• Sunday 25 Maart 2012 Show No. 987

    NIEUW
    It Bites
    – The Big Machine
    – Cartoon Graveyard
    Van "Map Of The Past" (Inside Out, 2012)

    "Map Of The Past" is het eerste conceptalbum in de historie van It Bites. Uitgangspunt was de foto op de voorzijde van de hoes. De vondst van dit geuniformeerd afgebeelde familielid van ofwel John Mitchell ofwel John Beck was inspiratie voor de beide heren tot een verhaal over waar de inspanningen van een paar generaties vóór hen Groot Brittannië nu heeft gebracht. Dat heeft niet geleid tot lange verhalende nummers. Het album is opgedeeld in vrij compacte songs, vaak up-tempo, met simpele ritmiek en met catchy melodieën. "Cartoon Graveyard" bevat evenwel een wervelende orgelsolo van John Beck, met een constant verschuivende ritmiek eronder. Het heeft in de verte iets van de orgelsolo in Genesis' "Supper's Ready". En dan volgt ook nog een van de scherpste gitaarsoli van het album, door John Mitchell, die sinds "The Tall Ships" de frontman is van de ooit door Francis Dunnery geleide groep. "The Big Machine" is wellicht een van de meest dynamische songs, met een klein gehouden Mellotron-themaatje dat een aantal keren te horen is, tegenover een pompend ritme en breed uitwaaierende keyboard-muur. En ook hier een bondige, maar fijne solo op zowel gitaar als toetsen. Er is een deluxe-editie leverbaar, met extra CD. Die bevat een handvol live-tracks van de DVD-set "It Happened One Night" (2011).
    Website: http://www.itbites.com/.

    NIEUW
    Six Elements
    - Nightmare
    - Invictus
    Van "Primary Elements" (Eigen Beheer/Tower Of Harmony, 2012)

    Toetsenist Michael (Misha) Shengaout formeerde samen met gitarist Jeff McGahren in 2008 Six Elements. Als zanger wisten ze niemand minder dan Stanley Whitaker van Happy The Man, Oblivion Sun en Pedal Giant Animals te strikken, terwijl ook bassist Dave De Marco (Crack The Sky, Oblivion Sun) en drummer Marc Norgaard aanschoven. Het debuut "Primary Elements", dat begin maart verscheen, bevat ambachtelijke symfonische rock met duidelijke folkrockinjecties. Dat laatste komt met name tijdens de natuurgetrouw gesamplede fluitpassages goed naar voren. De klassieke, gedragen sound heeft wel wat van het oude Genesis, terwijl de website van de band ook Pink Floyd en de klassieke componisten Rachmaninov en Tsjaikovski noemen. Tekstueel heeft men zich onder andere door de schrijver Rudyard Kipling (bekend van The Jungle Book) laten beïnvloeden; de teksten van “If” zijn zelfs nagenoeg geheel van zijn hand.
    Website: http://www.sixelementsmusic.com/ .

    NIEUW
    Flying Colors
    - Kayla
    - Everything Changes
    Van "Flying Colors" (Mascot Music, 2012)

    Er is weer een nieuwe supergroep in symfoland: Neal Morse (ex-Spock's Beard) en Mike Portnoy (ex-Dream Theater) kennen elkaar al uit Transatlantic. Bovendien speelt Portnoy op Neals soloplaten, maar dat vonden ze nog niet genoeg. Ze vroegen Steve Morse (voor zover wij weten geen familie van Neal). Die kennen we van Deep Purple, maar ook van Dixie Dregs en zijn eigen Steve Morse Band. In die laatste twee groepen speelt ook bassist Dave Larue, die ook hier meedoet. Het idee van Flying Colors was om 'ouderwetse' muziek (lees: symfo) weer fris te maken. Daarom vroegen ze een jonge talentvolle zanger met een pop/rock-achtergrond: Casey McPherson van Alpha Rev. Zijn geladen, emotievolle vocalen klinken prettig en warm bij de virtuoos vertolkte muziek die een goed midden houdt tussen symfo en melodieuze rock, met af en toe een flink hardrockend stuk. "Kayla" heeft zelfs een enigszins folky melodie. In "Everything Changes" is nog het meest een Spock's Beard-trekje te horen, zeker in het logge eindstuk, waarin men volgens het symfoboekje voluit gaat. Overigens: Casey is net als Neal Morse overtuigd Christen; voor een atheïst zullen de teksten hier en daar flink doorbijten zijn, maar dan luister je maar naar de mooie stem. Bovendien is er ook altijd wel een fijne gitaar-, bas-, toetsen- of drumpartij te horen.
    Website: http://flyingcolorsmusic.com/ .

    HERUITGAVE
    Caldera - Pegasus
    Van "Sky Islands" (Capitol Records, 1977 / EMI Music Japan, 2011)

    In de heruitgaveserie "Jazz 999 Forecast" brengt de Japanse tak van EMI jazzrock- en fusionplaten, die oorspronkelijk op onder andere Capitol, Harvest en Liberty verschenen, opnieuw uit. Artiesten en bands waarbij we hierbij moeten denken zijn Earl Klugh, Jean-Luc Ponty en Caldera. Van die laatste band werd "Sky Islands" uit 1977 uitgekozen, de tweede van vier LP's die de band uit Los Angeles onder leiding van de uit Argentinië afkomstige toetsenman Eduardo Del Barrio uitbracht, die overigens de hit “Fantasy” voor Earth Wind & Fire mede-schreef. Caldera produceerde een soort Latin-jazzrock met veel aandacht voor toetsen en gitaar, maar ook voor percussie en blazers. Op het gekozen nummer horen we zowaar Chester Thompson op drums en gezien het jaartal waarop “Sky Islands” verscheen moet deze sessie zo'n beetje vlak voor zijn toetreden tot Genesis hebben plaatsgevonden.

    IN HET NIEUWS
    Jadis - A Life Is All You Need
    Afkomstig van "Across The Water" (GEP, 1994)

    Jadis werkt hard aan een nieuw album. Drummer Steve Christey heeft volgens de Jadis Facebook pagina alle drumpartijen opgenomen en nu is het aan de rest van de band. Gitarist/zanger Gary Chandler is natuurlijk ook nog van de partij met daarnaast bassist Andy Marlow en toetsenist Aman Vardanyan. Wij draaien een song van Jadis' derde album (maar tweede CD).
    Website: http://www.jadis-net.co.uk/ .

