• Aldwin Gerritsen

  Bij mij is er een 3 deling:
  Plaats 1 t/m 4
  Plaats 5t/m 10
  De uitvallers

  Plaats 1 t/m 4 waren mijn inzien de mooiste albums van 2013 ze lagen dicht bij elkaar en de keuze Is bepaald doordat ik de afgelopen dagen ze nog een draaibeurt heb gegeven.
 • Als de nummer 1 op mijn lijstje
  Amplifier - Echo Street (Kscope)
  Mijn mooiste muzikale ontdekking van 2013. Echo Street is een afwisselend album sfeervolle composities en filosofische teksten die voornamelijk te maken hebben met astronomie, kosmos en de menselijke natuur. kortom een mooi compleet album. Of je nu Amplifier wel of niet leuk vindt, feit is dat de band momenteel één van de meest creatieve bands is. Dat blijkt niet alleen uit de muziek, maar ook uit de podiumpresentatie, inclusief uniforme kledij. gratis downloads. slim is ook het feit dat Amplifier bij optredens zijn CD's en EP's voor schappelijke prijzen verkoopt. Resultaat is aldus een hoge verkoop en dus meteen prima promotie.

  Nummer 2
  Steven Wilson – The Raven That Refused To Sing And Other Stories (Kscope)
  Zie info collega’s en bij de categorie Albums van de Maand 2013. Dit album was namelijk Album van de Maand in maart.
  Extra toevoeging Het mooiste optreden van 2013 vond ik die van Extra toevoeging: Het mooiste optreden van 2013 vond ik dat van Wilson op Night of the Prog in juli.

  Nummer 3
  Airbag – "The Greatest Show On Earth" (Karisma Records, 2013)

  Het Noorse Airbag brengt met een keurige tussenperiode van twee jaar z'n platen uit. Na "Identity" (2009) en "All Rights Removed" (2011) is er nu "The Greatest Show On Earth". Door het karakter van Airbags muziek krijgt de band zowel lof als kritiek: je kunt namelijk niet om de sterke Pink Floyd-invloed heen, dat zelfs uit het hoesontwerp spreekt. "The Greatest Show On Earth" bevat gewoon weldadige spacy symfo vol sfeertjes waarop het heerlijk wegzweven is, met - last but certainly not least - fantastisch gitaarwerk. En… de grote kanshebber voor Album van de Maand Februari.

  Nummer 4

  Riverside – Feel like falling (InsideOut)
  Album van de maand Februari en tsja ik ben Riverside-fan. De populaire Poolse progrockgroep Riverside heeft afgelopen jaar zijn vijfde studioalbum uitgebracht, getiteld “Shrine Of New Generation Slaves”, wat je kunt afkorten tot “SONGS”. Riverside heeft ook nu weer een mooi album afgeleverd, met pakkende melodieën, heldere productie, doordachte arrangementen, indrukwekkend instrumentaal machtsvertoon en intelligente teksten. Toch is de band, om origineel te blijven klinken, afgeweken van de sound van eerder plaatwerk.

  Na deze 4 items komt er een tijdje niets en dan Plaats 5 t/m 10:

  Nummer 5

  Deep Purple - "Now What?!" (EAR Music / Edel, 2013)
  Dit album, dat het schopte tot Album van de Maand Mei, mag niet ontbreken in mijn lijst….
  En die mag niet ontbreken in mijn lijst….
  Deep Purple. Ouwemannengroep toch? Hoewel: op tournee zijn de heren nog immer vrijwel non-stop. Nieuwe platen verschenen echter mondjesmaat. Die waren nooit slecht: ambachtelijk, maar niet wereldschokkend. En dat vonden de heren zelf ook. Daarom werd producer Bob Ezrin ingeschakeld. Die heeft bewezen vaak bands (o.a. Pink Floyd, Alice Cooper, Kiss) tot topprestaties aan te zetten. En wat ons betreft is het plan vrij goed geslaagd! Zó goed, dat we "Now What?!" tot Album Van De Maand Mei hebben verkozen. Het aloude hardrock-element heeft vaker dan ooit plaatsgemaakt voor een veel symfonischer geluid.

