• Sunday 26 Mei 2013 Show No. 1043

 • NIEUW
  Sound Of Contact - Cosmic Distance Ladder
  - I Am (Dimensionaut)
  Van "Dimensionaut" (InsideOut, 2013)

  Geïnteresseerden in progressieve rock kan het bijna niet ontgaan zijn dat dit album eraan te komen zat. Met behulp van het teaserfilmpje met het futuristische ruimteschip dat ook de cover siert, werd flink geplugd. Wat is er aan de hand? Het gaat hier om de band van Simon Collins, zoon van Phil en net als pa drummer én zanger. Co-leider is Dave Kerzner, die zijn geld verdient met zijn gerenommeerde geluidenbank Sonic Reality en daarnaast speelde met Kevin Gilbert en recent Lo-Fi Resistance. Een contract met prog-label InsideOut en de genoemde namen doen een puur symfo-album vermoeden, maar da's toch niet helemaal waar. De eerste helft van dit conceptalbum (ja, dat dan weer wel) bevat nl. de nodige compacte catchy songs, zij het wel met symfo-tic. Hoogtepunt is evenwel het 20 minuten lange 'epic' "Möbius Slip": een afwisselend, sterk gecomponeerd stuk, dat een breed arsenaal aan sferen laat horen - met Kerzners achtergrond verwacht je ook niet anders - en ook flitsend drumwerk van Collins. Dat stuk gaan we vast nog wel een keer laten horen, we kiezen nu voor enkele van de meer progressieve stukken van de eerste helft. Sound Of Contact maakte vorige week zijn Nederlandse podiumdebuut tijdens het Progdreams II-festival. Het lukte daar nog niet om de kolossale geluidsarchitectuur die de band met hulp van Genesis-producer Nick Davis op CD laten horen even indrukwekkend naar het podium te vertalen. Hopelijk is men daar op het Night Of The Prog Festival in Sankt Goarshausen op 13 juli inmiddels bedrevener in.
  Website: http://www.soundofcontact.com/.

  NIEUW
  Days Between Stations - No Cause For Alarm (Overture)
  - Eggshell Man
  Van "In Extremis" (Eigen Beheer, 2013)

  In 2008 stond het debuut van Days Between Stations bovenaan in het jaarlijstje van één van de Xymphoniamedewerkers. Met het onlangs verschenen "In Extremis" doet de rond het duo Oscar Fuentes Bills en Sepand Samzadeh gevormde formatie wederom een gooi naar een topnotering. Dit keer werd de hulp ingeroepen van producer/drummer/zanger Billy Sherwood, bassist Tony Levin, toetsenist Rick Wakeman en gitarist Peter Banks, terwijl XTC-zanger Colin Moulding op één track te gast is. Toch hebben deze grote namen geen inbreuk gedaan op de eigen sound van de band. De eerste cd werd omschreven als "Porcupine Tree in een Floyd-mood tijdens een postrockperiode inclusief ambiente fratsen". De nieuwe plaat is beduidend symfonischer en ondanks dat de vocalen nu een belangrijke rol vervullen, blijft de instrumentatie voorop staan. Mooi uitgesponnen gitaarsolo's (niet zelden met flink wat "slide"), Mellotronbijdragen, MiniMoog-escapades, orkestrale partijen en ingetogen pianostukken vormen de bouwstenen voor een indrukwekkende plaat, die gestoken is in een Paul Whitehead-hoes en die deels opgedragen is aan de vlak na de opnames overleden Peter Banks.
  Website: http://daysbetweenstations.com/.

  NIEUW
  Nosound - Paralysed
  Van "Afterthoughts" (Kscope, 2013)

  Op dit vierde full-length album met nieuw materiaal heeft centrale man Giancarlo Erra een voorname rol toebedeeld aan de drums van Chris Maitland (ex-Porcupine Tree). Zijn roffelende fills laten zich niet onder de van Erra bekende, ruim aanwezige atmosferische geluidstapijten schoffelen. Met als gevolg dat Nosound nu eerder klinkt als vroege Porcupine Tree dan als een doorslag van No-Man. Nog immer is het uiterst melancholiek wat ons geboden wordt, in breed uitwaaierende sferen waarin je heerlijk kunt verdrinken. Naast Maitlands drums duiken uit de mix soms andere fraaie gastpartijen op, zoals de cello van Marianne DeChastelaine. Zelden klonk Erra intenser dan in hoogtepunt "Paralysed", met een zielsplijtende gitaarsolo als kers op de taart, voordat Erra een passage in zijn moedertaal prevelt. Het album is uitgevoerd als fraai digiboek met ook een DVD-A/DVD-V met onder andere een 5.1-surround mix.
  Website: http://nosound.net/.