    KLASSIEKER
    Camel – Rajaz
    Van “Rajaz” (Camel Productions, 1999)

    Het album “Rajaz”, gestoken in een geelwitte hoes, kreeg de naam “Rajaz”, een Oud-Egyptisch woord voor ‘het ritme van de kameel’. Tijdens de ellenlange karavaantochten door de woestijn zongen de reizigers namelijk allerlei liederen die ze maakten op het ritme van de kameelhoeven. Dat gegeven intrigeerde Andy Latimer zo dat hij er een nummer over schreef, “Rajaz” genaamd. Eenmaal in de ban van dit gegeven raakte Latimer enorm geïnspireerd en schreef nog een aantal nummers met eenzelfde soort sfeer. Een album waar de meeste ritmes en melodieën, maar ook enkele titels en thema’s de hitte van de gerimpelde zandvlakte in zich dragen. (bron: Dick van der Heijde)
    Website: http://www.camelproductions.com/

    LIVE-TIP
    Wolfendale - Crackling Jolts
    Van “Foghorn” (V2, 2011)

    Op 6 april treedt Wolfendale samen met Automatic Sam en Rats On Rafts op in de Metropool in Hengelo. Wolfendale, uit Eindhoven, publiceerde in 2010 zijn eerste 4 songs online en werd onmiddellijk opgepikt door zowel publiek als boekingsbureaus. Een tour als voorprogramma van Blaudzun volgde en in oktober 2011 zag het albumdebuut “Foghorn” het levenslicht. Wolfendale maakt broeierige filmische muziek, die beter gedijt in de schemer als in het volle licht .De heren kennen elkaar uit de film-en animatiewereld in de regio Eindhoven en bleken een gedeelde muzikale interesse te hebben. Niet gek dus dat men heel veel met sfeer bezig is.
    Website: http://www.wolfendalemusic.com/ .

    LIVE-TIP
    Flower Kings, The – Retropolis
    Van “Retropolis” (Foxtrot Records, 1996)

    Een van de hoogtepunten in het oeuvre van The Flower Kings is zeker “Retropolis”. Op deze tweede echte Flower Kings-plaat ligt de nadruk nog meer op pure symfo. Na een pauze van 5 jaar gaan Roine Stolt en de mannen eindelijk weer aan de slag en zal er dit jaar een nieuw album komen. Ook gaat men weer optreden en staat op het Night Of The Progs-festival. In de line-up blijkt niet echt veel veranderd. De basis is nog steeds gitarist/zanger Roine Stolt, bassist-extraordinaire Jonas Reingold, toetsenist-grand deluxe Tomas Bodin en zanger/gitarist Hasse Froberg. Enige nieuweling is het 26-jarige Berlijnse drumwonderkind Felix Lehrmann. Opnamen voor het nieuwe album zijn al aan de gang en het wordt een album met een klassiek jaren zeventig-geluid, opgenomen op vintage apparatuur en overgoten met een psychedelisch sausje. We zijn benieuwd!
    Website: http://www.flowerkings.se/ .

    IN DE HERKANSING
    Wilson, Steven - Sectarian
    Afkomstig van "Grace For Drowning" (Kscope, 2011)

    Porcupine Tree kan ons eigenlijk al sinds “In Absentia” niet meer zo boeien. Maar hoe zit het met de solo-albums van voorman Steven Wilson? Beluistering van zijn tweede album “Grace For Drowning” in Blu-Ray 5.1-formaat verraste ons behoorlijk. De muziek is een stuk losser, ontspannener dan die op de laatste paar Porcupine Tree albums. Op een of andere manier knoopten deze albums aan bij de albums “Stupid Dream” en “Lightbulb Sun”. Meer prog en vooral heel weinig metal. Het instrumentale “Sectarian” is daarvan een prima voorbeeld.
    Website: http://www.swhq.co.uk/ .

    LIVE-TIP / AKTUEEL
    Knight Area - The Balance
    Van “Nine Paths” (Laser's Edge, 2011)

    Gitarist Mark Vermeule heeft na lang beraad besloten om na ruim acht jaar de Nederlandse neoprogband Knight Area te verlaten. Hij wil meer tijd besteden aan zijn gezin en maatschappelijke carrière en daardoor kan hij zich niet voor de volle honderd procent geven voor Knight Area.
    Totdat de band een nieuwe gitarist heeft gevonden, zal hij nog aan de geplande optredens meewerken. Zoals bijvoorbeeld de duo-gig met Airbag, op 13 april in De Lakei, Helmond.
    Website: http://www.knightarea.com/ .

    AKTUEEL
    Spring - Fool's Gold
    Van "Spring" (Neon Records, 1971 / Repertoire Records, 2007)

    Het door Gus Dudgeon geproduceerde titelloze en enige album van Spring wordt vooral geëerd doordat men maar liefst drie Mellotron-spelers in de bezetting had. De volle symfonische sound die men in 1971 op plaat vastlegde past prima in de op dat moment populaire muziek van Yes, King Crimson, ELP en vooral The Moody Blues. Toch kon men niet met deze grootmachten concurreren, zodat Spring in 1972 al uit elkaar viel. Zanger/Mellotronist Pat Moran werd producer van onder andere Lou Gramm, Iggy Pop en Robert Plant, terwijl lead-gitarist/Mellotronist Ray Martinez begin jaren tachtig op de platen diezelfde Plant speelde. Bekendst werd echter Pique Withers die als Pick Wickers drumde voor onder meer Dave Edmunds en Magna Carta alvorens hij in 1978 tot Dire Straits toetrad. Het nummer dat vanavond in de week dat de lente begon gedraaid wordt is één van de drie bonustracks die op de in 2007 uitgebrachte heruitgave stonden.

    JAZZ-ROCK
    Simon Apple – Taken Root
    Van “River To The Sea” (Trunk Records, 2004)

    “River To The Sea” uit 2004 is een heerlijk zomers plaatje van de reli-progpopjazzrockband Simon Apple. Een album waar legio bekende namen aan meedoen. Zo vinden we op het nummer “Taken Root” Pat Metheny's bassist Steve Rodby. Maar ook Tony Levin, Hugh McDowell en Buck Dharma verlenen hulp aan deze plaat. Helaas is dit tot nu het laatste levensteken van Simon Apple.
    Website: http://www.simonapple.com/index.html

    AKTUEEL: GROTE BEZORGDHEID BIJ THE REASONING
    Reasoning, The - Fallen Angels
    Van het album “Awakening” (Comet Records, 2007)

    De zesendertig jarige Owain Roberts, gitarist van de uit Wales afkomstige progband The Reasoning, wordt sinds 11 maart jongstleden vermist. Owain Roberts werd voor het laatst gezien toen hij wandelend langs een kustweg in het dorpje Cardigan liep. Daarna is het ijzig stil rond zijn persoon geworden. (bron: Progwereld)
    Website: http://www.thereasoning.com/ .

