• Sunday 26 April 2015 Show No. 1142

  INSPIRATIEBRON
  Rush - Cinderella Man
  Afkomstig van "A Farewell To Kings" (Mercury, 1977))

  Al diegenen die het meest recente album "Hand.Cannot.Erase" van Steven Wilson hebben aangeschaft, zal het muzikale eerbetoon opgevallen zijn in de song “3 Years Older”: de gitaarriff en Marco Minnemans drumwerk zijn duidelijk geëent op het werk van de Canadese band Rush. Het uitmuntende concert afgelopen donderdag van Wilson in Hedon, Zwolle zorgde er voor dat “A Farewell To Kings” weer eens uit de kast werd getrokken.
  Website: http://www.rush.com/ .

  NIEUW
  Anekdoten - If It All Comes Down To You
  - Until All The Ghosts Are Gone
  Van "Until All The Ghosts Are Gone" (eigen beheer, 2015)

  Wie Anekdoten zegt, zegt Mellotron. De Zweedse groep staat bekend om het weven van dikke tapijten met dit bijzondere instrument. Liefst met twee tegelijk, want naast toetseniste Anna Sofi Dahlberg, die ook orgel en Rhodes bespeelt, heeft ook gitarist Nicklas Barker deze antieke sampler onder handbereik. Alles goed en wel, maar wordt daar ook boeiende muziek mee geproduceerd? Jazeker: op "Until All The Ghosts Are Gone", het eerste studio-album in 8 jaar tijd, laat Anekdoten horen dat muziek die duidelijk verwijst naar de seventies niet gedateerd hoeft te klinken. Op een of andere manier zit er een frisse energie in de muziek, die soms een romantische sfeer uitstraalt, dan weer juist een sinistere en geheimzinnige. In 2011 verscheen er een compilatie op het Britse label Kscope onder de titel "Chapters", maar dit "Until All The Ghosts Are Gone" verschijnt gewoon weer in eigen beheer. Er zijn ook gasten op dit album. Zo is op beide nummers die we laten horen de van de huidige bezetting van Soft Machine, The Tangent en diverse aan Steven Wilson gerelateerde bands bekende Theo Travis op fluit te horen en op het titelnummer een gitaarsolo van Marty Willson-Piper, die vooral bekend is van The Church, maar ook van All About Eve. Er is ook een Japanse editie aangekondigd, wat het interessant maakt op die release te wachten, want in het verleden stond op Japanse Anekdoten-uitgaven altijd een unieke extra track. Zo gauw die uitgebracht is, hoort u het ongetwijfeld in Xymphonia.
  Website: http://www.anekdoten.se/ .

  NIEUW/JAZZROCK
  Phillips (Simon) Protocol - Circle Seven
  Van "Protocol III" (Phanton Recordings, 2015)

  Sinds superdrummer Simon Phillips weer een Protocol-bezetting op de rails heeft, is het 'full speed ahead'. Een jaar na "Protocol II" is er al een opvolger. Die ligt pas in de winkel als de ondersteunende tour voorbij is. De officiële tourneestart was in de Boerderij in Zoetermeer, op 19 april 2015. Daar werd dit album integraal gespeeld, waarna het ook verkocht werd. Voor diegenen die bekend zijn met de jazzrocksound van Phillips' eigen albums biedt "Protocol III" geen verrassingen. Opnieuw is ervoor gewaakt dit een spierballenvertoon van 4 virtuozen op hun instrument te laten zijn: die niet geringe capaciteiten van de heren krijgen wel de ruimte, maar steeds ingekapseld in smaakvolle composities, met gevoel voor melodie en harmonie. Buiten het knappe drumwerk in vele niet voor de hand liggende maatsoorten laten zeker gitarist Andy Timmons en toetsenist Steve Weingart enkele gloedvolle soli horen. Opener "Narmada" is enigszins afwijkend met zijn wereldmuziekinvloeden, die verwijzen naar the Zawinul Syndicate. "Circle Seven" is een van de meest intrigerende stukken, in 7/8ste maatsoort inderdaad.
  Website: http://protocol-2.com/ .

  NIEUW
  Arcane – Hunter Heart Home
  Van het album “Known / Learned” (Sensory Records, 2015)

  Arcane is een Australisch kwartet waarvan zojuist het album “Known / Learned” is verschenen. Het is het tweede album van Arcane - het eerste dateert uit 2009 en heet “Chronicles Of The Waking Dream”. “Known / Learned” is een dubbelalbum met enerzijds een stevige progmetalaanpak op CD1, die de titel “Known” heeft meegekregen, en anderzijds de tweede schijf “Learned” die veel minder heavy is. Dus enerzijds veel rifjes en powerakkoorden, uitmondend in een 23 minuten lange 'epic' en anderzijds akoestische en kabbelende elektrische gitaren en een focus op sfeer en emotie. Goed gedaan allemaal, maar niet echt verrassend. Freek Wolff schreef in iO Pages: “Met dit dubbelalbum zet de Australische band Arcane zichzelf nadrukkelijk op de progkaart. “Hunter Heart & Home” is de overtuigende opener van “Learned” en doet denken aan de unplugged-albums die Anathema en Katatonia hebben opgenomen.
  Websites: http://www.arcaneaustralia.com/
  en https://arcaneaustralia.bandcamp.com/ .

  NIEUW/CROSS-OVER
  Childs, Billy feat. Lisa Fischer - Map To The Treasure
  Van "Map To The Treasure: Reimagining Laura Nyro" (Sony Masterworks, 2014)

  Laura Nyro (1947 - 1997) was een singer-songwriter die bepaald niet de makkelijkste weg koos in haar muziek. Die had vaak een jazzy inslag, enigszins vergelijkbaar met Joni Mitchell, maar Nyro's zang had een dieper soulgevoel. Ze overleed helaas veel te jong aan de gevolgen van kanker. Jazzpianist Billy Childs organiseerde een tribute-CD met een opzet die wat doet denken aan Herbie Hancocks Joni Mitchell-eerbetoon "River: The Joni Letters". Als om de breedheid van de muzikale oriëntatie van Nyro te onderstrepen vroeg hij zangeressen met een achtergrond die uiteenloopt van klassiek (Renée Fleming) tot bluegrass (Alison Krauss) tot R&B (Ledisi) tot jazz (Dianne Reeves). Voor de begeleiding deed hij een beroep op een rij topnamen uit jazz-, fusion- en sessiewereld als Vinnie Colaiuta en Dean Parks. De productie was in handen van Larry Klein, overigens de ex van Joni Mitchell. Wij kiezen voor het titelnummer, dat gezongen wordt door Lisa Fischer, vooral bekend als achtergrondzangeres bij tournees van o.a. Tina Turner en Rolling Stones.
  Website: http://www.billychilds.com/ .