  NIEUW
  Jupiter Society – Enemy March
  Van “From Endangered To Extinct” (Fosfor Creation, 2013)

  Een klein thema van de uitzending vanavond is op science fiction geïnspireerde prog. Zie ook Sound Of Contact. Maar waar Sound Of Contact het in de meer melodieuze hoek zoekt. gaat Jupiter Society meer richting prog metal. Carl Westholm en zijn band leiden ons door een wereld aan het eind van het bestaan van de mensheid. Vanaf het intro trillen de dubbele bass-drums door je huiskamer, aangedikt met opera-achtige zang en dreigende gitaarriffs. Het ruimtelijk klinkende toetsenwerk maakt het dan weer meer symfo. Natuurlijk is een vergelijking met bands als Within Temptation of Ayreon snel gemaakt. Echter, de toon is bij Jupiter Society donkerder en dreigender. En dat is ook passend bij het thema. “From Endangered To Extinct” is alweer het derde album van deze groep. Naast Carl Westholm ontwaren we veel prominenten, waaronder leden van Opeth, Evergrey, Candlemass en Carptree. We zouden zeggen: maak je gordels vast en bereid je voor op een heftige trip.
  Website: http://www.jupitersociety.se .

  LIVE-TIP
  Rush – The Wreckers
  Van het album “Clockwork Angels” (Anthem 2012)

  Het Canadese trio Rush behoort tot de grootheden uit de muziekgeschiedenis. De mannen draaien al mee sinds 1968 en brachten met “Clockwork Angels” afgelopen jaar hun twintigste studioplaat uit (het cover-album “Feedback” meegerekend). Voor het eerst in de Rush-geschiedenis heeft het gehele album een conceptuele samenhang. Naast de rustpunten biedt Rush echter ook ouderwets progvuurwerk. De groep ging naar aanleiding van het verschijnen van dit album ook op tournee en die brengt Rush op 2 juni naar het Ziggo Dome.
  Website: http://www.rush.com/.

  LIVE TIP
  Amplifier - Mary Rose
  Van het album “Echo Street” (Kscope 2013)

  “Echo Street” is het vierde album van de Britse post-progband Amplifier. Het staat garant voor sfeervolle composities en filosofische teksten. Het album begint met brommende versterkergeluiden: toepasselijk bij een band genaamd 'Amplifier'. De band is op 14 juli te aanschouwen op het Night Of The Prog Festival in Sankt Goarshausen, ofwel op de Loreley.
  Website: http://www.amplifiertheband.com/.

  NIEUW
  Wintergatan - Sommarfagal
  Afkomstig van "Wintergatan" (Sommerfagal Records, 2013)

  Wéér een nieuwe verfrissende band uit Zweden, waar halen ze het toch vandaan! Wintergatan baarde al de nodige opzien met een aantal vernuftige videos op Youtube en nu is dan eindelijk het debuutalbum uit. En wat blijkt: in essentie is het een project opgezet door multi-instrumentalist Martin Molin, waaraan hij de afgelopen drie jaar heeft gewerkt. Het resultaat is dat er nu een album ligt en hij een band om zich heen heeft gevormd om het ook live te kunnen brengen. Muzikaal is het een bijna dansbare vorm van instrumentale prog waarin instrumenten als klokkenspel, vibrafoon, accordeon en het hakkebord (een soort citer) blikvangers zijn, aangevuld met de nodige synths, bas en drums.
  Websites: http://www.wintergatan.net/ en http://youtu.be/SBK2AF-NdVA.

  ALBUM VAN DE MAAND / LIVE-TIP
  Deep Purple – Above And Beyond
  Van "Now What?!" (EAR Music / Edel, 2013)