  Nummer 6

  TumbleTown – “Done With The Coldness” (Freia Music, 2013)
  Wel in mijn lijst TumbleTown – een band van eigen bodem. Gelukkig kwamen er dit jaar ook verschillende mooie albums van eigen bodem uit. Veel haalden de eindlijstjes echter niet: Flamborough Heads zesde studio-album bijvoorbeeld, dat wél 'Album van de Maand September' was. Ook waren er het “1000 Wishes”-project van PBII en aan het eind van het jaar nog Mayra Orchestra, om er maar enkele te noemen. Wél in mijn lijst: Tumble Town, een project van zanger en gitarist Han Uil (Seven Day Hunt, Antares en solowerk) en gitarist Aldo Adema (Egdon Heath, Seven Day Hunt). Een mooie combi van twee vakkundige gitaarspelers en producers, die al eerder samenwerkten op het album “File This Dream” uit 2008 van Seven Day Hunt. Op de CD “Done With The Coldness” wordt het duo aangevuld met gastmuzikanten: bassist Marcel Copini (ex-Egdon Heath) en zangeres Carola Magemans, beiden leden van Seven Day Hunt, en toesenist Erik Laan van Silhouette. De muziek die TumbleTown maakt is een mix tussen progressieve en toegankelijker rock. Opvallend zijn de mooie gitaarpartijen van Adema en de indringende zang van Han Uil. Op enkele nummers doen die vocalen erg denken aan die van de laatste zanger van Egdon Heath, Maurits Kalsbeek.

  Nummer 7

  Vienna Circle – "Silhouette Moon" (AudioTreehouse, 2013)
  Prachtig album en jammer dat 'ie niet in de gezamenlijke eindlijst komt, maar volgende week, dan...
  Na het al goed ontvangen Vienna Circle-debuut "White Clouds" uit 2009 hebben de nog jonge broers Paul en Jack Davis de tijd genomen om hun ambities zo goed mogelijk voor het voetlicht te brengen. Het duurde daarom vier jaar eer "Silhouette Moon" het licht zag. Hoewel opnieuw een eigen beheer-productie, is het album wel tot stand gekomen met een professionele producer en is het afgemixt in de studio waar Porcupine Tree "The Incident" opnam. Met een aantal gastmuzikanten grossieren de Davis-broers is échte volle symfonische rock, met soms een lichte folkrock-invloed. Topstuk is overduidelijk het bijna 14 minuten lange "Dreams Presage", dat qua volle klank en thematische doorwerking aanvoelt als een klassieke symfonie.

  Nummer 8

  Moonrise – “Stopover-life” (Lynx Music, 2012)
  "“Stop-over life” is het derde album van de Poolse band Moonrise. “Stop-over life” is een toegankelijk album. De basis van bijna alle nummers wordt gelegd met langzaam wisselende akkoorden van atmosferische en warme klanken uit de keyboards die doen denken aan de violen in een symfonisch orkest. Door het afwisselend inzetten van saxofoon, gitaar, zang en keyboard blijft “Stop-over life” boeiend." (Peter van der Schelde, Progwereld) Een sfeervol album dus, dat bij neoprog-liefhebbers in de smaak valt. ....En bij die club Neoprogliefhebbers hoor ik.

  Nummer 9


  Haken – The Mountain (InsideOut)
  Zie de info in de lijst van Herman.

  Nummer 10


  Sound of Contact – Dimensionaut (InsideOut)
  Zie de info in de lijst van Maurice.
 • De uitvallers - net buiten de lijst maar hadden ook zo maar op plaats 10 kunnen staan:

  Archive – With Us Until You're Dead (Dangervisit)
  Spock’s Beard – Brief Nocturnes And Dreamless Sleep (eigen beheer / InsideOut)
  Flamborough Head – Lost In Time (Oskar)
  Arc Angel – Harlequins Of Light (Frontiers)
  Ayreon – The Theory Of Everyting (InsideOut)
  The Flower Kings – Desolation Rose (InsideOut)