-
Christian Bekhuis
Top 2014:
1. Patterson, Tony & Brendan Eyre - "Northlands" (Esoteric Antenna)
Het is heel simpel: er is geen enkel album geweest in 2014 dat mij zo geroerd heeft als “Northlands” van Tony Patterson & Brendan Eyre. Het melancholische verhaal van een man die op reis gaat naar zijn geboortestreek om een stuk onverwerkt verleden af te sluiten gekoppeld aan weldadige sfeervolle symfonische rock en pop wist mij echt te raken. En uiteindelijk is het dat wat ik zoek in muziek.
Website: http://www.cherryred.co.uk/shopexd.asp?id=4905 .
Video (So Long The Day): http://youtu.be/ECw6SPG8i5Y
2. Magnus, Nick - "N'Monix" (Esoteric Antenna)
In het kielzog van “Northlands” kwam Nick Magnus' “N'Monix” ook bij mij weer in het vizier. Magnus verleent medewerking aan “Northlands”, Tony Patterson doet dat op het album van Magnus. Heerlijke klassieke symfonische rock word er geboden met een licht klassieke inslag gevat in een heerlijke productie die klinkt als een klok. En wat is het mooi om een kleine Steve Hackett Band-reünie te horen op het nummer “Eminent Victorians”, waarop zanger Pete Hicks te horen valt
en Steve Hackett aan het slot nog een schitterende gitaarsolo uit de mouw schudt.
Website: http://www.magnus-music.com/ .
Video (Eminent Victorians):
http://youtu.be/vStLVtXNYxc
3. Snarky Puppy - We Like It Here (GroundUP / Ropeadope Records)
Het leek alsof de band vanuit het niets kwam, maar Snarky Puppy timmert al 10 jaar aan de weg. Deze Amerikaanse jazzrockbigbandprogrockformatie kwam echter pas dit jaar op onze radar met het ijzersterke “We Like It Here”, live opgenomen hier in Nederland in de Kytopia Studio in
Utrecht. Retestrakke, energieke jazzrock met lichte funk en latin-invloeden maar ook zeker een fikse dosis prog door het uitgebreide toetsenarsenaal in sommige stukken.
Website: http://www.snarkypuppy.com/ .
Video (What About Me?): http://youtu.be/fuhHU_BZXSk
4. Moulettes - Constellations (Navigator Records)
Neem excellente vrouwelijke vocalen, combineer het met cello, fagot, autoharp, drums, bas en percussie en een heel scala aan gastmuzikanten, gebruik de studio als extra muziekinstrument en gooi folk, prog, klassiek en de fantasy verhalen van Terry Pratchet in de blender en je krijgt het album “Constellations” van de Britse groep Moulettes. Een sprookjesachtig geheel welke ons blik gunt in de rijke fantasie van zangeres/celliste Hannah Miller en haar band.
Website: http://www.moulettes.co.uk/ .
Video (Lady Vengeance): http://youtu.be/xeYeNdUo3uA
5. Bainbridge, Dave - Celestial Fire (Open Sky)
Iona's Dave Bainbridge begon aan zijn tweede solo-album in 2013 en uiteindelijk was hij er dan in november: “Celestial Fire”. Nog meer dan bij Iona horen we op dit album Bainbridge's muzikale invloeden: progressieve rock a la Yes en symfonische jazzrock a la David Sancious. Het resultaat een waar prog tour-de-force.
Website: http://www.davebainbridge.com/ .
Video (For Such A Time As This):
http://youtu.be/F_RJ6SJT-ic
6. IQ - The Road Of Bones (Giant Electic Pea)
IQ is een constante waarde wat mij betreft: bijna ieder album van de Britse band komt wel in mijn jaarlijst terecht. “The Road Of Bones” is het album van de terugkeer van oudgedienden Paul Cook (drums) en met name ook Tim Esau (bas en baspedalen) en nieuweling Neil Durant op toetsen. Het resultaat is een donker, en zeker op CD 1, steviger IQ dan we ooit hebben gehoord. Het klinkt echter allemaal ook gewoon heel erg als IQ. Het is niet vernieuwend maar daar waar anderen het zoveelste album met meer van hetzelfde niet in dank word afgenomen, komt IQ er glorieus mee weg.