  Deep Purple. Ouwemannengroep toch? Hoewel: op tournee zijn de heren nog immer vrijwel non-stop. Nieuwe platen verschenen echter mondjesmaat. Die waren nooit slecht: ambachtelijk, maar niet wereldschokkend. En dat vonden de heren zelf ook. Daarom werd producer Bob Ezrin ingeschakeld. Die heeft bewezen vaak bands (o.a. Pink Floyd, Alice Cooper, Kiss) tot topprestaties aan te zetten. En wat ons betreft is het plan vrij goed geslaagd! Zó goed, dat we "Now What?!" tot Album Van De Maand Mei hebben verkozen. Het aloude hardrock-element heeft vaker dan ooit plaatsgemaakt voor een veel symfonischer geluid. Toetsenist Don Airey blijkt zich een behoorlijk Keith Emerson-achtige stijl te hebben aangemeten, die de band goed staat. Ook compositorisch klinkt het gros van het materiaal doorwrocht. Het zou kunnen dat het overlijden, in 2012, van mede-oprichter Jon Lord, de groep nog eens op de eindigheid van het aardse bestaan heeft gewezen. Ofwel: Als je iets goed wilt doen, doe het dan meteen. Now! Waarvan acte. Het album is opgedragen aan Lord. Op 19 oktober 2013 in de IJsselhallen in Zwolle.
  Website: http://www.deeppurple.com/.

  IN MEMORIAM 1 – Trevor Bolder
  David Bowie – Life On Mars?
  Van “Hunky Dory” (RCA, 1972)

  Afgelopen weekend stierf bassist Trevor Bolder op 62-jarige leeftijd. Hij leed al een tijd aan kanker, maar er waren goede vooruitzichten. Het nieuws dat hij toch is bezweken aan de ziekte kwam dus toch onverwacht. Trevor Bolder is het meest bekend van zijn tijd met David Bowie als een van de Spiders From Mars. Hij speelde dus ook mee op het fameuze album “Ziggy Stardust And The Spiders From Mars”. Onder progliefhebbers is hij echter het meest bekend als bassist van Uriah Heep, tot welke band hij in 1976 toetrad. In eerste instantie tot 1981: nadat de band implodeerde was Trevor een jaar te vinden in Wishbone Ash (net als eerder bij Uriah Heep als vervanger voor John Wetton!). In 1982 maakte Uriah Heep een doorstart en Trevor is vanaf die tijd een vaste waarde in deze band. We gaan echter niet naar een nummer van the Heep luisteren, maar naar het nummer wat hem zeker onsterfelijk maakt als muzikant: “Life On Mars?”
  Meer info: http://en.wikipedia.org/wiki/Trevor_Bolder.

  IN MEMORIAM 2 – Ray Manzarek
  The Doors – The Crystal Ship
  Van het debuut “The Doors” (Elektra, 1967)

  Ray Manzarek, toetsenist en mede-oprichter van The Doors , is afgelopen week op 74 jarige leeftijd overleden aan kanker. Terwijl Jim Morrison het 'gezicht' van de band was, kunnen de bijdragen van Manzarek niet genoeg worden vermeld. Ray creëerde op zijn keyboard een aantal van de meest iconische riffs uit de muziekgeschiedenis. In een band zonder bassist, speelde hij ook de baspartijen op zijn zijn keyboard. Ray vormde in 1965 The Doors samen met gitarist Robby Krieger, drummer John Densmore en zanger Jim Morrison. De groep bracht zes succesvolle albums uit tussen 1966 en de dood van Morrison in 1971. The Doors probeerde door te gaan zonder Morrison, maar al snel beseften ze dat het gewoon niet hetzelfde meer was en men stopte in 1973. Ray Manzarek vormde samen met met Krieger en zanger Ian Astbury in 2002 "The Doors of the 21st Century" waarmee men op tournee ging. Het is misschien vanzelfsprekend om nu “Light My Fire “of “The End” te laten horen; we doen het echter met het ingetogen en tekstueel zeer toepasselijke “The Crystal Ship”.
  Website: https://thedoors.com/.

  ACTUEEL
  White Willow -Till He Arrives
  Van "Ignis Fatuus" (The Laser's Edge, 1995)

  Binnenkort verschijnt er een heruitgave van het debuut van White Willow, "Ignis Fatuus". Naast een uiteraard remaster zal er ook een extra schijf worden aangeboden, waarop demo's, live-opnames, een cover van King Crimsons “Moonchild” en destijds niet op de plaat verschenen nummers. “Ignis Fatuus” was destijds een soort verzameling los opgenomen tracks, waarop nog het sterkst de folk-roots van de Noren te horen was. De combinatie van oude instrumenten met Moogs en Mellotrons gaf dan ook een behoorlijk unieke sound, die op latere platen langzaamaan uit het karakter van de muziek van White Willow verdween ten faveure van meer progressieve rock-georiënteerd materiaal. Als introductie op de nieuwe uitgave, draaien we nog een korte song van de originele uitgave. Zo gauw de remaster er ligt, zullen we beslist aandacht aan besteden in Xymphonia.
  Website: http://www.whitewillow.info/.