  NIEUW
  Anagram Principle, The – Fathom 3327
  Van het album “Inventor” (eigen beheer / Eathcat Records)

  The Anagram Principle is een progressieve rock producerend duo uit Pittsburg USA: Tedd Arnold en Bob Neft, die beiden de 55 zijn gepasseerd. “Inventor” is het tweede album van het duo en het is een conceptalbum. “Inventor” kunnen we het beste vangen onder de noemers elektronische en synthesizermuziek. In het bijgeleverde summiere schrijven wordt het album een muzikale reis door het heelal en vooral langs sterren genoemd. Het conceptalbum bestaat uit 10 stukken. Het openingsstuk “Fathom 3327”, dat u gaat horen, worden de laatste gedachten die Nikola Tesla had op zijn sterfbed weergegeven. De zang van Ted Arnold - enerzijds hoog en dan weer mechanisch - zal de gemiddelde luisteraar wellicht niet helemaal kunnen bekoren.
  Website: http://www.theanagramprinciple.com/ .

  NIEUW / LIVE-TIP
  Anubis - And I Wait For My World To End
  Van “Behind Our Eyes: Live 2014” (eigen beheer, 2015)

  In 2014 bestond de Australische symfonische rockgroep Anubis tien jaar. Samenvallend met dat jubileum verscheen het derde album "Hitchhiking To Byzantium". De Australische tournee die volgde werd door de band opgenomen. Dit is hiervan de registratie, die een dwarsdoorsnee van alle drie de albums laat horen. In recensies worden vaak de Pink Floyd-invloeden aangestipt in Anubis' muziek, die zich uiten in het gitaargeluid en de manier waarop sfeer opgebouwd wordt. Zeker in deze live-setting valt toch ook duidelijk de fikse IQ-invloed op. Let bijv. op de melodievoering in opener "Partitionists" die zo uit de pen van de Britten had kunnen komen. De zang van Robert James Moulding vertoont hier zelfs trekjes van Peter Nicholls. Dat is niet altijd zo, want als hij getergder klinkt als in "Dead Trees" ligt een vergelijking met het Duitse Sylvan meer voor de hand. De goede verstaander weet bij deze drie referenties wat hij bij Anubis kan verwachten, bijv. bij het concert in de Boerderij in Zoetermeer op 15 mei 2015.
  Websites: http://www.anubismusic.com/
  en https://anubismusic.bandcamp.com/ .

  ALBUM VAN DE MAAND
  Kilminster, Dave - Stardust
  Van "...and THE TRUTH will set you free..." (Killer Guitar Records, 2014)

  Eind vorig jaar verscheen Dave Kilminsters soloalbum "...and THE TRUTH will set you free...". Het is de opvolger van "Scarlet" uit 2007 dat in 2012 als "Scarlet - The Directors Cut" opnieuw werd uitgebracht. Was die plaat vooral een staalkaart van de gitarist die met onder andere Roger Waters, John Wetton en Keith Emerson speelde en binnenkort met Steven Wilson gaat optreden, “The Truth” is een consistent, modern classic rockalbum. Veelzijdige gitaarpartijen, koortjes om door een ringetje te halen en een strijkkwartet dat voor symfonisch getinte momenten zorgt maken dit een erg smakelijke, gitaargeoriënteerde plaat. In het gekozen "Stardust" klinkt iets van zijn achtergrond met Roger Waters- en Pink Floyd-muziek door, hoewel het vooral de sfeer en enkele sounds zijn die naar onder meer "Shine On You Crazy Diamond" verwijzen. Een waardige afsluiter van dit album van de maand april.
  Website: http://www.davekilminster.com/ .

  NIEUW
  Snarky Puppy & Metropole Orkest - The Curtain
  Afkomstig van "Sylva" (Impulse! / Universal, 2015))

  Iets meer dan een jaar geleden trad de Amerikaanse jazzfunkrockfusion-groep Snarky Puppy samen met het Metropole Orkest op voor een select publiek in Dordrecht. Gedurende dat weekend namen ze een set van zes nieuwe composities op, die bassist/bandleider Michael League speciaal voor dat concert geschreven had. Stukken die geïnspireerd zijn op de diverse bossen en natuurgebieden die League bezocht had, zowel fysiek als in zijn dromen dan wel nachtmerries. League had van het Metropole Orkest en de platenmaatschappij de vrije hand gekregen en hij besloot dan ook om het orkest qua bezetting aan te passen en er alle hoge instrumenten uit te verwijderen: geen trompetten, geen klarinetten, minder violen. In plaats daarvan maakte hij de klank van het orkest dieper en lager middels extra koperblaasinstrumenten, lage strijkers en houtblaasinstrumenten zoals fagot en basklarinet. Muzikaal is “Sylva” duidelijk wat meer jazzy, minder jazzrock, meer funky. Het is echter op het 15 minuten durende “The Curtain” dat de beide groepen heerlijk samen komen. Op 30 april en 1 mei is deze combi live te zien in de schouwburg van Rotterdam, hoewel beide concerten intussen wel uitverkocht zijn. Die avonden wordt er overigens niet alleen maar muziek van “Sylva” gespeeld; League heeft intussen ook andere stukken uit het Snarky Puppy-repertoire gearrangeerd voor deze orkestbezetting.
  Websites: http://www.snarkypuppy.com/
  en http://www.mo.nl/agenda/#aankomend/snarky-puppy .

  AKTUEEL
  Blue Öyster Cult - Astronomy
  Van “Secret Treaties” (Columbia, 1974)

  “Secret Treaties” uit 1974, het derde studio-album van Blue Öyster Cult, wordt door vele fans en critici gezien als het beste album van de Amerikaanse band. We hebben deze plaat erbij gepakt om het nummer “Astronomy”. Deze week was namelijk de ruimtetelescoop Hubble in het nieuws. Door het ontbreken van een atmosfeer in de ruimte is een ongekend scherpe afbeelding van verre astronomische objecten mogelijk. Eén van de bekendste foto's die door de Hubble genomen zijn is van de Adelaarsnevel (M16). Deze foto is volgens veel astronomen de mooiste foto ooit genomen van een object in het heelal. Deze Hubble telescoop wordt nu vervangen door een modernere versie, daarom dus “Astronomy” van Blue Öyster Cult.
  Website: http://www.blueoystercult.com/ .

  ACTUEEL
  Urban Nomad – Living In Exile:
  - i. A Young Winter
  - ii. The Place Of Dead Reods
  - iii. The Eye Of Dawn
  Van "Urban Nomad" (Eigen Beheer, 2012)

  Urban Nomad is een onafhankelijke band uit Winnipeg, Canada, die in 2012 in eigen beheer en in een kleine oplage een titelloze miniplaat uitbrachten. Pas onlangs werd de muziek in grotere kring aangeboden via een nieuw opgezette Bandcamp-site. De moderne progressieve rock heeft qua enthousiasme en onbevangenheid wel wat van de eerste cd van Spock's Beard, waarbij vooral de Moog-solo's van Will Neufeld een genot zijn om te ondergaan. Inmiddels heeft zich uit Urban Nomad een nieuwe formatie gevormd, onder de naam Teleharmonium. Daarvan verschijnt 15 mei het download-mini-album "The Mother Generator", eveneens via een Bandcamp-site. De muziek heeft meer akoestische elementen en Pink Floyd-trekjes, maar bevat zeker ook kenmerken van de moederband. Wellicht draaien we in Xymphonia in de toekomst iets van "The Mother Generator", maar eerst besteden we aandacht aan het kwartier lange "Linging In Exile" van de Urban Nomad-plaat.
  Websites: http://urbannomad.bandcamp.com/
  en https://teleharmonium.bandcamp.com/ .
 •  
 • Sunday 19 April 2015 Show No. 1141

