Sunday 26 June 2011 Show No. 948

NIEUW
Android Meme, The - The Machine Stops
                                 - Sumii
Van "Ordo AB Chao" (Magna Carta, 2011)
Dit Canadese kwartet maakt een hippe vorm van popmetal, maar dan wel met progressieve trekjes. Sommige nummers van dit debuut zijn flink hard en leunen tegen het industriële aan - de zanger gaat soms even over in een soort 'screamo'-stand - maar daartegenover staan hypercatchy melodieën en ondersteunende toetsenpartijen die het geheel richting moderne progbands als Frost* trekken. Veel van de nummers vallen toch wel wat buiten de context van ons programma, maar zeker de twee openers zouden misschien zelfs AOR-fans kunnen bekoren. De groep is gefascineerd door samenzweringstheorieën en hoewel het album (de titel laat zich vertalen als 'orde en chaos' of 'orde uit chaos') niet echt een concept-album is, stelt de band ons de vraag: 'wat als wij als mensheid geregeerd worden door een kracht die buiten onze controle ligt'? En dan dus niet zozeer in de religieuze interpretatie die je daaraan zou kunnen geven, de band hit naar een science-fiction uitleg. Zie: http://www.magnacarta.net/AndroidMeme/index.html .

NIEUW
Riverside - Living In The Past
Van "Memories In My Head" (GlassVille, 2011)
De Poolse groep is de nieuwste toevoeging aan de stal van Rob Palmens GlassVille-label, na de post-progressieve bands Paatos, Sun Domingo en Mandrake Project. In hoeverre dit slechts geldt voor deze speciale EP "Memories In My Head" (die vorige maand al werd verkocht bij het concert in Hengelo, maar nu pas in de winkel ligt), moet nog blijken. De EP is speciaal omdat hij is opgenomen ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van de band. Het betreft overigens 3 nieuwe nummers van rond de tien minuten. Riverside heeft een welluidende mengeling gevonden tussen sferisch en stevig, maar lijkt de vroeger nog wel eens opduikende metal riffs afgezworen te hebben. Eerder lijkt men nu aansluiting te vinden bij de zogenaamde post-progressievelingen, die naast het GlassVille-label vooral onderdak vinden bij K-Scope. Overigens is op de site van Riverside een opname te vinden door Rob Vis (bekend van de iO Pages-DVD), gemaakt in Hengelo vorige maand: http://riversideband.pl/en en http://www.glassvillerecords.com/home/riverside.htm . In juli is Riverside zowel op het Night Of The Prog Festival op de Loreley (8 juli) als het Bospop Festival (10 juli) te bewonderen.

NIEUW
Zombies, The - Let It Go
Van "Breathe Out, Breathe In" (Red House, 2011)
"Colin Blunstone en Rod Argent bepaalden al in de gloriedagen het geluid van The Zombies. Argent met zijn formidabele spel op de toetsen, Blunstone met zijn ijle vocalen. Dit album is een vrij orkestraal geheel, superb uitgevoerd en qua perfectie enigszins neigend naar Steely Dan. Tegelijkertijd zijn de tien songs niet allemaal nieuw. "Any Other Way" komt Blunstone's solo-album "The Ghost Of You And Me" (2009), "Shine On Shunshine" en "Christmas For The Free" zijn oude Argent-songs." (Jaap van Eik, Lust For Life)  Slotnummer "Let It Go" is gebaseerd op een gedragen orgelthema, dat duidelijk is afgeleid van "Air" van Bach (het refereert zodoende meteen ook sterk aan Procol Harums "Whiter Shade Of Pale").  In november doen The Zombies 5 optredens in Nederland, waaronder 2 november in Luxor Live te Arnhem. Zie http://thezombies.net/ .

NIEUW
Sun Caged  - Ashes To Earn
                
CD7 Lotus 5:19 (wegdraaien)
Van "The Lotus Effect" (Lion Music, 2011)
Sun Caged is de progmetalband rond ex-Lemur Voice-gitarist Marcel Coenen, met ook de Almelose toetsenist René Kroon, die we ook kennen van The Barstool Philosophers. Het album komt er knalhard in met het intro van "Seam Ripper". Dan verwacht je een CD-lang hypermuziek met veel riffs in de hoogste versnelling, gestut met dubbele bassdrumritmes. Mis, want "The Lotus Effect" is een zeer dynamisch, uiterst afwisselend album, dat nu juist die progmetalcliché's listig weet te omzeilen. Alles doet uiterst doordacht aan en ondanks enkele behoorlijk technisch aandoende passages (vooral in het lange slotstuk "Ashtamangala") is er ruimte voor melodie en atmosfeer. Zoals bij een groep als Sieges Even. Net als die groep heeft Sun Caged een zanger (Paul Adrian Villarreal) die het niet in de ultra-hoogte zoekt, maar een prettige, 'humane' zangstem heeft met genoeg warmte. Vooral Coenen en Kroon leveren even knappe als meeslepende soli af. De productie en mix (door Coenen en Kroon) is helemaal áf en het gelikte artwork van Bas Hoebink (bassist van The Barstool Philosophers) werkt mee aan de topkwaliteitsuitstraling. Er staat één optreden op de agenda: op 9 juli op het Coq-Rock-festival in het Belgische De Haan. Zie: http://www.myspace.com/suncaged .

