• René Yedema

    Top 2018
  •  
  • 1. Cervello - Live In Tokyo 2017 (Belle Antique)
    2. Servants Of Science - The Swan Song (eigen beheer)
    3. Barbieri, Richard - Variants.2-5 (Orange Asylum Records)
    4. Maidman, Jennifer - Dreamland (Earthmusic Productions)
    5. Exit North - Book Of Romance And Dust (Exit North Music)
    6. Lux Terminus - The Courage To Be (Lux Terminus Records)
    7. Lady With, The - The Lodge (LEM)
    8. Pineapple Thief, The - Dissolution (Kscope Records)
    9. Helsdingen Band, Jeroen van – Hels!
    10. Holzman, Adam - Truth Decay (Big Fun Productions)
  • 1. Cervello - Live In Tokyo 2017 (Belle Antique)
    Melos" uit 1973 was de enige LP die de Italiaanse formatie Cervello uitbracht. De plaat wordt door velen als meesterwerk gezien, hoewel anderen moeite hebben met het grillige karakter, waarin Van Der Graaf Generator-achtige saxofoonorkanen en de rauwe zang prominent aanwezig zijn. Gitarist Corrado Rustici zou daarna in onder meer Nova spelen en enkele fraaie soloalbums maken, maar verwierf toch voornamelijk faam als producer. In 2017 kwamen drie van de vijf oorspronkelijke leden van Cervello bijeen om in Japan de hele LP live te spelen. Saxofonist/fluitist Giulio D'Ambrosio is nog steeds een virtuoos, maar zet zijn geweldige bagage nu vooral op melodieuze wijze in. Oudgediende Antonio Spagnolo is daarnaast een uiterst functionele bassist, terwijl Rustici zich heerlijk uitleeft in progressief jazzrockende gitaarsolo's. Ze worden bijgestaan door Virginio Simonelli: een zanger die uit de popwereld komt, maar over een uiterst soepele stem blijkt te bezitten die met gemak de moeilijke passages beheerst. Op toetsen schoof Sasà Priore aan, de huidige keyboardspeler van Osanna, de band waarin Corrado's broer Danilo Rustici zit en waarvan het prachtig symfonische "L'uomo" als één van de bonustracks wordt gebracht. Tenslotte is Davide Devito aangeschoven, een drummer die Corrado kent van zijn productiewerk voor Zucchero. Al met al is de SHM-CD "Live In Tokyo 2017", die eind 2017 verscheen, een schitterend live-document dat wordt afgesloten met "Roots Of Progression", een nummer van Rustici's meest recente studioalbum "Aham", dat helaas wordt onderbroken door de bandaankondiging.
    Website: https://www.facebook.com/corrado.rustici

    2. Servants Of Science - The Swan Song (eigen beheer)
    Het Album van de Maand maart was "The Swan Song", het debuut van de Engelse formatie Servants Of Science. De volle Mellotronklanken waarmee opener "Another Day" begint, zouden kunnen suggereren dat Servants Of Science een volbloed symfonische rockband is. Nadere beluistering leert echter dat de groep tevens beïnvloed is door progressieve New Wave-acts als The Chameleons, Clan Of Xymox en Sad Lovers & Giants, getuige het voor die acts typische gebruik van uitwaaierende gitaren en melancholieke zang. Deze interessante mengeling wordt nog verder doorgevoerd in "Peripheral", dat meer naar Postrock neigt, en "Tedium Infinitum", waarin ook een synthipopsound te ontdekken valt. Meest progressieve stuk is het afsluitende "Burning In The Cold", waarin zelfs een Floydeske gitaarclimax zit. Kortom, het Album van de Maand maart zorgde voor de nodige afwisseling.
    Websites: https://www.servantsofscience.com/

    3. Barbieri, Richard - Variants.2-5 (Orange Asylum Records)
    De van voormalig Japan-, Rain Tree Crow- en Porcupine Tree-toetsenman Richard Barbieri kondigde eind 2017 aan een serie platen uit te gaan brengen, waarop stukken die niet op reguliere albums pasten, live-opnames en herbewerkingen van oud materiaal komt te staan. Deze eenvoudig uitgebrachte "Variants" zullen uiteindelijk in een apart te bestellen luxe verzamelbox worden gestoken. Het gehele jaar door hebben we u op de hoogte gehouden van de diverse smaakvolle "Variants." Alleen het afsluitende “Variants.5” had u nog van ons tegoed. Ook hier weer een fraaie, vooral ambientgetinte verzameling, waarbij “New Soul 2018” interessant is omdat het door Barbieri gespeeld werd met Steven Wilson tijdens een van diens Royal Albert Hall concerten. Tevens maakt Barbieri gebruik van geluiden die hij tijdens de Rain Tree Crow-sessies in Frankrijk opnam.
    Websites:
    https://www.facebook.com/RichardBarbieriOfficial
    https://richardbarbieri.bandcamp.com/
     

