• Christian Bekhuis

  Top 2015:

  1. Steven Wilson - Hand. Cannot. Erase  (Kscope)
  2. RanestRane - A Space Odyssey - H.A.L. (Ma.Ra.Cash Records)
  3. The Black Codex (FREIA Music)
  4. Dave Kerzner - New World (Deluxe Edition, 2CD) (RecPlay Inc.)
  5. Barock Project - Skyline (Artalia)
  6. Advent - Silent Sentinel (Advent)
  7. Snarky Puppy & Metropole Orkest - Sylva (Impulse!)
  8. Grice - Alexandrine (Hungersleep Records)
  9. Bill Laurance - Swift (GroundUP Music)
  10. Downes Braide Association - Suburban Ghosts (X2X Records)

  1.  Steven Wilson - Hand. Cannot. Erase  (Kscope)
  Oplettende lezers zullen in de top 3 een rode draad ontdekken: ik hou van albums die een verhaal vertellen. The Black Codex doet het in fantasy-stijl over 8 CD's, RanestRane zal het sci-fi verhaal 2001 uiteindelijk over 3 CD's hebben verspreid maar mijn nummer 1 doet het gewoon over één CD + luxueus boekwerk: Steven Wilsons “Hand. Cannot. Erase.” Wilson zoekt het in de moderne tijd en vertelt het verhaal van een jonge vrouw die zich volledig terugtrekt uit de wereld en door niemand word gemist, zelfs niet door haar broer. Steven Wilson probeert antwoorden te geven op de vragen die dit allemaal oproept, maar laat ook veel over aan ons zelf over om het uit te vogelen en hint zelfs lichtjes naar een fantasy-achtig dan wel paranormaal slotakkoord. Een waar 'Gesammtkunstwerk' !!
  Website: http://stevenwilsonhq.com/ .

  2. RanestRane - A Space Odyssey - H.A.L. (Ma.Ra.Cash Records)
  Op de valreep van 2015 kwam de Italiaanse band RanestRane met het tweede deel uit wat een trilogie moet worden: “A Space Odyssey: H.A.L.” Het is een muzikale vertolking van de klassieke sciencefictionfilm “2001: A Space Odyssey” van Stanley Kubrick en een album dat eigenlijk maar op één manier kan worden ondergaan en dat is in zijn geheel. En dat geheel is hier ook echt meer dan de som der delen. Filmische passages worden afgewisseld met symfonische rock die neigt naar de klassieke jaren-80- en -90-sound van Marillion, maar dan met een Italiaanse schwung. Een album om je heerlijk in te verliezen!
  Website: http://www.ranestrane.net/ .

  3. The Black Codex (FREIA Music)
  “The Black Codex”, dat is toch uit 2014? Ja, maar dit project kreeg nog een staartje in 2015 met een fysieke uitgave op in totaal 8 CD's, gevat in een mooi boxsetje, incl. uitgebreid boekwerk. Christiaan Bruin bewijst hiermee een multi-talent te zijn, want niet alleen zong hij alle zangpartijen, maar bespeelde hij ook bijna alle instrumenten zelf, op wat blaas-, strijk- en gitaarpartijen na, en verzorgde het artwork. Christiaan Bruin heeft een nieuwe betekenis gegeven aan het woord dat het best de lading dekt van dit schitterende project: Episch!!
  Website: http://theblackcodex.com/ .

  4. Dave Kerzner - New World (Deluxe Edition, 2CD) (RecPlay Inc.)
  Als ik puur af zou gaan op hoe vaak ik naar een album heb geluisterd, dan had Dave Kerzners album “New World” op nummer 1 in mijn lijst moeten staan. Deels komt dit natuurlijk omdat ik hem al sinds het begin van het jaar in huis heb, maar dat zegt niks als het album ook niet gewoon heel erg fijn is om naar te luisteren. Het zijn met de mooie melodieuze songs, de kamerbrede productie en de Floydesque dan wel Gilmouriaanse sferen die mij iedere keer weer in de ban van dit dubbelalbum laten komen.
  Website: http://www.davekerzner.com/ .