HERUITGAVE
Cherry Five - My Little Cloud Land
Van "Cherry Five" (Cinevox, 1974 / 2011)
Tip in iO Pages 101: "Het Italiaanse Goblin is bekend van de fameuze soundtracks (vooral voor horror-regisseur Dario Argento, HB), maar bestond al langer, als Cherry Five. Het enige album uit 1974 werd in 2011 geremasterd heruitgebracht. Het is pure jaren '70-symfo, die behoorlijk weet te verrassen. Fans van Mellotron, Hammond en MiniMoog moeten hier maar eens voor gaan zitten, want de begaafde toetsenist Claudio Simonetti zet die instrumenten met regelmaat in. Slotnummer "My Little Cloud Land' heeft zelfs lichte Kansas-trekjes. Met recht een symfo-klassieker." (Paul Rijkens)

(OP)NIEUW
Anima Morte  - Feast Of Feralia
Van "The Nightmare Becomes Reality" (Transubstans Records, 2011)
Twee weken geleden moesten we een nummer schrappen. Vandaar nu nog weer aandacht voor deze deze seventiesitalohorrorsoundtrack. Alleen: de plaat is gloednieuw! En niet Italiaans maar Zweeds! En er hoort (nog?) geen film bij. Toch hoef je maar een fragment te horen om te moeten denken aan het Italiaanse Goblin (in deze uitzending in de gedaante van vroege incarnatie  Cherry Five te horen). En aan de oude films van Dario Argento. Dit tweede Anima Morte-album volgt vier jaar op het eerste, en met productionele hulp van Anglagard-drummer en analoog-fetisjist Mattias Olsson, hebben de heren een meer dan waardige opvolger afgeleverd. Vol Mellotron-sferen en analoge synth-soli. Nu nog zien dat er iemand een bijpassende film bij deze muziek gaat maken. Zie http://www.animamorte.com/ .

LIVE-TIP
Jobson, Eddie/Zinc – Turn It Over
Van "The Green Album" (Capitol Records, 1983 / One Way Records, 1992)
19 augustus speelt Eddie Jobson, bekend van Curved Air, Roxy Music, Frank Zappa, U.K. en Jethro Tull, in de Boerderij te Zoetermeer. In zijn band dit keer geen John Wetton (op wiens in juli te verschijnen solo-cd Raised In Captivity hij overigens wel meedoet), maar wel Marco Minnemann, Marc Bonilla en Alex Machacek. Het is goed mogelijk dat Jobson weer wat materiaal van zijn eerste soloalbum Zinc speelt, een sfeervolle symfonische rockplaat, die op cd moeilijk voor een redelijke prijs te koop is. Maar wie weet of Jobson binnenkort met een remaster komt.

LIVE-TIP
Anathema -Angels Walk Among Us / Presence
Van "We're Here Because We're Here" (Kscope, 2010)
Anathema, die met haar meest recente plaat volgens velen het beste progrockalbum van 2010 produceerde, speelt 8 juli in Atak te Enschede. Wie weet of de gebroeders Vincent & Danny Cavanagh die avond met hun bandleden de gedragen, melodieuze sfeer van die CD ook live op het podium gestalte kunnen geven.

HERUITGAVE
Baker Gurvitz Army – Remember
Van "Elysian Encounter (Mountain/Sanctuary, 1975 / Esoteric Recordings, 2011)
Vorige week draaiden we materiaal van het titelloze debuut van de Baker Gurvitz Army, die net als “Elysian Encounter” en het laatste album “Hearts On Fire” onlangs door Esoteric werden uitgebracht. Baker Gurvitz Army bestond in de kern uit Cream-drummer Ginger Baker en de gebroeders Paul en Adrian Gurvitz, die voorheen bij Gun speelden. Op het conceptalbum “Elysian Encounter” hadden zich toetsenist Peter Lemer (bekend van Seventh Wave en later spelend bij enkele Canterbury Scene-bands) en zanger Steve "Mr. Snips" Parsons bij de band aangesloten. De op het debuut verenigde symfonische rock, bluesrock, stadionrock, AOR en classic rock werd op deze plaat aangevuld met Traffic- en Family/Streetwalkers/Roger Chapman And The Shortlist-achtige songstructuren.

IN HET NIEUWS
Bruford – Q.E.D.
Van "Gradually Going Tornado" (EG, 1980 / Winterfold Records, 2005)
Onlangs verscheen het boek "Mountains Come Out Of The Sky : The Illustrated History Of Prog Rock" van Will Romano. Dit historische overzicht van de progressieve rock bevat fraaie foto's en reproducties van hoezen, terwijl Bill Bruford, de drummer die bij vele bands die in dit overzicht langs komen een rol speelde, het voorwoord voor zijn rekening nam. Vandaar een stuk van het derde en laatste studioalbum dat hij onder zijn achternaam opnam. Belangrijkste verschillen met “Feels Good To Me” en “One Of A Kind” waren gitarist "The Unknown" John Clarke, die Allan Holdsworth verving, en de vaak catchy, door Jeff Berlin gezongen songs. De amazon-website http://www.amazon.com/Mountains-Come-Out-Sky-Illustrated/dp/0879309911 geeft meer informatie over het boek.

WERELD VOL MUZIEK
Glaz – La Reine De Loups
Van "Ar Gest" (Magnetic Music, 1996)
Bij ons weten maakte het Franse Glaz drie albums, waarvan “Ar Gest” de tweede was. De band produceerde mooi geproduceerde progressieve folkrock met veelal Bretonse teksten, afwisselend gezongen door Nathalie Brignonen en een mannelijk bandlid. Op internet is weinig over de band te vinden.

NIEUW
French TV – Seven Rusty Nails
                  
– With Grim Determination, Terrel Dons The Bow Tie
Van "#10: I Forgive You For All My Unhappiness" (Pretentious Dinosaur Records, 2010)
Eind 2010 bracht het eigenzinnige French TV haar 10de album uit. Leider Mike Sary wist de complexe muziek toegankelijker te maken door het toevoegen van toetsenman Steve Katsikas van Little Atlas en gitarist Shawn Persinger van Boud Deun. Toch blijft het onnavolgbare progressieve (jazz)rock, waarin de kenners ongetwijfeld weer de nodige quotes uit de geschiedenis zullen vinden. Zie verder de website http://www.frenchtvonline.com/ .

Mysia – In The Flow
Van "Bike - Traveling Shapshots" (High Tide, 1993)
Mysia was een Italiaans duo dat zich bewoog tussen melodieuze synthesizermuziek en symfonische klanken in de instrumentale Genesis-sferen. Volgens http://www.musicstack.com/records-cds/mysia bracht Mysia vijf CD's uit waarvan “Bike” de derde was.


