbehorende boek vindt u op de speciale 1000 Wishes-website. Er zijn twee speciale concerten met orkest geweest. Hopelijk krijgt dat een vervolg, al was het maar middels DVD-release. Er is wegens de overweldigende respons inmiddels sprake van een mogelijke extra voorstelling op 9 juni, wederom in de Rijswijkse Schouwburg.
  Website: http://www.1000wishes.org/.

  NIEUW / JAZZROCK
  Marbin - On The Square
  - Last Chapter Of Dreaming
  Van "Last Chapter Of Dreaming" (Moonjune Records, 2013)

  Twee jaar geleden besteedden we aandacht aan "Breaking The Cycle", het tweede album van de Israëlische jazzrockgroep Marbin. Het was het eerste album dat de groep rond rietenspeler Danny Markovitch en gitarist Dani Rabin voor Moonjune Records maakte. De opvolger "Last Chapter Of Dreaming" is zojuist verschenen en laat evenals z'n voorganger toegankelijke en afwisselende instrumentale jazzrock horen met opnieuw de nodige folk-invloeden. Uit klezmer, maar ook flamenco. Er is ook een fijne balans tussen meer energieke en opgewekte stukken en ingetogen lyriek. Wij laten van beide kanten wat horen, al verkiezen we dan wel de jazzrock boven de meer volkse stukken. "On The Square" heeft het speelse van Dixie Dregs; in het gedragen symfonische titelnummer klinkt Dani Rabins bewondering voor het legato-spel van Jeff Beck door. Vrijwel per track zijn er wel andere gastmuzikanten te horen, maar net als op "Breaking The Cycle" speelt de ritmesectie van de Pat Metheny Group - Paul Wertico en Steve Rodby - op meerdere stukken mee.
  Websites: http://marbinmusic.com/ & http://www.moonjune.com/.

  NIEUW
  Gravenhurst - The Prize
  Van "The Ghost In Daylight" (Warp, 2012)

  Gravenhurst is de band van Nick Talbot en het vorig jaar verschenen "The Ghost In Daylight" is de vijfde cd die hij sinds 1999 onder deze naam uitbrengt. De muziek wordt zowel door fans van singer-songwriter Nick Drake als door liefhebbers van een zogenaamde noisy shoegazer sound gewaardeerd. Maar ook luisteraars met een voorliefde voor meer compacte postrock kunnen aan hun trekken komen. Introverte akoestische gitaren en haast fluisterende zang worden afgewisseld of begeleid door geheimzinnig klinkende toetsen en gitaarloops, strijkers en elektrische gitaaruitbarstingen. Kortom, een smakelijk buitenbeentje voor breed georiënteerde progressieve rockers.
  Website: http://gravenhurstmusic.com/.

  NIEUW
  Godsticks - A Brief Foray
  Van "The Envisage Conundrum" (eigen beheer, 2013)

  Godsticks is een Brits trio, bestaande uit Darran Charles (zang, gitaar, toetsen), Steve Roberts (drums, toetsen) en Dan Nelson (basgitaar, toetsen). Deze rasmuzikanten maken vrij complexe, maar toch veelal in een popsongstructuur gegoten progressieve rock met een jazzrock-trekje. In 2010 verscheen het debuutalbum "Spiral Vendetta", dat langzamerhand links en rechts werd gesignaleerd, met als gevolg dat de release van "The Envisage Conundrum" meteen breder onder de aandacht kwam. De groep speelt zich nog extra in de kijker door met The Mike Keneally Band door Europa te toeren. Ook Keneally weet vaak complexe muziek in pakkende liedjes te gieten en dat lijkt iets waar Godsticks ook op zoek naar is. Dat lukt vrij goed, met wel het gevaar dat de muziek te rigide en te dichtgesmeerd met noten wordt - en het bezwaar dat door de vlakke zang van Charles in weerwil van alle bijzondere muziek saaiheid op de loer ligt. Jammer, want in "A Brief Foray" laat hij horen prachtig, in dit geval Allan Holdsworth-achtig, gitaarspel in huis heeft. Het album bevat ook de suite "Borderstomp", dat juist erg naar King Crimson neigt.
  Website: http://godsticks.co.uk/.

