• Aldwin Gerritsen

 • Al met al bleek 2016 wel een jaar met veel mooie albums, waarbij mijn top 10 valt eigenlijk te verdelen in 3 delen. Binnen elk van deze groepen had de volgorde eerlijk gezegd ook anders kunnen zijn:
  - Huis en Marillion komen als beste uit de bus.
  – vervolgens een viertal, gevormd door de albums van Opeth, Airbag, Kansas en Suede.
  - tenslotte, om het maar zo te zeggen, de best of the rest: Jonas Lindberg & The Other Side, Iamthemorning, Headspace en Black Mountain.

 • Top 2016:

  1. Huis - Neither In Heaven (Unicorn Digital)
  2. Marillion - Marillion - F.E.A.R. (Fuck Everyone And Run) (Intact)
  3. Opeth – Sorceress (Nuclear Blast)
  4. Airbag – Disconnected (Karisma Records)
  5. Kansas - The Prelude Implicit (InsideOut)
  6. Suede - Night Thoughts (Warner Music)
  7. Jonas Lindberg & The Other Side - Pathfinder (ModeMusic)
  8. Iamthemorning - Lighthouse (Kscope)
  9. Headspace – All That You Fear Is Gone (InsideOut)
  10. Black mountain - IV (Jagjaguar)

 • 1. Huis - Neither In Heaven (Unicorn Digital)
  Dit album staat bij mij duidelijk bovenaan de lijst. Dit tweede album van de Canadese band Huis heeft voor mij bijna alles wat je van een compleet album kan verwachten: Prachtige hoes; bijna 70 minuten muziek die van het begin tot het eind boeit; prachtige gitaarsolo’s; meerder nummers die toewerken naar een climax.. – kortom: een mooi album. Extra leuk dat we dit jaar Huis live kunnen zien op het zesde Progdreams Festival, op 4 maart 2017.
  Website: http://www.huisband.com .

  2. Marillion - F.E.A.R. (Fuck Everyone And Run) (Intact)
  We hebben er 4 jaar op moeten wachten, op dit 18de album van Marillion – en wat voor één! Voor mij echt groeialbum, met Steve Hogarth op z’n best, maar ook genoeg ruimte voor de solo’s van gitarist Steve Rothery en toetsenist Mark Kelly. Met als hoogtepunt het ruim 16 minuten durende “The New Kings” dat vast nog wel een andere keer ten gehore zal worden gebracht in ons programma. Kers op de taart was het optreden van Marillion in Vredenburg een maand geleden.
  Website: http://www.marillion.com/ .

  3. Opeth – Sorceress (Nuclear Blast)
  De progliefhebber die bang was dat Opeth met zijn overgang naar het in extreme metalvormen gespecialiseerde Nuclear Blast weer terug zou vallen op de deathmetal waarmee de Zweedse band 20 jaar geleden zijn eerste muzikale schreden zette, kon opgelucht adem halen. “Sorceress” ligt in het verlengde van voorgangers “Heritage” en “Pale Communion”, waarbij de groep zich opnieuw laat inspireren door het beste uit de psychedelische en symfonische rock. Stevige passages worden afgewisseld met akoestische om vervolgens weer over te gaan in Hammond-uitbarstingen.
  Website: http://www.therealmystery.com/ .

  4. Airbag – Disconnected (Karisma Records)
  Dit 4e album van Airbag is er opnieuw één om door een ringetje te halen, tenminste als je houdt van melancholische, atmosferische muzikale landschappen. Muziek in de lijn van Pink Floyd, veelal vergezeld van het lyrische gitaarspel van Bjørn Riis.
  Website: http://www.airbagdisconnected.com/ .