  • Sunday 18 Maart 2012 Show No. 986

    NIEUW
    Thorne, Steve - Making Plans
    - Moth To Flame
    Afkomstig van "Crimes & Reasons" (GEP, 2012)

    Het vorige album van Steve Thorne, “Into The Ether”, leek bij eerste beluistering een sterk album maar geleidelijk aan groeide het besef dat er iets ontbrak. En nu we opvolger “Crimes & Reasons” op ons hebben kunnen laten inwerken beseffen we dat de songs op “Into The Ether” gewoon net niet sterk genoeg waren. “Crimes & Reasons” knoopt dan ook duidelijk weer aan bij het niveau van Steve Thorne's eerste twee albums: de beide delen “Emotional Creatures”. Groot verschil met die albums is het feit dat Thorne nu nagenoeg alles zelf heeft ingespeeld met uitzondering van wat gitaar- en baspartijen van resp. Tony Levin en Gary Chandler, twee fluitbijdragen van Martin Orford en drumpartijen ingespeeld door Bob White en Nick D'Virgilio. En Thorne laat horen dat hij het ook uitstekend zelf kan zoals bijv. die sterke gitaarsolo aan het slot van “Moth To Flame”. De website: http://www.steve-thorne.co.uk/ is nog niet geüpdate, maar dat zal vast snel gebeuren want komende week zal “Crimes & Reasons” officieel uitkomen.

    NIEUW
    A Liquid Landscape - Phases
    - The Unreachable
    Van "Nightingale Express" (Glassville, 2012)

    A Liquid Landscape debuteert op het nog jonge Nederlandse post-proglabel Glassville, waar eerder albums van Paatos en Sun Domingo op verschenen, alsmede een mini-CD van Riverside. Met die Poolse groep en met Anathema deelde de Friese groep al het podium. Met beide bands bestaat enige stilistische verwantschap. Frans Steensma schreef in OOR: "Met A Liquid Landscape heeft Nederland een nieuwe troef voor de internationale progrockscene. Zó overtuigend is dit debuut. In vergelijking met toetsengedomineerde progrockbands uit het verleden valt de dominante rol van de gitaar op. Songschrijver/gitarist Fons Heder en leadgitarist Niels van Dam werken perfect samen, zonder in de verste verte te lijken op andere gitaarbands. Het duo stelt zijn spel volledig in dienst van de ijzersterke composities, zodat de teksten van dit conceptalbum optimaal overkomen. Over dat concept (het eeuwig verlangen naar 'thuis') maakte Lex Vasseur een korte, intrigerende film en hij bedacht ook de spectaculaire live-visuals. Na jaren van toeren komt het viertal pas nu met een album zonder zwakke plekken en een perfecte liveshow. Volkomen terecht dus, dat het album een internationale release krijgt."
    Website: http://www.aliquidlandscape.nl/

    NIEUW
    Diversion Voice - Stream
    Van "Underwater" (Eigen Beheer, 2011)

    Vorige week draaiden we muziek van Mess, een band uit Estland die in de jaren zeventig behoorlijk te lijden had onder het toenmalige Sovjet regime. Hoe anders ligt het met Diversion Voice, een Russische band die met “Underwater” vorig jaar zijn debuut maakte. Alles was de 21ste eeuw te bieden heeft stond het gezelschap ter beschikking, van 3D hoesontwerp (met meegeleverd 3D-brilletje) en QR-codes tot de modernste elektronica en studiotechnieken. De muziek klinkt dan ook fris uit de boxen, waarbij je moet denken aan een instrumentale live-versie van Porcupine Tree (dus met twee gitaristen), aangevuld met een saxofonist die een kolkende mix van progressieve rock, psychedelica, funkrock, postrock en jazzrock brengt. Lekker groovy en swingend allemaal, eigenlijk met uitzondering van het slotnummer “Stream” dat het meest in de progressieve sferen blijft hangen. Op de website http://www.diversionvoice.com/ staat overigens een link die de mogelijkheid biedt het gehele album te downloaden.

    NIEUW
    Nits feat. Colin Benders - Bad Government And Its Effects On Town And Country
    Van "Malpensa" (WERF / Rough Trade, 2012)

    Het 25ste Nits-album blijkt vernoemd naar een Italiaans vliegveld. Voor het maken van dit album besloot men de werkwijze eens flink om te gooien. Er is eerst 2 maanden met alleen maar elektronica aan ideeën gewerkt. In de eigen studio Werf was een soort moderne variant op Kraftwerks Kling Klang-studio gebouwd. Echte drums zijn er later wel bijgekomen, maar Rob Kloet is ook veel in de weer met drumcomputers; de gitaar heeft Henk Hofstede laten staan. De Kraftwerk-invloeden liggen er in het geheel Duitstalig nummer ("Schwebebahn"), met vocoder-achtige stem-effecten zelfs dik bovenop. Het op een weelderig symfonisch keyboardbed drijvende "Bad Government..." wijkt af, want stamt uit sessies die gedaan zijn in Kytopia, de creatieve ontmoetingsplek van Colin 'Kyteman' Benders. Deze in de Nederpop- en jazzscene intussen bijna alomvertegenwoordigde trompettist gaat een lang duet aan met Robert Jan Stips, die daar opvallend genoeg naast een Farfisa-orgeltje een bugel-achtige Moog-sound voor gebruikt (à la ELP's "Lucky Man" eindigend met 'sweep' naar een ultra-lage noot). In het nummer zijn ook contrabassist Lucas Beukers en ex-Urban Dance Squad-DJ DNA te gast. Tekstuele inspiratie werd gevonden in een 14de eeuwse Italiaanse muurschildering, die volgens Henk Hofstede een opvallende link bleek te leggen met de huidige politieke situatie in ons eigen land. Nits gaat ook op tournee door het land en is op 26 mei in de Metropool, Hengelo.
    Website: http://www.nits.nl .

    FOLK-SYMFO
    Maddy Prior - Ravenchild / Dance On The Wind
    Afkomstig van "Ravenchild" (Park Records, 1999)

    Vanaf rond 1993 begon de Steeleye Span-zangeres Maddy Prior aan een serie albums in samenwerking met toetsenist Nick Holland waar zich een paar jaar later niemand minder dan (toen nog) Iona-lid Troy Donockley voegde. Albums die lieten horen dat Prior op zoek was naar een moderne invulling van de Britse folkmuziek en waar op ze nieuwe bewerkingen van traditionals combineerde met nieuwe songcycli van haar en haar companen eigen hand. In 1999 resulteerde dat in het schitterende “Ravenchild” dat een hoogtepunt in het bijna 23 minuten durende “In The Company Of Ravens” bevatte. Wij draaien daarvan de laatste twee delen, waarin Holland en Donockley ook nog eens worden bijgestaan door twee ex-Iona-leden: drummer Terl Bryant en Chapman Stick-bespeler Nick Beggs. Maar het is Donockley die de hoogste ogen gooit, door aan het slot een schitterende gitaarsolo uit zijn hoge hoed te toveren.
    Website: http://www.maddyprior.co.uk/.

    LIVE-TIP
    Dead Can Dance - Dawn Of The Iconoclast
    Van "Within The Realm Of A Dying Sun" (4AD, 1987)

    Dead Can Dance, het van oorsprong Australische duo Lisa Gerrard en Brendan Perry, komt in 2012 zowaar met een nieuw studio-album en gaat ook op tournee. Op 25 september wordt Vredenburg Leidsche Rijn aangedaan. Het concert was in no-time uitverkocht. Misschien voor de groep aanleiding om meer data toe te voegen? "Within The Realm Of A Dying Sun" was na "Spleen And Ideal" het tweede DCD-album dat weinig meer van uitstaan had met de gothic-scene waar de groep uit ontsproot en waarvoor invloeden uit kunst- en volksmuziek (uit Europa en het Nabije Oosten) uit de Middeleeuwen en Renaissance werden aangewend.
    Website: http://deadcandance.com/.