  OBSCURITEITJE
  Netherworld – Isle Of Man
  Van “In The Following Half-Light” (Eigen Beheer / Musea, 1981 / 2002)

  Netherworld uit San Francisco is voor Amerikaanse begrippen een relatief laatkomer in de underground scene. Hoewel de band in 1975 begon, werd pas in 1981 een LP gemaakt. En dit is te horen. Naast de klassieke invloeden van Genesis (12-snarige gitaar en Mellotron) heeft de band ook het compacte van de bands uit het Verenigd Koninkrijk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Twelft Night of, dichter bij huis, Kansas en Styx. Helaas bleef het bij één album, dat mede dankzij het werk van Jerry van Kooten op CD is verschenen bij Musea. Door het veranderen van het muzikale landschap in de jaren '80 viel de band uit elkaar. Ten tijde van de CD-heruitgave is er een website gemaakt met meer info over de band. Zo kun je er de geschiedenis van Netherworld kan lezen.
  Website: http://www.netherworldmusic.com .

  SLOTNUMMER
  Lifesigns - Lighthouse
  Afkomstig van "Lifesigns" (Esoteric Antenna, 2013)

  Lifesigns is een project rond toetsenist John Young, drummer Martin Beedle en bassist Nick Beggs. Het heeft muziek opgeleverd die zowel uiterst toegankelijk is, maar ook genoeg 'diepgang' heeft om het herhaaldelijke luisterbeurten bevredigend te houden. “Lighthouse” is de opener van het album: het stuk begint heel atmosferisch, om zich daarna naar een soort lichte Yes-sound te ontwikkelen en uiteindelijk een heerlijk zwaar symfonisch slot te krijgen.
  Website: http://www.cherryred.co.uk/shopexd.asp?id=3965.
 • Sunday 12 Mei 2013 Show No. 1042

 • ALBUM VAN DE MAAND / OPENER / LIVE-TIP
  Deep Purple - Weirdistan
  Van "Now What?!" (EAR Music / Edel, 2013)

  Deep Purple. Ouwemannengroep toch? Hoewel: op tournee zijn de heren nog immer vrijwel non-stop. Nieuwe platen verschenen echter mondjesmaat. Die waren nooit slecht: ambachtelijk, maar niet wereldschokkend. En dat vonden de heren zelf ook. Daarom werd producer Bob Ezrin ingeschakeld. Die heeft bewezen vaak bands (o.a. Pink Floyd, Alice Cooper, Kiss) tot topprestaties aan te zetten. En wat ons betreft is het plan vrij goed geslaagd! Zó goed, dat we "Now What?!" tot Album Van De Maand Mei hebben verkozen. Het aloude hardrock-element heeft vaker dan ooit plaatsgemaakt voor een veel symfonischer geluid. Toetsenist Don Airey blijkt zich een behoorlijk Keith Emerson-achtige stijl te hebben aangemeten, die de band goed staat. Ook compositorisch klinkt het gros van het materiaal doorwrocht. Het zou kunnen dat het overlijden, in 2012, van mede-oprichter Jon Lord, de groep nog eens op de eindigheid van het aardse bestaan heeft gewezen. Ofwel: Als je iets goed wilt doen, doe het dan meteen. Now! Waarvan acte. Het album is opgedragen aan Lord. Het pakkende "Weirdistan" heeft niet alleen een onweerstaanbaar doorlopend bass-riffje, maar ook een lekker gemene, scherp klinkende synth-soli van Don Airey, die vervolgens passend van repliek wordt voorzien door Steve Morse' niet minder venijnige gitaar. Op 19 oktober 2013 in de IJsselhallen in Zwolle. Website: http://www.deeppurple.com/.

  NIEUW
  Shadow Circus - Make Way For The Big Show
  Van "On A Dark And Stormy Night" (10T Records, 2012)

  Shadow Circus is een Amerikaanse band die in 2006 op werd gericht door gitarist-toetsenist John Fontana en zanger David Bobick. Dit "On A Dark And Stormy Night" is het derde album: een conceptalbum gebaseerd op de fantasy-roman 'A Wrinkle In Time' van Madeleine L'Engle. De muziek laat op zich niets nieuws horen, maar recombineert wel handig allerlei elementen uit het rijke progverleden - en dan doelen we in dit geval vooral op de seventies. De dreigende sfeertekeningen van Pink Floyd, thema's die aan Genesis doen denken, majestueuze bombast à la Procol Harum en orkestrale toetsenpartijen à la Emerson Lake & Palmer en Triumvirat. Soms gaat het er net als bij die laatste band zo stevig aan toe dat er eigenlijk sprake is van hardrock. Waar wat ons betreft wel wat op aan te merken valt is de vlakke, beperkte zang van David Bobick, die enige sprankeling ontbeert. Dat is niet iedereen met ons eens, want iO Pages-recensent Leo Hoekstra vindt zijn stem juist uitstekend passen bij het bandgeluid. Hij gaf het album een Vette Krent-beoordeling.
  Website: http://www.shadowcircusmusic.com/.