Sunday 19 June 2011 Show No. 947

NIEUW
For All We Know - Busy Being  Somebody Else
                              - Out Of Reach
Van "For All We Know" (eigen beheer, 2011)
For All We Know is het geesteskind van Ruud Jolie, een van de gitaristen van Within Temptation. Met o.a. voormalig Pain Of Salvation-bassist Kristoffer Gildenlow en zanger Wudstik (eerder te horen op o.a. Ayreons "01011001"). De 'progmetal-light'-songs zijn op één na alle van de hand van Jolie. Stilistisch is er verwantschap met Pain Of Salvation, wat ook mede komt door de stem van Wudstik, die haast even elastisch is als die van Daniel Gildenlow en er bovendien qua klankkleur wat op lijkt. Daniel Gildenlow zelf zingt overigens een kort duet met Within Tempation-zangeres Sharon den Adel en Damian Wilson levert achtergrondvocalen. Wat eruitspringt is het vermogen van Jolie om extreem pakkende refreinen te schrijven, die zó in een goede AOR-song zouden passen. De gekozen songs tonen uitstekende voorbeelden.
Website: http://www.forallweknow.net/

NIEUW / VOORPROEFJE
Yes – Fly From Here
Van “We Can Fly From Here” (Frontiers, 2011)
Over een kleine 3 weken komt er eindelijk weer een nieuw Yes-album uit. En nog wel van de meest onwaarschijnlijke bezetting die we hadden kunnen bedenken, de “Drama”-bezetting-plus, dus inclusief Trevor Horn (als producer) en Geoff Downes. Die plus staat voor nieuwe zanger Benoit David (van het Canadese Mystery), die alweer een paar jaar de front man is van de band. Het voorproefje dat de band via het interweb aanbied laat duidelijk horen dat Buggles Horn en Downes weer bij Yes zijn betrokken, “Fly From Here” is een behoorlijk catchy nummer en blijft na een luisterbeurt al in je hoofd spoken. Het nummer stamt eigenlijk ook uit de “Drama”-tijd, maar is nu tot heus epic omgetoverd. De single is natuurlijk een edit, die belooft veel goeds voor het album.

NIEUW
Trettioariga Kriget - Barnet
Van "Efter Efter" (Mellotronen, 2011)
Tip in iO Pages 101: "Deze interessante Zweedse progressieve rockformatie was actief van 1974 tot 1981, waarna het tot 2004 stil bleef. Sindsdien is dit "Efter Efter" alweer het derde album. De bandleden kennen elkaar dus al heel lang en dat is goed te horen ook: de muziek staat als een huis, er is sprake van uitstekend samenspel en de gestage groei die TK door de jaren heen maakte vindt hier zijn - voorlopige - hoogtepunt.  De acht composities klinken zeer toegankelijk en melodieus, maar je blijft ook steeds nieuwe dingen ontdekken. Er zit veel diepgang en variatie in de progrock van TK; de overgangen naar zware 24-karaats symfo zijn zeer vloeiend. Met name de gitarist maakt veel indruk: hij speelt indringend met subtiel gebruik van volumepedaal en gevoelige Gilmouriaanse uithalen, maar ook pittig rockend en met stuwende riffs. Ook aangenaam is het frequente Mellotron-gebruik, dat vaak doet denken aan landgenoten Landberk, Anekdoten en Anglagard. Heerlijk!" (Erik Neuteboom) Website: http://www.trettioarigakriget.com

HERUITGAVE
Baker Gurvitz Army            - Love Is
                                  
- Inside Of Me
Van "Baker Gurvitz Army" (Vertigo, 1974/Esoteric Recordings, 2011)
Baker Gurvitz Army bestond in de kern uit Cream-drummer Ginger Baker en de gebroeders Paul en Adrian Gurvitz, die voorheen bij Gun speelden, een band die bekend werd om één van Roger Deans eerste hoesontwerpen en om de aanwezigheid van ene Jon Anderson in één van de vroege line-ups. Na het titelloze debuut voegden zich op het conceptalbum Elysian Encounter toetsenist Peter Lemer (bekend van Seventh Wave en later spelend bij enkele Canterbury Scene-bands) en zanger Steve "Mr. Snips" Parsons bij de band. Eerstgenoemde was overigens op het slotakkoord Hearts On Fire alweer vervangen door diverse andere toetsenisten. De muziek op het debuut verenigde symfonische rock, bluesrock, stadionrock, AOR en classic rock en was daarom wellicht in die periode iets te eclectisch. Nu de drie albums opnieuw zijn uitgebracht is een herwaardering zeker op zijn plaats.

ROOTS
Ocean: Newborn Ground
Van "The Good, The Bad And The Orange" (Briskeby Records, 1997)
In iO Pages 101 staat een interview met de nieuwe Noorse band Nordagust, waarvan we enige tijd wat van het debuut The Mist Of Morning draaiden. Via het interview leerden we dat Nordagust voortkwam uit Ocean, dat één CD maakte (“Newborn Ground”) en op twee compilatie-CD's te horen was: “Revenge Of The Orange” (1996) en het vanavond gebruikte “The Good The Bad And The Orange”. De symfonische roots van Nordagust, die vooral geroemd worden om hun intense gebruik van de Mellotron, zijn bij Ocean al duidelijk aanwijsbaar. Overigens draaide Xymphonia beide nummers van deze band reeds in een zeer ver verleden. Website:
http://www.nordagust.com/englandsk/index_eng.htm

HERNIEUWDE AANDACHT
Jakszyk, Fripp and Collins - This House
Van "A Scarcity Of Miracles" (2011, Panegyric)
Twee muzikale vrienden van elkaar, Jakko Jakszyk en Robert Fripp, besluiten om gezamenlijk de nodige improvisaties op te nemen in de studio. Jakko hoorde er songs, saxofonist (en ex-King Crimson lid) Mel Collins hoorde in die songs een plek voor zijn saxspel. Gezamenlijk vond men dat er ook nog een ritmesectie bij hoorde en men vond Tony Levin en Gavin Harrison (ook beide uit het King Crimson kamp) bereid om een bijdrage te leveren. Conclusie zou zijn dat de muziek dan wel heel erg King Crimson-achtig zal zijn maar hoewel we sporen aantreffen van het King Crimson DNA ligt het muzikaal veel meer in de buurt van bijv. no-man, David Sylvian (Gone To Earth periode) en Jakko's eigen werk maar dan met een soms bijna koortsachtige onderhuidse spanning. Dit album is weer zo'n voorbeeld van het geheel dat meer is dan de som der delen.

