• Aldwin Gerritsen

  • Ik had dit jaar niet te klagen over de nieuwe releases, maar ondanks dat vond ik dat er maar één echt album uitsprong, namelijk dat van Steven Wilson, dat ik echt geweldig vond. Ook zijn optreden in Zwolle ...en kan me nu al verheugen op zijn optreden in februari. Als geheel vond ik dit jaar zeker goed. Vooral de variatie in datgene wat ik leuk vind was genieten, zoals de meer progmetal-getinte releases van bijvoorbeeld Arcane, Armed Cloud of zelfs Iron Maiden. Verder werd ik verwend met de nodige neoprog-albums, zoals Lonely Robot, maar ook (net buiten de lijst) Arena, Pendragon, Gazpacho, Sylvan en Spock’s Beard. En dan waren er ook nog een aantal bands die me konden boeien met hun zogenaamde symfonische droomprog, zoals Blueneck, The Receiver, Klone, Archive en, wat steviger, Kingscrow. Tenslotte nog de melancholische muziek van Sleeping Pulse en Antimatter en de muziek Van Hasse Froberg. Door omstandigheden kon ik dit jaar minder naar optredens, maar aan de andere kant was er meer tijd om muziek te beluisteren en vooral ook om intenser te luisteren.

  • Top 2015:

    1. Steven Wilson - Hand.Cannot.Erase (Kscope)
    2. Barock Project - Skyline (Artalia)
    3. Mystery - Delusion Rain (Unicorn Digital)
    4. Arcane – Known / Learned (Sensory Records)
    5. Riverside - Love, Fear And The Time Machine (InsideOut)
    6. Blueneck - King Nine (Denovali Records)
    7. Sleeping Pulse – Under The Same Sky - Edition with acoustic bonus tracks (Prophecy)
    8. Toto – XIV (Frontiers)
    9. Fröberg, Hasse & Musical Companion - HFMC (GlassVille Records)
    10. Lonely Robot – Please Come Home (InsideOut Music)

    1. Steven Wilson - Hand. Cannot. Erase (Kscope)
    Het lijkt haast een vanzelfsprekendheid dat een nieuw album van Wilson wederom, om het maar zo te zeggen, als beste getest wordt. Los van het feit dat het een geweldig album is, is het ook nog een keer zo dat het een veelzijdig album is, dat behoorlijk verschilt van zijn voorganger “The Raven That Refused To Sing”. Het album heeft mijn CD-speler het meest gezien. “Hand. Cannot. Erase” is een modern conceptalbum met een bijzonder verhaal over een jonge vrouw die er alles aan doet om haar leven en haar aanwezigheid in dat van anderen uit te wissen.
    Website: http://stevenwilsonhq.com/ .

    2. Barock Project - Skyline (Artalia)
    Het Italiaanse Barock Project is samen met Arcane mijn ontdekking van het afgelopen jaar. Chris verwoordt het prima: Barock Projects vierde album “Skyline” is er eentje om door een ringetje te halen en een album waar op nagenoeg elke symfo-liefhebber wel iets van zijn gading vind. Terecht een album van de maand. Hopelijk kunnen we de groep in 2016 een keer live aanschouwen.
    Website: http://www.barockproject.net/ .

    3. Mystery - Delusion Rain (Unicorn Digital)
    Wat een prachtig album heeft de Canadese band Mystery wederom gemaakt. Dit is echt muziek die ik leuk vind: goed in het gehoor liggende melodieuze symfo. Lekkere lange nummers met veel gitaarsoli en toetsen, fijn stuwend bas- en drumwerk en de bijbehorende emotionele zang van Jean Pageau. Geweldig dat de groep in 2016 opnieuw in Nederland is te bewonderen.
    Website: http://www.therealmystery.com/ .

    4. Arcane – Known / Learned (Sensory Records)
    Zoals eerder vermeld is Arcane één van de ontdekkingen van 2015. Wel is het zo dat de band meer naar progmetal neigt en minder naar symfo. “Known / Learned” is een dubbelalbum met enerzijds een stevige progmetalaanpak op CD1, die de titel “Known” heeft meegekregen, en anderzijds de tweede schijf “Learned” die veel minder heavy is. Dus enerzijds veel rifjes en powerakkoorden en anderzijds akoestische en kabbelende elektrische gitaren en een focus op sfeer en emotie. Dat alles met de geweldige zang van Jim Grey.
    Website: http://www.arcaneaustralia.com/ .

