• Aldwin Gerritsen

  •  
  • Top 2023:

    Het jaar 2023 was voor mij persoonlijk een mooi muzikaal jaar. Een jaar waar ook de verbreding naar andere genres een grotere rol ging spelen. Zo bezocht ik met mijn vrouw (regelmatig ook met de kinderen) optredens van: Wende, Kovacs, DeWolff, Hackberry en Archive. Ook de prog-gerelateerde buitenoptredens en -festivals deden het zowel op kleine als grote locaties goed. Met name: het Openluchttheater Nijverdal, Midsummerprog in Valkenburg en het Duitse Night of the Prog festival op de Loreley. We zijn wel zo'n beetje klaar met stadionconcerten en concerten waarbij tienduizenden bezoekers aanwezig zijn. Vaak zie je alleen maar poppetjes en meestal is het geluid galmend. Ook bezochten we minder concerten op afstand en gingen we voor optredens dichtbij. Vooral Metropool Hengelo is één van onze favorieten geworden. Blijft jammer dat Poppodium Boerderij (Zoetermeer) en 't Blok (Nieuwerkerk a/d IJssel) behoorlijk op afstand liggen en in laatstgenoemde zaal door Progfrog ook nog eens op zondagmiddag optredens georganiseerd worden (conflicterend met onze Xymhonia-avond). Meeste spijt: Had achteraf naar een optreden van Peter Gabriel moeten gaan, gemiste kans. Om te beoordelen wat ik in mijn top tien-lijstje wilde zetten, heb ik in de eerste week van dit nieuwe jaar zo'n 35 2023-albums opieuw beluisterd. Twee dingen vielen me op. Ten eerste dat de door mij gekozen top 10-albums veelal later in het jaar verscheen. Ten tweede: wat ook opviel dat bands en artiesten met een hoge notering in onze lijst er lang over hebben gedaan hebben om met een nieuw album te komen: o.a. I Spy (32 jaar na de voorganger, na heroprichting 7 jaar), Lumsk (16 jaar na de voorganger, 14 jaar aan gewerkt), Peter Gabriel (21 jaar na het voorlaatste album met eigen werk, 13 jaar na een coverproject). Na lang broeden komt er iets moois uit het muzikale ei.

  • 1. I Spy – While The War Began (Top Hole Records)
    2. Wilson, Steven – The Harmony Codex (Virgin Music Group)
    3. Gabriel, Peter - I/O (Real World)
    4. Riverside – Id.Entity (InsideOut / Sony Music)
    5. Lumsk - Fremmede Toner (Dark Essence Records/Karisma Records)
    6. Moon Safari - Himlabacken Vol. 2 (Blomljud Records)
    7. Mystery – Redemption (Unicorn Digital)
    8. Stefano Panunzi – Pages From The Sea (eigen beheer)
    9. Pattern-Seeking Animals – Spooky Action At A Distance (InsideOut / Sony Music)
    10. Karnataka - Requim For A Dream (Immrama Records)

  • 1. I Spy – While The War Began (Top Hole Records)
    Wat is er mooier dan een Nederlandse band op de eerste plek van het 2023-jaarlijstje te hebben? We hebben het dan over symfo van eigen bodem, van de Noord-Nederlandse band I Spy. Een dubbelaar waar maar liefst zeven jaar aan gewerkt is. Op het dubbelalbum word je verrast met muziek die alle richtingen op gaat, old school symfo, melodieus, maar ook soms bizar en euforisch. Je moet er wel even voor gaan zitten want het zijn vier flinke epics, maar het was het wachten meer dan waard.
    Websites:
    https://ispyband.nl/
    https://ispy.bandcamp.com/
    https://www.facebook.com/ispyband
     

    2. Wilson, Steven – The Harmony Codex (Virgin Music Group)
    “The Harmony Codex” heeft een bijzondere sfeer, een mooie diepe gelaagdheid (mooi op elkaar afgestemde lagen) die met name goed te horen is op de Blu-ray. Het is een heel divers muzikaal album, van poppy sciencefiction tot aan natuurlijk progressief. Ondanks de keuze voor I Spy op mijn lijst als eerste, is het toch “The Harmony Codex”, die dit jaar met veel bewondering het vaakst gedraaid werd in Huize Gerritsen.
    Websites:
    www.stevenwilsonhq.com
    https://www.facebook.com/StevenWilsonHQ/
     

    3. Gabriel, Peter - I/O (Real World)
    Na 21 jaar wachten is er dan opnieuw een krachtige CD met de herkenbare stem van de ondertussen 73-jarige Peter Gabriel. Bij elke nieuwe maan van het afgelopen jaar heeft Gabriel een song van deze nieuwe plaat uitgebracht, voorzien van een toelichting. 12 zeer afwisselende nummers, 12 nummers die je zo nu en dan terugbrengen naar de sound van eerder werk van Gabriel. Je herkent de sfeer, maar het zijn geen kopieën. Toegankelijk en tegelijkertijd uitdagend. Kortom: een heel mooi album.
    Websites: https://petergabriel.com/
    https://www.facebook.com/PeterGabriel
     