  LIVE-TIP
  Toto – Running Out Of Time
  Van "XIV" (Frontiers, 2015)

  Vorige maand verscheen het veertiende studio-album van Toto, onder de zeer treffende titel "XIV". Die veertien albums verschenen in 38 jaar tijd, want zolang bestaat Toto inmiddels. Negen jaar na het ook al sterke "Falling In Between" pakt Toto opnieuw uit! Tegelijk met de release van "XIV" kwam er ook het tragische nieuws dat bassist Mike Porcaro is overleden aan ALS. Hij was nog te horen op "Falling In Between", maar moest op de daaropvolgende tournee vervangen worden door Lee Sklar, die ook op "XIV" even te horen is, evenals Nathan East, die de laatste jaren op tournees de bas beroerde. Voor de komende tournee heeft men mede-oprichter David Hungate kunnen strikken die op ongeveer de helft van de nieuwe plaat meespeelt. Toto speelt op 31 mei in Atak in Enschede, een dag na het optreden in de Ziggodome. In de Verenigde Staten gaan twee legendarische bands samen op tournee deze zomer. In de maanden augustus en september spelen Toto en Yes hun gedeelde headline-shows.
  Websites: http://totoofficial.com/
  en http://www.atak.nl/toto .

  NIEUW
  Tangent, The - Codpieces And Capes
  Afkomstig van "A Spark In The Aether" (InsideOut, 2015)

  In 2003 verscheen het eerste album van The Tangent: “The Music That Died Alone”. Toen leek het nog een gelegenheidsproject te zijn van Andy Tillison, toen voornamelijk bekend van Parallel Or 90 Degrees, en Roine Stolt van The Flower Kings. "Twaalf jaar en acht reguliere studio-albums verder is het wel duidelijk dat The Tangent gelijk staat aan Andy Tillison. Het nieuwe album “A Spark In The Aether” is album nummer acht en kijkt, net al de muziek, deels achteruit naar het verleden en kent ook weer nieuwe elementen. Het album heeft als subtitel “The Music That Died Alone - Volume Two” en is net als dat debuut één grote liefdesbrief aan jaren-zeventig-progrock, zoals je dat overigens van bijna alle albums van The Tangent kunt zeggen. Tillison wordt op dit album uitstekend bijgestaan door de kern van de liveband waarmee hij vorig jaar samen met Karmakanic op pad was: Jonas Reingold op bas, Morgan Agren op drums en Luke Machin op gitaar. De solo's van die jonge gitarist zijn om door een ringetje te halen. Tillison's toetsenspel overigens ook. Na acht albums houden we maar op over Tillisons vocale capaciteiten. We hebben onze smaak erop aangepast...;-)
  Website: http://www.thetangent.org/ .

  SYMPHONIA/LIVE-TIP
  Schiller – Vienna
  Van “Symphonia” (Panorama/We Love Music, 2014)

  Toch wel een eer dat een van Duitslands grootste elektronica-artiesten een live-album naar ons vernoemd. Nou ja, bijna dan... Afgelopen jaar gaf Schiller (Christopher Von Deylen) een concert in Berlijn voor de Gendarmenmarkt en werd daarbij ondersteund door een heus orkest. Een fijne combinatie die zeker niet misstaat in ons programma. Net als bij veel van zijn andere liveshows komt er een aantal gasten langs, waaronder sopraan Eva Mali en Unheilig. Maar ook Midge Ure doet weer op twee nummers mee. Een van de toegiften kan dan ook niet missen, een zeer geslaagde versie van “Vienna” en in deze versie zeker reden een goede aanleiding om eens te draaien in Xymphonia. Schiller gaat in 2016 overigens weer een arenatour doen in Duitsland, waarbij onder andere de König Pilsener Arena in Oberhausen wordt aangedaan.
  Website: http://www.schillermusic.com/ .

  HERUITGAVE
  Caldera - To Capture The Moon
  - Reflections On Don Quixote
  Van "Dreamer" (Capitol, 1979 / Universal Classics & Jazz/Capitol, 2015)

  Caldera was een band uit de V.S. die in de jaren 70 vier platen uitbracht. De groep was vooral bekend door de energieke mix van latin, funk, jazz en rock. Jazzrock en progressieve rock gingen daarnaast steeds meer het geluid bepalen. Dat is met name goed hoorbaar op het onlangs in Japan heruitgegeven "Dreamer" uit 1979. Toetsenist Eduardo del Barrio heeft een groot arsenaal aan keyboards tot zijn beschikking, waaronder een Oberheim Polyphonic, een Mini-Moog, een Prophet 5 Synthesizer en akoestische en elektrische piano's. Over de vaak symfonisch aandoende arrangementen legt gitarist Jorge Strunz (later bekend geworden van het duo Strunz & Farah) geregeld vet aangezette solo's. Uiteraard overheerst nog steeds geregeld de latinrock, niet vreemd door de aanwezigheid van Luis Conte en Alex Acuña. Mooi dat dit eindelijk weer en voor een goede prijs op CD verkrijgbaar is. Na de recente heruitgaves van de eerste twee platen, is nu het wachten op een nieuwe versie van "Time And Chance" uit 1978. Uiteraard pikten we de meest progressieve stukken er voor de luisteraars van Xymphonia uit, hoewel ook hierin Steve Tavaglione's saxofoons een jazzy inbreng hebben.
  Website: https://www.facebook.com/CalderaLatinMusic?ref=stream (fansite)
   http://georgedelbarrio.com/family-music-history/ (site van de neef van Del Barrio) .

  IN MEMORIAM TON VAN DER KLEIJ
  Earth & Fire - Interlude / Fanfare
  Afkomstig van "Atlantis" (Polydor, 1973 / Esoteric Recordings, 2009)

  Afgelopen woensdag, 15 april 2015, overleed drummer Ton van der Kleij op 66 jarige leeftijd. Van 1970 tot en met1977 was Van der Kleij de drummer van de Nederlandse symfoband Earth & Fire en is als zodanig te horen op een aantal ware progklassiekers zoals de albums “Song Of The Marching Children”, “Atlantis” en “To The World Of The Future”. Maar al dit succes kende ook een schaduwzijde, o.a. in de vorm van een alcoholverslaving waarover Van der Kleij jaren later openhartig vertelde in de documentaire "Ton van der Kleij. De drummer van de band." die filmmaker John Meijer over hem maakte. Als In Memoriam draaien wij “Interlude”, gevolgd door “Fanfare”, één van de handvol nummers die Ton Van Der Kleij schreef voor Earth & Fire. Op onze website vindt u ook een link naar een plek waar u de documentaire kunt bekijken.
  Website: http://www.earth-and-fire.nl/about/about.htm .
  Documentaire: https://youtu.be/uX85JyKv0vU .

