-
Aldwin Gerritsen
- Top 2021:
2021 was voor mij een jaar met veel aangeschafte nieuwe releases om een keus uit te maken (een kleine 50). Toeval wil dat de top 3 van mijn lijst wordt ingevuld door Noorse bands. MEER en Kerrs Pink wilde ik graag ook nog live zien spelen: ruim een week was ik in de ban van het plan om het festival We Låve Rock in het zuiden van Noorwegen te bezoeken, met optredens van veel Noorse Bands (o.a. MEER, Kerrs Pink, Kings Of The Valley, Magic Pie en OAK, om er maar een paar te noemen. Radiocollega en vriend Maurice had al reis- en verblijfresearch gedaan. Maar ja, vooral de coronabeperkingen en onzekerheden zorgden ervoor dat het Noorse muziekavontuur niet zijn doorgang kon vinden. Wat overblijft blijft is het luisterplezier dat de nieuwe releases van de bands biedt.
1. MEER – “Playing House” (Karisma Records)
2. Kerrs Pink – “Presence Of Life” (eigen beheer)
3. Giant Sky – "Giant Sky" (Glassville Records)
4. VOLA – “Witness” (Mascot Records, 2021)
5. Frost* – “Day And Age” (InsideOut / Sony Music)
6. Sylvan – “One To Zero” (Gentle Art Of Music / Soulfood)
7. Vienna Circle – “Secrets Of The Rising Sun” (eigen beheer)
8. Finally George – “Icy Skies” (N.N.K. Records)
9. Leprous – “Aphelion” (InsideOut / Sony Music)
10. Steven Wilson – The Future Bites (Caroline International)
1. MEER – “Playing House” (Karisma Records)
De Noorse band MEER bestaat uit een achttal rockmuzikanten en klassiek geschoolde strijkers. Dit album staat zonder enige twijfel op plaats 1. Het was voor mij het meest verrassende, spannende en afwisselde album van afgelopen jaar. Het blijft je boeien door de veelzijdigheid en smaakt naar... MEER.
Websites:
https://www.facebook.com/MEERmusikk
http://www.meerband.com/
2. Kerrs Pink – “Presence Of Life” (eigen beheer)
Het in maart uitgekomen "Presence Of Life" is het zevende album van de Noorse band Kerrs Pink en verscheen maar liefst zeven jaar na “Mystic Spirit”. Evenals deze directe voorganger schopte “Presence Of Life” het tot Album van de Maand bij Xymphonia! De groep heeft al zo'n 30 bezettingen versleten, met gitarist Harald Lytomt als constante factor. De verwevenheid van Noorse traditionele folk in de zes nummers op “Presence Of Life” is net als op de zes voorgaande albums nog steeds van toepassing, maar nooit uitgesproken aanwezig. Met Hans Jørgen Kvisler is er een extra gitarist toegevoegd aan de bezetting. Samen met gitarist Hararld Lytomt gaat Kvisler de nodige muzikale duels aan met toetsenisten Glenn Fosser en Lasse Johansen. De twee laatstgenoemden staan garant voor weelderig Hammondorgelspel en pompende Moogklanken.
Websites:
https://kerrspink.com/
https://www.facebook.com/kerrspinkofficial
3. Giant Sky – "Giant Sky" (Glassville Records)
De muziek van het Noorse Giant Sky is een project van zanger/multi-instrumentalist Erlend Viken bekend van de tevens Noorse band Soup. Muzikaal bewandelt Viken een ander pad dan met Soup: de sound is minder donker en opener. Hierdoor is het toegankelijker en gevarieerde, mede ook door de hulp van een aantal gastzangeressen. Een aangename verrassing.
Websites:
https://giantskyband.bandcamp.com/releases
https://www.facebook.com/giantskyband
4. VOLA – “Witness” (Mascot Records)
“Witness”, is het derde studio-album van VOLA. Het Deense viertal maakt een eigen vorm van moderne prog, waarbinnen elementen uit nogal uiteenlopende pop- en rockmuziekverschijningsvormen zijn samengebracht. “Witness” zoekt duidelijk het midden tussen de meer djent-gerichte metal van het eerste album en de pakkende thema’s van de tweede schijf. 'Djent' is een klanknabootsend woord dat wordt gebruikt om te verwijzen naar een gitaarklank en een gestileerde riff die worden gebruikt in een bepaalde soort progressieve metalmuziek. Dit is geen album dat zich bezighoudt met ingewikkelde technieken: het is strak en perfect gemaakt. De gitaren zijn helder, de bas is hoorbaar, neemt zijn eigen 'headspace' in de mix in en draagt prominent bij aan de kracht van de dreunende drums. Dit vormt de ondergrond van de mix, die de zang en keyboards behoorlijk prominent geplaatst laat zijn. Kortom: je kunt er regelmatig bij uit je dak gaan.
Websites:
https://www.volaband.com/
https://www.facebook.com/volaband
5. Frost* – “Day And Age” (InsideOut / Sony Music)
“Day And Age” is het vierde studioalbum van de Britse neo-progressieve rockgroep Frost*. “Day And Age” draagt nog steeds duidelijk de Frost*-genen, maar is veel opener van karakter. Je kunt de instrumenten beter van elkaar onderscheiden, het bandgeluid wordt er een tikje warmer van; de muziek heeft een meeslepender effect. Kortom neoprog van de bovenste plank. “Day And Age” is overigens door de teamleden van het muziekblad iO Pages als beste album van het jaar 2021 verkozen.