    LIVE-TIP / AANKONDIGING
    The Enid - Here Comes Summer
    Van “Journey's End” (Operation Seraphim, deze editie: 2012; eerste editie: 2010)

    JAJA, Xymphonia wordt 1000! Al meer dan 20 jaar is het programma een van de ankers van de symfonische rock in Almelo en Nederland. Met nog meer trots weten we te melden dat de legendarische Britse band The Enid bereid is gevonden om deze mijlpaal met ons te komen vieren. The Enid is begin jaren zeventig opgericht door Robert John Godfrey die na meer dan 38 jaar nog steeds de bandleider is. Het geluid van de band is uniek in zijn soort door zeer succesvol de dynamiek van klassieke symfonische muziek met rockmuziek te vermengen. De band wordt ook wel eens terecht een kruising tussen Pink Floyd en de Berliner Philharmoniker genoemd. Afgelopen week kwam het meest recente studio-album “Journey's End” opnieuw uit, nu met 2 bonus tracks waarmee de nieuwe zanger Joe Payne wordt gepresenteerd. De oorspronkelijke editie stamt uit 2010. Het concert van The Enid ter gelegenheid van de 100ste Xymphonia vindt plaats op zondag 17 Juni. Lokatie: Hof 88. De entreé is gratis. Meer info is te vinden op onze Xymphonia-site.
    Website: http://www.theenid.co.uk/.

    LIVE-TIP / IN HET NIEUWS
    Eloy – De Labore Solis
    Van “Silent Cries And Mighty Echoes” (EMI, 1979)

    Eloy zou deze maand op tournee gaan in Duitsland en op 26 maart in Keulen spelen. Echter, Frank Borneman heeft een auto-ongeluk gehad, waardoor de tournee op dit moment geen doorgang kan vinden. De tournee begint nu pas in september. Nieuwe data zijn al bekend. Het optreden in Keulen gaat nu plaatsvinden in E-Werk op 1 oktober. Al gekochte kaarten blijven geldig.
    Website: http://www.eloy-legacy.com/

    LIVE-TIP
    Marillion - The Space
    Van “Seasons End” (EMI, 1989)

    Marillion komt weer naar Enschede en wel op 19 november. Dit wordt al de derde keer zijn dat de band in Enschede komt spelen. De eerste keer was tijdens de “Brave”-tour en vervolgens kwam de groep langs ter promotie van het “Marillion.com”-album. Wij gaan met “The Space” nog wat verder terug in de tijd.
    www.marillion.com

    NIEUW
    Wackerman, Chad - Glass Lullaby - The Fifth
    Van "Dreams Nightmares And Improvisations" (Eigen Beheer, 2012)

    Als we de drumplaten met onder andere Terry Bozzio buiten beschouwing laten, is “Dreams Nightmares And Improvisations” de vijfde CD van voormalig Frank Zappa-drummer Chad Wackerman. Zelf beschouwt hij het als een rechtstreeks vervolg op zijn eerste twee platen, “The View” en “Forty Reasons”, aangezien hij met nagenoeg dezelfde musici als op die twee albums werkt. Dat zijn toetsenist Jim Cox, bassist Jimmy Johnson en gitarist Allan Holdsworth, die tevens Synthaxe en Starr Z-Board bespeelt. Het kwartet laat ontspannen, doch virtuoze jazzrock horen, af en toe afgewisseld met percussie-solo's, waaronder opener “Glass Lullaby”, dat wel wat weg heeft van de interludes op Japans live-album “Oil On Canvas”. “The Fifth” is een nummer dat Wackerman voor de Tony Williams-tributeband Pasqua-Holdsworth-Wackerman-Haslip schreef. Het is één van de vele stukken waarop Holdsworth eindelijk weer eens zijn fraaie solospel laat horen.
    Website: http://www.chadwackerman.com/album.html.

    NIEUW
    Hooverphonic – 2Wickey
    – Unfinished Sympathy
    Afkomstig van “Hooverphonic With Orchestra” (Sony Music, 2012)

    Was 2011 voor de leden van Hooverphonic hét jaar van de grote terugkeer, dan wordt 2012 ongetwijfeld het jaar dat hun grootste droom in vervulling gaat! Een groep als Hooverphonic hoeft eigenlijk geen introductie. In 1996 verscheen de band in de Belgische muziekscene met “A New Stereophonic Sound Spectacular” en effende zo meteen het pad voor hun internationale doorbraak. Sinds het tweede album “Blue Wonder Powder Milk” maken Alex Callier en Raymond Geerts volop gebruik van symfonische instrumenten als strijkers, koperblazers en pauken. Hun arrangementen worden vanaf dan - op plaat althans - grootser en intenser en de groep droomt er vanaf toen al van om live met een volledig symfonisch orkest op het podium te staan. Deze week en eind april speelt de band zes keer in de Antwerpse Elisabethzaal samen met een voltallig symfonisch orkest. Gelijktijdig met de concerten brengt de groep het album ‘Hooverphonic With Orchestra’ uit. Voor de opnames trok de groep samen met het symfonisch orkest de studio in en het resultaat is werkelijk verbluffend! Het album telt 17 songs waaronder de hits én de gloednieuwe single “Happiness”. In het najaar komt er een vervolg middels een concert, op vrijdag 26 oktober in het Antwerpse Sportpaleis, opnieuw met 62-koppig orkest!
    Website: http://www.hooverphonic.com.

    NIEUW
    Epica - Serenade Of Self-Destruction
    Van het album “Requiem For The Indifferent” (Nuclear Blast, 2012)

    Female fronted symphonic metal blijven we een leuke omschrijving vinden voor de muziek van bands als Epica. Het gebodene op “Requiem For The Indifferent” zit trouwens op het randje van wat in ons programma thuis hoort. Zo kunnen we op dit nieuwe Epica-album regelmatig de grunts horen van Mark Jansen, waardoor meer dan een enkeling zal afhaken. Toch zijn er op deze plaat veel verschillende stijlen te horen, van de dromerige sound in het nummer “Delirium”, tot de oosterse klanken van titelnummer. Kortom: Epica heeft weer een zeer gevarieerd album afgeleverd. Gelukkig slaagt men er wel in om het hele album ongeveer dezelfde sfeer neer te zetten, waardoor het nergens fragmentarisch overkomt. Mooi voorbeeld is het afsluitende “Serenade Of Self-Destruction”, waarin bijna alle stijlen die op het album te horen zijn geweest, van brute metal tot klassieke koorgezangen, nog een keer te horen zijn. (met citaten van Rob Coenen, ZwareMetalen.com)
    Website: http://www.epica.nl/.