  IN HET NIEUWS
  Joe Satriani – Come On Baby
  Van het album “Professor Satchafunkilus And The Musterion Of Rock” (Epic, 2008)

  Joe Satriani wordt gezien als een van de grootste gitaristen van eind 20ste en begin 21ste eeuw. Door zijn techniek en karakteristieke composities heeft hij veel respect afgedwongen. Geïnspireerd door Jimi Hendrix en Robert Fripp van King Crimson pakte hij op 14-jarige leeftijd de gitaar op. Satriani begon met gitaar spelen vanaf de dag dat Jimi Hendrix overleed. Na enkele jaren besloot hij om gitaarles te gaan geven om brood op de plank te krijgen. Steve Vai, Kirk Hammett (Metallica) en David Bryson (Counting Crows) zijn enkele leerlingen die de technieken van het gitaarspel van hem hebben geleerd. In 1984 bracht hij zijn eerste (korte) album uit, “Joe Satriani” genaamd. sindsdien verschenen er 13 studio-albums van de gitarist. Onlangs werd bekend dat Satriani in september weer op tournee gaat onder de noemer “Shockwave World Tour 2015”. er is nog geen Nederlandse concertdatum bekendgemaakt.
  Website: http://www.satriani.com .

  OPENER TWEEDE UUR
  Flight – Music Is
  Van “Incredible Journey” (Capitol, 1976 / Eastworld, 2013)

  'Less is more' is een term die zeker niet van toepassing is op het tweede album van de uit Florida afkomstige prog/fusionband Flight, rondom trompetspeler, zanger en bandleider Pat Vidas. Vanaf albumopener “Music Is” gaat op dit “Incredible Journey” het gas er vol op en krijgen we een mengelmoes van Return To Forever, Chicago en ELP, voorgeschoteld, met daarbovenop een schepje Boston en Styx. Deze combinatie zorgde er hoogstwaarschijnlijk voor dat voor de gemiddelde luisteraar de muziek van Flight een reis te ver was. Maar voor een doorgewinterde progliefhebber valt er veel te genieten, omdat hier veel stijlen samen zijn gebracht tot een uniek geheel. De teksten van het album werden aangeleverd door niemand minder dan George David Weiss, die o.a. president van het Songwriters Guild of America was en ook de teksten voor "What A Wonderful World"en "Can't Help Falling In Love With You" heeft. Vidas vertolkt ze op een wijze die doet denken aan Greg Lake. Na dit album duurde het nog vier jaar voordat er een opvolger kwam, die toch een stuk veiliger was. Het was ook meteen het laatste levensteken van Flight.
  Meer info: http://www.progarchives.com/artist.asp?id=8439 .

  LIVE-TIP
  Wilson, Steven - Last Regret
  Afkomstig van "Hand.Cannot.Erase" (Kscope, 2015)

  Prefab Sprout – Bonny
  Van "Steve McQueen" (Kitchenware Records, 1985 / Sony/Columbia, 2001)

  Het is prijzenswaardig te noemen dat Steven Wilson op zijn nieuwe album zijn eigen gang gaat en met dit album niet een directe kopie van de voorganger “The Raven That Refused To Sing” aflevert. “Hand.Cannot.Erase” is een modern conceptalbum met een bijzonder verhaal over een jonge vrouw die er alles aan doet om haar leven en haar aanwezigheid in dat van anderen uit te wissen. Wilson was al vroeg in de weer met het uitbrengen van bijzondere Deluxe Editions en ook van “Hand.Cannot.Erase” verscheen een kloeke box met veel extra's. “Last Regret” is het enige nummer ervan dat op geen van de andere edities te vinden is. De hoofdpersoon van het verhaal achter “Hand.Cannot.Erase” luistert met haar tijdelijke 'zusje' naar muziek van een mixtape, die in het boek van de Deluxe Editie "Dream Kitchen" wordt genoemd. De tape bevat muziek van onder andere This Mortal Coil, Nick Drake, Tim Buckley, Simple Minds, XTC, Pink Floyd en Prefab Sprout. Van die laatste band staat “Bonny” op die fictieve tape. Het komt van het bekendste album van Prefab Sprout: “Steve McQueen”, uit 1985. Komende donderdag sluit Wilson zijn Europese tournee af in Zwolle. Het is (voorlopig?) ook het laatste optreden met gitarist Guthrie Govan en drummer Marco Minnemann, want die gaan op tournee met hun eigen band The Aristocrats. Dave Kilminster, verderop in de uitzending te horen, neemt voor de Amerikaanse tournee de plek in van Govan.
  Website: http://www.stevenwilsonhq.com/ .

  LIVE-TIP
  Anubis –Silent Wandering Ghosts
  Van "Hitchhiking To Byzantium" (eigen beheer, 2014)

  De Australische progressieve rockband Anubis timmert hard aan de weg. De band heeft inmiddels drie studio albums op zijn naam staan. Het toetsenspel en de hartverscheurende gitaarsolo's van deze band laten de hoogtijdagen van Genesis en Pink Floyd herleven. Anubis is meesterlijk in het neerzetten van een meeslepende sfeer. Het debuutalbum “230503” uit 2009 ontving wereldwijd lovende recensies. De plaat eindigde zelfs in de top 10 van de website Progarchives. Met de opvolger “A Tower Of Silence” (2011) zetten deze jongens uit Sydney zich definitief op de kaart. Dit werd gevolgd door een tour met de eveneens uit Australië afkomstige progressieve rock groep Unitopia. Vorig jaar werd het derde album “Hitchhiking To Byzantium” uitgebracht. Opnieuw een fascinerende plaat met subtiele elementen. De muziek van Anubis zal liefhebbers van bands als Marillion, IQ en Arena zeker aanspreken. (bron: Boerderij Zoetermeer) Zojuist is overigens de live-plaat “Behind Our Eyes” verschenen. Op 15 mei 2015 kunnen we de band ook zelf aan het werk zien, in De Boerderij in Zoetermeer.
  Website: http://anubismusic.com .

  LIVE-TIP
  Sinkadus – Jag, Änglamarks Bane
  Van “Live At Progfest '97” (Cyclops, 1999)

  Eén van de bands die onderdeel waren van de hoogtijdagen van de Scandinavische prog is Sinkadus. De groep maakte twee albums aan het eind van de jaren 90 en net als bij Änglagård was daarna de koek op en verdween de band in de vergetelheid. Wie schetst onze verbazing dat net als een aantal landgenoten ook Sinkadus is herrezen en te bewonderen is op het Prog Resiste festival volgend weekeinde. Daarom maar weer eens aandacht voor deze band met een nummer van de set op het Progfest van 1997 (waarbij overigens twee Xymphonia-redactieleden aanwezig waren;-)). De band heeft trouwens ook ooit op Nederlandse bodem gespeeld en wel op het Progfarm festival in Bakkeveen, editie 1999.
  Meer info: http://www.progarchives.com/artist.asp?id=316
  en https://www.facebook.com/Progresiste .