Websites:
https://frost.life/
https://www.facebook.com/frostlife
6. Sylvan – “One To Zero” (Gentle Art Of Music / Soulfood)
Het is alweer zes jaar geleden dat het album ''Home'' van het in 1998 opgerichte Sylvan verscheen. In 2021 verscheen eindelijk een nieuw album, getiteld “One To Zero”. Deze titel verwijst naar het tiende studioalbum van deze Duitse band, met tien nummers. Het staat op de 6de plek in mijn top 10 van 2021-eindlijst. Er ligt een conceptverhaal aan ten grondslag waarin een kunstmatige intelligentie-entiteit vanuit het eigen perspectief zijn autobiografie vertelt. De vaste ritmesectie met bassist Sebastian Harnack en drummer Matthias Harder staat op dit album ook weer als een huis. Johnny Beck is gepromoveerd van gastgitarist naar vast bandlid en levert een paar prachtpareltjes met zijn fraaie gitaarsolo’s. De zangstem van Marco Glühmann is prettiger om naar te luisteren dan voorheen. In enkele delen zingt hij zelfs een octaaf lager en met minder expressie. Jos Driessen Progwereld bestempelt dit album als een nieuw pareltje binnen de progscene, dat voor Sylvan-fans het wachten meer dan waard zal blijken te zijn geweest. Ik sluit mij daar volmondig bij aan.
Websites:
www.sylvan.de
https://www.facebook.com/sylvan.de
7. Vienna Circle – “Secrets Of The Rising Sun” (eigen beheer)
In 2007 werd Vienna Circle opgericht door de Britse broers Paul en Jack Davis. In 2008 brachten ze het debuutalbum “White Clouds” uit, een conceptalbum dat zich afspeelt tijdens de Eerste Wereldoorlog. Opvolger “Silhouette Moon” kwam in 2013. Nu, acht jaar later, is dan eindelijk het derde album een feit. In die tussentijd is er wel wat veranderd, want Jack Davis heeft in goed overleg 'de band' verlaten. Broer Paul neemt op dit album alle instrumenten voor zijn rekening, behalve de drumpartijen, die Alex Micklewright invult. Daarnaast is Pauls vrouw Gemma Davis in twee nummers als zangeres te horen. “Secrets Of The Rising Sun” is meer gitaargeoriënteerd dan de twee voorgaande albums.
Websites: https://viennacircle.bandcamp.com/album/secrets-of-the-rising-sun
https://www.facebook.com/viennacircleband
8. Finally George – “Icy Skies” (N.N.K. Records)
Finally George haalde met zijn debuut “Life Is A Killer” meteen maar even een Album van de Maand-bekroning binnen in januari 2019. Dat was een uiterst verzorgd album waar liefhebbers van Pink Floyd en RPWL een groot plezier mee werd gedaan. Het was dan ook geen echt debuut, want Georg Hahn was al zo'n 40 jaar werkzaam in de Duitse muziekindustrie. In 2021 verscheen Fianlly George's tweede album “Icy Skies”. Ook dit tweede album klinkt prachtig vol en warm en alle instrumenten komen uitstekend uit de verf. De ritmesectie is beresterk, de drumpartijen worden verzorgd door de excellerende Styx-drummer Todd Sucherman en Hahn speelt zelf basgitaar. Hahn over een heel fijne en afwisselend klinkende, accentloze zangstem.
Websites:
https://finallygeorge.com/
https://www.facebook.com/finallygeorgemusic
9. Leprous – “Aphelion” (InsideOut / Sony Music)
Na VOLA is Leprous de 2e 'stevige' band in mijn top10-lijst en daarnaast de vierde uit Noorwegen. “Aphelion” is het zevende studioalbum van deze Scandinaviërs, uitgebracht op 27 augustus 2021 via InsideOut Music. Dat er een nieuw album zat aan te komen werd voor het eerst gesuggereerd bij de release van de single "Castaway Angels" in december 2020 en zes maanden later kondigde de band daadwerkelijk “Aphelion” aan. Vervolgens werden nog twee singles ter promotie voorafgaand aan de release van het album uitgebracht. Het werd opgenomen in verschillende opnamestudio's in Scandinavië. Voor de verrijking van de arrangementene werden een cellist en een violist gevraagd. De meeste nummers zijn geschreven en gecomponeerd door zanger Einar Solberg. Het uitgekiend gebruik van dynamiek en stilistische overgangen zorgt voor spanning en overtuiging, waarbij de altijd zeer emotioneel klinkende vocalen van Solberg schitteren.
Websites:
https://www.leprous.net/
https://www.facebook.com/leprousband
10. Steven Wilson – The Future Bites (Caroline International)
Steven Wilson-fans reageren verschillend op diens nieuwe Album ''The Future Bites”. De meest gehoorde kritiek was: het album is te 'poppy'. Maar Wilson heeft altijd aangegeven dat hij bij elk nieuw album een andere weg in wil slaan. Tevens kom je bij het beluisteren van het album toch echt wel de nodige diversiteit tegen. De mooie sound die is neergezet is eens te meer een bewijs dat Steven Wilson een muzikaal genie is!
Websites:
https://stevenwilsonhq.com/sw/
https://www.facebook.com/StevenWilsonHQ
Deze albums haalden mijn top 10 net niet; allen op de 11de stek:
Big Big Train – Common Ground (English Electric Recordings)
Kings Of The Valley – Kings Of The Valley (Stickman Records)
Perfect Storm – No Air (eigen beheer / Glassville Records)
Styx – Crash Of The Crown (Universal)
The Sun Or The Moon – Cosmic (Tonzonen Records)
Transatlantic – The Absolute Universe (InsideOut / Sony Music)
Joseph Williams – Denizen Tenant (The Players Club / Mascot)
DeWolff – Wolffpack (Mascot)
Dennis DeYoung – 26 East, Vol. 2 (Frontiers Music)