  5. Barock Project - Skyline (Artalia)
  Barock Projects vierde album “Skyline” is er eentje om door een ringetje te halen en een album waarop nagenoeg elke symfo-liefhebber wel iets van zijn gading vind. Het is absoluut niet vernieuwend maar wel uiterst aanstekelijk. Een heerlijke smeltkroes van progstijlen, uitstekend gespeeld en met een geweldige zanger in de persoon van Luca Pancaldi. Hoe donker de dagen ook zijn in dit jaargetijde, de zon breekt onmiddellijk door als ik deze plaat opzet.
  Website: http://www.barockproject.net/ .

  6. Advent - Silent Sentinel (eigen beheer)
  Als het gaat om de prijs voor compositorisch vernuft dan wint Advent de hoofdprijs dit jaar. Tot in de detail uitgewerkte composities, gespeeld op een groot arsenaal aan klassieke en rock-instrumenten; vocalen die zowel beïnvloed zijn door barok- en renaissance-muziek als de Westcoast pop van bijv. Christopher Cross en dat alles overgoten met een symfonische saus die zowel aan The Enid als aan Steve Hackett doet denken. Een plaat waar ik bij elke luisterbeurt weer iets nieuws in ontdek.
  Website: http://www.adventmusic.net/ .

  7. Snarky Puppy & Metropole Orkest - Sylva (Impulse!)
  Eén van de meest vreugdevolle concerten die ik zag dit jaar was Snarky Puppy & Metropole Orkest in Rotterdam. Daar speelden ze samen o.a. het in april 2014 opgenomen stuk “Sylva”. Ik noem het vreugdevol omdat ik zelden zoveel muzikanten op één podium heb gezien die zo veel lol hadden in samen muziek maken. Sylva is een lange suite geschreven door bassist Michael League waarbij hij carte blanche kreeg om het Metropole Orkest naar zijn hand te zetten. Dat resulteerde in een CD + DVD die weer wat meer funky uit de hoek komt, maar waar het Metropole Orkest nog voor wat meer muzikaal gewicht zorgt.
  Website: http://snarkypuppy.com/ .

  8. Grice - Alexandrine (Hungersleep Records)
  Het tweede album van Grice was een typisch geval van een album dat geniepig zijn invloed liet gelden, doordat het me ineens opviel dat ik hem steeds vaker ging draaien. “Alexandrine” is het type album waarvan ik hoop dat David Sylvian het nog eens zal maken na al zijn avant-garde-experimenten. Het is gelukkig geen Sylvian-kloon maar de sfeer en de klankwereld hebben best veel overeenkomsten met die op albums als “Gone To Earth” en “Secrets Of The Beehive”. Bedwelmend album!
  Website: http://www.hungersleepproductions.com/grice.html .

  9. Bill Laurance - Swift (GroundUP Music)
  2014 was het jaar van mijn 'ontdekking' van de jazzrockformatie Snarky Puppy en in het kielzog daarvan het solo-werk van toetsenist Bill Laurance. Zoals te verwachten is er meer ruimte voor zijn toetsenspel, maar ook zijn klassieke achtergrond komt wat meer naar voren. “Swift” is daardoor zowel wat meer jazzy als ook klassieker dan wel symfonischer getint en doet me door zijn toegankelijkheid zeker denken aan de Pat Metheny Group. Droommuziek!
  Website: http://www.billlaurance.com/ .

  10. Downes Braide Association - Suburban Ghosts (X2X Records)
  Geoff Downes en Chris Braide perfectioneren op hun tweede album onder de vlag DBA of Downes Braide Association hun moderne variant op de klassieke Buggles-sound en progressieve synthpop. Het album is gevuld met melodieuze songs die zich al heel vlot in je bovenkamer nestelen, gevat in een warme, kamerbrede klank.
  Website: http://downesbraide.com/ .