  • Sunday 11 Maart 2012 Show No. 985

    NIEUW
    Simon, Alan feat. John Wetton - The Lost Season
    Van "Excalibur III: The Origins" (Babaïka Productions / Celluloid, 2012)
    Met de nodige vertraging is dan eindelijk het slotdeel van Alan Simons Excalibur-trilogie verschenen. Zoals gebruikelijk wordt voor de muzikale invulling een beroep gedaan op vele grote namen uit Britse en Franse folk(rock)- en symfokringen. Zoals bijvoorbeeld de complete huidige bezetting van Fairport Convention, Moya Brennan van Clannad, Les Holroyd van Barclay James Harvest, leden van Runrig, Lunasa en Fleetwood Mac en vele anderen. In dit nummer horen we naast John Wetton saxofonist John Helliwell van Supertramp en gitarist Martin Barre van Jethro Tull. Het is Wettons enige bijdrage hier, Helliwell en Barre werken ook aan diverse andere songs mee. Alle songs zijn in het Engels gezongen en er zijn geen gesproken interludes, waardoor dit een toegankelijk album is geworden met een goede afwisseling tussen vlotte uptempo symfofolkrock en georkestreerde sfeerpassages.
    Website: http://www.simonalan.com/ .


    NIEUW
    Points North - Vast Horizons
                            – The Source
    Van het album “Road Less Travelled” (Magna Carta, 2012)
    Onder de noemer melodieuze gitaarmuziek, is zojuist bij Magna Carta het album “Road Less Traveled” van het Amerikaanse trio Points North verschenen. Points North bestaat uit: gitarist Eric Barnett, een finalist van een guitar superstar competition, drummer Kevin Aiello en bassist Uriah Duffy. Duffy heeft gespeeld met Whitesnake en Christina Aguilera. Volgens gitarist Barnett zijn de drie gewoon bij elkaar komen om muziek te spelen die ze leuk vonden. Dat is uitgemond in een eigen album, met muziek die naar eigen zeggen is geïnspireerd op die van The Police en Dixie Dregs en vooral Rush. Zelf willen we daar nog Joe Satriani aan toevoegen. Het valt niet mee om de luisteraar met een volledig gitaargeoriënteerde plaat te blijven boeien, maar door de nodige muzikale variatie is Points North dat aardig gelukt.
    Website: http://www.pointsnorthband.com/ .


    NIEUW
    Mess   - Lugu (Story)
                - Rohelised Leed (Green Hearths)
    Van "Küsi Eneselt" ("Ask Yourself") (Strangiato Records/Hyper Records, 2004 (!))
    Mess was een progressieve rockband uit Estland en was ook bekend onder de naam Sven Grünber's Proge-Rock Group. De band nam half jaren zeventig enkele stukken van zijn repertoire op. Tevens verzorgde men enkele multimedia optredens, waarbij de muziek onderdeel was van een podium met sculpturen en een licht- en effectenshow. Door de houding van het toenmalige Sovjetregime kwam het echter nooit tot een LP. In 1995 verscheen al een ingekorte selectie van het opgenomen materiaal in Duitsland op CD, gevolgd door een meer volledige versie in 2004, die nu weer in de belangstelling staat. Mess maakte voor die tijd behoorlijk inventieve muziek. De traditionele symfonische rock werd gekoppeld aan klassieke instrumenten, zoals hobo, Engelse en Franse hoorn en een pijporgel, een kerkkoor en elektronica. Doordat Robert Moog nog niet was doorgedrongen in het Sovjetstaatje, moest men veel zelf experimenteren. Het resultaat kan omschreven worden als een mengeling van Focus (het gitaarwerk is behoorlijk Jan Akkerman-achtig), SBB, Fermáta, The Enid, Shadowfax en snufjes King Crimson en Stravinsky. Er bestaat ook een dubbel-CD, welke een extra schijf met live-opnames bevat. Het zal overigens niet makkelijk zijn deze CD te vinden. Het promotiemateriaal van Strangiato Records heeft alleen het volgende emailadres: karel@hyper.ee


    NIEUW
    Gazpacho – Golem
                     – Hell Freezes Over IV
    Van "March Of Ghosts" (Kscope, 2012)
    De Noorse groep laat op "March Of Ghosts" geen verrassingen horen, maar doet wel waar het goed in is. Qua sound sluit het album goed aan op wat de meeste fans als het beste album van de band beschouwen: "Night". De songs zijn vrij kort (geen lappen van 20 minuten dus), al lopen ook ditmaal de tracks vrijwel in elkaar over. Hoewel er sprake is van een concept, betreft het ditmaal een collectie korte verhalen: de hoofdpersoon in de verhalen krijgt in een nacht diverse geesten op bezoek die hem verhalen vertellen. Iets wat de band goed kan, is een hypnotische, geladen sfeer opbouwen, ondersteund door de emotievolle (zij het misschien wat eenzijdige) zang van Jan Henrik Ohme. Als je eenmaal in die sfeer gevangen zit, weet de band soms het roer 180 graden om te gooien met een geweldige break of tempowisseling. "Hell Freezes Over IV" biedt daar een ijzingwekkend voorbeeld van.
    Website: http://www.gazpachoworld.com/ .


    NIEUW
    Enochian Theory - In Times Of Silence
    Van "LIFE ...And All It Entails" (Masacot, 2012)
    Dit Britse trio rond zanger/gitarist/toetsenist/songschrijver Benedict Harris-Hayes heeft een vrij originele mix gevonden van progmetal, sfeersymfo, gothic en gothic metal. Door vrij stevige passages af te wisselen met samples uit TV- en radioprogramma's en ingetogen interludes en door overgangen soms door een langzame fade-in of fade-out te maken ontstaat er een filmisch album. Gekozen nummer is een goed voorbeeld van de diverse contrasten die de band presenteert, met aan het eind van het gezongen deel zelfs een stevige grunt-uithaal.
    Website: http://www.enochiantheory.co.uk/ .


    PREHISTORIE
    Yes - Survival
    Afkomstig van "Yes" (Atlantic, 1969)
    In 1969 verscheen het debuut van de Britse band Yes, een album waar op zowel eigen nummers als bewerkingen van songs van anderen stonden. Eén van de eigen werkstukken is het afsluitende “Survival”, dat al voorzichtig hint naar de latere progressieve meesterwerken.
    Website: http://www.yesworld.com/  .


    LIVE-TIP
    Giersbergen, Anneke van - You Want To Be Free
    Van het album “Everything Is Changing” (Aqua Recordings / PIAS, 2011)
    Anneke van Giersbergen was maar liefst 13 jaar het boegbeeld van The Gathering toen ze in 2007 besloot om uit de band te stappen. Ze begon aan een solocarrière en dat heeft goed uitgepakt. Live tourt Anneke al vier jaar lang succesvol door binnen- en buitenland als support act van onder meer Smashing Pumpkins én zelfs voor de Dalai Lama.  Onlangs kwam haar tweede solo-album “Everything Is Changing” uit. Anneke beschrijft het creatieve proces rondom het album als ‘het ontdekken van mijn eigen identiteit als solo-artiest’. Het weerspiegelt de veranderingen die ze de laatste jaren doorgemaakt heeft, wat resulteert in een unieke mix van levendige rock, elektronica en natuurlijk Van Giersbergens kenmerkende intense zang. Aanstaande vrijdag is ze in Atak  in Enschede te zien.
    Website: http://www.annekevangiersbergen.com/ .