SPECIAL: ROCK THE NATIONS FESTIVAL
Survivor – Give Me The Word
van “Reach” (Frontiers, 2006)
Een van de aantredende bands op het Rock The Nation-festival op de Loreley is Survivor. Ja, de band die bekendheid verwierf door twee thema-nummers voor Sylvester Stallone’s Rocky-films aan te dragen. Hoewel niet meer in de klassieke samenstelling js origineel gitarist Frankie Sullivan nog wel van de partij, echter is nu Robin McAuley als zanger aangetrokken, ook wel bekend van de Michael Schenker Group en de Far Corporation (van producer Frank Farian).

Foreigner - In Pieces
Van "Can't Slow Down" (Atlantic, 2009)
Na zestien jaar afwezigheid verscheen er in 2009 een nieuw album van Foreigner. Zanger Lou Gramm is inmiddels vervangen door ex-Hurricane-zanger Kelly Hansen. Met gitarist Mick Jones nog altijd in de gelederen blijft de vertrouwde Foreigner-sound deels overeind.

Night Ranger - Revelation 4AM
Van "Hole In The Sun" (Frontiers, 2007)
 "Night Ranger scoorde grootse successen in de jaren tachtig toen hun melodische rocksound nog hip was. “Hole In The Sun” is het eerste album in negen jaar tijd. Uit de originele bezetting van de 1996-reünie is Alan Fitzgerald verdwenen en vervangen door de creatieve geest van Michael Lardie (Great White). Met of zonder Fitzgerald, Night Ranger presteert het om een album op te nemen die een voet heeft in het verleden maar ook één in het heden. Ook het gitaarduo Watson/Gillis vuurt weer messcherpe partijen op ons af met knisperende solo’s van hoog betoverend gehalte. Op deze release vind je pakkende melodieën terug die in je hoofd blijven hangen en je doen herinneren aan de geweldige sfeer van Night Ranger-klassiekers "Big Life" & "Midnight Madness". Het geluid hier kan nog best omschreven worden als dat van “Seven” vermengt met Damn Yankees-invloeden. De afsluitende ballade “Being” zou zo en tweede versie kunnen zijn van de grootste Night Ranger-hit ooit “Sister Christian”." (naar ProgNose)

Mr Big - Stranger In My Life
Van "What If..."
(Frontiers, 2011)
Twee bands die uitsluitend bekend zijn door hun ballads (beide uit 1991) zijn Extreme en Mr. Big. Rockers kijken daardoor vaak niet verder dan dat, terwijl beide bands uit waanzinnig goede muzikanten bestaan, die ook nog eens Echte Liedjes kunnen schrijven. Met "What If..." brengt Mr. Big het eerste studio-album in tien jaar uit. In de oerbezetting van alweer zestien jaar geleden overigens, met Billy Sheehan (Steve Vai, David Lee Roth), Paul Gilbert (Racer X, Neal Morses Sola Scriptura), drummer Pat Torpey en zanger Eric Martin. Het is een typisch Mr. Big-album geworden, met muzikale virtuositeit, verpakt in goed opgebouwde songs en in een lekker heavy productie. Daarmee zijn alle sterke punten van Mr. Big voorhanden en is "What If..." een van de beste albums van de band.

Saga - The 13th Generation
Van "Generation 13" (Polydor, 1995)
Saga is een progressief rockkwintet, dat opgericht werd in Oakville, Ontario, Canada Bassist-keyboardspeler Jim Crichton en de in Wales geboren zanger Michael Sadler zijn altijd de belangrijkste songschrijvers geweest binnen Saga. Nadat enkele leden een paar jaar uit de gelederen waren verdwenen werd in de jaren '90 de draad weer in gloriebezetting opgepakt. Halverwege de jaren '90 verscheen een van de meest ambitieuze albums van de groep: "Genreation 13". Dit conceptalbum neemt ook muzikaal een bijzondere, wat afwijkende plek in binnen de banddiscografie.

FM - Aphrodesia / Inside Out
Van het album "Aphrodesiac" (Music For Nations, 1992)
FM is een britse AOR band uit de jaren '80. In de Verenigde Staten wordt er vaak gerefereerd aan FMUK als men de band bedoeld, want er zijn meer bands met deze naam. Tot op heden heeft de band 11 albums uitgebracht. FM werd opgericht in de zomer van 1984 te London. De band werd oorspronkelijk bemand door twee ex-Samson leden, bassist Merv Goldsworthy en drummer Pete Jupp, de gebroeders Overland, zanger/gitarist Steve en lead-gitarist Chris Overland, beide hebben gespeeld in de band Wildlife, en keyboarder Philip Manchaster, ook bekend onder de naam Didge Digital. In 1990 besloot Chris Overland om FM te verlaten. In zijn plaats kwam Andy Barnett, al sinds de vroege dagen een bekende van de groep. Zijn debuut zou hij beleven in 1991 met het album "Taking It To The Streets". Didge Digital verliet de band laat in 1991, nog voor het verschijnen van het album "Aphrodisiac". Van dit album hebben we vandaag een nummer uitgezocht. De groep is echter nog steeds actief: "Metropolis" verscheen in 2010 en was het eerste volledige nieuwe werk van de groep in 15 jaar tijd.