  NIEUW
  Riverland - Riverland
  - Pictures
  Van "Riverland" (Secret Entertainment, 2013)

  Zanger Mikko Heino en gitarist/programmeur Roni Seppänen vormen het alternatieve folk-duo Riverland. Ze debuteerden onlangs met een titelloos mini-conceptalbum, waarop zeven songs staan, die te omschrijven zijn als atmosferisch singer/songwriter-materiaal, licht progressieve en psychedelische rock en akoestische pop. Een optimistische CD over het helpen van mensen en verliefd worden. De plaat is in zijn geheel te beluisteren op de website van Riverland, maar wij hebben er vast de voor ons symfonische hoogtepunten uitgepikt voor u.
  Website: http://www.riverland.fi/.

  NIEUW
  Half Past Four – Rise
  Van “Good Things” (eigen beheer, 2013)

  Half Past Four is een progband, die afkomstig is uit Toronto en die met “Good Things” zijn tweede album uitbrengt. “Good Things” is een zeer afwisselend album geworden. Het ene moment horen we heavy riffs à la Dream Theater, afgewisseld met King Crimson-motiefjes om vervolgens in Yes- achtige vocalen te worden ondergedompeld. Muziek van dit kaliber verdient een goede front-persoon en die heeft de band zeker in zangeres Kyree Vibrant, die de complexe muziek niet in de weg zit maar juist aanvult. En dat de band humor heeft en dit ook nog in een muzikaal geniaal stukje muziek weet te gieten, bewijst “Spin The Girl”: een waar brouwsel van salsa, jazz-rock en prog-metal. We gaan echter luisteren naar “Rise”, waarin de meeste ingrediënten van de muziek van Half Past Four goed naarvoren komen.
  Websites: http://www.halfpastfour.com
  en http://halfpastfour.bandcamp.com/.

  NIEUW
  Aranis - Gentlemen Of Leisure
  - Bulgarian Flying Spirit Dances Afkomstig van "Made In Belgium" (Home Records, 2012)

  Twee weken geleden was een Xymphonia-afvaardiging aanwezig op het ProgResiste festival in Soignies (België). De muzikaal vreemde eend in de bijt op dat festival was het Belgische gezelschap Aranis. Feitelijk een kamermuziekgroep, die echter muziek maakt die eigenlijk precies tussen allerlei muzikale werelden in valt: het is geen rock, maar ook geen klassiek, maar ook geen folk. En dat doet Aranis al meer dan 10 jaar. De muziek is geschreven door bassist Joris Vanvinckenroye maar op het meest recente album “Made In Belgium” worden ook stukken vertolkt van collega-componisten zoals Wouter Vandenabeele, Wim Mertens en Daniel Denis. En dan valt alles op zijn plaats en is het duidelijk dat Aranis in de voetsporen treed van illustere voorgangers als Present en Univers Zero. We gaan twee stukken van “Made In Belgium” laten horen. Eerst “Bulgarian Flying Spirit Dances” van de hand van Univers Zero-leider Daniel Denis, voorafgegaan door een stuk van Wim Mertens, “Gentlemen of Leisure”, met daarin Trey Gunn (ex-King Crimson) als gast op touch guitar.
  Website: http://www.aranis.be/.

  NIEUW
  Honeychurch – Never
  Van “Will You Be There With Me” (eigen beheer 2013)

  Honeychurch is een band rond Shilough en Larissa Hopwood. De muziek die deze band maakt zweeft tussen de folk, lichte psychedelica, indie-pop en misschien zelfs hier en daar een lichte dosis krautrock in. Dit resulteert in een heerlijk dromerige plaat, die is geproduceerd door Echolyn-gitarist Brett Kull. Ook klinkt er een zekere americana-invloed door in de muziek die soms doet denken aan het oude werk van The Eagles of Crosby, Stills, Nash & Young, waar de slide-gitaar heerlijk wordt gebruikt. De song die u nu gaat horen, “Never” is naar eigen zeggen een metalballad à la Honeycurch en de song wordt dan ook uitgeluid middels een heerlijke gitaar solo. De gehele plaat is te beluisteren op Bandcamp en we kunnen een ieder aanraden zich onder te dompelen in de heerlijk rustgevende klanken van Honeychurch.
  Website: http://honeychurch.bandcamp.com.