    LIVE-TIP
    Within Temptation - Stairway To The Skies
    Van het album “The Unforgiving” (Sony Music, 2011)
    De nieuwe theatershow van Within Temptation belooft weer een geweldige combinatie te worden van muziek en visuele effecten. In een lange zoektocht naar spectaculaire locaties, samen met de producer van Within Temptation, Robert Westerholt, is de band erin geslaagd unieke beelden te schieten op De Schotse Hooglanden. Deze beelden zullen de aankomende shows, in combinatie met 3D-projecties, te zien zijn op het grootste LED-scherm dat ooit in Nederlandse theaters is gebruikt. In het concert staat “The Unforgiving” centraal, het eerste conceptalbum van de band, gebaseerd op de gelijknamige comic. Dit resulteerde in het meest diverse Within Temptation-album tot op heden, met veel up-tempo momenten, maar ook met het orkestrale materiaal waar de band bekend om staat. Aanstaande woensdag, 14 maart, treedt Within Temptation op in Hedon Zwolle en 29 maart in het Wilminktheater in Enschede.
    Website: http://www.within-temptation.com/ .


    CONCERT NIEUWS / IN HET NIEUWS
    Salisbury - Ray of Light
    Van “Wall Of Sound” (eigen beheer, 2012)
    Salisbury is een Twentse band met een Amerikaans tintje. Op drie mei zal de eerste EP ‘Wall of Sound’ worden gepresenteerd in poppodium Metropool in Hengelo. Onder leiding van zanger Kristian Salisbury combineren de mannen allerlei soorten muziek. Rustige ballads tot krachtige rockplaten passeren de revu. Het is geen geheim dat er veel kwaliteitsmuziek uit het oosten van Nederland komt. Toch komt Salisbury met een vernieuwend geluid. Vanaf een maart zal Salisbury te zien zijn op podia door heel Nederland en zal er regelmatig nieuwe content verschijnen. Meer informatie, tour data en een voorproefje van de muziek vind je op
    www.salisburytheband.com .


    NIEUW
    The Enid - In The Region Of The Summerstars
                  - Shiva
    Van “Live With The City Of Birmingham Symphony Orchestra” (Operation Seraphim, 2012)
    Afgelopen jaar gaf The Enid haar meest prestigieuze concert in haar bestaan. Op 15 oktober 2011 speelde de band samen met het City of Birmingham Symphony Orchestra in de Symphony Hall. Nu is daar een document van te verkrijgen via de website van de band. Het eerste deel van het concert bestond uit oldies met als hoogtepunt een uitvoering van “Fand” (oorspronkelijk van het tweede album “Aerie Faerie Nonsense”. Het tweede deel was een integrale uitvoering van het meest recente album “Journey's End”. Voor dit jaar heeft de band wederom een groots concert aangekondigd, deze keer in Watford Colliseum waar het nieuwe album “Invicta” zal worden gepresenteerd. En hier zal de band worden bijgestaan door een kamerorkest. Al met al een druk jaar voor de band aangezien The Enid ook nog speelt op het Prog Dreams Festival op 14 april in Zoetermeer en op een nog nader te noemen lokatie in nederland ergens in juni.
    Website: http://www.theenid.co.uk/ .


    (OP)NIEUW / IN HET NIEUWS
    Bleckmann, Theo: Hello Earth
    Van "Hello Earth! - The Music Of Kate Bush" (Winter & Winter, 2011)
    Theo Bleckmann, die vorig jaar de fraaie tribute-cd "Hello Earth! - The Music Of Kate Bush" maakte, gaat deze muziek ook live uitvoeren. Hopelijk dat er een concert in Nederland mogelijk is. Ter promotie hiervan nogmaals een stuk van dit album, waarop de van oorsprong Duitse zanger de muziek van Kate Bush op indrukwekkende wijze heeft geïnterpreteerd met een band waarin onder andere Skuli Sverrisson en John Hollenbeck spelen.
    Website: http://www.theobleckmann.com/ .


    EEN KEUZE VOOR ANDRÉ
    Steve Hackett - Turn This Island Earth
    Afkomstig van "Beyond The Shrouded Horizon" (InsideOut, 2011)
    Deze week niet eens een nummer uit de playlist van André Kuipers maar een nummer geïnspireerd door de foto's die hij op zijn blog zet. Met name de (nacht)shots van onze planeet (een eiland in de grote oceaan genaamd de ruimte) zijn mooi om te bekijken:
    http://blogs.esa.int/andre-kuipers/fotos/?album=1&gallery=1
    André's eigen playlist in de ruimte, met behoorlijk wat symfo, staat hier:
    http://blogs.esa.int/andre-kuipers/mijn-playlist/?lang=nl


    Lunatic Soul - Gravenstone Hill
    Van “Lunatic soul II” (Kscope, 2010)
    “Lunatic Soul II” is een studioalbum van Mariusz Duda ,de basgitarist van Riverside. Duda kon al zijn aspiraties niet in Rverside kwijt en kwam eind 2008 met Het 'project' Lunatic Soul.  De muziek van “Luntatic Soul II”  ligt in het verlengde van het voorgaande album “Lunatic Soul”, maar is wat lichter van klank. Dit maakt het album minder somber dan zijn voorganger. De muziek ligt in de lijn van de rustige passages van Porcupine Tree's muziek, met ritmes die geïnspireerd lijken op dievan de vroege albums van Peter Gabriel.
    Website: http://lunaticsoul.com/en/

  • Sunday 04 Maart 2012 Show No. 984

    WERELD VOL MUZIEK / OPENER
    Anima Mundi - There Is A Place Not Faraway
    Van "Jagannath Orbit" (Musea, 2008)
    De Cubaanse groep Anima Mundi is 'hot' in het symfonische wereldje, als gevolg van het vorig jaar verschenen "The Way", dat steeds breder wordt opgepikt. De groep trad zelfs al op in Nederland (op 18 juni). "The Way" is echter al het derde album van de groep. Dit "Jagannath Orbit" verscheen in 2008, maar de groep werkte er al sinds 2002 aan. Dat was tevens het jaar waarin debuut "Septentriön" verscheen, 6 jaar na de oprichting (in 1996 dus). Dit tweede album klinkt misschien een tikkeltje minder uitgebalanceerd dan "The Way", maar laat al wel veel talent horen. Yes is een grote invloed, in algehele 'hemelse' sfeer (alleen al het kerkorgel-intro van dit gekozen nummer) als vooral ook in de Howe-achtige sound van de gitarist. De toetsenist gebruikt echter ook regelmatig geluiden die Banks zo rond 1977 toepaste. Het album bevat twee 'epics', een aantal korte nummers en het titelnummer, een tussenvorm van de twee.
    Website: http://www.animamundimusic.com/site/ .