    4. Maidman, Jennifer - Dreamland (Earthmusic Productions)
    Multi-instrumentalist Jennifer Maidman ging sinds haar geboorte als Ian (of Jan) Maidman door het leven. Door haar gedwongen leven in een mannenlichaam voelde zich als veelgevraagd muzikant vooral op haar gemak bij zich androgeen gedragende musici als Boy George of David Sylvian, maar ook bij diverse andere acts, zoals The Penguin Cafe Orchestra, Sam Brown, Alice, Phil Saatchi en haar partner Annie Whitehead had ze een goede band. Dat verklaart waarom veel van deze muzikanten meespelen op haar solodebuut "Dreamland". Hierop vertelt ze haar verhaal, zowel in lekkere groovy, Robbie Robertson-achtige rocksongs en stemmingsvolle ballades, die verwantschap vertonen met die van Peter Gabriel, als in 'spoken word'-intermezzo's, die prachtig opgeluisterd worden door de gitaarloops van David Torn en rond de studio opgenomen omgevingsgeluiden. Naast eigen werk en enkele samen met Torn, Whitehead en documentairemaakster Dakota Lane geschreven stukken, is de intieme cover van het Matching Mole-nummer "O Caroline" vermeldenswaardig, vooral omdat co-componist Robert Wyatt erop te gast is. Andere gastmusici, naast Brown, Saatchi en Whitehead zijn onder andere drummer Jerry Marotta, Geoffrey Richardson, Liam Genockey en Helen Liebman.
    Website: http://jennifermaidman.weebly.com/

    5. Exit North - Book Of Romance And Dust (Exit North Music)
    Vergeleken met David Sylvian, die de laatste jaren alleen van zich laat horen via obscure ambientplaten, gesproken woord bijdragen en hoesontwerpen voor andere musici (!), bevinden zijn voormalige Japan- en Rain Tree Crow-collega's Richard Barbieri en Steve Jansen zich in een opvallend actieve periode. Van Barbieri verscheen onlangs "Variants.5" en het bericht dat hij soloconcerten gaat geven. Jansen bracht onlangs een soloplaat uit, maar liet tevens het album "Book Of Romance And Dust" van Exit North het licht zien. Aan deze CD werkten Jansen, Thomas Feiner (van Anywhen), Charles Storm, Ulf Jansson, een strijkkwintet en enkele gastmusici al enkele jaren. Genoemd naar een solo-nummer van Jansen begeeft de groep zich in de bekende wateren van ambient popmuziek, prachtig geproduceerd en met een hoofdrol voor de zanger die je 'de Scott Walker van de laatste jaren' zou kunnen noemen: Thomas Feiner.
    Website: https://www.exitnorthmusic.com/

    6. Lux Terminus - The Courage To Be (Lux Terminus Records)
    "The Courage To Be" is het bijna geheel instrumentale debuut van het trio Lux Terminus. Grote man achter dit Amerikaanse gezelschap is toetsenman Vikram Shankar, die naast diverse moderne elektrische toetseninstrumenten de akoestische piano centraal in zijn composities plaatst. De dynamische progressieve rock (met lichte jazzrock-trekjes) heeft hierdoor raakvlakken met soundtracks voor actiefilms en het werk van David Sancious & Tone, maar zeker ook met iemand als Bruce Hornsby. Shankar beschouwt de cd als een conceptplaat, wat ook blijkt uit de opbouw. Na een introverte proloog werkt het album gedurende zeven wervelende stukken van tussen de 3½ en 6½ minuut toe naar het epische, 20 minuten durende titelnummer. Hierin zit in de climax zelfs een spetterende gitaarsolo. Vervolgens sluit het concept af met "Epilogue: Fly" met een glansrol voor Anneke van Giersbergen.
    Websites:
    https://luxterminus.bandcamp.com/album/the-courage-to-be
    https://nl-nl.facebook.com/LuxTerminus/