  NIEUW
  Joe Satriani – I’ll Put A Stone On Your Cairn
  – A Door Into Summer
  Van het album “” (Epic Records / Sony Music, 2013)

  Joe Satriani wordt gezien als een van de grootste gitaristen van eind 20ste en begin 21ste eeuw. Door zijn techniek en karakteristieke composities heeft hij veel respect afgedwongen. Satriani begon met gitaarspelen op de dag dat Jimi Hendrix overleed. Na enkele jaren besloot hij om gitaarles te gaan geven om brood op de plank te krijgen. Steve Vai, Kirk Hammett (Metallica) en David Bryson (Counting Crows) zijn enkele leerlingen die de technieken van het gitaarspel van hem hebben geleerd. In 1986 kwam zijn eerste volwaardige album uit. “Unstopabble Momentum” is het 14de studioalbum van Satriani, waarop hij wordt bijgestaan door drummer Vinnie Colaiuta, toetsenist Mike Keneally en bassist Chris Chaney. Op dit album is er weinig ruimte voor het space-achtige futuristische gitaarwerk zoals we die vinden op veel van zijn recente albums. Hij keert stilistisch weer terug naar de periode van zijn titelloze album uit 1995 en laat gitaarwerk horen dat uitblinkt om z'n mooie helderheid. Op 6 juni speelt Satriani met z'n band in 013 Tilburg en op 8 juni in de Oosterpoort te Groningen.
  Website: http://www.satriani.com .

  LIVE-TIP

  In het Pinksterweekend vindt in Raalte het Ribs & Blues-festival plaats. Zondag en maandag staan, zoals de naam al aanduidt, in het teken van de blues, met o.a. Popa Chubby en Walter Trout, maar voor de liefhebber van iets progressievere muziek is de openingsavond, zaterdag 18 mei, interessant. Dan treden namelijk achter elkaar DeWolff, 10CC en Level 42 aan. De eerste twee brengen we vanavond aan de orde. Website: http://www.ribsenblues.nl

  DeWolff – Pick Your Bones Out Of The Water
  Van het album “Orchards/Lupine” (REMusic, 2011)

  De gebroeders Van de Poel vormen in 2007 samen met Robin Piso DeWolff en winnen een jaar later de landelijke finale van de Kunstbende. Het is direct duidelijk dat de drie jonge mannen, toen nog pubers, over talent beschikken. Inmiddels heeft het trio drie albums en een EP vol volwassen rock gemaakt. Het vroegste werk van DeWolff heeft veel weg van die van rockbands die dik 40 jaar geleden furore maakten, zoals Deep Purple, Cream, Led Zeppelin en Pink Floyd. Op hun laatste album zijn ook invloeden van o.a. T-Rex te horen.
  Website: http://dewolff.nu/.

  LIVE-TIP
  10CC - I'm Mandy, Fly Me
  Van de DVD “Clever Clogs - Live In Concert 2007” (Bright Vision Entertainment, 2008)

  De DVD “Clever Clogs” bevat een uit 2007 van de bezetting, die ook Ribs & Blues aandoet. Graham Gouldman is de enige van 't oorspronkelijke kwartet, zij het dat hij wel wordt bijgestaan door twee essentiële krachten uit de post-Godley & Creme-jaren: gitarist Rick Fenn en drummer Paul Burgess. De overige muzikanten zijn ook ervaren rotten die uitstekend aansluiten bij deze makers van clevere, typische Britse, progressieve seventiespop. Op de DVD besteedt Gouldman ook aandacht aan z'n jonge jaren, toen hij hits schreef voor beatgroepen als Herman's Hermits en The Hollies. Dikke kans dat hij dat zaterdag ook doet. Leuk detail is dat er een interview is toegevoegd met de recent overleden Storm Thorgerson (Hipgnosis), die vertelt over zijn vele hoesontwerpen voor de band.
  Website: http://www.10ccworld.com/.