  ALBUM VAN DE MAAND
  Kilminster, Dave - Addict
  Van "...and THE TRUTH will set you free..." (Killer Guitar Records, 2014)

  Eind vorig jaar verschenen Dave Kilminsters soloalbum "...and THE TRUTH will set you free...". Het is de opvolger van "Scarlet" uit 2007 dat in 2012 als "Scarlet - The Directors Cut" opnieuw werd uitgebracht. Was die plaat vooral een staalkaart van de gitarist die met onder andere Roger Waters, John Wetton en Keith Emerson speelde en binnenkort met Steven Wilson optreedt, “The Truth” is een consistent, modern classic rockalbum. De gitaarpartijen worden gedoseerd over de composities verdeeld, de koortjes van Kilminster zelf zijn om door een ringetje te halen en een strijkkwartet zorgt voor symfonisch getinte momenten van deze erg smakelijke, gitaargeoriënteerde plaat. Eigenlijk klinkt alleen in "Addict" en "Stardust" iets van zijn achtergrond met Roger Waters- en Pink Floyd-muziek door. De gitaarsound van het thema van "Addict" heeft bijvoorbeeld dezelfde sfeer als die we kennen van het debuut van Floyd-gitarist David Gilmour. Voor het overige is dit een typische Kilminster-compositie, vol fraaie gitaar-uitspattingen en mooie harmonievocalen.
  Website: http://www.davekilminster.com/ .

  IN HET NIEUWS
  Magic Pie – Dream Vision
  Van “Motion Of Desire” (Progrock Records, 2005)

  De Noorse formatie Magic Pie werd in 2001 opgericht. De band is geïnspireerd door formaties zoals Spock’s Beard, Dream Theater, Genesis, Pink Floyd, The Flower Kings, Transatlantic, Yes en Deep Purple. Recentelijk heeft de Magic Pie bij het label Karisma Records getekend om het nieuwe album “King For A Day” uit te brengen, dat op 25 mei verschijnt. Ook worden de eerste drie albums bij Karisma Records opnieuw gelanceerd: uit 2005 “Motions Of Desire”, uit 2007 “Circus Of Life” en uit 2011 “The Suffering Joy”. (bron: Progwereld)
  Website: http://www.magicpie.net/ .
 •  
 • Sunday 12 April 2015 Show No. 1140

  NIEUW / OPENER
  Fields - Let Her Sleep
  Van "Contrasts: Urban Roar To Country Peace" (Esoteric Recordings, 2015)

  De eerste release ooit van het in 1972 opgenomen maar nooit uitgebrachte tweede album van Fields. De groep brak door met het van het debuut afkomstige "A Friend Of Mine", in Nederland grijsgedraaid door Adje Bouman bij Veronica. De originele master tapes kwamen onlangs boven water en zijn geremastered met de volledige medewerking van bandleider Graham Field. Deze organist werd vlak daarvoor bekend met Rare Bird ("Sympathy"). 'Never change a winning concept', moet Field hebben gedacht, want "Contrasts" opent met een nummer dat volgens "Friend Of Mine"-blauwdruk gemaakt lijkt. Ook "Let Her Sleep" opent met een serie razendsnelle, klimmende toetsen-arpeggio's. En zo bevat het album meerdere stukken die de Ekseption- en ELP-liefhebber moet kunnen overtuigen. Toch zijn er ook minder boeiende broeders te vinden op het album. Zeker de bonustracks behelzen nog lang niet afgeronde probeersels. Het blijft echter sympathiek dat Esoteric dergelijke verloren gewaande opnamen aan de vergetelheid ontlokt.
  Website: http://www.cherryred.co.uk/shopexd.asp?id=4988 .

  NIEUW / PRIJSVRAAG
  Enid, The – Dark Corner Of The Sky
  – Wings
  Van “The Bridge” (Operation Seraphim, 2015)

  De Britse symfonische rockgroep The Enid heeft altijd iets dichter bij klassieke muziek gestaan dan directe collega's. Oprichter Robert John Godfrey wendde zijn klassieke opleiding volop aan in zijn componeer- en arrangeerkunst en wist al vroeg met vele lagen synthesizers een symfonisch orkest voor te wenden. Nu bracht Godfrey in 2013 een klassiek instrumentaal album uit ("The Art Of Melody"); dit "The Bridge" is bedoeld als brug tussen dát en het reguliere The Enid-werk. Geen drums, maar vooral veel statige orkestraties, opgebouwd uit muzikale thema's die links en rechts uit het The Enid-repertoire zijn geplukt. Dat alleen al maakt dit album een fijne nieuwe muzikale puzzel. Daarover heeft Joe Payne nieuwe teksten en zanglijnen gelegd, die hij met zijn uiterst wendbare stem vertolkt. Soms klinkt hij bijna als Rufus Wainwright, dan weer meer musical-achtig, soms zelfs haast als een klassieke tenor. Max Read creëert in zijn eentje met zijn vocoder-achtige synthesizer complete ondersteunende koren. Samen met Godfrey's orkestraties en hier en daar een gitaarlijn van Jason Ducker leidt dat tot vaak overweldigende resultaten. Opener "Earthborn" is overigens een heropname van het slotstuk van "The Seed And The Sower". Het origineel draaiden we enkele weken geleden, hopende dat een nieuwe versie "The Bridge" zou halen. Onze wens is dus verhoord! "First Light" konden we al laten horen van de 'work in progress'-CD met dezelfde titel.

  Website: http://www.theenid.co.uk/.
   
  Wij kunnen een exemplaar van deze CD óf een mooi blauw The Enid-T-shirt aanbieden aan twee gelukkigen die het antwoord weten op de volgende vraag:

  The Enid trad een kleine drie jaar geleden in Almelo op. Ter gelegenheid van welk heuglijk feit was dat?

  Mail uw antwoord naar xymphonia@omroepalmelo.nl .

  Geef daarbij aan of je interesse hebt in de CD "The Bridge" of het T-shirt. Het is dit shirt in de maat L:
  http://www.theenid.co.uk/ .

  NIEUW
  Argos - Lifeboats
  - Stormland
  Van "A Seasonal Affair" (Progressive Promotion Records, 2015)

  "Cruel Symmetry", het eind 2012 verschenen derde album van het Duitse Argos, wist de luisteraar direct bij de kladden te grijpen door het meeslepende, 20 minuten durende titelnummer. Opvolger "A Seasonal Affair" probeert diezelfde luisteraar juist tot zich te binden door middel van pakkende, korte songs. Hierin zijn enkele van de kenmerkende elementen van Argos, te weten een voorliefde voor de Canterbury Scene en Peter Hammill, nog steeds te bespeuren. Toch heeft het symfonische element een sterkere nadruk gekregen, zoals de twee stukken van vanavond laten horen. Hierdoor zijn Zappaeske trekjes en progressieve metalflarden nagenoeg verdwenen, terwijl het jazzrockaspect vooral in het instrumentale "Forbidden City" vorm krijgt. Al met al toch weer een indrukwekkende CD, die misschien minder spectaculair over komt, maar wel degelijk dezelfde muzikale avontuurlijkheid als voorheen kent.
  Website: https://www.facebook.com/pages/ARGOS .