    7. Lady With, The - The Lodge (LEM)
    The Lady With is een zijproject van Ghost Rhythms-toetsenman Camille Petit. "The Lodge" is de opvolger van het debuut "The Lady With The Monkey" uit 2014 en bevat wederom een intrigerende mix van melodieuze kamerjazz, minimal music en repeterende motieven die aan Soft Machine of Happy The Man doen denken. Dit alles is verpakt in muziek die beslist het predicaat 'filmisch' verdient, net als overigens het geval is bij Ghost Rhythms, die een van haar albums zelfs gebruikte om de Hitchcock-klassieker "Vertigo" te begeleiden.
    Websites:
    https://ladywith.bandcamp.com/album/the-lodge
    https://nl-nl.facebook.com/theladywith/

    8. Pineapple Thief, The - Dissolution (Kscope Records)
    The Pineapple Thief heeft voormalig Porcupine Tree-drummer Gavin Harrison schijnbaar definitief aan zich weten te binden. De ook in King Crimson actieve virtuoos werd immers op het vorige album "Your Wilderness" en de daaropvolgende tournee als gast geïntroduceerd. Op het nu verschenen "Dissolution" blijkt hij zelfs de vaste co-componist geworden van voorman Bruce Soord. Het levert een even indringend album op als de voorganger, waarmee we kunnen concluderen dat de Britten voor een meer doorwrochte richting hebben gekozen, na een handvol wel erg poppy aandoende albums. Het album heeft een los concept over hoe het individu zich voelt in een wereld die door de moderne communicatietechniek alziend is geworden. Harrison heeft niet alleen voor bijzonder boeiende ritmiek gezorgd, maar ook zijn adresboek aangesproken. In het koningsnummer "White Mist" is namelijk David Torn te gast die hier bijzondere geluiden uit zijn gitaren weet te toveren. Dat Soord dat ook zelf kan, blijkt wel uit de eigenzinnige, door merg en been gaande solo's in "Uncovering Your Tracks" en "All That You've Got". Kopers van de audio-book-editie krijgen er niet alleen een 5.1-mix en fraai extra artwork bij, maar ook een bonus-album met naast één extra song alternatieve versies van de 'gewone' albumtracks. Gitaarlagen en drums zijn dan in bijvoorbeeld het geval van het bewerkte "Far Below" vervangen door broeierig lang aangehouden Mellotron-akkoorden.
    Website: http://www.pineapplethief.com/

    9. Helsdingen Band, Jeroen van - Hels!
    "Hels!" is de eerste CD van de Jeroen van Helsdingen Band, genoemd naar de toetsenist die onder eigen naam ook de platen "Hybris" (2014) en "Fusionesque" (2016) uitbracht. Speelden op laatstgenoemde albums gastmusici als Peter Thiehuis, Frits Landesbergen en Marco van Os mee, zijn nieuwe band heeft hij opgebouwd rond het sterke snarenkoppel Richard Hallebeek-Frans Vollink en drummer Marc Schenk. De titel "Hels!" doet vermoeden dat we hier met zware metaljazzrock van doen zouden kunnen hebben, maar niets is minder waar. De zeven fraaie composities bevatten melodieuze jazzrock met subtiele injecties uit de wereldmuziek en fusion, terwijl de gevarieerde opbouw duidelijk progressieverockinvloeden doen vermoeden. Hallebeek soleert daarbij gevoelig zoals we dat van zijn laatste soloplaat "One Voice" kennen, terwijl Helsdingen een mooie mix heeft van akoestische en synthetische toetsenklanken. Hoewel de bandleider aangeeft dat groepsimprovisaties de leidraad zijn, is "Hels!" toch vooral een mooi gecomponeerde jazzrockplaat.
    Websites:
    http://www.jeroenvanhelsdingen.nl/
    http://www.richardhallebeek.com/

    10. Holzman, Adam - Truth Decay (Big Fun Productions)
    Na lange tijd produceerde Adam Holzman met “Truth Decay” eindelijk weer eens een progressief jazzrockalbum. De toetsenman had naam gemaakt met bands als The Fents, maar vooral als muzikant en muzikaal leider in de laatste formaties van Miles Davis, voor hij enkele soloplaten maakte. Echt bekend werd hij natuurlijk als keyboardwizzard in de band van Steven Wilson. De muzikanten die Holzman, zoon van Elektra-oprichter Jac, op zijn nieuwe plaat begeleiden, weerspiegelen zijn recente en verre muzikale verleden. Zo is zijn vrouw Jane Getter en Freddy Cash, Jr. uit zijn Brave New World-band te horen, maar zijn ook nieuwe vrienden als Randy McStine, Theo Travis en Steven Wilson nadrukkelijk aanwezig.
    Website: http://adamholzman.com/