  5. Kansas - The Prelude Implicit (InsideOut)
  We hebben er 16 jaar op moeten wachten, maar daar is-ie dan: het nieuwe studioalbum van Kansas - en wat voor album: een echte progresieve plaat met de nieuwe zanger Ronnie Platt. “The Prelude Implicit" laat klassieke Kansas horen, zoals de band in de tweede helft van de jaren zeventig klonk. Symfonische rock met soms haast hymne-achtige melodieën en ook een stevig randje, afgewisseld met wat meer naar AOR neigende pakkende melodieuze rockers.
  Website: http://www.kansasband.com/ .
   

  6. Suede - Night Thoughts (Warner Music)
  Je zou denken: 'Suede, dat is toch een Britpopband?'. Maar je kunt rustig zeggen: 'Suede goes progressive!'. "Night Thoughts" is een verhalend concept-album dat ook nog eens vergezeld gaat van een film op DVD. Op het album is een volledige strijkerssectie te horen. De songs zijn uiterst sfeervol en worden vol emotie gezongen door zanger Brett Anderson.
  Website: http://www.suede.co.uk/ .

  7. Jonas Lindberg & The Other Side - Pathfinder (ModeMusic)
  Deze Zweedse band maakt muziek die enerzijds Amerikaans à la Toto of Kansas klinkt, maar toch ook zeker iets Zweeds heeft: we horen ook af en toe overeenkomsten met de muziek van The Flower Kings en de diverse afsplitsingen daarvan – en soms het zomerse gevoel dat Moon Safari teweeg brengt. Het warme solo-geluid van de gitaar doet wisselend denken aan Roine Stolt, Steve Lukather, David Gilmour en Steve Rothery. Daarnaast is er ook ruimte voor een traditioneel proggy toetsenarsenaal.
  Website: http://www.lindbergmusic.com/ .

  8. Iamthemorning - Lighthouse (Kscope)
  "Lighthouse" van het Russische duo Iamthemorning won vorig jaar de Album Of The Year Prog Award bij het jaarlijkse gala van Prog Magazine. Het album heeft enkele malen dat wat raadselachtige en atmosferische karakter van Kate Bush' "Aerial". Maar de Tori Amos van "Boys For Pele" is een referentie die zich nog meer opdringt. Die vergelijking wordt vooral opgewekt door het vloeiende pianospel van de duidelijk klassiek geschoolde Gleb Kolyadin. Maar ook door de wijze waarop alllerlei accenten in de arrangementen zijn geplaatst en hoe hier en daar strijkers opdoemen.
  Website: http://iamthemorning.com/ .

  9. Headspace – All That You Fear Is Gone (InsideOut)
  De muziek van Headspace werd naar aanleiding van het debuut over het algemeen bij de progmetal werd ingedeeld. Maar uit opvolger “All That You Fear Is Gone” blijkt dat de groep, hoe kan het ook anders met zo'n breed georiënteerde bezetting, lak heeft aan stijlconventies en afbakeningen. De tot de rand toe gevulde CD bevat naast felle metal-achtige passages bijvoorbeeld ook prachtige akoestische, bluesy en folky stukken, die doen denken aan de zachte kant van Led Zeppelin. Het album is dus bijzonder gevarieerd, zonder dat het fragmentarisch wordt. En net als bij Haken en Subsignal horen we doordachte arrangementen met prachtige harmonieën.
  Website: http://www.headspaceonline.com/ .

  10. Black mountain - IV (Jagjaguar)
  Ik begon mijn lijstje met een Canadese band en ik eindig er ook mee. Het is alweer 6 jaar geleden dat "Wilderness Heart" verscheen, het derde album van de Canadese band Black Mountain. Deze groep rond het paar Josh Wells en Amber Webber bracht dit jaar het album “IV” uit. Behalve het altijd al aanwezige psychedelisch karakter is ook de muziek van Led Zeppelin nog steeds een referentie. Maar ditmaal moesten we, vooral door de gebruikte synthesizers, maar ook hoe ze bespeeld worden, een paar keer denken aan het Duitse Eloy van rond 1980. Geen idee of de Canadezen de groep kennen, sfeervolle muziek levert het wel op.
  Website:http://www.blackmountainarmy.com/ .