  NIEUW / LIVE-TIP
  Fish - Jigsaw
  Van "Gone Fishing - Leamington Spa Convention 2012" (Fishheadsclub.com, 2013)

  Niet alleen Marillion, maar ook ex-voorman Fish houdt regelmatig meerdaagse fanclubconventies. Zoals oktober vorig jaar in Leamington Spa. In de uitgebreide reclamecampagne die eraan vooraf ging werd niet nagelaten te benadrukken dat hét zou gebeuren: het legendarische vroege Marillion-epic "Grendel" zou opnieuw opgevoerd worden! En aldus geschiedde. In een wat omlaag getransponeerde versie, want Fish' stem is flink wat hoog verloren sinds 1982... In september komt Fish voor vier optredens naar Nederland, o.a. op 18 september in Paradiso, Amsterdam. Meer details in de concertagenda. Dan is het nieuwe album "Feast Of Consequences" inmiddels uit. Op de conventie werden daar al enkele nummers van gespeeld in nog niet geheel voltooide versies. Twee ervan zijn op deze set te vinden. Op Fish' website en op Facebook doet de rijzige Schot uitgebreid kond van de voortgang van het album. Zo heeft Mark Wilkinson een prachtige deluxe editie ontworpen, die ongeveer 25 pond zal gaan kosten. Wij kiezen van de live-set een aangenaam klinkende versie van "Jigsaw". De synthesizermelodie die in de versie op "Fugazi" (1984) zo leidend is, ontbreekt en is door Foss Pattterson vervangen door smaakvolle piano-akkoorden. 'Good old' Frank Usher volgt met een fijne gitaarsolo. Hij is in Fish' band intussen opgevolgd door Robin Boult, waarmee hij in de beginjaren van Fish' solo-carrière een gitaartandem vormde. Fish' poging om die tandem te her-installeren is met het vertrek van Usher dus helaas mislukt.
  Website: http://fishheadsclub.com/.

  LIVE-TIP
  Opeth - Burden
  Van het album “Watershed” (Roadrunner, 2008)

  Mikael Akerfeldt heeft tegenwoordig de metal afgezworen en zijn groep Opeth dus ook. Want Akerfeldt schrijft zo ongeveer alles, bespeelt meerdere instrumenten en zingt. Zíngt ja, want ook de grunts zijn afgezworen. Opeths laatste studio-album "Heritage” is mede-geproduceerd door Steven Wilson (Porcupine Tree) en dat is te horen, want het is een bijzonder gedetailleerde productie. En laat nou dezelfde Steven Wilson de headliner van de eerste dag van het Night of the Prog festival zijn en Opeth de headliner van de tweede dag. Het festival vindt plaats op de Loreley bij Sankt Goarshausen aan de rijn, ruim 3 uur rijden van Almelo, op 13 en 14 juli. Wij draaien overigens een song van het al wat oudere “Watershed”.
  Websites: http://www.opeth.com/
  en http://www.wiventertainment.com.

  WERELD VOL MUZIEK
  Af Ugglas, Peder - Decisions
  - Exile
  Van "Beyond" (Opus 3, 2007)

  Peder af Ugglas is een Zweedse producer, sessiemuzikant, gitarist en multi-instrumentalist, die voor Opus 3 twee prachtig klinkende Super Audio CD's maakte: "Autumn Shuffle" uit 2005 en "Beyond" uit 2007. De ruimtelijke muziek, die vooral in de 4.1 (!) surroundmix fraai tot uiting komt, is te omschrijven als een versmelting van Snowy White, Mark Knopfler, Eric Clapton en Mick Taylor. Super-relaxte, bluesy rock, met veel gevoel voor sfeer. Met name door de begeleidende toetsenpartijen en akoestische geluidseffecten heb je soms het gevoel naar een onder pseudoniem uitgebracht introvert soloalbum van David Gilmour te luisteren. Voor de nummers "Decisions" en "Exile" werd Af Ugglas weliswaar geïnspireerd door de schrijver Vilhelm Moberg, het klokgeluid in eerstgenoemde track verwijst toch ook nadrukkelijk naar Pink Floyds "Time". Voor deze twee SACD's maakte de Zweed in 2001 "Ohörd Filmmusik" met muziek voor kunsttentoonstellingen, terwijl er daarna nog twee albums verschenen, "Peder af Ugglas" (2010) en "No 4" (2012).
  Websites: http://www.opus3records.com/
  en http://www.pederafugglas.se/ (helaas alleen in het Zweeds).