IN MEMORIAM
Curved Air: Elfin Boy
Van "Air Cut" (WEA, 1973 / Rock Fever Music, 2003)
Op 4 juni j.l. overleed Martin Rushent. Hij zal bij de meeste muziekkenners vooral bekend zijn door zijn productiewerk voor menig synthi-pop en new wave band, zoals The Stranglers, Human League, The Buzzcocks en XTC. Minder bekend is dat hij begin jaren 70 bij veel progressieve rock-albums betrokken was als geluidstechnicus, zoals lp's van Gentle Giant, Riff Raff, PFM, Snafu en Banco. Daarnaast leverde hij hij met Air Cut van Curved Air zijn tweede productieklus af. Meer informatie is te vinden op http://en.wikipedia.org/wiki/Martin_Rushent

Fission Trip – Going
van “Volume One” (Voiceprint, 2004)
We hebben nog nooit iets  gedraaid van deze groep in onze show. Fission Trip is een band rond drummer Ian Wallace en blazer Mel Collins (beide ooit lide van King Crimson) samen met een drietal andere muzikanten. Daarnaast doet ook eks King Crimson Adrian Belew ook een duit in het zakje en zo hebben we al snel een interessante line-up te pakken. Dat de muzikanten een King Crimson-verleden hebben,  is duidelijk te horen, maar er is meer. Zo is er een prominent jazzrock- trekje, maar de heren willen ook wel eens een lekker popdeuntje in de mix gooien. Het gedraaide nummer doet in de verte ook denken aan Happy The Man.

Timothy Pure – The Fly-Man And The Snake
Van “Island Of The Misfit Toys” (Isosceles, 1999)
Hoe het staat met deze band? De beloofde opvolger van dit alweer 11 jaar oude album, dat “Bones Of Ghosts” zou  moeten gaan heten,  laat maar op zicht wachten. En dat terwijl het album al in 2005 was aangekondigd. Zo weten we nooit hoe de trilogie eindigt die de band voor ogen had/heeft… Als je op het internet zoekt is er een myspace-account waar voor het laatst in 2009 een klein bericht stond. De echte bandsite is verdwenen. Dus wij vrezen dat de groep het loodje heeft gelegd...

VERGETEN JUWEELTJE
Kit Watkins - Labyrinth
Afkomstig van "Labyrinth" (1980, heruitgave: 2000 op One Way Records)
In de periode tussen Happy The Man en zijn betrokkenheid bij Camel maakte Kit Watkins zijn eerste album met daar op een flink aantal songs die onmiskenbaar het Happy The Man stempel draaien. Daar onder de schitterende titeltrack waar in het onvoorstelbaar is hoe Watkins samen met drummer / percussionist Coco Roussel het Happy The Man geluid excl. gitaar volledig neer weten te zetten.


Sunday 12 June 2011 Show No. 946

NIEUW
Casual Silence - Vertical Horizon
Van "Vertical Horizon" (eigen beheer, 2011)
Vette krent in iO Pages 101: "Het album spettert, door de eindmix van Joost van den Broek (After Forever) je speakers uit. Toetsenist Henry Meeuws drukt een stevig stempel op de muziek. Niet alleen heeft hij compositorisch een flinke vinger in de pap, maar ook zijn toetsenspel is prominent. Met Hammond-orgel legt hij de basis voor meerdere composities, terwijl hij ook smaakvol en vaak geraffineerd piano en synths bespeelt. Juist de combinatie van subtiel en stevig maakt de muziek zo genietbaar.Bijzonder is ook de titeltrack, met de veelgeprezen harmonieuze samenzang van de groepsleden en fraai toetsenspel. Alle composities zijn van een klasse die al lang niet meer bij een hobbybandje hoort." (Antonie Deelen) En daarom is het zo jammer dat net nu de band zijn artistieke hoogtepunt bereikt lijkt te hebben de groep vlak na de albumrelease heeft aangekondigd het bijltje erbij neer te gooien. Binnen de groep bleken de meningen over de te volgen muzikale weg te gaan verschillen. Meeuws wil zich gaan toeleggen op eigen projecten.

NIEUW
Mangrove - Fatal Sign
Van "Live Beyond Reality" (eigen beheer, 2011)
Deze DVD werd al opgenomen in 2009, in de Apeldoornse Gigant, tijdens de releaseparty voor "Beyond Reality". Het was nooit bedoeld om publiek uit te brengen, maar we mogen blij zijn dat het wel gebeurd, want het is een prima registratie met meerdere camera's en een uitstekende geluidsmix. Nu Remco Engels de drumstokken intussen heeft overgenomen van Joost Hagemeijer is het een document geworden waarmee een periode in de Mangrove-geschiedenis wordt afgesloten. En in die periode heeft de groep een opmerkelijke groei doorgemaakt. Maar ondertussen blijkt nu ook pas goed hoe sterk het vroege Mangrove-werk al was. "Touch Wood" had indertijd te lijden onder wat 'eigen beheerdebuut'-trekjes op het gebied van uitvoering en productie. Bovendien had Roland van der Horst nog geen zanglessen gevolgd. Dit "Fatal Sign" komt van dat albumdebuut en klinkt nu helemaal rijp. Roland zingt nu vol overgave en krachtig zuiver  - en levert ook nog warm gitaarwerk over een breed uitwaaierend stuk neoprog, met o.a. lekker knorrend baswerk van Pieter Drost en een heerlijke toetsensolo van Chris Jonker, die doet denken aan Tony Banks anno 1977.

NIEUW
Sky Cries Mary - Don't Forget The Sky
                           - The Ant, The Stars, The Owl And Its Prey
Van "Taking The Stage : Live 1997-2005" (Trail Records, 2011)
Zes jaar geleden verscheen de eerste officiële live-CD, “Here & Now”, van Sky Cries Mary. De dubbelaar werd uitgebracht door Hoodooh Music, maar doordat dat label waarschijnlijk is opgeheven, is die plaat niet meer leverbaar. Trail Records, dat eind 2009 ook al de Sky Cries Mary-compilatie-CD “Space Between The Drops” produceerde, komt nu met een alternatief live-album, “Taking The Stage”. Hierop staan 10 van de 18 nummers van “Here & Now” plus 2 live-tracks uit 1997 en een psychedelische cover van `California Dreamin'` opgenomen in 1999. Opvallend is ook nu weer de fraaie live-sound, met opvallend veel ruimte voor de toetsen. Op http://www.skycriesmary.com/ is trouwens een aardige omschrijving van de wonderlijke muziek van dit Amerikaanse gezelschap te lezen: Dissonant, ethereal and infernal, mind expanding, ambient, space-rock with cinematic wordplay. Daaraan kan zeker ook eigenwijze progressieve muziek aan worden toegevoegd.