  ALBUM VAN DE MAAND
  Comedy Of Errors - In A Lifetime
  Van “Fanfare & Fantasy” (Eigen beheer, 2013)

  Vorige week draaiden we al een nummer van de nieuwe plaat van Comedy Of Errors. Nadat “Fanfare & Fantasy” een weekje heeft kunnen bezinken, is toch duidelijk dat de Schotse band mee kan draaien met de top van de neo-progscene en klasseplaat heeft afgeleverd. Daarom mag “Fanfare & Fantasy” ook met recht Xymphonia's Album van de Maand April worden genoemd. Comedy Of Errors trad tot nu toe één keer in Nederland op: dat was een door SI Magazine georganiseerd concert in1987. Maar hier komt verandering in, want op 29 september treedt de groep op in 't Blok in Nieuwerkerk aan de Ijssel, met Silhouette. Wij zijn er zeker bij!
  Website: http://comedyoferrors.org/.

  VAN EIGEN BODEM / NIEUW
  Horse Company, The – Calypso
  Van “Calypso” (Goomah, 2012)

  De Overijsselse groep The Horse Company bestaat uit de gebroeders Arjen en Vincent Hilberdink (beide zang/gitaar), bassist Arjan Pronk en drummer Jeroen Hobert. Twee broers en twee neven. En die onderlinge verwevenheid hoor je terug in het warme en organische bandgeluid. Net zoals het gegeven dat de band bestaat uit echte muziekveteranen. “Geen muziek maken is eigenlijk geen optie”, stellen ze. “We drukken ons het liefst uit met onze muziek. Dat is voldoende.” Op zijn derde boreling “Calypso” kiest de band voor het avontuur. De stemming varieert van melancholiek tot ronduit duister. De gebruikte ritmes zijn soms experimenteel, de shoegaze-invloeden zijn niet van de lucht en enkele nummers neigen naar soundscapes. Maar ook echte popliedjes vind je er op terug. Bij The Horse Company gaat het allemaal vanzelf. Van een koersomslag is dan ook geen sprake. “Aan ons geluid kun je horen dat we een brede smaak hebben. Country, rock, New Wave, shoegaze, indie, pop, punk, Americana en classic rock. Het vloeit allemaal door elkaar. Over muziek moet je verder niet al te veel nadenken. Dat moet je laten gebeuren.”, aldus de mannen van The Horse Company. Wij kiezen voor het machtige, epische titelnummer, dat ons nog het meest deed denken aan het Noorse Motorpsycho.
  Website: http://thehorsecompany.bandcamp.com/.

  LIVE-TIP
  Le Orme - Romanzo Di Alessandro
  La Donna / 29457, L'Asteroide Di Marco Polo
  Van "La Via Della Seta" (ICE / Self.it, 2011)

  Op vrijdag 12 april treedt zowaar de legendarische Italiaanse groep Le Orme in Nederland op, en waar anders dan in De Boerderij in Zoetermeer? Het komt zelden voor dat er een band uit de gouden jaren van de Italiaanse progressieve rock live in Nederland te bewonderen is, dus dit is een unieke kans. Er zit wel een 'maar' aan het verhaal: velen zullen Le Orme associëren met de herkenbare tenorvocalen van Aldo Tagliapietra, maar die verliet in 2009 de groep, waardoor er geen enkel oorspronkelijk lid meer in de band zit. Nu is er in Jimmy Spitaleri een uitstekende vervanger gevonden. Niet alleen heeft ook hij een krachtige tenorstem, waarmee hij het oude Le Orme-repertoire prima mee zou moeten kunnen vertolken, hij is zelf ook verbonden met een legendarische Italoprogband: Metamorfosi. Met deze bezetting werd in 2011 het uitstekende album "La Via Della Seta", een conceptalbum over de geschiedenis van de Zijderoute, uitgebracht. Wij laten enkele passages van dit deels als suite opgezette album horen, waarin ook gastgitarist WIlliam Dotto een voorname rol heeft. Overigens maakte Tagliapietra onlangs zelf een plaat in Le Orme-stijl, begeleid door o.a. de heren van The Former Life. Die groep mag ook wel naar Nederland gehaald, meneer Verstegen!
  Website: http://www.leorme.info/.