Website: http://www.iq-hq.co.uk/
Video (The Road Of Bones): http://youtu.be/ob0OYmSQukk .
7. Pink Floyd - The Endless River (Parlophone)
De prijs voor meest onverwachte release van het jaar gaat naar het laatste studio album van Pink Floyd: “The Endless River”. Meningen zijn diep verdeeld over of dit wel een Pink Floyd-album mogen noemen en of het niet gewoon opgewarmde, aan elkaar geplakte “Division Bell”-kliekjes
zijn. Punt is wel dat de band nog voor de release heel helder is geweest over waar deze muziek vandaan komt: ja, dit is deels opgenomen ten tijde van “The Division Bell”-sessies en daarom horen we Richard Wright ook in volle glorie op toetsen. Maar hier is veel werk in gestoken om er een mooi geheel van te maken. Dit is een trip langs ijkpunten uit Pink Floyds nalatenschap. Het luistert en zweeft heerlijk weg en dat had anno 2014 niet verwacht van een nieuw Pink Floyd album.
Website: http://www.pinkfloyd.com .
Video (The Endless River : Side 3):
http://youtu.be/FFvo77GWdq8 .
8. Kaukasus - "I" (Autumnsongs Records)
Het moet niet raar lopen of er zit elk jaar wel een ijzersterk album in mijn jaarlijst met een connectie naar Jacob Holm-Lupo (White Willow), Rhys Marsh of Mattias Olsson. Is niet omdat ze zelf weer wat hebben uitgebracht dan is het wel omdat ze er als muzikant of producer bij betrokken zijn. Het eerste album van Kaukasus is het resultaat van een samenwerking tussen Marsh, Olsson en Ketil Vestrun Einarsen (Jaga Jazzist): Nordic Noir Prog noemen ze hun muziek en donker is het zeker een dystopisch conceptalbum over hoe het leven er na een apocalyps er uit ziet. Pfff... taaie kost maar dat is de muziek gelukkig niet. Donker ja, overdonderend ook bij vlagen maar voor al spannend en enerverend.
Website: http://kaukasus.no/ .
Video (In The Stillness Of Time / Starlit Motion):
http://youtu.be/m8mBwdphyRc .
9. Church, Charlotte - Four EP (Alligator Wine Records)
Als er iemand de prijs voor 'Beste carrière-omwenteling' zou moeten krijgen dan is het wel de uit Wales afkomstige zangeres Charlotte Church: van klassiek crossover kindsterretje naar artpop-diva. Na haar vroege wereldsucces heeft ze de afgelopen jaren gestaag gewerkt aan een serie EPs waarvan nummer 4 het voorlopig de kroon op het werk is. Betoverend !
Website: http://www.charlottechurchmusic.com/ .
Video (Death & Mathematics, live):
http://youtu.be/pPE7AHOZ87U .
10. Cosmograf - Capacitor (eigen beheer)
Er moet één album onder aan de lijst staan maar dat maakt hem eigenlijk niet minder dan alles wat er boven staat. Cosmograf stond met de voorgaande twee albums ook al in mijn jaarlijst en “Capacitor” verdient dat ook gewoon. Dit is gewoon kwaliteitsprog van Britse bodem, met een sound die neigt naar Threshold door het zware gitaarwerk maar ook net zo sterk is beïnvloed door Pink Floyds “The Wall”. Intrigerend conceptalbum over geesten, energie en wat wij aan
sporen nalaten in de tijd.
Website: http://www.cosmograf.com/ .
Video (The Fear Created): http://youtu.be/xeYtSxh2Ltg .