NIEUW
Jarre, Jean Michel - Hypnose
Van "Essentials & Rarities" (Disques Dreyfus, 2011)
Dit is niet zomaar een verzamelaar. Die zijn er immers al wel in de handel van Jarre. Deze CD valt in twee thema's uiteen. CD1, "Essentials" is samengesteld met Francis Dreyfus in het hoofd. Deze oprichter van het label waar Jarre al zijn hele carrière platen voor maakt, overleed vorig jaar. Jarre heeft dus veel aan hem te danken en de gekozen tracks hebben naar zijn gevoel de sterkste banden met Dreyfus. Op CD2 staan zeldzaamheden. Niet alles is nooit eerder uitgebracht: zo is de soundtrack voor "Les Granges Brûlées" uit 1973 gewoon te koop (zie Xymphonia 778) en daarvan zijn twee stukken hier opgenomen. Het was een album dat nog zwaar onder invloed stond van Jarre's vroege experimentele periode op het Music Research Center in Paris. En uit die tijd (rond 1970) zijn ook diverse stukken te horen. Dit lijkt in niets op "Oxygene" of "Equinoxe". Je hoort lijnen naar de avantgardistische elektronicapioniers uit die vroege dagen. In "Hypnose" heeft hij in z'n eentje een semi-elektronisch rockbandje gecreëerd, inclusief een zelfgemaakte ritmetrack.

NIEUW
Anima Morte            - Voices From Beyond / Corridor Of Blood
                         - Delirious
Van "The Nightmare Becomes Reality" (Transubstans Records, 2011)
Denk je aan horror-soundtracks en prog dan denk je al gauw aan het Italiaanse Goblin (vorige week nog in onze uitzending te horen) of misschien aan het  Anekdoten/Landberk-project Morte Macabre. Aan dat rijtje kunnen we nu de Zweedse band Anima Morte gaan toevoegen, hoewel we er een beetje laat bij zijn want de groep is al toen aan zijn tweede volledige studio-album. Het debuut verscheen al in 2007, hoewel dat onlangs door Transubstans opnieuw is uitgebracht met twee extra tracks. Vier jaar later, en met productionele hulp van Anglagard-drummer en analoog-fetisjist Mattias Olsson, hebben de heren een meer dan waardige opvolger afgeleverd. Nu nog zien dat er iemand een bijpassende film bij deze muziek gaat maken.

NIEUW
The Gathering - Heroes For Ghosts
Van http://thegathering.bandcamp.com/track/heroes-for-ghosts
De Nederlandse band The Gathering heeft kort voor de start van de korte toer in Nederland en de reeks concerten in Zuid Amerika een nieuw nummer op haar Bandcamp-website gepost. En voor iedereen die bang was na het wat meer recht-toe-recht-aan album “The West Pole” dat daarmee het oude geluid vaarwel werd gezegd, is deze 11 minuten durende track één grote geruststelling te noemen. Dit is The Gathering zoals we die zo graag horen: sfeervolle triprock die lekker langzaam opbouwt met mooie zanglijnen en bijzondere aanvullingen in de vorm van strijkers en trompet. Dit belooft wat voor het volgende album.

LIVE-TIP
Thin Lizzy - Don't Believe A Word
Van het (live-) album “One Night Only” (SPV, 2000)
Na een uitverkochte show in Paradiso afgelopen januari komt Thin Lizzy nu voor een exclusieve clubshow naar Atak in Enschede!  Met oudgedienden Scott Gorham, Brian Downey, Darren Wharton en ‘nieuwelingen’;  voormalig Whitesnake-bassist Marco Mendoza, Def Leppard gitarist Vivian Campbell en The Almighty-zanger Ricky Warwick staan ze 14 juni met een unieke clubshow in Atak. Met 13 albums op hun naam en verschillende nummers die elk jaar in alle top 100’s terugkomen is een classic rock avond gegarandeerd. Grote kans dat je kan genieten  van toppers als “Whisky In The Jar”, “Dancing In The Moonlight” en “Still In Love With You” en het geplande nummer “Don't Believe A Word”. Het Ierse Thin Lizzy is nog altijd ‘Live and Dangerous’.

LIVE-TIP
Kansas - When The World Was Young
Van “Somewhere To Elsewhere” (SPV, 2000)
Bij het grote publiek is Kansas bekend door de prachtige, zwoele ballad “Dust In The Wind”, welke elk jaar hoog genoteerd staat in de Top2000. Maar natuurlijk is Kansas meer dan dat: het is een van de grootste en meest succesvolle progressieve Amerikaanse rockbands. In de jaren '70 maakten de heren enkele klassieke albums en verkochten ze miljoenen albums. In 2009 bracht Kansas de DVD “There Is Know Place Like Home” to uit om het 35-jarige jubileum te vieren. Hier is goed op te zien dat de legendarische band nog steeds makkelijk in staat is om een vurige show te geven! Deze eenmalige Nederlandse show is een unieke kans om Kansas in een relatief kleine zaal als de Boerderij te zien.

LIVE-TIP
Portishead – Roads
Van “Dummy” (Go!
Discs Limited, 1994)
De Britse band Portishead brak in 1994 door met het even broeierige als geniale triphopalbum “Dummy”. Vooral dankzij de bezwerende stem van zangeres Beth Gibbons werden nummers als “Numb”, “Sour Times” en “Glory Box” klassiekers - niet voor niets werd “Dummy” door muziektijdschrift Rolling Stone in 2003 opgenomen in een lijst met de 500 beste albums aller tijden. Na het tweede, titelloze album volgde er een pauze, maar in 2008 kwam het trio verpletterend terug met “Third”, waarop de zwoele klanken waren verruild voor een Joy Division-sound. Op 15 juni, woensdag aanstaande dus, treedt Portishead op in Vredenburg, lokatie Leidsche Rijn, Utrecht.

LIVE-TIP
Journey – Resonate
van “Eclipse” (Frontiers, 2011)
Journey is onlangs begonnen aan zijn Europese tour. Komende week zal de band in Duitsland te bewonderen zijn, o.a. 17 juni in Hannover. En natuurlijk 25 juni op de Loreley. “Resonate” is een pakkend nummer dat als web single is uitgebracht. Het is het soort nummer dat na één luisterbeurt al gelijk blijft hangen. Het komt van het onlangs verschenen “Eclipse”.