    4. Riverside – Id.Entity (InsideOut / Sony Music)
    Het jaar 2023 begon goed met het verschijnen in de maand januari van het album “Id.Entity”. Een nieuw album van Riverside staat de laatste jaren altijd wel in mijn top 10-jaarlijst. Ook deze keer verrijkte Riverside ons met een prachtig album. Waar de afgelopen twee reguliere studio-albums van de Poolse groep een relatief melancholieke insteek hadden, klinkt hiet viertal nu fel. Veel songs zijn riff-georienteerd, waarbij het duidelijk is dat Duda de componist is: zijn basspel is vaak zeer prominent. Bijzonder was ook de 'the silent scream' die op indrukwekkende wijze gebracht werd door de 1000 bezoekers tijdens het optreden als afsluiter van Midsummer Prog in Valkenburg. Speciaal was ook de Deluxe Artbook Edition op LP-formaat, met daarbij een Blu-ray met 5.1 surround mix én Dolby Atmos-mix.
    Websites:
    https://riversideband.pl/en/
    https://www.facebook.com/Riversidepl
     

    5. Lumsk - Fremmede Toner (Dark Essence Records/Karisma Records)
    Bands uit Scandinavië blijven me vaak verrassen. Zo ook de al in 2001 opgerichte Noorse band Lumsk. Progmetal is de muziekstroming waar Lumsk onder zou vallen. Het verbaasde me daarom dat dit nieuwe album toch echt wel onder prog te scharen valt. Sterke zang van zangeres Mari Klingen, prachtige vioolpassages, mooie toetsenpartijen, regelmatig overgaand in gecontroleerde bombast. Een album dat van begin tot eind weet te boeien.
    Websites:
    https://lumsk.bandcamp.com/album/fremmede-toner
    https://www.facebook.com/lumskmusic/
     

    6. Moon Safari - Himlabacken Vol. 2 (Blomljud Records)
    Als er een band is, die zich richt op goed in het oor liggende progressieve rock, met veel aandacht voor melodie, zang en vooral ook samenzang, is het wel het Zweedse Moon Safari. De samenzang is kenmerkend maar het klinkt nergens te glad, of te gelikt. Pakkend en tegelijkertijd muzikaal uitdagend.
    Websites:
    https://www.moonsafari.se/
    https://www.facebook.com/moonsafariofficial
    https://moonsafari.bandcamp.com/
     

    7. Mystery – Redemption (Unicorn Digital)
    Mystery bracht na vijf jaar eindelijk een opvolger voor “Lies And Butterflies”. “Redemption” is het achtste studioalbum van de Canadese neoprogband rond gitarist, componist en labeleigenaar Michel St. Père. Breed uitwaaierende keyboardsounds, stuwend (twin-)gitaarspel en ook vol geproduceerde zangpartijen in meeslepende en afwisselende songs.
    Websites: https://www.therealmystery.com/
    https://www.facebook.com/mysterysound

    8. Panunzi, Stevano – Pages From The Sea (eigen beheer)
    In 1997 richtte Stefano Panunzi het project Fjieri op, met Jakko Jakszyk, Mick Karn, Gavin Harrison, Tim Bowness en Richard Barbieri: enkele zeer bekende muzikanten in de progressieve rock- en rockwereld. Panunzi maakt sinds 2005 solomuziek, met releases als “Timelines” (2005), “A Rose” (2009), “Beyond The Illusion” (2021) en afgelopen jaar zijn vierde solo-album: “Pages From The Sea”. Dit album is rijk aan mooi spel op gitaar, bas en drums aangevuld met trompetten, bugels en andere koperblazers. Samen met de briljante piano, geeft “Pages From The Sea” een perfecte combinatie van ontspanning, verwondering en opwinding.
    Websites:
    https://www.facebook.com/stefanopanunzimusic
    https://burningshed.com/artists/StefanoPanunzi/stefano-panunzi_pages-from-the-sea_cd.
     

    9. Pattern-Seeking Animals – Spooky Action At A Distance (InsideOut / Sony Music)
    Pattern-Seeking Animals klinkt nogal Spock's Beard-achtig. Het is namelijk het kindje van John Boegehold, die sinds het vertrek van Neal Morse een fiks deel van het Spock-materiaal schreef. Hij wordt bijgestaan door huidig Spock's Beard-zanger Ted Leonard. Natuurlijk is Leonard ook een uitstekend gitarist en Boegehold speelt naast toetsen ook aanvullende gitaarpartijen en een flinke reeks aan exotische instrumenten. De line-up bestaat verder uit drummer Jimmy Keegan en bassist Dave Meros. Dit vierde album “Spooky Action At A Distance” staat vol toegankelijke, goed geschreven, uitgevoerde en geproduceerde melodieuze prog.
    Websites:
    https://www.psanimals1.com/
    https://www.facebook.com/psanimals1
     

    10. Karnataka - Requim For A Dream (Immrama Records)
    Oprichter Ian Jones is nog steeds de grote man die alles schrijft, basgitaar en vooral toetsen speelt en de orkestraties verzorgt. “Requem For A Dream” staat voor warme neoprog met kamerbrede vocale harmonieën van Sertari, fijne melodieuze gitaarsolo's van Luke Machin en soms een Keltisch vleugje, dankzij een bijdrage van Troy Donockley (Iona, Nightwish). "Requiem For A Dream" is een sterk album van een band die we gerust als een vaste waarde in de symfo-scene mogen beschouwen.
    Websites:
    https://www.karnataka.org.uk/
    https://www.facebook.com/KarnatakaOfficial

     
  •