• Aldwin Gerritsen

 • Het viel niet mee dit jaar: ik had eigenlijk geen uitgesproken nummer één. Buiten de top 10, maar wel genomineerd waren in willekeurige volgorde: Cosmograf - “The Hay-Man Dreams”, Knight Area - “Heaven And Beyond”, Isuldurs Bane & Steve Hogarth - “Colours Not Found In Nature”, Kaipa - “Children Of The Sounds”, Lunatic Soul - “Fractured”, Ayreon - “The “Source” en Damanek - “On Track”.

 • Top 2017:

  1. Aurora Project, The - World Of Grey (Freia Music)
  2. Anubis - The Second Hand (eigen beheer)
  3. Wilson, Steven - To The Bone (Kscope)
  4. Barock Project - Detachment (Artalia)
  5. Threshold - Legends Of The Shires (Nuclear Blast)
  6. Mostly Autumn - Sight Of Day (eigen beheer)
  7. Sylvan, Nad - The Bride Said No (InsideOut)
  8. Riis, Bjørn - Forever Comes To An End (Karisma Records)
  9. Soup - Remedies (Crispin Glover Records)
  10. Millenium - 44 Minutes (Lynx Music)

 • 1. Aurora Project, The - World Of Grey (Freia Music)
  Ik vond dit het meest verrassende album van het jaar. The Aurora Project is ook nog een band van eigen bodem. “World of Grey” is het vierde conceptalbum dat de al 20 jaar bestaande band uitbrengt. Het is een fijn album, waarbij het van begin tot het eind genieten is. Niet voor niets ons Album van de maand Februari.
  Website: http://www.theauroraproject.com .

  2. Anubis - The Second Hand (eigen beheer)
  Muziek van de ander kant van de wereld, want Anbis komt uit Australië. Ook dit album is net zoals de nummer één een conceptalbum. Het is neoprog op zijn best en ook een Album van de Maand (in juli).
  Website: https://www.anubismusic.com/ .


  3. Wilson, Steven - To The Bone (Kscope)
  Het mooie van Wilson is dat elk album wat hij maakt weer anders is. Zo ook met zijn album “To The Bone”. Veel progliefhebbers waren teleurgesteld omdat er slechts twee progressieve rocknummers in de traditionele zin van het woord op stonden. Dat waren dan ook nog eens de langste nummers op het album, dat voor velen te poppy was. Het mag dan als geheel minder indruk hebben gemaakt als zijn voorgangers, toch blijft er genoeg over om van te genieten.
  Website: http://stevenwilsonhq.com .

  4. Barock Project - Detachment (Artalia)
  Ja dat was even slikken voor mij, dat Barrock Project naar Nederland kwam zonder de heldere energieke zang van Luca Bancaldi en dat deze ook niet meer op het nieuwe album “Detachment” voorkwam. Bandleider Luca Zabbini nam de meeste zangpartijen over. Ook dit was een Album van de Maand (in februari).
  Website: http://www.barockproject.net/ .


  5. Threshold - Legends Of The Shires (Nuclear Blast)
  Dit jaar verschenen er veel nieuwe albums van progmetalbands. Er viel voor mij veel te genieten, van bijvoorbeeld de albums van Anneke van Giersbergen's Vuur, Ayreon, Caligula's Horse en Knight Area. Maar toch stak het album “Legends Of The Shires” van Threshold daar met kop en schouders bovenuit. 82 minuten sterke progmetal met veel afwisseling, prachtige zang en ook veel toetsen.
  Website: http://www.thresh.net/ .
   

  6. Mostly Autumn - Sight Of Day (eigen beheer)
  Het echtpaar bestaande uit gitarist Brian Josh en zangeres Olivia Sparnenn en hun kompanen brengen op dit album Mostly Autumn op z'n best ten gehore. Keltische folk-elementen, sterke melodieën en stevige rock met Pink Floyd-invloeden.
  Website: http://www.mostly-autumn.com/2/ .


  7. Sylvan, Nad - The Bride Said No (InsideOut)
  Soms ontsnapt er wel eens een band of artiest aan mijn aandacht of heb ik bij eerste beluistering niet goed opgelet. Bij het opnieuw beluisteren van dit album valt het kwartje.
  Website: http://www.nadsylvan.com/ .


  8. Riis, Bjørn - Forever Comes To An End (Karisma Records)
  Het wisselt elkaar af: vorig jaar nog een nieuw album van Airbag en dit jaar eentje van de gitarist van deze Noorse band: Bjørn Riis. Melancholische atmosferische landschappen met een grote rol voor het lyrische gitaarspel van Riis.
  Website: http://www.bjornriis.com/ .


  9. Soup - Remedies (Crispin Glover Records)
  Opnieuw maakt de Noorse band hier groots opgezette symfonische postrock waarbij we moeten denken aan de meer meeslepende songs van Anathema en de muziek van de IJslandse band Sigur Rós. De invloed van de shoegazer rock uit de jaren 80 en 90 is overigens ook niet te ontkennen. Meeslepend album dat liefhebbers van Anathema, Blue Neck en ook Steven Wilson zeker moeten checken. En Soup verdiende er in december een tweede Album Van De Maand-status op rij mee.
  Website: http://www.soupband.com/ .

  10. Millenium - 44 Minutes (Lynx Music)
  Het Poolse Millenium is opgericht in 1999 en de bandnaam verwijst dan ook naar de toen nakende millenniumwissel. De muziek van Millenium biedt neoprog met veel afwisseling; sfeervolle en meeslepend gitaar-, toetsen- en saxofoonspel in songs met floydiaanse achtergrondzangpartijen. Leadzanger Lukasz Gall neemt op dit album afscheid.
  Website: http://www.millenium.art.pl/ .