NIEUW
Fimm, Sarah            - Flames
                       
- Morning Time
Van "Near Infinite Possibility" (Eigen Beheer/CDBaby, 2011)
Met haar vijfde volledige album `Near Infinite Possibility` heeft de Amerikaanse zangeres Sarah Fimm de ontwikkeling van broeierige, trippy sfeermuziek naar meer progressieve singer/songwriter-rock verder doorgezet. Dit wordt mede onderbouwd door de grote rol die gitarist Earl Slick (die werkte met o.a. David Bowie, Ian Hunter en John Lennon) in het geheel heeft. Toch blijft dit een typisch Sarah Fimm-album, vol prachtige vocalen, stemmige arrangementen en pakkende songs, maar dit keer verpakt in een meer rockende setting. http://www.sarahfimm.com/

WERELD VOL MUZIEK
Pi2 – Nadal 98
van “Retorn” (Margen, 1998)
Pi2 is een Spaanse band, geformeerd rond producer Pito Costa. Retorn is de eerste release van de band en ook de meest Camel achtige. Het begint al direct met een sfeertje dat als gevolg van klarinet en akoestische gitaar refereert aan Camels  “Snow Goose”. Pi2 heeft al vier albums op zijn naam staan. Na het debuut is het geluid meer richting neo-prog geschoven, maar toch bleef de band een eigen identiteit houden.

IN HET NIEUWS
Mostly Autumn - Hold The Sun
Van “Go Well Diamond Heart” (Nova, 2010)
Deze week werd bekend dat It Bites en Mostly Autumn in het najaar samen op tournee gaan. Het betreft een mini-tour door het Verenigd Koninkrijk, bestaande uit 12 concerten, tussen 14 oktober (Newcastle) en 28 oktober (Islington). Hopelijk is deze leuke combi later ook nog in Nederland te aanschouwen.

Sunday 5 June 2011 Show No. 945

NIEUW
Within Temptation – Faster
Fire And Ice
Van “The Unforgiving” (Sony Music, 2011)
Een van Neêrlands grootste muzikale exportproducten is terug met het langverwachte vijfde studioalbum. Dit conceptalbum is gebaseerd op een serie comics, geschreven door scriptschrijver Steven O’Connell (BloodRayne & Dark 48) en geïllustreerd door Romano Molenaar (Witchblade, Darkness en X-Men).  Twee tracks van het nieuwe album worden ook gebruikt in de film "Me & Mr Jones": "Where Is The Edge" en "Faster". Within Temptation, met de charismatische frontvrouw Sharon den Adel, is voor dit album een andere muzikale weg ingeslagen. Veel nummers zijn vooral soundtracks voor de films en de comic geworden; een aanvulling op het verhaal. “Tijdens het schrijfproces leek het ook alsof we vanzelf teruggingen naar onze muzikale wortels: eind jaren '80, begin jaren '90", aldus gitarist Robert Westerholt. Er is tijdelijk een editie in de handel met bonus-DVD.

NIEUW
Phideaux CD1 Snowtorch Part 1
Van "Snowtorch" (eigen beheer, 2011)
Multi-instrumentalist/componist Phideaux Xavier maakt al sinds de vroege jaren negentig platen, maar pas het afgelopen decennium werd hij echt fanatiek. Rond zich heeft hij een wisselende groep muzikanten en zangers verzameld, die naar zijn voornaam luistert. Sinds "Doomsday Afternoon" (2007) is Phideaux een gevestigde naam. Op "Snowtorch", album nummer acht, vinden we klassieke symfonische rock met minstens één been fier in de seventies, en met ook een lichte folk-zweem (vooral door de zangmelodieën en de man/vrouw-zangafwisseling). In het lange "Snowtorch" (twee delen van samen drie kwartier, bij elkaar het leeuwendeel van de CD) is veel ruimte gereserveerd voor wervelende toetsenpartijen: de band heeft twee toetsenisten, die naast piano veel vintage seventies-synths beroeren. En Xavier Phideaux zorgt zelf voor een aantal melodieus-meeslepende gitaarsoli.

NIEUW
Jakszyk, Fripp and Collins - A Scarcity Of Miracles
Van "A Scarcity Of Miracles" (Panegyric, 2011)
Twee muzikale vrienden van elkaar, Jakko Jakszyk en Robert Fripp, besluiten om gezamenlijk de nodige improvisaties op te nemen in de studio. Jakko hoorde er songs in, saxofonist (en ex-King Crimson lid) Mel Collins hoorde in die songs een plek voor zijn saxspel. Gezamenlijk vond men dat er ook nog een ritmesectie bij hoorde en men vond Tony Levin en Gavin Harrison (ook beide uit het King Crimson-kamp) bereid om een bijdrage te leveren. Conclusie zou zijn dat de muziek dan wel heel erg King Crimson-achtig zal zijn maar hoewel we sporen aantreffen van het King Crimson-DNA ligt het resultaat muzikaal veel meer in de buurt van bijv. No-Man, David Sylvian (“Gone To Earth”- periode) en Jakko's eigen werk -  maar dan met een soms bijna koortsachtige onderhuidse spanning. Dit album is weer zo'n voorbeeld van het geheel dat meer is dan de som der delen.

HERUITGAVE
Greenslade - Feathered Friends
van “Greenslade” (Warner Brothers, 1973 / Edsel, 2011)
Greenslade is een van de onbekendere supergroepen uit de prog geschiedenis. Na het uiteenvallen van Colosseum wilde toetsenist Dave Greenslade wat anders en had het idee om een groep met twee toetsenisten te formeren. Hij rekruteerde ex-Samurai/Episode 5-lid Dave Lawson als tweede toetsenist en zanger, plus bassist Tony Reeves en ex-King Crimson-drummer Ian McCullough. De opener van de debuutplaat “Greenslade” staat gelijk als een huis. De zware toetsen, met veel Mellotron, hoge basmelodieën en precies drumspel zet de toon. De Robert Plant-achtige vocalen van Lawson maken het plaatje compleet. Het debuut van de band is een uitstekend album. Onlangs verscheen bj Edsel records het gehele oeuvre van de band opnieuw in de vorm van 2 dubbel-CD-sets waardoor de platen eindelijk weer goed verkrijgbaar zijn.