  NIEUW
  Tune – On (intro)
  – Deafening
  Van “Identity” (Dust On The Tracks Records, 2014)

  Twee weken geleden hadden we ook al aandacht voor de Poolse Band Tune , toen nog met een nummer van het debuutalbum “Lucid Moments”. Eind 2014 bleek echter een tweede album verschenen, getiteld “Identity”. Tune is een alternatieve progressieve artrock-band, opgericht in 2009 in het Poolse Lodz. Tune kiest op dit nieuwe album voor een veel donkerder en melancholischer benadering dan op zijn debuutalbum. Met deze aanpak kiest de band voor een wat meer rechttoe-rechtaan-concept en het geheel is ook wat steviger. Sterk aan “Lucid Moments” was het sfeervolle geluid en dat is in de nieuwe benadering minder aanwezig. De stem van zanger Jakub Krupski doet overigens wat denken aan die van Göran Fors, de zanger van Galleon.
  Website: http://tuneband.pl/ .

  NIEUW
  Glass Hammer - Third Floor
  Van "The Breaking Of The World" (Arion, 2015)

  Toegegeven: de Yes-invloeden zijn nog steeds alom aanwezig, maar dan wel uit de beste periode van die band. Bovendien is er veel meer aan de hand in Glass Hammers muziek die intussen zo herkenbaar is dat er toch zeker wel sprake is van een eigen stijl. Net als de beste Yes-muziek 'uplifting' van karakter. Muziek vol fraaie klassiek aandoende thema's die in je hoofd blijven resoneren en die opbouwt naar heerlijke climaxen (waarbij volle orgel- en Mellotron-sounds uiteraard niet van de lucht zijn). Dit alles ondersteund door onder andere lekker aanwezig basgitaarspel. Jon Davison heeft intussen helemaal geen tijd meer voor Glass Hammer, maar Susie Bogdanowicz levert wel haar bijdragen, naast voornaamste zanger Carl Groves. In prijsnummer "Third Floor" hebben ze beiden een rol. De compositie laat zowel de ingetogen als de breed uitpakkende kant van Glass Hammer horen en vertoont ook wat Genesis-trekjes in het intro en de gitaarpartij.
  Website: http://glasshammer.com/ .

  LIVE-TIP
  DeWolff – Gold And Seaweed
  Van de debuut-EP “DeWolff” (REMusic Records, 2008)

  DeWolff is binnenkort weer in de buurt op het podium te zien en wel op 16 april in Atak in Enschede. Deze band is ook internationaal een succes, een EP en vier albums verder gaat het trio als een denderende gitaar. In 2008, ten tijde van de debuut-EP, waren Robin Piso en de broers Luka en Pablo van de Poel respectievelijk pas 17, 14 en 16 jaar oud. Het basgitaarloze trio neemt een diepe duik in de muziekhistorie. Op deze titelloze debuut-EP passeert een hallucinerend amalgaam aan invloeden de revue. De bluesroots van Jimi Hendrix, Cream en Free naast de psychedelica van vroege Pink Floyd en dat gekoppeld aan de veelzijdige experimenteerdrift van de progressieve bands van rond 1970.
  Website: http://www.dewolff.nu/ .

  AKTUEEL / LIVE-TIP
  Leap Day – Skylge’s Lair
  Van “Skylge’s Lair” (Oskar, 2011)

  Eddie Mulder, gitarist van Leap Day, Trion en voorheen van Flamborough Head, neemt z’n eerste soloalbum op. Met behulp van leden van bovengenoemde groepen zal het een album worden met een grote rol voor akoestische gitaar. Eind mei, begin juni komt het album uit. Verdere details volgen in een later stadium. Dit schrijft Mulder op zijn eigen webstek: "Mijn eerste eigen solo album... Na vijftig jaar spelen in bands, duo’s, trio’s of wat dan ook, kan ik uiteindelijk mijn eigen dingen naar voren brengen! In 2014 had ik veel inspiratie. Samen met een splinternieuwe geweldige gitaar en wat vraag naar solo-optredens begon ik veel te schrijven. Daardoor kreeg ik serieuze plannen om een eigen album uit te brengen. Met deze ideeën ging ik naar Witold Andree van het Poolse label Oskar en hij was enthousiast. Hij gaf mij 'carte blanche' om te doen wat ik wilde en zodoende kon ik mijn plannen verwezenlijken. Met medewerking van Edo Spanninga, Margriet Boomsma, Gert van Engelenburg en Derk Evert Waalkens is mij dit gelukt. Het album is opgenomen in studio Aurelia in Leeuwarden. Het album wordt uitgebracht als CD en download". (bron: Progwereld) Mulder is dus zoals gezegd gitarist van Leap Day en laat dat Leap Day nu op 17 april, aanstaande vrijdag dus, optreden in het Parktheater in Alphen aan den Rijn. In afwachting op Mulders soloplaat draaien we daarom van Leap Day's tweede album “Skylge's Lair” het titelnummer.
  Websites: http://www.leapday.nl/
  en http://www.eddiemulder.nl/.

  NIEUW
  Unreal City - La Meccanica Dell'Ombra
  "Il Paese Del Tramonto" (AMS Records, 2015)

  Dick van der Heijde van Progwereld was bijzonder lovend over dit tweede CD van het uit Parma afkomstige kwartet Unreal City, dat een mengeling van retro- en moderne prog brengt. "Het is allemaal zo ontzettend uitgekiend, een geniale wirwar van Mellotrons, orgels en Moogs. Een muzikale pan spaghetti vol heerlijke gitaarsolo’s, lekker prominent baswerk en smakelijke ritmes van de drums, om nog maar te zwijgen over de aandoenlijke, expressieve zang en het werkelijk briljante pianospel van Emanuelle Tarasconi. Dat leidt tot veel variatie, met het nodige vernuft en met smaak tot stand gekomen. Geheel volgens de progressieve traditie sluit het album af met een epic van twintig minuten, dat zoals verwacht mocht worden de beste passage van het album bevat." (Dick van der Heijde, Progwereld) "Il Paese Del Tramoto" blijkt een op-en-top RPI- ofwel Italo-progplaat volgens het energierijke recept dat we van het AMS-label kennen.
  Website: http://www.unrealcity.it/

  ALBUM VAN DE MAAND
  Kilminster, Dave - Circles
  Van "...and THE TRUTH will set you free..." (Killer Guitar Records, 2014)

  Eind vorig jaar verschenen Dave Kilminsters soloalbum "...and THE TRUTH will set you free...". Het is de opvolger van "Scarlet" uit 2007 dat in 2012 als "Scarlet - The Directors Cut" opnieuw werd uitgebracht. Was die plaat vooral een staalkaart van de gitarist die met onder andere Roger Waters, John Wetton en Keith Emerson speelde en binnenkort met Steven Wilson optreed, “The Truth” is een consistent, modern classic rockalbum. De gitaarpartijen worden gedoseerd over de composities verdeeld, de koortjes van Kilminster zelf zijn om door een ringetje te halen en een strijkkwartet zorgt voor symfonisch getinte momenten van deze erg smakelijke, gitaargeoriënteerde plaat. Eigenlijk klinkt alleen in "Addict" en "Stardust" iets van zijn achtergrond met Roger Waters- en Pink Floyd-muziek door. Met name de combinatie van gevoelige gitaarsolo's en emotionele teksten zorgden ervoor dat "...and THE TRUTH will set you free..." het album van de maand april is geworden. Met name in het als een ballade beginnende "Circles", dat we voor vanavond hebben uitgekozen, is die combinatie goed te horen.
  Website: http://www.davekilminster.com/.