    NIEUW
    Locanda Delle Fate - La Giostra
    Van “The Missing Fireflies” (Fading Records, 2012)
    In het kortstondige leven van Locanda Delle Fate werd één plaat opgenomen, voor het grote Polydor nog wel, vol meeslepende symfo zoals alleen Italianen dat kunnen  Na dit tot klassieker uitgegroeid album “Forse Le Lucciole Non Si Amano Più” (wat zoiets betekent als 'Misschien zijn de vuurvliegjes niet meer geliefd') uit 1977 verdween Locanda Delle Fate al snel in de obscuriteit. Wel lagen er nog een aantal nummers op de plank die nooit goed waren opgenomen; daar is nu, 35 jaar later, verandering in gekomen. “The Missing Fireflies” bestaat uit vier vergeten juweeltjes, aangevuld met drie live-tracks. Dus helaas geen volwaardig album, maar de muziek maakt veel goed. “La Giostra” is mischien wel een van de mooiste composities van de groep, waarbij er een vette knipoog naar de landgenoten van Banco wordt gedaan.
    http://www.locandadellefate.com/ .


    NIEUW
    Professor Tip Top   - New Desig
                                       - Twilight
    Van "Are You Empirical?" (Fossbakk Hansen Productions, 2011 / CDBaby.com)
    De hoes van "Are You Empirical?", die eruit ziet alsof die van een goedkope verzamel-CD afkomstig is, toont al dat het Noorse Professor Tip Top gevoel voor humor heeft. Dat blijkt ook uit de muziek van dit gezelschap rondom zanger Svein Magnar Hansen en gitarist, toetsenman en producer Sam Fossbakk: progressieve poprock, met vette knipogen naar sixties, psychedelica, space rock en jazz. De teksten zijn vaak van een briljante gekte. Toch wordt er prima gemusiceerd, zoals het symfonisch getinte “New Design” of het Air-achtige “Twilight”.
    Websites: http://www.facebook.com/pages/Professor-Tip-Top/282706708456217
    en http://www.cdbaby.com/cd/professortiptop .


    NIEUW
    Cusick, Paul - Borderlines 8:00
    Van "P'dice"  (Q Rock Records, 2012)
    Deze Britse multi-instrumentalist is duidelijk een groot fan van Porcupine Tree én Peter Gabriel. Invloeden van beide hoor je duidelijk terug in muziek op dit album, zijn tweede. Zijn stem lijkt zelfs enigszins op die van Gabriel, waarbij zijn gitaarsound en -spelstijl doet denken aan Steve Wilson; er zijn slechtere voorbeelden denkbaar... Van Porcupine Tree leende hij zelfs superdrummer Gavin Harrison. Aan één drumvirtuoos had hij blijkbaar niet genoeg, want ook de Duitser Marco Minnemann (ook al te horen op het tweede solo-album van Steve Wilson) speelt mee. Zo ook in dit "Borderlines". Muzikaal varieert hij tussen progressieve pop, atmosferische sfeerrock en hier en daar wat symfonische bombast.
    Website: http://www.paulcusick.co.uk/


    LIEDJESMAAKSTER
    Kathleen Edwards - A Soft Place To Land
    Afkomstig van "Voyageur" (Zoë Records, 2012)
    Na 3 albums die duidelijk een rootsy americana-sound hadden besloot de Canadese Kathleen Edwards dat het roer deels om moest. Ze ging in zee met producer Justin Vernon (alias Bon Iver) en ging op zoek naar nieuwe wegen in haar muziek. Het resultaat is “Voyageur”: een album dat doordrenkt is met een licht galmende sfeer die met name in de ingetogener songs magisch uitpakt.
    Website: http://www.kathleenedwards.com/ .


    NIEUW
    Sugizo: Sleep Away
    Van "Flower Of Life" (Avex Entertainment, 2011)
    Sugizo is de artiestennaam van Yasuhiro Sugihara. Hij is in Japan een superster die zowel in bands als Lunar Sea, Juno Reactor en X Japan als in zijn eigen solo-carrière indruk maakt met zijn instrumentbeheersing op met name gitaar en viool. Op zijn nieuwste soloplaat “Flower Of Life” toont hij zich een soort Joe Satriani of Steve Vai die over hevig programmeerwerk een soort technorock produceert. Slotstuk “Sleep Away” is een duidelijke uitzondering hierop. Hij schreef het nummer aanvankelijk voor zangeres Miu Sakamoto (zie http://www.youtube.com/watch?v=IHM4aVktZAA), maar komt nu met een nieuwe versie. Hierbij heeft hij de oorspronkelijke baspartijen van Mick Karn van het origineel overgenomen en diens voormalige Japan-collega Steve Jansen gevraagd aanvullend drum-, percussie- en programmeerwerk te verrichten, wat een prachtige instrumentale ballade oplevert. Overigens werkte Sugizo ook mee aan de Japan-tribute “Live In Tokyo”.
    Website: http://www.sugizo.com/ .

    NIEUW
    Constant, Bart - Do Better (Animals Make Me Angry)
    Van  "Tell Yourself Whatever You Have To" (PIAS, 2012)
    In de eerste weeek van 2012 verscheen dit debuut van de in Berlijn wonende Amsterdammer Bart Constant, ofwel Rutger Hoedemaekers. Hij deed productie- (Voicst, Lucky Fonz III) en schrijfwerk (Schradinova) voor anderen en was onder de naam About actief in de minimal techno-wereld. Vandaar dat dit "Tell Yourself Whatever You Have To" ook her en der in de dance-bakken belandt. Terwijl hij 'gewoon' een maker van intieme liedjes is die hij op een progressieve manier heeft aangekleed. Naast elektronica gebruikt hij daarvoor ook diverse akoestische instrumenten. Zijn stem werd al vergeleken met Gilbert O'Sullivan, maar er is een veel grotere overeenkomst met de New Amsterdam Records-artiest Corey Dargel. Niet alleen qua stem, maar ook qua muzikaal idioom. Vrij opmerkelijk, daar er een geheide kans is dat beiden nooit van elkaar gehoord hebben.
    Website: http://www.bartconstant.com/ .


    IN HET NIEUWS
    Rush - Everyday Glory
    Van “Counterparts” (Anthem, 1993)
    Bassist Geddy Lee van de Canadese band Rush gaf tijdens een interview met een toonaangevend rockblad aan dat het album “Clock Work Angels” in mei aanstaande uit gaat komen. Dit gaat verschijnen bij Roadrunner, het label waar ook gevestigde progressieve namen als Porcupine Tree en Dream Theater onderdak hebben gevonden.
    Website: http://www.rush.com .