SEVENTIES
Goblin - Le Cascade De Viridiane
Van "The Fantastic Voyage Of Goblin" (Bella Casa / Cherry Red Records, 2007)
Wat Popol Vuh is voor Werner Herzog, is het Italiaanse Goblin voor landgenoot Dario Argento. Meerdere decennia stond de band de beroemde Italiaanse horrorregisseur muzikaal bij met sfeerondersteunende soundtracks en herkenningsmelodieën. Af en toe maakte de groep ook een 'gewoon' album. Wat velen niet weten is, dat men dat al deed vóór de groep rond toetsenwizard Claudio Simonetti überhaupt Goblin heette. Onlangs werd namelijk het titelloze album van Cherry Five uit 1974 uitgebracht op CD. Krek dezelfde band. Een sterke italoprogplaat, ook nog 's helder geproduceerd. Binnenkort aandacht ervoor. De nu geplande, spannend opbouwende instrumental komt van een van de twee andere non-soundtrack-Goblinplaten: "Il Fantastico Viaggio Del Bagarozzo Mark" uit 1978, met naast fraai toetsenspel ook fijn gitaarwerk. Het stuk had goed op een soundtrack gepast...

IN THE SUMMERTIME
Ozric Tentacles - Vita Voom
Van "Jurassic Shift" (1993, Dovetail / Snapper)
Zodra de temperaturen echt zomerse vormen aan gaan nemen is het tijd om de Ozric Tentacles weer eens uit de kast te trekken. Hun spacerock, die zwaar is beinvloed door Gong, Steve Hillage maar ook door reggae, dub en dance, doet het goed onder dit soort omstandigheden.

LIVE-TIP
Asia - Cutting It Fine
Van het debuut “Asia” (Arista, 1982)
Asia kan het beste omschreven worden als een ‘all-time super group’. Met originele bandleden uit Yes, King Crimson en Emerson, Lake & Palmer, maakte deze formatie in de jaren tachtig furore. Het titelloze debuutalbum wordt in 1982 uitgebracht en blijkt een enorm succes wanneer het negen weken lang het best verkochte album in de Verenigde Staten is. Er worden maar liefst vier miljoen exemplaren verkocht. Enkele jaren geleden kwam de band voor het eerst in lange tijd weer in de oorspronkelijke, originele bezetting samen, dus met Geoff Downes, John Wetton, Steve Howe en Carl Palmer. In de huidige samenstelling leverde Asia alweer twee goed ontvangen studioalbums af (“Phoenix” en “Omega”).  Dat Asia onsterfelijk, en de muziek tijdloos is, zullen Downes, Wetton, Howe en Palmer aankomende  zaterdag, 11 juni, in Het Paard van Troje bewijzen.

HERUITGAVE / OPENINGSNUMMER
Big Big Train - Edge Of The Known World
Van "Goodbye To The Age Of Steam" (Giant Electric Pea, 1994 / English Electric Recordings (= eigen beheer), 2011)
Het debuut van de Britse band rond Gregory Spawnton verscheen in 1994 op het door IQ-toetsenist Martin Orford bestierde Giant Electric Pea. Orford had ook een hand in de opnamen, vooral wat betreft de koortjes, waarvoor hij ook o.a. Gary Chandler van Jadis (toen ook onder de GEP-vlag) vroeg. De stem van toenmalig zanger Martin Read heeft in de verte wel wat van die van Chandler. Al die feiten leidden ertoe dat Big Big Train indertijd gemakzuchtig in het typische GEP-neoproghoekje werd gestopt. Nu we deze warm geremasterde heruitgave horen, merken we dat dit toch niet helemaal klopt. Ook toen al zat de muziek van Big Big Train boordevol ideeën, haast meer dan er plaats is in de ingenieus in elkaar overlopende composities. Deze muziek is speelser en gelaagder dan die van Jadis.

LIVE-TIP
Manfred Mann’s Earth Band – Cloudy Eyes
van “Messin’” (Bronze, 1973)
MMEB zal op de eerste dag van het Rock the Nation Festival op de Loreley de headliner zijn. We draain een instrumentaaltje van de uit 1973 stammende plaat “Messin’”, waarop de band een behoorlijk bluesy geluid heeft, en vooral in dit nummer heerlijk gitaarwerk te horen is.

INTERVIEW: LEAP DAY
Het grootste deel van het tweede uur wijden wij aan Leap Day. Van deze Nederlandse symfo-groep verscheen onlangs een tweede album op het Poolse (!) OSKAR-label: “Skylge's Lair”.

De band zal te gast zijn voor een interview in de Radio Almelo-studio en bestaat uit:
Gert van Engelenburg – keyboards
Jos Harteveld – Zang
Eddie Mulder – gitaren
Koen Roozen – drums
Derk Evert Waalkens – keyboards
Peter Stel – basgitaar

De kenner ziet hiertussen mensen die ook actief zijn in Flamborough Head, Pink Floyd Project en Nice Beaver.

We zullen de heren onderwerpen aan een diepte-interview, waarin we zullen pogen te weten te komen waar die lastige album-titel toch vandaan komt, hoe de mannen toch al die tijd vinden voor meerdere groepen én een reguliere baan en veel meer.

We zullen ze ook vragen naar toekomstige concertplannen, maar kunnen vast verklappen dat de groep op 17 juni aanstaande optreedt in JJ Music House te Zoetermeer.

Muzikaal zal het interview in ieder geval geïllustreerd worden met de nummers:

CD3 Home At Last ->
gebouwd rond pakkend folky toetsenthema (waarop Eddie steeds een mooi antwoord speelt). Mooiste is echter het langzamere tussenstuk: een warm bed van Hammondorgel, fraai fretloos baspel en een slepende gitaarsolo.

CD5 Walls ->
mooi opgebouwd nummer rond schitterend gitaarthema van Eddie. Ook hier een fraaie slepende sectie, met o.a. een melancholiek klinkend duet van toetsen en gitaar aan het eind.