    5. Riverside - Love, Fear And The Time Machine (InsideOut)
    Het Poolse Riverside heeft zich op zijn zesde album "Love, Fear And The Time Machine" veelal een bedaarde, ingetogen stijl aangemeten. De nieuwe Riverside viel me in eerste instantie niet mee. Er hadden mijns inziens wat meer stevige stukken in gekund. De variatie en de opbouw naar een apotheose, die zo kenmerkend is voor de voorgaande albums, werd gemist. Toch is het een groeialbum gebleken, want na meerder draaibeurten, heeft het deze vijfde plek verdiend.
    Website: http://www.riversideband.pl/en/ .
     

    6. Blueneck - King Nine (Denovali Records)
    Mijn bedoeling was om één van de symfonische droomprogbands in mijn top tien op te nemen. Uit het rijtje dat ook The Receiver, Archive en Klone bevat, is het Blue Neck geworden. Blueneck is een post-progband uit Bristol, die naar eigen zeggen beïnvloed is door de folktronica van Boards Of Canada, de filmsoundtracks van Ennio Morricone en John Carpenter en het melodiegevoel en melancholie van Radiohead t.t.v. "Kid A". "King Nine" is al de zesde plaat in acht jaar tijd van het Britse kwintet, dat pas in 2015 debuteert in Xymphonia.
    Website: http://blueneckuk.bandcamp.com/ .

    7. Sleeping Pulse – Under The Same Sky - Edition with acoustic bonus tracks (Prophecy)
    Sleeping Pulse is een samenwerking tussen Mick Moss (Antimatter) en Luis Fazendeiro van de Portugese ambient-metalband Painted Black. Fazendeiro heeft de muziek geschreven, Mick Moss de zanglijnen en de teksten. Echter: niet alleen de hele sfeer, ook de opbouw van de songs toont veel gelijkenis met Antimatter. Atmosferisch, donker, melancholisch, emotioneel met heerlijke akoestische stukken en elektronische uitbarstingen. Het neerzetten van een melancholische sfeer is tot kunst verheven.
    Website: http://www.sleepingpulse.com/ .

    8. Toto – XIV (Frontiers)
    Had niet gedacht dat een album van Toto me nog zo zou boeien. Nieuw en toch zo herkenbaar. “XIV” is het veertiende studio-album van Toto. Die veertien albums verschenen in 38 jaar tijd, want zolang bestaat Toto inmiddels. Negen jaar na het ook al sterke "Falling In Between" pakt Toto opnieuw uit! Tegelijk met de release van "XIV" kwam er ook het tragische nieuws dat bassist Mike Porcaro is overleden aan de gevolgen van ALS.
    Website: http://totoofficial.com/ .

    9. Fröberg, Hasse & Musical Companion - HFMC (GlassVille Records)
    Hasse Fröberg is al meer dan dertig jaar actief binnen allerlei substijlen der Zweedse rockmuziek. Wij kennen hem vooral, sinds 1997, als zanger en tweede gitarist van The Flower Kings. “HFMC” is het derde album van de band en ook het meest symfonische. Waar bij The Flower Kings nog wel eens plaats is voor haast jazzrockachtig gefreak, bouwt dit “HFMC” in plaats daarvan toch nog steeds straighte rockpassages in. "HFMC", de afkorting van de band dus, is trouwens ook de titel van het album, dat verschijnt bij het Nederlandse GlassVille Records.
    Website: http://www.hfmcband.com/ .

    10. Lonely Robot – Please Come Home (InsideOut Music)
    Het debuutalbum van Lonely Robot, een concept over de ruimtevaart en robots, is eigenlijk een solo-album van John Mitchell, het brein achter Lonely Robot. John Mitchell is bekend van It Bites, Arena, Frost* en Kino. De muziek op het album is veelal een mix van zojuist genoemde bands, ofwel toegankelijke, meestal uptempo prog. Mitchell wordt vergezeld door grote muzikanten als Nick Beggs op bas en Craig Blundell op drums, evenals tal van gastmuzikanten.
    Website: https://www.facebook.com/johnchristianmitchell .