  HERNIEUWDE AANDACHT VOOR HERUITGAVE / LIVE-TIP
  IQ - The Enemy Smacks
  Afkomstig van "Tales From The Lush Attic" (1982 / 2013, GEP)

  Een paar weken geleden draaiden we van de opzienbarende nieuwe versie van het debuutalbum van IQ al het lange openingsnummer “The Last Human Gateway”. Verrassend genoeg is het sluitstuk van het album, het theatrale en heftige anti-drugs epos “The Enemy Smacks”, nog maar één keer eerder voor bij gekomen in de geschiedenis van Xymphonia. Al met al een mooie reden zowel aan deze bijzondere heruitgave als dit bijzondere IQ stuk weer eens voor bij te laten komen. IQ treedt op 26 april op in de Dru Cultuurfabriek in het Gelderse Ulft.
  Website: http://www.iq-hq.co.uk/.

  SEVENTIES
  Manzanera, Phil / 801 - Listen Now
  Van "Listen Now" (Virgin, 1977 / Expression Records, 2000)

  Twee weken geleden draaiden we muziek van de nieuwe CD van Henry Fool. Op "Men Singing" van deze band rondom Tim Bowness speelt ook Roxy Music-gitarist Phil Manzanera. Deze inmiddels 62 jarige Brit, geboren als Philip Geoffrey Targett-Adams heeft ook een boeiende solocarrière, waarin hij in 1975 zijn eerste lp onder eigen naam uitbracht, getiteld "Diamond Head". Vervolgens richtte hij de superformatie 801 op en daarbij bracht hij een live-album en "Listen Now" uit. Laatstgenoemde plaat, gebaseerd op George Orwells "1984" bevat fraaie progressieve pop/rock, uitgevoerd door klasse musici als Mel Collins, Lol Creme en Kevin Godley van 10CC, voormalig Roxy-collega's Paul Thompson, Eno en Eddie Jobson en superdrummers Simon Phillips en Dave Mattacks.
  Website: http://www.manzanera.com/.

  HERUITGAVE
  Kayak - Trust In The Machine
  Afkomstig van "Kayak" (EMI, 1974)

  In najaar 2012 verschenen bij het Britse Esoteric Recordings de eerste drie albums van de Nederlandse groep Kayak als mooie heruitgave. Daarmee werden de eerste drie albums voor het eerst in jaren weer goed verkrijgbaar. De timing was ook nog eens goed omdat de band op dat moment ook weer op pad ging onder de noemer Journey Through Time, waarbij men veel minder bekend werk voor het voetlicht liet treden. In het komende najaar komt er een vervolg op deze succesvolle tournee en we zouden het dan best aardig vinden als men de mooie Pim Koopman-compositie “Trust In The Machine”, van het tweede album Kayak, eens op het programma zou zetten. En net als op het debuutalbum waart ook op het album "KayaK" de geest van Yes nog enigszins rond.
  Website: http://www.kayakonline.nl.

  MONUMENT / HERNIEUWDE AANDACHT
  Big Big Train - East Coast Racer
  Van “English Electric Pt. 2” (Eigen beheer / GEP, 2013)

  “English Electric Pt. 2” stond eigenlijk ook op de nominatie voor Album van de Maand, maar deel 1 had deze eer heeft gehad en werd bovendien Xymphonia's Plaat van het Jaar 2012!. “English Electric Pt. 2” houdt het niveau van deel 1 zeker vast. Net als bij deel één is de opener misschien wel meteen het hoogtepunt – in dit geval is dat het epische “East Coast Racer”. Het nummer vertelt het verhaal van de Mallard: een stoomlocomotief die in 1939 het snelheidsrecord neerzette van 128 mph (206 km/u). Het verhaal richt zich voornamelijk op de personen achter dit record. Luister vooral naar de passage die vlak voor de 11de minuut van dit meer dan een kwartier lange stuk begint. Kippenvel is gegarandeerd!
  Website http://www.bigbigtrain.com/main/.
 •