  WHAT HAPPENED WITH...
  May, Nick – Cry Of A Tide
  Van “Whimwise” (AMP records, 2005)

  Nick May is geen onbekende in de prog scene en draait al sinds begin jaren '80 mee. Een van zijn eerste bands was Tamarisk, maar ook was Nick een van de leden van Jadis, vlak na de doorstart. Helaas voor hem moest hij het veld ruimen voor John Jowitt. Kort hierop zagen we hem terug als bassist van The Enid, waarin hij een behoorlijk aantal jaren actief was. Met The Enid nam hij onder andere “Tripping The Light Fantastic” op. Hieropvolgend begint May aan eigen composities te werken voor het project “Whimwise”. De invloeden van The Enid zijn zeker blijven hangen en met “Whimwise” maakt Nick muziek die hetzelfde orkestrale karakter heeft als het genoemde Enid-album. Whimwise is in eerste instantie een echt soloproject waardoor we wel een beetje de interactie met andere muzikanten missen. Uitgezonderd de drums, die door ex-Tamarisk-drummer Steve Harris zijn ingespeeld, is alles door Nick verzorgd. Whimwise intussen wel een “echte band” geworden, waarin we naast May meer bekenden kunnen tegenkomen. Whimwise heeft een dynamische line-up die bij ieder concert anders kan zijn. Onder andere Landmarq-toetsenist Gonzalo Carrera en zangeres Alquimia hebben al in Whimwise gespeeld.
  Website: http://www.whimwise.com/.

  SEVENTIES
  PFM - Il Banchetto
  Afkomstig van "Per Un Amico" (Numero Uno, 1972)

  Met al het nieuwe materiaal dat er uitkomt willen we de ware klassiekers nog wel eens vergeten. En tot onze verbazing hebben we het opzienbarende “Il Banchetto” van het tweede album van de legendarische Italiaanse groep Premiata Forneria Marconi nog nooit gedraaid. Het misschien wel het meest ambitieuze stuk van het album verenigt pastorale passages met licht-jazzy delen en het lijkt zelfs even als of Wendy Carlos op haar Moog-synthesizers een gastrol vervult.
  Website: http://www.pfmpfm.it/.
 • Sunday 05 Mei 2013 Show No. 1041


 • Vandaag, op de dag dat we vieren dat we vrij zijn, een speciale vrijheids-Xymphonia. Terwijl een deel van ons team geniet van een concert van Steve Hackett, gaat u non-stop luisteren naar 2 uur muziek met het thema vrijheid. Dus deze keer geen nieuwe releases of een concertagenda. De concertagenda staat natuurlijk wel gewoon op de Xymphonia-site. Volgende week weer een reguliere uitzending.

  Uur 1: Tristan Park – Four Freedoms
  van Looking Homeward (Cyclops, 1998)

  Utopia, Freedom Fighters
  van Utopia (Bearsville, 1975)

  Magnum – Freedom Day
  van The Visitation (SPV, 2011)

  Villebrad – Liberation Day
  van Ampersand (Eigen Beheer, 2011)

  Sagrado, Farol da Liberdade
  van Farol Da Liberdade (Sonhos E Sons, 1991)

  Uriah Heep – Sweet Freedom
  van Sweet Freedom (Bronze, 1973)

  World Trade – Sense of Freedom
  van World Trade (Polydor, 1989)

  Steve Hackett – A Place Called Freedom
  van Beyond The Shrouded Horizon (Inside Out, 2011)

  The Gathering – Liberty Bell
  van How To Measure A Planet (Century, 1999)

  Traffic – Many A Mile To Freedom
  van Low Spark of High Heeled Boys (Island, 1971)

  Anekdoten – In Freedom
  van Nucleus (Virta, 1995)

  Uur 2:
  Yes – On The Silent Wings of Freedom
  van Tormato (Atlantic, 1979)

  Rainbow – Freedom Fighter X
  van Difficult to Cure (Polydor, 1981)

  Oceana Company - Freedom Of Mind
  van For The Boatman (Eigen Beheer, 2008)

  Schrodinger’s Cat – Freedom
  van Potter’s Field (Eigen Beheer,1998)

  Pink Floyd – A Great Day For Freedom
  van The Division Bell (EMI 1994)

  RPWL – Spring of Freedom
  van God Has Failed (Inside Out, 2000)

  Panic Room – Freedom To Breath
  van Satellite (Firefly Music, 2009)

  Barclay James Harvest – Halfway to Freedom
  van Welcome To The Show (Polydor, 1990)

  Lucifer’s Friend – Blind Freedom
  van I’m Just A Rock ‘n Roll Singer (Vertigo, 1973)

  Triumvirat - The Deadly Dream of Freedom
  van Spartacus (Harvest, 1975)

  Solstice - Freedom
  van Spirit (F2, 2010)

  .
 •