  IN DE HERHALING
  Fish On Friday - Stay
  Afkomstig van "Godspeed" (Esoteric Antenna, 2014)

  De Belgische formatie Fish On Friday timmert al een aantal jaren aan de weg maar het was uiteindelijk vorig jaar met het derde album “Godspeed”, waar mee de groep behoorlijk hoge ogen gooide. Fish On Friday maakt een soort symfonische pop die we nog maar heel weinig horen, muziek duidelijk ingeinspireerd door The Alan Parsons Project. Producer, arrangeur, toetsenist en zanger Frank Van Bogaert heeft de songs op dit album daarnaast overigens in een jasje gestoken dat ons meteen deed denken aan het net zo aangename “Made In Basing Street”, het in 2012 verschenen album van van Producers, de band rondom topproducer Trevor Horn.
  Website: http://www.fishonfriday.be/ .

  PROGKLASSIEKER / IN HET NIEUWS
  Yes - Perpetual Change
  Afkomstig van "Yessongs" (Atlantic, 1973)

  Deze week kwam het nieuws dat Yes deze zomer door de VS tourt met Toto, de band die volgende maand in Atak is te zien. We gaan echter vandaag terug naar 1973. Het live-tripelalbum “Yessongs” dat in dat jaar verscheen, word algemeen beschouwd als één van de beste live-albums ooit. Niet omdat deze nou zo goed zou klinken maar veel meer om de uitzonderlijke live-energie die Yes in die tijd uitstraalde. Dat is nergens zo goed te horen als tijdens “Perpetual Change”, het slotnummer van “The Yes Album”, dat in de versie op “Yessongs” uiteindelijk bijna 5 minuten langer is dan het origineel. Ieder bandlid krijgt zijn moment om te schitteren, ook de op het moment van verschijnen van het album reeds vertrokken drummer Bill Bruford. Dat maakt dit meteen best wel een unicum voor Xymphonia. Want we gaan zodoende met “Perpetual Change” een nummer gaan draaien dat een korte drumsolo bevat.:-)
  Website: http://www.yesworld.com/ .
 •  
 • Sunday 05 April 2015 Show No. 1139

  NIEUW
  Gentle Storm, The – Heart Of Amsterdam
  – New Horizons
  Van “The Diary” (InsideOut, 2015)

  “Na het weergaloze meesterwerk "The Theory Of Everything" (2013) ging Arjen Lucassen een samenwerking aan met Anneke van Giersbergen (ex-The Gathering), een van de beste Nederlandse zangeressen. Resultaat is een origineel dubbelalbum met 11 tracks in 2 versies: 'gentle' (overwegend akoestisch, mede daardoor wat sfeervoller en lieflijker) en 'storm' (steviger, maar desondanks minder heavy dan bijv. Star One, of het ietwat vergelijkbare Stream Of Passion). Anneke kan als geen ander schakelen tussen kop- en gewone zangstem. De orkestraties, vaak met echte strijkinstrumenten, in combinatie met Annekes kristalheldere stem, maken het geheel minder stormachting dan je van het duo verwacht. Regelmatig hoor je de karakteristieke zwiepende gitaar van Lucassen, (Menno von Brucken Fock, iO Pages) Wij gaan u zowel de gentle- als de storm-kant van “The Diary” laten horen: van de folky 'gentle'-CD hoort u “Heart of Amsterdam”, van de steviger 'storm'-schijf het nummer “New Horizons”.
  Website: http://www.arjenlucassen.com/ .

  NIEUW / WERELDPREMIÈRE
  Mandala - Fire Is Mine
  Van "Midnight Twilight" (Autumnsongs Records, 2015)

  Mandala was de eerste band van Rhys Marsh en bestond oorspronkelijk tussen 1997 en 2006. De laatste jaren deed de groep optredens met twee strijkers, maar Marsh heeft ook wel eens solo opgetreden onder de naam Mandala. In 2006 stopte de groep om meerdere redenen. Marsh vertrok vervolgens naar Noorwegen om The Autumn Ghost op te richten. Hij hield wel altijd contact met zijn Britse oud-bandgenoten. In 2013 ontstond het plan om nu eindelijk eens een album te maken. Uit het tussen 1997 en 2005 gecomponeerde repertoire van zo'n 40 songs werden 9 favorieten gekozen, die in de zomer van 2014 werden vastgelegd in Rhys' Noorse studio. Ook de twee oorspronkelijke strijkers, Natalie Rozario (cello) en Anna Giddey (viool) kwamen naar de studio. In mei zal het resultaat onder de naam "Midnight Twilight" worden uitgebracht. Dit zal gepaard gaan met concerten in Trondheim, Oslo en Londen. Voor Rhys zal het zijn eerste concert in Londen in 9 jaar tijd zijn! Van Rhys Marsh kreeg Xymphonia de eer van de wereldpremière van het uitzenden van de eerste single van Mandala, "Fire Is Mine". Dit nummer geeft een goed beeld van zijn ontwikkeling als muzikant. De muziek gaat van elektro-akoestische folkprog naar zwaar aangezette symfonische rock in het zelfde sfeertje als Kaukasus, één van de andere formaties waarin hij actief is.
  Websites: http://rhysmarsh.com/
  en https://www.facebook.com/withinMandala .

  NIEUW
  Bühlmann, Roland - Kenosis
  - Aineo
  Van "Aineo" (eigen beheer, 2014)

  Voordat de uit Zwitserland afkomstige Roland Bühlmann rond de jaarwisseling debuteerde als soloartiest met het album "Aineo", speelde hij met diverse andere musici en bands. Op zijn eerste plaat bespeelt hij alle gitaren, bassen en een mandoline en wordt hij op drums begeleid door Matthias Heimlichter. De volledig instrumentale muziek is nagenoeg volledig gebaseerd op subtiele gitaareffecten en -loops en losse drum- en baspatronen, waarover Bühlmann zijn melodieuze, enigszins cloudguitar-achtige solo's speelt. Je kunt hem ergens tussen Jon Durant, een zeer ingetogen David Torn en een keyboardloos Elegant Symplicity plaatsen.
  Websites: http://kinor.net/
  en http://rolandbuehlmann.bandcamp.com/ .