    LIVE-TIP
    Pain Of Salvation – Dedication
    Van het album “The Perfect Element” (InsideOut, 2000)
    Pain of Salvation werd begin jaren ’90 opgericht. De, destijds jonge, bandleden hadden gelijk succes in eigen land. Internationaal succes volgende enkele jaren daarna. De eerste twee albums werden toen namelijk heruitgebracht via InsideOut en de band maakte snel naam in Europa en de rest van de wereld.  Het Zweedse Pain of Salvation mag zonder twijfel gerekend worden tot de absolute wereldtop van de progmetal. Onder leiding van frontman Daniel Gildenlow (gitarist/zanger/tekstschrijver/composer) creëert de band een sound vol krachtige gitaarpartijen, wisselingen tussen kalme en heavy passages, zware teksten en het brede stembereik van Daniel.
    Website: http://www.painofsalvation.com .

     

    IN MEMORIAM
    Gamma – Razor King
    Van "Gamma 1" , (Warner Brothers, 1979) /  "The Best Of Gamma"  (GNP Crescendo, 1992)
    Gisteren is op 64 jarige leeftijd gitarist Ronnie Montrose overleden. Ronnie is het meest geroemd om de platen met zijn band Montrose waar o.a. Sammy Hagar onderdeel van uitmaakte, maar ook de AOR-outfit Gamma. Hier vinden we naast Montrsose ook Denny Cammassi (Heart, Whitesnake) en zangen Davey Pattison (nu te vinden in de Robin Trower band). De Gamma platen staan bol van het heerlijke melodieuze gitaarspel van Montrose en de solo’s vliegen je om de oren. De laatste twee jaar leed Ronnie aan prostaatkanker, waar hij uiteindelijk aan bezweek. Montrose heeft ook als veelgevraagd gast- en sessiemuzikant een zeer interessante carrière achter de rug. Zo speelt hij op een aantal zeer hooggewaardeerde platen, zoals Van Morrisons “Tupelo Honey” en Gary Wrights “Dream Weaver”.
    Website: http://www.ronniemontrose.com/

    AKTUEEL / LIVE-TIP
    Nits - Nescio
    Live van de dubbelaar “Urk” (CBS, 1989)
    De Amsterdamse groep (The) Nits die al achtendertig jaar aan de weg timmert, komt op 9 maart aanstaande met album nummer 25, onder de naam “Malpensa” op de markt. Op 8 maart wordt de aftrap gegeven voor een grootse tournee. Als eerste wordt W2 te Den Bosch aangedaan. Data in de buurt:  17 maart De Gigant Apeldoorn,  19 april Hedon Zwolle en 26 mei de Metropool in Hengelo.
    Website: http://www.nits.nl .

    LIVE-TIP

    Wolverine – New Best Friend
    Van “Cold Light Of Monday” (Earache, 2003)
    Wolverine is een Zweedse band die ooit begon als melodische death metal band, maar al vanaf het debuut sterk de richting van progmetal opgingen. De band was met “Cold Light Of Monday” om 2003 op een punt gekomen waar moeiteloos de vergelijking met Pain Of Salvation, Anathema en het latere werk van Porcupine Tree aangegaan kon worden. Maar ook Sylvan is in de muziek terug te horen. Niet zo gek aangezien dit, net als veel werken van Sylvan, een conceptplaat is, met een donker karakter. Op 1 september zal Wolverine één van de bands zijn die speelt op het Prog Motion Festival in De Pul in Uden, naast Galahad en Minor Giant.
    Website: http://www.wolverine-overdose.com/ .


    ANDRE'S KEUZE
    Klaatu - Calling Occupants (Of Interplanetary Craft)
    Afkomstig van "Sun Set: 1973 - 1981" (Bullseye Records)
    In 1976 verscheen het debuutalbum "3:47 EST" van het Canadese Klaatu. Maar de band was al bezig sinds 1973. Eerste levenstekens werden gevormd door een aantal singles maar uiteindelijk werd er ook druk gewerkt aan dat debuutalbum. Uiteindelijk bleek dat de singles soms andere versies van songs lieten horen dan die uiteindelijk op het album verschenen. “Calling Occupants” was níet al eerder verschenen, maar wat we u laten horen is op sommige momenten beduidend anders dan wat op het genoemde album terecht kwam. En laat  astronaut André Kuipers dit nummer nu net vandaag in de ruimte beluisteren, zoals is te zien op zijn playlist:
    http://blogs.esa.int/andre-kuipers/mijn-playlist/?lang=en
    Website: http://www.klaatu.org/ .


    ACTUEEL
    Tubes, The - Smoke (La Vie Un Fumer)
    Van "Infomercial - How To Become Tubular" (Hux Records, 1999)
    "Now" het derde album van The Tubes verscheen in 1977. In 2004 is het door Acadia Records op CD gezet, maar exemplaren daarvan kosten minimaal 50 dollar. In maart brengt Real Gone Music een nieuwe versie van deze door John Anthony ( bekend van Van Der Graaf Generator en Genesis) geproduceerde plaat. Het zal een dubbel-CD betreffen, waarvan schijf 1 de tweede Tubes-plaat “Young And Rich” zal bevatten. Om de herinnering aan “Now” even op te frissen, draaien we een korte live-versie van het openingsnummer “Smoke (La Vie Un Fumer)”, zoals die te horen is op de BBC-opname “Infomercial”, die een optreden uit 1981 bevat ter promotie van “The Complete Backwards Principle”.
    Website: http://realgonemusic.enstore.com/item/the-tubes-2cd-set


    FOLKSYMFO
    Clannad - Sirius
    Van "Sirius" (RCA, 1988)
    In 1988 verscheen het album “Sirius” van de Ierse groep Clannad. Een album waarvoor de band in zee ging met de Amerikaanse rockproducers Greg Ladany en Russ Kunkel. Het resultaat was misschien wel het minst folky album in de Clannad-discografie. Uiteindelijk zagen de leden ook in dat het resultaat misschien wel iets te ver van hun afstond. De titelsong was een ode aan Greenpeace en het Greenpeace-schip Sirius en als geheel zou de song helemaal niet zo misstaan in het oeuvre van die andere band die rock met folk en symfo mengt: Iona. De groep is trouwens deze maand diverse malen in Duitsland aan het werk te zien: http://www.clannad.ie/shows


    IN DE HERHALING
    Tune - Lucid moments
    Van "Lucid Moments" (eigen beheer, 2011)
    Vette Krent in iO Pages 104: De muziek en teksten van deze uit de Poolse stad Lodz afkomstige band ademen een melodramatische progressieve sfeer uit. Vooral het gebruik van de accordeon maakt de muziek van dit vijftal uniek in de symfonische rockscene, die accordeon van Janusz Kowalski zorgt voor een licht frivole toon. Met zijn soms donkere en dan weer vrolijker stem en zijn sterke uitspraak is zanger Jakub Krupski een mooi tegenwicht. Zo ook in het geplande nummer. (naar Wilco Barg)
    Website: http://tuneband.pl/
  •