  NIEUW
  Sleeping Pulse – Gagging Order
  – War
  – Under The Same Sky
  Van het album “Under The Same Sky - Edition with acoustic bonus tracks” (Prophecy, 2014)

  "Sleeping Pulse is een samenwerking tussen Mick Moss (Antimatter) en Luis Fazendeiro van de Portugese ambient-metalband Painted Black. Fazendeiro heeft de muziek geschreven, Mick Moss de zanglijnen en de teksten. Echter: niet alleen de hele sfeer, ook de opbouw van de songs toont veel gelijkenis met Antimatter. Atmosferisch, donker, melancholisch, emotioneel met heerlijke akoestische stukken en elektronische uitbarstingen. Het neerzetten van een melancholische sfeer is tot kunst verheven. Je zou het de term ‘depressief’ mee kunnen geven, maar er zit juist ook veel hoop en rust in. Dit is een album dat je niet moet beluisteren, maar ondergaan. De stem van Moss is soms bijna hypnotiserend en de gitaarriffs, strijkers en soms zware pianoakkoorden weten je helemaal mee te slepen. De doorklievende gitaarsolo’s staan garant voor kippenvel, de zang van Mick Moss beklijft, de opbouw is magistraal. Pareltje, verplicht voor fans van Antimatter, Anathema, Katatonia en melancholische muziek in het algemeen." (Maarten Goossensen, Progwereld)
  Website: http://sleeping-pulse.bandcamp.com/releases .

  NIEUW
  Royal Philharmonic Orchestra feat. Ian Bairnson – Comfortably Numb
  Van het album “Plays Prog Rock Classics” (Purple Pyramid, 2015)

  Het Royal Philharmonic Orchestra heeft een reputatie op het gebied van het maken van prima symfonische tributes aan artiesten als Phil Collins en Queen. Ook heeft het orkest met Deep Purple het Concerto for Group and Orchestra opgenomen. Als er één genre is, dat zich leent voor symfonische uitvoeringen, dan is het wel het genre dat het adjectief al in de genrenaam draagt: symfonische rock. En dus werpt het orkest zich hier op symfo- en progrockklassiekers van o.a. Genesis, Emerson, Lake & Palmer en ja, ook onze trots Focus. In "Focus II" speelt zelfs Thijs van Leer mee! Er zijn meer gastsolisten: huidig King Crimson-drummer Gavin Harrison is te horen in de vroege prog-klassieker van die band "In The Court Of The Crimson King", samen met gitaarvirtuoos Guthrie Gowan (Steven Wilson, Aristocrats, ex-Asia). Ian Bairnson (ex-Alan Parsons Project) speelt de epische soli van Pink Floyds "Comfortably Numb".
  Website: http://cleorecs.com// .

  NIEUW / LIVETIP
  Sylvium - Headlong
  - Signal To Noise
  Van "Waiting For The Noise" (Freia Music, 2015)

  Eind maart verscheen "Waiting For The Noise", na "The Gift Of Anxiety" uit 2013 het tweede volwaardige album van Sylvium. Deze in 2010 door gitarist Ben van Gastel gestarte band heeft onder andere bassist Gijs Koopman in de gelederen. Op de nieuwe plaat maakt Sylvium ultramoderne progressieve rock. Moddervette synths, heavy gitaren, geluidsbepalende effecten, hyperactieve drums en dominante bassen creëren de instrumentale basis voor de sombere gedachtenkronkels van zanger/gitarist Richard de Geest, die regelmatig klinkt als een lotgenoot van Roger Waters. Het thema, een verhaal over een stervende man en zijn oordeel achteraf, leent zich hier goed voor. Sylvium zal het album deze maand promoten op diverse podia, zoals op 17 april in Het Parktheater in Alphen a/d Rijn. (zie verder: http://www.sylvium.com/gigs.html ).
  Website: http://www.sylvium.com/
  .

  NIEUW
  Nightwish – Yours Is An Empty Hope
  – Our Decades In The Sun
  Van “Endless Forms Most Beautiful” (Nuclear Blast, 2015)

  “Toen de Zweedse Anette Olzon op 1 oktober 2012 niet op kon treden, stond 'opeens' Floor Jansen op het podium met Nightwish. De samenwerking verliep zo goed, dat de frontvrouw van ReVamp het nieuwe boegbeeld werd van de symfonische metalformatie. De ex-zangeres van After Forever werkte in Finland met de heren aan dit vervolg op "Imaginaerum". Charles Darwin was voor Tuomas Holopainen een belangrijke inspiratie voor de teksten over evolutie, natuur, wetenschap, de schoonheid van het leven en voor de bijpassende organische muziek. De songs zitten goed in elkaar. Het is een typisch Nightwish-album met voor ieder wat wils. Enerzijds zijn er de lichtere hits; anderzijds stevigere tracks en het sterke, van mooie orkestraties voorziene "Yours Is An Empty Hope". Opvallend hierin zijn de zwaardere gitaarpartijen (in vergelijking met de vorige twee albums)." (Jeffrey, Metalfan.nl; score: 83/100) Nightwish zal op donderdag 19 november 2015 een optreden geven in de Heineken Music Hall, in Amsterdam. Dit is het eerste optreden in Nederland na ruim drieënhalf jaar afwezigheid. En natuurlijk een thuiswedstrijd dus voor zangeres Floor Jansen!
  Website: http://nightwish.com/en
  .

  ALBUM VAN DE MAAND
  Kilminster, Dave - The Fallen
  Van "...and THE TRUTH will set you free..." (Killer Guitar Records, 2014)

  Na de gigantische tour met Roger Waters' “The Wall” had Dave Kilminster dermate veel inspiratie dat hij direct aan een nieuw project begon. Het resultaat is het eind vorig jaar verschenen soloalbum "...and THE TRUTH will set you free...". Het is de opvolger van "Scarlet" uit 2007 dat in 2012 als "Scarlet - The Directors Cut" opnieuw werd uitgebracht. Was die plaat vooral een staalkaart van de gitarist die ook met onder andere John Wetton en Keith Emerson speelde en momenteel met Steven Wilson optreed, “The Truth” is een consistent, modern classic rockalbum. De gitaarpartijen worden gedoseerd over de composities verdeeld, de koortjes van Kilminster zelf zijn om door een ringetje te halen en een strijkkwartet zorgt voor symfonisch getinte momenten van deze erg smakelijke, gitaargeoriënteerde plaat. Eigenlijk klinkt alleen in "Addict" en "Stardust" iets van zijn achtergrond met Pink Floyd-muziek door. Met name de combinatie van gevoelige gitaarsolo's en emotionele teksten zorgden ervoor dat dit album het album van de maand april is geworden. Het heavy openende "The Fallen" is wat dat betreft een veelzeggend begin van deze maand, aangezien het nummer alle genoemde elementen in zich heeft.
  Website: http://www.davekilminster.com/
  .

  35 JARIG JUBILEUM
  Genesis - Guide Vocal
  - Duke's Travels
  - Duke's End
  Van "Duke" (Charisma, 1980 / Virgin, 2007)

  Het in 1980 verschenen "Duke", opgenomen in ABBA's Polar Studio's in Zweden, is volgens velen de laatste ware progressieve rockplaat van Genesis. Afgelopen maand was het 35 jaar geleden dat de LP uit kwam. Mooie gelegenheid om het epische afsluitende tweeluik "Duke's Travels" en "Duke's End" weer eens te beluisteren. Daaraan koppelen we het introverte "Guide Vocal", waarvan de door Phil Collins gevoelig gezongen melodie in de climax van "Duke's Travels" magistraal herhaald wordt.
  Website: http://www.genesis-music.com/
  .
 •